PDA

View Full Version : Grijanje na mramorne ploče - mramoterm

zdenkomagic
21.05.2004., 21:45
Odnosno,koje je bolje,plinsko ili glamox?Naime,pred postavljanjem smo grijanja u našem novom stanu.Zanima me ima li netko iskustva sa glamox grijanjem?Shvatio sam da je početna investicija znatno niža od plinskog.A potrošnja?
Ako netko ima tako rješeno pitanje grijanja,neka objasni prednosti/mane i jednog i drugog.

Lee Champa
24.05.2004., 06:44
Pozdrav
Potrošnja energije ne ovisi o tipu grijanja, ako ovisi o tome onda nešta sa sagorijevanjem ne štima.
Potrošnja je količina topline (energije) koju moraš nadoknađivati (po satu) jer ti zbog razlike u temperaturi kuća-okolina toplina stalno "bježi van".:W

zdenkomagic
24.05.2004., 10:43
To znam.Mene zanima koliko je isplativa takva vrsta grijanja u odnosu na plinsko.Kod plinskog su velika početna ulaganja,ali je isplativost prilična.Za sada smo za plinsko,no međutim,u zadnje vrijeme smo čuli i za to glamox grijanje pa me zanima sve u vezi toga.Pogotovo ako netko ima iskustva sa oba načina grijanja,savjeti bi nam jako dobro došli.

nn-st1
24.05.2004., 11:43
pogledaj malo stare postove, već smo pisali o glamox-u..

dj108
24.05.2004., 13:07
nn-st1 kaže:
pogledaj malo stare postove, već smo pisali o glamox-u..

http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=34337

Lee Champa
24.05.2004., 13:25
Najskuplje grijanje je sa strujom. Jest komocija, ali se i plaća.:cool:

angeleyes
24.07.2005., 15:00
Ima li itko iskustva s grijanjem na mramorne ploce ?
Da li je isplativije od plinskog ?
Hvala

freakusha
24.07.2005., 18:15
Mramorne ploče se odlična stvar za Istru i Dalmaciju gdje nije tako hladno. Imam ploče na moru i super su, imam i u klijeti dvije, ali im dosta treba da ugriju prostoriju po zimi, trebaju raditi dva puna dana non stop da postignu temperaturu, onda je OK.
AKo imaš mogućnost plina, puno ti je bolje i jeftinije.

Lee Champa
25.07.2005., 06:44
Da li je isplativije od plinskog ?
Na to pitanje ne možeš dobiti odgovor.
Uzmi u obzir cijene: instalacije, mogućnosti skladištenja. energenta i sl. i onda izračunaj.:W
Inaće sve ti je to tu negdje!

vrabac
25.07.2005., 13:28
Mi imamo mramorne ploče u uredu, i po zimi je zima za poludit. I to u Rijeci a ne negdje gdje su zime ne znam kako oštre. Onda si stavimo kalorifer da puše, i za pol sata je fino toplo, pa onda ostatak dana ploče samo drže temperaturu. Tako da si ja to ne bi htjela imati doma.
Možda moje loše iskustvo proizlazi iz nečeg drugog a ne samih ploča (npr. možda ih je premalo instalirano, možda nisu predviđene da se po noći gase, ili sl.), ali eto... ja to ne bi.

Lei
25.07.2005., 14:25
Ja imam slicna iskustva kao i Vrapcica. Bila u posjeti u jednoj privatnoj kuci, isto u Rijeci.. grijanje na frisko instalirane mramorne ploce. Ledara ziva :flop: Gazdarica kaze da uopce nije profitirala s ugradnjom... jedino sto lijepo izgledaju i zauzimaju malo mjesta :D

IQ500
25.07.2005., 20:10
ima li neki lino o tome?

ja nikad čuo za to!

slagalica
22.09.2005., 12:51
Uvodimo grijanje na struju.

Ono što me zanima je ima li itko iskustva bilo sa "Mramoterm" mramornim pločama ili sa "Glamox" grijaćim panelima?

Evo linkića za one koga zanima:

http://www.mramoterm.hr/

http://www.stipsa.hr/proizvodi-paneli.html
http://www.stipsa.hr/proizvodi-faq1.html

Ili netko zna za još bolji sustav koji se bazira na struji...

Moky
22.09.2005., 13:04
slagalica kaže:
Pokušaj sa klasičnim centralnim sistemom sa strujnom peći. Imaš već topic na ovoj istoj temi.

bubica
27.09.2005., 21:16
Ja sam imala Glamox-icu prošlu zimu. Onda sam živjela kod none, a nona je takva da neće reći koliko je potrošila za struju. Ali mislim da dosta ždere struju. I mora biti stalno upaljena da bude ugodno toplo. Sad, moja je soba bila na sjevernoj strani, pa je i hladnija za nekoliko stupnjeva od ostatka stana. Mislim da je bolja klima.

vrabac
28.09.2005., 11:13
Mi imamo mramorne ploče u firmi, i uglavnom su zaku*ac (da oprostite na izrazu). Po zimi se otimamo za par rezervnih uljnih radijatora i jednu puhalicu, da bi se nekako zagrijali. Ploče griju otprilike 15 cm ispred sebe, i gotovo, ostatak sobe ledara. Mogu držati temperaturu kad je soba jednom zagrijana, i ako vani nije baš jako hladno. S tim da "jako hladno" u Rijeci vjerojatno nije ni blizu kao negdje na kontinentu.
Ne znam ako su te ploče od iste firme iz uvodnog posta, ali ako ove ne griju vjerojatno ni one druge nisu puno bolje.

Ovi grijaći paneli (šta nisu to norveški radijatori ili sam ja nešto pomiješala?) mi se čine kao bolje rješenje od ova dva, ali nemam osobnog iskustva s njima. Uglavnom, isto ne zadržavaju toplinu nego griju samo dok su uključeni.

Balkanijan Pig
29.09.2005., 12:46
Neki tvrde da je klima najbolje rjesenje kod nas gdje nije odvec hladno.. drugi mi opet tvrde da je termo pec, posebno s nekom ako sam dobro zapamtio teledirigiranom strujom il tak nes :rolleyes: (tj automatski se punjenje ukljucuje kad je struja jeftinija ili kad ima najmanje potrosaca il nesto slicno :misli: )
I konvektorske grijalice poneki hvale...

eh eh... i sto sad :D :o

bodul
30.09.2005., 00:21
[QUOTE]Balkanijan Pig kaže:
[B]Neki tvrde da je klima najbolje rjesenje kod nas gdje nije odvec hladno..
drugi mi opet tvrde da je termo pec, posebno s nekom ako sam dobro zapamtio teledirigiranom strujom il tak nes :rolleyes: (tj automatski se punjenje ukljucuje kad je struja jeftinija ili kad ima najmanje potrosaca il nesto slicno :misli: )
I konvektorske grijalice poneki hvale...

eh eh... i sto sad :D :o

Sad uzmi ono sto ti najvise odgovara.

Balkanijan Pig
01.10.2005., 20:57
Ali to mi kod nas ovi sto postavljaju rekose za tu tele-nesto- da je najbolja, iako sam se bas pitao kakvog smisla ima kad je ionako dvotarifna struja, nema neke trece da bi se proslo jeftinije :misli:

Kako bilo u Porecu sam... da li bi mi se vise isplatila klima (neki sistem s vise unutarnjih jedinica za cijeli stan) + nesto tipa konvektor za ona 2-3 dana kada je pre hladno za klimu ili da rjesim stvar sa termo pecima?

Zivim sam tako da nema potrebe za zescim grijanjem cijeli dan kad nisam doma kao niti cijelog stana neprestano vec neko lagano temperiranje i onda po potrebi jace tamo di se trenutno biravi..

Balkanijan Pig
11.10.2005., 08:40
I kod nas postoji mogucnost teledirigirane struje, provjerih :cheer:

biba
11.10.2005., 12:22
Iz osobnog iskustva grijemo se na struju konvektorima, svaka prostorija posebno. Stalna temperatura tijekom zime 21-22 stupnja , dvoje manje djece a i mi smo zimogrozni. Konvektori imaju termostate tako da se pale po potrebi. Rata za proslu zimu 700 kn. Ali rade skoro 24 sata. Uzmite u obzir da je to Dalmacija i stan dosta hladan. Prije se grijali na drva, te kupi, pilaj, cijepaj, slazi nosi i opet u sobi termo pec, za sada ovo odgovara
:top:

mwm
11.10.2005., 14:04
Balkanijan Pig kaže:
Ali to mi kod nas ovi sto postavljaju rekose za tu tele-nesto- da je najbolja, iako sam se bas pitao kakvog smisla ima kad je ionako dvotarifna struja, nema neke trece da bi se proslo jeftinije :misli:

Kako bilo u Porecu sam... da li bi mi se vise isplatila klima (neki sistem s vise unutarnjih jedinica za cijeli stan) + nesto tipa konvektor za ona 2-3 dana kada je pre hladno za klimu ili da rjesim stvar sa termo pecima?

Zivim sam tako da nema potrebe za zescim grijanjem cijeli dan kad nisam doma kao niti cijelog stana neprestano vec neko lagano temperiranje i onda po potrebi jace tamo di se trenutno biravi..
Klima. :top:
Samo ne kupuj noname. Posegni malo dublje u novčanik i jedna malo jača klima će ti grijati cijeli stan (sistem "wide&long").

Balkanijan Pig
12.10.2005., 08:36
mwm kaže:
(sistem "wide&long").
:misli: :confused:

mwm
12.10.2005., 09:00
Balkanijan Pig kaže:
:misli: :confused:
Na dnu stranice. (http://global.mitsubishielectric.com/bu/air/concept/concept02.html)

Balkanijan Pig
12.10.2005., 09:20
mwm kaže:
Na dnu stranice. (http://global.mitsubishielectric.com/bu/air/concept/concept02.html)
Thnx :w

Al ne znam kolko smisla to ima kad se radi o vise malih, a ne jednoj velikoj prostoriji :misli:

Naime ako se grije cijeli stan klima bi trebala biti u hodniku. Moze se postavit samo tako da dve sobe budu bocno od nje, a ulaz u kuhinju ispod nje.

mwm
12.10.2005., 09:27
Balkanijan Pig kaže:
Thnx :w

Al ne znam kolko smisla to ima kad se radi o vise malih, a ne jednoj velikoj prostoriji :misli:

Naime ako se grije cijeli stan klima bi trebala biti u hodniku. Moze se postavit samo tako da dve sobe budu bocno od nje, a ulaz u kuhinju ispod nje.
Ovim sustavom se upravo poboljšava protok zraka. Provjereno radi, ne smetaju oni djelovi zida iznad vratiju koji prave problem "običnim" klimama pri grijanju..
Loša strana je što moraš računati na cca 10.000 kn izdatka.

