View Full Version : Građevinski fakultet - Zagreb
stranice :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
cartman682
24.10.2009., 13:28
ja sam isto mislio ic na tu pjesacku turu al jebote dva dana pada kisa. gore ima blata do koljena
E jesi se zaj.... bili mi do Lagvića, dobili bodove i išli kući. Kad je u pitanju Sljeme, moli se za kišu.
perkokc
24.10.2009., 22:25
jel ima negdje obavjest kad se ide na sljeme? za ubuduće me zanima, nisam znao da je jučer bilo...
i koliko puta će se još ići do kraja semestra?
garfield01
24.10.2009., 22:35
Rapidograf ti treba za 2. semestar, neisplati se ništa novo kupovati, posudi od nekoga ili kupi polovno.
A znaci, to treba i na faksu. U srednjoj smo ga jednom koristili.
Dobro je pa znam gdje mi se nalazi :cerek:
cartman682
25.10.2009., 08:22
jel ima negdje obavjest kad se ide na sljeme? za ubuduće me zanima, nisam znao da je jučer bilo...
i koliko puta će se još ići do kraja semestra?
Tu http://info.grad.hr/gf/index.asp?pid=1709 i objavi dolje kod knjižnice na ploči. Bude se još 2-3 puta išlo vjerovatno, ovisi o vremenu, i još jednom poslje završetka predavanja.
jujitsu
25.10.2009., 12:13
E jesi se zaj.... bili mi do Lagvića, dobili bodove i išli kući. Kad je u pitanju Sljeme, moli se za kišu.
ma lik me zajebao. prosli tjedan mi je rekao da ako pada kisa da se neide na sljeme, ja sam shvatio da se ne ide uopce. mogo je rec da dodemo tamo.. koji lik
Karlo2105
25.10.2009., 14:19
al ubuduće nosim sa sobom jedno 10 kemiski a ne da 20 min :P čekam da dođem na red da bi se mogo potpisat
jujitsu
25.10.2009., 15:25
poceo sam malo citat onaj uvod u graditeljstvo i skuzio sam da u onoj skriptama koje oni stavljaju na net ima puno puno vise nego sto oni kazu na satu na onim slajdovima. e sad zanima me kakav je kolokvij i jel treba znat onako detaljno ili je dovoljno ono sto oni govore na satu?
cartman682
25.10.2009., 22:32
al ubuduće nosim sa sobom jedno 10 kemiski a ne da 20 min :P čekam da dođem na red da bi se mogo potpisat
Da, kemijska treba biti standarda oprema za Sljeme ^^
poceo sam malo citat onaj uvod u graditeljstvo i skuzio sam da u onoj skriptama koje oni stavljaju na net ima puno puno vise nego sto oni kazu na satu na onim slajdovima. e sad zanima me kakav je kolokvij i jel treba znat onako detaljno ili je dovoljno ono sto oni govore na satu?
Koje skripte na netu? Jel vam nedjele skripte na kraju predavanja? Općenito što se tiče uvoda netrebaš ići na predavanja, samo štrebaš iz skripti.
jujitsu
26.10.2009., 17:06
Koje skripte na netu? Jel vam nedjele skripte na kraju predavanja? Općenito što se tiče uvoda netrebaš ići na predavanja, samo štrebaš iz skripti
na stranici od predmeta imas skripte od svakog predavanja
to je valjda nesto novo onda
cartman682
26.10.2009., 18:59
LOL! Jure vam ne daje isprintane skripte? Recesija, recesija...
jujitsu
27.10.2009., 20:37
danas su rekli da je poslije predavanja rekao da se fizika pise za nekih 10-ak dana...
tehnic_18
27.10.2009., 21:17
hvala na informaciji!!!
jujitsu
27.10.2009., 23:52
hvala na informaciji!!!
da al ta dojava da se pise test mi ne znaci nista bez tih pitanja xD
ima na njegovoj stranici pun kurac pitanja al iz mehanike ih ima 47
jujitsu
30.10.2009., 16:16
jel iko zna kako da dodem do pitanaj za fiziku
ona stranica ahyco.grad.hr jos nije u funkciji...
cartman682
31.10.2009., 18:27
jel iko zna kako da dodem do pitanaj za fiziku
ona stranica ahyco.grad.hr jos nije u funkciji...
Sigurno ti ima neko u grupi, ak ne traži nekog s druge godine.
rashguard
01.11.2009., 13:42
pitanje-
za rad u autocadu kakva je potrebna grafička, treba nešto specijalno ili?? hvala :)
jujitsu
01.11.2009., 13:44
Sigurno ti ima neko u grupi, ak ne traži nekog s druge godine.
e ima mi neki frend nekih 135 pitanja na 28 stranica sa odgovorima. jel to to?
jujitsu
01.11.2009., 13:53
pitanje-
za rad u autocadu kakva je potrebna grafička, treba nešto specijalno ili?? hvala :)
da minimalno moras imat minimalno ovo:
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1011210 :P
ma salim se mislim da nista specijalno nije potrebno
nije to neki zahtjevan program
cartman682
01.11.2009., 22:33
e ima mi neki frend nekih 135 pitanja na 28 stranica sa odgovorima. jel to to?
To je to, sam oće on dodati još neka pitanja, tak da vježbajte na ahyco kad proradi. Za autocad netreba jaka grafička, pogotovo sad, radite samo u 2D krovišta i neke gluposti.
tehnic_18
02.11.2009., 15:03
zasto na onoj stranici ahyco ima samo 40 pitanja, pa jesu li to sva pitanja za kolokvij i zasto ja mogu samo kliknuti na odgovor pod a kad rjesavam test, na druge uopće ne mogu!!!
cartman682
02.11.2009., 15:16
zasto na onoj stranici ahyco ima samo 40 pitanja, pa jesu li to sva pitanja za kolokvij i zasto ja mogu samo kliknuti na odgovor pod a kad rjesavam test, na druge uopće ne mogu!!!
Imaš oko 130 pitanja. Taj program je cijeli zgabiran, uči s papira, kad proradi hajko onda preko njega.
tehnic_18
02.11.2009., 15:41
ma program je proradio, ali ja mogu vidit samo 40 pitanja, ali kad rješavam čini mi se da ima ih više različitih, ali ja ih odjednom mogu vidit samo 40 različitih.. ne znam u čemu je kvaka (btw. mogu i druge odgovore klikati, jer sada idem preko IE)
jujitsu
02.11.2009., 19:41
ma program je proradio, ali ja mogu vidit samo 40 pitanja, ali kad rješavam čini mi se da ima ih više različitih, ali ja ih odjednom mogu vidit samo 40 različitih.. ne znam u čemu je kvaka (btw. mogu i druge odgovore klikati, jer sada idem preko IE)
stvar ti je u ovome. u programu je fond od nekih 130 pitanja ili vise. ali kad ti pokrenes test on ti izbaci random 40 pitanja. i tako svaki put kad pokrenes svaki put ce on izbacit nekih 40 pitanja. nakon par puta bi trebala sva pitanja izac. bar se nadam.
_jenny_
02.11.2009., 21:04
aha, ahyco je bolje otvarati preko internet explorera jer hoce zezat ako preko firefoxa.. iako moze i tak..
nece ti bas nakon par puta sva pitanja izaci.. odgovaraj na to puno puta i zapisuj si kad naides na neko novo pitanje.. na kraju krajeva, to je sve ono sto je u kolokoviju.. i da, provjerite dan prije ili na dan kolokvija jos koji put, zna se pojaviti po nekoliko novih pitanja.. ;) :)
jujitsu
02.11.2009., 21:26
ja svako pitanje koje vidim copy paste-am u word zajedno sa tocnim odgovorom. tako mi se cini najlakse ucit. jednom kad skuzim da su to otprilike sva pitanja koja imaju onda cu to isprintat i tako naucit. a dok to prebacujem u word zapamtim dosta.
me.crunk
02.11.2009., 21:35
sta treba stavit pod lozinka provjere?
jujitsu
02.11.2009., 21:40
sta treba stavit pod lozinka provjere?
1kz_teorija
tehnic_18
03.11.2009., 17:03
a kako ti copy-paste u word uopće, jer ja ne mogu nikako zaokružit pitanja??
metodOne
03.11.2009., 17:59
Dal mi moze netko rec dal je pametno izostajat s predavanja iz fizike makar Pavicic zapisuje? Da nebi bilo na kraju semestra:'' E decko nema potpisa'' :DD
Ili to on samo plasi brucose :P:P
jujitsu
03.11.2009., 20:36
a kako ti copy-paste u word uopće, jer ja ne mogu nikako zaokružit pitanja??
zato jer ides sa explorerom
odi sa mozzilom i moci ces
me.crunk
03.11.2009., 21:06
ja normalno kopiram i preko explorera.
sam treba znat gdje kliknut, probaj par puta...
Po toj nekoj logici mi taj kolokvij pisemo 10 min :D , rajt?
_jenny_
03.11.2009., 23:00
ja normalno kopiram i preko explorera.
sam treba znat gdje kliknut, probaj par puta...
Po toj nekoj logici mi taj kolokvij pisemo 10 min :D , rajt?
tako je, potpuno isto kao i dok to radis kod kuce. zato trebas znati prepoznavat pitanja jer je vrijeme ograniceno (mozda na 5 ili 7 minuta ili tako nesto, ne sjecam se vise tocno, a za odgovor valjda 10 sekundi. ali trenutno to vi znate bolje od mene). no stvarno ne morate brinut, nije nista strasno (osim ako se profesor ne predomisli pa ne uvede neka nova pravila :mig:)
tinchey
05.11.2009., 00:32
onaj fizicar mi je dao zadacu koju ja naravno nemam pojma rijesiti:S ako ima itko da zna napisati izvod mješovitog vektora produkta koji sadrzi operator deriviranja nabla...bila bi mu jako zahvalna na pomoci..please help...napisala sam dio (koliko sam uspjela shvatiti iz demidovica, blanuše i cindre:S) ali nikako da uspijem izjednaciti:S help please:). placam (minimalno)kavu tko rijesi:)
tinchey
05.11.2009., 00:38
onaj fizicar mi je dao zadacu koju ja naravno nemam pojma rijesiti:S ako ima itko da zna napisati izvod mješovitog vektora produkta koji sadrzi operator deriviranja nabla...bila bi mu jako zahvalna na pomoci..please help...napisala sam dio (koliko sam uspjela shvatiti iz demidovica, blanuše i cindre:S) ali nikako da uspijem dobiti zadnji korak:S help please:). placam (minimalno)kavu tko rijesi:)
problem je sljedeci
v*(n x v)---> 1/2 (n*v*v) - ( v*n)*v
n- je nabla nemogu naci znak za nju:S
cartman682
05.11.2009., 19:20
Ajd mi objasni kak si uspjela dobiti zadaću iz fizike? Idite na predavanje, dva sata sijedite mirno i klimajte glavom. Budite sretni što će te tako lagano proć jedan predmet.
_jenny_
05.11.2009., 22:48
dobro pitanje, kako si to uspjela?
nabla ti je trokut naopako (ili imas slovo v pa ga samo spojis da bude trokut). ali glupo je sto ti je dao nesto s nablom jer je to gradivo matematike 2, a u matematici 1 jos cak ni niste radili derivacije (naravno, pretpostavljam da to znas, ali svejedno nema smisla).
mogao bi taj izvod postojat u onoj jednoj knjizi koja je na popisu literature, ali ne znam koja je tocno. mislim da su autori kulisic i jos netko, ne znam.....
cartman682
05.11.2009., 23:41
Vidio sam ga danas na faksu, pustio malo kosu i stavio rajf, koja legenda lol.
jujitsu
06.11.2009., 19:13
onaj fizicar mi je dao zadacu koju ja naravno nemam pojma rijesiti:S ako ima itko da zna napisati izvod mješovitog vektora produkta koji sadrzi operator deriviranja nabla...bila bi mu jako zahvalna na pomoci..please help...napisala sam dio (koliko sam uspjela shvatiti iz demidovica, blanuše i cindre:S) ali nikako da uspijem dobiti zadnji korak:S help please:). placam (minimalno)kavu tko rijesi:)
problem je sljedeci
a znaci ti si ta hahahahaha
ja sam u drugom turnusu ali cijeli faks prica o tebi
svaka ti cast :s
me.crunk
06.11.2009., 20:03
ja sam onaj koji je imo prvu zadaću :D
odlucih ne ic vise tak redovito na fiziku :top:
jujitsu
06.11.2009., 21:33
ja sam onaj koji je imo prvu zadaću :D
odlucih ne ic vise tak redovito na fiziku :top:
jesi ti iz prvog turnusa? onaj lik sa bradom xD
active beauty
06.11.2009., 22:01
ma on zada zadaću onak... riješite to doma tek toliko... a to što netko čak ide i rješavat besmislenu derivaciju nekog tamo nabla.. radije bih igrala dotu nego rješavala to jer ne znam što je besmislenije od to dvoje
teorija relativnosti je zakon :D
me.crunk
07.11.2009., 13:55
jesi ti iz prvog turnusa? onaj lik sa bradom xD
a ne, taj sam :mig:
radije bih igrala dotu nego rješavala to jer ne znam što je besmislenije od to dvoje
:lol::lol::lol::lol::s:s:s
marko_polo
07.11.2009., 17:02
problem je sljedeci
Ovo je absolutno legendarno! :s:s:s Svaka ti čast! :top: Ovo moram prepričati svojima na godini.
Btw, ta fizika je tak niškoristi predmet da je to strašno. Upravo tvoj "problem" je primjer toga. Zada vam nešto što ćete tek raditi u matematici 2 i to negdje predkraj.
Jel vam Pavičić i dalje drži prodike?
jaksicstjepan
07.11.2009., 17:28
jel ima ko da zna nešto o razmjeni studenata, zagreb beč, za građevinu naravno, mene bi to jako zanimalo, di mogu nać informacije, jel se može sredit tam neki posao i smještaj ako može iko išta reć bio bih zahvalan
jujitsu
07.11.2009., 19:57
Ovo je absolutno legendarno! :s:s:s Svaka ti čast! :top: Ovo moram prepričati svojima na godini.
Btw, ta fizika je tak niškoristi predmet da je to strašno. Upravo tvoj "problem" je primjer toga. Zada vam nešto što ćete tek raditi u matematici 2 i to negdje predkraj.
ma gle zanimljivo je to sve sto on govori. ne mozes rec da on prica gluposti al ono to mi nista ne znaci sto on prica ako ja ne razumijem sto tamo pise na zidu.
