PDA

View Full Version : O lovcima, psima i zakonima...


stranice : [1] 2

kiaara
09.02.2010., 12:01
Danas je jako tužan dan za mene...lovci su ubili mog psa. U voćnjaku imamo tri šarplaninca. Dva od toga su štenci. Danas su lovci prolazili pored voćnjaka, po privatnoj oranici znači ne po lovištu!!!! Psi su ih vidjeli i počeli lajati. Cash je bio jedna velika proždrljiva beba,koja je kad vidi ljude odmah trčala jer je mislio da će dobiti za jesti. Tako je bilo i ovaj put. Cash ih je vidio i provukao se ispod kapije i krenuo prema njima. I oni su ga upucali. Na mjestu je ostao mrtav. Prijavili su to policiji koja nam je rekla da im ne može ništa. Mene zanima dali je to stvarno tako????
Kao prvo pas ih nije napao.
Drugo,kako drugi lovci nisu pucali nego samo on jedan.
Treće,smije li on pucati na prostoru koje nije lovište??Ako smije značilo bi da on može hodati po selu i pucati!
Četvrto,pas je imao ogrlicu,znači nije mogao misliti da je lutalica!
Mog Casha ništa ne može vratiti,ali želim da se tom čovjeku bez srca bar nekako to naplati. Svaka pomoć i savjet je dobrodošla!
Ne mogu mirno podnijeti da ga više nema jer srce me boli od tuge!

Smartie
09.02.2010., 12:05
Tuži i traži pravnu pomoć. Osim ako kao što kažeš - da se provukao ispod kapije, dakle van tvoga prostora, što je ovaj protumačio kao napad. Šarci su veliki i opako izgledaju, bez obzira što su vrlo vjerojatno velike bebe. :(

Jesi sigurna da tvoja oranica nije u lovnom području? Komplicirano... moja kuća je naime, usred lovišta i oni komotno idu ovuda i pucaju, a ima i djece i ljubimaca. Koma.

Vilibald
09.02.2010., 12:15
kiaara, odakle si, koje selo, kaj? :(

kiaara
09.02.2010., 12:18
poludim od ovakvih upsia. mater im jebem, nije dosta što ubijaju nedužne životinje već moraju i naše ljubimce po cesti ubijat? :mad: kad im može bit. uvijek se može doberman primjerice, zamjenit za jelena. i nikom ništa. paprat krvoločna.
kiaara, odakle si, koje selo, kaj? :(

Iz Čepina kraj Osijeka. Nemate pojma kako mi je teško i što sam sve spremna napraviti da taj gad bar nekako nastrada. Samo da mi je naći bar malu rupu u zakonu.
išla bih dokle treba!!!

Tupelo
09.02.2010., 12:34
O, Isuse... :(

Zbilja je žalosno kakvi sve debili u Hrvatskoj mogu dobiti pušku.

Nažalost, mislim da se ovdje neće moći puno napraviti.
Naime, koliko god glupo i pizdinski zvučalo, ovaj lovac se uvijek može pravdati samoobranom jer je pas prešao granice dvorišta i krenuo prema njemu.
Sumnjam da će po službenoj dužnosti policija dizati prijavu (čak se ne bih iznenadila da kiaara dobije prijavu).
Ako želiš, možeš ustati privatnom tužbom, no ne očekuj čuda jer ona se u našem pravosuđu ne događaju.

Ipak, koliko mi je poznato, prema postojećem Zakonu o lovstvu 300 metara od ruba naselja lovci ne smiju koristiti vatreno oružje (iako se to odnosi za divljač tj.ne znam kako se u praksi tumači ta odredba)
Također, na tvom mjestu bih tražila da se utvrdi ima li taj debil s puškom iskaznicu Hrvatskog lovačkog saveza (ukoliko nije član može platiti globu od 10 - 15 tisuća kuna) jer takve gadne mrcine često zaborave administrativno regulirati svoju ljubav prema mrtvim životinjama.
Uzmi Zakon o lovstvu (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/290163.html) pa ga malo pročitaj, tek da otprilike stekneš dojam o pravima koja ti pripadaju.

Zapamti, on se uvijek može izvlačiti na samoobranu, no ti ako baš upiliš možeš naći barem nešto zbog čega će i njega policija opaliti po džepu.

Lalu6
09.02.2010., 12:52
Mislim da ti rupa u zakonu ne treba jer u zakonu piše, točnije u pravilniku
da "Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, streljišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja", zovi policiju ponovo i budi uporna, barem da naprave zapisnik, uvijek možeš privatnu tužbu podići, al zovu policiju i što prije da dođu, da točno utvrde di je pas upucan, koliko daleko od lovaca, na privatnom zemljištu (ak imaš fotić sve poslikaj)... al zovi policiju, moraju napravit zapisnik, još dok nije kasno, jer ono kaj ti kažeš poslije će malo vrijediti:(
http://www.24sata.hr/news/lovac-mu-iz-cista-mira-u-setnji-puskom-upucao-psa/136170/

CroRipke
09.02.2010., 13:00
Žao mi je tvoga psa... NIje u redu što su ga koknuli, ali vjerojatno su se usrali... Zamisli kako bi tebi bilo da prema tebi trči mali medo...

papa štrumf
09.02.2010., 13:42
Raspitaj se na podforumu Pravo, pa kod nekog odvjetnika... lako moguće da su lovci napravili nešta šta nisu smjeli.

čipsolina
09.02.2010., 15:41
Moj bivši susjed je lovac. Jednom se momak napio s prijateljima pa su na nekoj livadi lovačkim puškama gađali konzerve od pive. Vlasnik te livade ga je prijavio, dobio je novčanu kaznu i ostao bez lovačke dozvole (koju je na kraju opet dobio nazad :rolleyes:).
Dakle ne smije se pucat van lovišta. Mogu dobit kaznu i obavezno ih prijavi.
Kako policija ne može ništa? Dobro da ti nisu rekli da zaboraviš i kupiš novog psa. :mad:

papa štrumf
09.02.2010., 16:35
Moj bivši susjed je lovac. Jednom se momak napio s prijateljima pa su na nekoj livadi lovačkim puškama gađali konzerve od pive. Vlasnik te livade ga je prijavio, dobio je novčanu kaznu i ostao bez lovačke dozvole (koju je na kraju opet dobio nazad :rolleyes:).
Dakle ne smije se pucat van lovišta. Mogu dobit kaznu i obavezno ih prijavi.
Kako policija ne može ništa? Dobro da ti nisu rekli da zaboraviš i kupiš novog psa. :mad:
Vjerovatno se znaju. Treba novinama reći šta se desilo, Index.hr bi vjerovatno to objavio. Trebalo bi slikat psa.

akont-ciko
09.02.2010., 17:34
Kao prvo loviti se ne smije, a u to ide i kontrola štetočina ( jer će ti se oni na to izvlačiti,koliko god to idiostki zvučalo), 300 m od kuća. Ukoliko je to bilo na toj udaljenosti, prijavi ih i gotovo. Nastradat će.

spyro
09.02.2010., 17:44
Pa što da je pas izašao iza ograde. Odakle mu pravo da puca. Oranica služi za uzgoj biljaka i sigurno nije upisana kao lovno područje. Pas ga nije napao jer ga je ubio prije nego što mu je prišao. Znači svi mi možemo nosit pištolj i ako nam prilazi nepoznati pas, fino ga ubiti jer smo mislili da će nas pojest.
Traži od policije zapisnik u kojem treba stajati da li je ta oranica u lovnom području, sa koliko metara je udaljenosti pucano, ..... Onda zatraži od državnog odvjetništva na osnovu tog zapisnika da pokrene kazneni postupak jer se koristilo oružje za lov na mjestu koje za to nije predviđeno, ili sl. ( oni će već vidit) Obavezno provjerit jel taj lik ima lovačku dozvolu? Jel mu napravljen alko test? Sve to vidit u policiju, zatražit navedeno i onda pravac Državno odvijetništvo. Ovo je legalan put!
Da se to meni dogodilo sigurna sam da se nebi libila neprihvatljivih metoda za civilno društvo. Ja sam u ovakvim situcijama za onu staru rusku: Tko tebe kamenom, ti njega tenkom.
Moja iskrena sućut i jako mi je žao što Vam se to dogodilo.

dramarama
09.02.2010., 18:06
Eto, još jedan u nizu dokaza kakvi su zapravo lovci. Ne volim generalizacije, ali stvarno mi se čini da se većina njih bavi lovom samo zato da bi mogla zadovoljiti svoju potrebu za oružjem i ubijanjem.

Stvarno mi je žao... Budi uporna u svojim nastojima da se tog čovjeka kazni! Nadam se da će se isplatiti...

biancha
09.02.2010., 18:18
Ovako imam jedan savjet kako postupati u takvim slučajevima kada do njih dodje, kao prvo kada se zove policija radi toga bilo da su je zvali oni ili ti mora se naglasiti da si bila pored psa, znaci ugrozili su ti zivot makar i nisu, zatim podnijeti ako oni nisu prijavu protiv doticnog, isti cas bi trebao ostati bez oruzja, a sto se tice mjesta na kojem imaju zakonsko pravo ubiti pse bez nadzora to je 300 m od zadnje kuce ili javne prometnice, podrucja na kojima smiju loviti ili lovno produktivna povrsina im je odredena posebnim pravilima koje daje drzava ili zupanija ako je loviste zupanijsko, tako da treba provjeriti dal je podrucje u lovno produktivnoj povrsini i dal se nalazi u tome slucaju u lovistu. Sve drugo je van zakona. Ali najbolje je tvrditi policiji da ti je pas ubijen pod nogama iako nije i to je ugrozavanje zivota.

spyro
09.02.2010., 19:38
Svakako naglasit da je bio u blizini Vas. Policija je trebala napravit alko test, pa provjerite.

kiaara
09.02.2010., 21:34
Neka nova saznanja,policija uopće nije napravila zapisnik!!! sutra ujutro idem u policiju da vidim zašto nije napravljen zapisnik.

PLAVI GOLUB
09.02.2010., 21:35
moja iskrena sućut..jaaaaako tužna situacija..(na moje oči mi je kujica zgažena,tako da itekako shvaćam tvoju bol,nažalost)
na tvom mjestu ja bi odmah mejlala u 24h..oni vole senzacionalizme,a i pomažu malim ljudima..tako da kad izađe u novinama,policija će morat imat objašnjenje..
i samo da kažem u situacijama,gdje te policija pravi budalom,obavezno traži da ti se predstavi i da broj značke..vidjet ćeš kako se pjesma mjenja..

kiaara
09.02.2010., 21:47
Budući da je veterinar koji se brine za naše pse,predsjednik lovačkog društva u mom mjestu svi lovci su obavješteni da imamo pse u voćnjaku i da su dva od toga štenci. Sve više mislim da ga je čovjek ubio namjerno.

ZARAJANA
09.02.2010., 21:51
kiaara, sve što radiš, svaki upit potkrijepi pismenim upitom/zahtjevom.
Sroči kući neki opis događaja i prijavi. Obavezno urudžbiraj.
Svi drugačije razgovaraju kad ostaje pisani trag.

kiaara
09.02.2010., 21:55
kiaara, sve što radiš, svaki upit potkrijepi pismenim upitom/zahtjevom.
Sroči kući neki opis događaja i prijavi. Obavezno urudžbiraj.
Svi drugačije razgovaraju kad ostaje pisani trag.

Hvala!
Svaki savjet puno znači!

OOOOOOO
09.02.2010., 22:50
strasno! jako mi je zao,mogu mislit kako ti je...policija znaci ne moze nista:confused:ubili ga jadnika i nikom nista..krasno!:mad: ja nebi stala na tome,trazi pravdu dalje...u svakom slucaju sretno!

Artois
09.02.2010., 23:01
Bas mi je zao.
Lovci ko lovci pijane budaletine.:mad:

Ako ti se da,odi do fakulteta u Osijek i tamo trazi nekog profesora koji predaje lovstvo,on sigurna zna neke pravilnike tj. rupe kako bi tom gadu barem malo nastetila.
Ali jos bolje bi bilo sto je netko iznad predlozio,da si popricas sa nekim dobrim pravnikom. :top::top:

Od toga ce ti biti najbolje krenuti!
Informiraj nas sto si poduzela itd.
Zelim ti puno srece da sjebes picku od covjeka tj. tog lovca!!!!!!!!!!!

mr. No
09.02.2010., 23:11
znam ponesto o lovcima jer jedno od najstarijih drustava potjece iz jednog mjesta gdje sam proveo cijelo djetinstvo i dosta mojih prijatelja su lovci ..


i znam to da niko od njih nije trijezan kad ide u lov . . .policija mu je trebala dati alkotest . . a ocito su si policajci i ti likovi koji sebe nazivaju lovcima (o majku im jebem usranu) neki poznanici . .ili nesto . .


fakat tuzno .. ne znam te niti sam znao tvog psa al me uspjelo iznervirat . .

AnDisAnDi
09.02.2010., 23:43
Samo hrabro Kiaara, ne odustaj!!!!! I neopisivo mi je žao zbog tvog psa.... Neka idiot odgovara za ubojstvo nedužne životinje!!!

kiaara
10.02.2010., 08:47
Idem sada u policiju tražiti zapisnik da vidim što će mi reći. Pokušala sam preko novina,da svi vide kakvu policiju i neljude imamo ali za sada ništa.
Našla sam zakon o lovu u kojem piše da ne smiju pucati van lovišta,što znači da na mjestu gdje je on bio nije smio pucati jer je privatna oranica. Mog psa ne može ništa vratiti,ali želim biti sigurna da sam napravila sve što mogu.

Tupelo
10.02.2010., 09:12
Ali najbolje je tvrditi policiji da ti je pas ubijen pod nogama iako nije i to je ugrozavanje zivota.

Najbolje je ne lagati policiji.
Davanje lažnog iskaza kazneno je djelo.

j.a.
10.02.2010., 09:56
kaj su uopće lovci prolazili preko tvog privatnog posjeda? ne vidim zašto tvoj pas na tvom posjedu nebi mogao bit slobodan. mislim da uopće nije bitno jel taj dio posjeda ograđen ako je tvoj tvoji psi bi se tu trebali moć nesmetano kretati.

kiaara
10.02.2010., 10:22
Dragi moji,
sad sam se vratila iz policije.:mad: Kakvi tamo smradovi rade!!!
Nedaju mi izvješće jer to se kao ne daje nikome. Podatke o tom čovjeku mi također ne daju jer su psi na tatu, a ne na mene...
kada sam pitala jesu li čovjeka testirali na alkohol,nasmijao mi se u lice i pitao zašto bi to napravili,pa nije bio u prometu?! e to je naša policija! Znači on je po njihovom mogao biti pijan i šetati s puškom i nikom ništa????

Begemotica
10.02.2010., 10:31
Meni prije nekoliko godina jadan takav lovac ubio je mačka koji bio u mom dvorištu, nekoliko metara od mene. Na policiji nisu htjeli ni zaprimiti prijavu, kao, joj sčime vi nas gnjavite, pa to je samo mačka. A ja živim u kakti civiliziranoj Istri.

Igor_1602
10.02.2010., 10:41
Dragi moji,
sad sam se vratila iz policije.:mad: Kakvi tamo smradovi rade!!!
Nedaju mi izvješće jer to se kao ne daje nikome. Podatke o tom čovjeku mi također ne daju jer su psi na tatu, a ne na mene...
kada sam pitala jesu li čovjeka testirali na alkohol,nasmijao mi se u lice i pitao zašto bi to napravili,pa nije bio u prometu?! e to je naša policija! Znači on je po njihovom mogao biti pijan i šetati s puškom i nikom ništa????

Pretpostavljam da ste bili u policijskoj postaji (p.p.). Pošto se s njima ocito ne moze razgovarati, otidite do nadlezne policijskke uprave (P.U.), i ispricajte o cemu se radi - tamo bi trebali biti ozbiljniji, iako i to ovisi na koga naidete.

Također, provjerite zakon o lovstvu, navodno je definirano da se lov moze obavljati u danima od petka-nedjelje. Nisam isao za time da provjerim tu informaciju, no ukoliko je to tocno, tada su i povrijedili taj zakon.

Uglavnom sretno!

okarmmarko
10.02.2010., 10:47
uzmi odvjetnika i tuzi... nekako mi se cini da sama neces uspjeti nista napraviti..
ako je lovac doista ubio psa unutar 300m, nema sanse da ne dobijes slucaj... ja bi jos tuzio i za dusevnu bol, sok, dovodjenje obitelji u opasnost... sto se tice policije, ukoliko nisu napravili zapisnik... unutarnja kontrola jedva ceka takve slucajeve jer policajaca ima puno previse... ali jos jednom... uzmi odvjetnika jer sama neces nista napraviti.. sto zbog presubjektivnosti, sto zbog pravnog neznanja...

okarmmarko
10.02.2010., 10:55
Meni prije nekoliko godina jadan takav lovac ubio je mačka koji bio u mom dvorištu, nekoliko metara od mene. Na policiji nisu htjeli ni zaprimiti prijavu, kao, joj sčime vi nas gnjavite, pa to je samo mačka. A ja živim u kakti civiliziranoj Istri.

i sto si poduzela? policija ti mora doci na uvidjaj ako ih pozoves, to je tvoje pravo... nitko se drugi nece zalagati za tebe ukoliko ti sama to ne napravis...

Begemotica
10.02.2010., 12:06
i sto si poduzela? policija ti mora doci na uvidjaj ako ih pozoves, to je tvoje pravo... nitko se drugi nece zalagati za tebe ukoliko ti sama to ne napravis...

E, pa ako si tako pametan, objasni mi na koji način ja mogu prisiliti policajca da dođe na uviđaj. Nisu dolazili ni kad su njih zvali zbog obiteljskog nasilja, pa nije ni čudo da svakih nekoliko mjeseci imamo slučajevi ubojstva žena, vanbračnih partnera etc. A čak i kad dođu, imali smo naprimjer slučaj da je ugistitelj ničem izazvan prebio gosta (stranca), slomio mu je zub, čovjek je dobio potres mozga, policija je obojicu prijavila prekršajnom sudu, stranac je dobio novčanu kaznu za remečenje javnog reda i mira (valjda je zapomagao dok su ga tukli), a ugostitelj - opomenu.

zvonahr
10.02.2010., 12:15
Ajdmo sve ispočetka,Pas je bio u ograđenom ili neograđenom vočnjaku,oranica je uz okučnicu ili?

spyro
10.02.2010., 12:17
Zapisnik moraju dati, ali pismeno zatražite i naslovite voditelju ispostave. S obzirom da se i kod policije može predati prijava za kazneno dijelo, onad to i uradite i tražite kopiju s urudžbenim brojem. Sada je bio u pitanju pas, sljedeći put može biti i dijete. Sve zahtijeve u pisanom obliku i na protokol njihov da vam udare pečat da je zaprimljeno.
Upotreba vatrenog oružja nije prekršajno dijelo, već kazneno!
Nastojte biti dosadni, pa će vam udovoljit, samo da vas ne gledaju ( isprobana tehnika).
Bez obzira što je pas registriran na tatu vi ste član kućanstva i imate pravo dat kaznenu prijavu, koju policija prosljeđuje državnom odvijetništvu, te Vam nakon nekog vremena moraju odgovorit vezano za prijavu.

spyro
10.02.2010., 12:26
E da, na kućne ljubimce se ne smije pucati iz lovačkog oružja bez obzira je li lovno područje. Ja imam šumu pokraj mora koja je u lovnom području i raspitala sam se jer je i mene bilo strah. To bi značilo da svi: djeca, roditelji, planinari, psi,... ne smiju šetat kad je lov.
Sve da ga je i pas pokušao napasti nije smio upotrijebiti oružje za lov, nego ga prvo zastrašit, pa ako ima opravdani strah ( ne misli se na prilaženje psa)za svoj život onda ga smije upotrebit.
Ma nebi ja njega pustila da živi u miru.

TetaZaŠalterom
10.02.2010., 15:51
Iz Čepina kraj Osijeka. Nemate pojma kako mi je teško i što sam sve spremna napraviti da taj gad bar nekako nastrada. Samo da mi je naći bar malu rupu u zakonu.
išla bih dokle treba!!!

iz Čepina?? (ja sam iz Osijeka (cvjetno naselje, odmah kod čepina))

to je najvece selo u Hrvatskoj, mislim da lovci nebi smjeli samo tako pucat po Čepinu:flop:

crime
10.02.2010., 16:03
Danas je jako tužan dan za mene...lovci su ubili mog psa. U voćnjaku imamo tri šarplaninca. Dva od toga su štenci. Danas su lovci prolazili pored voćnjaka, po privatnoj oranici znači ne po lovištu!!!! Psi su ih vidjeli i počeli lajati. Cash je bio jedna velika proždrljiva beba,koja je kad vidi ljude odmah trčala jer je mislio da će dobiti za jesti. Tako je bilo i ovaj put. Cash ih je vidio i provukao se ispod kapije i krenuo prema njima. I oni su ga upucali. Na mjestu je ostao mrtav. Prijavili su to policiji koja nam je rekla da im ne može ništa. Mene zanima dali je to stvarno tako????
Kao prvo pas ih nije napao.
Drugo,kako drugi lovci nisu pucali nego samo on jedan.
Treće,smije li on pucati na prostoru koje nije lovište??Ako smije značilo bi da on može hodati po selu i pucati!
Četvrto,pas je imao ogrlicu,znači nije mogao misliti da je lutalica!
Mog Casha ništa ne može vratiti,ali želim da se tom čovjeku bez srca bar nekako to naplati. Svaka pomoć i savjet je dobrodošla!
Ne mogu mirno podnijeti da ga više nema jer srce me boli od tuge!

Evo da ne moraš tražit dalje.

Psi nisu bili u ograđenom prostoru! Ti si ih dužan držati ili ograđene, ili na uzici (po zakonu). To što je tvoja njiva ne znači da pas ne može otrčati 5 metara lijevo i desno. Nitko pa ni ti ne može garantirati da pas neće napasti (to se ne može niti sa ljudima a oni govore). Znači, pas je bio bez uzice, na otvorenom, bez nadzora, zaletio se prema lovcima, e sada da li je htio kost, da ga se pomazi ili je nekome htio otkinuti ruku to se ne zna. (Svaki će vlasnik reći da je on beba i da nikada ne bi ugrizao). A kada se živina od 40kg zaleti, i laje ili reži vjeruj mi da nitko neče stajat i čekati da vidi što životinja hoće.

Izvuci pouku: Drži pse pod nadzorom. Zamisli što bi bilo da su istrčali na ulicu pa se zaletili na dijete, možda ne bi samo psi nastradali. Ako me razumiješ.

Sorry, zbog pasa..

Lalu6
10.02.2010., 17:10
Evo da ne moraš tražit dalje.

Psi nisu bili u ograđenom prostoru! Ti si ih dužan držati ili ograđene, ili na uzici (po zakonu). To što je tvoja njiva ne znači da pas ne može otrčati 5 metara lijevo i desno. Nitko pa ni ti ne može garantirati da pas neće napasti (to se ne može niti sa ljudima a oni govore). Znači, pas je bio bez uzice, na otvorenom, bez nadzora, zaletio se prema lovcima, e sada da li je htio kost, da ga se pomazi ili je nekome htio otkinuti ruku to se ne zna. (Svaki će vlasnik reći da je on beba i da nikada ne bi ugrizao). A kada se živina od 40kg zaleti, i laje ili reži vjeruj mi da nitko neče stajat i čekati da vidi što životinja hoće.

Izvuci pouku: Drži pse pod nadzorom. Zamisli što bi bilo da su istrčali na ulicu pa se zaletili na dijete, možda ne bi samo psi nastradali. Ako me razumiješ.

Sorry, zbog pasa..
Bez obzira na sve što si napisao, on nije smio pucati (po zakonu), al mi se neda s tobom objašnjavati
kiaara probaj kontaktirati udrugu Prijatelji životinja oni imaju pravnike u svojim redovima, mogli bi ti pomoći,
i Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo na veterinarskom fakultetu, barem ih telefonom probaj dobit, oni sigurno znaju što se tu može napraviti
držim fige, znam koliko ti je teško i da njima tvoj pas ništa ne znači, al bori se:mig:

zuba
10.02.2010., 18:05
Nedaju mi izvješće jer to se kao ne daje nikome. Podatke o tom čovjeku mi također ne daju jer su psi na tatu, a ne na mene...da, tocno je. policija ti ne daje izvjesce, a podatke o ovom covjeku moze dobiti samo vlasnik psa, a to je izgleda tvoj otac. on ih moze dobiti ako trazi.

na pravu je guzva i tvoja tema se rasplinula, pa te ovdje hocu nesto pitati da ti mogu i odgovoriti:

1. oprosti na indiskreciji, ali koliko godina imas? jesi punoljetna?
2. na pravu si napisala da je pas zakopan. reci tko ga je zakopao? s vasim znanjem ili bez?

kiaara
10.02.2010., 21:28
da, tocno je. policija ti ne daje izvjesce, a podatke o ovom covjeku moze dobiti samo vlasnik psa, a to je izgleda tvoj otac. on ih moze dobiti ako trazi.

na pravu je guzva i tvoja tema se rasplinula, pa te ovdje hocu nesto pitati da ti mogu i odgovoriti:

1. oprosti na indiskreciji, ali koliko godina imas? jesi punoljetna?
2. na pravu si napisala da je pas zakopan. reci tko ga je zakopao? s vasim znanjem ili bez?

1.Punoljetna sam... odavno :)
2. Lovac ga je zakopao bez našeg znanja

ZARAJANA
10.02.2010., 22:12
Zapisnik moraju dati, ali pismeno zatražite i naslovite voditelju ispostave. S obzirom da se i kod policije može predati prijava za kazneno dijelo, onad to i uradite i tražite kopiju s urudžbenim brojem. Sve zahtijeve u pisanom obliku i na protokol njihov da vam udare pečat da je zaprimljeno.
Upotreba vatrenog oružja nije prekršajno dijelo, već kazneno!
Nastojte biti dosadni, pa će vam udovoljit, samo da vas ne gledaju ( isprobana tehnika).
Bez obzira što je pas registriran na tatu vi ste član kućanstva i imate pravo dat kaznenu prijavu, koju policija prosljeđuje državnom odvijetništvu, te Vam nakon nekog vremena moraju odgovorit vezano za prijavu.

Moram ovo podvući jer bih i ja tako postupila.
Kvalitetan i konkretan savjet.
Ništa se neće desiti brzo ali vjeruj mi, ovo je jedini način da nešto postigneš.

Ovakvim stvarima treba početi stajati na kraj. Trega reagirati.
Malo prouči zakon (imaš link tu negdje).
Sad, ako nisi vična ovim stvarima uzmi odvjetnika, ali ni njemu ne prepuštaj sve, aktivno surađuj i kontroliraj. Bolje bi bilo da ti netko tko ima iskustva i znanja pomogne (i jeftinije).

Didi
10.02.2010., 22:26
2. Lovac ga je zakopao bez našeg znanjaJe li Cash još uvijek tamo zakopan? Ako jest i ako si spremna na daljnji šok, onda doznaj čovjekovo ime i prijavi ga inspekciji, jer se mrtve životinje ne smiju zakopavati. Ime ćeš doznati onako kako su ti savjetovali na pravu - policiji podnesi pismeni zahtjev za obavijest o podacima. I sve što radiš, radi napismeno i šalji s preporukom, tako da ti ostane trag. Do sada je jedini materijalni dokaz zakopani Cash, kad moram tako ružno reći. No, moraš imati i pouzdanog svjedoka ili svjedoke koji će potvrditi da ga je zakopao baš taj lovac koji ga je ubio iz puške. Isto tako, budi spremna na to da će Casha iskopati, što sigurno neće biti lijep prizor, kao i da će ga odvesti u kafileriju.

Ako dopustiš, još riječ-dvije. Sve što si napisala na ovoj temi, kao i na Pravu, nabijeno je emocijama, što je potpuno jasno i shvatljivo u tvojoj situaciji. Međutim, ako ti je glavni cilj da lovcu koji je ubio Casha ne dopustiš da se izvuče nekažnjeno, onda se pokušaj smiriti, bar onoliko koliko možeš, i u onome što poduzimaš postupati razborito i trijezne glave. Emocije ti mogu zamagliti uvid u cijelu priču pa ćeš propustiti neki detalj zbog kojeg ti sav trud može propasti.

spyro
11.02.2010., 11:31
Emocije su potrebne da se ovo privede do kraja!
A ono što Crime kaže da su trebali biti u ograđenom ili na uzici na tvom zemljištu je totalno bez veze.
Moj pas može biti pušten na mom zemljištu i ima pravo pojest svakog ko uđe nepozvan. Kako onda lovci idu u lov ako ih ne puštaju! Po ovoj dubiozi ispada da lovac s lovačkim puštenim psom može biti na mom zemljištu, dok moj mora biti na lancu. Vlasništvo je vlasništvo i gotovo. Drugo, čisto sumnjam da je ta njiva označena kao lovno područje, iz čega proizlazi da su lovci smetali posjed.

porga
11.02.2010., 11:41
Evo da ne moraš tražit dalje.

Psi nisu bili u ograđenom prostoru! Ti si ih dužan držati ili ograđene, ili na uzici (po zakonu). To što je tvoja njiva ne znači da pas ne može otrčati 5 metara lijevo i desno. Nitko pa ni ti ne može garantirati da pas neće napasti (to se ne može niti sa ljudima a oni govore). Znači, pas je bio bez uzice, na otvorenom, bez nadzora, zaletio se prema lovcima, e sada da li je htio kost, da ga se pomazi ili je nekome htio otkinuti ruku to se ne zna.

Aj ne lupetaj. Nikakav zakon ne kaze da pas mora biti na uzici. Cak ni u lovistu ne mora biti na uzici. Gdje se psa vodi na uzici duzna je propisati lokalna samouprava, ili gradsko poglavarstvo. Ako nije propisala pravilnik, pas moze svugdje bez uzice. Pa i u lovište.

zuba
11.02.2010., 15:32
1.Punoljetna sam... odavno :)
2. Lovac ga je zakopao bez našeg znanja

ima li sto novo, kakvih pomaka, u smislu da ste nesto konkretno napravili, ili sve jos stoji?

kiaara
11.02.2010., 21:51
napisala sam zahtjev za zapisnik. Našla sa jednu vetrinarsku inspektoricu pa sam dobila broj gdje da se javim,rekla mi je da je trebalo metak izvaditi. Iz lovačkog za našu županiju se više ne javljaju kad sam im rekla gdje se to dogodilo. pokušavam smireno smisliti što dalje

spyro
12.02.2010., 18:23
Sad sam razgovarala s našim policajcima. Ovako, zapisnik od policije i zatim podizanje privatne tužbe. Policija u ovakvim slučajevima samo utvrđuje činjenično stanje!

HunterDon
12.02.2010., 20:46
Osim ako kao što kažeš - da se provukao ispod kapije, dakle van tvoga prostora, što je ovaj protumačio kao napad. Šarci su veliki i opako izgledaju, bez obzira što su vrlo vjerojatno velike bebe. :(

To je to... teško će se dokazati da je npr. pas bio štene i da nebi učinio ništa... od kud to ovaj zna?... vidio je golemog pas kako leti prema njemu i branio se... :top: Ako se zainate prema vama, još bi i vi mogli proći gore nego on... Pucati se tek smije 300 metara od naselja... tu naravno ne spadaju klijeti, vočnjaci ili nešto treće npr. u goricama, šumi itd... Ako je pucano u naselju, lovcu se može oduzeti oružje na 3 godine, mada je u ovoj situaciji komplicirano, zbog faktora samoobrane, pas je bio potencijalno opasan za divljač... em ima svjedoke, tralalalaa...:kava:

Npr. zakon kaže da ako se primjeti pas ili mačka koji lunjaju sami lovištem bez nadzora, lovac ih može UKLONITI... do 2005. je pisalo da se može ubiti, ali onda je to promjenjeni i sad piše ukloniti... e sad, na koji način će se određena životinja ukloniti zavisi o lovcu, situaciji itd... ;)

BTW, stvarno šteta za psa... :(

Smartie
13.02.2010., 09:05
Npr. zakon kaže da ako se primjeti pas ili mačka koji lunjaju sami lovištem bez nadzora, lovac ih može UKLONITI... do 2005. je pisalo da se može ubiti, ali onda je to promjenjeni i sad piše ukloniti... e sad, na koji način će se određena životinja ukloniti zavisi o lovcu, situaciji itd... ;)

BTW, stvarno šteta za psa... :(

ma super zakon. Svakom se može desiti da psa pobjegne i ako se slučajno nalazi u lovnom području znači da ga se može u koknut. :flop:

spyro
13.02.2010., 10:27
Npr. zakon kaže da ako se primjeti pas ili mačka koji lunjaju sami lovištem bez nadzora, lovac ih može UKLONITI... do 2005. je pisalo da se može ubiti, ali onda je to promjenjeni i sad piše ukloniti... e sad, na koji način će se određena životinja ukloniti zavisi o lovcu, situaciji itd... ;)

ma uklonila bi ja njega:mad::mad:

Imama svoju Udrugu vlasnika šuma i oštro se borimo protiv toga da je lovcima sve dopušteno u našim šumama. Ja ih bez iti malo pardona sve potjeram sa svog zemljišta. Ljubitelj sam svih životinja i ne dam da mi vrše masakar pijani po šumi.
Dala sam nekoliko savjeta, ali da li bi tako postupila:ne zna: vjerovatno ne

Smartie
13.02.2010., 10:58
Ne kužim... ako je šuma MOJA, imam sve uredne papire i to, oni se smiju šetati MOJOM šumom koja se nalazi u lovnom području i ubijati?????

