PDA

View Full Version : 1.4 TSI

stranice : 1 [2]

pinkskin
04.07.2010., 00:03
Šta ti je čudno, 1.4 TSI sa 122hp ima samo turbinu a sa 160 ima i turbo i kompresor.

BB87
04.07.2010., 04:13
i jedan i drugi motor 1.4 TSI 122 i 160 KS IMAJU TURBOKOMPRESOR POKRETAN ISPUSNIM PLINOVIMA nema tu nikakvih mehanickih i slicnih DODATNIH kompresora pogonjenih od radilice! razlika je u izvedbi, twin-turbo opremljen je dvama kolima koji jace ''okrecu'' tj stvaraju veci zakretni moment ustvari imaju vece kutno ubrzanje prilikom okretanja i razlika je jos i u intercooleru.. ljudi pricaju nesto, a ustvari pojma nemaju o cemu pricaju..
a kod tog twinchargera (kakav je u TSI sa 160 KS) postoji dvije izvedbe, kola spojena u seriji i spojena paralelno.. trenutno ne mogu naci nigdje sliku tog, a neda mi se sad crtat da pokazem, ugl, vidio sam tu izvedbu i koncepciju turbokompresora i zanimljiv je komad opreme..
eto toliko od mene :)

-dominic-
04.07.2010., 08:26
Ponekad se zapitam zašto? Nije problem pogriješit, nitko nezna sve, nego tupit nešto što nije istina!
Taj motor ima i turbo-kompresor tzv. turbina, a ima i mehanički kompresor pokretan remenom.

Komar22
04.07.2010., 08:46
Pitam zato jer me zanima da li se ovaj od 122 KS može komotno chipati ili nekaj sl., bez da bude nekih problema....:ne zna:

BB87
04.07.2010., 11:21
Ponekad se zapitam zašto? Nije problem pogriješit, nitko nezna sve, nego tupit nešto što nije istina!
Taj motor ima i turbo-kompresor tzv. turbina, a ima i mehanički kompresor pokretan remenom.

ma koji mehanicki kompresor, gdje je, ajd daj sliku pa da vidimo.. ima na usisnom kolektoru jedan elektromotor koji svojim usisnim kolom povecava brzinu protoka zraka, to ima, al to nije ono o cem se prica.. :ne zna:

Pitam zato jer me zanima da li se ovaj od 122 KS može komotno chipati ili nekaj sl., bez da bude nekih problema....:ne zna:

moze se chipati i nebi trebalo biti velikih problema ako ne pretjerujes sa snagom, npr 150 KS za taj 1.4 TSI sa 122 bi bilo sasvim ok

-dominic-
04.07.2010., 11:36
O kojem ti elektromotoru, ovo je nevjerojatno! Znaš pretpostavljam kako izgleda supercharger ili ti ga kompresor?
Nalazi se s zadnje strane motora, dolje. 1 (http://www.vwvortex.com/artman/uploads/037.jpg) 2 (http://autoworld.files.wordpress.com/2009/06/vw-1-4-tsi-twincharger-engine-of-the-year-2009-img_1.jpg)
A što se tiče daj da vidimo, mislim da su ga mnogi i vidjeli, uostalom raspravljalo se o njemu, jedino ga ti nisi vidio, i govoriš da ne postoji. Natravno ne postoji na slabijem modelu s 122ks.

moril
04.07.2010., 12:17
A dajte, Bad Boy kao vrhunski znalac auto tehnike valjda jedini ne zna i ne da si dokazati da 1.4 TSI ima kompresor na ispušne plinove i mehanički kompresor...

Bitno da po drugim topicima svima soli pamet sa svojim nerazumljivim postovima u kojima "kao" objašnjava tehniku, a sada je u biti pokazao koliko stvrano zna.

CDRW ima Golfa sa tim motorom i valjda čovjek zna kaj vozi.

Bono_
04.07.2010., 12:18
moril potpis :)

BB87
04.07.2010., 12:24
mehanicki kompresor ima klip i cilindar, i direktno se spaja s radilicom, nejde preko remena, a ja takav kompresor nisam vidio na 1.4 TSI motoru.. ()
a ako ima nesto pokretano remenom, onda to NIJE TURBINA ili DODATNI TURBO KOMPRESOR JER ON IDE NA POGON OD ISPUSNIH PLINOVA dakle nema dvije turbine turbokompresora taj Twincharger, kao sto sam i reko, ima paralelni ili serijski spoj kola (slicno GONJENOM kolu turbine, ali definitvno razlicito od POGONSKOG kola turbine) e sad, taj spoj se pokrece ili od ostatka ispusnih plinova ili s remena, ovisi, kod BMW-ovog Biturba, ide preko plinova, kod VW kako i sam kazes preko remena, ali to nije turbina, ali nije ni mehanicki kompresor.. to je nesto sto oni zovu ''dodatni punjac''

evo minutu i pol pred kraj ove animacije imas prikazan turbokompresor (ali nije Twincharger) i njegov rad na ispusne plinove, na nekih 5:20 ti je prikazan jedan uredjaj na usisnom kolektoru, ide nakon filtera za zrak i dodatno ''protjeruje'' zrak, ali nije pokretan s remena (bar to nisam vidio), vec je vjerojatno elektromotor, ili mozda neka dinamicka sema ko kod kola turbine. nemam nigdje sliku ili animaciju da bi detaljnije mogo vidjeti
http://www.youtube.com/watch?v=XxEQwiBhW1c

moril
04.07.2010., 12:29
Daj odustani...

Pokušaj pročitati svoj zadnji upis.

Vjerujem da ni sam nećeš shvatiti što si napisao...

BB87
04.07.2010., 12:29
pobogu dragom, gdje vi tu vidite mehanicki kompresor :rolleyes:

http://www.youtube.com/watch?v=aqMySTgUPGo

premotati na 0:50, to je ono o cem vam pricam, serijski spoj GONJENIH KOLA koja su ista! zato i jesu TWIN (blizanci) charger (punjac)
dakle nije meh. kompresor!! nego nesto sto oni zovu ''charger'' punjac, dodatni pomocni punjac, kako god.. i nije turbina jer nejde na pogon ispusnih plinova!!!
postoji varijante sa paralelnim spojem :kava:

ima i paralelna varijanta, al ova je serijska..

evo jebene slike koja pokazuje ono o cem pricam
http://i50.tinypic.com/ei2sm1.jpg

i bar naucite nesto iz toga, sto je mehanicki kompresor, sto je turbokompresor, a sto je ''dodatak'' tom sistemu, poput tog Twinchargera onoga sto vi zovete ''mehanickim kompresorom'' tj ''kompresorom'' ali to nije mehanicki kompresor, mehanicki kompresor je na pogon direktno preko radilice i ima svoj cilindar, klip i sabija tj trosi snagu i rad motora u stlacivanje smjese/zraka/ neceg treceg, ovisno za sto nam treba, kod Motora SUI obicno se radi o tlacenju zraka..

najbliza opisna rjec za taj Twincharger bila bi: dodatni punjac
a opist, dodatni punjac s dva ista kola spojenih u seriski spoj (postoji i paralelni) te pogonjeni preko remena (mozda i lanca/zupcanika u nekim izvedbama) koje pogoni koljenasto vratilo. ima funkciju dodatnog stlacivanja zraka koji ulazi u usisni kolektor i ide prema usisnom ventilu..

eto. toliko od mene. nadam se da vam je sad jasno o cemu sam pricao..