Samo bi moglo bit problema ove godine na kolokviju, navodno je stavio puno vise pitanja nego prijasnjih godina. neko je izvalio da je 500 pitanja u sto ja cisto sumnjam jer mi to ipak zvuci malo previse, ali ono sto sam ja vidio za vrijeme dok su pitanja bila na netu ima ih minimalno 200...
sundance kid
08.11.2009., 23:13
ma ta fizika nije nikakav problem....sve dok vam se ahyco ne sruši usred kolokvija kao meni npr. na 1. godini :D
a i nama je bio istu tu zadaću dao iako onda nisam imao blage veze što ona predstavlja, tek ćeš njeno puno značenje kasnije shvatit kad se počneš baviti gradijentima, divergencijom, laplacom, tenzorima itd.
PS mislim da mu je samo dvoje ljudi predalo tu zadaću
me.crunk
09.11.2009., 04:41
sve je to meni jasno, al ima jedna stvar koja mi nije jasna.
Sto se tice ahycoa, da je ostalo po starom, znaci 150-200 pitanja, naucis napamet u tjedan dana i ok.
Ako je istina da ih sad ima vise, znaci trebat ce posvetit vise vremena tom štrebanju, sad bi profesor mogao reći da bi sve bilo lagano da smo dolazili na predavanja, al opet nemozes ti znat te odgovore da slusas 100% na predavanju, neke stvari nismo ni culi od njega + imamo samo 15 sekundi za pitanje što automatski govori da odgovori moraju biti naštrebani....
Što želim reći, nije problem potrudit cu se naucit sve to napamet, al sad ovo sa sve vise pitanja vise ne spada ni pod jedno ni pod drugo, ak ih vec ima vise trebala bi bit laksa da neka znas sa predavanja, al kolko ja vidim on je dodo sve neka Uber pitanja sta opet zahtjevaju strebanja, nema kraja....
Ugl, dosadno mi je dok radim matematiku pa se pravim pametan ovdje :D
jel ima negdje za skinut oznake i formule iz temeljenja?
jujitsu
09.11.2009., 20:49
sve je to meni jasno, al ima jedna stvar koja mi nije jasna.
Sto se tice ahycoa, da je ostalo po starom, znaci 150-200 pitanja, naucis napamet u tjedan dana i ok.
Ako je istina da ih sad ima vise, znaci trebat ce posvetit vise vremena tom štrebanju, sad bi profesor mogao reći da bi sve bilo lagano da smo dolazili na predavanja, al opet nemozes ti znat te odgovore da slusas 100% na predavanju, neke stvari nismo ni culi od njega + imamo samo 15 sekundi za pitanje što automatski govori da odgovori moraju biti naštrebani....
Što želim reći, nije problem potrudit cu se naucit sve to napamet, al sad ovo sa sve vise pitanja vise ne spada ni pod jedno ni pod drugo, ak ih vec ima vise trebala bi bit laksa da neka znas sa predavanja, al kolko ja vidim on je dodo sve neka Uber pitanja sta opet zahtjevaju strebanja, nema kraja....
Ugl, dosadno mi je dok radim matematiku pa se pravim pametan ovdje :D
u ovome ti je stvar... on ocekuje da mi znamo svaku jebenu formulu koju smo spomenuli u srednjoj skoli i plus ono sto smo s njime radili.
ta fizika nema smisla nikakvog zato jer bi se kolokvij valjda trebao pisat iz gradiva koje se dosad radilo NA PREDAVANJIMA. a ovo sa 15 sekundi je nesto presmijesno. umjesto da se test pise jedan skolski sat pa da imas vremena razmislit o svakom pitanju nebi mu nista rekao pa makar i bilo 500 pitanja.
cartman682
09.11.2009., 22:14
Isuse toliko priče o fizici, a SVI ćete ju proć. Brinite se za deskriptinu, ak izgubite potpis iz toga (godišnje 30) nemožete upisat mehaniku1, a ak nemozete upisat mehaniku 1, onda nemozete ni otpore1 ni mehaniku 2 i tekućine. Sretno ^.^
sundance kid
09.11.2009., 22:39
cartman je u pravu :)
što se tiče fizike - skupi vas se 5-6 i idete po ahycu izvlačit pitanja pa samo printscreen u word - i eto skriptice za pola sata :D
jujitsu
10.11.2009., 20:23
e jel se u prvom kolokviju iz uvoda u graditeljstvo pisu konstrukcije, prometnice i hidrotehnicke gradevine? pitam zato jer jos uvijek nisu stavili skriptu iz toga na njihovu stranicu
btw. za sve koji danas nisu bili na fizici, kolokvij je odgoden za sljedeci petak... tako da mi koji imamo uvod imamo 3 dana za redom kolokvije
jujitsu
11.11.2009., 13:44
jel za kolokvij iz uvoda dovoljno ucit iz onih pitanja koje su oni stavili na internet? i kakva su pitanja na kolokviju? jel nesto opcenito il ide u detalje?
cartman682
11.11.2009., 14:46
jel za kolokvij iz uvoda dovoljno ucit iz onih pitanja koje su oni stavili na internet? i kakva su pitanja na kolokviju? jel nesto opcenito il ide u detalje?
Nabroji to i to, opiši nešto, u kojem stoljeću je.... Nije baš previše u detalje, nemoraš znati godine ili tako nešto. I može se prepisivat/šalabahter.
lannett
11.11.2009., 19:17
haha kak je fora slušat dok drugi paničare s fizikom:D
a sjećam se nas, koji smo bili isto takvi xD
nama je stavil po 5 novih pitanja max zadnji dan pa su neki ljudi do pol sata prije kolokvija visjeli u knjižnici xD..
a fora je u tome da je bi sad triput rađe slušala fiziku umj nečeg..pa čak i u onom defektnom terminu xD...
sundance kid
11.11.2009., 23:08
ta fizika je bila zakon....menza na feru umjesto našeg odeona i onda fino spavaš 3 sata na onim klupama u učioni :D
me.crunk
12.11.2009., 22:31
pitanje,
prespavo sam vježbe iz fizike danas,
što mi je činiti :D
jujitsu
12.11.2009., 22:37
pitanje,
prespavo sam vježbe iz fizike danas,
što mi je činiti :D
ajmeeeeee danas si prospustio njegov monolog od jedno 10 minuta kad je pricao da se ne ponasamo adekvatno svojim godinama hahaha
i kako je to sve drugacije vani, gdje studenti ozbiljno shvacaju predavanja i faks opcenit xD
i onda se zajebavao sa nekom igrackom koju ima
prejebena je
neki "kukac na daljinski"
nama nes lik prica o ponasanju a on se ko dijete igra s time hahaha
me.crunk
13.11.2009., 14:59
to nije odgovor na moje pitanje :D
koji k da radim sad :D
jujitsu
13.11.2009., 18:28
to nije odgovor na moje pitanje :D
koji k da radim sad :D
a sorry krivo ja procitao :bonk:
mislio sam da si reko da nisi na predavanje dosao
pa gledam ono koji kurac... koga briga sto si prespavao predavanje xD
mislim da se onda ide na neke druge vjeze, dodes neki dugi put kad se ta vjezba bude radila pa radi sa nekim drugim
Bok..našla sam vaš forum jer imam problem s jednim zadatkom iz mehanike pa se nadam da će mi netko pomoć riješit ga..Idem u srednju građevinsku skolu, zadatak mi analitički točno ispadne, ali nikako grafički ne mogu dobiti zaključnicu i dijagram momenata..evo zadatka
http://[img=http://img684.imageshack.us/img684/9453/bezimena.th.png] (http://img684.imageshack.us/i/bezimena.png/)
[img=http://img684.imageshack.us/img684/9453/bezimena.th.png] (http://img684.imageshack.us/i/bezimena.png/)
Malevar
20.11.2009., 13:43
Bok..našla sam vaš forum jer imam problem s jednim zadatkom iz mehanike pa se nadam da će mi netko pomoć riješit ga..Idem u srednju građevinsku skolu, zadatak mi analitički točno ispadne, ali nikako grafički ne mogu dobiti zaključnicu i dijagram momenata..evo zadatka
http://[img=http://img684.imageshack.us/img684/9453/bezimena.th.png] (http://img684.imageshack.us/i/bezimena.png/)
[img=http://img684.imageshack.us/img684/9453/bezimena.th.png] (http://img684.imageshack.us/i/bezimena.png/)
JA bih ti pomogao, ali ne znam što znaći i predstavlja "zakljućnica", i nije mi jasno da li ovaj zadatak trebaš riješiti i grafički ili što već?
JA bih ti pomogao, ali ne znam što znaći i predstavlja "zakljućnica", i nije mi jasno da li ovaj zadatak trebaš riješiti i grafički ili što već?
Zadatak trebam riješit i grafički i analitički, riješila sam ja to, ali mi se ne podudaraju rješenja..Analitički sam 100 puta ponovo računala i stalno mi isapda isto, pa mislim da sam u grafičkom rješenju nešto zeznula..Hvala (Piše mi u bilježnici da je zaključnica rastavljanje sile ili više sila u verižnjem poligonu na 2 paralelne komponente tj. reakcije u osloncima A i B)
Malevar
21.11.2009., 12:54
Zadatak trebam riješit i grafički i analitički, riješila sam ja to, ali mi se ne podudaraju rješenja..Analitički sam 100 puta ponovo računala i stalno mi isapda isto, pa mislim da sam u grafičkom rješenju nešto zeznula..Hvala (Piše mi u bilježnici da je zaključnica rastavljanje sile ili više sila u verižnjem poligonu na 2 paralelne komponente tj. reakcije u osloncima A i B)
Hajde napiši kolike si dobila reakcije, ako je sve dobro izračunato, onda se u Verižnom poligonu mora sve složiti.
Hajde napiši kolike si dobila reakcije, ako je sve dobro izračunato, onda se u Verižnom poligonu mora sve složiti.
Reakcija A = 1508,4 N,
B = 1705,6 N
Fy mi je ,koliko ja znam, F * sin 45 tako sam i računala i dobila te rezltate..
Kineskinja
21.11.2009., 21:13
Bok, molim vas pomoć. Zavrsio sam gradjevinsku skolu 1996. godine te radim vec godinama u gradjevini.
Sada bih htio upisati gradjevinski fakultet (u Zagrebu), ali uz izvanredan studij. Da li je to jos uvijek moguce? Ako je, koliko kosta? :kava:
Thanks na pomoci.
:D
sundance kid
22.11.2009., 01:32
samo redovni ima
Mokro suhi brijac
22.11.2009., 12:38
Koliko sam ja skužio iz ovog što si ti napisala,ne traži se nikakva "zaključnica" već se misli da je riješenje rastavljanje sile na paralelne komponente!
U verižnom poligonu koristi samo rastavljenu vertikalnu komponentu sile F,a pošto su sve poznate sile međusobno paralelne,tako ćeš i silu u zglobu A isto morati crtati u njenoj vertikalnoj komponenti! Horizontalnu komponentu reakcije Fa valjda znaš kasnije odrediti...
Ja se nadam da su vas naučili kako se to rješava pomoću verižnog poligona (presjecište zadnje zrake poligona s pravcem preostale sile),a što se tiče grafičkog određivanja dijagrama momenata :eek: ,nadam se da se prof. šali!
Da su ovdje obične sile u pitanju,zrake poligona bi se mogle interpretirat kao dijagram momenata,al pošto vidim kontinuirano opterećenje sumnjam da je to gradivo za srednje škole :ne zna:
Malevar
22.11.2009., 13:16
Reakcija A = 1508,4 N,
B = 1705,6 N
Fy mi je ,koliko ja znam, F * sin 45 tako sam i računala i dobila te rezltate..
Reakcije su ti dobro izračunate, ali nisi izračunala horizontalnu reakciju u zglobu A, AH, AH=Fxcos45 ( a kako je cos45=sin45, tako je i Fy=Fx ), sada uzmi i nacrtaj prvu silu ( 400x2,0 ) na nju dodaj Fy i zatim nastavi sa 1000x1,0, sve jednu na drugu nacrtaj. Zatim lijevo od zadnje sile, horizontalno dodaj AH=Fx, na nju dalje nastavi sa silom reakcije A ( u vertikalnom smislu ), na nju dalje reakciju B, i zadnja sila Fx ( koja je položena horizontalno ) će da se spoji s početnom silom.
_jenny_
22.11.2009., 13:54
pitanje vezano za ot betona: jel bi netko bio dobar pa rekao kakvi se zadaci uglavnom pojavljuju na kolokviju (teorija isto, ali za zadatke mi je bitnije).. hvala.. :mig:
Mokro suhi brijac
22.11.2009., 14:53
Reakcije su ti dobro izračunate, ali nisi izračunala horizontalnu reakciju u zglobu A, AH, AH=Fxcos45 ( a kako je cos45=sin45, tako je i Fy=Fx ), sada uzmi i nacrtaj prvu silu ( 400x2,0 ) na nju dodaj Fy i zatim nastavi sa 1000x1,0, sve jednu na drugu nacrtaj. Zatim lijevo od zadnje sile, horizontalno dodaj AH=Fx, na nju dalje nastavi sa silom reakcije A ( u vertikalnom smislu ), na nju dalje reakciju B, i zadnja sila Fx ( koja je položena horizontalno ) će da se spoji s početnom silom.
:facepalm:
Ako se ja ne varam,zadatak je bio da grafički odredi reakcije u zglobovima A i B!
Ovo što si ti naveo je provjera točnosti rezultat grafičkim putem! Ne možeš sile reakcija samo tako "dodati",problem i jest u tome da ih se treba grafički odrediti :)
:facepalm:
Ako se ja ne varam,zadatak je bio da grafički odredi reakcije u zglobovima A i B!
Ovo što si ti naveo je provjera točnosti rezultat grafičkim putem! Ne možeš sile reakcija samo tako "dodati",problem i jest u tome da ih se treba grafički odrediti :)
Da, trebam ih odrediti grafički..i nikako..:)
Hvala..Izračunala sam ih, ali ih nisam nacrtala..:)
Koliko sam ja skužio iz ovog što si ti napisala,ne traži se nikakva "zaključnica" već se misli da je riješenje rastavljanje sile na paralelne komponente!
U verižnom poligonu koristi samo rastavljenu vertikalnu komponentu sile F,a pošto su sve poznate sile međusobno paralelne,tako ćeš i silu u zglobu A isto morati crtati u njenoj vertikalnoj komponenti! Horizontalnu komponentu reakcije Fa valjda znaš kasnije odrediti...
Ja se nadam da su vas naučili kako se to rješava pomoću verižnog poligona (presjecište zadnje zrake poligona s pravcem preostale sile),a što se tiče grafičkog određivanja dijagrama momenata :eek: ,nadam se da se prof. šali!
