PDA

View Full Version : Čokoladna ganache krema


pljuc123
11.02.2010., 10:57
Dakle pravila sam tortu sa tom kremom prema ovom receptu:

Ganache krema
220 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade
Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.

Problem je što je krema, kada se stisnula na torti, bila jako tvrda, pucala je na sve strane, a trebala je biti kremasta, onako kao parfe kreme kao što je bila na toj torti kada sam ju jela prvi put. Mislim da sam možda predugo miksala, pa da je u tome problem, ali radila sam ju točno kako piše u receptu.

Ima li netko iskustva sa tom kremom i kako ju napraviti da bude onako fina i kremasta kakva treba biti?

Gipsyqueen
11.02.2010., 11:16
Koliko znam, ako se previše miješa, smjesa gubi to kremasto svojstvo. :ne zna:

pljuc123
11.02.2010., 11:19
Ma da, to je i meni nekako najlogičnije, ali kako u receptu piše "kremu dobro izradite mikserom" tako ja miksala i eto... nije dobro. Bila je na kraju tako tvrda da su se komadi mogli uzeti u ruku i jesti kao čokoladu - doslovce. :ne zna:

Dlapek
11.02.2010., 11:33
Ma da, to je i meni nekako najlogičnije, ali kako u receptu piše "kremu dobro izradite mikserom" tako ja miksala i eto... nije dobro. Bila je na kraju tako tvrda da su se komadi mogli uzeti u ruku i jesti kao čokoladu - doslovce. :ne zna:

Najvažnije je kakva je čokolada.Trebala bi imati visok udio kakao mase.Od "obične" čokolade za kuhanje ganache zna biti pretvrd.Vrhnje i čoksu bi trebalo tući na pari,a ako ne onda vrhnje zagrijati tek da bude vruće,nikako do vrenja.
Takva krema se ne bi smjela miksati.Nikako.
Ne znam otkud je ovaj recept,ali nije dobar.

x-type
11.02.2010., 11:35
zar se ne bi vrhnje trebalo uliti u rastopljenu čokoladu i onda kuhati na pari?

pljuc123
11.02.2010., 11:46
Recept je sa coolinarike, a tortu sam probala kod frendice koja ju je po tom receptu i pravila i torta je bila savršeno kremasta, a miksala je kremu kao što piše u receptu.
A evo što sam našla na netu:

To make ganache, hot cream is poured over chopped chocolate (semi sweet or bittersweet) and the mixture is stirred until velvety smooth. The proportions of chocolate to cream can vary depending on its use, but the basic form is equal weights of chocolate and cream.

Place the chopped chocolate in a medium sized stainless steel bowl. Set aside. Heat the cream and butter in a medium sized saucepan over medium heat. Bring just to a boil. Immediately pour the boiling cream over the chocolate and allow to stand for 5 minutes. Stir with a whisk until smooth.

Eto, tu piše mješati, ne miksati i pustiti da odstoji samo 5 minuta... skroz drugačije. :confused: Ima li netko iskustva iz prve ruke?

pljuc123
11.02.2010., 11:47
zar se ne bi vrhnje trebalo uliti u rastopljenu čokoladu i onda kuhati na pari?

Ne, ova krema se radi baš tako kako piše, čokoladu se izlomi, vrhnje se zagrije do točke vrenja i prelije preko čokolade.

pljuc123
11.02.2010., 11:49
Najvažnije je kakva je čokolada.Trebala bi imati visok udio kakao mase.
Radila sa finom čokoladom sa 70 % kakaa. Ne sa čokoladom za kuhanje. :ne zna:

smucek
11.02.2010., 11:50
meni je ovo jedna od najboljih,najuspješnijih i najdražih krema koja mi uvijek uspije i moji je obožavaju

kod mene ti je omjer 3dl slatkog vrhnja (uvijek vindija) i 150 gr čokolade,kvalitetne

otapam u posudi sa debelim dnom,stavljam na laganu vatru oba sastojka u isto vrijeme,prije vrenja maknem,ohladim na sobnoj temperaturi,pa u frižider do sutradan...

onda miksanje ko standardni šlag

krema je genijalna :cerek:

Dlapek
11.02.2010., 11:51
Recept je sa coolinarike, a tortu sam probala kod frendice koja ju je po tom receptu i pravila i torta je bila savršeno kremasta, a miksala je kremu kao što piše u receptu.
A evo što sam našla na netu:

To make ganache, hot cream is poured over chopped chocolate (semi sweet or bittersweet) and the mixture is stirred until velvety smooth. The proportions of chocolate to cream can vary depending on its use, but the basic form is equal weights of chocolate and cream.

Place the chopped chocolate in a medium sized stainless steel bowl. Set aside. Heat the cream and butter in a medium sized saucepan over medium heat. Bring just to a boil. Immediately pour the boiling cream over the chocolate and allow to stand for 5 minutes. Stir with a whisk until smooth.

Eto, tu piše mješati, ne miksati i pustiti da odstoji samo 5 minuta... skroz drugačije. :confused: Ima li netko iskustva iz prve ruke?

Ja tu kremu nikad ne mixam.
Nikad ne zakuhavam vrhnje.
Koristim čoksu od najmanje 60% kakao mase.
Svaki put je savršena.

pljuc123
11.02.2010., 11:53
Dakle, više vrhnja nego čokolade, vrhnje samo zagrijati i maknuti PRIJE nego prokuha i kremu samo mješati? A do koje gustoće ju mješati da ostane kao parfe i kad se skroz ohladi?

smucek
11.02.2010., 11:57
Dakle, više vrhnja nego čokolade, vrhnje samo zagrijati i maknuti PRIJE nego prokuha i kremu samo mješati? A do koje gustoće ju mješati da ostane kao parfe i kad se skroz ohladi?

Točno,ne smije prokuhati.

u isto vrijeme stavim,stalno miješam da se lijepo prožme.

kad je gotovo,gustoća i konzistencija je ista kao slatko vrhnje koje kao da je sada samo obojano u smeđe

sutradan miksam i to ti onda po konzistenciji bude ko parfe,čokoladni šlag,kakogod ga nazvali

A rodbina žica recept :cerek:

pljuc123
11.02.2010., 12:02
Smucek, a da li krema i kad se stisne na torti bude kremasta ili se osuši pa bude tvrđa? Jel puca dok režeš tortu? Jer onda ustvari ispada da radiš kao što sam ju i ja radila samo sa više vrhnja.

smucek
11.02.2010., 12:06
Smucek, a da li krema i kad se stisne na torti bude kremasta ili se osuši pa bude tvrđa? Jel puca dok režeš tortu?

Ne,ne stišće se više na torti....baš kao parfe joj je kozistencija,malo mekše zapravo,u parfe se ipak dodaje želatina.

To ti je baš ko malo gušći čokoladni šlag,može poslužiti za filanje torte iznutra,izvana,možeš premazati s time tortu.

ja obično u čokoladnu roladu stavljam tu kremu

Kad režem,nož klizi.

Dlapek
11.02.2010., 12:07
Točno,ne smije prokuhati.

u isto vrijeme stavim,stalno miješam da se lijepo prožme.

kad je gotovo,gustoća i konzistencija je ista kao slatko vrhnje koje kao da je sada samo obojano u smeđe

sutradan miksam i to ti onda po konzistenciji bude ko parfe,čokoladni šlag,kakogod ga nazvali

A rodbina žica recept :cerek:

Da,bude onak "fluffy".To možda volite i sviđa vam se,ali to nije ganache.
Ganache ima kompaktnu,kremastu strukturu.

pljuc123
11.02.2010., 12:23
Da,bude onak "fluffy".To možda volite i sviđa vam se,ali to nije ganache.
Ganache ima kompaktnu,kremastu strukturu.

Daj molim te napiši na koji način ju ti praviš.

blalla
11.02.2010., 12:45
ja samo zagrijem vrhnje i prelijem preko isjeckane čokolade, i miješam dok se ne otopi.
nikako ne kuhati!

smucek
11.02.2010., 13:38
Da,bude onak "fluffy".To možda volite i sviđa vam se,ali to nije ganache.
Ganache ima kompaktnu,kremastu strukturu.

E,sad,ja sam malo više seljačka ženska pa tu razliku ne bih znala komentirati.:ne zna:

Ova krema o kojoj sam ja pisala je tekuća nakon otapanja,a kremasta nakon miksanja.Naglasak je na miksanju i dobrom vrhnju za šlag.Mikser ju iz polutekućeg prevara u kruće stanje.

Rezati ju,filati s njom sve i svašta,tretirati je kao kremu koja stoji,ne curi,ne puca....kao takvu+jako finu bih ju opisala.

Dlapek
11.02.2010., 13:42
E,sad,ja sam malo više seljačka ženska pa tu razliku ne bih znala komentirati.:ne zna:

Ova krema o kojoj sam ja pisala je tekuća nakon otapanja,a kremasta nakon miksanja.Naglasak je na miksanju i dobrom vrhnju za šlag.Mikser ju iz polutekućeg prevara u kruće stanje.

Rezati ju,filati s njom sve i svašta,tretirati je kao kremu koja stoji,ne curi,ne puca....kao takvu+jako finu bih ju opisala.

Ma gle sad,seljačka ženska.
Kaj ima veze kakva si ženska.Ak ti se krema sviđa - to je najvažnije.
Ova Francuzica je fina,iako prilično teška i zasitna.

smucek
11.02.2010., 13:50
Ma gle sad,seljačka ženska.
Kaj ima veze kakva si ženska.Ak ti se krema sviđa - to je najvažnije.
Ova Francuzica je fina,iako prilično teška i zasitna.

Da bi reč rekla,niš se ja uvredila nisam :kava:

Ganache je tekuća ak se ne miksa ili....?

Dlapek
11.02.2010., 14:07
Da bi reč rekla,niš se ja uvredila nisam :kava:

Ganache je tekuća ak se ne miksa ili....?

Ganache se ne mixa!!!!!!!!! tekuća dok je topla,kad se ohladi,kremasta,gusta...Onak nekak ko krema za cipele...hehehehehe
Ak se mixa onda nije ganache ,iako može biti fina krema.

micek-jerry
11.02.2010., 18:32
a koje slatko vrhnje stavljate?
jel može biljno tipa Hole i sl.?

Dlapek
11.02.2010., 18:53
a koje slatko vrhnje stavljate?
jel može biljno tipa Hole i sl.?

trebalo bi biti mliječno.
Ovo biljno nikad nisam probala,a nisam sigurna kako bi se ponašalo na visokoj temperaturi.

Pellaprat
12.02.2010., 00:22
trebalo bi biti mliječno.
Ovo biljno nikad nisam probala,a nisam sigurna kako bi se ponašalo na visokoj temperaturi.
Veronika i opet Veronika. Kada ga (i slatko i kiselo) jednom probaš, drugo ne postoji.

micek-jerry
12.02.2010., 06:20
Veronika i opet Veronika. Kada ga (i slatko i kiselo) jednom probaš, drugo ne postoji.

Je, slažem se, Veronika je :top:
Probala sam svježi sir, vrhnje i neki suhi sir, prefini su! :klopa:
Jedino kaj mi nisu baš dostupni, u Konzumu kupujem svježi sir a vrhnje nisam vidjela?

pljuc123
12.02.2010., 07:06
a koje slatko vrhnje stavljate?
jel može biljno tipa Hole i sl.?

