PDA

View Full Version : Balkanski mentalitet...?


stranice : [1] 2

Magor
20.06.2004., 13:58
Balkanski mentalitet...


Na svakom koraku i na ovom forumu može se nalaziti izraz: balkanski mentalitet. Npr. balkanski mentalitet je glavni društveni problem. Ali šta to konkretno znači? :confused: Za mene nije evidentno.
Atribut „balkanski" je upotrebljiv i kod nas u Mađarskoj. Npr.: mađarski prometni moral je „balkanski", ili ako u jednom uredu rad ide vrlo lagano tada tamo je „balkansko stanje" itd. Dakle onaj atribut ima negativno značenje. Atribut ima ovakve sinonime: neurednost, kaos, arhaizam, neciviliziran. Istina je da riječ Balkan kod nas znači zemljopisni naziv (cijeli Balkanski poluotok, u kojem i Hrvatska), ali atribut „balkanski" upotrebimo samo na Bosanaca, Srbina, Crnagoraca, Makedonaca, Rumunja iz Vlaške, Albanaca, Bugarina, a ne upotrebimo na Slovenaca, Hrvata, vojvođanskih Srbina i Grka. Vjerovatno kod Vas znači nešto drugo, ali šta?
Moje drugo pitanje: kako se menja, kako se razlikuje mentalitet u različnim hrvatskim krajevima (kontinentalnim, dalmatinskim itd.)? Kako su povijesna doba uticala na hrvatski mentalitet (820 god. u Ugarskoj, 70 god. u Jugoslaviji, Dalmacija u Mletačkoj Republici, Turci...)?

Dunj@
20.06.2004., 15:04
Balkanski mentalitet?


Hm, ja bih ga definirila u sintagmi: Lako ćemo.

Magor
20.06.2004., 16:52
Vidim da sintagma „lako ćemo" je vrlo proširen izraz. Na google-u 33000 pogodaka. Ali šta znači?
U kontekstu teksta interpretiram tako da:
- bez truda
- bez većih napora
- bez ambicije itd.
Je li pravilno?

Dunj@
20.06.2004., 17:26
Magor kaže:
Vidim da sintagma „lako ćemo" je vrlo proširen izraz. Na google-u 33000 pogodaka. Ali šta znači?
U kontekstu teksta interpretiram tako da:
- bez truda
- bez većih napora
- bez ambicije itd.
Je li pravilno?

Sintagme su teško objašnjive, ali da pokušam:

Sve što si naveo plus zaobilaženje zakona ili kratko rečeno nedisciplina u svakom pogledu.

Naime, balkanske zemlje su stotinama godina bile pod vlašću Otomanskog carstva, gdje su pravila bila uglavnom sila vlasti a ne zakoni. Bolje rečeno, one u datom momentu. Kad je promijenjen "glavni", došao je neki drugi koji je imao svoja "pravila" iako ga je ista centarlna vlast postavila.

U tom smislu, Hrvatska je najmanje Balkan, bar oni dijelovi koji su ipak bili pod K und K.

Konkretno: Tamo gdje je Austrija dirigirala, postoje zemljišne knjige, a kad je dobila mandat za Bosnu, prvo je poslala mjernike za zemlju. I to su prve zemljišne knjige uopće.

Tako je i sa Srbijom (osim Vojvodine), samo je ona učila od Francuza, uglavnom.

Tako je ušlo u naviku da se sve sređuje s onim na vlasti, a ne prema zakonu.

Otud: Lako ćemo...ako nekog imaš poznatog ili rođaka na vlasti, ali i mentalitet da se zakoni primjenjuju selektivno (ili ako imaš novac za podmititi).

U Hrvatskoj je to počelo prevladavati u tzv socijalizmu iako su i tada bile vidljive razlike u shvaćanju zakona kao jednakog mjerila za sve. Tu čak ni novac nije igrao ulogu, prevladvao sistem: usluga za uslugu...tj snađi se druže. :D

E i to " snalaženje" je bitno u ovom mentalitetu.

Basta
20.06.2004., 22:32
Balkanski mentalitet bi se mogao generalizirat kao brđanski mentalitet. A ovdje ima puno brda. :D

U brdima se nem žeš obogatit, trudio se ili ne. Zato je bolje ne trudit se.

Tu i tamo u brda zaluta naivac ili bogataš. Naivca se izvara, a bogataša opljačka.

Pleme je na cijeni, kao i plemenski poglavica. Protiv drugih plemena se ratuje kvalitetno i okrutno.

Magor
22.06.2004., 14:28
Sada, kada čitam tvoj odgovor, sinulo mi je :bonk: da nešto sam o tome ("lako ćemo") već čitao u nekoj mađarskoj političkoj novini prije nekoliko godina, kada se radilo o Balkani (za vrijeme NATO-ovih bombardiranja Beograda, ili u vezi s nekim filmom E. Kusturice). Tada sam imao osjećaj „dé ja vu", kada sam čitao o protekcionizmu (kod nas zovu: „gospodine-moj brat" sistem), korupciji, šta si napisala. Po mome ovo nije samo balkanski karakter, nego je proširena tendencija i u svijetu (i u Skandinaviji!), da ne spominjem Mađarsku :D .
Inače je za Mađara balkanski mentalitet = srpska TV-serija „Vruć vjetar" (sa Ljubišom Samardžićem /alias Šurda/ :D ) iz 80-ih godina.

Zemljišne knjige i balkanski mentalitet? :misli: Hm... Ne znam. Zanimljiva veza. :D

P.S.: Ja bih trebao da namestim „živi rječnik" (npr. Simone) da pomaže objasniti komplikovane izraze. :top:

Dunj@
22.06.2004., 15:20
Magor kaže:
Zemljišne knjige i balkanski mentalitet? :misli: Hm... Ne znam. Zanimljiva veza. :D

P.S.: Ja bih trebao da namestim „živi rječnik" (npr. Simone) da pomaže objasniti komplikovane izraze. :top:

Meni je smješno kako ti "lako ćemo" tražiš po googlu. ;)
Ali razumijem tvoje nerazumijevanje zato sam i pokušala to slikovito objasniti. :)

Vidi, to sa zemljišnim knjigama je bio samo jedan od "živih" primjera kako se ovdje kasnilo s građanski uređenom državom.

Mogla sam navesti i nešto drugo, ali to mi je prvo palo na pamet.

To s korupcijom i Skandinavijom, evo jedan primjer iz bivše države kad su "našijenci" osim u Njemačkoj počeli raditi i u Švedskoj: kružila je priča kako su Šveđani morali donijeti neke nove zakone jer su "naši" bili "majstori" da izigraju njihove zakone što je njima bilo nezamislivo.

U tom smislu i to je balkanski mentalitet: čim se donese neki novi zakon, najprije se traži "rupa" u zakonu kako bi taj zakon prilagodili vlastitim potrebama ili ukratko -izigrali ga. :D

Dunj@
22.06.2004., 16:58
Magor kaže:

Inače je za Mađara balkanski mentalitet = srpska TV-serija „Vruć vjetar" (sa Ljubišom Samardžićem /alias Šurda/ :D ) iz 80-ih godina.

Kad si već spomenuo ovu seriju, prisjetih se tipičnog izraza s tih prostora (i) za oznaku balkanskog mentaliteta:
javašluk - nemarnost, lijenost, neurednost, neodgovornost. (Klaić: Rječnik stranih riječi)

Šurda predstavlja baš to. :) Samo sam ja taj pojam pokušala "prevesti" na hrvatsku sintagmu - lako ćemo.

:D

Au197/79
23.06.2004., 10:11
Mentalitet nema veze sa zemljišnim knjigama, jer se po njima i onako ništa nije radilo. Evo primera Vojvodine koja po vama nije "Balkan" (što je zemljopisno istina): 65% zemljišta su u vlasništvu držali Nemci do 2. sv. rata. Svu su tu zemlju posle razgrabili, te nije tačno da su eto Vojvođani znali šta je čije vekovima i da nije bilo grabljenja. Tako je i u Slavoniji i svugde.

Ta su u Srbiji postojale katastarske knjige, to opet ništa ne bi značilo jer bi do 1830. i neke kao vlasnici bili upisani spahije (Srbijanci islamske veroispovesti sa titulama aga, begova i paša i nešto Turaka) i poneki Srbijanac nemusilman blizak knezu Milošu, koji je sam sebe zvao Miloš-beg.

Posle je došlo do popuštanja turske vlasti, ovi Srbijanci pravoslavci su vodili politiku oduzimanja zemlje spahijama i proterivanjem muslimana iz gradaova da bi se dočepali njihove imovine. To se ponovilo i u naradnim ratovima 1870-tih godina. Tako je uspostavljen sistem po kojem se samo čekao neki rat, neka revolucija da bi oni što dolaze na vlast pljačkali one što su se pre njih napljačkali.

Drugo taj mentalitet se ne odnosi samo na one krajeve koje je Magor naveo već i šire. Čak sam i sam dugo bio u zabludi da su Vojvođani kulturniji, dok nisam prošao Vojvodinom i video toliko seljanluka da mi je bilo muka, evo rime :) Pa i Grci su kao kulturniji. Ne znam da li je neko bio u Atini. Ja sam iz sankcionisanog Beograda stigao tamo i doživeo šok! Nisam verovao da postoji grad priljaviji i haotičniji od Beograda, a Atina je pri tom i turistički centar. Pa i HRT-u su prikazali putopis po Atini gde je prikazan neki prljavi WC. Samo sam rzmišljao šta bi bilo kad bi bar na dan uveli sankcije Atini, mislim da bi se grad raspao.

Što se tiče Vrućeg vetra zaniljivo je to što je Oliver pEvao špicu, snimana je '79. godine jedna epizoda čak u Zapadnoj Nemačkoj. Serija je kasnila sa prikazivanjem jer je 1980. umro najveći naš sin. To mi je jedna od najdražih serija, često je repriziraju ali nikad ne dosadi.

Za opis mentaliteta prinađi na sajtu B92 epizode serije Mile protiv tranzicije. Misim da nema boljeg opisa mentaliteta (osim možda filma Ljepota poroka).

Proka Pronalazač
23.06.2004., 11:17
Mislim da se sintagma "lako ćemo" odnosi na:

1) dovitljivost/fleksibilnost - u smislu: snaći ćemo već na neki način što god nas zadesi, (pošto ne živimo u idealnim materijalnim, a ni zakonskim uvjetima), ne treba planirati, improvizirat ćemo kad vidimo kakva je situacija...

2) Životnu filozofiju jednostavnosti - "radimo da podmirimo trenutne potrebe, živimo od danas do sutra, a u slobodno vrijeme se zabavljamo i ludujemo" i onda slijedi ono: "ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine..."

Eto, malo je nabacano, ali upuštanje u daljnju analizu psiho-socio-ekonomskog konteksta može polučiti produktivnih zakiljučaka. Budem ja probao možda kasnije, sad žurim...

A inače, ima i jedna proširena verzija sintagme: "kako ćemo, lako ćemo, a dokle ćemo, neznaćemo!" - aime, vid' kol'ko tu ima novih elemenata za istumačit :D

Dunj@
23.06.2004., 12:18
Au197/79 kaže:
Čak sam i sam dugo bio u zabludi da su Vojvođani kulturniji, dok nisam prošao Vojvodinom i video toliko seljanluka da mi je bilo muka,

Nešto si zaboravio. Vojvodina je naseljavana "vlakovima bez voznog reda" baš onima balkanskog metaliteta.
O tome nešto znam i iz vlastitog iskustva, kako to izgleda kad se iz gorštačkog kraja presele u ravnicu i gorštačke navike. Za prilagođavanje treba više od jedne generacije.

Zemljišne knjige su samo jedan od primjera bezakonja čije je nepostojanje onda omogućavalo svaku vrst nesigurnosti ali i apsolutnu vlast pojedinca poslanog iz nekog centra moći.

Bivšoj državi u tzv socijalizmu samo je pogodovalo takvo stanje.

GuardianAngel
23.06.2004., 23:44
Ne znam za vas, ali ja sam za balkanski mentalitet tj. ponasanje uvijek vezivao nekakvo zaostalo ponasanje tipa bacanja smeca gdje god se stigne, parkiranja automobila na sred ceste, opcenito takvo ponasanje ljudi kojih nije briga da na svijetu ima jos osoba koje moraju trpiti posljedice tih ("balkanaca") postupaka.
Iskreno, takve stvari tj. osobe me malo nerviraju.

Svjezi i aktualni primjer: Zgrade u Zadarskoj okolici. Neki Gazda s "x" milijuna eura odluci graditi nekoliko desetaka zgrada da bi sam sebi priskrbio jos 10x milijuna eura, ima neke dozvole (neke nema), a te dozvole premasuje za 400%! I sad jos ocekuje da javnost bude na njegovoj strani.

To ja zovem balkansko ponasanje i mentalitet tipa "ja sam tu gazda i meni niko nis ne moze".

:clint:

alfred stokes
23.06.2004., 23:47
GuardianAngel kaže:
Ne znam za vas, ali ja sam za balkanski mentalitet tj. ponasanje uvijek vezivao nekakvo zaostalo ponasanje tipa bacanja smeca gdje god se stigne, parkiranja automobila na sred ceste, opcenito takvo ponasanje ljudi kojih nije briga da na svijetu ima jos osoba koje moraju trpiti posljedice tih ("balkanaca") postupaka.
Iskreno, takve stvari tj. osobe me malo nerviraju.

Svjezi i aktualni primjer: Zgrade u Zadarskoj okolici. Neki Gazda s "x" milijuna eura odluci graditi nekoliko desetaka zgrada da bi sam sebi priskrbio jos 10x milijuna eura, ima neke dozvole (neke nema), a te dozvole premasuje za 400%! I sad jos ocekuje da javnost bude na njegovoj strani.

To ja zovem balkansko ponasanje i mentalitet tipa "ja sam tu gazda i meni niko nis ne moze".

:clint:

:top: Lijepo rečeno i potkrijepljeno odličnim primjerom

CF
24.06.2004., 09:44
taj mentalitet -- je kada je netko bezobrazan, živčan, nasilan, kada zlostavlja iživljava, kada nema suosjećanja..
i kada uživa u nasilju koji proizvodi..
to je huliganizam, vandalizam, narcisoidni i antisocijalni poremećaj ličnosti..
to su zlostavljači svojih žena, ubojice, kriminalci, psiho-šefovi, lideri koji zovui svoj vlastiti narod stokom, lopovi, banditi, psovači, vulgarni izrazi za sex i spolne dijelove, to je živčanjenje u prometu, to su najpametniji i najmudriji ljudi na svijetu a istovremeno da grade konc logore svakih 50tak godina, to je ratovanje i ratno profiterstvo, mafija i osobe svih godišta (te ostarjeli penzioneri) koji provode svoj ostatak života u psovanju, mržnji i nasilju,,,,
:flop:

i to je samo onako.. ukratko
:(

Magor
24.06.2004., 10:57
Svaki mentalitet ima negativne i pozitivne crte.
Do sada čitao sam samo o negativnostima, ali dobro bi bilo da netko bi pisao i o pozitivnostima balkanskog mentaliteta.

CF
24.06.2004., 11:08
Magor kaže:
Svaki mentalitet ima negativne i pozitivne crte.
Do sada čitao sam samo o negativnostima, ali dobro bi bilo da netko bi pisao i o pozitivnostima balkanskog mentaliteta.


ne slažem se..
više se radi o tome da
svaki poremćaj ima svoje samo-nagrade--
odakle zlostavljač crpi svoju energiju..

tako primitivci o kojem je topic ovdje
imaju pozitivna iskustva iz svega toga jer iživljavanjem i zlostavljanjem osoba oko sebe - dobivaju osjećaj grandioznosti i samoispunjenja..
tj
baš kao i svaki bully i nasilnik dobiva energiju time što zlostavlja i ugnjetava uokolo
:(

tako da-
pozitivnih ishoda ima-
ali samo za tog agresivca/primitivca

Proka Pronalazač
24.06.2004., 21:35
Pozitivne osobine: kreativnost, smisao za hedonizam i crni humor, ponos, neustrašivost, neukrotivi duh, spremnost da se umre za ideale. Pozitivne? Opet, kako kome i ovisno o situaciji.

I u srpskim filmovima je vidljiva jedna specifična osobina balkanaca: umjetnička dovitljivost da se od vlastite tragike, patnji i grešaka napravi komedija. To upućuje na mahom sadomazohistički način suočavanja sa strahotama teške svakodnevnice, ali i na spremnost zbijanja šale na vlastiti račun. A i prvonavedene osobine u njihovim filmovima dolaze do izražaja. Makar film nije objektivno mjerilo stvarnosti, ipak odražava neke tendencije balkanskog duha.

jimmy jazz
26.06.2004., 02:03
Proka Pronalazač kaže:
Mislim da se sintagma "lako ćemo" odnosi na:

1) dovitljivost/fleksibilnost - u smislu: snaći ćemo već na neki način što god nas zadesi, (pošto ne živimo u idealnim materijalnim, a ni zakonskim uvjetima), ne treba planirati, improvizirat ćemo kad vidimo kakva je situacija...
..

kaj se tog tice to je svojstveno svim slavenskim narodima, a pogotovo Rusima. tu se razlikuju od svjeverno-germanskih naroda, snalazljivost, flexibilnost.

a kaj se opet tice Grka, kaj nije tam filozofija - afrio!? to je malo drugi mentalitet.

jimmy jazz
26.06.2004., 02:08
Proka Pronalazač kaže:
Pozitivne osobine: kreativnost, smisao za hedonizam i crni humor, ponos, neustrašivost, neukrotivi duh, spremnost da se umre za ideale. Pozitivne? Opet, kako kome i ovisno o situaciji.

I u srpskim filmovima je vidljiva jedna specifična osobina balkanaca: umjetnička dovitljivost da se od vlastite tragike, patnji i grešaka napravi komedija. To upućuje na mahom sadomazohistički način suočavanja sa strahotama teške svakodnevnice, ali i na spremnost zbijanja šale na vlastiti račun. A i prvonavedene osobine u njihovim filmovima dolaze do izražaja. Makar film nije objektivno mjerilo stvarnosti, ipak odražava neke tendencije balkanskog duha.

da totalno, pozitivno, po tom su upravo specificni..tim totalno specificnim humorom...najjaci primjer Lepa sela lepo gore

negativno - previshe zajebancije, u smislu jebe se svakom za sve, i premalo ambicija, i evo ti rasula.neki kompromis ipak treba biti.

Magor
26.06.2004., 15:33
S vašim dopuštenjem, htjeo bih skrenuti temu topica na drugo:
veza između balkanskog mentaliteta i vjere (rimokatoličke i pravoslavne).

Npr.:
- „dobar" rimokatolik i balkanski mentalitet
- „dobar" pravoslavac i balkanski mentalitet
(Protivnost?, ili balkanski mentalitet spojiv je s vjerom?)

CF
27.06.2004., 18:39
Proka Pronalazač kaže:
Pozitivne osobine: kreativnost, smisao za hedonizam i crni humor, ponos, neustrašivost, neukrotivi duh, spremnost da se umre za ideale.

kreativnost--- sumnjam.. kakva je to kreativnost ako su ovo najsiromašnija područja europe??

smisao za hedonizam -- sumnjam i u to.. prije je riječ o iživljavanju nad drugima i pritom zadovoljenja svoje sebične potrebe- da se osjeća dobro u korist druge osobe, te da se zatupi realnost - koja nije nimalo lijepa.---- zahvaljujući tom istom primitivcu koji kvari sve oko sebe.. plus,alkoholizam nije hedonizam

crni humor -- prije je riječ o ismijavanju, ponižavanju i vrijeđanju svih oko te osobe


ponos, neustrašivost, neukrotivi duh, spremnost da se umre za ideale-- prije bih rekao da je riječ o sveprisutnom kukavičluku (jer samo kukavice iskazuju agresiju nad drugima), neinteligenciji, te spremnosti da umjesto da se bude miroljubiv i da širi mir i razumjevanje, da umjesto svega toga da se neliječeni strahovi i frustracije raštrcaju u obliku agresije svih oko te osobe.. naravno potkrepljena alkoholom


Proka Pronalazač kaže:

I u srpskim filmovima je vidljiva jedna specifična osobina balkanaca: umjetnička dovitljivost da se od vlastite tragike, patnji i grešaka napravi komedija. To upućuje na mahom sadomazohistički način suočavanja sa strahotama teške svakodnevnice, ali i na spremnost zbijanja šale na vlastiti račun. A i prvonavedene osobine u njihovim filmovima dolaze do izražaja. Makar film nije objektivno mjerilo stvarnosti, ipak odražava neke tendencije balkanskog duha.

stavit ću karte otvoreno na stol
mislim da balkanci - kao grupa primitivaca , ne kao narod sa ovih područja ima generalnu karakteristiku koja ih vrlo lako opisuje u "dubinu" njihove crne i odumrle 'duše' -
a to je da imaju poremećaj ličnosti - narcisoidnost i antisocijalni poremećaj ličnosti..
višeu link u dolje

lijepo je kako si naveo primjer "humora"-
jedna od karakteristika zlostavljača je ta da se u javnosti ponašaju vrlo šarmantno i društveno.. tako da osobe koje su zlostavljane od tih osoba ne mogu vjerovat koliko je ta osoba drugačija u javnosti a koliko u privatnosti.. upravo taj humor je jedna od karakteristika kako se zlostavljači mogu prepoznati -
to će potvrditi svaka osoba koja je bila u kontaktu sa zlostavljačem.. jer je to jedna od temeljnih karakteristika zlostavljača..


ne u balkanizmu nema ama baš ništa pozitivno..
sve je to samo shema zlostavljanja, mučenja i neliječenih frustracija koje isplovljavaju na površinu kroz huliganizam, agresije, ratove, mržnju svega što je imalo drugačije..
to je lanac koji se mora prekinut.. a jedini početak je taj da se prepozna kao porećaj - narcistički poremećaj ličnosti i antisocijalni poremećaj ličnosti

---
Takove osobe, kao što je već rečeno, iskazuju grandiozni osjećaj osobne važnosti, što se može iskazivati kao pretjerano naglašavanje osobnih postignuća i talenata. Zaokupljeni su fantazijama o neograničenom uspjehu, moći, izuzetnosti, ljepoti i idealnoj ljubavi. Oni vjeruju da su posebni i jedinstveni i da ih mogu razumjeti samo osobe visokog statusa, a uz to iskazuju jaku potrebu da im se divi. Također, oni iskazuju nerazumna očekivanja podilaženja i automatskog slaganja s njihovim stavovima. Interpersonalni odnosi kojih su oni dio pokazuju eksploatacijski odnos na štetu drugih osoba. Nedostaje im mogućnost suosjećanja, dok često misle da su im drugi zavidni i ljubomorni na njih. Nije redak ni arogantni nastup. (http://www.medicina.hr/clanci/poremecaj_licnosti_skupina_b.htm)
Narstistički poremećaj ličnosti


Antisocijalni poremećaj ličnosti
Osobe koje pate do ovog oblika poremećaja ličnosti imaju povijest trajnog i kroničnog antisocijalnog ponašanju u sklopu kojeg se vrši nasilje nad pravima drugih.
Osnovni poremećaj kod ovog stanja jest nemogućnost kontroliranja impulsa. Osobe pogođene ovim poremećajem pokazuju nedostatak osjećaja prema drugima. Oni su egocentrični, sebični i pretjerano zahtjevni. Uz to, često se kod njih ne mogu pronaći znakovi tjeskobe, kajanja i krivnje.
Kršenje prava i zakona zajednice karakteristično je za ovaj poremećaj ličnosti. Pojmovi poput Ťsociopatť ili Ťpsihopatť koriste se za osobe kod kojeg je posebno izraženo devijantno antisocijalno ponašanje.
Ovo stanje smatra se doživotnim, a za dijagnozu je važno da je poremećaj u ponašanju prisutan već u adolescenciji.
Osobe koje koriste nelegalne supstance (droge) često spadaju u skupinu antisocijalnih poremećaja. Međutim, ako je problem te osobe vezan isključivo za zlouporabu droga, i ako osoba osjeća krivlju zbog svog ponašanja onda se dijagnoza antisocijalnog poremećaja ličnosti može isključiti.
Istraživanja u SAD-u pokazala su da otprilike 3% muškaraca pati od ovog poremećaja.
Pozadina nastanka ovog poremećaja nije još sasvim jasna. Često postoje podaci o sličnim poremećajima u obitelji. Stoga se danas smatra da u razvijanju ovog poremećaja ulogu igraju i okoliš u kojem osoba odrasta, ali i genetski faktor. Problemi u obitelji vezani uz alkoholizam također povećava rizik od antisocijalnog ponašanja.

Au197/79
28.06.2004., 07:23
Evo i pozitivnih osobina tog mentaliteta:
- ljudi veruju u ideje, ne misle samo na materijalne stvari, ali t se često izrodi u nešto sasvim negativno
- ljudi su strasni. Znaju da vole jako, da se vesele i kad bi drugi plakali, a opet može se desiti da mrze, ali čini mi se da je to u manjem obimu. Brzo planu ali i brzo se hlade.
- ljudi su neposredni. Nisu prefarbani i naučeni da glume, da ti se cere u lice i govore: Poštovani gospodine.... a da bi ti hebali sve po spisku
- inat je još jedna osobina koja može biti i pozitivna i negativna. Mnogevelike stvari su se desile iz inata. A ponekad može biti i smešan kao ona scena kad Mića Tomić u Ko to tamo peva hoće iz inata da kupi 5 karata
- gorštaci su prirodno oštroumniji nego ljudi u ravnici
- ljudi su iskreno gostoprimljivi. Gledao sam emisiju o ljudima iz nekog holandskog mesta koji su gostovali u Beogradu (jož za vreme SFRJ). Njih su smestili po stanovima Beograđana. I priča Holanđanka svoje utiske, kao joj je bilo neverovatno kad je otkrila da su je domaćini smestili u najveću sobu, a da su se oni sami stisli u jednoj maloj. I kad je rekla z neku vazu da je lepa a kad je krenula domaćica joj je stavila u torbu tu vazu i iako je Holanđanka odbijala da je primi domaćica se prosto ljutila zbog toga tako da je vaza završila u Holandiji
- ovde se još uvek ljudi svađaju oko toga ko će da plati turu pića, što je čak i mom drugu iz Hrvatske bilo nečuveno

CF
28.06.2004., 11:59
Au197/79 kaže:
- ljudi su iskreno gostoprimljivi.

...prema strancima sa kešom u džepovima
;)


ja pak dok sam bio u nizozemskoj, bilo mi je nepojmljivo kako je sve uređeno, kako postoje biciklističke staze po gradu, kako su im parkovi, ulice čiste i uredne.. kako su ljudi opušteni...

Au197/79
29.06.2004., 08:07
Cro Fag kaže:
...prema strancima sa kešom u džepovima
;)


Pa, sad o Dalmatincima, neki drugi put :)

CF
29.06.2004., 10:39
Au197/79 kaže:
Pa, sad o Dalmatincima, neki drugi put :)

hehe
:D :D

Captain James Cook
04.07.2004., 14:48
Simona kaže:
Sintagme su teško objašnjive, ali da pokušam:

Sve što si naveo plus zaobilaženje zakona ili kratko rečeno nedisciplina u svakom pogledu.

Naime, balkanske zemlje su stotinama godina bile pod vlašću Otomanskog carstva, gdje su pravila bila uglavnom sila vlasti a ne zakoni. Bolje rečeno, one u datom momentu. Kad je promijenjen "glavni", došao je neki drugi koji je imao svoja "pravila" iako ga je ista centarlna vlast postavila.

U tom smislu, Hrvatska je najmanje Balkan, bar oni dijelovi koji su ipak bili pod K und K.

Konkretno: Tamo gdje je Austrija dirigirala, postoje zemljišne knjige, a kad je dobila mandat za Bosnu, prvo je poslala mjernike za zemlju. I to su prve zemljišne knjige uopće.

Tako je i sa Srbijom (osim Vojvodine), samo je ona učila od Francuza, uglavnom.

Tako je ušlo u naviku da se sve sređuje s onim na vlasti, a ne prema zakonu.

Otud: Lako ćemo...ako nekog imaš poznatog ili rođaka na vlasti, ali i mentalitet da se zakoni primjenjuju selektivno (ili ako imaš novac za podmititi).

U Hrvatskoj je to počelo prevladavati u tzv socijalizmu iako su i tada bile vidljive razlike u shvaćanju zakona kao jednakog mjerila za sve. Tu čak ni novac nije igrao ulogu, prevladvao sistem: usluga za uslugu...tj snađi se druže. :D

E i to " snalaženje" je bitno u ovom mentalitetu.

slazem se sa gore navedenim ali bi dodao jos jedan vrlo vazan element 'balkanskog sindroma' a to je brutalnost i strahovita svirepost ljudi sa balkanskoh prostora s tim da se brutalnost mjesa sa izvanrednim gostoprimstvom pa sa takvim subjektom se moze imati ili smrtnog neprijatelja ili najboljeg prijatelja koji ce zrtvovati zivot za gosta. ovo je izrazenije sto je sredina primitivnija kao sto je albanija, kosovo, neki djelovi bosne i crne gore itd.
sve je to pokazao dobro posljednji rat- nazalost.
ja bi uporedio prostor kavkaza sa balkanom. mada je balkan napredniji imaju mnogo slicnih crta a u to sam se uvjerio povremeno boraveci tamo.

