PDA

View Full Version : Francuska salata + varijacije

blondie_30
14.02.2003., 15:55
Mljac; moram je napravit za vikend, evo ja cu svoj recept a zanime me i kako ju vi radite. Thanks.

- grasak i mrkva smrznuto kupim - skuhati (naravno ;) )
- dva jaja tvrdo skuhana - na kockice
- krumpir na kockice narezem i skuham (OK, nekada i bez krumpira jer se ta s krumpirom ne ostavlja za drugi dan al ovako mi je bolja)
- kisele krastavce na kockice

- sve pomjesati kada se ohladi, spricnem malo octa (onaj neutralni balzamico)
- majonezeeeeeeee

I da, uvijek me zuc boli iza toga, al to je takooooooooo dobro :top:

el_mariachi
14.02.2003., 16:44
Ovaj vikend je rezerviran za cuganje sa starom ekipom.

Nego ja stavim i sunku u francusku. Po meni je ovo sto si ti opisala tzv ruska salata ili je pak obrnuto:confused:
Naravno dva dana se moze jesti bez problema ali treci bas ne bih savjetovao.

B_30: A da izbacic krastavce ako te zuc boli ?

blondie_30
14.02.2003., 16:47
el_mariachi kaže:
Nego ja stavim i sunku u francusku. Po meni je ovo sto si ti opisala tzv ruska salata ili je pak obrnuto:confused:

Mislim da je obrnuto; mislim da sunka ide u rusku. U svakom slucaju obje su :top:

Sto se tice zuci - lako za krastavce, majoneza i jaja su koma. Al nema sanse da se odreknem majmuneze :p

el_mariachi
14.02.2003., 16:51
Ma ne znam bas al neka ti bude. Mislim Rusi nisu bas cesto vidjeli sunke.
Jesi u pravu za majmunezu jer zbilja ne bi stimalo. Napravi i ovo kad dodjem do BW :D

Evo recepta za rusku (http://www.absoluterecipes.com/salads/russian-salad.html) ali bez sunke.

Blaise
14.02.2003., 16:53
Ja u francusku metnem i na sitne kockice narezanu oguljenu jabuku (kiselkastu). To metnem kad je vec majoneza nutra i brzo se radi i stavlja i odmah umijesa da jabuka ne promijeni boju.
Kako su te kiselkase u principu male, jedna je uvrh glave.
To se poslije zapravo opce ne kuzi da je jabuka, a osvjezi i da jedan poseban smek.
Znam da neki stave i na sitne kockice narezan sir koji nije jako aromatican.

zucchera
14.02.2003., 16:58
blondie_30 kaže:
- majonezeeeeeeee

Off topic: E od te majoneze i kiselog te boli zuc, operirala sam zuc prije par godina i obicno masne, kisele, teskozastomakdaobradi stvari shkode.

Ja nikad cula da se stavlja krumpi i kisel krastavac u rusku, osim grashak i mrkve, jaja stavljam i kukuruz. Volim dekorirat sa crne masline.

Sandra October
14.02.2003., 18:34
:( :( :(

ewwwwwwwww.

mogla bi valjda umrijeti od gladi kraj francuske i inih na temu salata

nika
14.02.2003., 19:55
ja uz majonezu dodam jedno vrhnje i zlicu senfa i onda je fina socna i mljac :)

magic
14.02.2003., 20:19
I ja stavljam malo senfa i malo vrhnja.