Po mom iskustvu to Hole vrhnje je najgore moguće jer je uuuužasno slatko. Još k tome ima okus onog umjetnog sladila - fuj! :flop:
Ja koristim ili Dukat ili Vidiju. Hrvatsko je najbolje! :cerek:

Dlapek
12.02.2010., 08:23
Je, slažem se, Veronika je :top:
Probala sam svježi sir, vrhnje i neki suhi sir, prefini su! :klopa:
Jedino kaj mi nisu baš dostupni, u Konzumu kupujem svježi sir a vrhnje nisam vidjela?

U Coopu imaju svoj mali štandić.
Ima svega -od mlaćenice do sira.

smucek
12.02.2010., 09:33
Je, slažem se, Veronika je :top:
Probala sam svježi sir, vrhnje i neki suhi sir, prefini su! :klopa:
Jedino kaj mi nisu baš dostupni, u Konzumu kupujem svježi sir a vrhnje nisam vidjela?

Veronika zakon.
Pričala sam sa gospodjom koja prodaje na štandu na kvatriću zakaj ne distribuiraju po veletrgovinama,kaže žena nema šanse jer im tako ne plaćaju.
Posebno veli da im se konzum zamjerio glede plaćanja.

@hole@ to je otrov nad otrovima,rok trajanja više od godinu dana,kemije ko u priči,a vrhnja vidjelo nije.

pljuc123
12.02.2010., 10:31
Dakle da rezimiramo - vrhnje ne smije zakuhati, krema se ne smije uopće (ili eventualno vrlo malo) miksati, mora se izraditi rukom, treba koristiti finu crnu čokoladu i to je to.
E sad jedino ostaje pitanje vezano za držanje u frižideru nakon što se umiješaju vrhnje i čokolada, odnosno prije miješanja i korištenja. U mom receptu piše 2 sata, na onome kad sam našla na netu 5 minuta, a Smucek veli da ju drži preko noći. Šta od toga??? :confused:

smucek
12.02.2010., 11:00
Dakle da rezimiramo - vrhnje ne smije zakuhati, krema se ne smije uopće (ili eventualno vrlo malo) miksati, mora se izraditi rukom, treba koristiti finu crnu čokoladu i to je to.
E sad jedino ostaje pitanje vezano za držanje u frižideru nakon što se umiješaju vrhnje i čokolada, odnosno prije miješanja i korištenja. U mom receptu piše 2 sata, na onome kad sam našla na netu 5 minuta, a Smucek veli da ju drži preko noći. Šta od toga??? :confused:

Hm,teško je rezimirat jer dlap1307 i ja govorimo očito o različitim kremama.
Moja ide u frižić preko noći da bi nakon zagrijavanja opet bila ohlađena na temperaturu na kojoj se inače slatko vrhnje kreće miksati.
I onda se miksa-kao pravo slatko vrhnje,bude kruta i maže se,fila,čarobira...

dlap radi drukčiju i njena je ganache....

ti probaj jednu i drugu,pa nam javi...

Pellaprat
12.02.2010., 11:25
Čokoladni ganache: 2 dl vrhnja za šlag (30%m.m.) 230 g poluslatke čokolade izlomljene na male komade (60%-75% kakao mase) U loncu, na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje i čokoladu, često miješajući, dok se čokolada ne rastopi. Izlijte u zdjelu, pustite da se ohladi, te snažno miješajte dok smjesa ne postane čvršća Voda i para ne smiju doći u dodir s otopljenom čokoladom jer će doći do ukrućivanja. Posuda s rastopljenom čokoladom se ne smije pokriti jer može doći do ukrućivanja zbog kondenzacije. Christine France: "Čokoladne čarolije". Sve što sam radio po ovoj Bibliji nas čokoholičara, bilo je super.

pljuc123
12.02.2010., 11:37
Što više postova, to više kombinacija i varijanti! :D
Anyway, ja danas pravim tortu sa THE kremom pa sad kaj bude... Ja ću je ipak raditi sa malo većim udjelom vrhnja nego čokolade i pustiti ću je da odstoji na sobnoj temp. dok se ne ohladi, a onda u frižideru još recimo pola sata. Neću je miksati, nego miješati i to je to. A kaj bu ispalo - bit ćete obaviješteni!
Drž'te fige! :top:

pljuc123
12.02.2010., 11:57
Evo našla sam fotku kak je izgledala neuspjela varijanta kad sam ju zadnji put pravila. I iako sam koristila ful tamnu čokoladu, krema je bila svjetla, puno svjetlija nego što izgleda na fotki. I kad se stisnula, tvrda ko kamen...:(

http://i191.photobucket.com/albums/z115/pero_020/20971_1354828951750_1262229590_3105.jpg

Dlapek
12.02.2010., 12:05
Čokoladni ganache: 2 dl vrhnja za šlag (30%m.m.) 230 g poluslatke čokolade izlomljene na male komade (60%-75% kakao mase) U loncu, na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje i čokoladu, često miješajući, dok se čokolada ne rastopi. Izlijte u zdjelu, pustite da se ohladi, te snažno miješajte dok smjesa ne postane čvršća Voda i para ne smiju doći u dodir s otopljenom čokoladom jer će doći do ukrućivanja. Posuda s rastopljenom čokoladom se ne smije pokriti jer može doći do ukrućivanja zbog kondenzacije. Christine France: "Čokoladne čarolije". Sve što sam radio po ovoj Bibliji nas čokoholičara, bilo je super.
Da!
To je ta krema,iako ovu knjigu ne smatram Biblijom
Daleko od toga.

smucek
12.02.2010., 12:08
Evo našla sam fotku kak je izgledala neuspjela varijanta kad sam ju zadnji put pravila. I iako sam koristila ful tamnu čokoladu, krema je bila svjetla, puno svjetlija nego što izgleda na fotki. I kad se stisnula, tvrda ko kamen...:(

http://i191.photobucket.com/albums/z115/pero_020/20971_1354828951750_1262229590_3105.jpg

Nije sve u izgledu...a i ne izgleda tak loše...nekak...originalno:D

Daj ju bubni onda na tih pol sata u škrinju da se dobro ogladi.

pljuc123
12.02.2010., 12:10
Budem ju ogladila. :D

smucek
12.02.2010., 12:12
Budem ju ogladila. :D

e,da,ova moja seoska ganache creme od miksanja nabujaaaa

tak da uz malo struje ima više kreme

prišparaš:D

Pellaprat
12.02.2010., 12:41
Da!
To je ta krema,iako ovu knjigu ne smatram Biblijom
Daleko od toga.
Po ovoj sam kuharici radio "čokoladnu napast" samo sam đem od malina zamijenio mojim đemom od naranči, radio sam "čokoladnu Pavlovu", "blatnu Mississippi pitu" i "škotske čokoladne palačinke". Bilo je savršeno i u "Čokoladnim čarolijama" svi omjeri su točni,što u mnogim drugim kuharicama nije slučaj. Ako imaš koju bolju čoko kuharicu, molim za informaciju.

smucek
12.02.2010., 12:46
radio
Moram jedan offtopic:
kako da odgojim sina da i on sve ovo bar pokuša napraviti?:D

Pellaprat
12.02.2010., 13:10
Moram jedan offtopic:
kako da odgojim sina da i on sve ovo bar pokuša napraviti?:D
Točno kažeš Smućek, O ne LA ! U mojoj obitelji nitko nije volio kuhati, baka je to mrzila, mama nije voljela, a tata je jeo zato što se mora. A, koje traume iz djetinjstva, a ja tako volim papati fine stvari. Znači kada bi to bilo pravilo, sin ti ne bi imao šanse.

smucek
12.02.2010., 13:33
Točno kažeš Smućek, O ne LA ! U mojoj obitelji nitko nije volio kuhati, baka je to mrzila, mama nije voljela, a tata je jeo zato što se mora. A, koje traume iz djetinjstva, a ja tako volim papati fine stvari. Znači kada bi to bilo pravilo, sin ti ne bi imao šanse.

Baš si cool :cool:

Doduše,kad malo bolje razmislim,ni moji kad sam bila klinka nisu baš bili ludi za kuhinjom,sestre rođene nas 3-dvije volimo,jedna prezire kuhinju.


Ja volem kuhat jako,a klinci vole jest jako.I muški i ženski.
E,sad,jel budu i oni zavolili to raditi...:ne zna:

Dlapek
12.02.2010., 13:34
Po ovoj sam kuharici radio "čokoladnu napast" samo sam đem od malina zamijenio mojim đemom od naranči, radio sam "čokoladnu Pavlovu", "blatnu Mississippi pitu" i "škotske čokoladne palačinke". Bilo je savršeno i u "Čokoladnim čarolijama" svi omjeri su točni,što u mnogim drugim kuharicama nije slučaj. Ako imaš koju bolju čoko kuharicu, molim za informaciju.

Imam poveliku biblioteku kuharica i niti jednu ne smatram Biblijom,osim možda one tvoga imenjaka.
Sve recepte tražim iz svih izvora pa ih poredim koji mi se više sviđa.
Recimo čokopavlovu više volim na način Nigelle Lawson jer je tako ludo jednostavna.

♥Mammas Flicka
13.02.2010., 02:21
Ovo mi je jedna od omiljenih krema i jedino kad se desi da je tvrda jeste kad je miksam predugo...Inace koristim omjer 300ml vrhnja 250g cokolade ili ako mi treba manja kolicina onda koristim 200ml vrhnja na 150g cokolade..vrhnje samo dobro zagrijem (ne smije prokuhati) i prelijem preko isjeckane cokolade, veoma cesto ovoj kremi dodam par kapi kakve esencije (narandza,kokos,banana itd) i sa njom onda punim praline..

crveno-crno
16.02.2010., 15:28
Molim za pomoć!
Trebam savjet za ganache kremu, ali rađenu isključivo na biljnom vrhnju. Nažalost. Naime, moja nejač imaju netoleranciju na kravlje mlijeko, tako da sve one divne stvari poput slatkog vrhnja, maslaca i sl. mogu zaboraviti.
E sad, ja sam radila podosta čokoladnih pralina na biljnom vrhnju ( u kombinaciji s 80-99% čokoladom da ne bude preslatko), ali ovi omjeri 1:1 vrhnja i čokolade daju poprilično tvrdu smjesu. Pogodnu za praline, ali ne i kremu. Moja sjećanja na ganache kremu su onakva kakvom ju opisuje dlap 1307, ali ne uspjeva mi s biljnim vrhnjem. Savjeti? Please

Pellaprat
16.02.2010., 22:42
Molim za pomoć!
Trebam savjet za ganache kremu, ali rađenu isključivo na biljnom vrhnju. Nažalost. Naime, moja nejač imaju netoleranciju na kravlje mlijeko, tako da sve one divne stvari poput slatkog vrhnja, maslaca i sl. mogu zaboraviti.
E sad, ja sam radila podosta čokoladnih pralina na biljnom vrhnju ( u kombinaciji s 80-99% čokoladom da ne bude preslatko), ali ovi omjeri 1:1 vrhnja i čokolade daju poprilično tvrdu smjesu. Pogodnu za praline, ali ne i kremu. Moja sjećanja na ganache kremu su onakva kakvom ju opisuje dlap 1307, ali ne uspjeva mi s biljnim vrhnjem. Savjeti? Please
Moja frendica ima sličan problem s netolerancijom laktoze pa se mora mučiti s tim biljnim čudima. Probao sam od nje svašta sa sojinim i mlijekom i vrhnjem, ali meni je to nejestivo pa da stavi i Valrhonu i uopće žao mi čokolade. Do ovog Božića ! Napravila ganache s zobenim vrhnjem, a kremu u kolaču s mlijekom od kamuta prema omjeru koji sam ranije pisao. Izvrsno! Toliko dobro da sam ove proizvode počeo koristiti u slanoj kuhinji kao interesantni novitet. Ako ti klinci imaju netoleranciju samo na kravlje, probaj s kozjim. Imaš na Kvatriću OPG Moravec, koji među ostalim prodaju (od travnja kada počinje mužnja) kozje mlijeko, garantiram bez ikakvog neugodnog mirisa. Uostalom, kupiš litru, pa probaš. Kozje vrhnje na žalost ne postoji.

crveno-crno
17.02.2010., 09:48
Moja frendica ima sličan problem s netolerancijom laktoze pa se mora mučiti s tim biljnim čudima. Probao sam od nje svašta sa sojinim i mlijekom i vrhnjem, ali meni je to nejestivo pa da stavi i Valrhonu i uopće žao mi čokolade. Do ovog Božića ! Napravila ganache s zobenim vrhnjem, a kremu u kolaču s mlijekom od kamuta prema omjeru koji sam ranije pisao. Izvrsno! Toliko dobro da sam ove proizvode počeo koristiti u slanoj kuhinji kao interesantni novitet. Ako ti klinci imaju netoleranciju samo na kravlje, probaj s kozjim. Imaš na Kvatriću OPG Moravec, koji među ostalim prodaju (od travnja kada počinje mužnja) kozje mlijeko, garantiram bez ikakvog neugodnog mirisa. Uostalom, kupiš litru, pa probaš. Kozje vrhnje na žalost ne postoji.

