PDA

View Full Version : Čišćenje bračkog kamena - mission impossible?

kresimir_balic
02.07.2004., 08:11
Kako očistiti poliranu ploču bračkog kamena od fleka?
Naime kad se po njoj prolije sok ili neke druge tekuće r(g)adosti, i ukoliko se odmah ne počisti, ostaju fleke. Kako se kameni pod ne može oprati u veš mašini, razmišljao sam o mini-washu kako bi se iz pora u kamenu izbacila sasušena suha tvar.
Alternativno, taj se dio površine možda može polirati (brusiti) kako bi se jednostavno skinuo gornji sloj u kojem je nečistoća. Dakako, onda me frka da ne skinem previše materijala pa da ne napravim jame u kamenoj ploči - što bi moje ukućane možda dovelo do suza.

Ako neko ima iskustvo u uspješnom rješavanju tog gorućeg problena današnjice, neka ga da sad ili šuti zauvijek!

rovad
02.09.2004., 15:24
Brački kamen nije baš preporučljiv za podne obloge, pogotovoako se ne impregnira. Kaj se fleka tiće, postoji industrireiniger kojim se pošprica i sve kaj ide, ode miniwashem i turbo mlaznicom. Ako trebaš pomoć piši. Kolega koji ima firnu za specijalna čišćenja i održavanje kamena može ti pomoći.

Pozdrav

kresimir_balic
02.09.2004., 15:43
Hvala na odgovoru. Kako se impregnira brački kamen? Da li je to neka tekućina kojom se premaže pod, i koliko često se treba tim premazivati?
Miniwash mi se čini logičan, no malo je nezgodan što voda ide na sve strane od njega. Zidovi, pukotine, drveni pragovi su pri tom u velikoj opasnosti od oštećenja.

a brušenje, koliko je to pametno?
Svaki savjet je vrijedan, ako nije nevrijedan.

rovad
02.09.2004., 15:48
Ipregnacija je opći pojam a razlikujem nekoliko vrsta ovisno o bazi. Moja preporuka je da koristiš "alcat" u omjeru 1:2 i time premažeš čisti kamen. Ako se ne haba previše traje godinama. Postoje i impregnacije koje su vječne ali su skupe za popi...

Alcat možeš kupiti u pakiranjima od 1/2, 1 i 5 litara u majstorovim dučanima boja i lakova. U svakom broju Majstora imaš popis dučana, a i načine primjene te akrilne emulzije. Impregnacija je bezbojna i nanaša se valjkom, kistom ili špricanjem. Za daljnju pomoć piši..

Bog

Juraj
02.09.2004., 16:57
kresimir_balic kaže:
Ako neko ima iskustvo u uspješnom rješavanju tog gorućeg problena današnjice, neka ga da sad ili šuti zauvijek!

Mi smo slicne stvari (mrlje na kamenom podu) uspijevali rijesiti domestosom.

rovad
03.09.2004., 08:24
Krešo,
Brački kamen je vrsta kamena na vapnenačkoj bazi, dakle sve kiseline nagrizaju površinu kamena nepovratno. Ako koristiš kiseline za čišćenje površina će ohrapaviti i postati mat. U Bent d.o.o. na Jankomiru fimi koja se bavi prodajom opreme za profesionalno čišćenje možeš nabaviti kiselinu "Cemex" kojom se čiste kemane i keramičke površine. Sredstvo je super alli se mora paziti na ruke, oči, i udisanje. Firma "Kemopalt" u Zagrebačkoj (prije Sokolske ima sredstvo BETON 3 i 4. 3 se koristi za čišćenje isto je kiselina ali se prodaje po 1/2 litre i 1 litru) dok se 4 koristi za konzervacijuočišćene površine. U svakom slučaju ako je kamen poliran onda zaboravi na kiseline jer ćeš umjesto prljave fleke imati čistu fleku.

Posjeti ovaj link za info

http://free-zg.htnet.hr/odrzavanje/reference.htm

Eto nadam se da sam bio bar malo od pomoći.

kresimir_balic
03.09.2004., 09:34
Savjet su iscrpni i kvalitetni. Moj kamen je poliran, dakle pušiona?
Probat ću s mini washom, možda pomogne.

Hvala!

rovad
03.09.2004., 09:52
Krešo,

Sad mi je kliker proradio, ima još par varijanti.
1. Čišćenje parom, ima amaterskih parnih generatora vrlo povoljno kojim bi mogao očistiti fleke bez oštećenja kamena. Jasno ako se radi o flekama tipa sok, krv, čokolada, masnoća

2. Čišćenje suhim ledom, relativno skupo ali nenadmašno. Sve što se nalazi na površini kamena, u rupicama skida super. Čišćenje ledom radi firma "JUST" g. Jurkić Ivica 091/3097232 iz Zagreba.

Reci mu da zoveš po preporuci Davora i biti će više nego fer.

Ako se radi o dubinskim zaprljanjima, led neće pomoći ali zato zovi tvrtku MEGATRADE d.o.o. g. Prpić Damir 091/2053373 i također se pozovi na mene. Ako ti on ne riješi problem onda je problem neriješiv.

SRETNO

TiNa.
15.09.2004., 19:48
pa moj kreso bracki kamen je dobar samo za ukras...svoju popularnost nije stekao na kvaliteti. eto da znas za ubuduce :D

kresimir_balic
16.09.2004., 07:54
Daklem, grobnicu si ne raditi od bračkog kamena. Beton je zakon!