View Full Version : Ronilačka oprema
BebaYUNIOR1983
12.05.2007., 21:16
naime ja obožavam adrealinske sportove a još ih mnoge nisam probao. među njima spada naravno i ronjenj s opremom. jel itko ronio i kako me može više uputiti u to.............thx:moli:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=56839&highlight=scuba
Frankie
17.05.2007., 15:33
naime ja obožavam adrealinske sportove a još ih mnoge nisam probao. među njima spada naravno i ronjenj s opremom. jel itko ronio i kako me može više uputiti u to.............thx:moli:
scuba ronjenje ni u kojem slučaju nije adrenalinski sport nego aktivnost ili hobi u kojem je itekako bitno držati se pravila naučenih na tečaju. Bitna je mirnoća i nema nikakvih naglih pokreta i brzine. Oni koji u ovoj aktivnosti traže adrenalin često nažalost završe kobno.
Gledaj pod ovaj link gore.
Ja se bavim ronjenjem oko 4 godine i super mi je. :top: Samo nisam baš najbolji klub izabrala, al jbg.:mad:
Ak pitaš dal je skup-a kvragu je.:zubo:
Skup je sport, odnosno hobby, ali je prekrasno zaroniti.
Ako tražiš adrenalin u tome, radije izaberi nešto drugo. Ovdje se adrenalin zna jako skupo platiti.
poseidonHR
07.06.2007., 18:59
"ronjenje sa opremom" (kako ti kazes) nije adrenalinski sport, apnea (ronjenje na dah) je ekstremni (najblize adrenalinskom) sportu...skakanje iz aviona(ispravnog) je adrenalinski sport
ronjenje je avantura,uzivanje u podmorju i neki bi rekli stil zivota,najvaznije je da ronis za sebe,da uzivas u ronjenjenju i podmorju a ne da ronis jer si metroseksualac
skup je na pocetku a kasnije manje,cak jeftinije od skijanja
zeky007
12.06.2007., 12:26
Ja se bavim profesijonalno ronjenjem,lijepo je i mogu ti reci da nije skup sport.
naravno ako ne patis od markirane opreme !
Tek sam sada spazio ovo pitanje a sada nemam cajta posalji mi sve sto te zanima na moj pm i ja cu ti odgovoriti u toku dana.
naravno uputiti cu te gdje i kako i kamo...:top:
zealotic
14.04.2008., 17:40
Jel zna tko gdje u Zg mogu kupiti neoprensko odijelo debljine 3mm, za rafting? Inače, mislim da je i ono za ronjenje ok. pozdrav
Aaron McLoughlin
08.05.2008., 20:59
Imaš musto shop u ZGu ...
E sad , DI - nemam pojma
Dugi/kratki rukavi?
Sa kratkim dođe oko 1400 kn sa popustom oko 1000 do 1100.
Inače , to odijelo je primarno za jedrenje , tako da pronjuškaj još prije ,,, u surf shopovima sam gledao sa dugim rukavima po 1000
Al imaju posebne rukave :confused:
osbourne
27.07.2008., 12:35
zelim malo bolju masku za ronjenje, sto da gledam kad je kupujem i koju da uzmem? gdje ih ima u rijeci za kupiti?
hvala!
:)
šta da napravim da se staklo ne magli?:confused:
odmalena znam za recept da premažem staklo iznutra sa pljuvačkom ali to je bezuspješno.
Hvala.
Namaži unutarnje staklo od maske s friškom fetom od kumpira, te nakon toga isperi slatkovodnom vodom.
cincilator
30.07.2008., 12:04
Jeli to nova maska?
Ako je nova onda ima na staklu film koji štiti staklo. Sa uplajačem spali taj film (pazi da ne spališ obrazinu).
Inače kada je maska već korištena (nema toga filma) onda je pljuvačka sasvim ok.
Ako pljuješ na masku pljuj kada je maska suha, razmaž i i isperi. Kada ju ispereš onda više nema pljuvanja!
Martinn
31.07.2008., 13:10
Samo je lagano operi sa sredstvom za pranje suđa, npr. Čarli ... možeš isprati i u moru. Ako je neka jeftina maska, onda ti neće ništa pomoći za maglenje.
hvala svima na savjetima.
martinn - ne znam šta znači jeftina, ova je koštala 300njak kuna.
cincilator
01.08.2008., 10:18
Ta nije ni jeftina ni skupa, u svakom slučaju ne bi se trebala magliti.
Za 300 kn je vjerojatno ok maska. Ako je nova, obavezno spali s upaljačem (pazi na ovo što je cincilator spomenuo). Prije ronjenja fini masnjak nutra :D, pa malo ispereš. Čula sam i za neke recepte s čarlijem ili zubnim pastama, ali nisam probala. Plus moraš pripaziti da ako ti je faca full vruća, a uletiš u hladnije more - neće te ništa spasiti od magljenja.
da li to djeluje ili ne? Ja sam probao sa pljuvackom ali mi se i dalje magli maska a kosta 300 kn. Bio sam kupio za 30 kn , ali se i ona magli zato sam i uzeo ovu skuplju. Kad sam bio mali imao sam magle koje se nisu nikada maglile ove nove su sranje.
pljuvačka ne djeluje.
krumpir još nisam isprobao.
a upaljač.... uhh, strah me to napraviti. šta staklo neće puknuti pod plamenom?
Ne, samo lagano prelaziš plamenom, ne zadržavaš ga na istom mjestu. Pazi na prste :)
Stari Zeke
11.08.2008., 20:11
Pozdrav svima!
Nisam baš pri lovi, no kupio bi neku kvalitetniju masku za ronjenje, sa dihalicom. Neku koju bi mogao imati godinama i koja će biti ugodna za ronjenje. Gdje bih to mogao kupiti u Zagrebu? Da li je netko vidio nešto na akciji/sniženju? Hvala!
Isprobao sam sa carlijem i ne magli se.
svemirski brod
28.08.2008., 08:58
ribomaterijal. u ozaljskoj ( bivša končareva ) kod križanja sa selskom (prema gradu) na trešnjevci. oko 300 kn
http://www.subfanatik.hr/
pogledaj ovdje
marioxp
12.09.2008., 20:46
Imas trenutacno rasprodaju neoprenskih odjela u surfshopu na srednjacima mislim da kostaju 699kn.
E ja bi kupio to dugo odjelo za surf ali me zanima da li ga mogu koristiti i za ronjenje?
crni 26
25.09.2008., 19:41
Nema tu puno mudrosti ! Maska se magli jer su stakla premazana tankim slojem silikona, kako bi se poboljšala obrada i spriječila oštećenja u tvornici. Riješenje problema jest upaljač u ruke i pomalo i oprezno spaliti unutrašnju stranu stakla, u jednom ili dva navrata. Poslije toga masku opereš i kod svakoga ulaska u more ju malo "podmažeš" sa nezaobilaznom "pljuvačkom" i to je to. Kod mene funkcionira !
kresobar
07.05.2009., 17:33
Bok svima.
Zanima me dali netko zna gdje se mogu kupiti u Zagrebu boce za manje boce za ronjenje tipa litru ili cak manje.
Frankie
11.05.2009., 10:18
Tražiš "spare aire" ? Znam samo da je užasno skup. Nije preporučljivo za one koji nisu prošli scuba tečaj, ima slučajeva barotraume pluča neukih korisnika..
karate_man
26.06.2009., 16:52
zelim kupiti kratko odijelo za ronjenje na dah...neprofesionalno naravno..:)
po mogucnosti da je sto jeftinije...gdje da ga kupim..guglo sam pa nikako da nađem..
premješteno sa OS-a
koliko mogu biti pod vodom s 1 litrom kisika
cincilator
16.07.2009., 08:48
To je individualno, zavisi o ostaloj opremi koju imaš, kako se ponašaš ispod vode....ali s litrom neš dugo.