Hvala!
Kozje mlijeko trošim, tj. klinci, ja ga nemogu smisliti ni zamisliti u kolačima. Ali ovo sa zobenim vrhnjem mi uopće nije palo na pamet:bonk: makar ga redovno koristim u "slanoj" kuhinji.:bonk::bonk:
Isprobam prvom prilikom! Jednu ganache tortu (od zobenog vrhnja:bonk:) sa chili papričicama ( ta mi je najdraža)

pljuc123
17.02.2010., 10:34
Dakle, napravila ja tortu prošli vikend i krema ispala ok. Nisam ju miksala uopće (pa je ispalo manje kreme nego prije kad sam ju miksala), stavila sam 3 dcl vrhnja i 200 g čokolade (70% kakaa), prije miksanja bila u frižideru cca 20 minuta i na torti je bila fina, nije se jako stvrdnula iako nije bila baš ni onako parfe kako sam ja to zamislila. :)
Idući put ću probati staviti čokoladu sa manje kakaa jer mi je ovako malo "prejakog" okusa i miksat ću je samo malo, da je ispadne više i da bude malo više onako kao čokoladni šlag. Practice makes perfect! :D

Pellaprat
17.02.2010., 13:39
Hvala!
Kozje mlijeko trošim, tj. klinci, ja ga nemogu smisliti ni zamisliti u kolačima. Ali ovo sa zobenim vrhnjem mi uopće nije palo na pamet:bonk: makar ga redovno koristim u "slanoj" kuhinji.:bonk::bonk:
Isprobam prvom prilikom! Jednu ganache tortu (od zobenog vrhnja:bonk:) sa chili papričicama ( ta mi je najdraža)

Chili papričice, Guanaja i dvije žlice kandiranog đumbira (srebrna medalja).

honey_b
17.02.2010., 15:37
Dakle, napravila ja tortu prošli vikend i krema ispala ok. Nisam ju miksala uopće (pa je ispalo manje kreme nego prije kad sam ju miksala), stavila sam 3 dcl vrhnja i 200 g čokolade (70% kakaa), prije miksanja bila u frižideru cca 20 minuta i na torti je bila fina, nije se jako stvrdnula iako nije bila baš ni onako parfe kako sam ja to zamislila. :)
Idući put ću probati staviti čokoladu sa manje kakaa jer mi je ovako malo "prejakog" okusa i miksat ću je samo malo, da je ispadne više i da bude malo više onako kao čokoladni šlag. Practice makes perfect! :D

glede cokolade, i ja sam primijetila da je 70% cesto prejaka .... meni je 65 % najbolja za kolace. znam da 5 % nije neka razlika ali meni je neuporedivo bolji okus u kolacima... Probala sam i manje procente i ne valja.

crveno-crno
17.02.2010., 23:42
Chili papričice, Guanaja i dvije žlice kandiranog đumbira (srebrna medalja).

Zlatna, koja je zlatna?
Btw, ja sam više od Lindta, nekako mi je najdraži.

pljuc123
18.02.2010., 19:19
Inspirirana ovom finom kremom i slijedećom izjavom:

ja obično u čokoladnu roladu stavljam tu kremute mojom neobjašnjivom potrebom da zadnjih mjeseci stalno pečem nekakve kolače (iako sam skroz "friška" u tome), odlučila ja napraviti ovaj vikend roladu sa tom kremom. Našla sam neki recept za biskvit (u koji ide prah za čokoladni puding :confused:) u kombinaciji sa ovom kremom, s time da u receptu piše da u kremu ide i kremfix. Jeste to ikad probali ubaciti unutra i zašto bi se to trebalo staviti?
Ja sam u sve to još mislila ubaciti i višnje... Ako imate kakvih tips and tricks, bila bi zahvalna! (da ne potrujem prijatelje i familiju...:D)

Gipsyqueen
18.02.2010., 20:14
Inspirirana ovom finom kremom i slijedećom izjavom:
te mojom neobjašnjivom potrebom da zadnjih mjeseci stalno pečem nekakve kolače (iako sam skroz "friška" u tome), odlučila ja napraviti ovaj vikend roladu sa tom kremom. Našla sam neki recept za biskvit (u koji ide prah za čokoladni puding :confused:) u kombinaciji sa ovom kremom, s time da u receptu piše da u kremu ide i kremfix. Jeste to ikad probali ubaciti unutra i zašto bi se to trebalo staviti?
Ja sam u sve to još mislila ubaciti i višnje... Ako imate kakvih tips and tricks, bila bi zahvalna! (da ne potrujem prijatelje i familiju...:D)

Puding? :horor:

Sorry, ali dobijem ospice na sam spomen pudinga u kolačima.:zubo: Čokoladni biskvit se može ispeći na klasičan način, s kakao prahom, a u neke ide rastopljena čokolada. :ne zna:

Krema je od slatkog vrhnja i čokolade i još ide kremfix? :confused:

Dlapek
19.02.2010., 13:36
Inspirirana ovom finom kremom i slijedećom izjavom:
te mojom neobjašnjivom potrebom da zadnjih mjeseci stalno pečem nekakve kolače (iako sam skroz "friška" u tome), odlučila ja napraviti ovaj vikend roladu sa tom kremom. Našla sam neki recept za biskvit (u koji ide prah za čokoladni puding :confused:) u kombinaciji sa ovom kremom, s time da u receptu piše da u kremu ide i kremfix. Jeste to ikad probali ubaciti unutra i zašto bi se to trebalo staviti?
Ja sam u sve to još mislila ubaciti i višnje... Ako imate kakvih tips and tricks, bila bi zahvalna! (da ne potrujem prijatelje i familiju...:D)

ajooooj ,di si to našla?
Puding prašak u tijestu? Ne mogu odgonetnuti koja bi mu bila svrha.A tek krema!!!
Vrati se malo natrag i pogledaj recept koji je Gipsy postavila na *zadnji kolač...*.
Ovo tvoje nije baš otrovno ,ali...

pljuc123
19.02.2010., 19:54
Jest da je off al dajte onda na brzinu nabacite neki recept za biskvit za roladu. Siiiilno mi se pravi rolada sa tom kremom i višnjama, pojma nemam zašto! :D

Pellaprat
19.02.2010., 21:09
Jest da je off al dajte onda na brzinu nabacite neki recept za biskvit za roladu. Siiiilno mi se pravi rolada sa tom kremom i višnjama, pojma nemam zašto! :D
Lim 32x22cm naulji i obloži masnim papirom. Na banjamariji otopi 170 g 60% čokolade. U drugoj posudi izmješaj 4 žumanjka s 50 g mljevenog šećera dok smjesa ne bude svijetla i gusta pa zatim jednolično umiješaj rastopljenu čokoladu. U posebnoj posudi izradi snijeg od 4 bjelanjka pa ga lagano umiješaj u smjesu čokolade, jaja i šećera. Smjesu izlij u lim i rastegni do rubova. Peci u pećnici prethodno ugrijanoj na 175C 15-20 min.dok se tijesto sasvim ne podigne i ne očvrsne.List masnog papira pospi kakaom, preokreni biskvit na papir, pokrij ga krpom pa pusti da se ohladi. Ovo je biskvit za đavolju roladu, ja ga kada se ohladi nasprejam s 0,5 dcl Armagnaca i ostavim mirovati (pokrivenog) preko noći.

Pellaprat
19.02.2010., 21:14
Jest da je off al dajte onda na brzinu nabacite neki recept za biskvit za roladu. Siiiilno mi se pravi rolada sa tom kremom i višnjama, pojma nemam zašto! :D

Da se mojoj ženi odjednom počnu raditi rolade ja bih provjerio da ujutro nema zabranjenog smajlića!

smucek
19.02.2010., 21:40
Inspirirana ovom finom kremom i slijedećom izjavom:
te mojom neobjašnjivom potrebom da zadnjih mjeseci stalno pečem nekakve kolače (iako sam skroz "friška" u tome), odlučila ja napraviti ovaj vikend roladu sa tom kremom. Našla sam neki recept za biskvit (u koji ide prah za čokoladni puding :confused:) u kombinaciji sa ovom kremom, s time da u receptu piše da u kremu ide i kremfix. Jeste to ikad probali ubaciti unutra i zašto bi se to trebalo staviti?
Ja sam u sve to još mislila ubaciti i višnje... Ako imate kakvih tips and tricks, bila bi zahvalna! (da ne potrujem prijatelje i familiju...:D)
Evo ti rolada:

tijesto-4 bjelanjka,10dkg šećera,10 dkg oraha,4dkg mrvica keksa,jedan po jedan žumanjak.Tijesto pečem na manjem niskom plehiću obloženom masnim papirom,pečeno i još vruće srolam zajedno s tim papirom u roladu i omotam kuhinjskom krpom.
Kad se ohladi namažem kremom čiji sam ti recept već rekla i položim gore 2 banane(oguljene:D).Ostavim dio kreme za premazati roladu i izvana.
Zarolam,bubnem u fričkas i režemo uskoro ili sutradan.
Bon apetit!

Pellaprat
20.02.2010., 00:02
Zlatna, koja je zlatna?
Btw, ja sam više od Lindta, nekako mi je najdraži.
A zlatnu medalju dobiva "Čokoladna napast" Christine France uz male moje izmjene. Džem od malina zamjenjujem mojim džemom od naranči i trešanja s đumbirom i zelenim paprom, a u tijesto još dodajem kandirane komadiće narančine kore. Radim s Guanajom(70%) i Abinao(85%) I to je to rekao bi Almo Čatlak.

crveno-crno
26.02.2010., 22:53
Evo, ja sam upravo napravila ganache kreme, jednu s običnim slatkim vrhnjem i jednu sa zobenim vrhnjem. Sa zobenim vrhnjem je malkice tvrđa nego s običnim i slađa ( ista čokolada), ali po ukusu se uopće ne razlikuju.

dumbo
28.02.2010., 18:27
ja sam radila preksinoć prvi put tortu po ovom (http://valivolitorte.blog.hr/2008/10/1625472004/truffle-torta.html) recepru i bila je predobra :cerek:
možda i nije prava ganache krema, jer se u dio kreme umiješa umućen šlag, ali je bila jako, jako fina :)

Pellaprat
28.02.2010., 19:13
ja sam radila preksinoć prvi put tortu po ovom (http://valivolitorte.blog.hr/2008/10/1625472004/truffle-torta.html) recepru i bila je predobra :cerek:
možda i nije prava ganache krema, jer se u dio kreme umiješa umućen šlag, ali je bila jako, jako fina :)
Ganache definitivno nije ali izgleda super jednostavno i uz neka manja oplemenjivanja mogla bi biti vrhunska. Reci za koji je kalup ova mjera ?

