PDA

View Full Version : Starost Univerzuma !

Aganor
15.02.2003., 17:52
Najnovija istrazivanja u odredjivanju starosti Univerzuma pokazala su, da bi on mogao biti star, odprilike - 13, 7 -milijardi godina.
Koliko su mjerodavna ovakva istrazivanja?
Znaci li to, da su se astrofiticari usuglasili o postanku svijeta u dogadjaju zvanom "Big Bang"?

Par interesantnih spojnica za strucnjake!

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap030212.html

http://de.arxiv.org/abs/astro-ph/0302207

http://www.ligo.caltech.edu/LIGO_web/conferences/kamion0801.html

Sto mislite o ovom svemu?
Kada ce doci novi podatci o starosti Univerzuma?

El Tomo
16.02.2003., 19:15
Evo sto kaze kolega koji je na PhD u Princetonu vezan za WMAP. Izgleda da su neki problemi konacno rijeseni, ako su mjerenja i tumacenje rezultata dobro izvedeni.

- Universe is 13.7 billion years old with a only a 1% margin error.
- First stars ignited 200 million years after the Big Bang.
- Light in WMAP picture from 380,000 years after the Big Bang.
- Content of the Universe:
- 4% Atoms, 23% Cold Dark Matter, 73% Dark energy.
- The data places new constraints on the dark energy. It seems more like a
"cosmological constant" than a negative-pressure energy field called
"quintessence". But quintessence is not ruled out.
- Fast moving neutrinos do not play any major role in the evolution of
structure in the universe. They would have prevented the early clumping of
gas in the universe, delaying the emergence of the first stars, in conflict
with the new WMAP data.
- Expansion rate (Hubble constant) value: Ho= 71 km/sec/Mpc (with a margin of
error of about 5%)
- New evidence for Inflation (in polarized signal)
- Fate of the Universe: it will expand forever...

Prilicno impresivno. Ovdje kod nas je 2 sata nakon pressice u Washingtonu bio
kolokvij na kojem su predstavljeni rezultati (science team koji je radio MAP
je iz naseg i Physics departmenta). Bilo je oko 200-250 ljudi u publici &
petominutni pljesak poslje. Rezultati su definitivno impressive (jos treba
procitati paper-e, ali prilicno su sigurni da su sve dobro izveli i da je to
to.).

Članak:
http://xxx.lanl.gov/PS_cache/astro-ph/pdf/0301/0301158.pdf

illegale
17.02.2003., 02:46
4% Atoms, 23% Cold Dark Matter, 73% Dark energy sta je to ovih 96%?
Fate of the Universe: it will expand forever... dakle, ovo je ispljuvak.

btw, tko zna koliko je jos interpretacija moguce izmjerenih podataka? nije da ne vjerujem, ali ove stvari su bazirane na jako malo podataka. brijem.

slafko
17.02.2003., 08:06
illegale kaže:
sta je to ovih 96%?
darkside of the force.
it seems that in our universe the son of skywalker has become a jedi and eventually turned over to the darkside. he sits on the left of the emperor palpatine. his father anakin sits on the emperors right side.

možda... :)

Kalahan mcp.
19.02.2003., 21:15
a neka najnovija istraživanja su dokazala da brzina svijetlosti nije konstanta kak se do sad mislilo, odnosno nekad davno davno nije iznosila koliko i danas
Nagradno pitanje: kakve to veze ima s ovim proračunom

slafko
19.02.2003., 22:46
a jedni su uspjeli dobit brzinu veću od c u laboratoriju. mislim da su austrijanci bili. ili su oni teleportirali foton?

Jango Fett
20.02.2003., 02:23
illegale kaže:
sta je to ovih 96%?
dakle, ovo je ispljuvak.

Evo laičkog objašnjenja:

Sve što vidimo u svemiru je tek 4% njegovog sastava. najviše je onoga što ne vidimo. Prije dvadesetak godina otkriveno je postojanje "tamne tvari" nazvane tako jer se ne vidi i ne zna se što je, zna se da je tamo samo zato što proračuni govore da bi veliki svemirski objekti poput galaksija po broju vidljive tvari trebali biti mnogo manje masivni nego što stvarno jesu. Znači da se oko njih nalazi ogromna količina mase, koju ne možemo vidjeti i uopće nikako percipirati. Možemo ju samo izračunati.