Balkanijan Pig
13.10.2005., 08:30
mwm kaže:
Ovim sustavom se upravo poboljšava protok zraka. Provjereno radi, ne smetaju oni djelovi zida iznad vratiju koji prave problem "običnim" klimama pri grijanju..
Loša strana je što moraš računati na cca 10.000 kn izdatka.

Onda i nije isplativo - naime isto kao i sa sistemom sa vise unutarnjih jedinica - jednostavno je isplativije uzeti 2-3 obicne klime (dva balkona pa nije problem sa smjestajem vanjske jedinice). U tom slucaju cak i da se jedna pokvari ostale ostaju, ne gubi se energija na prostoriju u kojoj se ne boravi... mislim da bi bilo prakticnije, ne?

mwm
13.10.2005., 23:48
Balkanijan Pig kaže:
Onda i nije isplativo - naime isto kao i sa sistemom sa vise unutarnjih jedinica - jednostavno je isplativije uzeti 2-3 obicne klime (dva balkona pa nije problem sa smjestajem vanjske jedinice). U tom slucaju cak i da se jedna pokvari ostale ostaju, ne gubi se energija na prostoriju u kojoj se ne boravi... mislim da bi bilo prakticnije, ne?
Moguće. Ja imam drugačiji raspored i preporučili su mi ovu verziju.
I ok je.

KOKOSALAKY
19.11.2005., 10:50
Ima netko iskustva s takvim grijanjem?
Zanima me cijena postavljanja.
Navodno je to najzdravije grijanje, ali i najskuplje?
Koliko kvadrata može zagrijati jedna ploća?
Netko mi je rekao da ga mjesećno košta samo 250kn grijanje 100 kvadrata stana. Meni to zvuči premalo s obzirom da je na struju?!?

atlantis
19.11.2005., 10:55
ne znam koliko kosta, ali znam koliko ih ima kolegica u stanu u koji se treba useliti

stan je 36 kvadrata ploce su u

kuhinji 1
dnevnoj sobi 2
spavacoj 1
kupaona nema :(

znaci 4 za 30 kvadrata... sad pronadji negdje koliko struje trose pa racunaj...

chani
19.11.2005., 11:24
to sam znala vidjeti po nekim birtijama, one jesu bile nahajcane (vrele na dodir),ali nije bas da su nekaj i prostor zgrijale,mozda ih je bilo premalo na tu kvadraturu:confused:

chani
19.11.2005., 11:26
KOKOSALAKY kaže:

Netko mi je rekao da ga mjesećno košta samo 250kn grijanje 100 kvadrata stana. Meni to zvuči premalo s obzirom da je na struju?!?
i meni isto za 100 kvadrata,
ajde da je rekao 50-60 kvadrata jer recimo te grijace mramorne ploce cini mi se nemaju onu opciju samota pa da ih po noci punis, a da taj samot drzi toplinu cijeli dan pa nekak da iskoristis jeftiniju tarifu struje...

moja-kucica
19.11.2005., 12:03
KOKOSALAKY kaže:
Ima netko iskustva s takvim grijanjem?
Zanima me cijena postavljanja.
Navodno je to najzdravije grijanje, ali i najskuplje?
Koliko kvadrata može zagrijati jedna ploća?

grijanje na struju ima jednu prednost pred npr. centralnim na plin sta je potrebna mala pocetna investicija al kolko te god kostala mjesecna rata na struju na plin ce duplo manje..to je prva stvar...
drugo, ak netko kaze da grije 100m2 za 250 kuna to moze bit puno premalo i puno previse...o tome je vec bilo 100 puta pa malo potrazi..stvar je u izolaciji prostora i tih 250 moze biti tocno..

dalje je pitanje isto dali je to 250 kuna u 1. ili u 3 mjsecu..to moze biti razlika vise nego duplo...

inace ko se misli grijati na el. grijac to ne mora biti tako losa odluka ako se nalazi u stanu jer stan ima relativno male toplinske gubitke...najbolje je na plin, samo sta ces u kuci povratit investiciju za centralno na plin prema grijanju na el. grijac za kakvih par godina otprilike a u u stanu za 15tak...

ak se vec odlucis za el. grijac onda ja nikom ne bih preporucio te mramorne ploce iz jednostavnog razloga a taj se zove ugoda...puno su bolje "puhalice", npr. glamox jer puno bolje raspodjele toplinu po sobi... i u jednom i u drugom slucaju ce ako se radi npr. o 2kw grijacima u sobi nakon jednog sati biti 2kwh toplinske energije samo ce kod mramornih ploc biti uz njih 28 a 3 metra dalje 20 celzija a kod puhalice ce biti svugdje npr. 23...

chani
19.11.2005., 12:15
puno su bolje "puhalice"
potpisujem to:top:

plimpi
19.11.2005., 14:26
Ne, ne, dobre su te mramorne ploče.
Ne 'spaljuju' zrak kao ostale grijalice/puhalice, pa je zrak zdraviji i ugodniji. Može se u određenoj mjeri i uštediti tako da se zagrijavaju po jeftinoj tarifi, itd. Velik je plus i estetski dojam, jednostavnost korištenja, čistoća.
Problem je što vjerojatno za kontinentalne krajeve nisu dovoljne pri najekstremnijim temperaturama, a svakako su nedostatne u slabo izoliranim prostorima.
Ipak, najveći je problem cijena. Najjeftinija i najslabija košta 2000kn s postavljanjem (nova), a dovoljna je za 8m2.

chani
21.11.2005., 07:58
a kad bi usporedili grijanje klimom sa grijanjem na mramorne ploce (potrosnja struje,kvaliteta zraka i sl.)?

moja-kucica
21.11.2005., 08:38
plimpi kaže:
Ne, ne, dobre su te mramorne ploče.
Ne 'spaljuju' zrak kao ostale grijalice/puhalice, pa je zrak zdraviji i ugodniji. Može se u određenoj mjeri i uštediti tako da se zagrijavaju po jeftinoj tarifi, itd. Velik je plus i estetski dojam, jednostavnost korištenja, čistoća.

ovaj "veliki plus" spada u domenu osobnog dojma...meni osobno nisu ljepe a o jednostavnosti koristenja i cistoci mozes govorit kad razgovaramo i o glamoxu jer ne znam sta je jednostavnije od toga da upalis jedan gumb, s tim da kod njega imas mogucnost automatske regulacije, paljenja na daljinski itd...
to da ces ustedit da ih grijes po jeftinijoj a da izbacuju toplinu po skupljoj struji mozes slobodno zaboravit...to je floskula za naivne...toplinski kapacitet se povecava sa masom tijela a te ploce nije da nemaju masu al to bi ti se kad ih iskljucis ohladilo za pola sata na takovu temp. da vise ne bi imao dojam da daju ikakvu toplinu...
sta se tice suhog zraka on je mana svakog centralnog a ne samo glamoxa i to se da donekle rijesit ovlazivacima...
kao sto rekoh prednost puhalica je da ce puno brze i ravnomjernije zagrijati prostor, a kod ploca moras nafrljit na malo jace da bi po cijeloj prostoriji imao barem 22...a time ce i vise trosit..

moja-kucica
21.11.2005., 08:41
chani kaže:
a kad bi usporedili grijanje klimom sa grijanjem na mramorne ploce (potrosnja struje,kvaliteta zraka i sl.)?

to je neusporedivo...grijanje klimom je nekoliko puta jeftinije jer ces kod klime za ulozenih npr. 1kw el energije dobiti i do 4kw toplinske, a recimo prosjecno 3..znaci barem 3 puta jeftinije..za nekog ko zivi u dalmaciji je grijanje klimom jedno od boljih rjesenja...odnosno najbolje jer dole jos nema plina

sovva
01.03.2006., 14:42
Pozdrav svima! Ovo je moj prvi post na ovom forumu. Kao i vecina ljudi ovdje, u procesu sam trazenja stana. Nasla sam stancic koji mi se svidja, ali ima grijanje na struju. Nekako sam nepovjerljiva prema tome iako me vlasnici uvjeravaju da to nije skuplje od grijanja na toplanu ili plin. Ima li netko iskustva s takvim grijanjem, koliko to zapravo košta i isplati li se? Hvala!:W

Secundo
01.03.2006., 14:45
Raspitaj se koliko košta kWh struje, topline iz toplane it. Po mojem osječaju je plin najjeftinije, a na struju ćeš odnjeti gaće na štapu.

Zmijica
01.03.2006., 15:39
Ak je stan do 30m2 - isto ti je. Ak je do 40 - skuplje neg toplana, al jos ok.
Ak je 50 m2 ili vise - forget it, osim ak vec nema plin u zgradi.
BTW, uvodjenje plina je oko 20.000 kn pa i to imaj na umu.
Za referencu: nas stancic je 37 m2, grijanje, topla voda, kuhanje - 500 kn mjesecno.
Susjed ima 300 kn plina (voda, grijanje, kuhanje) + 50 kn struje.

azblj
01.03.2006., 20:07
Ako je stan 20 m2, onda je grijanje na struju ok, a ako nije bježi od toga. Preko zime će ti rata za struju bit 500-700 kn, znam jer sam živio u takvom stanu. Nakon preseljenja u drugi stan mi je najskuplja rata za grijanje iz toplane bila 130 kn.

Vojky
01.03.2006., 20:30
Ovisi gdje... Cijene grijanja iz toplane su u Hrvatskoj jako različite!

No, ako je stan manji i s južne strane - ne bi trebalo biti ni problema s grijanjem na struju.

moja-kucica
01.03.2006., 21:46
Pozdrav svima! Ovo je moj prvi post na ovom forumu. Kao i vecina ljudi ovdje, u procesu sam trazenja stana. Nasla sam stancic koji mi se svidja, ali ima grijanje na struju. Nekako sam nepovjerljiva prema tome iako me vlasnici uvjeravaju da to nije skuplje od grijanja na toplanu ili plin. Ima li netko iskustva s takvim grijanjem, koliko to zapravo košta i isplati li se? Hvala!:W

u nekim slucajevima treba moliti boga da nema toplane...
situacija je takova da kolko god potrosila plina, struje ces duplo vise..znaci plin definitivno..ako nema plina a opcija je toplana ili struja onda ovisi..ako je stan solidno izoliran onda godisnje na struju ne bi trebala potrositi vise od 3 k kuna...ako se radi o recimo kakvih 60 ili 70 m2 tada kolko ja znam za svoj grad a mislim da je i zagreb slican tesko da bi toplani platita manje od 4-5 k kuna godisnje..struje tolko ne bi trebala potrosit osim ako stan nije neka stara zgradurina bez izolacije i sa losom stolarijom...plus jos je zadnji sta na katu i to na cosku zgrade na sjevernoj strani..to bi bio najgori slucaj..

da ne filozofiram, ovisi...i ne bi u nikojem slucaju trebala biti katastrofa...pozovi strucnjaka ili pitaj susjede kolko trose struje..

mmaradona
30.10.2006., 17:43
Ukoliko netko ima iskustva sa grijanjem pomoću Mramoterm ploča, molio bih ga da mi reče svoje utiske.