Sanja :o)
02.03.2010., 17:47
Ja imam recept za tortu gdje se za kremu u pola litre slatkog vrhnja otopi 20 dkg čokolade. Vrhnje ne smije zakuhati (zagreijava se na pari), prelije se preko natrgane čokolade, dobro se ohladi (preko noći) i izmiksa se. Meni je ta krema jedna od najfinijih čoko krema. Mislim da sam negdje vidjela da se ta krema zove pariška. :ne zna:

dumbo
04.03.2010., 17:03
Ganache definitivno nije ali izgleda super jednostavno i uz neka manja oplemenjivanja mogla bi biti vrhunska. Reci za koji je kalup ova mjera ?
radila sam u jedinom kojeg sam imala, 24 cm i bila je prilično visoka. nakon toga sam kupila onaj metalni fleksibilni ring za kremaste torte, pa ću slijedeći put raditi nižu :)
vidim u komentarima posta da i vali radi sa 24 cm kalupom :)

sunčica_zg
14.09.2010., 18:25
Evo ja danas prvi put čujem za ovu kremu ..naime, tražila sam na jubitou neki "moderniji" recept za švarcvaldicu (ili kako je oni zovu "forest cake") i našla sam ovo ..
http://www.youtube.com/watch?v=TbtloykajUQ&feature=channel

u nastavcima je ostatak recepta, jedino fali količina sastojaka :rolleyes:, al budem se nekak snašla ..e sad, ona ovu ganache kremu radi na jednostavan način, a sad vidim da ih svi radite drugačije ..pa me samo zanima jel ovo što je ona napravila ok?mislim, izgleda ok, al neznam, bojim se da se nebi previše kasnije stvrdnula :ne zna: ..makar sumnjam, jer i ona sama kaže da je najbolje da odstoji preko noći, a ako se do onda ne stvrdne, onda se valjda ni nebude kasnije ..

al sam ga zakomplicirala sad :rolleyes::D

ta.ja
14.09.2010., 21:28
Prema onome što ja znam, vrhnje ne bi trebalo zakipjeti, dok na ovom filmiću je :ne zna:

crvenkapica33
14.09.2010., 22:08
znam da je off, ali moram pitati:
kakve veze sa švarcvaldicom ima čokoladna ganache krema :confused: :confused:

u švarcvaldicu ide slatko tučeno vrhnje (kao fila), a ne čokoladna krema :misli:

ili se uvriježilo da sve što ima višnje i čokoladno tijesto zovemo švarcvaldicom :ne zna:

sunčica_zg
14.09.2010., 22:48
znam da je off, ali moram pitati:
kakve veze sa švarcvaldicom ima čokoladna ganache krema :confused: :confused:

u švarcvaldicu ide slatko tučeno vrhnje (kao fila), a ne čokoladna krema :misli:

ili se uvriježilo da sve što ima višnje i čokoladno tijesto zovemo švarcvaldicom :ne zna:

da si pogledala ostale filmiće uz ovaj koji sam linkala (a nije da ih nisam spomenula) vidjela bi da i ovdje idu višnje i sl. vrhnje kao krema ..ganache ide izvana samo kao dekoracija .. :kava:

crvenkapica33
14.09.2010., 23:00
pogledala sam :mig: baš onaj gdje maže s kremom okolo.

samo kažem da to nije švarcvaldica :ne zna:

ma nisam tebe napadala :zubo:, nego primjećujem da se u zadnje vrijeme svašta naziva švarcvaldica. meću se orasi/bademi/lješnjaci u tijesto, kuha se puding :horor: i sl. ne sumnjam da nema finih torti među njima, ali to nisu švarcvaldice. slično je bilo i sa sachericom.

ta.ja
15.09.2010., 11:40
znam da je off, ali moram pitati:
kakve veze sa švarcvaldicom ima čokoladna ganache krema :confused:

Pa žena je lijepo napisala da je tražila moderniji recept za švarcvaldicu, moguće je onda da ide svašta unutra

crveno-crno
15.09.2010., 12:29
da si pogledala ostale filmiće uz ovaj koji sam linkala (a nije da ih nisam spomenula) vidjela bi da i ovdje idu višnje i sl. vrhnje kao krema ..ganache ide izvana samo kao dekoracija .. :kava:

za klasičnu ganache kremu ide vrhnja koliko i čokolade...znači npr 200 g čokse na 2 dcl vrhnja, vrhnje se zagrije do točke vrenja, prelije preko nalomljene čokolade, ostavi par minuta i izmiješa u glatku smjesu. tako vruće ide u kalup i ne dira se više dok se ne stisne.

osim ove klasike postoji milijon raznih podvarijacija i s razmješavanjem i s omjerima ili dodatcima drugih tekućina...glazuru od ganacha moraš mazati toplu, jer kad se ohladi bude pretvrda za razmazivanje

sunčica_zg
15.09.2010., 14:04
za klasičnu ganache kremu ide vrhnja koliko i čokolade...znači npr 200 g čokse na 2 dcl vrhnja, vrhnje se zagrije do točke vrenja, prelije preko nalomljene čokolade, ostavi par minuta i izmiješa u glatku smjesu. tako vruće ide u kalup i ne dira se više dok se ne stisne.

osim ove klasike postoji milijon raznih podvarijacija i s razmješavanjem i s omjerima ili dodatcima drugih tekućina...glazuru od ganacha moraš mazati toplu, jer kad se ohladi bude pretvrda za razmazivanje

ovako ću onda i napravit jer mi se ovo čini najsličnije onome s linka ..hvala :s

ta.ja
15.09.2010., 14:15
Znam da je off, ali svejedno moram napisati - fascinira me kako neki ljudi banu na temu, a ne pročitaju pišljivu stranicu i pol koliko ima tema. Identičan recept koji je napisala Crveno-crna se nalazi u prvom postu ove teme. Dakle, Sunčice, mogla si proći bez tipkanja, samo da si išla čitati otpočetka

sunčica_zg
15.09.2010., 15:11
Dakle, Sunčice, mogla si proći bez tipkanja, samo da si išla čitati otpočetka

Nemoj TI meni pričati kak ja nisam pročitala stranicu i pol kad ti nisi u stanju pročitati kak spada ni dva kak ti veliš pišljiva posta :rolleyes:

U prvom postu piše da ide 220 ml slatkog vrhnja i 200 g čokolade i da se smjesa miksa, a kod crveno crne ide čokolade koliko i vrhnja i smjesa se ne miksa..to po meni nije nikako identičan recept!

ta.ja
15.09.2010., 17:02
I dalje smatram da je na cijeloj temi sve rečeno što bi bilo bitno za ganche kremu, a najvažnije je da vrhnje ne smije zakuhati. A sad da li ćeš staviti 200 ili 220 ml vrhnja je totalno nebitna stvar :kava:

Dlapek
15.09.2010., 17:38
Nemoj TI meni pričati kak ja nisam pročitala stranicu i pol kad ti nisi u stanju pročitati kak spada ni dva kak ti veliš pišljiva posta :rolleyes:

U prvom postu piše da ide 220 ml slatkog vrhnja i 200 g čokolade i da se smjesa miksa, a kod crveno crne ide čokolade koliko i vrhnja i smjesa se ne miksa..to po meni nije nikako identičan recept!

I nije identičan,imaš pravo.Miksanje od kreme napravi pjenušavu laganu kremu zbog mjehurića zraka ,a ako se samo promiješa ostat će čvrsta.
Ako se uopće ne miješa i vadi malim žličicama ,uz neki dodatak eto nama finih pralina.

sunčica_zg
15.09.2010., 17:52
I nije identičan,imaš pravo.Miksanje od kreme napravi pjenušavu laganu kremu zbog mjehurića zraka ,a ako se samo promiješa ostat će čvrsta.
Ako se uopće ne miješa i vadi malim žličicama ,uz neki dodatak eto nama finih pralina.

E ovo već ima neke logike ..mislim ko zna zna :D:s

Hvala dlap, puno si mi pomogla :top:

crveno-crno
15.09.2010., 18:53
I nije identičan,imaš pravo.Miksanje od kreme napravi pjenušavu laganu kremu zbog mjehurića zraka ,a ako se samo promiješa ostat će čvrsta.
Ako se uopće ne miješa i vadi malim žličicama ,uz neki dodatak eto nama finih pralina.

ja to obično za Božić radim
lani sam ih radila s višnjama, prženim lješnjacima i bademima s marcipanom( 3 vrste, ne sve u isto)...e da i sa suhim šljivama i wiskačem:cerek:

sunčica_zg
15.09.2010., 20:53
ma super ideje, nema kaj, isprobam prvom prilikom :top:

Dlapek
16.09.2010., 07:45
ja to obično za Božić radim
lani sam ih radila s višnjama, prženim lješnjacima i bademima s marcipanom( 3 vrste, ne sve u isto)...e da i sa suhim šljivama i wiskačem:cerek:

...pa sa suhim smokvama i prošekom,pa s lavandom,pa uz suhe šljive šljivovica,pa ljute papričice.Ihaaaaaaaaa!!!!!

pljuc123
16.09.2010., 09:38
u bespućima interneta nabasala sam na ovaj recept za Truffle tortu i napravila je - torta je apsolutno savršena. Obzirom da je glavnina recepta bazirana na vrhnju i čokoladi mislim da bi mogla proći pod ovaj pdf.

Evo recept.

http://valivolitorte.blog.hr/2008/10/1625472004/truffle-torta.html

Tijesto:
50 g maslaca
50 g šećera u prahu
2 žutanjaka
66 g čokolade
1/2 velike žlice gorkog kakaa
1 vanilin šećer
35 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
0.33 dl slatkog vrhnja
2 bjelanjaka
0.66 dl mlijeka

Krema:
400 ml vrhnja za šlag
700 g čokolade
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Najprije pripremite čokoladni biskvit. Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodavajte jedan po jedan žutanjak. Zatim primiješajte otopljenu i prohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Lagano umiješajte vrhnje, mlijeko te na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u okrugli kalup i na 180 stupnjeva pecite oko 15 minuta.
Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite ga da se ohladi. Napravite kremu. 400 ml vrhnja za šlag prokuhajte. Čokoladu raskomadajte i zalijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se prohladi. Od 500 ml vrhnja istucite šlag. Žlicom umiješajte šlag u čokoladnu kremu. Izlijte na tijesto i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi (najbolje preko noći).

Dlapek
16.09.2010., 10:02
u bespućima interneta nabasala sam na ovaj recept za Truffle tortu i napravila je - torta je apsolutno savršena. Obzirom da je glavnina recepta bazirana na vrhnju i čokoladi mislim da bi mogla proći pod ovaj pdf.

Evo recept.

http://valivolitorte.blog.hr/2008/10/1625472004/truffle-torta.html

Tijesto:
50 g maslaca
50 g šećera u prahu
2 žutanjaka
66 g čokolade
1/2 velike žlice gorkog kakaa
1 vanilin šećer
35 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
0.33 dl slatkog vrhnja
2 bjelanjaka
0.66 dl mlijeka

Krema:
400 ml vrhnja za šlag
700 g čokolade
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Najprije pripremite čokoladni biskvit. Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodavajte jedan po jedan žutanjak. Zatim primiješajte otopljenu i prohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Lagano umiješajte vrhnje, mlijeko te na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u okrugli kalup i na 180 stupnjeva pecite oko 15 minuta.
Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite ga da se ohladi. Napravite kremu. 400 ml vrhnja za šlag prokuhajte. Čokoladu raskomadajte i zalijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se prohladi. Od 500 ml vrhnja istucite šlag. Žlicom umiješajte šlag u čokoladnu kremu. Izlijte na tijesto i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi (najbolje preko noći).