Kako se ustanovilo da ni sama tamna tvar nije dovoljno masivna da objasni neke promatrane činjenice o ponašanju svemira, ustanovljeno je da postoji još nešto. Tako je otkrivena (uvjetno rečeno "otkrivena") tamna energija, nepoznat oblik energije koja drži sve zvijezde i galaksije na okupu i čini svemir onakvim kakav je.

Tu se sad baš ne snalazim, ali mislim da priroda tamne tvari i tamne energije pogotovo, još nije do kraja razrađena, zna se samo da postoje. Izgleda da je tamna energija neka vrsta ekvivalenta za pojam kojeg je još davno uveo, a onda odbacio A. Einstein kao "kozmološku konstantu". Odbacio ju je jer nije imao dokaza da bi takvo nešto uopće moglo postojati u njegovim jednadžbama.

O podrijetlu i svojstvima tamne tvari i tamne energije još se teoretizira, a postoje čak i teorije da je tamna energija i tamna tvar manifestacija oklnih svemira na naš i općenito manifestacije događanja u višim ili skrivenim dimenzijama. Pretpostavlja se da su upravo te stvari krojači sudbine i ponašanja svemira.

ulix
20.02.2003., 04:15
a sada nakon laičkog objašnjenja, molim i ono stručno. Može?

slafko
20.02.2003., 07:57
čovjek ti da prst, a ti bi cijelu ruku...

goridjan
26.12.2008., 11:07
Baš sam htio nešto reći na ovu temu "starost kozmosa" a tika zatvori, mislim iz opravdanih razloga. Pa sda o onom što sam htio reći:
Današnje tumačenje starosti svemira prema teoriji Big bang, kaže da je isti star cca 13,5 - 14 mld. godina. To dokazuje i tzv. jeka "prvotnog praska" ili mikrovalovi koji dolaze iz svih smjerova svemira, a na tolikom otklonu u crvenom dijelu spektra što urači vodih na 2,7 K.
Evo nekoliko zapažanja po tom "dokazu" ili "jeki prvog praskai"
- ako je širenje usporedba s dizanjem tjesta onda se bliže galaksije udaljavaju daleko ispod brzine svijetlost pa se brzina udaljavanja ustvari pribraja. Uključi li se i početna inflacija, a kako kažu i sadašnja inflacija svejedno je potrebno više vremena od vremena potrebnog mikrovalovima iz "jeke", ako i jesu "krajnji rubovi" na razini brzine svijetlosti.
- sadašnje tumačenje Dopplerovog efekta po analizi el.mag.zračenja ili spektroskopija iz dubokog svemira, ne uvažava mogučnost drugačijeg načina promjene kvalitete zračenja izražene kao crveni pomak. Ta druga mogučnost je da je sve na svijetu podložno promjeni iliti sve stvari i pojave (materija i energija) su UNUTAR VREMENA ili vrijeme ih i čini promjenjivim i to u smjeru njihove promjene sukladne entropiji ili 2. zakonu termodinamike a koja promjena je po nuždi .....itd.
- da je nastankom (nakon prvog praska) nastalo i prostor i vrijeme, a što je bilo prije toga? Isto pitanje je i kad se spominje kreakcionistički pristup iliti pitanje ....tko je stvorio Boga. U oba slučaja : vrijeme (i prostor) su atributi, oni su posljedica a ne uzrok, umjesto ono jedino što mogu biti - APSOLUTI.
- da, ukoliko je svemir ravan (ili otvoren) neče biti faze stezanja, pa je svemir JEDNOM stvoren i teče ka smrti u beskrajnom prostoru. Jer, u suprotnom svemir bi oscilirao iz faze širenja u fazu stezanja, te bi današnje stanje svemira bila tek jedna faza u vječnom vremenu.
- zbog predhodnog razloga, beskonačnog prostora, rađaju se nove teorije o bezbroj svemira različitih dimenzija? Sve kako bi se vječno vrijeme ili beskonačan prostor ograničili na konačnost.

Ima još, no ostavljam i drugima da nešto kažu

MathUniverse
26.12.2008., 13:05
Baš sam htio nešto reći na ovu temu "starost kozmosa" a tika zatvori, mislim iz opravdanih razloga. Pa sda o onom što sam htio reći:
Današnje tumačenje starosti svemira prema teoriji Big bang, kaže da je isti star cca 13,5 - 14 mld. godina. To dokazuje i tzv. jeka "prvotnog praska" ili mikrovalovi koji dolaze iz svih smjerova svemira, a na tolikom otklonu u crvenom dijelu spektra što urači vodih na 2,7 K.
Evo nekoliko zapažanja po tom "dokazu" ili "jeki prvog praskai"
- ako je širenje usporedba s dizanjem tjesta onda se bliže galaksije udaljavaju daleko ispod brzine svijetlost pa se brzina udaljavanja ustvari pribraja. Uključi li se i početna inflacija, a kako kažu i sadašnja inflacija svejedno je potrebno više vremena od vremena potrebnog mikrovalovima iz "jeke", ako i jesu "krajnji rubovi" na razini brzine svijetlosti.
- sadašnje tumačenje Dopplerovog efekta po analizi el.mag.zračenja ili spektroskopija iz dubokog svemira, ne uvažava mogučnost drugačijeg načina promjene kvalitete zračenja izražene kao crveni pomak. Ta druga mogučnost je da je sve na svijetu podložno promjeni iliti sve stvari i pojave (materija i energija) su UNUTAR VREMENA ili vrijeme ih i čini promjenjivim i to u smjeru njihove promjene sukladne entropiji ili 2. zakonu termodinamike a koja promjena je po nuždi .....itd.
- da je nastankom (nakon prvog praska) nastalo i prostor i vrijeme, a što je bilo prije toga? Isto pitanje je i kad se spominje kreakcionistički pristup iliti pitanje ....tko je stvorio Boga. U oba slučaja : vrijeme (i prostor) su atributi, oni su posljedica a ne uzrok, umjesto ono jedino što mogu biti - APSOLUTI.
- da, ukoliko je svemir ravan (ili otvoren) neče biti faze stezanja, pa je svemir JEDNOM stvoren i teče ka smrti u beskrajnom prostoru. Jer, u suprotnom svemir bi oscilirao iz faze širenja u fazu stezanja, te bi današnje stanje svemira bila tek jedna faza u vječnom vremenu.
- zbog predhodnog razloga, beskonačnog prostora, rađaju se nove teorije o bezbroj svemira različitih dimenzija? Sve kako bi se vječno vrijeme ili beskonačan prostor ograničili na konačnost.

Ima još, no ostavljam i drugima da nešto kažu

Ne shvaČam smisao ovo threada... Šta hoČeš s tim reČi? Ima ovdje i ponešto krivih stvari, pa Ču iČi redom...:rolleyes:

Kako znaš da bi današnji svemir bio samo jedna faza u toj oscilaciji?:confused:

Sam si sebi kontradiktoran, a vidim da ne shvaČaš još uvijek koji je smisao Big banga... Pojednostavljeno, Big bang je početak vremena i prostora... Kako Če nešto biti prije ako je tad nastalo vrijeme? :ne zna:
STR je dokazala da vrijeme nije apsolutno, ne znam što ti hoČeš ovdje reČi...

I šta sad ako se rađaju nove teorije??? :confused:

Vanjski dijelovi svemira se udaljavaju i brže od svjetlosti... I šta s tim hoČeš reČi? :confused:

žalosna sova
26.12.2008., 13:24
:misli:Prije ustanovimo što je vrijeme. Pa onda da vidimo je li vrijeme, zajedno sa materijom, prostorom i energijom postojalo prije big benga. A bilo je ništa prostora, ništa vremena, puno materije i puno energije. Dakle, mislim da su vrijeme i prostor nastali od materije i energije. :misli: :zubo:

Endimion17
26.12.2008., 14:10
Evo našao sam stariju temu, znao sam da je tu negdje. Carry on! :)

goridjan
27.12.2008., 23:25
Ne shvaČam smisao ovo threada... Šta hoČeš s tim reČi? Ima ovdje i ponešto krivih stvari, pa Ču iČi redom...:rolleyes:

Kako znaš da bi današnji svemir bio samo jedna faza u toj oscilaciji?:confused:

Sam si sebi kontradiktoran, a vidim da ne shvaČaš još uvijek koji je smisao Big banga... Pojednostavljeno, Big bang je početak vremena i prostora... Kako Če nešto biti prije ako je tad nastalo vrijeme? :ne zna:
STR je dokazala da vrijeme nije apsolutno, ne znam što ti hoČeš ovdje reČi...

I šta sad ako se rađaju nove teorije??? :confused:

Vanjski dijelovi svemira se udaljavaju i brže od svjetlosti... I šta s tim hoČeš reČi? :confused:

da kod čitanja razmišljaš o smislu teksta a manje o gramatici, bilo bi ti puno jasnije.
Ako ja velim da su vrijeme (i prostor) apsoluti u što VJERUJE velika večina ljudi, onda je izlišno vjerovanje u teoriju Big bang. Kako velika večina fizičara i večina znanstvenika vjeruje u tu teoriju, ovaj forum je upravo i smišljen zato da ima i drugačijih mišljenja!
Ti zastupaš jedno mišljenje (to nije mišljenje nego vjerovanje) i meni prebacuješ za postavljena pitanja o zaključcima, koje ja OPRAVDANO dovodim u pitanje? Što više, tražiš od mene dokaze za tvoje VJEROVANJE.
Koliko je meni poznato l/t = c, gdje je l = dužina puta, t = vrijeme a c = brzina. Klasična fizika kažeda je brzina pređeni put u jedinici vremena. Dokazana OTR s kojom se slažem, jest koncenzus iliti dogovor da je c = konstanta ili c = brzina kretanja el.mag.valova, kratko brzina svjetlosti = c.
Ako si se dogovorio da je c (brzina) konstantna, jasno da če vrijeme dilatitrati, elementarna jednadžba.

Umjesto da se pitaš od kud mi ta i takva pitanja, ti postupaš kao da je znanost već sve to rješila, a ja budala to neznam?

goridjan
28.12.2008., 08:15
Evo našao sam stariju temu, znao sam da je tu negdje. Carry on! :)

hvala.
sretni i ugodni blagdani.

MathUniverse
28.12.2008., 11:18
da kod čitanja razmišljaš o smislu teksta a manje o gramatici, bilo bi ti puno jasnije.
Ako ja velim da su vrijeme (i prostor) apsoluti u što VJERUJE velika večina ljudi, onda je izlišno vjerovanje u teoriju Big bang. Kako velika večina fizičara i večina znanstvenika vjeruje u tu teoriju, ovaj forum je upravo i smišljen zato da ima i drugačijih mišljenja!
Ti zastupaš jedno mišljenje (to nije mišljenje nego vjerovanje) i meni prebacuješ za postavljena pitanja o zaključcima, koje ja OPRAVDANO dovodim u pitanje? Što više, tražiš od mene dokaze za tvoje VJEROVANJE.
Koliko je meni poznato l/t = c, gdje je l = dužina puta, t = vrijeme a c = brzina. Klasična fizika kažeda je brzina pređeni put u jedinici vremena. Dokazana OTR s kojom se slažem, jest koncenzus iliti dogovor da je c = konstanta ili c = brzina kretanja el.mag.valova, kratko brzina svjetlosti = c.
Ako si se dogovorio da je c (brzina) konstantna, jasno da če vrijeme dilatitrati, elementarna jednadžba.

Umjesto da se pitaš od kud mi ta i takva pitanja, ti postupaš kao da je znanost već sve to rješila, a ja budala to neznam?

Ljudi vjeruju da su vrijeme i prostor jer im je teško razmišljati na drugi (Einsteinov) način. Da je taj način razmišljanja tako jednostavan, ne bi taj genije bio potreban da objasni da su prostor i vrijeme relativni... :ne zna:

Točno, treba imati više različitih mišljenja, ali, ti trebaš imati dokaze da je tvoje mišljenje više opravdano od Einsteinovog... To tvoje OPRAVDANO dovođenje u pitanje nisam baš iščitao iz početnog posta...:ne zna:

Brzina el. magnetskih valova nije uzeta bezveze kao konstanta. Svi se el. magnetski valovi gibaju tom brzinom, ne razumijem šta hoćeš opovrgnuti ovdje... :ne zna:

Znanost je to do određene granice riješila, a ti u tom području do određene granice tražiš greške... :ne zna:

goridjan
28.12.2008., 15:13
Ljudi vjeruju da su vrijeme i prostor jer im je teško razmišljati na drugi (Einsteinov) način. Da je taj način razmišljanja tako jednostavan, ne bi taj genije bio potreban da objasni da su prostor i vrijeme relativni... :ne zna:

Točno, treba imati više različitih mišljenja, ali, ti trebaš imati dokaze da je tvoje mišljenje više opravdano od Einsteinovog... To tvoje OPRAVDANO dovođenje u pitanje nisam baš iščitao iz početnog posta...:ne zna:

Brzina el. magnetskih valova nije uzeta bezveze kao konstanta. Svi se el. magnetski valovi gibaju tom brzinom, ne razumijem šta hoćeš opovrgnuti ovdje... :ne zna:

Znanost je to do određene granice riješila, a ti u tom području do određene granice tražiš greške... :ne zna:

Tema je starost svemira, pa kad kažeš da je "teško razmišljati na drugi (Einsteinov) način, treba najprije znati na koji način uključuje takvo mišljenje vrijeme. Vrijeme je četvrta dimenzija?
Ako sad usporediš količinu informacija unutar svega ili što stvari ili pojavi daje atribute u čemu je prostor i vrijeme, prostor je: kvantitet (brojčanost - cjelina, dio - gustoča - itd), dimenzije (forma) i lokacija (potencijalni prostorni odnosi među stvarima). vrijeme pak, tek je jedna od dimenzija?
Vidiš razlike ja stavljam vrijeme u ravnopravan odnos s prostorom.
Dakako da "PRIHVAČAM" da su prostor i vrijeme relativni, jer u suprotnom nebi mogli komunicirati. Iz pozicije postoječeg znanja (graničnog) upravo zbog takve pozicije znanja o vremenu, dalo se alatu, što je matematika, mogučnost stvaranja teorije struna, na koncu koje je M-teorija. Izvor tog, upravo je u shvačanju različitosti stvari (stvari su materija i energija i drugo što još neznamo) a iz njih i sila. Ujedinjenje sila.
Vrijeme je u najkračem rečeno promjena. A promjena je usporedba najmanje DVA prostorna presjeka iste stvari ili najmanje dva prostorna presjeka najmanje dvije stvari. Izraz same promjene su rečeni prostorni atibuti kvantitet, dimenzije i lokacija. Ova promjena ima samo jedan smjer - entropije! ili vremenski tok po 2. zakonu termodinamike. Mjera te promjene je standardizirano vrijeme. Da krenem od tromosti i ubrzanja (odakle je krenuo i Einstein), očito je kretanje povezano s silama a ove s PROSTORNOM PROMJENOM iliti vremenom, njegovim PROTOKOM. No, tu je rječ samo o linearnom kretanju ili kad nešto napušta nešto ili žrači oš energiju oš materiju. Što je s rotacijom ili potencijalnom silom ili energijom ili materijom.
Dalje, ako je vremenski tok po entropiji, onda je to ujedno i smjer nužnosti ili prelaza kvalitete u kvantitet ili širenje svemira. I kako je to uopče nastao život i k tom imamo i svijest ako nije taj tok i od kvantitetu ka kvalitetu ili tok po slučaju (vidi malo kako razmišlja Paar).
Sva ta pitanja ne da su nepoznanice, nego kako vidiš, uopče ih se OTR niti ne dotiče.
Pa, da neznam neke odgovore na ta pitanja nebi mogao niti raspravljati o OTR. Odatle moje PRAVO na drugačije mišljenje. Nadogradnja je napredak a
prvo u toj nadogradnji je ispitati uzrok pomaka u crveno, jer ja SUMLJAM u ispravnost današnje zaključke o toj informaciji.