Imam stan od 55 kvadrata i ovo mi se čini prihvatljivim ukoliko su proračuni proizvođača o troškovima nabavke, ugradnje i potrošnje električne energije točni.

Kakva su vaša iskustva???

hvala

kumek
30.10.2006., 17:58
Ukoliko netko ima iskustva sa grijanjem pomoću Mramoterm ploča, molio bih ga da mi reče svoje utiske.

Imam stan od 55 kvadrata i ovo mi se čini prihvatljivim ukoliko su proračuni proizvođača o troškovima nabavke, ugradnje i potrošnje električne energije točni.

hvala
Jel to ona ploca mramora kaj se stavi na zid? Ak je onda.... moj frend (inzenjer strojarstva) je to stavio u stan u potkrovlju i to u dnevnu sobu, mislim dva komada-povelika. Nakon godinu i pol dana ugradio je plinsko grijanje. Fakat je bilo zima kod njega, a vani nije bilo bog zna kak hladno. Mozda je dobro za vikendacu ali ovak...

puger
30.10.2006., 18:09
po meni su proracuni proizvođača u vecini slucajeva frizirani(najblaže receno)

moja-kucica
30.10.2006., 19:17

frizirani a najcesce nepotpuni. izracunaju gubitke a ne naglase da je za stan ili naglase pa ljudi ne skuze pa procitaju da za 65kvm treba godisnje 2000 kn el. energije. i onda brdo pametnjakovica to stavi u kucu pa naravno potrose 12000 kuna

blue_one
30.10.2006., 19:23

istina

Bankei
31.10.2006., 08:47

hvala

Ja imam jednu u dječjoj sobi i zadovoljan sam s njom. Na početku zime je stavim na željenu temperaturu i ne diram do proljeća. Naravno moraš naučit djecu da je ne diraju (brzo nauče :D), vrlo je topla kad diže temperaturu. Tehnologija je zakon, nit puše nit zuji, nit voda teče, a fino je i toplo.

Znam i ljude koji cijele stanove griju na nju.

MEĐUTIM: ja sam u Rijeci i tu je OK, tu je zimi rijetko kad ispod nule. Definitivno nije rješenje za krajeve sa ozbiljnim hladnoćama i nije za kuće, previše bi ih trebalo.

kumek
31.10.2006., 11:21
Ja imam jednu u dječjoj sobi i zadovoljan sam s njom. Na početku zime je stavim na željenu temperaturu i ne diram do proljeća. Naravno moraš naučit djecu da je ne diraju (brzo nauče :D), vrlo je topla kad diže temperaturu. Tehnologija je zakon, nit puše nit zuji, nit voda teče, a fino je i toplo.

Znam i ljude koji cijele stanove griju na nju.

MEĐUTIM: ja sam u Rijeci i tu je OK, tu je zimi rijetko kad ispod nule. Definitivno nije rješenje za krajeve sa ozbiljnim hladnoćama i nije za kuće, previše bi ih trebalo.
Ovo je mislim tocno, ak si u toplijim krajevima OK je. Onaj moj frend je u Zg i fakat je bilo sljiva.
Cuj kak je kad ti buretina po zimi puse par dana, jel i onda jednako toplo ili potpomazes s necim kao kalorifer ili termoakomulaciona?

Bankei
31.10.2006., 12:00
Cuj kak je kad ti buretina po zimi puse par dana, jel i onda jednako toplo ili potpomazes s necim kao kalorifer ili termoakomulaciona?

Dobar prozor čuda radi :top:

Mramorna se u principu ne gasi, nego se namjesti termostat i zaboravi na nju. Ako se ide recimo tjedan dana iz stana, onda ih se ostavi podešene na 13-14 C tako da nema problema kad se vratiš.

zunzara
09.11.2006., 10:03

hvala

prije mjesec dana smo je ugradili u dječju sobu, ne znam koliko će struje potrošiti ove zime, ali sigurno puno manje nego što smo trošili svih ovih zima grijući sobu električnim radijatorom.

Codegun
09.11.2006., 10:38
prije mjesec dana smo je ugradili u dječju sobu, ne znam koliko će struje potrošiti ove zime, ali sigurno puno manje nego što smo trošili svih ovih zima grijući sobu električnim radijatorom.

meni se čini da će isto ili više. I ovo radi na struju i sve ovisi o snazi.

didi1202
21.10.2007., 14:09
Da li netko zna kako i s čim očistiti mramorne ploče za grijanje? Naime, mramorne ploče koje imam u stanu su bijele boje i s vremenom su po sebi dobile žute mrlje.
Hvala

olimpia
22.04.2008., 19:59
Meni je evo prva zima prošla s mramornim pločama i moram reči da sam prilićno razočarana...Imam ih tri one najjače od 1200 w mislim, u dnevnoj sobi, kuhinji i hodniku i troše nenormalno puno, čak sam sredinom zime isključila jednu i grijala samo dnevnu sobu i kuhinju al struje troše nenormalno puno oko 700 kn misečno što je previše za moj mali stan i još sam u Dalmaciji...

Lee Champa
23.04.2008., 06:20
Potpuno si u krivu:s
Mramorne ploče ne troše NIŠTA!
Tvoja kuća troši previše!

laci
23.04.2008., 14:51
Nekako mi se čini da je grijanje na struju je oduvijek bilo poprlično skupo. Tu prvenstveno mislim na razne grijače ploče, termokaumulacione peći, uljne radijatore i slično. Jedino bi možda izuzeo grijanje na klimu jer su današnji klima uređaji poprilično efikasni u smislu iskorištenja energije (pogotovo oni s inverterom)

U svakom slučaju, ako postoji mogućnost priključenja plina to bi bila preopruka, jer je daleko ekonomičniji energent od struje.

Naravno postoji cijeli niz parametrara koji utječu na cijenu grijanja npr. izolacija objekta, kvadratura prostora koji se grije, broj prozora, položaj prostorija prema stranama svijeta, itd.

Ja u stanu od 85 m2 (novogradnja 3 godine star) imam plin i grijanje me u zimskim mjesecima košta oko 650 kn (prosječna temperatura u stanu je 24 stupnja), dok preko ljeta ne prelazi 50 kn mjesečno.

City girl
25.09.2008., 09:50
Molim iskustva, komentare, preporuke što se tiče grijanja na tanke,strujne ploče. Ne znam kako se zovu,al cijenila bi komentare i preporuke gdje to kupiti, te koliko struje troše i da li se više isplati grijati na taj način ili kupiti kalijevu peć na drva. Tu ploču trebam samo za dogrijavanje sobe od 40m2 jer u kući imamo plinsko grijanje.

Unaprijed hvala svima.

Igor1711
25.09.2008., 09:57
misliš li možda na one kamene, mramorne ili od čega su već?

http://www.mramoterm.hr/tekstovi.php?p=13

blalla
25.09.2008., 10:27
glamox

http://www.stipsa.hr/proizvodi.html

City girl
25.09.2008., 11:17
A kakva su iskustva sa kalijevim pećima? jel to slično kao i kamin na drva ili?

City girl
25.09.2008., 11:18
misliš li možda na one kamene, mramorne ili od čega su već?

http://www.mramoterm.hr/tekstovi.php?p=13

Da,na to sam mislila i zvala sam Mramoterm i malo sad tu čitala,tako da odustajem. Čini mi se to preskupa igra,a ne pokriva dovoljno veliku kvadraturu. Znaš li više o kalijevim pećima?

2lava
25.09.2008., 14:03
U stanu od 30 kvadrata imala sam termo pec koja je gutala struju, a uglavnom sam je punila preko noci.

U novom stanu imam Mramoterm ploče; 2 u dnevnom/kuhinji, po jednu u svakoj sobi, 1 u hodniku i 1 u kupaoni. Bit sa pločama je imati ih stalno upaljene i stalno na punjenju, od pocetka do kraja sezone za grijanje. Znaci, kad nikoga nema doma, pec mora raditi, ali je potrebno namjestiti na nizu temperaturu. Optimalna temperatura je 21 stupanj, a pojacavas/smanjujes na svakom termostatu. Za stan od 75 kvadrata, mjesecna rata za grijanje iznosi 800 kuna.
Toplo mi je, za veličinu stana mi je cijena grijanja prihvatljiva, a i izgledaju normalno. (U jednom od postanja slika na forum, netko me pitao sta je taj prazan okvir za sliku i zasto nemam nesto u njoj. :lol:)

Kalijeva pec je pec na drva. :D

adrian1
25.09.2008., 22:08
Evi i ja mogu samo potvrdit sto je vec napisala 2lava.Mramorne ploce imamo vec devetu godinu i jos uvijek griju odlicno,kamen je carara prilicno cista i bez zila tako da je u ovih godina koristenja dobila i fleka.Sjecam se da je netko pitao kako se ploce ciste,demontiras ih i odneses najblizem klesaru da ih malo prebrusi i ispolira,mi smo to radili jednom do sada.Dakle najbitnije je upalit i ne vise gasit do kraja sezone grijanja.Mi grijemo i hodnike i to sa jednom vecom plocom od 1200W,dakle hodnik1,stepeniste otvoreno i hodnik2 na katu a ploca je u hodniku1 oko 18 kvadrata hodnika i nije hladno nimalo,normalno termostat je na 25'C cijeli dan

108
08.11.2008., 07:56
Evi i ja mogu samo potvrdit sto je vec napisala 2lava.Mramorne ploce imamo vec devetu godinu i jos uvijek griju odlicno,kamen je carara prilicno cista i bez zila tako da je u ovih godina koristenja dobila i fleka.Sjecam se da je netko pitao kako se ploce ciste,demontiras ih i odneses najblizem klesaru da ih malo prebrusi i ispolira,mi smo to radili jednom do sada.Dakle najbitnije je upalit i ne vise gasit do kraja sezone grijanja.Mi grijemo i hodnike i to sa jednom vecom plocom od 1200W,dakle hodnik1,stepeniste otvoreno i hodnik2 na katu a ploca je u hodniku1 oko 18 kvadrata hodnika i nije hladno nimalo,normalno termostat je na 25'C cijeli dan
Samo mi recite dali te ploče ravnomjerno griju cijelu prostoriju, i kada je temperatura ispod -10 dali uspiju zagrijat prostor.:s

putovnica
08.11.2008., 12:54
hm, mi sa svoje dvije nikad nismo uspjeli u prostoriji postic vise od 20 stupnjeva. nama je to ok, al moja se mama uvijek smrzne :mig:
a u zg kolko se sjecam, vec dugo dugo nije bilo -10

strijelac30
22.11.2008., 19:15
Ima li jos tko da se nadoveze na ovu temu? Ja takodjer planiram
ugraduti mramoterm ploce.. a prije svega zbog jednostavnosti,estetike..i sto mislim da nisu neki potrosaci s obzirom da im najveca ploca ima 1200 w...