Već ja Pellaprat napisao - ovo nema veze s ganache kremom.

pljuc123
16.09.2010., 10:16
Jebiga nema, ali je super torta pa sam pomislila da bi se ljudima koji čitaju ovaj pdf svidjela jer su se tu razmjenjivali recepti sa kombinacijama vrhnja i čokolade. I kaj sad, da se ubijem ? :D

Dlapek
16.09.2010., 10:38
Jebiga nema, ali je super torta pa sam pomislila da bi se ljudima koji čitaju ovaj pdf svidjela jer su se tu razmjenjivali recepti sa kombinacijama vrhnja i čokolade. I kaj sad, da se ubijem ? :D

Ne se ubijat!
Speci tortu i ubij se u čokoladi hehehehe.

pljuc123
16.09.2010., 10:46
Da znaš da i budem. Prognoza za vikend je nikakva, pa onda kad sam već zatvorena u četiri zida, peći tortu je sasvim dobra zabava! :)

sweetpea
04.10.2010., 00:06
Čitam ovaj čitav topic jer mi je prijateljica neki dan upravo pričala o njemu sva isprepadana kako neki tvrde da ne smije miksati kremu za tortu koja je u biti ganache..

I iskreno, dosta mi je već tih kvazi kuhara punih pametnih savjeta kojima je bitnije da dokažu teoriju na papiru nego li da pomognu osobi u pravljenju kolača/torte.. Ovdje ne bi trebala biti poanta razmetavanje uletima - Ne, to se tako ne smije raditi!!! ili - Ni slučajno se ganache ne smije miksati!!! i slične izjave.. :rolleyes:

Sve te velike kuharske nade ni u jednom trenu nisu naveli za što taj "pravi" ganache služi.. i zašto se to "nikako ne smije miksati"..
A istina je da se ganache, smjesa od čokolade i slatkog vrhnja, kad se ohladi - stvrdne.. I ako ga netko želi koristiti kao glazuru, topping za tortu ili smjesu za truffles, naravno da ga neće miksati. Ali ako je već netko u svom postu spomenuo da ga koristi kao kremu za tortu, ne razumijem da će mu netko od "strašno iskusnih kuhara" ovdje reći da se to ne smije miksati.. dapače- zabraniti da miksa jer "to onda nije ganache"...

Koga briga je li ganache ili nije.. ako se smjesa koristi za kremu u torti, naravno da će se miksati.. Je li bitnije kako će se krema zvati ili kakvog će okusa i teksture biti?? Ja uvijek glasam za okus.. :top:

Justin Thyme
05.10.2010., 11:40
1. Napraviti ganache: http://www.youtube.com/watch?v=3nVVKHw9oWU&NR=1
2. Potpuno ohladiti ganache, mijesajuci povremeno. Ne smije se stvrdnuti.
3. Umutiti mikserom, i sto je vrlo vazno, odmah upotrijebiti.

Loopy
02.12.2010., 23:06
Zanima me kako ganache kremu preliti po torti? Da ju samo polaku izlijem po sredini torte (hoće li se onda ona ravnomjerno rasporediti po površini) ili da ju malo po malo izlijevam po cijeloj površini torte? Neiskusan sam i šeprtljav u spremanju kolača, a ne znam ni kako će se ta krema ponašati pa mi nemojte zamjeriti ako je pitanje blesavo:visi:
inače, ovo je recept za tu tortu (ali samo piše preliti preko torte ali ne i kako se to preljeva pa da nešto ne uprskam radije bih se prije posavjetovao s iskusnijim i pametnijim glavama) http://www.coolinarika.com/recept/pakleno-dobra-torta/

MiaVita
02.12.2010., 23:38
Helouu!

Ovak, prije nego me opomenete, samo da velim da sam procitala cijelu temu! :D
Al nisam nasla ono sto me zanima...bar ne onak sto posto.

Naime ja sam je radila nedavno prvi put, ganache kremu jel, i takodjer mi je kao autorici ovog topica, ispala pretvrda... e sad dal je problem bio u tome sto je omjer vrhnja i cokse bio isti? Jel bolje da ima vise vrhnja? Mixala nisam, samo sam promijesala i ostavila preko noci. Koristila sam je za cupcakes, znaci na muffine sam je htjela istisnuti s onim strcaljkama za slag i kreme, da ih lijepo ukrasim, al krema je bila pretvrda da bi uopce izasla iz toga. Na kraju sam je samo nabacala na muffine sa zlicicom :ne zna::(

Sad opet planiram raditi isto to, cupcakes, za jedan rodjendan, i jako mi je bitno da dobro ispadne. Sto mi savjetujete, kak da je napravim? Vise vrhnja, mixati ili ne?

Pellaprat
03.12.2010., 00:33
Zanima me kako ganache kremu preliti po torti?
Lopyx, ne vjeruj ovakvim glupostima jer to nije ganache. Kakve ti se strahote s tim receptom mogu desiti neću ni razmišljati. Ovo je ganache.

http://www.forum.hr/showpost.php?p=25027981&postcount=31

Ganache od mliječne čokolade NE postoji.

Pellaprat
03.12.2010., 00:41
Vise vrhnja, mixati ili ne?

Ako miksaš to više nije ganache. Ako ti je bilo pretvrdo, može biti jedan od razloga opisanih u linku prethodnog posta ili nedovoljno kvalitetna čokolada. Npr.dobar ganache ne možeš dobiti ni sa jednom našom čokoladom deklariranom kao "čokolada za kuhanje."

Loopy
03.12.2010., 09:31
Lopyx, ne vjeruj ovakvim glupostima jer to nije ganache. Kakve ti se strahote s tim receptom mogu desiti neću ni razmišljati. Ovo je ganache.

http://www.forum.hr/showpost.php?p=25027981&postcount=31

Ganache od mliječne čokolade NE postoji.

Ma nisam ga ni mislio praviti s mliječnom čokoladom nakon što sam pročitao cijelu temu...ali nije to ono što me muči nego kako tu kremu što spretnije preliti po torti?postupak?

pljuc123
03.12.2010., 10:23
Pellaprat obzirom da se iz tvojih postova vidi da si vrstan čokoholičar i majstor za kolače, daj napiši neki fini recept sa ovom prefinom kremom. Božić nam stiže, pa da obogatimo svoju ponudu kolača! :)

Loopy
03.12.2010., 10:38
pljuc123 s obzirom da sam primjetio da si ovu kremu radila već podosta puta možeš li mi ti pomoći???please! :tuzni:

pljuc123
03.12.2010., 10:49
Ma i ja nisam baš imala neke sreće s tom kremom. Prvi puta mi je ispala tvrda ko kamen ali izgleda da je to zato jer sam previše miksala. Odnosno, koliko sam skužila po postovima na ovoj temi - ne bi ju se smjelo miksati uopće.
Probaj staviti koliko vrhnja, toliko čokolade ili eventualno malo čokolade više, vrhnje ugrij i PRIJE nego zakuha prelij preko izlomljene čokolade i miješaj kuhačom dok se čokolada ne rastopi. To bi ti trebalo biti prilično gusto kad se malo prohladi tako da možeš onako lagano preliti preko torte. Zbilja ne znam kakav bi ti pametniji savjet dala, sorry.
Ja sam od torte čiji sam recept napisala na početku topica na koncu odustala jer mi ni jednom ta krema nije ispala kak treba. Ali ako ti je do super fine čokoladne bombe, probaj napraviti onu TRUFFLE tortu čiji sam recept isto tu napisala. Meni je savršena i svaki put mi je ispala baš kako treba. A što se čokolade koju sam koristila tiče - Nestle tamna čokolada sa 60% kakaa mi se pokazala daleko najbolja i meni osobno najfinija.

Loopy
03.12.2010., 11:01
hm...ok. što se recepta za kremu tiče - od njega me već glava boli s obzirom da postoji hrpa varijanti ali sam se odlučio za Pellapratovu varijantu.
Ono što mene zanima, jer s glazurama sam na Vi, je kako tu kremu preliti po torti? Sve od jednom po sredini torte (i molit boga da se će se razlit po cijeloj) ili malo po malo preljevat po cijeloj torti? Ako mi slučajno ispadne toliko tvrda da se uopče ne da manipulirati s njom sipnut ću naknadno još malo vrhnja ili mlijeka (baš me briga:kava:)hm...možda ipak ne (ko zna što će tek onda od toga nastati :).
da rezimiram...zanima me kako ide postupak izljevanja kreme na tortu. :nisambaspametan:

pljuc123
03.12.2010., 11:14
Lim 32x22cm naulji i obloži masnim papirom. Na banjamariji otopi 170 g 60% čokolade. U drugoj posudi izmješaj 4 žumanjka s 50 g mljevenog šećera dok smjesa ne bude svijetla i gusta pa zatim jednolično umiješaj rastopljenu čokoladu. U posebnoj posudi izradi snijeg od 4 bjelanjka pa ga lagano umiješaj u smjesu čokolade, jaja i šećera. Smjesu izlij u lim i rastegni do rubova. Peci u pećnici prethodno ugrijanoj na 175C 15-20 min.dok se tijesto sasvim ne podigne i ne očvrsne.List masnog papira pospi kakaom, preokreni biskvit na papir, pokrij ga krpom pa pusti da se ohladi. Ovo je biskvit za đavolju roladu, ja ga kada se ohladi nasprejam s 0,5 dcl Armagnaca i ostavim mirovati (pokrivenog) preko noći.

1. šta je "banjamarija"'
2. "mljeveni šećer" - šećer u prahu?
3. šta je Armagnac i ukoliko je to neko egzotično čudo ima li kakve seljačke zamjene za to?

Loopy
03.12.2010., 11:23
1. šta je "banjamarija"
http://www.recepti-svijeta.com/banja-marija/ s tim da mi se čini da je to baš posuda posebno dizajnirana za kuhanje na paru...
3. šta je Armagnac i ukoliko je to neko egzotično čudo ima li kakve seljačke zamjene za to?
http://en.wikipedia.org/wiki/Armagnac_(drink)
Eto, može i konjak poslužiti...

ognjenka
03.12.2010., 11:28
Ganache iz knjige Chocolate bible:

http://i54.tinypic.com/1zqeums.jpg

I još iz knjige "Patisserie"

Chocolate icing (or sauce) - Also suitable for imitation ganache
8 02 (240g) chocolate couverture
3 oz (9Og) stock syrup (see page 257)
1. Melt chocolate in bain-marie.
2. Warm solution of stock syrup to approximately 120°F (49°C).
3. Add the syrup to the melted couverture, a little at a time, stirring
each addition well in. At first the mixture will thicken and
become similar to toffee but as the syrup is increased the mixture
will become thinner and approach the consistency of fondant.
4. The consistency may be slightly adjusted by the use of more
syrup if necessary. It is used like fondant for covering purposes.
When set, it forms a skin but the icing remains soft.

Ganache
1h p t (3 dl ) fresh cream
2 lb (480g) chocolate couverture (milk or plain)
1. Melt the chocolate in a bain-marie.
2. Place cream in a clean saucepan and bring to the boil.
3. Remove from the heat and stir in the melted chocolate. Whisk
until completely mixed and smooth.

