PDA

View Full Version : francetić

go2slep
15.05.2004., 17:08
Kain kaže:
"...Puhovski je kazao i to da se u Hrvatskoj »živi u perpetuiranoj političkoj laži o prošlosti i sadašnjosti« te dodao da je natpis na spomeniku u kojem se Francetića naziva »legendarnim borcem protiv četnika« zapravo pogrešan jer u Drugom svjetskom ratu »nije zabilježena niti jedna bitka između ustaša i četnika« te je Francetić u »barem dvije vojne operacije na boku imao četnike«..."

:misli:

to je s politike, tam se samo svade, želio bi čuti koliko je to istina, znam da je Francetićev životopis uljepšavan već za vrijeme NDH kada je pripreman da postane hrvatski vitez

gnom
16.05.2004., 10:56
Koliko je meni poznato (nek me netko ispravi ako griješim)Francetić je poginuo 42 ili 43 ,a ovo o legendarnom borcu protiv četnika se vjerojatno odnosi prije svega na njegovu ulogu u spašavanju muslimana od u istočnoj bosni od četničkog pokolja.

ADEX
17.05.2004., 06:41
gnom kaže:
Koliko je meni poznato (nek me netko ispravi ako griješim)Francetić je poginuo 42 ili 43 ,a ovo o legendarnom borcu protiv četnika se vjerojatno odnosi prije svega na njegovu ulogu u spašavanju muslimana od u istočnoj bosni od četničkog pokolja. Mozda je spasio jedno selo ili dva ali da ih je sve spasio, nije. Cetnici su itekako tamanili muslimane u istocnoj Bosni.

I zabiljezena je jedna bitka izmedju cetnika i ustasa kada su uhvatili onog crnogorskog vojvodu koji je zavrsio u Jasenovcu.

go2slep
17.05.2004., 12:34
meni je nelogično bilo što se u ustaškim tjednicima iz 42, 43 jedva i spominje, onda se 44 raspisali kao ludi o njemu, dobro nisam našao sve brojeve i sve pročitao, ali uočljivo je

.mg.
17.05.2004., 22:42
morali su uhvatiti nekog da bude junak i osloboditelj.....

Arion
21.05.2004., 17:16
Ta bitka koju spominje hobbit odigrala se na lijevču polju pokraj banja luke. Crnogorski četnici su se povlačili pred partizanima i na lijevču polju ušli između čekića i nakovnja. S jedne strane su bili Ustaše a s druge partizani. Cijelu akciju je sinhronizirao Sekula Drljević, partizan koji je surađivao i komunicirao s Ustašama u ovoj akciji. Rezultat je bio eliminacija dosta četnika, ali i civila koji su se s njima povlačili. Četnicima je zapovjedao vojvoda Đurišić inače major vojske kraljevine jugoslavije.
Francetić je poginuo u zimu 42 pred božić kad se vraćao avionom za Zagreb. Avion se morao prinudno spustiti i ubili su ga neki pobunjeni seljaci ne znajući koga su zapravo ubili.

Hrvoje
24.05.2004., 16:52
hobbit kaže:
Mozda je spasio jedno selo ili dva ali da ih je sve spasio, nije. Cetnici su itekako tamanili muslimane u istocnoj Bosni.

Nitko nije ni tvrdio da je "sve" spasio

a bilo ih je vise nego samo 2 sela. Stari muslimani istocne Bosne ce ti ispricat pricicu, kako su cetnici harala istocnom Bosnom, natopili Drinu s muslimankom krvlju dok nisu dosli Franceticevi crrnci.

Feniks
24.05.2004., 22:54
Arion kaže:
Cijelu akciju je sinhronizirao Sekula Drljević, partizan koji je surađivao i komunicirao s Ustašama u ovoj akciji.

Sekula Drljević partizan!?
Moj Bože, tko tebe tjera da pišeš ovakve budalaštine?
Pa Sekula Drljević bi je vođa crnogorskih četnika koji su se stavili na raspolaganje Paveliću i ratovali zajedno s ustašama.

ADEX
25.05.2004., 02:03
Feniks kaže:
Sekula Drljević partizan!?
Moj Bože, tko tebe tjera da pišeš ovakve budalaštine?
Pa Sekula Drljević bi je vođa crnogorskih četnika koji su se stavili na raspolaganje Paveliću i ratovali zajedno s ustašama. A, ovo je trebalo da pokaze kako su ustase ipak djelicno bili na strani antifasistickog pokreta. :D

ADEX
25.05.2004., 02:09
Hrvoje kaže:
Nitko nije ni tvrdio da je "sve" spasio

a bilo ih je vise nego samo 2 sela. Stari muslimani istocne Bosne ce ti ispricat pricicu, kako su cetnici harala istocnom Bosnom, natopili Drinu s muslimankom krvlju dok nisu dosli Franceticevi crrnci. Hajde sada lijepo skontaj svojom glavom.

Jedna brigada ili legija. Koliko teritorija moze da pokrije da bi uspjesno operirala.
Koliko dugo je bila tamo?

U Istocnoj Bosni se nije znalo ko pije a ko placa, stanje razlikovalo od sela do sela. Jedno selo nije znalo sta se desava na drugom brdu. Uzmes, ustase, muslimanske milicije (seoske straze), partizane, cetnike, domobrane, ljoticevce, nijemce, i ostale sitnije grupe i grupice i rasporedis ih po istocnoj Bosni i vidjeces je to bio pravi bosanski lonac.
Musliman iz sela recimo "Gornji Trkuljici " se sjeca da su ih ustase odbranile od Srba, a onaj iz "Donjih Trkuljica" ce ti reci da ih nije ni vidio.

Ironside
26.05.2004., 12:01
hobbit kaže:
A, ovo je trebalo da pokaze kako su ustase ipak djelicno bili na strani antifasistickog pokreta. :D

Muisliš zbog suradnje s "prvim gerilcem Evrope"?

Ivan Bajlo
30.09.2004., 23:50
hobbit kaže:
Hajde sada lijepo skontaj svojom glavom.
Jedna brigada ili legija. Koliko teritorija moze da pokrije da bi uspjesno operirala.
Koliko dugo je bila tamo?

http://www.vojska.net/ww2/ndh/ustasha/vojnica/brigade/1/default-hr.asp