PDA

View Full Version : Jednostavni umaci i prilozi uz mesna jela


Nemruth Dagi
20.05.2004., 14:13
jednom će se i vrijeme popraviti i moći ćemo valjda "opaliti" roštilj bez straha od kiše...

dakle...

Koji su vaši omiljeni recepti za umake, prilozi za roštilj meso-riba, povrće itd?


Samo jednostavno.....molim
:D

njasa
21.05.2004., 12:40
moji doma za meso na gradelama nikad ne rade umake. ako pecemo ribu onda pomisamo petrusimul, luk, sol, papar, maslinovo ulje i ko oce time poliva ribu. obozavam povrce na gradelama!!!! tikvice, balancane (treba ih se posolit da izade gorcina), gljive... tikvice i balancane otkidamo na fete, a kod gljiva ostavimo klobuke. posolit, popaprit i malo nauljit. pec na gradelama- ajme divote!!!! jedva cekam kad ce balancane :D :)

Nemruth Dagi
21.05.2004., 12:58
njasa kaže:
moji doma za meso na gradelama nikad ne rade umake. ako pecemo ribu onda pomisamo petrusimul, luk, sol, papar, maslinovo ulje i ko oce time poliva ribu. obozavam povrce na gradelama!!!! tikvice, balancane (treba ih se posolit da izade gorcina), gljive... tikvice i balancane otkidamo na fete, a kod gljiva ostavimo klobuke. posolit, popaprit i malo nauljit. pec na gradelama- ajme divote!!!! jedva cekam kad ce balancane :D :)

I ČEKAM..nego radite li punjene pečene rajčice...mljac....???:W

njasa
22.05.2004., 11:48
Nemruth Dagi kaže:
I ČEKAM..nego radite li punjene pečene rajčice...mljac....???:W

napunim pome rizom i nekim glupostima, ali ih nikad nisam pekla- pisi recept!

Nemruth Dagi
22.05.2004., 19:25
njasa kaže:
napunim pome rizom i nekim glupostima, ali ih nikad nisam pekla- pisi recept!


manje rajčice odsjećeš im vrhove i izdubiš, moraju biti tvrđe...peršin i češnjak sitno izrežeš...dodaš meso od rajčice(bez vode) to sitno nasjeckaš dodaš u sve to ribani parmezan-može neki drugi sir ako nemaš parmezan, povežeš masu, koja mora biti više žitka, sol, papar i eventualno krušnih mrvica-prezla i suneš na roštilj....i začina po ukusu

peči sa strane, ne na jakoj vatri gotove su brzo i ne smiju puknuti, iznutra se krčkaju..

serviraš poklopljene sa njihovim odsjećenim poklopcima...

možeš dodati i sitno nasjećenih gljiva....:top:

Azaleja
22.05.2004., 22:32
Jednostavni prilozi za roštilj su: krumpir na sve načine od pommes fritesa, pečeni krumpir, krumpir u kori te krumpir salata, ovisno je li meso ili riba. Zatim jedno što me je davnih dana su oduševilo je: tikvice pečene na roštilju bez ikakvih priloga. Tikvice su bile izrezane na ploške, pobiberene i u maslinovom ulju. :klopa:
A nikakvi umaci se ne rade, nego se rade razne salate sa umacima.
Moj specijalitet koji sam otkrila su: svježi krastavci -malo soli -preliveni sa vrhnjem - fino, osvježavajuće i ukusno. A isto tako može i paradajz, odnosno rajčica.

Nemruth Dagi
23.05.2004., 09:29
Azaleja kaže:
Jednostavni prilozi za roštilj su: krumpir na sve načine od pommes fritesa, pečeni krumpir, krumpir u kori te krumpir salata, ovisno je li meso ili riba. Zatim jedno što me je davnih dana su oduševilo je: tikvice pečene na roštilju bez ikakvih priloga. Tikvice su bile izrezane na ploške, pobiberene i u maslinovom ulju. :klopa:
A nikakvi umaci se ne rade, nego se rade razne salate sa umacima.
Moj specijalitet koji sam otkrila su: svježi krastavci -malo soli -preliveni sa vrhnjem - fino, osvježavajuće i ukusno. A isto tako može i paradajz, odnosno rajčica.


