PDA

View Full Version : Što je "in" sada uzgajati u poljoprivredi?


mr.right
29.11.2009., 17:06
Prije su bile gljive pred 20 godina , onda puževi nojevi .... a kaj bi sada moglo biti in ?

neprilagođen
29.11.2009., 18:53
a čuj... stanje u poljoprivredi i tržištu se može opisati riječima - totalni nered. "In" je ono u čemu je sigurniji otkup i viši prihodi (i po mogućnosti što manje rada.. jel.

stvar je u tome da ono što je nekome isplativo ne mora biti i tebi, jer je tržište problem kojeg je poželjno riješiti u samome startu. (uz naravno neizbježnu mehanizaciju, znanje i najvišu moguću razinu prvoklasnog proizvoda).

u svakom slučaju nebih ti preporučio da se baviš onim čime se svi bave ;)

Inače, nisam ti odgovorio na pitanje jer znam samo ono što sam pročitao na netu i načuo od ljudi... a to nije mjerilo za formiranje mišljena, a kamoli za dijeljenje savjeta.

mogu ti nabrojati neke kulture koje ljudi hvale: kupine (kupinovo vino i rakija), maline, pitomi kesten (rani, krupni). al da ti jamčim isplativost, to ne mogu.

JožaZagorec
30.11.2009., 18:23
direktor-noja, eko proizvodnja , lijek protiv šečerne bolesti uz malo uloženog truda dobri prinosi, poslije konzumacije se dobro osiječaš...

Smiljan_HR
01.12.2009., 07:32
Poljoprivreda je vrlo dugorocan posao i vecina onih koji u to krenu sa zeljom/idejom da brzo povrate ulozena sredstva i dobro zarade jos brze odustaju od price.
U svakom dijelu ovih izreklamiranih "in" djelatnosti ima onih koji su izgubili i onih koji su dobro zaradili. Najcesce se zarada sastoji u tome da ovi drugi prodaju ovim prvima nesto za zapoceti posao (micelije gljiva, mladuncad nojeva, sadnice ovoga i onoga, kaveze i ine potrepstine).
Sve sto je "in" treba dobro sagledati sa svih strana prije nego se u nesto krene i ne vjerovati samo trgovcu.
Gljive su najbolji primjer. Ima hrpa onih koji su poceli i brzo odustali, ali se isto tako iskristaliziralo onih uspjesnih koji korektno rade i funkcioniraju i dan danas.
To je, uostalom, kao i u svakom poslu. Netko ce pokrenuti neki posao i propasti (ili u boljoj varijanti odustati na vrijeme), a netko ce nastaviti i biti uspjesan. Nadalje, ima onih koji i krecu u neki posao sa jasnim ciljem da ga zavrte, prodaju i na toj prodaji zarade. Ima mali milijun kombinacija, a nema recepta.

diabolica
01.12.2009., 10:32
Smiljan, potpisujem.

A ja bih razmišljao ovako :
Poljoprivreda budućnosti = energija
Poljoprivreda budućnosti = ekologija
Što znači da će se svjest potrošača mijenjati sa vremenom i tražiti će se samo kvaliteta ( ne u smislu ravnih krastavaca i kalibriranih rajčica , mrkvi i jabuka, već okusa), jer je za očekivati da će se gradovi širiti, i stanovništvo u gradovima povećavati. Oni će trošiti sve više onoga što im je nedostupno, a trebat će gorivo da do tamo dođu.
Seljak ionako ima eko proizvod kod kuće , ali ga ne prepoznaje kao takvog, i nezna kako ga plasirati.
Hrvati se slabo udružuju, i to je loše , ali je za očekivati da će se mali proizvođači jednom i ujediniti.
Prije dosta godina u OVOJ državi , moj je stari ,trgovac, ponudio suseljanima da se osnuje zadruga i da on prodaje zajedničke proizvode jer je imao neka poznanstva za plasman. Prvo pitanje na sastanku je bilo : tko će biti predsjednik zadruge , na što je on odgovorio da će to biti on, ideja je njegova i zna kako to organizirati.
Komentar je bio da nemože , jer JA hoću biti predsjednik. Moj stari je odgovorio OK, izvolite.
Zadruga nije osnovana, oni su i dalje tam di jesu, a moj stari čita novine i gleda TV, i razvozi unuke na sportske aktivnosti.
Ako si mali nemaš šanse da napraviš nešto. Ispod 10 hektara ne razmišljaj ako želiš biti sam.A ratarstvo se ne isplati ako nisi veliki .
Ja da imam 10 Ha, povezao bih se sa međimurcima , dogovorio proizvodnju onih buča i odradio to za njih. Ja njima sjemenke , a oni meni lovu, a kasnije bih sam probao odraditi to sa austrijancima.Oni obožavaju bučino ulje.

Smiljan_HR
01.12.2009., 11:47
Jos jedno razmisljanje ....
Uvijek ce biti ljudi koji ce pokusavati neke nove stvari uvesti. Neki ce uspjevati, neki nece.
Pada mi napamet prica sa npr. ličkim krumpirom.
Danas je normalno da se u Lici uzgaja krumpir i svi ga sade. Jel znate kako je dosao u Liku? Dosao je dekretom, Marija Terezija je naredila da se zbog gladi mora saditi krumpir. Da nije bilo te direktive mozda bi danas neki donosili krumpir za posaditi u Liku, a suseljani bi ga blijedo gledali :)

teta-elza
02.12.2009., 14:46
in je zakon velikih brojki, kolicina+kvaliteta+spremnost prilagodjavanja trzistu i cinjenica da zemlji ne treba gazda vec sluga.
moje skromno misljenje.