Da su ovdje obične sile u pitanju,zrake poligona bi se mogle interpretirat kao dijagram momenata,al pošto vidim kontinuirano opterećenje sumnjam da je to gradivo za srednje škole :ne zna:
Da, upravo to se traži, znam to sve odredit, ali mi ne ispadaju jednako u verižnom poligonu reakcije i analitički izračunate, pa sam mislila da ću tu imat više sreće..Ide mi mehanika pa mi prof. uvijek da teže nego ostalim..:mad:
Mokro suhi brijac
22.11.2009., 17:15
Da, upravo to se traži, znam to sve odredit, ali mi ne ispadaju jednako u verižnom poligonu reakcije i analitički izračunate, pa sam mislila da ću tu imat više sreće..Ide mi mehanika pa mi prof. uvijek da teže nego ostalim..:mad:
Neznam zbilja u čemu je problem kad tvrdiš da znaš sve odrediti što sam naveo! Upravo sam brzinski riješio zadatak pomoću verižnog poligona i ispalo mi je za Ay~1560 N a za B~1760 N! Dakle,vidiš da ima malo odstupanje od onog što si ti analitički dobila,jer sam radio u mjerilu 1cm=200N! Ako i ti imaš slična odstupanja,onda nije razlog u nekoj greški,nego premalenom mjerilu!
Nemam skenera pa ti ne mogu pokazati kako sam ja uradio,al jednostavno prvom zrakom (1) poligona siječeš (u planu sila) silu Ay i tako nastaviš sve dok posljednjom zrakom (5) siječeš silu B! I onda sjecište 1 i 5 spojiš u pravac i taj pravac vratiš nazad na verižni poligon (u pol "0"). I upravo tim pravcem ćeš odrediti koliki je Ay a koliki B! :ne zna:
Neznam zbilja u čemu je problem kad tvrdiš da znaš sve odrediti što sam naveo! Upravo sam brzinski riješio zadatak pomoću verižnog poligona i ispalo mi je za Ay~1560 N a za B~1760 N! Dakle,vidiš da ima malo odstupanje od onog što si ti analitički dobila,jer sam radio u mjerilu 1cm=200N! Ako i ti imaš slična odstupanja,onda nije razlog u nekoj greški,nego premalenom mjerilu!
Nemam skenera pa ti ne mogu pokazati kako sam ja uradio,al jednostavno prvom zrakom (1) poligona siječeš (u planu sila) silu Ay i tako nastaviš sve dok posljednjom zrakom (5) siječeš silu B! I onda sjecište 1 i 5 spojiš u pravac i taj pravac vratiš nazad na verižni poligon (u pol "0"). I upravo tim pravcem ćeš odrediti koliki je Ay a koliki B! :ne zna:
Hvala ti puno..Ja sam 1cm=500 N pa mozda zato uopce mi nije palo na pamet da bi bilo premalo mjerilo..
Vama je dobro, vi barem imate prof. koji znaju mehaniku ,uopce. Ja idem u srednju građevinsku, profesorica nema pojma o mehaniki, u testu gleda rezultate samo iz neke knjige i ako imas jedan rezultat pogresan ,2 ti ne gine! Jos ti kaze ti to neznas, uopce ne kuzis. Pa zar moze netko ne kuzit j.... mehaniku a iz ostalih strucnih predmeta imati odlicne ocjene? :rolleyes:
Elektron
23.11.2009., 22:45
Trenutno sam maturant u pazinskoj gimnaziji i želio bih dogodine upisati građevinu u Zagrebu. Imate li neke općenite savjete što i kako ako jednom upadnem? Vjerojatno je glupo pitanje, ali ne znam previše o tom faksu, pa onako, volio bih da mi netko malo to opiše i tako, ako je moguće. ;)
Koji su ovako važniji predmeti na koje bih trebao obratiti pažnju u gimnaziji kako bih malo lakše savladavao gradivo s faksa?
I kako biste ocijenili faks po težini? Trebali se ubit od učenja za prolaz ili se ipak nađe i slobodnog vremena za sebe? :)
Elektron
23.11.2009., 23:00
Trenutno sam maturant u pazinskoj gimnaziji i želio bih dogodine upisati građevinu u Zagrebu. Imate li neke općenite savjete što i kako ako jednom upadnem? Vjerojatno je glupo pitanje, ali ne znam previše o tom faksu, pa onako, volio bih da mi netko malo to opiše i tako, ako je moguće. ;)
Koji su ovako važniji predmeti na koje bih trebao obratiti pažnju u gimnaziji kako bih malo lakše savladavao gradivo s faksa?
I kako biste ocijenili faks po težini? Trebali se ubit od učenja za prolaz ili se ipak nađe i slobodnog vremena za sebe? :)
Elektron
23.11.2009., 23:23
Elektron
23.11.2009., 23:36
Elektron
23.11.2009., 23:37
perkokc
24.11.2009., 16:33
Znači ovako. Dosta ti je važno za 1. godinu kakvu imaš podlogu iz srednje škole. Po meni je najbolja matematička gimnazija jer stekneš puno znanja iz matematike i općenito naviku učenja. Mada, nije isključeno ni da ti budeš odličan student i ako si iz nekih drugih škola. Samo malo više rada i truda i sve se da srediti ;) A što se tiće težine faksa, ne mogu ti to sa sigurnošću reći jer sam tek 1. godina, mada i sad već vidim da je faks dosta težak, iako svi kažu da je 1. semestar laganica. Za prolaz se ne moraš pomučiti kao npr ako želiš imat 5 iz nečega, ali svakako moraš učiti taj predmet od 5 sati za svaki kolokvij pa nadalje. Ako želiš saznati više toga o faksu, prediplomskom studiju, slijedi ove linkove:
www.grad.hr
http://info.grad.hr/!res/odbfiles/1653/1003.preddiplomski-hrv.pdf
U ovom pdf-u možeš naći sve o satnici, predmetima i svemu ostalom u preddiplomskom studiju.
Predmeti na koje bi trebao pripaziti su ti svakako matematika (ona ti nosi jako puno bodova na državnoj, 450 ako se ne varam, dok fizika samo 100), zatim fizika i to je u biti to. Nijedan drugi predmet nije nešto posebno bitan za početak. Dobro se spremi za prijamni (ukoliko ga bude po ovom novom sistemu) i državnu maturu jer je zadnjih godina navala na građevinu velika.
Nakon što upišeš, sve ćeš saznati na vrijeme i ako te to stvarno zanima, nećeš imati nimalo problema. Ja nisam bio jedan od onih koji sanjaju građevinu od osnovne, ali sam ju u ovo malo vremena zavolio i stvarno nebi ni jedan drugi faks zamjenio s ovim. Sve u svemu, primi se matematike sad u srednjoj, a za faks ćeš saznati na vrijeme.
Elektron
24.11.2009., 19:15
Znači ovako. Dosta ti je važno za 1. godinu kakvu imaš podlogu iz srednje škole. Po meni je najbolja matematička gimnazija jer stekneš puno znanja iz matematike i općenito naviku učenja. Mada, nije isključeno ni da ti budeš odličan student i ako si iz nekih drugih škola. Samo malo više rada i truda i sve se da srediti ;) A što se tiće težine faksa, ne mogu ti to sa sigurnošću reći jer sam tek 1. godina, mada i sad već vidim da je faks dosta težak, iako svi kažu da je 1. semestar laganica. Za prolaz se ne moraš pomučiti kao npr ako želiš imat 5 iz nečega, ali svakako moraš učiti taj predmet od 5 sati za svaki kolokvij pa nadalje. Ako želiš saznati više toga o faksu, prediplomskom studiju, slijedi ove linkove:
www.grad.hr
http://info.grad.hr/!res/odbfiles/1653/1003.preddiplomski-hrv.pdf
U ovom pdf-u možeš naći sve o satnici, predmetima i svemu ostalom u preddiplomskom studiju.
Predmeti na koje bi trebao pripaziti su ti svakako matematika (ona ti nosi jako puno bodova na državnoj, 450 ako se ne varam, dok fizika samo 100), zatim fizika i to je u biti to. Nijedan drugi predmet nije nešto posebno bitan za početak. Dobro se spremi za prijamni (ukoliko ga bude po ovom novom sistemu) i državnu maturu jer je zadnjih godina navala na građevinu velika.
Nakon što upišeš, sve ćeš saznati na vrijeme i ako te to stvarno zanima, nećeš imati nimalo problema. Ja nisam bio jedan od onih koji sanjaju građevinu od osnovne, ali sam ju u ovo malo vremena zavolio i stvarno nebi ni jedan drugi faks zamjenio s ovim. Sve u svemu, primi se matematike sad u srednjoj, a za faks ćeš saznati na vrijeme.
Hvala. Ništa onda, moram malo poraditi na navikama učenja i to je to. Samo što će to bit malo problem. :zubo:
P.S. Može li moderator izbrisati moje postove viška? Forum je štekao kad sam postao pa sam kliknuo više puta. Moj bed. :)
tinchey
26.11.2009., 13:16
prva i osnavna stvarne dirajte mi nablu, emocionalno sam vezana za nju!!:P druga stvar-da i dalje drzi prodike i nitko ga ne slusa jer slusati njega je apsolutno nemoguce tako da su najcesci izrazi ''aha'', ''da'' ''u pravu ste profesore'' i nastaviti spavati u miru:)
a kako sam uspjela dobiti zadacu...previse pricam:)
jujitsu
27.11.2009., 22:53
jel ima sutra sljemena??
cartman682
27.11.2009., 23:11
jel ima sutra sljemena??
Nema Sljemena. Kak ste prošli iz deskriptivne, koliko ljudi palo?
jujitsu
27.11.2009., 23:23
Nema Sljemena. Kak ste prošli iz deskriptivne, koliko ljudi palo?
ja sam rasturio :D
palo ih je 41, sutra im je popravni
cartman682
28.11.2009., 20:45
ja sam rasturio :D
palo ih je 41, sutra im je popravni
Lijepo, lijepo, dobro je to kolokvirati, ali nije ni ispit pretežak. Ja bijah na ispitu, ubio se dok sam sve nacrto i na usmenom trojkica u index.
jujitsu
11.12.2009., 14:45
jel ima sljemena sutra?
jebote ako ga nebude jos dva puta ja necu skupit dovoljno bodova iz fakin tjelesnog hahah
cartman682
11.12.2009., 17:59
jel ima sljemena sutra?
jebote ako ga nebude jos dva puta ja necu skupit dovoljno bodova iz fakin tjelesnog hahah
Mislim da nema, mi pišemo sutra kolokvij iz mehanike 2. vjerovatno zbog toga. Bit će ti Sljeme sigurno sljedeći vikend, još jednom u prvom mjesecu i možda još jednom za one kojima fali bodova.
jujitsu
11.12.2009., 19:12
Mislim da nema, mi pišemo sutra kolokvij iz mehanike 2. vjerovatno zbog toga. Bit će ti Sljeme sigurno sljedeći vikend, još jednom u prvom mjesecu i možda još jednom za one kojima fali bodova.
otisao danas na atletiku... otrcao dva kruga i posao doma i dobio 2 boda hahaha
ako mi neko moze pomoci..............treba mi neki site gde ima uradjenih radova u autocadu.........unaprijed hvala
maji_miš
03.01.2010., 12:41
ovako, imam par pitanjca, završavam gtš u zg i na probnoj sam za građevinu bila 27.za upast, koliko se uzima besplatnih na zg građevini, jel teško održat status besplatnog studenta....nije da mi je problem učit i kužim te brije s obzirom da sam tokom školovanja kao arhitektonskog tehničara skužila da bi više na građevinu po mogućnosti statiku...
cartman682
03.01.2010., 21:33
ovako, imam par pitanjca, završavam gtš u zg i na probnoj sam za građevinu bila 27.za upast, koliko se uzima besplatnih na zg građevini, jel teško održat status besplatnog studenta....nije da mi je problem učit i kužim te brije s obzirom da sam tokom školovanja kao arhitektonskog tehničara skužila da bi više na građevinu po mogućnosti statiku...
Prvih 50 na listi ništa ne plaća (tu spadaju i oni s izravnim upisom), svaki sljedeći plaća 60ak kuna više. Znači 51. plaća 60kn, 52. plaća 120kn itd. linearno do 7000kn. Dalje plaćaš samo predmete koje ponovno upisuješ, ali nisam 100% siguran kako to ide, imaš negdje na stranici faksa objašnjeno. Možda se čak sljedeće godine neće plaćati ništa za prvu godinu (nešt je Kosorka pričala). Ako si bila 27. onda ti nebi trebala prva godina biti problem, a dalje samo polako...
maji_miš
04.01.2010., 14:57
eee, puuuno hvala
Zanima me kako je na građevini kaka se dolazi iz gimnazije, s obzirom na stručne predmete i tehničko crtanje ??
1. semestar- imaš veliku prednost u odnosu na one što nisu gimnaziju završili..... dalje ćemo vidjeti :D
Zanima me kako je na građevini kaka se dolazi iz gimnazije, s obzirom na stručne predmete i tehničko crtanje ??
tehničko crtanje bi ti moglo predstavljati problem ako neznaš držati trokute, ostalo se sve uči ispočetka.. čak mi se čini da su gimnazijalci u maloj prednosti jer nisu opterećeni stvarima koje su radili u srednjoj npr. građevinskoj, a uglavnom su bolji u matematici i bubanju.
gost_611
25.01.2010., 22:34
cartmanez...može koji savijet za one koji idu na pismeni iz nacrtne... a i na usmeni kasnije naravno... kakve su tu šanse za prolazak i tako to... i kod koje si prof bio na usmenom..... ja planiram ić na sva tri roka sad dok ne položim i imo sam 60-65% na kolokvijima... slobodno se raspiši
cartman682
26.01.2010., 01:57
cartmanez...može koji savijet za one koji idu na pismeni iz nacrtne... a i na usmeni kasnije naravno... kakve su tu šanse za prolazak i tako to... i kod koje si prof bio na usmenom..... ja planiram ić na sva tri roka sad dok ne položim i imo sam 60-65% na kolokvijima... slobodno se raspiši
Ja sam išao na pismeni i usmeni, vjeruj mi nacrtna nije teška spram onoga što te čeka na višim godinama. Vjerovatno vam je profesorica već sve ispričala o samom ispitu, dakle 4 zadatka, prvi (tijelo) mora biti potpuno točan. Prvo riješi tijelo i onda polako ostale, presjek je lagan, prodor isto, a terene si ostavi za kraj pa šta stigneš. Ja sam odmah radio terene i ubio se na tom, previše posla. Vremena imaš dovoljno, tako da nemoj brzat i triput provjeri prvi zadatak. Uči s cd-a, ja sam ga prešao 30ak puta prije ispita, riješi neke zadatke iz zelene knjige čisto da dobiješ na brzini. Ako imaš novaca odi kod ferića, isplati se jer stvarno dobro objasne.