108
01.01.2009., 11:05

Molim te reci dali ih držiš skroz na 25¨C, dan i moć? Jer ja sam uzeo jednu od 800w za kupaonu i skroz sam zadovoljan, držim ju na 25¨C danju i noću. Sada kada su temperature -5, -6 ona super zagrije kupaonu, živim u kući i nemam baš dobru izolaciju. Za sada pločama dajem 5, a vidjet ćemo koliko će struje potrošiti. :top:

maalena
01.01.2009., 23:04

Gradimo kuću - prizemnica cca 110 m2 i tražimo najbolji i najisplativiji način grijanja. Dnevni boravak s galerijom, blagovaonica i kuhinja su jedan prostor, pa nas muči kako to zagrijati da nam toplina ne bježi u zrak jer će visina dnevnog biti 3,5 - 4,5 m (kosine).
Koliko je isplativo ovakvo grijanje? Koliki su računi? koliko košta ugradnja i održavanje?
Sve konkretne informacije su dobrodošle.

sinkezagreb
06.01.2009., 17:11
Gradimo kuću - prizemnica cca 110 m2 i tražimo najbolji i najisplativiji način grijanja. Dnevni boravak s galerijom, blagovaonica i kuhinja su jedan prostor, pa nas muči kako to zagrijati da nam toplina ne bježi u zrak jer će visina dnevnog biti 3,5 - 4,5 m (kosine).
Koliko je isplativo ovakvo grijanje? Koliki su računi? koliko košta ugradnja i održavanje?
Sve konkretne informacije su dobrodošle.

ja imam dvije mramoterm ploce 1200w koje sam kupio za grijanje jedne prostorije ali se nisam usrecio ,jer za to mora biti dobra izolacija na kuci.
moram priznat da nisam zadovoljan iako ne znam zasto ljudi ocekuju cuda u tome jer 1000w je 1000w ma kako se to zvalo.
ako za kuci trebas cca 15-20kw sa bilo kojim grijanjem onda to isto trebas i sa mramotermom.istina,mora se proznat da ploce lijepo izgledaju ali...
imam sad te dvije viska pa kog zanima nek mi se javi ...

sinkezagreb
07.01.2009., 18:20
ja imam dvije najjace ploce,kupio za proslu zimu ali nisam se nagrijao bas jer nisam imao izolaciju u kuci,kasnije sam napravio centralno pa ne znam kako bi to grijalo ali onako koliko sam ja to koristio,ne znam...
no uglavnom kog zanima imam te dvije viska

MacaKlinka
08.01.2009., 00:14
mramorna je idealno rješenje za malu sobu, za veće prostorije ne jer troši puno

puger
08.01.2009., 00:40
sve el. grijalice (radijatori, ploce, kaloliferi) daju 1 kw grijanja za 1kw struje i sve trose jednako novaca za jednako grijanje

bizmut
08.01.2009., 08:27
sto se tice tih mramornih ploca, zivio sam u stanu u Rijeci 15 godina sa tim plocama i ne mogu se pozalit na njih, dapace grijale su super, medjutim taj stan je bio na juznoj strani i radi se ipak o stanu ne o kuci, jer ipak se stan nalazi u nekoj vrsti sendvica jer imas nekoga tko grije ispod i iznad tebe ili sa strane, i jos ako je juzna strana super. I naravno da temperature u Rijeci nisu iste kao i na kontinentu. Uzmi sve to u obzir prije nego ih stavis jer ces potrosit pare mozda bezveze. I zaboravi na one njihove podatle na stranici jer nisu uopce uzeli sve relevatne podatke za taj izracun.
Ako zelis ekonomicno grijanje stavi neku dobru klimu npr Fujitsu, Daikin ili nesto slicno.

pozdrav

adrian1
08.01.2009., 13:36
Molim te reci dali ih držiš skroz na 25¨C, dan i moć?
Nije me bilo neko vrijeme,pa da sad odgovorim.Dakle odmah pocetkom sezone grijanja podesim termostat na 25'C i tako ih drzim do kraja sezone grijanja ,obicno do maja mjeseca,ovako ionako kad postigne temperaturu se gase same.
Sta se tice ravnomjernog zagrijavanja ne mogu se pozalit na neravnomjerno zagrijavanje,kao sta sam vec napisao ona dva hodnika koji se griju samo s plocom s donje etaze su na vecem djelu oko 6 metara visine(povezane etaze)i dok stojim na katu ne primjetim neku razliku.
Normalno da izolacija kod svakog grijanja igra veliku ulogu pa je smanjivanje gubitaka na minimum osnova za dobro grijanje.
Za onih -10 nebi znao reci kod nas uglavnom nema tih temperatura ali danima je vec oko 0'C i sve funkcionira:top:

maalena
08.01.2009., 15:05
ako smijem znati - koliki prostor griješ i s kolikim mjesečnim ratama struje?
M svakako planiramo staviti fasadu prije grijanja.

adrian1
08.01.2009., 15:48
ako smijem znati - koliki prostor griješ i s kolikim mjesečnim ratama struje?
M svakako planiramo staviti fasadu prije grijanja.
Bas sam mislio napisat pa zaboravih.Plocama kojih ima dvije od 1200W i dvije od 800W grije se oko 70m2,sobe na katu i kupatilo na katu imaju zasebno grijanje i napominjem da sobe ne grijemo uglavnom nikad,kupatilo na katu ima podno el.grijanje koje radi preko termostata isto 24 sata na dan(Nastimano na 22'C)Dakle neki prosjek bi trebao bit(posto ne obracunavamo iz mjeseca u mjesec)za sezone grijanja oko 600 kn mjesecno,nakon 6mjesecnog obracuna mozda plus/minus 50 kn,van sezone grijanja rate su oko 300 kn.Napominjem jos radi se o primorskom mjestu na Kvarneru.

homer-jrt
09.01.2009., 15:25
Imam dvije mramoterm ploce od 1200 u dnevnom boravku koji ima cca 22 m2. Potrebno je cca 1 sat da se zagrije. Palim ih kad dodjem s posla oko 3 i pol, i gasim prije spavanja. Imam jos jednu u spavacoj sobi i jednu u kuhinji. Njih palim povremeno. Sve u svemu jako sam zadovoljna. U spici sezone trosim na grijanje cca 500-600 kuna.

TiM_Company
09.01.2009., 20:46
Ja imam jednu Mramoterm plocu od 1200w u kupaonici, i nisam pas presretan...
Zagrije ona za nekih sat i pol do cca 18,19 stupnjevaC ali dalje od toga bas i neide, a kupaonica je cca 8 kvadrata na juznoj strani :-/
O potrosnji da ne govorim, rata struje se povecala za 100kn uz koristenje po par sati dnevno, navecer...
Tkogod misli Mramoterm imati za primarni izvor topline, moj savjet je - uzmite si kvalitetne ventilokonvektore spojene na plinski bojler, bolje i ekonomicnije od toga ne postoji (u biti postoji sistem koji izvlaci toplinu iz dubine zemlje ali to je malo veca investicija i tesko je prosjecnom covijeku utuviti u glavu da iz zemlje moze dobiti dovoljno topline za zagrijavanje cijele kuce)

bizmut
10.01.2009., 08:22
TimCompany, malo grijesis sto se tice te ploce jer si naveo da ju palis par sati dnevno, ona bi ti morala biti upaljena 24h.Namjestis si temperaturu koja ti odgovara npr 21C i pusti ju da radi cijeli dan. Jer inace povuce masu struje a ne moze toliki prostor zagrijati u samo par sati rada.
Ja imam isti kvadraturu kupaone i plocu od 800W i grije mi bez problema, samo je upaljena 24h.

pozdrav

viz
10.01.2009., 12:10
Živim u stanu od 100 m2 (okolica ZG) koji je kupljen s grijanjem pomoću mramoterm ploča.
U početku smo bili skeptični i kad se uvodio plin u zgradu doveli smo plin do stana.
Razvod grijanja i plina nismo radili jer smo se htjeli uvjeriti koliko će se struje više potrošiti.
Prošle zime razlika za struju prema ljetnom periodu je bila 4000 kn.
Ploče griju stan sasvim solidno i povremeno se uključuju (nije im kapacitet pod-dimenzioniran).
Toplinska izolacija zgrade je jadna (puna cigla i betonske ploče i balkoni).
Mislim da još neko vrijeme sigurno nećemo prijeć na plinsko grijanje, jer ove zime se još grijemo i sa inverter klimom.

Utah
10.01.2009., 14:05
joj kak su to sve pauslane ocjene o raznim vrstama grijanja da covjek ne povjeruje.to tolko sve skupa nema veze s pameti da to covjek koji zna rijesiti vise od 30% zadataka iz zute zbirke iz fizike mora obloge na glavu stavljati kad to procita.neko ko ide nesto kupiti i posavjetuje se na ovom pdf-u bi se jako mogao zeznuti.
mramoter, glamox i ostale vrste grijanja koje koriste el. grijac su isto smece.trose 1kwh el. energije i isto tolko daju toplinske (malo manje). plinsko grijanje npr. kosta 2kn za 1m3 i daje 9kwh toplinske energije.
to je najbitniji podatak..a ne ko kakvu prostoriju grije i kakva mu je izolacija.ili kolko njegov susjed ima mjesecni racun. to su kruske i jabuke.

taj kojem ni mramoterm ne trosi puno, plin ce mu trositi jos duplo manje..

ko onaj idijot iz bauhausa kojeg vec par dana vrte na hrtu koji savjetuje da se uzmu uljni radijatori "jer oni naravno trose najmanje struje" :bonk:

viz
10.01.2009., 19:53
Utah, malo su ti riječi preteške.
U životu niti jedna stvar nije crno-bijelo.
Mramoterm i ostale vrste grijanja koje troše struju preko otpora el. grijača nikako nisu smeće.
To su kvalitetni proizvodi i dok se prodaju na tržištu - nisu smeće nego su roba.
Kad se ne bi prodavali, tj. ne bi ih nitko kupovao, e tad bi bili smeće.
Meni je osobno komfor kod grijanja/klimatiziranja/prozračivanja najbitniji.
Po tom pitanju Mramoterm grijanje je sasvim OK. Nije najbolji, ali nije niti za odbaciti kao opciju za zagrijavanje prostora. Zbog tog nas još uvijek grije i zadovoljni smo njime.
Osobno ga ne bih ugradio kad bih gradio kuću, zbog toga što ima boljih rješenja.
Ekonomska opravdanost kod izbora načina grijanja/klimatiziranja/prozračivanja meni nije kriterij br. 1 za odabir.

