View Full Version : Povezivanje
Jel mi može netko reći kako povezati dva računala. Oba imaju mrežnu karticu. Je li ih dovoljno spojiti ethernet kabelom i konfigurirati mrežu ili mi treba još nešto.
E da kad sam već kod toga, jel se može imati više lan mreža na jednom računalu. Npr umrežen si u jednu mrežu a onda samo promjeniš kabel i na drugoj si mreži - bez mjenjanja ikakvih postavki. Ili svaki put moraš to nanovo štimati?
U nadi da ćete mi dopustiti prekoredan upis srdačno vaš ......
Za direktno spajanje dvaju PC-a preko mreže trebat će ti cross-over ethernet kable, ili dva obična kabela i ethernet hub.
Možeš imati i više kartica u jednom stoju, pa biti na dvije mreže istodobno, a možeš i tako kako ti želiš, imati jednu karticu, a u nju uštekavati kabel od jedne ili druge mreže (servera). Ali tada ti IP-adresa (ako se radi o IP mreži) mora biti dinamička, tako da ti kod svakog prištekavanja mrežnog kabla server odgovarajuće mreže može pridodjeliti novu IP adresu.
Thurgood
13.02.2003., 14:58
što se cross-over kabla tiče - ako znaš s alatom nađi si shemu na internetu, samo progooglaj i ispast će ti negdje. nije komplicirano, koristi 2 parice koje su malo drugačije raspoređene u konektorima- može se upotrijebiti klasičan 4-žilni telefonski kabel.
za postavke povezivanja 2 kompa u XP imaš wizard koji više-manje sve sam obavi
Puno hvala. Budem probao. By the way jel ima kupit gotov cross over kabel?
Thurgood
13.02.2003., 20:01
ima,sigurno. ako ga ne nađeš u svakom kompjuterskom servisu ti to mogu napraviti za kavu
ako si iz Bj ili okolice napravim ti ga ja za kavu ;)
Ma to me prof na faksu zadužio (ono u stilu : traži se dobrovoljac - istupi ) da mu smislim kako da može biti i na mreži i spojen sa drugim kompom u kancelariju pa nek si kupe kabel, da im ja ne bi još i sastavljao to.
Hvala još jednom!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.