View Full Version : Francuska salata + varijacije
blondie_30
14.02.2003., 15:55
Mljac; moram je napravit za vikend, evo ja cu svoj recept a zanime me i kako ju vi radite. Thanks.
- grasak i mrkva smrznuto kupim - skuhati (naravno ;) )
- dva jaja tvrdo skuhana - na kockice
- krumpir na kockice narezem i skuham (OK, nekada i bez krumpira jer se ta s krumpirom ne ostavlja za drugi dan al ovako mi je bolja)
- kisele krastavce na kockice
- sve pomjesati kada se ohladi, spricnem malo octa (onaj neutralni balzamico)
- majonezeeeeeeee
I da, uvijek me zuc boli iza toga, al to je takooooooooo dobro :top:
el_mariachi
14.02.2003., 16:44
Ovaj vikend je rezerviran za cuganje sa starom ekipom.
Nego ja stavim i sunku u francusku. Po meni je ovo sto si ti opisala tzv ruska salata ili je pak obrnuto:confused:
Naravno dva dana se moze jesti bez problema ali treci bas ne bih savjetovao.
B_30: A da izbacic krastavce ako te zuc boli ?
blondie_30
14.02.2003., 16:47
el_mariachi kaže:
Nego ja stavim i sunku u francusku. Po meni je ovo sto si ti opisala tzv ruska salata ili je pak obrnuto:confused:
Mislim da je obrnuto; mislim da sunka ide u rusku. U svakom slucaju obje su :top:
Sto se tice zuci - lako za krastavce, majoneza i jaja su koma. Al nema sanse da se odreknem majmuneze :p
el_mariachi
14.02.2003., 16:51
Ma ne znam bas al neka ti bude. Mislim Rusi nisu bas cesto vidjeli sunke.
Jesi u pravu za majmunezu jer zbilja ne bi stimalo. Napravi i ovo kad dodjem do BW :D
Evo recepta za rusku (http://www.absoluterecipes.com/salads/russian-salad.html) ali bez sunke.
Ja u francusku metnem i na sitne kockice narezanu oguljenu jabuku (kiselkastu). To metnem kad je vec majoneza nutra i brzo se radi i stavlja i odmah umijesa da jabuka ne promijeni boju.
Kako su te kiselkase u principu male, jedna je uvrh glave.
To se poslije zapravo opce ne kuzi da je jabuka, a osvjezi i da jedan poseban smek.
Znam da neki stave i na sitne kockice narezan sir koji nije jako aromatican.
zucchera
14.02.2003., 16:58
blondie_30 kaže:
- majonezeeeeeeee
Off topic: E od te majoneze i kiselog te boli zuc, operirala sam zuc prije par godina i obicno masne, kisele, teskozastomakdaobradi stvari shkode.
Ja nikad cula da se stavlja krumpi i kisel krastavac u rusku, osim grashak i mrkve, jaja stavljam i kukuruz. Volim dekorirat sa crne masline.
Sandra October
14.02.2003., 18:34
:( :( :(
ewwwwwwwww.
mogla bi valjda umrijeti od gladi kraj francuske i inih na temu salata
ja uz majonezu dodam jedno vrhnje i zlicu senfa i onda je fina socna i mljac :)
I ja stavljam malo senfa i malo vrhnja.
I uglavnom ju radim bez krumpira, tako da napravim malo vishe u "lazhnoj" nadi da ce biti bar za dva dana :rolleyes:
IOnache, probajte staviti unutra jabuku - kako je vec gore savjetovano, te kuhani korijen celera narezan ili nariban. Jako ukusno i malo drugachije :)
Ja osim šunke stavim i sir. Ali samo ementaler dolazi u obzir, sa drugim sirom je bezveze. A od majoneza u obzir mi dolazi samo hellmans (valjda se tako piše).
I nikad ne stavljam kupovni zaleđeni grašak i mrkvu, jednostavno nije isto.
Grashak smrznuti josh kako tako...ali mrkva...bljak. Uopce mi nije isto.
blondie_30 kaže:
- grasak i mrkva - skuhati (naravno ;) )
- krumpir na kockice narezem i skuham (OK, nekada i bez krumpira jer se ta s krumpirom ne ostavlja za drugi dan al ovako mi je bolja)
- majonezeeeeeeee
Baš takvu + šunka spremio ja jučer za dječji rođendan
I došli gosti, pa još gostiju, pa još... I vadim ja pršut, sir, salame, slane inćune, bakanalije, 5 vrsta kolača, satrali tortu... i sjetim se oko 10 navečer (20 ljudi još kod mene) da sam zaboravio tu francusko-rusku kojalijeveć salatu :confused:
I stavim ja to na stol, i smažu SVE :confused:
Gdje li im je stalo? Kako mogu nakon svega? :confused:
penelopa
20.02.2003., 09:04
Jesi li ti imao mozda Svebe na rodjendanu:confused: :D
Ti zderu, ako je besplatno, dok se ne raspuknu:rolleyes:
Ne znam meni se ne svidja to sa jabukom. Uglavnom nigdje ne volim francusku osim doma jer svatko ima neku svoju varijaciju na koju nisam naviknut.
-grasak
-krumpir
-mrkva
-krastavac
brdo majoneze :D
thats all
zbilja obozavam francusku :p
Ne tako davno i ja sam imala ovu temu.
