PDA

View Full Version : Preporuka za hard

Thurgood
11.02.2003., 08:58
evo mene opet :D

ovaj put sa kućnim problemom: kapnula neka lova pa kupujem hard disk. Traži se: oko 60(80) GB, ATA-100 (133), 7200 o/min, cijena do 1000 kuna (a poželjno da je što manja :D )

neodlučan sam,pa sam priredio poll ;)

IBM sam namjerno isključio iz ovoga, zbog svojeg lošeg iskustva (trenutno imam takvo smeće) a i iskustva drugih. Za Maxtor sam dobio najviše preporuka,ali svejedno pitam vas jer nisam ništa zaključio. Mislim da ovdje ima pametnijih ljudi od mene i sa više iskustva pa da vidimo šta kažete :cool:

Eladio
11.02.2003., 09:20
uzmi nesto s 8 Mb cacheom

mozda WD - JB serija :rolleyes:

Thurgood
11.02.2003., 09:37
vidiš,zaboravih na kešove.
ali gledajući po cjenicima 90% ili više su 2 Mb.

evo rijetke iznimke: HDD WD Caviar 80 GB, UDMA 100, 7.200 o/min., 8 MB cache ravno 1000,00 kn u HG šrotu
ili takav 40 GB je 750 kn

na to misliš?

AxMi-24
11.02.2003., 10:02
8Mb obicno znaci i 3 godine garancije za razliku od jedne godine na 2 Mb

Sem toga IBM 180GXP (3 godine garancija i dalje) serija je odlicna prema svemu sta sam ja cuo. A sto se tice prijasnjih sve mi se nesto cini da rulja nije bas osigurala dovoljno hladjenje pa je bilo sranja.

A od ovogo ostalog bi kupio maxtora. Baracuda je fora jer je tih ali se grije jako dobro. Pa treba osigurat hladjenje ako se ne zeli imati problema.

KRT
11.02.2003., 12:44
WD JB serija, zbog brzine i garancije...

Lopuza
12.02.2003., 02:29
WD je preuzeo primat! cekaj raptora na 10,000 rpm

Thurgood
12.02.2003., 08:12
ma da, lud sam... nemam neku moćnu konfu niti ću ikad imati..
moje potrebe nisu neke - samo mi treba malo veća brzina od ATA-66 na 5400 koji se zdolazi i puuno više kapaciteta od 13 GB
ne ripam DVD-e, ne radim ništa zahtjevnog i kupovati skuplje i najnovije mi se jednostavno ne isplati.

slafko
12.02.2003., 08:32
sad i meni dođe da si kupim hdd...

Thurgood
12.02.2003., 09:01
odluka je pala - danas dolazi Maxtor 80 Gb, za 900 kn
nakon čitanja testova zaključio sam da razlike u brzini i nisu velike. istina da je WD bio malo brži,iako je u nekim testovima (sa ogromnim fajlovima) bio najbrži IBM. Maxtor je imao najveću brzinu pristupa, uvijek je negdje zlatna sredina u ostalim testovima i dobio je najviše preporuka glede pouzdanosti od nekih servisera koji ionako time neća ništa zaraditi.
Od 8 Mb cachea neću imati koristi čisto zbog mojih potreba i konfiguracije koje imam - a nikad neću kupiti PIV i sl. jer mi ne treba i nemam novce za to.
Jedan od većih razloga je i moj osobni - moj prvi PC ima Maxtora od 6GB (naslijedio ga je brat) koji radi bez problema i bad sektora već više od 5 g. a brzinom valjda 10x većom od IBM-a kojeg ja sad imam. o buci da ne govorim - nema je, a s ovim imam osjećaj da palim frezu a ne komp, što mi jako smeta. A vi u svemu tome jebiga niste baš iznijeli neke argumente, kojima sam se nadao :(

Noordung_NSK
12.02.2003., 18:33
A Seagate Baracudu zaobilazimo? Skupo? Ako jest, onda ti i ne preporucam nista drugo nego Maxtora.

Icepick
12.02.2003., 19:17
Maxtor čovječe, Maxtor.

Ako se radi o HDD-u do 60 GB mislim da je Maxtor najbolji izbor s obzirom na "egzotičnost" našeg tržišta zemalja nabavke.

Neću reći da je iti jedan smeće jer sve ovisi o seriji i pošiljci kakva stigne u lijepu našu.

Ako ti ne treba niš posebno i ne znam sad kako brzo mislim da onda Maxtoru tu nema premca.

Icepick
12.02.2003., 21:44
Originally posted by _xxxx-man_
Imam ja 60 giga maxtora i bučan je u radu!

Valjda su nekakvi zupčanici u getribi riknuli :D :cool:

Ti mora da si jedan od onih kojima smeta i zujanja coolera na P-133, ha?

Maxtor uopće nije bučan, a meni se čini kako su svi danas nešto razmaženi u pogledu "buke" HDD-a. Da ste ikad imali priliku raditi nešto sa starim Bigfootovima ovo bi vam danas bilo kao pjev slavuja.

AxMi-24
12.02.2003., 21:57
Ma koji bigfoot da su isprobali pravi SCSI onda bi bilo ziva tisina (bili bi gluhi :D)

Thurgood
12.02.2003., 22:18
evo mene sa friškim diskom :D
složeno,instalirano,radi... netko je rekao buka?
što je to? :D :p
ljudi moji, tiha misa! milina za raditi, preporod.... :top:

Icepick
13.02.2003., 00:26
Originally posted by Thurgood
evo mene sa friškim diskom :D
složeno,instalirano,radi... netko je rekao buka?
što je to? :D :p
ljudi moji, tiha misa! milina za raditi, preporod.... :top:

I? Što si ubo?