-dominic-
04.07.2010., 12:37
Ajde nemoj više spamat temu i spominjat BMW itd. Zna se šta je mehanički kompresor (supercharger), a šta je turbo-kompresor(turbocharger).
To što ti neznaš šta je i da postoji kod 1.4tsi nije tema. Sam naziv je twin charger. Znači 2 punjača, s čim su pokretana je druga stvar.
I ne trebaš se derat za svaku krivu stvar koju istakneš.

Daj shvati, twincharger je volkswagenov naziv za turbo i mehanički kompresor na istom motoru. Nisko si pao s ovim "dodatak" još ti i piše na dijagramu supercharger. Ne zove se zbog toga twin, nego zato jer ima supercharger i turbocharger. I nitko nigdje nije rekao da ima dvije turbine, nego upravo ovo šta sam sad napisao. A to što ti neznaš šta je mehanički kompresor je druga stvar.

Komar22
04.07.2010., 12:52
ja samo znam i stavil bi ruku u vatru jest da 1.4 TSI od 160 KS ima kombinaciju mehaničkog kompresora i turbo punjača....to je sigurno....:kava:

a da li ima i tako ovaj od 122KS?

to sam ja
04.07.2010., 12:54
Pa nema napisano je vec par puta....

BB87
04.07.2010., 13:20
nemos objasnit sta je mehanicki kompresor, mos ga jebat.. nikad u zivotu nisu vidili tako nesto, a seru tu po forumu.. evo da jos jednom pokazem svoje ''neznanje'' pored ovakvih poznavalaca i konstruktora motora.. napisat cu jos jednom, mozda nesto i naucite

aje poznavaoci veliki recite mi sta je ovo:

a) turbo punjac
b) prikaz bloka motora motora
c) jednoradni dvoklipni mehanicki kompresor pogonjen direktno preko klipnjace s radilice

http://knowledgepublications.com/doe/images/DOE_Mechanical_Science_Reciprocating_Air_Compresso r.gif

eto to vam je mehanicki kompresor :facepalm:

ponavljam: Twincharger nije mehanicki kompresor, to je dodatni punjac pogonjen remenom, i sam naziv koji su dali u VW je sasvim ispravan Twincharger, nije Twincompressor, ili Mechanical Twin Compressor.. nego je Charger, punjac, kao sto je Turbina takav punjac, ali ona ide na ispusne plinove, tako da taj dio nema smisla nazivati turbinom.. i taj dio taj ''charger'' to je dodatak, osnovnom TURBOKOMPRESORU i to je to

rocket86
04.07.2010., 13:23
bad boy, mislim da su na autima puno češći vijčani mehanički kompresori nego klipni(dakle, onakav kakav je dominic stavio na svojoj slici)

i nisam rastavljao motor da znam, ali ao svi osim tebe tupe(na svim časopisima, sajtovima, forumima, kafićima) da ima turbo+kompresor, zar ti to ništa ne govori?

Komar22
04.07.2010., 13:32
sad sam stvarno zbunjen...

http://ssreporters.files.wordpress.com/2009/12/facepalm.jpg

Bono_
04.07.2010., 13:34
Izgleda da sto si veci teoreticar to si vise nedokazan i tvrdoglav.

Based on the original award-winning 1.4-litre TSI engine which combines a supercharger and a turbocharger to produce an impressive level of power from a small capacity engine, the new unit uses simply a sophisticated turbocharger. The result is an output of 122 PS – up from 115 for the 1.6-litre FSI engine it replaces – linked to a choice of six-speed manual or seven-speed DSG gearbox.

STINGer
04.07.2010., 13:36
Jebote, kad jednom napravim masakr na ovome forumu godinama će se o tome pričati :kava:

BB87
04.07.2010., 13:42
ajd dobro vi ste onda u pravu...
ok ima turbo i kompresor

(ne,nema, neg ima TURBOKOMPRESOR i DODATNI PUNJAC nazvan Twincharger, jer da je to mehanicki kompresor, bilo bi u nazivu ''Mechanical Compresor'' nego nema, a nema taj naziv, zato jer je to obicni dodatni punjac, nista vise od toga, on je DODATAK, nije nesto poput gorespomenutog klipnog kompresora, ili vijcanog kompresora kojeg je netko prije spomenuo..)

Komar22
04.07.2010., 13:43
pa dobro vjerujem ti ja....:top:

-dominic-
04.07.2010., 13:49
Zamolio bi te jednu stvar, nemoj mješat kompresor za pumpat gume u autu, lakiranje, itd. kojem je radilica pokratana gle čuda preko remena. To o čem ti pričaš nema niti u jednom autu i to je kompresor za punjenje zraka. Nemoj zbunjivat ljude i širit dezinformacije. I daj shvati šta znači twincharger, dok to ne shvatiš, nećeš ništa znat. supercharger+turbocharger=twincharger. Postoje samo 2 vrste mehaničkih kompresora u autoindustriji, a niti jedan nije ovaj koji si ti stavio!

efodiks
04.07.2010., 14:00
...a u p.m.

BB87
04.07.2010., 14:11
e to sto ja pricam, ti kompresori za punit zrak i to, to su ti PRAVI MEHANICKI KOMPRESORI pogonjeni od radilice sa svojim pripadajucim klipom, cilindrom.. i da tog nema bas u autima, i da pogonjeni su radilicom, dok je twincharger pogonjen remenom.. isti klinac, SAMO sto ovaj jos ima i klipnjacu i klip i cilindar i dodatne ventile, itd.. :facepalm:

i ja bih vas molio da ne mjesate Twincharger s mehanickim kompresorom jer time ste VI ti koji saljete drzinformacije, Twincharger je nesto drugo, ali nije mehanicki kompresor. stoga taj Twincharger zovite kako god hocete, kompresor, punjac, dodatni punjac, serijski punjac, dinamicki punjac zraka itd, smislite i odaberite naziv, ali samo nemojte ga zvat mehanickim kompresorom.. jer to su ovi gore opisani sta imaju klip, cilindar, klipnjacu, a Twincharger nema nista od toga itd..
hvala na razumjevanju

rocket86
04.07.2010., 14:13
e to sto ja pricam, ti kompresori za punit zrak i to, to su ti PRAVI MEHANICKI KOMPRESORI pogonjeni od radilice sa svojim pripadajucim klipom, cilindrom.. i da tog nema bas u autima, i da pogonjeni su radilicom, dok je twincharger pogonjen remenom.. isti klinac, SAMO sto ovaj jos ima i klipnjacu i klip i cilindar i dodatne ventile, itd.. :facepalm:

i ja bih vas molio da ne mjesate Twincharger s mehanickim kompresorom jer time ste VI ti koji saljete drzinformacije, Twincharger je nesto drugo, ali nije mehanicki kompresor. stoga taj Twincharger zovite kako god hocete, kompresor, punjac, dodatni punjac, serijski punjac, dinamicki punjac zraka itd, smislite i odaberite naziv, ali samo nemojte ga zvat mehanickim kompresorom.. jer to su ovi gore opisani sta imaju klip, cilindar, klipnjacu, a Twincharger nema nista od toga itd..
hvala na razumjevanju
supercharger nije hrvatski izraz. niti turbocharger. to bi netko sa strojarskog trebao znati.:mig:

koriste se izrazi turbo punjač(ili turbo kompresor, turbo puhalo), i mehanički punjač(ili kompresor).

mehaničkim putem dobiva pogon, i komprimira zrak, meni izgleda da su uvjeti zadovoljeni.

al dosta offtopica, ovo je gradivo iz srednje škole

gumeni bombon
04.07.2010., 14:17
koja je razlika između seatovog 1.8 tsi od vwovog 1.4 160 ks,tj koji je po vama bolji?gledao sam karakteristike,seatov ima malo veći okretni moment al krajnju brzinu manju,malo brže ide do stotke a više troši od vwovog..

