View Full Version : Primjena psihodelika u liječenju psihičkih poremećaja
illegale
15.02.2003., 01:29
Bilo je vise pokusaja. Ali za komercijalizaciju stvari nije bilo dovoljno interesa. Izljecen pacijent = mali profit.
Sada se Ibogain koristi za skidanje narkomana sa teskih droga. Extasy se na pocetku koristio u terapiji psihickih poremecaja. Izasao je iz upotrebe jer nije bilo dovoljno interesa. Latinska amerika je puna drustava u kojima samani tisucljecima koriste gljive kaktuse i druge stvari za prociscavanje od zlih sila.
Sve to kroz rituale. Naravno.
Danas je svakome jasno da medicina kroz klasicni pristup psihickim poremecajima nema nikakvih rezulatata. I zato je vrijeme da se primjene neke nove/stare metode.
Ona prica o Ibogainu je samo primjer koliki je potencijal halucnogena. Jer ovisnost je teska bolest. Preciznije, psihicki poremecaj. Sizofrenija, ista stvar. I tako dalje.
Anyway, jel se ko zanima za ovo podrucje?
illegale kaže:
Sizofrenija, ista stvar.
Šta sizofrenija :confused: to me zanima :)
illegale
15.02.2003., 02:31
Sizofrenija je vrlo komercijalna rijec. Svako brije na to. Pa sam je zato spomenuo. A i zato sto se sigurno moze lijecit. Odnosno, nauciti zivjeti sa tom crtom koja kasnije eskalira u sizofreniju. U pogodnom okruzenju. Skidanje sa sizofrenije je nesto teze. pogotovo u kasnijim fazama. Ali to nije toliko bitno u cijeloj prici.
illegale kaže:
Sada se Ibogain koristi za skidanje narkomana sa teskih droga.
Ona prica o Ibogainu je samo primjer koliki je potencijal halucnogena. Jer ovisnost je teska bolest. Preciznije, psihicki poremecaj. Sizofrenija, ista stvar. I tako dalje.
Anyway, jel se ko zanima za ovo podrucje?
ako gledas samo iz jednog ugla. ne znam koliko zaista znas o ibogainu, ali nije niti bezazlen niti mu je ucinak uvijek dobar, a posljedice mogu biti vise nego gadne...
hajde pojasni malo svoju hipotezu ako zelis diskusiju.
illegale kaže:
. Sizofrenija, ista stvar. I tako dalje.
ista s cim? :confused:
illegale kaže:
Sizofrenija je vrlo komercijalna rijec. Svako brije na to. Pa sam je zato spomenuo. A i zato sto se sigurno moze lijecit. Odnosno, nauciti zivjeti sa tom crtom koja kasnije eskalira u sizofreniju. U pogodnom okruzenju. Skidanje sa sizofrenije je nesto teze. pogotovo u kasnijim fazama. Ali to nije toliko bitno u cijeloj prici.
Chovjeche...ma kakvo skidanje sa shizofrenije...:rolleyes: o chemu ti prichash? Lakshi sluchajevi mogu samo kako-tako zhivjeti uz neprestanu terapiju i to je sve.
Uzhasnula sam se kad sam gledala film "Genijalni um" ne zbog filma. Zbog nevjerovatno tochno prikazanih simptoma i tijeka bolesti.
illegale
15.02.2003., 19:09
nika kaže:
ako gledas samo iz jednog ugla. ne znam koliko zaista znas o ibogainu, ali nije niti bezazlen niti mu je ucinak uvijek dobar, a posljedice mogu biti vise nego gadne...
hajde pojasni malo svoju hipotezu ako zelis diskusiju. haha. Sizofrenija je stvarno komercijalan izraz. da je nisam spomenuo, ovaj thread bi potonuo negdje dole. anyway, koliko TI znas o ibogainu? Sto znaci bezazlen? Naravno da nije bezazlen. Kao niti citostatici. No, to je stvar koja je u 30% slucajeva (po nekim podacima) ljude izljecila od ovisnosti. Nevjerovatan uspjeh, s obzirom da klasicna medicina nije uspjela nikoga izljeciti od ovisnosti. Dakle, 30% je puno vise od 0%.
Stvar koju nije uputno ignorirati. Pogotovo ukoliko se netko bavi psihijatrijom, psihoterapijom i slicnim stvarima.
Sizofrenija je bila mamac. Dobar mamac. Mene sizofrenija isto tako zanima, ali ne mogu bas srati da znam i da mogu izljeciti sizofreniju. No, analizom podataka, cini mi se da psihodelici imaju sjajnu podlogu da budu primjenjeni u lijecenju odnosno zataskavanju negativnih posljedica sizofrenije. Sad cu malo istrkeljat neke parametre koji stoje a mozda i ne.
Sizofrenija je po mom shvacanju i banaliziranju u stvari najobicniji rascjep licnosti. No takav rascijep koji nastavlja taj trend. A ne omogucuje ponovnu "sintezu" svijesti. I podjeca me na pojavu kad neko pukne od previse drogiranja opasnim drogama. Najobicniji rascjep. Koji se u ranim fazama definitivno moze uklopiti u zdravu licnost. No, s obzirom da se osobe ne znaju nositi sa time (zbog neadekvatnog feedbacka okolice) osobe upadaju u jedan ciklus koji ih na kraju totalno sjebe. Dobar saman ce definitivno moci pomoci mladom sizofrenicaru da ne pukne :). Ovo su kao sto sam rekao samo neke ideje o cijeloj stvari. Sva prava su pridrzana.
nudis dvije teme a svaka je za sebe kompleksna i opsirna ;)
sto se ibogaina tice, on i nije neka novost (mozda eventualno za ovo nase podrucje).
s njim se u svrhu izljecenja ovisnika o teskim drogama (prije svega heroina) koketira vec desetljecima a vjerujem da znas i sam da ga (korjen biljke) neka plemena u africi koriste u nekim obredima onako "pod normalno".
ja sam o ibogainu citala malo vise prije nekoliko godina i uglavnom podatke na koje sam nailazila upucivali su da je pojedincu dovoljna jedna (eventualno) dvije seanse i nestaje potreba za daljnjim konzumiranjem droge. taj me podatak totalno fascinirao i isla sam "cackati" dalje. ispostavilo se da je medju konzumentima ove, ipak, halucinogene supstance vecina nakon prvih mjesec dana pokazala sklonost recidivu.
ono sto znam je da "seansa" svakako mora biti vodjena jer postoji opasnost da se osoba "pogubi" iliti da izgubi kontakt s realitetom (ne znam u kolikom postotku je ovaj rizik prisutan, pa ako imas kakvu informaciju napisi je pliz :) e sad tu postoji i neka kemijska caka kao faktor rizika, ali najiskrenije priznajem zaboravih o cemu se radi (objasnjavala mi je jedna lijecnica - sta mogu - faktor senilnosti ;) )
inace ibogain stimulira centralni zivcani sustav i ako je doza veca moze izazvati konvulzije, paralizu i cak respiratorni arest.
dakle meni se cini da je rijec o necemu sto jos dobrano treba ispitati ali i ozbiljno uzeti u obzir kao moguci oblik ljecenja.
illegale, ako znas jos nesto ajde nam napisi :)
illegale
17.02.2003., 02:36
ajde priznaj da te je zanimala sizofrenija ;).
sto se tice ibogaina, nemam pojma. davno sam cito. sad sam malo pogledao po netu i pise da nije prestetno. jebiga, zaboravio sam link.
sto se tice djelovanja, nije lose. za prvi, metadonski dio terapije za skidanje djeloje vrlo opako. spominju nemanje potrebe za drogom kroz vise od tri dana kod preko 90%. drugi dio skidanja je onaj kad moras ponuditi bolju opciju. i tu ibogain sam po sebi ne moze pomoci. jer on je samo alat. i tu upadamo u one samanske spike majstora koje su dosad primjenjivali samo alternativci. ali zasto tako nesto ne bi pocelo primjenjivati znanstvene metode? i postalo znanost?
sto se tice sizofrenije, brijem da bi psihodelici pomogli samo doktorima koji kuze da biheviorizam nije tako savrsen :).
illegale kaže:
ajde priznaj da te je zanimala sizofrenija ;).
priznajem da me privukla primjena psihodelika ;)
illegale kaže:
sto se tice djelovanja, nije lose. za prvi, metadonski dio terapije za skidanje djeloje vrlo opako. spominju nemanje potrebe za drogom kroz vise od tri dana kod preko 90%. drugi dio skidanja je onaj kad moras ponuditi bolju opciju. i tu ibogain sam po sebi ne moze pomoci. jer on je samo alat. i tu upadamo u one samanske spike majstora koje su dosad primjenjivali samo alternativci. ali zasto tako nesto ne bi pocelo primjenjivati znanstvene metode? i postalo znanost?
koliko se sjecam, lakse je skinuti se direktno recimo sa heroina nego sa metadona (ovo opisuju kao nesto prozirno i neopipljivo)
na zalost znam samo jednog decka koji je pokusao s ibogainom (u sloveniji) i nije imalo ucinka...svega par dana.
u svakom slucaju slazem se s tobom trebalo bi saznati vise i ne olako odbaciti . metadon i onako sam po sebi nije neki izbor. znam puno ljudi koji su se na njega navukli ali ne znam bas nikoga tko se metodom odvikavanja skinuo. mozda je caka u tome sto cesto izostane i adekvatna psihoterapija...
illegale kaže:
sto se tice sizofrenije, brijem da bi psihodelici pomogli samo doktorima koji kuze da biheviorizam nije tako savrsen :).
to je jedna sasvim druga prica. ovdje se koriste iskljucivo terapije psihodinamskog usmjerenja (ako) i, naravno, medikamentozna terapija. ja pak brijem da bi i biheviorizam bila bolja opcija :rolleyes:
jimmy jazz
17.02.2003., 21:56
psihodelika u psihickom lijecenju? jesi ti lud!? ni za zivu glavu!? osoba koje je ionak psihicki sjebana onda dobije neke otupljavace, ili josh jedan teret, s cim se mora nositi, ovisnost! svi ti psihofarmaki su zapravo silovanje mozga i psihe! pa samo naprijed. pomazu da covjek ostane zivi lesh, al da ozdravi?
sizofrenija je gubljenje veze sa realnoscu vanjskog i unutarnjeg zivota
rascjep licnost, da, ali nika, na kaj se to licnost cijepa? nekaj mora biti, neki "sastavni djelovi", odkud to dolazi! budi konzekventna pa napravi korak dalje od simptoma, mozda sve tamo do nekog tamnog uzroka?
da, radi se upravo o kaoticnim snagama psihe koje se osamostale i preuzimaju kontrolu nad svjesnim. izazivac je nepoznat, zavisi o individualnim unutarnjim i vanjskim faktorima.
no poznate su metode koje balansiraju i harmoniziraju psihu, a u to po mojem misljenju sigurno ne spadaju bilo kakve kemijske supstance.
Evo jedan vic: Sretnu se dva biheviorista na ulici i pozdravljaju se ovako: "Vidim da ste Vi dobro! A kako sam ja?"
Evo ja imam dijagnozu kod psihica paranoidna sizofrenija pa ako nekoga zanima mogu vam neso o tome napisati kako je to bilo kod mene kada sam bio u "ljubicastoj fazi" iz prve ruke.
jimmy kaže:
rascjep licnost, da, ali nika, na kaj se to licnost cijepa? nekaj mora biti, neki "sastavni djelovi", odkud to dolazi! budi konzekventna pa napravi korak dalje od simptoma, mozda sve tamo do nekog tamnog uzroka?
:confused: :confused:
mislim...ja se slazem s tobom. i koliko me sjecanje sluzi nisam uopce komentirala sch. rekoh u startu da je to d(r)uga...tema za sebe.
mene primarno ovdje zanima ibogain i njegova primjena u lijecenju ovisnosti o teskim drogama.
Pa , je , i ja sam citao da se dosta uspjesno mozhe koristit, bilo je to u jutarnjem ili u necemu prije jedno godinu...
A i da je jaki halucinogen... a sad, za te postotke, ko bi ga znao...
Oni bi i za LSD isto tako rekli da se moze desit da se pacijent zauvijek izgubi... ali, pretpostavljam da je dosta jachi nego lsd..
A to za rituale, cuo sam (e sad, to vech mogu bit priche nekog ludog vracha) da se prakticki mogu vratit u trenutak rodjenja, otkrit davno izgubljena sjecanja.. nesto kao hipnoza
Moguce je da su to samo priche, ali pretpostavljam da je puno jachi od lsd-a, i od gljiva i kaktusa...
A za sad je to samo u sloveniji, na ovim prostorima...
Solaris
18.02.2003., 00:10
No123 kaže:
Evo jedan vic: Sretnu se dva biheviorista na ulici i pozdravljaju se ovako: "Vidim da ste Vi dobro! A kako sam ja?"
Evo ja imam dijagnozu kod psihica paranoidna sizofrenija pa ako nekoga zanima mogu vam neso o tome napisati kako je to bilo kod mene kada sam bio u "ljubicastoj fazi" iz prve ruke.
pričaj :)
ilegale, obrazloži svoju teoriju
illegale
18.02.2003., 00:24
nika kaže:
priznajem da me privukla primjena psihodelika ;) opet ti :eek:
koliko se sjecam, lakse je skinuti se direktno recimo sa heroina nego sa metadona (ovo opisuju kao nesto prozirno i neopipljivo)
na zalost znam samo jednog decka koji je pokusao s ibogainom (u sloveniji) i nije imalo ucinka...svega par dana. po onom istrazivanju, nesto tipa 26 od 27 nije imal withdrawl. i to je jako vazno. jer withdrawl je jedan od razloga zasto je narkicima tako tesko skinuti se.
u svakom slucaju slazem se s tobom trebalo bi saznati vise i ne olako odbaciti . metadon i onako sam po sebi nije neki izbor. znam puno ljudi koji su se na njega navukli ali ne znam bas nikoga tko se metodom odvikavanja skinuo. mozda je caka u tome sto cesto izostane i adekvatna psihoterapija... e sad. adekvatna psihoterapija. to je ona koja omoguci covjeku da bude zadovoljan i da se ne vrati na gedro. a to nije lako, kad znas da imas easy way. dakle, potrebno je ponuditi nesto vise od klasicnog hedonistickog pristupa zivotu. trip ti da neki uvid u tu ideju, ali to nije dovoljno. sta dalje, ne znam. kad budem saman, recu ti :).
to je jedna sasvim druga prica. ovdje se koriste iskljucivo terapije psihodinamskog usmjerenja (ako) i, naravno, medikamentozna terapija. ja pak brijem da bi i biheviorizam bila bolja opcija :rolleyes: na zalost. imam osjecaj da se svi slazu oko toga da su psihijatri definitivno najocitiji isprdak rigidnog pristupa kompleksnim stvarima
Ovako je otprilike to bilo …… Prosao sam rat od 1991 i nikada nisam bio bolestan sve do 1996 kada sam otisao na vojnu skrb zbog psihickih problema. Imao sam nemirne snove a i tesko sam mogao zaspati. Doktor je rekao da imam PTSP i zbog toga sam jednom lezao u bolnici dva mjeseca i pio sam helexe tri puta na dan po 1 mg. Nakon nekog vremena kada sam izasao iz bolnice super sam se osjecao i prestao sam piti tablete. Mislio sam da sam zdrav. Isao sam svaki dan na bazen plivati i plivao sam po sat i pol bez prestanka, mogao bi ja i vise ali vise nisam znao o cemu bi razmisljao dok plivam, sve je bilo super. Onda sam jednog dana naisao na onaj prastari IMF i poceo tamo pisati. U to vrijeme na forumu nije bilo moderatora i svasta se pisalo o ratu, neki tip Uzdanica je stavljao raznorazne slike iz rata i to mi je smetalo. Situacija na forumu mi je pocela sve vise liciti na situaciju kada je poceo rat 1991. Imao sam osjecaj da ponovo prezivljavam 1991. Mislio sam da me netko moze vidjeti kroz monitor. Sve mi se pobrkalo u glavi Internet, televizija i stvarnost, vise nisam znao sto je zapravo. Imao sam osjecaj da me netko prati i da me prisluskuje. Dok sam vozio auto sve registracijske oznake sam tumacio na neki svoj poseban nacin npr. BJ mi je znacilo bjezi, CJ cekaj jos, BO bez oboljenja, AL to je bilo dobro prema nicku AlBundy. Vozio sam po mjestima u okolici Osijeka bez ikakvog cilja. Pratio sam neka auta koja su mi se cinila sumnjiva. Imao sam hlucinacije npr u Djakovu sam vidio reklamu na jednoj gostioni, velikog sarana kojeg sam vidio na internetu, a takva reklama zapravo ne postoji. Po noci sam vozio svugdje Valpovo, Belisce, Djakovo, Aljmas, Erdut, Vukovar i jednu noc sam cak bio u Zagrebu. Kada sam isao u Zagreb imao sam osjecaj da ce me tamo docekati netko iz policije, medjutim kada sam dosao do grada na ulazu u grad sva cesta mi je bila isarana nekakvim crnim hijeroglifima, na par mjesta vidio sam na cesti nekakve crknute kokosi i izbjegao sam autom da ih ne pregazim jer kada bi