x-type
03.12.2009., 19:19
kojekakve bobice s naglaskom na aroniju. to su sad svi podivljali za tim i to je apsolutni hit.
lješnjaci su stalna klasika za mlade nadobudne poljoprivrednike koji bi se htjeli nabrzake obogatiti :D orasi isto tako (jer se nadaju da će dođivjeti starost da ih iskoriste kao tehnološko drvo :D )

teta-elza
03.12.2009., 21:38
kojekakve bobice s naglaskom na aroniju. to su sad svi podivljali za tim i to je apsolutni hit.
lješnjaci su stalna klasika za mlade nadobudne poljoprivrednike koji bi se htjeli nabrzake obogatiti :D orasi isto tako (jer se nadaju da će dođivjeti starost da ih iskoriste kao tehnološko drvo :D )

ma ljubi te teta za osvrt na orahe. gledam ja njih, gledaju oni mene vec godinama. i podsjecaju me na impotentnog ljubavnika-nikakve koristi od njih, bitno da se klatare.

a kaj ti dodje ta aronija? koliki su prinosi, koliko se ceka, kolika je potraznja na trzistu za tim cudom?

x-type
04.12.2009., 18:11
iskreno, nikad je nisam vidio niti konzumirao. ali znam par ljudi koju su počupali vinograde da bi to posadili. mislim da je to nešt ko da skrižaš brusnicu, crni ribiz i bazgu. negdje u Donjem Miholjcu ima frajer koji je valjda najpoznatiji i RH po tome. moj jedini susret s aronijom bio je kad sam kupio Juicy s okusmo nara, pa sam vidio da je zapravo okus nar/aronija. malo sam guglao i otkrio ponešto o toj biljčici. mislim da nema od tog kruva, a ak se već misli uzgajati bobice, onda su kupine najjače jer su najotpornije i najjednostavnije za uzgoj. problem je kod tih bobica plasman jer to moraš prodati čim pobereš, inače propadne za koji dan.

salel
04.12.2009., 20:32
Moj susjed ima dva grma aronije i barem jedan od ta dva su višak za hrvatsko tržište.

p.s. Svaka čast g.Miliću što je napravio dobru priču i lijepo zaradio na sadnicama aronije.

x-type
06.12.2009., 14:00
p.s. Svaka čast g.Miliću što je napravio dobru priču i lijepo zaradio na sadnicama aronije.

jel to sarkastičan ili pozitivan komentar? možeš li malo pozadine ispričati, ja nemam pojma ništa o njemu i njegovu poslovanju

salel
06.12.2009., 18:59
pozitivan, u svakom slučaju.

elsale
08.12.2009., 16:42
iskreno, nikad je nisam vidio niti konzumirao. ali znam par ljudi koju su počupali vinograde da bi to posadili. mislim da je to nešt ko da skrižaš brusnicu, crni ribiz i bazgu. negdje u Donjem Miholjcu ima frajer koji je valjda najpoznatiji i RH po tome. moj jedini susret s aronijom bio je kad sam kupio Juicy s okusmo nara, pa sam vidio da je zapravo okus nar/aronija. malo sam guglao i otkrio ponešto o toj biljčici. mislim da nema od tog kruva, a ak se već misli uzgajati bobice, onda su kupine najjače jer su najotpornije i najjednostavnije za uzgoj. problem je kod tih bobica plasman jer to moraš prodati čim pobereš, inače propadne za koji dan.

nikad aroniju nisi vidio ni konzumirao, neznas uopce sto je to, nista ni ne znas o bobicastom vocu, a dijelis savjete da li je to dobro ili nije, ima li kruha ili nema

sale sitni
08.12.2009., 16:43
Pozdrav
unaprijed se ispričavam za svoj komentar ali tema što je in u poljoprivredi je besmislena i glupa. Biti in u Hrvatskoj može biti Dolores Lambaša ili "modni mačak". Niti jedna poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj neće biti konkurentna zapadnim nam susjedima, kad za dvije godine uđemo u EU.(da ne govorim o dalekoistočnim susjedima).
Razlog je vrlo jednostavan, finalni proizvod je vani uvijek jeftiniji od našeg a naši trgovci ne poznaju patriotizam pa če otići gdje je jeftinije(što je i normalno jer ljudi hoče zaraditi a ne glumiti caritas)
Na povračanje mi ide kad naši političari govore kako je Hrvatska poljoprivredna zemlja a uvozimo apsolutno sve.
Hrvatska ima stanovnika kao malo veči europski grad, a mi(seljaci) ih ne možemo nahraniti.
U proteklih deset godina mogli smo napraviti čuda ali naši političari uz blagoslov svojih prijatelja iz EU-a napravili su kaos. Potrošila se gomila novaca na poljoprivredu a nema nikakvih rezultata. Ili se varam....

elsale
08.12.2009., 16:46
Moj susjed ima dva grma aronije i barem jedan od ta dva su višak za hrvatsko tržište.

.

zanimljiva razmisljanje covjeka koji temu prije izjavi ovo:

,ali prodaja je nešto na čega ne mogu utjecati pa otuda i moji minusi..

x-type
08.12.2009., 17:23
nikad aroniju nisi vidio ni konzumirao, neznas uopce sto je to, nista ni ne znas o bobicastom vocu, a dijelis savjete da li je to dobro ili nije, ima li kruha ili nema

možeš li precizirati gdje točno dijelim savjete? rekao sam da mislim (ili ako hoćeš drugačije - smatram). o kupinama nešto znam pa tvrdnja koju sam izrekao o njima ima temelje, isto kao i ovo što sam općenito rekao o bobičastom voću.

salel
08.12.2009., 19:57
zanimljiva razmisljanje covjeka koji temu prije izjavi ovo:

preumoran sam za dublje rasprave,jučer i danas sam sa svojom ekipom pobrao i isporučio jednom lancu 8960 cvjetača iliti 28 paleta sa 40 gajbi a u svakoj gajbi 8 kom.Ukratko,kada sam izjavio da ne mogu utjecati na prodaju,mislio sam na cijenu.Uglavnom uspijevam prodati sve što proizvedem,ali i dalje tvrdim da su kod nas cijene ispod svakog minimuma što nema nikakve veze sa konkurentnošću i tržištem,već je u pitanju nešto veće što nemam više volje nikome obrazlagati.
Što se aronije tiče,e pa ja sam dvadeset godina bio pionir u mnogo čemu i definitivno sam došao do zaključka da ipak ima neki razlog zašto se ta biljka(i mnoge druge) nije kod nas udomaćila u proteklih stotinjak godina.Puno toga sam prošao i znam da je sve hit samo tri godine.Usput ako hoćeš sadnica imam nekih tristotinjak komada(sve sam razmnožio s dva grma-prima se kao vrba)-dam jeftino.