Igor1711
10.01.2009., 22:33
TimCompany, malo grijesis sto se tice te ploce jer si naveo da ju palis par sati dnevno, ona bi ti morala biti upaljena 24h.Namjestis si temperaturu koja ti odgovara npr 21C i pusti ju da radi cijeli dan. Jer inace povuce masu struje a ne moze toliki prostor zagrijati u samo par sati rada.
Ja imam isti kvadraturu kupaone i plocu od 800W i grije mi bez problema, samo je upaljena 24h.

pozdrav
:D
o Isuse!

Utah
10.01.2009., 23:09
U životu niti jedna stvar nije crno-bijelo.
.

u zivotu mozda nije, ali u fizici je.
glupo je pricati na taj nacin a da se nezna puno drugih podataka.
nema nikakve razlike u ugodi grijanja mramoterm ploca ili radijatora..oboje griju zracenjem..drugo su puhalice tipa klime ili el. grijalice tipa kalorifer ili glamox..
preduga je to prica...ne da mi se..

viz
10.01.2009., 23:29
u zivotu mozda nije, ali u fizici je.
glupo je pricati na taj nacin a da se nezna puno drugih podataka.
nema nikakve razlike u ugodi grijanja mramoterm ploca ili radijatora..oboje griju zracenjem..drugo su puhalice tipa klime ili el. grijalice tipa kalorifer ili glamox..
preduga je to prica...ne da mi se..

Ugoda grijanja je ista - dobra opaska. No komfor nije isti. Uvjek ima razlika, kod svega u životu, pa tako i kod usporedbe načina grijanja/hlađenja/provjetravanja stambenog prostora.

Utah
10.01.2009., 23:45
Ugoda grijanja je ista - dobra opaska. No komfor nije isti. Uvjek ima razlika, kod svega u životu, pa tako i kod usporedbe načina grijanja/hlađenja/provjetravanja stambenog prostora.

komfor je isti ako cemo bas o radijatorima i mramotermu..u svemu. osim u cijeni kwh. ne moze mi neko pricati o dobrobiti mramoterm ploca a istodobno ima mogucnost plina..plin je po kwh visestruko jeftiniji i tu prestaje prica..
odnosno pocinje prica jer tu ima sto detalja. nekom ce se i isplatiti ovisno o njegovoj situaciji.
ali se nemoze pricati da su super jer netko trosi samo 400kn na mjesec. to je prepovrsno. stan ima male gubitke i mos se grijat i na najskuplje imat ces mali racun. i to treba naglasitit..to nije za kucu ama bas u nikojem obliku..eventulno za stan, ali opet u nekim situacijama..
nema generaliziranja a ovdje se samo spominje kolko trosi neciji susjed i sl..to nije savjet nego trabunjanje..

provjetravanje je nesto sasvim drugo. hladjenje je isto nesto sasvim drugo..moze se jedino kombinirati sa toplinskom pumpom ali valjda danas vise nema takvih koji misle da je to isplativo po hr cijenama i poticajima (kojih nema)

viz
11.01.2009., 00:00
komfor je isti ako cemo bas o radijatorima i mramotermu..u svemu. osim u cijeni kwh. ne moze mi neko pricati o dobrobiti mramoterm ploca a istodobno ima mogucnost plina..plin je po kwh visestruko jeftiniji i tu prestaje prica..
odnosno pocinje prica jer tu ima sto detalja. nekom ce se i isplatiti ovisno o njegovoj situaciji.
ali se nemoze pricati da su super jer netko trosi samo 400kn na mjesec. to je prepovrsno. stan ima male gubitke i mos se grijat i na najskuplje imat ces mali racun. i to treba naglasitit..to nije za kucu ama bas u nikojem obliku..eventulno za stan, ali opet u nekim situacijama..
nema generaliziranja a ovdje se samo spominje kolko trosi neciji susjed i sl..to nije savjet nego trabunjanje..

provjetravanje je nesto sasvim drugo. hladjenje je isto nesto sasvim drugo..moze se jedino kombinirati sa toplinskom pumpom ali valjda danas vise nema takvih koji misle da je to isplativo po hr cijenama i poticajima (kojih nema)

Nismo se dobro razumjeli.
Ponavljam: meni je kod grijanja/klimatizacije/provjetravanja, a i u drugim aspektima života, bitan komfor i često mi je br. 1 kod određivanja pravila za izbor ili odlučivanje. A tebi je kolko vidim samo keš :-)
Komfor nije isti:
Min. razlika u komforu je već to što se treba platiti jedan račun više ;-)
Verća je razlika u održavanju. Čudno da to nisi sam shvatio ;-)
Srednja je razlika to što nema gubljenja mjesta za plinski-kombi bojler, kao i to da plinski bojler stvara buku.
Eto razlika u komforu postoji. U ugodi grijanja razlike nema.

Komentar oko min. troškova za grijanje je odličan.
Kad ću si planirati kuću, ono gdje ću najmanje štedjeti su pasivni elementi kuće.
Aktivni tad mogu biti razni - nema velike razlike.

Utah
11.01.2009., 00:54
Nismo se dobro razumjeli.
Ponavljam: meni je kod grijanja/klimatizacije/provjetravanja, a i u drugim aspektima života, bitan komfor i često mi je br. 1 kod određivanja pravila za

gle, kad vec potezes bika za rogove..kad vec pises i savjetujes nekog za grijanje onda mi nikako nisu jasne recenice tipa
Ploče griju stan sasvim solidno i povremeno se uključuju

mislim, kaj to znaci..tako pricaju 2 domacice..to apsolutno nista ne govori o mramoterm plocama..to jel griju il ne griju je ovisno o njihovoj dimenziji snage za odredjeni prostor..

a kaj te ovo znaci
Prošle zime razlika za struju prema ljetnom periodu je bila 4000 kn.

pa ja znam ljude koji cijeli stan griju na struju (ne na klimu..ti jos i klimu koristis i pitanje je uopce kolko ti grije mramoterm a kolko klima) te kvadrature za puno manje novce..i kaj sad to znaci..kakav je to podatak..to ne koristi nikome a onaj koji misli da mu koristi ce se jako zajebat..

zato sam rekao da meni to vise lici na razgovor 2 domacice na kavi nego na neki pametan argument.

viz
12.01.2009., 00:20
gle, kad vec potezes bika za rogove..kad vec pises i savjetujes nekog za grijanje onda mi nikako nisu jasne recenice tipa

Svrha mog javljanja nije da se pravim pametnim.
Ispričavam se ako sam Vas uvrijedio i razljutio. Nije mi to bila namjera. Moj grijeh.:(
Želio sam iznjeti samo svoj primjer.

Pojednostavljeno sam napisao da su ploče sasvim dovoljnog kapaciteta grijanja da, tijekom prošle zime, nisu nikad bile sve stalno u pogonu. Temp. u stanu je bila konstantno 22+-1°C. Htio sam time reći da, u mom primjeru, za prošlu zimu, snaga grijanja mramoterm ploča u našem stanu je bila sasvim dovoljna da drži zadanu temperaturu.

Molim te, nemoj me usoređivati sa domaćicama. Domaćica je po meni jedno od najplemenitijih zanimanja i ja se svakoj domaćici divim. Ja im nisam niti do koljena.

Razlika u iznosu za potrošenu el. energiju od 4000 kn je iznos koji sam dobio kad sam od iznosa računa za zimski period (6 mjeseci) oduzeo iznos računa za ljetni period - prije te zime. Da bih dobio taj podatak (koji nije 100% ispravan - nisam mjerio kWh potrošene el. energije na svakoj ploči u 2 tarife) - nisam koristio nikakav dodatni izvor topl. energije (ne računam tu topl. dobitke). Dakle klimu sam tek ove zime upogonio da grije prostor stana. Cifru za mix klima+mramoterm ću vidjeti kod obračuna potrošene el. energije u proljeće.

Ako taj podatak nekome koristi dobro, ako ne opet dobro. Meni sve paše - meni koristi:)
Na početku ove diskusije (mramoterm) je bila postavljena molba da se iznesu iskustva grijanja mramoterm pločama. Ja sam to na svoj način napravio - iz svog primjera. Nije traženo da se elaboriraju toplinski gubici stambenog prostora, toplinski dobici, gubici prozračivanja i sl. - već samo da se iznesu vlastita iskustva grijanja s mramoterm pločama.

Moram sebe ispraviti. Postoji pravilo za odabir sistema grijanja/hlađenja/provjetravanja, a koje primjenjujem i kod ostalih odabira proizvoda - koje je iznad svih pravila. To je pravilo utjecaja nekog sistema, uređaja, sklopa i sl. na zdravlje, na sigurnost osoba, zaštitu imovine i zaštitu okoliša.
Ako proizvodi imaju na sebi oznaku o sukladnosti i postoji izjava o sukladnosti - to je znak da su ti proizvodi podvrgnuti ispitivanju i da su napravljeni po određenim zadanim normama. Primjena normi je znak da su poštovani određeni zakoni i pravilnici u projektiranju, konstruiranju i proizvodnji i ako su primjenjena samo osnovna pravila zaštite na radu (ne posebna - iz uputa se to vidi) - proizvod ili u ovom primjeru sistem grijanja u puno slučajeva i aspekata zadovoljava kriterij utjecaja na zdravlje, na sigurnost osoba, zaštitu imovine i zaštitu okoliša.

Kod Vas je i dalje glavni kriterij odabira sistema grijanja keš ili se varam?

Utah
12.01.2009., 09:54
Molim te, nemoj me usoređivati sa domaćicama. Domaćica je po meni jedno od najplemenitijih zanimanja i ja se svakoj domaćici divim. Ja im nisam niti do koljena.

pusti demagogiju..nisam pricao protiv domacica kao takvih nego u svjetlu njihovog znanja o sistemu grijanja..

Na početku ove diskusije (mramoterm) je bila postavljena molba da se iznesu iskustva grijanja mramoterm pločama. Ja sam to na svoj način napravio - iz svog primjera. Nije traženo da se elaboriraju toplinski gubici stambenog prostora, toplinski dobici, gubici prozračivanja i sl. - već samo da se iznesu vlastita iskustva grijanja s mramoterm pločama.

ma znam, ali upravo zato sta je ocito da si upoznat sa tom strukom, valjda i sam vidis da je prilicno nekorisno nekom reci "da, mramoterm ploce dobro griju"..mislim kaj to znaci..svaki el. grijac grije. sta ima neki sta ne grije?
i uljnji radijator, i mramoter i svi ostali koji griju metodom zracenja su apsolutno isti sta se tice komfora...e sad je tu puno vaznije pitanje cijene grijanja (sta se nikako ne moze nikom savjetovati bez da jako dobro poznas njegov stambeni prostor) i odabira kapaciteta..
to su pored komfora 2 daleko najbitnije stvari o kojima nema niti rijeci...
ljudi se zamaraju sa dizajnom a nema pojma da je uzeo preslabu snagu i onda ce reci da mramoterm ne grije...

sinkezagreb
12.01.2009., 11:31
ja sam svojedobno kupio dvije od 1200w i reci cu vam da zagrijanje bilo cime pa i plocama treba odredena snaga u watima,odnosno kw tako da uopce nije bitno zvalo se to mramoterm ili kako vec.
ploce izgledaju ok al s obzirom da sam napravio centralno imam te dvije viska pa kog zanima,mozemo se dogovorit ispod cijene

viz
12.01.2009., 12:36
ma znam, ali upravo zato sta je ocito da si upoznat sa tom strukom, valjda i sam vidis da je prilicno nekorisno nekom reci "da, mramoterm ploce dobro griju"..mislim kaj to znaci..svaki el. grijac grije. sta ima neki sta ne grije?

Domaćice su vrlo važne kad je u pitanju grijanje: dat će žestoke kritike:D, pa i pohvale:), vezane uz klimatsku ugodu boravka i rada u stambenom prostoru. Neće im biti problem dati kritiku niti najboljem ekspertu za grijanje:mig:
Pa i za troškove grijanja, ako ih to muči.

Istina je da nisam dobro razmišljao kad sam dao u ovom forumu prvi post. I to si me dobro upozorio. Trebao sam uz izneseno iznjeti i ovu Vašu tvrdnju. Pogriješio sam. U biti poanta mog 1. posta je da: onaj tko se odluči za mramoterm nije napravio grešku. Mramoterm ploče kao opcija grijanja imaju i prednosti i nedostataka (kao i sve ostalo - svako ima neku manu). Nisu najbolji način grijanja (najbolji u kom smislu??), a nisu niti najlošiji način grijanja prostora.

Planiram poboljšati toplinsku izolaciju - no kod stana: treba biti u lijepim odnosima sa susjedima i dogovoriti se o zajedničkom ulaganju u zgradu. Mislim da će biti sve OK. Ako se poboljša toplinska izolacija - mramoterm će i dalje ostati u našem stanu.

Kapacitet - raspoloživa snaga sistema grijanja je jako važna. Nedavno sam mnoge čuo da kod vanjske temp. od -15°c i niže, nisu mogli ostvariti zadovoljavajući komfor prostorije, točnije bilo im je hladno. Sistemi grijanja su bili različiti kod spomenutih ljudi. Zato tu treba biti posebno oprezan.

Inače se profesionalno ne bavim problemima grijanja/klimatizacije/provjetravanja, već se bavim drugim područjem strojarstva: - proizvodno - strojna obrada.

Za sinkezagreb:
Snaga u W el. mreže u stambenom prostoru je stvar koju HEP lijepo naplaćuje (ima razloga i zašto) i to trba uzeti u obzir ako se razmišlja o mramotermu. Investicija u mramoterm nije tako niska, kako se na prvi pogled čini.

sinkezagreb
12.01.2009., 13:46
pa da,zakup snage kod novih prikljucaka kosta poprilicno,znam ja to ,ja imam prikljucak od prije bez limitatora al svejedno,struja je najskuplji oblik grijanja i dolazi u obzir ako je izolacija na kuci ili stanu jako dobra.
e da,trenutno imam te dvije viska i ne znam kaj bi s njima pa ako kog zanima...

sara4
12.01.2009., 13:57
I mi smo u Rijeci s mramornim pločama i zadovoljni smo. Vidjet ćemo račun za struju ove godine :D , ali stvarno je zima i klimom (Daikin) ne uspijemo brzo zagrijati dnevni nakon cijelog dana izbivanja. Tako da su nam mramorne na 15-16 stupnjeva setirane (da, temperatura padne i ispod toga ovih dana u stanu) i onda palimo klimu pa se ipak brže zagrije. Dakle, samo klima možda ipak nije dosta za kontinent (ili ju pak treba pustiti upaljenu i tokom dana kad se izbiva iz kuce da održava neku temperaturu - mi to ne radimo).

viz
12.01.2009., 16:38
Tako da su nam mramorne na 15-16 stupnjeva setirane (da, temperatura padne i ispod toga ovih dana u stanu) i onda palimo klimu pa se ipak brže zagrije. Dakle, samo klima možda ipak nije dosta za kontinent (ili ju pak treba pustiti upaljenu i tokom dana kad se izbiva iz kuce da održava neku temperaturu - mi to ne radimo).

Bio sam jedne davne zime (1995/96.) u Rijeci (na Trsatu u HV-u) i ono što sam zapamtio su, uz ostalo, i žestoki udari bure. Kod Vas definitivno nije bitno koja je temp. vani prek zime - bitnija je izloženost buri ili ne-izloženost. To je jedan od bitnih pasivnih elemenata građevine - izloženost vjetru.

Vjerojatno Vaša klima ima timer. Možete je programirati da počne raditi npr. 1 h prije nego planirate doći u stan. Time dobijete na komforu: kad uđete u stan već je lijepo zagrijan, a ekonomično je - klima ne radi stalno.
Ima još opcija, no probajte npr. ovu. Komfor boravka u stanu će se poboljšati.
Držanje temp. na 15-16°C dok Vas nema u stanu je OK. Ne preporučam ići ispod toga. Zrak u prostoriji kad se hladi - kondenzira se vlaga na najhladnije elemente stana (toplinski mostovi), a to nije baš zgodno. No možda kod Vas bura taj problem sigurno rješava - lakše je provjetravanje (sve ovisi o pasivnim elementima stana, tako da samo pretpostavljam)

Rudolfa
12.01.2009., 22:19
Ljetos smo kupili stan od nekih sedamdesetak kvadrata sa dosta neobičnim grijanjem.Dvije sobe i predsoblje imaju mramorne ploće,ne znam koje su jakosti ali znam da stan ima vrlo dobru izolaciju i da te ploće troše jako puno struje.
Dakle griju oko četrdeset kvadrata,ne dosežu željenu toplinu,jedva 21 iako bi mi više,ako usporedim ljetnu potrošnju i zimsku onda one troše oko 600 kn mjesečno.
Ostali dio stana grije se na plin i nije nam jasno zašto se prijašnji vlasnik odlučio za ovakav naćin grijanja.

Utah
12.01.2009., 22:42
I mi smo u Rijeci s mramornim pločama i zadovoljni smo. Vidjet ćemo račun za struju ove godine :D , ali stvarno je zima i klimom (Daikin) ne uspijemo brzo zagrijati dnevni nakon cijelog dana izbivanja. Tako da

grijesis katastrofalno po svoj dzep...upali klimu i ostavi je da radi bez gasenja. zaboravi mramoterm osim ako ti klima ne uspije zagrijati nakon par dana...
klimom se mozes grijati i na -12 a kamoli ne bi mogla u rijeci.

klima ce ti potrositi nekoliko puta manje struje. ne znam tocno koji model klime imas..

klima ce ti sporije zagrijati prostor jer je vjerovatno na granici kolko bi trebala biti za taj prostor..

ali napravi si jednostavan eksperiment..ocitaj brojilo i grij se par dana na mramoterm i ocitaj brojilo..onda upali samo klimu isti broj dana i ocitaj kolko je klima potrosila..iznenadit ces se..

sara4
13.01.2009., 08:36
Možda će zvučati čudno, no mene strah ostaviti upaljenu klimu dok nas nema doma :D . Ima li to smisla ikome? :)

Što se tiče očitanja brojila, radila bih ja to da znam očitati brojilo. Imamo ono digitalno smeće na kojem ne znaš tko pije, tko plaća.

Utah
13.01.2009., 17:42
Možda će zvučati čudno, no mene strah ostaviti upaljenu klimu dok nas nema doma :D . Ima li to smisla ikome? :)

meni definitivno ne. ne znam zasto.

Što se tiče očitanja brojila, radila bih ja to da znam očitati brojilo. Imamo ono digitalno smeće na kojem ne znaš tko pije, tko plaća.

pa samo ocitas brojeve nize i vise tarife (ako imas dvotarifno brojilo) prije i poslje ukljucivanja klime ili mramoterma..nista posebno..oduzmes razliku i to ti je potrosnja u kwh..

sara4
14.01.2009., 08:49
Nema ti smisla ili ti ne zvuči čudno? Pretpostavljam da ti nema smisla. Ne znam, imam averziju puštanja upaljenih elektr. aparata u stanu dok me nema. Možda zato jer nam se jedan aparat jednom zapalio (bili smo doma, ali što da nismo? Ode stan paaa-paaaa).

E hebi ga, lako reći očitaj...na tom se digi brojilu vrti brojeva i brojeva, a nijedan od njih meni ne izgleda kao potrošnja struje.

Utah
14.01.2009., 14:00
Nema ti smisla ili ti ne zvuči čudno?
obadvoje...svi imaju upaljene plinske plamenike kad odlaze van kuce i to je sasvim normalno. mislim da nema apsolutno nikakvog razloga da ti ne radi kad ti nisi kod kuce.
to je neka fobija za koju je mala vjerovatnost da ce se desiti..isto kolko je vjerovatno da ce ti plinska boca eksplodirati...imas vise dobitnika na lotu u hr nego sta je plinskih boca ekplodiralo..i to puno...
a isti ti je slucaj sa nekakvim zapaljenjem el. aparata..i jos ti je klima gore na zidu..ne znam. nisam jos cuo za slucaj da je klima bila kriva za ista...

viz
14.01.2009., 15:11
Ne znam, imam averziju puštanja upaljenih elektr. aparata u stanu dok me nema. Možda zato jer nam se jedan aparat jednom zapalio (bili smo doma, ali što da nismo? Ode stan paaa-paaaa).

Takvim postupanjem možeš naštetiti zdravlju:

Hladnjak i zamrzivač: ako ih isključuješ kad odlaziš iz stana - hrana u njima nije zaštićena i postaje opasnost po zdravlje.

Moj savjet: nikako ne isključuj hladnjak i zamrzivač kad odlaziš iz stana (jedino ako nemaš hrane u njima). (pretpostavljam da ta 2 uređaja imaš u stanu.)

sara4
14.01.2009., 15:14
:rofl: Viz, ti si mrtav ozbiljan ili me na finjaka sprdaš? :lol:

viz
14.01.2009., 15:34
:rofl: Viz, ti si mrtav ozbiljan ili me na finjaka sprdaš? :lol:
Pretpostavljao sam da ne isključuješ zamrzivač i hladnjak kad odlaziš iz stana (mislila si na neke druge el. uređaje).
No ja sam ih namjerno naveo.
Oni rade na principu toplinske crpke (pumpe - heat pump).
Isti taj princip koristi i klima uređaj.
Koliko je opasno ostaviti hladnjak upaljen kad odeš iz stana, toliko je opasno ostaviti i klima uređaj u radu kad odlaziš iz stana.