ih pregazio to bi bacilo na mene gadne cini. Vozio sam po brdu iznad Zagreba po nekakvom vikend naselju a onda sam se spustio u grad. Dosao sam do zida placa izasao iz auta, obisao cijeli zid, citao imena napisana na njemu i onda mi se upalila nekakva lampica u glavi da moram ici kuci. Sjeo sam u auto i krenuo kuci, ali vise nikako nisam mogao naci put kako da izadjem iz grada. Tri puta sam otisao do ulaza u nekave bolnice, zapitao se sta cu ja u bolnici, okrenuo se i otisao. Onda me je zaustavila policija. Provjeravali su nesto preko motorole a onda su me pustili. Pitao sam ih za put prema Osijeku i oni su mi objasnili i krenuo sam kuci. Pratio sam neki auto, kako je on povecavao brzinu tako sam i ja, medjutim odjednom mi je pocelo nesto smrdjeti u autu. Sto sam vise dodavao gas sve vise je smrdjelo, a kada sam smanjivao gas manje je smrdjelo. To mi je znacilo da ne valja sto pratim to auto. Kada je to auto nestalo s ceste nestao je i smrad koji sam osjecao. Vratio sam se u Osijek oko 6 h ujutro. Malo sam odspavao i onda sam otisao na bazen plivati. Dok sam plivao pjevao sam onu pjesmu: - leti ptico zlatnih krila … mene zove domovina i za nju cu umrijeti… Odjednom sam se na bazenu poceo lose osjecati, dozivio sam ga kao neko spijunsko gnijezdo, osjecao sam kao da mi je zivot u opasnosti. Otisao sam kuci uzeo sam pistolj cesku zbrojovku, stavio metak u cijev, 15 metaka u okvir i rezervni okvir i po noci otisao na bazen. Trazio sam spijune. Bazen je bio toliko pun ljudi da sam zazmirio i opalio iz pistolja sigurno bi nekoga ubio. Medjutim nitko mi nije bio sumnjiv pa sam se vratio kuci. Par dana sam hodao gradom s pistoljem. Imao sam osjecaj da me netko stalno gleda kroz snajper i da svakog trena moze opaliti, ali meni je bilo svejedno. Kod kuce su mi telefon i ves masina bili na popravku pa sam mislo da je netko u njih ugradio uredjaje za prisluskivanje. Telefon sam bacio u kantu za smece, a ves masinu sam stavio na prikolicu od auta i odvezao je na divlje odlagaliste smeca. Tamo je bila parkirana prazna traktorska prikolica i ja sam mislio da je ona tamo da se smece ne baca okolo vec da se baci u nju. Bacio sam ves masinu u traktorsku prikolicu i krenuo kuci. Na putu kuci sam vidio jedan traktor bez prednjeg tocka. Pomislio sam sta ce meni rezervni tocak u autu ( a imao sam novo auto nije bilo staro ni godinu dana), vratio sam se natrag do traktorske prikolice i rezervni tocak iz svog auta bacio u nju. Mislio sam ako mi pukne guma na autu da cu si ja na cesti i tako uzeti od nekoga drugi auto. Odjednom sam shvatio da sam ja u stvari neunistiv i da niti ne mogu umrijeti i sta ce mi pistolj. I onda sam ga ostavio kod kuce i vise ga nisam nosio. Imao sam osjecaj da mogu upravljati metereoloskim prilikama i u 11 mjesecu je meni bilo proljece. Vozio sam se u autu s majicom kratkih rukava. Imao sam osjecaj da sam Isus i da mogu dizati ljude iz grobova i da moram umrijeti za spas covjecanstva, a i tako cu opet ozivjeti. Tako sam jedno jutro vozio auto u gradu, odjednom mi je postalo nesto neobicno, na parkiralistima uopce nije bilo niti jednog auta. Na semaforu je bilo crveno, na trenutak sam pustio gas, a onda sam ga dodao do daske i zaletio se u prolazeca auta. Nakon sudara s dva auta izasao sam iz svog auta i nesto sam galamio na raskrscu. Imao sam osjecaj da sam poginuo a ipak sam ziv. Htio sam uci u jedan tudji auto ali se vozac zakljucao pa nisam mogao otvoriti vrata. U to mi je prisao policajac i rekao mi sta se deres. Isti tren sam mu skinuo kapu s glave i rekao mu: - Od danas vise ne radis u MUP-u dao sam ti otkaz. Policajac se poceo tresti od straha, a ja sam mu onda vratio kapu. Onda mi je prisao jedan civil i odmah me udario sakom u glavu. (kasnije sam saznao da radi u specijalnoj policiji). Tu sam se potukao s policijom. U stvari oni su mene istukli. Zavrsio sam u bolnici na psihijatriji, zavezali su me za krevet i tamo sam ostao mjesec dana. Cim sam ostao u bolnici odmah mi je u sobi bio sumnjiv jedan pacijent jer mi je licio na jednog policajca i mislio sam da su njega namjerno stavili na moj odjel da me prati. Kada sam izasao iz bolnice svata mi je smetalo, zvuk tramvaja, bojao sam se doci na forum itd. Pio sam prvo leponex, pa kasnije moditen, akineton i amyzol. Nisam mogao spavati, srce mi je tuklo ko ludo, a i imao sam potres mozga. S vremenom se sve stabiliziralo. Sada je vec proslo od tada tri godine i super se osjecam, sada pijem samo jednu tabletu rispolepta ujutro i nista vise i super mi je. Od prije tri mjeseca doktor mi je promijenio dijagnozu, nije vise PTSP nego paranoidna sizofrenija. Sada iz ove perspektive meni nikako nije jasno kako mi se sve to moglo dogoditi i kako nisam odmah shvatio da se sa mnom nesto cudno zbiva. I da, za vrijeme svega toga ljubicasta boja mi je nekako bila sumnjiva, zato to znam nazvati ljubicastom fazom. Eto to bi bilo otprilike to. Ako netko ima nekih pitanja tu sam. :)
Solaris
19.02.2003., 01:02
osim psihofarmaka, kakvu si psihoterapiju imao?
je li ti pomogla?
Nikakve psihoterapije nije bilo. Jedino sam isao na kotrole svakih mjesec dana. Tamo sam rekao kako se osjecam, o cemu razmisljam i na osnovu toga mi je doktor mijenjao terapiju dok nije potrefio onu koja mi odgovara. Sada mi je super nemam nikakvih psihoticnih simptoma niti nuspojava od rispolepta. A od tog slucaja je proslo malo vise od tri godine.
Solaris
19.02.2003., 02:16
psihoterapiju su ti morali ponuditi ! :eek: :eek: :eek:
Ma sta da ti kazem, nitko nije spomenuo ni P od psihoterapije, jos sam imao osjecaj da sam ja njima neki teret i da jedva cekaju da me se rijese. Ali ovaj psihic je jos i dobar. Onaj bivsi mi je otvoreno trazio 6000DM da mi sredi da idem u vojnu mirovinu :eek: na sto sam ja jos vise prolupao.
illegale
19.02.2003., 02:48
ok, sta pijes? i kako se osjecas? mislim, u odnosu na nekadasnji filing kad si bio cist. jel izbjegavas "nezgodne" situacije, iliti triggere?
Illegale, pijem vec godinu dana samo jednu tabletu rispolepta (3mg) ujutro i nista vise i dobro mi je. Najgore mi je bilo kada sam prestao piti akineton, e to je bila katastrofa, muka, povracanje, proljev i to je trajalo oko tjedan dana. Sada nemam nikakvih "nezgodnih" situacija i razumijem sta mi se dogodilo prije. U odnosu na prije imam osjecaj kao da sam nekako "otupio", kao da sam nekako manje vesel nego prije.
Lame Deer
19.02.2003., 16:12
jimmy kaže:
psihodelika u psihickom lijecenju? jesi ti lud!? ni za zivu glavu!? osoba koje je ionak psihicki sjebana onda dobije neke otupljavace, ili josh jedan teret, s cim se mora nositi, ovisnost! svi ti psihofarmaki su zapravo silovanje mozga i psihe! pa samo naprijed. pomazu da covjek ostane zivi lesh, al da ozdravi?
sizofrenija je gubljenje veze sa realnoscu vanjskog i unutarnjeg zivota
da, radi se upravo o kaoticnim snagama psihe koje se osamostale i preuzimaju kontrolu nad svjesnim. izazivac je nepoznat, zavisi o individualnim unutarnjim i vanjskim faktorima.
no poznate su metode koje balansiraju i harmoniziraju psihu, a u to po mojem misljenju sigurno ne spadaju bilo kakve kemijske supstance.
:flop: :flop: :flop:
A da nabrojis koju od tih metoda ?