Notes:
1. This mixing can be flavoured by the addition of spirits and
liqueurs and its consistency varied by altering the ratio of
creadchocolate. For a thinner mixture, increase the cream and
for a thicker one increase the chocolate.
(a) Used hot, it may be poured over a sponge (or similar base)
like fondant when it will set into a thin, soft eating coating.
(b) If refrigerated, it sets to a firm paste, which may be moulded
into chocolate centres and sweets.
(c) It may be whisked when slightly warm to produce a light
cream which may be piped into a variety of patterns like
buttercream.
2. Ganache can be used in four ways:
(d) As a filling, either on its own or mixed with other fillings.
Imitation ganache Several concoctions can be made from chocolate and liquids to give
a filling having similar properties to ganache (except flavour). The
chocolate icing recipe, once cold, makes a passable imitation.
The best imitation is to use either artificial cream or evaporated
milk instead of fresh cream.

bagno maria ili bain-marie znači na pari

Pellaprat
03.12.2010., 11:31
1. šta je "banjamarija"'
2. "mljeveni šećer" - šećer u prahu?
3. šta je Armagnac i ukoliko je to neko egzotično čudo ima li kakve seljačke zamjene za to?

1. posudu s čokoladom staviš na drugu posudu u kojoj kuha voda.
2. da
3. vrsta francuskog cognaca koji se ne zove cognac jer ne potječe iz regije Cognac pa na to nema pravo. Slobodno stavi neki drugi vrhunski cognac poput Martella ili Otarda glavno da je "uljasti", a ne "rijetki" kao npr Courvoisier.

pljuc123
03.12.2010., 11:33
A kad si već bio toliko dobar i stavio recept za biskvit, ajde nam napuni taj biskvit sa nekom kremom uz uputstva šta i kako... :cerek:

Pellaprat
03.12.2010., 14:21
A kad si već bio toliko dobar i stavio recept za biskvit, ajde nam napuni taj biskvit sa nekom kremom uz uputstva šta i kako... :cerek:

U originalnom receptu se nadjev radi od 230 g poluslatke čokolade, 3 jušne žlice Armagnaca ili Cognaca, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka i 150 g mascarponea. Čokoladu i Cognac otopiš banjamarija, makneš s vatre, umiješaš žumanjke pa snijeg od bjelanjaka. Biskvit namažeš mascarponeom na kojega naneseš čoko smjesu i zarolaš. Ovo je Christine France originalni recept. Ja još u mascarpone umiješam 2 velike žlice džema od naranči.

Pljuc123, ti si kriva što ću odmah nakon posla do Orijenta ili vidiš mogao bih do Čokolade u Heinzelovu na par šnitica Glamour torte.:mad:&:cerek:
Usput, ima li tko recept za Glamour tortu kako ju tamo rade.

pljuc123
03.12.2010., 15:25
Zahvalno se klanjam!:s A ako netko naš nije ljubitelj alkohola u kolačima, može li bez toga?

P.S.
Uživaj u kolačima! :mig:

Pellaprat
03.12.2010., 16:25
Zahvalno se klanjam!:s A ako netko naš nije ljubitelj alkohola u kolačima, može li bez toga?
P.S.
Uživaj u kolačima! :mig:

Onda meni TO nije TO, ali može. Umjesto konjaka stavi malo jačeg Twinings Lady Grey čaja u jednakoj količini. Isto bude jako fino jer se arome gorke naranče i bergamota izvrsno kombiniraju s tamnim čokoladama.

: otišao na kolače::trk:

coffeebreak
11.01.2011., 16:36
Molim pomoć. Planiram raditi tortu (čokoladni biskvit kao za sachericu) koju bi prerezala po pola i premazala ganache kremom izvana i iznutra. Biskvit će biti od 8 jaja tako da očekujem da će poprilično narasti. Kalup je promjera 30 cm.

Koju količinu ganachea da napravim? Planiram raditi pravi ganache: isti omjer čokolade i slatkog vrhnja, bez miksanja. Čini mi se da će mi 200 ml vrhnja i 200 g čokolade biti premalo... :misli:

Ispod ganachea izvana i iznutra planiram premazati tortu umakom od borovnica koji ću napraviti od Ledo borovnica (ako ih nađem), malo šećera i vode, što ću kratko prokuhati. Ako netko ima bolji recept, iako nije tema, molim ga da ga podijeli samnom.

Hvala!

shalom
18.03.2011., 21:42
Pozdrav ekipi. Pregledavam malo postove, pa imam jedno pitanje. Naišla sam na neke recepte za čokoladne biskvite u koje se stavlja rastopljena čokolada. Ja uvijek stavljam čokoladu u prahu, pa me interesira ima li neke razlike, jer je sa ovom u prahu puno jednostavnije raditi. Ispričavam se ako sa možda fulala temu - radi se znači striktno o biskvitu, ne o kremi.
Hvala :)

ta.ja
18.03.2011., 22:27
Pozdrav ekipi. Pregledavam malo postove, pa imam jedno pitanje. Naišla sam na neke recepte za čokoladne biskvite u koje se stavlja rastopljena čokolada. Ja uvijek stavljam čokoladu u prahu, pa me interesira ima li neke razlike, jer je sa ovom u prahu puno jednostavnije raditi. Ispričavam se ako sa možda fulala temu - radi se znači striktno o biskvitu, ne o kremi.
Hvala :)

Ja bih rekla da ima razlike - okus je drugačiji.

Dlapek
19.03.2011., 09:58
Pozdrav ekipi. Pregledavam malo postove, pa imam jedno pitanje. Naišla sam na neke recepte za čokoladne biskvite u koje se stavlja rastopljena čokolada. Ja uvijek stavljam čokoladu u prahu, pa me interesira ima li neke razlike, jer je sa ovom u prahu puno jednostavnije raditi. Ispričavam se ako sa možda fulala temu - radi se znači striktno o biskvitu, ne o kremi.
Hvala :)
Čokolada u prahu je mješavina šećera ,punila i nešto kakao praha.
Topljena čokolada sadrži (ovisno o postotku) najveći dio čiste kakao mase,kako maslac i malo šećera.
Razlika u okusu i teksturi tijesta je znatna.

patientia
19.03.2011., 15:05
Čokolada u prahu je mješavina šećera ,punila i nešto kakao praha.


Kojeg tocno punila?

Dlapek
19.03.2011., 15:39
Kojeg tocno punila?

na pakiranjima ne specifiraju kemijski sastav samo piše "punila" ,ali pretpostavljam da su neki derivati kukuruza ili soja kao lecitin...
Ali ti to ionako već znaš.
Zar ne?

patientia
19.03.2011., 16:14
Ne, ne znam, nisam uspjela naci sastav niti jedne cokolade u prahu, niti Kras, niti Kandit niti Zvecevo. Mislila sam da je to jednostavno naribana cokolada. Sojin lecitin se ionako nalazi i u cokoladama (tablama) i to skoro svim (nekoliko ih u bio&bio sadrzi suncokretov lecitin).

Dlapek
19.03.2011., 16:40
Ne, ne znam, nisam uspjela naci sastav niti jedne cokolade u prahu, niti Kras, niti Kandit niti Zvecevo. Mislila sam da je to jednostavno naribana cokolada. Sojin lecitin se ionako nalazi i u cokoladama (tablama) i to skoro svim (nekoliko ih u bio&bio sadrzi suncokretov lecitin).

Valjda je nekaj od toga nutra ako su napisali tu misterioznu riječ?
Vjerojatno neki kukuruzni škrob.
A čokolada u prahu je sve više nego čokolada.
Žali bože novaca.

patientia
19.03.2011., 16:48
O kojem brandu pricas?

Sophie2104
06.07.2011., 09:52
Imam problem, a vidim da nisam jedina. Prvi put kad sam radila ganache kremu ispala mi je prerijetka :confused: (nemam pojma kako), a sinoć kad sam je napravila bila je savršena, takva tekstura da je bilo milina vidjet kako je ispalo. :mig: Problem je nastao ujutro kad sam htjela na cupcakes staviti tu kremu. Preko noći u frižideru se stvrdnula kao kamen. :mad::mad::mad::mad::mad: Problem nije u slatkom vrhnju, definitivno nije u čokoladi jer sam radila sa LINDT 85% kakaa čokoladom.
Molim za pomoć; jel itko zna zakaj se to događa? Koji je pravi omjer čokolade i vrhnja (ja sam stavila 1:1)?

Dlapek
06.07.2011., 09:57
Imam problem, a vidim da nisam jedina. Prvi put kad sam radila ganache kremu ispala mi je prerijetka :confused: (nemam pojma kako), a sinoć kad sam je napravila bila je savršena, takva tekstura da je bilo milina vidjet kako je ispalo. :mig: Problem je nastao ujutro kad sam htjela na cupcakes staviti tu kremu. Preko noći u frižideru se stvrdnula kao kamen. :mad::mad::mad::mad::mad: Problem nije u slatkom vrhnju, definitivno nije u čokoladi jer sam radila sa LINDT 85% kakaa čokoladom.
Molim za pomoć; jel itko zna zakaj se to događa? Koji je pravi omjer čokolade i vrhnja (ja sam stavila 1:1)?

Ovu koja se stvrdnula malo "razbij" žlicom pa izmiksaj.Postat će mekanija i podatnija.
Odnos slatkog vrhnja i čokolade bi trebao biti 1:1 ,ali čokolada od 50-60% kakao mase.

Sophie2104
06.07.2011., 11:04
Odmah ću danas to probati sa mikserom.
Stavila sam ovu od 85% kakaa jer sam pročitala na svim portalima, forumima i na youtube-u da je bolja krema što čokolada ima više kakaa..
Hvala sveznalice :mig:

Dlapek
06.07.2011., 11:47
Odmah ću danas to probati sa mikserom.
Stavila sam ovu od 85% kakaa jer sam pročitala na svim portalima, forumima i na youtube-u da je bolja krema što čokolada ima više kakaa..
Hvala sveznalice :mig:

"krema biti bolja" ?
Pa, ne znam baš.Postotak kakao mase u čokoladi ne određuje okus ili kvalitetu same kreme,samo intenzitet čokoladnog šmeka.Minimalan je oko 52% kakao mase da bi se dobio dobar i ukusan čokoladni okus u kremi.
U tvom slučaju si trebala dodati još oko 20% slatkog vrhnja iznad uobičajene količine.

Pellaprat
06.07.2011., 12:38
...a sinoć kad sam je napravila bila je savršena, takva tekstura da je bilo milina vidjet kako je ispalo. :mig: Problem je nastao ujutro kad sam htjela na cupcakes staviti tu kremu. Preko noći u frižideru se stvrdnula kao kamen.

To neće biti zbog postotka kakao mase u čokoladi. Dobar ganache nakon hlađenja mora imati konzistenciju "paste za cipele".
Radim ga po ovoj recepturi (http://www.forum.hr/showpost.php?p=25027981&postcount=31), gdje uvijek ima više čokolade nego slatkog vrhnja i nikada se ne skrutne "ko kamen", uvijek bude lakše ili teže, ali maziv, a radio sam ga s 60, 70, i 85 % čokoladama. Ganache se tako jako hoće skrutnuti ako u njega u fazi hlađenja dođe voda ili ako ga se radi s nedovoljno kvalitetnim slatkim vrhnjem (premalo m.m.).