Kaj ako ja ne želim da MOJA šuma bude dio lovnog područja? Mislim, moja je, valjda imam pravo to tražiti.

HunterDon
13.02.2010., 13:00
Ne kužim... ako je šuma MOJA, imam sve uredne papire i to, oni se smiju šetati MOJOM šumom koja se nalazi u lovnom području i ubijati?????

Kaj ako ja ne želim da MOJA šuma bude dio lovnog područja? Mislim, moja je, valjda imam pravo to tražiti.

U tom slučaju bi trebali ograditi šumu... Druge nema...:ne zna: Mada kao uvijek, jedno je teorija, a drugo praksa, a to znate i sami...

Ha, znam... debilan zakon, pogotovo s onom opaskom "UKLONITI"... tako da na kraju nitko ništa nezna... vi možete ići po lovištu sa psom, ali mora biti pod nadzorom, ali ako je on sam, jbga... sve ovisi o onome tko poteže okidač... još ako se zna da psi u tome području rade štetnu... zna se što slijedi, bez obzira ako vaš pas nije činio nikakvu štetu... jer vjerovali ili ne, raspušteni psi rade ogromne štete... em kolju mladu lanad, male zečiće, fazančiće... itd... jedno je gledati na te stvari iz pozicije vlasnika psa, a drugo iz pozicije lovca, lovočvara itd... i tu uvijek ima prostora za razne polemike...:kava:

Pozdrav!!!

HunterDon

spyro
13.02.2010., 18:11
Da bi zemljište bilo lovno područje, nikoga se ne pita. Ako ne želite da vam zemljište i dalje bude u lovnom području , e onda morate izdvojit cca 20000 kn za elaborat. Ja bila u zagreb u Upravu lovsta i skoro se počupala s njima, pa sam izložila svoj plan. Za 20 000 kn kupim puške, napravim dozvolu i čuvam svoje zemljište od lovaca.
Za sada glumim strašilo i tjeram lovce. Valjda neću doživit sudbinu ovog malog jadnička.

ivna85
14.02.2010., 00:18
ja sam en kužim kako su ga lovci mogli zakopat bez tvog znanja..

ukloniti NEMOŽE ako vidi ogrlicu...pa kolko psi i mačke bježe, šta bi oda smjeli sve uklanjat????

ustrajte i dalje..iako imam nekakav osjećaj da će završit sa opravdanjem da je to bilo u samoobrani i naravno da će ostatak ekipe to potvrdit... a mi eto budimo iskreni...

al ja bi im napravla scenu i lovcima, njemu bi se posebno potrudila, i tim policajcima...

lapdog
14.02.2010., 11:57
Uginule životinje se ne smiju zakapati na javim površinama. Eto još jedna, doduše manje bitna, ali je tu, pogreška lovca za koju bi mogao (morao!) platiti kaznu.

HunterDon, sve je jasno, no iz vedra neba se vidi da ovakav zakon očito ne štima. Što su lovišta sveto tlo, a lovci vrhovni upravitelji svijeta i svemira? Šteta u lovištu - da, slažem se, moguća je i treba je spriječiti, ali koliku štetu lutajući pas može napraviti u gradu? Može ugroziti i ljudske živote isto tako kao što se ovaj lovac našao "u opasnosti" od štenata koji trči prema njemu, teoretski mogu ozljediti dijete (a djece po šumama valjda nema), izazvati prometne nesreće... Pa naravno da ne možemo svi hodati okolo naoružani i "uklanjati" svako živo biće koje nam se našlo na putu.

kiaara, definitivno savjetovanje s nekim pravnikom, odvjetnikom. Jer u ovakvom slučaju izgleda da zakoni štite lovca što god da učini. No, sigurno postoji neki način da barem bude upozoren, plati barem manju kaznu (npr. ovo za zakapanje uginule životinje). Da je u pitanju moj pas, pokušala bi SVE, pa makar "popušila" na kraju. No, dotični bi me itakako zapamtio i dvaput promislio prije nego ovako nešto ponovi.

Smartie
14.02.2010., 12:26
Ja u cijeloj toj priči iskreno, malo toga kužim.

Pa ajmo ispočetka:

Kako si i kada saznala da ti je pas ubijen? Došla si doma i nije ga bilo? Ili...? Od kog si saznala da ti je psa zakopao lovac? Od kog si saznala da ga je ubio baš taj lovac? Mislim za kopanje rupe za šarplaninca treba dosta vremena po ovoj smrzotini, trebao je čovjek i otići po lopatu, vratiti se, počet kopat, zakopat... Sve to traje određeno vrijeme. Šarplaninac od 7 mjeseci ima skoro punu veličinu odraslog psa (da ne filozofiram, treba mu masa, ali visinu je obično već dostigao u toj dobi), dakle rupa mora biti velika. Da li ga je netko vidio, čuo pucanj? Da li je itko vidio da je pas izašao van tvog prostora i šta se dešavalo?

Daj malo detalja, jer ovo je sve zbrda zdola ne znaš ko pije a ko plaća. Da li je njiva na koju je pas ispuzao ispod kapije tvoja? Je li lovac zakopao psa na toj njivi? Gdje ga je zakopao?

Kat83
25.02.2010., 19:12
Ajme mrzim lovce, pogotovo krivolovce koji stalno pucaju kad se smraći. U Zagorju nam je prije 3 tjedna nestala kujica, još uvijek ne znamo da li ju je ubio krivolovac ili je upala u stupicu od lovaca ili je odlutala pa je kod nekoga. Ne mogu razumjeti te lovce kako mogu ubijati životinje, kaj ih to uzbuđuje ili što?! Razumijem ove divlje i to i kako oni održavaju stanište bla bla...Ali srnicu ili lane - prestrašno. Ovdje su ih skoro sve istrijebili strahota.
I ja sam isto napomenula na policiji kada sam im odnijela plakate da daju ophodnji u slučaju da mi vide kujicu. Rekla sam im da se tu puškara da me strah da mi ne doluta metak jer predvečer šećem sa psima oni samo " da da da". Ma užas.
Uglavnom znam kako ti je, drži se i ja bi ih ganjala...

spyro
25.02.2010., 19:19
Kiaara, šta je bilo dalje? Imali novih događanja?

deatwin
21.08.2010., 17:31
Upravo kako naslov i kaže - postoji mogućnost da vašeg psa, kućnog ljubimca, prilikom šetnje rubnim dijelovima grada (bilo kojeg grada!), ustrijeli nečasan lovac-krivolovac-suludi lovac-pijani i isfrustrirani nositelj lovačkog oružja, koji svoju okrutnost ispoljava nečasno i protuzakonito krijući se iza lovačke iskaznice.

Prvi puta sa ovom temom susrela sam se na Forum.hr, gdje su vlasnici pasa koji svoje ljubimce šetaju u neposrednoj okolici svojih (najčešće prigradskih) mjesta, imali vrlo neugodne susrete sa lovcima. Možda bi bilo bolje da kažem "NazoviLovcima", jer niti jedan pravi, časni član bilo kojeg lovačkog društva Lijepe naše nikada ne bi krivo tumačio niti zakone, kao niti svoje ovlasti koje im zakoni i propisi donose/obvezuju ih. "U živo" s ovom ružnom, tužnom ali i samim činom-potencijalno opasnom temom susrela sam se šetajući svoju malu kujicu Daru rubnim djelovima Zaprešića, kada sam bila upozorena da iako sam van naselja (nasip odteretnog kanala, bijela-šodrana cesta, cesta koja vodi prema skeli...) ne smijem psa šetati bez povodca i brnjice jer u protivnom lovci imaju pravo - UBITI JU!!

Početnu nevjericu i mahanje rukom vrlo brzo (već nakon 10-tak minuta) zamjenila je zabrinutost. Išla sam se upoznati sa mojim obvezama ali i pravima, konzultirajući kako zakone i pravilnike, komunalne odluke, tako i same nadležne (komunalni redari)...pa i sasvim slučajno-policajca. I kako to već biva, slučajnosti nam najčešće donesu - "slučaj"! A u ovom "slučaju" policajac izjavljuje da je i on sam lovac i da, susretne li me s psom bez povodca i brnjice na jednom takvom prigradskom puteljku, ima pravo i može ubiti mog psa!

Dakle policajac, čovjek koji je zadužen svojim pozivom (ne samo poslom) biti na strani zakona, čuvati ljude i njihovu imovinu, poznavati ako ništa drugo a onda bar Zakon o oružju ili Pravilnik o uporabi oružja i naboja, mašući svojim članstvom u lovačkom društvu kao "dozvolom za ubojstvo", izjavljuje tako nešto! Uz moje ponavljanje da zakoni i propisi kažu drugačije, da upravo na tim mjestima kojima ja slobodno šetam psa, šetaju/trče/voze bicikle/pecaju/voze traktore prema svojim njivama/istrčavaju pse/čak i jašu konje i drugi sugrađani lijepog mog grada te da bilo kakvo pucanje iz bilo kojeg oružja na takvom mjestu - ne dolazi u obzir, policajac ponavlja isto-da ima pravo u navedenim okolnostima izvaditi oružje i ubiti psa! Policajac!

Naravno da reagirala sam, službenim dopisom na sve instance kojima je u nadležnosti da reagiraju.

U nastavku (skraćeno) prenosim dopis poslan Policijskoj postaji Zaprešić, Gradonačelniku Grada Zaprešića, Predsjedniku Gradskog vijeća Zaprešića, Pročelniku Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zaprešića.

Broj značke policajca kao i registraciju patrolnih kola kojima se dovezao-mislim da ne smijem javno iznositi (makar obzirom da ga svi mi građani RH plaćamo iz svojih poreza i prireza-ne vidim čemu tajnost...no eto za svak slučaj...). Dopis je poslan, urudžbiran na svim adresama... A ja čekam....

Sve navedeno dijelim ovako javno jer znam da nisam "usamljeni slučaj", da i neki od vas imali su neko slično, ružno iskustvo, pa eto možda ovako pobrojani zakoni/članci/pravilnici pomognu i vama, budu vam "šalabahter" za slučaj da ikad suretnete se sa ovakvim prijetnjama.

deatwin
21.08.2010., 17:33
PREDMET: Pritužba na policajaca značke br. xxxxx zbog date potpuno pogrešne informacije o mogućnosti odstrjela kućnog ljubimca (na dan 12.08.2010, 14:30h)

Dana 17.07.2010. godine, djelujući humano i socijalno osviješteno, udomila sam psa izazila. Radi se o kujici malog rasta (svega 8 kg), mješanki, staroj dvije godine, dobrog zdravstvenog statusa.

Sukladno Pravilniku o držanju kućnihljubimaca, kujica je procijepljena odbjesnoće, zaraznih bolesti, očišćena od unutrašnjih parazita, zaštićena odvanjskih parazita, čipirana, zavedena u sustav, sterilizirana.

Sukladno Komunalnom redu, prilikom šetnji gradom vodim je na povodcu te pri svakom izvođenju na javnu površinu nosim pribor za čišćenje fekalija i čistim baš svaku površinu koju onečisti (bezobzira na „skrivenost" mjesta, dostupnost, sredinu travnjaka...).

U jutarnjim satima (od 06:00 do 07:00h) te u predvečernjim satima (od 19:00 do 20:00), kako bi se istrčala te bez ikakvog problema kako za mene tako i za ostale stanare naše male zgrade ostatak dana boravila u stanu, vodim je na duge šetnje/istrčavanje van naseljenog dijela Grada Zaprešića. Šetamo/trčimo bez povodca cestom koja vodi od željezničke postaje Zaprešić-Savska pa do skele (na Savi), kao i nasipom odteretnog kanala, odnosno podno nasipa po šodranoj cesti koja vodi oko jezera Zajarki (kolokvijalno Bager). Kujica se ne odvaja od mene nego trčkara u neposrednoj blizini iza ili ispred mene, uz rijetko povremeno skretanje (na razdaljinu od maximum 30-tak metara) na pokošene poljoprivredne površine uzcestu ili na šodrane puteljke koji se protežu duž ceste koja ide od/premaskeli.

Prilikom šetnji jedan gospodinupozorio me na mogućnost „da bi mi psa, obzirom da nije na povodcu, mogli ubitilovci"! Obzirom da se radi o šetnji nenaseljenim dijelom Zaprešića, gdje mnogi ljudi šetaju, trče, voze djecu u kolicima, šetaju (malene) pse bez povodca kaoi ja, upozorenje mi se činilo čudnim i neosnovanim, a sami možebitni čin lovaca izuzetno opasnim za sve nas koji boravimo na tim mjestima. Naime, kako u jutarnjim tako i u kasnim poslijepodnevnim satima, to su mjesta rekreacije mnogih Zaprešićana, a samim GUP-om predviđena su upravo za tu namjenu – sport i rekreaciju. No kako je upozorenje u sebi nosilo možebitnu kobnu posljedicu p omog psa (koji kao ljubimac član je familije-složit će se svi vlasnici pasa), proučila sam Zakon o lovstvu, Zakon o oružju, Pravilnik o uporabi oružja, Zakono zaštiti životinja, a isto tako informirala sam se u Odjelu za komunalnu djelatnost Grada Zaprešića te u svim tim pravno važećim dokumentima nisam pronašla osnove za navedeno upozorenje.

Navedeno odlučila sam provjeriti i kod policajaca, kada sam ih sasvim slučajno, dana 12.08.2010, oko 14:30h, prilikom posjeta Veterinarskoj ambulanti smještenoj u blizini Hitne pomoći (Zaprešić), primijetila da sjede na terasi obližnjeg kafića (patrolna kola xxx D xxx). Vrlo neformalno pitala sam ih za njihovo mišljenje o navedenom upozorenju, gdje mi je policajac sa značkom br. xxxxx izjavio da je i on sam lovac te da mi na navedenim područjima ima pravo ubiti psa ukoliko ga šetam bez povodca i brnjice!!

Na moje ponavljanje da se radi o malenom psu kojem zakonom nije propisana brnjica, a za kojeg mislim da niti ne postoji brnjica (izuzetno mala, uska njuška) te da su to područja van grada (izričito sam i pobrojala gore navedena područja), omiljena mjesta rekreacije i šetanja pasa mnogih sugrađana te da je izuzetno opasno po ljude i imovinu pucati, (a dao zakonskoj podlozi i ne govorim) – policajac je ponovio da ukoliko pas nema brnjicu, bez obzira na moje navode, on kao lovac ima pravo ubiti mog psa!

Upravo zato što se radi o službenoj osobi, policajcu, koji je zadužen čuvati ljude i njihovu imovinu, pišem ovaj dopis adresiran ne samo na Policijsku stanicu Zaprešić nego i na sve adrese koje mislim datrebaju biti informirane o ovoj problematici.

Ne tražim nikakvo sankcioniranje policajca koji nosi navedeni broj značke, niti mi je namje ratjerati „mak na konac", no itekako mi je stalo do razjašnjenja tom policajcu da NIJEu pravu te da niti on niti njegove kolege-lovci NEMAJU pravo pucati u kućne ljubimce, pa gdje god se oni nalazili, i bez obzira na to što cijeli Grad Zaprešić stavljen je pod Lovno područje Zaprešić (provjera na karti svih lovnih područja Zagrebačke županije). Ujednose ovim dopisom štitim i od možebitne „osvete" kao reakcije bilo spram mene ili mog psa, nakon otvorenog neslaganja sa izjavom dotičnog policajca.

(Vrlo je jednostavno u našem malom gradu pronaći moju adresu i „slučajno" susresti me tijekom šetnje te se u ime inata osvetiti upravo navedenim činom nad mojim psom. Po riječima vlasnika pasa– ne bi bilo prvi puta, pa je i to motiv mog javnog obraćanja te apeliranja svima nadležnima na pravovremenu reakciju koja bi prevenirala nezakonitu radnju sa možebitnim teškim posljedicama. Naravno da bih u slučaju bilo kakvog incidenta pozvala se kako na ovo upozorenje tako i na navedene zakone i pokrenula sve raspoložive pravne postupke prema svima odgovornima.)

Zakono lovstvu, Zakon o oružju kao i Pravilnik o uporabi oružja i naboja vrlojasno daju smjernice kako i na koji način ponašati se u lovištu, odnosno kako ina koji način ponašati se s oružjem:
- Kretanje lovištem s oružjem dopušteno je tijekom prijavljenog skupnog lova, gdje svaki lovac treba uz sebe imati i potrebnu, zakonom propisanu dokumentaciju.
- Individualno kretanje lovištem s oružjem dopušteno je samo i isključivo uz Oružani list i individualno (upravo za tu osobu) pismeno Odobrenje lovnika za lov udruge kojoj osoba pripada kao član, a koja gospodari lovištem kojim se osoba želi kretati.
- Odobrenje za lov mora biti u potpunosti ispunjeno sljedećim podacima; ime i prezime osobe kojoj je izdano, nadnevaki zdavanja, nadnevak do kada odobrenje važi, broj lovačke iskaznice osobe kojoj je odobrenje izdano, vrsta divljači za koju je odobrenje za lov izdano. Za svako izdano Dopuštenje za lov mora se napraviti Zapisnik o izvršenom lovu. Svaki ispaljeni hitac (metak) iz oružja mora se pismeno kroz Zapisnik opravdati lovniku, uz potpis iskaza.

Jednako tako navedeni zakoni izričito kažu da je kretanje državnim, županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama u lovištu dopušteno samo s praznim oružjem u navlaci ili zaštitnoj kutiji (područja šetnje s psom koje sam policajcu navela spadaju u lokalne ili nerazvrstane ceste!). Prolazak kroz lovište prometnicom je kretanje van lovišta, jer prometnice nisu dio na kojem je dozvoljen lov. Tada puška mora biti u futroli i bez municije u spremniku.

Lovačko oružje i naboji mogu se upotrebljavati isključivo u lovištu, za vrijeme skupnog lova ili individualnog lova, sukladno navedenim propisima i zakonima, samo i ako njihova uporaba ne ugrožava sigurnost ljudi ili imovine (Pravilnik o uporabi oružja, članak 5, Zakon o oružju, članak 39). Što znači da niti u jednomtrenutku ne smije biti ugrožena moja sigurnost, sigurnost prolaznika, kao niti sigurnost mog psa-moje imovine (da, u zakonu pas je imovina). U istom članku istog pravilnika vrlo jasno stoji i da lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, strelišta ili drugih mjesta koja su određena zavježbe gađanja. Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.

Istina je da Lovni zakon poznaje izraz „sanitarnog odstrjela", kojim se po članku 55 daje iznimna mogućnost (uz potrebno, već navedeno individualno pismeno Odobrenje) odstrjela pasa bez nadzora-pasa lutalica, mačaka lutalica kao i odstrjela ranjene i bolesne divljači. No pas-kućniljubimac (vidljivo obilježen ogrlicom-opasnicom i markicom, čipiran, cijepljen protiv bjesnoće i zaraznih bolesti, školovan, steriliziran) ne može biti i zakonski nije izjednačensa psom lutalicom. Izrijeka u navedenom članku-pas bez nadzora ne može biti i zakonski nije izjednačena sa psom bez povodca koji je pod nadzorom svog vlasnika koji šeće pored njega! A da pucanje u metu za koju nisi siguran što je (da li je divljač, ili pas lutalica, ili pas sa svim urednim papirima i obilježjima) – i ne navodim kao potpuno suludi čin, van zakona, pameti, pozitivnih lovnih običaja, kodeksa....

Upravo zbog svega gore navedenog, a što itekako utječe na percipiranje nivoa sigurnost u našem lijepom gradu i nije zanemarivo (dapače!), molim nadležne kako u Policijskoj stanici Zaprešić tako i u Gradu Zaprešiću da obrate pažnju na navedenu problematiku.

....

deatwin
21.08.2010., 17:34
.....nastavak...

Naime težimo li modernom gradu, europskom gradu (a težimo, što se vidi i iz niz izvrsnih projekata koje je Grad Zaprešić sa svojim gradskim ocima pokrenuo a neke i dovršio), potrebno je pronaći modalitet suživota svih stanovnika koji svojim aktivnostima djeluju za dobrobit našeg Grada; i lovaca koji izvrsno brinu o Lovnom području Zaprešić, i sportaša i rekreativaca koji uživaju u rekreaciji kroz prirodu u neposrednojblizini grada, i vlasnika kućnih ljubimaca koji dijele ista ta područja i sami se rekreiraju šetajući svoje ljubimce...

Potencijalni novi stanovnici našeg grada donose odluku izbora doseljavanja u naš grad ne samo zbog niže cijene kvadrata stana nego i zbog svega što nudi naš grad, a što lijepo je navedeno ina službenim internetskim stranicama našeg grada, kao i u mnogim pozitivnim naslovima i člancima kako novina tako i kratkih reportaža o našem gradu. Mnogi od njih ili već jesu ili će upravo doseljavanjem u ovakvu sredinu koja okružena je prirodom, postati vlasnici pasa. Vjerujem da bi ih itekako preplašila, zabrinula ovakva netočna informacija, odnosno sama spoznaja o mogućnosti da im se prilikom šetnje, rekreacije, vožnje biciklom ili neke druge aktivnosti u vrlo atraktivnim za rekreaciju dijelovima nadomak kvarta u kojem žive – može desiti da netko iz čiste vlastite frustracije krivo tumači zakon i nepravedno i nečasno koristeći se Lovačkom iskaznicom, puca u njihovog psa, ili zalutalim metkom i u same njih, njihovu djecu, njihovu imovinu...

Nadam se da ćete izloženu problematiku naći dovoljno važnom te da ćete u svom djelokrugu poslovanja uvažiti navedeno i djelovati, bilo izradom pravilnika, usmenim ili pismenim očitovanjem, dobrom praksom, a bila bih zahvalna i na pismenom odgovoru.

S poštovanjem,
XYZPa eto, ako ikome zatreba...a nadam se da neće :)

MBSK
22.08.2010., 02:02
A ono što Crime kaže da su trebali biti u ograđenom ili na uzici na tvom zemljištu je totalno bez veze.
Moj pas može biti pušten na mom zemljištu i ima pravo pojest svakog ko uđe nepozvan. Kako onda lovci idu u lov ako ih ne puštaju! Po ovoj dubiozi ispada da lovac s lovačkim puštenim psom može biti na mom zemljištu, dok moj mora biti na lancu. Vlasništvo je vlasništvo i gotovo. Drugo, čisto sumnjam da je ta njiva označena kao lovno područje, iz čega proizlazi da su lovci smetali posjed.

Griješite Crime je u pravu.Pogledajte definiciju lovišta.

MBSK
22.08.2010., 02:04
Iako je tema stara uključiću se za buduće slučajeve jer ima stvari koje treba razjasniti.Prvo iako je događaj tragičan ne treba generalno osuđivati lovce (ja nisam lovac) jer je to glupost koja ne vodi ničemu.Ime, prezime i konkretno.Oružje nije nikad nikog ubilo,već oni koji ga koriste.A krivolovci su u stvari lopovi i sasvim druga priča.Stvarno opasna.Lovci su donekle i postali neophodni-na žalost.
Zajedničko lovište je lovište ustrojeno na zemljištu više vlasnika i prostor na kojem se odvija lovačka aktivnost.Lovačka društva ostvaruju pravo na lov na temelju natječaja za koncesiju koji raspisuje država.U praksi nečija oranica može biti dio lovišta i vjerojatno i je.Vlasnik ima pravo na naknadu za korištenje ali ga ne može zabraniti.Ali zakon je vrlo jasan kod lova , lovac ne smije koristiti oružje ako nekoga ugrožava,niti bliže od 300m od najbližeg objekta.Lovac smije nositi i upotrijebiti oružje samo u lovištu ili strelištu i prenositi ga na odgovarajući način(zakon o lovu,zakon o oružju).Psi se smiju kretati u lovištu pod nadzorom vlasnika u protivnom ga lovac smije odstrijeliti.To je pravno.
U praksi mislim da se ovdje moglo poduzeti sljedeće:
-prijaviti lovca u MUP za upotrebu oružja na nedozvoljenom mjestu(bliže od 300m),tražiti njihovo mišljenje-radi se u ugrožavanju i općeopasnoj radnji
-tražiti očitovanje od lovačkog saveza Hrvatske
1. zbog čega su lovci boravili sa punim oružjem pokraj kuće,
2.zašto je ubio psa koji nije bio lutalica i zna da boravi u toj kući ,sa naznakom da ga je poslje zakopao bez znanja vlasnika
-prijaviti lovaca lovačkom savezu zbog pucanja u blizini kuće.
-tražiti objašnjenje od zakupnika lovišta i lovnog inspektora zašto se pucalo u blizini kuće
Zainteresirati novinara koji će pomoći oko dobivanja odgovora,zatim ih objaviti.
Posljedice ovoga bi vjerojatno biti samo opomene,ali ako bi ponovilo bilo što od navedenog lovci i njihova društva bi bili u problemima.

MBSK
22.08.2010., 02:07
.....nastavak...

Naime težimo li modernom gradu, europskom gradu (a težimo, što se vidi i iz niz izvrsnih projekata koje je Grad Zaprešić sa svojim gradskim ocima pokrenuo a neke i dovršio), potrebno je pronaći modalitet suživota svih stanovnika koji svojim aktivnostima djeluju za dobrobit našeg Grada; i lovaca koji izvrsno brinu o Lovnom području Zaprešić, i sportaša i rekreativaca koji uživaju u rekreaciji kroz prirodu u neposrednojblizini grada, i vlasnika kućnih ljubimaca koji dijele ista ta područja i sami se rekreiraju šetajući svoje ljubimce...

Potencijalni novi stanovnici našeg grada donose odluku izbora doseljavanja u naš grad ne samo zbog niže cijene kvadrata stana nego i zbog svega što nudi naš grad, a što lijepo je navedeno ina službenim internetskim stranicama našeg grada, kao i u mnogim pozitivnim naslovima i člancima kako novina tako i kratkih reportaža o našem gradu. Mnogi od njih ili već jesu ili će upravo doseljavanjem u ovakvu sredinu koja okružena je prirodom, postati vlasnici pasa. Vjerujem da bi ih itekako preplašila, zabrinula ovakva netočna informacija, odnosno sama spoznaja o mogućnosti da im se prilikom šetnje, rekreacije, vožnje biciklom ili neke druge aktivnosti u vrlo atraktivnim za rekreaciju dijelovima nadomak kvarta u kojem žive – može desiti da netko iz čiste vlastite frustracije krivo tumači zakon i nepravedno i nečasno koristeći se Lovačkom iskaznicom, puca u njihovog psa, ili zalutalim metkom i u same njih, njihovu djecu, njihovu imovinu...

Nadam se da ćete izloženu problematiku naći dovoljno važnom te da ćete u svom djelokrugu poslovanja uvažiti navedeno i djelovati, bilo izradom pravilnika, usmenim ili pismenim očitovanjem, dobrom praksom, a bila bih zahvalna i na pismenom odgovoru.

S poštovanjem,
XYZPa eto, ako ikome zatreba...a nadam se da neće :)

Svaka čast:top::top:Članak zakona o lovu je kristalno jasan“Pse i mačke njihovi vlasnici ,a pastiri pastirske pse ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300m od nastambe vlasnika,odnosno stada“-Gdje piše povodnik?
Policajca se može samo podsjetiti na propise iz njegove struke kada se smije upotrijebiti oružje i u koje svrhe.Njegove izjave su glupe i može se očekivati reakcija MUP-a jer je to djelatna osoba.

LinaLena
22.08.2010., 09:38
Svaka čast Deatwin! :top:

Eto, tako treba odreagirati i tako bi svatko tko se ikada susreo s tom problematikom trebao rješavati stvari.

Ovo još samo treba gurnuti pod nos medijima da se napravi javni škandal i da se tako osvijeste i senzibiliziraju široke mase koje možda niti ne slute što ih "vreba iz kuruze" jednog mirnog nedjeljnog poslijepodneva.

No, kako riba od glave smrdi tako niti sada ne očekujem odmah neke drastične promjene niti poteze, što naravno ne znači da se i dalje trebamo ponašati ko mutavi s logikom "ne bi se šteli nikome zameriti".

Treba galamiti na sva usta i pozivati se na sve relevantne zakone koji su u ovom slučaju ipak dosta jasni kako vidimo iz dopisa i inzistirati na njihovom provođenju i sankcioniranju onih koji ih krše.

Go Deatwin!
.

deatwin
22.08.2010., 09:50
Hvala vam na čitanju i komentarima :)

Spremna sam obavijestiti i širu javnost, no mislim da trebam pričekati (zakonski) rok za odgovor, a to je mjesec dana. Očekujem odgovor iod svih nadležnih kojima sam se obratila.

Nakon isteka mjesec dana, ukoliko ne bude jasnog odgovora (s pečatom i štambiljem) koji će svima nama poslužiti kao poluga za daljnje djelovanje, potražit ću pero koje je to spremno podijeliti u javnost...

Mišljenja sam i da bi veterinarske stanice koje imaju praksu sa malim životinjama-kućnim ljubimcima, trebale biti informirane i pomoći u preventivnom djelovanju..
Što vi mislite, vrijedi li inzistirati na držanju (recimo) informativnih letaka u njihovim odrinacijama??

LinaLena
22.08.2010., 09:53
Mišljenja sam i da bi veterinarske stanice koje imaju praksu sa malim životinjama-kućnim ljubimcima, trebale biti informirane i pomoći u preventivnom djelovanju..
Što vi mislite, vrijedi li inzistirati na držanju (recimo) informativnih letaka u njihovim odrinacijama??

Apsolutno. Svaka edukacija je korisna a isto tako će poslužiti raskrinkavanju "tih i takvih" likova koji djeluju na svoju ruku i mimo zakona i opet - širenju informacija što širem dijelu pučanstva i osvještavanju problematike.

Naposljetku - budala će uvijek ostati budala i uvijek će budala biti na ovome svijetu. Radi se samo o tome da takva budala zna da neće proći nekažnjeno i da je svjesna da će se takvo ponašanje u 100% slučajeva sankcionirati (i to na prvu) a ne: "ma baš me briga, i onaj policajac radi istu stvar pa ako može on, mogu tek i ja."
.

MalaAra1
22.08.2010., 11:29
ja sam se isto jednom susrela sa lovcima šetajući psa po tim livadama kod nasipa. ara je bila puštena i vidli smo lovce u blizini kako idu loviti.oni su me samo ljubazno zamolili da zavežem psa na lajnu,i otišli u svom smjeru,a ja u svom.za brnjicu nisu ništa rekli,a moj pas ima 25kg i mješanka je u tipu ovčara,tako da nisu svi lovci takvi da će odmah upucati psa.
ja mislim da sam ja "kriva" jer je to njihovo lovno područje,pa tamo više niti nejdem šetat,nego baš po nasipu,iako mislim da ni tamo nije dozvoljeno pušat psa bez lajne,al negdje mora trčat...

Didi
22.08.2010., 11:44
(...) iako mislim da ni tamo nije dozvoljeno pušat psa bez lajne,al negdje mora trčat...na ovakve stvari treba paziti. Pretpostavljam da i Zaprešić ima točno određena mjesta gdje je dozvoljeno puštati pse bez lajne. Ne bi imalo smisla da ovakav potez propadne zbog drugog propisa. Da, postoje propisi koji uređuju ponašanje lovaca, ali postoje i propisi kojima se uređuje ponašanje psećih vlasnika. Nigdje u dopisu nisam našla precizirano da se radi o području na kojem je dopušteno puštati pse bez lajne. Što je u pitanju "nenaseljeno područje i šodrana cesta", nije dovoljno.

