PDA

View Full Version : Troškovi kaznenog postupka

charlie 1
06.07.2010., 23:06
Imam rješenje koje je sada postalo pravomoćno gdje piše da s obzirom na oslobađajuću presudu na temelju članka 123. stavka 1. Zakona o kaznenom postupku, odlučeno je da troškovi kaznenog postupka iz članka 119. stavka 2. točke 1. do 5. Zakona o kaznenom postupku, te nužni izdaci okrivljenika i nužni izdaci i nagrada branitelja padaju na teret proračunskih sredstava.
Kako više nemam odvjetnika (prema njemu sam sve podmirio), zanima me KOJE izdatke mogu tražiti, KAKO ih tražiti i OD KOGA? Postupak ne znam. Imam to rješenje i ne znam što dalje. U postupku sam imao jedno ročište gdje je bio prisutan moj odvjetnik. Da li imam pravo i na neke druge troškove? Hvala.

bitchy-as-usual
06.07.2010., 23:13
Ovako ako se radi o nekoj privatnoj tuzbi onda troskove placa tuzitelj. ovo sto si naveo rekla bih da ti nemas sto traziti.

presuda je oslobadajuca (pretpostavljam da si ti okrivljeni) i troskovi sudenja i sveg ostalog bit ce placena iz proracuna.. nemas ti sto traziti koliko ja znam.

ne drzi me za rijec

noklica
07.07.2010., 10:31
Imam rješenje koje je sada postalo pravomoćno gdje piše da s obzirom na oslobađajuću presudu na temelju članka 123. stavka 1. Zakona o kaznenom postupku, odlučeno je da troškovi kaznenog postupka iz članka 119. stavka 2. točke 1. do 5. Zakona o kaznenom postupku, te nužni izdaci okrivljenika i nužni izdaci i nagrada branitelja padaju na teret proračunskih sredstava.
Kako više nemam odvjetnika (prema njemu sam sve podmirio), zanima me KOJE izdatke mogu tražiti, KAKO ih tražiti i OD KOGA? Postupak ne znam. Imam to rješenje i ne znam što dalje. U postupku sam imao jedno ročište gdje je bio prisutan moj odvjetnik. Da li imam pravo i na neke druge troškove? Hvala.

Daj se malo konkretnije izjasni...

Ja bi iz tvog posta zakljucila da mislis mozda da ti netko refundira trosak kojeg si imao prema odvjetniku, buduci si osloboden? Odgovor je nemas pravo na to, ako si to mislio..

Ako si mozda bio u pritvoru, pa si osloboden, da li mislis na neku naknadu stete prema tuzitelju/drzavi/kome vec?? E, to bi bilo dobro da potrazis opet odvjetnika i pitas za savjet.. Postupak je u tome slucaju postupak za naknadu stete prema Zakonu o obveznim odnosima.....

charlie 1
07.07.2010., 23:30
Privatna osoba me prijavila za kazneno djelo prijetnje. Nadležni državni odvjetnik je nakon podizanja optužnog prijedloga odustao od kaznenog progona, a osoba koja me prijavila za to kazneno djelo je stupila na mjesto tužitelja preuzimajući kazneni progon prema meni. Sud me nakon održane rasprave oslobodio optužbe i ta je presuda postala pravomoćna. U tom postupku ja sam koristio odvjetnika kojeg sam za uslugu uredno platio. Da li ja sada imam pravo na povrat tog troška i/ili kakvog drugog troška s obzirom da u rješenju presude piše:
"Na temelju članka 123. stavka 1. Zakona o kaznenom postupku odlučeno je da troškovi postupka iz članka 119. stavak 2 točka 1 do 5 Zakona o kaznenom postupku te nužni izdaci okrivljenika i nužni izdaci i nagrada branitelja budu isplaćeni iz proračunskih sredstava."

File
08.07.2010., 16:38
Da li ja sada imam pravo na povrat tog troška i/ili kakvog drugog troška s obzirom da u rješenju presude piše:
"Na temelju članka 123. stavka 1. Zakona o kaznenom postupku odlučeno je da troškovi postupka iz članka 119. stavak 2 točka 1 do 5 Zakona o kaznenom postupku te nužni izdaci okrivljenika i nužni izdaci i nagrada branitelja budu isplaćeni iz proračunskih sredstava."

Imaš pravo na povrat tog troška zastupanja po odvjetniku i ako si imao neke svoje izdatke (npr.trošak dolaska na ročište..).

Zahtjev za naknadu tih troškova moraš postaviti na broj tog sudskog spisa, najkasnije u roku od 30 dana (čini mi se, ili možda još manje) od pravomoćnosti odluke.

noklica
12.07.2010., 13:25
Imaš pravo na povrat tog troška zastupanja po odvjetniku i ako si imao neke svoje izdatke (npr.trošak dolaska na ročište..).

Zahtjev za naknadu tih troškova moraš postaviti na broj tog sudskog spisa, najkasnije u roku od 30 dana (čini mi se, ili možda još manje) od pravomoćnosti odluke.

Naknada troškova postupka postavlja se do zaključenja glavne rasprave, barem koliko ja znam... file30, odakle ti ovo za pravomocnost?? ja prvi puta cujem :confused:

charlie 1
14.07.2010., 23:29
Bio sam jučer na sudu. Imam pravo na povrat troškova i to za odvjetnika i putne troškove. Točno kako je rekao file30.
Iako sam laik u pravnim pitanjima osim što sam par puta bio na sudu, mislim da se kod parničnih postupaka troškovi traže po okončanju rasprave, kao što kaže Noklica.

charlie 1
15.07.2010., 22:07
Ako mi netko može odgovoriti na još jedno pitanje u vezi troškova kaznenog postupka. Moj je rođak u jednom kaznenom postupku bio oštečenik kao tužitelj i sud je presudio u njegovu korist, odnosno optuženog je osudio. Kako u rješenju piše da je optuženi (sada osuđeni) slabog imovinskog stanja, bez imovine, sud ga je u cijelosti oslobodio dužnosti naknade plaćanja troškova kaznenog postupka. Nigdje u rješenju ne piše ništa kako i od koga bi se rođaku (oštećeniku kao tužitelju) mogli vratiti troškovi koje je imao tijekom postupka (troškovi za odvjetnika kojeg je platio, putne troškove,...) Da li on ima na njih pravo pošto je dobio sud, kako da ih traži? Da li podneskom na broj spisa ili kako drugačije i od koga? Da li i ovdje troškovi padaju na teret državnog proračuna? U rješenju ni to ne piše? Rješenje je prvostupanjsko i postoji mogućnost žalbe?

nikudnikam
16.09.2010., 18:05
jedno pitanje!

Dobio sam rjesenje za povrat putnih troskova na koje sam svojim neznanjem nesto dopisivao i predao u racunovodstvu suda. Tamo me nitko nije upozorio da se to ne smije..ipak bi trebao postojat neki sustav kontrole..

Uglavnom..dobio sam kaznenu prijavu za krivotvorenje sluzbene isprave? Bio sam sokiran..sto sad?
Napominjem da se radi o steti od 100 kn koja je mogla nastati za drzavni proracun!
Imate slicna iskustva? Kako se postaviti?

charlie 1
27.09.2010., 22:33
Ako mi netko može odgovoriti na još jedno pitanje u vezi troškova kaznenog postupka. Moj je rođak u jednom kaznenom postupku bio oštečenik kao tužitelj i sud je presudio u njegovu korist, odnosno optuženog je osudio. Kako u rješenju piše da je optuženi (sada osuđeni) slabog imovinskog stanja, bez imovine, sud ga je u cijelosti oslobodio dužnosti naknade plaćanja troškova kaznenog postupka. Nigdje u rješenju ne piše ništa kako i od koga bi se rođaku (oštećeniku kao tužitelju) mogli vratiti troškovi koje je imao tijekom postupka (troškovi za odvjetnika kojeg je platio, putne troškove,...) Da li on ima na njih pravo pošto je dobio sud, kako da ih traži? Da li podneskom na broj spisa ili kako drugačije i od koga? Da li i ovdje troškovi padaju na teret državnog proračuna? U rješenju ni to ne piše? Rješenje je prvostupanjsko i postoji mogućnost žalbe?

Ovo je postalo pravomoćno! Molim odgovor nekog tko zna.

Brazil
06.10.2010., 19:25

Može tražiti u roku od 3 mjeseca od pravomoćnosti presude. Vjerujem da je odvjetnik zatražio troškove.

Evil tongue
11.05.2012., 14:42
Prije mjesec dana primio sam od suda rješenje da mi se na temelju čl.120st.2 u svezi odredbe čl.122st.1, čl.119st.1 i 2t.8 ZKP-a Zakona o kaznenmom postupku dosuđuje da je tuženi dužan platiti troškove kaznenog postupka na ime nagrade i nužnih izdataka opunomoćenika oštećenika od 6000kn.
Nigdje u rješenju ne stoji u kojem roku on to mora učiniti.
Osuđeni se dosada nije javio niti meni niti mom odvjetniku.

Što kaže zakon po tom pitanju.;kroz koliko vremena je on dužan nadoknaditi troškove?

Hvala na pomoći

drot13
11.05.2012., 21:04
U roku od 15 dana, a nakon isteka tog roka se može pokrenuti ovrha.:top:

Evil tongue
12.05.2012., 06:43
U roku od 15 dana, a nakon isteka tog roka se može pokrenuti ovrha.:top:

Što ukoliko ne pokrenem ovrhu,on se može izvući na nekakvu zastaru ?
Dali na kraju krajeva osuđeni plaća i troškove ovrhe i njenog pokretanja?

sivkić
12.05.2012., 09:32
On plaća sve.

Evil tongue
12.05.2012., 10:08
On plaća sve.

Na koji način se pokreće ovrha?
Dali postoji zastara na ovrhu?
Dali ja na početku moram platiti sve troškove ovrhe,pa mi se to naknadno vraća?
Ukoliko je čovjek još 10 godina pod kreditom,dali to znači da ću ja vidjeti novac od njega tek nakon što isplati zadnju ratu kredita ili mu počinju skidati čim ovrha stupi na snagu? Ukoliko ne počne plaćati odmah dali mu se računaju i zatezne kamate?

Katrin
12.05.2012., 10:37
Tema Ovrha (http://www.forum.hr/showthread.php?t=138271) :)