BB87
04.07.2010., 14:22
supercharger nije hrvatski izraz. niti turbocharger. to bi netko sa strojarskog trebao znati.:mig:

koriste se izrazi turbo punjač(ili turbo kompresor, turbo puhalo), i mehanički punjač(ili kompresor).

mehaničkim putem dobiva pogon, i komprimira zrak, meni izgleda da su uvjeti zadovoljeni.

al dosta offtopica, ovo je gradivo iz srednje škole

i ja se slazem da je dosta ovog :top:

BB87
04.07.2010., 14:24
koja je razlika između seatovog 1.8 tsi od vwovog 1.4 160 ks,tj koji je po vama bolji?gledao sam karakteristike,seatov ima malo veći okretni moment al krajnju brzinu manju,malo brže ide do stotke a više troši od vwovog..

razlika je u samoj konstrukciji bloka motora, glave motora, turbokompresor:D je drugaciji, ima dosta razlika, i da ja mislim da je bolji od 1.4 TSI, ja bi prije uzeo tog 1.8 nego 1.4, ali opet to je samo moje misljenje, ali i stvar ukusa kupca i onoga sto kupac trazi..

sucker
04.07.2010., 22:51
Isto razmišljam o Golfu 1.4 TSI u kombinaciji sa DSG-om.

Ako ga je netko vozio - svaki komentar je dobro došao. ;-)

Zanimljivo zvuči i ova kombinacija 1.4 TSI sa 160KS; no dosta je to para...

Neznam dali ti išta može pomoći,ali bio sam u prilici nekoliko puta voziti TSI u kombinaciji s DSG mjenjačem,ali je motor bio u golfu GTI znači ovaj 2.o.

Naravno razlka je vjerojatno ogromna između 1.4 i 2.0,ali mogu ti reći par riječi o mjenjaču jer je isti kod oba motora. Mjenjač je:s ( ne nisam ljubiteljVW-ovih vozila,upravo suprotno),al kaj je je,kapa do poda. Sa ručnim mjenjačem sigurno nemožeš promjenit brzinu toliko brzo koliko ovaj može,i u aut. modu,i polugicama iza volana. To mjenjanje iza volana je neopisiv gušt(barem meni)i toliko je tečno,i bez gubitka snage da je za nevjerovati. U aut. modu mjenjač funkcionira savršeno također,znači onda kada bi i ti promjenio brzinu,on brebacuje u višu,kada nagaziš gas,prebacuje jednu il dvije naniže,koči motorom(naravno koliko god to dopušta automatika). Ugl. svakako preporučljivo za kupiti,i ne sumnjam da možeš fulat i u kombinaciji sa 1.4tsi motorom!

I wonder
04.07.2010., 23:06

:top::top::top:
turbo punjač za pogon koristi ispušne plinove, mehanički punjač koristi snagu motora.

kod ovog VW tsi-ja postoje dva punjača, turbo i mehanički.
mehanički ima pogon preko remena i elektromagnetske spojke koja ga uključuje i isključuje ovisno o potrebama. a radi kao "positive displacement" punjač sa dva rotirajuća vijka i isporučuje fiksnu količinu stlačenog zraka po svakom okretaju.

mislim da ima i negdje ovdje link, ali ću sutra ujutro staviti novi na VW-ov dokument u kojem je sve nacrtano i objašnjeno.

CDRW
05.07.2010., 08:08
A majke mi neki nisu sasvim na ti sa mehanikom ....

Dakle twincharger IMA mehaničko puhalo - Eaton-Roots koji se pokreće preko dva remena a snagu uzima sa radilice. Neki ovo zovu mehaničkim kompresorom. Zašto BB97 misli da kompresor MORA bit klipni - nebih znao. Da je ikad imao lakiraonu znao bi da se kompresori većih protoka redovito rade ko vijčani (Roots) jer su tiši, imaju konstantan protok i još poneka prednost.

Twinscroll kojeg on spominje je nešto sasvim drugo i danas se također široko koristi kod turbo motora sa samo jednim sistemom punjenja radi boljeg i bržeg odziva na gas no s Twinchargerom baš i nema puno veze - njegov turbo punjač je klasične izvedbe.

Razlika između Roots i Eaton puhala je samo u obliku rotora - originalni Roots je imao ravne "zube" a Eaton ih je ufrkao kao bi se smanjila buka i ujednačio protok. Nešto slično zašto getribe imaju kose zube na zupčanicima osim na rikvercu koji ima ravne što se i ČUJE.

Eaton:
http://media.photobucket.com/image/eaton%20blower/sp00nd00d/TVS-Model.jpg
i kako zapravo radi:
http://www.fordmuscle.com/archives/2006/10/BlowerPorting/images/roots.gif

Ovo je Roots koji ima ravne "zube".
http://www.pdblowers.com/admin/uploads/urai_exploded_view_1.jpg

I wonder
05.07.2010., 08:44
i detaljan prikaz motora i OBA puhala
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_359.pdf

nacrtano na shemi: "turbocharger" i "mechanical supercharger".

-dominic-
05.07.2010., 09:41
Napokon, hvala primariusi :)

Komar22
05.07.2010., 10:06
I ko je sad na kraju u pravu?

I wonder
05.07.2010., 10:59
pa na slikama se vidi o kakvim se punjačima radi.
tako da izgleda da se je BB malo zajebunil
i jedan i drugi motor 1.4 TSI 122 i 160 KS IMAJU TURBOKOMPRESOR POKRETAN ISPUSNIM PLINOVIMA nema tu nikakvih mehanickih i slicnih DODATNIH kompresora pogonjenih od radilice! razlika je u izvedbi, twin-turbo opremljen je dvama kolima koji jace ''okrecu'' tj stvaraju veci zakretni moment ustvari imaju vece kutno ubrzanje prilikom okretanja i razlika je jos i u intercooleru.. ljudi pricaju nesto, a ustvari pojma nemaju o cemu pricaju..
a kod tog twinchargera (kakav je u TSI sa 160 KS) postoji dvije izvedbe, kola spojena u seriji i spojena paralelno.. trenutno ne mogu naci nigdje sliku tog, a neda mi se sad crtat da pokazem, ugl, vidio sam tu izvedbu i koncepciju turbokompresora i zanimljiv je komad opreme..
eto toliko od mene :)

to sam ja
05.07.2010., 13:38
I ko je sad na kraju u pravu?

A kaj mislis?:D

BB87
05.07.2010., 15:36
''..kod tog twinchargera (kakav je u TSI sa 160 KS) postoji dvije izvedbe, kola spojena u seriji i spojena paralelno..''

sto je tu greska??
uostalom greska je u tome sto je za mene kompresor (pravi mehanicki) a sto nije..
jedino je greska sto ja taj twincharger ne zovem mehanickim kompresorom, jer za mene to nije :ne zna:
to je po meni samo obicno puhalo, punjac pogonjen s remena i to je to.. moze se reci ''kompresor'' al vise kao ''dodatak'' nego neki glavni i samostalni dio..
uostalom da je to mehanicki kompresor, vjerojatno se nebi zvao twincharger nego ''twin-mechanical compressor'' ili tako nekako, neam pojma :ne zna:
uostalom, svejedno mi je kako ce tko zvat koji dio..