Peyo
05.07.2004., 21:19
eh sad me nije sve to volja čitat pa sorry ako već negdje piše.
granica balkana se smatra na rječini.
pojam: balkanizam-rat između zemlja koje su prije bile jedno(neznan kako da drugačije objasnim) :)
a suprotan pojam je skandinavizam..znači mirno odvojenje norveške od švedske

Dunj@
06.07.2004., 16:20
Peyo kaže:
eh sad me nije sve to volja čitat pa sorry ako već negdje piše.

Zar i naslov teme? ;) :D

eena_
06.07.2004., 18:25
Peyo kaže:

granica balkana se smatra na rječini.


umalo!!!!:W :B :w :D :s :cool: :confused:

Peyo
06.07.2004., 20:48
eena_ kaže:
umalo!!!!:W :B :w :D :s :cool: :confused:

iako ja to tako ne gledam jer se razočaram kad su moji frendovi tu u istri tipični balkanci...bez imalo kulture.
ali tako govore none i noneti:D

eena_
06.07.2004., 23:28
Peyo kaže:
iako ja to tako ne gledam jer se razočaram kad su moji frendovi tu u istri tipični balkanci...bez imalo kulture.
ali tako govore none i noneti:D

balkan nije zemljopisni pojam, da skratimo priču

Arion
13.07.2004., 14:14
Vidim ovdje se uglavnom pljuje po tzv. balkanskom mentalitetu. Osobno ne vidim ništa u tome loše. Balkanski mentalitet uključuje i neke lijepe običaje kao štu su ispeć nešto na ražnju, na jesen peć rakiju, što je u Europi nezamislivo i skandalozno.
Dok se nikog ne ugrožava, mislim da je ok

CF
13.07.2004., 17:15
Arion kaže:

Dok se nikog ne ugrožava, mislim da je ok

ali ugrožava se,
i to i je problem
:mig:

Sedmica
13.07.2004., 23:14
Nisam u cjelini procitao sve postove,ali mentalitet,kao i toliki problemi na podrucju gotovo svakog ljudskog djelovanja,misljenja itd.,na ovim su prostorima zapoceli kad smo se mi "kao guske u magli" udruzili(da smo se barem udruzili) s nekim s kim nismo smjeli,kasnije se sve samo slagalo jedno na drugo,imali smo sansu 1944,ali krivi su nas oslobadjali...
Zivio Car Franjo Josip! :top:

Magor
14.07.2004., 07:15
Sedmica: Zivio Car Franjo Josip! :top:

Da! :D

Vivat Ferenc Joška!! :top:

Arion
14.07.2004., 10:33
Pa istina je ugrožava se, ali se ne treba zaboraviti i činjenica da ima još puno neizmirenih računa koji su se nagomilali od pada Bosne na ovamo.

CF
14.07.2004., 10:36
Arion kaže:
Pa istina je ugrožava se, ali se ne treba zaboraviti i činjenica da ima još puno neizmirenih računa koji su se nagomilali od pada Bosne na ovamo.

da
:(
samo ne razumijem kako može netko može biti agresivna prema drugoj - verbalno ili fizički.. kroz cijeli život, tako provoditi život..
to uopće ne razumijem

Basta
14.07.2004., 12:44
Au197/79 kaže:
Pa, sad o Dalmatincima, neki drugi put :)
:2up: tebi i krofagu

CF
15.07.2004., 11:49
šta sam ja sad kriv
:eek:

pa zezali smo se malo,
imaš slabe žifce
:o


:kiss:

Basta kaže:
:2up: tebi i krofagu

a upravo o ovome je i topic..
o takvom ponašanju
:D / :(

La Havre
17.12.2007., 09:32
primitivizam i zaostalost

spaljena
18.08.2008., 18:33
Ako se smijem uključiti...
Mislim da ste malo nepošteni,tj negativne stvari kojih itekako ima i drugdje pripisujte isključivo jednom prostoru a zapravo pričate o državi.
Netko je spomenuo ,bezobzirnost,ona jue zaednička svima, mislite da će se Njemac ili Francuz pretrgnuti od brige što mu je auto negdje gdje ne treba biti?
Da budemo jasni ntii jedan pa ni Hrvat neće auto ostaviti na glavnoj prometnici tj magistrali,ili autoputu,takve se situacije dešavaju na lokalnim cestama kad na brzaka skočiš u dućan po mlijeko ili nešto treće,stvar je samo u intpretaciji takvih sitnica.
Spomenuta je i Atena koja bi pala u roku odmah da joj se uvedu sankcije i taj famozni "lako ćemo".On je prisutan na cijelom Mediteranu ali problem je u tome što će u Španjolskoj,Francuskoj i Italiji ispasti super simpatičan i smiješan i takav će biti okarakteriziran,znate ono Talijani-majstori improvizacije,dok će U HR,Crnoj Gori itd ispasti neradnički i negativni te će se izrazito negatvino odraziti

Shain
23.08.2008., 15:49
S vašim dopuštenjem, htio bih skrenuti temu na drugo: veza između balkanskog mentaliteta i vjere (rimokatoličke i pravoslavne). Protivnost vjeri? Ili je balkanski mentalitet spojiv s vjerom?

Balkanski mentalitet potpuno je usklađen s vjerom, naročito sa sljedećim biblijskim rečenicama:

Vrijeme je da udarimo na njih, pa ćemo im zatrti spomen među ljudima! (Makabejci I 12,53)

Ognjem spale sve gradove njihove u kojima su živjeli, i sva njihova naselja, a sve njihovo uzmu za plijen i pljačku, i ljude i životinje. (Brojevi 31,10-11)

Ovako govori Jahve (...). Sada idi, (...) izvrši kleto uništenje na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce. (Samuel I 15, 2-3)

Spališe grad i sve što bijaše u njemu: uzeše samo srebro, zlato, tučano i željezno posuđe (...). (Jošua 6,24)

BeerMan
24.08.2008., 11:58
Moje vidjenje balkanskog mentaliteta je: što manje radi,zajebi koga možeš,napij se rakijetine,potuci se,nek ti čakija bude pri ruci.

Shain
13.09.2008., 15:12
Vidim da je sintagma „lako ćemo" vrlo proširen izraz. Ali što znači?
- bez truda
- bez većih napora
- bez ambicije itd.
Je li pravilno?

"Lako ćemo" se prevodi s "take it easy".

"Take it easy" prevodi se i s "nemojte se uzrujavati" i "samo mirno".

alter ego blagajnice
13.09.2008., 20:42
Kostova - Imaginarni Balkan.
najbolja definicija Balkana.
Naravno, u RH balkanski mentalitet ima svoje specifičnosti.
najbolje opisan od strane El Bahattee:
Na balkanski način

Svima život k**** svi saživljeni s problemom
Svaki dan je isti svaka priča s istom temom
Svaki dan na kavu svaki dan isprazni glavu
Svaki dan zažmiri mada znaš da si u pravu
Čekanje u redu jelovnik crnog kruha
Što da jedeš samo kruha kad se kod nas stalno kuha
Doktorski je ured priča što te stalno sijedi
Tatin si preko veze a ti šuti čekaj sjedi
Nemaš brate para nemaš brate ni kovertu
Ako krepaš nitko neće odgovarat za tu štetu
Razbijen si o čašu tako život svakog časa
Ali smrt nije strašna smrt je tuđa nije naša
Tako je kada vide sliku smrti pred kraj lista
Samo mrlja u životu kao mrlja starog kista
Tako prolaziš kroz masu a život se čini kraćim
A sve što radiš zapravo radiš na krivi način

Učini to na, na balkanski način
Život ti ne ovisi o nekoj tuđoj volji
Učini to na, na balkanski način
Neka rade sila, šaka, lova i pištolji
Učini to na, na balkanski način
Želiš dobar život brate moraš biti bolji
Učini to na, na balkanski način
Neka rade sila, šaka, lova i pištolji

Sjećaš li se profesorice biologije pedagoginje
Imala je peemes a osjećaj poput boginje
Završio si na dnu biroa bez kvalifikacije
Zato uvoze Rumunje zbog jeftine za***ancije
Razmišljaš o kantama s betonom oko Štutgarta
Glas u svojoj zemlji a tretiran poput Bugara
Otpisana sramota koju žele da zaborave
Socijalni slučaj o kom ne žele da progovore
Najveći je ponos tvoje vlasništvo domovnice
Broj na papiru bjesna gužva čekaonice
Tako prolaziš kroz masu a život se čini kraćim
A sve što radiš zapravo radiš na krivi način

Sjeti se ove priče kad nekog puste preko reda
Kad te doktor s pogledom bolnog k**** gleda
Sjeti se ove priče kad te oslovljavaju sa ti
Službenici bankari policajci i slični ostali
Sjeti se ove priče kad plaća malo kasni
Malo kasni šest mjeseci a razlozi su stvarno jasni
Sjeti se ove priče kad more gledaš na TV-u
A direktor je glavni sa BMW-om u svome selu
Sjeti se ove priče kad se život čini kraćim
I shvati da zapravo radiš na krivi način

Lila_sun
14.09.2008., 16:14
Balkanski mentalitet...


Na svakom koraku i na ovom forumu može se nalaziti izraz: balkanski mentalitet. Npr. balkanski mentalitet je glavni društveni problem. Ali šta to konkretno znači? :confused: Za mene nije evidentno.
Atribut „balkanski" je upotrebljiv i kod nas u Mađarskoj. Npr.: mađarski prometni moral je „balkanski", ili ako u jednom uredu rad ide vrlo lagano tada tamo je „balkansko stanje" itd. Dakle onaj atribut ima negativno značenje. Atribut ima ovakve sinonime: neurednost, kaos, arhaizam, neciviliziran. Istina je da riječ Balkan kod nas znači zemljopisni naziv (cijeli Balkanski poluotok, u kojem i Hrvatska), ali atribut „balkanski" upotrebimo samo na Bosanaca, Srbina, Crnagoraca, Makedonaca, Rumunja iz Vlaške, Albanaca, Bugarina, a ne upotrebimo na Slovenaca, Hrvata, vojvođanskih Srbina i Grka. Vjerovatno kod Vas znači nešto drugo, ali šta?
Moje drugo pitanje: kako se menja, kako se razlikuje mentalitet u različnim hrvatskim krajevima (kontinentalnim, dalmatinskim itd.)? Kako su povijesna doba uticala na hrvatski mentalitet (820 god. u Ugarskoj, 70 god. u Jugoslaviji, Dalmacija u Mletačkoj Republici, Turci...)?

Zanimljiva tema, skroz, najzanimljivije je sto i mi i zapad smatramo da je "balkansko" nesto nazadno - s time da bih ja rekla da je zapad dosta pridonio konstrukciji tog pojma kao "nazadnog" radi tog svog nekog etnocentrizma...pitanje je zasto smo mi prihvatili tu konstrukciju, sto ce reci da ipak ima mrvica istine u svemu tome :D

Recimo, kad je netko iz Hrvatske nacionalist, velika Hrvatina i slicno onda je prokleti Balkanac - sto cu mu i ja sama prva reci :zubo: ali ce mu reci i jedan Francuz, dok ce Francuz sebi kad bude veliki Francuz biti normalan kao takav i jos ce reci Hrvatu da je Balkanac. Drugi primjer, kad se ovdje plese, tuce i razbija na nekoj narodnoj festi onda je to "balkanizam", ali kad dodju isti ti civilizirani Francuzi i sl. i razbijaju i plesu i jedva cekaju da mogu doci tu na odmor da se ponasaju "balkanski" sto je onda to? :D

Ista stvar - agresija na ovim prostorima smatra se "balkanskom", ali kad su Ameri agresivni (a agresivni su tri puta vise od nas svih ovdje zajedno samo sto oni agresiju ispoljavaju prema vani a ne prema unutra) onda to nije nista - e to ja zovem konstrukcijom tog nekog identiteta, u ovom slucaju "balkanskog".

Sad kad sam to napisala, pada mi na pamet da je mozda "balkanizam" ustvari najvise povezan s tim nekim ne-funkcioniranjem institucija, jer Ameri su institucionalno agresivni pa je to "ok". :rolleyes:Mi smo agresivni "izvan institucija" ili preko njih jer one kod nas ne funkcioniraju tako dobro.

Saha
14.09.2008., 16:39
Zapad nije ništa bolji!

2211
14.09.2008., 17:58
Evo i pozitivnih osobina tog mentaliteta:
- ljudi veruju u ideje, ne misle samo na materijalne stvari, ali t se često izrodi u nešto sasvim negativno
- ljudi su strasni. Znaju da vole jako, da se vesele i kad bi drugi plakali, a opet može se desiti da mrze, ali čini mi se da je to u manjem obimu. Brzo planu ali i brzo se hlade.
- ljudi su neposredni. Nisu prefarbani i naučeni da glume, da ti se cere u lice i govore: Poštovani gospodine.... a da bi ti hebali sve po spisku
- inat je još jedna osobina koja može biti i pozitivna i negativna. Mnogevelike stvari su se desile iz inata. A ponekad može biti i smešan kao ona scena kad Mića Tomić u Ko to tamo peva hoće iz inata da kupi 5 karata
- gorštaci su prirodno oštroumniji nego ljudi u ravnici
- ljudi su iskreno gostoprimljivi. Gledao sam emisiju o ljudima iz nekog holandskog mesta koji su gostovali u Beogradu (jož za vreme SFRJ). Njih su smestili po stanovima Beograđana. I priča Holanđanka svoje utiske, kao joj je bilo neverovatno kad je otkrila da su je domaćini smestili u najveću sobu, a da su se oni sami stisli u jednoj maloj. I kad je rekla z neku vazu da je lepa a kad je krenula domaćica joj je stavila u torbu tu vazu i iako je Holanđanka odbijala da je primi domaćica se prosto ljutila zbog toga tako da je vaza završila u Holandiji
- ovde se još uvek ljudi svađaju oko toga ko će da plati turu pića, što je čak i mom drugu iz Hrvatske bilo nečuveno

taj obicaj je prisutan i u sarajevu... i ide mi strasno na zivce... kad se ljudi svadjaju ko ce platiti turu... djeluje mi nekako izvjestaceno, nepotrebno.. i nekako malogradjanski... a sto je najgore, nisu to neki pravnici, direktori, doktori... nego bezposlicari i nizi rangovi srednjeg sloja

to me podsjeca i na one druge komplekse kao npr "nemoj da budes baksuz"... kao, kad god izadjes na ulicu gledaj da imas nesto u dzepu, da si super obucen... stvarno se pitam odakle nam takvi obicaji.... kao da je grijeh neimati novca u dzepu

BeerMan
14.09.2008., 20:02
Ono što je grad u odnosu na neko zabito selo, to je zapadna Europa u odnosu na Balkan (i druge zaostale dijelove Europe). Ljudi piju i tuku se i u gradu,ali kad se na selu potuku pijanci onda su oni zaostale seljačine,dok ovi u gradu to nisu jer su kao stanovnici grada "na nekom višem nivou". Tako isto zapadni Europljani gledaju na nas Balkance.

krazykat
15.09.2008., 14:40
Sad kad sam to napisala, pada mi na pamet da je mozda "balkanizam" ustvari najvise povezan s tim nekim ne-funkcioniranjem institucija, jer Ameri su institucionalno agresivni pa je to "ok". :rolleyes:Mi smo agresivni "izvan institucija" ili preko njih jer one kod nas ne funkcioniraju tako dobro.
:top: Bravo. (ipak alatke necem sluze!)
Nisu Francuzi razlicitog kova, nego su vec stoljecima razvili institucije. Drustveni ugovor cuvaju institucije, a ne osobe. Predsjednici, ministri, sudci se mijenjaju, institucije traju.
Isto tako u Hrvatskoj se ne mozes osloniti na institucije kad trazis zastitu od nekog divljeg napada. Ako nemas vezu, tj ako ne mozes racunati na neko privatno poznanstvo, slabo ti se pise.

lilaamrit
22.09.2008., 12:07
Svaki mentalitet ima negativne i pozitivne crte.
Do sada čitao sam samo o negativnostima, ali dobro bi bilo da netko bi pisao i o pozitivnostima balkanskog mentaliteta.

"Pozitivnost", balkanskog mentaliteta je ako imas dobre veze, i dobru lovu dosta toga ti je pristupacno, olaksano i osjecas se krajnje povlasteno, nad svim ostalim pukom. Postajes "elita", a ostale tko hebe. :D

Lila Sun, Krazy lijepo sazeta bit!

pantigananera
27.09.2008., 10:12
Pa evo, pravi balkanac će ući u kafić i počastiti svih redom, pravi balkanac će svoje poslovne "pothvate" bazirati isključivo na vezama i vezicama, pravi balkanac ima savršeno istančan ukus za šalu, pošalicu, nasmijavanje drugih.
Pravi balkanac nikad neće reći burek sa sirom, već sirnica.
Pravi balkanac voli janjetinu, burek, paradajz, pivo, živu muziku...
pravi je balkanac bar jednom u svom životnom vijeku otišao kod " familije" u Njemačku...
naravno, ja sad malo karikiram, ali mislim da nisam daleko od istine:mig:

Cakana34
01.10.2008., 09:45
te hrvate koje ja znam se razlikuju,dalmatinci i hercegovci imaju vise balkansi mentalitet u sebi nego npr hrvati iz zagreba.oni su slicne austrijancima,njemcima itd. ja sam ponosna balkanka :raspa:

Soul sister
01.10.2008., 11:41
Balkanski mentalitet...


Na svakom koraku i na ovom forumu može se nalaziti izraz: balkanski mentalitet. Npr. balkanski mentalitet je glavni društveni problem. Ali šta to konkretno znači? :confused: Za mene nije evidentno.
Atribut „balkanski" je upotrebljiv i kod nas u Mađarskoj. Npr.: mađarski prometni moral je „balkanski", ili ako u jednom uredu rad ide vrlo lagano tada tamo je „balkansko stanje" itd. Dakle onaj atribut ima negativno značenje. Atribut ima ovakve sinonime: neurednost, kaos, arhaizam, neciviliziran. Istina je da riječ Balkan kod nas znači zemljopisni naziv (cijeli Balkanski poluotok, u kojem i Hrvatska), ali atribut „balkanski" upotrebimo samo na Bosanaca, Srbina, Crnagoraca, Makedonaca, Rumunja iz Vlaške, Albanaca, Bugarina, a ne upotrebimo na Slovenaca, Hrvata, vojvođanskih Srbina i Grka. Vjerovatno kod Vas znači nešto drugo, ali šta?

Čini mi se da se na ovoj temi sve poistovjetilo sa stereotipom (negativnim) koji u sebi nosi naziv "balkanski mentalitet". Prema stereotipu koji ima veliku negativnu konotaciju odnosi se upravo tako - negativno.
Balkanac (muškarac sa Balkana) je po tom stereotipu: grub, neciviliziran, odnosi se prema ženama loše itd. To je kao u onim vicevima o Bosancima: da su glupi, neradni i sl. Nasuprot tome kao što neko reče, Amerkanci su uvijek prikazani u pozitivnom svjetlu i napredniji od nas "primitivnih" Balkanaca.
Pa evo koliko je to istinito: http://www.youtube.com/watch?v=Wuab1afOCKk&feature=related
Ipak, odakle dolazi negativan stereotip o "balkanskom mentalitetu", potrebno je sagledati iz šire historijske perspektive. Balkan je oduvijek bio na raskrsnici između Istoka i Zapada. Da ne idem predaleko u historiju, osvrnut ću se na to da je Balkan bio pod vlašću Osmanskog carstva skoro pet stoljeća. I naravno da je došlo do miješanja raznih mentaliteta. Tako su nastali strereotipi, uglavnom negativni o Balkanu, kao egzotičnom i ukletom području, i o Balkancima kao primitivnim, poluciviliziranim narodima koje je jedva dotakla civilizacija. Te su stereotipe stvarali mahom zapadni putnici i putopisci u vrijeme kad je to područje najvećim dijelom bilo dio “Тurske Evrope”.

Pokušaj ispravljanja negativnog stereotipa o Balkanu je knjiga "Imaginig the Balkans" Bugarke Marije Todorove, koja je pokušala da opovrgne te negativne stereotipe o ovom području i da Zapadnom javnom mnjenju historiju i sadašnjost Balkana prikaže u svoj njihovoj historijskoj, etničkoj, socijalnoj i kulturološkoj složenosti. Ona navodi da je Bugarska najviše "balkanska" zemlja, pa ipak negativni stereotip veže se uglavnom za područje ex-Yu. Ne bez razloga, jer kroz stoljeća i ratove dokazali smo neke od tih negativnih stereotipa. U budućnosti bi se sami trebali potruditi da razbijemo iste i da na kraju sintagma "balkanski mentalitet" označava ipak neke pozitivne karakteristike naroda koji žive na Balkanu. Pitanje je: možemo li mi to?

Waldteufel
03.10.2008., 12:37
Moje vidjenje balkanskog mentaliteta je: što manje radi,zajebi koga možeš,napij se rakijetine,potuci se,nek ti čakija bude pri ruci.

To je negativan balkanski mentalitet, mada ja osobno volim malo rakije (ali se ne napijati od nje). :)
Ja osobno, obćenito ne nalazim sebe u balkanskom mentalitetu i kulturi, no volim neke dielove te kulture. Otvorenost i neposrednost te toplinu ljudi. No moram priznati da je to danas rietko ili je umjetno.

Shain
13.10.2008., 09:05
veza između balkanskog mentaliteta i vjere

Nije to specifičnost samo balkanskoga mentaliteta. - Toga je puna povijest u cijelom svijetu. Nedavno je kod nas objavljena knjiga "U ime Božje: nasilje i razaranja u svjetskim religijama" autora Michaela Jordana (Zgb, 2008). U njoj se govori o događajima u kojima utjecaj religije nije bio samo sila dobra, nego je poticao na krvoproliće. Knjiga se bavi poviješću nasilja i odnosom između religije, politike i društva. Opisuje i moderni vjerski terorizam i njegovu povezanost s religijskim fundamentalizmom.

Saha
15.10.2008., 18:46
Kad bi balkanci bili poduzetniji bila bi ovo amerika, al šta ćeš kad mito i korupcija a i ostale gluposti utječu pa truju um veselog i ratobornog balkanca.

Shain
24.10.2008., 21:32
Balkanski mentalitet - što to konkretno znači?

Cincarstvo je jedna od riječi koja opisuje neke crte balkanskoga mentaliteta.

Riječ je nastala prema putujućim cincarskim trgovcima a znači sitničarenje, sitničavo kamčenje zarade, cjenkanje i zakidanje na mjeri i cijeni, jadikovanje, natezanje, gramzivost i grabljivost, škrtarenje i sl. A značilo je i spletkarenje, nevraćanje dugova. - Mnogi su taj sitničarski karakter održali do danas.

bata konj harmonikas
24.10.2008., 22:02
balkanski mentalitet je bahato uobrazeno oholo cinicno sarkasticno ograniceno cudoviste usredotoceno samo na use-nase-i-podase. ja znam jer se lijecim od tog vec dugo dugo vremena, al il me ekipa (koja mi odgovara) vrati nazad, nemos se oduprijet nekakvoj toplini stada kojem znas da pripadas, ili druga vrsta ekipe koja je upravo kontra ali toliko kontra da su u stvari neka vrsta kulturnih nacista, vrati unatrag i opet ti dodje na isto, bezobrazan i uobrazen svijet, ogranicen i glupav, balkanci naprosto. ti me na kraju iznerviraju silnom kolicinom bezobrazluka da ih sv stjeram u tri picke materine a poslije mi bude krivo sto sam se spustao tako nisko zbog idiota. u principu i ne poznajem neke druge ljude, tj. ajmo rec da poznajem al to su sve pickice. ne znam nikog da je skuliran i naprosto odgojen, kako god to zvucalo, a da nije picketina i coek-zec.
malo je ljudi na ovom svijetu, zaista, sve vise i vise zivotinjskih navika i refleksa prepoznajem oko sebe, vec i ne smatram to balkanstinom, to je nesto nize, nekakav animalizam, borba za opstanak, zakon jaceg, bahatijeg, bezobzirnijeg. samo vara se ekipa ako misli da recimo ljudi kao sto sam ja nemamo muda da se nekom napijemo krvi, varaju se jebeno....kao sto rekoh, trenutno samo jebem mater drito u facu al svaki fitilj dogori.

jimmy jazz
24.10.2008., 22:38
izraz Balkan je uveden kao izraz koji oznacava bifshu Tursku Evropu, koja je nakon pada i povlacenja Turske, formalno prestala postojati.

sto znaci balkanski u drustvenom smislu, postoji samo jedna odgovarajuca literatura - sociolog Dinko Tomasic i njegov opis dinaroidske kulture i zajednice. kad prcitate to bit ce vam sve jasno.

gerbengoy
25.10.2008., 15:40
Ali, sto bi to bilo tipicno, autenticno balkanski mentalitet?

Vi ovdje mahom navodite korupciju i nekulturu, a toga svugdje ima.

Sto bi bio balkanski endem,nesto sto se nigdje drugdje ne susrece?

Ja mislim da je jedna bitna odrednica balkanskog mentaliteta psovanje preko svake mjere, a pogotovo psovanje ne samo tudjih, nego i svojih svetinja (Isusa, Boga, Marije, svetaca, objekata za sakralnu upotrebu, "krpe" Isusove, itd.).

To mislim da nigdje drugdje nema, da netko svoje svetinje psuje. :ne zna:

vakuum
25.10.2008., 15:48
Ja mislim da je jedna bitna odrednica balkanskog mentaliteta psovanje preko svake mjere, a pogotovo psovanje ne samo tudjih, nego i svojih svetinja (Isusa, Boga, Marije, svetaca, objekata za sakralnu upotrebu, "krpe" Isusove, itd.).

To mislim da nigdje drugdje nema, da netko svoje svetinje psuje.

a isus, bog, marija itd su "naše" svetinje? :rolleyes:

meni se čini da je balkanski mentalitet upravo kompleks malih i globalno beznačajnih naroda koji prisvaju sve kao svoje da bi sami sebi dokazali da su bitni i po nečemu značajni.

komplekt bitnosti :kava:

gerbengoy
25.10.2008., 16:34
a isus, bog, marija itd su "naše" svetinje? :rolleyes:

Cuj, Hrvati se oko 90% deklariraju katolicima, a u isto vrijeme najvise psuju Isusa, Boga i ostalu ekipu, to hocu reci.

I to mislim da nigdje nema; ne samo u drugim vjerama, nego i medju drugim katolicima.

meni se čini da je balkanski mentalitet upravo kompleks malih i globalno beznačajnih naroda koji prisvaju sve kao svoje da bi sami sebi dokazali da su bitni i po nečemu značajni.

komplekt bitnosti :kava:

Ima i toga, ali nije karakteristicno samo za balkan.
I drugi vole prisvajati.

vakuum
25.10.2008., 17:45
Cuj, Hrvati se oko 90% deklariraju katolicima, a u isto vrijeme najvise psuju Isusa, Boga i ostalu ekipu, to hocu reci.

bit će da je tih 90% katolika statistička podvala kojom se ide na ruku crkvi i pokušava kreirati slika društva i javnog mjenja, a znamo da je statistika zajebana disciplina podložna manipulacijama :mig:

ako pogledam društvo i ljude oko sebe usudio bih se reći da ih nema ni približno toliko. naravno, razdvojimo ljude koje su npr. kršteni ili imaju ostale sakramente od onih koji se stvarno nazivaju i osjećaju katolicima jer je čin krštenja i sl. kod nas većinom produkt tradicije nego nečijih iskrenih religioznih osjećaja.

I to mislim da nigdje nema; ne samo u drugim vjerama, nego i medju drugim katolicima.

možda i to u neku ruku govori o istinitosti te brojke od 90% ;)

Ima i toga, ali nije karakteristicno samo za balkan.
I drugi vole prisvajati.

dakako, ali razlika je u prisvajanju i u patološko-podsvjesnoj želji da se kroz isto opravda svoja bitnost i značajnost.

Lila_sun
26.10.2008., 18:49
Ali, sto bi to bilo tipicno, autenticno balkanski mentalitet?

Vi ovdje mahom navodite korupciju i nekulturu, a toga svugdje ima.

Sto bi bio balkanski endem,nesto sto se nigdje drugdje ne susrece?

Ja mislim da je jedna bitna odrednica balkanskog mentaliteta psovanje preko svake mjere, a pogotovo psovanje ne samo tudjih, nego i svojih svetinja (Isusa, Boga, Marije, svetaca, objekata za sakralnu upotrebu, "krpe" Isusove, itd.).

To mislim da nigdje drugdje nema, da netko svoje svetinje psuje. :ne zna:

Super da je ovaj topic jos uvijek ziv :D - upravo ga htjedoh dignut ponukana nedavnim dogadjajima.

Nego, da, korupcije i mita ima svugdje al ne bas u ovoj mjeri - da se ubija ljude po ulicama usred bijela dana, da se vladi doslovno smiju kad kaze da ce se obracunati s mafijom jer je korijen te vlade ono otkud je ta mafija i potekla i tako..Kad nas ovako gledam, ja nas sama ne bi pustila u EU, stvarno :rolleyes:

Naime, vani postoje institucije koje funkcioniraju, kod nas ne postoje institucije koje funkcioniraju, osim onih koje funkcioniraju u podrucju politicke podobnosti - TO je razlika izmedju ne-Balkana i tog kolokvijalnog izraza "Balkan".

jimmy jazz
26.10.2008., 18:54
Super da je ovaj topic jos uvijek ziv :D - upravo ga htjedoh dignut ponukana nedavnim dogadjajima.

