PDA

View Full Version : Porez na stanarinu

mia.matilda
23.07.2010., 15:10
Živjela sam kao podstanarka u stanu, a vlasnica stana mi je prijavila boraviste kod nje, ali kao svoju rodbinu, tj. nije placala nikakav porez na prihod od rente. potpisale smo ugovor u kojem su bila pravila stanovanja kod nje, kad se placa stan i ostalo, al ugovor nije ovjeren kod javnog biljeznika ni nista slicno. kako je doslo do nekih sukoba medju nama, zanima me moze li me ona tuziti za ista (npr. ne plaćanje režija, stanarine ili bilo cega drugog) ako me nije prijavila kao podstanara koji njoj plaća stanarinu?

lux123
23.07.2010., 15:30
Ako nije ovjereno kod nikakve Pravne osobe ili javnog biljeznika ti se free wooman!!!

:top::top:

mia.matilda
23.07.2010., 15:39
evo sad sam našla da to što sam bila prijavljena na policiji nema veze s poreznom. jel to vlasnik sam sebe onda prijavljuje poreznoj da hoce placat porez na stanarinu?

vlasnica je pocela nesto prijetit pa me zanima sto mi najgore moze napravit. jer valjda zna da ce ona naj... ako me tuzi. ili se varam?
isto tak, zanima me da li nju mogu prijavit poreznoj?

kraftwerk
01.09.2010., 11:14
Ako nije ovjereno kod nikakve Pravne osobe ili javnog biljeznika ti se free wooman!!!

hm...
neovjereni ugovor je gotovo isto što i ovjereni.

sara4
08.09.2010., 13:14

Wrong. Postoji potpisani ugovor u kojem su pravila što i kako i naravno da nije free woman ako nešto ostane dužna. To što nije prijavljeno poreznoj niti ovjereno kod javnog bilježnika nema nikakve veze.

bik123
24.09.2010., 09:58
Pravno i logički, ti nju možeš prijaviti jer je njena obveza bila da državi plaća porez od dobivene stanarine, tj. bila je njena obveza to prijaviti poreznoj...:)

E sad ona tebe može tužiti za neisplaćene stanarine, ali to će učiniti samo ako je neupućena jer može više izgubiti, nego dobiti....naravno ako je ti prijaviš poreznoj odnosno inspekciji da je iznajmljivala na crno

BMT
26.09.2010., 12:03
Pa zapravo i ne može više izgubiti nego dobiti.

Naime, stvar ide ovako. Ona prijavi gazdaricu poreznicima. S obzirom da je iznos poreza nekih 100, 200 kn mjesečno (ovisi, dakako, o veličini stana), poreznici joj odrape porez za cijelo razdoblje po ugovoru i naplate kaznu (koja će biti negdje još toliko koliko je poreza dužna). Međutim, s obzirom da je ona stanovala na crno, nema dokaza da je platila ijednu stanarinu i gazdarica će ju prijaviti za to te će ova morati platiti sve stanarine još jednom. Sve u svemu, gazdarica će biti na dobitku jer će cijeli porez + kaznu + još jedno 2x prethodni iznos platiti ona. Naravno da je gazdarica za stanarine neće prijavljivati prije nego što ova nju prijavi poreznoj. Gazdarica teško može završiti u zatvoru zbog utaje jer se utaja kažnjava zatvorom tek iznad 10000 kuna, a sad vi sračunajte koliko je ova godina morala biti podstanarka da se to dogodi.

Nije da zagovaram gazdaricu, ali pogreška je bila od početka. Ugovor ili ništa od podstanarstva. Ja nikad nekom koga ne znam ne bih iznajmio stan bez ugovora, a onome kome znam bih uzeo toliko simboličnu stanarinu da to ionako ne bi bilo oporezivo (jedan dio stanarine je neoporeziv!), ali bih zato tražio da plaća i račune koji ga se ne tiču, a to je pričuva i krupno održavanje stana.