Što se tiče usmenog, najgore na njemu je kad čitaju tko je prošao LOL, grozno, tamo sjediš i moliš Boga da prof. kaže tvoje ime. Ispituju sve tri profesorice, prof. Sliepčević je kao "najteža" (ja sam bio kod nje), ali usmeni stvarno nije problem, pitat će te ono što ti nije valjalo, zašto si to napravio, kako se ovo radi itd. može ti doći i par osnovnih definicija s cd-a. Dakle ono što nerješiš na ispitu provježbaj. I obavezno biti uljudan prema profesoricama, nipošto se svađat s njima i bahatit (prošli vi ili pali).
Prolaznost na nacrtnoj je velika, jednostavno si uzmite tjedan dana, prođite onaj cd x puta dok ga ne naučite napamet i rješavajte zadatke iz zelene. Jedni je problem sa deskriptivnom što je uvijet za mehaniku, a mehanika je uvjet za tri glavna predmeta iz trećeg semestra, ako vam je ostao još neki lakši ispit, prvo rješavajte deskriptivnu, a onda sve ostalo. Sretno svima!
Titanoid
27.01.2010., 19:08
GRAĐEVINCI!!!!
molim Vas ako ima netko tko zna gdje na netu skinut knjigu od maksimovića ili bonacci-a??
neki linkić :mig:
player 1
27.01.2010., 20:26
pozzz svima
imam neka pitanja koja me zanimaju za ovaj faks
koliko se na faksu trazi poznavanje kemije,hoce li mi stvarati problema moja neurednost priliko crtanja i koliko toga ima na faksu
moze li se uz taj faks baviti nekim drugim aktivnostima(npr.nogomet..)
cartman682
28.01.2010., 10:59
pozzz svima
imam neka pitanja koja me zanimaju za ovaj faks
koliko se na faksu trazi poznavanje kemije,hoce li mi stvarati problema moja neurednost priliko crtanja i koliko toga ima na faksu
moze li se uz taj faks baviti nekim drugim aktivnostima(npr.nogomet..)
1.) Ne netreba ti kemija, imaš na prvoj godini samo gradiva, to lagano naštrebaš
2.) Svi misle da su neuredni, nije problem, naučit ćeš
3.) Ljudi normalno treniraju sportove, igraju za ekipu faksa. Samo ćeš imati manje vremena za sport nego u srednjoj
slaven87
28.01.2010., 22:49
Pozdrav svima!!!
htio bih upisati građevinski fakultet u zagrebu, i kopam po netu vec satima da vidim dali postoji mogucnost izvanrednog studiranja (negdje pise ima negdje nema ) i kako to ide sad sa tom drzavnom maturom...posto radim vec tri godine pa ono,neznam nista o nicemu svaka informacija, iskustvo bilo sta super ce mi doc, hvala svima
Pozdrav svima!!!
htio bih upisati građevinski fakultet u zagrebu, i kopam po netu vec satima da vidim dali postoji mogucnost izvanrednog studiranja (negdje pise ima negdje nema ) i kako to ide sad sa tom drzavnom maturom...posto radim vec tri godine pa ono,neznam nista o nicemu svaka informacija, iskustvo bilo sta super ce mi doc, hvala svima
nema izvanrednog studiranja (studiranja uz rad) na građevinskom fakultetu sveučilišta u zg.
probaj na veleučilište (TVZ):
http://grad.tvz.hr/
dipl.student
29.01.2010., 10:24
bojim se da trenutno nema niti na veleučilištu izvanrednog
može mi neka dobra duša s viših godina objasnit što bude na ovom zadnjem satu fizike (2. rok, kompjuterka učionica)
neki vele da nasumce prozove neke od ljudi koji su zadovoljni predloženom ocjenom i ruši im tu ocjenu ako nbe znaju, a neki vele da digne jednog koji ne zna odgovor, njega sruši, a ostalima podijeli dvojke...
lijep sistem u svakom slučaju :rolleyes:
_jenny_
03.02.2010., 22:07
prošle godine nije bilo ništa. oni koji su htjeli 5 su valjda odgovarali kasnije, mi ostali ništa, samo smo pokupili indekse. ne znači da će i vama tako. no istina je da nikad ne znaš što će biti. u tome je valjda čar... :ne zna:
jujitsu
03.02.2010., 22:43
prošle godine nije bilo ništa. oni koji su htjeli 5 su valjda odgovarali kasnije, mi ostali ništa, samo smo pokupili indekse. ne znači da će i vama tako. no istina je da nikad ne znaš što će biti. u tome je valjda čar... :ne zna:
a gle lik prima po dvije grupe istovremeno (znaci 50 ljudi) i tako svakih 20 min. ako on stigne svakoga pitat po pitanje onda :s :s :s :s
a ja se nadam da ce gledat tipa ko ima puno na ahycu a malo na vjezbama i onda takve pitat da provjeri. ja imam 4 ahyco i 4 vjezbe i ak ome pita i ja neznam i on mi zaljuci 2 onda je fakat :asshole:
ajde dobro pa je i nama bilo slično... vi ste svi prošli, mi smo svi pali, nećemo sad u detalje :D
_jenny_
04.02.2010., 20:07
eto vidiš da nikad ne znas s njim.. :ne zna:
jura.s.
20.02.2010., 19:28
Zanima me koliko ima programiranja na faksu, čuo sam nešto o Matlabu. Ako netko ima iskustva ......:)
_jenny_
21.02.2010., 20:46
ima minimalno programiranja, čiste osnove. ako si imao programiranje u srednjoj, možeš se osloboditi preko ulaznog kolokvija (kao autocad). ništa teško ni komplicirano...
InkyFleshling
21.02.2010., 23:02
Zanima me koliko ima programiranja na faksu, čuo sam nešto o Matlabu. Ako netko ima iskustva ......:)
programiranje nula bodova. bar bilo prije 4 godine kad sam ja bio brucos.
prvi semestar osnove informaticke pismenosti tipa office paket, photoshop itd itd. - nista sto vec ne znas, siguran sam.
drugi semestar nasvrljat nesto u CAD-u. od programiranja se sjecam samo C++ bloodshed zadacica kojeg je trebalo za potpis napravit. sebe smatram tudumom za informatiku pa pretpostavljam da je to za nekog tko iole zna baratati time sve ovo samo djecja igra.
i btw nema ispita iz informatike, samo potpis.
wozniak
26.02.2010., 13:35
da li mi može bilokoji student građevinskog fakulteta odgovorit jeli građevinski faks potpisao sporazum s drugim zemljama o onoj izmjeni na godinu dana da možeš ić studirat van ? ako da, s kojim državama ?
jujitsu
27.02.2010., 13:32
pitanje za starije studente. jel ima neko dasku za crtanje a3 formata da ju prodaje? ako ima neka mi posalje na pm.
tehnic_18
27.02.2010., 16:56
a meni trebaju rapidografi ako neko prodaje ili iznajmljuje?!
ima kakvih podataka kolko se ljudi svake godine prijavi? (i kolko ih primaju)
ili barem ak neko otprilike zna?
I ak znate s kolko su vam kolege prolazili u srednjoj? :D
odmjeravam kolke su mi šanse za upis :rofl:
cartman682
28.02.2010., 20:21
ima kakvih podataka kolko se ljudi svake godine prijavi? (i kolko ih primaju)
ili barem ak neko otprilike zna?
I ak znate s kolko su vam kolege prolazili u srednjoj? :D
odmjeravam kolke su mi šanse za upis :rofl:
Prosječno je na prijemnom 600 ljudi, dakle 3 na jedno mjesto, većina je u srednjoj imala 5, 4 najmanje.
ove godine ti je prijavljeno 3088, a kao prvi ili drugi izbor prijavljeno je 800-900 učenika...
bit će jako teško upasti ove godine,,,, najveća navala je upravo na građevinarstvo u zagrebu
jebemu
ocjene nose 40% bodova, a imam 3.5 :s
da se mene pita, ni na jednom faksu prosjek ocjena nebi nosil više od 10-15% ukupnih bodova
Gimnazijalka II
02.03.2010., 19:26
....heyyy... može li mi netko ukratko opisati posao inženjera građevine???........što se sve može raditi kad se završi taj faks????....
....heyyy... može li mi netko ukratko opisati posao inženjera građevine???........što se sve može raditi kad se završi taj faks????....
baci oko na:
http://info.grad.hr/!res/odbfiles/1653/preddiplomski.pdf
stranice 15, 16, 53, 54.
to bi bilo onak, teoretski.
jura.s.
14.03.2010., 14:30
Jel ima ko iz V.gimnazije ?:)
lokeren
15.03.2010., 15:34
Čovjek se muči 4 godine da bi kasnije bio zidar.
Matooo7
18.03.2010., 20:32
Bok! Zanimalo bi me ako je netko eventualno upućen i zna način bodovanja što se tiče ovog djela sa prosijekom ocjena. Da li se uzima samo konačni prosijek? Negdje sam vidio da se uzima u obzir i zaključna ocjena iz matematike i fizike tijekom 4 godine...Hvala unaprijed..:))
Marko555
18.03.2010., 22:52
e mi moze netko dati pokoju informaciju o trenutnom stanju... znaci takorec neznam nista o građevinskom fakultetu u zagrebu, zanimaju me predmeti na prvoj, drugoj trecoj godini, koji su najtezi koji najlaksi, zanima me koliko se placa puni iznos... unaprijed zahvaljujem
cartman682
19.03.2010., 00:20
@Matooo7 stvarno neznam kako to ide sad s državnom maturom, ali dosad se gledao samo ukupni prosjek. Što se tiče predmeta na prvoj su najteže deskriptivna geometrija i mehanika, na drugoj mehanika tekućina, mehanika 2 i statika, a za treću neznam još :)
Matooo7
19.03.2010., 10:46
Hvala Cartman682!...:)
Elektron
22.04.2010., 21:52
Ja bih volio da mi netko sa faksa da nick sa skypea na PM pa da popričamo malo o faksu ako nije problem. Ima li dobrovoljaca? :D
american_blind1
22.04.2010., 22:22
zdravo ljudi, iman par pitanja :)
nadam se da ce mi netko moći odgovoriti
naime ja ove godine nisam uspjela upisati gradjevinski fak. pa sam upisala promet, i sad bi se htjela prebacit, rekli su mi u referadi da je to moguce ali ja nekako sumnjam u to,ne znam ni sama zasto ali ....
jos me zanima dali ako se uspijem prebacit upisivam parcijalu?
rekli su mi u referadi da moram slusat predmete sa 1 godine koje nisam slusala i slusati cijelu drugu, ja od predmeta koji mi se priznaju imam matematiku fiziku engleski racunalstvo i tjelseni :rofl: znaci prakticki skoro cijelu godinu moram slusati dali imate saznanja da se netko vec sa prometa prebacio kod vas? ili sa nekog drugog faksa i kako je sve to teklo?
hvala :)
mali pucko
03.05.2010., 00:44
pozdrav! zanima me jel mi može tko pomoći pri crtanju ceste u autocadu? i koliko bi koštala izrada programa?
cartman682
06.05.2010., 12:04
zdravo ljudi, iman par pitanja :)
nadam se da ce mi netko moći odgovoriti
naime ja ove godine nisam uspjela upisati gradjevinski fak. pa sam upisala promet, i sad bi se htjela prebacit, rekli su mi u referadi da je to moguce ali ja nekako sumnjam u to,ne znam ni sama zasto ali ....
jos me zanima dali ako se uspijem prebacit upisivam parcijalu?
rekli su mi u referadi da moram slusat predmete sa 1 godine koje nisam slusala i slusati cijelu drugu, ja od predmeta koji mi se priznaju imam matematiku fiziku engleski racunalstvo i tjelseni :rofl: znaci prakticki skoro cijelu godinu moram slusati dali imate saznanja da se netko vec sa prometa prebacio kod vas? ili sa nekog drugog faksa i kako je sve to teklo?
hvala :)
Možeš se prebaciti bez problema, ako ti priznaju matematiku rješila si pola prve godine. Od "teških" ti ostaju samo deskriptivna geometrija i mehanika 1, ostalo je lagano.
lannett
07.05.2010., 19:08
Možeš se prebaciti bez problema, ako ti priznaju matematiku rješila si pola prve godine. Od "teških" ti ostaju samo deskriptivna geometrija i mehanika 1, ostalo je lagano.
pa sad..:D
istina da je to skoro pol godine, i kolko god ostalo bilo jednostavno, sve ukupno nije.:D
pogledaj ove naše s građevine iz splita ili rijeke
...slušaju 9 predmeta ovaj semestar,druga god sama po sebi i nije lagana pretjerano, a uz sve te programčiće i kolokvije imaju i visokogradnju koja s svojim programima oduzima definitivno previše vremena, statistiku koja je lagana al ju svejedno treba tu i tam radit, i poznavanje materijala koje nije teško al opet ima za učiti...
morali su upisat cijelu 2. god a sad im ne gine pad izbornih jer ih jednostavno nemaju kud stavit u raspored..a i po cijele dane su na faksu..
geologiju su im čak i priznali,al zaštitu voda odnosno odvodnju ne mogu ni na predavanja ni na vježbe, pa ni na kolokvije jer im je sve u isto vrijeme..
ne velim ja da je nemoguće,al je prilično naporno:)
ak neko ima volje, sigurno može i uspjeti, al hard work mu ne gine:))
jebemu
ocjene nose 40% bodova, a imam 3.5 :s
da se mene pita, ni na jednom faksu prosjek ocjena nebi nosil više od 10-15% ukupnih bodova
Ocjene neće presuđivat jer tu se svi kreću oko 3,8 do 4,8(postoje izuzetci poput tebe :D ) i razlika se stvara par bodova....Građevinu će ove godine upisivat oni koji su riješili višu razinu matematike jako dobro,to jest preko nekih 75% jer im niža razina nije onda ni blizu bila riješena ona i preko 90% jer matematika nosi 45%,a viša razina se množi sa 1,6 kao i što znaš...
Nažalost ja nisam među ovima boldanim :D
Bok! Zanimalo bi me ako je netko eventualno upućen i zna način bodovanja što se tiče ovog djela sa prosijekom ocjena. Da li se uzima samo konačni prosijek? Negdje sam vidio da se uzima u obzir i zaključna ocjena iz matematike i fizike tijekom 4 godine...Hvala unaprijed..:))
Uzima se prosjek ocjena kroz četverogodišnje školovanje.Znači ako si prolazio s recimo 4.2 imat ćeš 336/400 mogućih bodova :)
american_blind1
08.05.2010., 01:14
znam da matematiku priznaju 100% ,priznaju mi jos fiziku, eng, tjelesni, i jos nesto nemam ni ja pojma sta jos
meni je bitno da se prebacim ma koliko to bilo naporno :D
hvala na odgovoru
novi_dan
19.05.2010., 16:06
Ljudi zanima me hidrotehnički smjer građevinskog fakulteta u Zagrebu.
Točnije :koliko je težek,kakvi su profesori,mogućnosti zapošljavanja kasnije,kolika je navala na smjer,koliko ljudi prima(od njih koliko s plaćanjem koliko bez),organiziranost samog smjera
Također me zanima za ponuđene izborne predmet.
matematika 3 vs stohastički procesi
općenito vaša iskustva koji ste na tom smjeru ili imate pouzdane informacije
:)
plavetnilo100
19.05.2010., 17:55
Evo ti ovo ako može šta pomoć - http://info.grad.hr/gf/index.asp?pid=1654 .
novi_dan
19.05.2010., 18:53
bila sam na stranicam,ali me zanima nešto iz prve ruke i osobna iskustva
sabra_cadabra
20.05.2010., 11:12
pozdrav. ljudi, jel mi može ko pomoći? imam program iz metalnih i drvenih konstrukcija za napravit.
Treba dimenzionirati glavni nosač hale. Proračun obuhvaća dokaze napona uključivo stabilnost te dokaz deformacija. raspon je 20 m, raster 5 m.Razmak sekundarnih nosača je 2,8m. Pomozite
Elektron
20.05.2010., 20:13
Znate li možda ako treba još neke dodatne stvari napravit za upis na faks osim te državne mature i stavljanja faksa na listu prioriteta?
Bad Dream
21.05.2010., 01:33
Trenutno studiram građevinu u Splitu i htio bih se prebaciti ovu jesen u Zagreb, zvao sam refaradu i ako sam dobro shvatio moram imati 55 bodova i podnijeti zahtjev. Sad me zanima hoće li to utjecati na stipendiju(gradsku) i plaćanje faksa(sad sam bez plaćanja), i može li se zahtjev podnijeti bez tih 55 bodova jer 1.9. jos nisu gotovi svi ispiti, a bilo bi mi lakše ostaviti jedan ispit za 9. mjesec dakle do početka semestra bih imao 55 a mozda i 60 bodova.
Namjeravam ostaviti samo vjerojatnost pa ako ima ovdje netko tko je ovo isto napravio zanima me što sad misli o svojoj odluci tj. jeli požalio.
wozniak
29.05.2010., 12:39
maturanti , kak se krecu vasi bodovi ? ocjene, mat, fiz i hrv ?
znam da nas se prijavilo dosta na građevinu ove god, pa...
emanuelson1000
29.05.2010., 13:48
Ja sam usrao sve ove godine i nevjerojatno mi je žao.Građevinu želim studirat od 1. srednje i sad riješim državnu maturu Matematika 60 posto, fizika 68.75 , hrvatski oko 75 posto( sve viša razina) . Znam da nemam velike šanse za upast, al me zanima da li se može prebacit kasnije s TVZ graditeljstvo na sveučilište.Iz ocijena cu imat 355 bodova.Al matku riješim loše a uvijek išao po natjecanjima.Još se nisam oporavio i upropastio sam si ljeto :(
cc_army
29.05.2010., 20:15
Ja sam usrao sve ove godine i nevjerojatno mi je žao.Građevinu želim studirat od 1. srednje i sad riješim državnu maturu Matematika 60 posto, fizika 68.75 , hrvatski oko 75 posto( sve viša razina) . Znam da nemam velike šanse za upast, al me zanima da li se može prebacit kasnije s TVZ graditeljstvo na sveučilište.Iz ocijena cu imat 355 bodova.Al matku riješim loše a uvijek išao po natjecanjima.Još se nisam oporavio i upropastio sam si ljeto :(
S TVZ-a mozes na 2 nacina, prvi je da ponovno pises prijemni dogodine (odnosno maturu ili se prijavis s istom sljedece godine, kako to vec ide sada po novom) i onda krenes od prve godine ponovno na sveucilistu s tim da ti priznaju dobar broj ispita koji polozis na TVZ-u. Drugi je da zavrsis prve 3 godine na TVZ-u i tamo diplomiras (preddiplomski studij) i onda se prijavis na posljediplomski sveucilisni, samo sto ti onda ne daju da direktno upises posljediplomski na sveučilištu nego ti daju da prije polažeš razliku od 5-6 predmeta koji na TVZ-u ne postoje, te predmete moraš i odslušat naravno što ti oduzme jednu godinu. U svakom slucaju nemozes nikako proc u tim kombinacijama bez jedne goine studiranja dulje.
Neznam koliko si pratio rang liste proteklih godina... Građevina se upadala uvijek sa manje od 600 bodova, a ti imaš puno više. Pitanje je koliko je matematika/fizika bila lakša na državnoj u odnosu na stare prijemne, ali ako nije bila puno lakša ne bi se trebao bojati:top:
Arnold Strong
30.05.2010., 00:11
pozdrav. evo, ja bih htio postavit par pitanja, možda malo glupih.
znači ovak, vidio sam u 2 knjige i na službenoj stranici građevinskog fakulteta da izravan upis imaju oni koji su: išli na međunarodno iz fizike ili matematike, bili 1-3 iz fizike ili matematike i oni koji su bili 1. na županijskom natjecanju iz fizike ili matematike u jednom(bilo kojem) od 4 razreda. znači, kolko je ovo posljednje realno i jel moguće da se to promijeni do iduće godine i jel se sigurno na to oslanjat? jel se možd neko tak ove godine upiso? ja bi htio građevinu, 1. izbor mi je, a ovo mi se čini nekak prenerealno.
emanuelson1000
30.05.2010., 19:01
S TVZ-a mozes na 2 nacina, prvi je da ponovno pises prijemni dogodine (odnosno maturu ili se prijavis s istom sljedece godine, kako to vec ide sada po novom) i onda krenes od prve godine ponovno na sveucilistu s tim da ti priznaju dobar broj ispita koji polozis na TVZ-u. Drugi je da zavrsis prve 3 godine na TVZ-u i tamo diplomiras (preddiplomski studij) i onda se prijavis na posljediplomski sveucilisni, samo sto ti onda ne daju da direktno upises posljediplomski na sveučilištu nego ti daju da prije polažeš razliku od 5-6 predmeta koji na TVZ-u ne postoje, te predmete moraš i odslušat naravno što ti oduzme jednu godinu. U svakom slucaju nemozes nikako proc u tim kombinacijama bez jedne goine studiranja dulje.
Neznam koliko si pratio rang liste proteklih godina... Građevina se upadala uvijek sa manje od 600 bodova, a ti imaš puno više. Pitanje je koliko je matematika/fizika bila lakša na državnoj u odnosu na stare prijemne, ali ako nije bila puno lakša ne bi se trebao bojati:top:
Hvala na objasnjenju.Mislim da cu imat oko 723 bodova al mislim da je matura bila lagana samo sam ja blokiro i nisam rijesio zadatak koji je skoro 25 posto testa:( .Ove godine se prijavilo preko 3000 ,al svi smo mogli stavit 10 fakseva pa znam da je ovdje puno ferovaca,arhitekata i sl... Jos samo nesto jeli velika razlika između specijalistickog na tvz i diplomskog na građevini, jer nigdje ne mogu pronaći pravo objašnjenje.
wozniak
31.05.2010., 11:00
Hvala na objasnjenju.Mislim da cu imat oko 723 bodova al mislim da je matura bila lagana samo sam ja blokiro i nisam rijesio zadatak koji je skoro 25 posto testa:( .Ove godine se prijavilo preko 3000 ,al svi smo mogli stavit 10 fakseva pa znam da je ovdje puno ferovaca,arhitekata i sl... Jos samo nesto jeli velika razlika između specijalistickog na tvz i diplomskog na građevini, jer nigdje ne mogu pronaći pravo objašnjenje.
hm zaš misliš da s tim brojem bodova neces upast ? pa ja sam prošle god imo 700 i bio sam među prvih 15 ;) tako da ne vjerujem da ti se to puno promjenilo s obzirom da i ocjene donose 40 %... možda su fakat neki rasturili matišu, al kolko cujem nitko nije baš pretjerano zadovoljan zbog malo vremena, kao i ja xD
al na tvz bi s tim brojem bodova sigurno upao!
Kakve su ti ocjene ?
emanuelson1000
31.05.2010., 12:47
hm zaš misliš da s tim brojem bodova neces upast ? pa ja sam prošle god imo 700 i bio sam među prvih 15 ;) tako da ne vjerujem da ti se to puno promjenilo s obzirom da i ocjene donose 40 %... možda su fakat neki rasturili matišu, al kolko cujem nitko nije baš pretjerano zadovoljan zbog malo vremena, kao i ja xD
Kakve su ti ocjene ?
prosjek sva 4 razreda mi je 4.45 al da se u prva dva razreda nisam zezao imao bi puno bolji uspjeh... Ali jos mi je više žao zato što sam iz matke i logike išao na natjecanja(županijska)....ali nada umire posljednja :top:
Jos samo nesto jeli velika razlika između specijalistickog na tvz i diplomskog na građevini, jer nigdje ne mogu pronaći pravo objašnjenje.
Svodi se na to da sa specijalistickim na visoj nemozes dobiti ovlastenje. tj jako je tesko kako sada stvari stoje.
emanuelson1000
31.05.2010., 15:22
Svodi se na to da sa specijalistickim na visoj nemozes dobiti ovlastenje. tj jako je tesko kako sada stvari stoje.
OVO SAM NASAO NA DRUGOM FORUMU :
ne kužim .. jel vi bacate grah ili pričate iz iskustva ?
nekad davno postojali su fakulteti i više ..
rekoh nekad davno ..
fakultet - više ne postoji
viša -više ne postoji
za početak ...treba shvatit i razumjet sustav školovanja u državi u kojoj živite.
nije loše sam pročitat zakon i pročitat činjenice a naklapanja ostavit za birtiju .
fax je trajao oko 5 god a viša 2
danas postoji
stručni studij i sveučilišni studij
akademski
naziv stručni studij preddiplomski sveučilišni
trajanje 3-4 god 3-4
ECTS bodovi 180- 240 180- 240
naziv(titula) stručni prvostupnik prvostupnik struke
nakon toga ako želite nastavit specijalistički diplomski stručni diplomski sveučilišni
trajanje 1-2 god 1-2
ects bodovi 60-120 60-120
ukupno ects
bodova 300 300
naziv(titula) specijalist struke magistar struke
zakon je ZAKON i tu je vrlo jasno crno na bijelo napisano tko je šta
cijeli zakon imate tu
http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=25444
a naj bitnije u cijeloj priči je ..
upis u komoru->žig i ovlaštenje
Uvjeti za upis u imenik ovlaštenih arhitekata, odnosno ovlašteni inženjera
Članak 93.
Pravo na upis u imenik komore ima fizička osoba koja kumulativno
ispunjava slijedeće uvjete:
- da je potpuno poslovno sposobna,
- da ima prebivalište na teritoriju Republike Hrvatske,
- da je zdravstveno sposobna za obavljanje poslova,
- da je uspješno završila odgovarajući preddiplomski i diplomski sveučilišni
studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kojim se stječe
akademski naziv magistar inženjer ili da je uspješno završila odgovarajući
specijalistički diplomski stručni studij kojim se stječe stručni naziv stručni specijalist inženjer ako je tijekom cijelog svog studija stekla najmanje 300 ECTS
bodova, odnosno da je na drugi način propisan posebnim propisom stekla
odgovarajući stupanj obrazovanja odgovarajuće struke,
- da je po završetku odgovarajućeg diplomskog sveučilišnog studija
uspješno provela propisani komorski postupak za vježbenike buduće kandidate
za upis u komoru u trajanju od najmanje dvije godine ili da je po završetku
odgovarajućeg specijalističkog diplomskog stručnog studija uspješno provela
propisani komorski postupak za vježbenike buduće kandidate za upis u komoru u
trajanju od najmanje četiri godine,
- da je položila stručni ispit za obavljanje poslova prostornog uređenja,
odnosno graditeljstva,
- da protiv nje nije pokrenuta istraga, odnosno da se protiv nje ne vodi
kazneni postupak zbog kaznenog djela koji se vodi po službenoj dužnosti,
- da je dostojna za obavljanje arhitektonskih i inženjerskih poslova i
- da ne obavlja poslove koji su nespojivi s arhitektonskom i inženjerskom
djelatnošću.
dakle jedina razlika između specijalista struke i magistra struke
je u tome što spec treba 4 godine pristupnog staža a mag 2 god .
perkokc
01.06.2010., 00:05
Kakve su ti ocjene ?
ove godine je mnogo drugačije, i sumnjam da će se upadat sa 700 bodova... jer ova državna matura je smiješna (bar po meni), prelagana su pitanja. od 30 pitanja, 20 bi ih trebao znati odgovoriti svaki učenik koji je imao recimo 3 iz matematike. jedno jedino pitanje je "teško", tok funkcije, a "teško" je samo zato jer ima 3-4 stvari za računanje...
naš prijamni je bio puno puno teži i vjerujem da će se ove godine upisivat ljudi sa 80 - 85 % rješene matke, em zbog toga što je 3000 prijavljenih, em zbog toga što je relativno lagan ispit bio...
@emanuelson... nadam se da te nisam obeshrabrio, to mi nikako nije bio cilj, ovo je moje mišljenje, možda čak i presubjektivno, nadam se da sam pogriješio u procjenama :mig:
wozniak
01.06.2010., 02:26
ove godine je mnogo drugačije, i sumnjam da će se upadat sa 700 bodova... jer ova državna matura je smiješna (bar po meni), prelagana su pitanja. od 30 pitanja, 20 bi ih trebao znati odgovoriti svaki učenik koji je imao recimo 3 iz matematike. jedno jedino pitanje je "teško", tok funkcije, a "teško" je samo zato jer ima 3-4 stvari za računanje...
naš prijamni je bio puno puno teži i vjerujem da će se ove godine upisivat ljudi sa 80 - 85 % rješene matke, em zbog toga što je 3000 prijavljenih, em zbog toga što je relativno lagan ispit bio...
@emanuelson... nadam se da te nisam obeshrabrio, to mi nikako nije bio cilj, ovo je moje mišljenje, možda čak i presubjektivno, nadam se da sam pogriješio u procjenama :mig:
sory al meni kojem su građevina i medicina među prva 3 prijavljena faksa je bilo prenaporno učit i fiziku i kem i bio i hrv i eng i mat....a uz to i za školu, s tim da su na matematici premalo vremena stavili...a normalno budući da je državna matura da moraju stavit lakše zadatke nego na prijemnima jer ju i treba proć većina učenika, ali je problem rješit za nešto bolji uspjeh ...nez, meni to nekak sve stresno bilo. od 3 mj do 7. :S
cc_army
02.06.2010., 01:48
ne kužim .. jel vi bacate grah ili pričate iz iskustva ? .....
da ne kvotam sve... istina je da po svemu sto sada pise jedina razlika između sveučilišnog i veleučilišnog je u 2 odnosno 4 godine prakse prije polaganja stručnog ispita i prijave za članstvo u komori.