krastavci sa svježim kravljim sirom+ili jogurt+vrhnje, češnjak i kopar, dobro zmjesiš i to je to..inače je to arapski specijalitet:W

tikvice narezane ali smo zelene jer su bolje.....staviš plošku tankog sir i zamotaš zarolaš pa na vatru-čačkalicom probodeš da ti se ne raspe i milina kad se sir otopi

ta.ja
28.01.2009., 12:25
Izgleda da sam se našla u začaranom krugu nemaštovitosti, pa mi treba vaša pomoć :D

Dakle, zanima me što jedete kao prilog uz mesna jela (npr. šnicle, pohano meso, piletinu i slično), a da nije pečen krompir,pomfri ili pire (to izbjegavam, pa mi zato i trebaju nove ideje.

Hvala svima na odgovorima!! :cerek:

polly
28.01.2009., 12:31
restani? :zubo:

uz ono gore rižu, tijesto, a povrće obavezno

mayy
28.01.2009., 13:17
rizi-bizi, skuhano povrće za francusku, kus-kus, žganci, kuhani krumpir s blitvom ili špinatom, razne kombinacije kuhanog povrća (carska mješavina, mahune, prokulice :mljac:, brokula, tikvice...) s maslinovim...

eruditio
28.01.2009., 14:21
Rizoto na sto nacina, spinat na mlijeku, zganci, salata od kuhanog krumpira, matovilca i kukuruza, kuhani krumpir sa govedinom iz juhe, lukom i tvrdo kuhanim jajetom, mlinci, "prisiljeno zelje" (svjeze zelje skuhano u paradajz sosu)....kombinacije su nebrojene

akont-ciko
28.01.2009., 16:05
ječmena kaša
heljda
proso
kus-kus

štemajzl
28.01.2009., 20:25
riža :D
kuskus
povrće skuhano u slanoj vodi - brokula, karfiol, grašak, mrkva...
salate - cikla, celer...
patlidžani, tikvice, šampinjoni, luk... prepečeno na teflonki

Lapulapu
28.01.2009., 20:26
Ne sjećam se kad sam posljednji put uz meso servirala krumpir :ne zna:

Prilozi su najčešće povrće, kratko pirjano na maslinovom ulju ili kuhano na pari pa začinjeno, ili pak ječam, riža, njoki od kruha, posljednje vrijeme otkriće su nam mlinci, tjestenine jedemo kao potpun obrok, ne kao prilog, sad isprobavamo heljdu.

europe2seoul
28.01.2009., 22:16
Izgleda da sam se našla u začaranom krugu nemaštovitosti, pa mi treba vaša pomoć :D

Dakle, zanima me što jedete kao prilog uz mesna jela (npr. šnicle, pohano meso, piletinu i slično), a da nije pečen krompir,pomfri ili pire (to izbjegavam, pa mi zato i trebaju nove ideje.

Hvala svima na odgovorima!! :cerek:

Ja uz meso kao prilog serviram casu vode i pribor za jelo. Odnosno, cemu prilog ako ima mesa? :D Doduse, salata neka moze proc...

Sakura
29.01.2009., 13:37
Kuhani kelj na salatu (malo cesnjaka, masl.ulje i domaci vinski ocat), Kuhana blitva na salatu (zacinjeno kao prethodno), Kuhani fazol+rikola na salatu, Crveni radic+kuhani krompir salata, Kuhani karfiol salata ili preliveno sa zaprzenim krusnim mrvicama na maslacu, Kuhana cikorija sa maslinovim....

ta.ja
29.01.2009., 16:50
Hvala!!!!!!! :)

Di-di
29.01.2009., 20:23
Provaj broskvu na dalmatinski, rizi-bizi, poriluk mi guštamo u pohanom, palentu, blitva, špinat na mliku, kis.kapuz ili repa sa kumpirom. Uz sve to kakova salatica :klopa: :zvrko:

ta.ja
30.01.2009., 10:50
Ja uz meso kao prilog serviram casu vode i pribor za jelo. Odnosno, cemu prilog ako ima mesa? :D Doduse, salata neka moze proc...