I uglavnom ju radim bez krumpira, tako da napravim malo vishe u "lazhnoj" nadi da ce biti bar za dva dana :rolleyes:

IOnache, probajte staviti unutra jabuku - kako je vec gore savjetovano, te kuhani korijen celera narezan ili nariban. Jako ukusno i malo drugachije :)

Tija
14.02.2003., 20:27
Ja osim šunke stavim i sir. Ali samo ementaler dolazi u obzir, sa drugim sirom je bezveze. A od majoneza u obzir mi dolazi samo hellmans (valjda se tako piše).
I nikad ne stavljam kupovni zaleđeni grašak i mrkvu, jednostavno nije isto.

magic
14.02.2003., 21:13
Grashak smrznuti josh kako tako...ali mrkva...bljak. Uopce mi nije isto.

sailor
19.02.2003., 16:03
blondie_30 kaže:

- grasak i mrkva - skuhati (naravno ;) )
- krumpir na kockice narezem i skuham (OK, nekada i bez krumpira jer se ta s krumpirom ne ostavlja za drugi dan al ovako mi je bolja)

- majonezeeeeeeee

Baš takvu + šunka spremio ja jučer za dječji rođendan

I došli gosti, pa još gostiju, pa još... I vadim ja pršut, sir, salame, slane inćune, bakanalije, 5 vrsta kolača, satrali tortu... i sjetim se oko 10 navečer (20 ljudi još kod mene) da sam zaboravio tu francusko-rusku kojalijeveć salatu :confused:

I stavim ja to na stol, i smažu SVE :confused:

Gdje li im je stalo? Kako mogu nakon svega? :confused:

penelopa
20.02.2003., 09:04
Jesi li ti imao mozda Svebe na rodjendanu:confused: :D
Ti zderu, ako je besplatno, dok se ne raspuknu:rolleyes:

Namche
20.02.2003., 09:44
Ne znam meni se ne svidja to sa jabukom. Uglavnom nigdje ne volim francusku osim doma jer svatko ima neku svoju varijaciju na koju nisam naviknut.

-grasak
-krumpir
-mrkva
-krastavac
brdo majoneze :D

thats all
zbilja obozavam francusku :p

ankada
20.02.2003., 11:41
Ne tako davno i ja sam imala ovu temu.
Ja sam izbacila krumpir, otkrila majonezu s maslinovim uljem, a ja uz zlicicu senfa, dodam i vino u kojem sam drzala cesnjeve cesnjaka min. 2 sata. Naravno ne previse vina, ono daje malo slatkastiji okus francuskoj, a vrhnje kiselost i to se super uklapa, nije preslatko , pa pokusajte.
Mrzim krumpir star 2-3 dana, a francuske se uvijek napravi za bar 3 dana, u nasoj kuci.
"Zvijezda" mi je dala dobru ideju, moze se i tuna ili sardina ili kukuruz dodati u francusku i evo novoga okusa.

Blaise
20.02.2003., 11:47
Namche, ja sam rekla "fuuuuj" kad sam cula to za kiselu jabuku. Nije mi zao sto sam probala.

Da, zaboravila sam na bijeli papar, ja ga uvijek malo nameljem u salatu (samo par puta okrenem mlinac). Moze i crni, ali mi se onda bas ne svidjaju one crne tockice.

Tija
20.02.2003., 12:55
sailor kaže:

I stavim ja to na stol, i smažu SVE :confused:

Gdje li im je stalo? Kako mogu nakon svega? :confused:

Da nisam ja bila kod tebe?:confused: :D :D

sailor
20.02.2003., 14:14
Tija kaže:
Da nisam ja bila kod tebe?:confused: :D :D

;)

Sila necista
20.02.2003., 16:56
[QUOTE]sailor kaže:
[B]Baš takvu + šunka spremio ja jučer za dječji rođendan

Aleluja...:confused: Konačno jedan koji kuha, a ono profilu

"occupied" ;) Ah, sudbo kleta..:(

Namche
20.02.2003., 20:19
Blaise kaže:
Namche, ja sam rekla "fuuuuj" kad sam cula to za kiselu jabuku. Nije mi zao sto sam probala.