Ali to nije jedina razlika. Ono sto se sigurno nece moci sa veleucilisnim je bavljenje znanstvenim radom i daljnji nastavak skolovanja (doktorat) bez polaganja neke razlike. Iako pretpostavljam da te to ne zanima.
Ali sto je bitnije... Nazalost kao i sve ostalo kod nas i pitanje budućih ovlasti građevinara još uvijek nije jasno, a kako prva generacija bolonje još uvijek nije gotova ni sa skolovanjem, a jos pogotovo puno ima do stručnog ispita, tako ti nitko još uvijek nezna ništa sigurno reći... U pripremi su nekakve promjene u smislu sužavanja ovlasti građevinara isključivo na područje njihove specijalizacije, to bi se reguliralo sa nekim potrebnim brojem etcs bodova iz određene skupine predmeta... Sad je pitanje cime ces se željeti baviti i hoćeš li na veleučilištu imati mogućnost odslušati dovoljan broj predmeta iz područja koje te zanima da bi ispunio uvjete o broju etcs bodova... Sveučilišni studij ti daje puno veću lepezu mogućih predmeta, ima 8 smjerova... Na veleučilištu će ti manevarski prostor sigurno biti manji, ali koliko i na koji način ti nitko još uvijek ne zna reći. U svakom slučaju ako ćeš imati želju baviti se nekim konkretnim područjem građevine, sveučilište će ti sigurno dati puno više mogućnosti i nekako mi se čini da je puno manja komplikacija položit razliku predmeta nakon što se završi veleučilišni i završiti sveučilišni posljediplomski nego ulaziti u neke komplikacije sa tvz-om.
gost_611
08.06.2010., 19:11
imal iko da mi reče koliko se dugo piše ispit iz mehanike?... ja se nadam 3 sata...
tom1001
09.06.2010., 00:17
Evo ovako ... trenutno studiram građevinu rijeci e sad htio bi se prebaciti u zagreb ... sad me zanima dal postoji netko tko je to već napravio pa da mi kaže svoje dojmove ... dal je teško dat razliku, koji su predmeti na drugoj teški i tako...
Hvala unaprijed na odgovoru
_jenny_
09.06.2010., 11:34
imal iko da mi reče koliko se dugo piše ispit iz mehanike?... ja se nadam 3 sata...
Mislim da puna 2 sata (moguće čak da 2 i pol, no nisam sigurna, mislim da ne).
ne kužim .. jel vi bacate grah ili pričate iz iskustva ?
nekad davno postojali su fakulteti i više ..
rekoh nekad davno ..
fakultet - više ne postoji
viša -više ne postoji
za početak ...treba shvatit i razumjet sustav školovanja u državi u kojoj živite.
....
dakle jedina razlika između specijalista struke i magistra struke
je u tome što spec treba 4 godine pristupnog staža a mag 2 god .
CC-army je dobro odgovorio.
Nazalost kod nas je situacija takva kakva je, zakon se mjenja svake godine, nitko jos nije upisan u komoru pod ovim zakonom, a prvi ce tek moci za 5 godina. ko zna sta ce tada biti.
Nemam sad volje raspravljat -ugl GF je totalna farsa, a TVZ jos veca; samo dobronamjeran savjet od mene, ako mozes upisi(prebaci se na) GF, znanje ce ti ionako ovisiti o zalaganju i motivaciji, sta god zavrsis, al ovako bar imas papir koji sigurno vise znaci. I smanji malo dozivljaj, dok ne dozivis sustav skolovanja u drzavi u kojoj zivis :mig:
gradjevinarka:)
12.06.2010., 19:14
da li itko zna, da li je moguće nakon tri godine na TVZu na građevinarstvu, se prebaciti na građevinski fakultet zadnje dvije godine i magistrirati?
Hvala lijepo!
emanuelson1000
13.06.2010., 15:34
ala najgori su mi oni koji samo pljuju po skolovanju u hrvatskoj,a proizvodimo najbolje strucnjake...europa nas cijeni,a mi sami sebe ne:flop:
_jenny_
13.06.2010., 18:31
da li itko zna, da li je moguće nakon tri godine na TVZu na građevinarstvu, se prebaciti na građevinski fakultet zadnje dvije godine i magistrirati?
Hvala lijepo!
Koliko ja znam, moguće je, no moraš prije diplomskog položiti razliku predmeta.
Matan92
14.06.2010., 21:31
Koliko ja znam, moguće je, no moraš prije diplomskog položiti razliku predmeta.
ugl poslije tvz-a se moze nastaviti?
_jenny_
15.06.2010., 10:35
Da, može se nastaviti (samo gubiš tu jednu godinu, ništa drugo).
emanuelson1000
15.06.2010., 19:00
ja se sad ne mogu odluciti sto studirati...najvise me vuce građevina,al to necu upisat,pa sad ne znam gdje nastavit skolovanje...mogao bih upasti na fsb,promet-logistiku i tvz,pa me zanima sto bi mi bilo najbolje upisat kako bi se mogao jednom prebacit na GF ako me i dalje bude to zanimalo(tvz bas ne bi jer je strucni studij)...sta bi morao polagati ako se prebacim s fsb(ako upadnem:top:) i da li se moze prebacit s logistike
Gf uz arhitekturu je po meni najbolji:frajer:
_jenny_
15.06.2010., 20:59
Mislim da ti to trenutno nitko ne može točno reći. Morao bi prvo upisati i onda vidjet kako ti tamo ide pa nazvat referadu (ili otići tamo osobno) pa ih pitati jel bi se mogao prebacit i što bi ti priznali od predmeta koje si položio...
Kud nas baš u isti koš s arhitekturom trpaš :kava: :zubo:
ja se sad ne mogu odluciti sto studirati...najvise me vuce građevina,al to necu upisat,pa sad ne znam gdje nastavit skolovanje...mogao bih upasti na fsb,promet-logistiku i tvz,pa me zanima sto bi mi bilo najbolje upisat kako bi se mogao jednom prebacit na GF ako me i dalje bude to zanimalo(tvz bas ne bi jer je strucni studij)...sta bi morao polagati ako se prebacim s fsb(ako upadnem:top:) i da li se moze prebacit s logistike
Gf uz arhitekturu je po meni najbolji:frajer:
definitivno tvz, stručni studij graditeljstva
kad bi se prebacivao, priznaju ti nekoliko predmeta, tipa mehaniku i deskritpivnu geometriju koji su 2 najteža predmeta na prvoj godini, a na tvzu su lakši.....
mada me nemoj držati za riječ, možda širim dezinformacije, ali mi se čini da mi je tako rekla jedna kolegica....
ne vidim baš neke koristi od prometa i fsba kod prebacivanja na gf
_jenny_
15.06.2010., 22:13
Jesi siguran da se s tvz-a može prebacit prije završetka treće godine (ja nisam, zato pitam, možda netko zna bolje od mene)?
Što se prebacivanja s fsb-a tiče... Mislim da bi trebali priznat matematiku i mehaniku...:ne zna:
emanuelson1000
15.06.2010., 22:27
Jesi siguran da se s tvz-a može prebacit prije završetka treće godine (ja nisam, zato pitam, možda netko zna bolje od mene)?
Što se prebacivanja s fsb-a tiče... Mislim da bi trebali priznat matematiku i mehaniku...:ne zna:
ma ja mislim i da se bolje prebacit poslije trece kad dobijes diplomu barem za prvostupnika i onda probat magistrirat nego u pocetku odmah izgubit godinu:kava:
perkokc
16.06.2010., 12:27
definitivno ti je bolje upisat tvz umjesto prometa ili fsba jer ti priznaju dosta predmeta, ove najteže, a i dobiš neka znanja vezana uz struku koja na prometu i fsbu sigurno nećeš dobit, a koristit će ti u daljnjem školovanju. moj savjet je da odeš na tvz, lakše je, a i korisnije, bar po mom nekom sudu :D
emanuelson1000
16.06.2010., 15:58
definitivno ti je bolje upisat tvz umjesto prometa ili fsba jer ti priznaju dosta predmeta, ove najteže, a i dobiš neka znanja vezana uz struku koja na prometu i fsbu sigurno nećeš dobit, a koristit će ti u daljnjem školovanju. moj savjet je da odeš na tvz, lakše je, a i korisnije, bar po mom nekom sudu :D
evo upao sam na TVZ,al doci cu ja na vas faks,necete me se samo tako rijesit:lol::lol:
16.06.2010., 20:54
ljudi..mene zanima..da li se možemo prebaciti nakon prve godine tvza(građevinarstva) na GF?
koliko predmeta ima na tvzu na prvoj godini?
koja su to ,ako itko može nabrojati! :)
Hvalaa
Hvala lijepo!
Dakle, posto mi najbolji frend studira na tvz-u i planira se prebacit na GF, govorim iz prve ruke :mig:
Dakle, zavrsi tri godine na tvz-u, i odi polagat razliku na GF, imat ces 11 predmeta razlike (svi predmeti ti se priznaju, a tih 11 nema na tvz-u pa ih zato moras polagat). Na TVZ-u u 4 semestru biras izmedu 4 smjera, pa ovisi koji smjer izaberes imat ces razlicit broj ispita koje moras polagat!
ali broj ispita ti je uglavnom oko 10-11.
ljudi..mene zanima..da li se možemo prebaciti nakon prve godine tvza(građevinarstva) na GF?
koliko predmeta ima na tvzu na prvoj godini?
koja su to ,ako itko može nabrojati! :)
Hvalaa
Nakon prve se ne mozes prebacit, ali mozes nakon trece! :mig:
U prvom semestru na prvoj godini imas 7 predmeta (Elementi zgrada I, Građevinski materijal, Matematika I, Nacrtna geometrija u graditeljstvu I ,Povijesni razvoj graditeljstva, Tehnička mehanika,Tjelesna i zdravstvena kultura I) a u drugom semestru 8.predmeta ( Matematika II, Proračun Konstrukcija, Elementi Zgrada II, TZK II, Sociologija Rada, Nacrtna geometrija II, Osnove geologije, Fizika).
eto nadam se da sam pomogla :mig:
17.06.2010., 01:41
da, ja bi se odmah nakon prve prebacila..
trebala bih polagat ponovo državnu maturu..(čini mi se)
i pisati fiziku i matematiku..
nisam upala na GF sada..već na tvz..:(
al eto..
valjda ću uspjeti..
moram sutra do fakseva i ispitati tu opciju..
Hvala puno Lily89!
stvarno puno puno puno punoooo hvalaa!!!!!!!!
_jenny_
17.06.2010., 09:51
Kako je Lily89 rekla, mislim da ne možeš nakon prve, ali na mojoj godini ima cura koja se prebacila s tvz-a nakon prve.
Najbolje je da odeš u referadu na gf i pitaš postoji li ikakva mogućnost da to napraviš nakon prve, oni će ti znati točno reći (a i jako su dobri i sve lijepo objasne). To ti je najsigurnija opcija...:mig:
jujitsu
22.06.2010., 17:17
za starije studente. sto pitaju na usmenom iz mehanike osim dinamickog vijka, centralne osi, lancanica, 1. i 2. invarijante, onih sustava (odredeni, neodredeni, predodredeni, mehanizmi u uzem smislu) i virualnog rada :D
jel to sve ili ima jos nesto?
_jenny_
23.06.2010., 21:34
Odi na grad.hr, onda dolje desno na studentski forum i tamo pitaj. Ja ti ne mogu pomoći jer me pitao prof Meštrović, a on ne drži meh1 ove godine...:raspa:
Afinefrenzy
27.06.2010., 18:09
sory al meni kojem su građevina i medicina među prva 3 prijavljena faksa je bilo prenaporno učit i fiziku i kem i bio i hrv i eng i mat....a uz to i za školu, s tim da su na matematici premalo vremena stavili...a normalno budući da je državna matura da moraju stavit lakše zadatke nego na prijemnima jer ju i treba proć većina učenika, ali je problem rješit za nešto bolji uspjeh ...nez, meni to nekak sve stresno bilo. od 3 mj do 7. :S
Slazem se...ja imam ukupno 726 bodova, s tim da se za drzavnu gotovo i nisam pripremala....jednostavno nisam imala vremena...građevina mi je prvi izbor valjda cu upast...također sam razmisljala o grafickom fakultetu, jel netko zna nesto o tome? :/
Pozdrav ljudi!
Jel ima netko profesora Rajcica? Kakav je on profesor? Sto trazi,kakvi su mu ispiti?pisite u inbox plisss ocajna hehe
nemec_kc
01.07.2010., 14:13
imam jedno pitanje vezano uz prosjek građevinskog fakulteta...
da li netko zna kolko on iznosi jer me zanima za dom?? hvala
Imam pitanje vezano za upis:
nakon što na postani-student.hr potvrdimo upis, moramo nositi dokumente na faks. Koje dokumente moramo nositi i kad?
_jenny_
02.07.2010., 18:29
Imam pitanje vezano za upis:
nakon što na postani-student.hr potvrdimo upis, moramo nositi dokumente na faks. Koje dokumente moramo nositi i kad?
Kada dođe vrijeme za to, na stranici faksa (www.grad.hr) bi trebala biti obavijest. Možeš i nazvati referadu (na stranici faksa s desne strane klikneš na studentska referada, tamo imaš brojeve i radno vrijeme).
Pitanje za starije studente:
imam namjeru ovo ljeto naučiti autocad. Je li crtanje u tom programu bitno za studiranje i koliko će mi znanje tog programa koristiti u budućnosti?
cc_army
06.07.2010., 19:07
imam namjeru ovo ljeto naučiti autocad. Je li crtanje u tom programu bitno za studiranje i koliko će mi znanje tog programa koristiti u budućnosti?
hm... Ako naucis ACAD prije pocetka prve godine moguce je da se odmah oslobodis predmeta "osnove inženjerske informatike I" na ulaznom kolokviju tako da uopce vise ne moras slusat dio tog predmeta koji se odnosi na ACAD. Ali to ti nije preveliki uspijeh jer taj predmet ima 1h tjedno, ne ocjenjuje se, i bez obzira znas li ACAD ili ne to je definitivno najlaksi predmet na cijelom studiju.
Osim tog, ACAD u principu neces koristit uopce sve do trece godine kad ce ti bit potreban za 5-6 programa. Ali opet, i tada ces koristiti samo osnovne crtacke alate u 2D-u koje savrseno naucis za dan-dva kada pocmes raditi programe.
