View Full Version : Selektivna koloracija
stunt46
23.02.2010., 12:02
Da ne otvaram temu pitam tu (valjda ne smeta) :D
Dakle zanima me kako da napravim na slici sljedeće: želim sliku stavim u c/b ali želim ostaviti neke detalje u boji. Znam kako napravit c/b sliku ali ne znam kako da pojedine elemente na slici ostavim u boji. Zna netko? Imam photoshop 7.0, photoscape, gimp 2. Može i neki drugi program pa lako skinem, i usput me zanima koje programe koristite vi iskusniji za obradu slika?
Zahvaljujem :)
EDIT: u photoscape-u imam opciju "Region (Out of Focus)" s kojom mogu napraviti nešto slično ovome što želim ali ne mogu recimo neki auto dovoljno precizno ostaviti u boji jer imam zadani krug koji mogu povećat ili smanjit ali ne mogu napravit oblik koji želim. Nadam se da ste skužili :zubo:
Evo sad kužite što želim. :D http://farm1.static.flickr.com/45/121133032_6607a9c9b1.jpg
croreiki
23.02.2010., 12:17
to je prilično neukusno. nemoj to raditi.
Nemam pojma kak se to radi, ali se slazem da je to tak-tak, nikud nikam i sl.
Francesca
23.02.2010., 12:33
meni je to isto bezveze :(
stunt46
23.02.2010., 12:37
O ukusima se ne raspravlja :zubo: i ne mislim napravit ovako kao na ovoh slici s autom, stavio sam ju za primjer. Imam u planu nešto drugo :D
Svemogući
23.02.2010., 12:41
Čovjek pita kako se nešto napravi i Vi mu date ovakve odgovore. Svaka čast.
Upiši "selective coloring photoshop" i dobiješ brdo rezultata i sigurno ima za 7.0 verziju, ja bih ti napisao ali radim sa CS4 i ne znam jel u photoshopu 7.0 isto vrijedi.
Pozdrav
Jedan od rezultata http://www.photos-of-the-year.com/articles/colors/
stunt46
23.02.2010., 12:44
Hvala! :top:
Čovjek pita kako se nešto napravi i Vi mu date ovakve odgovore. Svaka čast.
A ja sam mislil da je forum za razmjenu misljenja :bonk:
Eto ima nas vise koji mislimo do to nije, u najmanju ruku sretno rjesenje.
Bez ljutnje :kava:
ako je moguće, nek komentari budu konstruktivni, a ne samo "ja to volim - ne volim"
mamurni
23.02.2010., 13:30
Imam doma par stranica "5 formata ..(2 ili 3) sa slikama....tutorial za to. Ako stignem poskeniram pa ti uploadam negdje...i dam link.... nije ti ot neki bad napravit. Ja sam to probao, nije mi bilo bash neshto. Iako je moje mišljenje da svaka prilika i svak afotka ima svoj pristup i tehniku :kava: Možda bi htio izdvojiti recimo biljarske kugle u bojama na CB pozadini... :ne zna:
stunt46
23.02.2010., 13:56
Upravo tako, i nešto što je meni lijepo tebi nije i obruto. Uglavom sam skužio kako napraviti to što me zanimalo ali imam problem, stavim sliku u c/b i healnig brush-om vratim boju ali ona ostaje samo dok držim tipku miša odnosno ostaje sve dok "bojam" čim pustim tipku vrati se nazad odnosno taj dio koji sam "obojao" opet postane c/b. Vjerujem da je negdje u postavkama nešto zbrčkano ali gdje i što?
DiscoDave
23.02.2010., 14:06
nisam siguran pitaš li kako da selektiraš određeni dio ili...
nakon što odselektiraš to što želiš u boji, staviš selection/inverse selection tako da ti selektira sve osim tog dijela koji hoćeš u boji i zatim mu (tome što ti je ostalo selektirano) skineš saturaciju boje - ostaje ti grayscale. ne diraj po formatima jer format mora biti "u boji".
možeš se igrati i sa layerima s time da izrežeš to što želiš u jedan layer (pazi pri kreiranju layera ne background color nego transparent) paste u njega, ispod njega (u recimo background) cijelu sliku a na taj backgroung layer skineš boju i dobio si željeno.
disclaimer: pokušavam laički objasniti; inače čak i google picasa ima mogućnost "kruga" u boji, a ostatka c/b, čak te i za feather pita
probaj duplicirati background, desaturirati kopiju, dodati layer mask i po njoj bojati crnim kistom.
