PDA

View Full Version : DDR333 512MB - TwinMos ili PQI?

shef Sale
10.02.2003., 09:34
Posto nitko nije ba reagirao na moj post na jednoj drugoj temi, postavljam novu s istim pitanjem:

Slazem 2 kompa na poslu, jedan je moj, a drugi nije, i imam na raspolaganju 2 keksa od 512 MB:

1) 512 MB DDR 333 TwinMos CAS 2.5
2) 512 MB DDR 333 PQI (CAS=?)

Ne znam koji da si od ta dva uzmem za svoj PC... TwinMos, jer znam da je 2.5 ili pak PQI (ako je to vise "brand name" od TwinMosa )...?

Thanx! :)

Eladio
10.02.2003., 18:49
..evo posto te svi ignoriraju :rolleyes:

..ja sam za vrabca u ruci , a ne pticu na grani..
uzmi twin mos ;)

kako je neko rekao , twin mos rami bi trebali raditi i na cas2 :rolleyes:

:cool:

shef Sale
10.02.2003., 19:23
Hehe, fala... :D

u medjuvremenu sam u komp danas ubacio ovaj twinmos, pa cu usporedit defaultne postavke sa CPU-Z

za TwinMos veli 2.5 - 3 - 3 - 7
S tim da su cipovi na TwinMosu "M.tec" (?!?) [na PQI su PQI]

Sutra cu ubacit PQI pa da vidim kaj mi CPU-Z veli pa cu onda definitivno odlucit.

Isprobavao bi ja jos koji dan al moram se odlucit, jer drugi komp moram slat dalje... :D

MaxB
10.02.2003., 22:07
Ne cita li taj program samo postavke iz BIOS-a? Jesi li siguran da su to specifikacije memorije, a ne onako kako si ju podesio u BIOS-u?

Evo, ja sam petljao po BIOS-u, manualno slagao tajminge da vidim do kud moja memorija moze, a da mi racunalo radi - meni za TwinMOS-ov i Elixirov CAS2.5 DDR266 256 MB modul kaze ovo:

CAS Latency = 2.0
RAS to CAS Delay = 2
RAS Precharge = 2

Cycle Time (Tras) = 3
Bank Cycle Time (Trc) = 5
DRAM Idle Timer = 8

To su iste one postavke koje sam rucno upisao u BIOS setupu - to je maksimum, nize od toga ne ide u mojem slucaju (mijenjanjem DRAM Idle Timer bilo na vise bilo na nize dobio sam samo losije performanse). Prema tome, moj TwinMOS i Elixirov modul (oba s Elixirovim cipovima) spadaju u kategoriju najbrzih memorija koje se oznacavaju kao 2-2-2 (CAS-RAS2CAS-Precharge). Racunalo mi s tim postavkama radi stabilno i brze nego s defaultnim - a nazivna specifikacija je da je CAS za moju memoriju 2.5. Ne znam kakva je situacija s tvojim modulom, posto ima drugacije cipove i posto je to DDR333.

BTW. ja sam reagirao na tvoje pitanje na onom drugom topicu, ali ga ocito nisi procitao... I detaljno sam objasnio neke stvari... :(

shef Sale
10.02.2003., 22:52
Hvala! :)

Ma nije da nisam vidio tvoj odgovor, vidio sam ga, daleko od toga :)

Samo...to je bio jedan (i samo jedan :D) odgovor, recimo u prilog twinmosu.
postavio sam u isto vrijeme na hr.comp.hardver isto pitanje i dobio sam jedan (i opet jedan) totalno durgaciji odgovor tipa "PQI?? di si uspio nabavit PQI memoriju???" :D pa vise nisam znao di sam. :D

kaj se tic eprograma i citanja iz biosa...
ja osobno ne kanim nis mijenjati u biosu glede memorije, jer nisam overclocker, i volim radit po defaultu (ipak je to pc za posao, a posto sam administrator, trebam stabilnost :D).
zato sam si postavio simple test...ubacim oba cipa posebno, procitam DEFAULT settinge i odlucim se (ukoliko su ralziciti :D)

E sad...kaj se tice toga da CPU-Z cita iz biosa.
KHM...da li ?!
Naime...kad sam inicijalno podignuo stroj, usao je naravno u bios...preletio sam postavke za memoriju samo letimicno, postavljeno je by SPD (dakle default, tj. auto) i tamo vidjeh da za twinmos pise CAS 2 (?!?!?), zasivljeno, naravno, ali pise...

a CPU-Z u windowsima veli 2.5 .
Kako i pise na samom cipu!

Ne znam ko tu koga :D, ali nije ni bitno, kako rekoh, podignut cu dvaput posebno sa svakom meorijom, nista ne mijenjam, pa cemo vidjet...hehe