I da samo napomenim - shizophrenija je sindrom - skup simptoma, jednako kao i npr. AIDS :eek:
jimmy jazz
19.02.2003., 16:26
nabrojao sam ih vec na topicu alternativna medicina ;)
sve koje otvaraju covjeka prema van i balansiraju ga u njegovoj cjelini(poput traganja odgovora na pitanje, sto je to, covjekova cjelina) a u ovom slucaju posebno u odredjenim aspektima(stvarnost vanjskog-unutrasnje) - Yoga, aktivna (ne meditacija!), Dance-therapy, sport, poput trcanja u shumi ili uz rijeku, izrazavanje impulsa na fizickom nivou, bavljenje covjekom, no to ti nece psihici ponuditi, za to se morash sam pobrinuti.
da covjek dobije osjecaj da je vanjski zivot, svijet, usprkos svemu sadasnjem i dozivljenom, lijep i vrijedan zivljenja! stajati cvrsto na vlastitim nogama u pravom zivotu je - upravo to - baza.
da, sizofrenija je sindrom.
pomazu da covjek ostane zivi lesh
Chuj.... iskreno, iritira me kad vidim da neko tako pishe...
Shta mislis, da mozes mahnut carobnim stapicem, i nekome ce se zivot totalno promijenit???
Covjeku koji pati od recimo shizofrenije nisi cak ni svi problemi u glavi... ima ih puno opipljivih, fizicke prirode... stvari koje su ga mozhda brzhe dogurale do tog kraha, stvari koje su se desile bas zbog tog kraha...
I ako kemijska supstnca moze pomoci takvoj osobi da barem malo lakshe podnese takvu realnost, onda i to jako jako puno znachi... ponekad je i djelomicno rjesenje raj u usporedbi sa paklom njegove realnosti...
Bolje zhivi lesh, nego mrtav lesh... ili barem da zhivi lesh mozhe sam odabrati da bude mrtav lesh, umjesto da ga vlastita bolest odvede u smrt
A alternativne metode mozhda mogu uravnotezhit covjeka, ali ako ga istovremeno sa svih strana ubijaju psihicki i fizicki problemi, od toga nema nikakve koristi... jedan korak unaprijed, dva koraka unazad
Cak i to trcanje uz rijeku mozhe predstavljati ogroman problem nekome... postoje problemi koji se ne mogu bash tako rijeshavati, nego ponekad trebas pomoch "iluzije" zvane kemija
Da se na silu neke stvari uravnotezhe, da tableta uravnotezi kemiju u glavi, pa da osoba uopche mozhe izachi iz svoje kukuljice, i probati krenuti naprijed...
Lame Deer
19.02.2003., 16:58
illegale: jel se ko zanima za ovo podrucje?
:top: tu sem !
jimmy, sorry - samo sam htio (za)provocirati jer znam da si u stanju to malo bolje promisliti - a mislim da se ne das tek tako uzrujati. Inace sam cesto zadivljen tvojim preciznim i lucidnim upisima...
Demon s lijevog ramena: dosta lizoguze :mad:
Slazem se sa svim ovim sto si nabrojao, ali mislim da je ovaj dio
...psihodelika u psihickom lijecenju? jesi ti lud!? ni za zivu glavu!? osoba koje je ionak psihicki sjebana onda dobije neke otupljavace, ili josh jedan teret, s cim se mora nositi, ovisnost! svi ti psihofarmaki su zapravo silovanje mozga i psihe! pa samo naprijed. pomazu da covjek ostane zivi lesh, al da ozdravi?
plod povrsnog razumijevanja principa psihedelicne terapije (u okviru koje postoji mnogo struja)...
Uvijek mi je bilo smijesno kad ljudi u ovom kontekstu spominju "zapali ti mozak i slicne ludorije". Pogledaj samo toksicnu dozu LD-50 za LSD-25 ! Pa onda za psihofarmaku koja se koristi u ortodoksnoj psihijatriji :eek:
Illegale kaze: Ali za komercijalizaciju stvari nije bilo dovoljno interesa.
Cisti eufemizam - sjetimo se samo kako su se uzrujali kad su alpert (ram dass) i rahmetli timmi leary pravili pokuse...Mislim, misao je na mjestu, ali si se preblago izrazio...
Uspjeha je bilo - leary u svojoj biografiji "Jer nisu znali sto chine" pise o uspjesima kod zatvorenika - teskih kriminalaca - kojima su nakon strucnog uvoda u unutrasnji svijet i psihedelicnu terapiju tekle suze kao kisa. Koji su se po prvi puta u zivotu osjetili vrijednima...ljubljenima, ne samo od strane terapeuta i su.kriminalaca...nego i od strane Njegove Svjetlosti.
Ne znam napamet tocne postotke "izlijecenih" slucajeva, ali su brojke signifikantne - preko 60 %....
Ne radi se tu na sistemu ubaci bobu i sve ce biti okej. Sve se moze koristit ovako ili onako. Koriste se pritom naravno i neke od metoda koje si spomenuo - dvije psihoterapeutkinje su isle tako daleko da tokom terapije legnu u krevet zajedno s pacijentima - (jedinstveni pokusaj) - da bi im pomogle u rijesavanju potisnutih trauma.
Samo...koliko je psihoterapeuta u stanju razbiti vlastite konstrukcije svijeta da bi bio u stanju sluziti se ovim metodama ?
Koliko njih stvarno ima pojma o shizofrenom svijetu iznutra ?
Kako lijeciti shizofreniju - kad se ljudi nakon toga moraju vratiti u shizofreni svijet ?
Poslati cu iducih dana excerpt iz knjige ANALIZA KARAKTERA Wilhelma Reicha, Chapter: djavao u shizophrenom procesu - jednu od, po mom skromnom misljenju, najboljih dijagnoza shizofrenije uopce - na koju su onda - u nesto blazem smislu svoje radove nastavili zastupnici tzv. antipsihijatrije, szasz, laing...( cesto bez da ga citiraju -
offtopic: zbog toga nikad nisam volio onog bezobraznjaka Fromma koji je pokupio reichove ideje - skupa su proveli neko vrijeme u berlinu - bez da i jednom rjecju spomene "ludog" mentora :( )
Lame Deer
19.02.2003., 17:02
magic kaže:
Chovjeche...ma kakvo skidanje sa shizofrenije...:rolleyes: o chemu ti prichash? Lakshi sluchajevi mogu samo kako-tako zhivjeti uz neprestanu terapiju i to je sve.
Uzhasnula sam se kad sam gledala film "Genijalni um" ne zbog filma. Zbog nevjerovatno tochno prikazanih simptoma i tijeka bolesti.
Odakle znas da su tvoje pretpostavke tocne ? :rolleyes:
Lame Deer
19.02.2003., 17:08
illegale: zbog neadekvatnog feedbacka okolice
tu lezi jezh
Nika:
ono sto znam je da "seansa" svakako mora biti vodjena jer postoji opasnost da se osoba "pogubi" iliti da izgubi kontakt s realitetom
jedna seansa nije dostatna - radi se tu o paradigm breaku - koji, olako shvacen, moze biti poguban i naciniti vise stete nego koristi...
sorry sto citiram ovako zbrda zdola...ali sam tek sad uocio temu, a srce junacko-shizophreno :D ne moze odoliti
No. 123
Nisam sad uspio opsirno se obazrijeti na tvoj upis, ali na prvi pogled mi se chini da bi moglo biti zanimljivo...
do tada...:top:
Lame Deer kaže:
Odakle znas da su tvoje pretpostavke tocne ? :rolleyes:
Ma, jednom lud - uvijek lud... to znam po sebi :D
Kao da imash staru zgradu, koju cijelo vrijeme obnavljash... Ali ne smijesh ju iz temelja, jer je zasticen kulturni spomenik (kao sto ne mozes i covjeka iz temelja)... i cijelo vrijeme ces nadogradjivat, pojachavat, oblagat...
...ali na prvi jachi potres - vrlo lako ode sve kvragu, bas kao i psiha takve osobe
mozda je to nekom smjesna usporedba, ali meni se chini poprilichno prikladna
Lame Deer
19.02.2003., 17:26
Jos nekoliko misli o kojima bi se trebalo promisliti
- ljude cesto i pri prvoj naznaci onog sto nazivaju paranojom strapaju u cuzu - ali rijetko tko stvarno pokusa slijediti tragove njihovih misli :(
- "shizofrenici" vide kroz maske i uvrijede se pri najmanjoj naznaci neiskrenosti, zato ih normalni ljudi tako mrze.
Terapeut koji zeli raditi s njima mora biti iskren do bola (prema sebi i prema pacijentu)...
Mora mu dati do znanja da ga ISKRENO RAZUMIJE cak i kad mu ovaj prijeti smrcu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Razumijete o cemu se radi - bezuvjetno razumijevanje)
PS. Sto ako Reich ima pravo u vezi s vanzemaljcima i zvijezdama koje se pocinju razbjezavati nakon sto on u njih uperi svoj CLOUDBUSTER i otme im org. energiju ???
:confused: :rolleyes:
Ree: ma lako je te kuce srusiti...kad su gradjene na praporu i trusnom tlu....;)
Lame Deer kaže:
Ree: ma lako je te kuce srusiti...kad su gradjene na praporu i trusnom tlu....;)
Kao i puno nas, nazhalost... u tome i je stvar...