I wonder
05.07.2010., 15:48
''..kod tog twinchargera (kakav je u TSI sa 160 KS) postoji dvije izvedbe, kola spojena u seriji i spojena paralelno..''

sto je tu greska??

greška je to što to nisu dvije izvedbe.
to je jedna izvedba, a dva puhala rade na 3 načina (samo turbo, samo mehnički ili oba istovremeno). tako da se nemože reći ni da su spojeni serijski ni paralelno.
uostalom greska je u tome sto je za mene kompresor (pravi mehanicki) a sto nije..
SVE je to kompresor.
svi ti sustavi isporučuju zrak po pritiskom većim od atmosferskog i to su sve kompresori, iliti po naški puhala.
jedino je greska sto ja taj twincharger ne zovem mehanickim kompresorom, jer za mene to nije :ne zna:
to je po meni samo obicno puhalo, punjac pogonjen s remena i to je to.. moze se reci ''kompresor'' al vise kao ''dodatak'' nego neki glavni i samostalni dio..
eto, objašnjenje je gore.
a i taj mehanički kompresor/puhalo može djelovati samostalno ili biti ugrađen na motor kao jedino puhalo, bez turbopuhala.
uostalom da je to mehanicki kompresor, vjerojatno se nebi zvao twincharger nego ''twin-mechanical compressor'' ili tako nekako, neam pojma :ne zna:
pa TWINcharger zato jer ima dva sistema za punjenje mootra zrakom.
a nemože se zvati TWIN MECHANICAL kad je jedan od njih turbinski. nisu oba mehanička.

Jaranko
05.07.2010., 15:57

sto je tu greska??
o cemu ti to ? :rofl:

BB87
05.07.2010., 16:14
greška je to što to nisu dvije izvedbe.
to je jedna izvedba, a dva puhala rade na 3 načina (samo turbo, samo mehnički ili oba istovremeno). tako da se nemože reći ni da su spojeni serijski ni paralelno.

proguglaj, ovo je jedna od recenica ''There are two common types of twincharger systems: series and parallel'', ima ih jos 10 milijuna.. ocito tebi, a ni svima vama nije jasno kako to da moze biti seriski spoj kola i paralelni.. just fuckin google it, neda mi se objasnjavat

SVE je to kompresor.
svi ti sustavi isporučuju zrak po pritiskom većim od atmosferskog i to su sve kompresori, iliti po naški puhala.

aje kako ti kazes.. al slazem se da su svi uredjaji koji sabijaju zrak na tlak veci od atmosferskog kompresori, ali po meni, nisu svi kompresori mehanicki kompresori.. to je ono sto pokusavam reci

pa TWINcharger zato jer ima dva sistema za punjenje mootra zrakom.
a nemože se zvati TWIN MECHANICAL kad je jedan od njih turbinski. nisu mehanička.

mislim da u jedno 10 postova pokusavam ovo reci... da to nije klasicni mehanicki kompresor bez obzira sto je pokretan remenom preko radilice, nebitno.. on radi na dinamickom principu sabijanja i to je to, ne radi na mehanickom principu (tlacenje smjese unutar cilindra npr, to je mehanicki tip komprimiranja, tj sabijanja) kod twinchargera je dinamicki nacin
ljudi shvatite to :facepalm:

jos jednom, kad sabijate nesto okretanjem kola tj ''ventiliranjem'' tj ''puhanjem'' kako god, ne mogu sad trenutno naci bolju rijec. onda je to dinamicki nacin, kad sabijate uz pomoc recimo aksijalne sile klipa unutar cilindra, to je mehanicki tip sabijanja.. i prestanite pljuvati po meni i vrjedjati me
(ne odnosi se na I wonder-a, nego neke druge forumase kojima su ti postovi izbrisani)

STINGer
05.07.2010., 16:18
krvitiisusove, koliko se umlatilo prazne slame oko ničega....

Eeeeeeeeeeeeej, dva dana se mlati.

Oko čega?

Ničega, naravno :facepalm:

BB87
05.07.2010., 16:22
ne mlati se slama, pokusavam objasniti princip rada tog tzv ''kompresora'' i pojasniti razliku u radu izmedju mehanickog kompresora i ovog sto imamo, tog Twinchargera.. mislim da je ovo vazno za temu, ipak je naslov 1.4 TSI koji u verziji od 160 KS ima taj element i vazno je da ljudi znaju sto imaju u motoru i sto kupuju kad se odluce na taj motor..

zato bi bilo fer od tebe da ne brises posove (bar ne moje :))

I wonder
05.07.2010., 16:29
proguglaj, ovo je jedna od recenica ''There are two common types of twincharger systems: series and parallel'', ima ih jos 10 milijuna.. ocito tebi, a ni svima vama nije jasno kako to da moze biti seriski spoj kola i paralelni.. just fuckin google it, neda mi se objasnjavat

pusti guglanje, gledaj kako rade.

kad rade oba, u srednjem režimu okretaja, onda su spojeni serijski. jer prvo mehanički kompresor odradi svoje, a onda turbokompresor dodatno zagnoji i sabije već stlačeni zrak.
znači, to je SERIJSKI spoj ta dva kompresora.

kad je jedan od njih isključen, onda samo onaj drugi radi.
a da onaj isključeni nebi stvarao prepreku protoku zraka, on je kompletno izbačen iz sustava. a to nebi mogao biti da je ostao u serijskom spoju.
pa je u tom sustavu PARALELNI spoj pri čemu je jedan od kompresora potpuno odvojen.
aje kako ti kazes.. al slazem se da su svi uredjaji koji sabijaju zrak na tlak veci od atmosferskog kompresori, ali po meni, nisu svi kompresori mehanicki kompresori.. to je ono sto pokusavam reci
stvar izražavanja.
pogledaj osnovnu podjelu svih kompresora. ili dobivaju pogon od ispušnih plinova pa se zovu TURBOkompresori, ili sa radilice pa se zovu MEHANIČKI kompresori. i takav način podjele se nalazi u većini literature.
mislim da u jedno 10 postova pokusavam ovo reci... da to nije klasicni mehanicki kompresor bez obzira sto je pokretan remenom preko radilice, nebitno.. on radi na dinamickom principu sabijanja i to je to, ne radi na mehanickom principu (tlacenje smjese unutar cilindra npr, to je mehanicki tip komprimiranja, tj sabijanja) kod twinchargera je dinamicki nacin
ljudi shvatite to :facepalm:
ajde nađi negdje tekst sa takvom podjelom da i to vidim.
ti si sebi to predstavio na takav način, ali to nitko drugi nije vidio.

jer, pridjev mehanički se odnosi na vrstu pogona, a ne na način sabijanja zraka. za to postoji drugačija podjela. na "positive displacement" i "dynamic" kompresore.

jos jednom, kad sabijate nesto okretanjem kola tj ''ventiliranjem'' tj ''puhanjem'' kako god, ne mogu sad trenutno naci bolju rijec. onda je to dinamicki nacin, kad sabijate uz pomoc recimo aksijalne sile klipa unutar cilindra, to je mehanicki tip sabijanja.. i prestanite pljuvati po meni i vrjedjati me
(ne odnosi se na I wonder-a, nego neke druge forumase kojima su ti postovi izbrisani)
:top:
samo rasprava. makar si malo zamutio objašnjenja, ali nije problem to istjerati na čistac.