Tako da... ako imas vremena i ako ti se da , nauci ACAD, neces nista izgubit definitivno. Samo se nemoj zavaravati da ces od tog imati velike koristi, ACAD je najmanji problem na faksu.
snalaženje u ACADu nije toliko bitno dok ne dođeš do negdje 3. godine, a nakon faksa je neophodno, osim ako ne misliš biti voditelj gradilišta.
osnove se savladaju za nekoliko sati, ako imaš nekog da ti pomaže.
ja ne bih čekala 3. godinu da počnem raditi s ACAD-om (kad navale programi, nemaš baš vremena za proučavanje osnova), čim prije se izvježbaš, tim bolje...
emanuelson1000
08.07.2010., 10:33
Jel mi neko moze reci jesu li ljudi na GF normalni???Stavili su upise na fakultet od 12.7. do 16.7.,a upisivanje preko postani student traje od 7.7. do 20.7. i sad ja koji sam trenutno 420.,a s pomakom 148. ne znam hocu li stici preko interneta upisati,a siguran sam 99% da cu upasti među 180 koliko ih faks prima, i zbog toga mozda budem morao na drugi faks:mad: uvjerio sam se kako je slaba organizacija na faksu i sve sam blizi odlasku na FSB(upisi od 8.-23. 7.)
mUrMillo hRnIć
08.07.2010., 18:11
kakva je gori organizacija faksa u vas u Zg-u.ja san u Splitu na GAF-u.organizacija in je ajme majko 6 ispita se preklapa.3 nemos pisat.uzas uzas.uvik je bija lose organiziran faks.al ovo sad sta rade je ubiboze.
Afinefrenzy
09.07.2010., 00:56
Jel mi neko moze reci jesu li ljudi na GF normalni???Stavili su upise na fakultet od 12.7. do 16.7.,a upisivanje preko postani student traje od 7.7. do 20.7. i sad ja koji sam trenutno 420.,a s pomakom 148. ne znam hocu li stici preko interneta upisati,a siguran sam 99% da cu upasti među 180 koliko ih faks prima, i zbog toga mozda budem morao na drugi faks:mad: uvjerio sam se kako je slaba organizacija na faksu i sve sam blizi odlasku na FSB(upisi od 8.-23. 7.)
Pa bas to i mene zanima!! koi idioti :mad: :mad:
wozniak
09.07.2010., 19:13
hahaha, bez brige ; do srijede / četvrtka ćeš upast već ;) tak da bez panike...
emanuelson1000
09.07.2010., 22:20
hahaha, bez brige ; do srijede / četvrtka ćeš upast već ;) tak da bez panike...
Upao sam:cerek::cerek::cerek:
wozniak
10.07.2010., 02:18
Upao sam:cerek::cerek::cerek:
et vidiš ;) ipak ljudi znaju što rade...:)
vi koji ste upali ove godine...koliko ste ukupno bodova imali s mature i prosjeka ocjena??
wozniak
10.07.2010., 12:26
vi koji ste upali ove godine...koliko ste ukupno bodova imali s mature i prosjeka ocjena??
ufff^^ ma ove godine su ti upali samo oni s 4.7-5.0 valjda prosjekom i rasturenom maturom :o baš je ove god bila navala na građevinu, super
ufff^^ ma ove godine su ti upali samo oni s 4.7-5.0 valjda prosjekom i rasturenom maturom :o baš je ove god bila navala na građevinu, super
moj prosjek je 3.58 i upao sam kao 110. :)
al jebiga, maturu sam rasturio
wozniak
11.07.2010., 05:03
stariji studenti, jel bi mi mogli dat savjet koja 2 izborna predmeta da uzmem na prvoj godini prvom semestru ? ja mislim povijest graditeljstva i engleski...pa me zanima jel problematičan taj eng i malo informacija bih molio hehe..hvala ;))
stariji studenti, jel bi mi mogli dat savjet koja 2 izborna predmeta da uzmem na prvoj godini prvom semestru ? ja mislim povijest graditeljstva i engleski...pa me zanima jel problematičan taj eng i malo informacija bih molio hehe..hvala ;))
ja isto planiram engleski. pise da je potrebno Intermediate znanje sto bi sada
svi trebali imati. nikakav problem taj engleski, barem meni, ako imaš volje učiti
nove riječi vezane za građevinu. čini mi se kao najkorisniji izborni.
Povijest graditeljstva ti je naporna, pise pod obavezna literatura 2 knjige od Damjanov
koje sam ja imao sad kroz 4 godine za likovni u srednjoj.
meni čisti užas i dosada. rađe uzimam uvod u graditeljstvo
ide li tko od vas u utorak na upis?
wozniak
11.07.2010., 13:22
ja isto planiram engleski. pise da je potrebno Intermediate znanje sto bi sada
svi trebali imati. nikakav problem taj engleski, barem meni, ako imaš volje učiti
nove riječi vezane za građevinu. čini mi se kao najkorisniji izborni.
Povijest graditeljstva ti je naporna, pise pod obavezna literatura 2 knjige od Damjanov
koje sam ja imao sad kroz 4 godine za likovni u srednjoj.
meni čisti užas i dosada. rađe uzimam uvod u graditeljstvo
aha, al ja baš nemam neko predznanje iz eng tak da me malo strah a znam da ja najkorisniji izborni...a povijest graditeljstva, uff, išao u sam u desetu i ako sam se s nečim namučio je bila likovna umjetnost tako da vjerujem da već dosta toga i znam xD DAJ MI RECITE JOŠ MALO O TOM ENGLESKOM :P
I DA, ČUJEM DA SU FIZIKA, NACRTNA GEOMETRIJA I MEHANIKA 1 UBITAČNI pa daj mi malo i o tim predmetima recite molim vas, hvala...;))
pa ja koliko sam čuo da je fizika dosta lagana,, da su to samo nekih 200 pitanja što treba napamet nabubat
aha, al ja baš nemam neko predznanje iz eng tak da me malo strah a znam da ja najkorisniji izborni...a povijest graditeljstva, uff, išao u sam u desetu i ako sam se s nečim namučio je bila likovna umjetnost tako da vjerujem da već dosta toga i znam xD DAJ MI RECITE JOŠ MALO O TOM ENGLESKOM :P
I DA, ČUJEM DA SU FIZIKA, NACRTNA GEOMETRIJA I MEHANIKA 1 UBITAČNI pa daj mi malo i o tim predmetima recite molim vas, hvala...;))
hah i nas su u 11. ubijali s likovnim, ali nema sanse da to opet uzmem :rofl:
nemam sta bas reci o engleskom, ovako pise u programu:
What' s Cool about Being an Engineer. Go Where the Action Is. Environmental
Engineering. Disposal of Wastes. Principal Construction Materials. The Birth of
Modern Structures and Improved Materials. Tunnels. Canals. Transportation
Engineering. Construction of a Road. Bridges. How are Bridges Built?. Designing
an Airport. Rail Transport. Structural Actions. Domes. What Holds a Dome
together?. The Forces Acting on Bridges. Skyscrapers. How to Resist Wind
te stvari zapravo mozes i kasnije sam ucit ako imas volje, ne gubis nista
ako ga ne uzmes. prvi semestar matematika je glavna, to se mora stisnut
i proći. isto tako i deskriptivna, pogotovo mi iz gimnazija koji pojma o tome
nemamo. ostalo je lagano, fizika je ponavljanje sva 4 razreda i bas kako je
moonan rekao, nekih 200 pitanja se prođe i to je to.
drugi semestar opet matematika 2 jako jako bitna i mehanika koja je isto dosta
teska. imam doma hrpu knjiga starih 30 godina od kojih su jos mnoge na popisu,
ali ni po jednoj se ne uci jer unutra ima takvih bolesnih detalja.
samo skripte :mig: frend je sada upisao 2. godinu i kaze da jedina knjiga koju
je ove godine imao je iz deskriptivne geometrije za 1. semestar.
wozniak
11.07.2010., 15:14
hah i nas su u 11. ubijali s likovnim, ali nema sanse da to opet uzmem :rofl:
nemam sta bas reci o engleskom, ovako pise u programu:
What' s Cool about Being an Engineer. Go Where the Action Is. Environmental
Engineering. Disposal of Wastes. Principal Construction Materials. The Birth of
Modern Structures and Improved Materials. Tunnels. Canals. Transportation
Engineering. Construction of a Road. Bridges. How are Bridges Built?. Designing
an Airport. Rail Transport. Structural Actions. Domes. What Holds a Dome
together?. The Forces Acting on Bridges. Skyscrapers. How to Resist Wind
te stvari zapravo mozes i kasnije sam ucit ako imas volje, ne gubis nista
ako ga ne uzmes. prvi semestar matematika je glavna, to se mora stisnut
i proći. isto tako i deskriptivna, pogotovo mi iz gimnazija koji pojma o tome
nemamo. ostalo je lagano, fizika je ponavljanje sva 4 razreda i bas kako je
moonan rekao, nekih 200 pitanja se prođe i to je to.
drugi semestar opet matematika 2 jako jako bitna i mehanika koja je isto dosta
teska. imam doma hrpu knjiga starih 30 godina od kojih su jos mnoge na popisu,
ali ni po jednoj se ne uci jer unutra ima takvih bolesnih detalja.
samo skripte :mig: frend je sada upisao 2. godinu i kaze da jedina knjiga koju
je ove godine imao je iz deskriptivne geometrije za 1. semestar.
aha, hvala ti ;) onda ipak možda ne uzmem eng, nebi baš riskirao budući da ga fkt nemam pojma...ugl, kakva je onda poslovna ekonomija ?? :eek:
aha, hvala ti ;) onda ipak možda ne uzmem eng, nebi baš riskirao budući da ga fkt nemam pojma...ugl, kakva je onda poslovna ekonomija ?? :eek:
to uglavnom uvode ljude koji bi jednog dana mogli voditi nešto privatno.
tu malo listaj, od strane 25 pocinju predmeti, strana 42 su izborni
wozniak
11.07.2010., 15:41
to uglavnom uvode ljude koji bi jednog dana mogli voditi nešto privatno.
tu malo listaj, od strane 25 pocinju predmeti, strana 42 su izborni
hvala puno :mig:
kamikaza206
11.07.2010., 15:43
ne brinite se za izborni,radije kolokvirajte matematiku i deskiptivnu ;)
wozniak
11.07.2010., 15:47
ne brinite se za izborni,radije kolokvirajte matematiku i deskiptivnu ;)
o da, iskreno najviše me strah te geometrije. nema osobe koja mi nije rekla da cu imat velikih problema s tim :S :flop:
emanuelson1000
11.07.2010., 17:21
Ja cu uzeti uvod u graditeljstvo (Predaje Jure Radic) i poslovnu ekonomiju il engleski:cerek:
Ja cu uzeti uvod u graditeljstvo (Predaje Jure Radic) i poslovnu ekonomiju il engleski:cerek:
jaaao jure, mozda se i predomislim u vezi uvoda onda :rofl:
vik_titanik
11.07.2010., 18:49
Pozdrav! Meni fali još tridesetak mjesta za upad na građevinu u Zagrebu i jako se polako pomiče. Ne znam kakve su mi šanse za upad s obzirom na to da su upisi do 15., a potvrđuje se do 20. Zašto su to napravili? :ne zna: Ima li tko uvid u situaciju?
Pozdrav! Meni fali još tridesetak mjesta za upad na građevinu u Zagrebu i jako se polako pomiče. Ne znam kakve su mi šanse za upad s obzirom na to da su upisi do 15., a potvrđuje se do 20. Zašto su to napravili? :ne zna: Ima li tko uvid u situaciju?
Stvarno ne znam. Ako ti piše da s pomakom upadaš, na tvojem bi mjestu pričekao još dan-dva, a ako nakon tog vremena ne budeš 'unutra', nazvao bih faks i pitao ih. Oni znaju najbolje.
Nego, za upis nam trebaju svjedodžbe, domovnica, slike i potvrda o uplati?
vik_titanik
11.07.2010., 19:47
Stvarno ne znam. Ako ti piše da s pomakom upadaš, na tvojem bi mjestu pričekao još dan-dva, a ako nakon tog vremena ne budeš 'unutra', nazvao bih faks i pitao ih. Oni znaju najbolje.
Nego, za upis nam trebaju svjedodžbe, domovnica, slike i potvrda o uplati?
Nadam se da će do 15. potvrditi svi koji namjeravaju upisat. Ali svakako ću pričekat. Budem ih i nazvala, to mi je najpametnije.
To je sve što moraš ponijet, koliko ja znam. :mig:
Danaida
11.07.2010., 21:13
Ej ljudi,evo ne znam gdje da ovo pitam:
postoji li netko ko se prebacivao s građevine na arhitekturu? Koliko predmeta priznaju i koje?
ako znate da je vec negdje odgovoreno, moze samo link:)
Hvala:D
postoji li netko ko se prebacivao s građevine na arhitekturu? Koliko predmeta priznaju i koje?
nema jednostavnog prebacivanja, mora se polagati prijemni (percepcija i crtanje, po novom). priznaju se matematika i fizika (barem su se nekad priznavale)...
prebacivanja su opcenito uzasna, recimo s TVZ graditeljstva
na građevinu treba poloziti razliku od 9 ispita :o
emanuelson1000
12.07.2010., 13:35
jeste vi svi stavili sliku za iksicu na postani student.i kada ce nas slikat na faksu jer je rok za postavljanje slike istekao?
Night elf
12.07.2010., 14:23
Znam da je pitanje glupo, ali mora li se kopija domovnice ovjeravati? Ili, budući da piše 'preslika dokaza o državljanstvu', može li se umjesto preslike domovnice donijeti ovjerena preslika putovnice kao dokaz državljanstva, kao što se moglo podnijeti Ministarstvu za pokretanje postupka nostrificiranja svjedožbi...?
Zaboravila sam danas ovjeriti kopiju domovnice, radno vrijeme im je završeno, a večeras idem u Zagreb...
emanuelson1000
12.07.2010., 14:30
Znam da je pitanje glupo, ali mora li se kopija domovnice ovjeravati? Ili, budući da piše 'preslika dokaza o državljanstvu', može li se umjesto preslike domovnice donijeti ovjerena preslika putovnice kao dokaz državljanstva, kao što se moglo podnijeti Ministarstvu za pokretanje postupka nostrificiranja svjedožbi...?
Zaboravila sam danas ovjeriti kopiju domovnice, radno vrijeme im je završeno, a večeras idem u Zagreb...
mislim da moze i putovnice jer oni traze dokaz da si hrv. drzavljanin a i to je dokaz:top:
Danas sam bio na upisu, možeš dati normalnu kopiju domovnice, ne mora biti ovjerena (moja nije bila, i nije bilo nikakvih problema). Rodni list ne treba. Ne morate nositi svjedodžbe za sva 4 razreda srednje škole, trebate samo svjedodžbe za državnu maturu.
