View Full Version : Ozakoniti istospolne brakove u Republici Hrvatskoj ili ne?
kowalski
28.06.2010., 20:59
Poštovane dame i gospodo, otvaram debatu na temu ozakonjenja istospolnih brakova u Republici Hrvatskoj. Kao debatante Vam predstavljam atlantis (http://forum.hr/member.php?u=222) na afirmacijskoj strani i Pussylicker (http://forum.hr/member.php?u=256256)-a na negacijskoj.
Neka debata započne!
PussyLicker
28.06.2010., 23:21
Daklem . . .
Kao sto sam vec vise puta ponovio: Ozakonjenje istospolnih brakova (po mom misljenju) ne bi trebalo da se dozvoli iz vise razloga:
*S obzirom da trenutno u svijetu postoji mnogo ljudi koji ne zele da ozvanice svoje sexualno opredjeljenje (u ovom slucaju - homosexualno) , ovaj zakon ce samo dati vjetar u ledja tim odlukama. Nedavno sam citao temu na ovom forumu kako se neki decko adolescent dvoumi izmedju homosexualnosti i heterosexualnosti. Vise bi volio da prihvati homosexualnost kao svoje opredjeljenje , ALI se boji okolnosti i posljedica tog poteza.
* Prije 5+ godina , nije bilo pojma o ovom zakonu (koliko sam ja upucen) , ali su vrhovne vlasti vremenom udovoljile homosexualcima , i pocele usvajati taj zakon. Sad se postavlja pitanje: "sta ce biti poslije prihvatanja tog zakona?" . Nije iskljucena opcija da ce oni traziti zakon da pocnu usvajati djecu (molim te lijepo ; djeca u istospolnim brakovima) , a poslije toga mozda cak i nesto gore. Ta djeca , ako budu usvojena , naravno , u svojim starateljima ce traziti uzor, tako da ce i oni biti homosexualci.
Nastavak poslije javljanja uvazenog clana afirmacije.
atlantis
29.06.2010., 12:56
1. (http://www.nasa-obitelj.com/hr/zarucnici/crkveno+vjencanje/Obred+vjen%C4%8Danja+-+Red+slavljenja+%C5%BEenidbe+u+misi.html)
"Ja, I., uzimam tebe, I., za svoju suprugu i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga."
Ovo je citat zavjeta koji se daju u crkvi.
Točan citat zavjeta iz Matičnog ureda nisam našla, ali spominje se "Nevjestu i Ženika matičar će poimence upitati pristaju li međusobno sklopiti brak. Brak je sklopljen kada nevjesta i ženik izjave svoj pristanak" pri čemu se u zakonu kaže da brak ne mogu sklopiti osobe istog spola.
Brak - Zajednički život muškarca i žene usklađen s civilnim (građanskim) ili crkvenim zakonima i propisima. (Anić)
Ovo su obredi i definicije braka onako kako ih vide crkva i zakoni.
No, što zapravo dvoje ljudi 'natjera' na beskonačno prikupljanje papirologije, prepirku s rodbinom oko broja uzvanika, isprobavanje desetaka mahom neudobih vjenčanica, nagovaranje dragog na leptir kravatu, probleme s restoranom, vremenskom prognozom i pijanim svatovima već u 2 popodne?
Ako maknemo onaj mali postotak ljudi koji u brak ulaze isključivo zbog zalomljenog djeteta ili bijega od samih sebe, ostaje nam nešto što još nitko nije uspio definirati - ljubav :)
Ono nešto što te natjera da zatreperiš kad ju/ga ugledaš, da se nasmiješiš kad si u njegovom/njenom zagrljaju, da digneš glavu zbog njega/nje i kad si na dnu :cerek:
Neki ljudi ljubav pokušavaju manijakalno racionalizirati pa se čude i misle 'što on tako zgodan radi s njom debelom' ili 'kako može biti s muškarcem nižim od sebe', a neki su se jednostavno pomirili s činjenicom da logičnog objašnjenja jednostavno - nema i odlučili su uživati uz tu osobu.
Nadam se da si barem jednom u životu doživio taj osjećaj i da znaš kako prekrasan i ljekovit za dušu može biti i da se slažes samnom da svatko na ovom svijetu - nizak ili visok, plav ili crn, kinez ili crnac, gej ili strejt ima pravo barem jednom u životu osjetiti ljubav i biti sretan.
OKej, pitat ćeš se, ako smo tako sretni i volimo i seksamo se i super nam je i svaštanešto cerekasto :cerek: čemu onda ozakonjivanje i čemu papiri? Zašto ne sve to bez papirologije i matičnog?
Zato što, nažalost, vanbračne zajednice još uvijek nisu kvalitetno riješene pred zakonom, što partneri u vanbračnim zajednicama nemaju ista prava kao i supružnici i zato što djeca iz vanbračnih zajednica imaju problema.
I baš je to ono što homoseksualne osobe borbom za ozakonjivanje braka istospolnih osoba žele. Da država (crkva se ne spominje koliko znam) njihovu vezu doživi i prihvati kao vezu dvije osobe i da pred zakonom njihova veza ima ista prava ali i obaveze.
Oni time zaista ne bi ugrozili brak Štefice i Joška ili Mirne i Leona, matični uredi ne bi bili prebukirani njihovim vjenčanjima, restorana ionako ima dovoljno za sve, država bi čak imala i koristi (više taksi, novi poduzetnici koji iznajmljuju limuzine, više prodanog cvijeća :D) i zaista ne vidim niti jedan racionalan razlog zašto Mario i Ante ili Ivana i Željka ne bi svoju ljubav ozakonili na isti način kao i parovi s početka rečenice.
PussyLicker
29.06.2010., 14:59
Moram ti priznati , dijelom si me razuvjerila u moje stavove , (jako malo) drugacije gledam na to.
S obzirom da svako ima pravo na privatnost , ja nemam nista protiv da se 2 homica zabiju u kucu i da tu svoje mastarije provode u djelo.
Jedna jako losa stvar u tome je sto oni , na primjer, kad idu ulicom , drze se za ruke , boga mi se nekad i poljube i slicno , i sada kad njega vidi neiskvareno dijete od 4 i pol godine , on sebi postavlja pitanje "kako ovo?". Doci ce kuci , pogledat nesto slucajno na televiziji i vidjeti kako se 2 muskarca ljube. Opet ce izaci na ulicu i vidjeti isti prizor. Vremenom ce mu to postati sasvim normalno , i mozda ce i on jednog dana biti jedan od njih(feminiziraju se).
Isto tako vazi i za zenski rod.
Dalje. . . Svi mi smo isli , ili idemo , u osnovnu skolu. U osnovnoj skoli imamo predmet zvani vjeronauk , gdje ucimo o bogu i bozanstvima , ali i vise od toga. Jedna od stvari koje ucimo osim boga je obitelj. Obitelj (kako znamo) se sastoji od nas , nase brace i sestara , i nasih roditelja. Nasi roditelji su nasa mama i nas tata, i to je oduvijek vazilo. I sada , pored svih tih vjeronauki , nadju se 2 izroda koji hoce da promjene taj obicaj. Opet se vracamo na djecu: Kad dijete cuje za neka 2 homosexualca koji su ozenjeni , sav taj vjeronauk pada u vodu. To ce biti ovako "mene su ucili da muskarci uzimaju zene, a ovdje imamo 2 muskarca u braku. Tako nas nisu ucili. Pa stani malo , ako je ono laz sto su naveli za brakove(to jest :takodjer postoje istospolni brakovi) , mozda je i laz da postoji bog , da psotoji raj i pakao , da ne moramo raditi dobra djela : misli:"
Dakle , oni odstupaju od vjerskih pravila , tradicija , obicaja , moralnih principa , i mijenja cijelovitu sliku svijeta , i sve ono sto je vezano za to.
Istospolni brakovi se odupiru mnogim nacelima , i tu ne bi bilo nista lose da to ne utice na "normalne" ljude , i njihova uvjerenja.
Dalje . . . Opce je poznata cinjenice da je covjek prepohlepno bice.
Prije 100 godina , nije bilo ni spomena o homosexualnosti , a da ne govorim o njihovim brakovima.
Recimo da su se homosexualna opredjeljenja pojavila prije 50 godina. Tada je to bilo sramotno , glupo , neljudski i tako dalje , A DANAS se traze ISTOSPOLNI BRAKOVI. Opet ponavljam: sta je sljedece ?
Nastavak poslije javljanja uvazenog protivnika.
atlantis
29.06.2010., 20:41
. Vremenom ce mu to postati sasvim normalno , i mozda ce i on jednog dana biti jedan od njih(feminiziraju se).
Isto tako vazi i za zenski rod.
Ono što ti pišeš/misliš/tvrdiš je da će strejt djeca ako vide homoseksulanu ljubav postati homoseksualci?
Zajebavaš me, jelda?
Dakle. Gej ne postaješ tako da gledaš filmove o gejevima, gej ljude koji se ljube na ulici ili gej parade. Jednostavno se rodiš takav. I, ako si strejt nema tog gej filma, para ili parade koje ća te preobraziti u homoseksulaca.
Tako da slobodno jednog dana djetetu smireno objasni kako se ta dva stričeka (tete) vole i ljube baš kao i mama i tata :) i kako se ne mora bojati tih ljudi.
Što se privatnosti tiče - slažem se u potpunosti da je išta više od poljupca ili zagrljaja u javnosti, poput vađenja mandula jezicima ili drpanja, nepotrebno isticanje vlastite initme. Kako kod gej parova tako i kod strejt parova.
Pa stani malo , ako je ono laz sto su naveli za brakove(to jest :takodjer postoje istospolni brakovi) , mozda je i laz da postoji bog , da psotoji raj i pakao , da ne moramo raditi dobra djela : misli:"
Ja u svojoj školi nisam imala predmet vjeronauk (malo sam starija od toga :D). Iako sam odrasla u religioznoj obitelji vjerovat sam prestala '91. tako da nisam upućena u to kako crkva gleda na homoseksualizam. Pretpostavljam ne baš blagonaklono.
No, to ne znači da u redovima vjernika nema homoseksualaca. Naprotiv, sigurna sam da ih ima. I ta divna i krasna crkva, taj svemogući i dobrostivi Bog, umjesto da pokaže svoju dobrotu i 'primi' ih u svoje redove (jer oni su, iza svih predrasuda, živa bića od krvi i mesa) negira ih, izbacuje i proklinje.
Vjeronauk/vjerovanje/religija osobni su izbori svakoga od nas i nitko, ali NITKO nema pravo svoja vjerovanja u Boga, raj ili pakao nametati drugima kao jedinu ispravnu dogmu.
Skrivanjem istine od djece, nijekanjem postojanja homoseksualaca, strašenjem religioznim raj/pakao pričicama ne odgajaš zdravo i razumno dijete, odgajaš osobu s predrasudama koja iz neznanja i straha ne poštuje različitosti.
Ne kažem da sjeca ne trebaju ići na vjeronauk ili vjerovati u Boga. Kažem da im religija ne smije biti jedini i isključivi putokaz za prolazak kroz život.
Dakle , oni odstupaju od vjerskih pravila , tradicija , obicaja , moralnih principa , i mijenja cijelovitu sliku svijeta , i sve ono sto je vezano za to.
Istospolni brakovi se odupiru mnogim nacelima , i tu ne bi bilo nista lose da to ne utice na "normalne" ljude , i njihova uvjerenja.
Kao što sam rekla - vjerska pravila ne smiju biti mjerilo ispravnosti. Tradicija je nešto što bi se trebalo poštivati, no ne i silom pokušati zadržati da se ne razvija. Uostalom za stotinjak godina možda će baš Zagreb Pride biti tradicionalna i dugogodišnja manifestacija koja će njegovati običaje današnjih homoseksualca :)
Moralni principi su nešto što se godinama mijenja i prilagođava. To je oblik društvene svijesti koja se razvija i živi zajedno sa zajednicom. Naše se društvo, iako presporo, razvija zajedno sa svijetom pa je i činjenica da je netko homoseksualac danas daleko prihvaćenija/moralnija.
Slika svijeta također se konstatno razvija i mijenja. I kao što ne vidim ništa loše u tome što smo izumili struju, što su žene dobile pravo glasa, što je naša svijest sve više ekološka tako ne vidim niti ništa lošega u činjenici da će moj prijatelj pred svima slobodno moći zagrliti čovjeka kojeg voli ili da će kolegica s posla napraviti vjenčanje na kojem će biti njeni izuzetno religiozni roditelji sjediti za istim stolom s roditeljima njene djevojke :)
Ponavljam, činjenica da sam ja biseksualka moj strejt kolega nije postao homoseksualac. Homoseksualnost nije zarazna, ne prenosi se kašljanjem niti ne pranjem ruku i nije bolest.
Opet ponavljam: sta je sljedece ?
Čovjek je pohlepno biće, tu se s tobom slažem. No, fali ti dokaz/argument/teorija po kojoj su homoseksualci pohlepni pa su tako stekli neizmjerna bogatstva dok su svi strejt ljudi siromasi samo takvi :mig:
Homoseksualnost se spominje još u doba starog Rima :mig: a ako odem na podforum povijest sigurna sam da će netko dati dokaz i o ranijim spominjanjima istospolne ljubavi.
Isto tako vjerujem da je omjer homoseksualaca u odnosu na strejt ljude već odavno isti. Razlika je jedino u tome što prije nismo imali toliko razvijene komunikacije pa se nije toliko 'čulo' za njih, a i bilo je poprilično opasno na glas priznati što si.
Dakle, u tvom gradu ima xx gejeva, samo što prije 50 godina nisi čuo za njih. Danas imamo internet pa čak i znaš, vidiš da postoje.
I, dok su u prošlosti gejeve ubijali zbog toga što su se rodili na 'krivoj strani' danas ih 'samo' čeka molotovljev koktel ili pepeljara u glavu.
(Tu sad pričam o životu kod nas. Razvijeni je svijet u tome daleko ispred nas, nerazvijen je još u vremenu ubijanja)
Sigurna sam da su početkom prošlog stoljeća muškarci razmišljali na isti način kad su u pitanju bila prava žena da glasuju. Zlo i naopako, sodoma i gomora, a pogledaj se sad, tebi je sasvim normalno da tvoja majka radi, sama hoda ulicom, nosi hlače i glasuje. Njeima to nije bilo normalno, baš kao što ti sad imaš predrasude prema gej brakovima.
I na kraju. Pitao si što je sljedeće?
Dozvola za posvajanje i normalan život bez zabrana, prijekih pogleda, molotovljevih koktela i kordona policije koji štite nekoga samo zato jer je - drugačiji :)
kowalski
01.07.2010., 20:55
proglašavam diskvalifikaciju PussyLickera, jer se nije oglasio dulje od 48 sati od posljednjeg posta, te time proglašavam ovu "debatu" zatvorenom.
atlantis, čestitam na pobjedi. :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.