PDA

View Full Version : Prelazak preko grunta

perich
11.05.2004., 04:56
uzmimo hipotetsku situaciju: ja imam grunt na bregu i imam odozdola prilaz na njega. iza mog se nalazi jos jedan grunt koji nema nikakve ceste ni puta do sebe s nijedne strane (cesta je ispod mene). Je li istina da ako vlasnik tog grunta iznad oce nekaj tam radit da mu ja moram ustupit dio svog zemljista da bi on imao prilaz do svog grunta? dakle, da izradi put do gore?

Lee Champa
11.05.2004., 06:27
Pozdrav
Ako postoji VEĆ put preko tvog grunta, ne možeš mu zabraniti.
Ali, ako ne postoji put, a njemu je preko tvog grunta bliže i ljepše-pokaži mu dugu cijev ili napravi kineski zid, ili .prokopaj jarak-prije će ti jeftino prodati svoju zemlju

Vojky
11.05.2004., 21:35
perich kaže:
tam radit da mu ja moram ustupit dio svog zemljista da bi on imao prilaz do svog grunta? dakle, da izradi put do gore?

Ne moraš mu ništa ustupiti, ali ima pravo na tzv. služnost puta.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima:

O služnostima puta kao nužnom prolazu
Članak 191.

(1) Nužni prolaz je služnost puta koju je osnovao sud na zahtjev vlasnika nekretnine do koje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom.
(2) Na nužni se prolaz primjenjuju pravila koja vrijede za služnosti puta, ako glede nužnoga prolaza nije što posebno propisano.

Posebna pravila za pojedine služnosti
O služnostima puta
Članak 190.

(1) Vlasnik povlasne nekretnine koji ima pravo staze ovlašten je time hodati tom stazom te tako tuda k sebi puštati druge ljude; ima li pravo progoniti stoku, ovlašten je time i služiti se kolicima; a ima li pravo kolnika, ovlašten je voziti se po poslužnoj nekretnini jednom ili više zaprega, motornim vozilom i biciklom.
(2) Pravo hodati stazom ne obuhvaća ovlast jahati niti voziti se biciklom, a ni gurati bicikl po poslužnoj nekretnini; pravo progoniti stoku ne obuhvaća ovlast vući teške terete preko poslužnoga zemljišta; pravo voziti se po poslužnoj nekretnini ne obuhvaća pravo tuda goniti nevezanu stoku.
(3) Prostor za izvršavanje na poslužnoj nekretnini prava ići stazom, progoniti stoku i prava kolnika treba biti toliki koliko je nužno da bi ih se izvršavalo, s obzirom na mjesne prilike. Ako bi putovi i staze postali neuporabljivi zbog poplave ili kojega drugoga slučaja, mora se do uspostave prijašnjega stanja odrediti novi prostor, ako nadležna vlast odmah ne poduzme potrebne mjere.

Lega2
12.05.2004., 22:06
Da i ja mislim da dok ne ishodi pravo služnosti nema pravo koristiti se tvojom zemljom za prolazak, ako mu to ne dozvoljavaš.
Ja imam sličnu situaciju i upit: što ako je na mom posjedu izvor vode sa kojeg se stoljećima ljudi služe, a ja sada recimo želim postaviti ogradu. Da li na to imam pravo, spriječiti pristup izvoru?

Vojky
12.05.2004., 23:07
Lega2 kaže:
Da i ja mislim da dok ne ishodi pravo služnosti nema pravo koristiti se tvojom zemljom za prolazak, ako mu to ne dozvoljavaš.
Ja imam sličnu situaciju i upit: što ako je na mom posjedu izvor vode sa kojeg se stoljećima ljudi služe, a ja sada recimo želim postaviti ogradu. Da li na to imam pravo, spriječiti pristup izvoru?

Postoji i tzv. služnost vodovoda:

O služnosti vodovoda
Članak 192.

(1) Vlasnik povlasne nekretnine koji je ovlašten crpsti vodu na poslužnoj nekretnini, ima i pravo na slobodan pristup k njoj.
(2) Vlasnik povlasne nekretnine koji je ovlašten navraćati vodu s tuđe nekretnine na svoje zemljište ili je sa svojega odvraćati na tuđe zemljište, ovlašten je također postaviti za to potrebne cijevi, žljebove, brane, spremnike za vodu i druge naprave o svom trošku, a u mjeri koja se utvrđuje po potrebama povlasnoga zemljišta.

zvizdaljka
12.09.2012., 20:33
dakle da li je za sve to potrebno nekakvo sudsko rješenje? mislim, ako ja ne dam preko svoje zemlje taj me netko mora tužiti. dok ne dobijem sudsko rješenje da ga pustim tvrdoglavim se i inatim. a svi znamo koliko vode proteče do sudskog rješenje.

teoretski moglo bi proći i desetak, petnaest godina do popečaćenog papira. a jadnik kojemu ja ne dozvoljavam kretanje mojim zemljištem bi se valjda trebao lagano strpiti?