View Full Version : Grey Card
Ne znam da li je bilo o ovome, ali da li netko jos koristi Kodak gray kard u kombinaciji sa spot meterom?
smarinovic
17.12.2009., 13:45
Ne znam da li je bilo o ovome, ali da li netko jos koristi Kodak gray kard u kombinaciji sa spot meterom?
nisam..ali ako netko zna gdje se moze kupiti, volio bi probati. :)
do sada sam se zezao sa spot mjerenjem na dlanu ruke pa bi preeksponirao za 1 blendu i funkcioniralo je :)
Bilo je u Kodak centru prije par godina, tam sam ja kupio svoju kad mi se stara strgala. Kod nje nema greške, 18% radi svoje ;)
nemrem vjerovati da hrpa ljudi tu korisit analogiju i nitko ne mejri sa gray cardom?
elkarrde
18.12.2009., 11:56
err, a kaj ak mi fotić nema svjetlomer? kak onda da mjerim? :D
nije mi bitna 100% precizna ekpozicija, pobogu, pa nije to digitalija, nećemo se sad vrijeđati. :p :D
Pa gray kard se koristi uglavnom sa rucnim spotmeterom. Bas i postoji ako ti fotic nema svjetlomjer, a sa graycardom ekspozicija je najtocnija. Pa bas kod analogije je ekspozicija bitnija nego kod digitalije, nema rawa i photoshopa pa koregiranja poslije,
elkarrde
18.12.2009., 12:29
Pa bas kod analogije je ekspozicija bitnija nego kod digitalije, nema rawa i photoshopa pa koregiranja poslije,
a kaj s ogromnom latitudom filma? ;)
uostalom, kaj je problem pogoditi točnu ekspoziciju napamet? :ne zna:
pa cuna svijetlomjeru se da sve podesit, od kud znas da ta napamet ekspozicija je točna? Ili mislis da svi koji su koristili svjetlomjere su blesavi?
elkarrde
18.12.2009., 12:33
pa cuna svijetlomjeru se da sve podesit, od kud znas da ta napamet ekspozicija je točna? Ili mislis da svi koji su koristili svjetlomjere su blesavi?
err, meni nije bed podesiti točnu ekspoziciju napamet - samo skinem dvije blende s onog kaj mi se čini okej. :D
i - err, ko je ikad spomenuo da je korištenje svjetlomjera loše? :ne zna:
Pa ekspozicija je vrlo bitna, pogotovo kod analogije. Znaci ti hitiš film unutra, odrediš brzinu zatvaraca napr na 1/60 i pukneš blendu odokativno?
elkarrde
18.12.2009., 13:22
Pa ekspozicija je vrlo bitna, pogotovo kod analogije. Znaci ti hitiš film unutra, odrediš brzinu zatvaraca napr na 1/60 i pukneš blendu odokativno?
latituda filma oprašta i do 8 blendi pogreške. provjereno u praksi. ;)
da - hitim film unutra, okrenem blendu na npr. f/16, pa procijenim brzinu shuttera. ono, Sunny 16 i te fore. i onda provjerim kaj mi svjetlomejr kaže. ako pazim - fulam do trećinu blende. ako ne pazim - redovito točno dvije blende preeksponiram. :D
dobro f16 predpostavljam za neki pejzaž ili mrtvu prirodu? I kaj, onda moliš boga da bu dobro? Sorry, bez uvrede ali mi je to malo neozbiljno
elkarrde
18.12.2009., 13:29
dobro f16 predpostavljam za neki pejzaž ili mrtvu prirodu? I kaj, onda moliš boga da bu dobro? Sorry, bez uvrede ali mi je to malo neozbiljno
f/16 sam napisao odokativno. prilagodim svjetlosnim uvjetima, jel. ;)
i ne molim boga da bu dobro, nemam kaj moliti - poriktam tak da bude dobro.
ajd, s Holgom i nemaš baš puno poriktavanja, al čak i to mi ispada uglavnom dobro. :top:
zaš bi bilo neozbiljno? pa do sad mi niti jedna fotka mi nije ispala loša. (ajd, osim debelih pretjerivanja, npr. 1/30 na f/4 u fakat mrklom mraku na ISO 100 film, ili slučajno bulbanje od pol sekunde usred podneva po ljetu na ISO 400 film. :D)
uostalom, kaj ima smisla slikati išta osim pejzaža? :D :rofl:
hehe, dobro ja pejzaže nevolim, hebiga :D. No da puknem dobru fotku i da mi je pod ili preeksponirana popizdil sam. Graycard je super kod portreta. Svjetlomjeri bi barem sad trebali bit jeftini, a ovo je jedno od najtocnijih mjerenja expozicije. Sad jos kad napisešem da su nas ucili na faxu da oni svejtlomjeri sa kuglicom kurca ne vrijede opet bu dreke ;)
dnohla vopi
18.12.2009., 19:06
Pa gray kard se koristi uglavnom sa rucnim spotmeterom. Bas i postoji ako ti fotic nema svjetlomjer, a sa graycardom ekspozicija je najtocnija. Pa bas kod analogije je ekspozicija bitnija nego kod digitalije, nema rawa i photoshopa pa koregiranja poslije,
http://www.chasejarvis.com/blogpics/avedon.jpg
avedonove instrukcije asistentu koji je radio print
smarinovic
18.12.2009., 22:08
http://www.chasejarvis.com/blogpics/avedon.jpg
avedonove instrukcije asistentu koji je radio print
kakve su ovo oznake!?
