PDA

View Full Version : cuvanje sira


okarmmarko
20.05.2010., 12:28
dobio sam na poklon 2 ogromna paska sira, cca 4 kg/komad... e sad.. posto se nece odmah pojesti zanima me kako ga je najbolje "skladistiti"? da ga drzim u spajzi (cca 18°) frizideru, ili da ga podjelim na komade, vakumiram, pa u skrinju na zamrzavanje? na sirevima pise da im je rok trajnja jos 8 mjeseci...

brundo
20.05.2010., 12:52
Ako su stvarno teški oko 4 kg, to nije iz standardnog kalupa, a u ovo doba znači da su vrlo mladi. Namaži ih dobro maslinovim uljem i zamotaj u prijanjajuću najlon foliju u nekoliko slojeva da ti ne probija masnoća i miris. Ostavi ga na temperaturi do 18C, poželjno je i niže u mraku. Sir će ti nastaviti sazrijevati i postići zrelost oko Božića. Ja sam tako čuvao sir i do dvije godine, kada bi dobio pravi zreli paški sir. ZA moj ukus ništa manje od 10 mjeseci zrenja za paški sir, optimalno 12-18mjeseci. Tek tada paški sir postaje bitno drugačiji od ostalih sireva i prepoznatljiv po specifičnom ukusu.
Ako ga raskomadaš i zamrzneš zaustaviti ćeš fermentaciju na ovom stupnju, a sir će ti se mrviti i lomiti kad ga odmrzneš, ne bi ti preporučio iz osobnog iskustva. Meni se najlon prijanjajuća folija pokazala najboljom.

mujsapujsa
21.05.2010., 00:52
dobio sam na poklon 2 ogromna paska sira, cca 4 kg/komad... e sad.. posto se nece odmah pojesti zanima me kako ga je najbolje "skladistiti"? da ga drzim u spajzi (cca 18°) frizideru, ili da ga podjelim na komade, vakumiram, pa u skrinju na zamrzavanje? na sirevima pise da im je rok trajnja jos 8 mjeseci...

ako ti je problem skladištenje ja ću ti ih udomit
sa zadovoljstvom

extreme
21.05.2010., 08:05
evo, mene zanima kako najbolje da čuvam sir parmezan..
često u Italiji kupim veće količine, dosta brzo se pojede, al svejedno me brine kako da ih najbolje čuvam dok nisu pojedeni?
zamrzivač, frižider? kako??

Halo Effect
08.06.2010., 09:01
Sir je dobro namazat uljem, pa ga zamotati u kuhinjsku krpu ili gazu. Tada namazati još jednom. Držati na tamnom i hladnom mjestu, i često okretati. U krpi sir može "disati".

Druga je solucija potopiti cijeli sir ulje, tj. staviti ga u posudu za uljenje i nadoliti ulja dok ne prekrije sir. Traje dugo.

Treća je izrezati sir na velike trokute (recimo 8 ili 12) te ih zajedno (u obliku narezanog koluta) staviti u posudu i ponoviti sve kao pod 2. Traje kraće.

Četvrta je izrezati sir na male komadiće (kocke ili kockice) i zaliti uljem.


U ulje se mogu dodavati i mirodije po ukusu (npr. ljuta paprika, aromatične trave, ružmarin i sl...). Osim što ovakav sir može dugo trajati, sazrije i poprimi izvanredan okus. Prije konzumacije je dovoljno izvaditi komade iz ulja (vilicom), ostaviti da se ocijedi i narezati na kriške. I onda još malo pršuta i kriška domaćeg kruha....mmmmmmmmmm

http://www.coolinarika.com/recept/sir-iz-ulja

http://www.coolinarika.com/recept/743654

Sharon Boots
08.06.2010., 14:24
evo, mene zanima kako najbolje da čuvam sir parmezan..
često u Italiji kupim veće količine, dosta brzo se pojede, al svejedno me brine kako da ih najbolje čuvam dok nisu pojedeni?
zamrzivač, frižider? kako??

i ja sam uvijek imala problem sa parmezanom. stavljala ga u prozirnu foliju, zamrzavala, svašta... i nikad nije ok.
onda sam na internetu našla da ga treba staviti u plastičnu posudicu tipa tupperware sa par zrna riže, zatvoriti i staviti u frižider. eno ga tamo od božića, povremeno odrežem po komad, savršen je kao prvog dana... :mig:

Halo Effect
08.06.2010., 23:16
i ja sam uvijek imala problem sa parmezanom. stavljala ga u prozirnu foliju, zamrzavala, svašta... i nikad nije ok.
onda sam na internetu našla da ga treba staviti u plastičnu posudicu tipa tupperware sa par zrna riže, zatvoriti i staviti u frižider. eno ga tamo od božića, povremeno odrežem po komad, savršen je kao prvog dana... :mig:

Krivo!
Da si ga u ulje stavila bio bi ne savršen kao prvog dana nego još bolji.

coco zoe
09.06.2010., 01:38
Meni se trokutić parmezana kaj mi je buraz donio iz ita držao sasvim dobro o običnoj plastičnoj vrećki u frižideru jedno 2 mj, dok nije izriban do zadnje mrve. Obične sireve, kad načnem, držim u taperveru i dugo su friški. Sad u frižideru imam još četvrtinu dimljenog domaćeg kravljeg kupljenog prije tri tjedna u rakovici kad smo se vraćali s mora. Stoji isto u plastičnoj vreći zamotan u kuhinjski papir i jednom-dvaput tjedno mu mijenjam pelenu. Sve je bolji i bolji...

Laura Scott
21.06.2010., 13:19
Četvrta je izrezati sir na male komadiće (kocke ili kockice) i zaliti uljem.
U ulje se mogu dodavati i mirodije po ukusu (npr. ljuta paprika, aromatične trave, ružmarin i sl...). Osim što ovakav sir može dugo trajati, sazrije i poprimi izvanredan okus.

Molim te, mozes li mi malo preciznije kazati koliko dugo je to "dugo"?! Radila mi je mama prosle godine ovcji sir u ulju (dobila je domaci ovcji sir, bio je za prste polizati :cerek:). Izrezala ga je na kockice velicine kocke secera, stavila u staklenku i prelila domacim maslinovim ulje. Nikakve mirodije nije dodavala. Ove godine sam sir otvorila po prvi put (misleci da moze trajati godinama :bonk:) i sir se "uzgao" :eek: Uskladistila sam ga na policu regala u ostavi, hocu reci sobna temeperatura, mrak. Gdje se greska dogodila? :ne zna:

Dlapek
21.06.2010., 13:24
evo, mene zanima kako najbolje da čuvam sir parmezan..
često u Italiji kupim veće količine, dosta brzo se pojede, al svejedno me brine kako da ih najbolje čuvam dok nisu pojedeni?
zamrzivač, frižider? kako??

Mi isto kupujemo one velike hrgetine za ribanje.Držim ga u škarniclu pa u poklopljenoj zdjeli.Do zadnje mrvice je dobar.

Halo Effect
21.06.2010., 15:53
Molim te, mozes li mi malo preciznije kazati koliko dugo je to "dugo"?! Radila mi je mama prosle godine ovcji sir u ulju (dobila je domaci ovcji sir, bio je za prste polizati :cerek:). Izrezala ga je na kockice velicine kocke secera, stavila u staklenku i prelila domacim maslinovim ulje. Nikakve mirodije nije dodavala. Ove godine sam sir otvorila po prvi put (misleci da moze trajati godinama :bonk:) i sir se "uzgao" :eek: Uskladistila sam ga na policu regala u ostavi, hocu reci sobna temeperatura, mrak. Gdje se greska dogodila? :ne zna:

Očito se ulje užgalo. Sir sam po sebi i bez ulja i ičega može jako dugo trajati. U ulje se stavlja ne da mu produži život već da mu sprijeći isušivanje, a posljedica uljenja je i poboljšanje okusa.
Dakle sigurno je da se ulje užgalo (oksidiralo u dodiru sa zrakom). Ne znam kako bi to prevenirala osim da dok se to radi treba što manju površinu ulja izložiti zraku (što uže grlo posude u kojoj je ulje).

extreme
21.06.2010., 17:17
Mi isto kupujemo one velike hrgetine za ribanje.Držim ga u škarniclu pa u poklopljenoj zdjeli.Do zadnje mrvice je dobar.

fala :D
baš sam nekidan donijela nove velike količine :s

Halo Effect
21.06.2010., 23:39
Molim te, mozes li mi malo preciznije kazati koliko dugo je to "dugo"?! Radila mi je mama prosle godine ovcji sir u ulju (dobila je domaci ovcji sir, bio je za prste polizati :cerek:). Izrezala ga je na kockice velicine kocke secera, stavila u staklenku i prelila domacim maslinovim ulje. Nikakve mirodije nije dodavala. Ove godine sam sir otvorila po prvi put (misleci da moze trajati godinama :bonk:) i sir se "uzgao" :eek: Uskladistila sam ga na policu regala u ostavi, hocu reci sobna temeperatura, mrak. Gdje se greska dogodila? :ne zna:

Tek sam naknadno vidio da se radi o maslinovom ulju...ono je prejako (i preskupo) za to. Obično sojino ili suncokretovo, biljno je sasvim dobro. Možeš malo pomiješati po želji. Ako ti je to bilo domaće ulje možda je bilo staro i blago užeglo već kada si ga nalila u sir ali nisi primjetila. Samo ti koristi kupovno biljno ulje i nema straha :D

Laura Scott
22.06.2010., 09:29
Mora biti da smo kod ulja pogrijesile. Sir smo papale dok smo sjeckale, bio je odlican :( Pokusamo ponovno, hvala :top:

Dlapek
22.06.2010., 17:39
Očito se ulje užgalo. Sir sam po sebi i bez ulja i ičega može jako dugo trajati. U ulje se stavlja ne da mu produži život već da mu sprijeći isušivanje, a posljedica uljenja je i poboljšanje okusa.
Dakle sigurno je da se ulje užgalo (oksidiralo u dodiru sa zrakom). Ne znam kako bi to prevenirala osim da dok se to radi treba što manju površinu ulja izložiti zraku (što uže grlo posude u kojoj je ulje).

Pa ne znam baš...
Ja uvijek imam staklenku sira u maslinovu ulju i nikad se nije pokvarilo.Dodam papričice,malo ružmarina...
Staklenka se zatvara onim mehanizmom s kopčom.
Držim na tamnom mjestu,malo hladnijem - špajza.
Na lokaciji na kojoj nemam takvu špajzu staklenku držim u frižideru.Mjesecima.

Laura Scott
22.06.2010., 18:56
Cini mi se da smo mi na vise mjesta pogrijesile :bonk:

- koristile smo domace maslinovo ulje koje je ocito bilo prejako :( Sada znamo da je dovoljno dobro i biljno ili suncokretovo, tj. "obicno" kupovno ulje :D
- koristile smo i staklenku s "obicnim" poklopcem. Pod obicnim mislim na limeni poklopac koji se lijevo-desno otvara, tj. zatvara. Moguce da je zrak ulazio u staklenku i da je to izazvalo oksidiranje :( Ubuduce, samo vakum posude :top:
- nismo prikladno uskladistile :( Sir je bio u spremi koja je tik do kuhinje :rolleyes: Bolje bi bilo da smo drzale u frizideru ili u podrumu. :mig:

Kazu da se "prvi macici bacaju u more", tako je i nas sir zavrsio u smecu :( Jos jedna naucena lekcija :top: Hvala svima!

judolino
22.06.2010., 19:23
Ja noćas neću moći zaspati od zavisti... :klopa:

Halo Effect
22.06.2010., 23:41
Pa ne znam baš...
Ja uvijek imam staklenku sira u maslinovu ulju i nikad se nije pokvarilo.Dodam papričice,malo ružmarina...
Staklenka se zatvara onim mehanizmom s kopčom.
Držim na tamnom mjestu,malo hladnijem - špajza.
Na lokaciji na kojoj nemam takvu špajzu staklenku držim u frižideru.Mjesecima.

Ma nije se pokvailo zato što je ulje maslinovo već je ulje možda već bilo staro i blago užegnuto, ali ona to nije primjećivala. Mnogi ljudi misle da maslinovo ulje mora biti "žestoko". Al to su ionako samo špekulacije...