Još jednom: moj savjet je da (ako ne želiš da ti klima stalno radi) podesiš timer na klimi da ti npr. 1 sat (može i više ili manje od 1 sat - eksperimentiraj) prije planiranog dolaska u stan zagrije stan na željenu temperaturu kako bi ti temp. u stanu kad dođeš bila najugodnija :mig:

sara4
14.01.2009., 15:43
:D Ok, tako mi je jasnije... :) Ovo za sistem rada klime i frižidera nisam znala.

Ideja s programiranjem je dobra. Još ću malo mozgati, ali mislim da ću moći prevladati strah :). A i nazvat ću više taj HEP da vidim kako očitati brojilo. Ne bi li tehnologija trebala pomagati ljudima, a ne obrnuto? :lol:

strujić
27.05.2009., 14:24

Thumbs up površina je bitna
kod bilo kojeg grijanja, najbitnija je dodirna površina sa zrakom, ako je ona veća, temperatura radijatora je niža i klima je zdravija, jer prašina se diže iznad 65 stupnjeva i spaljuje se zrak, isušuju sluznice itd...
kod mramora, temperatura je oko 85 stupnjeva, jer je malena površina koja dira zrak, grijalice i konvektori imaju isti problem, previsoku temperaturu i nemaju masu za akomulaciju topline, barem na kratko..
Preporuka je viking radijator, jer to je klasičan aluminijski masivni radijator, kojeg se može kasnije spojiti u sustave s cijevima (solarno, plinsko, drva) i kombinirati sa strujom, punjen termo uljem, sa radnom temperaturom na površini od 55-65 stupnjeva rad grijača je ispod 50% vremena dok grije stalno, jer ulje i masa čuvaju toplinu još dugo nakon što se grijač isključi, čak i do 15 min se grijač ne pali.

morfin@
02.06.2009., 13:30
Selimo se ovo ljeto u kuću od 40 kvadrata. U fazi renoviranja je. Krov promijenjen, na jesen ide fasada, bit će o.k izolirano.
Plin je sproveden do kuće ali smo se odlučili za el. radijatore, tj. grijanje na struju jer planiramo živjeti u toj kući 2- 3 godine a nakon toga je ili nadograditi ili srušiti pa graditi novu pa nam se investicija instaliranja plina čini prevelikom na ovako kratki rok.

Da li smo u pravu?:ne zna:

mrzli
02.06.2009., 16:28
Grijanje na struju je po sadašnjim cijenama oko 2.5 puta skuplje nego grijanje na plin. Kako se radi o maloj površini, ne bi trebalo biti previše skupo. Naravno, ovisi o tome u kojoj se klimatskoj zoni kuća nalazi.

Njjeftinije rješenje je grijanje na klima uređaj jer su oni po cijeni dobivene toplinske energije slični cijeni plina. Ako vam ne smeta puhanje, to bi moglo biti najjeftinije rješenje.

morfin@
02.06.2009., 19:07
Grijanje na struju je po sadašnjim cijenama oko 2.5 puta skuplje nego grijanje na plin. Kako se radi o maloj površini, ne bi trebalo biti previše skupo. Naravno, ovisi o tome u kojoj se klimatskoj zoni kuća nalazi.

Njjeftinije rješenje je grijanje na klima uređaj jer su oni po cijeni dobivene toplinske energije slični cijeni plina. Ako vam ne smeta puhanje, to bi moglo biti najjeftinije rješenje.

Zagreb- Remete.
Da li je onda dovoljan 1 klima uređaj ili posebno za kuhinju/ sobu a recimo u kupaonu nekakav kalorifer ili ?

mrzli
02.06.2009., 22:59
Ako je prostor mali, dobrim pozicioniranjem klima uređaja moglo bi se grijati dvije prostorije - postavi se tako da struja zraka prolazi kroz jednu i drugu prostoriju. Tu bi mogao bolje dati savjet netko tko ima osobnog iskustva s grijanjem na klimu (a ima ih na forumu). Kako ima više prostorija i ako se radi samo o dvije-tri godine, možda su ipak električni radijatori najjednostavniji, iako im je potrošnja veća od klime.

matekk
18.01.2010., 20:27
valjda nisam fulal forum,u ovom stanu sam sa curom nekih mjesec dana skoro,35kvadrata je,i imamo te mramorne ploče za grijanje. jedna u kuhinji a druga u spavačoj sobi i palimo ih navečer samo a kroz dan ne rade. u stanu je sve na struju i nastojimo štediti pa da vidimo koje budu rate. zanima me da li da rade cijeli dan,ili samo kroz noć,inače smo iz varaždina.

Mican
26.01.2010., 08:46
Nisam detaljno čitao postove na temu mramornih ploča, ali ono što sam pročitao upućuje na generalno nepoznavanje osnova fizike pa i elementarne ekonomije.

Toplina se može širiti na tri načina: konvekcijom (strujanjem), kondukcijom (kroz čvrsta tijela) i radijacijom (zračenjem). Općenito je grijanje ugodnije što je radijacja veća, a konvekcija manja. S druge strane, grijanje na bazi radijacije je inertnije jer tijelo koje zrači toplinu (zid, pod, strop) mora tu toplinu prije akumulirati. Tijelo koje je akumuliralo toplinu mora ju isijavati kontrolirano, u pravom smijeru (dakle, u prostoriju, a ne u okoliš). Stoga je osnovna pretpostavka ugodnog grijanja (uz normalne račune) dobra izolacija prostorije, i to prije svega s vanjske strane jer uz unutarnju izolaciju nema efekta akumulacije. To je osnovni razlog zašto se podna i zidna grijanja (strujna ili vodena) smatraju najugodnijuma i najštedljivijima - koriste velike plohe čija je temperatura podjednaka temperaturi zraka pa nema strujanja zraka (niti prašine!).

Naime, osjećaj ugode u prostoriji je ovisan o temperaturnoj razlici pojedinih ploha (zidova, podova, stropa) i temperature zraka. Kod neizolirane prostorije zidovi su hladni i zbog toga je veće strujanje zraka što umanjuje osjećaj ugode. Stoga u takvim prostorijama treba puno jače zagrijati sami zrak da bi čovjek mogao reći da mu je ugodno. U dobro izoliranoj prostoriji zagrijanoj (kontinuirano) na 20 °C može se bez problema biti u majčici kratkih rukava. Zato je važno da se prostorije KONTINUIRANO griju jer na taj način možemo zagrijavati zrak na nižu temperaturu (jer nas svojim zračenjem griju zidovi), bit će u prostoriji puno ugodnije, a potrošnja se neće povećati.

Svi oni koji misle da će se uz mramorne ploče ugrijati u neizoliranim prostorijama i povremenim ukapčanjem (npr. kada se ujutro doođe na posao) su u debeloj zabludi. Zidovi su hladni, a i ploči treba puuuuno vremena da se zagrije, a to će uz sveprisutni hladni zrak u protoriji biti "na svetog nikada". Zato tu jedino pomažu razni kaloriferi i slični grijači koji će prostoriju "napuhati" toplim zrakom.

Ono što je opet generalni problem u Hrvata je masovna pojava loše ili nikakve izolacije prostorija. U tom slučaju se govori o "ledarama" koje se griju mramornim pločama ili o skupoj struji. Ne uzima se u obzir da u trošak grijanja ne ulazi samo nabavna cijena energenta, već i amortizacija opreme za grijanje, a koja je u slučaju električnog grijanja daleko najmanja.

Dakle, mramone ploče su "mini" zidna grijanja koja, unatoč relativno visokoj temperaturi na koju se mogu zagrijati, prije svega griju radijacijom. I u tom kontekstu ih se treba gledati. Da rezimiram: odlične su u dobro (po suvremenim shvaćanjima, a ne s par cm stiropora) izoliranim prostorijama koje se kontinirano griju. Oni koji imaju izgrađene kuće i stanove po JUS-u neka ih zaobilaze u širokom luku. Takvi jednostavno moraju duboko zavući ruku u džep i grijati se "jeftinim" plinom ili uljem. Dok ne nauče matematiku.

Deoo
10.05.2010., 23:40
Dakle... da rezimiramo, odnosno, ako moze savjet, posto smo u gradnji kuce i jos uvijek se lomimo na koje grijanje ici !

Kuca je od cigle + 10cm kamene vune + silikat. Kroviste isto tako dobro izolirano, prozori LOW-e stakla, 6komora, 3brtve. Kuca je poprilicno velika i sa puno otvorenih prostora, a imamo i kamin (dosta jak i iskoristiv) koji je centralno smjesten, i ima ventilirane otvore iz njega za topli zrak koji ce ici po sobama na katu.

E sad... mi mislimo kamin iskoristit do maximuma, i ugradit Glamoxe ( i to malo vise nego bi ih po projektu trebalo), pa me zanima da li je to pametna kombinacija i da li mi se isplati uvodit plin, posto mi samo za prikljucak treba 15000kn !

tnx

strujić
24.12.2010., 23:40
Uvodimo grijanje na struju.

Ono što me zanima je ima li itko iskustva bilo sa "Mramoterm" mramornim pločama ili sa "Glamox" grijaćim panelima?

Evo linkića za one koga zanima:

http://www.mramoterm.hr/

http://www.stipsa.hr/proizvodi-paneli.html
http://www.stipsa.hr/proizvodi-faq1.html

Postoji centralno grijanje na struju sa i bez cijevi, sa cijevima je preko bojlera klasično kao i plinsko www.termostroj.hr, dok je bez cijevi sa radijatorima koji svaki na sebi ima kotlovnicu i radi samostalno priključen u utičnicu. zovu se viking radijatori www.viking.hr

dire Dawn
26.12.2010., 19:48
tražim si novi stan, pa me zanima dali je bolje tražiti neki sa plinskim ili mramoternim (mramoterskim :misli:) grijanjem?
trebalo bi biti povoljno, koliko ja znam, plin je najpovoljniji.. no zanima me, dali je ovo puno skuplje ili je nešto manje..

vaša iskustva su dobrodošla :)

baustelac99
26.12.2010., 21:01
tražim si novi stan, pa me zanima dali je bolje tražiti neki sa plinskim ili mramoternim (mramoterskim :misli:) grijanjem?
trebalo bi biti povoljno, koliko ja znam, plin je najpovoljniji.. no zanima me, dali je ovo puno skuplje ili je nešto manje..

vaša iskustva su dobrodošla :)

Gdje tražiš stan? ako je Zg, najbolje na toplanu, za nove zgrade (koje imaju stiropor fasadu i dobre prozore i plin je jeftin,a ja bi struju svakako nastojao izbjeći, osim ako stan nije zbog tog jeftiniji od ostalih.
jedne godine sam živio u Trnskom u stanu sa grijanjem na struju, temperatura nikad nije bila iznad 18 stupnjeva, struja 300kn (stan 36m2), sad toplanu plaćam oko 400+100 struje, stan 60m2, a u stanu 25 stupnjeva sa pola zatvorenih radijatora.

dire Dawn
27.12.2010., 19:07
Gdje tražiš stan? ako je Zg, najbolje na toplanu, za nove zgrade (koje imaju stiropor fasadu i dobre prozore i plin je jeftin,a ja bi struju svakako nastojao izbjeći, osim ako stan nije zbog tog jeftiniji od ostalih.
jedne godine sam živio u Trnskom u stanu sa grijanjem na struju, temperatura nikad nije bila iznad 18 stupnjeva, struja 300kn (stan 36m2), sad toplanu plaćam oko 400+100 struje, stan 60m2, a u stanu 25 stupnjeva sa pola zatvorenih radijatora.

znači mramoterm nikako nije konkurentan?

dangerz0ne
09.10.2012., 22:56
Nisam detaljno čitao postove na temu mramornih ploča, ali ono što sam pročitao upućuje na generalno nepoznavanje osnova fizike pa i elementarne ekonomije.

