View Full Version : Preporuka za hard
Thurgood
11.02.2003., 08:58
evo mene opet :D
ovaj put sa kućnim problemom: kapnula neka lova pa kupujem hard disk. Traži se: oko 60(80) GB, ATA-100 (133), 7200 o/min, cijena do 1000 kuna (a poželjno da je što manja :D )
neodlučan sam,pa sam priredio poll ;)
IBM sam namjerno isključio iz ovoga, zbog svojeg lošeg iskustva (trenutno imam takvo smeće) a i iskustva drugih. Za Maxtor sam dobio najviše preporuka,ali svejedno pitam vas jer nisam ništa zaključio. Mislim da ovdje ima pametnijih ljudi od mene i sa više iskustva pa da vidimo šta kažete :cool:
uzmi nesto s 8 Mb cacheom
mozda WD - JB serija :rolleyes:
Thurgood
11.02.2003., 09:37
vidiš,zaboravih na kešove.
ali gledajući po cjenicima 90% ili više su 2 Mb.
evo rijetke iznimke: HDD WD Caviar 80 GB, UDMA 100, 7.200 o/min., 8 MB cache ravno 1000,00 kn u HG šrotu
ili takav 40 GB je 750 kn
na to misliš?
AxMi-24
11.02.2003., 10:02
8Mb obicno znaci i 3 godine garancije za razliku od jedne godine na 2 Mb
Sem toga IBM 180GXP (3 godine garancija i dalje) serija je odlicna prema svemu sta sam ja cuo. A sto se tice prijasnjih sve mi se nesto cini da rulja nije bas osigurala dovoljno hladjenje pa je bilo sranja.
A od ovogo ostalog bi kupio maxtora. Baracuda je fora jer je tih ali se grije jako dobro. Pa treba osigurat hladjenje ako se ne zeli imati problema.
WD JB serija, zbog brzine i garancije...
WD je preuzeo primat! cekaj raptora na 10,000 rpm
Thurgood
12.02.2003., 08:12
ma da, lud sam... nemam neku moćnu konfu niti ću ikad imati..
moje potrebe nisu neke - samo mi treba malo veća brzina od ATA-66 na 5400 koji se zdolazi i puuno više kapaciteta od 13 GB
ne ripam DVD-e, ne radim ništa zahtjevnog i kupovati skuplje i najnovije mi se jednostavno ne isplati.
sad i meni dođe da si kupim hdd...
Thurgood
12.02.2003., 09:01
odluka je pala - danas dolazi Maxtor 80 Gb, za 900 kn
nakon čitanja testova zaključio sam da razlike u brzini i nisu velike. istina da je WD bio malo brži,iako je u nekim testovima (sa ogromnim fajlovima) bio najbrži IBM. Maxtor je imao najveću brzinu pristupa, uvijek je negdje zlatna sredina u ostalim testovima i dobio je najviše preporuka glede pouzdanosti od nekih servisera koji ionako time neća ništa zaraditi.
Od 8 Mb cachea neću imati koristi čisto zbog mojih potreba i konfiguracije koje imam - a nikad neću kupiti PIV i sl. jer mi ne treba i nemam novce za to.
Jedan od većih razloga je i moj osobni - moj prvi PC ima Maxtora od 6GB (naslijedio ga je brat) koji radi bez problema i bad sektora već više od 5 g. a brzinom valjda 10x većom od IBM-a kojeg ja sad imam. o buci da ne govorim - nema je, a s ovim imam osjećaj da palim frezu a ne komp, što mi jako smeta. A vi u svemu tome jebiga niste baš iznijeli neke argumente, kojima sam se nadao :(
Noordung_NSK
12.02.2003., 18:33
A Seagate Baracudu zaobilazimo? Skupo? Ako jest, onda ti i ne preporucam nista drugo nego Maxtora.
Icepick
12.02.2003., 19:17
Maxtor čovječe, Maxtor.
Ako se radi o HDD-u do 60 GB mislim da je Maxtor najbolji izbor s obzirom na "egzotičnost" našeg tržišta zemalja nabavke.
Neću reći da je iti jedan smeće jer sve ovisi o seriji i pošiljci kakva stigne u lijepu našu.
Ako ti ne treba niš posebno i ne znam sad kako brzo mislim da onda Maxtoru tu nema premca.
Icepick
12.02.2003., 21:44
Originally posted by _xxxx-man_
Imam ja 60 giga maxtora i bučan je u radu!
Valjda su nekakvi zupčanici u getribi riknuli :D :cool:
Ti mora da si jedan od onih kojima smeta i zujanja coolera na P-133, ha?
Maxtor uopće nije bučan, a meni se čini kako su svi danas nešto razmaženi u pogledu "buke" HDD-a. Da ste ikad imali priliku raditi nešto sa starim Bigfootovima ovo bi vam danas bilo kao pjev slavuja.
AxMi-24
12.02.2003., 21:57
Ma koji bigfoot da su isprobali pravi SCSI onda bi bilo ziva tisina (bili bi gluhi :D)
Thurgood
12.02.2003., 22:18
evo mene sa friškim diskom :D
složeno,instalirano,radi... netko je rekao buka?
što je to? :D :p
ljudi moji, tiha misa! milina za raditi, preporod.... :top:
Icepick
13.02.2003., 00:26
Originally posted by Thurgood
evo mene sa friškim diskom :D
složeno,instalirano,radi... netko je rekao buka?
što je to? :D :p
ljudi moji, tiha misa! milina za raditi, preporod.... :top:
I? Što si ubo?
Thurgood
13.02.2003., 07:49
gorenavedeni Maxtor DiamondMax 80 GB, 7200 o/min, UDMA-133, 2 Mb keša
cijena oko 900-i-koja kuna
prezadovoljan sam, zasada.
i nije mi jasno koja buka - poradio sam malo na kućištu glede zvučne izolacije (još prije): podebljao bočne stranice i stavio spužvu s prednje stane gdje siše zrak. Cilj je bio smanjiti buku ventilatora, što sam u velikoj mjeri uspio. Disk se uopće ne čuje. Da nema crvene lampice ne bi ni znao da on nešto radi unutra...
Icepick
13.02.2003., 08:55
i nije mi jasno koja buka - poradio sam malo na kućištu glede zvučne izolacije (još prije): podebljao bočne stranice i stavio spužvu s prednje stane gdje siše zrak. Cilj je bio smanjiti buku ventilatora, što sam u velikoj mjeri uspio. Disk se uopće ne čuje. Da nema crvene lampice ne bi ni znao da on nešto radi unutra...
_xxxx-man_, eat your heart out.
Evo, ja nemam nikakvu izolaciju pa HDD gotovo da i ne primječujem (tj. čujem) kad radi.
Thurgood
13.02.2003., 12:13
a vjerujte mi da znam šta je buka HDD-a.
na poslu imam Conner technologies :eek: :cool:
on za otvaranje Worda rošti i muči se ko da radi neki posao :rolleyes:
a kad ubacujem rastere od par megabajta u AutoCad ili otvaram .dwg-je... :bljak:
Jango Fett
13.02.2003., 21:43
Ja sam sada uzeo tog Maxtora, i izuzetno je tih bez ikakve izolacije. Tiši je od WD i IBM-ova koje sam dosada imao.
Prezadovoljan.
neovisan?
13.02.2003., 22:58
Ma kakva buka, nema buke nakon starog WD Caviara od 850 MB.
Ili dvostrukog orba na Athlonu. :D
shef Sale
13.02.2003., 23:00
he he...ankete.
i kaj da ja zaokruzim? :D
U kompu imam:
- Seagate 40 GB
- WD 40 GB (8 mb)
- Maxtor 60 GB
i jos WD80GB (8 mb) u USB2 vanjskom kucistu... :D
imam i ja maxtor 40gb @ 7200 rpm
ali to je stara serija s ball bearing motorima
a nova je s FDB (fluid dinamic bearing) pa je zato tiši,
ali Seagate je strah za sve.
na kućištu postavljen, i kopira se na njega, stavim uho na njega,
niti toplo niti se kaj čuje.
to je moj sljedeći disk, SIGURNO
ps. sata se grije ČAK 1 stupanj nego WD, nezamislivo ;-)
oko 2 db tiši od WD, 7 od WD-a.
pogledajte na www.storagereview.com
TeenSpirit
14.02.2003., 02:24
te razlike u decibelima su jebeno male.
npr, ako slusas neku mjuzu dok radis na racunalu, ili pak stalno suskas s papirima neces niti primjetiti svoj prdac, smijuljenje kishnih glista a kamoli ta dva decibela razlike... ;)
rijetko tko je toliko tih pri radu na racunalu, ili pak toliko preosjetljiv na "toliku" buku...
moja preporuka je wd, i sam ga imam vec duze vremena, jel, malo je to stariji disk, 20gb, ali radi k'o urica.. :)
cuj ali za wd je 7 db
a mene ovaj maxtor stvarno živcira
Thurgood
14.02.2003., 13:18
jeste ga počeli picajzlirati :)
kasno je, tržio sam :p ali ova rasprava može pomoći još nekom neodlučnom kao što sam ja bio
Icepick
14.02.2003., 14:06
Pa ja ne vjerujem....pa zar je svima toliko važna "buka".
Ja budala uvijek mislio da je bitnija brzina, pouzdanost i vijek trajanja HDD-a, a ne koliko je tih.
Date ljudi ne zahebavajte....ko' da svi imate ne znam kako "glasne" HDD-ove pa vas sad kao smeta.
Teen je dobro rekao...dok slušaš mjuzu ili nečime šuškaš HDD ni ne čuješ.
A vi ostali omotajte si HDD u spužvu ili stavite slavuja u kučište da vam pjeva da ne čujete "buku" dok HDD radi.
Noordung_NSK
14.02.2003., 17:56
...a ja jedem cokoladu s placa.
Pa zar je moguce da vi hrvati volite kupovati samo smece, i jos se svadjate cije je smece manje smece?
Thurgood
14.02.2003., 19:06
a šta ćemo kad nemamo para ko ti da budemo frajeri :rolleyes:
Icepick
14.02.2003., 19:17
Originally posted by Noordung_NSK
...a ja jedem cokoladu s placa.
Pa zar je moguce da vi hrvati volite kupovati samo smece, i jos se svadjate cije je smece manje smece?
A koji to HDD nije smeće.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.