View Full Version : Akumulator
zvonac_1
06.01.2010., 19:23
Pozdrav ekipi,jedno pitanjce na brzaka,danas mi se akumulator ispraznil,stavil sam ga na punjač prije 3h.Kolko je potrebno da se napuni?Exide Startkraft 55Ah,star 1 god.auto nisam palil dva dana,mada znam da nebi smel tak brzo se spraznit,posle dok to rešim idem u istragu da vidim di je greška tj di "curi" struja..:D
Pa obično je za računanje trajanja punjenja potrebna i struja punjenja koja se pročita na kazaljci ampermetra punjača. Računaš da je iskoristivost punjenja cca 50% odnosno od punjenja 5A efektivno ostaje pola. Dakle, ako puniš sa 5A što je nekakv prosjek 55Ah sa 50% učinkovitosti, potrebno je cca 22h kad bi teoretski bio potpuno prazan.
Pa s obzirom da nije baš potpuno prazan, i nije ga potrebno napuniti baš do kraja, od popdne do uutro će biti sasvim dovoljno.
I btw. mita o odčepljivanju čepova kod punjenja! Ne znam koji biser u povijesti je to provalio, no akumulator se najnormalnije puni uvijek kad se vozimo i to često i većom strujom nego na kućnom punjaču, pa nije potrebno skidati čepove. :amen:
zvonac_1
06.01.2010., 19:51
E da punjač je neki najobičniji,bez ikakvih pokazivaća ampera itd..e da i ja sam isto čul da bi kakti trebal čepove odvrnut na aku.pa mislim, to je suhi aku.ne?
Uglavnom punim ga naslijepo,znaći do jutra nek stoji na punjaču,bez posljedica?
Pretpostavljam da ima i neke veze kaj ga punim u garaži,sad dok je vani hladnije?
tnx
Pa obično je za računanje trajanja punjenja potrebna i struja punjenja koja se pročita na kazaljci ampermetra punjača. Računaš da je iskoristivost punjenja cca 50% odnosno od punjenja 5A efektivno ostaje pola. Dakle, ako puniš sa 5A što je nekakv prosjek 55Ah sa 50% učinkovitosti, potrebno je cca 22h kad bi teoretski bio potpuno prazan.
Pa s obzirom da nije baš potpuno prazan, i nije ga potrebno napuniti baš do kraja, od popdne do uutro će biti sasvim dovoljno.
I btw. mita o odčepljivanju čepova kod punjenja! Ne znam koji biser u povijesti je to provalio, no akumulator se najnormalnije puni uvijek kad se vozimo i to često i većom strujom nego na kućnom punjaču, pa nije potrebno skidati čepove. :amen:
Da jer ima odzracnike tako da uopce nije potrebno otvarati cepove, možda je to bilo nekad davno potrebno kad su i akumulatori i punjaci bili kita:ne zna:
E da punjač je neki najobičniji,bez ikakvih pokazivaća ampera itd..e da i ja sam isto čul da bi kakti trebal čepove odvrnut na aku.pa mislim, to je suhi aku.ne?
Uglavnom punim ga naslijepo,znaći do jutra nek stoji na punjaču,bez posljedica?
Pretpostavljam da ima i neke veze kaj ga punim u garaži,sad dok je vani hladnije?
tnx
Dakle, nepotrebno skidati čepove, a na suhom naravno ni nemožeš.
Ostaviš ga do ujutro i ništa mu neće biti.
To što je vani hladnije, utječe, no nebitno, jer će do jutra biti pun.
A ak imaš kakav jeftini kineski punjač, ja ga ne bi ostavio di jutra i mirno spavao :horor: :hrk:
zvonac_1
06.01.2010., 20:08
A ak imaš kakav jeftini kineski punjač, ja ga ne bi ostavio di jutra i mirno spavao :horor: :hrk:
Da razriješim sumnji u vezi naziva punjača,to je Iskra,star ziher,prek 15 god.
Nije kinez ipak:D
A čuj, ako misliš koristiti taj akumulator dok ne odeš u dučan po drugi skini ga nakon par sat, bitno da upali motor.
zvonac_1
07.01.2010., 13:54
Ma napunil ga jesam,posle idem kod frenda, da provjeri napon na njemu i na alternatoru, pa bumo vidli dalje..
EDIT:Još jedno pitanjce usput,povremeno mi se zna događat da u vožnji dok slušam radio čujem jake šumove koje nadglasavaju muziku u autu, izgleda da šum raste s povečavanjem broja okretaja,dal je to povezano sa reglerom tj dal je on za otpis već?
Jel to neki Sony autoradio.
Možda je povezano s nekvalitetnim autoradiom. To bilo mom frendu. Kupio neki Sony u kauflandu i ovaj zuji ko mutav kad da gas. Izvadio tog sony-ja i stavio drugi (ne sjećam se marke, al nije sony) i nikakvih problema.
zvonac_1
07.01.2010., 14:43
Jel to neki Sony autoradio.
Možda je povezano s nekvalitetnim autoradiom. To bilo mom frendu. Kupio neki Sony u kauflandu i ovaj zuji ko mutav kad da gas. Izvadio tog sony-ja i stavio drugi (ne sjećam se marke, al nije sony) i nikakvih problema.
Nije sony ma našel slučajno na jednom forumu isti problem,izgleda da je uzrok tomu bio regler, e sad......
Ne događa se stalno to,u prošloj godini mi se dogodilo 3-4 puta."Uspio riješit"(trenutno)da maknem pločicu i stavim nazad gore,il ugasim pa upalim auto...
EDIT 2: Bil kod električara,izmjeril napon, veli alternator je dobar,napon 12.90(nisam uspio vidit najbolje)14.3v.Ak se isprazni za 2-3 dana, vel na reklamaciju...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.