PDA

View Full Version : Generacija 91-95

bella_zg
06.02.2010., 23:40
Naziv predstave: GENERACIJA 91-95
Autori: Boris Dežulović | Goran Ferčec | Borut Šeparović
Redatelj i scenograf: Borut Šeparović
Dramaturg i asistent redatelja: Goran Ferčec
Kostimograf: Doris Kristić
Glazba: Hans Zimmer, Samuel Barber, Philip Glass, Henryk Gorecki
Izvode: Aldin Kasumović, Andrej Kopčok, Andrej Vesel, Bernard Tomić, Dario Stajčić, Filip Jurković, Ivan Fedor, Ivan Pašalić, Jurica Picak, Luka Šulje, Matija Čigir, Matija Šakoranja, Nikola Nedić, Svebor Kamenski Bačun
Inspicijent: Željko Začek

Predstava "Generacija 91-95" zasnovana je na motivima romana "Jebo sad hiljadu dinara" poznatog splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. Okosnica romana je apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušnih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO i Armije BiH, u ljeto 1993. negdje u bosanskoj zabiti. Tragedija zabune neizbježna je. Dežulovićeva je priča izmišljena, dok je povijesna činjenica u koju je smještna, realna.
Dvanaest mladića (izabranih na audiciji organiziranoj u prosincu 2008.) u dobi od četrnaest do osamnaest godina preuzima na sebe biografije dvanaest Dežulovićevih fikcionalnih likova i preko njih ulazi u ratnu kronologiju devedesetih i vrijeme koje je prethodilo devedesetima. U prostoru između fikcije romana s jedne i fikcije kazališta s druge strane, jedini realni element su upravo dječaci i mladići rođeni u vrijeme Domovinskog rata, odnosno, generacija čije je iskustvo Domovinskog rata moguće tek posredstvom nekoga (obitelj, škola, mediji...) tko im je o ratu govorio.
Rad dvanaestorice mladića na ulogama fikcionalnih likova s vremenom se transponirao u izvedbeni (javni) i intimni (osobni) oblik bavljenja odabranom povijesnom temom, u ovom slučaju izmišljenim događajem u povijesnoj činjenici hrvatsko-muslimanskog rata. Već u početnoj fazi proces rada na predstavi organizirao se istraživačko-radionički model u kojem su aktivirani osobni stav, mišljenje i iskustvo svakog od dvanaest mladića.
Konačni izvedbeni oblik predstave "Generacija 91-95" oformio se u širokom prostoru kazališne morfologije; od fizičkog teatra pokreta, preko kazališne fikcije, da bi završio u obliku dokumentarog kazališta, propitujući poziciju i sposobnosti kako fikcije tako i kazališta uopće da iznese barem neke razine odnosa i posljedica sadašnjosti prema prošlosti i prošlosti prema sadašnjosti.

evo upravo sam pogledala ovu predstavu,i mogu samo reći da me oduševila i dirnula. svi dečki su odlični glumci,svaka čast.

gledao netko? :cerek:

Deedy
07.02.2010., 00:26
Ja danas trebao ići, imao rezervirano.
Ne otišao zbog nezgodice... ajmo tako reći.

Ali idem uskoro. :)

Možeš malo opširnije o predstavi, osim da ti se svidjela (i kopipejsta)? Bar rečenicu- dvije... što te je dirnulo i kako glume ti mladci iz ZKMma?
Kako sam čuo, jako hvale predstavu, kažu da je ooooodlična i da klinci razvaljuju. :ne zna:

bella_zg
07.02.2010., 16:38
Ja danas trebao ići, imao rezervirano.
Ne otišao zbog nezgodice... ajmo tako reći.

Ali idem uskoro. :)

Možeš malo opširnije o predstavi, osim da ti se svidjela (i kopipejsta)? Bar rečenicu- dvije... što te je dirnulo i kako glume ti mladci iz ZKMma?
Kako sam čuo, jako hvale predstavu, kažu da je ooooodlična i da klinci razvaljuju. :ne zna:

pogledaj obavezno ako možeš. malo sam slušala komentare publike kad smo izašli,i nisam čula ni jedno negativno mišljenje. :)
dečki su stvarno odlični,svaki od njih. vidi se da su uložili puno truda u tu predstavu, čak i fizičkog. (dosta trče i skaču po toj pozornici,ujednačeni su i spretni svi odreda :D ) posebno mi se svidjelo korištenje kamere za vrijeme predstave,2 dečka snimaju sa strane a mi to vidimo na velikom platnu iza njih,tako da se odlično vide emocije na njihovim licima. tema je sama po sebi ozbiljna,tako da mi se svidio dio kada se predstavljaju i govore nešto o sebi,tu su ubacili dosta šale i zafrkancije i stvarno ih je užitak gledati. možda ja i nisam sasvim objektivna jer i sama glumim u zkm-u pa neke dečke i poznajem,ali sudeći po svim ostalim komentarima predstava je stvarno odlična. :top:

Briccck
08.02.2010., 07:51
Ja ne znam zašto ta predstava ima tako dobre kritike... To nešto,tj.ta generacija je nešto najužasnije sto sam ikada gledala u kazalištu. Jedva sam čekala da izađem.
Mislim,vidi se da je u predstavu uloženo puno truda. Prva stvar koja mi se ne sviđa je ta što ne možeš shvatiti kada dečki glume,a kada su privatni. Ima možda 3-4 dečka koja dobro glume. Ma,sve u svemu imam traume od te predstave.
A koliko sam ja čula komentare ljudi koji su gledali tu predstavu,nisu bili baš pozitivni.
Ali valja svaku predstavu pogledati...:rolleyes:

bella_zg
08.02.2010., 10:30
Ja ne znam zašto ta predstava ima tako dobre kritike... To nešto,tj.ta generacija je nešto najužasnije sto sam ikada gledala u kazalištu. Jedva sam čekala da izađem.
Mislim,vidi se da je u predstavu uloženo puno truda. Prva stvar koja mi se ne sviđa je ta što ne možeš shvatiti kada dečki glume,a kada su privatni. Ima možda 3-4 dečka koja dobro glume. Ma,sve u svemu imam traume od te predstave.
A koliko sam ja čula komentare ljudi koji su gledali tu predstavu,nisu bili baš pozitivni.
Ali valja svaku predstavu pogledati...:rolleyes:

ovo je prvi put da čujem negativno mišljenje,naravno svatko ima pravo na svoje mišljenje. :)
meni je bilo jasno kada su glumili,a kada bili privatni (samo kada su se predstavljali).

Briccck
09.02.2010., 12:04
Vidi i sama si rekla da neke dečke poznaješ... Oni niti u predstavljanju nisu bili sasvim privatni... Evo npr.banalan primjer...Svi kažu da su imali 5 iz povijesti... STO NIJE ISTINA :-P
Filip kaže da mu je cura zatrudnjela sa 14 godina ili tako nešto (nisam sasvim sigurna),a ni to nije istina...Ima još takvih primjera... Tako da su i to bili dijelovi glume...

bella_zg
09.02.2010., 20:13
ok,možda mi je nešto promaknulo i možda ja nisam objektivna,ali svejedno je ovo prvo negativno mišljenje koje čujem. :p

bella_zg
09.02.2010., 20:14
Vidi i sama si rekla da neke dečke poznaješ... Oni niti u predstavljanju nisu bili sasvim privatni... Evo npr.banalan primjer...Svi kažu da su imali 5 iz povijesti... STO NIJE ISTINA :-P
Filip kaže da mu je cura zatrudnjela sa 14 godina ili tako nešto (nisam sasvim sigurna),a ni to nije istina...Ima još takvih primjera... Tako da su i to bili dijelovi glume...

btw kaže da je sa 15 god skoro postao tata.

Briccck
10.02.2010., 10:49
"Filip kaže da mu je cura zatrudnjela sa 14 godina ili tako nešto (nisam sasvim sigurna)..."

Ma svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja osobno(i moji prijatelji) smo jedva čekali da izađemo van. A jedini dobri komentari na tu predstavu su bili u novinama i eto,ti. ;-)

bella_zg
10.02.2010., 16:49
ma dobro,zaključak je da svatko ima pravo na svoje mišljenje. :D

Briccck
13.02.2010., 13:17
Slažem se =)

Crude Sapphire
07.03.2010., 14:01
Ideja je odlična, ali provedba :o Ne znam, dečki su simpatični, no falilo je malo "šmeka".

Deedy
07.03.2010., 15:44
Bijah, gledjeh. :D

Ima tu zanimljivog materijala za glumu od tih polaznika zkmovske glumske školarije.
Predstava me nije oduševila iz više razloga, no prvenstveno jer nije neko izvrsno ostvarenje kao takvo.

Svidio mi se mali Zagorec (Oroslavlje, ako se ne varam), koji bi mogao postati sjajan mladi karakterni glumac. Ostalima dam 10tak godina da porastu i onda daju najbolje role. :)

Puno energije, mladosti, zanimljiva rješenja dodatkom kamera na scenu...

Silk_Spectre4
07.03.2010., 23:17
Meni dečki nisu bili nimalo neuvjerljivi, dapače! Samo, što je sad to s tim nogometom na daskama, prvo u Generaciji pa u Građaninu plemiću..