Nama definitivno treba prilog i obavezno zdjela salate.
Moji prilozi su: blitva/špinaca, riža, tikvice, francuska salata, punjene rajčice, punjene paprike (kuhani, krumpir,šunka, sir, začini), đuveđ, a ako je meso u umaku onda njoki. Neki put si skuham kaul i brokulu, ali suprug to ne jede. Sada kada nema ljetnih plodova, na sto sam čuda i stalno se vrtimo u krug s tim prilozima, a pomfri se definitivno izbjegava

Probala bih napraviti te okruglice od kruha, pa ako može recept bila bih zahvalna :cerek:

dubac
01.02.2009., 10:27
Najčešće riža (dinstana, ne onak kuhana u vodi pa ocijeđena, nego fino na luku, podlivena temeljcem...), mlinci, umak od dinstanih bukovača (ak su šnicli u pitanju)

murtela
01.02.2009., 12:13
Uglavnom lešo povrće- blitva, kelj, špinat, cvjetača, tikvice, brokula, prokulice, mahune.... Ma ima ga toliko da nikada nije jednolično ;)

polly
01.02.2009., 13:37
Probala bih napraviti te okruglice od kruha, pa ako može recept bila bih zahvalna :cerek:

kad neće nitko :zubo:

jača verzija:
narežeš kruh star 1 dan na kockice, popržiš ih na zlatno na suhoj tavi
nasjeckaš luk i špek i zajedno popržiš
napraviš tijesto kao za palačinke, nešto gušće, umiješaš kruh, luk sa špekom, sjeckani peršin
ostaviš pol sata da se odmori, oblikuješ knedličke i skuhaš
slabija verzija:
sredinu kruha narežeš na kockice i ostaviš koji dan da se sasvim osuše
umiješaš tijesto kao za palačinke, umiješaš kruh, dodaš malo peršuna, ostaviš pol sata, oblikuješ i kuhaš
knedle možeš i napuniti nekim punjenjem sa mesom, povrćem, sirom....

probala sam sad za božić (napokon) krpičin e lukeke i jako, jako je fino
uguglaj: krpica luleki site: forum

ta.ja
01.02.2009., 14:35
Hvala puno!!

žalfija
04.02.2009., 23:29
Je, teško je sad po zimi izmišljat toplu vodu :), pogotovo ako muški neće kelj i sl.
Evo ja danas uz pohano, bo? Na kraju smo jeli sa kiselim paprikama i bilo je svejedno super.
Inače ove zime mi je hit slanutak. Skuham krumpir, slanutak, dva jaja na tvrdo i kapare, pa napravim super salatu koja može biti i samostalno jelo.

Polly- Pitanjce, kad sam bila mala u vrtiću su uz pohano služili neko varivo, naaaaaaaaajbolje ikad, bilo je jako gusto, smeđe-zeleno, skroz propasirano. Od čega bi to moglo bit? Meni me pada ništa napamet, probala grašak varivo i crvenu leću ali nije to to. Možda skupa? Ja znam da ti moraš znati neki super recept za varivo, za nas kojima mama to nije imala običaj kuhati!:)

Labavi
05.02.2009., 10:32
Nema jela, nema pića

bez prženih krumpirića.....

polly
05.02.2009., 10:36
Polly- Pitanjce, kad sam bila mala u vrtiću su uz pohano služili neko varivo, naaaaaaaaajbolje ikad, bilo je jako gusto, smeđe-zeleno, skroz propasirano. Od čega bi to moglo bit? Meni me pada ništa napamet, probala grašak varivo i crvenu leću ali nije to to. Možda skupa? Ja znam da ti moraš znati neki super recept za varivo, za nas kojima mama to nije imala običaj kuhati!:)

polly nije išla u vrtić
ne znam kaj bi moglo biti smeđe-zeleno spasirano, a nisam niti sigurna da bi ja to jela :D
ne volim neprepoznatljivu hranu
kaj se recepata tiče, sam reci koju povrćku voliš

žalfija
05.02.2009., 10:45
Leću, slanutak, zeleni grašak...:)