Ali , ja sam rekao fuj kad sam probao;) :D

sailor
21.02.2003., 15:45
Sila necista kaže:
[QUOTE]sailor kaže:
[B]Baš takvu + šunka spremio ja jučer za dječji rođendan

Aleluja...:confused: Konačno jedan koji kuha, a ono profilu

"occupied" ;) Ah, sudbo kleta..:(

:D :D

Tija
21.02.2003., 15:58
sailor kaže:
:D :D

A tebi dragooo....:B :B

sailor
21.02.2003., 16:15
Tija kaže:
A tebi dragooo....:B :B

Ego do nebesa :D

Winona2
22.02.2003., 13:29
blondie_30 kaže:
Mljac; moram je napravit za vikend, evo ja cu svoj recept a zanime me i kako ju vi radite. Thanks.

- grasak i mrkva smrznuto kupim - skuhati (naravno ;) )

- majonezeeeeeeee

ja zamjenim pola majoneze s nekim jogurtom light ( koji nije jako kiseo ) , salata je laganija a i zeludac je zahvalniji ;)

Winona2
22.02.2003., 13:30
el_mariachi kaže:
Ma ne znam bas al neka ti bude. Mislim Rusi nisu bas cesto vidjeli sunke.
Jesi u pravu za majmunezu jer zbilja ne bi stimalo. Napravi i ovo kad dodjem do BW :D

Evo recepta za rusku (http://www.absoluterecipes.com/salads/russian-salad.html) ali bez sunke.

ruska je sa sunkom...definitvno...i zuc reagira definitvno na jaja ( zuti dio jaja )...

may@
22.02.2003., 20:43
Ne, s jabukom to nije to!!!
Nedavno sam na jednom rodjendanu jela francusku s toliko majoneze da se morala traziti u tragovima. Valjda samo da poveze sastojke. Pa sta je tim ljudima!!!!!!!!!!:eek: U francusku ide brdooo majoneze. Priznajme da stvaim onu light jer se gutim u tome pa mi malo tesko posle.
I da, smrznuti grasak nikad nema onaj pravi okus. Za mrkvu da ne govorim.

bloody sailor moon
23.02.2003., 00:56
blondie_30 kaže:
al to je takooooooooo dobro :top:

a znaaaaaaaaaaammmm :D :p

...nEvrmajnd...
23.02.2003., 14:20
..ajme francuska salataaaaaaaa..to je tako dobroooooo..al bed je šta je u mojoj kući ima samo na uskrs i božić!:(

bloody sailor moon
23.02.2003., 15:14
...nEvrmajnd... kaže:
[Bal bed je šta je u mojoj kući ima samo na uskrs i božić!:( [/B]

a kod meNe je uvijeK imaaaaaaa.............. ;)

preseLi se koD mene.... :B

...nEvrmajnd...
24.02.2003., 11:30
..e bloody dolazim kod tebe na francusku ovaj vikend!!jel možeee?:D :p

smotana2001
04.03.2003., 13:11
A ja se pravila da jedem rusku kad sam u francusku narezala domaću dimljenu kobasicu :D :D :D ...mljac...mljac...

blondie_30
23.06.2003., 11:08
E da; probala sam nesto jucer - staviti malo hrena. Fino je i malo je laganija (barem se cini ;) )

olala
23.06.2003., 11:47
Znate li da Francuzi nikad nisu culi za francusku salatu???

el_mariachi
23.06.2003., 12:13
olala kaže:
Znate li da Francuzi nikad nisu culi za francusku salatu???
A Svedjani nisu culi za svedski sto.

off:
Spanjolci nisu culi za spanjolski sex vec ga zovu kubanski :D

IlBo
26.06.2003., 20:53
poznavala sam jednu Ruskinju i jednu Ukrajinku,i obje su mi rekle da one tu nasu rusku salatu zovu francuska.
"french fries"-su belgijski. "pom" u pomfritu je jabuka jer je krompir na francuskom jabuka iz zemlje.
umjesto smrznutog ili svjezeg graska i mrkve prakticna varijacija je ono iz konzerve.vise grahorica +mrkva samo obogacuju i ne stete ukus francusko ruske salate).