PDA

View Full Version : Sud i dovedbeni nalog


dopeFree
30.05.2010., 23:26
Pozdrav! Nalazim se u jednoj vrlo delikatnoj situaciji, nebi isao u detalje ali zanima me koji proces nakon privodenja zbog tucnjave i nanosenja teskih tjelesnih ozljeda + pijanstvo u 3 ujutro.

Znaci cisto me zanima sljed dogadaja. Odlazak u stanicu, cekanje sudca.... bla, bla.... i koliko to sve od prilike moze trajati

Ako itko ima iskustva puno bi mi pomogli jer mi je ovo stvarno vazno.

thumb
31.05.2010., 00:00
odlazak na triježnjenje, mogućnost pendrekanja, ako je službenoj osobi to napravio sigurno će dobiti po lampi, uvijek postoji dežurni sudac ali vjerojatno za takvu kretenčinu mu se neće ništa dati raditi.

Pijančevanje NIJE olakotna okolnost kod nanošenja teških tjelesnih ozljeda, moguće da će mu biti i suđeno za pokušaj ubojstva (ako je zbilja teško ozljeđen oštečenik), 30 dana pritvora da ne bi utjecao na sudionike, ugl. hrpa sranja mu se piše..

prošo to.. nikad više..

dopeFree
31.05.2010., 00:34
Dali je moguce da cijeli taj proces traje od 3-4 ujutro pa sve do 2 popodne?
Znaci zanima me iskljhucivo sto se sve dogada za vrijeme procesuiranja. Sto ce biti poslje, nije mi nimalo bitno

toni_os
31.05.2010., 01:12
moguće je da te samo zbog pijanstva drže 12 sati dok se kao neotrjezniš.. znači ako te uhite u 3 ujutro.. možeš bit pušten kući tek u 3 popodne ako se njima to prohtije... tak je moj lega prije par mjeseci..
isto tučnjava i pijanstvo, ali bez težih tjelesnih ozljeda.. rekli su da će dobiti prijavu za kršenje javnog reda i mira i bili su u zatvoru 12 sati kao što sam ti gore napisao. nikakvih ozbiljnijih posljedica nije bilo.

sivkić
31.05.2010., 06:54
Razlozi uhićenja i postupanje s uhićenikom

Članak 145.
(1) Policija može uhititi osobu zatečenu u činjenju prekršaja za koju postoje razlozi za zadržavanje te je bez odgode dovesti sucu.

) Iznimno, policija može zadržati osobu iz stavka 1. ovoga članka najdulje 12 sati ako je to potrebno radi utvrđivanja istovjetnosti, ako ta osoba nema prebivalište ili boravište na području gdje je prekršaj počinjen, a postoji osnovana sumnja da će pokušati bijeg te ako ta osoba, unatoč upozorenju, nastavi činjenjem prekršaja ili ga pokuša ponoviti ili postoji opravdana bojazan da će nastaviti s činjenjem prekršaja. Do isteka toga roka moraju tu osobu predati sucu.

zadržan si po zakonu i sad čekaš da te pozove prekršajni sud zbog tuče i općinski sud zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Pokretanje kaznenog postupka
Članak 8.
(1) Kazneni postupak za kaznena djela pokreće Državno odvjetništvo u interesu Republike Hrvatske i svih njezinih građana.

Teška tjelesna ozljeda
Članak 99.
(1) Tko drugoga teško tjelesno ozlijedi ili mu teško naruši zdravlje,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.
(2) Tko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu naruši zdravlje tako teško da je zbog toga doveden u opasnost život ozljeđenog ili je uništen, ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegova tijela ili koji važan organ, ili je poruzročena trajna nesposobnost za rad ozljeđenog, ili trajno i teško narušenje njegova zdravlja ili trajna iznakaženost,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.
(3) Ako je ozlijeđeni umro zbog teške tjelesne ozljede,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(4) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka počinitelj će se kazniti.