Zla patka
22.08.2010., 12:14
ja sam se isto jednom susrela sa lovcima šetajući psa po tim livadama kod nasipa. ara je bila puštena i vidli smo lovce u blizini kako idu loviti.oni su me samo ljubazno zamolili da zavežem psa na lajnu,i otišli u svom smjeru,a ja u svom.za brnjicu nisu ništa rekli,a moj pas ima 25kg i mješanka je u tipu ovčara,tako da nisu svi lovci takvi da će odmah upucati psa.
ja mislim da sam ja "kriva" jer je to njihovo lovno područje,pa tamo više niti nejdem šetat,nego baš po nasipu,iako mislim da ni tamo nije dozvoljeno pušat psa bez lajne,al negdje mora trčat...
ne znam gdje zivis i na koji nasip mislis... ukoliko je rijec o zagrebu vrijedi sljedece

psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice i bez brnjice na prostorima koji će biti obilježeni okruglim znakom s likom psa:
1. na Dotrščini;
2. na Grmoščici;
3. na prostoru od Jadranskog mosta, uzvodno, desnom obalom Save do nasipa (inundacija);
4. na prostoru desne obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši u visini ulaza u deponij smeća Jakuševac;
5. na prostoru lijeve obale Save, do nasipa (inundacija), uzvodno od Jankomirskog mosta;
6. na prostoru lijeve obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši od tehnološkog kanala Toplane;
7. na travnatoj površini omeđenoj Ulicom Hrvatske bratske zajednice s istoka i zapada, Ulicom grada Vukovara sa sjevera i Slavonskom avenijom s juga;
8. u Sesvetama, od cjevovoda, zapadnom stranom Savske ceste prema jugu do Rimskog puta

psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice, a psi opisani i nabrojeni u članku 9. stavku 2. ove odluke s brnjicom na prostorima koji će biti obilježeni s likom psa s brnjicom:
1. na prostoru u parku Maksimir, sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu, Treće jezero i skreće iza Vidikovca;
2. na zelenoj površini omeđenoj Maksimirskom cestom i Hondlovom;
3. na prostoru između Avenije V. Holjevca i Zagrebačkog velesajma (osim u vrijeme održavanja velesajamskih priredbi);
4. na prostoru u produžetku Kranjčevićeve ulice (neuređeni dio trase bivšeg Samoborčeka);
5. na prostoru između Ulice Florijana Andrašeca i željezničke pruge (nadvožnjaka);
6. na prostoru zapadno od Mandlove ulice;
7. na prostoru južno od Ljubljanske avenije u Prečkom;
8. na prostoru između Selske ceste, Ljubljanske avenije i Zadarske ulice;
9. u parku Ribnjak, na dijelu uz Zvonaričku i Degenovu ulicu;
10. na Ksaveru, prostoru omeđenom Ksaverom, Radićevim šetalištem i Mirogojskom cestom;
11. na prostoru kod skretanja iz Avenije V. Holjevca u Siget;
12. na prostoru sjeverno od ceste Bundek u Zapruđu (do uređenja planiranog kompleksa);
13. na lijevoj i desnoj obali Save (inundacija);
14. u Sesvetama, sjeverno od Zagrebačke ulice, uz potok Vuger (Kostanić).

edit: aha, sad sam skuzila da je zapresic u pitanju :zubo:
kao sto rece didi, propis sigurno postoji, ako se ne varam morao je izaci u NN i u sluzbenim novinama grada zapresica

deatwin
22.08.2010., 20:25
na ovakve stvari treba paziti. Pretpostavljam da i Zaprešić ima točno određena mjesta gdje je dozvoljeno puštati pse bez lajne. Ne bi imalo smisla da ovakav potez propadne zbog drugog propisa. Da, postoje propisi koji uređuju ponašanje lovaca, ali postoje i propisi kojima se uređuje ponašanje psećih vlasnika. Nigdje u dopisu nisam našla precizirano da se radi o području na kojem je dopušteno puštati pse bez lajne. Što je u pitanju "nenaseljeno područje i šodrana cesta", nije dovoljno.

Didi, dovoljno je "nenaseljeno područje i šodrana cesta".
Jer Odluka o komunalnom redu (u svakom gradu to se zove drugačije), regulira ponašanje vlasnika pasa u gabaritima grada, a ne i van naselja.
Van naselja (a što je van naselja vidiš u GUP-u grada), nije regulirano.
Tamo gdje nije regulirano, psa je dozvoljeno puštati bez lajne, ali pod nadzorom. Psa koji je, naravno, uredno cijepljen.

Dakle, gradovi imaju svoje "granice", unutar granica uređeno ponašanje vlasnika pasa i pasa (Odlukama, Propisima...kako koji grad). Van toga - ne.

U cijeloj RH, van naselja, unutar naselja, vrijede zakoni navedeni u dopisu:
- Zakon o lovstvu
- Zakon o oružju
- Pravilnik o uporabi oružja i naboja

Prema navedenim propisima/zakonima - LOVCI NEMAJU PRAVO VRŠITI ODSTREL CIJEPLJENIH, ČIPIRANIH PASA ZATO ŠTO NISU NA LAJNI!

TurbulentFluid
22.08.2010., 21:22
Didi, dovoljno je "nenaseljeno područje i šodrana cesta".
Jer Odluka o komunalnom redu (u svakom gradu to se zove drugačije), regulira ponašanje vlasnika pasa u gabaritima grada, a ne i van naselja.
Van naselja (a što je van naselja vidiš u GUP-u grada), nije regulirano.
Tamo gdje nije regulirano, psa je dozvoljeno puštati bez lajne, ali pod nadzorom. Psa koji je, naravno, uredno cijepljen.

Dakle, gradovi imaju svoje "granice", unutar granica uređeno ponašanje vlasnika pasa i pasa (Odlukama, Propisima...kako koji grad). Van toga - ne.

U cijeloj RH, van naselja, unutar naselja, vrijede zakoni navedeni u dopisu:
- Zakon o lovstvu
- Zakon o oružju
- Pravilnik o uporabi oružja i naboja

Prema navedenim propisima/zakonima - LOVCI NEMAJU PRAVO VRŠITI ODSTREL CIJEPLJENIH, ČIPIRANIH PASA ZATO ŠTO NISU NA LAJNI!


Deatwin, daj... :(

Članak 51, stavak 8:

"8. smanjivanje broja divljači koja čini štetu usjevima, stoci, šumama, ribnjacima, drugim vodama i ostaloj imovini na podnošljivi broj te uklanjanje pasa i mačaka skitnica,"

Te Članak 55:
(1) Pastirski psi smiju biti u lovištu samo uz stado.
(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.
(3) Lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem protivno odredbi stavka 2. ovoga članka, bez naknade vlasniku psa i mačke.
(4) Nije dopušteno ukloniti pse koji u organiziranom lovu, na ispitima ili utakmicama pasa u gonjenju divljači prijeđu u drugo lovište.

U PRINCIPU si u pravu, psa možeš pustiti bez lajne "pod nadzorom", ali to "pod nadzorom" je u diskreciji KOGA točno da odluči? Lovca koji ima pušku. Nedavno je u Vrbovskom lovac sa čeke ubio njemačkog ovčara koji je hodao 5 m ispred vlasnika. sada se ljudi sude, je li pas "pod nadzorom" ako hoda 5 m od vlasnika ili nije, simo - tamo, ali - pas je bio ustrijeljen.

Vežite pse u lovištu, osobito ako vidite da je u toku neki lov, i nemojte si dozvoliti neugodnosti. :ne zna:

MBSK
22.08.2010., 22:37
Zla patka -ne znam gdje zivis i na koji nasip mislis... ukoliko je rijec o zagrebu vrijedi sljedece
1. na prostoru u parku Maksimir, sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu, Treće jezero i skreće iza Vidikovca;


Ispravak - u Maksimiru je službeno dopušteno šetanje pasa samo na velikoj livadi.Neslužbeno (tolerira se) sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu ali do trećeg jezera(znači samo šuma) , te po prostoru sjeverno od navedene staze izvan glavnih staza radnim danom.Vikendom ne.Ne prave se problemi za šetanje pasa kod četvrtog i petog jezera ako nema problema (čitaj pritužbi).Propisala Javna ustanova Maksimir.

MBSK
22.08.2010., 22:41
Hvala vam na čitanju i komentarima :)

Spremna sam obavijestiti i širu javnost, no mislim da trebam pričekati (zakonski) rok za odgovor, a to je mjesec dana. Očekujem odgovor iod svih nadležnih kojima sam se obratila.

Nakon isteka mjesec dana, ukoliko ne bude jasnog odgovora (s pečatom i štambiljem) koji će svima nama poslužiti kao poluga za daljnje djelovanje, potražit ću pero koje je to spremno podijeliti u javnost...

Mišljenja sam i da bi veterinarske stanice koje imaju praksu sa malim životinjama-kućnim ljubimcima, trebale biti informirane i pomoći u preventivnom djelovanju..
Što vi mislite, vrijedi li inzistirati na držanju (recimo) informativnih letaka u njihovim odrinacijama??:top:Na svim prostorima gdje se kreću vlasnici kućnih ljubimaca (trgovine,veterinari,razna društava,izložbe).Mislim čak da bi i oni to podržali.

Zla patka
23.08.2010., 07:36
Ispravak - u Maksimiru je službeno dopušteno šetanje pasa samo na velikoj livadi.Neslužbeno (tolerira se) sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu ali do trećeg jezera(znači samo šuma) , te po prostoru sjeverno od navedene staze izvan glavnih staza radnim danom.Vikendom ne.Ne prave se problemi za šetanje pasa kod četvrtog i petog jezera ako nema problema (čitaj pritužbi).Propisala Javna ustanova Maksimir.
na koju livadu mislis pod veliku?
setanje na uzici ili mogu biti pusteni?
i sto ustanova maksimir ima vece ovlasti od grada zagreba?

na prostoru u parku Maksimir, sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu, Treće jezero i skreće iza Vidikovca

ovo pise u pravilniku grada (i to se misli na setanje bez lajne)
meni nikad nitko nije prigovarao na tom potezu dok su mi na 5. jezeru dotandrkali na onom motorcicu i rekli da moram zavezati pse iako nije bilo nikoga tamo sto bi znacilo i da se nije imao tko potuziti

deatwin
23.08.2010., 09:13
Deatwin, daj... :(

Članak 51, stavak 8:

"8. smanjivanje broja divljači koja čini štetu usjevima, stoci, šumama, ribnjacima, drugim vodama i ostaloj imovini na podnošljivi broj te uklanjanje pasa i mačaka skitnica,"

Te Članak 55:
(1) Pastirski psi smiju biti u lovištu samo uz stado.
(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.
(3) Lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem protivno odredbi stavka 2. ovoga članka, bez naknade vlasniku psa i mačke.
(4) Nije dopušteno ukloniti pse koji u organiziranom lovu, na ispitima ili utakmicama pasa u gonjenju divljači prijeđu u drugo lovište.

U PRINCIPU si u pravu, psa možeš pustiti bez lajne "pod nadzorom", ali to "pod nadzorom" je u diskreciji KOGA točno da odluči? Lovca koji ima pušku. Nedavno je u Vrbovskom lovac sa čeke ubio njemačkog ovčara koji je hodao 5 m ispred vlasnika. sada se ljudi sude, je li pas "pod nadzorom" ako hoda 5 m od vlasnika ili nije, simo - tamo, ali - pas je bio ustrijeljen.

Vežite pse u lovištu, osobito ako vidite da je u toku neki lov, i nemojte si dozvoliti neugodnosti. :ne zna:

TF, upravo u tome i jest stvar - kad već ustrijele psa, gotovo je.
Ja pričam, pišem, borim se za preventivno djelovanje.

A preventivno djelovanje je striktno razjašnjenje svih navedenih zakona koji kumulativno izriču navedeno: lovac ne smije niti u lovištu pucati na propisno označenog psa (ogrlica, opasnica, markica...) koji je pod nadzorom vlasnika.
Razjašnjenje i nama vlasnicima, i lovcima koji mašu sa tom lovačkom iskaznicom kao "dozvolom za ubojstvo", i polupismenim policajcima, i polupijanim komunalnim redarima.....i inima....dovelo bi do toga da shvate da im taj zakon daje limite, a ne dozvole!

Problem i je u tome što se najčešće quota samo i isključivo taj članak 55, no on nije jedini članak tog Zakona :) Što dalje kaže taj Zakon (kao i ostali meritorni), navela sam kroz gornja tri posta. Znam da su dugačka ali iscrpno objašnjavaju. Dakle sanitarni odstrijel je taj koji daje mogućnost lovcu da u svom lovačkom području vrši odstrijel pasa i mačaka skitnica (to je onaj prvi red koji si navela). Dakle SKITNICA, a ne pasa (mačaka) koji su cijepljeni i uredno pod nadzorom.
Dakle ne smije pucati dok nema Dozvolu za sanitarni odstrijel, dok nema u Dozvoli navedeno oružje kojim će to izvršiti i baš za to namjenjeno zrno (kalibar), ukoliko upravo TO nije naveo u Dozvoli, kao i područje gdje će vršiti sanitarni odstrjel. Dakle ne može hodajući lovnim područjem (u lovu ili u šenji) ispucati niti jedan jedini metak ukoliko sve gore nije navedeno. NIkada, nikako i u sukobu je sa tri zakona učini li to tako.

Inače, CIJELI GRAD ZAPREŠIĆ je lovno područje. Cijeli grad. Uguglaš pa vidiš. I Zaprešić i granični "ničiji pojas" do Samobora (dijeli ih rijeka Sava).

Treba se preventivno boriti protiv primjene loše isčitanih zakona. Treba alarmirati javnost. Treba ih naučiti!

Inače, niti jedan lovac, pravi lovac, lovac koji časno obavlja svoju lovačku ulogu, dobro je obaviješten, poznaje zakon, sprovodi ga i (najčešće i sam vlasnik psa) nikada neće pucati na psa.

I nisam ja ta koja si ne bi trebala priuštiti neugodnost. Ne, ja sam ta koja savjesno pruža svom psu ugodnost. I radim sve štreberski, po slovu važećih zakona i propisa. A oni koji djeluju mimo zakona ili žele tako djelovati, moraju biti svjesti da će se njima desiti neugodnost. I dok se to tako ne postavi (a tako je ispravno i u skladu sa zakonom), mnogi će slegnuti ramenima i neće ništa aktivno raditi po tome pitanju. Reći će: a što se boriš s rogatima, što te briga :( Ne mogu vjerovati da su u stanju orkenuti glavu na drugu stranu...ili zabiti glavu u pijesak...ne mogu vjerovati! Tim više što takvih slučajeva ima, baš zato što ih ima, mislim da treba djelovati. Tim više što je njihovo djelovanje van zakona.
Hebemu, zato nam i je ovako kako nam je :(

MBSK
23.08.2010., 23:28
na koju livadu mislis pod veliku?
setanje na uzici ili mogu biti pusteni?
i sto ustanova maksimir ima vece ovlasti od grada zagreba?

Javna ustanova Maksimir je tvrtka koja upravlja parkom koji je zaštićeni spomenik parkovne kulture(nešto najsličnije bi bio nacionalni park+propisi o spomeničkoj kulturi).Samim time je obavezna raditi po propisima koja ovdje propisuju nadležna ministarstva (oni su im šefovi).Grad Zagreb financira i djelomično upravlja(kao član upravnog odbora)Javnom ustanovom.Znači da možeš zamisliti kako izgleda kada nešto zapne između želje grada i ministarstva.
U osnovi se moraju dogovoriti između potreba i želja grada kao financijera i odluka i uputa ministarstava.


ovo pise u pravilniku grada (i to se misli na setanje bez lajne)
meni nikad nitko nije prigovarao na tom potezu dok su mi na 5. jezeru dotandrkali na onom motorcicu i rekli da moram zavezati pse iako nije bilo nikoga tamo sto bi znacilo i da se nije imao tko potuzitiSigurno se netko potužio ne mora biti da je na tebe,inače te ne bi dirali niti dolazili.Velika livada ti je tamo gdje su prepreke za konje.Znači od istočnog ulaza do staze koja dijeli gornja jezera(bez same staze uz četvrto jezero).U osnovi bi psi morali biti na uzici na cijelom području parka osim na v.livadi (i to samo kada ne ugrožavaju ljude).U praksi ti je najlakše da pitaš zaštitare jer oni su u toku i znaju što smiju dopustiti i što je bitno kada.I nije motor već el.bicikl.

TurbulentFluid
24.08.2010., 08:04
Deatwin,

tvoja inicijativa je hvale vrijedna, ali sumnjam da tu "ima kruha". Sad, koliko sam ja šetala samoborskim krajem (i visjela s onog ludog Okića :lol:), to je pitom kraj i tamo možda lovci i mogu tako razmišljati... tu u većim šumama imaju izbor "pucat ću / neću ga više nikad vidjeti", tako da iskaznice vade i imaju stalno. Uza sve to, ne sjećam se kad je poslijednji put netko u mojoj okolivi ubio psa, izuzev ovog pijanca u Vrbovskom, i suca Radoševića koji uopće nije lovac (a blati mi prezime :mad:). Kod nas lovci nekako "izgnjave" šintere da dođu i odvedu pse ukoliko ih pronađu, a ako ne, prepuste "prljavi posao" vukovima koji ga vrlo rado obavljaju... :(

Druga stvar, ne znam ako si kada gledala kroz okular snajpera u sumrak; vidiš psa, povremeno vidiš i ogrlicu, a nekad se čak sjaji i markica, no sve je to varljivo - ne možeš vidjeti je li markica od 2010. ili starija, a nije mi se jednom dogodilo da pronađem pse s markicama starim po nekoliko godina. Pa lovac može reći "nisam vidio gazdu, pas nije bio pod kontrolom, mislio sam da je onda to na njemu ostavljeno" - i pras! :(

Ipak, nastavi s tim! :top: Dodatno, to da je cijeli grad lovište kosi se s propisom da lovište počinje min. 200 m od naseljene zone (dakle, ne zida kuće ili dvorišta nego pposljednje građevinske čestice), pa možeš zatražiti korekciju ove nebuloze u tvom gradu! :top:

deatwin
24.08.2010., 09:17
Ja vam jako imam rada našu TF :cerek: stvarno, bašbaš :)

Volim diskutirati, jer iz diskusije uvijek na znanje dobiješ nove informacije, tim više što su stavovi/činjenice/primjeri (što već...) više različiti.
Tako je i iz diskusije ovog topica izašlo puno dobroga :)

Apsolutno se slažem da lovno podučje Zaprešića i okolice nije i ne može biti isto sa recimo lovnim područjem Gorskog Kotara..... Niti je divljač ista, niti su lovci "isti" (ne mislim na osobe nego na potreban nivo znanja/vještina za lovu u upravo tim okruženjima), pa čak se i pasmine lovačkih pasa razlikuju....
A naš kraj je baš kako TF kaže - pitom. Od divljači tu su srne i srndaći, fazani,trčke, divlje patke, tu i tamo koja lisica (na žalost upravo ta "tu i tamo lisica" zna biti bijesna). U privitku stavljam link koji vodi na stranice Lovačkog saveza RH, Lovnog ureda Zaprešić. Kod podatka o lovnoj površini nalazi se i link na kartu lovišta (pdf) gdje vidi se da su cijeli Zap stavili pod Lovno područje (ali prošetate li raznim kartama Lovačkog saveza RH, vidjet ćete da tu sudbinu dijeli veliki broj gradova!).

http://www.lszz.hr/lovacki-savez-zagrebacke-zupanije/lovni-ured-zapresic/ld-zapresic-zapresic.html

Slažem se sa TF da je kako kroz okular bilo kojeg lovačkog oružja, a tako i prostim okom na nekoj udaljenosti, teško procijeniti da li je pas propisno označen ogrlicom/markicom. No svi mi koji eto živomo u "lovištu" svjesni smo toga da psa trebamo propisno označiti, ogrlicom koja reflektira (moja čak ima i cijelu opasnicu koja blešći i na suncu i u mraku, a od nemolog susreta, kako sam "u kampanji", nabavile su mi tete iz zaprešićkog pet-shopa blješćeću naljku POLICE :rofl: Kažu one: "Hajde neka sada netko kaže da ju nije videl. I iz aviona se vidi."). No vidjeli oni markicu ili ne, vidjeli oni opasnicu (koju si bormeć pes nije ujutro ili navečer sam mogao obući i krenuti u šetnju :mig:) ili ne, sukladno svim gore navedenim zakonima uopće ne smiju pucati ukoliko nemaju na svoje ime i prezime, upravo za taj datum, od lovnika danu Dozvolu za sanitarni odstrjel! Tako da mjerkao on psa ili ne mjerkao, što god mu bilo u glavi i što god mislio - ne smije pucati ukoliko taj "pucanj" u tu životinju nije naveden (jer može biti i mačka, ranjena divljač, bolesna divljač....i ne mora biti sezona lova....ali mora biti u Dozvoli navedeno u što i zašto puca).

A da je tome tako - dobili smo i potvrdu!!!!!!!!!! :)
Danas ujutro, nema sat vremena, dok vozila sam se na posao - zvoni telefon. Nakon što je dobio dopis (kao Predsjednik Skuštine grada), povratno telefonom javio mi se Predsjednik Izvršnog odbora Lovačkog saveza Zagrebačke županije, ujedno i Predsjednik Lovačkog društva Zaprešić (svni njegovi kontakti su navedeni na stranicama Saveza..). Potvrdio je sve navedeno u dopisu, osobno se angažirao da kod Načelnika Policijske postaje Zaprešić sazna koje se ime krije iza broja policijske značke policajca koji se prijetio da smije/može ako želi ubiti psa, a kako bi mogao djelovati ukoliko pripada njegovom lovačkom društvu, odnosno Lovačkom savezu Zagrebačke županije.
Želio se u ime Lovaca (ispred obje finkcije koje obnaša) izjasniti pozitivno spram svega navedenog u dopisu, voljan je i pismeno potvrditi da u navedenim slučajevima (čak i dok traje lov!) nitko od lovaca nema pravo/dozvolu pucati u psa koji je u pratnji čovjeka (na lajni li bez lajne!).
Naveo je i da su znali (pogotovo oko Nove godine) pronaći izgubljene peseke, koje su uredno stavili u auto i vraćali vlasnicima (posredstvom Veterinarske stanice...).

Što da vam kažem, čovjek je bio toliko ljubazan, otvoren spram svih pitanja, da smo dogovorili kavu u Lovačkom domu, kako bi me upoznao s lovcima našeg kraja :) Mislim da je red da ja donesem kolače :)

Eto, ova moja "kampanja" ima sretan razvoj. Možda je put koji vodi prema svim Lovačkim uredima/društvima....
Da nisam reagirala, nas dvije šetale bi u strahu, gledale bi sve lovce poprijeko, moja Daruška više bi bila na lajni nego u slobodnom, sigurnom trku, a bahati i van pameti i zakona policajac prijetio bi se tko zna kome još da će mu ubiti psa, krijući se iza Lovačke iskaznice i sramoteći ju. Zato dragi moji/drage moje - reagirajte. Zovite, pišite....

p.s.
Samo da dodam za TF... Draga, nisu iskaznice to što trebaju stalno imati sa sobom (dakle iskaznica na njihovo ime, uz dozvolu za nošenje oružja...), nego uz to i posebne Dozvole izdane ne njihovo ime od lovnika upravo njohovog lovačkog društva, upravo za to lovno područje, upravo za taj i taj datum, upravo za odstrjel te i te divljači (ili taj i taj sanitarni odstrjel)... Pliz pročitaj cijeli dopis, znam da je dugačak :) ali vrijedi pročitati i biti upznat sa svim njihovom obavezama, pravima ali i zabranama...

LinaLena
24.08.2010., 13:55
Yep, Deatwin rocks! :five:

A evo da i ja ispričam svoje iskustvo, možda malo drugačije - čisto da pokušamo shvatiti i drugu stranu i vidjeti da nisu lovci nužno sotone u ljudskom liku.

Meni šuma puna raznovrsne divljači 100 m od kuće (na svaku stranu), pravo selo u okolici Zg-jug. Imamo srneću tročlanu obitelj koju svi hranimo i oni svaku zoru i predvečerje izlaze na proplanak na opću radost svih seljana koji paze da ih njihovi psi ne rastjeruju i plaše. Kad sam imala kod sebe u privremenom smještaju jednu kuju koja je preskakivala ogradu od 1,80 m i jurila za njima (nije im ništa napravila ali ih je prestrašila i uzrokovala im stres), bogami sam imala problema susjedima objasniti kako se trudim to izbjeći i udomiti ju čim prije. A susjedi su uglavnom SVI lovci (iliti, barem članovi lovačkih društava).

Prije neka 3 tjedna, čujem užasnu larmu s ruba šume, pseću dreku, lavež, vrisku i vidim susjeda kako se zašpurao nizbdro i viče. No, ukratko: dva psa lutalice (vjerojatno već poludivlji, ostavljeni u šumi tkoznakad), odvojili roditelje od laneta kojeg su stjerali u neki šaš i stali klati. Dok je susjed dotrčao, psi su rastrgali lane. :cry:

Susjed je otrčao kod DVA lovca i tražio da odstrijele pse ali oba su odbila.

Iskreno rečeno, i da su krenuli u lov, mislim da ih ne bi zaustavila. Iz dna duše mrzim lov i lovce ali ovo je bilo prestrašno i ne bih htjela da se ponovi. Znam da ti psi nisu krivi jer su samo psi, ali nije ni lane krivo niti se imalo šanse obraniti.

Hoću samo reći - NE puštajte pse gdje ima divljači jer ih zaista tamane (tamane ih i lovci - znam, znam, ili bolje rečeno krivolovci) - ovo što sam vidjela je prežalosno.
.

Luxy
24.08.2010., 15:03
Bas mi se potrefilo da sam srela jednog starijeg gospodina (cca 80 god) u parku danas i zapocela s njime pricu i otkrila da je bio lovac. Nisam ni znala da ima toliko lovaca u Rijeci s obzirom da je ovo vec treci lovac kojeg sam ja upoznala u parku.:eek: Gospodin svaki dan dodje prosetati u park i mazi moju Bailey i na sva usta je hvali kako je divna. Nije da je to mjerilo za covjeka ali...:mig:
I usli mi u pricu oko lova i ispricala sam mu sto smo razgovarali na ovoj temi. Gospodin se zgrozio i rekao da je jako malo lovaca takvo, da je citava njegova obitelj oduvijek u lovu i da se jako dobro zna kada se, gdje i sto lovi. Kucni ljubimci nikad nisu "u sezoni" i pse koje su oni sreli za vrijeme lova bi poveli do auta i do prvog sela i predali ljudima u blizini da potraze vlasnike jer im na kraju krajeva najmanje na svijetu treba da pucaju na zalutalog psa i time da preplase divljac. Ako je pas u selu nikome ne radi stetu i njima ne tjera lovinu.:kava:
Uzmimo u obzir da je taj gospodin vjerojatno lovio prije 30-40ak god kad razina svjesti o ljubavi prema psima mozda i nije bila bas na ovoj razini i kad nije bilo toliko zakona koji uredjuju drzanje pasa.
Dokaz da je cista prakticnost dovoljna da se ne puca na psa....

MBSK
24.08.2010., 17:15
Deatwin čestitam:top::top:
Odlično odrađen posao sa trajnim dobrim posljedicama.Napravljen na pravi način,osoba a ne generalno i ima rezultata.

Luxy
U životu vjerojatno srećeš više lovaca nego što misliš.Većina njih (svi koje ja poznam) imaju kućne ljubimce i ne pada im na pamet da pucaju u tvog ili mog.Međutim uvijek se pojavi izuzetak koji misli da je .........Protiv takvih vrijedi jedino ovo što je odlično napravila Deatwin,dati materijal onima koji žele spriječiti.Interne kazne postoje.
Krivolovci su sasvim druga priča :clint:,njima tvoj pas i ti smetate.Žele vas se riješiti.Tada treba tražiti pomoć lovaca,oni znaju što treba.


:misli:Predlažem da se na ovoj temi objavljuju takvi i slični problemi.Možda da moderator malo izmjeni naziv teme.Ja sam prije imao problem u gradu sa policajcima ,na sreću ga uspješno riješio.

MBSK
24.08.2010., 17:27
Yep, Deatwin rocks! :five:

A evo da i ja ispričam svoje iskustvo, možda malo drugačije - čisto da pokušamo shvatiti i drugu stranu i vidjeti da nisu lovci nužno sotone u ljudskom liku.

Meni šuma puna raznovrsne divljači 100 m od kuće (na svaku stranu), pravo selo u okolici Zg-jug. Imamo srneću tročlanu obitelj koju svi hranimo i oni svaku zoru i predvečerje izlaze na proplanak na opću radost svih seljana koji paze da ih njihovi psi ne rastjeruju i plaše. Kad sam imala kod sebe u privremenom smještaju jednu kuju koja je preskakivala ogradu od 1,80 m i jurila za njima (nije im ništa napravila ali ih je prestrašila i uzrokovala im stres), bogami sam imala problema susjedima objasniti kako se trudim to izbjeći i udomiti ju čim prije. A susjedi su uglavnom SVI lovci (iliti, barem članovi lovačkih društava).

Prije neka 3 tjedna, čujem užasnu larmu s ruba šume, pseću dreku, lavež, vrisku i vidim susjeda kako se zašpurao nizbdro i viče. No, ukratko: dva psa lutalice (vjerojatno već poludivlji, ostavljeni u šumi tkoznakad), odvojili roditelje od laneta kojeg su stjerali u neki šaš i stali klati. Dok je susjed dotrčao, psi su rastrgali lane. :cry:

Susjed je otrčao kod DVA lovca i tražio da odstrijele pse ali oba su odbila.

Iskreno rečeno, i da su krenuli u lov, mislim da ih ne bi zaustavila. Iz dna duše mrzim lov i lovce ali ovo je bilo prestrašno i ne bih htjela da se ponovi. Znam da ti psi nisu krivi jer su samo psi, ali nije ni lane krivo niti se imalo šanse obraniti.

Hoću samo reći - NE puštajte pse gdje ima divljači jer ih zaista tamane (tamane ih i lovci - znam, znam, ili bolje rečeno krivolovci) - ovo što sam vidjela je prežalosno.
.Jednostavno napiši dopis u lokalno lovačkom društvo što prije sa opisom događaja,kopiju pošalji u lovački savez.Po zakonu su tada dužni reagirati,odnosno tražiti i naći i ukloniti podivljale pse.Oni mogu napadati i domače životinje itd.Jednom kad počnu ne zaustavljaju se.Velik broj uništavanja ovaca u priobalju su upravo napravili psi,a traži se da se pišu vukovi zbog odštete.Slično je i sa peradi.
Na selu se zna i dogoditi da takve napade rade psi koji su pušteni noću.
Sada imaš uzor i samo naprijed.:top:

Smartie
25.08.2010., 08:04
Ova Deatwin je fakat žemna od ekšn :cerek::cerek:

Hoću samo reći - NE puštajte pse gdje ima divljači jer ih zaista tamane (tamane ih i lovci - znam, znam, ili bolje rečeno krivolovci) - ovo što sam vidjela je prežalosno.
.

Ovo je točno i s time se slažem. Ja često vidim samošetače/lutalice kako harače tu po livadi u proljeće kad divljač ima podmladak. Stvar je u tome da psi nisu lovci koji vrebaju da bi ubili i najeli se pa time pridonose ravnoteži u eko-sustavu. Psi ubijaju iz zabave i rijetko, gotovo nikad ne pojedu ono što ulove.

Dakle, ili ne puštajte pse u lovištu uopće ukoliko imate pse koji vole ganjati divljač, ili ih imajte na 10 m povodniku (sasvim dovoljno za šalabajzanje i trčkaranje bez mogućnosti da previše odšalabajzaju) ili naučite pse da vam dolaze na opoziv no matter what. Teško je, pogotovo s nekim tipovima pasa, ali nije nemoguće (i sama muku mučim s jednim od svojih, ali napredujemo).

seljo123
26.08.2010., 01:02
Moj pas može biti pušten na mom zemljištu i ima pravo pojest svakog ko uđe nepozvan.