A ovo sto velis za iskrenost, to je totalno tochno... samo, ponekad i najbolji psihijatri previshe polazhu vjeru u "klasiku", i gledaju pacijenta kao "skolski primjer", umjesto da ga stvarno pokushaju razumjeti, razumjeti nachin na koji funkcionira i gleda...
Ja isto idem uskoro shrinku, ali ne polazhem puno nade u njega... ustvari, ocekujem da ce mi pomoci samo tabletama, a od njegovih pustih pricha... sumnjam da bu ikakve koristi, osim da mi digne tlak stereotipnim pitanjima...
Shta je, je, lako skuzhim onu masku "glumim da te razumijem", kad netko ustvari slusa moje iskrene rijechi i zakljucke, a sudi ih po "knjizi" i smatra mojim vidjenjem stvari... Ono, "on je reko ovo, sigurno je ovakav"... ljudi ne pomisle da sam ja to "ovo" rekao zato jer sam sam sebe gledao i analizirao godinama...
Ne vide razliku izmedju "mene je strah" i "vidim da me je strah"... izmedju izgovora i uzroka
Samo... trta me hvata da nisam na putu prema shizi... mislim, opet, s jedne strane, kuzhim da nisam normalan, pa vjerojatno nije to...
A opet... mozhda sam samo malo inteligentniji i iskreniji prema sebi, pa sam shvatio da ne funkcioniram kak treba...
jimmy jazz
19.02.2003., 20:45
haha wilhelm reich i orgonometar :D :D
LameDeer samo ti provociraj, its ok with me! ;), kako zmija inace? :D
umh, nemam nikakvog direktnog iskustva sa shizofrenijom, no dobro poznajem ljudsku psihu, i znam sto ju lijeci i balansira, a sto joj steti i sto je sputava.
pritom je balans kljucna rijec, proces koji treba poceti sto ranije to bolje, a kemikalije, ne preporucujem ih ni pod razno, cime naravno nisu ukljucena stanja totalnog gubitka realnosti - koja se ne lijece, vec ih tablete prigushuju. nisu mi osobno poznata izljecenja bilo kakvih poremecaja bilo kakvim tabletama, ali sto mi je osobno poznato da ljudi cesto razviju ovisnost, da im otidju bubrezi, i da ne mogu napraviti pravi break-through, sto naravno ne iskljucuje mogucnost ozdravljenja (takozvano cudesno ozdravljenje), no i onda se zapravo nezna zasto je u tom slucaju funkcionirala a u vecini drugih nije.
pomazhu(ako je osoba sposobna za njih, a za barem neke od njih je barem malo) aktivne stvari koje stvaraju balans, u mislima, harmoniju u licnosti, i djeluju na uzrocnom nivou.
illegale
19.02.2003., 21:23
jimmy... za pocetak bi bilo ok da razlikujes psihodelike od klasicnih psihofarmaka. psihodelici djeluju dosta na homeopatskom principu pozitivne povratne sprege. i ne postoji ovisnost o istma.
Lame, drago mi je da si ovdje. jer bice tu puno pitanja. ovo sa potpunom iskrenoscu mi se jako svidja.
No123, brijem da ti nisi lud. samo malo puko. zbog sjebanog drustva.
jimmy jazz
19.02.2003., 21:29
illegale kaže:
jimmy... za pocetak bi bilo ok da razlikujes psihodelike od klasicnih psihofarmaka. psihodelici djeluju dosta na homeopatskom principu pozitivne povratne sprege.
a jel? a a kak to djeluju psihodelici? :D :D
illegale
19.02.2003., 21:31
cemu :D:D?
jimmy jazz
19.02.2003., 21:48
ajde molim te objasni kak to djeluju psihodeliki, na psihickom i fizioloshkom nivou.
ako govorish o drogama, moram ti reci da droge destabiliziraju licnost, potiskuju i iskrivljavaju (josh vishe! od obicne stvarnosti) originalne impulse, stvaraju smutnju u psihi, i nemilosrdno unistavaju energiju.
zauzvrat ti znaju dati peak-experience, koji pojacava iluziju dobitka energije, no gubitak energije je mnogostruki i puno veci, zbog gore navednih efekata; i josh se povecava attachment za kojekave stvari koje stizhu iz nashe podsvjesti (bez shvacanja primarnih impulsa)
Solaris
20.02.2003., 00:36
illegale kaže:
jimmy... za pocetak bi bilo ok da razlikujes psihodelike od klasicnih psihofarmaka. psihodelici djeluju dosta na homeopatskom principu pozitivne povratne sprege. i ne postoji ovisnost o istma.
na homeopatskom principu???? :confused:
molim te objasni kako to misliš
illegale
20.02.2003., 00:49
nazalost, ovo sto pisem spada pod teske spekulacije. nisam se nikad ozbiljno bavio time. pa uzimajte sve ovo sa rezervom.
o djelovanju psihodelika na fizioloskoj razini je bespredmetno razgovarati. jer sta ti znaci to sto neki receptori negdje nesto?
o psiholoskoj razini, nazvao bi ih da djeluju homeopatski cisto zato sto te izbace iz stanja labilne ravnoteze, te ti omogucuju uz dobro vodjenje postizanje stabilne ravnoteze duha. evo, brijem da bi ree mogao dobiti odlican poticaj da nije sve tako u kurcu adekvatnom terapijom.
dakle, istina je da licnost biva destabilizirana. i to je nesto nuzno. jer vrlo cesto pri lijecenju psihickih poremecaja potrebno je razbiti neke lose baze koje stvaraju kontradikciju i sjebanost u osobi. to se ne moze postici yogom, jer je potreban odredjen SKOK. i tu psihodelici uskacu kao stvoreni za tako nesto. ma sta kao, STVORENI.
Jer, shema tipa zaboravi ne drzi vodu. prekriti istinu nije dovoljno, jer ona uvijek ostaje zakopana negdje i ceka. Zato je je potrebno reintegrirati. Nadam se da sam dovoljno razumljiv, jesam li?
illegale kaže:
No123, brijem da ti nisi lud. samo malo puko. zbog sjebanog drustva.
Ma ne mislim ja da sam lud, samo me nesto gadno lupilo u glavu nakon rata. Naime prosao sam rat u HR i u BIH i dok je trajalo sve je bilo u redu i prije nisam nikad bio bolestan. Malo mi je bilo krivo sto nisam dobio odgovarajuci cin, nego sam dobio cin porucnika kada su se prvi put 1992 dijelili cinovi, a poslije toga nista, mada sam bio na funkciji zapovjednika topnicko raketnog divizijuna i za to je sklopni cin bojnik ili pukovnik, a i imao sam visoku strucnu spremu (elektrotehnicki fakultet). Smetalo me to sto su drugi bez skole dobivali cinove i kasnije upisivali srednje skole ili fakultete, a neki su i kupovali skolu da bi imali odredjeni cin. Kada sam bio na vojnoj skrbi zvali su me iz ministarstva obrane dali hocu raditi u postrojbi elektronsko djelovanje u struci, trazili su dipl. ing. elektrotehnike, i ja sam rekao da hocu. Javio sam se jednom pukovniku u Osijeku, ispisao brdo papira gdje sam bio, sta sam radio. Dosao je jedan pukovnik iz Zagreba iz kadrovskih poslova i rekao je sto se njega tice da nema nikakvih problema za posao. Rekli su mi koliku cu imati placu, potpisao sam neke papire da necu nikome pricati sto radimo na poslu, samo je trebala proci nekakva procedura i imao sam osjecaj da vec radim. Nakon nekoliko dana zvao me onaj pukovnik iz Osijeka i rekao mi da je neki njihov savjet stekao utisak da sam ja opterecen ratom a da njima treba covjek koji ce samo misliti na posao i da bi ja opterecivao njihovu postrojbu. To sam ispricao psihicu i nakon toga mi je on napisao da imam PTSP i trazio je od mene 6000DM da mi sredi papire da idem u vojnu mirovinu. E onda mi je tek puko film. Jer ako ja nisam mislio na posao onda tko je, jebote u ratu sam zapovjedao s 317 ljudi i samo nam je jedan decko poginuo i to na kraju rata i imali smo dvojicu laksih ranjenika. Dodio sam i brdo pohvala od zapovjednika brigade do nacelnika glavnog stozera HV i dva puta sam odlikovan od predsjednika drzave. I sada da nakon svega toga ja ne mogu dobiti neki usrani posao u vojsci, e to me totalno dotuklo. E sada, kako se sizofrenija ubacila u sve to pojma nemam. U stvari kako se pojavljuje sizofrenija, koji su uzroci?
E da dobio sam rjesenje da sam sposoban za radno mjesto savjetnika :confused: i sada cekam posao i trenutno sam na RZ, radna knjizica mi je u mirovinskom.
Pa, navodnu ju ne dobijesh, nego se rodish s "greskicom" pa se ona s vremenom razvija, ovisno o naporu koji um trpi...
Ali, ne pushim te fore, jel malo kazhu jedno, malo drugo...
Vjerojatno se mozhes i rodit s time, pa se s vremenom aktivira, ali ju mozhes dobit i od prevelikog pritiska na psihu...
ljutika
24.02.2003., 14:25
Ja bih samo jednu malu digresiju, ukoliko je to uopce. O sizofrenij ne znam nista, ali znam da psihoterapija pomaze u nekim slucajevima. Pomaze jer je meni pomogla, samo bi trebalo naci snage za tako nesto. Uopce nije lako. Ali nemojte unaprijed odbaciti tu metodu i tvrditi da su svi psihici ludji od nas. Treba imati snage suociti se sa svojim najdubljim uzasima.
jimmy jazz
24.02.2003., 15:47
meni se cini cudnim onaj dio da kad nisi mogao spavati i bio nemiran da su te stavili u bolnicu i davali tablete!? kad su tablete u pitanju, onda uzroci postaju mutni.
znam jednu curu koja je "jenput" uzela jednu gadnu drogu, i posto jako otvorena osoba, poslije toga dobila napade anksioznosti, koji se nisu micali. samo tak. a sva je otvorena prema zivotu i vesela i to zastvarno, i nije joj bilo jasno kako sad to.
Naravno da su joj preporucili druge tablete, al je ipak imala dovoljno svjesnosti i energije da proba bez, i rijeshila je(veli i sama da je dugo trajalo i bilo mukotrpno, ali..i sama je psiholog,i zna da tablete sjebu mozak.) hocu samo reci kak kemikalije mogu prouzrociti i prouzrocuju loshe valove u psihi.
jimmy kaže:
meni se cini cudnim onaj dio da kad nisi mogao spavati i bio nemiran da su te stavili u bolnicu i davali tablete!? kad su tablete u pitanju, onda uzroci postaju mutni.
Ma mene je doktor najvise ostavio u bolnici zbog toga sto sam mu rekao da me nesto vuce da se ubijem :(
nego Lame. s obzirom da mi se svidja sto pises, zanima me od kuda znas te stvari? imas li iskustva ili bar neku literaturu? da bar postanem nacitan u vezi toga, ako ne i nesto vise.
No123, jesi li religiozan? Pitam te to cisto onako prakticki, jer religija zna covjeku dati neko usmjerenje koje ga moze cuvat od novog mentalnog razbijanja (ne znam bolje opisati to stanje).
Ree, postoji genetska skonost sizofeniji. i to je cijela prica. sizofrenija nije u genima, niti je u virusu. to je cista psihosomatska bolest, a kao takva da se lijeciti na nacin kako se lijece i ostale psihosomatske bolesti. uf, eto malo vise artikualcije ideje.
Solaris
25.02.2003., 15:45
Reebok kaže:
pomazu da covjek ostane zivi lesh
Chuj.... iskreno, iritira me kad vidim da neko tako pishe...i mene isto,iritira nešto
Shta mislis, da mozes mahnut carobnim stapicem, i nekome ce se zivot totalno promijenit???
Covjeku koji pati od recimo shizofrenije nisi cak ni svi problemi u glavi... ima ih puno opipljivih, fizicke prirode... stvari koje su ga mozhda brzhe dogurale do tog kraha, stvari koje su se desile bas zbog tog kraha...
I ako kemijska supstnca moze pomoci takvoj osobi da barem malo lakshe podnese takvu realnost, onda i to jako jako puno znachi... ponekad je i djelomicno rjesenje raj u usporedbi sa paklom njegove realnosti...
Bolje zhivi lesh, nego mrtav lesh... ili barem da zhivi lesh mozhe sam odabrati da bude mrtav lesh, umjesto da ga vlastita bolest odvede u smrt ne slažem se, sve je bolje od živog leša,.....a tu si i nelogičan
A alternativne metode mozhda mogu uravnotezhit covjeka, ali ako ga istovremeno sa svih strana ubijaju psihicki i fizicki problemi, od toga nema nikakve koristi... jedan korak unaprijed, dva koraka unazad
Cak i to trcanje uz rijeku mozhe predstavljati ogroman problem nekome... postoje problemi koji se ne mogu bash tako rijeshavati, nego ponekad trebas pomoch "iluzije" zvane kemija
A po čemu bi to psihofarmaci bili bolji i učinkovitiji od "alternativnih" metoda liječenja????!!!!!!
Da se na silu neke stvari uravnotezhe, da tableta uravnotezi kemiju u glavi, pa da osoba uopche mozhe izachi iz svoje kukuljice, i probati krenuti naprijed...Ajme, koja GLUOPST, ov bi ja odmah na greatest shits
Solaris
25.02.2003., 15:52
Reebok kaže:
Kao i puno nas, nazhalost... u tome i je stvar...
A ovo sto velis za iskrenost, to je totalno tochno... samo, ponekad i najbolji psihijatri previshe polazhu vjeru u "klasiku", i gledaju pacijenta kao "skolski primjer", umjesto da ga stvarno pokushaju razumjeti, razumjeti nachin na koji funkcionira i gleda...
Ja isto idem uskoro shrinku, ali ne polazhem puno nade u njega... ustvari, ocekujem da ce mi pomoci samo tabletama, a od njegovih pustih pricha... sumnjam da bu ikakve koristi, osim da mi digne tlak stereotipnim pitanjima...
Ako tako razmišljaš i sve nade polažeš u psihijatra, normalno da nećeš ozdraviti, TI SI TAJ koji sam sebe treba izlječiti!
A tablete zaboravi, od njih više štete nego koristi, samo će te potrovati, i past ćeš JOŠ DUBLJE !
Ma jes... a bez tableta cu se jedan od ovih dana sjurit kroz kroz stakleni prozor... daj, skini mi se vec jednom s tim vudu sranjima, trebaju mi jebene tablete da se bar dignem jednu sttepenicu gore... pa nemrem preskocit odjednom cijeli jebeni neboder...
i znam da ja sebe moram izlijecit, kaj, kolko ti vec tupim da od shrinka ne ocekujem apsolutno nista nego yebeni recept za yebene prozace, xanaxe, leksaurine i ostala sranja koje ce me zaustavit od toga da kad me uhvati napadaj da si zile prerezem...
Solaris
25.02.2003., 23:18
Da sam ja na tvom mjestu, ja bih si rađe prerezala žile :p :p
solaris...pa ti si zla :( ;).
Ree, brijem da bi ti paso jedan opak put. Biciklom u picku materinu spike.
beeli kaže:
No123, jesi li religiozan? Pitam te to cisto onako prakticki, jer religija zna covjeku dati neko usmjerenje koje ga moze cuvat od novog mentalnog razbijanja (ne znam bolje opisati to stanje).
Nisam religiozan i kako stvari stoje ne zelim ni biti.
Ali dok sam bio u "ljubicastoj fazi" imao sam osjecaj da sam Isus i to mi se nije svidjalo. Kada sam lezao na psihi bilo je tamo dosta ljudi koji su iznad kreveta drzali nekakve svete slike i to mi je strasno smetalo, bez nekog posebnog razloga, jednostavno me je bilo strah od njih :(
Reebok kaže:
i znam da ja sebe moram izlijecit, kaj, kolko ti vec tupim da od shrinka ne ocekujem apsolutno nista nego yebeni recept za yebene prozace, xanaxe, leksaurine i ostala sranja koje ce me zaustavit od toga da kad me uhvati napadaj da si zile prerezem...
Od cega ti po svom misljenju u stvari bolujes :confused:
Kakav napadaj te uhvati :confused:
No123 kaže:
Nisam religiozan i kako stvari stoje ne zelim ni biti.
Ali dok sam bio u "ljubicastoj fazi" imao sam osjecaj da sam Isus i to mi se nije svidjalo. Kada sam lezao na psihi bilo je tamo dosta ljudi koji su iznad kreveta drzali nekakve svete slike i to mi je strasno smetalo, bez nekog posebnog razloga, jednostavno me je bilo strah od njih :( dobro je :). cisto zato sto kad bi pokleknuo moci religije, otiso bi jos vise u *****. nego no123, sta mislis o mogucnosti da si puko zato sto je sjebano drustvo i sve je onako kako ne treba? mislim, cini mi se da nije lako nositi se sa tako oprecnim stvarima, pogotovo kad ne mogu proci a da ih ne primjetis? Od tog covjek stvarno lako pukne. Svi osim Batmana. On tada citira bibliju unazad :D.
beeli kaže:
dobro je :). cisto zato sto kad bi pokleknuo moci religije, otiso bi jos vise u *****. nego no123, sta mislis o mogucnosti da si puko zato sto je sjebano drustvo i sve je onako kako ne treba? mislim, cini mi se da nije lako nositi se sa tako oprecnim stvarima, pogotovo kad ne mogu proci a da ih ne primjetis? Od tog covjek stvarno lako pukne. Svi osim Batmana. On tada citira bibliju unazad :D.
Ma ja sam u stvari nakon rata prvi put otisao kod doktora radi problema s zelucem. Otisao sam na gastroskopiju i poslije toga me je doktor odmah ostavio u bolnici 15 dana na pretragama. Imao sam gastritis, erozije u zelucu sve do misicnog sloja sluznice, heliko bakterije i hemeroide zbog kojih sam postao anemican jer sam tokom rata izgubio dosta krvi, pa sam pio i tablete s zeljezom. Mislio sam to sve rijesiti i onda se vratiti raditi, medjutim, radi tih problema nisam mogao biti na vojnoj skrbi pa sam morao otici na psihu na kontrolu. U bolnici sam operirao hemeroide, a na psihi su mi odmah dali nekakve tablete za piti i otisao sam na vojnu skrb. Te tablete s psihe nisam uopce pio jer sam smatrao da mi nisu potrebne. Onda sam u glavi poceo oduzimati i zbrajati sve sto mi se dogodilo u ratu. Bio sam ljut sto nisam dobio odgovarajuci cin, a i mogao sam dobiti i jos koje odlicje (dobio sam dva) gledajuci druge koji su dobili a nisu bili nista bolji od mene, cak su bili gori. Posto sam zapovjedao sa 317 ljudi po formaciji, a ponekad je bilo i oko 400 kada su nam pridodali jos dvije baterije, na kraju rata sam napisao prijedloge za odlikovanja nekoliko stvarno super decaka i kao sto mozete pretpostaviti nitko od njih nije dobio nikakvo odlicje. Isto od onih koje sam predlozio za cinove, nitko ih nije dobio. Ispalo je da sto si gori to bolje u zivotu prolazis. To me strasno nerviralo. A da sam bio drukciji mogao sam lijepo izaci iz rata s malo vecom hrpicom novaca, ali sta cu kad nisam takav. Mogao sam za novce demobilizirati ljude, mogao sam prodavati vojnu opremu, od samo jedne ponude mogao sam staviti 50000DM u djep kada je neki tip htio kupiti od nas rakete 128mm za RAK, to bar nije bio problem, prodas ih a napises da si ih ispalio i svi zadovoljni. Ma moglo se raditi svasta. Samo ne mozes raditi sam protiv sebe, kada jednostavno nisam takav da bi mogao raditi takve stvari. Ma jednom rijecju jako sam lose prosao u ratu, kada se sve zbroji i oduzme, jednostavno sam se istrosio. Istina je da je drustvo dosta sjebano kako kazes i to je imalo uticaja na mene, ali mislim da je daleko veci uticaj imao svakodnevni stres koji sam dozivljavao u ratu.
Solaris
26.02.2003., 11:14
beeli kaže:
solaris...pa ti si zla :( ;).
Ree, brijem da bi ti paso jedan opak put. Biciklom u picku materinu spike.
:D :D :D
Ja ne mislim ozbiljno to što sam napisala, ali zna Reebok o čemu govorim,
Ree, enoughe lamentations!
Lame Deer
26.02.2003., 15:27
jimmy kaže:
haha wilhelm reich i orgonometar :D :D
LameDeer samo ti provociraj, its ok with me! ;), kako zmija inace? :D
Ne znam zasto se smijes na spomen WReicha. :confused:
I nije orgonometar, nego orgonski akumulator. Mislim, je, ali nije ;)
Zmija...jebote kako dobro pamtis, a vec me ljudi pitaju o kakvim ti to zmijama, imam li zmiju kucnog ljubimca ?
Rekoh - najmanje tri.
:D
Lame Deer
26.02.2003., 16:03
jimmy kaže:
ajde molim te objasni kak to djeluju psihodeliki, na psihickom i fizioloshkom nivou.
ako govorish o drogama, moram ti reci da droge destabiliziraju licnost, potiskuju i iskrivljavaju (josh vishe! od obicne stvarnosti) originalne impulse, stvaraju smutnju u psihi, i nemilosrdno unistavaju energiju.
zauzvrat ti znaju dati peak-experience, koji pojacava iluziju dobitka energije, no gubitak energije je mnogostruki i puno veci, zbog gore navednih efekata; i josh se povecava attachment za kojekave stvari koje stizhu iz nashe podsvjesti (bez shvacanja primarnih impulsa)
Jimmy, nisam strucnjak da koncizno objasnim kako psihedelici djeluju...Mislim, mogao bih pokusati, ali ipak ti u tu svrhu preporucavam strucnije osobe.
Kazes da "droge" destabiliziraju licnost. Nije tocno. Prije bi moglo biti da temporarno eliminiraju izvjesne filtere:
* Pokusaj prvi (semilaichki): ;)
1 - Da bi individua mogla samostalno egzistirati u okolisu i komunicirati s ostalim individuama, ona mora biti u stanju razdvojiti svoje JA od okoline (fizicke i psihicke).
2 - Nadalje mora iz plime optickih, akusticnih i ostalih podrazaja metodom usporedbe s prije primljenim stimulima (ili informacijama iz sjecanja, podsvijesti) filtrirati i interpretirati iste, pa ih tek onda pustiti unutra - ali u toj mjeri da je jos u stanju normalno funkcionirati.
Izgleda da je thalamus, ("vrata prema kori velikog mozga"), taj koji igra presudnu ulogu -
osjetilne informacije (iz ociju, usiju...) preko thalamusa dolaze do mozdane kore,
gdje bivaju dekodirane i PROJICIRANE NATRAG k thalamusu (povratna sprega)
da bi ih ovaj opet ubacio u tu cudnu vrpcu (CSTC - cortico-striato-thalamo-cortical).
Ovaj mehanizam stiti mozak od poplave vanjskim stimulima, s time da informacije projicirane natrag k thalamusu reguliraju primanje novopridoslih informacija (negativna povratna sprega na thalamus-filter).
Ovo je samo model koji polazi od toga da su psihedelicna stanja svijesti produkti krivo interpretiranih unutrasnjih i vanjskih mustri podrazaja.
Po ovom modelu psylocybin ili LSD koji posjeduju strukture slicne serotoninu, imitiraju serotonin te tako aktiviraju izvjesne serotoninske receptore na nervnim stanicama thalamusa i jos nekih dijelova mozga.(ne znam pravi izraz na hrvatskom, pa cu ih izostaviti...)
Dakle, CSTC-mehanizam nakon uzimanja psihedelika biva privremeno otkacen (eliminiran), a thalamus-filter otvoren - sto vodi do poplave podrazajima: informacije vise ne bivaju non-stop interpretirane, sto dovodi do temeljne promjene u percepciji JA i okolisa.
U ekstremnim slucajevima mozak (tijelo) dozivljava svijet kao medjusobno neovisne slike s promijenjenim znacenjem - ili kao tekucu cjelinu, struju vizija.
Psihedelicne substance (agenti) kao LSD stvaraju dreamlike stanje PRI bistroj svijesti i iznimnoj sposobnosti sjecanja: dogadjaji koji su chuchali doboko u podsvijesti se transportiraju na povrsinu - postaju svjesni.
Aktivirani podsvijesni konflikti sada leze na pladnju i cekaju na psihoterapeutsku obradu.
Unutrasnje strukture obrane padaju ko kucice od karata i to je razlog zasto smatram da se tako mocni psiho agent ne smije tek tako zabraniti.
Znaci, ne radi se tu o lijecenju psihedelicima, nego o instrumentalnoj uporabi psihedelika. Isto kao sto se koristi mikroskop ili endoskop, samo sto se ovdje radi o instumentu za istrazivanje psihe.
Iskustva koja se ne integriraju u dugorocnu psihoterapiju (ili na misticko-religiozne nacine ) su bezvrijedna, jer se brzo zaboravljaju... tj.ispare poput magle ili sna nakon budjenja...
Ali ocigledno vec i iskrena diskusija o ovoj temi nekome (kome :) )smeta - jer dodiruje najosjetljivije podrucje - jer (javna) istrazivanja na ovom polju otvaraju ne samo pacijentovu psihu, nego i donose mnogo informacija, uz ciju pomoc se puno lakse dade interpretirati povijest - unutrasnja i vanjska.
Fala i oprostite na eventualnoj nerazumljivosti :)
Lame Deer
26.02.2003., 16:51
Alas! the forbidden fruits were eaten,
And thereby the warm life of reason congealed.
A grain of wheat eclipsed the sun of Adam,
Like as the Dragon's tail dulls the brightness of the moon.
Maulana Jallaludin Rumi: Masnavi I Ma'navi
beeli kaže:
nego Lame. s obzirom da mi se svidja sto pises, zanima me od kuda znas te stvari? imas li iskustva ili bar neku literaturu? da bar postanem nacitan u vezi toga, ako ne i nesto vise.
Paaaa...najprije mi je drago chuti tako nesto.
Naravno da sam napravio neka iskustva. Inace se ne bih mijesao u diskusiju. Neka od njih nisu preporucljiva, ali smatram da veoma dobro znam o demonima s kojima sam se "igrao" i da sam vec tada s njima bio na TI.
OVO NIJE NIKAKVA PREPORUKA ili POZIV NA KONZUMACIJU SLICNIH SUPSTANCI
jer mnogi ljudi ne zele sebi priznati da nisu spremni na takvo nesto: misle, ma kad mogu drugi - mogu i ja. Poslije se kunu da to "pali mozak". Pa proklinju i obicnu travu.
Mislim, alfa i omega svakog kontakta s svim (i najlaksim psiho-substancama) jeste learyev postulat o SET-u i SETTINGU, ali tko vec misli na nekakav set i setting. Daj to vamo, da progutam i letim. Kad bi ljudi i pri pusenju trave pazili na set (stanje svijesti u razdoblju neposredno prije i poslije uzimanja) i settingu (vanjske prilike), bilo bi mnogo manje paranoje i bezvoljnosti nakon bonga ili troobe, ili "ne daj boze" zmaja.
Nego, natrag k superteskoj klasi:
Osobno poznajem neke kojima je Edip :rolleyes: skoro sjebao zivotne planove...a Edip (ne nuzno freudova verzija) je fundamentalni konflikt koji ne bi smio biti prisutan pri ovakvim ekspedicijama.
Jebesh mamu i tatu :D
Nekoliko puta sam "vodio" gljivo-DSL-sesiju, naravno na zamolbu onih koji su prisustvovali...i nikada nitko nije imao masovne probleme, jer sam uvjerio one za koje sam smatrao da nisu u stanju preraditi takvo nesto...da je bolje za njih da reknu ne fragmentaciji & defragmentaciji.
O literaturi.
Ne znam sto bih ti preporucio, ima toga mnogo:
mozda za pocetak Louis Lewin: Psihodelika (tesko nabaviti, ali ako zelis i razumijes njemacki mogu ti jednog dana poslati PDF, samo da skeniram...)
Aldous Huxley-a The doors of perception / Heaven & Hell,
zatim MOKSHA istog autora,
onda nesto od Stanislava Grofa, npr. LSD Psihoterapija,
a ako zelis uvide u samu psihu procitaj gore spomenutu analizu karaktera by Wilhelm Reich.
Napomena: chitaj Reicha u zivotnom kontekstu (npr. David Boadella - The life and work of Wilhelm Reich) jer bi inache njegove teze i teorije mogle zvuchati smijesno ili nevjerovatno.
Razumi da imam neke tajne - knjige svima dostupacne, ali cije naslove ne zelim odati.
A u biti je mnogo toga receno vec kod starog majstora:
DOSTOJEVSKOG :s :s :s :s
Mucha suerte & watch out - do iduce prilike
Solaris
26.02.2003., 22:46
Lame Deer kaže:
[
onda nesto od Stanislava Grofa, npr. LSD Psihoterapija,
možda bi mogao više reći o ovome :)
Lame Deer
27.02.2003., 15:28
Moze, sol...
Samo ne znam odakle poceti. Bilo bi dobro kad bi rekla sto te tocno zanima, ili barem otprilike
:)
zanima me jel on samo razmatrao moguce ucinke ili je napravio neku zescu studiju? isto tako u vezi lijecenja alkoholizma. kakav je bio pokus? u principu, jel bi mogao sazeti grofovo znanstveno djelovanje u vezi primjene psihodelika?
surfajuci malo po netu jer me je nanovo zaintrigirala sizofrenija, naletio sam na ovu ideju o sizofreniji:
"The late R.D. Laing, a British psychiatrist, suggested that it is really a "healthy" response to an insane world. People burdened with terrible stress act "crazy" in an effort to adapt".
naknadno se spominje kako je ta uz jos neke dvije manje interesantne mi teorije znanstveno opovrgnuta. ali bez obzira na to, ovo mi se cini kao nesto sto bi bilo interesantno ponovno razmotriti. btw, na forumu ima jos bar 10 deklariranih sizofrenicara po nekakvim statistikama, pa bi bilo ok da se i oni ukljuce. cisto infromativno :).
dodatak :
Istina je da je drustvo dosta sjebano kako kazes i to je imalo uticaja na mene, ali mislim da je daleko veci uticaj imao svakodnevni stres koji sam dozivljavao u ratu. ok. samo brijem da s obzirom da nisi bio spreman odrec se svojih moralnih premisa, premisa koje su ocito bile u kontradikciji sa tvojom okolinom (drustvom), jednostavno si usao u film zbog kojeg si na kraju puko. da je stvar bila onako kako treba, ili bar prihvatljiva za tvoje moralne premise, vrlo mi zvuci izgledno da se nikad ne bi ufuro u tako uzasan film.
sad sam jos malo prosurfo i vidim da postoji nesto tipa kronicna sizofrenija kad covjek jednostavno pocne furat sve svoje koncepte na nelogican nacin, a tome prethode povremeni napadi. cini mi se da je u ovoj predfazi vrlo lako moguce covjeka vratiti na pravi put.
no123, jesil jos uvijek u istoj sredini? i jesi li se pomirio sa cinjenicom da je svijet malo sjeban?
beeli kaže:
no123, jesil jos uvijek u istoj sredini? i jesi li se pomirio sa cinjenicom da je svijet malo sjeban?
Eh ja ti se vecinom krecem u svom drustvu iz rata i vecina njih ima PTSP a mali broj radi na svojim radnim mjestima od prije rata. Vec smo dosadni sami sebi. Sve price smo ispricali vec petsto puta, ali i dalje se pricaju. I svi se sada boje onog famoznog testa od 567 pitanja za PTSP. Nekima su ponistena rjesenja o invalidnosti zbog toga sto nisu bili na testu, a na TV govore da toga nema i decki su s pravom ljuti. Imam jednog prijatelja koji je cetiri puta lezao na psihi i sedam puta je bio na dnevnim terapijama nakon cega se isto dobija otpusno pismo i sad ga zezaju s tim testom kao da njegova situacija nije dovoljno jasna. Braniteljima smanjuju invalidnosti, oko 1600 ih se ubilo (znam kako je to bio sam i sam u toj fazi kada sam o tome razmisljao) a ministar branitelja vraca kao neiskoristeno 60 milijuna kuna koji navodno ne trebaju braniteljima, a jos uvijek se ne zna tocna brojka oboljelih od PTSP-a i na zna se kako sprijeciti samoubojstva. Pa mogao je na to utrositi te novce.
A sto se tice sjebanosti svijeta to je jednostavna prica. Tu se ne moze nista svijet je takav kakav je, samo treba nauciti plivati i to je to. Naravno ne treba dopustiti blebanima da ti seru po glavi i treba imati svoj stav. Sta bi vi radili da vam u ratu dodje tip i krene kukati da ga demobilizirate jer on kod kuce ima zenu i djecu i sta ce oni ako on pogine i nudi vam za to tisucu maraka. Ili jedan drugi mi nudi golfa dizela starog tri godine da ga demobiliziram jer on ima super privatni posao koji jako trpi jer je on u vojsci. I kada bi ja pao na takve price tko bi onda ostao, tko bi branio nas grad. A s druge strane moglo se tu dobro zaraditi pa si vi birajte, biti karakter ili papak. I najgore sto bi takvi poslije pricali o meni. Sve ono sto sam dobro napravio bi palo u vodu. Sada sam sretan sto nisam popustao takvim stvarima i nitko mi nista lose ne moze pricati iza ledja, pa ipak sam ja hrvatski casnik, a ne baba koju mozes kupiti za vrecu krumpira. A i tako smo svi iz rata izasli zivi, svi osim jednog decka, svaka mu cast ali da je slusao zapovjedi i on bi danas bio ziv, a ne otici bez icije dozvole dva kilometra daleko i u minskom polju nagaziti na minu.
Evo malo o sizofreniji (http://www.tel.hr/mzrh/Klinicke_Smjernice/Shizofrenija.html)
Ima i tablica Dijagnostičkih kriterija shizofrenije prema MKB-10.
Ja sam sebe odmah pronasao.
El Gato Félix
10.02.2013., 12:12
Sinhronizirani, Vaš post premješten je na temu Shizofrenija (http://www.forum.hr/showthread.php?p=43560533#post43560533).
Nadalje, s obzirom da se ova tema pretvorila u čušpajz svega i svačega, zaključat ću je a zainteresirane molim da raspravu nastave na pdf-u Psihologija, teme Psihijatrija i psihodelici (http://www.forum.hr/showthread.php?t=457104&highlight=psihodelici) i Psihodelici u psihologiji (http://www.forum.hr/showthread.php?t=301388&highlight=psihodelici).
Zahvaljujem na razumijevanju.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.