Thurgood
13.02.2003., 07:49
gorenavedeni Maxtor DiamondMax 80 GB, 7200 o/min, UDMA-133, 2 Mb keša
cijena oko 900-i-koja kuna
prezadovoljan sam, zasada.
i nije mi jasno koja buka - poradio sam malo na kućištu glede zvučne izolacije (još prije): podebljao bočne stranice i stavio spužvu s prednje stane gdje siše zrak. Cilj je bio smanjiti buku ventilatora, što sam u velikoj mjeri uspio. Disk se uopće ne čuje. Da nema crvene lampice ne bi ni znao da on nešto radi unutra...

Icepick
13.02.2003., 08:55
i nije mi jasno koja buka - poradio sam malo na kućištu glede zvučne izolacije (još prije): podebljao bočne stranice i stavio spužvu s prednje stane gdje siše zrak. Cilj je bio smanjiti buku ventilatora, što sam u velikoj mjeri uspio. Disk se uopće ne čuje. Da nema crvene lampice ne bi ni znao da on nešto radi unutra...

_xxxx-man_, eat your heart out.

Evo, ja nemam nikakvu izolaciju pa HDD gotovo da i ne primječujem (tj. čujem) kad radi.

Thurgood
13.02.2003., 12:13
a vjerujte mi da znam šta je buka HDD-a.
na poslu imam Conner technologies :eek: :cool:
on za otvaranje Worda rošti i muči se ko da radi neki posao :rolleyes:
a kad ubacujem rastere od par megabajta u AutoCad ili otvaram .dwg-je... :bljak:

Jango Fett
13.02.2003., 21:43

Ja sam sada uzeo tog Maxtora, i izuzetno je tih bez ikakve izolacije. Tiši je od WD i IBM-ova koje sam dosada imao.

Prezadovoljan.

neovisan?
13.02.2003., 22:58
Ma kakva buka, nema buke nakon starog WD Caviara od 850 MB.

Ili dvostrukog orba na Athlonu. :D

shef Sale
13.02.2003., 23:00
he he...ankete.
i kaj da ja zaokruzim? :D

U kompu imam:
- Seagate 40 GB
- WD 40 GB (8 mb)
- Maxtor 60 GB

i jos WD80GB (8 mb) u USB2 vanjskom kucistu... :D

Guzo
14.02.2003., 01:22
imam i ja maxtor 40gb @ 7200 rpm
ali to je stara serija s ball bearing motorima
a nova je s FDB (fluid dinamic bearing) pa je zato tiši,

ali Seagate je strah za sve.
na kućištu postavljen, i kopira se na njega, stavim uho na njega,
niti toplo niti se kaj čuje.

to je moj sljedeći disk, SIGURNO

ps. sata se grije ČAK 1 stupanj nego WD, nezamislivo ;-)

oko 2 db tiši od WD, 7 od WD-a.

pogledajte na www.storagereview.com

TeenSpirit
14.02.2003., 02:24
te razlike u decibelima su jebeno male.

npr, ako slusas neku mjuzu dok radis na racunalu, ili pak stalno suskas s papirima neces niti primjetiti svoj prdac, smijuljenje kishnih glista a kamoli ta dva decibela razlike... ;)

rijetko tko je toliko tih pri radu na racunalu, ili pak toliko preosjetljiv na "toliku" buku...

moja preporuka je wd, i sam ga imam vec duze vremena, jel, malo je to stariji disk, 20gb, ali radi k'o urica.. :)

Guzo
14.02.2003., 08:55
cuj ali za wd je 7 db

a mene ovaj maxtor stvarno živcira

Thurgood
14.02.2003., 13:18
jeste ga počeli picajzlirati :)
kasno je, tržio sam :p ali ova rasprava može pomoći još nekom neodlučnom kao što sam ja bio

Icepick
14.02.2003., 14:06
Pa ja ne vjerujem....pa zar je svima toliko važna "buka".

Ja budala uvijek mislio da je bitnija brzina, pouzdanost i vijek trajanja HDD-a, a ne koliko je tih.

Date ljudi ne zahebavajte....ko' da svi imate ne znam kako "glasne" HDD-ove pa vas sad kao smeta.

Teen je dobro rekao...dok slušaš mjuzu ili nečime šuškaš HDD ni ne čuješ.

A vi ostali omotajte si HDD u spužvu ili stavite slavuja u kučište da vam pjeva da ne čujete "buku" dok HDD radi.

Noordung_NSK
14.02.2003., 17:56
...a ja jedem cokoladu s placa.

Pa zar je moguce da vi hrvati volite kupovati samo smece, i jos se svadjate cije je smece manje smece?

Thurgood
14.02.2003., 19:06
a šta ćemo kad nemamo para ko ti da budemo frajeri :rolleyes:

Icepick
14.02.2003., 19:17
Originally posted by Noordung_NSK
...a ja jedem cokoladu s placa.

Pa zar je moguce da vi hrvati volite kupovati samo smece, i jos se svadjate cije je smece manje smece?

A koji to HDD nije smeće.