Član 13.
Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

dopeFree
31.05.2010., 10:54
Hvala na odgovorima. To me zanimalo

zodax
08.03.2011., 13:33
Molim Vas, poštovani forumaši , da me uputite u proceduru. Malo ću živopisno opisati događaj koji se zbio a Vas bi molio da to ubacite u pravnu proceduru.
Dakle, kao optuženik sam imao zakazano ročište na koje sam zakasnio 15 minuta iz razloga što se cesta kojom sam putovao na sud bila zatvorena o čemu nisam imao spoznaje.
Nakon kašnjenja od 15 minuta ulazim u sudnicu i iznosim sucu razlog zbog kojeg sam kasnije.
Sudac je zakazao slijedeće ročište i izdao nalog za privođenje i o tome me obavjestio. Ponovo sam naveo razlog nedolaska na vrijeme na što mi je odgovoreno da to nije relevantno,na što sam izjavio sucu da se možemo flip flopati cijeli dan s razlogom te ponovio da mi je žao ali da stvarno na navedeno nisam mogao utjecati niti imao spoznaja o istome.
Sudac mi je na to odgovorio da bi baš ostavio na snazi nalog za privođenje zbog mog flip flopanja kako sam se ja izrazio.
Uručen mi je poziv optuženiku koji sam potpisao, zaprimio.
Zanima me kako mogu saznati da li je nalog još na snazi kako bih, ukoliko to jest slučaj, izbjegao pojavu policajaca na kućnom pragu tj. postoji li mogućnost da se taj nalog ako postoji, povuče?
Hvala unaprijed.

Jumfer111
08.03.2011., 16:29
Odeš u bilo koju postaju na području RH, daš osobnu iskaznicu i ako postoji nalog za dovođenje ostaješ tamo dok te ne preprate na sud, ako ne ideš dalje svojim poslom:top:

zodax
08.03.2011., 17:37
Odeš u bilo koju postaju na području RH, daš osobnu iskaznicu i ako postoji nalog za dovođenje ostaješ tamo dok te ne preprate na sud, ako ne ideš dalje svojim poslom:top:

Super. Samo što sam ja na ročištu bio, sa zakašnjenjem je li? I zbog mog izraza ( flip flopanje ) izjavio je da bi baš pustio nalog na snazi.
Što mi i nije neki bed ali da mi dijete ne plaše doma. Nije mi jasno da se njemu digne, bez obzira što sam bio, bez obzira što sam se ispričao.

Je li ti to meni kažeš da odem na policiju? Da mogu tamo dobiti informaciju - da li je nalog na snazi ili ne?

Hvala na odgovoru, btw.

drot13
08.03.2011., 20:57
Ovo što ti je čovjek opisao se odnosi na potragu, što je malo teža mjera. O nalogu ti neće reći ništa, budući da ne smijemo davati takve informacije do trenutka privođenja. Problem je u tome što apsolutno moramo postupiti po nalogu suda, tako da nema mjesta dogovoru. Moj savjet ti je da večer prije ročišta nazoveš svoju postaju (gdje stanuješ) i kažeš da misliš da je sud izdao nalog o dovođenju, te da ćeš se ujutro sam javiti u postaju kako bi te prepratili na sud. To bi trebalo biti u 6 sati. U svakom drugom slučaju ti moramo ići na adresu. A možda i naletiš na nekoga tko će preuzeti odgovornost za tvoje javljanje i reći ti da se ujutro javiš direktno na sud. Uglavnom, prije tog dana ti neće ništa htjeti reći.:top:

zodax
08.03.2011., 22:10
Puno hvala.

zuba
09.03.2011., 08:16
...
Sudac je zakazao slijedeće ročište i izdao nalog za privođenje i o tome me obavjestio. ...

Sudac mi je na to odgovorio da bi baš ostavio na snazi nalog za privođenje ....

Uručen mi je poziv optuženiku koji sam potpisao, zaprimio.
.....


po ovome što si rekao, nema naloga za tvoje dovođenje..
pristupio si (iako sa zakašnjenjem), ročište se već odgodilo, potpisao si poziv za slijedeće - time će dostava za tebe idući puta biti uredna..

u suprotnom bi nalog za tvoje dovođenje (pored uredno uručenog ti poziva!) bilo sankcioniranje tvoga prethodnog kašnjenja što nije svrha dovođenja, tako da ne brineš.. (odazovi se i svakako kreni ranije na iduće ročište :mig: )

Dovođenje
Članak 129.

(1) Sud će izdati dovedbeni nalog ako uredno pozvani okrivljenik ne dođe a svoj izostanak ne opravda, ili ako se nije mogla obaviti uredna dostava poziva a iz okolnosti očito proizlazi da okrivljenik izbjegava primiti poziv ili odazvati se na uredno primljeni poziv. Ako sud ocijeni da postoje uvjeti za vođenje postupka i donošenje presude i bez ispitivanja okrivljenika, dovedbeni nalog se ne mora izdati.
....
itd.itd.

zdenka27
30.05.2011., 11:13
12 sati?
znam slučaj gdje je osoba bila zadžana u policijskoj postaji 18 sati prije nego je odvedena sucu ( a bilo je riječ o prekršaju ).

drot13
30.05.2011., 15:53
12 sati se može trijezniti, a ako je uhićen, može ga se držati 24 sata. To su donekle odvojene stvari.:top:

miroslav12
31.05.2011., 12:11
12 + 24 ili je trežnjenje uključeno u ona 24 sata?

drot13
01.06.2011., 15:26
Ukupno 24 (uljučeno).:top:

dymatize
20.11.2011., 20:31
Da li je moguće napustiti zemlju ukoliko je izdan dovedbeni nalog. Dovedbeni nalog je izdan za svjedoka zbog neodazivanja na prekršajni postupak ( remečenje javnog reda i mira ) .... Promjenio sam adresu i nisam prijavio u policiju. Pozivi su stizali na staru adresu i sad je izdan dovedbeni nalog a da ja uopće nisam znao da se uopće vodi postupak. U svakom slučaju kad sam saznao prijavio sam novu adresu sudu . sada me zanima dakle pitanje sa početka a to je dali je dovedbeni nalog još uvijek na snazi i dali ima šanse da stvaraju probleme na granici tj da me zbog toga nepuste vani na 2 dana. Poslovno putujem u Austriju pa nebi bilo baš zgodno jelte :kava:

drot13
20.11.2011., 21:04
Samo zbog dovedbenog naloga ti neće braniti da izađeš, ali ako je sud u međuvremenu raspisao i potragu, mogao bi imati stvarnih problema. Najbolje da nzoveš sud i pitaš tog konkretnog suca/sutkinju.:top:

dymatize
20.11.2011., 21:42
Samo zbog dovedbenog naloga ti neće braniti da izađeš, ali ako je sud u međuvremenu raspisao i potragu, mogao bi imati stvarnih problema. Najbolje da nzoveš sud i pitaš tog konkretnog suca/sutkinju.:top:

Da je raspirana potraga vjerojatno bi mi već bili na poslu budući da sam uredno prijavljen. Barem se nadam :D. Tnx za pomoć :top:

sivkić
21.11.2011., 09:03
Ne bi ti dolazili na posao nego te se čeka da te netko zaustavi i kontrolira i izvrši provjeru da li je objavljena potraga.Riješi sam sa sudom.

JohnDoe-25
21.11.2011., 09:20
Kolika je vjerojatnost da se tako nekoga uhvati i nađe? Znači, policija će radije čekati da naleti na nekoga koga traži nego ići tamo gdje bi mogao biti?

voorn7
21.11.2011., 10:14
Da li je moguće napustiti zemlju ukoliko je izdan dovedbeni nalog. Dovedbeni nalog je izdan za svjedoka zbog neodazivanja na prekršajni postupak ( remečenje javnog reda i mira ) .... Promjenio sam adresu i nisam prijavio u policiju. Pozivi su stizali na staru adresu i sad je izdan dovedbeni nalog a da ja uopće nisam znao da se uopće vodi postupak. U svakom slučaju kad sam saznao prijavio sam novu adresu sudu . sada me zanima dakle pitanje sa početka a to je dali je dovedbeni nalog još uvijek na snazi i dali ima šanse da stvaraju probleme na granici tj da me zbog toga nepuste vani na 2 dana. Poslovno putujem u Austriju pa nebi bilo baš zgodno jelte :kava:

brijem da neces imati problema na grani, sumnjam da nam je murja tak dobro organizirana sto se tice dovedbenih. toga ima puno. vrlo je razlicito od potjernice.

ali bi mogao dobiti novcanu kaznu:)

a ne kuzim zakaj se jednostavno ne javis sutkinji ili sucu, kazes kaj je bilo i to je to. mislim, barem na prekrsajcu rade ljudi koji imaju razumijevanja. i jos k tome si svjedok ne okrivljenik:ne zna:

Kolika je vjerojatnost da se tako nekoga uhvati i nađe? Znači, policija će radije čekati da naleti na nekoga koga traži nego ići tamo gdje bi mogao biti?


pa nazalost velika je vjerojatnost jer zivimo u policijskoj drzavi:) za svaku glupost te mogu legitimirati, zaustaviti. tak da u praxi to funkcionira ok:mig:

drot13
21.11.2011., 14:41
Kolika je vjerojatnost da se tako nekoga uhvati i nađe? Znači, policija će radije čekati da naleti na nekoga koga traži nego ići tamo gdje bi mogao biti?

Neće, policija će ići i na kućnu adresu, ali postoji više vrsta potraga. Jedna se zove „priopćiti adresu“ i sud ju može zatražiti npr. samo s napomenom da se utvrdi adresa, ali se potraga ne ukida dok se osobno ne javiš na sud. U praksi, mi dođemo na tvoju adresu, zateknemo te i utvrdimo da tamo stvarno i stanuješ, a o tome dopisom obavijestimo sud. Tebe istovremeno uputimo da se sam javiš (ili ti dao poziv, kako-kad). Ako je radno vrijeme suda, dok te držimo nazovemo suca da vidimo treba li te odmah i dovesti, što se u pravilu ne radi. I tako sud zaprimi dopis, zna gdje stanuješ i na tu adresu ti pošalje poziv, ali ne ukida potragu dok se ti osobno ne javiš (ili nazoveš s dobrim izgovorom). I ti slučajno ili namjerno propustiš neki takav poziv, policija te više puta zatekne na raznim mjestima, ne dovede te i ti se ne javiš, i sud izgubi živce, pa „podeblja“potragu na neku težu (koja uključuje dovođenje) ili jednostavno kaže da te odmah dovedemo jednom kada ga nazovemo da smo te negdje zatekli. Uglavnom, od jednostavne situacije nastane teža.:top:

Inače, rijetko odlazimo na radna mjesta, baš kako ne bi ljudima stvarali dodatne neugodnosti. Naravno, ako je riječ o staroj mušteriji ili nečem ozbiljnijem, kriteriji opadaju.:top:


… pa nazalost velika je vjerojatnost jer zivimo u policijskoj drzavi…

Pa da živimo u policijskoj državi, valjda bi ti došli doma, razvalili vrata i odmah te odveli sucu (ili te dočekali u kući kad se vratiš), bez ikakvih papira i odugovlačenja, zar ne?:confused:

dymatize
21.11.2011., 16:54
a ne kuzim zakaj se jednostavno ne javis sutkinji ili sucu, kazes kaj je bilo i to je to. mislim, barem na prekrsajcu rade ljudi koji imaju razumijevanja. i jos k tome si svjedok ne okrivljenik:ne zna:Javio sam se. Prijavio novu adresu. Rekli su mi da čekam sljedeći poziv sa suda :503: . Puno hvala svima na pomoći :D

racija
13.12.2011., 14:02
dobio sam i ja dovedbeni nalog. uglavnom za neku prometnu kaznu sto nisam platio iz 2010... ne znam kad sam ga dobio, nema datuma na njemu, iz II policijske postaje je, jucer sam ga skuzio u sanducicu. mogao je doci u zadnjih tjedan dana mozda... uglavnom pise na njemu 2000 kuna, 7 dana zatvora. zvao sam brojeve telefona, policija me uputila na sud, zena sa suda mi nece dati broj racuna i poziv na broj na koji da uplatim, kaze da moram doci tamo osobno(iako pise da uplatnica moze faksirati ako je placena)... sud radi do 14 sati, ja sam nazvao tek oko 13 i nisam mogao nikako doci s posla tamo do 14 sati, koje su sanse da mi dodju sutra u 5-6 ujutro s rotirkama i "dovedu" me? ili odvedu na tih 7 dana zatvora ili sta? mislim imam sad 2000 kuna sa sobom za svaki slucaj stalno...eh da, pise da se moram javit ODMAH u odjel za izvrsenej preksrajnih sankcija na sudu(to je taj sto radi do 14)

drot13
14.12.2011., 00:42
Dat će ti par dana, a obzirom na doba godine, vjerojatno čak i do iduće godine (tj. prolaska blagdana). Nemaš razloga za sekiranciju i paničnu žurbu, ali ovo je zadnje upozorenje.:top:

racija
14.12.2011., 08:35
evo bio na sudu, platio... sad moram odnijet neki papir u PP crnomerec, ako to ne odnesem?(ne da mi se i moram napravit prekrsaj da bi doso tamo autom)

jos jedna zanimljivost, prekrsaj je iz 2008 i to neki gdje me uslikalo pa kakti nisam dao podatke tko je vozio bla bla... kazna je bila 2000 kuna... sad je 2011, skoro 2012, ja sam opet platio 2000 kuna... dakle 0 kuna zatezne i cini mi se da su negdje nestali nekakvi troskovi suda ili necega, ne sjecam se da sam ikad samo kaznu platio, uvijek su bili neki troskovi necega jos pride, a cini se da su ovdje u tom procesu negdje nestali? ili se to 2008 nije naplacivalo?

drot13
14.12.2011., 09:01
Uvijek su se plaćali troškovi, tako da si iz nekog nepoznatog razloga oslobođen plaćanja. Što se tiče odnošenja papira, možeš im dati i tek kada ti pokucaju na vrata, ako ti ne smeta buđenje u 6 ujutro.:D

racija
14.12.2011., 11:22
to sam si i mislio..

s obzirom na ovo slucajno otpisivanje troskova procesa nekako si kontam da cu pustit svaku kaznu da dodje do dovedbenog naloga jer cini se da se troskovi procesa negdje izgube u birokraciji :)

sivkić
15.12.2011., 07:03
Jedna je evidencija plaćanja kazni i tu te sud traži preko policije, druga je evidencija plaćanja sudskog postupka i tu te sud ne tjera s policijom nego može pokrenut ovrhu što ne može ako je u pitanju kazna.

racija
15.12.2011., 07:25
Jedna je evidencija plaćanja kazni i tu te sud traži preko policije, druga je evidencija plaćanja sudskog postupka i tu te sud ne tjera s policijom nego može pokrenut ovrhu što ne može ako je u pitanju kazna.

aha, ima smisla onda. vjerojatno su sudski troskovi onda u zastari... prekrsaj je iz 2008...

zanimljivo je kako taj dovedbeni nalog je u policiju dosao nekom magijom, a opoziv istoga moram ja osobno odnijet... jer drzava valjda nema usluznu funkciju za ovaj narod, ona smisao sama sebi a mi ju moramo gotivit i ugodit joj..

sivkić
15.12.2011., 07:30
Onaj koji je izdao dovedbeni treba ga i povući.Možeš onaj papir i faxirat u črnomerec.

racija
15.12.2011., 07:36
Onaj koji je izdao dovedbeni treba ga i povući.Možeš onaj papir i faxirat u črnomerec.

dobra ideja, faksirat cu

drot13
15.12.2011., 12:52
... zanimljivo je kako taj dovedbeni nalog je u policiju dosao nekom magijom, a opoziv istoga moram ja osobno odnijet...

Nije došao magijom. Donio ga je teklić. A ti ga možeš i faksnuti kao što ti je napisano, a možeš ga dati i bilo kojoj ophodnji te postaje koju uočiš na terenu.:top:

racija
15.12.2011., 12:54
Nije došao magijom. Donio ga je teklić. A ti ga možeš i faksnuti kao što ti je napisano, a možeš ga dati i bilo kojoj ophodnji te postaje koju uočiš na terenu.:top:

hehe, ovo potonje mi zvuci kao SF... nekako si mislim da policajci nece biti ugodno raspolozeni kad ih pokusam upotrijebiti kao teklice... a s obzirom na moj dosje imaju opravdanje biti vrlo neugodni :)

drot13
15.12.2011., 13:02
Nemoj da te predrasude sputavaju u komunikaciji.:D

Ao ništa drugo, nama nije problem preuzeti nešto takvo za kolegu, a očekujemo i da to kolega napravi za nas.:top:

Katrin
15.12.2011., 13:08
Caskajte na Svastari :mig:

rrrastaman
20.01.2012., 14:54
Može li okrivljenik za kojim je raspisan dovedbeni nalog (jer nije zaprimio poziv na prek. sud, JRM) imati problema pri registraciji vozila? Dakle poziv kojega okrivljenik nije primio (recimo da ga izbjegava primiti) je zbog prekršaja iz područja javnog reda i mira a ne prometni prekršaj.

sivkić
23.01.2012., 07:58
Ne ako produžuješ registraciju jer ne ideš u policiju, a i ako ideš šanse su ti manje od 1% da te uhvate.

rrrastaman
23.01.2012., 10:22
Hvala! ;)


Tema je zatvorena zbog otvaranja nove, skupne (http://www.forum.hr/showthread.php?t=706566). Hvala na razumijevanju.

BigBen
09.09.2013., 12:38
Moram na policiju produziti osobnu jer je skoro istekla a imam dovedbeni i potragu radi neke gluposti koju bi rado otfurao u zastaru (nisam opce kriv al to sad nema veze), hoce mi pravit problem u PU kad dodjem napravit novu osobnu?

JohnDoe-25
09.09.2013., 12:44
Neće li odmah i izvršiti taj nalog?

Mislim da ovi na šalteru znaju takve stvari(ili bi bar trebali znati), koga se traži i za što?

Jedanput sam i ja tako bio, mislim da sam išao odjaviti auto, i odjednom skužim dva policajca kako lagano koračaju do šaltera s osobnima, i stanu pored šaltera, službenica ga kao prozove, on se javi, policajci dođu do njega, kažu mu da pođe s njima i izvedu ga van.

Ne znam kako će ti tjeranje u zastaru pomoći, zastare su relativno duge, ovisno o čemu se radi.

BigBen
09.09.2013., 12:53
ma neka glupost iz JRM. A kaj ak dodjem napravit osobnu popodne kad sud ne radi? onda me ne mogu otpeljat na sud a ne smiju me ni zadrzat.

JohnDoe-25
09.09.2013., 12:56
Ne vidim zašto te ne bi mogli zadržati do radnog vremena suda, odnosno preko noći? Mislim da i šalteri popodne ne rade.

BigBen
09.09.2013., 13:28
a cuo sam da kao ne bi smjeli zadrzavat preko 6 sati. A od ovoga je proslo vec skoro 3 godine pa onda ionak bude otislo u zastaru ako me ne odvedu na sud.

JohnDoe-25
09.09.2013., 13:36
Mislim da sustav nije postavljen tako da policija može odlučiti što je u zastari, a što ne? Također mislim da ako policija nekog traži zbog nečega ne može sama odlučiti da dovedbeni nalog više ne važi.
Čak i da dotjeraš do zastare, mislim da se dovedbeni nalog neće automatski otići u zastaru.

Koliko se ja kontam u sudske postupke(što je zapravo ograničeno, budući da nisam pravnik), tebi će se dogoditi sljedeće: prvi put kad te policija nađe, privesti će te na sud, jer te Sud i traži, tamo će utvrditi zbog čega te traži, a ti se možeš na sudu pozivati na zastaru.

Ovo za 6 sati mislim da nije točno, ako te uhite, mogu te držati i 24. Radije pričekaj Drota, Sivkića ili nekog od forumskih "kontakt policajaca", to je njihovo područje, i moći će te bolje savjetovati.

BigBen
09.09.2013., 13:39
ne znam ni ja kak to ide, zato i pitam ak ima neko da bas zna? samo znam da nije uhidbeni nego dovedbeni s objavom.

drot13
09.09.2013., 13:41
Kao što kaže JD, ako je nalog/potraga na snazi (inače sud prati zastare i šalje obustave), zadržat će te i odvesti na sud. Ako nema tog suca koji te treba, riješit će te dežurni.:top:


P.S.: Inače, kod potraga se zove sud i provjerava da ne bi bila nedostavljena obustava ili neuočena zastara, tako da ne bi smjelo biti zabune.:top:

BigBen
09.09.2013., 13:46
tnx. a ako sud ne radi, kaj onda?

drot13
09.09.2013., 13:51
Onda te se može uhititi (iz više razloga i sumnji) i zadržati do radnog vremena suda (do 24 sata, kao što je već JD objasnio) ili ti se može uručiti poziv da se javiš na sud. Ovo ovisi o puno okolnosti, ali u ovom slučaju, vjerujem da bi prespavao i čekao sud.:ne zna:

BigBen
09.09.2013., 13:54
onda kaj da radim, da se javim na sud prije nego odem napravit osobnu?

drot13
09.09.2013., 13:56
Ja ti tu baš ne mogu biti objektivan, ali da, bolje bi bilo da si to riješiš prije susreta s policijom.:top:

BigBen
09.09.2013., 14:03
tnx!

drot13
09.09.2013., 14:08
No sikiriki.:top:

BigBen
09.09.2013., 19:51
Našao sam ovo na stranicama mup-a:

"DOVOĐENJE
Dovođenje je osiguravanje prisutnosti graana pred državnim tijelima. Policijski službenici
mogu dovoditi građane na osnovi naloga za dovođenje izdanog od strane suda i bez pisanog
naloga ako treba utvrditi identitet osobe ili je za osobom raspisana potraga.
Dovođenje se, u pravilu, poduzima u vremenu od 06.00 do 22.00 sata, a samo iznimno
i izvan ovog vremena.
Policijski službenik dužan je osobu koju dovodi upoznati s razlozima dovoenja (ako
se dovodi na osnovi pisanog naloga, nalog i uručiti), pravu na obavještavanje obitelji ili
drugih osoba, kao i o pravu na branitelja te ju upozoriti da ova prava ne odgađaju dovođenje.
Način dovođenje je sljedeći:
- policijski službenik provjerava identitet osobe koju treba dovesti
- upoznaje je s njezinim pravima
- pregledava osobu i oduzima predmete pogodne za napad ili samoozljeivanje
- uručuje osobi dovedbeni nalog
- poziva je da pođe s njim.
Ako osoba odbija poći dragovoljno, mogu se primijeniti sredstva prisile te se može
vezati osoba koja pruža otpor dovođenju, odnosno pokuša bijeg ili napad na policijskog
službenika ili se opravdano može pretpostaviti da će to učiniti.
Dovođenje maloljetnika poduzima se u pravilu u građanskoj odjeći i službenom vozilu
bez policijskih oznaka.
Dovođenje se poduzima najranije šest sati prije određenog roka za dovođenje, ako se
mora obaviti unutar županije u kojoj je osoba zateena. Kada se dovoenje mora obaviti izvan
županije zatjecanja osobe, dovođenje može trajati najdulje dvadeset četiri sata."
http://www.mup.hr/UserDocsImages/Policija%20i%20gradjani.pdf

nATKA
09.09.2013., 22:58
Postvanje!
Molim za pomoc! U 3 mjesecu sam uplatila u cjelosti dug zbo kojeg sam trebala otici u Remetinec. Zbog nase sporosti administracije, poslala sam Zamolbu Ministarstvu pravosudja u 4 mjesecu, poslala Zalbu sa obnovom postupka u 6 mjesecu, trebala sam danas otici u zatvor na 6 mjeseci. Buduci da ne zivim u Zg nisam otisla. Mene zanima da li ce se raspisati tjeralica sa mnom jer su mi u Zupanijskom sudu rekli da me nemogu poslati u zatvor dok se zalba o obnovi postupka ne rijesi. Da li je to tocno? Hvala!

drot13
10.09.2013., 11:16
... DOVOĐENJE...

Ovo se odnosi na normalne naredbe o dovođenju, najčešće za ugovorena ročišta/rasprave/saslušanja, ali ne i na tjeralice.:top:


... Mene zanima da li ce se raspisati tjeralica sa mnom jer su mi u Zupanijskom sudu rekli da me nemogu poslati u zatvor dok se zalba o obnovi postupka ne rijesi. Da li je to tocno?...

Ako nadležni sud kaže da neće raspisivati tjeralicu, onda neće. Ne isplati ti se previše zamarati time - nazovi sud i provjeri.:top:

BigBen
10.09.2013., 15:33
Ovo se odnosi na normalne naredbe o dovođenju, najčešće za ugovorena ročišta/rasprave/saslušanja, ali ne i na tjeralice.:top:

Da, prekrsajni sud ie raspisao objavu (radi utvrđivanja prebivališta ili boravišta osoba) i dovedbeni nalog radi saslusanja u svojstvu okrivljenika.
Onda mogu produzit osobnu bez da mi prave problem? Obicni prekrsaj je u pitanju, jrm.

drot13
10.09.2013., 15:42
Nemoguće je znati. Možda te zadrže do suda, a možda ti samo uruče poziv i puste doma. Između ove dvije solucije ima još nekoliko različitih "možda".:ne zna:

BigBen
10.09.2013., 15:55
ok, tnx ;)

odurni_gad
11.09.2013., 19:12
Da, prekrsajni sud ie raspisao objavu (radi utvrđivanja prebivališta ili boravišta osoba) i dovedbeni nalog radi saslusanja u svojstvu okrivljenika.
Onda mogu produzit osobnu bez da mi prave problem? Obicni prekrsaj je u pitanju, jrm.

nemoj se zajebavati, tak sam se ja prije par godina pravio pametan kad je parking kazna bila u pitanju, oni zvone, buraz otvori i veli da me nema. pa opet, pa opet. Sve dok me jednom nisu na rutinskoj kontroli zaustavili i nakon provjere pitali "vaša adresa gospodine?". Ja odgovorim, a policajac meni "ne, niste tamo. nekoliko puta smo vas tražili. Imamo dovedbeni nalog , to znači da bih vas sad trebao privesti i ujutro odvesti na Sud." nekako sam ga uspio namoliti i uz časnu pionirsku da ću se ujutro sam nacrtati na Sudu me pustio. Uz sve to,morao sam ići u Petrinjsku ponovo prijaviti se na adresu na kojoj sam ustvari stalno i bio, napisati na papir i potpisati zašto me nije bilo kad su me tražili. Nasrao sam nešto da su naletili baš kad sam bio na putu,godišnjem i slično... nije vrijedno zajebancije jer kad tad naletiš.

sivkić
12.09.2013., 08:11
Da, prekrsajni sud ie raspisao objavu (radi utvrđivanja prebivališta ili boravišta osoba) i dovedbeni nalog radi saslusanja u svojstvu okrivljenika.
Onda mogu produzit osobnu bez da mi prave problem? Obicni prekrsaj je u pitanju, jrm.Možeš ukoliko onaj na šalteru ne izvrši provjeru da li postoji tjeralica.2-3 tipkice po tastaturi i sve zna.I ostatak postupanja se zna.Btw kazne za JRM su male a problemi mogu postat veliki.Izvaži pa radi.

Snježa92
09.11.2013., 01:18
Pozdrav svima!Zanima me vaš savjet ili mišljenje...Naime dečko mi je prije tri godine napravio kazneno djelo provale...te se sam prijavio policiji nakon tri dana...Istražni sudac ga je pustio nakon par sati i rekao mu da čeka sud.No on se nije odazivao na sud jer ne boravi na adresi na kojoj je prijavljen.Od toga je prošlo pune tri godine da bi mi prije dva dana krenuli na put i na granici nas zaustave i kažu nam da je za njim raspisana tjeralica te njega privedu.On o pozivima za sud i tjeralici nije imao pojma.Mene sad zanima koliko dugo bi mogao bit zadržan u pritvoru obzirom da je on priznao kazneno djelo i nanesena šteta je nula kuna ???Neznam ništa vezano za to...molim vas bilo kakav odgovor.Unaprijed hvala...:/

drot13
09.11.2013., 07:59
Ako se radi samo o tome, onda će vjerojatno biti unutra samo do saslušanja, što će vjerojatno trajati nekoliko radnih dana.:top:

Snježa92
09.11.2013., 18:16
Ako se radi samo o tome, onda će vjerojatno biti unutra samo do saslušanja, što će vjerojatno trajati nekoliko radnih dana.:top:


Hvala vam puno...Nadam se da će bit tako...:)

Snježa92
09.11.2013., 20:49
Ako se radi samo o tome, onda će vjerojatno biti unutra samo do saslušanja, što će vjerojatno trajati nekoliko radnih dana.:top:

Oprostite vidim da ste online...Kaj mislite koliko bi mogao dobit za to kazneno djelo..?:ne zna:

drot13
09.11.2013., 21:27
Malo sam tu, pa malo odlutam.:D

Ako je riječ o provali, moralo je biti štete.:ne zna:

Snježa92
09.11.2013., 22:16
Malo sam tu, pa malo odlutam.:D

Ako je riječ o provali, moralo je biti štete.:ne zna:

Nisam sad sigurna..Bonovi za mobitele i cigarete...Razvaljena vrata...Uglavnom....totalno pijani on i neka cura ujutro u sedam sati....On je razvalio vrata a ona sve ostalo...To je ono šta ja znam..:/