Night elf
12.07.2010., 15:17
Danas sam bio na upisu, možeš dati normalnu kopiju domovnice, ne mora biti ovjerena (moja nije bila, i nije bilo nikakvih problema). Rodni list ne treba. Ne morate nositi svjedodžbe za sva 4 razreda srednje škole, trebate samo svjedodžbe za državnu maturu.
Svjedodžbe za državnu maturu? A šta za nas izvan RH koji nismo dobili te svjedodžbe? A ja sam po ovome
'Izvornik svjedodžbe o završenome četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju (kandidati koji su srednju školu završili izvan RH i potvrdu o priznavanju - nostrifikaciju)'
shvatila da treba završnu svjedodžbu iz srednje škole....
wozniak
12.07.2010., 15:25
e, izborne predmete odma prijavljujemo sad ili ?
Afinefrenzy
12.07.2010., 20:05
Svjedodžbe za državnu maturu? A šta za nas izvan RH koji nismo dobili te svjedodžbe? A ja sam po ovome
'Izvornik svjedodžbe o završenome četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju (kandidati koji su srednju školu završili izvan RH i potvrdu o priznavanju - nostrifikaciju)'
shvatila da treba završnu svjedodžbu iz srednje škole....
Mislim da nama iz BiH ne treba svjedodžba drzavne mature, buduci da to sluzi samo kao dokaz o zavrsenom skolovanju....ja to nisam ni dobila, tako da....
Jel za upis trebaju samo dokumenti navedeni na stranici fax-a? ja neam namjeru nosit rodni list i to, buduci da ne pise na stranici.
Afinefrenzy
12.07.2010., 20:07
Ovaj, jesi im ti dao sliku za index ili?
čuo sam da se jucer cekalo po 3 sata i da ih se niti pola nije upisalo
na studomat... vecina ih je uzela engleski tak da kad sutra dodem necu
niti moci birati izborni :o
emanuelson1000
13.07.2010., 12:47
čuo sam da se jucer cekalo po 3 sata i da ih se niti pola nije upisalo
na studomat... vecina ih je uzela engleski tak da kad sutra dodem necu
niti moci birati izborni :o
Sta se odmah biraju izborni???:mad:
građevinko
13.07.2010., 13:08
Jel može netko preporučiti koji su izborni dobri u prvom semestru, a koje treba izbjegavati? Hvala
emanuelson1000
13.07.2010., 13:27
Jel može netko preporučiti koji su izborni dobri u prvom semestru, a koje treba izbjegavati? Hvala
engleski je najlaksi,to ti je znanje engleskog na razini 2. razreda gimnazije:rofl:
građevinko
13.07.2010., 13:30
engleski je najlaksi,to ti je znanje engleskog na razini 2. razreda gimnazije:rofl:
Hvala ti! A između Uvoda u graditeljstvo i Povijesti graditeljstva?
emanuelson1000
13.07.2010., 13:43
Hvala ti! A između Uvoda u graditeljstvo i Povijesti graditeljstva?
gle,uvod ti predaje Jure Radic:eek:,a povijest graditeljstva ti je vise streberski predmet(nesto slicno kao likovni u gimnaziji) :cerek:
wozniak
13.07.2010., 14:22
gle,uvod ti predaje Jure Radic:eek:,a povijest graditeljstva ti je vise streberski predmet(nesto slicno kao likovni u gimnaziji) :cerek:
hm a šta je tak poseban taj jure radić ? ;P
Tomkica
13.07.2010., 19:09
Ej bok :) Imam pitanje.
Vidjela sam da izravan upis na faksu imaju i oni koji su osvojili prvo mjesto na županijskom natjecanju iz matematike i fizike.
Da li je svejedno da li si prvak iz matematike u A ili B kategoriji? Ili samo A kategorija ima izravan upis?
jujitsu
18.07.2010., 23:31
e do kad se moze uzet potpis iz tjelesnog? skupio sam 29 bodova al nisam isao kod njega na konzultacije po potpis...
jel to mogu obavit bilo kad u 9. mjesecu?
tonka1000
25.07.2010., 13:41
zavrsila san 3 godine građevine u splitu i razmisljam da se prebacim na diplomski studij u zagreb...pa ono,jel ima to smisla,koji je najbolji smjer i na koji je uobičajena navala?meni se svida organizacija građenja,pa jel ima ko kakav savjet?hvala:)
Bok
Upisao sam se na fakultet ove godine. Zanima me, postoje li kakve web stranice na kojima se mogu informirati o budućoj struci (da na njoj ima korisnih informacija)?
I da, razni 'pametni' ljudi ulili su mi u glavu to da kad završim faks, da me čeka razgovor sa zidarima i hodanje po prašnjavim gradilištima te da ing. građ. ne mogu raditi u normalnim uvjetima. Pa sad vas molim da mi velite što konkretno mogu raditi kad diplomiram :D (znam da je mogućnost zaposlenja široka, ali npr. mogu li raditi u projektiranju nebodera/stadiona/mosta, a ne visiti po gradilištu) ? :) Hvala
I da, razni 'pametni' ljudi ulili su mi u glavu to da kad završim faks, da me čeka razgovor sa zidarima i hodanje po prašnjavim gradilištima te da ing. građ. ne mogu raditi u normalnim uvjetima. Pa sad vas molim da mi velite što konkretno mogu raditi kad diplomiram :D (znam da je mogućnost zaposlenja široka, ali npr. mogu li raditi u projektiranju nebodera/stadiona/mosta, a ne visiti po gradilištu) ? :) Hvala
ing.građ. su zapravo inžinjeri koji su završili višu (npr. građevinarstvo na TVZu) po starom, pred-bolonjskom sistemu, i oni uglavnom i završe na gradilištu, tako da je u jednu ruku točno što ti govore.
no u tvom slučaju vrijedi da nakon što diplomiraš (nakon 3+2 godine) definitivno možeš raditi kao projektant...
perkokc
29.07.2010., 23:23
Bok
Upisao sam se na fakultet ove godine. Zanima me, postoje li kakve web stranice na kojima se mogu informirati o budućoj struci (da na njoj ima korisnih informacija)?
Ti "pametni" ljudi koji su ti to rekli baš i nisu upućeni u mogućnosti zaposlenja. Ko voditelj gradilišta možeš uvijek raditi ako završiš svih 5 godina. Smjer koji više upućuje na vođenje gradilišta je Organizacija građenja, a uz taj imaš još 6 za kojih se možeš opredjeliti nakon 3. godine. Uz građevinu se možeš stvarno na mnogo mjesta zaposliti, raditi svakakve poslove, najidealniji je, po sudu većine ljudi, projektiranje, ali ni ostali nisu ono što većina ljudi misli... Al nemoj se ti za to brinuti, uči i radi pa te takvi poslovi sigurno neće zapasti :mig:
jura.s.
02.08.2010., 22:20
Zanima me koliko se GF drži bolonjskog sustava, te koji se predmeti ispituju usmeno.
Hvala!
-nexus-
02.08.2010., 22:43
pozz,moze li mi reci netko reci koliko je tesko zavrsiti gf,koliko je faks opcenito tezak,koliki je prosjek studiranja itd... hvala!
perkokc
03.08.2010., 00:12
Zanima me koliko se GF drži bolonjskog sustava, te koji se predmeti ispituju usmeno.
Hvala!
Dosta se drži bolonjskog sustava, iako to nije ona "prava" bolonja koja se provodi na FER-u ili PMF-u. Po meni, i bolje jer pruža studentu mnogo više mogućnosti i olakšava studiranje. Recimo, po pravoj bolonji, usmenih nebi smjelo biti, kod nas ih ima, ali opet, može ih se osloboditi postizanjem određenih rezultata na kolokvijima. Nadalje, prava bolonja dopušta samo jedan rok, odnosno nemaš klasični ispit nego nešto kao kolokvij na kojem skupljaš recimo 30/100 bodova tako da njime ustvari ne možeš ostvariti ocjenu koju želiš, već ju možeš samo povećati/smanjiti, a kod nas imaš 4 roka na kojima možeš ostvariti ocjenu koju želiš i odazivati se na ispit iznova i iznova. :D
A što se tiće zastupljenosti usmenih, to ti ne mogu odgovoriti kvalitetno ko neki stariji student (ja sam tek završio prvu godinu), ali mogu ti reći da se recimo na prvoj možeš osloboditi svih osim mehanike 1. Tako da, ako si dobar student, nemaš brige :mig:
perkokc
03.08.2010., 00:33
pozz,moze li mi reci netko reci koliko je tesko zavrsiti gf,koliko je faks opcenito tezak,koliki je prosjek studiranja itd... hvala!
Svaki faks je teško završiti, GF je među onim težima. Po nekoj mojoj procjeni, najteži inženjerski poslije FER-a i PMF-a (matematike). A to koliko je općenito težak, na to pitanje djelomično odgovara prosjek studiranja (7 god i 11 mj), podatak iz Državnog statističkog zavoda. Jasno da je "težina" vrlo subjektivan pojam, al vjerujem da se uz nešto truda i volje može završiti u tih 5 godina koliko je i predviđeno. Sve što ti treba je marljivost, volja za učenjem, nešto matematičkog uma i strpljenja :mig:
tania18
03.08.2010., 14:09
moze li mi neko reci nesto o diplomskom studiju u zagrebu..koji smjerovi postoje??
mogucnost prebacivanja iz splita u zg nakon 3. godine..
hvala:)
moze li mi neko reci nesto o diplomskom studiju u zagrebu..koji smjerovi postoje??
mogucnost prebacivanja iz splita u zg nakon 3. godine..
hvala:)
nema "prebacivanja" kao takvog, jednostavno upisuješ novi studij, radi se rang lista prema bodovima (ECTS+ocjene), nema veze gdje si završio preddiplomski..
http://info.grad.hr/gf/index.asp?pid=1654
emanuelson1000
09.08.2010., 14:07
Moze li mi neko reci sto je s priborom za crtanje,laptopom i ostalim i da li je to bolje kupovati kad faks krene i imaju li studenti onda mozda popusta na te stvari?
tania18
09.08.2010., 18:25
koji su smjerovi najpopularniji odnosno najtrazeniji kod studenata (osobno su mi na prvi pogled zapale konstrukcije i organizacija gradenja..) kolki bi prosjek otprilike trebao bit da znam da bi sigurno mogla upast na tako nesto :)
Imam pitanje za maturante koji su sada upali na GF...je li istina da GF nije uopće vrednovao uspješnost na ispitu hrvatskog i stranog jezika( odnosno nije bitno kako si uradio ispite iz jezika bitno je samo da si položio), nego da su ocjene činile 40,matematika 50,a fizika 10% ??
Moze li mi neko reci sto je s priborom za crtanje,laptopom i ostalim i da li je to bolje kupovati kad faks krene i imaju li studenti onda mozda popusta na te stvari?
najbolje bi ti bilo pronjuškati po službenom forumu studenata građevine (http://www.grad.hr/forum/index.php?board=19.0).
emanuelson1000
10.08.2010., 14:42
Imam pitanje za maturante koji su sada upali na GF...je li istina da GF nije uopće vrednovao uspješnost na ispitu hrvatskog i stranog jezika( odnosno nije bitno kako si uradio ispite iz jezika bitno je samo da si položio), nego da su ocjene činile 40,matematika 50,a fizika 10% ??
ocjene su bile 40 %,matka 45 %,fizika 10% i hrvatski 5 %:top:
perkokc
10.08.2010., 15:08
Od pribora nemoj ništa kupovati sve dok faks ne krene. Ne bih ti prepuručio ni da kupuješ bilježnice, pribor za pisanje itd. To sve stigneš kupiti dok počnu predavanja i dok uvidiš da li ti to zaista treba. Mnoge predmete (kolegije) ćeš samo slušati, bez ikakvog zapisivanje, tipa izborni predmeti (uvod u graditeljstvo ili povijest graditeljstva, jedan od onih četiri), zatim fizika, osnove inž. informatike... Za matematiku će ti definitivno trebati bilježnica i pribor, za deskriptivnu ti neće biti potrebno, ali nije loše nešto zapisati ili pribilježiti. Od ostalog "stručnog" pribora neće ti biti potrebno apsolutno ništa jer u 1. semestru ovako i onako nemate stručne predmete pa je dovoljon običan pribor za pisanje, eventualno ćeš trebati neka kvalitetnija ravnala (trokute), šestar i krivuljare. Crtaće ploče, rapidografe ćeš koristiti tek u 2. semestru tako da to sad ne kupuješ :mig:
Što se tiće laptopa ja bih ti preporučao da ga kupiš (može i osobno računalo) jer su svi (ili gotovo svi) kolegiji koncipirani tako da se mogu učiti s interneta, a neke ćeš učiti samo na računalu (deskriptivnu, fiziku, informatiku). Tako da je laptop definitivno neizbježna kupovina :)
Koliko znam, ne postoje neki posebni popusti za studente, eventualno za neke knjige u našoj skriptarnici, ali ti i neće biti neka utjeha jer su sve po 150 kn :D
emanuelson1000
10.08.2010., 15:21
Od pribora nemoj ništa kupovati sve dok faks ne krene. Ne bih ti prepuručio ni da kupuješ bilježnice, pribor za pisanje itd. To sve stigneš kupiti dok počnu predavanja i dok uvidiš da li ti to zaista treba. Mnoge predmete (kolegije) ćeš samo slušati, bez ikakvog zapisivanje, tipa izborni predmeti (uvod u graditeljstvo ili povijest graditeljstva, jedan od onih četiri), zatim fizika, osnove inž. informatike... Za matematiku će ti definitivno trebati bilježnica i pribor, za deskriptivnu ti neće biti potrebno, ali nije loše nešto zapisati ili pribilježiti. Od ostalog "stručnog" pribora neće ti biti potrebno apsolutno ništa jer u 1. semestru ovako i onako nemate stručne predmete pa je dovoljon običan pribor za pisanje, eventualno ćeš trebati neka kvalitetnija ravnala (trokute), šestar i krivuljare. Crtaće ploče, rapidografe ćeš koristiti tek u 2. semestru tako da to sad ne kupuješ :mig:
Što se tiće laptopa ja bih ti preporučao da ga kupiš (može i osobno računalo) jer su svi (ili gotovo svi) kolegiji koncipirani tako da se mogu učiti s interneta, a neke ćeš učiti samo na računalu (deskriptivnu, fiziku, informatiku). Tako da je laptop definitivno neizbježna kupovina :)
Koliko znam, ne postoje neki posebni popusti za studente, eventualno za neke knjige u našoj skriptarnici, ali ti i neće biti neka utjeha jer su sve po 150 kn :D
Hvala na ovakvom opseznom odgovoru:top:
eh, da - ne kupovati kopije knjiga iz kopiraone na faksu prije nego što provjeriš cijenu same knjige - te kopije znaju biti skuplje od originala!!!
tih 150 kn je s popustom, btw - inače su znatno skuplje.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.