dnohla vopi
19.12.2009., 02:08
dodge i burn, stelanje ekspozicije kod printanja s filma na papir... dakle, napravis okrugli komad crnog kartona i stavis ga na ovu oznaku kako bi taj dio prekrio na x sekundi, i taj dio je tamniji nego sto je zapravo snimljeno... osnove tamne komore koju ne danas zamijenio taj đavolji izum zvan fotošop u kojem sve mozes mijenjat i nisi pravi fotograf ako ga koristis. kad smo mi bili mladi, kak si fotku slikao takva je ostala... i hodali smo 20 kilometara po snijegu do tamne komore, a 10 mjeseci u godini snijeg padao... i bilo uzbrdo i kad si isao u tamnu komoru i kad si isao doma... bez cizama...
smarinovic
19.12.2009., 09:34
dodge i burn, stelanje ekspozicije kod printanja s filma na papir... dakle, napravis okrugli komad crnog kartona i stavis ga na ovu oznaku kako bi taj dio prekrio na x sekundi, i taj dio je tamniji nego sto je zapravo snimljeno... osnove tamne komore koju ne danas zamijenio taj đavolji izum zvan fotošop u kojem sve mozes mijenjat i nisi pravi fotograf ako ga koristis. kad smo mi bili mladi, kak si fotku slikao takva je ostala... i hodali smo 20 kilometara po snijegu do tamne komore, a 10 mjeseci u godini snijeg padao... i bilo uzbrdo i kad si isao u tamnu komoru i kad si isao doma... bez cizama...
ma ok to.. nego sto znaci +30.. je li to +30 sekudni ili sta?
mene i dalje cudi da to nitko vise ne koristi, pogotovo u studiju..no kaj bum
jedini kojeg sam vidio da moze bez svijetlomjera odredit ekspoziciju bio je jedan stari češki snimatelj. No kad gledamo kod filma, tu je ipak lakše jer shuter speed je uvijek 25 u sekundi + film je uglavnom iso 100, znaci 2 postavke ima fikse treba samo otvor blende odredit. Čovjek bi savio dlan, gledao u njega nekih par sekundi i rekao F koji je, mi pi to provjerili svjetlomjerom naravno nakon toga. Ali kod fotica di se brzina zatvaraca mjenja, imas hrpu opcija iso.a tu mi je tesko povjerovati da netko moze odokativno pogodit tocnu ekspoziciju u razlicitim prilikama.
dnohla vopi
22.12.2009., 16:46
a tebe elementarna matematika bas ne sluzi najbolje, jelda?
1/25 f2.8 ISO 100 = 1/50 f4.0 ISO 400
i tome slicno?
ne razumijem bas tvoj komentar. ako si citav zivot naviknut na jedan iso i brzinu zatvaraca, lakse ti je odredit odokativno odredit ekspoziciju.
ne razumijem bas tvoj komentar. ako si citav zivot naviknut na jedan iso i brzinu zatvaraca, lakse ti je odredit odokativno odredit ekspoziciju.
S druge strane ni ja baš ne razumijem tebe.:)
Da se odmah ogradim, ne znam još određivati toliko dobro osvijetljenje, ali za situacije u kojima se nađem, manje više uvijek sam tu negdje.
Kao što reče dnohla vopi, pa samo pomičeš za stopu više ili manje, ovisno o ISO i blendi.:ne zna:
da lako pomicati stopu više ili manje, to znam. Ja sam samo napisao da ovo kaj Elka govori da mozes samo tako pogodit tocnu ekspoziciju bez svjetlomjera- u kameri ili eksternog, to mi je malo tesko za povjerovati.
dnohla vopi
22.12.2009., 19:38
ali ako mozes odredit ekspoziciju na jednom isu i jednoj brzini zatvaraca, uz malo mnozenja i dijeljenja sa 2 mozes i na svima ostalima
Niti ne treba znati matematiku.
Kad odredis ekspoziciju onda samo vrtis kotaceke, koliko puta klikne jedan toliko mora i drugi, samo mjenjas smjer :)
ma to je sve ok, ali treba znati odrediti prvotnu ekspoziciju napamet
elkarrde
23.12.2009., 22:34
ma to je sve ok, ali treba znati odrediti prvotnu ekspoziciju napamet
ofkors, no čak ako i opako fulaš - latituda filma će ti spasiti fotku i oprostiti grešku. :top:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.