Toplina se može širiti na tri načina: konvekcijom (strujanjem), kondukcijom (kroz čvrsta tijela) i radijacijom (zračenjem). Općenito je grijanje ugodnije što je radijacja veća, a konvekcija manja. S druge strane, grijanje na bazi radijacije je inertnije jer tijelo koje zrači toplinu (zid, pod, strop) mora tu toplinu prije akumulirati. Tijelo koje je akumuliralo toplinu mora ju isijavati kontrolirano, u pravom smijeru (dakle, u prostoriju, a ne u okoliš). Stoga je osnovna pretpostavka ugodnog grijanja (uz normalne račune) dobra izolacija prostorije, i to prije svega s vanjske strane jer uz unutarnju izolaciju nema efekta akumulacije. To je osnovni razlog zašto se podna i zidna grijanja (strujna ili vodena) smatraju najugodnijuma i najštedljivijima - koriste velike plohe čija je temperatura podjednaka temperaturi zraka pa nema strujanja zraka (niti prašine!).

Naime, osjećaj ugode u prostoriji je ovisan o temperaturnoj razlici pojedinih ploha (zidova, podova, stropa) i temperature zraka. Kod neizolirane prostorije zidovi su hladni i zbog toga je veće strujanje zraka što umanjuje osjećaj ugode. Stoga u takvim prostorijama treba puno jače zagrijati sami zrak da bi čovjek mogao reći da mu je ugodno. U dobro izoliranoj prostoriji zagrijanoj (kontinuirano) na 20 °C može se bez problema biti u majčici kratkih rukava. Zato je važno da se prostorije KONTINUIRANO griju jer na taj način možemo zagrijavati zrak na nižu temperaturu (jer nas svojim zračenjem griju zidovi), bit će u prostoriji puno ugodnije, a potrošnja se neće povećati.

Svi oni koji misle da će se uz mramorne ploče ugrijati u neizoliranim prostorijama i povremenim ukapčanjem (npr. kada se ujutro doođe na posao) su u debeloj zabludi. Zidovi su hladni, a i ploči treba puuuuno vremena da se zagrije, a to će uz sveprisutni hladni zrak u protoriji biti "na svetog nikada". Zato tu jedino pomažu razni kaloriferi i slični grijači koji će prostoriju "napuhati" toplim zrakom.

Ono što je opet generalni problem u Hrvata je masovna pojava loše ili nikakve izolacije prostorija. U tom slučaju se govori o "ledarama" koje se griju mramornim pločama ili o skupoj struji. Ne uzima se u obzir da u trošak grijanja ne ulazi samo nabavna cijena energenta, već i amortizacija opreme za grijanje, a koja je u slučaju električnog grijanja daleko najmanja.

Dakle, mramone ploče su "mini" zidna grijanja koja, unatoč relativno visokoj temperaturi na koju se mogu zagrijati, prije svega griju radijacijom. I u tom kontekstu ih se treba gledati. Da rezimiram: odlične su u dobro (po suvremenim shvaćanjima, a ne s par cm stiropora) izoliranim prostorijama koje se kontinirano griju. Oni koji imaju izgrađene kuće i stanove po JUS-u neka ih zaobilaze u širokom luku. Takvi jednostavno moraju duboko zavući ruku u džep i grijati se "jeftinim" plinom ili uljem. Dok ne nauče matematiku.

Izvrstan sazetak o elektrootpornim grijacim plocama, evo jos par sitnica koje bi ljudima mogle malo vise otvoriti oci...

Naime, ovdje neki spominju kvadraturu grijanog prostora. Ali to je neprecizno, grijanje elektrootpornim plocama se racuna u kubicima zraka dobro izolirane prostorije. Tako treba racunati 25W po metru kubnom zracnog prostora. U praksi to znaci da soba od 16m2 s stropom visine 3m treba minimalno 1200W snage grijacu plocu od Mramoterma ili nekog slicnog proizvodjaca koji ima dobru iskoristivost. Ako je npr strop na 2,2m onda moze maksimalno kojih 20ak m2 zagrijati. To je pod uvjetom da je toplinska izolacija DOBRA, ako je losa onda grijace ploce nemaju taj efekt uopce buduci da zagrijavaju okolne materijale poput termoakumulacione peci, samo su umjesto samota i cigli u termici u ovom slucaju to zidovi, strop i pod. A neki uzimaju 1200W da im grije 25m2 s 4m stropovima, nemaju nikakvu izolaciju i onda se 'cude' kako to da mramorne ploce ne griju. Meni je prosle zime mramorna ploca s pravilnim omjerom od 1200W za prostoriju od kojih malo manje od 50ak metara kubnih grijala fenomenalno i na preko -20 temperaturi (mjereno termometrom u kuci i po rijecima spikera na radiju).

Ako je izolacija losa onda nema materijala za zagrijati, mramorne ploce nece 'same' grijati. Zato vecina zgrada koje su radjene po JUSu ili u to vrijeme bas i nisu pogodne za mramorne ploce jer je termicka izolacija uglavnom u tom dobu bila katastrofalna. Ali s druge strane starinsku kucu od prije sto godina koja ima zidove od cigle deblje vise od pola metra, dvostruke prozore s zastorima koji dobro dihtaju i strop koji je termicki izoliran staklenom vunom uvelike minimalizira potrosnju struje pa mramorne ploce vec nakon 48 sati samo dogrijavaju. I to je bit ploca, one se pale na jesen i gase na proljece, a ovo spomenuto svakodnevno paljenje i gasenje je suludo, na taj nacin ce samo biti u prostoriji hladno a VISE ce se struje potrositi - cista fizika. To je kao da netko naglo ubrzava auto od 0 do 100km/h i onda nakon toga naglo koci do nule pa se tako vozi, ubrza opet do stotke pa opet koci do nule. I onda se cudi da mu auto puno trosi, nikako ne ide, mora da ne valja. Grijace ploce su upravo najucinkovitije na duge relacije, kao dizel automobili, stavi se na tempomat i auto vozi po autoputu a na kraju potrosi nes sitno.

Netko je postavio pitanje novogradnje s dobrom izolacijom i najjeftinijeg grijanja. Najjeftinije grijanje je definitivno struja, ali ne grijace ploce nego inverterska klima. Vecina modernih inverterskih klima ima vrste toplinskih pumpi koje omogucuju da za 1kW utrosene struje napravi 4kW topline. I samim time je bolja iskoristivost, ne cetverostruka ali bar dvostruka. S klimom treba 40W po metru kubnom dobro izoliranog prostora a trosi se 10W po metru kubnom. Samim time je klima dvostruko bolja od mramornih ploca ako se radi o velikom prostoru ili o novogradnji. Ne grije se svi Skandinavci, sjevernjaci, Japanci i ostale bogate nacije na struju inverterskim klimama bezveze, one doista jesu najjeftinije grijanje. Ali taj nacin je najskuplji u startu, veika je to investicija izvadit par kila Jura iz dzepa i iskrcat ih za par klima, kod nas je to jos uvijek luksuz. Medjutim, vec za par godina se ta investicija isplati u odnosu na plin, loz ulje i druge nacine grijanja, osim drva - drva su jos uvijek najjeftinija ako ih netko ima da rastu iza kuce. Ali gledajuci komfor ploce su sigurno mnogima i dalje najprimamljivije rjesenje, ne vrte zrak i prasinu, ne cuju se, ne smetaju, oku su ugodne, najljepsi su nacin grijanja. Medjutim, ako netko nema DOBRU izolaciju, tesko da ce mu ista biti jeftino, vecina novaca utrosenih u grijanje ce jednostavno ispariti - u zrak. Topli zrak, van prostora zivljenja.

U biti je super da ima ljudi koji ne znaju s mramornim plocama, to razveseli svakoga ko se razumije u ploce pa ih moze kupiti za sitne novce po oglasnicima. I ustediti na struji, ne samo na plocama pri kupnji. :)

RobyBMW
26.10.2012., 09:12
imam u iznajmljenoj kući grijanje sa mramornim pločama. Stan je cca 120m2, od toga grijem cca 70.. najveći je problem dnevni boravak zapremine cca 120m3, u kojem imam 3 puta po 800W ploče. Prošlu zimu sam zagrijavao po noći na max, a po danu sam, kada sam odlazio na posao ostavljao termostat na 18C.. Kuća (zidovi) je ODLIČNO izolirana (debeli stiropor, vuna, plus knauf na zidu) ali stolatija je DRVENA (ne tako loša, neka nemačka ali ipak se osjeti pothlađivanje zimi).
Uglavnom, svaki puta kada smo dolazili doma oko 17h, ploče su bile skoro vruće, temperatura stvarno 18, ali me je mjesecno to kostalo cca 1500kn plus struja za ostalo kućanstvo za koju znam kolko trosim preko ljeta.. ovu zimu razmisljam o nekoj drugoj taktici, gasenje svih ploča iza 07h ujutro i paljenje u 21h, a kada dođemo u 17h doma, da upalim: 1. imam klimu 3.2KW, ali nije inverterska
2. imam neku klasicnu grijalicu sa tri grijaća max 2000W 3. Da nabavim neku novu vrstu grijalice koja bi zagrijala prostoriju dok smo doma i cekamo 21h, i da mramorne ploce nemoraju zagrijavat "od nule"
koji su vaši prijedlozi? sto da nabavim i koju "taktiku" da slozim ove zime. Dakle preko tjedna najcesce doma nema nikoga od 7-17h ....

unaprijed hvala! :)