BB87
05.07.2010., 16:48
kad rade oba, u srednjem režimu okretaja, onda su spojeni serijski. jer prvo mehanički kompresor odradi svoje, a onda turbokompresor dodatno zagnoji i sabije već stlačeni zrak.
znači, to je SERIJSKI spoj ta dva kompresora.

kad je jedan od njih isključen, onda samo onaj drugi radi.
a da onaj isključeni nebi stvarao prepreku protoku zraka, on je kompletno izbačen iz sustava. a to nebi mogao biti da je ostao u serijskom spoju.
pa je u tom sustavu PARALELNI spoj pri čemu je jedan od kompresora potpuno odvojen.

e to je to!

stvar izražavanja.
pogledaj osnovnu podjelu svih kompresora. ili dobivaju pogon od ispušnih plinova pa se zovu TURBOkompresori, ili sa radilice pa se zovu MEHANIČKI kompresori. i takav način podjele se nalazi u većini literature.

ajde nađi negdje tekst sa takvom podjelom da i to vidim.
ti si sebi to predstavio na takav način, ali to nitko drugi nije vidio.

jer, pridjev mehanički se odnosi na vrstu pogona, a ne na način sabijanja zraka. za to postoji drugačija podjela. na "positive displacement" i "dynamic" kompresore.

ne znam, tako ih je podjelio prof na faksu kad je imo predavanje, a tko sam ja ili vi da kazete da on nije u pravi, lik je radio 20 godina u porcheovom institutu na razvoju turbina, mapa paljenja kod elektronske regulacije i slicno, lik ubija motore, zna apsolutno sve o tom
i sve sto sam naucio naucio sam od njega.. ali evo bas cu ga pitati za tu podjelu kompresora, sto on misli o tome (taj twincharger nismo ucili zasebno, ali znam da kad je spominjao turbinu tj turbokompresor rekao je da to ni za zivu glavu ne kazemo mehanicki, nego da kazemo turbokompresor)

:top:
samo rasprava. makar si malo zamutio objašnjenja, ali nije problem to istjerati na čistac.

pa da.. zakompliciralo se bezveze..
al sada bar ti kuzis sto hocu reci u vezi toga :top:

mustang01
05.07.2010., 18:32
Ima tko 1.4 tsi sa 160 ks u svom autu? mogao bi scirocca ubost s tim motorom.......

STINGer
05.07.2010., 18:37
CRDW ima golfa sa tim motorom i dsg-om pa nađi onu njegovu temu s dojmovima...

Komar22
05.07.2010., 18:51
Ima tko 1.4 tsi sa 160 ks u svom autu? mogao bi scirocca ubost s tim motorom.......

ja sam ti vozil Scirooca sa tim motorom, i mozda ga ja upecam ..:top:

I wonder
05.07.2010., 19:56
pa da.. zakompliciralo se bezveze..
al sada bar ti kuzis sto hocu reci u vezi toga :top:
kužim ja tebe od početka, ali si ti to nespretno prikazao.
pa, jel može da zaključimo ovo?

kao i sve ostalo, i puhala (da ostanemo na HR izrazima) možemo dijeliti na razne načine.
pa ako ih podijelimo na način kako dobivaju snagu za svoj rad, dijelimo ih na turbo puhala i mehanička puhala.

ako ih dijeliš na način kako stvaraju zrak pod pritiskom, onda ih možeš podijeliti na "positive displacement" i "dynamic".
PD ima osobinu da u svom radu za svaki okretaj stvara jednaku količinu zraka pod pristiskom. npr. 1 okretaj = 0,2 l zraka pa do 10 000 okretaja = 200 litara zraka pod pritiskom. linearno, OK?
dynamic ima osobinu da mu se koiličina isporučenog zraka mijenja sa okretajima. pa obično na višim okretajima isporučuje veću količinu zraka.

i onda one mehaničke možeš još podijeliti na vijčane, klipne, "vane" (neznam izraz na hrvatskom) tip itd. a opet, svi oni zadržavaju osobinu o fiksnoj kolčini zraka, bez obzira na izvedbu, što znači da su svi positive displacement.

ne kažem ja da je tvoj profa u krivu. ni slučajno.
i ja bi volil učiti od njega.
a sad, kak kojeg nazvati, to je druga stvar. ako on inzistira da se turbo puhalo naziva turbokompresor, onda OK. i u pravu je, jer takav uređaj se nemože ni nazvati mehanički kompresor jer on to nije.

mustang01
05.07.2010., 23:02
ja sam ti vozil Scirooca sa tim motorom, i mozda ga ja upecam ..:top:

ma vozio sam ga i ja,doduše kratko,ali mi se jako svidio :D a budući da mi je passat na leasing,lako bi se dalo sredit nekaj,pa reko čisto da vidim tuđa razmišljanja....

pfuj
05.07.2010., 23:57
ime kad vidim ovakve pametnjakovice ki sta je bed boj:rofl:
:s

znaci auto sa non motorom sa unutarnim izgaranjem nije auto?

BB87
06.07.2010., 00:23
ime kad vidim ovakve pametnjakovice ki sta je bed boj:rofl:
:s

znaci auto sa non motorom sa unutarnim izgaranjem nije auto?

de sta pricas ti, kakvi non motori? jesi na drogama ili sta?

BB87
06.07.2010., 00:32
vratimo se ON TOPIC za promjenu

evo bas sam maloprije gledao i usporedjivao taj motor 1.4 TSI sa 160 KS s 2.0 TDI 170 KS i razlika prema tehnickim podacima za Golf VI u potrosnji je samo 1 litra! e sad za koji biste se vi motor odlucili, evo kako ja gledam stvari:

performanse: 0-100 kmh:
1.4 TSI 160 KS - 8.0 s
2.0 TDI 170 KS - 8.1 s
max brzina:
TSI - 220 kmh
TDI - 222 kmh

izgleda da su benzinci na podrucju turbo motora dobili diesele i po performansama (TSI 160 KS ima iste perf kao i TDI sa 170, cak ubrzanje neznatno bolje) a potrosnja je razlika 1 litra u korist dizela, ali je TSI jeftiniji nekih 30ak tisuca kuna, pa racunajte koliko se DJABA mozete voziti za te novce hehe racunica je jednostavna
a cinjenica da je razlika u potrosnji od jedne litre, ce se isplatiti = nikad, pa ni onda, pa cak i da je razlika 2-3 litre, 30 000 kn je previse razlike u cijeni

dakle: TSI je daleko nadmasio TDI u svakom pogledu... bar po mom misljenju

mustang01
06.07.2010., 00:38
on topic, tsi bi uzeo bez razmišljanja,razlika u gorivu mi ne znači ništa,nikad nisam imao dizela,niti ću ga imat :D (ne volim dizele ;) )

mustang01
06.07.2010., 00:41
inače ovo mi izgleda čist prihvatljivo: http://www.youtube.com/watch?v=ZzxGQfMKyRc
uz dobru zvučnu kulisu.......šteta što testnog nisam smio razvrtit

BB87
06.07.2010., 00:46
on topic, tsi bi uzeo bez razmišljanja,razlika u gorivu mi ne znači ništa,nikad nisam imao dizela,niti ću ga imat :D (ne volim dizele ;) )

a sada to sve ima i financijsku podlogu (TSI manja potorsnja, jeftiniji prilikom kupnje od TDI-a slicnih performansi), a bome i performanse su na strani TSI-a (dosad je bio slucaj da recimo 1.9 TDI od 102 KS ima bolje performanse od primjerice 1.6 atmosferskog benzinca od 102 KS pa cak i onih malo jacih 110-115 KS)
TSI uzvraca udarac :D

CDRW
06.07.2010., 08:37
Ako netko pita za zvučnu kulisu TSI motora mogu reći DA JE NEMA. Ima očajan zvuk, grozan, jadan, niš koristi .... Toyota VVT-i zvuči bolje od njega, stara stojka zvuči bolje od oba .... a Subaru boxer je Bečka filharmonija prema svima skupa. Boxer ima pravi muški zvuk. TSI je više ..... eunuh.