Nego, da, korupcije i mita ima svugdje al ne bas u ovoj mjeri - da se ubija ljude po ulicama usred bijela dana, da se vladi doslovno smiju kad kaze da ce se obracunati s mafijom jer je korijen te vlade ono otkud je ta mafija i potekla i tako..Kad nas ovako gledam, ja nas sama ne bi pustila u EU, stvarno :rolleyes:

Naime, vani postoje institucije koje funkcioniraju, kod nas ne postoje institucije koje funkcioniraju, osim onih koje funkcioniraju u podrucju politicke podobnosti - TO je razlika izmedju ne-Balkana i tog kolokvijalnog izraza "Balkan".

:top:
da to je to, jednom rijecju - trulezh. drustva, i ljudi.

samo se ne bi slozil, v jednom, kako ne fukncioniraju? Evo institucija Predsjednika, dobro fukncionira u slucaju razvodu braka. ak ti treba lova od muzha, nazovesh Ured Predsjednika (http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,10,26,,138634.jl), vjerojatno dok je urednovno vrijeme, i velish Mesicu nek ga nazove i urgira. nema probljema. nema tog ko mozhe odbiti Mesicevu molbu. ak se radi o razvodu braka. koji mora biti od drzhavne vazhnosti.

Lila_sun
26.10.2008., 19:01
samo se ne bi slozil, v jednom, kako ne fukncioniraju? Evo institucija Predsjednika, dobro fukncionira u slucaju razvodu braka. ak ti treba lova od muzha, nazovesh Ured Predsjednika (http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,10,26,,138634.jl), vjerojatno dok je urednovno vrijeme, i velish Mesicu nek ga nazove i urgira. nema probljema. nema tog ko mozhe odbiti Mesicevu molbu. ak se radi o razvodu braka. koji mora biti od drzhavne vazhnosti.

:rofl: Istina, moram ovo zapamtit ako se ikad budem razvodila. Stovise, mogli bi uvest i neki hotline - "za pomoc u razvodu nazovite predsjednika" :lol: Ili "kung-fu premijer, instant borba protiv mafije ":D

Imam inspiracije i za novi turisticki slogan Hrvatske "nismo mi Beirut, mi smo Hrvatska" :lol:

Balkan-neizbjezan izvor inspiracije za satiru , samo, lako se s time sprdati, tesko je ovdje zivjeti....zavidim svima koji su uspjeli pobjeci u inozemstvo jer se s godinama gubi svaka nada da ce se tu ikad ista promijeniti.

Sistem ne funkcionira i - basta. Nedavno sam citala zanimljivu knjizicu nekih mladih umjetnica koje su ustvrdile da se umjetnici s ovog podrucja (istocnog, balkanskog) na zapadu smatraju lijenima, a da stvar nije u lijenosti nego u tome sto sistem generalno ne funkcionira- pa ako krenes nesto proizvodit onda nemas to gdje plasirati nego ti stoji doma u ormaru, a to dopizdi nakon nekog vremena...mislim da su cure tu zaozbiljno napipale nesto, i to ne samo u umjetnosti, nego opcenito..naravno da Hrvati sjede na kavama, jer da bi nesto radio moras imati debelu vezetinu, onaj ko nema nakon nekog vremena odustane od pokusaja...Jasno, to se moze koristiti i kao isprika al je u vecini slucajeva prije stvarnost...

gerbengoy
26.10.2008., 19:43
Nego, da, korupcije i mita ima svugdje al ne bas u ovoj mjeri - da se ubija ljude po ulicama usred bijela dana, da se vladi doslovno smiju kad kaze da ce se obracunati s mafijom jer je korijen te vlade ono otkud je ta mafija i potekla i tako..Kad nas ovako gledam, ja nas sama ne bi pustila u EU, stvarno :rolleyes:

Naime, vani postoje institucije koje funkcioniraju, kod nas ne postoje institucije koje funkcioniraju, osim onih koje funkcioniraju u podrucju politicke podobnosti - TO je razlika izmedju ne-Balkana i tog kolokvijalnog izraza "Balkan".

Sve ovo sto opisujes naci ces i u Kolumbiji, na primjer.
Znaci, nije karakteristicno samo za Balkan.

A mene zanima sto je tipicno, autohtono balkanski, sto samo Balkan i nitko drugi ne imade. :ne zna:

jimmy jazz
27.10.2008., 09:14
:rofl: Istina, moram ovo zapamtit ako se ikad budem razvodila. Stovise, mogli bi uvest i neki hotline - "za pomoc u razvodu nazovite predsjednika" :lol: Ili "kung-fu premijer, instant borba protiv mafije ":D

Imam inspiracije i za novi turisticki slogan Hrvatske "nismo mi Beirut, mi smo Hrvatska" :lol:

Balkan-neizbjezan izvor inspiracije za satiru , samo, lako se s time sprdati, tesko je ovdje zivjeti....zavidim svima koji su uspjeli pobjeci u inozemstvo jer se s godinama gubi svaka nada da ce se tu ikad ista promijeniti.

Sistem ne funkcionira i - basta. Nedavno sam citala zanimljivu knjizicu nekih mladih umjetnica koje su ustvrdile da se umjetnici s ovog podrucja (istocnog, balkanskog) na zapadu smatraju lijenima, a da stvar nije u lijenosti nego u tome sto sistem generalno ne funkcionira- pa ako krenes nesto proizvodit onda nemas to gdje plasirati nego ti stoji doma u ormaru, a to dopizdi nakon nekog vremena...mislim da su cure tu zaozbiljno napipale nesto, i to ne samo u umjetnosti, nego opcenito..naravno da Hrvati sjede na kavama, jer da bi nesto radio moras imati debelu vezetinu, onaj ko nema nakon nekog vremena odustane od pokusaja...Jasno, to se moze koristiti i kao isprika al je u vecini slucajeva prije stvarnost...

znash kaj, Balkan ne voli da se prica o njemu ozbiljno, jer to sve jedna kulturoloska cjelina - od Kragujevca, prek Hercgovine i Bosne, do nashih Vlaja i Like i ostalih podrucja pod utjecajem bivshe Turske Evrope. sve su to gange. a to neki nemru podnjeti da to izadje na vidjelo. ali to je istodobno i trulezh, drustva i ljudi, drustva koje je nauceno na sverc, nerad, izrabljivanje, nekulturu, grubost.
Madjarska nije Balkan, iako se mnogi kao naivno pitaju pa kak - jednostavno, nije isti kulturni i civilizacijski krug ko sto to je Kragujevac, Crna Gora i Hercegovina. imaju drugi jezik pa ih je to spasilo neposrednog kontakta s Balkancima i asimilaciju, stvorili su drzhavu, grad i umjetnost, cega nemas na Balkanu jer prije neg se pocne stvarati istruli. imali smo nekaj slicno i v Hrvatski, poput Zagreba, i tam se nekaj stvorilo, a to jer je bil dominantan jedan drugi krug, slicno ko u Varazdinu, ili analogno Istri, ali odkad je Zagreb prevzel Balkan, to truli..poput drzhave koju je isto prevzel isti krug.
Ziveli!

Lila_sun
27.10.2008., 14:54
Sve ovo sto opisujes naci ces i u Kolumbiji, na primjer.
Znaci, nije karakteristicno samo za Balkan.

A mene zanima sto je tipicno, autohtono balkanski, sto samo Balkan i nitko drugi ne imade. :ne zna:

Sve ovo sto opisujes naci ces i u Kolumbiji, na primjer.
Znaci, nije karakteristicno samo za Balkan.

A mene zanima sto je tipicno, autohtono balkanski, sto samo Balkan i nitko drugi ne imade. :ne zna:

Sir i vrhnje? :rofl:

Ne kuzim u kojem smjeru ide tvoje pitanje -jel govorimo o etnickim posebnostima ili o toj konstrukciji zvanoj "Balkan", koja je usput bude receno, dosta velikim djelom i konstrukcija koja nije nasa nego konstrukcija zapadne Europe.

Naime ne znam dovoljno o kolumbijskim institucijama da o tome mogu pricati, ali sam sigurna da njihovo ne-funkcioniranje institucija nije isto kao i nase jer svaka zemlja ima svoje etnicko-politicke posebnosti, u ovom slucaju nase bi bile specificna tranzicijska situacija u kojoj smo se nasli. To poimanje svih zemalja kao jednakih ti je recimo stvar u kojoj se najsesce grijesi kad se analizira zemlje (primjer- Ameri sa svojim pokusajem izgradnje institucija po americkom ili kakvom vec principu u zemljama poput Afganistana), jer postoji nesto sto se zove lokalni know-how, lokalni nacin na koji funkcioniraju stvari. Zato ni s te strane Balkan i Kolumbija nisu ni priblizno iste stvari.

Sto se tice same konstrukcije "balkanskog" -to je konstrukcija koja velikim djelom nije bas politicki korektna s obzirom na to da su je dosta stvarali i ovi ne-Balkanci, zeleci time oznaciti neku tu sliku "nazadnijih naroda od sebe zapadnih civiliziranih" - jedna eurocentricnost koju Europa jos od kolonijalizma. Tako da je tesko o tome govoriti tako -sto je Balkan, a sto nije, kad je to javno djelom necija konstrukcija tj. pokusaj stvaranja odnosa moci, a privatno je to subjektivan pojam.

Zato ja ne bih koristila taj pojam, nije bas znanstveno cist. Neces nigdje naci u znanstvenim radovima pojam "balkanskog" kao takvog, bez da ga se propituje kao konstrukt.

A meni su te institucije bitna tocka zato jer - "Balkan" je u svojoj biti crta koja razgranicava nas od "razvijenijih zemalja" koje isto tako rade zlocine, rade sranja, agresivne su kao i Balkanci - ali to rade u okvirima institucija, i to im je kulturalno usadjeno. Nijemac te nece nabiti sakom u glavu u bircu jer si mu ne znam, krivo ugradio stropnu gredu :zubo:, nego ce te - tuziti i pokupiti masnu odstetu. Ali to je nesto sto ide od sistema, od postojanja institucija gradjanskih s dugom tradicijom, dok kod nas to jos ne postoji na taj nacin.
Isto tako, ta prica o "balkanskom mentalitetu" je djelomicno konstrukt. Vidjala sam i Francuza i Nijemaca i Engleza koji su jedva docekali da mogu doci ovdje i "rasturati po balkanski" -samo zato jer to ovdje smiju. Cak sam upoznavala neke koji su se ovdje doseljavali! samo zato jer ih ovdje "ne gusi sistem" - mozes baciti opusak kroz prozor bez da dobijes kaznu, mozes pusititi gdje oces, mozes si srediti da ti ne naplate parkirnu kaznu ako poznas nekoga u policiji, i opet - institucije ne funkcioniraju. I to je njima bilo wow u tom trenutku, i radi toga su se i doseljavali, citiram "jer se ovdje da disati". Ali u trenutku kad bi ih netko ovdje zajebao, onda bi se prica odmah prebacivala na taj "balkanski mentalitet", kao, u Engleskoj mi se to nikad ne bi moglo dogoditi.

Tako da- "balkanski mentalitet" se koristi jako, jako, jako subjektivno ili kad je rijec o javnim pricama, nije oslobodjen tih struktura moci. Zato ja ne bih rekla da je to nesto sto postoji zdravo za gotovo.

Postoji specifican mentalitet ovdasnjih ljudi, i o tome se moze pricati - ne znam jesi li na to mislio - ali to onda ne ide pod izrazom "balkanski" .

Lila_sun
27.10.2008., 15:38
znash kaj, Balkan ne voli da se prica o njemu ozbiljno, jer to sve jedna kulturoloska cjelina - od Kragujevca, prek Hercgovine i Bosne, do nashih Vlaja i Like i ostalih podrucja pod utjecajem bivshe Turske Evrope. sve su to gange. a to neki nemru podnjeti da to izadje na vidjelo. ali to je istodobno i trulezh, drustva i ljudi, drustva koje je nauceno na sverc, nerad, izrabljivanje, nekulturu, grubost.

:top: Kljucna rijec "nauceno na"


Madjarska nije Balkan, iako se mnogi kao naivno pitaju pa kak - jednostavno, nije isti kulturni i civilizacijski krug ko sto to je Kragujevac, Crna Gora i Hercegovina. imaju drugi jezik pa ih je to spasilo neposrednog kontakta s Balkancima i asimilaciju, stvorili su drzhavu, grad i umjetnost, cega nemas na Balkanu jer prije neg se pocne stvarati istruli. imali smo nekaj slicno i v Hrvatski, poput Zagreba, i tam se nekaj stvorilo, a to jer je bil dominantan jedan drugi krug, slicno ko u Varazdinu, ili analogno Istri, ali odkad je Zagreb prevzel Balkan, to truli..poput drzhave koju je isto prevzel isti krug.
Ziveli!
Da, Madjarska nije Balkan jer su si sredili drzavu, i institucije, i istina je da ih je vjerojatno i jezik malo spasio od tog epiteta- ali mentalitet im je ostao tu negdje- jesi ikad upoznao Madjare? Svaka cast iznimkama, i riskirajuci da ispadnem puna predrasuda :D, ono sto sam ja upoznala je bilo 200% to sto zovemo "balkanskim mentalitetom". Uostalom, tamo samo Budimpesta izgleda tako sminky, probaj se provozat vlakom kroz zemlju, kad vidis kako izgledaju ta sela cinit ce ti se da si u Albaniji.
A i u Hrvatskoj postoji krug ljudi koji rade na umjetnosti, gradu, drzavi...Samo sto preteze ovaj drugi krug jer je, znam da sam dosadna :zubo:, preuzeo institucije. I jos jedan bitan dio - kod nas se masa nije naucila da postane gradjanstvo, nego je ostala masa. Nemamo kulturu civilnog drustva pa nas zato i mogu vozati kako zele.

A mentalitet - Francuzi ce ti, kad im netko nesto odluci napravit sto nije po volji, izici na ulice, rasturati, pa makar bili i studenti. To se zovu gradjani zemlje koji znaju svoja prava -nije vlast tu da vlada narodom, nego da mu sluzi. Kod nas se dogadjaju mafijska ubojstva pa nitko ne izlazi na ulice.A to da je vlada tu da vlada ljudima znaju vec i ptice na grani i svi su vec postali apaticni. Meni je zanimljiva ta znacajka naseg mentaliteta - ta pasivnost- sto god da nam netko radio, mi cemo "okrenuti drugi obraz". A onda kad se netko pobuni cemo ga jos u cudu gledati. Gledam to vec otkad shvacam te neke stvari i ne mogu se nacuditi tom "fenomenu" :ne zna: Kao da je ovdje vrlina "sutjeti i trpiti", autoritet je bogomdan bez da se uopce propituje tko mu je dao za pravo da bude autoritet - odmah mu se ljubi dupe i pusta ga se da jede i pije na racun naroda pa makar nista ne radio, demagogija je na cijeni, to je meni fenomen vrijedan proucavanja :ne zna:

Nisam jos uspjela do kraja shvatiti otkud i zasto je to tako bas ovdje...da je homogena vjera na svim podrucjima, mogla bi mozda reci da je u tome stvar, ovako :ne zna:

gerbengoy
27.10.2008., 16:14
Tako da- "balkanski mentalitet" se koristi jako, jako, jako subjektivno ili kad je rijec o javnim pricama, nije oslobodjen tih struktura moci. Zato ja ne bih rekla da je to nesto sto postoji zdravo za gotovo.

Pa, sto vise razmisljam o tome, to mi se vise cini da je tako; da taj balkanski mentalitet ne postoji doli u balkanskim glavama. :D

Htjela bi napraviti jednu listu karakteristika tipicno balkanskog mentaliteta.
A osim nekih detalja, kao sto je psovanje Boga uz poboznost, nisam naisla na nista autenticno.

Tako da bi zapravo mogli reci da je jedna od karakteristika b.m. njegova neoriginalnost. :D


Meni je zanimljiva ta znacajka naseg mentaliteta - ta pasivnost- sto god da nam netko radio, mi cemo "okrenuti drugi obraz". A onda kad se netko pobuni cemo ga jos u cudu gledati. Gledam to vec otkad shvacam te neke stvari i ne mogu se nacuditi tom "fenomenu" :ne zna: Kao da je ovdje vrlina "sutjeti i trpiti", autoritet je bogomdan bez da se uopce propituje tko mu je dao za pravo da bude autoritet - odmah mu se ljubi dupe i pusta ga se da jede i pije na racun naroda pa makar nista ne radio, demagogija je na cijeni, to je meni fenomen vrijedan proucavanja :ne zna:

Ako glasno vice da je Hrvat, moze raditi sto hoce. Oduzeti im sve sto imaju, opet ce ga voliti i klicati mu. Jer je Hrvat, veci nego oni. :D

Mogla bi i ovo dodati na popis. :D

sijandraffm
27.10.2008., 16:15
rodena i odrasla sam u inozemstvu i mozda bas zato ima nekoliko stvari koje smatram balkanskim i koje mi idu uzasno na zivce, a to su ove:

-Psovanje Boga
-kad narucis majstora da ti nesto napravi, a on ti pametuje i na kraju krajeva napravi onako kako on misli da je ispravno
- kad uz sve to od tebe ocekiva da ga posluzis ruckom, kaficom, sljivom i pivom
-kad zavrsi posa ostavi takvi nered iza sebe, da imas sto pet dana cistit
-neljubaznost u upravama i kod medicinskog osoblja
-doktori koji se smatraju bogovima, pa kad se dodes u bolnicu porodit oni te izgade i nema sto neizgovore, sve od "kojeg vraga se deres toliko" pa do onog balkanskog "kad je ulazilo .............a sad kad izlazi.........."
-roditelji koji daju svojoj djeci imena kao Mihovil ili Krsevan (to dijete da ode jednog dana u inozemstvo, ko cemu moci ime izgovorit?
- Lesnina i njezina filozofija, kao i radnici joj

eto to sve je za mene posebno balkanski

Michael Collins
27.10.2008., 16:23
Balkanski mentalitet...


Na svakom koraku i na ovom forumu može se nalaziti izraz: balkanski mentalitet. Npr. balkanski mentalitet je glavni društveni problem. Ali šta to konkretno znači? :confused: Za mene nije evidentno.
Atribut „balkanski" je upotrebljiv i kod nas u Mađarskoj. Npr.: mađarski prometni moral je „balkanski", ili ako u jednom uredu rad ide vrlo lagano tada tamo je „balkansko stanje" itd. Dakle onaj atribut ima negativno značenje. Atribut ima ovakve sinonime: neurednost, kaos, arhaizam, neciviliziran. Istina je da riječ Balkan kod nas znači zemljopisni naziv (cijeli Balkanski poluotok, u kojem i Hrvatska), ali atribut „balkanski" upotrebimo samo na Bosanaca, Srbina, Crnagoraca, Makedonaca, Rumunja iz Vlaške, Albanaca, Bugarina, a ne upotrebimo na Slovenaca, Hrvata, vojvođanskih Srbina i Grka. Vjerovatno kod Vas znači nešto drugo, ali šta?
Moje drugo pitanje: kako se menja, kako se razlikuje mentalitet u različnim hrvatskim krajevima (kontinentalnim, dalmatinskim itd.)? Kako su povijesna doba uticala na hrvatski mentalitet (820 god. u Ugarskoj, 70 god. u Jugoslaviji, Dalmacija u Mletačkoj Republici, Turci...)?

Nažalost 500 godina pod Austrijom je ipak bilo prije 70 godina pod Srbima, pa smo izgubili mnoge dobre navike...

No ipak smatram da nismo Balkanci i da se sve više vraćamo srednjoj europi...

jimmy jazz
27.10.2008., 16:27
:top: Kljucna rijec "nauceno na"


Da, Madjarska nije Balkan jer su si sredili drzavu, i institucije, i istina je da ih je vjerojatno i jezik malo spasio od tog epiteta- ali mentalitet im je ostao tu negdje- jesi ikad upoznao Madjare? Svaka cast iznimkama, i riskirajuci da ispadnem puna predrasuda :D, ono sto sam ja upoznala je bilo 200% to sto zovemo "balkanskim mentalitetom". Uostalom, tamo samo Budimpesta izgleda tako sminky, probaj se provozat vlakom kroz zemlju, kad vidis kako izgledaju ta sela cinit ce ti se da si u Albaniji.
A i u Hrvatskoj postoji krug ljudi koji rade na umjetnosti, gradu, drzavi...Samo sto preteze ovaj drugi krug jer je, znam da sam dosadna :zubo:, preuzeo institucije. I jos jedan bitan dio - kod nas se masa nije naucila da postane gradjanstvo, nego je ostala masa. Nemamo kulturu civilnog drustva pa nas zato i mogu vozati kako zele.

A mentalitet - Francuzi ce ti, kad im netko nesto odluci napravit sto nije po volji, izici na ulice, rasturati, pa makar bili i studenti. To se zovu gradjani zemlje koji znaju svoja prava -nije vlast tu da vlada narodom, nego da mu sluzi. Kod nas se dogadjaju mafijska ubojstva pa nitko ne izlazi na ulice.A to da je vlada tu da vlada ljudima znaju vec i ptice na grani i svi su vec postali apaticni. Meni je zanimljiva ta znacajka naseg mentaliteta - ta pasivnost- sto god da nam netko radio, mi cemo "okrenuti drugi obraz". A onda kad se netko pobuni cemo ga jos u cudu gledati. Gledam to vec otkad shvacam te neke stvari i ne mogu se nacuditi tom "fenomenu" :ne zna: Kao da je ovdje vrlina "sutjeti i trpiti", autoritet je bogomdan bez da se uopce propituje tko mu je dao za pravo da bude autoritet - odmah mu se ljubi dupe i pusta ga se da jede i pije na racun naroda pa makar nista ne radio, demagogija je na cijeni, to je meni fenomen vrijedan proucavanja :ne zna:

Nisam jos uspjela do kraja shvatiti otkud i zasto je to tako bas ovdje...da je homogena vjera na svim podrucjima, mogla bi mozda reci da je u tome stvar, ovako :ne zna:

Madjari, bil sam nekaj prije tam, dok je Madjarska tek izashla iz Rusije..to je ono, ne, bilo bezdnando malo. al poslje sam se nekaj vozil po Sjevernoj Madjarski, i kaj da ti velim, bolje ceste, kuce sve s fasadom..cini mi se organiziranije drzhava.
pa evo uspeli su preuzeti INU, iako nemaju ni prevec Nafte, niti luke. kak? :confused:
a provozaj se malo po Prigorju, i dalje dolje prema Sisku..katastrofa...sto juznije to tuznije..sve extremnije, a u Hrvatskoj kulminira vlajskim rupama - videl sam snimku iz Sanadera (sela), to je katastrofa, ko da je izaslo iz nekog Kusturicinog filma, nadrealizam. krezubi ljudi v trenirkama, olupina neke krntije na vulici..sori, al ono, beli cigani. i tak sve dalje, da bi zavrshilo v Albaniji il gdi vec.

Francuzi, s njimi se najbolje razmem, prvi put dok sam bil v Parizu pocetkom 90ih mam me nekak na Zagreb podsetil, po duhu, otvoreni parkovi, ljudi ne v rukavicama, sasvim drugcije neg standardizirani germanski gradovi. no onda je josh i Zagreb vishe odisal parishkim feelingom, pa danas to mozhe nekom zvucati cudno..no bil je onak malo "beat", a opet puno duha, autenticnosti, svugdje kam krenesh, ljudi komunikativni.
Zagreb danas...

tak da, balkanski mentalitet vlece svoju bazu iz cobanskih, plemenskih zajednica..
a to je nestalnost, nemogucnost stvaranja duhovne i materijalne kulture, i naravno nepoznavanje istih. grubi patrijarhat, plemenski zakon iznad drzhave i legalnog, hajduki, glavni je onaj ko je najveci harambasha; lako cemo, nemogucnost i nenaviknost misljenja i planiranja na duzhe staze, zbog oskudnog i nestalnog zivota, nepoznavanje modernih civilizacijskih i drustvenih kriterija..

jimmy jazz
27.10.2008., 16:28
Nažalost 500 godina pod Austrijom je ipak bilo prije 70 godina pod Srbima, pa smo izgubili mnoge dobre navike...

No ipak smatram da nismo Balkanci i da se sve više vraćamo srednjoj europi...

to vi u Irskoj se vracate? :D

Cocaine Nights
27.10.2008., 17:33
Nažalost 500 godina pod Austrijom je ipak bilo prije 70 godina pod Srbima, pa smo izgubili mnoge dobre navike...

No ipak smatram da nismo Balkanci i da se sve više vraćamo srednjoj europi...

Pod koga je sad najbolje pasti pa da otupi balkanski štih?

gerbengoy
27.10.2008., 22:43
Jos mi je nesto palo na pamet kao autohtono balkanski:
PORICANJE BALKANSTVA.

:s

Lista se puni. :D

spaljena
28.10.2008., 07:44
Ma da ajde,prepotentnosti.Balkan je izmišljen i nametnut pojam od strane Engleza.Niame jedan je njihov istraživač ostao zgrožen stanjem u nas što bi smo danas mogli prevesti i kao iznenađen da nije kao kod njega doma pa je eto izvukao taj termin odnekud i Englesko društvo ga je prihvatilo i proširilo.
Prema tome sve ali baš svih negativne pojave koje viđamo u HR vidjeti ćemo i u Engelskoj i u Francuskoj i u Španjolskoj i bilo kojoj drugoj zemlji.

go2sleep
28.10.2008., 08:14
balkanština ima toliko pozitivnih stvari da su negativnosti zanemarive
za svaku lošu stvar koja se može pripisati balkanštini, mogu se naći dvije pozitivne koje su nezamislive među domorocima EU

sal_mirabilis
28.10.2008., 08:54
Zašto ne mentalitet naprosto nazvati drugačijim?

Kukanje nad čime već je ipak prije osobina pojedinca negoli naroda...

Podpitanje: Kako npr. Zimbabvljani (izgovorite to bez pljuckanja :D) gledaju na nas?

Lila_sun
28.10.2008., 09:47
-neljubaznost u upravama i kod medicinskog osoblja
-doktori koji se smatraju bogovima, pa kad se dodes u bolnicu porodit oni te izgade i nema sto neizgovore, sve od "kojeg vraga se deres toliko" pa do onog balkanskog "kad je ulazilo .............a sad kad izlazi.........."
To je taj problem s pokornosti autoritetima, i opcenito - jako se cijeni forma a ne sadrzaj, ako netko ima papir na kojem pise da je dr. il ne znam, ako je zastupnik u saboru moze uz to i krast, ubijat, koga briga, i nista od toga se ne smije dovodit u pitanje ....

Lila_sun
28.10.2008., 09:52
Madjari, bil sam nekaj prije tam, dok je Madjarska tek izashla iz Rusije..to je ono, ne, bilo bezdnando malo. al poslje sam se nekaj vozil po Sjevernoj Madjarski, i kaj da ti velim, bolje ceste, kuce sve s fasadom..cini mi se organiziranije drzhava.
Ne znam, ja sam se vozila vlakom od Zagreba do Budimpeste i moram ti reci da izgleda uzasno :zubo: A i pricala sam s Madjarima, pa su mi i sami rekli da im je zemlja uzasno centralizirana i da je to veliki problem jer je prakticki dosta razvijena samo Budimpesta...


pa evo uspeli su preuzeti INU, iako nemaju ni prevec Nafte, niti luke. kak? :confused:
A to je sad stvar individualnih kompanija, isto bi se tak moglo reci - i mi smo uspjeli "uzgojit" Inu iako "nismo bas pretjerano sposobni" :p :D U svakoj zemlji ima sposobnih grupa i pojedinaca...


a provozaj se malo po Prigorju, i dalje dolje prema Sisku..katastrofa...sto juznije to tuznije..sve extremnije, a u Hrvatskoj kulminira vlajskim rupama - videl sam snimku iz Sanadera (sela), to je katastrofa, ko da je izaslo iz nekog Kusturicinog filma, nadrealizam.
Sanader, lol - svaka je slicnost s originalom slucajna? :lol:


tak da, balkanski mentalitet vlece svoju bazu iz cobanskih, plemenskih zajednica..
a to je nestalnost, nemogucnost stvaranja duhovne i materijalne kulture, i naravno nepoznavanje istih. grubi patrijarhat, plemenski zakon iznad drzhave i legalnog, hajduki, glavni je onaj ko je najveci harambasha; lako cemo, nemogucnost i nenaviknost misljenja i planiranja na duzhe staze, zbog oskudnog i nestalnog zivota, nepoznavanje modernih civilizacijskih i drustvenih kriterija..
Da, mozda ima u tome nesto...

Lila_sun
28.10.2008., 09:57
Dodajem na "autohtono balkansko" (ocemo mi zastiti ovu listu copyrightom? :D ):
potencijalno pozitivno:
jaka rodbinsko-obiteljska povezanost (moze biti pozitivno kad se pogleda jaka otudjenost vani u svijetu, ali moze biti i negativno kad se pogleda da djeca nekad do 30-te zive s roditeljima - ali to je opet i povezano s materijalnim stanjem...)
sto je netko tu rekao, velika ljubaznost prema drugima (svakog ce se ponudit necim kad dodje u goste i sl.) -sto opet isto moze biti i pozitivno, ali i negativno

negativno:
pokornost autoritetima, titulama ili cijeni se forma a ne sadrzaj

gerbengoy
28.10.2008., 10:48
Ma da ajde,prepotentnosti.Balkan je izmišljen i nametnut pojam od strane Engleza.Niame jedan je njihov istraživač ostao zgrožen stanjem u nas što bi smo danas mogli prevesti i kao iznenađen da nije kao kod njega doma pa je eto izvukao taj termin odnekud i Englesko društvo ga je prihvatilo i proširilo.

A cime je to ostao zgrozen i iznenadjen? :D
Stanjem ili...ljudima? A ljudi su krivi za stanje, nije stanje tako, samo od sebe doslo, jel? Tako da...

A izvor? Koji istrazivac?

balkanština ima toliko pozitivnih stvari da su negativnosti zanemarive
za svaku lošu stvar koja se može pripisati balkanštini, mogu se naći dvije pozitivne koje su nezamislive među domorocima EU

Pa daj primjere.

Evo, meni na pamet pada samo gostoprimstvo... :ne zna:

krazykat
28.10.2008., 15:05
balkanština ima toliko pozitivnih stvari da su negativnosti zanemarive
za svaku lošu stvar koja se može pripisati balkanštini, mogu se naći dvije pozitivne koje su nezamislive među domorocima EU

Pozitivne sa cijeg gledista? Balkanskog.:)

Evo upravo sam naisla na komentar neke Molnarove tv emisije :
on je zakon! ma sta ga boli kurac,zajebi finocu,budi prirodan.


Prostakluk se svugdje moze sresti, ali na Balkanu je uzdignut u jednu od glavnih vrlina. U zaaakon.

(ne govorim o Molnaru, nego o geslu "zajebi finocu". Kao ubili se finocom, pa sad im je dosta :))

gerbengoy
28.10.2008., 16:22
(ne govorim o Molnaru, nego o geslu "zajebi finocu". Kao ubili se finocom, pa sad im je dosta :))

Na istu foru imas i onu uzrecicu "sta se pravis fin(a)", pogotovo ide kad te necim nude, na primjer, pohanim pilecim batkom, u vlaku. :D

U prijevodu: "fini ljudi ne postoje, ima samo onih koji se takvima prave". :D

krazykat
28.10.2008., 16:45
Na istu foru imas i onu uzrecicu "sta se pravis fin(a)", pogotovo ide kad te necim nude, na primjer, pohanim pilecim batkom, u vlaku. :D

Ne reci da jos uvijek postoje ti pileci batci u vlaku, ne reci da te jos uvijek nude? i jednu lozu ? zivio Balkan! e toga nema u civiliziranim krajevima, gdje eventualno kriomice grickaju tvrdo jaje i keks...

Ja sam jedan put bila fina i odbila taj batak, i krenula gospodski vecerati u wagon-restoran ; samo sto wagon restorana nije bilo, a kad sam se vratila, oni su sve vec pospremili u korpe - tako sam ostala fino gladna !:rofl:

Lila_sun
28.10.2008., 18:05
Ne reci da jos uvijek postoje ti pileci batci u vlaku, ne reci da te jos uvijek nude? i jednu lozu ? zivio Balkan! e toga nema u civiliziranim krajevima, gdje eventualno kriomice grickaju tvrdo jaje i keks...

Ja sam jedan put bila fina i odbila taj batak, i krenula gospodski vecerati u wagon-restoran ; samo sto wagon restorana nije bilo, a kad sam se vratila, oni su sve vec pospremili u korpe - tako sam ostala fino gladna !:rofl:

Krazy, Krazy, tako odbit bocicu u vlaku -pa sta ti bi? :rofl: Moram priznat da mene nitko nikad nije nudio batcima u vlaku, vise se sirio miris sendvica s parizerima. :zubo: Ustvari, pileci batci, to me sad vec vise podsjeca na onu neku viziju Balkana- npr. Kusturicine filmove - nego na pravi Balkan.

Danas na Balkanu i mi imamo nagibne vlakove. To sto se koji povremeno previse nagne,pa u nagibu izleti iz tracnica :eek:, to je jedino mozda originalni balkanski "touch" :rofl:

Lila_sun
28.10.2008., 18:16
Inace, evo sto nam kaze Wikipedia:

The first time the name "Balkan" was used in the West for the mountain range in Bulgaria was in a letter by Buonaccorsi Callimarco, an Italian humanist, writer and diplomat in 1490. An English traveler, John Morritt, introduced this term into the English literature at the end of the 18th century, a.... After the split of Yugoslavia beginning in June 1991, the term 'Balkans' again received a negative meaning, even in casual usage>.

http://en.wikipedia.org/wiki/Balkans

-istina je znaci da su stranci prvo izmislili taj izraz
-a onda mi se iz ovog cini da su mu te daljnje konotacije isto tako dodavali po nahodjenju...

I ovdje jedan zanimljiv intervju:

Teškoće u modernizaciji i dodatni ekscesi u vezi s nacionalizmom stvorili su situaciju u kojoj je Balkan počeo služiti kao simbol za nešto agresivno, netolerantno, barbarsko, polurazvijeno, polucivilizirano, poluorijentalno itd. Ovu metaforu i njezinu današnju zloupotrebu u političkom kontekstu ja kritikujem u svojoj knjizi. Međutim, ne treba zaboraviti da Balkan može biti i pozitivna metafora. Makar je to izuzetak, u Bugarskoj od devetnaestog stoljeća pa nadalje Balkan označuje nezavisnost, slobodoljublje, hrabrost, ponos, te postaje inspiracija za egzaltiranu poeziju i prozu.
http://www.bhdani.com/arhiva/218/intervju.shtml

Zrinska
28.10.2008., 20:10
te hrvate koje ja znam se razlikuju,dalmatinci i hercegovci imaju vise balkansi mentalitet u sebi nego npr hrvati iz zagreba.oni su slicne austrijancima,njemcima itd. ja sam ponosna balkanka :raspa:

Kaj fali Austrijancima ? :D

Soul sister
28.10.2008., 20:41
Te su stereotipe stvarali mahom zapadni putnici i putopisci u vrijeme kad je to područje najvećim dijelom bilo dio “Тurske Evrope”.

Pokušaj ispravljanja negativnog stereotipa o Balkanu je knjiga "Imaginig the Balkans" Bugarke Marije Todorove, koja je pokušala da opovrgne te negativne stereotipe o ovom području i da Zapadnom javnom mnjenju historiju i sadašnjost Balkana prikaže u svoj njihovoj historijskoj, etničkoj, socijalnoj i kulturološkoj složenosti. Ona navodi da je Bugarska najviše "balkanska" zemlja, pa ipak negativni stereotip veže se uglavnom za područje ex-Yu.

Inace, evo sto nam kaze Wikipedia:
.................................................. ..............................

-istina je znaci da su stranci prvo izmislili taj izraz
-a onda mi se iz ovog cini da su mu te daljnje konotacije isto tako dodavali po nahodjenju...

I ovdje jedan zanimljiv intervju:

http://www.bhdani.com/arhiva/218/intervju.shtml

A meni se čini da niko nije pročitao moj post sa prethodne stranice. :D

Lila_sun
28.10.2008., 20:56
A meni se čini da niko nije pročitao moj post sa prethodne stranice. :D

Ups :brukica: :D A ko bi to sve citao, mi smo ovdje lijeni Balkanci :rofl:

gerbengoy
28.10.2008., 21:42
Ne reci da jos uvijek postoje ti pileci batci u vlaku, ne reci da te jos uvijek nude? i jednu lozu ? zivio Balkan! e toga nema u civiliziranim krajevima, gdje eventualno kriomice grickaju tvrdo jaje i keks...

Ima, ako Balkanci udju na vlak.
Mene nudili u Intercity Milano-Zürich. :D

A sto sam sve vidjela u vlaku Ljubljana-Zagreb-Beograd, samo do Zagreba. :s

krazykat
29.10.2008., 08:01
Ima, ako Balkanci udju na vlak.


ma cekaj! to je bilo u studentsko doba, kad nisam imala prebijene pare i isla vozom Pariz-Zagreb! (i pjeske bi bila isla, da je trebalo:cerek:) a putnika je bilo do Gjevgjelije preko Beograda! :rofl: Ne zalim sto sam to sve vidjela, avion je dosadan!

Samo ne kuzim Sto je za Lilu Balkan, ako Kusturica, prvi balkanski bard, nije Balkan.

Lila_sun
29.10.2008., 11:29
Za Lilu je Kusturica malo nadrealni filmski prikaz Balkana, a ne dokumentarni.Meni Kusturica vise djeluje kao ono kako si romatnicni Europljani zamisljaju Balkan da bi se mogli doci ovdje "odmorit od civilizacije". Ne kazem da nema tih elemenata, ali to je daleko od svakodnevnog zivota ovdje.

Ali mozda to izvana izgleda drukcije :mig:, i vjerojatno ovisi o tome u kojem djelu Balkana zivis...Ustvari Krazy, primjecujem da je ovima sto su izvan Balkana nostalgicna pomisao na Balkan, dok bi si mi ovdje povremeno najradje kosu iscupali sto u njemu moramo zivjeti :mig:

Ako cemo slikovito, dokumentarni prikaz Balkana bi mi bila muska ekipa u ZET-ovim busevima koja se vraca s Dolca i prica o vinu i jajima i srdelama koje su kupili za rucak, onako razdrljenih kosulja i sa zlatnim narukvicama, pa zene na socijalistickim salterima i u institucijama koje piju kavu dok ispunjavaju tvoje formulare i tracaju, i iako su onako balkanski ne-fleksibilne ipak ce ti pomoci od srca ako si negdje nesto zajebao kod ispunjavanja formulara i pustit te preko reda...:cerek:

Il ono kad ti na moru opale onu glazbu s terase sa sintesajzerima i zvukom ko da si se vratio pedeset godina unazad - i kad na terasi pjevaju neki pjevaci opskurnih imena "Dzo mali" :rofl: i izgleda ko da su ispali iz 80-ih, a roditelji pokraj djeci kupuju secernu vunu -e ako to nije Balkan onda ne znam sta je :D
Il kad ti netko u autu u kojem se vozis Dalmacijom opali Seku Aleksic do daske a ti se pravis da je ispod suncanih naocala netko drugi a ne ti :eek: :rofl:

Il kad dovedes doma prijatelje pa se moraju upoznat sa svom blizom i sirom rodbinom i popit s njima rakiju ili gemist ili sto vec :D

I kad tvoja obitelj misli da moras svakog tko dodje propisno ugostit, tj. nema da netko dodje il ode a da nije pojeo tonu prsuta, sira i vrhnja i vec po lokalnim obicajima i nahodjenju. I kad djeca moraju paziti da roditelje "ne osramote pred susjedima"...I kad se obavezno mora prisustvovati nedjeljnom obiteljskom rucku, Bozicu i slicnim stvarima inace si najebo :zubo:

Il kad ti je ducan na kojem pise "radi 24 h" zatvoren, a na njemu pise "otisao na pauzu" i gazde nema 2 sata. :D

i slicno...

gerbengoy
29.10.2008., 13:05
Ali mozda to izvana izgleda drukcije :mig:, i vjerojatno ovisi o tome u kojem djelu Balkana zivis...Ustvari Krazy, primjecujem da je ovima sto su izvan Balkana nostalgicna pomisao na Balkan, dok bi si mi ovdje povremeno najradje kosu iscupali sto u njemu moramo zivjeti :mig:

Ne znam za Krazy, ali meni nimalo ne fali Balkan, jer...
Balkanka sam, time se ponosim,
Svoj Balkan u srcu ja nosim, iju, ju. :cheer:

A dobro mi dodje ponekad, kao izgovor, "Znas, nije to nista osobno, takvi smo ti mi Balkanci".
Sta k'o zna sta je Balkan. Ne znamo ni mi sami tocno.

Il kad ti netko u autu u kojem se vozis Dalmacijom opali Seku Aleksic do daske a ti se pravis da je ispod suncanih naocala netko drugi a ne ti :eek: :rofl:

A tek kad u autobusu sole navije narodne...:lol:

Il kad dovedes doma prijatelje pa se moraju upoznat sa svom blizom i sirom rodbinom i popit s njima rakiju ili gemist ili sto vec :D

Sljivu, sljivu...K'o god dos'o sljivu popit mora.


E, sta ti je Balkan, tko ga volio nije. :cerek:

spaljena
29.10.2008., 14:07
Ma Balkan ili ne mene smeta dvostruki standardi.
Nekwe stvari koje se navode kao tipčne za Balkance tipične su i u drugim zemljama.
Molim vas kojoj je zemlji nacionalizam stran?Englezi i Francuzi su možda najveći nacionalisti u Europi pa možemo biti što ih dijeli la manche.Zamislite još dva norda srpskog mentaliteta.

Il ono kad ti na moru opale onu glazbu s terase sa sintesajzerima i zvukom ko da si se vratio pedeset...

Daj molim te,što u Europi na hotelskim terasama sviraju na orguljama i pjevaju arije?


Il kad dovedes doma prijatelje pa se moraju upoznat sa svom blizom i sirom rodbinom i popit s njima rakiju ili gemist ili sto vec

A što u se u civliziranom svijetu jkrije rodbinu?Kada ja dovedem nekoga kući upoznam ga sa svim koji su u momentu oko mene.A koliko znam tako rade i drugi.


I kad tvoja obitelj misli da moras svakog tko dodje propisno ugostit, tj. nema da netko dodje il ode a da nije pojeo tonu prsuta, sira i vrhnja i vec po lokalnim obicajima i nahodjenju. I kad djeca moraju paziti da roditelje "ne osramote pred susjedima"...I kad se obavezno mora prisustvovati nedjeljnom obiteljskom rucku, Bozicu i slicnim stvarima inace si najebo

Malo si ovo zaglupila.Postoji nekoliko vrsta posjetitelja.Prvi česti,koji su skoro svaki dan kod mene njima se nudi kakva i keksi,ostalo se skriva,u tu skupinu spadaju i prijatelji koje vidiš jedanput,dva put tjedno i mještani.Zatim su tu oni s kojima se vidimo svakih nekoliko mjeseci,njima kava,keksi i kakva lagan večera.I na kraju su tu oni koji dolaze s drugih kontinenata jedanput na godinu pa se njima nude pršut,sir itd a kuha im se po želji.Tako je kod mene doma barem.Kakao smo s voi zadnjima obilazili sve i svašta svagdje je bila za aperitiv rakija.Nakon pitanja na engkleskom zar vi prije svakog obroka drmnete rakiju počeo sam sprečavati služenje rakije na sve moguće moguće načine.Idfuće godine ih skidam s vina.
A što se tiče skupljanja na blagdane to nije nikako unikum Balkana.Građani nekih Eurospkih zemlja jako drže do Božnih,novogodišnjih uskršnjih ručkova.

cchater
29.10.2008., 17:20
balkanski mentalitet se svodi na divljaštvo i glupost.s tim se ne ide na duže staze.

Lila_sun
29.10.2008., 17:28
Spaljen(a) (??) mirisim neke projekcije frustracija koje ispucavas na mene :p

Na terasama europskih hotela mozes cuti i austrijske narodnjake, i slovenske, i njemacke i kakvi su vec popularni u kojoj zemlji al ne vjerujem da ces cuti "malog Dzoa" :rofl:...ok, osim mozda u Austriji :eek: Al ovi nasi na tim terasama imaju bas neki specifican stih, koji je meni al 100% "balkanski".

Sto se tice ovog s rodbinom, ne znam odakle si ti, ja sam bila po Europi i ne samo da te nece upoznavat sa rodbinom odmah, nego je gostoprimstvo nesto potpuno drukcije nego kod nas -recimo nemaju taj osjecaj da gosta trebaju zabavljati kao kod nas, ni da mu trebaju nesto ponuditi, cak mi je jednom jedan lik kad sam kod njega trebala prespavat rekao neka jednostavno tamo pozvonim, "pa valjda ce nekog biti doma" :rofl: :eek: I inace postoji to neko posebno "balkansko" gostoprimstvo koje se bas ogleda u tome "ne moze se gosta docekati praznih ruku, stola, cega vec" . To moze biti ujedno i dobro i lose, ovisi kako gledas...

To sto je tako kako god da je kod tebe ne znaci da je tako generalno. Itekako postoje razlike izmedju ovdasnjeg mentaliteta i recimo sjevernog europskog,
postoje kulturalne specficinosti karakteristicne za ova podrucja - ovo sam ja gore karikirala slikovito sto meni predstavlja taj neki pojam Balkana za koji sam vec rekla da je subjektivan -ali istrazivanja su bas pokazala da smo mi ovdje jaki na toj "obiteljskoj" crti, puno jaci nego npr. Njemacka, gdje klinci odlaze od doma s 18 i te rodbinske veze, jos se drzi do toga. (Bliski su nam po tome izvan Europe recimo Meksiko ili neke zemlje Latinske Amerike). Makar ja to ne bih nazvala karakteristikom Balkana nego prije istocnjackom - jer i Rusi su navodno slicni.

A sto se tice generalizacije, jasno da postoje obitelji ovakve ili onakve svugdje, ovo o cemu ja pricam su generalne kulturalne karakteristike. I tvrdim sto posto da se nase razlikuju od zapadno-europskih u dosta stvari.

krazykat
29.10.2008., 17:38
Ako cemo slikovito, dokumentarni prikaz Balkana bi mi bila muska ekipa u ZET-ovim busevima koja se vraca s Dolca i prica o vinu i jajima i srdelama koje su kupili za rucak,
(...)

Il kad ti je ducan na kojem pise "radi 24 h" zatvoren, a na njemu pise "otisao na pauzu" i gazde nema 2 sata. :D

i slicno...

:mama: ja hocu kuuuci...

Spaljena, kod tebe nije tako, kod mene nije tako, (mosh' mislit, u Dubrovniku, nikad ne zoves nikoga doma, kakvi keksi!) kod Lile nije tako, ali tako je na Balkanu i nigdje drugo...
nigdje drugo nisam morala probati slaninu od divje svinje s domacom rakijom 80° sve iz Slavonije juce stiglo, u Dubrovniku u avgustu mjesecu u jedanaest sati ujutro ! i da znas da je bilo dobro! a da mi se to ovdje u Francuskoj dogodilo, umrla bih sigurno!:rofl:

spaljena
29.10.2008., 17:53
Spaljen(a) (??) mirisim neke projekcije frustracija koje ispucavas na mene :p

Na terasama europskih hotela mozes cuti i austrijske narodnjake, i slovenske, i njemacke i kakvi su vec popularni u kojoj zemlji al ne vjerujem da ces cuti "malog Dzoa" :rofl:...ok, osim mozda u Austriji :eek: Al ovi nasi na tim terasama imaju bas neki specifican stih, koji je meni al 100% "balkanski".

Sto se tice ovog s rodbinom, ne znam odakle si ti, ja sam bila po Europi i ne samo da te nece upoznavat sa rodbinom odmah, nego je gostoprimstvo nesto potpuno drukcije nego kod nas -recimo nemaju taj osjecaj da gosta trebaju zabavljati kao kod nas, ni da mu trebaju nesto ponuditi, cak mi je jednom jedan lik kad sam kod njega trebala prespavat rekao neka jednostavno tamo pozvonim, "pa valjda ce nekog biti doma" :rofl: :eek: I inace postoji to neko posebno "balkansko" gostoprimstvo koje se bas ogleda u tome "ne moze se gosta docekati praznih ruku, stola, cega vec" . To moze biti ujedno i dobro i lose, ovisi kako gledas...

To sto je tako kako god da je kod tebe ne znaci da je tako generalno. Itekako postoje razlike izmedju ovdasnjeg mentaliteta i recimo sjevernog europskog,
postoje kulturalne specficinosti karakteristicne za ova podrucja - ovo sam ja gore karikirala slikovito sto meni predstavlja taj neki pojam Balkana za koji sam vec rekla da je subjektivan -ali istrazivanja su bas pokazala da smo mi ovdje jaki na toj "obiteljskoj" crti, puno jaci nego npr. Njemacka, gdje klinci odlaze od doma s 18 i te rodbinske veze, jos se drzi do toga. (Bliski su nam po tome izvan Europe recimo Meksiko ili neke zemlje Latinske Amerike). Makar ja to ne bih nazvala karakteristikom Balkana nego prije istocnjackom - jer i Rusi su navodno slicni.

A sto se tice generalizacije, jasno da postoje obitelji ovakve ili onakve svugdje, ovo o cemu ja pricam su generalne kulturalne karakteristike. I tvrdim sto posto da se nase razlikuju od zapadno-europskih u dosta stvari.

Spaljen(preuzeo sam sestrin nick)
Sama si rekla kakvi su već popularni u kojoj zemlji.To ti govori sve.Kod nas je popularan mali Dzo.Nekome se sviđa nekome ne.A većini se sviđa,terase su prepune ljudi koji plešu pjevaju i opušteni su.Možemo mi furati kulturu i staviti na terase Carerasa i Dominga ali što ćemo imati onda?Nezadovoljne i uspavane goste kji jedva čekaju da idu u krpe.

Pa to što ti nazivaš balkanskim gostoprinstvom(pretpostavljam u negativniom smislu) ja nazivam kulturom.Možda sam zatucan ali eto ja bi osobno zamjerio frendu,rođaku, ili inom da me dočeka na taj način.Ok ako je u HR treba ti pet sati s kraja na kraj države(karikirano)Ali da idem u njemačku npr pa da me tako dočeka kako si ti rekla pa valjda će nekog biti doma ,okrenu bih se otišao.Ne kažem da me treba toviti i pojiti ali da očekujem, da me nečim ponudi očekujem.

A što set iče te obiteljske poveanosti,ne znam ova naša mi je ok ali recimo da sam u sredini gdje dolazi do izražaja suprotna tednecihja što će reći razdvajanje .
Do prije par godina moja teta imala je običaj napraviti ručak za mlađe članove obitelji dan poslije Božića i to mi bilo lijepo.Inače se vidimo u prolazu na sat dva .I onda je odustala jer su svi iza leđa mljeli da kako je dosadna,naporna i onda je prestala s tim.Meni je taj nekakv običaj bio fora onako mogao sam osjetiti ozračje Božića i sve to.A drguima je bila tlaka i gnjavaža pa se prestalo i sad sjedimo doma.
Kod nas ti vlada nekakvo pravilo za Božić se mora biti doma.Meni je osobno glupo jer se onda osjećam nekako samo ok tu su mam sestra i tata ali znaš ono mizerno.
Inače ja sam iz okolice Rijeke

Cocaine Nights
29.10.2008., 18:33
Danas sam osjetio fini dašak balkana kad sam došao produžiti osiguranje, a službenici piju jeftini rum i još neke žestice, valjaju seksistički humor, lupe 20 pečata, uvale mi reklamne letke, a zaborave vratiti kusur od 15 kuna. Žestoko našminkana službenica mi sređuje papire, a šef je zove van da nešto dođe pogledati, a to što je trenutno usred posla sa strankom mu valjda nije bilo bitno.

Skoro mi nije bilo žao novaca, čisto atmosfere radi.

Lila_sun
30.10.2008., 13:17
:mama: ja hocu kuuuci...


Nudim dobrovoljnu zamjenu na 2-3 tjedna :mig: :D

Lila_sun
30.10.2008., 13:32
Spaljen(preuzeo sam sestrin nick)
Sama si rekla kakvi su već popularni u kojoj zemlji.To ti govori sve.Kod nas je popularan mali Dzo.Nekome se sviđa nekome ne.A većini se sviđa,terase su prepune ljudi koji plešu pjevaju i opušteni su.Možemo mi furati kulturu i staviti na terase Carerasa i Dominga ali što ćemo imati onda?Nezadovoljne i uspavane goste kji jedva čekaju da idu u krpe.

Pa to što ti nazivaš balkanskim gostoprinstvom(pretpostavljam u negativniom smislu) ja nazivam kulturom.Možda sam zatucan ali eto ja bi osobno zamjerio frendu,rođaku, ili inom da me dočeka na taj način.Ok ako je u HR treba ti pet sati s kraja na kraj države(karikirano)Ali da idem u njemačku npr pa da me tako dočeka kako si ti rekla pa valjda će nekog biti doma ,okrenu bih se otišao.Ne kažem da me treba toviti i pojiti ali da očekujem, da me nečim ponudi očekujem.

E vidis, to su te kulturalne razlike -ti bi se na to uvrijedio, ali njima ti je to normalno, nije nista osobno nego se jednostavno kulturoloski ne promatra tebe kao posebnog samo zato jer si gost. Meni je to recimo isto bilo iznenadjenje na pocetku, kao da je nesto falilo a i zblenulo me kad mi je frajer mrtav hladan preko telefona rekao "ja sam u parku na igranju frizbija, pozvoni, valjda je neko doma", no bila sam tolko krepana da se nisam imala vremena osjetit uvrijedjenom :rofl: Ali kasnije sam ustanovila da mi je to zapravo super, jer sam dosla mrtva umorna s puta i super mi je bilo sto me pustaju na miru. I super mi je i s njihove strane jer nema tog nekog osjecja obaveze da sve mora biti cisto, uredno i izglancano i hrpa hrane na stolu, nema te neke maske i fasade kao kod nas - kako oni zive tako tebe puste da se uklopis kod njih, nista ne glumataju. Jesu me poveli na pice, slozili mi veceru i te fore, ali tek drugi dan, ostatak vremena su me jednostavno ostavili da se snalazim ne brinuci se o tome da me moraju "zabavljati" u svakom trenutku- i mislim da je to fer i prema njima. Meni to pase ali ja sam sa sjevera, pa sam i malo blize njihovom mentalitetu nego "balkanskom".
S druge strane, istina je da ces se kod nas osjecati mazen i pazen u odnosu na to kako te oni tretiraju.

Tako da nisam to govorila ni u pozitivnom ni negativnom smislu, mislim da je to individualno a nazovineutralno bih ja rekla da to ima i pozitivnih i negativnih strana...Samo kazem da smo mi tu po tom pitanju drukciji od njih.


A što set iče te obiteljske poveanosti,ne znam ova naša mi je ok ali recimo da sam u sredini gdje dolazi do izražaja suprotna tednecihja što će reći razdvajanje .
Do prije par godina moja teta imala je običaj napraviti ručak za mlađe članove obitelji dan poslije Božića i to mi bilo lijepo.Inače se vidimo u prolazu na sat dva .I onda je odustala jer su svi iza leđa mljeli da kako je dosadna,naporna i onda je prestala s tim.Meni je taj nekakv običaj bio fora onako mogao sam osjetiti ozračje Božića i sve to.A drguima je bila tlaka i gnjavaža pa se prestalo i sad sjedimo doma.
Kod nas ti vlada nekakvo pravilo za Božić se mora biti doma.Meni je osobno glupo jer se onda osjećam nekako samo ok tu su mam sestra i tata ali znaš ono mizerno.
Inače ja sam iz okolice Rijeke

Mene je taj obicaj forsiranja okupljanja prije uzasno nervirao i jos me uvijek nervira (jer ustvari mi je nekako sveden na formu, kao tamo hrpa neke daljnje obitelji s kojom nemas neke veze a trebate se pretvarat da vam je stalo), al sto sam starija to mi vise bude drago kad onako za Bozic sjednemo za isti stol, i sarma se pusi...:D

A i ta obiteljska (ne)povezanost mi ima i pozitivnih i negativnih aspekata- recimo kod njih se mladi ranije osamostaljuju, ali opet je recimo jaca otudjenost ta neka...S druge strane, oni obitelji zamjenjuju drugom vrstom "obitelji" - krugom prijatelja koji postaju kao zamjenska obitelj.

Lila_sun
30.10.2008., 13:38
Danas sam osjetio fini dašak balkana kad sam došao produžiti osiguranje, a službenici piju jeftini rum i još neke žestice, valjaju seksistički humor, lupe 20 pečata, uvale mi reklamne letke, a zaborave vratiti kusur od 15 kuna. Žestoko našminkana službenica mi sređuje papire, a šef je zove van da nešto dođe pogledati, a to što je trenutno usred posla sa strankom mu valjda nije bilo bitno.

Skoro mi nije bilo žao novaca, čisto atmosfere radi.

Dasak balkana lol, ovo bi se dalo upotrijebit u marketinske svrhe. E da, o tom ja pricam. Ja se svaki put kad odem u neki od tih ureda poslije osjecam ko da sam na kratko usla u neki film, ono, balkan time machine :D

Armadillo
30.10.2008., 18:22
Lijepo bi bilo bit Švabo na poslu, a Balkanac doma. Nikako obrnuto. Ali, ne biva. Nijesmo mi podvojene ličnosti. Ne možemo bit temeramentni, druželjubivi, spremni za provod, piće, kakovi smo van posla i bit automati na poslu, poslušni, disciplinovani, savjestni, vrijedni, tačni... A, vi birajte što vi je draže :cerek:

spaljena
30.10.2008., 18:49
E vidis, to su te kulturalne razlike -ti bi se na to uvrijedio, ali njima ti je to normalno, nije nista osobno nego se jednostavno kulturoloski ne promatra tebe kao posebnog samo zato jer si gost. Meni je to recimo isto bilo iznenadjenje na pocetku, kao da je nesto falilo a i zblenulo me kad mi je frajer mrtav hladan preko telefona rekao "ja sam u parku na igranju frizbija, pozvoni, valjda je neko doma", no bila sam tolko krepana da se nisam imala vremena osjetit uvrijedjenom :rofl: Ali kasnije sam ustanovila da mi je to zapravo super, jer sam dosla mrtva umorna s puta i super mi je bilo sto me pustaju na miru. I super mi je i s njihove strane jer nema tog nekog osjecja obaveze da sve mora biti cisto, uredno i izglancano i hrpa hrane na stolu, nema te neke maske i fasade kao kod nas - kako oni zive tako tebe puste da se uklopis kod njih, nista ne glumataju. Jesu me poveli na pice, slozili mi veceru i te fore, ali tek drugi dan, ostatak vremena su me jednostavno ostavili da se snalazim ne brinuci se o tome da me moraju "zabavljati" u svakom trenutku- i mislim da je to fer i prema njima. Meni to pase ali ja sam sa sjevera, pa sam i malo blize njihovom mentalitetu nego "balkanskom".
S druge strane, istina je da ces se kod nas osjecati mazen i pazen u odnosu na to kako te oni tretiraju.

Tako da nisam to govorila ni u pozitivnom ni negativnom smislu, mislim da je to individualno a nazovineutralno bih ja rekla da to ima i pozitivnih i negativnih strana...Samo kazem da smo mi tu po tom pitanju drukciji od njih.


Mene je taj obicaj forsiranja okupljanja prije uzasno nervirao i jos me uvijek nervira (jer ustvari mi je nekako sveden na formu, kao tamo hrpa neke daljnje obitelji s kojom nemas neke veze a trebate se pretvarat da vam je stalo), al sto sam starija to mi vise bude drago kad onako za Bozic sjednemo za isti stol, i sarma se pusi...:D
Mi nismo jeli već nekakvu punjenu piletinu:):):)
A i ta obiteljska (ne)povezanost mi ima i pozitivnih i negativnih aspekata- recimo kod njih se mladi ranije osamostaljuju, ali opet je recimo jaca otudjenost ta neka...S druge strane, oni obitelji zamjenjuju drugom vrstom "obitelji" - krugom prijatelja koji postaju kao zamjenska obitelj.
To si ispravno nazvala klulturološkim razlikama i to je samo to nikakav Balkanizam.Ja ne vidim u tome ništa nazadno ili glupo.
Evo ti jedne situacije iz ovh krajeva.Mmaina kuma nas je pozvla na ručak u Subotu i tako sjeli na bus i došli na zatvorena vrata,nikog doma.I drugfi dan zove ona s isprikom da je zaboravila(ona je naime išla u Mađarsku po nešto)
To me se baš nije dojmilo.
A bome da idem u njemačku pa da me osoba koja me piozvala nazove iz parka i kaže da igra tenis pa da ga pričekam par sati...Taj me ne bi više vidfio na svome pragu...

A ovo zadnje pa ne znam,meni se čini da oni jedva čekaju da se riješe dijece(to je doslovce razlika u mentalitetu).Ja osobno ne vidim ništa loše ako tridestogodišnjak živi s roditeljima pod uvjetom da radi i da nije na teret.Glupo mi je ako tip od 30 gopdina živi s roditeljima u garsonjeri od 35 kvadrata i ne radi.

Meni je recimoBlakanizma to što mi nemamo naviku uživanja po parkovima,sjedenja na javnim površinama (ne mislim na ceste i nogostupe) već na stepenice,neke zabačenije trgiće,fali nekakva ležerna atnosfera.Meni je osobno fora kad u Rimu vidim ljude kako sjede na Španjolskim stubama i uživaju na suncu,toćaju noge u fontani i tako.Da su te stube u nas vjerojatno bi služile za predizborne govore,dvije tri modne revije lokalnog značaja ili za lijepu prečicu.
Meni ful puno puta dođe gušt otoći u obližnji park uzeti deku i radio na baterije ili mp4 i izgubiti par sati.Ali mi želja splasne kada vidim livadu potpuno zasranu bilo ljudskim bilo psećim izmetom,rastresene kante za smeće ostatke nečijeg noćnog zadovoljstva...
Kod nas se park precipira prvenstveno kao mjesto za djecu u kojem pomogućnosti postoji nekakva skulptura koja je idealna za šaranje,penjanje itd.Odrasli ljudi koji se usude doći u prak s dekom itd dolaze u opasnost sda ih se stigmatizira kao pedofile.
Za razliku od Njemačke gdje mi radi frend.On u torbi na posao između ostalog nosi i deku.Zašto?Jer se za vrijeme marende spusti do obližnjeg parka rasporostre deku nabije si slušalice na uši i lijepo u miru pojde sendvič ili slično i vrati se u ured.-

Lila_sun
30.10.2008., 19:27
Lijepo bi bilo bit Švabo na poslu, a Balkanac doma. Nikako obrnuto. Ali, ne biva. Nijesmo mi podvojene ličnosti. Ne možemo bit temeramentni, druželjubivi, spremni za provod, piće, kakovi smo van posla i bit automati na poslu, poslušni, disciplinovani, savjestni, vrijedni, tačni... A, vi birajte što vi je draže :cerek:

A cuj, ta prica da Nijemci nisu druzeljubivi i spremni za provod, pice i ostalo je isto bas zesca predrasuda :p

Lila_sun
30.10.2008., 19:37
To si ispravno nazvala klulturološkim razlikama i to je samo to nikakav Balkanizam.Ja ne vidim u tome ništa nazadno ili glupo.
Evo ti jedne situacije iz ovh krajeva.Mmaina kuma nas je pozvla na ručak u Subotu i tako sjeli na bus i došli na zatvorena vrata,nikog doma.I drugfi dan zove ona s isprikom da je zaboravila(ona je naime išla u Mađarsku po nešto)
To me se baš nije dojmilo.
A bome da idem u njemačku pa da me osoba koja me piozvala nazove iz parka i kaže da igra tenis pa da ga pričekam par sati...Taj me ne bi više vidfio na svome pragu...

A ovo zadnje pa ne znam,meni se čini da oni jedva čekaju da se riješe dijece(to je doslovce razlika u mentalitetu).Ja osobno ne vidim ništa loše ako tridestogodišnjak živi s roditeljima pod uvjetom da radi i da nije na teret.Glupo mi je ako tip od 30 gopdina živi s roditeljima u garsonjeri od 35 kvadrata i ne radi.

Meni je recimoBlakanizma to što mi nemamo naviku uživanja po parkovima,sjedenja na javnim površinama (ne mislim na ceste i nogostupe) već na stepenice,neke zabačenije trgiće,fali nekakva ležerna atnosfera.Meni je osobno fora kad u Rimu vidim ljude kako sjede na Španjolskim stubama i uživaju na suncu,toćaju noge u fontani i tako.Da su te stube u nas vjerojatno bi služile za predizborne govore,dvije tri modne revije lokalnog značaja ili za lijepu prečicu.
Meni ful puno puta dođe gušt otoći u obližnji park uzeti deku i radio na baterije ili mp4 i izgubiti par sati.Ali mi želja splasne kada vidim livadu potpuno zasranu bilo ljudskim bilo psećim izmetom,rastresene kante za smeće ostatke nečijeg noćnog zadovoljstva...
Kod nas se park precipira prvenstveno kao mjesto za djecu u kojem pomogućnosti postoji nekakva skulptura koja je idealna za šaranje,penjanje itd.Odrasli ljudi koji se usude doći u prak s dekom itd dolaze u opasnost sda ih se stigmatizira kao pedofile.
Za razliku od Njemačke gdje mi radi frend.On u torbi na posao između ostalog nosi i deku.Zašto?Jer se za vrijeme marende spusti do obližnjeg parka rasporostre deku nabije si slušalice na uši i lijepo u miru pojde sendvič ili slično i vrati se u ured.-

Mislis kultura javnih prostora :cerek: - to je istina da to nemamo iz nekog razloga, kao da se ne osjecamo doslovno sigurnima "zauzeti" tu javnu povrsinu. Meni to isto fali. Iako u zadnje vrijeme znam vidit neke ekipice kako se skupljaju tamo oko Glavnog kolodvora u Zagrebu.

Sto se djece tice, meni se bas cini drukcije- ko da ih odgoje i onda puste da ostanu samostalni. I to je individualno, al meni se to recimo svidja.

U ispriku Nijemca, on je meni radio uslugu time sto mi je dao da spavam kod njega, nisam ja k njemu u Njemacku dolazila, nego sam ja njega zazicala jel mogu ostat kod njega, buduci da nisam vise imala prvi smjestaj. I kad je dosao doma iz parka, bio je jako ljubazan i fakat se pobrinuo da napravi stimung da se ugodno osjecam. :cerek: Tako da to fakat nije bilo osobno - iako nama na prvi pogled izgleda malo cudno. Jednostavno nije imao tu potrebu da mijenja svoje planove radi mene, i meni se to cak - dopalo. Rekoh, zgodno, i ja cu tako kad mi bude netko dolazio :rofl:

Soul sister
30.10.2008., 20:54
Lijepo bi bilo bit Švabo na poslu, a Balkanac doma. Nikako obrnuto. Ali, ne biva. Nijesmo mi podvojene ličnosti. Ne možemo bit temeramentni, druželjubivi, spremni za provod, piće, kakovi smo van posla i bit automati na poslu, poslušni, disciplinovani, savjestni, vrijedni, tačni... A, vi birajte što vi je draže :cerek:

Je li ti to o jednom dijelu Balkana ili o kompletnom Balkanu? :D

Btw, ako ću moći lupiti šakom od sto kao pravi Balkanac, onda biram da kod kuće budem takva. :rofl:

spaljena
31.10.2008., 07:50
Mislis kultura javnih prostora :cerek: - to je istina da to nemamo iz nekog razloga, kao da se ne osjecamo doslovno sigurnima "zauzeti" tu javnu povrsinu. Meni to isto fali. Iako u zadnje vrijeme znam vidit neke ekipice kako se skupljaju tamo oko Glavnog kolodvora u Zagrebu.

Sto se djece tice, meni se bas cini drukcije- ko da ih odgoje i onda puste da ostanu samostalni. I to je individualno, al meni se to recimo svidja.

U ispriku Nijemca, on je meni radio uslugu time sto mi je dao da spavam kod njega, nisam ja k njemu u Njemacku dolazila, nego sam ja njega zazicala jel mogu ostat kod njega, buduci da nisam vise imala prvi smjestaj. I kad je dosao doma iz parka, bio je jako ljubazan i fakat se pobrinuo da napravi stimung da se ugodno osjecam. :cerek: Tako da to fakat nije bilo osobno - iako nama na prvi pogled izgleda malo cudno. Jednostavno nije imao tu potrebu da mijenja svoje planove radi mene, i meni se to cak - dopalo. Rekoh, zgodno, i ja cu tako kad mi bude netko dolazio :rofl:

Ma raziviti će se ui ta kultura postepeno ali će joj trebati vremena,znaš po Hrvatski:D
A tvoja situacija s Njemcem je ok i ja bih to očekivao iod njega utvojoj situaciji.JUa sam mislilo da si ti došla njemu u posjet i tako pa mi je bilo malo čudno

spaljena
31.10.2008., 07:57
Lijepo bi bilo bit Švabo na poslu, a Balkanac doma. Nikako obrnuto. Ali, ne biva. Nijesmo mi podvojene ličnosti. Ne možemo bit temeramentni, druželjubivi, spremni za provod, piće, kakovi smo van posla i bit automati na poslu, poslušni, disciplinovani, savjestni, vrijedni, tačni... A, vi birajte što vi je draže :cerek:
E sad ovo temperametni je jaaaaaako relativno.Moj rođak Amer je nazavo moju babu temperametnom zato što je iz dvorišta najurila džukleu koji si je htio osigurati potomstvo s našim materijalom.S druge strane bio je u pravu u slučaju kada mu je zažvizidila tanjur pun hrane u sudoper jer je njurgao...Ma stranci su ti skloni svakog tko se zazume za sebe nazivati temperametnim.

krazykat
31.10.2008., 08:36
Ma stranci su ti skloni svakog tko se zazume za sebe nazivati temperametnim.
To je eufemizam... :cerek:
"Stranci" su pristojni, nece ti reci "vidi divljaka"...
Eto bas dobar primjer ponasanja koji je pozitivno konotiran kod nas a negativno u zapadnoj Europi. (zazvizdati tanjur pun hrane u sudoper). Nema self-contole, reagira se direktno, bez da afekt dotakne razum ; to se onda zove "spontanost". Ono, stos' ti mene zae...

jimmy jazz
31.10.2008., 09:10
joj ljudi zmeshali ste sve i svashta.. i otvoreni impulzivni slavenski mentalitet, stopili s brdskim balkanskim..polako. Hrvatska je razlicita i sastoji se od najmanje dva djela, kulturno i civiliziacijski gledano, i to treba priznati, kad se vec to sluzbeno i u strukturama vlasti priznaje, u kojima gotovo iskljucivo vlada balkanski krug, a iskljucuje napredniji sjeverni krug, a koji je strani i nepoznat balkanskom koji zazire od njega, i ne priznaje ga iako svi drustveno ekonomski pokazatelji govore da je napredniji. al nije agresivniji i zato ga razni balkanci istisnu i protjeraju iz drustveno-politickih struktura. no zato se na drugu stranu uspjesno propagira indoktrinacija "svi smo mi balkanci". ocito nismo, kad drzavom vlada brdjanska manjina! sto je meni nepoznato i nezamislivo iz drugih drzhava, to bi bilo ko da u Austriji vlada ekipa iz Kärntena ili u Njemackoj druzhina iz Freistaat Bayerna. no evo tek sad kad je zagustilo nashoj plemensko-balkanskoj druzhini su pozvali jednog vaznog ne-brdjanskog ministra koji ne pripada njihovoj struji..al to tek sad kad je 5 poslije 12 u drzhavi kojom ne znaju upravljati legalno.

dakle.

balkanski i je nastal kao mjeshavina slavenskog, ali sa turskim i cobanskim. no nije slavenski stih mam isto ko balkanski..unda bi i Rusi i Slovaki bili balkanci..al nisu.
isto tak nisu ni otocani bili Balkanci, nego posebni slavensko-mediteranski krug, s drugim riecima i zakonima i obicajima zivota, i to se josh vidi na starosjediocima, no i njih i ca brzo mice nadirujuci brdjanski element..

i nisu su svi u Hrvatskoj nasljednici tog turskog i cobanskog kruga, iako on zadire dosta daleko, sve do Like i Siska..iako je i Zagreb velikom vecinom balkaniziran pridoslicama koji su asimilirali urbano, postoji josh krug koji se toj kulturolosko primitivnoj poshasti odupire...sve treba cajta, ali polako. kak nas to vuci Vedanta, snage dobra su spore i rasprshene, dok su zle snage brzhe i direktne.

spaljena
31.10.2008., 09:45
To je eufemizam... :cerek:
"Stranci" su pristojni, nece ti reci "vidi divljaka"...
Eto bas dobar primjer ponasanja koji je pozitivno konotiran kod nas a negativno u zapadnoj Europi. (zazvizdati tanjur pun hrane u sudoper). Nema self-contole, reagira se direktno, bez da afekt dotakne razum ; to se onda zove "spontanost". Ono, stos' ti mene zae...

A što ćeš:ne zna:Onaj kojem je tanjur odletio blijedo je gledao a ostali u miru pojeli dok je moja baba odgledala dnevnik.Istina malo sirova metoda ali jaaako efikasna.:D

spaljena
31.10.2008., 09:54
joj ljudi zmeshali ste sve i svashta.. i otvoreni impulzivni slavenski mentalitet, stopili s brdskim balkanskim..polako. Hrvatska je razlicita i sastoji se od najmanje dva djela, kulturno i civiliziacijski gledano, i to treba priznati, kad se vec to sluzbeno i u strukturama vlasti priznaje, u kojima gotovo iskljucivo vlada balkanski krug, a iskljucuje napredniji sjeverni krug, a koji je strani i nepoznat balkanskom koji zazire od njega, i ne priznaje ga iako svi drustveno ekonomski pokazatelji govore da je napredniji. al nije agresivniji i zato ga razni balkanci istisnu i protjeraju iz drustveno-politickih struktura. no zato se na drugu stranu uspjesno propagira indoktrinacija "svi smo mi balkanci". ocito nismo, kad drzavom vlada brdjanska manjina! sto je meni nepoznato i nezamislivo iz drugih drzhava, to bi bilo ko da u Austriji vlada ekipa iz Kärntena ili u Njemackoj druzhina iz Freistaat Bayerna. no evo tek sad kad je zagustilo nashoj plemensko-balkanskoj druzhini su pozvali jednog vaznog ne-brdjanskog ministra koji ne pripada njihovoj struji..al to tek sad kad je 5 poslije 12 u drzhavi kojom ne znaju upravljati legalno.

dakle.

balkanski i je nastal kao mjeshavina slavenskog, ali sa turskim i cobanskim. no nije slavenski stih mam isto ko balkanski..unda bi i Rusi i Slovaki bili balkanci..al nisu.
isto tak nisu ni otocani bili Balkanci, nego posebni slavensko-mediteranski krug, s drugim riecima i zakonima i obicajima zivota, i to se josh vidi na starosjediocima, no i njih i ca brzo mice nadirujuci brdjanski element..

i nisu su svi u Hrvatskoj nasljednici tog turskog i cobanskog kruga, iako on zadire dosta daleko, sve do Like i Siska..iako je i Zagreb velikom vecinom balkaniziran pridoslicama koji su asimilirali urbano, postoji josh krug koji se toj kulturolosko primitivnoj poshasti odupire...sve treba cajta, ali polako. kak nas to vuci Vedanta, snage dobra su spore i rasprshene, dok su zle snage brzhe i direktne.

Jimmy Balkan klao takav ne postoji. Postoje razlike koje možemo promatrati s dobre i loše strane a to je specifikum.Recimo Engleske Njermačke i navike ostali zapdnih Eu zemalja moraju se promatrati isključivo kao pozitivne doke se recimo dočekivanje može promatrati istovremeno kao pozitivno,toplo itd ali i9stovremeno se može promatati kao ponižavajuće,glumljene neke kulture i pristojnosti.Dok se recimo u Engleskoj služenje čaja promatra iksljučivo kao jedna jako pozuitvina i kulturna stvar.U Švicarskoj je tako s čokoladom U francuskoj s služenjem vina,ne daj Bože za Francuza reći da je ispičutura ili pijandura ali kada se Hrvatskoj ponudi boca vina kili nečeg drugog onda je po defultu cijela nacija pijana do besvijesti.Ne postoji Balkan postoje dvostruki standardi.
Recimo ona slavna talijanska ležernost kod nas će se nazvati lijenošću,naš dizajn će se nazvati kopijom nečijeg dizajna,Ali najžalosnije što takve tedencije prihvaćamo i uvažavamo.

Zrinska
31.10.2008., 10:07
Jimmy,nisi ti ni bedast :kava:

krazykat
31.10.2008., 10:24
Jimmy,nisi ti ni bedast :kava:

Tako je ; balkanski mentalitet je ono sto nismo mi.:cerek:

Lila_sun
31.10.2008., 10:25
@Jimmy :top: Ovi sjeverniji krajevi su kulturoloski vise bili pod utjecajem Austrije ili Mađarije....zato je i sjeverna Hrvatska po mentalitetu u odnosu na juznu kao nebo i zemlja, sjevernjaci su slicniji Nijemcima nego Dalmatincima...ali nazalost sve nas zapuhuje pridjev "balkanski" :rolleyes: kad je u pitanju Europa...

meni je super-fascinantno kako su se Slovenci uspjesno ogradili od toga...oni su Europa i basta, kakav Balkan :kava: Apropos dvostrukih standarda, da smo mi njima odigrali ovo sto su oni nama s tim granicama sad jucer u pristupnim krugovima - mi bi bili Balkanci. Oni su Slovenci koji se "legitimno" zauzimaju za svoja prava. Mi kad se ocemo zauzet za svoja onda smo balkanski nastrojeni. To su ti dvostruki standardi i pozicija moci koju drze ovi iz EU, moci da odredjuju tko ce danas biti civiliziran ili ne-civiliziran.

Ali Spaljen, opet reci da je taj mentalitet do kraja iluzija, je isto malo iluzorno...ipak je taj cijeli konstrukt morao na necemu nastati, slicno kao i s "primitivnim i zaostalim muslimanima" i itd, cijeli taj koncept saidovskog "orijentalizma" i balkanizma, i slicnih -izama. Zapadni koji imaju moc ga grade, ali na temelju detalja pokupljenih iz stvarnosti...

krazykat
31.10.2008., 10:41
@Jimmy :top: Ovi sjeverniji krajevi su kulturoloski vise bili pod utjecajem Austrije ili Mađarije....zato je i sjeverna Hrvatska po mentalitetu u odnosu na juznu kao nebo i zemlja, sjevernjaci su slicniji Nijemcima nego Dalmatincima...ali nazalost sve nas zapuhuje pridjev "balkanski" :rolleyes: kad je u pitanju Europa...
...
To su ti dvostruki standardi i pozicija moci koju drze ovi iz EU, moci da odredjuju tko ce danas biti civiliziran ili ne-civiliziran.

Pa tko sad odreduje da je sjeverna Hrvatska civilizirana u odnosu na "brdane" ? Tko trazi "cistu" i pitomu hrvatsku civilizaciju, nezarazenu pridoslicama iz divljih krajeva? Tko zali da ga Europa ne priznaje za svoje?

Dajte malo distance, sinjorina draga!:)

cchater
31.10.2008., 11:04
Lijepo bi bilo bit Švabo na poslu, a Balkanac doma. Nikako obrnuto. Ali, ne biva. Nijesmo mi podvojene ličnosti. Ne možemo bit temeramentni, druželjubivi, spremni za provod, piće, kakovi smo van posla i bit automati na poslu, poslušni, disciplinovani, savjestni, vrijedni, tačni... A, vi birajte što vi je draže :cerek:

--jedan susjed koji inače živi u njemačkoj mi je rekao da je razlika hrvata i nijemaca u tome što se nijemci kod kuće ponašaju fino,pristojno,odgojeno a kad su vani onda znaju biti bahati.a mi se svađamo kod kuće,a kad izađemo vani onda smo pizde.:lol::kava:

cchater
31.10.2008., 11:08
.Ne postoji Balkan postoje dvostruki standardi.
Recimo ona slavna talijanska ležernost kod nas će se nazvati lijenošću,naš dizajn će se nazvati kopijom nečijeg dizajna,Ali najžalosnije što takve tedencije prihvaćamo i uvažavamo.

pa,to i je-lijenost.a čuo sam jednom da su bugari izmislili turistički slogan za svoju zemlju:"take it easy".meni to zvuči debilno.:lol:
-naš dizajn će se nazvati kopijom nečijeg dizajna?inače smo mi skloni raznim kopijama-čini mi se..-takve tendencije prihvaćamo i uvažavamo-kad nemamo jak ego.:rolleyes::s

krazykat
31.10.2008., 11:14
--jedan susjed koji inače živi u njemačkoj mi je rekao da je razlika hrvata i nijemaca u tome što se nijemci kod kuće ponašaju fino,pristojno,odgojeno a kad su vani onda znaju biti bahati.a mi se svađamo kod kuće,a kad izađemo vani onda smo pizde.:lol::kava:

Ponasati se "fino, pristojno, odgojeno" to je "biti pizde"?
:confused:

Lila_sun
31.10.2008., 12:15
Pa tko sad odreduje da je sjeverna Hrvatska civilizirana u odnosu na "brdane" ? Tko trazi "cistu" i pitomu hrvatsku civilizaciju, nezarazenu pridoslicama iz divljih krajeva? Tko zali da ga Europa ne priznaje za svoje?

Dajte malo distance, sinjorina draga!:)

Sinjorina, nemojte tako, ako cemo popovati mogu i ja krenuti smjerom dijasporasa koji istovremeno preziru "nas zaostale" kad im pase a s druge strane velicaju nash "balkanizam" kad ih uhvati "homesickness", tako da to da sad jedna drugoj trazimo buhe u kontekstu i nema bas nekog smisla. :mig:

Uostalom, ja to "zarazeno", "cisto" i slicno nigdje nisam napisala, samo sam potvrdila ono sto je napisao Jimmy Jazz, a sto su povijesne cinjenice razlika u mentalitetu, i dodala da nas sve zapuhuje negativna konotacija balkanskog.

Lila_sun
31.10.2008., 12:21
--jedan susjed koji inače živi u njemačkoj mi je rekao da je razlika hrvata i nijemaca u tome što se nijemci kod kuće ponašaju fino,pristojno,odgojeno a kad su vani onda znaju biti bahati.a mi se svađamo kod kuće,a kad izađemo vani onda smo pizde.:lol::kava:

Tako nesto -samo sto se meni to vise cini kao biti cemo agresivni kad nas frend zajebe i kad treba nekog namlatit, ali kad se treba, recimo, zauzet za sebe u politickom smislu onda cemo bit ovce. :rolleyes:

Jednom sam kod frendice na poslu u ducanu gledala kako joj prvo dolazi neka baba (nasa) koja joj je dolazila svaki dan i cisto zato jer je bila zeljna paznje i valjda usamljena je davila onako po 4 sata da vadi cipele, stavlja ih natrag u kutiju, da izvadi 20 pari i da vrati :D ...tocno se vidlo da zena zajebaje...A onda su jedan drugi put kad sam dosla tamo bile dvije Amerikanke i zatrazile da izvadi 10 pari isto tako, ali se vidjela razlika u pristupu - uopce nisu to radile s namjerom da nekog zajebaju, nego Ameri kao da imaju taj neki urodjeni stav "imam pravo na to" /"i'm entitled to it" - tu neku kulturolosku agresiju koja ide van na tim recimo stranama, prema institucijama, na sudovima, u smislu da znaju svoja prava i jos ce biti bezobrazno agresivni i naci nacin da ih ostvare cak i ako ih ni nemaju.

Bas smo komentirale kako se nas nitko ne bi usudio tako ponasati nego kod nas uvijek postoji ta neka plahost "jel bi mozda mogli..." kad je rijec o takvim stvarima (ok, bar u Zagrebu) ili o politickim pizdarijama, a meni se cini da se ta potisnuta agresija onda fino negdje mora ispoljiti - pa se ispolji u tom nazovi "balkanskom" divljastvu.

spaljena
31.10.2008., 12:50
pa,to i je-lijenost.a čuo sam jednom da su bugari izmislili turistički slogan za svoju zemlju:"take it easy".meni to zvuči debilno.:lol:
-naš dizajn će se nazvati kopijom nečijeg dizajna?inače smo mi skloni raznim kopijama-čini mi se..-takve tendencije prihvaćamo i uvažavamo-kad nemamo jak ego.:rolleyes::s

Da zornije opišem što sam mislio.Kad Talijan oduguvlači s nečim s pronalaskom nekog papira(u turističkom uredu) mušterija će zažmiriti na jedno ok i reći ah taj italian way a kad se kod nas dogodi slična stvar počet će pljuštati uvrede na sve strane,te balkanski,te nesposoni ,te lijeni te ovoki,onakvi.O tome govorim.

A što se tiče kopiranja hm pa ja osobno mislim da prvo treba doći kopija pa se iz nje rodi orginal...
Uglavnom poanta je da naši previše kopiraju ali opet i naš narod previše voli svačemu lijepiti epitet kopija.

cchater
31.10.2008., 14:10
Da zornije opišem što sam mislio.Kad Talijan oduguvlači s nečim s pronalaskom nekog papira(u turističkom uredu) mušterija će zažmiriti na jedno ok i reći ah taj italian way a kad se kod nas dogodi slična stvar počet će pljuštati uvrede na sve strane,te balkanski,te nesposoni ,te lijeni te ovoki,onakvi.O tome govorim.

A što se tiče kopiranja hm pa ja osobno mislim da prvo treba doći kopija pa se iz nje rodi orginal...
Uglavnom poanta je da naši previše kopiraju ali opet i naš narod previše voli svačemu lijepiti epitet kopija.

ma,razumio sam te odmah..ali,kako se kaže-isti k....,drugo pakovanje.
ja ničiju lijenost(pretjeranu "ležernost)ne bih pohvalio. znači,da mi se više sviđa germanski mentalitet. uvijek volim biti-kako bi nijemci rekli-"puenktlich".
u minutu.:lol::s

spaljena
31.10.2008., 14:31
Ma za mene je njihova radna disciplina presurova.Ok negdje imaju pravo ali one sve je relativno...Recimo Francuzi su jednako uspješni a nisu toliko napeti kao njemci..
Ubiti kada pogledaš sve zemlje Mediterna imaju mentalitet tu negdje.Počevši od Španjolske,preko Francuske itd.Mi smo u biti po mentalitetu jako slični Talijanima ali oni imaju jače razvijenu kulturu javnih prostora koju sam spiomeno nego mi.U taj mentalitet spada i Kosovo Crna Gora , sve obalne zemlje uz more.No udući da znamo kakvo je stanje dolje moramo biti svjesni toga da takvo stanje nije posljedica mentaliteta već strašno jakog krim miljea koji ruši i brda i pklanine radi svojih interesa.Da ne spom injemo korupciju itd.Sve su te pojave izražene i u nas premda ne tom silinom.-

cchater
31.10.2008., 14:37
nijemci su u svemu najbolji.a eto,moja pokojna baka je bila njemačkog porjekla.krv nije voda.:D:lol:
P.S.-
kosovo nije obalna zemlja uz more-i ako kosovo spada na mediteran ne znam gdje onda spada cijela srbija,uključujući i sandžak i vojvodinu.:cerek:

jimmy jazz
31.10.2008., 15:19
jeste, kako da ne, Kosovo je srce Mediterana...

Passenger_57
31.10.2008., 15:36
kosovo nema baš mediteranski mentalitet.o tome da kosovo nema izlaz na more,nadam se,ne treba raspravljati.

spaljena
31.10.2008., 15:51
Uf pardon malo sprčkah...Je li mi oproštenO?
Pa strogo gledajući Slovenija i Bosna nisu baš mediternaske...

Michael Collins
31.10.2008., 15:57
to vi u Irskoj se vracate? :D

Ja živim u Vukovaru,odakle ti Irska...

PS
Stojim iza mojih riječi,granice Balkana su određene 1699.,a ni Hrvatska pod Habsbrzima, i ona pod Venecijom,nije bila dio toga Balkana...

krazykat
31.10.2008., 16:01
Uostalom, ja to "zarazeno", "cisto" i slicno nigdje nisam napisala, samo sam potvrdila ono sto je napisao Jimmy Jazz, a sto su povijesne cinjenice razlika u mentalitetu, i dodala da nas sve zapuhuje negativna konotacija balkanskog.
Ne, ali to je bio smisao Jimmyjevog posta, zar ne, Jimmy? :D
I to si potvrdila, samo sto se od tebe se ocekiva malo vise metode...:)


Inace, mi smo tako slicni Njemcima i Talijanima, cudo jedno da nismo i mi napravili tako visoki nivo kulture! cudo da nismo mi gradili palace po Veneciji umjesto sto je Venecija gradila kod nas... Nesto nam je smetalo? Ili nas nije specijalno interesiralo?

Cocaine Nights
31.10.2008., 17:25
Dasak balkana lol, ovo bi se dalo upotrijebit u marketinske svrhe. E da, o tom ja pricam. Ja se svaki put kad odem u neki od tih ureda poslije osjecam ko da sam na kratko usla u neki film, ono, balkan time machine :D

Ma, cijelo vrijeme mi se vrtila muzika iz Kusturičinih filmova po glavi, baš me pogodio taj neki osjećaj Balkana... Valjda ima kod nas i neki ured gdje nije tako. Ima li? :D

spaljena
31.10.2008., 17:49
Ne, ali to je bio smisao Jimmyjevog posta, zar ne, Jimmy? :D
I to si potvrdila, samo sto se od tebe se ocekiva malo vise metode...:)


Inace, mi smo tako slicni Njemcima i Talijanima, cudo jedno da nismo i mi napravili tako visoki nivo kulture! cudo da nismo mi gradili palace po Veneciji umjesto sto je Venecija gradila kod nas... Nesto nam je smetalo? Ili nas nije specijalno interesiralo?

Koliko mi se čini ntiko nije rekao da smo slični njemcima ali da imamo mentalitet sličan talijanskom to imamo barem obalni dio iz kojeg sam ja(Znači obalni dio Dalmacija,otoci Primorje Istra )Iako je već istarski mentalitet pomalo različit od ostalih.

cchater
31.10.2008., 19:48
Uf pardon malo sprčkah...Je li mi oproštenO?
Pa strogo gledajući Slovenija i Bosna nisu baš mediternaske...

pa,hvala bogu da nisu.

cchater
31.10.2008., 19:51
Ne, ali to je bio smisao Jimmyjevog posta, zar ne, Jimmy? :D
I to si potvrdila, samo sto se od tebe se ocekiva malo vise metode...:)


Inace, mi smo tako slicni Njemcima i Talijanima, cudo jedno da nismo i mi napravili tako visoki nivo kulture! cudo da nismo mi gradili palace po Veneciji umjesto sto je Venecija gradila kod nas... Nesto nam je smetalo? Ili nas nije specijalno interesiralo?

po kulturi smo daleko bliži nijemcima i talijanima nego,npr srbima.
šta nismo? jesi li čuo za ruđera boškovića(ti možda misliš da je on bio srbin-ja ne mislim tako) i za franju petrića(ne bi reko da je on bio-talijan)?:lol::s

cchater
31.10.2008., 19:53
Koliko mi se čini ntiko nije rekao da smo slični njemcima ali da imamo mentalitet sličan talijanskom to imamo barem obalni dio iz kojeg sam ja(Znači obalni dio Dalmacija,otoci Primorje Istra )Iako je već istarski mentalitet pomalo različit od ostalih.

a po čemu se to određuje tko je kome sličan? isto tako-u današnjem modernom globaliziranom svijetu karakteristike pojedinih naroda se gube-tako da ne znam koliko se može o tom govoriti.

krazykat
31.10.2008., 20:39
po kulturi smo daleko bliži nijemcima i talijanima nego,npr srbima.
Na primjer, je li? :rofl:
Ne, ne. Mi sa Srbima nemamo ama bas nista zajednicko.:kava: Mi smo iz Irana a oni iz ameba.


jesi li čuo za ruđera boškovića(ti možda misliš da je on bio srbin-ja ne mislim tako) i za franju petrića(ne bi reko da je on bio-talijan)?:lol::s
Ruder Boskovic je iz Grada, znaci ni Srbin ni Hrvat nego Dubrovcanin.

A Petric je pravi balkanac, brdanin podrijetlom, kako bi reko' jimmy jazz, od onih sto su se infiltrirali u nasu lijepu obalu...
:D

jimmy jazz
31.10.2008., 21:45
Ne, ali to je bio smisao Jimmyjevog posta, zar ne, Jimmy? :D
I to si potvrdila, samo sto se od tebe se ocekiva malo vise metode...:)


Inace, mi smo tako slicni Njemcima i Talijanima, cudo jedno da nismo i mi napravili tako visoki nivo kulture! cudo da nismo mi gradili palace po Veneciji umjesto sto je Venecija gradila kod nas... Nesto nam je smetalo? Ili nas nije specijalno interesiralo?

pitanje je ko je to "mi"? ko sto rekoh Hrvatska je jako razlitica, puno jako razlicitih regija za tak malu zemlju, tak da nije jasno ko bi bili ti "mi". Puno regija je puno stvaralo i gradilo.
Neke regije jesu balkansko-dinarsko kultura. Neke su mishung slavenskog i mediteranskog, ko negdasnji otoki. Drugesu pak slicnije slovenskoj, slovackoj ili ceskoj kulturi, negoli recimo hercgovackoj ili vlajskoj.

a kad vec pricas - Juraj Dalmatinac je gradil po Italiji, osim kaj je v Sibenku zgradil jedinstvenu u svijetu katedralu.
Julije Klovic je bil v Italiji najbolji minijaturist svog doba a i kasnije. Petar Hektorovic je sebi projektiral i gradil renesansnu palacu na Hvaru. Istrijan Matija Vlacic Ilirik je u Njemackoj bil jedan od vodecih protestantskih teologa.

ali Balkanci naginju tome obezvredjivati ak je neko nekaj postigel, kao sve je to isto, svi smo mi divlji Balkan s turske granice. :kava:
ok! ak ti jesi, sve ok! ali morash dozvoliti da je neko imal dodirai s drugim kulturnim krugom.

Zagreb - i Gornji i Donji grad, koji su jedinstvene cjeline srednjo-evropske kulture, pravi dragulji, su gradili Hrvati. nisu to bili stranci. a Balkanci su danas ti koji ga razgradjuju, jer nisu dosegli nivo koji je prije 80 i 100 godina v Zagrebu bil standard. to se mora otvoreno reci i priznati.

Armadillo
31.10.2008., 23:49
A cuj, ta prica da Nijemci nisu druzeljubivi i spremni za provod, pice i ostalo je isto bas zesca predrasuda :p

Jesu petkom naveče. Onda su im svi prijatelji.. dok ne padnu pod stolove. I jedni i drugi :cerek:

krazykat
01.11.2008., 04:08
pitanje je ko je to "mi"? ko sto rekoh Hrvatska je jako razlitica, puno jako razlicitih regija za tak malu zemlju, tak da nije jasno ko bi bili ti "mi".

Nema vise "mi Hrvati"? interesantno.

Ja govorim o stvaranju specificne kulture, na sjeveru ili na jugu Hrvatske, a ti i cchater govorite o pojedincima, koji su pridonijeli talijanskoj kulturi, koji su ucili od talijanskih majstora talijansku Renesansu. Petric je podrijetlom iz Bosne, roden na Cresu, ali sav talenat je dao Italiji. Kao i Klovic. Hektorovic je sagradio divnu vilu, talijanske inspiracije. Drugdje su bili slicniji slovenskoj, slovackoj ili ceskoj kulturi, kako si rekao.
Zasto se na podrucjima sadasnje Hrvatske ne bi radali nadareni ljudi?!
Izgleda da nekoliko nadarenih pojedinaca, cak genijalaca, kao Dalmatinac, nije dovoljno da se napravi cijela jedna specificna kultura. Hrvatski genijalci su odlazili - zasto?

ok, Zagreb je hrvatski biser...:)


ali Balkanci naginju tome obezvredjivati ak je neko nekaj postigel, kao sve je to isto, svi smo mi divlji Balkan s turske granice. :kava:
ok! ak ti jesi, sve ok! ali morash dozvoliti da je neko imal dodirai s drugim kulturnim krugom.
:rofl: Ovo ti je tipicno balkanski stav! Ja sam "imao dodir" a ti nisi...

p.s. Nitko nije rekao da su svi divlji Balkan.

Cocaine Nights
01.11.2008., 08:43
Koliko mi se čini ntiko nije rekao da smo slični njemcima ali da imamo mentalitet sličan talijanskom to imamo barem obalni dio iz kojeg sam ja(Znači obalni dio Dalmacija,otoci Primorje Istra )Iako je već istarski mentalitet pomalo različit od ostalih.

Teško je uspoređivati, ali ima nekih sličnosti. Dalmacija je slična južnoj Italiji, a sjeverna Hrvatska obala ima sličnosti sa sjeverom Italije...

jimmy jazz
01.11.2008., 10:01
Nema vise "mi Hrvati"? interesantno.

Ja govorim o stvaranju specificne kulture, na sjeveru ili na jugu Hrvatske, a ti i cchater govorite o pojedincima, koji su pridonijeli talijanskoj kulturi, koji su ucili od talijanskih majstora talijansku Renesansu. Petric je podrijetlom iz Bosne, roden na Cresu, ali sav talenat je dao Italiji. Kao i Klovic. Hektorovic je sagradio divnu vilu, talijanske inspiracije. Drugdje su bili slicniji slovenskoj, slovackoj ili ceskoj kulturi, kako si rekao.
Zasto se na podrucjima sadasnje Hrvatske ne bi radali nadareni ljudi?!
Izgleda da nekoliko nadarenih pojedinaca, cak genijalaca, kao Dalmatinac, nije dovoljno da se napravi cijela jedna specificna kultura. Hrvatski genijalci su odlazili - zasto?

ok, Zagreb je hrvatski biser...:)


:rofl: Ovo ti je tipicno balkanski stav! Ja sam "imao dodir" a ti nisi...

p.s. Nitko nije rekao da su svi divlji Balkan.

"talijanske inspiracije" :D
u to doba su se svugdje u Evropi gradile vile "talijanske" inspiracije, jer Italija bila centar renesanse, a time i centar ondasnjeg svijeta.

i prije i poslije su ishli ljudi iz svih djelova Evrope uciti u Italiju, pa cak iz Rusije! i vracali se natrag i razvijali to znanje i adaptirali.
kaj onda da Hektorovic gradi, kucu kosovarske inspiracije?
kao da je Hrvatska bila odjeljeni dio od Evrope, i kao da se samo u njoj gradilo inspirarano Italijom.

rekel sam da je nekim sjevernijim krajevima Hrvatske kultura slicnija Slovackoj i Ceskoj, al to nisi skuzila, to nije zato jer se prema njoj orijentirala, neg je to (bil) jedan isti kulturni srednje-evropski krug, u kojem se stvaralo, izmjenjivalo, i u kojem je prevladavala slicna kultura. Hrvati su ishli u Cesku, i Austriju, iz Ceske, Slovacke, Austrije, Francuske, Njemacke su dolazili ljudi u Hrvatsku i ostajali tu i stvarali drzhavu i kulturu. u Dalmaciju dolaze Talijani, no oni se ne asimiliraju toliko, vec i zato jer ih dolazi vishe pa mogu biti "med sobom".

danas se to pomaknulo, danas dolaze ljudi s Balkana koji stvaraju i takvu drzhavu i drustvo, a naravno pri tom zele i svim drugima reci pa ovo je sve oduvek bio Balkan..ali cuj, treba postovati kulturne raznolikosti, da bi ih se moglo cjeniti.

isto ko sto je Balkan jedan kulturni krug bifshe turske Evrope. najbolji primjer ti je Bosna - u njoj imas 3 naroda, al u biti jednu kulturu. a niti jedan se ne zeli svjesno orijentirati prema drugima.

tak da..Hrvati..opet se pravish glupa kao da ne postoje 3 razlicita kulturna i civilizacijska kruga. istu stvar imash u Italiji, juznu i sjevernu Italiju, koje su sasvim razlicite, mahom dvije razlicite civilizacije. i kaj sad. u Francuskoj isto ima osnovna podjela na juznjake, Marseille, i gore Pariz. dvije razlicite struje, po mentalitetu. u stvarnosti ima razlicitih Francuza skoro ko i njihovih regija.
no ni u Francuskoj ne vladaju samo juznjaki, kak je to slucaj u Hrvatskoj i Zagrebu.
to imash samo u Hrvatskoj. kao "mi Hrvati", ali sve pozicije v drzhavi ipak imaju "neki" odredjeni Hrvati iz jednog odredjenog kruga, ovoga, balkanskog plemena.

jimmy jazz
01.11.2008., 10:05
Ja živim u Vukovaru,odakle ti Irska...

PS
Stojim iza mojih riječi,granice Balkana su određene 1699.,a ni Hrvatska pod Habsbrzima, i ona pod Venecijom,nije bila dio toga Balkana...

a ima neki tip isti nick, pa sam te zamjenil. al cuj, ulazak u NATO te nece pribliziti Evropi..

jimmy jazz
01.11.2008., 10:11
@Jimmy :top: Ovi sjeverniji krajevi su kulturoloski vise bili pod utjecajem Austrije ili Mađarije....zato je i sjeverna Hrvatska po mentalitetu u odnosu na juznu kao nebo i zemlja, sjevernjaci su slicniji Nijemcima nego Dalmatincima...ali nazalost sve nas zapuhuje pridjev "balkanski" :rolleyes: kad je u pitanju Europa...

meni je super-fascinantno kako su se Slovenci uspjesno ogradili od toga...oni su Europa i basta, kakav Balkan :kava: Apropos dvostrukih standarda, da smo mi njima odigrali ovo sto su oni nama s tim granicama sad jucer u pristupnim krugovima - mi bi bili Balkanci. Oni su Slovenci koji se "legitimno" zauzimaju za svoja prava. Mi kad se ocemo zauzet za svoja onda smo balkanski nastrojeni. To su ti dvostruki standardi i pozicija moci koju drze ovi iz EU, moci da odredjuju tko ce danas biti civiliziran ili ne-civiliziran.Slovenci su uspjeli (kolko-tolko) jer nisu sudjelovali u Balkanskim ratovima.

novu Hrvatsku su odredili ti ratovi, kao sto to vidimo na novijim dogadjajima.

Hrvatska jednom nogom glibi na Balkanu, jer postoji ta komponenta, svi krajevi koji su prije bili neko vrijeme pod Turkima ili u doticaju s njima(Imotska Krajina, Zagora..), neki drugi krajevi bivshe Vojne Krajine, i naravno Bosna, koja nas stalno vlece celu Hrvatsku na Balkan i destabilizira. Sloveniju niko ne vlece nit ona ima repova na Balkanu.

krazykat
01.11.2008., 11:18
"talijanske inspiracije" :D
u to doba su se svugdje u Evropi gradile vile "talijanske" inspiracije, jer Italija bila centar renesanse, a time i centar ondasnjeg svijeta.

i prije i poslije su ishli ljudi iz svih djelova Evrope uciti u Italiju, pa cak iz Rusije! i vracali se natrag i razvijali to znanje i adaptirali.
kaj onda da Hektorovic gradi, kucu kosovarske inspiracije?
kao da je Hrvatska bila odjeljeni dio od Evrope, i kao da se samo u njoj gradilo inspirarano Italijom.

Sad se ti pravis glup ili sto? Naravno da je Hektorovic pravio venecijansku vilu, Hvar je bio pod Serenissimom! gdje se okrenes, gleda te lav svetoga Marka.
Francuska je naravno unijela talijansku Renesansu, ali ne mozes zamijeniti francuski renesansni dvorac s Palladiovom vilom, francuski je duh bio dovoljno jak da napravi nesto drugo.
No to je van teme. Htjela sam podcrtati da ni Dalmacija ni sjeverna Hrvatska nisu na istom nivou kao zapadna Europa, iako je bilo briljantnih pojedinaca.
I ti su uglavnom odlazili iz drage im domovine, valjda im onda, kao ni sad, nije pruzala dovoljno mogucnosti razvoja.

No "divljaci" su uvijek oni drugi.

spaljena
01.11.2008., 11:30
Teško je uspoređivati, ali ima nekih sličnosti. Dalmacija je slična južnoj Italiji, a sjeverna Hrvatska obala ima sličnosti sa sjeverom Italije...

Hm pa da recimo ovako,Rijeka je slična Trstu kao i Pula i Istarska obalaA sad jug dalmacije sličan je susjdenoj Italiji tj njezinom južnijem dijelu(određena lijenost,napuhanost,uspornesto itd.)Ma da je ta usporenost relativna jer je karakteristična za cijeli mediteranski bazen.

spaljena
01.11.2008., 11:32
a po čemu se to određuje tko je kome sličan? isto tako-u današnjem modernom globaliziranom svijetu karakteristike pojedinih naroda se gube-tako da ne znam koliko se može o tom govoriti.

Ma imaš pravo sve je razvodnjeno no ako nismo slični nismo ni različiti zar ne?

spaljena
01.11.2008., 11:40
Slovenci su uspjeli (kolko-tolko) jer nisu sudjelovali u Balkanskim ratovima.

novu Hrvatsku su odredili ti ratovi, kao sto to vidimo na novijim dogadjajima.

Hrvatska jednom nogom glibi na Balkanu, jer postoji ta komponenta, svi krajevi koji su prije bili neko vrijeme pod Turkima ili u doticaju s njima(Imotska Krajina, Zagora..), neki drugi krajevi bivshe Vojne Krajine, i naravno Bosna, koja nas stalno vlece celu Hrvatsku na Balkan i destabilizira. Sloveniju niko ne vlece nit ona ima repova na Balkanu.

Jimmy mislim da si malo pretjerao.Balkanaski mentalitet je karakterističan samo za jedan dio HR inače se ne bi osjećalo njegovo miješanje s recimo tako ZG mentalitetom,istarskim ili primorskim a to se danas itekako osjeća pogotovo u Zagrebu.
Dok se recimo taj mentaitet u Dalmaciji nekako stopio s tamošnjim mentalitetom.

jimmy jazz
01.11.2008., 11:58
Sad se ti pravis glup ili sto? Naravno da je Hektorovic pravio venecijansku vilu, Hvar je bio pod Serenissimom! gdje se okrenes, gleda te lav svetoga Marka.
Francuska je naravno unijela talijansku Renesansu, ali ne mozes zamijeniti francuski renesansni dvorac s Palladiovom vilom, francuski je duh bio dovoljno jak da napravi nesto drugo.
No to je van teme. Htjela sam podcrtati da ni Dalmacija ni sjeverna Hrvatska nisu na istom nivou kao zapadna Europa, iako je bilo briljantnih pojedinaca.
I ti su uglavnom odlazili iz drage im domovine, valjda im onda, kao ni sad, nije pruzala dovoljno mogucnosti razvoja.

No "divljaci" su uvijek oni drugi.

Hektorovic je djeloval u duhu renesansnog humanizma, ne zmislim se da je shiril bash neke specificne venecijanske ideje. Venecija je bila tu naravno, al on nije bil Venecijanac.
kad ti spomenem da su ljudi sa Zapada i ostale Srednje Evrope dolazili u Hrvatsku, ne pashe ti, i kad spomenem ljude koji su odlazili v zapadnu i sjevernu Evropu, pak ti ne pashe. odgovaraju ti samo nekulturne cobanske veze vlajskog stanovnistva, koje naravno nije stvorilo nekakvu kulturu. ti si jedna tipicna balkanska ignorantica a sve za ideju "sve je to isto, sve je to tursko brate". takve spike prolaze, ali v Bosni.
dal sam ti samo par primjera(imena i osobe morash sama najti) odkud su dolazili ljudi sa Zapada i ostale Srednje Evrope u Hrvatsku i kak se to razvijalo. isto tak su i ljudi sudjelovali u Evropi u tadasnjim kulturnim kretanjima.

sjeverna Hrvatska nije na istom nivou kao zapadna Hrvatska, ali ona niti treba niti nemre biti Zapad, al more i treba biti ono kaj je - slavenski dio Srednje Evrope. a to nije Balkan. nisu ni Slovacka, a niti Ceska na nivou Zapada, ali Ceska je zadrzhala kontinuitet kulture, dok je u Zagrebu to palo zbog Balkana koji se doselil i uvel svoje kulturne "kriterije".

to sto ti ne poznajesh "svoju" povjest, koja vjerojatno i nije tvoja, jer je povjest Sjeverne Hrvatske i Zagreba, je generalno problem Balkana, koji nema nikakvog odnosa prema tome, pa vec odgovarajuce tome to nit ne poshtuje...Zagreb nije Prag, i Zagreb nije Budimpeshta, al je po mnogim stvarima jedinstven v Srednjoj Evropi, i prevredan da ga Balkan unistava kao sto ga unistava od 90te.

p.s. spaljena potrudi se postici kompjutersku pismenost i nauciti tipkati. ;)

supher mali
01.11.2008., 13:04
malo poboljsanja verzija arapa

krazykat
01.11.2008., 13:17
Hektorovic je djeloval u duhu renesansnog humanizma, ne zmislim se da je shiril bash neke specificne venecijanske ideje. Venecija je bila tu naravno, al on nije bil Venecijanac.
kad ti spomenem da su ljudi sa Zapada i ostale Srednje Evrope dolazili u Hrvatsku, ne pashe ti, i kad spomenem ljude koji su odlazili v zapadnu i sjevernu Evropu, pak ti ne pashe. odgovaraju ti samo nekulturne cobanske veze vlajskog stanovnistva, koje naravno nije stvorilo nekakvu kulturu. ti si jedna tipicna balkanska ignorantica a sve za ideju "sve je to isto, sve je to tursko brate". takve spike prolaze, ali v Bosni.
dal sam ti samo par primjera(imena i osobe morash sama najti) odkud su dolazili ljudi sa Zapada i ostale Srednje Evrope u Hrvatsku i kak se to razvijalo. isto tak su i ljudi sudjelovali u Evropi u tadasnjim kulturnim kretanjima.

to sto ti ne poznajesh "svoju" povjest, koja vjerojatno i nije tvoja, jer je povjest Sjeverne Hrvatske i Zagreba...
;)
Mozda odgovorim kad se smiris, nemam obicaj razgovarati s ljudima koji prevrcu ono sto kazem.

Nisam nikad rekla da je sve divlji Balkan jer to ne mislim, ni da je sve Balkan, ni da je Balkan sav "divlji", a povrh svega nisam rekla da je Otomansko carstvo divljaluk...
Nisam rekla da nije bilo strujanja ideja kroz cijelu Europu, ne vidim odakle ti ideja da mi to ne odgovara.

Naravno da povjest sjeverne Hrvatske nije "moja" - mozda sam vec rekla da sam Dubrovkinja, a sad je li Ragusa Hrvatska, to nije tema.
Dubrovnik je u istim rukama kao Zagreb, a s mnogo losijim rezultatom, ima valjda razloga i za to.

A Hektorovic je pisao na talijanskom i prevodio latinske i talijanske tekstove na hrvatski. Toliko o sirenju ideja. Ja ne vidim nista lose u tome.

(kad kazem "dubrovkinja", to znaci "prava stara" , a ne od jedne, dvije, tri generacije... toliko da ne pocnes opet s mojim cobanstvom, nikoga ovdje ne interesira sto ti mislis o meni, i smeta diskusiji...:D )

cchater
01.11.2008., 13:57
Na primjer, je li? :rofl:
Ne, ne. Mi sa Srbima nemamo ama bas nista zajednicko.:kava: Mi smo iz Irana a oni iz ameba.


Ruder Boskovic je iz Grada, znaci ni Srbin ni Hrvat nego Dubrovcanin.

A Petric je pravi balkanac, brdanin podrijetlom, kako bi reko' jimmy jazz, od onih sto su se infiltrirali u nasu lijepu obalu...
:D

dubrovnik je hrvatski grad,dubrovčani su hrvati.petrić je pravi balkanac,a mi nemamo s tim balkancima ništa zajedničko,ali smo slični srbima a ne nijemcima i talijanima.vrlo zanimljivo. -od kad postoji hrvatska književnost a od kad srpska? imaju li srbi svoju renesansnu književnost? meni je bitno da je petrić hrvat. P.S.odgovori mi jesu li srbi balkanci ili su samo neki hrvati balkanci.i još nešto-majmune iz mješanog braka,pička ti materina-nemoj srati!:cerek:

cchater
01.11.2008., 13:58
Mozda odgovorim kad se smiris, nemam obicaj razgovarati s ljudima koji prevrcu ono sto kazem.

Nisam nikad rekla da je sve divlji Balkan jer to ne mislim, ni da je sve Balkan, ni da je Balkan sav "divlji", a povrh svega nisam rekla da je Otomansko carstvo divljaluk...
Nisam rekla da nije bilo strujanja ideja kroz cijelu Europu, ne vidim odakle ti ideja da mi to ne odgovara.

Naravno da povjest sjeverne Hrvatske nije "moja" - mozda sam vec rekla da sam Dubrovkinja, a sad je li Ragusa Hrvatska, to nije tema.
Dubrovnik je u istim rukama kao Zagreb, a s mnogo losijim rezultatom, ima valjda razloga i za to.

A Hektorovic je pisao na talijanskom i prevodio latinske i talijanske tekstove na hrvatski. Toliko o sirenju ideja. Ja ne vidim nista lose u tome.

(kad kazem "dubrovkinja", to znaci "prava stara" , a ne od jedne, dvije, tri generacije... toliko da ne pocnes opet s mojim cobanstvom, nikoga ovdje ne interesira sto ti mislis o meni, i smeta diskusiji...:D )

-"odavno bi već od valih potonula italija,o hrvatskih da se žalih more otomansko ne razbija".

cchater
01.11.2008., 14:02
pitanje je ko je to "mi"? ko sto rekoh Hrvatska je jako razlitica, puno jako razlicitih regija za tak malu zemlju, tak da nije jasno ko bi bili ti "mi". Puno regija je puno stvaralo i gradilo.
Neke regije jesu balkansko-dinarsko kultura. Neke su mishung slavenskog i mediteranskog, ko negdasnji otoki. Drugesu pak slicnije slovenskoj, slovackoj ili ceskoj kulturi, negoli recimo hercgovackoj ili vlajskoj.

a kad vec pricas - Juraj Dalmatinac je gradil po Italiji, osim kaj je v Sibenku zgradil jedinstvenu u svijetu katedralu.
Julije Klovic je bil v Italiji najbolji minijaturist svog doba a i kasnije. Petar Hektorovic je sebi projektiral i gradil renesansnu palacu na Hvaru. Istrijan Matija Vlacic Ilirik je u Njemackoj bil jedan od vodecih protestantskih teologa.

ali Balkanci naginju tome obezvredjivati ak je neko nekaj postigel, kao sve je to isto, svi smo mi divlji Balkan s turske granice. :kava:
ok! ak ti jesi, sve ok! ali morash dozvoliti da je neko imal dodirai s drugim kulturnim krugom.

Zagreb - i Gornji i Donji grad, koji su jedinstvene cjeline srednjo-evropske kulture, pravi dragulji, su gradili Hrvati. nisu to bili stranci. a Balkanci su danas ti koji ga razgradjuju, jer nisu dosegli nivo koji je prije 80 i 100 godina v Zagrebu bil standard. to se mora otvoreno reci i priznati.

pa,dobro-kakva češka kultura? česi imaju svoju kulturu zahvaljujući nijemcima.
forumaši mnogi su takve ovce-i po tim postovima defetističkim ispada da su svi narodi nešto stvorili i nešto imaju samo mi-ništa.
a što tek reći o onom majmunu koji govori da smo slični srbima. btw-što to znači balkanci-postoji li neki narod koji se tako zove.

cchater
01.11.2008., 14:06
Nema vise "mi Hrvati"? interesantno.

Ja govorim o stvaranju specificne kulture, na sjeveru ili na jugu Hrvatske, a ti i cchater govorite o pojedincima, koji su pridonijeli talijanskoj kulturi, koji su ucili od talijanskih majstora talijansku Renesansu. Petric je podrijetlom iz Bosne, roden na Cresu, ali sav talenat je dao Italiji. Kao i Klovic. Hektorovic je sagradio divnu vilu, talijanske inspiracije. Drugdje su bili slicniji slovenskoj, slovackoj ili ceskoj kulturi, kako si rekao.
Zasto se na podrucjima sadasnje Hrvatske ne bi radali nadareni ljudi?!
Izgleda da nekoliko nadarenih pojedinaca, cak genijalaca, kao Dalmatinac, nije dovoljno da se napravi cijela jedna specificna kultura. Hrvatski genijalci su odlazili - zasto?

ok, Zagreb je hrvatski biser...:)


:rofl: Ovo ti je tipicno balkanski stav! Ja sam "imao dodir" a ti nisi...

p.s. Nitko nije rekao da su svi divlji Balkan.

a česi kao imaju svoju specifičnu kulturu.petrić je rođen u bosni.-meni je bitno to mšto je on bio hrvat.talijani ga svojataju.kao i srbi boškovića.glupane jedan-ti se ne pitaš jesmo li mi bili u tolko povoljnoj poziciji da stvorimo specifičnu kulturu.

krazykat
01.11.2008., 14:19
a česi kao imaju svoju specifičnu kulturu.petrić je rođen u bosni.-meni je bitno to mšto je on bio hrvat.talijani ga svojataju.kao i srbi boškovića.glupane jedan-ti se ne pitaš jesmo li mi bili u tolko povoljnoj poziciji da stvorimo specifičnu kulturu.
I sad bi ja tebi trebala odgovoriti "kretenu jedan" - jer ovdje izgleda treba govorit balkanski, ako govoris pristojno neki te ne razumiju :D - pitam te zasto nisu bili u povoljnoj poziciji, dok su i manje grupe bile, da ne ponavljam koje. Razmisli prije nego napadas, ono po balkanski!:rofl:

Cesi imaju svoju specificnu kulturu. Cesi nisu samo oni siromasni turisti koje neki glupani preziru zbog toga. Prouci malo. Petric nije roden u Bosni nego na Cresu, ali je bosanskog podrijetla, Boskovic jest podrijetlom Srbin, pokatolicena familija, a rekla sam ti da Dubrovcani nisu ni Srbi ni Hrvati, nemas ni ti nista tu svojatat.
I nauci pisati prije nego nekoga oslovljavas sa "glupane". Kad naucis pisati proci ce te volja biti prost.

Shain
01.11.2008., 14:40
pokatoličena familija

Ne bi trebalo da se ovdje miješam, ali ne mogu odoljeti:

pokatoličena familija - trpni glagolski oblik
pokatoličila se familija - radni glagolski oblik

U kapi vode cio svemir.

krazykat
01.11.2008., 15:05
Hvala Shain - vrlo interesantno. Ne znam jesu li Boskovici bili trpni ili radni, :) trebalo bi traziti po Arhivu. Neke pravoslavce su malo prisilili da "dobrovoljno" predu na katolicku vjeru, nekima je bilo zgodnije da zive u Gradu kao katolici - ne vjerujem da su to bile misticne inspiracije.
No ne mislim ni da je tako vazno, ne brinu me krvna zrnca.

I ne mijesam se ni ja vise, ne zabavlja me razgovarati tim tonom, ko voli nek izvoli. :W

spartanka
01.11.2008., 15:16
Balkanski mentalitet...


Na svakom koraku i na ovom forumu može se nalaziti izraz: balkanski mentalitet. Npr. balkanski mentalitet je glavni društveni problem. Ali šta to konkretno znači? :confused: Za mene nije evidentno.
Atribut „balkanski" je upotrebljiv i kod nas u Mađarskoj. Npr.: mađarski prometni moral je „balkanski", ili ako u jednom uredu rad ide vrlo lagano tada tamo je „balkansko stanje" itd. Dakle onaj atribut ima negativno značenje. Atribut ima ovakve sinonime: neurednost, kaos, arhaizam, neciviliziran. Istina je da riječ Balkan kod nas znači zemljopisni naziv (cijeli Balkanski poluotok, u kojem i Hrvatska), ali atribut „balkanski" upotrebimo samo na Bosanaca, Srbina, Crnagoraca, Makedonaca, Rumunja iz Vlaške, Albanaca, Bugarina, a ne upotrebimo na Slovenaca, Hrvata, vojvođanskih Srbina i Grka. Vjerovatno kod Vas znači nešto drugo, ali šta?
Moje drugo pitanje: kako se menja, kako se razlikuje mentalitet u različnim hrvatskim krajevima (kontinentalnim, dalmatinskim itd.)? Kako su povijesna doba uticala na hrvatski mentalitet (820 god. u Ugarskoj, 70 god. u Jugoslaviji, Dalmacija u Mletačkoj Republici, Turci...)?

Meni nije jasno zbog čega bi se balkanski mentalitet poistevječivao sa uglavnom negativnim,balkanski tj. brđanski...ne volim ta glupa generaliziranja,i ako sam s balkana šta bi to trebalo značiti?? šta mislite da su austrijanci,šveđani,britanci,talijani uglađeni? nisam se baš uvjerila...koliko sam seljaka upoznala iz uvaženih država a koliko gospode sa sela,seljak možeš bit samo u glavi a ne odakle potječeš.

Cocaine Nights
01.11.2008., 15:57
btw-što to znači balkanci-postoji li neki narod koji se tako zove.

Naziv za skupinu naroda koji žive na području balkanskog poluotoka.

Cocaine Nights
01.11.2008., 16:05
Meni nije jasno zbog čega bi se balkanski mentalitet poistevječivao sa uglavnom negativnim,balkanski tj. brđanski...ne volim ta glupa generaliziranja,i ako sam s balkana šta bi to trebalo značiti?? šta mislite da su austrijanci,šveđani,britanci,talijani uglađeni? nisam se baš uvjerila...koliko sam seljaka upoznala iz uvaženih država a koliko gospode sa sela,seljak možeš bit samo u glavi a ne odakle potječeš.

Postoji teza da upravo na balkanu ima baš mnogo tih "seljaka u glavi bez obzira odakle potječu", iako ja ne bi koristio tako oštre riječi, već prije da je razina jedne specifične primitivnosti naglašena na tom području. Ali slažem se da ne treba generalizirati, valjda se za gotovo svaki narod ili područje na svijetu veže neki negativni stereotip.

spartanka
01.11.2008., 17:15
Postoji teza da upravo na balkanu ima baš mnogo tih "seljaka u glavi bez obzira odakle potječu", iako ja ne bi koristio tako oštre riječi, već prije da je razina jedne specifične primitivnosti naglašena na tom području. Ali slažem se da ne treba generalizirati, valjda se za gotovo svaki narod ili područje na svijetu veže neki negativni stereotip.

Postoji teza..hm,baš me zanima od koga je potekla ta teza?
Gle ja sam radila sa strancima i još uvijek radim,i vjeruj mi toliko se puta zaprepastim koliko su ti "civilizirani" narodi uglađeni,naravno ima krasnih ljudi kao
šta ima krasnih balkanaca,tako da baš kao što kažeš to je negativni stereotip i za mene čista glupost!

Cocaine Nights
01.11.2008., 19:01
...tako da baš kao što kažeš to je negativni stereotip i za mene čista glupost!

Može biti glupost, ali samim time što je negativni stereotip, ne znači da nije istina. Uostalom nije tajna da na ovim područjima mnogo toga ne štima, od gospodarstva do politike pa ako je mentalitet tome djelom uzrok, treba o tim karakteristikama progovoriti.

Armadillo
01.11.2008., 19:09
Postoji pojam "violentni Dinarac" jer ovi nastoji bit dominantan u svakoju sredinu i nametat svoje poimanje života i svijeta. S toga se težko prilagođavaju. A, znaveno je da su preplavili prostore cijele bivše države. Na kraj, svako ima svoje Dinarce :cerek:
Uz put, da nije njih (nas :cerek:) mnogo manje ratova bi bilo na ove prostore. I više suživota, kulture.. I manje uspjeha u sportu, nauci, biznisu :top:

jimmy jazz
01.11.2008., 19:12
Mozda odgovorim kad se smiris, nemam obicaj razgovarati s ljudima koji prevrcu ono sto kazem.

Nisam nikad rekla da je sve divlji Balkan jer to ne mislim, ni da je sve Balkan, ni da je Balkan sav "divlji", a povrh svega nisam rekla da je Otomansko carstvo divljaluk...
Nisam rekla da nije bilo strujanja ideja kroz cijelu Europu, ne vidim odakle ti ideja da mi to ne odgovara.

Naravno da povjest sjeverne Hrvatske nije "moja" - mozda sam vec rekla da sam Dubrovkinja, a sad je li Ragusa Hrvatska, to nije tema.
Dubrovnik je u istim rukama kao Zagreb, a s mnogo losijim rezultatom, ima valjda razloga i za to.

A Hektorovic je pisao na talijanskom i prevodio latinske i talijanske tekstove na hrvatski. Toliko o sirenju ideja. Ja ne vidim nista lose u tome.

(kad kazem "dubrovkinja", to znaci "prava stara" , a ne od jedne, dvije, tri generacije... toliko da ne pocnes opet s mojim cobanstvom, nikoga ovdje ne interesira sto ti mislis o meni, i smeta diskusiji...:D )

e ak nije tvoja povjest, mozda da se malo raspitash, u cemu su razlike, razvoj, u cemu slicnosti, kak se i s kim odvijala kulturna komunikacija i kakva je bila..znash li da je cielo Medjimurje npr. bilo jedno vrijeme protestantsko?

e sad se mam pravimo gosparima :D koliko znam Dubrovnik je navek bil grad s balkanskim zaledjem, od toga su i ziveli, tog posredovanja, a plemstvo se svo i za vreme Republike i poslije "furalo" na Talijane i Veneciju. znaci komunikacija na osi Balkan-Venecija.

rezultati drustvene politike u Zagrebu su katastrofalni, kao sto nam to, opet, noviji dogadjaji, ali i puno starijih unazad 18 godina pokazuju. pogotovo ak poznash Zagreb prije i Zagreb sad. al tak je to navek, Centar je mjesto koje navek privlaci i ono najgore, i ono najbolje. no sad je vecina ona koja postavlja kriterije po kojima se svi drugi ravnaju. a ta vecina je porazna. i ta vecina je iz Pogane Mlake. ovaj Zagreb koji se stvaral humano i po tadasnjim civilizacijskim standardima, i u tadasnjim kulturnim okvirima Srednje Evrope, to je sad prevzela deurbanizirajuca i dehumanizirajuca struja s Balkana. zasto de? zato jer ne pozna urbanost, a kamoli ikakve napredne kulturne i drustvene standarde. u tom kontextu igra i kratkovidni balkanski mentalitet koji je meni problematican.

spartanka
01.11.2008., 19:18
Može biti glupost, ali samim time što je negativni stereotip, ne znači da nije istina. Uostalom nije tajna da na ovim područjima mnogo toga ne štima, od gospodarstva do politike pa ako je mentalitet tome djelom uzrok, treba o tim karakteristikama progovoriti.
Da,mnogo toga ne štima..naročito gospodarstvo a politika je več druga tema ali smatram da ako nešto ne valja u vlastitom selu,gradu,državi to treba i pokazat a ne samo prihvatit situaciju i slijegat ramenima pod geslom tu se ništa ne može...mislim da mi hrvati pokazujemo to najjasnije...mi se ne znamo suprostavit kad nam nešto ne paše i zato nam je ovako kako več je,ja sam za revoluciju :mig:
Ali šta se tiće balkanizma,ne volim kad se uspoređuje sa divljaštvom.

spaljena
01.11.2008., 19:41
Može biti glupost, ali samim time što je negativni stereotip, ne znači da nije istina. Uostalom nije tajna da na ovim područjima mnogo toga ne štima, od gospodarstva do politike pa ako je mentalitet tome djelom uzrok, treba o tim karakteristikama progovoriti.

Gle mentalitet nije krivac što nam u državi neke stvari ne štimaju.Uostalom nije baš da stvari štimaju u drugim državama Europe.Svaka države negdje kiksa naveliko.Kod nas kiksa pravosuđe i policija,zdrastvo itd.Ali tom je zbg toga što smo izašli iz jedne nerealne zajdnice prije malo vrmena.Tako je bilo i u ostalim državama koje su bile u poziciji sličnoj našoj.Da nije bilo rata koji nas je bacio untarag bili bi u eu godinu psolije ili prije slovenaca,riješili bi ove probleme ranije.Eto bilo je kako je bilo i sada se mučimo s posljedicama tih događaja.

Cocaine Nights
01.11.2008., 20:23
Gle mentalitet nije krivac što nam u državi neke stvari ne štimaju.Uostalom nije baš da stvari štimaju u drugim državama Europe.Svaka države negdje kiksa naveliko.Kod nas kiksa pravosuđe i policija,zdrastvo itd.Ali tom je zbg toga što smo izašli iz jedne nerealne zajdnice prije malo vrmena.

Samo zdrastvo, pravosuđe i policija, itd. :)
E, da nam bar stvari ne štimaju kao npr. što ne štimaju u Švicarskoj, Francuskoj ili Švedskoj. Ali nije baš tako.

Ja sam nešto drukčijeg mišljenja i mislim da je mentalitet uzrok svega ili barem većeg djela onog lošeg što nam se događalo, naravno ne mentalitet u potpunosti već neke njegove odrednice. Naravno treba uzeti u obzir i da smo malobrojan narod pa se nismo uvijek mogli oduprijeti tuđim pretenzijama, ali ima malih naroda u Europi kojima je to uspjevalo na bolji način.
Također, mislim da puno toga nije štimalo i prije Jugoslavije. Tako da je socijalistička Jugoslavija samo simptom, a ne uzrok. Nije štimalo ni za vrijeme Tuđmana, a ne štima ni danas. Ne mogu znati, ali mi se čini da zapravo nikad u povijesti nije baš štimalo.
Nisu za to krivi ni socijalizam ni kapitalizam, upravo zbog mentaliteta je prvi kod nas postao više nalik diktaturi, a drugi neka divlja vladavina korupcije i loših gospodarskih poteza.

spartanka
01.11.2008., 20:27
Samo zdrastvo, pravosuđe i policija, itd. :)
E, da nam bar stvari ne štimaju kao npr. što ne štimaju u Švicarskoj, Francuskoj ili Švedskoj. Ali nije baš tako.

Ja sam nešto drukčijeg mišljenja i mislim da je mentalitet uzrok svega ili barem većeg djela onog lošeg što nam se događalo, naravno ne mentalitet u potpunosti već neke njegove odrednice. Naravno treba uzeti u obzir i da smo malobrojan narod pa se nismo uvijek mogli oduprijeti tuđim pretenzijama, ali ima malih naroda u Europi kojima je to uspjevalo na bolji način.
Također, mislim da puno toga nije štimalo i prije Jugoslavije. Tako da je socijalistička Jugoslavija samo simptom, a ne uzrok. Nije štimalo ni za vrijeme Tuđmana, a ne štima ni danas. Ne mogu znati, ali mi se čini da zapravo nikad u povijesti nije baš štimalo.
Nisu za to krivi ni socijalizam ni kapitalizam, upravo zbog mentaliteta je prvi kod nas postao više nalik diktaturi, a drugi neka divlja vladavina korupcije i loših gospodarskih poteza.

Joj pa to ti je upravo ono šta sam napisala,hrvati su narod koji šuti i zato će uvijek biti nesvjesno potlačen,srbi nisu takvi i gdje je tu sad balkanski mentalitet??

Cocaine Nights
01.11.2008., 20:31
Joj pa to ti je upravo ono šta sam napisala,hrvati su narod koji šuti i zato će uvijek biti nesvjesno potlačen,srbi nisu takvi i gdje je tu sad balkanski mentalitet??

Onda je očito u nečem drugom, a ne samo u tome šutimo li ili smo glasni. Neke odrednice tog mentaliteta su navedene u ranijim postovima drugih korisnika.. A složio bi se i s ranije navedenom tezom da nije cijeli hrvatski narod uronjen u balkanski mentalitet, već je riječ o jednom djelu, kao i utjecajima iz drugih država.

spartanka
01.11.2008., 20:53
Onda je očito u nečem drugom, a ne samo u tome šutimo li ili smo glasni. Neke odrednice tog mentaliteta su navedene u ranijim postovima drugih korisnika..
Nitko nam nije kriv šta političarima jasno odašiljemo poruku da smo ovce koje treba voditi i mislim da je tu problematika puno dublja nego puki balkanski mentalitet.

Armadillo
01.11.2008., 21:03
Joj pa to ti je upravo ono šta sam napisala,hrvati su narod koji šuti i zato će uvijek biti nesvjesno potlačen,srbi nisu takvi i gdje je tu sad balkanski mentalitet??

Ne $ekiraj se, svi smo mi isti po tome pitanju. Svi šutimo kad treba jasno i glasno reć, a onda se razgalamimo kad ne niko relevantan ne može čut. Svi smo skloni podvit rep. "Ne može šut s rogatim" sindrom naš je zajednički. Umijemo bit hrabri, rizikovat život čak, ali samo ako smo sigurni da ćemo za to dobit aplauz. Sujeta je naš pokretač. :D

spaljena
01.11.2008., 21:12
Samo zdrastvo, pravosuđe i policija, itd. :)
E, da nam bar stvari ne štimaju kao npr. što ne štimaju u Švicarskoj, Francuskoj ili Švedskoj. Ali nije baš tako.

Ja sam nešto drukčijeg mišljenja i mislim da je mentalitet uzrok svega ili barem većeg djela onog lošeg što nam se događalo, naravno ne mentalitet u potpunosti već neke njegove odrednice. Naravno treba uzeti u obzir i da smo malobrojan narod pa se nismo uvijek mogli oduprijeti tuđim pretenzijama, ali ima malih naroda u Europi kojima je to uspjevalo na bolji način.
Također, mislim da puno toga nije štimalo i prije Jugoslavije. Tako da je socijalistička Jugoslavija samo simptom, a ne uzrok. Nije štimalo ni za vrijeme Tuđmana, a ne štima ni danas. Ne mogu znati, ali mi se čini da zapravo nikad u povijesti nije baš štimalo.
Nisu za to krivi ni socijalizam ni kapitalizam, upravo zbog mentaliteta je prvi kod nas postao više nalik diktaturi, a drugi neka divlja vladavina korupcije i loših gospodarskih poteza.

Ma da se bunimo za Europu bi bili divlji i lijeni Balkanci.Pa recimo u Francuskoj ne štima s imigranitma u Italiji s mafijom i tako ,imaju i ostale zemlje problema.
Najveći naš problem je taj što ne znamo reći ne strancima.Nego ako stranc kaže divilji ste onda to i jesmo.To mi smeta, to neko prihvaćanje blaćenja.

spartanka
01.11.2008., 21:35
Ne $ekiraj se, svi smo mi isti po tome pitanju. Svi šutimo kad treba jasno i glasno reć, a onda se razgalamimo kad ne niko relevantan ne može čut. Svi smo skloni podvit rep. "Ne može šut s rogatim" sindrom naš je zajednički. Umijemo bit hrabri, rizikovat život čak, ali samo ako smo sigurni da ćemo za to dobit aplauz. Sujeta je naš pokretač. :D
Onda koje je rješenje? Da se podvije rep,šuti i trpi...ja nisam za taj izbor. To se danas primjenjuje u svim sferama života i na svim razinama. i šta misliš tko će ti aplauzirat...?

spartanka
01.11.2008., 21:37
Ma da se bunimo za Europu bi bili divlji i lijeni Balkanci.Pa recimo u Francuskoj ne štima s imigranitma u Italiji s mafijom i tako ,imaju i ostale zemlje problema.
Najveći naš problem je taj što ne znamo reći ne strancima.Nego ako stranc kaže divilji ste onda to i jesmo.To mi smeta, to neko prihvaćanje blaćenja.

Naši političari ne znaju reč ne strancima,neminovno je da će nam zemlja bit cijela rasprodana i da će stranci upravljat našim životima...što je u biti dvosjekli mač.

Armadillo
02.11.2008., 13:28
Onda koje je rješenje? Da se podvije rep,šuti i trpi...ja nisam za taj izbor. To se danas primjenjuje u svim sferama života i na svim razinama. i šta misliš tko će ti aplauzirat...?

Riješenje smo mi sami. Svako za sebe. Ti nemoj bit takova, ja neću bit.. Širimo ideju odpora gospodarima našijeh života, uvijek i na svakoje mjesto. Neko će ne podržat, prihvatit, nastavit.. Nać ćemo istomišljenike, možemo se udruživat, dogovarat zajedničko djelovanje.. Sve, samo ne podvit rep i mučat. Možda se nešto i promijeni.. onda.. :)

spartanka
02.11.2008., 17:22
Riješenje smo mi sami. Svako za sebe. Ti nemoj bit takova, ja neću bit.. Širimo ideju odpora gospodarima našijeh života, uvijek i na svakoje mjesto. Neko će ne podržat, prihvatit, nastavit.. Nać ćemo istomišljenike, možemo se udruživat, dogovarat zajedničko djelovanje.. Sve, samo ne podvit rep i mučat. Možda se nešto i promijeni.. onda.. :)

Teško je ljude ujedinit,svi nešto vuku na svoju stranu,interesi su gadna stvar :D

Kakva sam ja to? ja samo branim balkanski mentalitet i ne sramim se reć da sam sa Balkana i pritom ne mislim da sam divlja,nekulturna brđanka.
Najlakše je svoje blatit a tuđe dizat u nebesa,daleko od toga da se ne trba puno toga promijenit,najprije svijest ljudi da se pokrenu i izbore za sebe.

Armadillo
02.11.2008., 20:33
Teško je ljude ujedinit,svi nešto vuku na svoju stranu,interesi su gadna stvar :D

Kakva sam ja to? ja samo branim balkanski mentalitet i ne sramim se reć da sam sa Balkana i pritom ne mislim da sam divlja,nekulturna brđanka.
Najlakše je svoje blatit a tuđe dizat u nebesa,daleko od toga da se ne trba puno toga promijenit,najprije svijest ljudi da se pokrenu i izbore za sebe.

Da budem iskren, ne mislim da smo mi Balkanci nešto gori od drugijeh, samo se razlikujemo i to je sve. Nekome te razlike smetaju, nekome ne. Pametno bi bilo ipak mijenjat ono što ne korespondira s vremenom i osvojenijem slobodama, prije svega svijest o građanskijem slobodama, naš podanički duh. Ali, i afirmisat neke zaboravljene naše vrijednosti. Dakle, potrebno bi bilo uzpostavit jasan sistem vrijednosti i onda ga promovisat svuda i na svakoje mjesto, a posebno putem medija. To mogu samo oni koji ih imaju. Nažalost. Ja mogu samo u svojemu okruženju. Pod uslovom da i moje vrijednosti nijesu previše balkanske :cerek:

Michael Collins
02.11.2008., 21:09
dubrovnik je hrvatski grad,dubrovčani su hrvati.petrić je pravi balkanac,a mi nemamo s tim balkancima ništa zajedničko,ali smo slični srbima a ne nijemcima i talijanima.vrlo zanimljivo. -od kad postoji hrvatska književnost a od kad srpska? imaju li srbi svoju renesansnu književnost? meni je bitno da je petrić hrvat. P.S.odgovori mi jesu li srbi balkanci ili su samo neki hrvati balkanci.i još nešto-majmune iz mješanog braka,pička ti materina-nemoj srati!:cerek:

Može pitanje, po čemu smo mi to slični baš Srbima,osim jezikom?

Reci mi ijednu još bitnu odrednicu po kojoj su Hrvati slični Srbima?

cchater
02.11.2008., 21:19
Može pitanje, po čemu smo mi to slični baš Srbima,osim jezikom?

Reci mi ijednu još bitnu odrednicu po kojoj su Hrvati slični Srbima?

to nisam ja tvrdio-za razliku od nekih drugih forumaša.to sam rekao ironično.
osim toga-najbolje ti znaš da nismo nimalo slični srbima-jer za razliku od nas oni nisu papci.živiš u vukovaru,zar ne?

spartanka
02.11.2008., 22:02
Da budem iskren, ne mislim da smo mi Balkanci nešto gori od drugijeh, samo se razlikujemo i to je sve. Nekome te razlike smetaju, nekome ne. Pametno bi bilo ipak mijenjat ono što ne korespondira s vremenom i osvojenijem slobodama, prije svega svijest o građanskijem slobodama, naš podanički duh. Ali, i afirmisat neke zaboravljene naše vrijednosti. Dakle, potrebno bi bilo uzpostavit jasan sistem vrijednosti i onda ga promovisat svuda i na svakoje mjesto, a posebno putem medija. To mogu samo oni koji ih imaju. Nažalost. Ja mogu samo u svojemu okruženju. Pod uslovom da i moje vrijednosti nijesu previše balkanske :cerek:

Ljudi su svugdje isti samo su okolnosti dragačije...:kava:

spartanka
02.11.2008., 22:05
Može pitanje, po čemu smo mi to slični baš Srbima,osim jezikom?

Reci mi ijednu još bitnu odrednicu po kojoj su Hrvati slični Srbima?

Glupo je uopće uspoređivati..mislim da je puno lakše uspoređivat pojedince nego narode u cjelini.

Michael Collins
02.11.2008., 22:49
to nisam ja tvrdio-za razliku od nekih drugih forumaša.to sam rekao ironično.
osim toga-najbolje ti znaš da nismo nimalo slični srbima-jer za razliku od nas oni nisu papci.živiš u vukovaru,zar ne?

Da,živim u Vukovaru...
Malo je kod nas specifično,i Hrvati i Srbi,ali da..
Znam na što misliš...

go2sleep
03.11.2008., 13:10
Reci mi ijednu još bitnu odrednicu po kojoj su Hrvati slični Srbima?
jezik, kuhinja, poljoprivreda, narodni običaji koji nisu vezani uz vjeru
reci tko je sličniji Hrvatima ili Srbima u tome
jedino su hercegovačkim Hrvatima sličniji Šiptari u nekim narodnim običajima, nego Srbi
Mislim na rodijaštvo i međusobno pomaganje unutar plemena

Michael Collins
03.11.2008., 14:12
jezik, kuhinja, poljoprivreda, narodni običaji koji nisu vezani uz vjeru
reci tko je sličniji Hrvatima ili Srbima u tome
jedino su hercegovačkim Hrvatima sličniji Šiptari u nekim narodnim običajima, nego Srbi
Mislim na rodijaštvo i međusobno pomaganje unutar plemena

Zagorci su po meni mnogo sličniji Slovencima,a u Vojvodini su slični Hrvatima u SLavoniji a ne obrnuto...

Sa Srbijancima(ljudima iz uže Srbije) civilizacijski nemamo gotovo ništa zajedničko...

go2sleep
03.11.2008., 17:24
Sa Srbijancima(ljudima iz uže Srbije) civilizacijski nemamo gotovo ništa zajedničko...

meni ne smeta da to misliš

cchater
03.11.2008., 17:30
Da,živim u Vukovaru...
Malo je kod nas specifično,i Hrvati i Srbi,ali da..
Znam na što misliš...

-pa,mislim na to da si u svojim postovima pokazao totalnu pomirljivost prema srbima-a pozivaš na bojkot slovenske robe-znači,skoro da si pozvao na rat protiv slovenaca-a s njima nikad nismo ratovali. i nije mi jasno čemu to sve.
-a primjećujem da ima forumaša koji bi bili bliži srbima nego hercegovcima.
zanimljiva su to razmišljanja.:D

cchater
03.11.2008., 17:31
meni ne smeta da to misliš

-a zašto bi ti to smetalo?:mig::kava:

cchater
03.11.2008., 17:34
jezik, kuhinja, poljoprivreda, narodni običaji koji nisu vezani uz vjeru
reci tko je sličniji Hrvatima ili Srbima u tome
jedino su hercegovačkim Hrvatima sličniji Šiptari u nekim narodnim običajima, nego Srbi
Mislim na rodijaštvo i međusobno pomaganje unutar plemena

jesu li hercegovcima slični sandžaklije?i jedni i drugi-šverceri. samo mislim da su sandžaklije puno opasniji.:lol:

Michael Collins
03.11.2008., 19:18
-pa,mislim na to da si u svojim postovima pokazao totalnu pomirljivost prema srbima-a pozivaš na bojkot slovenske robe-znači,skoro da si pozvao na rat protiv slovenaca-a s njima nikad nismo ratovali. i nije mi jasno čemu to sve.
-a primjećujem da ima forumaša koji bi bili bliži srbima nego hercegovcima.
zanimljiva su to razmišljanja.:D

Ja jesam pomirljiv prema Srbima, ja ne mrzim nikoga...

Slovenci su nam vrlo bliski, čak i srodni,ali je njihova plitika nažalost vrlo neprijateljski nastrojena...

Pa nisu li Danska i Švedska ratovale i to vrlo krvavo...

No da su razlike ljudi iz Pančeva i ljudi iz Osijeka velike, veliku su...

princzg
03.11.2008., 19:41
je izraz koji smo izmislili mi sami i oznacava lose a ako ste putovali i prosli svijeta sto mislite o npr. indicima kao narodu pa si oni nikad nebi izveli indijski mentalitet kao pojam.

go2sleep
03.11.2008., 20:03
jesu li hercegovcima slični sandžaklije?i jedni i drugi-šverceri. samo mislim da su sandžaklije puno opasniji.:lol:
ne znam, znam samo jednog čovjeka porijeklom odande
ali Hercegovaca i ljudi s kosova poznam dovoljno
i poznam i jednih i drugih koji su ljudi kakvi se samo mogu poželjeti u svojoj blizini
Govorim o plemenskim običajima

koko cut
04.11.2008., 11:23
je izraz koji smo izmislili mi sami i oznacava lose a ako ste putovali i prosli svijeta sto mislite o npr. indicima kao narodu pa si oni nikad nebi izveli indijski mentalitet kao pojam.

Nimo ga izmislil mi već smo ga mi prihvatili od onih koji su ga izmislili.(Čitaj engleska elita 18. st.)

jimmy jazz
04.11.2008., 16:31
je izraz koji smo izmislili mi sami i oznacava lose a ako ste putovali i prosli svijeta sto mislite o npr. indicima kao narodu pa si oni nikad nebi izveli indijski mentalitet kao pojam.

hohoho, naravno da Indijci poznaju sebe, a ko ce ako oni necu!? oni su to specijalizirali vec jedno 3000 let, i naravno da ce i te kak priznati da postoji nekaj ko indijski mentalitet..ne zhive ni oni na Marsu, neg na ovoj planeti.

jimmy jazz
04.11.2008., 16:35
a kad smo vec kod Indije, Balkan je jako slicen Indiji, po cestama, autobusima, pa recimo i ovo zadnje kak se Zagreb oblikuje odkad ga je Balkan prevzel, cista Indija. samo Balkanu fali to kaj Indija ima, u svom tom primitivizmu mu fali Duha, koji izdizhe tu jadnu i napacenu Indiju.

Lila_sun
04.11.2008., 17:02
Ma, cijelo vrijeme mi se vrtila muzika iz Kusturičinih filmova po glavi, baš me pogodio taj neki osjećaj Balkana... Valjda ima kod nas i neki ured gdje nije tako. Ima li? :D

Nakon tri dana provedena po birokratskim uredima Lijepe Nase, morat cu ustvrditi da- nema :D

Lila_sun
04.11.2008., 17:05
Ne, ali to je bio smisao Jimmyjevog posta, zar ne, Jimmy? :D
I to si potvrdila, samo sto se od tebe se ocekiva malo vise metode...:)

Krazy, mislim da brkas neke povijesne cinjenice i stereotipe...ideja da Hrvati sadrze dva mentaliteta (i to minimalno) je povijesna cinjenica, mislim cak da sam negdje citala da su ta dva mentaliteta postojala i vec prilikom naseljavanj,a iako sam ja bila uvjerena da su rezultat kasnijih povijesnih zbivanja...

Kako bilo da bilo, ne moze se poreci da sjevernjacki mentalitet u sebi definitivno nema nesto austrijsko, dok obalni ima talijansko, a juznjacki je pokupio neke turske obicaje (i slavonski malo). Ne implicirajuci nikakve vrijednosne prosudbe o tome sto je bolje ili losije - to jednostavno znaci da su na tim podrucjima neizbjezno pokupljene neke kulturalne karakteristike tih naroda- i institucija, i obicaja i mentaliteta.

Sto se tice metode, i od tebe se ocekuje da citas malo vise sto pisem a ne sto mislis da pisem :mig:

Lila_sun
04.11.2008., 17:11
Samo zdrastvo, pravosuđe i policija, itd. :)
E, da nam bar stvari ne štimaju kao npr. što ne štimaju u Švicarskoj, Francuskoj ili Švedskoj. Ali nije baš tako.

Ja sam nešto drukčijeg mišljenja i mislim da je mentalitet uzrok svega ili barem većeg djela onog lošeg što nam se događalo, naravno ne mentalitet u potpunosti već neke njegove odrednice. Naravno treba uzeti u obzir i da smo malobrojan narod pa se nismo uvijek mogli oduprijeti tuđim pretenzijama, ali ima malih naroda u Europi kojima je to uspjevalo na bolji način.
Također, mislim da puno toga nije štimalo i prije Jugoslavije. Tako da je socijalistička Jugoslavija samo simptom, a ne uzrok. Nije štimalo ni za vrijeme Tuđmana, a ne štima ni danas. Ne mogu znati, ali mi se čini da zapravo nikad u povijesti nije baš štimalo.
Nisu za to krivi ni socijalizam ni kapitalizam, upravo zbog mentaliteta je prvi kod nas postao više nalik diktaturi, a drugi neka divlja vladavina korupcije i loših gospodarskih poteza.

Moram se sloziti s ovim :top: I meni se cini da je taj mentalitet karakteristican i da je vise uzrok svega ovog u novijoj povijesti nego posljedica (a zapravo me zanima postoji li i uzrok uzroka :D) , a naletjela sam bila i na neko opsezno istrazivanje koje je to bilo i potvrdilo, ne znam vise kako se zvalo ali ako nadjem postam....

jimmy jazz
04.11.2008., 17:13
Krazy, mislim da brkas neke povijesne cinjenice i stereotipe...ideja da Hrvati potjecu od dva mentaliteta koja je naveo Jimmy Jazz je povijesna cinjenica, i jedan je taj "brdski" - imas to tako navedeno i u povijesnim knjigama, a drugi je taj sjevernjacki koji je drugaciji. Pa ti sad vidi sto ces ti iz toga citati :mig:

Sto se tice metode, i od tebe se ocekiva da citas malo vise sto pisem a ne sto mislis da pisem :mig:

i socioloshkim. ;)
pa kaj bumo se pravili nepismeni?

Lila_sun
04.11.2008., 17:30
i socioloshkim. ;)
pa kaj bumo se pravili nepismeni?

Mislim da je to bilo u Bancu. Ali nisam sigurna.

cchater
04.11.2008., 17:43
Krazy, mislim da brkas neke povijesne cinjenice i stereotipe...ideja da Hrvati sadrze dva mentaliteta (i to minimalno) je povijesna cinjenica, mislim cak da sam negdje citala da su ta dva mentaliteta postojala i vec prilikom naseljavanj,a iako sam ja bila uvjerena da su rezultat kasnijih povijesnih zbivanja...

Kako bilo da bilo, ne moze se poreci da sjevernjacki mentalitet u sebi definitivno nema nesto austrijsko, dok obalni ima talijansko, a juznjacki je pokupio neke turske obicaje (i slavonski malo). Ne implicirajuci nikakve vrijednosne prosudbe o tome sto je bolje ili losije - to jednostavno znaci da su na tim podrucjima neizbjezno pokupljene neke kulturalne karakteristike tih naroda- i institucija, i obicaja i mentaliteta.

Sto se tice metode, i od tebe se ocekuje da citas malo vise sto pisem a ne sto mislis da pisem :mig:

dva(minimalno)ili tri mentaliteta u hrvatskoj.sjevernjački,obalni i južnjački.
--obalni i južnjački-to bi valjda trebalo biti jedno te isto.sjevernjački-možda bolje reći-panonski.obalni je mediteranski,je li. a nije južnjački nego balkanski-ili bolje možda reći-dinarski mentalitet.pokupio je neke turske običaje..hmm..valjda je i prije postojao takav mentalitet neki-a tursko razdoblje je samo ostavilo utjecaj u tom pogledu-a nisu to turci definirali.
napisao je vladimir dvorniković-da je rimokatolicizam se ukorijenio samo u primorskim gradovima,a dinarac je ostao balkanska duša,a ne slavensko-kršćanska.iliri su se dugo vremena odupirali rimskom carstvu.
-inače-sjećam se kad je rekao u "globusu" radoslav katičić-da hrvatska nije isključivo mediteranska i srednjoeuropska zemlja-nego i balkanska--jer ero s onoga svijeta iz gotovčeve opere nije srednjoeuropljanin ni mediteranac-on je dijete ilirskog hema(tako se prije nazivao balkanski poluotok)-starog balkana.
to bi ukratko bilo to.

Lila_sun
04.11.2008., 17:55
Evo, za one koje zanima ono istrazivanje koje sam gore spominjala je ovdje

http://www.geert-hofstede.com/

, po meni je ovo jedan od boljih instrumenata koje sam vidjela :top:, frajer se zove Hofstede, jedini je problem sto ovdje nema Jugoslavije, u verziji istrazivanja koju sam ja vidjela bilo je i Jugoslavije, jer je istr. bilo radjeno osamdesetih i cini mi se da je lik malo mijenjao instrument, onda su mu dimenzije bile
power distance (oce li netko isto tretirati cistacicu ili sveucilisnog profesora ili ce se ulizivati nekome s titulom, a cistacicu npr. ignorirati), neka vrsta podlonoznosti autoritetima -nepotrebno je spomenuti da smo tu bili izrazito visoki :D dok je recimo Amerika (nju cu uzet za primjer jer se njenih rezultata otprilike sjecam) bila niska, i to je recimo ono sto meni objasnjava mnogo od nase povijesti :D
uncertainty avoidance ili sklonost riziku - mi niski, Ameri visoki :D
individualizam vs. kolektivizam - mi niski individualizam, visoki kolektivizam, Ameri obratno - ok, to ima veze i s tim sto Europa opcenito ima kolektivizam iznad individualizma i obratno, to je kao neka temeljna razlika europske i americke kulture
maskulinitet vs. feminitet - toga se ne sjecam, ali ima nesto ovdje:

Hofstede measured hiscultural dimensions only in Yugoslavia. The masculinity score was one of the lowest of all countries,where he undertook his research. The communist governments created societies that were not very muchconcerned with material success and personal achievement. Work was not considered as a major goal oflife and people were more concerned with relationships than with performance. Sympathy for the weakand friendliness, rather then competitiveness dominated peoples’ relationships in workplace, school,university and other social organizations. This situation has been changed now in the period oftransformation towards market economy. The Central European societies are developing more masculinecharacteristics. The dimension of masculinity, as related to social values is thus highly influenced by thedominant political-economic system. As far as the role differentiation is considered, the major factorsdetermining the masculinity score are religion, tradition and other social phenomena, however politicaland economic factors have also an effect.

Ako itko nadje negdje to cijelo istrazivanje iz 1980., molim na mail, bilo mi je legendarno, a samo sam ga na brzinu vidjela i iz nekog samo meni poznatog razloga nisam sacuvala :mad:

jimmy jazz
04.11.2008., 18:25
dada, to kaj on zove masculinity score se zapravo odnosi na competitiveness..kod balkanci se natjecanje ne izrazhava kroz rad i zalaganje, nego kroz..kaj ja znam..:confused: nisem tolko upucen u taj krug bivstvovanja...mozda je i bolje :kava:

Disconect
04.11.2008., 18:31
Ko kiseli kupu taj je balkanac,ko jede Kebab (balkanac),ko se pali na zene u minici (balkanac),ko voli ajvar i paprike,jede dzem,jebe sebi svoju majku(od rodenja),ko je hrvat(a pametan),nosi kravatu,jede ta govna.:lol:

Edix
14.01.2009., 14:08
Balkanski mentalitet...


Na svakom koraku i na ovom forumu može se nalaziti izraz: balkanski mentalitet. Npr. balkanski mentalitet je glavni društveni problem. Ali šta to konkretno znači? :confused: Za mene nije evidentno.
Atribut „balkanski" je upotrebljiv i kod nas u Mađarskoj. Npr.: mađarski prometni moral je „balkanski", ili ako u jednom uredu rad ide vrlo lagano tada tamo je „balkansko stanje" itd. Dakle onaj atribut ima negativno značenje. Atribut ima ovakve sinonime: neurednost, kaos, arhaizam, neciviliziran. Istina je da riječ Balkan kod nas znači zemljopisni naziv (cijeli Balkanski poluotok, u kojem i Hrvatska), ali atribut „balkanski" upotrebimo samo na Bosanaca, Srbina, Crnagoraca, Makedonaca, Rumunja iz Vlaške, Albanaca, Bugarina, a ne upotrebimo na Slovenaca, Hrvata, vojvođanskih Srbina i Grka. Vjerovatno kod Vas znači nešto drugo, ali šta?
Moje drugo pitanje: kako se menja, kako se razlikuje mentalitet u različnim hrvatskim krajevima (kontinentalnim, dalmatinskim itd.)? Kako su povijesna doba uticala na hrvatski mentalitet (820 god. u Ugarskoj, 70 god. u Jugoslaviji, Dalmacija u Mletačkoj Republici, Turci...)?Slučajno naiđoh na ovu temu, pročitah je cijelu, a evo misli da je ovag magorski post odličan intro u ovu polemiku.
Šta reći, slažem se sa svim ovotematskim osvrtima: mnogo pametnoga je ovdje napisano.
Hrvatska se uvijek može pohvaliti tom naprednošću i povezanošću sa srednjeevropskim ugro-finsko-jezičkim mentalitetom.
No, da li je Tito, bez uplitanja u zadnje dvije decenije pro et contra života na njegovim jaslama, bio eksplicitno shvaćen, ili će trebati malo studioznije protabiriti neke njegove odluke: vrijeme će pokazati: naposljetku, to ne mora ni biti bitno.
Jedino je važno da su ljudi, mirni, sretni, zadovoljni, govorilo se o nečemu ili ne.
Tematski postoji i termin južnoslavenski, koji bi onda uključivao i područje izvan nekadašnje jugoslavenske države: Bugarsku npr.: no nije neopravdan, zar bivša država nije bila država Južnih Slavena.
Možda se u tome krije i odgovor zašto je i dio Austrije Balkan, što neki iskreni Austrijanci zadnjih desetljeća i priznaju.
Sjetimo se onoga neuspjeloga pokušaja zamjene teritorijalne pred kraj, tj. nakon kapitulacije Trećega Reicha: možda bi danas malo veći dio nekadašnje Austrije pripadao Sloveniji.
Iz ovoga slijedi i da bi Hrvatska mogla polagati pravo na neke dijelove Austrije.
Priča koliko je politička, toliko i nije passe, pogotovo ako danas pogledamo međuteritorijalni spor Hrvatska - Slovenija.
Običnom čovjeku bi se bez malicioznosti učinilo da i jedna i druga država sasma ravnopravno polažu pravo na sporna područja, čak i na nešto više od toga.
Stareći sve manje se slažem sa titoizmom, možda to protivrječi onome da što smo stariji to bi trebali biti konzervativniji.
No, u poređenju sa nekim današnjim planovima, čini mi se neke njegove poteze razmotriti sasvim neophodnim.
AVNOJ: granice su pretežno date ne starohistorijskim, jezičkim, nacionalnim putem: nego dobrim dijelom postavljanjem prirodnih međurepubličkih granica.
Također: granice ne sijeku značajnije dinarski pojas, a balkanski mentalitet također ima i značajnu karakteristiku gorštačkog, odsječnoga, tj. svaki čovjek ima svoju filozofiju i svijet je za sebe.
Karakteristike bivše jugoslavenske države su Južni Slaveni.
Naravno da nam Rusi ne mogu biti braća, iako su Slaveni, napokon zato što su oni i Azijati, i geografski i miješanjem sa drugom rasom.
To nam najbolje pokazuje primjer Mađarâ, koji jezički pripadaju toj drugoj rasi, makar su teritorijalno na granici sa današnjom Hrvatskom i Srbijom.
O braći Arapima da ne govorimo.
Tito je također iskoristio, nešto poput današnje putinovsko-diktatorske politike povratka slave nekadašnjega SSSR-a, pa je bivšoj državi prisvojio i svako područje gdje je dolazilo do većega miješanja između slavenske i recimo ilirske populacije: današnje Kosovo.
Također nekadašnja država dijelila je istu tlačiteljsku sudbinu od ovih ili onih (turskih, ugarskih, austrijskih osvajača).
Atribut balkanski jeste upotrebljiv u Mađarskoj, ali iz Ugarske su turski vojni zapovjednici dolazili na Balkan; migracije stanovništva su vršene na potezu Budimpešta - Beč, Sofija - Atina; a na ova južnoslavenska područja nikada nisu zadirali osim ako je u pitanju bilo misionarenje na bilo kojem, pa i vojnom planu.
Današnja evropska kulturna situacija revivala to najbolje pokazuje: animozitet Mađara prema Rusu, i neka vrsta kulturološkoga poltronizma običnoga Mađara prema Nijemcu; netrpeljivost između Slovaka i Čeha, i mišljenje građanina Slovaka o rus. Čehu i gospodskom njem. Slovaku; povratak fašizma u Austriju bilo u zapadnoj ili istočnoj varijanti (Heider i Handke); jezički: mađarski jezik je napravio prvo veliko čišćenje tj. puritanizam '30-ih godina prošloga stoljeća (i kasnijih pokušaja je bilo), a i druge srednjeevropske zemlje bilježe iste pokušaje ili doslovno sprovođenje u praksi; jezički također: similarna tvrdoća jezika, po kojoj su mnogo bliži mađarski i njemački, da ne govorimo da pripadaju nejužnoslavenskoj jezičkoj porodici; folklor: koji je također dosta sličan u nekim dunavskim zemljama Srednje Evrope.
Prognoze bi mogle biti, što se čak može dešavati i u okrilju EU-a, daljnje isticanje individualiteta svake nekadašnje titoističke republike, ili shvatanje da imamo mnogo više toga zajedničkoga, a što ne mora biti podvedeno pod konotaciju, pogotovo pogrdnu i od drugih pripisanu, balkanskoga mentaliteta.

Bolji od tebe
14.01.2009., 14:24
zavirimo u skandinavski mentalitet,zatim povucimo paralele

http://www.rirock.net/forum/viewtopic.php?f=3&t=1621

Irena Škrlin
23.12.2010., 21:24
Oprosti ali od kad Hrvatska ne spada pod balkan??? koliko se ja razumijem tu rijec "balkan" ne obiljezavaju ljudi vec planina :)

Irena Škrlin
23.12.2010., 21:25
Ko kiseli kupu taj je balkanac,ko jede Kebab (balkanac),ko se pali na zene u minici (balkanac),ko voli ajvar i paprike,jede dzem,jebe sebi svoju majku(od rodenja),ko je hrvat(a pametan),nosi kravatu,jede ta govna.:lol:

jel imas ti mozda sa Hrvatima problema neki??

The Avenger
08.01.2011., 11:21
Popis antropološki karakterističnih oblika ponašanja balkanskog kulturnog kruga.

The Avenger
08.01.2011., 11:23
Pravilo 1: Kad se dvoje Balkanaca sretnu na uskom pločniku ili uskom prolazu i počnu razgovarati, po pravilu će stati poprečno u odnosu na prolaz, tako da što više moguće zapriječe prolaz ostalim prolaznicima.

Ukoliko ih se upozori da bi se trebali postaviti uzdužno, ljutit će se.

judolino
08.01.2011., 12:02
U pičku materinu i pravila! Koji će nam to kurac?

v.w
08.01.2011., 12:03
Da se poštuju?

Hekatonhir
08.01.2011., 12:14
Za balkanski kulturni krug to ne vrijedi. Nego zato da se krše. :D

MPG4
08.01.2011., 13:15
Kulturni krug:lol::lol::lol: Ovdi je i krug trokut

bioclinton
08.01.2011., 16:28
Kad stojiš u redu pred šalterom gurkanje u leđa.

happygoose
08.01.2011., 16:51
glasno gestikuliranje:D

dk1
08.01.2011., 17:12
nije red ne popiti al nije red niti pristati iz prve

vodkalemon
08.01.2011., 17:24
.....smrdjenje :kada:

Shain
08.01.2011., 17:36
Kad se dvoje Balkanaca sretnu na uskom pločniku ili uskom prolazu (...) što više moguće zapriječe prolaz ostalim prolaznicima.

Samo slušaju svoje mame. Ne piše bez razloga u narodnoj pjesmi:

"I još me je mati zaklinjala
da se nikom ne uklanjam s puta."

ElliQuinn
08.01.2011., 18:07
Detaljno upoznavanje sugovornika, bilo poznatog, bilo nepoznatog, sa svojim zdravstvenim problemima.

haram
08.01.2011., 19:54
... parkiranje pred kucnim (i raznim ostalim) vratima, makar svi drugi crkli zbog toga...

blaznica
08.01.2011., 22:42
... parkiranje pred kucnim (i raznim ostalim) vratima, makar svi drugi crkli zbog toga...

si ti od onih što postavljaju štange kraj plota? :eek:
(ima onih koji usred grada žele živjeti "na selu", pa ulicu (javni prostor) doživljavaju kao vlastiti posjed)
rekla sam si da ću jednom unajmiti motokultivator pa ga sparkirati pred takvim plotom. i ovcu bum dopeljala i privezala za plot

ElliQuinn
08.01.2011., 22:47
Kada prepričavaš nešto što se dogodilo Boži i Jerku, nepristojno je prenijeti samo ono što im se dogodilo, ma koliko to bilo vješto ispripovijedano. Prvo moraš navesti njihovo rodoslovlje barem do baka i djedova im, ali s unakrsnim referencama na ostalu rodbinu i svojtu.

blaznica
08.01.2011., 22:49
Kada prepričavaš nešto što se dogodilo Boži i Jerku, nepristojno je prenijeti samo ono što im se dogodilo, ma koliko to bilo vješto ispripovijedano. Prvo moraš navesti njihovo rodoslovlje barem do baka i djedova im, ali s unakrsnim referencama na ostalu rodbinu i svojtu.

to mi je tako poznato

haram
09.01.2011., 02:01
si ti od onih što postavljaju štange kraj plota? :eek:
(ima onih koji usred grada žele živjeti "na selu", pa ulicu (javni prostor) doživljavaju kao vlastiti posjed)
rekla sam si da ću jednom unajmiti motokultivator pa ga sparkirati pred takvim plotom. i ovcu bum dopeljala i privezala za plot

... si ti od onih koji parkiraju po nogostupima jer nemreju lenu guzicerinu prosetati 50 metara i boli ih ona stvar hoce li zato zginut neko dete, zena s bebom u kolicima ili invalid ? Znas, "balkanac" se ne prepoznaje po tome jel se preserava s purgerskom spikom ili ne i glumi becku skolu, nego po svom odnosu prema drugima...

blaznica
09.01.2011., 20:07
... si ti od onih koji parkiraju po nogostupima jer nemreju lenu guzicerinu prosetati 50 metara i boli ih ona stvar hoce li zato zginut neko dete, zena s bebom u kolicima ili invalid ?

ne, uglavnom vozim bic i guzica mi je 20 godina mlađa od sveg ostalog :D
nego sam zginula zamalo baš zbog glupe štange na plotu usred zagreba
automobile čujem, vidim i računam na njih

Deathblow
09.01.2011., 20:12
nema veze jesu li se našli usred surinama, nakon početnog oduševljenja što čuju poznati jezik, spremni su ne pogledat više u smjeru onog drugog ako su sa "zaraćenih" strana. također, najponosniji na svoje balkansko nasljeđe su oni tisućama kilometara daleko od balkana. :zubo:

e da. sve se liječi rakijom. "kakav doktor, nismo u americi, evo ti rakije".

vilimili
10.01.2011., 00:12
Neosnovana instiktivna bahatost proizišla iz generacijama neometanog primitivizma i mržnja na drugog (ne samo susjeda, ali odatle počinje).
Kroničan pogled odozdo (na nekog) i odozgo (na nekog).
Golema količina blebetanja i jeftina misao u svemu.
Borba čandale protiv svega što se izdvaja iz mase.
Autoanestezija po pitanju - težih istina, pravde,samokritike.
Inklinacija kolektivnom psihičkom zastranjenju te toleriranje i uzdizanje zadnjeg šljama kao uobičajeno stanje.
Nevjerojatna okrutnost.

V element
11.01.2011., 14:04
Pa jel ima kakvo lijepo pravilo?
Recimo : gostoljubivi su, roštiljaju nedjeljom u vrtovima, posuđuju novce jedan drugome, časte svoje prijatelje kad oni nemaju...

Zašto već na sami spomen riječi BALKAN samo ružne asocijacije?

fsdance
12.01.2011., 10:59
Jedno od pravila jest da se više međusobno mrze narodi kao cjelina nego pojedinci u njima.
Vjerojatno u vezi s politikom dijeljenja i neminovnosti suživota.

The Avenger
12.01.2011., 11:59
Pljuvanje:

Mladi Balkanc na ulici pljuje da bi dokazao svoju muškost, kako je iznad svih i sva, i da mu se j... za sve. Nekakav podsvjesni simbolizam ejakulacije.

Kad čekaju na autobuskoj stanici, označavaju svoj teritorij ispljuvavši zonu u krugu od 1,5 m oko sebe.

Stariji Balkanac pljuje iz navike.

Zanimljivi su oni koji su pljuvanje podigli na razinu umjetnosti. Pljuju vrlo sitne kapi, gotovo nečujno, kroz zube. Cilj je vjerojatno mogućnost da neprimjetno podlo pljunu na drugog polaznika koji im zasmeta.

V element
12.01.2011., 13:51
Jedno od pravila jest da se više međusobno mrze narodi kao cjelina nego pojedinci u njima.
Vjerojatno u vezi s politikom dijeljenja i neminovnosti suživota.

A Francuzi i Englezi se npr vole?

V element
12.01.2011., 13:59
Pljuvanje:

Mladi Balkanc na ulici pljuje da bi dokazao svoju muškost, kako je iznad svih i sva, i da mu se j... za sve. Nekakav podsvjesni simbolizam ejakulacije.

Kad čekaju na autobuskoj stanici, označavaju svoj teritorij ispljuvavši zonu u krugu od 1,5 m oko sebe.

Stariji Balkanac pljuje iz navike.

Zanimljivi su oni koji su pljuvanje podigli na razinu umjetnosti. Pljuju vrlo sitne kapi, gotovo nečujno, kroz zube. Cilj je vjerojatno mogućnost da neprimjetno podlo pljunu na drugog polaznika koji im zasmeta.

Bila sam jednom na Azunoj obali, u Nici, ugl hodaš po samom centru i doslovno na svaka 2 m ti je pseći drek :D

HawkStr
12.01.2011., 17:48
A su ameri u kraju 19. i početku 20. stoljeća stvarno digli pljuenje u kult. Čak su imali specijalne "pljuvalnike" u restoranima i bilo je moderno gađati ga iz dalini ... Eh, stvarno baš tad je bio i veliki val preselenja balkanaca kod Amerike, pa tko zna otkud im bila ta moda :kava: Ali svakako sve dosad nabrojeno kao da nije karakteristično samo o balkancima. Ipak mi se fino znamo zajebavati sami sa sobom i hvaliti se s najgorijemu što imamo :)

Klakar
12.01.2011., 21:27
Pravilo 1: Kad se dvoje Balkanaca sretnu na uskom pločniku ili uskom prolazu i počnu razgovarati, po pravilu će stati poprečno u odnosu na prolaz, tako da što više moguće zapriječe prolaz ostalim prolaznicima.

Ukoliko ih se upozori da bi se trebali postaviti uzdužno, ljutit će se.

Sretnu se i automobilima na ulici, spuste stakla i razgovaraju, a iza svakog stoji kolona i nitko se ne ljuti jer ljudi se na to navikli.
To sam vidio u jednom bosanskom gradiću.
Golf II i opel kadett s ugrađenim spojlerima, širokim gumama, imitacijom duple ispušne cijevi i dodanim velikim zvučnicima da se vide kroz zadnje šajbe.

V element
13.01.2011., 07:25
...Ipak mi se fino znamo zajebavati sami sa sobom i hvaliti se s najgorijemu što imamo :)

E sa ovim se slažem, čak bi dodala da je pljuvanje sami po sebi čak poželjno i pokazatelj dobrog kućnog odgoja :rolleyes:

Michael Collins
13.01.2011., 07:43
U pičku materinu i pravila! Koji će nam to kurac?

Što nas srednje europljane briga za to :mig:

The Avenger
13.01.2011., 10:34
Sretnu se i automobilima na ulici, spuste stakla i razgovaraju, a iza svakog stoji kolona i nitko se ne ljuti jer ljudi se na to navikli.
To sam vidio u jednom bosanskom gradiću.
Golf II i opel kadett s ugrađenim spojlerima, širokim gumama, imitacijom duple ispušne cijevi i dodanim velikim zvučnicima da se vide kroz zadnje šajbe.Jao, to sam u Rijeci vidio i kad se sretnu dva autobusa...

Tko zna odakle su vozači, doduše...

The Avenger
13.01.2011., 10:36
A su ameri u kraju 19. i početku 20. stoljeća stvarno digli pljuenje u kult. Čak su imali specijalne "pljuvalnike" u restoranima i bilo je moderno gađati ga iz dalini ... Eh, stvarno baš tad je bio i veliki val preselenja balkanaca kod Amerike, pa tko zna otkud im bila ta moda :kava: Ali svakako sve dosad nabrojeno kao da nije karakteristično samo o balkancima. Ipak mi se fino znamo zajebavati sami sa sobom i hvaliti se s najgorijemu što imamo :)Karakteristično ne znači i specifično...

I šteta što je to najgore tako rasprostranjeno... Zato je karakteristično.

sunshinestar
14.01.2011., 19:42
Sramiti se m pripadnosti balkanskom kulturnom krugu,
sramiti se balkanskog porijekla,
sramiti se balkanskog naslijeđa

bioclinton
14.01.2011., 21:28
Sramiti se m pripadnosti balkanskom kulturnom krugu,
sramiti se balkanskog porijekla,
sramiti se balkanskog naslijeđa

'sti puka? Aa

Dičiti se , hm valjada... e

sunshinestar
15.01.2011., 00:39
'sti puka? Aa

Dičiti se , hm valjada... e

Ne, nego sramit.
Niko osim Balkanaca ne percipira Balkan kao nešto aposolutno negativno.

Fuerteventura
15.01.2011., 03:04
Percipiraju Balkanizaciju kao nesto lose, da citiram iz Websterovog rjecnika

bal·kan·ize (http://www.merriam-webster.com/dictionary/balkanize)

transitive verb
1
: to break up (as a region or group) into smaller and often hostile units

sunshinestar
15.01.2011., 04:03
meni je najzanimljivija definicija balkanizacije u informatičkoj struci :zubo:

bioclinton
16.01.2011., 20:39
Ne, nego sramit.
Niko osim Balkanaca ne percipira Balkan kao nešto aposolutno negativno.

Dakle(m), čemu se sikirati.

Balkan je planina, znana kao Stara planina u Bugarskoj. :frajer:

rokolina
17.01.2011., 16:21
Percipiraju Balkanizaciju kao nesto lose, da citiram iz Websterovog rjecnika

bal·kan·ize (http://www.merriam-webster.com/dictionary/balkanize)

transitive verb
1
: to break up (as a region or group) into smaller and often hostile units

Taj termin (balkanization) vuce porijeklo iz doba Balkanskih ratova, dakle prvog desetljeca dvadesetog stoljeca, i sam po sebi ne oznacava nista kulturoloski specificno - bilo u negativnom ili pozitivnom smislu - vec jednostavno rascijepljenje, raspad na manje jedinice.