Ja sam izbacila krumpir, otkrila majonezu s maslinovim uljem, a ja uz zlicicu senfa, dodam i vino u kojem sam drzala cesnjeve cesnjaka min. 2 sata. Naravno ne previse vina, ono daje malo slatkastiji okus francuskoj, a vrhnje kiselost i to se super uklapa, nije preslatko , pa pokusajte.
Mrzim krumpir star 2-3 dana, a francuske se uvijek napravi za bar 3 dana, u nasoj kuci.
"Zvijezda" mi je dala dobru ideju, moze se i tuna ili sardina ili kukuruz dodati u francusku i evo novoga okusa.
Namche, ja sam rekla "fuuuuj" kad sam cula to za kiselu jabuku. Nije mi zao sto sam probala.
Da, zaboravila sam na bijeli papar, ja ga uvijek malo nameljem u salatu (samo par puta okrenem mlinac). Moze i crni, ali mi se onda bas ne svidjaju one crne tockice.
sailor kaže:
I stavim ja to na stol, i smažu SVE :confused:
Gdje li im je stalo? Kako mogu nakon svega? :confused:
Da nisam ja bila kod tebe?:confused: :D :D
Tija kaže:
Da nisam ja bila kod tebe?:confused: :D :D
;)
Sila necista
20.02.2003., 16:56
[QUOTE]sailor kaže:
[B]Baš takvu + šunka spremio ja jučer za dječji rođendan
Aleluja...:confused: Konačno jedan koji kuha, a ono profilu
"occupied" ;) Ah, sudbo kleta..:(
Blaise kaže:
Namche, ja sam rekla "fuuuuj" kad sam cula to za kiselu jabuku. Nije mi zao sto sam probala.
Ali , ja sam rekao fuj kad sam probao;) :D
Sila necista kaže:
[QUOTE]sailor kaže:
[B]Baš takvu + šunka spremio ja jučer za dječji rođendan
Aleluja...:confused: Konačno jedan koji kuha, a ono profilu
"occupied" ;) Ah, sudbo kleta..:(
:D :D
sailor kaže:
:D :D
A tebi dragooo....:B :B
Tija kaže:
A tebi dragooo....:B :B
Ego do nebesa :D
Winona2
22.02.2003., 13:29
blondie_30 kaže:
Mljac; moram je napravit za vikend, evo ja cu svoj recept a zanime me i kako ju vi radite. Thanks.
- grasak i mrkva smrznuto kupim - skuhati (naravno ;) )
- majonezeeeeeeee
ja zamjenim pola majoneze s nekim jogurtom light ( koji nije jako kiseo ) , salata je laganija a i zeludac je zahvalniji ;)
Winona2
22.02.2003., 13:30
el_mariachi kaže:
Ma ne znam bas al neka ti bude. Mislim Rusi nisu bas cesto vidjeli sunke.
Jesi u pravu za majmunezu jer zbilja ne bi stimalo. Napravi i ovo kad dodjem do BW :D
Evo recepta za rusku (http://www.absoluterecipes.com/salads/russian-salad.html) ali bez sunke.
ruska je sa sunkom...definitvno...i zuc reagira definitvno na jaja ( zuti dio jaja )...
Ne, s jabukom to nije to!!!
Nedavno sam na jednom rodjendanu jela francusku s toliko majoneze da se morala traziti u tragovima. Valjda samo da poveze sastojke. Pa sta je tim ljudima!!!!!!!!!!:eek: U francusku ide brdooo majoneze. Priznajme da stvaim onu light jer se gutim u tome pa mi malo tesko posle.
I da, smrznuti grasak nikad nema onaj pravi okus. Za mrkvu da ne govorim.
bloody sailor moon
23.02.2003., 00:56
blondie_30 kaže:
al to je takooooooooo dobro :top:
a znaaaaaaaaaaammmm :D :p
...nEvrmajnd...
23.02.2003., 14:20
..ajme francuska salataaaaaaaa..to je tako dobroooooo..al bed je šta je u mojoj kući ima samo na uskrs i božić!:(
bloody sailor moon
23.02.2003., 15:14
...nEvrmajnd... kaže:
[Bal bed je šta je u mojoj kući ima samo na uskrs i božić!:( [/B]
a kod meNe je uvijeK imaaaaaaa.............. ;)
preseLi se koD mene.... :B
...nEvrmajnd...
24.02.2003., 11:30
..e bloody dolazim kod tebe na francusku ovaj vikend!!jel možeee?:D :p
smotana2001
04.03.2003., 13:11
A ja se pravila da jedem rusku kad sam u francusku narezala domaću dimljenu kobasicu :D :D :D ...mljac...mljac...
blondie_30
23.06.2003., 11:08
E da; probala sam nesto jucer - staviti malo hrena. Fino je i malo je laganija (barem se cini ;) )
Znate li da Francuzi nikad nisu culi za francusku salatu???
el_mariachi
23.06.2003., 12:13
olala kaže:
Znate li da Francuzi nikad nisu culi za francusku salatu???
A Svedjani nisu culi za svedski sto.
off:
Spanjolci nisu culi za spanjolski sex vec ga zovu kubanski :D
poznavala sam jednu Ruskinju i jednu Ukrajinku,i obje su mi rekle da one tu nasu rusku salatu zovu francuska.
"french fries"-su belgijski. "pom" u pomfritu je jabuka jer je krompir na francuskom jabuka iz zemlje.
umjesto smrznutog ili svjezeg graska i mrkve prakticna varijacija je ono iz konzerve.vise grahorica +mrkva samo obogacuju i ne stete ukus francusko ruske salate).
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.