dk1
12.12.2009., 12:56
jedino što je trenutno sigurno isplativo i sigurno naplativo je šećerna repa.
ali moraš imati zemlju u stotinama jutara, moraš imat strojeve sa stotinama konjskih snaga, moraš biti u blizini neke šećerane i moraš potpisati ugovor prije nego što kreneš u proizvodnju. a do kad će ta idila trajati- čut će se

salel
12.12.2009., 18:27
jedino što je trenutno sigurno isplativo i sigurno naplativo je šećerna repa.
ali moraš imati zemlju u stotinama jutara, moraš imat strojeve sa stotinama konjskih snaga, moraš biti u blizini neke šećerane i moraš potpisati ugovor prije nego što kreneš u proizvodnju. a do kad će ta idila trajati- čut će se
Ukratko,moraš biti prirepak vladajućima na lokalnoj razini da bi dobio državnu zemlju u zakup ili na prodaju.

diabolica
14.12.2009., 09:04
preumoran sam za dublje rasprave,jučer i danas sam sa svojom ekipom pobrao i isporučio jednom lancu 8960 cvjetača iliti 28 paleta sa 40 gajbi a u svakoj gajbi 8 kom.Ukratko,kada sam izjavio da ne mogu utjecati na prodaju,mislio sam na cijenu.Uglavnom uspijevam prodati sve što proizvedem,ali i dalje tvrdim da su kod nas cijene ispod svakog minimuma što nema nikakve veze sa konkurentnošću i tržištem,već je u pitanju nešto veće što nemam više volje nikome obrazlagati.
Što se aronije tiče,e pa ja sam dvadeset godina bio pionir u mnogo čemu i definitivno sam došao do zaključka da ipak ima neki razlog zašto se ta biljka(i mnoge druge) nije kod nas udomaćila u proteklih stotinjak godina.Puno toga sam prošao i znam da je sve hit samo tri godine.Usput ako hoćeš sadnica imam nekih tristotinjak komada(sve sam razmnožio s dva grma-prima se kao vrba)-dam jeftino.

Da vjerujem ti , jer nabava u tom lancu te stisne do j.ja, i kaže uzet ću ti 28 paleta , platim ti u 7 dana, ali mi daj po cijeni koju nema nitko u tom trenu nego samo ja. I ti pristaneš.
Lanac stavi robu na akciju, svi se pitaju kako je to moguće po toj cijeni, a na kraju netko gubi ( uvijek proizvođač, jer mu ovaj kupuje sve što ima proizvedeno), jedino što znam da lanac želi imati svaki dan svježu robu, te onda nakon 3 dana dolazi neki drugi dobavljač na tapetu i tako to u krug.

lee_chan
27.12.2009., 02:25
Da vjerujem ti , jer nabava u tom lancu te stisne do j.ja, i kaže uzet ću ti 28 paleta , platim ti u 7 dana, ali mi daj po cijeni koju nema nitko u tom trenu nego samo ja. I ti pristaneš.
Lanac stavi robu na akciju, svi se pitaju kako je to moguće po toj cijeni, a na kraju netko gubi ( uvijek proizvođač, jer mu ovaj kupuje sve što ima proizvedeno), jedino što znam da lanac želi imati svaki dan svježu robu, te onda nakon 3 dana dolazi neki drugi dobavljač na tapetu i tako to u krug.

u drugi dio posta neću ulaziti, pretpostavljam da je to tako.
ja kad uđem u dućan pitam se kako je to moguće, ali ne zato jer je jeftino nego skupo, jučer u plodinama kila luka onog bijelog (mislim da se srebrenac zove nisam siguran) 10 kn, reko neće ići.

i gljive također, pa to je sve abnormalno skupo ako se mene pita.
i tako ima toga još...

i sam sam gledao da bi nešto možda proizvodio (uzet neku veću parcelu u zakup), ali nema tu kruha čini mi se. lanci pobiru vrhnje, a proizvođač mora imati ogromnu proizvodnju da bi nešto zaradio.

fahrenheit 37
09.01.2010., 13:21
Prije su bile gljive pred 20 godina , onda puževi nojevi .... a kaj bi sada moglo biti in ?

U svijetu je trenutno definitivno IN proizvodnja peleta iz biomase,koju naši poljoprivrednici uglavnom ostavljaju da trune na poljima,a svi kukamo kak je cijena peleta preskupa u Hrvatskoj i kak nam je plin poskupil...

94% naše proizvodnje peleta odlazi u izvoz,dok mi konzumiramo samo 6%...
Susjedna Italija 50% potrošnje ovog ekološki prihvatljivog energenta proizvodi sama,a 50% uvozi....

dk1
09.01.2010., 16:25
proizvodimo i mi pelete od biomase i koristimo ih mnogo više nego talijani. samo, naši se zovu grabovina i pakirani su u cjepanice

Pamela'77
12.03.2010., 19:18
preumoran sam za dublje rasprave,jučer i danas sam sa svojom ekipom pobrao i isporučio jednom lancu 8960 cvjetača iliti 28 paleta sa 40 gajbi a u svakoj gajbi 8 kom.Ukratko,kada sam izjavio da ne mogu utjecati na prodaju,mislio sam na cijenu.Uglavnom uspijevam prodati sve što proizvedem,ali i dalje tvrdim da su kod nas cijene ispod svakog minimuma što nema nikakve veze sa konkurentnošću i tržištem,već je u pitanju nešto veće što nemam više volje nikome obrazlagati.
Što se aronije tiče,e pa ja sam dvadeset godina bio pionir u mnogo čemu i definitivno sam došao do zaključka da ipak ima neki razlog zašto se ta biljka(i mnoge druge) nije kod nas udomaćila u proteklih stotinjak godina.Puno toga sam prošao i znam da je sve hit samo tri godine.Usput ako hoćeš sadnica imam nekih tristotinjak komada(sve sam razmnožio s dva grma-prima se kao vrba)-dam jeftino.