Da rezimiram - teško da će se netko okrenut za TSI motorom u ubrzanju ... jedino radi karakterističnog cviljenja superchargera (što se čuje u kabini jedino ako imaš spušten prozort i prolaziš pored nekakvog zida).

Komar22
06.07.2010., 08:40
naravno da bi uzel TSI-a, pa kolko je samo dizel skuplji...i ovak i onak ne volim dizele....:kava:

get
06.07.2010., 08:41
Ako netko pita za zvučnu kulisu TSI motora mogu reći DA JE NEMA. Ima očajan zvuk, grozan, jadan, niš koristi .... Toyota VVT-i zvuči bolje od njega, stara stojka zvuči bolje od oba .... a Subaru boxer je Bečka filharmonija prema svima skupa. Boxer ima pravi muški zvuk. TSI je više ..... eunuh.

Da rezimiram - teško da će se netko okrenut za TSI motorom u ubrzanju ... jedino radi karakterističnog cviljenja superchargera (što se čuje u kabini jedino ako imaš spušten prozort i prolaziš pored nekakvog zida).

Za svoga mogu reći da kada je u Sport modu i vozim ga iznad 3500 okretaja da se jako lijepo čuje. Kako je izvana, ne znam, alo meni je taman fini zvuk.

Ovo za turbinu si u pravu. Ja ju dugo nisam čuo.

Komar22
06.07.2010., 08:44

ja dok sam vozil Scirocca se baš lijepo čulo pištanje superchargera s spuštenim prozorom, ali zvučna izolacije je unutra jako dobro napravljena

stisneš gas i opce nemaš neki osjecaj koliko zapravo auto ubrzava(treba privikavanje), začas si na 120KM/h:lol:

isto tak dok sam videl prosječnu potrošnju od 13,5 L,:eek:, lik je rekel pa to je vjerojatno gradska...:ne zna:

get
06.07.2010., 08:45
ja dok sam vozil Scirocca se baš lijepo čulo pištanje superchargera s spuštenim prozorom, ali zvučna izolacije je unutra jako dobro napravljena

stisneš gas i opce nemaš neki osjecaj koliko zapravo auto ubrzava(treba privikavanje), začas si na 120KM/h:lol:

isto tak dok sam videl prosječnu potrošnju od 13,5 L,:eek:, lik je rekel pa to je vjerojatno gradska...:ne zna:

To je uz jurnjavu po gradu potrošnja.

Komar22
06.07.2010., 08:46
ma vozio sam ga i ja,doduše kratko,ali mi se jako svidio :D a budući da mi je passat na leasing,lako bi se dalo sredit nekaj,pa reko čisto da vidim tuđa razmišljanja....

inače sam ja imal jako dobro ponudu(relativno jeftinu), ali jebiga ipak smo odlučili da ne brzamo dok ne prođe recesija u firmi:)

Komar22
06.07.2010., 08:46
To je uz jurnjavu po gradu potrošnja.

najvjerojatnije, nebre to biti "normalna gradska":flop:

CDRW
06.07.2010., 08:54
najvjerojatnije, nebre to biti "normalna gradska":flop:

Normalna nije ali recimo naganjanje po obilaznici (200 km/h) pa onda žustrija vožnja oko WestGate-a (prokleti puževi kojima je mozak već u šopingu) i po Zagorskoj magistrali (preticanja, vožnja u S modu ....) do Pojatnog - i eto 12 litara. Postal sam tu potrošnju kad ja živčan krenem iz Sesveta do Maksimira - 14,5 litara. Dakle nije ga neki problem natjerat da pije ko žedna deva.

S druge strane zadnjih desetak tankova se kreće oko 8.1 litara.

Komar22
06.07.2010., 09:02
neko bi rekel 160 konja, ....pa to troši, a uopce nije neki potrošač...

CDRW daj mi reci koliko si napravil km? zanima me cijena servisa....sad neznam da li ima veze u cijeni dal dojdeš na servis s Golfom i Sciroccom a imaju isti motor...:ne zna:

meni je baba rekla u salonu prvi servis oko 1000kn, i ono kaj me iznenadilo(ne sjećam se previše detalja) filter zraka na 28 000 km...jel to normalno ili?

CDRW
06.07.2010., 09:10
Imam malo manje od 10.000 km. Nisam još bil na servisu tak da :ne zna:

get
06.07.2010., 09:12
neko bi rekel 160 konja, ....pa to troši, a uopce nije neki potrošač...

CDRW daj mi reci koliko si napravil km? zanima me cijena servisa....sad neznam da li ima veze u cijeni dal dojdeš na servis s Golfom i Sciroccom a imaju isti motor...:ne zna:

meni je baba rekla u salonu prvi servis oko 1000kn, i ono kaj me iznenadilo(ne sjećam se previše detalja) filter zraka na 28 000 km...jel to normalno ili?

Čuj, bolje i to nego kao meni na 60 000km :zubo:

STINGer
06.07.2010., 09:39
razlika prema tehnickim podacima za Golf VI u potrosnji je samo 1 litra!

Ovo još jednom napiši i dobit ćeš permaban sa autoforuma :kava:

9009
06.07.2010., 10:53
performanse: 0-100 kmh:
1.4 TSI 160 KS - 8.0 s
2.0 TDI 170 KS - 8.1 s
max brzina:
TSI - 220 kmh
TDI - 222 kmh

dakle: TSI je daleko nadmasio TDI u svakom pogledu... bar po mom misljenju

2.0 TSI 210ks 280NM, 7,4 L/100km
2.0 TDI 140ks 320NM, 4,9 L/100km
2.0 TDI 170ks 350NM, 5,3 L/100km

benzincu će uvijek faliti moment u odnosu na slabiji dizel bez obzira na turbo i kompresore. A i potrošnja je uvijek bar 2L veća.

9009
06.07.2010., 10:54
i detaljan prikaz motora i OBA puhala
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_359.pdf

nacrtano na shemi: "turbocharger" i "mechanical supercharger".

nema ništa o hlađenju turbine nakon gašenja motora:ne zna:

CDRW
06.07.2010., 11:01
nema ništa o hlađenju turbine nakon gašenja motora:ne zna:

Ne znamo čitati?

Strana 24. V50 coolant pump - crtež.

I dodatni opis - strana 55:

Coolant circulation pump V50
The coolant circulation pump is on the left-hand side
of the engine compartment near the three-way
catalytic converter. It is connected to the coolant
return from the coolant distributor housing to the
radiator.
S359_095
The additional coolant pump relay is on the left under
the dash panel.
Task
After the engine has been turned off, overheating can
occur (steam bubbles) near the turbocharger as the
coolant is still being heated.
To avoid this, the coolant recirculation pump is
activated by the engine control unit for a maximum of
15 minutes.
The switch-on conditions for the coolant circulation
pump result from the following signals: ....

I vjeruj mi čuje se kad radi.

CDRW
06.07.2010., 11:05

benzincu će uvijek faliti moment u odnosu na slabiji dizel bez obzira na turbo i kompresore. A i potrošnja je uvijek bar 2L veća.

Za potrošnju se slažem - ti je jednostavno radi većeg iskorištenja Diesel prema Otto kružnom procesu.

Ali za moment se baš i ne slažem. Treba uračunati i prenosne omjere u mjenjaču + final drive pa da vidimo koliki moment dolazi na kotače - a to je onaj koji ekšli pokreće auto.

