View Full Version : Čišćenje bračkog kamena - mission impossible?
kresimir_balic
02.07.2004., 08:11
Kako očistiti poliranu ploču bračkog kamena od fleka?
Naime kad se po njoj prolije sok ili neke druge tekuće r(g)adosti, i ukoliko se odmah ne počisti, ostaju fleke. Kako se kameni pod ne može oprati u veš mašini, razmišljao sam o mini-washu kako bi se iz pora u kamenu izbacila sasušena suha tvar.
Alternativno, taj se dio površine možda može polirati (brusiti) kako bi se jednostavno skinuo gornji sloj u kojem je nečistoća. Dakako, onda me frka da ne skinem previše materijala pa da ne napravim jame u kamenoj ploči - što bi moje ukućane možda dovelo do suza.
Ako neko ima iskustvo u uspješnom rješavanju tog gorućeg problena današnjice, neka ga da sad ili šuti zauvijek!
Brački kamen nije baš preporučljiv za podne obloge, pogotovoako se ne impregnira. Kaj se fleka tiće, postoji industrireiniger kojim se pošprica i sve kaj ide, ode miniwashem i turbo mlaznicom. Ako trebaš pomoć piši. Kolega koji ima firnu za specijalna čišćenja i održavanje kamena može ti pomoći.
Pozdrav
kresimir_balic
02.09.2004., 15:43
Hvala na odgovoru. Kako se impregnira brački kamen? Da li je to neka tekućina kojom se premaže pod, i koliko često se treba tim premazivati?
Miniwash mi se čini logičan, no malo je nezgodan što voda ide na sve strane od njega. Zidovi, pukotine, drveni pragovi su pri tom u velikoj opasnosti od oštećenja.
a brušenje, koliko je to pametno?
Svaki savjet je vrijedan, ako nije nevrijedan.
Ipregnacija je opći pojam a razlikujem nekoliko vrsta ovisno o bazi. Moja preporuka je da koristiš "alcat" u omjeru 1:2 i time premažeš čisti kamen. Ako se ne haba previše traje godinama. Postoje i impregnacije koje su vječne ali su skupe za popi...
Alcat možeš kupiti u pakiranjima od 1/2, 1 i 5 litara u majstorovim dučanima boja i lakova. U svakom broju Majstora imaš popis dučana, a i načine primjene te akrilne emulzije. Impregnacija je bezbojna i nanaša se valjkom, kistom ili špricanjem. Za daljnju pomoć piši..
Bog
kresimir_balic kaže:
Ako neko ima iskustvo u uspješnom rješavanju tog gorućeg problena današnjice, neka ga da sad ili šuti zauvijek!
Mi smo slicne stvari (mrlje na kamenom podu) uspijevali rijesiti domestosom.
Krešo,
Brački kamen je vrsta kamena na vapnenačkoj bazi, dakle sve kiseline nagrizaju površinu kamena nepovratno. Ako koristiš kiseline za čišćenje površina će ohrapaviti i postati mat. U Bent d.o.o. na Jankomiru fimi koja se bavi prodajom opreme za profesionalno čišćenje možeš nabaviti kiselinu "Cemex" kojom se čiste kemane i keramičke površine. Sredstvo je super alli se mora paziti na ruke, oči, i udisanje. Firma "Kemopalt" u Zagrebačkoj (prije Sokolske ima sredstvo BETON 3 i 4. 3 se koristi za čišćenje isto je kiselina ali se prodaje po 1/2 litre i 1 litru) dok se 4 koristi za konzervacijuočišćene površine. U svakom slučaju ako je kamen poliran onda zaboravi na kiseline jer ćeš umjesto prljave fleke imati čistu fleku.
Posjeti ovaj link za info
http://free-zg.htnet.hr/odrzavanje/reference.htm
Eto nadam se da sam bio bar malo od pomoći.
kresimir_balic
03.09.2004., 09:34
Savjet su iscrpni i kvalitetni. Moj kamen je poliran, dakle pušiona?
Probat ću s mini washom, možda pomogne.
Hvala!
Krešo,
Sad mi je kliker proradio, ima još par varijanti.
1. Čišćenje parom, ima amaterskih parnih generatora vrlo povoljno kojim bi mogao očistiti fleke bez oštećenja kamena. Jasno ako se radi o flekama tipa sok, krv, čokolada, masnoća
2. Čišćenje suhim ledom, relativno skupo ali nenadmašno. Sve što se nalazi na površini kamena, u rupicama skida super. Čišćenje ledom radi firma "JUST" g. Jurkić Ivica 091/3097232 iz Zagreba.
Reci mu da zoveš po preporuci Davora i biti će više nego fer.
Ako se radi o dubinskim zaprljanjima, led neće pomoći ali zato zovi tvrtku MEGATRADE d.o.o. g. Prpić Damir 091/2053373 i također se pozovi na mene. Ako ti on ne riješi problem onda je problem neriješiv.
SRETNO
pa moj kreso bracki kamen je dobar samo za ukras...svoju popularnost nije stekao na kvaliteti. eto da znas za ubuduce :D
kresimir_balic
16.09.2004., 07:54
Daklem, grobnicu si ne raditi od bračkog kamena. Beton je zakon!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.