stunt46
23.02.2010., 14:20
Opet mi se događa to da mi nakon što pustim tipku nestane "obojano" :ne zna: Probao sam s "pattern stamp" i s njim uspijem željeno pa čak i onako kako mi odgovara. Ugl. za sad sam skužio što me zanimalo a kasnije kad budem radio fotku ako zapne postam tu u temu problem. :D Hvala svima na pomoći :top:
ako je moguće, nek komentari budu konstruktivni, a ne samo "ja to volim - ne volim"
E, sad bi i da imamo kristalnu kuglu.
Ako se vec seljakaju teme s cata onda bi bilo fer napisati nekaj tipa "od sad" konstruktivni komentari, mozda ne tocno tak, ali u tom smislu.
Ovo sad ispada ko da nam gledas kroz prste, a nekak i nije bas tak :D
malo zugam
:zubo:
croreiki
23.02.2010., 17:21
ja sam dao konstruktivan komentar , briga me. :)
malo zugam
:zubo:
malo trolaš :kava:
Euronymous
23.02.2010., 21:09
a nemojte mu preporučat layer mask i slične metode jer to nije za početnike i dodatno zakomplicirava stvar
samo otvori sliku, klikni Ctrl+a pa Ctrl+c pa Ctrl+v i to će ti uduplat tvoju sliku u još jedan layer, no toga uopće nemoraš biti svjestan, nego samo odi na image>adjustments>desaturate i zatim odaberi neki select tool, recimo lasso ili polygonal i probaj što preciznije označi objekt koj želiš da bude u boji. kada ga zaokružiš, samo tipka Del
evo još kraće, bez imalo mozga:
Ctrl+a, Ctrl+c, Ctrl+v, image>adjustments>desaturate, selektiraš željeni objekt, tipka Del
(nakon selektanja, možeš i otić na select>modify>feather i namjestiš na recimo 1 pixel ako ti je fotografija oko 800px po široj stranici i tek onda tipka Del, razlog ovog feathera je da ti rubove učini finijima)
(samo pazi da kod saveanja namjestiš na jpg, a ne psd sliku što će ti prvotno biti ponuđeno jer se radi o dva lejera pa je psd format po difoltu)
stunt46
23.02.2010., 21:46
Znam ove stvari koje si napisao (naravno osim ovih oko c/b - boja) no ipak hvala :top:
gle, ak mu već hoćeš pomoć, ona mu veliš crl-j pa mu to podupla layer....a ne selekt/kopi/pejst
osim toga, layer masks fakat nisu komplicirana stvar...crni kist na laganini i samo farbaš po predmetu...
ako kaj zezneš, farbaš bijelim kistom....i nisi ništa obrisao...pa je lakše vratit stvari ako se odlučiš neku drugu jabuku promjenit u c/b
Euronymous
23.02.2010., 22:09
pitajmo ga jel zna što je layer mask, a nisam vidio da je itko tu objasnio kako ga stvoriti tj na čemu ga primijeniti, a za ctrl+j nisam znao, hvala
ja mislim da je ovo s layer mask možda najjednostavnije. a lako se izguglaju osnove layer maska. i bolje se nauči raditi s photoshopom, nego kad dobiješ gotove kratice. ;)
Euronymous
24.02.2010., 00:24
a gle, mogao je onda i izguglati i selektivnu desaturizaciju pa ono, nije.. zato mu i jesam dao kratice ukoliko mu je fotošopiranje trebalo samo ovaj put :mig:
stunt46
24.02.2010., 09:06
Hvala na pomoći :) Al mene i dalje muci zašto ne mogu kistom vraćati boju?? Kad selektiram i tipk del onda ide i vrati se boja i ostaje al kad kistom radim boja ostaje dok ne pustim tipku kad se vrati opet na c/b, zašto?
probaj ovako. desaturiraj sliku (image - adjustments - hue/saturation - saturation na -100). izaberi History (ne healing) brush tool i bojaj po željenim djelovima. i to je sve. nema layera ni ičeg kompliciranog.
stunt46
25.02.2010., 09:44
To je to, hvala! :D
mihaela,
23.03.2010., 15:13
Postoji jedan program zove se : Tintii
Neke stvari će odlično obojat, ali nije uvijek baš dobar
Al probaj !
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.