Komar22
06.07.2010., 11:05
znači kod TSI-a se ne bi trebalo zamarati da ono cekas 1 min prije nego ga ugasiš?

9009
06.07.2010., 11:12
Ne znamo čitati?

Strana 24. V50 coolant pump - crtež.

I dodatni opis - strana 55:

I vjeruj mi čuje se kad radi.

ok, hvala.

i bolje da se čuje:

If the coolant circulation pump fails, continued
coolant circulation will no longer be possible and
there could be overheating. A faulty pump will not be
recognised by the self-diagnosis system.

9009
06.07.2010., 11:18
Ali za moment se baš i ne slažem. Treba uračunati i prenosne omjere u mjenjaču + final drive pa da vidimo koliki moment dolazi na kotače - a to je onaj koji ekšli pokreće auto.

istina, ali mi se čini da će uvijek biti osjetna razlika jer je dizel konstukcijski drugačiji.

get
06.07.2010., 11:19
istina, ali mi se čini da će uvijek biti osjetna razlika jer je dizel konstukcijski drugačiji.

U čemu će biti osjetna razlika??

CDRW
06.07.2010., 11:21
znači kod TSI-a se ne bi trebalo zamarati da ono cekas 1 min prije nego ga ugasiš?

Ne :mig: Osim ako nisi upravo odvezao "vrući" krug(ove) na Nordschleife ... onda je bolje pustit ulju i vodi da obave stvar (kad ugasiš auto samo voda cirkulira).

to sam ja
06.07.2010., 12:01
Normalna nije ali recimo naganjanje po obilaznici (200 km/h) pa onda žustrija vožnja oko WestGate-a (prokleti puževi kojima je mozak već u šopingu) i po Zagorskoj magistrali (preticanja, vožnja u S modu ....) do Pojatnog - i eto 12 litara. Postal sam tu potrošnju kad ja živčan krenem iz Sesveta do Maksimira - 14,5 litara. Dakle nije ga neki problem natjerat da pije ko žedna deva.

S druge strane zadnjih desetak tankova se kreće oko 8.1 litara.

Vidim da se i ti volis malo ganjat po staroj zagorskoj.:D:D Cesta je malo u banani al da se jako fino zabrijat.:D Samo kaj ti imas pilu za ganjanje a ja 2 dizla

CDRW
06.07.2010., 12:17
Pih, nikad u životu nisam stigao brže do Knina nego sa mojim neprežaljenim G2 dizlo .... ne treba 500 ks za ganjanje :mig:
A i adrenalinski šus je nemjerljivo veći ....

Mala slikica. Vozimo se moja Jedina i ja prema Zg po "magistrali" i ispred nas Uno D. Čađi, smrdi, dimi ko furuna .... a isprekidane crte nigdje. Ova moja čita nešto. Ja popizdim, okret lijevo-desno, napred-nazad da vidim jel ima murije na vidiku, mjenjač u S i po plinu. I auto doslovno preskoči jadni Uno. Ja sav ponosan pitam Jedinu - "A? Nije loše?" Na što ona vidno oduševljena izjavi: "Ha? Šta? Preticanje? Pa nije loše .... al Uno 1.0 FIRE ima bolji šus" I nastavi čitat (njen opis Unića je Stinđo nepravedno zaključao).

A da sam bio sa starim G2 - nitko nebi čital (jer od buke ne čuješ svoje misli) oči bi bile prikovane na cestu (jer onaj kamion koji ti dolazi u susret je i nije doovoljno daleko) i za kraj - nek sad Uno uživa u ČAĐI :rofl:

STINGer
06.07.2010., 12:28
U čemu će biti osjetna razlika??

Jel' stvarno želiš da znaš? Nemoj da ti kasnije bude žao što si pitao :kokice:

BB87
06.07.2010., 12:28
Za potrošnju se slažem - ti je jednostavno radi većeg iskorištenja Diesel prema Otto kružnom procesu.

o ne majstore moj, ooo nee

prema termodinamickom ciklusu Diesel i Otta, Ottov ciklus ima vece iskoristenje ukoliko se (samp prema teoriji) radi o tome da oba ciklusa imaju ISTI stupanj kompresije. npr da oba ciklusa imaju stupanj kompresije 10, tada bi Otto imao bolje iskoristenje!
e sad, zasto Diesle ima bolju korisnost (nizu potrosnju) zato jer radi s dakleko vecim stupnjem kompresije od benzinca, te se smjesa pali na principu samozapaljenja (izravno brizganje u cilindar), te zbog toga Diesel motori UVIJEK rade s pretickom zraka u odnosu na stehiometrijski omjer smjese gorivo-zrak
dok benzinci kad su krenuli s izravnim brizganjem + nadpunjenje (turbo-kompresor kakav je TSI) su poceli postizati vrijednosti TDI motora, razlika u potrosnji je taman zbog veceg stupnja kompresije (cca 2x) cime Diesel ima vecu korisnost

lekcija iz termodinamike i termotehnike ;)

STINGer
06.07.2010., 12:29
Aha, evo ga opet počinjemo :facepalm:

Ajd nastavite preko PM-a, a ova će ići u još jednu "nepravedno zaključanu"

BB87
06.07.2010., 12:31
ok, javit cu CDRW-u ;)

STINGer
06.07.2010., 12:35
Uskoro ću na godišnji pa ću lagano početi raditi popis kome ću sve opaliti ban dan prije polaska :kokice:

Matesonik
06.07.2010., 12:40
Ne bi li ovome sluzio podforum "formalne debate"? Dakle predlozimo da BB87 i CDRW naprave debatu, jedan tvrdi da je efikasnost dizla veca zbog kompresije, a drugi zbog razlicite efikasnosti dvaju kruznih procesa. :)

Komar22
06.07.2010., 12:41
Stinger, bez uvrede ali mislim da ti paše kao osobi ova slika avatara....:mig:

CDRW
06.07.2010., 12:46
o ne majstore moj, ooo nee

prema termodinamickom ciklusu Diesel i Otta, Ottov ciklus ima vece iskoristenje ukoliko se (samp prema teoriji) radi o tome da oba ciklusa imaju ISTI stupanj kompresije. npr da oba ciklusa imaju stupanj kompresije 10, tada bi Otto imao bolje iskoristenje!
e sad, zasto Diesle ima bolju korisnost (nizu potrosnju) zato jer radi s dakleko vecim stupnjem kompresije od benzinca, te se smjesa pali na principu samozapaljenja (izravno brizganje u cilindar), te zbog toga Diesel motori UVIJEK rade s pretickom zraka u odnosu na stehiometrijski omjer smjese gorivo-zrak
dok benzinci kad su krenuli s izravnim brizganjem + nadpunjenje (turbo-kompresor kakav je TSI) su poceli postizati vrijednosti TDI motora, razlika u potrosnji je taman zbog veceg stupnja kompresije (cca 2x) cime Diesel ima vecu korisnost

lekcija iz termodinamike i termotehnike ;)

E odi lijepo u krasan kurac. A evo i zašto (osim tvog "tehničkog" pametovanja na svakoj temi). Da je baba muško zvala bi se Duško. Tak i ti - da je stupanj kompresije, bla truć, ser, melj - e pa NIJE. I gotovo.

get
06.07.2010., 12:49
Jel' stvarno želiš da znaš? Nemoj da ti kasnije bude žao što si pitao :kokice:

Ma ne želim, zato što znam odgovor. Samo me zanima što i tko mudruje . . .