Ja bih ti olakšala zemlju i dušu i udomila te sadnice što se primaju ko vrbe. Pošto daješ?? :)

davljenik
13.03.2010., 16:53
U svijetu je trenutno definitivno IN proizvodnja peleta iz biomase,koju naši poljoprivrednici uglavnom ostavljaju da trune na poljima,a svi kukamo kak je cijena peleta preskupa u Hrvatskoj i kak nam je plin poskupil...

94% naše proizvodnje peleta odlazi u izvoz,dok mi konzumiramo samo 6%...
Susjedna Italija 50% potrošnje ovog ekološki prihvatljivog energenta proizvodi sama,a 50% uvozi....

dobro veliš trenutno IN al dokle će ne zna se

salel
13.03.2010., 21:58
Ja bih ti olakšala zemlju i dušu i udomila te sadnice što se primaju ko vrbe. Pošto daješ?? :)

Žao mi je.Kasniš.

colgate
16.03.2010., 23:34
Jos jedno razmisljanje ....
Uvijek ce biti ljudi koji ce pokusavati neke nove stvari uvesti. Neki ce uspjevati, neki nece.
Pada mi napamet prica sa npr. ličkim krumpirom.
Danas je normalno da se u Lici uzgaja krumpir i svi ga sade. Jel znate kako je dosao u Liku? Dosao je dekretom, Marija Terezija je naredila da se zbog gladi mora saditi krumpir. Da nije bilo te direktive mozda bi danas neki donosili krumpir za posaditi u Liku, a suseljani bi ga blijedo gledali :)

meni romi iz medimurja voze svaka 2 tjedna krumpir po 1.5 kn/kg...licki koliko sam vidio ovdje u mom kraju(zg-dugo selo) se prodaje za 4 kn/kg, ali i vrijedi te novce...kvaliteta i okus je neusporediv...sad, ne treba ici u liku i tamo ga saditi, treba ici tamo i organizirati otkup, transport i preprodaju

salel
17.03.2010., 10:01
Dugo vi niste vidjeli lički krumpir,ali eto, tješite se.

europe
17.03.2010., 12:23
Dugo vi niste vidjeli lički krumpir,ali eto, tješite se.

A ti sigurno znaš, šta živiš u Lici i znaš kolika je proizvodnja,
Ja sam nekidan kupio u Mercatoru, i veeelika je razlika između Čakovečkog i Ličkog

colgate
17.03.2010., 21:50
Dugo vi niste vidjeli lički krumpir,ali eto, tješite se.

ja nisam vidio licki krumpir ko sto ti nisi vidio đakovo :D

salel
18.03.2010., 15:48
A ti sigurno znaš, šta živiš u Lici i znaš kolika je proizvodnja,
Ja sam nekidan kupio u Mercatoru, i veeelika je razlika između Čakovečkog i Ličkog
A po čemu vi koji dijelite krumpir na crveni i bijeli odnosno krupni i sitni još vidite razliku između ličkog i čakovečkog kad kod mog prijatelja Stipe (kojem usput rečeno ja naklijavam krumpir ) na dvadesetak hektara svake godine bude od 5-15 različitih sorti i neke među njima se osim na izgled jako jako razlikuju i po svim drugim svojstvima da je to milina jedna i sad vi znalci napravili novu podjelu na lički i čakovečki bez obzira na pripadnost sorti i grupi (A.B,AB,C,BC,D) odnosno po sadržaju škroba itd.
Ma moš mislit.

Makyme
19.03.2010., 22:07
ček ,jesu ti krumpiri imenovani lički il čakovečki zato što rastu tamo il su određene sorte koja samo tamo raste? :)

diabolica
20.03.2010., 05:16
http://www.ronnigers.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/2010-rpfpotatoes.pdf


Za one koji misle da se radi samo o krumpirima. Čak ima i slike. Jedan se čak zove ruska banana. Kad bi tako nešto imali kod nas , di bi nam bila Lika.
Zato mi samo prodajemo krumpire, nevažno koja je sorta.

sale sitni
20.03.2010., 07:23
Ma o čemu vi to pričate?
Krumpiri se dijele na bijele i crvene i to je to.

sale sitni
20.03.2010., 07:24
O da, i zagrebačka pšenica je bolja od slavonske.

salel
20.03.2010., 12:59
O da, i zagrebačka pšenica je bolja od slavonske.

vjerovao ili ne, ali nisi daleko od istine

sale sitni
20.03.2010., 18:05
Pa prosvjetli me.
Pedoklimatski uvjeti su jako različiti u Slavoniji i glavnom nam gradu, pa je i za očekivati da kvaliteta pšenice bude različita.(da baš)
Što se tiče krumpira, istina je da Lika ima puno bolje uvjete za uzgoj krumpira(krumpir je proijeklom iz Anda pe mu i odgovara klima)nego Međimurje, ali su proizvođači u Lici tehnološki zaostali za proizvođačima iz Međimurja, pa
bih rekao da je kvaliteta krumpira iz Međimurja bolja. Sve ostalo je za sada marketing, iako da se ličani prime posla, odaberu prave sorte i tehnologiju rezultati bi bili više nego vidljivi i po okusu prepoznati.

sale sitni
20.03.2010., 18:06
Ličani nisam zlonamjeran ali trenutno stanje je takvo. Sorry.

salel
20.03.2010., 20:54
Netko malo brka stvari.Ličani imaju idealne uvjete za proizvodnju sjemenskog krumpira,što mogu zahvaliti činjenici da imaju konstantno strujanje zraka što onemogućava razvoj lisnih ušiju koji su opet vektori raznih virusa što je u sjemenarstvu odlučujuće.Što se proizvodnje konzumnog krumpira tiče, tu svaka mikroregija svoga konja za trku ima, ili može imati.

sale sitni
20.03.2010., 22:07
Lika i Gorski Kotar imaju nekoliko stotinu puta bolje uvjete za proizvodnju sjemenskog krumpira, od recimo Nizozemskog smeća koje trenutno plačam 11,00 KN.
Ali ljudi koji rade taj posao(nazovimo to "sjemenarstvo u Hrvatskoj",iako to ja ne bih tako nazvao) ne rade na poboljšanju kvalitete, već su ostali negdje u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Tema je "što je in uzgajati u poljoprivredi" pa eto vam odgovora. Očajnički se traži kvalitetan domaći sjemenski krumpir uzgojen po standardima koje zahtjeva struka. Trenutno niti jedna domaća sjemenarska kuća nije to u stanju. Ironije li za ličane i gorane, jedan dio sjemenskog krumpira nabavio sam iz Slatine.

diabolica
21.03.2010., 06:56
Ma o čemu vi to pričate?
Krumpiri se dijele na bijele i crvene i to je to.