Znam lika koji je uvjeren da ima pravo pucati na svakog tko mu nepozvan uđe u dvorište. Vjerojatno preveliki utjecaj američkih filmova. Sad zamisli da se djeca loptaju i da im lopta upadne u njegovo dvorište pa mali skoči unutra po loptu i kreten ga ucmeka. Što je najtragičnije, ti i on živite u nekom naseljenom mjestu,a ne na vrhu Dinare ili Velebita pa da normalan čovjek može imati barem 1% razumijevanja za incestuozne rednecke koji pucaju i puštaju zvijeri na svakog tko zakorači na njihovu njivu :(

LinaLena
26.08.2010., 10:03
Znam lika koji je uvjeren da ima pravo pucati na svakog tko mu nepozvan uđe u dvorište. Vjerojatno preveliki utjecaj američkih filmova. Sad zamisli da se djeca loptaju i da im lopta upadne u njegovo dvorište pa mali skoči unutra po loptu i kreten ga ucmeka. Što je najtragičnije, ti i on živite u nekom naseljenom mjestu,a ne na vrhu Dinare ili Velebita pa da normalan čovjek može imati barem 1% razumijevanja za incestuozne rednecke koji pucaju i puštaju zvijeri na svakog tko zakorači na njihovu njivu :(

Ček' malo. A gdje je policija? A prijavit ga? Kako ono kaže Bandić...? Aha: Neka institucije pravne države rade svoj posao. :kava:

seljo123
26.08.2010., 15:30
Ček' malo. A gdje je policija? A prijavit ga? Kako ono kaže Bandić...? Aha: Neka institucije pravne države rade svoj posao. :kava:

kad dođe do toga da ima posla za institucije onda je već kasno. Problem je mentalni sklop rednecka koji misli da ima potpuno pravo upucati/pustiti živinu da pojede svakog tko zakorači na njegovu njivu.

TurbulentFluid
26.08.2010., 20:53
Deatwin,

sori na čekanju na odgovor, imala sam "posla" na drugim temama!

Jako mi je drago da tvoja inicijativa napreduje! pročitala sam sve one zakone još i prije, krivo sam se izrazila: mislila sam na to što mu lovnik mora taj dan potpisati. Ono što želim reći je upravo ovo:

kad dođe do toga da ima posla za institucije onda je već kasno. Problem je mentalni sklop rednecka koji misli da ima potpuno pravo upucati/pustiti živinu da pojede svakog tko zakorači na njegovu njivu.

...a kad ti napravi rusvaj i povrijedi ljubimca, lovnik će mu lako antedatirati bilo kakvu iskaznicu. :ne zna: A da ne govorim o lovnicima, mene je ugrizao necijepljeni pas u vlasništvu lovnika iz Hrvatskih šuma, pa sam išla na antitetanus "jer sam se ogrebla na žicu" da tip ne ostane bez posla! :eek: I dakako pas je živio kod mene 15 dana pod mojim nadzorom jer me je bilo strah da je bijesan - kreten ga vodi u pogon bez cijepiva protiv bjesnoće! (Srećom, pas je još živ, i sada je i cijepljen, bar je kreten naučio lekciju).

Srećom, ti si odabrala pravi put! :top: Drago mi je da su ljudi iz tvog LD jako susretljivi, samo speci dobre kolače i Daruša će biti glavna maskota! :top:

Naime, kao što je već rečeno, većina lovaca su odlični ljudi, i sami su ljubitelji, a puno njih i uzgajivači pasa, puno vremena i ljubavi ulažu u svoje pse i znaju što čovjeku znači kućni ljubimac. :top:

Na lošem glasu su doslovce zbog 10tak pijanih budala... :ne zna:

LinaLena
27.08.2010., 09:44
Je TF, i čovječanstvo je na lošem glasu zbog šake kretena ali znaš ti onu narodnu: što budala baci u bunar ni sto mudraca više ne izroni.
Možda jesu malobrojni ali je činjenica da ih ima i da treba paziti i biti mudar i oprezan i predvidjeti moguće zlo i tako ga onda najbolje sprečavamo.

A i ovakve akcije i inicijative građana bi trebale biti češće.
.

TurbulentFluid
27.08.2010., 14:28
Je TF, i čovječanstvo je na lošem glasu zbog šake kretena ali znaš ti onu narodnu: što budala baci u bunar ni sto mudraca više ne izroni.
Možda jesu malobrojni ali je činjenica da ih ima i da treba paziti i biti mudar i oprezan i predvidjeti moguće zlo i tako ga onda najbolje sprečavamo.

A i ovakve akcije i inicijative građana bi trebale biti češće.
.

Apsolutno se slažem! :top:

Svakako treba paziti, i na lovce, ali i na naše pse! Puno vlasnika zaboravlja opasnosti koje psi mogu predstavljati u lovištu:

potjera za i ubijanje divljači
uznemiravanje gnijezda divljači što dovodi do napuštanja i ugibanja mladunaca
uznemiravanje i obilježavanje mokraćom hranilišta, kaljužišta i solišta za divljač, što odbija divljač od korištenja istih
uznemiravanje i možebitni napad na gljivare, šumare, planinare, šetače..., dakle sve ono nepoželjno što se moće desiti kad nam pas nije 100% vremena na oku, a u šumi to nije teško;

te opasnosti koje lovište može predstavljati za njihove pse:

konfrontacija s opasnom divljom životinjom (medvjed, vuk, lisica, ris, divlja mačka, divlja svinja) s kobnim rezultatima po psa
konfrontacija s psima - lutalicama u lovištu, opet s kobnim posljedicama po psa
kontakt s bijesnom životinjom
pronalazak strvine i konzumiranje iste, uz možebitnu zarazu virusnim ili bakterijskim oboljenjima te parazitima

Ima toga još; ne kažem "ne vodite pse u šumu" nego "koristite obilno zdrav razum".

balihr
31.10.2010., 09:51
Eto, učlanio sam se ovdje samo da bih pokazao što lovci rade... Slike su na kraju posta, ali su prilično eksplicitne pa oni slabijeg želuca neka ne gledaju... Slikano je čim smo došli kod veterinara, prije bilo kakve obrade.

Jučer ujutro sam otišao u šetnju s Nerom (mješanka labradora) prema šumi. Naravno, bez povodnika i brnjice budući da se radi o 12 godina staroj ženki koja se boji i vlastite sjene, a kad vidi mačku, podvije rep i pobjegne od straha... Dakle, predstavlja opasnost jedino ako se popikneš preko nje.
Naša kuća je zadnja u selu nakon čega počinje makadamska cesta prema igralištu i lovačkom domu i šumi.

Nakon dvije-tri minute šetnje, pucanj! Ja zovem Neru, nema je. Zovem, krenem još malo dalje, nema je. Ništa, okrenem se, idem doma, zna se ona vratit sama, nije joj to prvi puta da skače po tim šumama. Vratim se doma, a ispred garaže Nera, sva krvava, jedva stoji na nogama. Prošlo je dvije-tri minute dok smo se uopće uspjeli snaći kad pored nas cestom prolazi auto i u njemu lovac. Nera leži možda metar i pol od ceste. Da nisam počeo vikati i trčati za njim, čovjek bi se lijepo otpeljao dalje... Kad je stao, pitao sam ga tko je pucao na psa, na što on, s nevjerojatnim ponosom, ističe da je ON. Pas je bio bez nadzora i upucao ga je. I sad kad je otkrio tko je vlasnik, ide nas prijavit na policiju. Ja mu pokažem ozlijeđenog psa, ali njega to uopće ne zanima nego nam drži predavanje jer je pas bio bez nadzora! Kad sam poludio i počeo vikat na njega da mu je bolje da mi se makne s očiju, uredno je sjeo u auto i otišao.

Neru sam odmah otpeljao kod veterinara i odmah su je preuzeli u obradu. Nakon više od tri sata (operacija, razni lijekovi, infuzija) Nera je mogla krenuti doma. Ovih putem se odmah zahvaljujem ekipi veterinarske ambulante Banija u Karlovcu zbog nevjerojatne usluge! Inače, radno vrijeme im je od 8, mi smo došli oko 7.40 a oni su već bili tamo i bez razmišljanja nas primili (probajte to doživit u nekoj od naših bolnica...).

Nedugo nakon toga nam je došla policija i napisala kaznu za puštanje psa bez nadzora u iznosu od nešto manje od 200 kuna. Nema problema, u prekršaju sam, zakon je takav kakav je, u redu. Nažalost, nisam bio doma kad je policija došla pa su kaznu napisali roditeljima.

ALI, zakon kaže da lovac ne smije pucati na psa bez nadzora na udaljenosti manjoj od 300m od prve kuće. Udaljenost je bila manja. Policiju to nije zanimalo. Tek nakon što sam popodne otišao na policiju i zahtjevao da pozovu lovca da pokaže točno mjesto na kojem ju je upucao, jedva su na to pristali (budući da sam bio prilično bezobrazan i očito više upoznat u pravni sustav od njih). Lovac je došao i pokazao točno mjesto gdje ju je upucao, a oni su rekli da je to jako daleko od kuće i da nećemo sad valjda mjerit koliko točno.

Nažalost, meni se to činilo ne tako daleko pa sam doveo ovlaštenog geodeta da izmjeri udaljenost - 225 metara !!! Točna lokacija mjesta gdje ju je upucao se vrlo dobro vidi jer još uvijek visi komad kože na grmlju...

Dakle, lovac je bio u teškom prekršaju kada ju je upucao i to nije smio učiniti.

Znam da imam pravo pokrenuti privatnu tužbu protiv njega (i to ću svakako i napraviti) - ima li možda netko preporuku za nekog dobrog odvjetnika (u Karlovcu) koji bi to htio odraditi za iznos odštete? Znači, koliko odštete uspije izvući, toliko dobiva, a ja mu ne moram ništa platiti. Koliko sam uspio doznati, lovcu bi se oduzela dozvola za oružje, a to mi je definitivno veća satisfakcija nego bilo koji novac koji bi dobio... Inače, riječ je o B.Š., predsjedniku Lovačkog doma Brodac, Duga Resa.

Pa, da ne duljim više, ovdje su i slike:

Oprez - nije za osjetljive želuce!
http://i54.tinypic.com/5ww2mb.jpg
http://i52.tinypic.com/2kplsi.jpg
http://i56.tinypic.com/rw5nhy.jpg
http://i54.tinypic.com/28u467p.jpg
http://i56.tinypic.com/25sn6me.jpg
http://i51.tinypic.com/6fnsoz.jpg

markiza poisson
31.10.2010., 10:07
a pa mislim stvarno! :mad: nije stvar u toma da je on upucao psa zato jer je bio bez nadzora vec ja mislim da je on upucao psa jer je mogao, čisto iz zabave! stekla sam dojam da je riječ o neiživljenom, frustriranom ... ok šetao si psa bez lajne, ali mislim gdje u ovoj državi pustit psa, da protegne nogice, da se istrči? držat ga ne lajni dugoj 12 metara, ili što pa trčat zajedno s njim :confused: ? ovakve stvari me zbilja razbjesne. tako je mogao i nečije dijete upucat jer je zašuškalo u grmu pa je mislio da je vuk :rolleyes:

definitivno slažem se da bi najveća sadisfakcija bila oduzeti mu pušku. sretno

NovaNera
31.10.2010., 10:16
Ovu Neru poznajem i znam da je definitvno miroljubiv pas. Znam da nikad ne odlazi od kuće predaleko, ali i da je lovački dom blizu. Što lovac kaže o lovačkoj etici? Po čemu je zaključio da je pas nanosio štetu lovištu? U Njemačkoj, pročitala iskustva drugih, promatraju psa lutalicu danima, a kod nas osobna procjena i bum. Lovac je trebao znati da takavog psa možda traži vlasnik. I dobro da i vlasnika nije upucao. Zakon sve kaže, ali je očito oružje jače. I da, dignula bih tužbu. Nekim ljudima oružje daje preveliku moć, ovlasti.

Sretan oporavak Neri, po kojoj je i moja kujica labradorica dobila ime.:top:

TurbulentFluid
31.10.2010., 11:51
Prema zakonu o lovstvu, lovac ima pravo ubiti psa unutar lovišta bez obzira na to čini li štetu ili ne, ukoliko pas nije pod kontrolom vlasnika, odnosno na uzici.

Prema istom zakon, lovište smije početi 300 m od naseljenog mjesta. Zakon ne definira smatra li se "naseljenim mjestom" rub građevinske zone ili zid najdalje kuće.

Svejedno:
- pas nije bio u lovištu te lovac nije imao pravo ustrijeliti psa
- lovac nije bio u lovištu te nije imao pravo ispaliti hitac iz lovačkog oružja
- izvan lovišta, lovac ne smije nositi lovačko oružje napunjeno i bez odgovarajuće navlake, iznimka su streljane i registrirana strelišta u vlasništvu lovačkih društava, te registrirani gateri

Imate debelu osnovu za tužbu.
Još da ste se sjetili zahtijevati alkotest, bili bi na konju. :top:

ChiliKimi
31.10.2010., 12:20
Ne vjerujem da ćeš išta postići, nažalost, našu policiju i slične nije briga za životinje. Sretno s tužbom, možda ih to potakne da počnu raditi svoj posao. I taj lovac ostane bez lovačke dozvole.

Ali meni bode oči i tvoje ponašanje, znaš da je tu blizu lovište a ti ju puštaš bez lajne?! Gradsko sam dijete i ne znam kako stvari funkcioniraju van grada ali da znam da postoji i najmanja mogučnost da mi pas ode u lovište, nema šanse da bi ga pustila bez lajne.

TurbulentFluid
31.10.2010., 12:41
Slažem se, treba poštovati zakon - na obje strane.

Doctor_X
31.10.2010., 12:45
poz

Evo ja imam dalmatinera,iz Bjelovara sam.U blizini mog naselja također se nalazi loviste doduse udaljeno je oko 1km.Dobio sam vec par upozorenja da nesmijem imat pustenog psa u toj zoni dalje od 100m (pas mora bit najvise 100m udaljen do mene),osobno mi je to lovac rekao.Sto je jako korektno od njega,ali ja jos nijednom nisam ga poslusao.Nakon tvog događaja mislim da cu i ja malo bolje pazit kuda ide pas.

Ono sto sam htio rec je...
Stavi to u novine posalji to svim novinama pa cak i vijestima(24sata,novaTV,jutarnji,rtl-vijesti,ako ima te gradski vjesnik,itd itd)kud god mozes budes vidio da ce se dignut prasina i da ce se javit drustvo za zastitu zivotinja i da ce policiju onda bit briga!Naravno samo da su ti ti dokazi jako tocni i cvrsti,da nebi ispao na kraju budala!!Nisam siguran al to sa novinama bi trebalo upalit:mig::mig::mig::mig:

Smartie
31.10.2010., 13:30
Ali meni bode oči i tvoje ponašanje, znaš da je tu blizu lovište a ti ju puštaš bez lajne?! Gradsko sam dijete i ne znam kako stvari funkcioniraju van grada ali da znam da postoji i najmanja mogučnost da mi pas ode u lovište, nema šanse da bi ga pustila bez lajne.

Po ovome moji psi nikad ne bi trebali biti pušteni :ne zna: I realno, gledajući niti na cijelom području Jaruna i čim malo izađeš iz grada jer je prema njihovim kartama sve to lovno područje. Po tome psi nikad, ali baš nikad i nigdje ne bi smjeli biti pušteni - u grad zbog ljudi i djece, van grada zbog lovaca. Svi jako dobro znamo - neizživljen i sputan pas je frustriran i problematičan pas. Nek si izaberu što će.
Kada je vrijeme lova ima da stave obavijest da je vrijeme lova, u suprotnom...

MBSK
31.10.2010., 14:01
Moj ispravak, ne lovci nego neodgovorna i vrlo opasna budala.Mogao je nekoga ubiti isto tako.Napišite dopis Lovačkom savezu Hrvatske. Dodajte da ste i vi bili uz psa.Obavjestite barem lokalne novine.To je opasan čovjek i treba mu uzeti oružje,bahatost i oružje ne idu zajedno.Nemojte odustati pa živite tamo.

ChiliKimi
31.10.2010., 14:42
Po ovome moji psi nikad ne bi trebali biti pušteni :ne zna: I realno, gledajući niti na cijelom području Jaruna i čim malo izađeš iz grada jer je prema njihovim kartama sve to lovno područje. Po tome psi nikad, ali baš nikad i nigdje ne bi smjeli biti pušteni - u grad zbog ljudi i djece, van grada zbog lovaca. Svi jako dobro znamo - neizživljen i sputan pas je frustriran i problematičan pas. Nek si izaberu što će.
Kada je vrijeme lova ima da stave obavijest da je vrijeme lova, u suprotnom...

Zato sam napisala da sam gradsko dijete, pa gledam na to iz te perspektive. Trebalo bi se boriti da im se smanji lovno područje, da bude jasno obilježeno itd. A za obavijesti o lovu, koliko znam, oni u svojim glasilima objavljuju kad je početak sezone lova na koju divljač a kad je lovostaj.
Ovih 300 metara od naseljenog područja je preblizu i trebao mi se taj razmak poprilično povećati. Zbog sigurnosti kućnih ljubimaca, domaćih životinja a bome i zbog sigurnosti ljudi.
Naravno da pse treba istrčavati i definitivno je neiživljen pas problematičan. Zato se i treba boriti da nam osiguraju područje gdje se psi mogu istrčavati. Ali isto tako, da znam (a autor posta je znao) da je u blizini lovnog područja moj pas bi bio na lajni, zbog svoje sigurnosti. Možemo kriviti druge ali zakoni su trenutno takvi kakvi jesu i ako nam je stalo do naših kućnih ljubimaca pazit ćemo da ne kršimo taj (loši) zakon. Jer na kraju krajeva, naš pas će završiti s prostrelnim ranama a taj idiot od lovca samo s novčanom kaznom.

leeloo27
31.10.2010., 14:49
:( :( Jadna pesonjica. Jel joj sad barem dobro?

A lovca neću uopće komentirati, ne shvaćam ljude kojima je satisfakcija ubijati životinje, bilo koje vrste.

rocco4
31.10.2010., 15:05
ovome jednom treba stat na kraj...
... mislio da sam jedan od rijetkih koji je imao problema sa lovcima,naime,imao sam dosta bliskih susreta koji su na sreću završili mirno,ali bilo je na rubu malo večeg incidenta.
s obzirom da nas nekoliko idemo često u šumu sa psima doživljavali smo da su potezali puške na nas i pse,dok jednom nismo vratili sa plinskim pištoljima,ćini se možda nasilno,ali izgleda da je to bio jedini način da zaustavimo te pijane monstrume.samo kad se sjetim koliko su pasa, koji pobjegnu iz azila pobili,slabo mi dođe,a najbolje od svega je,kad ga upucaju ostave ga u šumi.i uvijek je izgovor da im kolju srne,nevjerojatno.

to su kriminalci i alkoholičari koji mogu svoje frustracije liječit samo na ovakav način,pucati u bespomočnu životinju.

nema tu previše vajde od nikakvih prijava,jedino čega se ti monstrumi boje,je vratiti im istom mjerom,prijetnjom,ma kakva bila.

ja sam poslije tih nekoliko slučaja otišao u gostionu gdje se skupljaju i otvoreno im rekao,sljedeči put kad netko od njih potegne pušku,neka to učini prije mene.

MBSK
31.10.2010., 15:38
Slažem se, treba poštovati zakon - na obje strane.

Ja se potpuno slažem .

Zato sam napisala da sam gradsko dijete, pa gledam na to iz te perspektive. Trebalo bi se boriti da im se smanji lovno područje, da bude jasno obilježeno itd.

Granice lovišta su jasno obilježene-propisano je i kako zakonom.
Za udaljenost se slažem i zato sam oštro reagirao.Svatko tko je imao doticaj sa oružjem zna koliko je to zapravo mala udaljenost.Zakon je pisan za savjesne lovce.

ovome jednom treba stat na kraj...
... mislio da sam jedan od rijetkih koji je imao problema sa lovcima,naime,imao sam dosta bliskih susreta koji su na sreću završili mirno,ali bilo je na rubu malo večeg incidenta.
s obzirom da nas nekoliko idemo često u šumu sa psima doživljavali smo da su potezali puške na nas i pse,dok jednom nismo vratili sa plinskim pištoljima,ćini se možda nasilno,ali izgleda da je to bio jedini način da zaustavimo te pijane monstrume.samo kad se sjetim koliko su pasa, koji pobjegnu iz azila pobili,slabo mi dođe,a najbolje od svega je,kad ga upucaju ostave ga u šumi.i uvijek je izgovor da im kolju srne,nevjerojatno.
to su kriminalci i alkoholičari koji mogu svoje frustracije liječit samo na ovakav način,pucati u bespomočnu životinju.
nema tu previše vajde od nikakvih prijava,jedino čega se ti monstrumi boje,je vratiti im istom mjerom,prijetnjom,ma kakva bila.
ja sam poslije tih nekoliko slučaja otišao u gostionu gdje se skupljaju i otvoreno im rekao,sljedeči put kad netko od njih potegne pušku,neka to učini prije mene.

Vi ste dosta krivi pa i za odstreljene pse.Ne smijete u šumu sa psima koji nisu pod odgovarajućim nadzorom.Tako im dajete legitimitet i dobar izgovor.Kako će se netko zauzeti za pravila kad se stavlja iznad njih(vi niste iznad zakona).Zato vas ni ne shvaćaju ozbiljno,vrlo lako vas se riješe na bilo kojem sudu.Da li ste o tome razmislili?
Potezanje oružja je za mene osobno neprihvatljivo,običan izraz slabosti.Ja nastojim rješavati probleme a ne praviti nove.

rocco4
31.10.2010., 16:02
Vi ste dosta krivi pa i za odstreljene pse.Ne smijete u šumu sa psima koji nisu pod odgovarajućim nadzorom.Tako im dajete legitimitet i dobar izgovor.Kako će se netko zauzeti za pravila kad se stavlja iznad njih(vi niste iznad zakona).Zato vas ni ne shvaćaju ozbiljno,vrlo lako vas se riješe na bilo kojem sudu.Da li ste o tome razmislili?
Potezanje oružja je za mene osobno neprihvatljivo,običan izraz slabosti.Ja nastojim rješavati probleme a ne praviti nove.

gledaj,ja,a ni prijatelji nismo nasilni ni u jednom pogledu,naši psi nisu nikad bez nadzora,jedan od prijatelja je učitelj pasa,još iz yu vojske,ja sa psima radim više od dvadeset godina,a pištolje imamo(kažem plinske),isključivo radi dresure(i ako baš ne volim tu riječ),a oni nacugani nose pravo oružje,jedan od njih je "lovac" koji je ranih devedestih,kao maloljetnik propucao prijatelja kroz prsa,jednog osobno znam,alkoholičar već 30godina,itd,itd.

i kad kažeš da nismo iznad zakona,da,nismo,ali nisu ni oni a dozvoljavaju si i više od toga.
ako nešto mrzim,to je iživljavanje nad životinjama,jer sa njihovom pričom da im psi od 10-20kg kolju srne to može prodat nekom imbecilnom političaru u saboru,meni ne!

sve mogu prožvakat,ali takvo brutalno i neopravdano ubijanje,to neču,pa makar morao i kako ti kažeš pred sudom objašnjavat.

akont-ciko
31.10.2010., 17:30
važna stvar u cijeloj priči jest koji je dan bio u tjednu i jesu li lovci taj dan imali službeni lov. na to bi ti se mogli izvlačiti. oni moraju na početku lovne sezone imati kalendar lova koji prijavljuju i lovačkom savezu i policiji. U toj priči postoji i još jedna kvaka. Ako npr. imaju lov na fazana i zeca, a ovih je dana sezona na to, sa sobom u lov smiju nositi samo municiju i puške za to. na ovako velikog psa se NE SMIJE PUCATI municijom koja ga ne bi ubila na mjestu, nego samo ranila. prema ovom što se vidi na slikama o tome je bio slučaj. da si samo sačuvao sačmu koju su veterinari izvadili mogao bi im napraviti puno problema samo zbog toga.
lov ima svoja vrlo stroga pravila, samo je problem u tome što se tih pravila malo tko pridržava pogotovo u ovakvim situacijama.

balihr
31.10.2010., 17:45
Zanimljivo je kako ChiliKimi vidi da je moj pas bio bez povodnika, ali je još zanimljivije da ne vidi da je pas bio IZVAN LOVNOG PODRUČJA !!! Alo, pa daj pročitaj, pas je bio 225m od kuće, a lovno područje počinje nakon 300 metara. A ako nisi siguran gdje je 300 metara, onda odi još dalje gdje si siguran da je više od 300... Moj pas je bio u SIGURNOJ ZONI (barem sam tako mislio) i u području po kojem se i ja inače mirne duše šećem, ali očito lovce ne zanima da li je 300 metara ili 30 metara, bitno da je polje.
Šuma? Ja imam 25 metara dvorišta nakon čega počinje šuma. Da li to znači da taj lovac ima pravo upucati mog psa ako je ušao 10-ak metara u tu šumu?

Ja ne poričem svoju odgovornost da je pas trebao biti na lancu i za to sam kažnjen novčano i platit ću. Još veća kazna mi je to što je pas ozlijeđen, ali ipak - mislio sam da smo tu još na sigurnom! Znam do kuda uvijek idemo i koju granicu (točnije, put) ne prelazimo jer se tamo lovi, ali za Boga miloga, ovo je polje praktički iza kuće, točno iznad nogometnog igrališta!

@akont-ciko: mislim da je potpuno nebitno jesu li bili u lovu ili ne. Ako oni najave lov i fazan uđe u moje dvorište, smije li ga on upucati bez obzira što baka 5 metara dalje kopa vrt? Poanta je u tome da je PAS BIO DALEKO OD LOVNOG PODRUČJA, tj. zakonski dozvoljenog dijela u kojem se smije pucati! Što se tiče municije, nije bila sačma nego karabin, a zrno je prošlo dalje zajedno sa komadom mesa koji je skinulo...

Ne znam, obavijestio sam danas i policiju i izvjestio ih o udaljenosti na kojoj je pas upucan i kršenju zakona od strane lovca, ali ne znam da li će poduzeti nešto po tom pitanju (iako je riječ o djelu koje se goni po službenoj dužnosti).

Ako postoji kakva šansa za izlazak u medije, drage volje ću je prihvatiti jer se na kraju cijela priča svodi na to da je lovac pucao tamo gdje mu je zakonom zabranjeno!

Naime, ja sam svoje pogreške itekako svjestan i mislim da jedino moju Neru boli više nego mene i kažnjen sam i zakonski i moralno, ali želim da taj isti lovac bude kažnjen zbog svoje pogreške. Moralno, otom-potom, ali zakonski ga želim kazniti po svim mogućnostima da bi konačno i oni naučili da se i na njih odnose zakoni ove države!

Pimpinell@
31.10.2010., 17:59
ja bih ti zaista sugerirala da kontaktiraš li jutarnji ili večernji list, bilo koga s rubrike crna kronika ali telefonom, da dođu i uzmu izjave i napišu članak...
a također da policiji budeš li s njima u kontaktu javiš da si obavijestio medije
iz iskustva...nevezano za ovu temu,zanimljivo je kako mijenjaju ponašanje kad im se zaprijeti medijima..

Doctor_X
31.10.2010., 18:19
Ja te molim da izađeš u medije.Sigurno si cuo za emisiju provjereno(nova tv),kontaktiraj ih
reci u cemu je problem,detaljno ga opisi,prilozi te slike.Sigurno ce napravit neku reportazu.:mig::mig:

ChiliKimi
31.10.2010., 18:24
Zanimljivo je kako ChiliKimi vidi da je moj pas bio bez povodnika, ali je još zanimljivije da ne vidi da je pas bio IZVAN LOVNOG PODRUČJA !!! Alo, pa daj pročitaj, pas je bio 225m od kuće, a lovno područje počinje nakon 300 metara.

Čitam i to dobro i vidim što pišeš ali s ne slažem sa svim što pišeš. Kad si ti saznao da je pas bio na 225metara - kad si izmjerio! A prije toga? Kriv si i ti, koliko god želio da nije tako. I osobno, smatram da si premalu novčanu kaznu platio. Isto kao što se nadam da će i tom lovcu biti naplaćena kazna. Možeš li garantirati da pas nije ušao u lovno područje? kad i sam kažeš da ti nije bila pod nadzorom. Kao što lovac može reći da ju je vidio unutar te granice.
Jasna mi je tvoja ljutnja ali zakoni postoje sviđali nam se ili ne. To što si se zainatio pa mjerio, hoćemo svi prvo mjeriti teren pa onda puštati pse? Ako znaš da je u blizini lovno područje drži psa pod nadzorom, pa bilo to i 100 metara dalje od lovnog područja. Ako se želiš kačiti da li je pas bio 2metra lijevo ili desno na uštrb psa, samo izvoli. Nije bitan tvoj ego već sigurnost psa.

balihr
31.10.2010., 18:43
ChiliKimi, vjeruj mi, novci su mi ovdje najmanje bitni. Nije ni moj ego povrijeđen, povrijeđena je moja Nera. I to djelomično zbog moje pogreške. Vjeruj mi, to boli. A što se tiče novaca, već sam rekao da odštetu dam odvjetniku, samo neka ga odere, meni nije do novaca. Ja samo želim da se Nera oporavi.

Da li je pas ušao u lovno područje ili nije, također je manje bitno jer je upucana daleko od tog područja. A ako taj lovac nije siguran gdje je granica, onda ju on treba pomaknuti dalje, a ne bliže.
Dakle, postoji jedan dio tog područja koji svi u selu smatramo sigurnim. Zakonski gledano, taj dio i jest siguran, unutar 300 metara je... Makadamski put vodi do jednog malog raskrižja i onda jedna manja cestica vodi dalje u šumu. Svi znamo da je do te cestice sigurno ići, a dalje ne. Ja sa Nerom ide najdalje do te ceste. Kao i drugi u selu.

Hoćemo li mjeriti teren? Ne. Trebaju li lovci dobro poznavati teren i granice lovnog područja, pa čak prema potrebi i izmjeriti ga da budu sigurni? Da.

Što se tiče medija, definitivno ću kontaktirati sve navedene. Utorak mi je dan za traženje odvjetnika, srijeda za medije...

Smartie
31.10.2010., 19:41
Ako nije bilo znaka da je zabranjeno tamo šetati pse - nemaš beda. Na sudu će itekako biti važno je li to 299 ili 300 metara. Jebi ga, na sudu se mjeri i rade debate oko cm i mm. Lovci bi trebali biti dužni obavijestiti okolno stanovništvo točno kada je lov, jer metak katkad može i zalutati. Mom susjedu je u dvorište padala sačma i prijavio ih je. Nije naravno ništa bilo riješeno osim što je murja napravila zapisnik. Ja bi razumjela da se okolo šeću naši psi i uništavaju divljač pa ovi popizde i napucaju ih. Ali to se ne dešava. Gdje pobogu da pustim psa da se istrči???

ChiliKimi
31.10.2010., 21:49
balihr, želim ti sreću i nadam se da ćeš uspjeti naći podršku u medijima. Ovakve priče treba dati u javnost. Hvala ti na objašnjenju područja gdje se sve dogodilo, sad mi je jasnije da si u pravu. Meni je i ta granica od 300m suludo mala, trebala bi biti barem 2,3km udaljena. Pa bi onda imali gdje istrčati pse, lovci svoje lovno područje i svi sretni.

Kako je Nera, što su rekli veterinari?

Arvena
31.10.2010., 22:32
Ako postoji kakva šansa za izlazak u medije, drage volje ću je prihvatiti jer se na kraju cijela priča svodi na to da je lovac pucao tamo gdje mu je zakonom zabranjeno!


Da li te je kontaktirala g-đa Arijana s Radio Mrežnice i da li si dao izjavu za njih?

balihr
31.10.2010., 22:36
Hm... Lovnog područja uopće ne bi trebalo biti ako se mene pita jer pucat na srnu ili zeca radi nekakvog trofeja ili gulaša nije u redu. Lov iz gušta bi trebalo potpuno zabraniti. Druga stvar su divlje svinje, vukovi i medvjedi ako izravno rade štetu, ali ovo... Iz nekog gušta ili obijesti pucati po nedužnoj životinji... Ma strašno... Nema veze, to je već druga tema...

A Nera... A doma leži, oporavlja se, nadajmo se da će se izvući. Ipak je to već stara curka i nije nam baš svejedno već zbog njenih godina, a još pogotovo zbog takve rane. Idemo svaki dan na injekcije, a ona se odmara uz radijator.

Bez obzira na sve, i dalje je dobre volje, jedva čeka i sva se rastopi kad ju netko podraga, kao i inače. Sad već jede i pije normalno, čak se jadnica i trudi da nuždu obavi vani, a ne u kući!
Jučer, dok je još operacija bila praktički ni pol dana iza nje, stisnulo ju je i krenula se spuštati s prvog kata prema dolje po stepenicama. Kako nije imala snage, došla je do međukata, prvim nogama se spustila još dvije stepenice i valjda više nije mogla - popiškila se na stepenicama. Uto je naišla moja mama i vidjela to, a Nera se jadna sva stisnula kao u strahu jer zna da se to ne radi u kući... Dođe ti da zaplačeš... I onda je kasnije cijelu noć trpila i čekala i ujutro itekako dugo piškila vani... Jadno moje malo...
Ali, prema riječima veterinarke, ozljeda je jako teška, ona je napravila sve što je mogla, a dalje je sve na Neri da se izbori i oporavi. Šanse joj nisu prevelike, ali svi vjerujemo u nju i dat ćemo sve od sebe i napravit sve što je potrebno samo da se izvuče - ipak je riječ o članu obitelji...

Što se tiče medija, javila mi se jedna jako ljubazna gospođa s Radio Mrežnice i već sutra ćemo napraviti priču s njima, a nakon toga idem i ostale medije obavijestiti...

Didi
31.10.2010., 22:47
Ne znam na kojem ste katu, a treba biti i oprezan zbog ozljede, ali je li ikako moguće da je bar ovo prvo vrijeme snesete i uznesete po stubama? To bi joj prištedjelo napor i ostavilo joj više snage za oporavak. Mislim da je uz tepanje i nagovaranje podignete na dekicu i tako nosite. Znam da nije lako - nosila sam labradora od 35 kila i s operiranom nogom samo preko sedam stuba pa sam skoro dušu ispustila, jer nije bilo kod kuće nikoga da mi pomogne, ali valja pokušati. :top:

balihr
31.10.2010., 23:00
Ma u kući smo, na prvom katu. Jasno mi je da treba paziti i nosimo ju, ali se ona digne sama i ode bez da se nekome javi... :mig:
A nagovaranje i dekica - ne treba nju puno nagovarat na to. Evo, baš je danas tako i išla veterinaru. Spustili smo ju van da ode obavit svoje, a kad je obavila, napravila je još par koraka i dalje nije mogla. Samo smo joj donesli dekicu, stavili ispred nje i rekli joj "ajde Nera, odi se tu legni na dekicu" i istog trena je došla i legla. Kao da razgovaraš sa čovjekom... Nevjerojatno koliko je to pametan pas... Znam da svaki gazda svoga konja hvali, ali...

Pimpinell@
31.10.2010., 23:03
Što se tiče medija, javila mi se jedna jako ljubazna gospođa s Radio Mrežnice i već sutra ćemo napraviti priču s njima, a nakon toga idem i ostale medije obavijestiti...


Svakako nastojte da ne ostane samo na radiju već da idete s tim u novine, kad stignete u novine stići ćete i na fejs,kad krenete na fejs preko članka onda se zahukta rasprava a negdje netko to ipak vidi.Možda je blesavo što ovako razmišljam ali ovo ljeto, nevezano za ovakav slučaj već nešto sasvim drugo, rasprava preko Jutarnjeg pa preko fejsa je neke stvari pokrenula.

Prejadno je ovako naškoditi psu...užasno i prejadno..jadna životinja.

Didi
01.11.2010., 05:58
Nevjerojatno koliko je to pametan pas... Znam da svaki gazda svoga konja hvali, ali...Naravno da je pametna. Nije badava labradorica. :D

Ne želim oftopičariti, a ne želim ni ponavljati što su drugi već rekli - sama nemam ništa što bih dodala, osim opće rasprave o lovu i lovcima, pa se isključujem i želim Neri brz oporavak, a tebi da uspiješ u njezino ime dobrano uzdrmati javnost. :top:

MBSK
01.11.2010., 08:46
Hm... Lovnog područja uopće ne bi trebalo biti ako se mene pita jer pucat na srnu ili zeca radi nekakvog trofeja ili gulaša nije u redu. Lov iz gušta bi trebalo potpuno zabraniti. Druga stvar su divlje svinje, vukovi i medvjedi ako izravno rade štetu, ali ovo... Iz nekog gušta ili obijesti pucati po nedužnoj životinji... Ma strašno... Nema veze, to je već druga tema...
To je druga tema i osobni stav.Mislim da sada trebate pažnju usmjeriti na neodgovornu osobu sa oružjem.Poznajem nekolicinu lovaca, ne znam da bi ikome od njih palo na pamet pucati u psa.Doduše većina njih su i sami vlasnici pasa.Nemojte se zamjeriti ljudima u susjedstvu, vjerojatno imate susjede lovce sa kojima dobro slažete.
Ali, prema riječima veterinarke, ozljeda je jako teška, ona je napravila sve što je mogla, a dalje je sve na Neri da se izbori i oporavi. Šanse joj nisu prevelike, ali svi vjerujemo u nju i dat ćemo sve od sebe i napravit sve što je potrebno samo da se izvuče - ipak je riječ o članu obitelji.
Izgleda da ste negdje blizu Karlovca.Ozljeda je teška, nazovite Kliniku veterinarskog fakulteta pa zamolite i njih za savjet i pomoć. Svaka čast vašem veterinaru ali ja bi osobno pomoć od svih u ovakvom slučaju.
Što se tiče medija, javila mi se jedna jako ljubazna gospođa s Radio Mrežnice i već sutra ćemo napraviti priču s njima, a nakon toga idem i ostale medije obavijestiti...
Na vašem mjestu ja bi se skoncentrirao na konkretnu osobu,mislim da drugačije nećete napraviti ništa.To je najbitnije.Lovci neće nestati.Oni jedini mogu gotovo momentalno zaustaviti navedenu osobu (pravosuđu treba puno više vremena nažalost), zato sam i napisao post gore.

DorianGrey
01.11.2010., 08:59
Moj ispravak, ne lovci nego neodgovorna i vrlo opasna budala.Mogao je nekoga ubiti isto tako.Napišite dopis Lovačkom savezu Hrvatske. Dodajte da ste i vi bili uz psa.Obavjestite barem lokalne novine.To je opasan čovjek i treba mu uzeti oružje,bahatost i oružje ne idu zajedno.Nemojte odustati pa živite tamo.


MBSK nažalost provjereno znam da od ovog nema ništa...ako i reagiraju ta "kažnjavanja" su smješna da ne kažem sramotna..je,istina da se nekada neki izbace iz Saveza,ali to su samo oni koji su ili nekom stali na žulj,ili nemaju dobru zaleđinu..a probalo se i prek policije,dođe,oduzme im puške i sutra vrati i da, plate "strašnu" kaznu od par sto kuna..a psa više nema..

DorianGrey
01.11.2010., 09:10
To je druga tema i osobni stav.Mislim da sada trebate pažnju usmjeriti na neodgovornu osobu sa oružjem.Poznajem nekolicinu lovaca, ne znam da bi ikome od njih palo na pamet pucati u psa.Doduše većina njih su i sami vlasnici pasa.Nemojte se zamjeriti ljudima u susjedstvu, vjerojatno imate susjede lovce sa kojima dobro slažete.MBSK ja bi najviše volio da si ti u pravu,i da je to tako,ali tvrdim ti da nije,90% lovaca je neodgovorna osoba sa oružjem,istina ima onih koji nisu,ali ih je toliko malo da se njihov glas ne čuje,niti ga smiju podići jer bi vrlo brzo vjeorvatno ostali bez svih "prijatelj" lovaca.
Imam prijatelja koji se već godinama bavi poljoprivredom i koji je izgubio u svom ograđenom prostoru pse do sada nekoliko puta,samo bi ih ujutro našao mrtve i to od kako ih je prijavio,redovno..znalo se točno koja skupina lovaca je tamo lovila toga dana,i on je tijelo psa sačuvao radi forenzičke obrade...krim policija uopće nije izašla ,nikada,a kad je zvao rekli su mu da imaju pametnijeg posla nego ganjati lovce što su upucali tamo neku đukelu..
da ne spominjem da je nekoliki puta rupe od projektila pronašao i na traktoru i ostalim predmetima unutar ,ponavljam dobro ograđenog prostora..istina,u polju,ali ne znam samo gdje bi se trebalo baviti poljoprivredom nego tamo...
Lovstvo je kod nas na toliko niskim granama da svaka pijana budala može postati lovac,a divljači imamo,pardon,imali smo..

I sam sam podigao prijavu u jednom slučaju,i više nikada neću,iz istog razloga,a s druge strane što više nemam kuda šetati sa psom zbog straha od odmazde jer mojoj Tari da se to dogodi...hm,...neću o tome razmišljati šta bi i kako.

Neka mi netko objansi od onih koji brane i zagovaraju lov,kako je normalno da netko vidi npr srnu ili više i njih i kaže "mamu im j... , moram brzo nazvati dečke..vidi gdje su..i veselo protrljati "ručicama":rolleyes:"

ne jedna nego desetke takvih znam,među kojima su i visoko pozicionirani članovi društava saveza i sl..
toliko.

MBSK
01.11.2010., 09:25
MBSK nažalost provjereno znam da od ovog nema ništa...ako i reagiraju ta "kažnjavanja" su smješna da ne kažem sramotna..je,istina da se nekada neki izbace iz Saveza,ali to su samo oni koji su ili nekom stali na žulj,ili nemaju dobru zaleđinu..a probalo se i prek policije,dođe,oduzme im puške i sutra vrati i da, plate "strašnu" kaznu od par sto kuna..a psa više nema..

Slažem se,ali mislim da ne treba odustati.
Policija teško da će oduzeti oružje, morala bi biti općeopasna radnja.Pošto nije, teško da će nešto poduzeti.Osnova im nije jaka,neće se mješati.
Ima, znaš i sam jedinu šansu ima da lovački savez (ako ih stisne medijima) jednostavno poduzme stegovne mjere. Onda automatski ostaje bez oružja.Pošto se ovdje radi (po opisanom u postu) o dokazivom kršenju zakona o lovu i upotrebi lovačkog oružja nade ima.Barem da zaštiti psa u budućnosti.Ako napadne lovce kao organizaciju gotovo je.Pas će vjerojatno postati"glavna meta" koju će ovaj doslovno čekati.Sigurno si to vidio kao i ja.

DorianGrey
01.11.2010., 10:03
Nažalost jesam,i sve što pišeš stoji,ali pazi,psa više nema...forenzičari nisu izašli na vrijeme,znači više nije ni dokazivo..s druge strane,i da se kazni pojedinac,problem se neće rješiti dok god se ne promjeni zakon o lovstvu i lovcima samim,tj o tome tko može da ne kažem ,tko smije biti lovac ,dok se janso ne oglase termini kada je taj i taj u lovu,na kojem području...
sve ovo kod nas je manje više kao da imamo super razvijene ceste,autoceste,kružne tokove i sl..ali svaka budala smije za volan bez obzira na vozačku dozvolu,a kazni ih se mahanjem kažiprstom u stilu ne ne,nemoj više to raditi
Zamisli samo kada bi neki stručnjak krenuo u izradu psiholoških profila većine lovaca kod nas...:eek:

kažu kako stranci obožavaju doći k nama u lov,zbog lovine..pa,možda djelom,ali još više da se "ispucaju" jer kod nas sve smiju..pogotovo kojekakvi lovaroši žedni trofeja...

U svakom slučaju lovstvo je postalo veliki biznis kod nas,puno prije nego se razvila svijest o istom,ali niej to najveći problem..puno veći problem je što oni koji bi trebali ne žele trošiti vrijeme na događaje na "margini"..pa šta je njima,moj ili tvoj pas? ništa..kao i takvim lovicma,koji i svog psa "rješe" u lovu ako niej zadovoljio...

A svatko ko kaže da nije tako,i vjerujem da ovdje ima lovaca na ovom forumu mali milijun,molio bih ga da mi kaže za slučaj da je lovac zbog takvog kaznenog djela,kažnjen primjereno i trajnim isključivanjem iz Saveza..molim?

da ne idem i ne ulazim uopće u to što rade divljači,kako ih love,kada,tko,čime i sl....

Ali evo,neka mi kažu isto tako za primjer kada je lovac kažnjen što je neprimjereno usmrtio divljač,ili van lovne sezone..ili npr krmaču koja ima prasce...košutu sa teletom? srnu sa lanetom?

što više pišem o njima,sve mi je više muka jutros,gade mi se:flop:

Arvena
01.11.2010., 11:33
.

Nedugo nakon toga nam je došla policija i napisala kaznu za puštanje psa bez nadzora u iznosu od nešto manje od 200 kuna. Nema problema, u prekršaju sam, zakon je takav kakav je, u redu. Nažalost, nisam bio doma kad je policija došla pa su kaznu napisali roditeljima.Ovo je isto vrlo upitna stvar :rolleyes:

Pas je bez nadzora, ako ti piješ kavicu doma, i pustiš ga da se izlandra sam, ili ti eventualno pobjegne.
Ako si ti u njegovoj pratnji - pas nije bez nadzora!!!

Pas praktički nije bio bez nadzora ako je vlasnik bio npr. 100 m od svog psa.

Pas je bio pod nadzorom i zvučnom komandom.

Stoga ja bih pisala žalbu i na tu kaznu.

balihr
01.11.2010., 11:42
Ma ja bi prije rekao da je riječ o frustriranom pojedincu u ovom slučaju. Kako god bilo, na sudu ću se okomiti na njega, nikako ne na društvo jer i osobno poznajem neke od članova i garantiram da nikad takvo nešto ne bi napravili. Upravo suprotno, zbilja je riječ o uzornim ljudima koji se zapravo brinu za te životinje, koji se ne hvalisaju svojim lovstvom, koji nemaju niti jednu jelenju glavu obješenu na zidu itd. Nije da ih opravdavam, i dalje mi se gadi što uopće idu u lov, ali barem imaju nekakvu etiku. Nikad nisam bio sklon osuđivanju nekog društva ili zajednice na temelju ponašanja pojedinca pa tako neću ni sada. Ovo je bio pojedinac koji se smatra najpametnijim i svemogućim. Jedino je ovdje zbilja žalosno što je riječ o predsjedniku tog društva...

Kao što sam već rekao, jedina želja i satisfakcija bi mi bila njegovo isključivanje iz saveza i/ili oduzimanje dozvole za lov/oružje. Ako postignem kakvu-takvu medijsku pozornost, možda, moooožda, čak i uspijem. Ipak i sudovi i policija drukčije reagiraju kad su pod povećalom javnosti...

A što se tiče ponašanja policije - ma tu jednostavno nemam komentara. Ah, ma to je samo pas... Strašno... Još mi policajac ispriča da kaj ja hoću, njegov pas se nedavno strgnuo s lanca i udario ga je auto pa je još morao platiti 6000 kn štete. Zamisli... A to što je netko pucao na mog psa iako nije smio, ha nema veze, ma to je pas, nije dijete... Baš čudno da se lovci ne boje pucati...

balihr
01.11.2010., 11:44
Ovo je isto vrlo upitna stvar :rolleyes:

Pas je bez nadzora, ako ti piješ kavicu doma, i pustiš ga da se izlandra sam, ili ti eventualno pobjegne.
Ako si ti u njegovoj pratnji - pas nije bez nadzora!!!

Pas praktički nije bio bez nadzora ako je vlasnik bio npr. 100 m od svog psa.

Pas je bio pod nadzorom i zvučnom komandom.

Stoga ja bih pisala žalbu i na tu kaznu.

Ma zapravo i nije. Zakon, koliko god da je glup, i dalje je zakon i kaže da pas mora biti na povodniku i imati brnjicu. Tako da, nažalost, protiv toga ne mogu. Moglo bi se filozofirati, ali dam glavu da bi me svaki sudac za to pokopao. A što se tiče tog zakona - dobio sam kaznu od 50 maraka preračunato u kune... Onda znaš od kad je taj zakon... A vjerojatno su ga samo prepisali iz Yuge i prilagodili cifre...

Misery's Crown
01.11.2010., 14:25
Smirite tenzije i uvrede.
Ako ne mozete biti konstruktivni, zaobidite ovu temu jer ce inace jako brzo biti zakljucana (a bilo bi steta).

TurbulentFluid
01.11.2010., 15:52
Ma zapravo i nije. Zakon, koliko god da je glup, i dalje je zakon i kaže da pas mora biti na povodniku i imati brnjicu. Tako da, nažalost, protiv toga ne mogu. Moglo bi se filozofirati, ali dam glavu da bi me svaki sudac za to pokopao. A što se tiče tog zakona - dobio sam kaznu od 50 maraka preračunato u kune... Onda znaš od kad je taj zakon... A vjerojatno su ga samo prepisali iz Yuge i prilagodili cifre...

A zamisli koliko bi se tek moglo postići bez filozofiranja, samim čitanjem, pa bi se znalo da ovo što navodiš uopće nije Zakon... :lol:

Činjenica je da je zakon nedorečen i nejasan.

Ovo "pod nadzorom" bi trebalo biti jasno definirano. Po mom osobnom mišljenju, pas koji se nalazi 100 m od vlasnika u šumi nije pod nadzorom, no to je samo moje mišljenje i nije važno.

Možda bismo mogli pokrenuti inicijativu za preformuliranje Zakona. No moramo misliti na to da bi nam to, kao vlasnicima pasa, moglo donijeti više ptete nego koristi.

Arvena
01.11.2010., 16:18
Činjenica je da je zakon nedorečen i nejasan.

Ovo "pod nadzorom" bi trebalo biti jasno definirano. Po mom osobnom mišljenju, pas koji se nalazi 100 m od vlasnika u šumi nije pod nadzorom, no to je samo moje mišljenje i nije važno.


Po tome bi ispalo da i lovački psi u lovu šumi nisu pod nadzorom - a jesu!
Pas pod komandom je pod nadzorom!

Ako vrijedi za lovačke pse, vrijedi i za ostale pse!

No, činjenica je da je zakon tu zaista neprecizan i nedorečen, pa ga tako mogu i suci tumačiti ovisno o sklonosti (psima ili lovcima) i spretnosti odvjetnika.

Pas od Balihr nije bio u šumi, nego na livadi koja je tretirana kao lovno područje.

Muljuzator
01.11.2010., 16:19
Svaka jedinica lokalne samouprave bila je dužna donijeti Pravilnik o držanju kućnih ljubimaca. Problem je u tome što, koliko znam, jedino Zagreb ima točno definirane prostore na kojima se psi mogu pustiti bez lajne, ali pod nadzorom.https://docs.google.com/fileview?id=0B2mpI-An5aOnOWQwZjMyYzctNTBjMS00YjdiLWFhZWEtYjQxY2RhNjI3 OWJm&hl=en
Drugdje to nije definirano.
Što se tiče lovnog područja, po odluci moje općine lovno područje je i u mojem dvorištu jer je cijela općina proglašena lovnim područjem. Ne znam tko može biti toliko tup i donijeti takvu odluku, ali očito može. I ja sam imao problema s lovcima jer su pojedini tvrdili da mi mogu ustrijeliti psa, a nije bio 300 m od kuća i bio je 10 m od mene, ali su NJOi poznati po tome da kolju divljač.
Po ovome ispada da su lovci najzaštićenije životinje jer mogu ubijati što hoće i gdje hoće.

TurbulentFluid
01.11.2010., 16:41
Po tome bi ispalo da i lovački psi u lovu šumi nisu pod nadzorom - a jesu!
Pas pod komandom je pod nadzorom!

Ako vrijedi za lovačke pse, vrijedi i za ostale pse!


Apsolutno nisu pod nadzorom. Ako si ikad bila u šumi, a bila si, vidjela si da je riječ o poprilično velikom broju ovećih stabala koja ograničavaju vidljivost na 20-30 m. Ili manje. Goniči u pogon odlaze u radnim skupinama ili samostalno, te se udaljavaju i na 1-2 km od lovaca. Niti lovac zna što pas radi, niti je u mogućnosti dati ikakve komande. :kava:

Nerijetko pogon projuri kroz stado ovaca na ispaši ili bude skrenut od strane omanjeg čopora šarplaninaca. Ili gonič bude rastrgnut od strane pomalo živčanijeg tornjaka. Ništa novo.

Jučer mi je u dvorištu bio prekrasan primjerak njemačkog lovačkog ptičara koji je došao malo provjeriti kako je raspoložen moj haskinator glede dijeljenja ručka (nije bio), pa se vratio lovcima na prepelice koji su fućkali nekih 2 km dalje.


No, činjenica je da je zakon tu zaista neprecizan i nedorečen, pa ga tako mogu i suci tumačiti ovisno o sklonosti (psima ili lovcima) i spretnosti odvjetnika.

Tako je. Ujedno dozvoljava i lovcu slobodu da ne odstrijeli pse koji nisu pod kontrolom. No takva situacija ne bi smjela biti.


Pas od Balihr nije bio u šumi, nego na livadi koja je tretirana kao lovno područje.
Ogroman problem je nepoštovanje zakona od strane LD-ova. Naime, lovište bi trebalo biti jasno označeno odgovarajućim tablama, a lov se ne bi smio vršiti van javno objavljenog i svima poznatog rasporeda.

balihr
01.11.2010., 17:08
Ma nije uopće problem sada da li je pas bio pod nadzorom ili nije, poanta je u tome da ju je upucao u prostoru u kojem ne smije pucati!!! I kraj priče. Ja nigdje ne osporavam da je pas bio slobodan, osporavam samo njegovo pravo da puca!

A ovo što Muljuzator kaže da je općina donijela odluku pa je i njegovo dvorište lovno područje mi se čini apsurdnim. Naime, niti jedna odluka ne može nadjačati zakon, barem tako kaže naš Ustav... Dakle, ako zakon kaže minimalno 300 metara, općina može jedino DODATI još 100, 200 ili ne-znam-koliko metara, ali nikako ne može ići ISPOD odredbe u zakonu. Zašto? Pa, recimo, RH kaže da je kazna za ubojstvo minimalno 3 godine, a neka općina ŠućMuć kaže da je na njihovom području to 5 mjeseci... Znam da idem u krajnosti, ali bit je u tome da odluka ne može biti jača od zakona...

Nego, portal Radio Mrežnice je objavio priču (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/1-11-2010/lovac-upucao-neru-i-ponosno-rekao-da-ja-sam)i ovim putem se zahvaljujem gospođi Arijani na pruženoj podršci!

Arvena
01.11.2010., 17:12
Apsolutno nisu pod nadzorom. Ako si ikad bila u šumi, a bila si, vidjela si da je riječ o poprilično velikom broju ovećih stabala koja ograničavaju vidljivost na 20-30 m. Ili manje. Goniči u pogon odlaze u radnim skupinama ili samostalno, te se udaljavaju i na 1-2 km od lovaca. Niti lovac zna što pas radi, niti je u mogućnosti dati ikakve komande. :kava:Da...nisam se precizno izrazila, pa se može krivo tumačiti.
Gonić u pogonu je na tragu i na svom "radnom zadatku", isto kao i pastirski i ovčarski psi.
Po zakonu bi valjda i oni trebali biti s brnjicama i na povodnicima :rolleyes:, jer su i ta polja za ispašu ovaca lovna područja.

Uglavnom... lokacija na kojoj je upucan pas od Balihr je lokacija (parsto metara lijevo ili desno) gdje je ubijena bokserica od mog šogora pred nešto godina - na njegovoj livadi iza kuće, i jedan njegov mješanac.

Mjesto sa par bahatih lovačkih ŠERIFA kojima je gušt odstrijeliti psa :(

Zlo mi je i od same pomisli da gdje god u Karlovcu i okolici izvedem pse da se istrče mi može naletiti takva nadobudna budala i upucati ga :(

TurbulentFluid
01.11.2010., 17:50
Kao što rekoh, krši se zakon.

Prema navedenom, Nera i njen vlasnik nisu bili u prekršaju, lovac jest. Svakako ima temelja za tužbu samo sumnjam da išta od toga. :(

Lovački psi prema zakonu o lovu ne moraju biti "pod nadzorom", odnosno poznati su uvijeti pod kojima lovački pas smije biti u lovu, a to su:
- pedigree i položen ispit naslijednih
- da je registrirani lovački pas
- da je prijavljen da sudjeluje u najavljenom lovu
U zakonu nigdje ne piše da lovački psi moraju biti pod nadzorom u lovištu. Da ste pročitali Zakon o lovstvu, to bi znali. Isto tako, stavak koji se odnosi na imanje psa pod nadzorom u lovištu ne odnosi se na lovačke pse koji su prijavljeni da sudjeluju u najavljenom lovu. Ukoliko psi tokom lova uzrokuju štetu, recimo napadnu ili rastjeraju stoku, odgovorno je isključivo lovačko društvo koje je lovozakupnik na lovištu.

Ovo "uzica i brnjica", ja buljim u tu nebulozu stalno na forumu, dajte ljudi, odakle vam to...? :confused:

No, kao što je rečeno, ovo gore nije toliko bitno. Činjenica je da se je lovac nalazio izvan lovišta. Tu činjenicu treba eksploatirati do bola. Velim, šteta što niste tražili od policije da obavi alkotest.

Didi
01.11.2010., 17:56
Nego, portal Radio Mrežnice je objavio priču (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/1-11-2010/lovac-upucao-neru-i-ponosno-rekao-da-ja-sam)i ovim putem se zahvaljujem gospođi Arijani na pruženoj podršci!A sad, ako dopustiš, malo ću se poigrati đavoljeg odvjetnika. Na ovom sma linku doznala neke detalje koji su mi privukli pažnju, a koje nisam primijetila u tvojim postovima. Možda nisam dobro čitala.

Da se odmah razumijemo: ja sam apsolutno na Nerinoj strani i upravo zato vrtim u glavi sve moguće prigovore na njezin i tvoj račun, a koji bi te mogli koštati konačnog uspjeha i satisfakcije - da onaj tko je prekršio zakon za taj svoj postupak i snosi odgovarajuće sankcije.

Kako ja to vidim, treba inzistirati na činjenici da je lovac pucao u zoni u kojoj to nije dopušteno, pri čemu je stjecajem okolnosti pogodio psa, ali je to moglo biit i dijete. Recimo.

Pas nije bio pod kontrolom, bez daljnjega. Nera je labradorica, stara je 12 godina, iz čega proizlazi da je miroljubiv i miran pas, no to je smao razumna pretpostavka. Nije dokaz. Gle, imala sam nekastriranog labradora koji je mojeg slijepog muža pratio na udaljenosti od najviše pet metara bila u pitanju šuma, livada ili park, a nije se dao namamiti ni od kujica koje su se tjerale, nego bi poslušao kad bi mu se reklo "uz nogu". Sve bez lajne. Međutim, unatoč svoj pouzdanosti nikad, ama baš nikad nismo ga puštali iz vida - kad bih ja bila u blizini, naravno. Ne zato što bi on nešto napravio, nego baš zato da se njemu nešto ne dogodi. Pas kojeg ne vidiš, a ti Neru nisi vidio, nego si je tražio i našao si je pred kućom kamo je sama pobjegla tražeći sigurnost - sreća mala! - takav pas nije pod kontrolom.

Zakon (odnosno propis jer je riječ o lokalnim odlukama) govori o vođenju na lajni, ali i precizira mjesta na kojima se pas može puštati bez lajne. Dakle, najprije u svojem lokalnom propisu provjeri jesi li osnovano platio kaznu - ako je u pitanju površina na kojoj se psi mogu kretati slobodni, to jest bez lajne, to je olakotna okolnost, premda još uvijek ne znači da ti pas nije trebao biti u vidokrugu. Ako ne, ako je to područje na kojem si protupravno pustio psa da se istrči bez lajne - bez brige, svi to radimo, ja svoje, doduše, ne istrčavam tamo gdje se ne smije, ali ih učim da mi bez lajne hodaju uz nogu, onda je bolje da o tome šutiš na sudu ili prilikom davanja bilo kakvih izjava.

I dalje smatram da treba uvesti reda u uporabu oružja i u naše lovstvo. Ovo je prilika da nešto učiniš u ime Nerino i u ime svih koji su postradali ni krivi ni dužni. Upravo ti zato i pokušavam prišapnuti ovakve savjete, jer su to argumenti kojima će se druga strana služiti protiv tebe.

Kako je Nera?

NovaNera
01.11.2010., 18:15
Svi problemi i nastaju od nedorečenih zakona. A ako je plaćena kazna za to što pas nije bio na lajni, mislim da na sudu ne prolazi termin PODIJELJENA ODGOVORNOST.
Interesantno, toliko priča o lovcima, a mene baš zanima kakvi su postupci bili kada lovac napuca lovca. A i o tome smo čitali. :lol:
Sviđa mi se pristup Radio Mrežnice i g-đi Arijani svaka čast. Pratim cijelu priču i mislim da bi čak bilo dobro nešto napraviti u vidu peticije za nadopunu zakona i da se riješe nedorečenosti, a i statusi pasa i nazdori i u lovu, a i onih koji se vode kao kućni ljubimci.
Meni je muka kada mi pas dobije pikicu, a da mora na trosatnu operaciju, a joj!
Samo hrabro naprijed!:top:
Neri brzi oporavak, iako je dama u godinama!:cerek:

balihr
01.11.2010., 18:22
@TurbulentFluid:
Da, zapravo nisam nigdje uspio pročitati da pas mora imati povodnik i brnjicu, to sam čuo. Od povjerljivih izvora - policije! :ne zna: To je stvar s kojom će se odvjetnik morat pozabavit, ja sam tu bespomoćan. A definitivno idem za tim da je lovac izvan lovišta. I točka. Kraj priče.

@Didi:
Sve 5, dapače, volio bih da mi i drugi pronađu moje greške i propuste i poigraju se đavoljeg odvjetnika, bar ću se malo pripremiti za ono što me čeka.
Gle, uopće nije sporno da je Nera bila bez nadzora. Ali, bila je bez nadzora unutar prostora gdje smije biti bez nadzora. Bio ja u prekršaju ili ne, manje je bitno, ali to lovcu ne daje pravo da puca. Bez obzira na bilo koji lokalni propis (kao što sam već rekao, lokalni propis nije iznad zakona), lovac je pucao gdje nije imao pravo. U vidokrugu ili ne - pas je bio unutar područja gdje nema pucanja!
Primjer iz prometa: na sudu, čovjek pita suca "ako ja parkiram auto na sred ceste na samom prijevoju gdje nema šanse da ga netko uoči na vrijeme, odem u kafić na kavu i netko se zabije u mene - tko je kriv?". Sudac odgovara "ti si kriv za nepropisno parkiranje, a ovaj koji se zabio za prometnu nesreću". Povucimo paralelu (ako je to moguće) - ja sam kriv (i kažnjen) za prekršaj jer je pas bio bez nadzora, ali to ne utječe na krivnju lovca koji ju je upucao tamo gdje ne smije pucati.

Didi
01.11.2010., 18:50
Gle, uopće nije sporno da je Nera bila bez nadzora. Ali, bila je bez nadzora unutar prostora gdje smije biti bez nadzora. Bio ja u prekršaju ili ne, manje je bitno, ali to lovcu ne daje pravo da puca. Bez obzira na bilo koji lokalni propis (kao što sam već rekao, lokalni propis nije iznad zakona), lovac je pucao gdje nije imao pravo. U vidokrugu ili ne - pas je bio unutar područja gdje nema pucanja!to su dvije odvojene stvari koje su se nažalost stekle u događaju u kojem je Nera nastradala.

1. Lovac nije smio pucati unutar područja gdje je pucao i to treba nesporno utvrditi - geodetova izmjera, svjedoci, tu moraš biti siguran. Čak i da nije nikoga i ništa pogodio, nije smio pucati.

2. Nera je, koliko razumijem ovo posljednje, slobodno trčala na području gdje je dopušteno istrčavanje pasa bez lajne? Ako je tako, na temelju čega su ti policajci naplatili globu? To svakako provjeri: mogli su se oni zabuniti i tvrditi da pas nigdje ne smije biti bez lajne (baš kao što je mene policajac na telefonu pitao jesu li psi u psećem parku na lajni :rolleyes:), a moguće je da na tom prostoru nije dopušteno puštanje pasa bez lajne.

Sad to iskombiniraj.

Prva mogućnost: pustio si psa bez lajne tamo gdje to nisi smio. Lovac će, pogotovo pošto se konzultira s nekim, tvrditi da mu je pas plašio divljač, da je opalio samo kao opomenu (nešti opomene!), da nije htio, da je teško procijeniti udaljenost, da ovo, da ono... ukratko, nastojat će se prikazati u što boljem svjetlu. Svatko bi to napravio da sačuva dozvolu i oružje.

Ti u tom slučaju priznaješ da si psa pustio tamo gdje ne treba, ali da si to radio i prije, da nikada nije bilo nikakvih problema, jer su lovci koji onuda obično idu u lov obzirni pa paze gdje i na koga pucaju, da je pas star i miroljubiv (neka traže stručno vještačenje), da je lovac pogrešno protumačio njezinu radoznalost te proizvoljno i na nedozvoljenom području pucao iz svojeg oružja. Uostalom, za svoj si prekršaj platio kaznu, nećeš to više činiti, ali milsiš da zakon treba jednako primijeniti na sve.

Druga mogućnost: pustio si Neru da se istrči tamo gdje je i inače dopušteno istrčavanje pasa bez lajne. Tu ti nemam što govoriti - nisi prekršio nikakav propis, ali treba podnijeti prijavu protiv policajaca koji su ti neosnovano naplatili kaznu, a stav prema lovcu ostaje isti: pucao je na nedozvoljenom području, mogao je ozlijediti i čovjeka, a što onda? - da se i ne govori o tome da je bez ikakvog razloga pucao na miroljubivog i starog psa, čime je pokazao da ne zna odrediti trenutak i mjesto gdje smije i treba pucati - finije je nego da odmah kažemo d aje neuračinljiv i da mu treba oduzeti oružje.

Ja sad ovo improviziram, samo da bih ti otprlike stvorila nekakvu atmosferu, ali znam da ćeš ti u svemu biti najviše izložen i iziritiran. Čuvaj živce, pomazi Neru.

papi73
01.11.2010., 19:07
ovo s lovcima je stvarno vise pretjerano. drzava siri lovna podrucja i do kuca ako nema gdje drugdje, samo da bi izvukla sto vise novaca od koncesije.

desavaju se grozne stvari. evo od neki dan:
http://www.vecernji.hr/vijesti/lovac-gadao-fazana-sacmaricom-pogodio-ribolovca-clanak-207427

imamo pojam "lovnog podrucja" . i sad, da li to znaci da tamo ne smijes nosom prismrditi jer te smije netko upucat. on lovi fazana i puca cim lisce zasusti... i to je ok? da li to znaci da je tamo zabranjeno nogom stupit, jer on smije pucat na bilo kakav sum? kod nas je sigurnije hodati po minskim poljima.
da li je to podrucje gdje se smije pucat po svemu ako imas lovacku dozvolu? ako imas 1000 punjenja, sve ih ispucas..... pa ako ima srece , jednim pogodis fazana, ona 3 koja su otisla na covjeka ili psa.... yebiga?

NovaNera
01.11.2010., 19:12
Možda bi pomoglo i pokrenuti kakvu peticiju za promjenu zakona. Da se sve nedorečenosti izbjegnu /iako bi i tada vjerojatno bilo nešto što je nedorečeno/ .
Ako se samo ostane na forumu, i ako vlasnik Nere sam vodi bitku, vjerujem da će ju i dobiti, što sa ostalima? Neki novi slučaj Nere?
Sjetila se da nisam osim obavijesti vidjela što je bilo dalje /prijave, sud i sl/ kad lovac napuca lovca? A Bože, kaj dobro vide!:cerek:
Staroj dami Neri želim što brži oporavak!:lol::lol::lol:

dodi
01.11.2010., 19:16
Vlasnik sam labradora koji se povremeno šeće i istrčava u istoj šumi u kojoj se dogodila ta da nazovem tragedija. Iskreno sam šokiran postupkom lovca,ali još više moralnim stavom kojeg taj lovac posjeduje. Pravi lovac mora biti upoznat sa svim vrstama životinja s kojima se susreće u lovu,a to su između ostalog i psi.
A isto tako me zanima kakvu štetu može neki "pas bez nadzora" nanjeti nekoj srni,srnjaku,košuti a ne daj bože divljoj svinji?
Ja kažem gotovo nikakvu. Pa srna skoći dva puta i ona je već 20 metara dalje,a da se pas nije stigao ni pomaknuti s mjesta.
Divlja svinja može samo nanjeti štetu psu. Tog bi "lovca" ja poslao na otok Krk pa neka se iživljava na divljim svinjama u onom kršu i kamenu i neka usput malo vježba gađanje,i koji puta si iskrene nogu. Ali tako da bude samo šikara oko njega,da nema niti jednog jačeg drveta da se na njega može popeti pa da vidite kako bi mu se gaće tresle,a ne jadnu staru kujicu on ide ubit-ma katastrofa!

atlantis
01.11.2010., 19:23
spojila sam teme :)

balihr
02.11.2010., 21:27
Za sve one koji možda ne prate portal (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/2-11-2010/zbog-nere-u-dugor-policiju-stize-kontrola), evo vrlo zanimljivog razvoja događaja... Gđa Arijana, svaka čast!!!

Pimpinell@
02.11.2010., 21:41
svaka čast :) :)
rekla sam ti da mediji čuda rade..kad hoće naravno..

a kako je Nera ??

Legolass
02.11.2010., 23:18
Imam položeni lovački ispit ( i po nužnosti struke ), prije puno godina sam i bio lovac ( godinu dana ) i tada razmišljao kako divljač umjesto metkom upucati teleobjektivom. Upoznao sam i mentalitet lovaca - kad imaš pušku okidač "svrbi".
Interesantno je kako lovci tumače svoja prava - smatraju da su u lovištu gazde i prvi po pravima. Lovišta presjecaju ceste, putevi, sela, planinarske staze. U lovištima se nalaze vinogradi, nogometna igrališta za nižerazredne klubove, pašnjaci. Tko se tu kome treba sklanjati? Ljudi lovcima ili lovci ljudima?
Sve planinarske staze prolaze kroz lovišta - smiju li nam lovci zabraniti planinariti, šetati po šumi, brati gljive...
Odgovor je ne!!! Ako je organiziran lov na zeca npr. šetači će se maknuti ili iz pristojnosti da ne smetaju ili iz straha da ih ne pogodi kakav zalutali šus. Lovci i alkohol nikad nisu bili neprijatelji.
Zamislimo da si vozači zakon da pješak cestu mora preči preko zebre tumače da izvan zebre smiju gaziti pješake.
Lovac nema obavezu ustrijeliti psa ili mačku u lovištu - on smije ustrijeliti ako smatra da životinja nanosi štetu ostalim divljim životinjama.
Gdje istrčati psa? Tamo gdje nije zabranjeno - na mjestima koja nisu šetalište, dječje igralište, kupalište, lovište... - ostaje upravo koridor od tih 300 m od naselja do aktivnog lovišta.
Balohr nije u pravu samo kad je platio kaznu za to da mu pas nije bio pod kontrolom. Zamislimo da neko iz dosade ili napasti ode na policiju i kaže da, dok ovo pišem i dijelim sobu sa svojim psima, su moji psi vani i bez kontrole i policija mi pozvoni na vrata i naplati kaznu. Lovac je otišao na policiju i rekao da Balohrov pas nije bio pod kontrolom. Policija povjeruje lovcu na riječ i naplačije kaznu - UŽAS!!! Što bi bilo da je Balihr prijavio da je pucano na njega, promašilo ga zrno i pogodilo psa kojeg je vodio na povodniku pored sebe.
Lovac kada puca - pogotovo iz karabina čije je zrno ubojito i na 2 km - mora znati gdje će zrno završiti u slučaju promašaja. Zrno ne smije biti ispaljeno prema šumi - zrno mora završili u zemlji što bliže meti.
Moram priznati da me je ovaj događaj jako razljutio i da nebi smjeli dozvoliti da se preko ovog slučaja pređe samo tako.
P.S. Prije 30tak godina pod sličnim je okolnostima upucan šnaucer ( aktualni svjetski prvak ) na savskom nasipu ( vjerovali ili ne i to je lovište ), kinološki je savez digao veliku prašinu i ( koliko se siječam ) lovac je bio osuđen na zatvorsku kaznu.

Smartie
02.11.2010., 23:46
Ja se divim Bahliru kako je ostao priseban. Ja mislim da bi tog lovca golim rukama potrgala na komadiće. :mad:

Legolass
03.11.2010., 00:03
Pitanje za TF - gdje lovački psi prolaze obuku za polaganje ispita? Gdje je dozvoljena upotreba goniča (posavskih, istarskih i inih) u lovu na području RH i na koju divljač. Koliko lovci poštuju zakon o upotrebi pasa u lovu? Što lovac učini sa psom koji negativno reagira na pucanj? - na ovo zadnje ću odgovoriti (vidio i slušao njihova hvalisanja) - Okrenu cijev puške prema psu i opale!!!

Legolass
03.11.2010., 01:12
ChiliTimi gradsko dijete - jadan ti je pas ako ga "istrčavaš" samo u gradu. Znaj i to da si izlazeći iz tranvaja često udaljena od lovišta koliko i Balihr u svojoj kući. Također mi reci jedno mjesto u Zagrebu gdje psa smiješ pustiti sa lajne. Što će se dogoditi ako ti se pas zakači sa drugim psom unutar onog lijepog ograđenog prostora za pse u Sigetu ili slučajno skoči na gospođu koja je svog pekinezera digla na ruke vidjevši da joj prilazi veči pas?
Muljuzatore, Zagreb nije jedini grad koji ima točno definirane prostore za puštanje pasa bez lajne - problem je što su to sve "krpice" trave i korova koje psu srednje veličine omogučuju trk od par sekundi. Uz to ima i ludo dobrih rješenja što se tiće fekalija. Ako kakicu ne pokupiš 300 kn; ako je pokupiš i baciš u kontejner 1000 kn. Posebnio za tu namjenu kanti nema ( ovo navedeno je Karlovački biser ). Pas bez lajne 200 kn - kaže i uzme komunalni inspektor na terenu ili policajac preko suca za prekršaje. Bila je i odluka da se pas smije kretati isključivo područjem označenim za pse dok nisu skontali da pas ne leti i da do tog područja treba došetati.
Aktivno se družeći sa psima preko 40 godina osječam se kao čovjek drugog reda - lovci su elita i nedodirljivi još od vremena maršala Tita pa do današnjih ministara i tajkuna.

NovaNera
03.11.2010., 06:42
Zakoni su grozni - i svi nedorečeni ili nejasni, pa se tumače po potrebi. A lovac koji je napucao Neru, bio je sam, ali je izgleda na putu prema policiji mobitelom pozvao još dvojicu. Onda njih dvojica autom stigla do lovačke kuće, okrenuli se i nazad na glavnu cestu, sve se odigravala u par minuta. I na kraju prvi lovac navodi da su bila njih trojica. Točno, ali ne istovremeno. Očito ovaj prvi zna da je napravio grešku pa si čovjek išao tražiti svjedoke.

Etika lovaca? Valjda napucaj što stigneš, a ako pogriješiš, potraži lažne svjedoke. Fuuuj!

ChiliKimi
03.11.2010., 08:46
ChiliTimi gradsko dijete - jadan ti je pas ako ga "istrčavaš" samo u gradu. Znaj i to da si izlazeći iz tranvaja često udaljena od lovišta koliko i Balihr u svojoj kući. Također mi reci jedno mjesto u Zagrebu gdje psa smiješ pustiti sa lajne. Što će se dogoditi ako ti se pas zakači sa drugim psom unutar onog lijepog ograđenog prostora za pse u Sigetu ili slučajno skoči na gospođu koja je svog pekinezera digla na ruke vidjevši da joj prilazi veči pas?


Ti poznaješ mog psa pa znaš da je jadan? Poznaješ mene??????
Izvoli pročitaj pravilnik grada Zagreba pa ćeš vidjeti gdje se psi mogu istrčavati bez lajne. U Sigetu nikad bila. A i pas mi ne skače na ljude jer je odgojen :kava:
Smiri frustracije :rolleyes:

Smartie
03.11.2010., 09:55
Ma najbolje da pokokamo sve ljubimce, jer jadni li su kad se više neće imati gdje iskenjat i ispišat, a kamoli istrčat.

Legolas, ja se osjećam ko građanin 5 reda zbog toga :( Sva sreća da živim van grada. Zapravo, ne znam je li sreća jer sam usred hebenog lovišta i moram jako paziti da mi se pas ne udalji od mene više od 20-ak metara.

I džaba mediji, džaba peticije kad je predsjednik HKS-a i sam lovac. Ima i ja u obitelji jednog i koliko god da mi je s jedne strane drag i nije baš tako gadan prema svojim psima, i općenito, bar ne loče ak ništa drugo, naslušala sam se svega i svačega. :rolleyes:

Legolass
03.11.2010., 10:09
Ne poznam tvog psa niti tebe - najvjerojatnije veliki propust u mom životu.
Pravilnik grada Zagreba, a i nekih drugih gradova pročitao i proučio!
Nadam se da je istina da ti je pas odgojen barem koliko i moji psi.
Ponašanje lovaca i tvoje optužbe na račun oštečenog me frustriraju.

Hannah 3
03.11.2010., 10:15
legolass,pa kaj se kakica ne smije baciti u kontejner? zasto? a pokakane pelene ne zavrse u kontejneru?
mislim, kaka je kaka, ne?
a di bi ju trebala baciti, donijet ju doma, pa u wc?
ja bacim ili u kanalizaciju ili kontejner,ovisno kaj mi je blize, iako ciljam na kontejner, jer mi je glupo bacati plasticnu vrecicu u kanal.
sorry za off, ali ovo nisam znala.

ChiliKimi
03.11.2010., 10:25
Ne poznam tvog psa niti tebe - najvjerojatnije veliki propust u mom životu.
Pravilnik grada Zagreba, a i nekih drugih gradova pročitao i proučio!
Nadam se da je istina da ti je pas odgojen barem koliko i moji psi.
Ponašanje lovaca i tvoje optužbe na račun oštečenog me frustriraju.

I što sad hoćeš? Napadom na mene postižeš - što? Koliko znam lovac nisam. Odgoj mog psa se tebe ne tiče, a koliko vidim niti je tema, malo pažljivije čitaj naslove topica.

Legolass
03.11.2010., 10:44
Psečju kakicu su proglosili opasnim otpadom da bi netko valjda dobio koncesiju na zbrinjavanje tog "opasnog" otpadai zaradio. Još jedna od gluposti koje donose gradska poglavarstva. Međutim kakica je manji problem od manjka teritorija za istčavanje pasa bez opasnosti da bude upucan.

Pimpinell@
03.11.2010., 11:58
legolass,pa kaj se kakica ne smije baciti u kontejner? zasto? a pokakane pelene ne zavrse u kontejneru?
mislim, kaka je kaka, ne?
a di bi ju trebala baciti, donijet ju doma, pa u wc?
ja bacim ili u kanalizaciju ili kontejner,ovisno kaj mi je blize, iako ciljam na kontejner, jer mi je glupo bacati plasticnu vrecicu u kanal.
sorry za off, ali ovo nisam znala.


Oprosti u koju kanalizaciju ??
Misliš u šahtu na cesti??
Pa to baš i niej kanalizacija, to su otpadne vode i nije baš dobro bacati fekalije unutra.
Ali kontejner, naravno a oni koji kažu da je to bez veze, da ih pitam gdje bacaju jebeni pampers od svojih bebača?
Lako je prepisati zakone od drugih zemalja samo bi trebalo imati barem malkice pameti kad se to radi, pa onda uzeti i njihovo zakonodavstvo i kazne.

TurbulentFluid
03.11.2010., 12:07
...i infrastrukturu.
Ne zaboraviti infrastrukturu.

Pimpinell@
03.11.2010., 12:12
...i infrastrukturu.
Ne zaboraviti infrastrukturu.

ma jašta, *ebga..to se podrazumjeva:D

Didi
03.11.2010., 13:32
Psečju kakicu su proglosili opasnim otpadom da bi netko valjda dobio koncesiju na zbrinjavanje tog "opasnog" otpadai zaradio. Još jedna od gluposti koje donose gradska poglavarstva. Međutim kakica je manji problem od manjka teritorija za istčavanje pasa bez opasnosti da bude upucan.Oprosti, ja sam upravo u vezi s time poslala upit zagrebačkoj Čistoći i dobila ovakav odgovor - već sam ga jednom negdje postala na ovom podforumu:

Poštovana gđo. Xxxxxx,

Vezano za Vaš e-mail od 10.02.2009. izvještavamo Vas da je postupak nabave košarica u toku, a do postavljanja specijalnih košarica, vrećice sa psećim fekalijama mogu se ubaciti u kontejner za komunalni otpad.

S poštovanjem,

POMOĆNIK VODITELJA PODRUŽNICE

Branko Pintarić, dipl.ing.

I kaj sad?

Pimpinell@
03.11.2010., 13:43
Isprintaš odgovor staviš ga u novčanik a kakicu baciš u kontejner :)
Ukoliko te komunalni redar zaustavi lijepo mu daš da čita, ako zna čitati..

Legolass
03.11.2010., 14:25
Dobra ideja za građane grada Zagreba. Postaviti ću pitanje karlovačkoj čistoći i čekati, čekati i čekati.... odgovor.
Komunalni redar ti barem neče upucati psa.

Pimpinell@
03.11.2010., 14:29
Opet ja s medijima, postavi pitanje preko medija !!!!
Sve novine imaju neke rubrike "pitanja građana" i slično..
Zašto se ne koristiti medijima što više? Njima je lakše doći do odgovora , puno lakše nego nama,naročito ako je tema zanimljiva da im barem na jedan dan podigne tiraž na neki način.

balihr
03.11.2010., 15:37
Evo, čitam sad malo ove postove pa mi je malo žao što ste se svi udaljili od teme pa čak pomalo i počeli vrijeđati...

Sad, kako mi se ova situacija odigrala, vidim da smo mi mali obični građani bez medija zapravo nitko i ništa! Da nije bilo gđe. Arijane s Radio Mrežnice, ovo bi bio još samo jedan slučaj u nizu za koji bih znao ja, moja obitelj i par ljudi na forumu. Ovako, zahvaljujući njoj, pročut će se. A gdje su u cijeloj priči "institucije pravne države"?! Stoje po strani, uopće ih ne zanima što se događa. Da gđa. Arijana nije podigla toliku prašinu, koje su šanse da bi unutarnja kontrola mrdnula prstom? Zar se naši zakoni poštuju jedino ako su pod povećalom medija? Nažalost, izgleda da je zaista upravo tako!

No, ono što mene sada najviše muči - gotovo sam siguran da sud neće moje mjerenje smatrati vjerodostojnim dokazom. Budući da je policija napravila propust i nije izvršila očevid, svi tragovi su nepovratno izgubljeni. Prema tome, dokazi protiv lovca su mi izuzetno slabi i on bi se čak lako mogao izvući! I tko će onda odgovarati za zlodjelo? Koga teretiti za ono što se očigledno dogodilo?

BTW, priča će uskoro (za dan-dva) izaći i u 24sata, a nadam se da neće stati samo na tome...

Pimpinell@
03.11.2010., 15:49
Ako sada počneš razmišljati na taj način "moji su dokazi slabi" ništa nisi napravio ni postigao.
To je nedopustivo razmišljanje.
Moraš tjerati stvar do kraja pa makar izgubio, netko mora negdje tjerati stvar do kraja, netko se mora pobunioti čak i sa malim šansama, lako se boriti protiv bilo koga kad su ti šanse 100% i bit igrač na sigirno.
Ja mu nikako ali nikako ne bih pustila...jednostavno NISAM TAKAV TIP.
Ja sam bik i tjeram stvari uvijek do kraja, jest da mi treba dugo da se pokrenem ali kad se pokrenem ne odustajem. Nemoj ni ti.

Arvena
03.11.2010., 15:53
Pa, policija je valjda od "nekoga", pretpostavljam tog lovca dobila prijavu da ti je pas bez nadzora.
Na temelju čega bi ti onda naplatili kaznu?
Lovac je prijavio tvog psa policiji (da je bez nadzora) i samim time priznao da je bio tada na tom području.
Očevid i vještačenje se može izvršiti i retroaktivno.
Metak iz karabina je negdje morao završiti, i kao takav bi se mogao i trebao naći, i svaki iole solidan vještak s tog područje bi mogao izračunati udaljenost s koje je pucao, brzinu metka, putanju, luk, itd...
Da li si slikao to stablo sa ostacima njenog tkiva?
Doduše, meni u jednoj donekle sličnoj situaciji moje fotografije nisu uvažili na sudu, ali mislim da su kasnije to prihvatili u Zakonu kao dokaz.

balihr
03.11.2010., 16:12
O, ne, ne, nisam ja nijednom riječju rekao da odustajem! Ma čak ni ne posustajem - ako treba glavom kroz zid, tu sam, samo zovi! :) Samo sam malo razočaran zbog vrlo velike vjerojatnosti takvog raspleta situacije... Ali svejedno idem do kraja.

@Arvena:
Da, policija je dobila prijavu i sve se to zna, ali radi izračuna udaljenosti, potrebno je odrediti točnu lokaciju. Budući da je kiša oprala apsolutno sve, naknadni očevid nema baš neke šanse, a uostalom, zar stvarno misliš da će naš CSI nešto pronaći? Metak? Ako ne visi na špagici s nekog drveta, misliš da će ga iskopati? Hm...
A ne, nažalost, nisam se sjetio poslikati to mjesto. Prvo sam letio ko lud po selu da nađem nekoga da to izmjeri, onda sam zivkao geodete i kad sam ga dogovorio, ni na kraj pameti se nisam sjetio da to poslikam... Drugo jutro kože više nije bilo, samo krv, ali kad smo izmjerili i kad sam vidio onu cifru na displeju, zamisli samo kako mi je srce tuklo - ni na kraj pameti poslikati mjesto događaja... Makar mislim da ni ta slika ne bi puno značila - grm ko grm, drvo ko drvo... A isto tako, mislim da mi sud ništa od mojih slika ne bi uvažio. Možda griješim, ali sjeti se koju sam školu završio... Tada je još bilo tako - zna se tko prikuplja dokaze. Možda se nešto promijenilo.

Nego, vještak? A-ha... Jedan dečko je završio u buksi zbog prometne nesreće s kamionom (znači, tahograf). Pazi sad nalaz vještaka: ograničenje brzine je 50 km/h, on je vozio 70 km/h, kočio je 70 metara i u trenutku udara imao brzinu od 70 km/h. I to piše u presudi! Ja ne bi vjerovao da nisam pročitao svojim očima, original i ovjerena presuda! Pa ne znaš jel veći idiot bio taj sudac ili taj vještak! A dečko je doveo i svog vještaka (inače ovlaštenog sudskog, ali ga je unajmio privatno) čiji nalaz nisu priznali jer je unajmljen i samim time pristran! Oprosti, daj mi molim te ponovi, kako ono, vještak, izračunati brzinu, putanju, luk... Kakav luk, jel može samo šunka? :p

Pimpinell@
03.11.2010., 16:14
sve to skupa zanemari sada
lovac je upucao PSA KARABINOM, samo je to bitno..u ovom trenutku..
i vaši troškovi i duševne boli i sve ono što s tim ide

nađi jakog odvjetnika i samo naprijed

Hannah 3
03.11.2010., 20:28
Oprosti u koju kanalizaciju ??
Misliš u šahtu na cesti??
Pa to baš i niej kanalizacija, to su otpadne vode i nije baš dobro bacati fekalije unutra.
Ali kontejner, naravno a oni koji kažu da je to bez veze, da ih pitam gdje bacaju jebeni pampers od svojih bebača?
Lako je prepisati zakone od drugih zemalja samo bi trebalo imati barem malkice pameti kad se to radi, pa onda uzeti i njihovo zakonodavstvo i kazne.

a, vidis vidis, nisam znala da ne smije u kanal, mislila sam da je to sve negdje pod zemljom spojeno sa kanalizacijama u koje idu i nase kakice :bonk: :brukica:
znaci kontejner ili kos za smece (ove specijalne za kaku bas i ne vidjam nesto....)
molim lijepo, jos jednom, sorry za off, bar sam nesto naucila.

Pimpinell@
03.11.2010., 21:20
pročiščivači od otpadnih voda i od obične kanalizacije nisu isti, zato se kažnjava nezakonito spajanje kanalizacije na šahte od otpadnih voda:)
zapravo, ako ćemo po pravici, ni detergenti od pranja auta ne bi smjeli u otpadne vode..ali eto...kod nas svašta može pa i staro motorno ulje nažalost

Legolass
03.11.2010., 21:50
Iako sam baš ja prvi spomenuo kakicu ipak me više zanima kako da lovcima skrešemo krila i omogičimo našim pesonjama barem malo prostora za trčanje. Podržimo Balihr u njegovoj borbi sa lovačkim lobijem jer je u pravu! Izvuče li se lovac i njemu sklona policija ( koju dobrim dijelom čine lovci ) nekažnjeno upucavati će nam pse i na povodniku.
Da me se krivo ne shvati, ne smatram da su svi lovci poput ovoga iz naše priče, ali da će određeni broj lovačkih budala sa Dugoreško-Karlovačkog područja trenirati strogoču u to sam uvjeren.

ChiliKimi
03.11.2010., 22:06
Prijatelji životinja se trude, ali oni su pak previše radikalni pa ih se ne doživljava, oni žele potpuno zabraniti lov u RH. Realno, nemoguće. Ali kad bi se napravila peticija u kojem se traži povećanje sa 300m na npr. km ili 2 to bi već imalo efekta. I da to bude sigurna zona u kojoj bi bilo dopušteno istrčavanje pasa bez lajne. I naravno lovci nemaju pravo pristupa tom području.
Ali opet dolazimo do poznate hrvatske boljke, aj ti napravi ja ću potpisati. Možda da se udruge ujedine, da ta ideje potekne od mreže hr udruga. Ali opet njih su formirali pž koji se zalažu za potpunu zabranu lova.

MBSK
03.11.2010., 22:39
Prijatelji životinja se trude, ali oni su pak previše radikalni pa ih se ne doživljava, oni žele potpuno zabraniti lov u RH. Realno, nemoguće. Ali kad bi se napravila peticija u kojem se traži povećanje sa 300m na npr. km ili 2 to bi već imalo efekta. I da to bude sigurna zona u kojoj bi bilo dopušteno istrčavanje pasa bez lajne. I naravno lovci nemaju pravo pristupa tom području.
Ali opet dolazimo do poznate hrvatske boljke, aj ti napravi ja ću potpisati. Možda da se udruge ujedine, da ta ideje potekne od mreže hr udruga. Ali opet njih su formirali pž koji se zalažu za potpunu zabranu lova.

Osobno mislim da prijatelji životinja kao i zeleni ne rade dobro i da su njihovi uspjesi neučinkoviti.Zabrana lova - za početak zašto, da li su svjesni posljedica koje bi nastale,nisu.Pričaju napamet umjesto da dovoljno ojačaju tako da mogu biti respektabilna pomoć u ovakvim situacijama. Sada kad netko konkretno treba njihovu pomoć njihov utjecaj je slab ili nikakav.

Peticija ovakvog oblika isto ne bi dala nikakve rezultate, Granice lovišta bi bile svakakve i na kraju bi to propalo.Ja bi jednostavno povećao broj lovnih inspektora, povećao im ovlasti i odgovornosti.Neka oni određuju zone zabrane pucanja i odgovaraju za njih. Za svaki odstrel mačke ili psa njihova pismena dozvola uz obrazloženje.Pa oni su zapravo jedina kontrola koji lovci imaju izvana.
A i lovcem se prelako postaje.Zašto se pijanom vozaču oduzima dozvola,a lovcu ne (uz to lovac ima oružje uz sebe).Zašto se lovcu koji odstreli "pogrešnu" životinju ne izrekne adekvatna kazna.Zato što jednostavno nema kontrole,nema osobe koja to treba i mora raditi.Kad se to riješi onda se može u nekoga pokazati i pitati zašto nije ništo poduzeo.To je osnovni problem,nitko nije odgovoran.
Za zone za istrčavanje pasa sam uvijek.Mislim da su svuda potrebne zbog vlasnika a i ljudi koje ne vole pse.

NovaNera
04.11.2010., 07:47
Već smo govorili o obilježavanju lovišta, pa da ponovimo da ispada da je lovište i u samom centru grada. Mislim da bi trebalo određenom ministarstvu uputiti peticiju o smanjivanju tih granica. Najmanju udaljenost od zadnje kuće npr. u selu - cca 500 metara. Mjesto gdje je granica na glavnoj cesti a između 100 kuća, proizlazi da vam usred dvorišta pucaju.
Živim u centru grada i jutros čula nekakv pucanj, dobro da nisam opala sa stolice.
Nisam za ukidanje lovišta i lovaca, ipak netko treba voditi brigu o razmnožavanju divlljih životinja, ali i o njihovom preživljavanju u prirodi, hranidba itd.
Ali postaviti nova ograničenja za lovce, to da. Jer zakon veli da se pas ili mačka lutalica može UKLONITI iz lovišta. Meni ta riječ ne znači upucati ili ubiti
A kako je lovac došao do zaključka da je Nera lutalica? Pas uhranjen, ogrlica oko vrata, blizina kuća...

LininLjud
04.11.2010., 11:56
Kakvi prijatelji životinja, kakve peticije, kakva sranja, i to nisam bezobrazan, nego ste se doslovno raspisali o kakicama.

Ovdje se radi o tome da je lovac nezakonito upucao psa, i stvari su se donekle pokrenule, i sve treba učiniti da se nastave kretati.

Ne vidim zašto si obeshrabren, osim time da su ti zachatali topic glupostima.

Stoji li sve ovo što si u prvom postu napisao još, da si išao u policiju popodne ponovo, da si isposlovao
da pozovu lovca, da je lovac došao i pokazao mjesto, da su policajci rekli da je to prilično daleko,
da neće valjda mjerit, da si ti ipak izmjerio, i da nije zakonski dovoljno daleko. Ako sve to stoji,
ne vidim u čemu je točno problem. Ti češ svjedočiti, geodet će svjedočiti, lovac i policajci će svjedočiti.

Očekuješ li da će policajci i lovac zanijekati da se sve to dogodilo? Odakle ti ove informacije da nemaš šanse?

Smartie
04.11.2010., 17:00
No, ono što mene sada najviše muči - gotovo sam siguran da sud neće moje mjerenje smatrati vjerodostojnim dokazom. Budući da je policija napravila propust i nije izvršila očevid, svi tragovi su nepovratno izgubljeni. Prema tome, dokazi protiv lovca su mi izuzetno slabi i on bi se čak lako mogao izvući! I tko će onda odgovarati za zlodjelo? Koga teretiti za ono što se očigledno dogodilo?

Znači, nitko nije poslikao mjesto, kožu koja je visila na grmu, krv? Čak ni ti? To bi bila prva stvar koju bi napravila :ne zna:

Pimpinell@
04.11.2010., 19:24
Smarti, lako je naknadno biti pametan, ljudi nisu roboti da postupaju po programu u procesoru.

Koliko puta se svakome od nas desilo da se kasnije sjeti svega što nije napravio a mogao je i trebao je.Bez obzira na sve ovo ja sam sigurna da treba nastaviti i biti uporan i da će biti efekta i da sama tužba itekako ima smisla.
Previše je ljudi s oružjem oko nas koji se ponašaju neodgovorno na sve moguće načine, mislim da je svima oko nas malo svega toga previše.

Smartie
04.11.2010., 20:43
Smarti, lako je naknadno biti pametan, ljudi nisu roboti da postupaju po programu u procesoru.

Da, znam, nije mi namjera bila napasti čovjeka. I ja smatram da ima puno stvari na svojoj strani. pogotovo to da policija NIJE HTJELA niti napravila uviđaj kao što bi po zakonu trebali. A krvi i kože na lišću i grmu sigurno još ima, treba samo detaljno pogledati. Pa makar angažirati nekoga tko će to i potvrditi.

Legolass
04.11.2010., 20:57
Mislim da je policija napravila dovoljno propusta, a i cijeli događaj nije zataškan pa mislim da Belihr ima šanse da stvari izvede na čistac. Potpuno se slažem sa LininLjud-om. Vjerujem da je prava istina napisana u prvom postu. Privatna tužba, tj. ako i dobije spor nadoknaditi će troškove liječenja kujice ( materijalne troškove ). Da je kujica bila ubijena ne bi bilo ni materijalnih troškova jer nema komercijalnu vrijednost. Ono što kači lovca ( ne znam zašto ga se ne prozove imenom i prezimenom ) je što je pucao u zoni u kojoj se ne smije i što je time ugrozio sigurnost ljudi, što je nagovarao na lažno svjedočenje...
Policiju kači totalno šlampavo i neprofesionalno postupanje i pokušaj zataškavanja te naplata kazne po prijavi neke fizičke osobe.

NovaNera
05.11.2010., 07:48
Mislim da je lovac i policiju mogao zvati mobitelom, a ne napucati psa. Ovako, on se odvezao u policiju. Kaznu bi naplatili i da su došli na poziv preko mobitela. Mišljenja sam da je sve stvar bahatosti lovca, a kako je radila policija, dobili su već drugi dan, zahvaljujući Arijani sa Radio Mrežnice, i internu kontrolu.

TurbulentFluid
05.11.2010., 08:25
Ako je vlasniku policija citirala Zakon koji propisuje obvezno vođenje pasa na uzici uz nošenje brnjice, a koji je prestao važiti donošenjem novog Zakona o zaštiti životinja, Zakona o lovstvu te Zakona o držanju opasnih pasa, pokazali su, uz sve ostalo, i zavidnu razinu neznanja o važećoj regulativi. :kava:

balihr
05.11.2010., 21:23
@TurbulentFluid:
Ideš... :) Jel može malo detaljnije o ovome? Možda pokoji članak određenog zakona? Možda bi i to bilo interesantno objaviti...

@svi ostali :) :
Ne, nikako nisam obeshrabren, samo sam bio pomalo razočaran. No, to ne znači da ću odustati od bilo čega. Progon ide do samog kraja, koliko god mi to zakonske mogućnosti budu dozvoljavale. Odvjetnica koju sam angažirao (Irena Blauhorn) je sama odlučila (bez da sam išta tražio) voditi kazneni postupak potpuno besplatno, s istim ciljem koji imam i ja - kazniti budalu. A privatna tužba isto ide i, iako će me to koštati, vjerujem da će uspjeti pa će cilj biti postignut.

Inače, ne znam tko prati, tko ne, pa evo malo u skraćenim linkovima cijela priča i razvoj događaja:
prva objava priče ovdje (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/1-11-2010/lovac-upucao-neru-i-ponosno-rekao-da-ja-sam)
odmah slijedi pokretanje policije i reakcija s unutarnjom kontrolom, više ovdje (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/2-11-2010/zbog-nere-u-dugor-policiju-stize-kontrola)
zatim se javlja predsjednik Lovackog saveza i daje izjavu, više ovdje (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/3-11-2010/pavlic-neka-institucije-odrade-svoj-posao)
Nakon njega, izjavu daje i nacelnik sektora za lovstvo, koji najavljuje i dolazak lovne inspekcije iz Ministarstva, više ovdje (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/4-11-2010/lovci-smiju-ukloniti-ali-to-ne-znaci-i-ubiti)

No, nakon cijele ove priče, počeli su se javljati i drugi ljudi koji muku muče s lovcima - više ovdje (http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/5-11-2010/lovac-u-zvecaju-postavlja-zamke-za-macke).

Neslužbeno (iz prijateljskih izvora) dobivam i insajderske informacije: lovci iz tog društva nikako ne odobravaju njegov potez i već su pokrenuli inicijativu da ga se izbaci iz lovačkog saveza. Nekidan su slavili sv. Huberta i cijeli savez se okupio na slavlju. On, naravno, nije došao... Kao što mi je jedan lovac rekao (uz izražavanje žaljenja zbog njegovog postupka) - u svakom žitu ima kukolja...

A na pitanje zašto se ne objavi imenom i prezimenom o kome je riječ - mislim da zakonski to ne smijem napraviti. Iako se to po D.Resi već vrlo dobro zna, ta informacija neće izaći od mene, ali možda to može napraviti neki drugi član ovog foruma koji zna o kome se radi. Ne znam kakvo je stajalište zakona po tom pitanju pa šutim...

MBSK
05.11.2010., 22:10
Drago mi je što se vidi napredak u postupku.Kako je pas.


A na pitanje zašto se ne objavi imenom i prezimenom o kome je riječ - mislim da zakonski to ne smijem napraviti. Iako se to po D.Resi već vrlo dobro zna, ta informacija neće izaći od mene, ali možda to može napraviti neki drugi član ovog foruma koji zna o kome se radi. Ne znam kakvo je stajalište zakona po tom pitanju pa šutim...

Šuti,objavljivanje osobnih podataka podliježe zakonima.Poduzmi sve da se sigurno zna da ti nećeš imenovati osobu.Ako treba neka ju imenuje onaj tko smije.Puno je bolje da tvoja okolina zna tko je i što je napravio.


Neslužbeno (iz prijateljskih izvora) dobivam i insajderske informacije: lovci iz tog društva nikako ne odobravaju njegov potez i već su pokrenuli inicijativu da ga se izbaci iz lovačkog saveza. Nekidan su slavili sv. Huberta i cijeli savez se okupio na slavlju. On, naravno, nije došao... Kao što mi je jedan lovac rekao (uz izražavanje žaljenja zbog njegovog postupka) - u svakom žitu ima kukolja...
To mi je drago i zbog budućih odnosa u tvojoj zajednici. Nastoj uspostaviti vezu sa tim ljudima. Kada sve prođe jednostavno se dogovorite (pokušaj uključiti i ostale vlasnike pasa) gdje je najbolje da se psi šetaju i istrčavaju pa problema više neče biti.

Didi
06.11.2010., 10:19
To mi je drago i zbog budućih odnosa u tvojoj zajednici. Nastoj uspostaviti vezu sa tim ljudima. Kada sve prođe jednostavno se dogovorite (pokušaj uključiti i ostale vlasnike pasa) gdje je najbolje da se psi šetaju i istrčavaju pa problema više neče biti.A važno je i još nešto pa mi je zbog toga drago vidjeti ovakvu upornost kakva je Balihrova: da to bude primjer i svojevrsna opomena drugim nesavjesnim potezačima oružja.

Balihr, ajde nam ipak reci kako je Nera?

NovaNera
06.11.2010., 11:50
Stara dama se oporavlja, sporo ali ipak. Dobrici još nisu jasne stvari zbog koji ne može sama van, već uz pomoć. Ali svi se nadamo da neće biti dodatnih komplikacija.
Pusa i češkanje Nere, molim te Balihr. Toliko miroljubivog psa još nisam upoznala.
I jedna anegdota o Neri kao o "opasnom psu" - došao čovjek raspitati se o nekom zecu. popodne, Nera ga "upoznala", a valjda taj isti pristigao i u noćnim satima, pa zeca lijepo uzeo iz boksa. Naravno, Neri pred nosom. A ova ni glasa da pusti.

Pimpinell@
08.11.2010., 13:42
Nije vezano za ozljedu životinja ali jest za nezgode i lovstvo i regulativu općenito

Pucao na ptice pa upucao ljude (http://www.vecernji.hr/regije/lovac-drnisa-pucao-pticu-a-pogodio-dvoje-maslinara-clanak-212817)

MBSK
08.11.2010., 16:19
Pimpinell@ drago mi je što se ova tema oživljava,što si stavila vezu na članak.Može se barem negdje raspravljati o takvim problemima.
Ovaj članak po meni treba komentar iz drugog ugla, zato što mi se članak ne sviđa.Zadovoljava se senzacionalizam novina ,a ne pokušava rješiti konkretna stvar.Zašto recimo nije naziv-Drniški lovac XY pucao u blizini maslinika i ranio maslinare ili talijanske lovačke turiste lovačko društvo XY odvelo u lov u blizinu kuća.Postavljaju se i jasna pitanja u konkretnom slučaju.
Prvi slučaj.
Zašto je lovac šetao sa puškom? Kako sam bez organiziranog lova,povlači se pitanje nedozvoljenog lova (krivolova) .Odnosno u što je pucao?Možda u zaštićenu pticu za ilegalnu prodaju pa u brzini nije gledao okolo.Naime sačma nema baš jako veliki domet.
Drugi slučaj-nezgoda u lovu
Gotovo sigurno greška jednog od lovaca,nije poštovao naloge voditelja lova.

Smartie
08.11.2010., 16:28
Ja pukim slučajem znam dosta "lovaca" iz Šibensko-Kninske županije. Lovci su pod navodnicima jer nisam sigurna da li su to zaista liencirani lovci, mada mi se čini da nisu. Naime, svako toliko sam čula kako idu u lov na "kunce" (zečeve valjda) po obližnjim brdima i otocima. Sa sobom vode pse koji ne da nemaju položene ispite, nego su mješanci mješanaca, mršavi, gladni, puni krpelja i buha. Ne hrane ih da bi bolje lovili :rolleyes: Kad psi ostare, odvedu ih čamcem na pučinu, vežu kamen oko vrata i bace u more. Očito da cijelo selo zna za takve i nikom ništa.

Ahisma
21.11.2010., 20:46
Kako je Nera? Nadam se da se oporavila, strašno što je prošla.:(

suzuki750
03.02.2011., 13:02
http://www.jutarnji.hr/lovci-ce-na-lisice--srne-i-zeceve-pucati-samo-500-metara-od-arene/922621/

:horor: :(

lapdog
03.02.2011., 13:10
Predatori opasni po ljude 500m od Arene? I :rofl: i :(.

twistdrum
04.02.2011., 20:50
:( :mad: :flop:
http://www.jutarnji.hr/lovci-ce-na-lisice--srne-i-zeceve-pucati-samo-500-metara-od-arene/922621/

Lovci će na lisice, srne i zečeve pucati samo 500 metara od Arene
ZAGREB - Rekreativci, šetači i vlasnici pasa uskoro će morati dobro pripaziti odluče li nedjelju ili neki drugi dan u tjednu provesti na obalama Save: mogli bi se naći na meti lovačkih pušaka !

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dalo je suglasnost lovačkom društvu “Sokol” iz Stupnika da proširi svoje lovište dublje u srce Zagreba. To znači da bi, ako Skupština Grada to odobri, lovci ubijali lisice, zečeve, prepelice i srne na samo 500 -tinjak metara od naselja Lanište i Arene, te na stotinjak metara od nikad dovršene Sveučilišne bolnice.

Osim toga, na potezu od rotora do Sveučilišne bolnice strani investitori namjerava graditi mali shoping-grad, a tu je i golf-igralište. Dakle pucnjevi će se itekako čuti i do buduće zagrebačke shoping meke.

Inicijativu o proširenju lovišta nadomak gusto naseljenih područja pokrenula je Komisija za zajednička lovišta na području Grada Zagreba . Kao razlog su naveli povećan broj lisica i drugih predatora koji predstavljaju opasnost za ljude. No, potvrdili su da će se loviti i sve druge životinje koje obitavaju na tom području, a to su zečevi, jastrebovi, fazani, prepelice i srne.

Odluka potkraj veljače
- Prvenstveno smo se na to odlučili zbog povećanog broja dojava o lisicama, koje prodiru sve dublje u grad. Lovci društva Sokol-Stupnik imaju obavezu uništavati te predatore, ali to dosada nisu mogli činiti jer područje od Jankomirskog mosta do Sveučilišne bolnice nije bila lovna povšina - otkriva Marin Tomaić, predsjednik Komisije za zajednička lovišta.

Na pitanje kao je moguće da se uspostavi lovište na području poznatom kao mjestu gdje ljudi đogiraju, šeću se sa djecom ili psima, Tomaić je rekao kako će taj problem morati srediti Grad. Prema neslužbenim informacijama, lovište bi se trebalo proglasiti 1. travnja, a Skuština bi o tome trebala odlučivati krajem veljače.

twistdrum
04.02.2011., 20:53
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000056597463#!/photo.php?fbid=196331123712106&set=a.104413162903903.8959.100000056597463

Čak je i Hrvatski Kinološki Savez reagirao, ali to vidim samo na Faceu, valjda će biti još negdje

Smartie
04.02.2011., 21:07
Da, i to piše predsjednik HKS-a koji je i sam lovac :rolleyes:

Slažem se da je trebao i prije reagirati i za okolicu Zagreba, a ne samo za Zagreb. Meni recimo pucaju jako blizu kuće i nimalo se ne osjećam ugodno. :mad:

typhoid_mary
05.02.2011., 10:07
mi smo bash dosli sa setnje, ljudi se svi okrecu na nasipu vec sad su na oprezu :D a kad pocnu pucat baka bu mi zavrsila u podrumu od straha kad opali

TurbulentFluid
06.02.2011., 09:10
Slažem se da je trebao i prije reagirati i za okolicu Zagreba, a ne samo za Zagreb. Meni recimo pucaju jako blizu kuće i nimalo se ne osjećam ugodno. :mad:

A zašto bi reagirao za probleme u "drugoj državi"? :ne zna: Tako se naime svi ponašaju za sve što je dalje od 1,5 km od onog frajera na konju. :kava:

DorianGrey
06.02.2011., 09:28
Te reakcije mi djeluju više kao pranje ruku i "stav za medije".
Ne želim biti pesimist,ali mislim da od svega toga ne bu niš.
Lov je strašno unosan,i jako puno onih koji odlučuju o takvim stvarima zarađuju na njemu,plus što ih je još više uključeno u tu iditoraiju.
Na stranu što je kod nas kak je,a to je da su lovci uglavnom najveća bagra,pijani i primitivni luzeri,nažalost i vani su lovački savezi i lobiji jako moćni uz sve moguće aktiviste, zakone o zaštiti životinje,udruge političku potporu i sl,dodaj k tomu naš primitivistički pogled i nagon koji je na ovim prostorima česta pojava i moš bit siguran da je sve to mnogo vike nizašto:kava:

Smartie
06.02.2011., 16:52
A zašto bi reagirao za probleme u "drugoj državi"? :ne zna: Tako se naime svi ponašaju za sve što je dalje od 1,5 km od onog frajera na konju. :kava:

Zato što u toj "drugoj državi" i on sam živi ;) Al njemu očito ne smeta kad pucaju pred njegovim vratima, a možda i sa pajdašima i sam puca :ne zna: Tako da ne kužim poantu njegova pisma. Da, drago mi je da je reagirao i nadam se da će uvažiti njegovo pismo jer nasip vrvi ljudima, rekreativcima, psima i djecom. To je jedna od malobrojnih lokacija gdje se pas uopće može pustiti slobodan da se istrči i izluduje. Samo postoje mjesta koja su lovno područje a previše su blizu stambenim objektima ili ih čak okružuju potpuno, a nisu Zagreb već nešto dalje. Mjesta gdje MI ljubitelji i vlasnici živimo i šećemo i moramo strepiti da nam netko ne upuca psa. Ili čak nas ili djecu koja tu žive, igraju se i šeću. Ja razumijem da postoji opasnost od bijesnih lisica i da se to na neki način "mora" ("mora" jer postoje i drugi, daleko humaniji načini kontrole bjesnoće koja se primjenjuje u svijetu), ali da bar onda javno obavijeste ili stave neki znak da je lov u tijeku, nego to moraš sam saznati kad se i ako se slučajno nađeš odjednom okružen puškama kao što se meni jednom desilo kad sam se doslovce usrala od straha.

slavenh
08.02.2011., 09:29
Slažem se, lovački lobi je oduvijek bio (pre)jak. Kao što ne možemo puno napraviti kada nam netko odluči staviti golf-teren u dvorište, vjerojatno se ni ovdje ne može puno napraviti. Osim, možda, djeci i psima kupiti pancirke i kacige.

Ipak, u Nacionalu sam dao svoj mali doprinos toj raspravi.
http://www.nacional.hr/clanak/101472/kreativni-doprinos-ideji-lovista-do-ruba-zagreba-reality-show-ulovite-lovca

TurbulentFluid
08.02.2011., 10:58
Ono gore je bio samo moj mali sarkastičan osvrt na činjenicu da se u Hrvatskoj nije ništa dogodilo ako se nije dogodilo u Zagrebu. Gledam to već dugo i ispričavam se ako sam malo gorka po tom pitanju.

Sviđa mi se, slavenh :cerek:, samo tako :cerek:. Doista ne razumijem poantu nacerene fotografije s nogom na lešini. Otac mi je lovac i neki dan je donio jelenju nogicu u savijenom položaju u koju je bio zabijen pobjednički metak. Neopisivo jadno.
I u mojoj sobi vise trofeji, jelenji i srnjakovi rogovi; no to su pronađene uginule životinje koje su poslužile prirodnoj svrsi - hrani za vukove, medvjede i lisice.

Živjelo ministarstvo, od ove godine počinje cijepljenje lisica.

DorianGrey
08.02.2011., 16:57
Slažem se, lovački lobi je oduvijek bio (pre)jak. Kao što ne možemo puno napraviti kada nam netko odluči staviti golf-teren u dvorište, vjerojatno se ni ovdje ne može puno napraviti. Osim, možda, djeci i psima kupiti pancirke i kacige.

Ipak, u Nacionalu sam dao svoj mali doprinos toj raspravi.
http://www.nacional.hr/clanak/101472/kreativni-doprinos-ideji-lovista-do-ruba-zagreba-reality-show-ulovite-lovca

:lol: odlično:top:
Sarkastično,baš kako volim,a uloviti lovca mi je:s ak bude show,prijavljujem se:clint:

slavenh
08.02.2011., 18:40
Thx. :)

I ja sam odrastao okružen trofejima. Zidovi kuće su nam bili prepuni bezbroj rogova. Imali smo i glave divlje svinje i jazavca, oboje namještenih tako da izgledaju prestravljeno. Zato su mi se zauvijek zgadili lov, lovci i sve vezano uz tu kulturu.

DorianGrey
08.02.2011., 19:00
Thx. :)

I ja sam odrastao okružen trofejima. Zidovi kuće su nam bili prepuni bezbroj rogova. Imali smo i glave divlje svinje i jazavca, oboje namještenih tako da izgledaju prestravljeno. Zato su mi se zauvijek zgadili lov, lovci i sve vezano uz tu kulturu.

Ja nisam, ali mi se svejedno gade,iako ne vidim njih kao glavni problem,nego izvor tražim u onima koji su im dozvolili da izigravau kauboje:flop:

Smotani2
09.02.2011., 06:23
:lol: odlično:top:
Sarkastično,baš kako volim,a uloviti lovca mi je:s ak bude show,prijavljujem se:clint:

Također.
Dolazim i ja.

twistdrum
10.04.2011., 21:13
http://www.regionalni.com/aktualno/novosti/3397-zabranili-lov-od-mihovljana-do-akovca

Zabranili lov od Mihovljana do Čakovca
Potaknuti novogodišnjim pucanjem članova Lovačkog društva Zec iz Čakovca na području Čakovec-Mihovljan, neposredno uz kuće i dječje igralište, Prijatelji životinja uputili su čelnim ljudima te članovima poglavarstava grada Čakovca i Međimurske županije zahtjev za ukidanjem lovišta na tom naseljenom području.

Zbog mučenja i ubijanja životinja u pojasu od 300 m od ruba naselja, što se ne smatra lovištem, ugrožavanja sigurnosti ljudi i životinja te kršenja zakonskih i podzakonskih akata, podnijeli su i prijave policiji, lovačkoj inspekciji i općinskom državnom odvjetništvu. Tijekom lova, stanovnici su fotografirali lovce s puškama izvučenima iz zaštitnih kutija u neposrednoj blizini kuća i dječjeg igrališta te mučenje nastrijeljenog zeca, kojeg su lovci nakon desetominutne agonije ubili slomivši mu vrat.

Prijatelji životinja upozorili su kako stanovnici ovoga kraja, kao i većina građana Hrvatske, žele miran i siguran okoliš za sebe i svoju djecu te za životinje za koje skrbe, a ne život ispunjen strepnjom od samovolje lovaca. Ne žele odgajati djecu uz prizore ljudi s puškama, pucnjavu i ceste okrvavljene od leševa ubijenih životinja.

Zahvaljujući reakcijama stanovnika tog područja i dopisima udruga, Upravni odjel za poljoprivredu i turizam Međimurske županije izvijestio je udrugu Prijatelji životinja o rezultatima sastanka predstavnika Lovačkog društva Zec Čakovec, lovozakupaca zajedničkog lovišta XX/118 – Čakovec II, predsjednika i tajnika Lovačkog saveza Međimurske županije, predsjednika Županijske skupštine Međimurske županije i predstavnice Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam Međimurske županije. Na sastanku je od Lovačkog društva Zec Čakovec zatraženo da na navedenoj površini širine 700 metara ubuduće ne obavlja lov. Međimurska županija ovom odlukom ostvarila je značajan etički pomak u nastojanju da zaštiti svoje građane od ozračja straha i ugroženosti od one skupine građana koji posjeduju oružje te da im osigura mir i sigurnost.

Nažalost, problem lovaca koji ugrožavaju stanovnike i životinje nije vezan samo za Međimursku županiju, već je prisutan u cijeloj Hrvatskoj. Lov, odnosno korištenje sačme i pucnjava u neposrednoj blizini naselja, ugrožava sigurnost stanovništva i životinja. Osobito su česti slučajevi ubijanja pasa i mačaka, koji se kreću oko kuća, čime lovci opetovano nesankcionirano krše zakone ubijajući kućne ljubimce.

Ozljeđivanje i ubijanje pasa i mačaka od strane lovaca trebalo bi se sankcionirati jednako kao kada to čine ostali građani. Zakon o lovstvu dopušta lovcima "uklanjanje" pasa i mačaka koji se "kreću lovištem bez nadzora" (članak 55., stavak 2.), pri čemu "uklanjanje" nije definirano kao ubijanje, kako to najčešće lovci slobodno interpretiraju. O izgubljenim ili napuštenim psima i mačkama lovci su dužni izvijestiti udruge za zaštitu životinja ili veterinare koji će provjeriti je li životinja mikročipirana i zbrinuti je prema Zakonu o zaštiti životinja, odnosno smjestiti u sklonište i udomiti.

Zakonski propisi jasno nalažu da se lovačka puška ne smije koristiti za ubijanje domaćih i kućnih životinja. Izvan lovišta puška uopće ne smije biti napunjena niti izvan presvlake, no često dolazi do slučajeva teške zlouporabe oružja i posljedično zlostavljanja životinja te maltretiranja građana. Građani svjedoče kako im lovci prijete da će im ubiti pse kada ih žele upozoriti na neprimjereno ponašanje i kršenje zakonskih propisa. Zbog toga su zastrašeni i pokušavaju se ne zamjerati lovcima, iz straha za sebe, članove obitelji i životinje o kojima skrbe.

Svi koji krše zakonske propise jednaki su pred zakonom, pa tako i lovci. Stoga bi dosljedno sankcioniranje samovolje lovaca spriječilo moguće ljudske nesreće, spasilo živote životinja i time pružilo veću sigurnost i mirniji život građanima. Udruga Prijatelji životinja poziva građane da prijavljuju nadležnim institucijama zlostavljanje i ubijanje životinja, osobito od strane lovaca, kako bi prekršitelji zakona dobili jasnu poruku da ih posjedovanje puške ne stavlja iznad zakona.

Pimpinell@
10.04.2011., 22:17
Nešto se ipak kreće :)

mooschitza
04.07.2011., 22:14
Eto i mene ovdje...

Uvodna priča - krajem prošle godine logirala sam se na forum jer je netko iz auta izbacio izuzetno umiljatu mješankicu posavskog goniča kojoj smo pokušavali pronaći dom jer je par dana dolazila k nama, na mjesto gdje imamo kuću u izgradnji. U međuvremenu je malena nestala, tražili ju 10 dana i na kraju je sretno udomili sebi:cerek: tada je, prema procjeni veterinara, imala cca 7 mjeseci i bila zdrava osim neuhranjenosti i tragova života na ulici. Budući do tada nismo imali niti planirali imati psa, znanje o njima nam je bilo vrlo slabo pa smo štreberski prionuli čitanju i proučavanju svega vezanog za pse. Malena je odmah očišćena od parazita, primila sva potrebna cjepiva, čipirana, sterilizirana i upisana u školicu. U KOSSP-u smo završile Tečaj odgoja i socijalizacije i Tečaj osnovne poslušnosti, na jesen krećemo sa naprednom pa ispit za A0 i kad ga položimo i ako će malena biti raspoložena i talentirana - na spasioce ili agility. Kupimo za njom, ima redovnu veterinarsku skrb (vet vjerojatno dobije histeričan napad kad vidi tko ga zove:D), susjedi u zgradi oduševljeni jer ni ne znaju da je u stanu, nema histerije ni kad ostane sama, ne uništava po stanu, na lajni je tamo gdje treba ili gdje smatramo da treba biti, ima ogrlicu sa privjeskom na kojem joj je ime i broj mobitela, ide s nama svugdje uključivši kafiće, restorane i nedavno more. Čemu uvodna priča? Iako nije savršeno odgojena (radimo na tome:D), želim pojasniti da smo, smatram, odgovorno pristupili neplaniranom proširenju obitelji pravim pravcatim križancem posavskog goniča i prekrivača za dvosjed.

Mjesto gdje nam je kuća u izgradnji je, ofkors, na lovnom području (iako samo 5km od rotora u Remetincu). Svjesni toga, preko prijatelja Googla, iščitali smo dosta toga i odlučili da ju tamo, kroz tih nekoliko sati dnevno (ionako ne svaki dani) nećemo šetati bez lajne. Bez obzira je li u tijeku sezona lova ili ne. Jednostavno - i suprug i ja smatramo da ne vrijedi riskirati i da ćemo joj potrebu za jurcanjem ispunjavati na sigurnijim mjestima. Tako da je malena tamo u šetnji na 10m lajni. UVIJEK. Čak ni hodanje uz nogu bez lajne ne vježbamo tamo. Ali, eto, usprkos tome...

U pitanju je područje gdje između 2 naselja vodi makadamski put duljine 1000m (zračne linije i manje), od makadama i kuća do autoputa je cca 800m. To je polje kojim tamo šetamo.

Situacija prva:
Prije cca mjesec i pol dana, hodamo makadamom (tada cca 200m od kuća)tata, curka i ja, čujemo traktor iza nas, stajemo sa strane, curka sjeda tati uz nogu i čeka zajedno sa nama da traktor prođe. Traktor ne prolazi, zaustavlja se i čovjek započinje razgovor. Ispočetka smo mislili da je u pitanju čavrljanje i počinjemo sa smješkom odgovarati na pitanja jel šetamo (a, malo), jel to posavac (nije, križankica je), kaže on - joj ti su najgori (meni lagano kreće wtf:confused: nad glavom, ali mi nije na kraj pameti ulaziti u rasprave), ima i on doma psa (ili pse, nisam sigurna više), smješkamo se kad čovjek govori da je već znao vidjeti tatu sa njom u šetnji. I onda kreće sa - znate li da je ovo lovno područje (rekoh - znamo, zato je pas na lajni kao i uvijek kad ovim područjem šetamo) i nastavlja sa - prvi put kad vam pas bude slobodan, ja ću to riješiti. Ja totalno ne mogu vjerovati što govori i iznenađeno ga pitam - molim?! On ponovi, ja i dalje u nevjerici pitam - kako to mislite? Kaže lik - ovo je lovno područje, ja sam lovac, pogodite kako to mislim - zlobno se nasmije i doda - puškom. Mi, oboje, u totalnom šoku, govorim liku da on ne smije pucati 300m od kuća, govori mi - "O! Vidi ti nju! Zna koliko metara od kuća ja ne smijem pucati, ali ne zna da joj pas mora biti pod nadzorom!" Zbunjeno ponovo pogledam curu koja i dalje NA LAJNI nezainteresirano sjedi pored tate, govorim mu da nije normalan, on pali traktor i odlazi. Nakon toga saznajemo da je još barem dvoje ljudi koji tamo žive dobilo takvu prijetnju, ni jedan od ta 2 psa nije samošetač, nije bez nadzora vlasnika, dobro su zbrinuti i odgojeni. Nakon toga, obojica su tamo gotovo potpuno prestali šetati pse. Saznali smo i za 3 psa koja su već ubili:( vjerujem da je i jednih i drugih i više, samo što se nismo raspitivali.

Situacija druga:
U petak tata šeta curku cca 150m od kuća, vidim kako sa makadama skreće i preko livade prema njima dolazi tamnoplavi mercedes i zaustavlja se blizu njih, lik bijesno izlazi iz auta, lamaće rukama, vraća se u auto, vadi neku značku, kreće prema starom i maše mu značkom pred nosom.
Krećem prema tamo i mislim si, kaj mi stari počeo švercat drogu ili imigrante pa je stigao agent efbiaja, cije i emajfajva u jednom, kaj se događa, dolazim do njih i pogodite - lokalni samoprozvani šerif iz situacije prve. Urla na tatu (koji je btw, teži kuler, izuzetno miran, staložen i nikad ne podiže glas) kako ga je već jednom upozorio i koliko puta misli da će ga upozoravat, da je ovo lovno područje, da je on lovočuvar i kinolog i da nema on šta tu hodat sa psom i plašit divljač (valjda je meso zeca mekše ako nije pod stresom prije nego ga on ubije:rolleyes:), paralelno zove nekog mobitelom i govori mu kako tu ima jednu situaciju i posavca bez nadzora:confused: pogledam curku, koja bez obzira na urlanje, sjedi NA LAJNI mirno pored tate i zuji okolo k'o da se baš ništa ne događa, pada mi mrak na oči pa počinjem i ja urlati kako bih dotičnog nadglasala i uopće mogla doći do riječi. Govorim liku da nije normalan, da nam je jadna kinologija kad kinolog ne zna raspoznati posavca od mješanca, da mi je već prijetio da će mi ubit psa (lik skida mobitel sa uha), on tobože začuđeno pita - ja?!?! rekoh, da, vi, pokažem rukom na mjesto gdje smo bili, izurlam situaciju i što je točno rekao, govorim da kojeg vraga hoće i da smo 150m od kuća, da je pas na lajni kao i UVIJEK (u međuvremenu lik prekida vezu - valjda je zvao prijatelja lofca ili staru tetku samo da nas dodatno zaplaši), a sve i da nije, pas ne može biti pod većim nadzorom nego što je, a sve i da nije na lajni, još uvijek je pod nadzorom upravo kako zakon o lovstvu i nalaže..lik veli - da, al kolika je ta lajna? Rekoh - 10m! Kakav problem imate sa time? lik me šalje natrag na brdo s kojeg sam sišla, iako sam rođena, školovana i zaposlena u Zagrebu. Bit će ga je zbunila moja korpulentnija građa:rolleyes: okreće se i odlazi prema autu, okrećemo se i mi i dobacujem mu još da ću idući put zvat policiju.

Elem, tip osobe sam - live and let live, boli me briga za tuđa posla, trudim se biti obzirna prema drugima, ali kad mi netko ovako pristupi - neću samo prijeći preko toga.
Srećom, bio je vikend i stigla sam još štošta pročitati, kontaktirati deatwin (hvala ti puno:mig:), ohladiti glavu i dobro razmisliti.
Budući na webu Hrvatskog lovačkog saveza nisam uspjela pronaći kojem lovačkom društvu ili udruzi pripada navedeno područje, danas sam ih kontaktirala telefonski, gospođa tamo mi je dala kontak telefon tajnika Lovačkog saveza grada Zagreba.
Gospodina sam kontaktirala, bio je ljubazan, strpljivo me saslušao, ispričala mu sve ovo što sam i ovdje napisala (o, da, dugo je trajalo:D), rekla mu da je stvarno tužno da sam ja kao vlasnik psa bolje upoznata sa zakonima o lovstvu od lovočuvara, da meni nije problem isprintati zakon i markirati dotičnom lovočuvaru članke, ali da bih zaista cijenila kao običan građanin da to učini on koji se time i bavi, da meni nije cilj da dotični izgubi lovačku dozvolu, da znam da je vrlo realno ako podnesem službenu prijavu policiji (imam registarske tablice vozila) da će ju izgubiti, što meni neće puno značiti jer će se uvijek naći neki drugi neuk, neupućen ili jednostavno bahat lovac. Također sam mu rekla, da iako mom mentalnom sklopu, za razliku od sanitarnog, apsolutno nije razumljiv sportski lov, da ne smatram kako ih sve treba izbrisati sa lica zemlje, da i sama osobno poznajem neke lovce i ne smatram ih uopće lošim ljudima, jednostavno meni nerazumljivim u određenim stavovima, u krajnjoj liniji, da im je lov zakonski dozvoljen pod određenim uvjetima i da bi stvarno bilo okej da ga se pridržavaju, a ne da time što nose pušku zastrašuju ljude okolo, koji taj isti zakon poštuju. Rekla sam mu i da planiram sve to i pisanim putem poslati na Hrvatski lovački savez, Lovačkom savezu grada Zagreba, Ministarstvu poljoprivrede i ostalog, Ministarstvu unutarnjih poslova, Policijskoj upravi zagrebačkoj, vjerojatno još nekima, ofkors medijima, ali da bih voljela da on prije svega toga reagira i kontaktira me povratno prije bilo kakve moje daljnje reakcije. Tražio me lokaciju na kojoj se to događalo i rekao da će mi se javiti. Čekam 48 sati, a onda reagiram dalje.

Cijela ova litanija sa rečenicama dužine koje bi i Krležu posramile, osim da podijelim iskustvo, i zbog pitanja - neki dodatni savjet?

twistdrum
04.07.2011., 22:26
samo dotičnom na terenu na fini ili manje fini način dati na znanje (i neka upozna i ostale lovce sa tim) da im slučajno ne padne na pamet zamijeniti tvog psa (ili bilo čijeg) sa srnom ili zecom jer buju imali posla s tobom :) jer badave svi zakoni nakon djelovanja pojedinih lovaca :(
i ja sam u lovištu , i hvala deatwin na njenom opširnom postu, kao i tvom sada :9
kod mene su malo normalniji lovci ali su svi upozoreni koji psi imaju vlasnike i da paze što rade :)
ali i ja poštivam dane lova i kad se sretnamo kod lovne kućice "dogovorime se ko ide u koju šumu, ak su oni s jedne strane cesta mi smo s druge :)

pikuli
04.07.2011., 22:31
kad si već krenula u borbu (ja ne bi, radije šetam "gradskim" šumicama gdje srećemo pse i joggere) onda idi do kraja. to znači poslati pismo institucijama koje si navela u razgovoru sa tajnikom lovačkog saveza. inače se najviše može postići kada se kontaktiraju mediji, no ako je tebi dovoljno da na mjestu gdje vi šetate ne dolazite u opasnost, ova upozorenja bi trebala biti dovoljna.

mooschitza
04.07.2011., 22:41
Ma i ja bih najradije to riješila u mirnom tonu, to sam i rekla gospodinu s kojim sam razgovarala.
Tamo ima jedan mali šumarak usred polja u kojem je kolibica, što pretpostavljam je ili je bila lovačka kućica koja je jako devastirana i rekla bih potpuno neupotrebljiva. Najbolje od svega je da nisam nigdje uspjela vidjeti kojem lovačkom društvu to područje pripada, nego su jesenas okolo hodali i puškarali, ove godine ih još nisam ni čula ni vidjela. Ne vidim neku posebnu vajdu u tome da liku idem išta posebno objašnjavati kad mi govori da znam da on ne smije pucat 300m od kuća, a da ne znam da pas tamo mora biti pod nadzorom dok curka na lajni sjedi tati uz nogu. Upravo zato i mislim da ću se morati obratiti i pisanim putem gdje ću naravno navest i broj curinog čipa. Ma joooooooooj...mogla sam i ne odustat od faksa nego ga završit koliko sam prisiljena baviti se zakonima..

mooschitza
04.07.2011., 22:47
kad si već krenula u borbu (ja ne bi, radije šetam "gradskim" šumicama gdje srećemo pse i joggere) onda idi do kraja. to znači poslati pismo institucijama koje si navela u razgovoru sa tajnikom lovačkog saveza. inače se najviše može postići kada se kontaktiraju mediji, no ako je tebi dovoljno da na mjestu gdje vi šetate ne dolazite u opasnost, ova upozorenja bi trebala biti dovoljna.

I ja bih radije izbjegla fajt, ali i tamo moramo pesicu prošetati. Nije nam država baš za pohvalit se, al kvragu, nije valjda ni da živimo u Bejrutu. Doduše, neki novije donešeni zakoni su nam poput onih koji vrijede u Bangladešu i Salvadoru pa je i to upitno...
Mediji idu na cc, ofkors.

pikuli
04.07.2011., 23:02
sretno i uspješno!

mooschitza
04.07.2011., 23:18
tnx, trebat će mi.

MBSK
05.07.2011., 09:43
Mooschitza mislim da si odlično postupila, jedino nisi poslala pismeni dopis.
Ako ti se ne jave iz saveza svakako to napravi i potrudi se da u njemu bude jasno i detaljno objašnjeno.

Kao što sam i napisao nisam lovac ali nisam ni za " razapinjanje " navedenih – među njima ima ljudi koji itekako zaslužuju pohvale za svoj rad.

Da ti objasnim " problem " tvojih lovaca, posavac je pas gonič i relativno često glasom obavještava vlasnika ( komunicira sa njim).
A nažalost ima lovaca i onih drugih koji jako vole imati prste u pekmezu ( nedozvoljeni lov ), njima svaki pas jako smeta. Oni moraju biti tihi, nevidljivi i često pucaju u neregularnim uvijetima
( slaba vidljivost, neprovjeravanje linije zrna, pucanje na slijepo i sl.).

Lovcu koji se drži pravila i kodeksa tvoj pas uopće ne smeta, ako ne počne loviti. Kad je lov takvi obično upozore vlasnike pasa a i ostale da ne budu u području lova ( zbog sigurnosti ).
Pokušaj u okolini pronači takve ljude oni često također imaju pse, sa njima ćeš se lako razumjeti.
Oni mogu puno olakšati.
Uz to nastoj da okolina " upozna " tvog psa ( susjedi i sl.) što bolje, što je "poznatiji " to je sigurniji.
" Šerifi " se neće usuditi tako ponašati prema "domaćem" psu.

mooschitza
05.07.2011., 10:08
Hvala ti. Mislila sam se obratiti mailom čisto da svi vide kome je sve upućen dopis. Nije mi problem niti dopise odnijeti osobno, niti poslati ih preporučeno.
Nije ti meni na kraj pameti šetati psa u dane lova (od prošle godine ih nisam čula da pucaju niti vidjela da hodaju poljima). Kužim ja i neku njihovu preventivnu brigu, ali da mi netko prijeti dva puta, a da je vrlo očito da stvarno brinem o psu i da je pod nadzorom..pa to stvarno ne kužim.
Inače, pas mi je po pitanju lajanja specifičan - vrlo rijetko laje. Zna se dogoditi i po 3-4 dana da uopće ne zalaje. Reži u igri s nama, lajanjem poziva drugog psa na igru, u stanu kada netko pozvoni raspameti se od sreće (zafrkavamo se da je lopovima dovoljno da pozvone i da ih pas dočeka na leđima u pozi za češkanje), jedino kad se netko nepoznat približi toj kući u izgradnji počne lajati. I na jedne susjede koji su ju, prema njihovim riječima, tjerali (mlatili) željeznim šipkama dok je još lutala - uvijek laje. Tamo u šetnji ju stvarno nisam nikad čula da se oglasila. Doduše, najčešće ju moj tata tamo šeta, ali stvarno nije lajavica.

drot13
07.07.2011., 12:54
Da dodam još samo nešto, uz dopis lovačkom savezu, poslati kopiju i drušvima za zaštitu životinja. Oni znaju biti glasni i stisnuti gdje treba. A u slučaju ponovnih prijetnji, prijaviti i policiji.:top:

Hannan Ball
04.08.2011., 13:53
Nedavno sam pročitao u novinama da se lokalna lovčka udruga pohvalila da je u akciji borbe protiv bjesnoće hmmm... "neutralizirala" određen broj životinja, te da je pregledom cca 880 lešina (pretpostavljam lutalice psi, mačke, lisice, kuna, zec) utvrđena bjesnoća kod nekih 25 životinja. Spominju se 10 lisica, 1 kuna i zec, (a ostalo je nepoznato).

BTW: - što će reć da je 97,5 % životinja odstrijeljeno bez nekog većeg razloga s aspekta širenja bjenoće.

Također je u istom članku spomenuto da je nedavno dolutala na periferiju grada lisica (iz članka nepoznato jel bila bijesna) i da dva psa koja su došla u kontakt (što se podrazumijeva pod "kontakt" nemam pojma) s njom: - citiram članak:"ipak neće morati biti eutanizirani", ali će morati biti u strogoj karanteni 6 mjeseci bez kontakata s drugim toplokrvnim životinjama (iako kaže da su psi prethodno uredno cijepljeni protiv bjesnoće).

E sad... pošto ja povremeno vodim svog pesonju na šetnju po prirodi malo me ovo štrecnulo - što ako mi pas pojuri za kakvom živinom (već sam povremeno vidio na mjestima gdje ga šetam i zeca, srnu, dosta fazana i jednom lisicu).
Zar bi stvarno u slučaju trebao prijaviti da je pas naletio recimo na lisicu (čak i ako se međusobno ne napadnu, ili da je pas npr. našao lešinu zeca), te bi onda moj pas bi trebao biti slijedećih par mjeseci u strogoj izolaciji ?!

Ako je to tako onda se također pitam što je s lovačkim psima koji sudjeluju u lovu na divljač - oni gotovo sigurno dolaze u kontakt s npr. zecom, lisicom, jazavcem, divljom svinjom ili srnom?
Po toj logici bi svaki lovac morao imati bar 30 pasa jer bi mu većinu vremena, odnosno svog životnog vijeka psi morali biti u karanteni ?!?

Smartie
04.08.2011., 14:47
Ja se ne bi zamarala osim u slučaju da je pas zaista bio u okršaju i ugrižen od strane npr. lisice. Ako je pas uredno cijepljen (a cijepivo je valjano 2 godine bez obzira na to što smo dužni cijepiti jednom godišnje) ne bi se zamarala. Pobogu, moji svako malo nađu nekakvu lešinu i katkad se uvale u istu. Di bi stigla kad bi zbog takvih stvari trčala veterinaru i stavljala psa u karantenu zbog toga :D

LininLjud
08.02.2012., 15:24
U Slovačkoj se sprema (ili je već prošao, ne kužim baš) novi zakon o lovstvu kojim se ukida mogućnost čišćenja lovišta od pasa, ili ako se ne ukida, jasno se definiraju uvjeti, tako da koliko vidim lovac ne smije upucati psa ako ovaj ima ogrlicu ili oprsnicu. BUdem saznao detalje o tome jel zakon već izglasan ili tek predložen, i točno što se mijenja u odnosu na prethodni zakon po tom pitanju.http://www.sme.sk/c/6251093/poslanci-stopli-strielanie-psov-v-polovnych-reviroch.html

Evo, najnoviji info, to je izglasano, nije samo prijedlog. Dakle, Slovačkoj kapa dolje.

Smartie
08.02.2012., 17:46
lovac ne smije upucati psa ako ovaj ima ogrlicu ili oprsnicu.

A ako nema? koliko pasa se otrgne, zbriše iz dvorišta, ogrlica pukne... a ima i slučajeva kada ljudi skidaju i kradu ogrlice sa pasa.

LininLjud
08.02.2012., 20:23
A ako nema? koliko pasa se otrgne, zbriše iz dvorišta, ogrlica pukne... a ima i slučajeva kada ljudi skidaju i kradu ogrlice sa pasa.

Ajde ne zajebaji. Kod nas upucavaju pase u kabanicama bez pardona pet metara ispred gazde.

Smartie
08.02.2012., 23:59
Ajde ne zajebaji. Kod nas upucavaju pase u kabanicama bez pardona pet metara ispred gazde.

Ne zajebajem, samo sam realna i zamišljam kako bi to kod nas zaživjelo. Naši bi se nalokali, upucali, poskidali ogrlice i nikom ništa :kava:

LininLjud
09.02.2012., 23:43
Ne zajebajem, samo sam realna i zamišljam kako bi to kod nas zaživjelo. Naši bi se nalokali, upucali, poskidali ogrlice i nikom ništa :kava:

A dobro, ako ne želiš vidit ništa dobro, ne moraš.

Masa slučajeva se svodi na moja riječ tvoja riječ između vlasnika i lovca oko toga jel pas bio pod kontrolom ili nije.

Ovaj slovački zakon sve te slučajeve rješava u korist vlasnika.

A takvih slučajeva ima prilično, da pas bude upucan u šetnji s vlasnikom.

mooschitza
10.02.2012., 10:57
Donošenje takvog zakona kod nas bi svakako bio pomak. Nažalost, čak nam ni zakoni općenito nisu toliko loši, koliko šteka provedba.

LininLjud
10.02.2012., 12:14
Donošenje takvog zakona kod nas bi svakako bio pomak. Nažalost, čak nam ni zakoni općenito nisu toliko loši, koliko šteka provedba.

Zakoni iz područja zaštite su prilično u redu, vjerojatno natprosječno dobri, uz standardna štekanja u provedbi, ali to je skroz drugo pitanje.

Zakoni iz područja lovstva su pak prilično loši i nepovoljni (promatrano iz kuta ovog podforuma),
a u nekim pitanjima (uspostava paralelne kinološke strukture unutar lovačkog saveza) su zadnjim izmjenama upravo sramotni.

Smartie
10.02.2012., 14:06
A dobro, ako ne želiš vidit ništa dobro, ne moraš.

Ma naravno da vidim dobro, al yebate led, čovjek (bar ja) postane vrlo pesimističan kad vidi kako je lako izbjeći zakone i kako kod nas puno toga prolazi i nikom ništa...:kava:

twistdrum
10.02.2012., 16:31
zakone svejedno treba donijeti (donositi) pa bar postoji upotište, i treba mijenjati one koje se vidi da nam ne odgovaraju, a što se tiče ubijanja pasa u lovištima, traži se izmjena, odnosno bacanje van spornog članka 55 koji je očito namjerno napisan da se može tumačiti kako kome odgovara, ali...
deathwin je na ovoj temi lijepo eleborirala i dokazala da lovci nemaju pravo ubiti psa, čak ni ako je lutalica jer ubijanje pasa lutalica potpda pod , ne lovački, nego sanitarni zakon ilikakveć.

Da bi ubili lutalicu moraju imati nalog sanitarne inspekcije gdje je puno toga navedeno čak i vrsta oružja s kojom se pas smije ubiti pa i mora biti naveden pas koji će biti ubijen - koliko se sjećam, nemam sad vremena listati temu gdje je to - forum šteka :503:

samo još treba educirati lovce :(

LininLjud
11.02.2012., 00:27
zakone svejedno treba donijeti (donositi) pa bar postoji upotište, i treba mijenjati one koje se vidi da nam ne odgovaraju, a što se tiče ubijanja pasa u lovištima, traži se izmjena, odnosno bacanje van spornog članka 55 koji je očito namjerno napisan da se može tumačiti kako kome odgovara, ali...
deathwin je na ovoj temi lijepo eleborirala i dokazala da lovci nemaju pravo ubiti psa, čak ni ako je lutalica jer ubijanje pasa lutalica potpda pod , ne lovački, nego sanitarni zakon ilikakveć.

Da bi ubili lutalicu moraju imati nalog sanitarne inspekcije gdje je puno toga navedeno čak i vrsta oružja s kojom se pas smije ubiti pa i mora biti naveden pas koji će biti ubijen - koliko se sjećam, nemam sad vremena listati temu gdje je to - forum šteka :503:

samo još treba educirati lovce :(

Hm, nisam to vidio, ali sigurno je momački navučeno i protumačeno sve da vuče protiv lovaca. I sigurno ne stoji. Kakva sanitarna inspekcija u lovištu.

Psi i mačke bez kontrole u lovištu su štetočine, to nije sporno. Sporno je što pijane budale zloupotrebljavaju ovlasti da upucaju psa koji je na izletu s vlasnikom. Takvih je slučajeva bilo nekoliko na forumu.

Smartie
11.02.2012., 08:27
samo još treba educirati lovce :(

Prvo ih treba otrijezniti :Pivo:

twistdrum
12.02.2012., 13:42
Hm, nisam to vidio, ali sigurno je momački navučeno i protumačeno sve da vuče protiv lovaca. I sigurno ne stoji. Kakva sanitarna inspekcija u lovištu.

Psi i mačke bez kontrole u lovištu su štetočine, to nije sporno. Sporno je što pijane budale zloupotrebljavaju ovlasti da upucaju psa koji je na izletu s vlasnikom. Takvih je slučajeva bilo nekoliko na forumu.

momački navučeno ili ne, znam da meni nije tako djelovalo.
i ne radi se o sanitarnom zakonu u lovištu nego o tome da lovci potpadaju pod još poneke zakone osim zakoba o lovstvu i članku 55 koji oni tumače kako hoće
jest da je prvo i osnovno - vodimo računa o svojim psima.
A drugo
izvadak iz posta broj 77 ove teme
Dakle ne smije pucati dok nema Dozvolu za sanitarni odstrijel, dok nema u Dozvoli navedeno oružje kojim će to izvršiti i baš za to namjenjeno zrno (kalibar), ukoliko upravo TO nije naveo u Dozvoli, kao i područje gdje će vršiti sanitarni odstrjel. Dakle ne može hodajući lovnim područjem (u lovu ili u šenji) ispucati niti jedan jedini metak ukoliko sve gore nije navedeno. NIkada, nikako i u sukobu je sa tri zakona učini li to tako.

pročitaj 4-tu stranicu ove teme postovi 61 do 80

pikuli
12.02.2012., 13:46
Prvo ih treba otrijezniti :Pivo:

o da!

a što kaže zakon o oružju u vezi nošenja oružja i promila u krvi i kontrolira li to netko? ako policija redovito testira vozače na alkoholiziranost, nema razloga da se ne testiraju i lovci u lovištu i u odlasku sa njega. puška nije ništa manje opasna od auta, a stradavaju i ljudi.

Step25
22.02.2013., 14:13
U subotu 16.02. 2013. oko 15:30 sati prošetao sam svoja dva psa, kao i svaki dan na livadi koja se nalazi u blizini naše kuće u naselju Novaki, Sveta Nedelja. Prvog psa (engleski pointer) smo nabavili prije šest godina, a drugog udomili, odnosno našli smrznutu u snijegu u veljači 2012. godine na području Generalskog Stola. Ubrzo nam je Tika prirasla srcu kao i naš prvi pas Atos.
Nakon nekoliko minuta šetnje je mala Tika, crna mješanka teška oko deset kilograma, nešto nanjušila i potrčala u šumarak. Odmah sam osjetio da nešto nije u redu i potrčao po prilično dubokom i neizgaženom snijegu za njom, odnosno za njima u tom trenutku. Tika je počela lajati na nešto u daljini oko 50 metara od mene. Kako je lavež u sekundama postajao intenzivniji, pomislio sam da postoji mogučnost da je lovac u šumi i počeo se na sav glas derati izvikujući njeno i Atosovo ime te dozivajući ih sebi i na taj način dati do znanja osobi koja je tamo da je pas s mnom, odnosno da nije bez nadzora, te da krećem zbrinuti oba psa. Tada je odjeknuo zaglušujući pucanj iz lovačke puške (sačmarice), te prekinuo lavež. Ja sam potrčao prem psima i izvikivao i dalje njihova imena na sav glas ne bi li lovac shvatio da sam i ja udaljen od njega nekoliko desetaka metara. Uočio sam Atosa (engleskog pointera) i pozvao ga k sebi te odlučio otrčati do kuće, ostaviti psa te vratiti se po kujicu Tikicu. Nakon 10 minuta ponovo sam bio na istom mjestu te sam dozivao Tiku, no nije dolazila. U međuvremenu su odjeknuli još nekoliko hitaca iz puške, ali ovaj puta u paru. Dva pucnja, pa pauza nekoliko minuta, pa ponovo dva pucnja. Ušao sam u šumu iako je već vidljivost zbog sumraka bila minimalna te naravno, dozivao svoga psa. Uz šumi, lijevo i desno po cijeloj dužini, sam trčao više od sat vremena i dozivao svoga psa. Cijelo vrijeme lovac je čuo moj glas, odnosno nije se obazirao na mene. Kada zbog konfiguracije terena (močvarno) nisam mogao više naprijed, otišao sam okolo 300 metara dalje od prve lokacije na mjesto gdje je lovac parkirao svoj auto. Kod njegovog automobila Nissan Patrol Zg5035 AV sam došao oko 17:20 te sam ga snimio i nastavio s te strane dozivati psa. Vratio sam se s baterijama nakon nekoliko sati sa suprugom na mjesto gdje su odjeknuli prvi pucnji te nastavio vrlo ograničenu potragu po mraku, koju smo nastavli u jutro i obišli cijeli dio šume. Našli smo mnogo tragova krvi, na jednom mjestu ih je bilo značajno više. Na jednom panju je bilo tragova očišćenog fazana (perje i krv).U blizini smo našli sviježe ubijenu lisicu. Sve sam poslikao i prijavio policiji. Policija je došla na moju adresu, no vjerojatno znate i sami kako ovakvi slučajevi završavaju.
Od moje kuće do mjesta gdje ju je navjerojatnije ubio i odnio leš sa sobom je manje od 300 metara, a od najbližih kuća je 120 metara.

http://img163.imageshack.us/img163/6658/novakiloviteuctano.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/163/novakiloviteuctano.jpg/)

Sporne su mi stvari: Zašto je lovac bio u sumrak u šumi i pucao prema mom psu i prema i meni, u konačnici, zašto nije lov najavljen, zašto je tako mali dio šume između kuća i autoputa uopće lovište, i zašto nije kad je čuo moj glas prekinuo s lovom dok se ne razjasni situacija tko je sve u području djelovanja streljiva. I kome predstavlja opasnost kujica od jedva deset kilograma.
Ovaj događaj nas je jako pogodio, kćerku, suprugu i mene. Očajan sam i ne znam što da činim. Imate li neki savjet, što učiniti? Mi i dalje ujutro i navečer tražimo Tiku, iako po logici događanja najvjerojatnije ju je lovac ustrijelio prvim hicem.
Stjepan Banović
step25@gmail.com

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nestali-pas-puska-lose-oznaceno-loviste-i-posvadzani-stanovnici---275312.html

Zenabr1
22.02.2013., 14:19
rekao si da si snimio auto od lovca, prijavi ga , i još malo pročešljaj područje u potrazi za kujicom, možda ju je blizu autoputa bacio.tj, možda je još žiiva pa treba pomoć:ne zna:

Step25
22.02.2013., 14:25
rekao si da si snimio auto od lovca, prijavi ga , i još malo pročešljaj područje u potrazi za kujicom, možda ju je blizu autoputa bacio.tj, možda je još žiiva pa treba pomoć:ne zna:

Malo prije sam se vratio iz tog šumarka... tražimo je svi od subote. U nedjelju sam sve prijavio na policiji.
Od subote sam prešao nekoliko stotina kilometara, što pješice, što s autom.
Kako smo je našli smrznutu prošle godine na Valentinovo, i dugo je liječili, uvukla nam se pod kožu...jako. Tražim je i dalje, no sve indicije, pa i izjava (meni) lovca daje naslutiti da ju je upucao. Nažalost zbog ovog snijega mi je teže primjetiti je van puta ako je bačena negdje, no vjerujem da ju je odnio na neko mjesto gdje inače bacaju ostatke koža i kostiju. Ili ju je vjerojatno odnio u neko drugo lovište. :503:

Zenabr1
22.02.2013., 14:39
Malo prije sam se vratio iz tog šumarka... tražimo je svi od subote. U nedjelju sam sve prijavio na policiji.
Od subote sam prešao nekoliko stotina kilometara, što pješice, što s autom.
Kako smo je našli smrznutu prošle godine na Valentinovo, i dugo je liječili, uvukla nam se pod kožu...jako. Tražim je i dalje, no sve indicije, pa i izjava (meni) lovca daje naslutiti da ju je upucao. Nažalost zbog ovog snijega mi je teže primjetiti je van puta ako je bačena negdje, no vjerujem da ju je odnio na neko mjesto gdje inače bacaju ostatke koža i kostiju. Ili ju je vjerojatno odnio u neko drugo lovište. :503:

žao mi je kujice:(

možda je on bio u krivolovu?:ne zna:

sreća pa nije tebe pogodio, bože kakvih sve ljudi ima , nemožeš vjerovati, znam da vam je teško, mi smo udomili križanca tornjaka i labradora kao štene sada ima 1g 5mj, nemogu ni pomisliti da mu se što dogodi, on je član kao i svi mi., i svi smo vezani uz njega:)

mala30
22.02.2013., 15:02
pročitala sam i linkove ...

nema uopće komentar, osim zgražanja ....

iskreno se nadam da je TIka uplašena zbrisala, a naročito mučno je i čitati o kaznenim prijavama lovca protiv Vas...:(

onak, zbilja sramotno za sve nas...

Num_Lock
22.02.2013., 15:21
Ovlaš sam prošao kroz pravilnik ali LOVOSTAJ je divljači koliko sam upoznat i to nije bio lovac već kreten koji je bio u krivolovu!

http://cadial.hidra.hr/searchdoc.php?query=&lang=hr&bid=pWd1WbYD4%2F0JuCokgJ2clA%3D%3D

sorkicica
22.02.2013., 15:29
Nema lovostaja za lisice, a lik je navodno lovio lisicu.
Žao mi je kujice i nadam se da je negdje pobjegla :(

twistdrum
22.02.2013., 15:40
osim što je lovostaj - kako je netko gore napisao

na ovoj temi http://www.forum.hr/showthread.php?t=522192&page=4
O lovcima, psima i zakonima...

je dost dobro elaborirano kako lovci NEMAJU pravo ubiti psa. Točnije ništa.

JEDINI članak na koji se lovci pozivaju je članak 55 zakona o lovstvu gdje piše da imaju pravo ukloniti životinju bez naknade.
E, sad , da nema toga "bez naknade" onda bi oni manje ubijali. A i takvima koji "uklanjaju" pse želim da pauk isto ukloni auto - ali ne u Zagreb parking nego u CIOS :kava:

no, na onom linku ti piše (imaš jedno dvije strane za čitati)
- ne smiju ubiti psa ni po zakonu o lovstvu. A I Ako se radi o napuštenim životinjama također ne smiju ubiti - to spada u sanitarni odstrel koji je točno propisan

pas i ne mora biti vezan u šumi niti mora imati brnjicu - mora biti u krugu 300 metara od vlasnika

Ovo ti je iz posta 77 na toj temi

Problem i je u tome što se najčešće quota samo i isključivo taj članak 55, no on nije jedini članak tog Zakona Što dalje kaže taj Zakon (kao i ostali meritorni), navela sam kroz gornja tri posta. Znam da su dugačka ali iscrpno objašnjavaju. Dakle sanitarni odstrijel je taj koji daje mogućnost lovcu da u svom lovačkom području vrši odstrijel pasa i mačaka skitnica (to je onaj prvi red koji si navela). Dakle SKITNICA, a ne pasa (mačaka) koji su cijepljeni i uredno pod nadzorom.
Dakle ne smije pucati dok nema Dozvolu za sanitarni odstrijel, dok nema u Dozvoli navedeno oružje kojim će to izvršiti i baš za to namjenjeno zrno (kalibar), ukoliko upravo TO nije naveo u Dozvoli, kao i područje gdje će vršiti sanitarni odstrjel. Dakle ne može hodajući lovnim područjem (u lovu ili u šetnji) ispucati niti jedan jedini metak ukoliko sve gore nije navedeno. NIkada, nikako i u sukobu je sa tri zakona učini li to tako.


držim fige da je kujica samo pobjegla, a ti svejedno, ak se ona i vrati, malo zapapri ovome - ak je vrijeme lovostaja.
Bez obzira kak policija oće ili neće mora.
Policija , lovački savez HR... itd, itd...

Nek ponovo educiraju lovce.

dorothyzg
22.02.2013., 15:53
Užas :(

Kod mene na viksi su lovci susjedima ubili psa.

Nisam vjerovala u to...! To su takvi bezosjećajni gadovi, primitivni seljaci s puškama šetaju po šumama....FUj!!!

Stjepane nadam se da ćeš ipak naći Tiku....!

Step25
22.02.2013., 16:18
Užas :(

Kod mene na viksi su lovci susjedima ubili psa.

Nisam vjerovala u to...! To su takvi bezosjećajni gadovi, primitivni seljaci s puškama šetaju po šumama....FUj!!!

Stjepane nadam se da ćeš ipak naći Tiku....!

Jooj, nadam se... da hoću. Užasno mi fali... Godinu dana, skoro svaki dan sam joj tepao, da sada kad sam ju spasio i produžio život, da sam odgovoran za nju cijeli život...

i da ponovim!!!!!!!!!! :
"Sporne su mi stvari: Zašto je gospodin M. M. (lovac) bio u sumrak u šumi i pucao prema mom psu i prema i meni (čovjek), unatoč mojem deranju i ukazivanju da sam i ja ispred njega, zašto nije lov najavljen, zašto je tako mali dio šume između kuća i autoputa uopće lovište (ne postoji nigdje 300 zakonskih metara), i zašto nije kad je čuo moj glas prekinuo s lovom dok se ne razjasni situacija tko je sve u području djelovanja streljiva. I kome predstavlja opasnost kujica od jedva deset kilograma." :504:

pikuli
22.02.2013., 16:41
kako ti nije jasno?
zato što nije čovjek nego je govno.

sada, sebe radi makni ime i podatke od auta.
ja bi svakako vratila jezikom koji razumije. dovoljno podataka o njemu, njegovom vozilu i obitelji imaš.

dragoness
22.02.2013., 17:32
mene je ovakvih stvari jako strah. ozbiljno.
ljudi sa oružjem koji ne prezaju od pucanja ni kad vide i čuju čovjeka i koji polažu pravo na svaki komad šume i livade koji postoji a na koje bi čovjek možda sa djecom i životinjama pobjegao ponekad da se makne iz gradske buke i smoga.

Corduroy
22.02.2013., 19:38
Obzirom da več imamo ovu temu, stavio sam temu o kujici Tiki ovamo

twistdrum
22.02.2013., 19:44
.....i da ponovim!!!!!!!!!! :
"Sporne su mi stvari: Zašto je gospodin M. M. (lovac) bio u sumrak u šumi i pucao prema mom psu i prema i meni (čovjek), unatoč mojem deranju i ukazivanju da sam i ja ispred njega, zašto nije lov najavljen, zašto je tako mali dio šume između kuća i autoputa uopće lovište (ne postoji nigdje 300 zakonskih metara), i zašto nije kad je čuo moj glas prekinuo s lovom dok se ne razjasni situacija tko je sve u području djelovanja streljiva. I kome predstavlja opasnost kujica od jedva deset kilograma." :504:

sve ovo što si naveo -odgovore nećeš naći ovdje
jedino gdje ih možeš dobiti su
policija
lovačko društvo
Hrvatski lovački savez

piši Hrvatskom lovačkom savezu, moraju imati info o tome (inače sve ostaje na rekla kazala i pisanje po netu) i nek među sobom naprave reda. Ako je i krivolovac ovaj ili nije član lovačkog saveza trebaju ga sami lovci sankcionirati - oni normalni a ja vjerujem da ih još uvijek ima puno normalnih.

masha01
24.02.2013., 10:00
Prenosim sa fba

Dragi prijatelji ljubitelji životinja ,
Ovog lijepog i pametnog njemačkog ovčara , ubio je jutros " lovac" V.Š. , hladno i okrutno sa 20 m udaljenosti , ničim izazvan jer je pas sa gazdaricom bio u jutarnjoj šetnji šumom . Zato planinari i šetači kad ste u šumi vičite " NO PLIZ " jer kad ta bolesna , ubilačka družina , što sebe zove lovci , krene u šumu oni moraju nešto ubiti !

link (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=580367858659826&set=a.548852005144745.135384.100000598523976&type=1&theater)

Step25
25.02.2013., 19:32
:504:Nažalost moju i našu, mislim na obitelj, lovci su se organizirali i krenuli u lobistički uzvrat.

:( nemam riječ koju bi opisao jad koju sad osjećam...

http://forum.dnevnik.hr/dnevnik/h/94894/lovista-usred-naselja-kako-izgleda-kad-srnjaka-usmrti-kucni-ljubimac

atlantis
25.02.2013., 20:02
ako im je toliko stalo do divljači - koji kuki ju ubijaju... oni godišnje ubiju daleko više srna nego li ih neki pas natjera da slome kičmu na ogradu :rolajz:

ako im je toliko stalo - neka lijepo kupe žice i stupove i ograde lovište

pointeri dižu divljač - ne kolju

ozanavg
25.02.2013., 20:41
Taman i da jesu u pravu /u što ja ne vjerujem/ to još uvijek nije razlog za upucati psa.
Jadan izgovor primitivnih umova.
Kao i onaj slučaj od neki dan sa pekinezerom. :mad:

twistdrum
25.02.2013., 22:40
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/lovista-usred-naselja-kako-izgleda-kad-srnjaka-usmrti-kucni-ljubimac---276115.html

Podsjeća na slučaj iz Karlovca prošle godine, kad se krdo divljih svinja sjurilo u grad i završilo u dvorištima i kafićima. Tko ih je uznemirio? Ljudi koji su u šumi brali gljive!

vjerojatno je trebalo ubiti i berače gljiva :kava:

iako Zlodi navodi 'kako lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke, koji se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300 metara od nastambe - bez naknade vlasniku psa i mačke'

onda nek mu idući put kad krivo parkira pauk koji isto uklanja vozila vozilo ukloni na Jankomir, u CIOS :kava: