View Full Version : Cassis - liker od crnog ribizla
Jeste probali raditi cassis, liker od crnog ribizla? Sad je sezona, a prefino je . Našla sam recept.
kila crnog ribizla
litra crnjaka
pol kg šećera
To se kratko kuha i ostavi da se malo namoči.
Ohladiti , procijediti i staviti pol litre alkohola po želji, Ja sam stavila rum , al može i konjak , rakija , votka...
Predobar je . Imate iskustva s tim ? Možda kakav drugi receptić?
Imam još u vrtu ribizla i rado bih ga okupala u alkoholu ! :zivili:
Niko nezna , e , pa onda trk u vrt ili na plac po crne ribizle i probajte to napravit Nećete pogriješiti!
coco zoe
28.06.2010., 23:09
Recept s www.daskochrezept.de, ak hoćeš isprobati pa nam javi kakav je :mig::
Domaći liker od crnog ribizla
1 kg crnog ribizla
1 l rakije
500 g smeđeg šećera
komadić oko 1 cm korijena đumbira
1/2 žličice vanilije u prahu
Ribizl staviti u jednu ili više staklenki, dodati oguljeni đumbir narezan na kockice, šećer, vaniliju i sve zaliti rakijom.
Staviti u frižider i jednom dnevno protresti. Ako se nakon 14 dana sav šećer ne otopi, ostaviti na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi dok se ne otopi. Isto jednom na dan protresti staklenku.
Procijediti kroz sito obloženo krpom i preliti u bočice.
Pellaprat
12.07.2010., 23:39
[QUOTE=ANUŠKA;27466195]Jeste probali raditi cassis, liker od crnog ribizla? [QUOTE]
U petak kupio "crni ribiz" i napravio po tvom receptu, stavio Smirnof. Danas se vraćam preko placa, kad na štandu gdje sam to kupio piše "josta". Pitam tipa koji je to k...., ja mislio da je crni ribiz, a on kaže da je to vrsta ogrozda. Nikad čuo, a isti crni ribiz. U petak kad sam tražio kilu ribiza nije ništa pisalo, a tip je mudro šutio. Procijedio ga večeras i probao.:top::top::top: Sada imam Josta Cassis:lol:
Josta je križanac crnog ribizla i ogrozda . Fina za neke stvari , ali za casssis ne bi išlo. Baš miris ribizla daje onu finu notu. Ja pobrala 3 kile , podijelila u vrećice i zamrznula.
Pellaprat
14.07.2010., 16:14
Anuška, e baš si me natentala:top:
Kupio danas pravi crni ribiz i uvalio ga u Crljenak iz Konavala koji je ustvari Zinfandel, vino je super,ima maline i trešnje u okusu.
Koliko dugo ovo kuhaš, što znači "kratko" ?
Imam ideju da umjesto šećera dodam med, što misliš ?:ne zna:
Staviti ću Bacardi :cerek:
Kratko znači da bobice popucaju i poprime fini miris "po crnom ribizlu" , jer sirovi ima drugačiji okus.
Ja sam kuhala desetak minuta , a sutra cijedila i dodala šećer. Za med nisam sigurna. Ne znam kak bi se slagao sa ribizlom i vinom. U rakiji mi je super , a za ovo ne znam.
ja mislim da med u voćnoj rakiji ne bi baš bio nešto. prearomatičan je i ima težak okus.
grogo bolger
15.07.2010., 00:38
@Anuška, molim te da naslove teme ne pišeš velikim slovima, zercu bode oči!
hvala ti :top:
LP
grogo b
Na zapoved , strogi patuljče! :hekla:
Kratko znači da bobice popucaju i poprime fini miris "po crnom ribizlu" , jer sirovi ima drugačiji okus.
Ja sam kuhala desetak minuta , a sutra cijedila i dodala šećer. Za med nisam sigurna. Ne znam kak bi se slagao sa ribizlom i vinom. U rakiji mi je super , a za ovo ne znam.
Sjajno se slaže.
ja imam mali grm crnoga ribizla i kad rodi uvijek radim liker,ali sa medom.
"zdruckam" ribizle,stavim otopljen med,ako nije tekući,držim na tamnom i hladnom par tjdana,pa nalijem votku ili jako dobru lozu.
Još koji tjedan stoji,procijedim kroz gazu.
milina.
Pellaprat
15.07.2010., 11:32
Sjajno se slaže.
ja imam mali grm crnoga ribizla i kad rodi uvijek radim liker,ali sa medom.
"zdruckam" ribizle,stavim otopljen med,ako nije tekući,držim na tamnom i hladnom par tjdana,pa nalijem votku ili jako dobru lozu.
Još koji tjedan stoji,procijedim kroz gazu.
milina.
:s:top::):D:cerek:Hvala.
:s:top::):D:cerek:Hvala.
nita,nita...
ne napisah da se smjesa meda i ribzli povremeno protrese.
ja sam ti za ove jednostavne strvari i postupke.
Čim vidim neđe neku zakebanciju u recepisu smišljam kak to svesti u prihvatljive okvire.
patientia
16.07.2010., 19:46
Di si to jostaberry kupio? Ja nikad nemam srece kad odem na tresnjevacki plac, kod svakog 5 dosadnih vrsta voca i 5 dosadnih vrsta povrca :tuzni:
Pellaprat
16.07.2010., 20:57
Di si to jostaberry kupio? Ja nikad nemam srece kad odem na tresnjevacki plac, kod svakog 5 dosadnih vrsta voca i 5 dosadnih vrsta povrca :tuzni:
Da, uzgajivač ogrozda, ribiza, američke borovnice i josta iz Okića ima svoj štand petkom i subotom na Kvatriću. Ovo zrno je trunku veće od američke borovnice i jako je sjajno.
http://img97.imageshack.us/img97/2873/jostaberry.jpg (http://img97.imageshack.us/i/jostaberry.jpg/)
ovo na slici mi se ipak čini da je crni ribiz. jošta ima krupnije bobe i svjetlije, nisu crne nego kao ljubičaste, ali se vidi u njih kao da su prozirne. doduše, vjerojatno ima više vrsta, ali ova koju sam opisao je nekako najčešća kod nas. njoj najsličnije voće je ogrozd.
Pellaprat
16.07.2010., 21:27
ovo na slici mi se ipak čini da je crni ribiz. jošta ima krupnije bobe i svjetlije, nisu crne nego kao ljubičaste, ali se vidi u njih kao da su prozirne. doduše, vjerojatno ima više vrsta, ali ova koju sam opisao je nekako najčešća kod nas. njoj najsličnije voće je ogrozd.
Ne, tek kada sam kupio pravi crni ribiz sam kužio koliko je ovo zrno jošta veće. Barem za trećinu, ako ne i za polovicu. I ni jedan ni drugi nisu imali ljubičastog, Crno ko ugljen. Razlika u mirisu ogromna,i kod ribiza intenzivnija.
pa velim da je veća boba od jošte. i točno, ribiz je puno mirisniji i neusporedivo armoatičniji. nije mi ta jošta uopće nešto. imao sam je, al je dobila škare i štihaču :zubo:
patientia
17.07.2010., 01:20
Da, uzgajivač ogrozda, ribiza, američke borovnice i josta iz Okića ima svoj štand petkom i subotom na Kvatriću. Ovo zrno je trunku veće od američke borovnice i jako je sjajno.
http://img97.imageshack.us/img97/2873/jostaberry.jpg
Hvala! Kvatric mi nikad nije usput, ali morat cu skoknuti do tamo.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.