Klasika.

"While there are close to 4000 different varieties of potato,[62] it has been bred into many standard or well-known varieties, each of which has particular agricultural or culinary attributes. Varieties are generally categorized into a few main groups—such as russets, reds, whites, yellows (also called Yukons) and purples—based on common characteristics. Around 80 varieties are commercially available in the UK.[63] For culinary purposes, varieties are often described in terms of their waxiness. Floury, or mealy (baking) potatoes have more starch (20–22%) than waxy (boiling) potatoes (16–18%). The distinction may also arise from variation in the comparative ratio of two potato starch compounds: amylose and amylopectin. Amylose, a long-chain molecule, diffuse out of the starch granule when cooked in water, and lends itself to dishes in which the potato is mashed; varieties containing a slightly higher amylopectin content, a highly branched molecule, help the potato to retain its shape during boiling.[64]"

izvor wikipedia

sale sitni
21.03.2010., 07:15
Ma šala. Sadim desetak sorti krumpira, i već sam umoran od objašnjavanja ljudima da se dijeli po kulinarskim tipovima.
Kaj je najbitnije, potrošača ne treba zamarati sa time, već na deklaraciji ili ambalaži napomenuti koja je sorta pogodna za koju namjenu i problem riješen.(pod uvjetom da nam kupac vjeruje)

vrapčić
21.03.2010., 10:40
meni je moj iz posavine najbolji. :rofl: nevjerujem više ni međimurcima ni ličanima. prodaju muda pod bubrege.

salel
21.03.2010., 14:56
pa muda uglavnom i jesu pod (ispod) bubrezima

vrapčić
21.03.2010., 15:18
Ma šala. Sadim desetak sorti krumpira, i već sam umoran od objašnjavanja ljudima da se dijeli po kulinarskim tipovima.
Kaj je najbitnije, potrošača ne treba zamarati sa time, već na deklaraciji ili ambalaži napomenuti koja je sorta pogodna za koju namjenu i problem riješen.(pod uvjetom da nam kupac vjeruje)
nemoj sadit 10. sadi manje al da bude kvalitetno.

salel
21.03.2010., 16:43
:misli:nemoj sadit 10. sadi manje al da bude kvalitetno.
:misli:

vrapčić
21.03.2010., 17:32
hebiga, imam loša iskustva sa kupovnim krumpirom

salel
21.03.2010., 19:23
hebiga, imam loša iskustva sa kupovnim krumpirom

to je vrlo često zbog toga što uglavnom trčite kada netko daje krumpir za kunu.Kvalitetan i zdrav krumpir na tržištu ne može biti jeftiniji od tri kune.

vrapčić
21.03.2010., 21:35
ne trčim

jel si ti klon od sale sitni

sale sitni
22.03.2010., 06:06
Ma jesi li ti možda izašao nedavno iz osnovne škole?

sale sitni
22.03.2010., 06:09
to je vrlo često zbog toga što uglavnom trčite kada netko daje krumpir za kunu.Kvalitetan i zdrav krumpir na tržištu ne može biti jeftiniji od tri kune.

Ma nije baš tako. Ja ga ne prodajem u maloprodaji(odnosno ne kukuričem po ulici) več u trgovačke centre, a tamo je otkupna cijena do sad bila 1,20 kn za prvu klasu krumpira.

vrapčić
22.03.2010., 10:32
Ma jesi li ti možda izašao nedavno iz osnovne škole?
di si ti bio dok sam krumpire uzgajao. hehe. ja bi vama napravio da svaka vreča ide na rendgen.

davljenik
24.03.2010., 16:25
Ma nije baš tako. Ja ga ne prodajem u maloprodaji(odnosno ne kukuričem po ulici) več u trgovačke centre, a tamo je otkupna cijena do sad bila 1,20 kn za prvu klasu krumpira.

reci iskreno, imaju li oni neke stroge kriterije ili uzimaju ono što im ponudiš bez provjere ?? Koliko mogu biti siguran da roba na njihovimm policama nije sranje i da je sanitarno ispravna u potpunosti ??

gledam u metrou krompir domaćih proizvođača, o kojoj kvaliteti se radi??

davljenik
24.03.2010., 16:27
di si ti bio dok sam krumpire uzgajao. hehe. ja bi vama napravio da svaka vreča ide na rendgen.

onda bi jeli radioaktivni krumpir, samo bi nam još to nedostajalo :p

somied
24.03.2010., 16:48
Nejde krumpir na rentgen, nego na sterilizaciju gama zrakama. Tako duze moze stajati u skladistu. :zubo:

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/488621/radiation-sterilization

I da, rade trgovacki centri kontrolu kvalitete. Trovati klijente je lose za biznis.

sale sitni
24.03.2010., 18:06
Ma za domaći krumpir su kontrole rigorozne(HASAP,fitosanitarni upisnik,certificirana skladišta,higijenski minimumi za radnike itd)
Moje pitanje je; a kakav je uvozni krumpir? Osim odokativnih kontrola, ima li još kakvih kontrola?

somied
24.03.2010., 21:43
Pa sad, dal proucavaju krumpire, nemam pojma. Ali evo primjer:

http://www.suvremena.hr/5067.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Hazard_Analysis_and_Critical_Control_Points