Dlapek
06.07.2011., 13:29
To neće biti zbog postotka kakao mase u čokoladi. Dobar ganache nakon hlađenja mora imati konzistenciju "paste za cipele".
Radim ga po ovoj recepturi (http://www.forum.hr/showpost.php?p=25027981&postcount=31), gdje uvijek ima više čokolade nego slatkog vrhnja i nikada se ne skrutne "ko kamen", uvijek bude lakše ili teže, ali maziv, a radio sam ga s 60, 70, i 85 % čokoladama. Ganache se tako jako hoće skrutnuti ako u njega u fazi hlađenja dođe voda ili ako ga se radi s nedovoljno kvalitetnim slatkim vrhnjem (premalo m.m.).

Ovaj korak u tvojoj "recepturi" je ključan :
te snažno miješajte dok smjesa ne postane čvršća

Ako samo kaniš ostaviti smjesu da se skrutne ili je još u tekućem stanju izlijevaš na podlogu ,omjer je 1:1.

Pellaprat
06.07.2011., 14:38
Ovaj korak u tvojoj "recepturi" je ključan :
te snažno miješajte dok smjesa ne postane čvršća

Ako samo kaniš ostaviti smjesu da se skrutne ili je još u tekućem stanju izlijevaš na podlogu ,omjer je 1:1.

Da, slažem se.

brodačka
03.02.2013., 18:55
Tek sad vidim da ima posebna tema za ganache. Molim vas, je li netko radio ganache (koji se kasnije miksa) s Milka noisette čokoladom? Uspijeva li to? Bojim se da ne bude pretekuće. Help please!

leeloo27
03.02.2013., 19:13
A zašto baš mora biti milka noisette?

brodačka
03.02.2013., 20:31
Zato jer ću napraviti biskvit s pistacijima i htjela bih kombinaciju lješnjak-pistacijo a i zato jer ih imam 6 već kupljenih. Dovoljno?

leeloo27
03.02.2013., 23:47
Okej, šta odmah skačeš na noge, lijepo sam te pitala bez ikakve namjere da te napadam, oametujem i sl. :)

Znam da sam negdje čitala da baš ta milka i nije zahvalna za ovakve stvari pa te zato pitam zašto baš ta čokolada, htjela sam ti reći ako je nisi kupila da rađe uzmeš neku koja se bolje ponaša u ovakvim kremama. (obično su to tamne ali meni znaju biti jake pa mi je bolje kad je mješavina tamnih i mliječnih ili kad su samo mliječne)

Dlapek
04.02.2013., 07:27
Tek sad vidim da ima posebna tema za ganache. Molim vas, je li netko radio ganache (koji se kasnije miksa) s Milka noisette čokoladom? Uspijeva li to? Bojim se da ne bude pretekuće. Help please!

Milka čokolade imaju jako nizak postotak kako mase i puno šećera i maslaca.
Teško uspijeva topljenje takve čokolade jer je premasna.

brodačka
04.02.2013., 09:25
Hvala na odgovorima.

ivanah
28.02.2013., 15:32
Radila sam ganache sa 200 g tamne čokolade (50%) i 200 ml slatkog vrhnja, i ispala mi je premekana :ne zna:. U subotu ću ju opet raditi i bojim se da ću imati isti problem. Bila je prefina ali premekana. Postupak: ugrijem vrhnje (ne da zakuha) i prelijem preko natrgane čokolade. Što radim krivo? Hvala.

Nespavalica
28.02.2013., 16:55
Ja sam isto radila kao i ti, nakon što se vrhnje i čokolada sjedinilo i čoksa otopila, ostavila sam da se ohladi na sobnoj temperaturi, onda stavila u frižider na 4 sata, izradila kratko mikserom (ali baš kratko) i ispala je savršena. Koristila čokoladu iz Lidla i Sania vrhnje (htjela sam Dukatovo ali nije bilo u trgovini). Drži ju malo duže u frižideru prije miksanja!

karlos100
28.02.2013., 17:08
Sania je biljno vrhnje?

Nespavalica
28.02.2013., 18:41
Je, biljno vrhnje je. Znam da sam zapamtila da bi trebalo biti Dukatovo, ali evo i ovako mi super ispalo.

Dlapek
01.03.2013., 10:14
Radila sam ganache sa 200 g tamne čokolade (50%) i 200 ml slatkog vrhnja, i ispala mi je premekana :ne zna:. U subotu ću ju opet raditi i bojim se da ću imati isti problem. Bila je prefina ali premekana. Postupak: ugrijem vrhnje (ne da zakuha) i prelijem preko natrgane čokolade. Što radim krivo? Hvala.

Ništa ne radiš krivo,ali nisi napisala kakva je čokolada.

ivanah
01.03.2013., 10:49
E lažem, sad sam se sjetila, pola sam stavila 70% kakaa i pola 50% kakaa, iz Lidla su obje (jedna pakirana u crveno, jedna u crno, ne znam nazive). Jel' čoksa ne valja?

Dlapek
01.03.2013., 11:15
E lažem, sad sam se sjetila, pola sam stavila 70% kakaa i pola 50% kakaa, iz Lidla su obje (jedna pakirana u crveno, jedna u crno, ne znam nazive). Jel' čoksa ne valja?

ta čokolada bi za nekih 4 sata trebala stisnuti jako čvrstu kremu.

ivanah
01.03.2013., 11:19
Hm...onda da ju napravim i stavim u friđ na 4 sata, pa tek onda izlijem na tortu? Ili je svejedno?

Dlapek
01.03.2013., 12:01
Hm...onda da ju napravim i stavim u friđ na 4 sata, pa tek onda izlijem na tortu? Ili je svejedno?

Ostavi da se krema hladi oko pola sata pa je izlij na tortu/tijesto koja mora biti u obruču.Ako je ostaviš u hladnjak morat ćeš je miksati prije nanošenja i tada je drugačije/pjenaste konzistencije.

ivanah
01.03.2013., 12:11
Super, sutra ću raditi tortu, hvala ti!

katjes
08.03.2013., 21:26
a zašto u cijeloj temi nitko neće spomene koju točno čokoladu koristi a da od nje ispadne dobar ganache? svi nešt' okolišaju :durica

katjes
08.03.2013., 21:29
zlijte u zdjelu, pustite da se ohladi, te snažno miješajte dok smjesa ne postane čvršća.

odabir riječi upućuje na to da se ručno miješa. a ljudi tu vele da su miksali.
pa nije li upravo mikser krivac za pretvrdu smjesu?! pa zna se što se desi sa vrhnjem kad ga se miksa. a što kad ga se samo lagano izmlati :ne zna: (nisam ekspert..samo razmišljam na glas)

Zla patka
08.03.2013., 21:44
a zašto u cijeloj temi nitko neće spomene koju točno čokoladu koristi a da od nje ispadne dobar ganache? svi nešt' okolišaju :durica

nekad lidlovu 52%, nekad sparovu 50%, nekad lidlovu 70% i 80% (ona od 74% mi nije bas), koristim i bijelu sparovu, razne mlijecne, razne tamne koje si kupim kad naletim negdje vani ili kod nas... svaki put mi je ganache dobar :ne zna:

treba nasjeckati cokoladu na jednake komadice i otopiti ju pa onda dodavati vruce vrhnje (nekad dodam odjednom, ali u pravilu dodajem u tri puta mijesajuci do homogenog izmejdu dodavanja)

kada koristim cokolade s vecim postokom onda u pravilu dodajem jos nesto kao aromu.

katjes
08.03.2013., 21:52
aha. a velite obična za kuhanje dorina nije neka sreća... okej, dobro je znati- jer je ta kod mene najčešća. zapravo jedina koju koristim u kolačima.

polly
08.03.2013., 21:54
....
pa nije li upravo mikser krivac za pretvrdu smjesu?! pa zna se što se desi sa vrhnjem kad ga se miksa. a što kad ga se samo lagano izmlati :ne zna: (nisam ekspert..samo razmišljam na glas)

kod ovog je obrnuto
miješanje ili mikser smjesu "napušu" tj. ulupaju zrak pa postane prozračnija a time i mekša
koji će se način izabrati ovisi o tome što se želi postić

meni ko i patki uspjeva sa svime, i sa dorinom :ne zna:

Zla patka
08.03.2013., 22:03
aha. a velite obična za kuhanje dorina nije neka sreća... okej, dobro je znati- jer je ta kod mene najčešća. zapravo jedina koju koristim u kolačima.

moze i ta, osobno ne kupujem skoro nis od krasa pa tako ni njihove cokolade

Justin Thyme
08.03.2013., 22:43
odabir riječi upućuje na to da se ručno miješa. a ljudi tu vele da su miksali.
pa nije li upravo mikser krivac za pretvrdu smjesu?! pa zna se što se desi sa vrhnjem kad ga se miksa. a što kad ga se samo lagano izmlati :ne zna: (nisam ekspert..samo razmišljam na glas)
Treba razlikovati obicni od miksanog ganachea. U miksani ide vise vrhnja, otprilike
je odnos 1:1.5 cokolade i vrhnja, dok je kod obicnog odnos otprilike 1:1. Konzistencija zavisi od cokolade i vrhnja. Masnije vrhnje i cokolada sa vise kakao maslaca daje trvdji ganache.

katjes
09.03.2013., 21:45
ništa, ja napravila nekakvi ganaš. onaj u varijanti sa dodatkom maslaca i kaplju konjaka, 230g čokolade na 2dcl vrhnja. bez ikakva miksanja.

i gledam to i mislim se je li bolje ne staviti u frižider nego u sobu, nešto hladniju od sobne temperature, cca 15°? baš da izbjegnem neke neželjene pojave, pucanje, vlaženje.

stisnit će se ionako, upiti, zar ne?

katjes
10.03.2013., 06:45
stisla se savršeno, pipnula sam, meka je krema i podatna. neće biti problema sa rezanjem,pucanjem..

al sam napravila jednu tako glupu početničku grešku :facepalm: obruč od kalupa nisam obložila najlonskom folijom.

kremu sam samo prelila, ulila, nalila. :rolleyes:

ima li načina da se to spasi pa d aipak izgleda lijepo?
nožem da prođem okolo unutar kalupa bude sve na cik-cak. :ne zna:

Dlapek
10.03.2013., 07:02
stisla se savršeno, pipnula sam, meka je krema i podatna. neće biti problema sa rezanjem,pucanjem..

al sam napravila jednu tako glupu početničku grešku :facepalm: obruč od kalupa nisam obložila najlonskom folijom.

kremu sam samo prelila, ulila, nalila. :rolleyes:

ima li načina da se to spasi pa d aipak izgleda lijepo?
nožem da prođem okolo unutar kalupa bude sve na cik-cak. :ne zna:
zagrij nož tanke oštrice i prođi uz sam rub kalupa.

Zla patka
10.03.2013., 09:17
ili ak imas brener, kratko ugrij kalup izvana i trebao bi se lako odvojiti

p.s. mislim da nece sljakati ako je kalup na kvacicu

katjes
10.03.2013., 21:30
zagrij nož tanke oštrice i prođi uz sam rub kalupa.

oo pa ovo je super. ispalo je savršeno. bolje nego da sam keljila tu najlon foliju. :top:
tnx

sydney
30.03.2013., 07:29
koliko hladiti ganache glazuru u hladnjaku?molim brzi odgovor jer sam kolač već stvaila u njeg!:) išle su 3 milka noissete i 250 gr čokolade za kuhanje te pola l hulala vrhnja (kojeg ne volem al tako je pisalo u receptu jel..). znam da nije vrhunska kombinacija al dobro.. ugl lijepo se zgusnulo za sad,samo me strah ak predugo ostavim u hladnjaku da će bit pretvrdo..