Malo su se dizelaši na cesti naljutili od kada su počeli biti prestizani na cesti od ne dizelaša :)

palj
06.07.2010., 12:53
Malo su se dizelaši na cesti naljutili od kada su počeli biti prestizani na cesti od ne dizelaša :)

Sad ćemo u opasan off, ali "vikendašio" sam sa materinim čađavcem. Ej, vuuušššššššššššššš.:cerek:
Sve više mi se sviđa ta čađa.

Komar22
06.07.2010., 12:54
Ovaj Bad boy je ko profesor, zna samo teoriju ali stvarna praksa mu je za kurac....:lol:

Bara
06.07.2010., 12:58

Je, al sve dok je benzinac VW. Pravi TBi ima iz 1,75l ima 235KS i 340Nm.:kava:

get
06.07.2010., 12:58
Sad ćemo u opasan off, ali "vikendašio" sam sa materinim čađavcem. Ej, vuuušššššššššššššš.:cerek:
Sve više mi se sviđa ta čađa.

Možda turiste. Ali volim gledati kako mi se čađa približi, pa lagano, sport i samo mahnem kroz otvoren krov :rofl:

Al sada moram lagano, jer gospođa je uvijek samnom sa upgrade-om tako da moram paziti i na njih :)

STINGer
06.07.2010., 12:59
Ne bi li ovome sluzio podforum "formalne debate"? Dakle predlozimo da BB87 i CDRW naprave debatu, jedan tvrdi da je efikasnost dizla veca zbog kompresije, a drugi zbog razlicite efikasnosti dvaju kruznih procesa. :)

Neka debatiru di god hoće samo neka se maknu odavde... al mislim da im je pametnije poštediti se mlaćenja prazne slame, valjda su to nakon svih ovih godina mogli i sami uvidjeti...

Stinger, bez uvrede ali mislim da ti paše kao osobi ova slika avatara....:mig:

Ti si prvi na listi za odstrel, svaki dan ga troluckaš...

Ma ne želim, zato što znam odgovor. Samo me zanima što i tko mudruje . . .

Znam da znaš, no zato te i pitam da li želiš da znaš :D
Vidiš i sam kuda to vodi...

Komar22
06.07.2010., 13:05
Ti si prvi na listi za odstrel, svaki dan ga troluckaš...

pa daj nemoj me zezati...ja sam najgori?? majko mila....:facepalm:

Ok više ništ nebum govoril...:kava:

9009
06.07.2010., 13:07
Je, al sve dok je benzinac VW. Pravi TBi ima iz 1,75l ima 235KS i 340Nm.:kava:

Pa tema i je VW.

I koji je to pravi TBi? Odnosno koliki mu je vijek uporabe:kava:

BB87
06.07.2010., 13:07
E odi lijepo u krasan kurac. A evo i zašto (osim tvog "tehničkog" pametovanja na svakoj temi). Da je baba muško zvala bi se Duško. Tak i ti - da je stupanj kompresije, bla truć, ser, melj - e pa NIJE. I gotovo.

gle, necu ti vracat tom mjerom i spustat se na tvoj nivo da te vrjedjam i slicno, pogledaj PM, tamo sam ti posalo odgovor.. imas sve napisano i potvrdjeno

STINGer
06.07.2010., 13:10
sjećam se kad sam jednom u nekoj temi napisao da pojedini forumaši jebu zid, pa me je jedan prijavio da sam svima rekao da si jebu mater :rofl:

BB87
06.07.2010., 13:12
e to nisam bio ja :rofl:

STINGer
06.07.2010., 13:31
e to nisam bio ja :rofl:

Nisi, al ti hoću reći da ovo CDRW-ovo slanje u kk ne shvaćaš na način na koji shvaćaš :mig:

to sam ja
06.07.2010., 13:45
Pih, nikad u životu nisam stigao brže do Knina nego sa mojim neprežaljenim G2 dizlo .... ne treba 500 ks za ganjanje :mig:
A i adrenalinski šus je nemjerljivo veći ....

Mala slikica. Vozimo se moja Jedina i ja prema Zg po "magistrali" i ispred nas Uno D. Čađi, smrdi, dimi ko furuna .... a isprekidane crte nigdje. Ova moja čita nešto. Ja popizdim, okret lijevo-desno, napred-nazad da vidim jel ima murije na vidiku, mjenjač u S i po plinu. I auto doslovno preskoči jadni Uno. Ja sav ponosan pitam Jedinu - "A? Nije loše?" Na što ona vidno oduševljena izjavi: "Ha? Šta? Preticanje? Pa nije loše .... al Uno 1.0 FIRE ima bolji šus" I nastavi čitat (njen opis Unića je Stinđo nepravedno zaključao).

A da sam bio sa starim G2 - nitko nebi čital (jer od buke ne čuješ svoje misli) oči bi bile prikovane na cestu (jer onaj kamion koji ti dolazi u susret je i nije doovoljno daleko) i za kraj - nek sad Uno uživa u ČAĐI :rofl:

Aj nadam se da cemo se jedan dan sresti na staroj zagorskoj pa da vidimo kolko bolje ide taj TSi od mojih cadara.:D

johny5
06.07.2010., 13:53
Aj nadam se da cemo se jedan dan sresti na staroj zagorskoj pa da vidimo kolko bolje ide taj TSi od mojih cadara.:D

Uh, i ja bih se pridružio tom dvoboju(makar sam na papiru debelo najsporiji) no opet sam ostao bez prava upravljanja automobilom, bit će ovo hebeno ljeto na biciklinu.. :top:

BB87
06.07.2010., 13:57
mogo bi se i ja pridruziti, al posto nemam vlastiti auto, uzo bi pilu od starog, mislim da bi bio tu negdje uz bok CDRW-u :D

to sam ja
06.07.2010., 13:59
Uh, i ja bih se pridružio tom dvoboju(makar sam na papiru debelo najsporiji) no opet sam ostao bez prava upravljanja automobilom, bit će ovo hebeno ljeto na biciklinu.. :top:

Alkohol?:rofl: Pa valda znas vozit i bez vozacke?:lol:

Znam ja da neam sanse protiv CDRW-a sa ni jednom od svoje dvije cadare ali s astrom bi bas isprobao cisto da vidim kolko mi bjezi. TSi 122 mi nemre nis tek tolko da se zna neko mjerilo......

get
06.07.2010., 14:01
mogo bi se i ja pridruziti, al posto nemam vlastiti auto, uzo bi pilu od starog, mislim da bi bio tu negdje uz bok CDRW-u :D

Jel ima mehanički? :zubo:

BB87
06.07.2010., 14:11
Jel ima mehanički? :zubo:

:D :D :D ima novo frisko Garetovo puhalo :zubo:

johny5
06.07.2010., 14:25
Alkohol?:rofl: Pa valda znas vozit i bez vozacke?:lol:

Znam ja da neam sanse protiv CDRW-a sa ni jednom od svoje dvije cadare ali s astrom bi bas isprobao cisto da vidim kolko mi bjezi. TSi 122 mi nemre nis tek tolko da se zna neko mjerilo......

Ma jok, brzina..
Ma jasno da je cd-rw-a nemoguće prešišat no baš me zanima koliko je žilav taj 1,4 tsi 160 ks.. Tsi 122 ima 31 sek 1000m, tsi 170 ks 28,5 sekundi 1000m, ako cd-rw-ov ubrzava kao stari tsi 170 ks onda nam bježi bez problema, ako je sporiji dosta od tsi 170 ks, onda ne bi smio baš odmagliti, to je naravno teorija, u praksi su neki motori malo brži od tih brojaka, neki ne, ovisi kako je koji razrađen..:top: