PDA

View Full Version : Babylon 5

mr.hyde
03.07.2004., 18:54
Da li je neko odgledao vecinu epizoda iz 5 serija (godina)...

Jedan drugar je kupio svih 100+ video kaseta i gledamo svake nedelje po jedno 2 - 3 epizode...

U pocetku i nisam bio tako odusevljen, ali kako vreme odmice (sada smo pri kraju trece serije - a serija ima oko 22 epizode), sve mi se vise svidja.

Osobito mi se svidelo koliko je reditelj serije bio dalekovid da neke stvari sa pocetka prve serije, prvih epizoda, koje su samo bile u nekim naznakama, razvije u potonjim epizodama do izvanrednog zapleta (u pozitivnom smislu).

Neko bi mogao da se "zakune" da je sve bilo isplanirano od samog pocetka (iz perspektive 60 i neke epizode), a da u poceku prve serije stvari izledaju beznadezno "jeftino"...

Glavna karakteristika serije je da je manje "pro-amrickog duhovnog nazora" iu odnosu na recimo "Star Trek", vrlo dobrog scenarija sa "kratkim ali jebitacnim" efektima; Takodje za razliku od Star Treka, nama onog zargona (raznih vorpova, ciculatora, blajznica i sl.) kojim se "objasnjava" komplikovani svemir, vec je vise to medativno, racionalno i sarzajno obradjena drama.

Mira Furlan,odlicna kao i uvek. Zapanjuje me kvalitet glume cele glumacke ekipe (za jednu "svemirski sapunicu" koja je sve, samo to ne).

MRAQ
04.07.2004., 00:46
Potpuno se slazem sa tobom..........

Babylon 5 je po meni bolji serijal od Star Treka.....

Tocno je to da je na pocetku serijal malo dosadan, ali
zato kasnije postaje napet ko puska......

Icepick
04.07.2004., 01:11
Meni je serijal odličan....i da, bolji mi je od Star Treka.

Gledao sam ga dok je išao na Kanalu A, a poslije i na OTV-u....super je.

Inače, imamo već jedan topic o B5 na Televiziji, ali nije baš nešto živ. (čudno da ga nisam već obrisao :misli: :D)

mr.hyde
04.07.2004., 06:20
sjajno, znaci slazemo se za B5 ! Steta sto je sve redje dobrih SF serijala - a nekad ih je bilo u izobilju.

(kad sam bio klinac, do kraja sedamdesetih i pocetkom osamdesetih, bilo je interesantnih serijala na sve strane, cak i xyu: uz "original" Trek, bilo je nesto i poput "Space 1999", "Project UFO", "Blakes 7" itd. O filmovima da ne i govorimo.)

Sorry, nisam primetio ranije temu B5, mada sam je trazio po forumu.

Sikkukkut
05.07.2004., 01:59
U sve manjoj grupi dobrih serija, bila je prije dvije godine jedna na fox-u. Jos uvijek ih se psuje ... jer su ju ukinuli prije nego sto je prva sezona zavrsila. U meduvremenu je serija osvojila nekoliko nagrada, izmedu ostalog i jednu (ne sjecam se naziva) koju je B5 dobio tek u cetvrtoj (?) sezoni.
Za detalje pogledati Firefly (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0000AQS0F?v=glance).
Prosle godine je Universal otkuptio prava, i film izlazi slijedeceg travnja. :)

Sikkukkut an'nikktukktin

PS E, da, B5 je zakon. Vrlo lako jedna od najboljih SF serija uopce.

praetorian
07.07.2004., 14:10
ma odlicna je B5 serija samo sto ju nisam pogledao cijelu... ma kad skupim love pokupovati cu DVD-ove na amazonu... isto tako za firefly koji nisam gledao ali kritike su pozitivne :) btw, film se zove Serenity

B.Lamia
12.09.2004., 00:39
ma ,to je domaća serija kao Velo Misto. :D
Kad sam skužila da Veleposlanicu Delenn glumi Mira Furlan (naša glumica),nisam mogla virovat.

Legendarne frizure u seriji ,između ostalog.

GaelGarciaBernal
12.09.2004., 10:48
mr. hyde kaze:
Neko bi mogao da se "zakune" da je sve bilo isplanirano od samog pocetka

Koliko sam citao, serija i JE isplanirana unaprijed. Zato i daje dojam izrazite povezanosti (or so I heard).

slafko
13.09.2004., 11:24
odlična serija. šteta kaj je više nema na telki.