Zla patka
30.03.2013., 11:26
koliko hladiti ganache glazuru u hladnjaku?molim brzi odgovor jer sam kolač već stvaila u njeg!:) išle su 3 milka noissete i 250 gr čokolade za kuhanje te pola l hulala vrhnja (kojeg ne volem al tako je pisalo u receptu jel..). znam da nije vrhunska kombinacija al dobro.. ugl lijepo se zgusnulo za sad,samo me strah ak predugo ostavim u hladnjaku da će bit pretvrdo..

ostavi u hlandjak koliko hoces. izvadi sat do dva prije konzumacije da se stemperira i opusti.

katjes
20.12.2013., 14:42
da li je neko generalno pravilo da se ganache stavi na tek pečen kolač, još vruć? ili strogo mora biti ići na ohlađen biskvit?

ili to ovisi o vrsti biskvita?

u svim receptima je to nekako nedorečeno.

mouse
27.12.2013., 07:18
Što više čitam manje kužim,a nikad nisam radila ganache: krema se mora ohladit prije stavljanja na kolač? I drugo- hladnu je miksate ili izmiješate mutilicom (na kraju krajeva, uopće ne kužim jel ju treba ili ne mixati)

julija_8
27.12.2013., 07:39
Što više čitam manje kužim,a nikad nisam radila ganache: krema se mora ohladit prije stavljanja na kolač? I drugo- hladnu je miksate ili izmiješate mutilicom (na kraju krajeva, uopće ne kužim jel ju treba ili ne mixati)

Pa ovisi kakav kolač/tortu radiš. Npr. za kolač čoko bomba, pečeni biskvit malo poškropim mlijekom i prelijem vrućim ganašeom, ohladim na sobnoj temp. oko 1h, i onda sa kolačem u hladnjak. Kad radim tortu, prerežem biskvit, vratim ga u obruč, poškropim biskvit, prelijem sa pola još toplog ganašea, stavim drugio dio biskvita, malo se poškropi i drugi dio ganašea zalijem, i opet kao gore , sobna temp. pa hladnjak, u ovaj obvezno dodam soka od naranče ili bar extrakt :klopa:. Drugi način je da ganaše skuham dan ranije, ostavim da se skroz ohladi, i onda ga miksam (bude čvršća krema) nekad dodam još šlaga, neku aromu itd. i filam ohlađeni biskvit(ovaj način većinom koristim za torte). Sa dodavanjem šlaga (opet se mora paziti na gustoću, tu i tamo si pomognem sa želatinom) dobiješ svjetliju kremu itd. Miksani ganase može ići na cupcakes itd...

Vjerujem da će iskusnije cure imati još koju ideju.

mouse
27.12.2013., 08:32
Znači može ići na kolač i bez mixanja? Samo se tad stavlja dok je još topli?

julija_8
27.12.2013., 09:03
Znači može ići na kolač i bez mixanja? Samo se tad stavlja dok je još topli?
Da, da :D
http://www.forum.hr/showpost.php?p=38461752&postcount=3847

kao torta, znači topla krema

http://www.forum.hr/showpost.php?p=47740850&postcount=9562


Recept za tortu čoko bombu (dosta je čokolade i nije preslatko, pa se može dodati zlica šećera u kremu)

http://www.forum.hr/showpost.php?p=47741360&postcount=9564

Depeche E.
07.03.2014., 14:52
Haj :klopa:

Koju onda čokoladu staviti umjesto noisette? Par stranica prije pročitala sam kako baš i nije neka sreća staviti to jer se čudno topi :kukuc: Ta čokolada mi je preeefina :cerek: Htjela bih da bude slatkasto, a ova za kuhanje je gorka :mad:

Kaj, 300 ml vrhnja za kuhanje (koje je najbolje? :level noob: :zubo:) i onda to zagrijem na vatri ..da, da. To znam ;) I sad! Ono što mene maaalo muči jest omjer čokolade.

Vidim tu neke postotke, a ja bih, naravno, uzela Dorinu za kuhanje, cap cap toliko grama koliko mi je potrebno i to je to :rofl: Koji postotak je najbolji? I unutra još smiješam tu noisette i kaj ne bi to trebalo biti to, a?

Ja sam to ovak' zamislila :hekla:

300 ml slatkog vrhnja.
75 g čokolade za kuhanje.
100g milke noisette.

Ne bude fijasko? :503: Kuhari, pomoć molim :moli:

katjes
07.03.2014., 15:00
175 na 300 ? nisam još čula za taj omjer. savjet: nemoj! prerijetko. ili pola pola ili malko više čokolade.

Depeche E.
07.03.2014., 15:21
175 na 300 ? nisam još čula za taj omjer. savjet: nemoj! prerijetko. ili pola pola ili malko više čokolade.
S coolinarike je :503: Vidiš, dobro da sam pitala :rofl:

Dobijem ospice kada god vidim recept s tim kremema jer sam jako loša s omjerima :zubo:
Je l' bi mi, molim te, rekla koliko bi ti čokolade još dodala na taj omjer vrhnja? :cerek: :)

Moj slastičarski maksimum jesu Raffaello kuglice :rozi: :lol: ZA SADA! :raspa: Trudim se :D

Hvala ti! :kiss:

Gipsyqueen
07.03.2014., 15:29
Ovisi o receptu, ali najčešće stavljam koliko čokolade, toliko slatkog vrhnja. Vrhnje zagrijem skoro do vrenja, prelijem po natrganoj čokoladi i dobro promiješam.

Što se duže hladi, to je čvršća. Možeš i ohlađenu izmiksati pa će biti flafasta.

Ja radim s tamnom čokoladom, ali ako ti je to prejako/gorko/itd. stavi dio mliječne.:)

Depeche E.
07.03.2014., 15:36
Okej, znači ovak': stavit ću 175g čokolade (kuhanje+noisette :cerek:) i jednako toliko vrhnja? :)

:ziheraš: :brukica:

Je, željela bih da bude flafasta :cerek: :Slin: Ostavila bih je da se hladi na sobnoj temperaturi. Pola sata-sat?
I kada to sve bude gotovo, stavila bih sve u frižider do sljedećg dana :klopa:

Samo da mi ne zafali pa da pola kolača ne ostane siroto :503: :zubo: :lol: Cure, hvaaala vam puno! :grli:

Gipsyqueen
07.03.2014., 15:48
Yes. Koliko-toliko.:D

Možeš je tako ostaviti da se smlači i onda stavi u hladnjak. Koliko ti je velik kolač, biskvit ili što već? :D

Depeche E.
07.03.2014., 15:55
Yes. Koliko-toliko.:D

Možeš je tako ostaviti da se smlači i onda stavi u hladnjak. Koliko ti je velik kolač, biskvit ili što već? :D

Super :cheer: Na putu sam da uspijem :rofl: Meditirat ću sutra prije pripremanja :lol:

Hmm, a joj :zubo: ..ne znam baš točno, ALI onako, prosječan protvan neki, ovakav (http://www.fotos-hochladen.net/uploads/p1330920ce9lsx3n1i.jpg) :)
Mene su uvijek mučile te mjere i omjeri pa zato volim raditi te jednostavne kolače :cerek: :D

Ali ovaj put riskiram :mljacko:

Gipsyqueen
07.03.2014., 16:07
Super :cheer: Na putu sam da uspijem :rofl: Meditirat ću sutra prije pripremanja :lol:

Hmm, a joj :zubo: ..ne znam baš točno, ALI onako, prosječan protvan neki, ovakav (http://www.fotos-hochladen.net/uploads/p1330920ce9lsx3n1i.jpg) :)
Mene su uvijek mučile te mjere i omjeri pa zato volim raditi te jednostavne kolače :cerek: :D

Ali ovaj put riskiram :mljacko:
Ma bit će to dobro.:)

Što želiš s ganacheom? Daj mi opiši malo kakav si kolač zamislila. Pitam zato što je većina ovakvih tepsija oko 40-45cm po dužini, pa da ti ne bi falilo ganachea.:o

Depeche E.
07.03.2014., 16:15
Lambadu :klopa: :cerek: :D

A gledam te recepte i grozna mi je ta klasična čokoladna glazura preko jer, a djeluje mi ružno :zubo: Pa sam zamislila da gore stavim nešto tak' lijepo i fino :) Ako znaš kakva čokolada ide na Monte kolač (Možda je to ova, ma mislim da čak i je :cerek:) Kada radim kolač, želim da to i vizualno bude "njam" pa bih zato htjela premazati kolač tom preedivnom kremom :)

Btw. lurkam ti blog :Slin: Predivan je.

Gipsyqueen
07.03.2014., 16:53
Lambadu :klopa: :cerek: :D

A gledam te recepte i grozna mi je ta klasična čokoladna glazura preko jer, a djeluje mi ružno :zubo: Pa sam zamislila da gore stavim nešto tak' lijepo i fino :) Ako znaš kakva čokolada ide na Monte kolač (Možda je to ova, ma mislim da čak i je :cerek:) Kada radim kolač, želim da to i vizualno bude "njam" pa bih zato htjela premazati kolač tom preedivnom kremom :-)

Btw. lurkam ti blog :Slin: Predivan je.

Hvala! :cerek:

Ako bi ti to namazala kao glazuru, onda bi trebalo biti dovoljno ganachea. Slično je kao za Monte kolač. :)

Ako ti želiš, možeš ganache, kad se malo ohladi preliti po kolaču i onda staviti kolač u hladnjak da se hladi i glazura stisne. Ne moraš ganache mazati hladan kad se već stvrdne, niti miksati.
Mislim, kako želiš, ali samo pripazi da ti ovaj donji dio - narančasti i bijeli ne bude tekuć, nego fino ohlađen i da na to ne ide topli ganache, da ti se ne rascopa sve.:o

Depeche E.
07.03.2014., 17:16
E pa da, da :) I mislila sam tak napraviti :klopa: Izračunala sam da bi se to kroz sat vremena ohladilo (na sobnoj temperaturi, je l' :D) Taj narančasti i bijeli dio :cerek: Eh, da. Imam još jedno pitanje :zubo: Koji je šlag najfiniji za to? :klopa:

Gipsy, hvala ti, puuuuno si mi pomogla :grli: Javim kako je ispalo, a ako bude lijepo, onda ću i slikati :lol:

Gipsyqueen
07.03.2014., 23:13
Nema na čemu.:grli: Samo ti slikaj i zakelji.:lux:

Kad vidiš da ti se narančasti i bijeli sloj stegnuo, da se ne drma previše, onda stavi glazuru. Ako ti bijeli sloj bude mekan/tekuć, glazura će propasti kroz njega.:o

Preporučam da te stvarčice za kolače kupiš u Lidlu. Povoljno je i kvaliteta je skroz ok. Tamo imaš i čokoladu za kuhanje i one s više posto kakaa, slatko vrhnje,... Slatko vrhnje je u malom kockastom, crvenom tetrapaku i košta oko 5kn, 2dl.

katjes
08.03.2014., 05:58
A koje su cake sa bijelim ganašem, bijela (lidl) cokolada?


Mučila se tipkati ovo jednim prstom u Lumiušestodvajs

bilaboja32
08.03.2014., 07:22
Za bijeli ganche postupak je isti.
Zagrijat vrhnje do vrenja, prelit izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolade ne otopi.
Omjer bijele čokolade i slatkog vrhnja je 2:1

katjes
08.03.2014., 08:26
Aha duplo vise bijele jer je mekanija od crne. :top:


Mučila se tipkati ovo jednim prstom u Lumiušestodvajs

Zla patka
08.03.2014., 10:38
ako nemas kvalitetnu bijelu coksu onda cak 3:1

katjes
08.03.2014., 11:24
Paaa ona, lila pakiranje, lidl :ne zna:


Mučila se tipkati ovo jednim prstom u Lumiušestodvajs