Vilma11
25.03.2010., 00:41
Na HR sortnim listama ne postoje sorte deklarirane u nekim trgovačkim centrima.
Halo ??
Sadni i prehrambeni krumpir, ne samo krumpir, podložni su drugačijem sustavu kontrole.
Domaći i uvozni krumpir nemaju, također, isti sustav kontrole.
Ako sorta ne postoji u HR sortnoj listi koliko vjerujete deklaraciji?
Posljednji zakon o sjemenarstvu je iz 2004. a nakon tog su nastale perforacije istoga.
Tada deklaracije nisu izdavali trgovački centri.
Odokativno je dobra selekcija...

sceletroy
25.03.2010., 00:57
bez zamjerke ali "in" je ambrozija

diabolica
25.03.2010., 19:08
Ma za domaći krumpir su kontrole rigorozne(HASAP,fitosanitarni upisnik,certificirana skladišta,higijenski minimumi za radnike itd)

Iz iskustva znam da ovo ne stoji.Sorry,ovo gore je farsa.

Kupio ja u centru, jednom, kruimpir, a ono jedan ima 500 gr, a ostalih 20 između 100 i 400, 20 % proklijalo, nema ti tu stari kontrole. On nabavi u datom momentu krumpir po super cijeni i stavi ga iz centralnog skladišta u dućane. TO što papci na ulaznoj kontroli ne kuže razliku između krumpira i krumpira, to se njih ne tiće. On ima svojih 3200 na mjesec i hebe mu se što će ući u dućane. A osim toga ko će raditi na toj zimi i pregledavati krumpir ili bilo koje povrće i voće.
A daj mi pokaži molim te onoga na carini ko će reći da taj krumpir nemože u rvatsku, kad je kamion na granici,vozač zove peru, a pero zove babu i sve ide nutra, jer ko može protiv babe ?
A osim toga nema šanse da ti nešto vratiši reklamiraš dobavljaću kad pređe granicu.To mora fakat biti otrovno.
Ja to znam, jer to gledam svojim očima.

sale sitni
25.03.2010., 19:25
Na HR sortnim listama ne postoje sorte deklarirane u nekim trgovačkim centrima.
Halo ??
Sadni i prehrambeni krumpir, ne samo krumpir, podložni su drugačijem sustavu kontrole.
Domaći i uvozni krumpir nemaju, također, isti sustav kontrole.
Ako sorta ne postoji u HR sortnoj listi koliko vjerujete deklaraciji?
Posljednji zakon o sjemenarstvu je iz 2004. a nakon tog su nastale perforacije istoga.
Tada deklaracije nisu izdavali trgovački centri.
Odokativno je dobra selekcija...

U pravu si. Kad uvoze sjemenski krumpir( obavezno smeće koje se ne može nigdje drugdje prodati nego na istoku) pregledavaju odokativno ili vjreruju Nizozemskom NAK-u. Na tom sjemenskom krumpiru, bez obzira na partiju,studenti agronomskog fakulteta mogu proučiti sve bolesti( karantenske bakterijske, virusne..).Slično je i sa uvoznim merkantilnim.
Kad ja prodajem krumpir- Hasap,globalgap, milion drugih zezancija i kontrola, i onda mi tip sa foruma provali da jede loš domaći krumpir. Na žalost nije usamljeni, jer ljudi neznaju ili ne prepoznaju domaću kvalitetu i to ne samo krumpira več i ostalog voća i povrća.Tek kad se ugasi domaća proizvodnja, i kad se krene uvozit europsko smeće....

sale sitni
25.03.2010., 19:32
U slast

diabolica
25.03.2010., 19:37
Na žalost nije usamljeni, jer ljudi neznaju ili ne prepoznaju domaću kvalitetu i to ne samo krumpira več i ostalog voća i povrća.Tek kad se ugasi domaća proizvodnja, i kad se krene uvozit europsko smeće....

Istina.

diabolica
25.03.2010., 19:38
Šta sad u slast ? Imaš jarića ispod peke?

sale sitni
25.03.2010., 20:23
Šta sad u slast ? Imaš jarića ispod peke?

Ako je suditi po Sloveniji, kad uđemo u EU proizvodnja krumpira u Hrvatskoj se gasi za oko dvije do tri godine. Tada uvoznici uvoze extra kvalitetnu robu a potrošač mora samo odabrati , hoće li krumpir s okusom janjetine ili s okusom jarića. A možda može i svijetliti u mraku. To sam mislio kad sam rekao u slast.

diabolica
25.03.2010., 20:31
Po tvome slovenci više ne proizvode krumpir.a jedu samo extra kvalitetni krumpać iz evrope. Blago njima, mi neidemo u evropu onda. Pa ne želimo biti valjda ko janezi ?
Čekaj, što je to extra kvalitetna roba?
Tko je osoba, ili osobe koje će ocijeniti što je extra ili nije? Tanje - pi je sad? Onaj koji ima 3300 kn plaću ? Onda se treba stvarno boriti da ne uđemo u evropu !
Baš sam glup. Kao da plaća određuje tko je dobar radnik u rvatskoj.
OK, neću više x2

europe
26.03.2010., 09:11
Po tvome slovenci više ne proizvode krumpir.a jedu samo extra kvalitetni krumpać iz evrope. Blago njima, mi neidemo u evropu onda. Pa ne želimo biti valjda ko janezi ?
Čekaj, što je to extra kvalitetna roba?
Tko je osoba, ili osobe koje će ocijeniti što je extra ili nije? Tanje - pi je sad? Onaj koji ima 3300 kn plaću ? Onda se treba stvarno boriti da ne uđemo u evropu !
Baš sam glup. Kao da plaća određuje tko je dobar radnik u rvatskoj.
OK, neću više x2

JOJ, koje gluposti se sve napisali, da ima muljaža sa uvoznom robom ima, ali i da naši dobavljači nisu med i mlijeko istina,
baš i ne bi rekao da se roba ne kontrolira, u ovom slučaju neću imenovati tko je uvozio takvu vrstu robe, ali predprošle godine je uvezena jabuka koja je bila tretirana sa sredstvima dozvoljenim u Sloveniji (prijelazno razdoblje), a u RH je još uvijek bio zabranjen i cijela pošiljka je bila vraćena, a imam još nekoliko primjera gdje je inspekcija povukla iz prodaje cijelu količinu nekog artikla koji nije zadovoljavao kvalitetu i naše zakone, nažalost najmanje se kontrolira Toda (Konzum :(

more
12.04.2010., 23:33
Poljoprivreda je vrlo dugorocan posao i vecina onih koji u to krenu sa zeljom/idejom da brzo povrate ulozena sredstva i dobro zarade jos brze odustaju od price.
U svakom dijelu ovih izreklamiranih "in" djelatnosti ima onih koji su izgubili i onih koji su dobro zaradili.
Ti si baš falija poljoprivreda je kratkoročni posao sa extra brzim povratom uloženog(ili si mrtav) osim dugogodišnjih nasada(vočke,masline itd) i stočarstva relativno brz povrat srestava

Povrtlarstvo Priprema tla,sadnja,uzgoj prodaja 40-120 dana i ako ne povratiš ulog u tom roku nečeš nikad jer ulaziš u drugi ciklus

Na primjer salata sadiš 01.05 bereš 15.06 povrat uloga moraš ostvarit u tom periodu
Blitva- sjetva 01.08 početak berbe 10-11 mjesec kraj berbe 4-5 mjesec
Ulog repromaterijala za 1000 m2 100-300 kn cijena 5-8 kn kg prinos 5-10 tona
Trošak gnjojiva 0 kn,Zaštita 0 do 1000 kn Berba je pravi trošak ali na njega možeš utjecat (Plačaš radnike po ubranom kg ili ga bereš sam,
Prodaja je pravi nepredvidiv trošak na koji ne možeš puno utjecat.
Moji susjedi uzgajaju blitvu i špinat u plodoredu,Ponekad je i ne beru kad cijena padne ispod 4-5 kn nego je preoru kažu dobra gnjojidba za samo 1000 kn HA a zato ih koja godina uhvati na 10-15 kn kg i beru dan-noć 1-2 tone dnevno i prodaju sa lakočom na zemlji.

Šta znači da nije poljoprivreda posao sa dugorocnim povratom nego sa rizičnim povratom.

more
12.04.2010., 23:41
Ma za domaći krumpir su kontrole rigorozne(HASAP,fitosanitarni upisnik,certificirana skladišta,higijenski minimumi za radnike itd)
Moje pitanje je; a kakav je uvozni krumpir? Osim odokativnih kontrola, ima li još kakvih kontrola?
Sale sitni lipo ti otiđi u Belgiju i probaj na ulici u pokretnim fast foodovima koji poslužuju samo pomfrit pa češ vidjeti šta je krumpir.
Ovdje možeš potražit sorte koje koriste,ali ipak svaka pečenjara svoju sortu skriva kao poslovnu tajnu.http://www.belgianfries.com/bfblog/?p=200

Momentalno sve sorte koje se sade u Hrvatskoj ili ga koje se prodaju u splitu su smeče i prije su mekantilni nego za ljudsku prehranu.Nema do starih hercegovačkih sorti koje su izumrle više vrijedi 1 kg Starog hercegovačkog kumpira nego 100 kg koji se prodaju u trgovačkim centrima

mrkva666
25.04.2010., 20:15
Trenutno je in sadit banane jer su od seljaka napravili majmuna.

babkonj5
30.04.2010., 18:20
Sale sitni lipo ti otiđi u Belgiju i probaj na ulici u pokretnim fast foodovima koji poslužuju samo pomfrit pa češ vidjeti šta je krumpir.
Ovdje možeš potražit sorte koje koriste,ali ipak svaka pečenjara svoju sortu skriva kao poslovnu tajnu.http://www.belgianfries.com/bfblog/?p=200

Momentalno sve sorte koje se sade u Hrvatskoj ili ga koje se prodaju u splitu su smeče i prije su mekantilni nego za ljudsku prehranu.Nema do starih hercegovačkih sorti koje su izumrle više vrijedi 1 kg Starog hercegovačkog kumpira nego 100 kg koji se prodaju u trgovačkim centrima

ja sam pojeo dosta krumpira po Germaniji u isključivo raznim fast zalogajnicama i koliko se sjećam -ništ posebno, zapravo bio je toliko uobičajen (blago rečeno) da ga se uopće ne sjećam

uopće ti ne proturječim jer vrijeme i trendovi idu dalje, ali gle: svake druge godine kupimo sjemenski krumpir za naš vrt, gotovo u pravilu to biva holandski sa urednom deklaracijom...pa nije vrag da nam uvijek pošalju najgorje i nejestivo smeće

ps
poznanik je za uslužni tov dobio prasce drito iz holandije...kako to obično biva, jedno je morao gospodarski iskoristiti...ja u životu nisam jeo neukusniju pečenku, da je bilo masti u tepsiji ja bih radije samo kruha namočio, ali je izašla voda sa par mrlja masti...ko voli nek izvoli...možda sam malo subjektivan jer sam autohtoni poljoprivrednik, ali sam i objektivan jer sam puno puta prisustvovao sličnim ceremonijama pa znam što pričam

more
10.06.2010., 22:12
ja sam pojeo dosta krumpira po Germaniji u isključivo raznim fast zalogajnicama i koliko se sjećam -ništ posebno, zapravo bio je toliko uobičajen (blago rečeno) da ga se uopće ne sjećam

uopće ti ne proturječim jer vrijeme i trendovi idu dalje, ali gle: svake druge godine kupimo sjemenski krumpir za naš vrt, gotovo u pravilu to biva holandski sa urednom deklaracijom...pa nije vrag da nam uvijek pošalju najgorje i nejestivo smeće

ps
poznanik je za uslužni tov dobio prasce drito iz holandije...kako to obično biva, jedno je morao gospodarski iskoristiti...ja u životu nisam jeo neukusniju pečenku, da je bilo masti u tepsiji ja bih radije samo kruha namočio, ali je izašla voda sa par mrlja masti...ko voli nek izvoli...možda sam malo subjektivan jer sam autohtoni poljoprivrednik, ali sam i objektivan jer sam puno puta prisustvovao sličnim ceremonijama pa znam što pričam
Ove pečenjare su u Belgiji ne u Njemačkoj

Jesi vidija to meso,lipo za vidit a ukus,ček malo nema ukusa

Ali da se pohvalim slučajno sam bija u Vrsinama i kupija grah i grašak od ljudi koji sami ostavljaju sjeme povrča od 2 svjetsko rata i stvarno je to neusporedivo sa industriskim i hibridnim sortama.

more
10.06.2010., 22:45
Trenutno je in sadit banane jer su od seljaka napravili majmuna.

Šta je najtragičnije sve svjetske seljake su učinili majmunčine u zadnjih 50 godina.Nagovorili su ih na sintetska gnjojiva,kalcifikaciju hibridna sjemena.Pošto je poremečena priroda tako tada su morali koristit insekticide,fungicide pošto proizvode staklene biljke neotporne na prirodni okoliš moraju koristit i herbicide.Ali pošto su dugogodišnjom upotrebom sintetskih gnjojiva ubili mikroorganizme,simbiotske bakterije i gljivicemoraju koristit još više umjetnog gnjojiva pa ubijaju još više simbiota itd.itd do samog kraja hidroponija pa čemo vidjeti dalje.Pošto su koristili insekticide na štetnicima ubili su i prirodne predatore štetnika pa koriste još jače insekticide pa ubijaju još predatora i tako sve dok ne dobiju superštetnika kojeg neče zaustavit ništa.Bezrazložnim transportom ogromnih količina hrane i biljaka,sjemena među kontinentima samo smo lokalne štetnike proširili svjetom.Najbolji primjer je Filoksera i vinogradi.I moja malenkost je imala sreču pa nije skoro uništila cijelu jednu vrstu u Jadranu imao sam sreče šta je zaraza uvezena iz Egipta(crvena i 5-7 cm velika)nije preživila hladnu zimu prije 4 godine i 40 kg raznih insekticida.Da vidite koliko je to otporni insekt radio sam eksperiment i zatvorio u razne staklenke insekta sa 100% kupkom Cromorel,Dursban,confidor,Calypso i preživila je 24-48 sati.

MMachéte
03.03.2011., 18:09
Ajme lud sam vise od surfanja ... recimo da imam u obitelji veci komad zemlje, zasad 2.5ha zemlje.Nemogu nac nikoga tko bi to obradivao :confused:
pa me zanima , sta se isplati uzgajivati , nesto relativno jednostavno jer nikakve masinerije nemam?recimo da sam spreman uloziti sredstava , nije to problem.

Zemlja je kod Dugog sela.

ta šećerna repa , jel bi se to isplatilo na mojoj povrsini?

diabolica
03.03.2011., 18:16
Bazga. Samo ti trebaju berači.

ajajas
03.03.2011., 18:30
MMachete, oš se minjat za teren u Vodicama?????

red_rose
03.03.2011., 19:27
Nisam po Hrvatskoj primjetila recimo plantaže graha ili graška ili češnjaka ili pak lješnjaka ili borovnica itd. Zašto?

Leteća
04.03.2011., 07:57
Šta je najtragičnije sve svjetske seljake su učinili majmunčine u zadnjih 50 godina.Nagovorili su ih na sintetska gnjojiva,kalcifikaciju hibridna sjemena.Pošto je poremečena priroda tako tada su morali koristit insekticide,fungicide pošto proizvode staklene biljke neotporne na prirodni okoliš moraju koristit i herbicide.Ali pošto su dugogodišnjom upotrebom sintetskih gnjojiva ubili mikroorganizme,simbiotske bakterije i gljivicemoraju koristit još više umjetnog gnjojiva pa ubijaju još više simbiota itd.itd do samog kraja hidroponija pa čemo vidjeti dalje.Pošto su koristili insekticide na štetnicima ubili su i prirodne predatore štetnika pa koriste još jače insekticide pa ubijaju još predatora i tako sve dok ne dobiju superštetnika kojeg neče zaustavit ništa.Bezrazložnim transportom ogromnih količina hrane i biljaka,sjemena među kontinentima samo smo lokalne štetnike proširili svjetom.Najbolji primjer je Filoksera i vinogradi.I moja malenkost je imala sreču pa nije skoro uništila cijelu jednu vrstu u Jadranu imao sam sreče šta je zaraza uvezena iz Egipta(crvena i 5-7 cm velika)nije preživila hladnu zimu prije 4 godine i 40 kg raznih insekticida.Da vidite koliko je to otporni insekt radio sam eksperiment i zatvorio u razne staklenke insekta sa 100% kupkom Cromorel,Dursban,confidor,Calypso i preživila je 24-48 sati.

Potpisujem! To se događa kad želiš kratkoročni profit od poljoprivrede a zaboravljaš na složenost ekosustava.

More, jesi li razmnožio to staro sjeme graška i graha? Misliš li da bi moglo uspijevati na kontinentu? U potrazi sam za starim sortama za svoj vrt.

diabolica
04.03.2011., 08:17
Zato ja proizvodim humus kalifornijskih glista i sve gnojim sa time. Nema uvoza, nema kemije samo priroda, i raste ko ludo.

Leteća
04.03.2011., 08:45
Zna li netko gdje se u ZG ili Gorici može kupiti lički sjemenski krumpir?

EDIT: Manje količine, treba mi za vrt, a ne za polje.

oktopusy
08.03.2011., 22:21
u Hrašču dučan se zove "Plin" 6261233

stidljiva ljubičica
10.05.2011., 00:11
i sam sam gledao da bi nešto možda proizvodio (uzet neku veću parcelu u zakup), ali nema tu kruha čini mi se. lanci pobiru vrhnje, a proizvođač mora imati ogromnu proizvodnju da bi nešto zaradio.
a hrpa je uvoznih proizvoda.
najbolje direktno kupovati od proizvođača s regionalnog područja