Inače nije kisik nego zrak.
bedomedo
17.07.2009., 16:26
litra zraka ti je trecina prosjecnog udaha, covjek prilikom udaha upravlu uzme nekih 3 litre zraka.
ako mislis na litru komprimiranog zraka, to bi ti bilo recimo u nekim prosjecnim vrijednostima oko 20 - 25 disaja na povrsini.
Osteron
29.07.2009., 14:01
"boce za manje boce" ?
pa normalno da misli komprimirani zrak. inace takve bocice su uglavnom backup "normalnim" bocama i vrte se oko nekoliko desetina bara k.z.. ako ne mislis na to neznam. samo nemoj se igrat s tim ako nisi adekvatno skolovan jer zna biti puno problema.
najbolje ti je sacekati 2mj i otici na sajam nautike na velesajam u ZGu,onda je jeftinije i imas velik izbor.
Ako si iz ZGa onda idi u PREDATOR,Vrapče ,Oranice 12-091/7906 749
evo to link pa se informiraj sve o ronjenju što te zanima
http://www.submania.hr/forum/index.php?board=22.20
Trotilrdx
28.08.2009., 22:54
Ne kupuj kratko odijelo za freediving. Ne štedi na odijelu jer je jako bitno i odražava se na performanse. Najbolje da ga napraviš po mjeri. Bez tregera. I meni osobno odgovara da je liscio spaccato. Samo sa takvim neoprenom treba paziti jer lako puca. Neophodno je redovno pedikiranje.
Konavle
02.09.2009., 17:56
pozdrav, prvo da razjasnimo ja sam totalni amater, niakve dubine ništa, ali ipak imam par pitanja!
čuo sam, da ako je ono što se ljepi na glavu crne boje onda je guma, a ako je prozirno da je silikon, dali je to pravilo i što je bolje guma ili silikon?
dalje: volumen maske ! kako ga izračunat, kolika je normala ?
dva stakla ili jedno ?
i na kraju, marka picasso, dobra/loša/srednja?
te zna li itko kako se računa kapacitet pluća, možeš sam ili kod doktora ?
bokacco
02.09.2009., 19:23
Bijelo je silikon , a isto tako i crno može i nemora biti silikon , bolje je ono što nekom odgovara. Neko je alergičan na gumu i nema mu druge nego uzeti silikon.Maska se odabire prema anatomiji lica , maska mora dobro nalijegati na lice i to je osnova.Prestani disati i na obrijano i čisto lice nabi masku i ona mora stajati , ukoliko spada , znači da pušta i nije oblik za tvoje lice.S obzirom da si amater i one nižeg cjenovnog razreda će ti biti dovoljne.Staklo je prilikom izrade zaštićeno premazom i zato se magli , potrebno je taj premaz spaliti upaljačem , ako neznaš daj znalcu da to učini.
cincilator
03.09.2009., 11:09
Što se tiče broja stakla i volumena ti je isto individualno (mada ronioci na dah koriste više maske manjeg volumena). Ja sam ovo ljeto prvi put koristio masku sa dva stakla i nije mi nešto legla.
subhunter
04.09.2009., 00:21
Dobio si dva dobra odgovora,pa ti mogu još jedino dati pokoju korisnu informaciju. Uzmi silikonsku masku i neka bude crna,da ti neprodire višak svjetlosti u nju. Nikako nemoj bacati novce na ove jeftinije,maska dođe 220-250 kuna i to je to. Ostalo je smeće. Uzmi i disalicu od 80-100 kuna,mekanu,po mogućnosti,da ti ne pritiska jagodičnu kost ako je umetneš ispod remena maske. A trebao bi. Kapacitet pluća možeš izmjerit u svakoj ambulanti medicine rada ali ti u ronjenju ne znači puno. Trebao bi malo po netu pročitat osnove medicine ronjenja,jer ronjenje na dah ne prašta grešku. Da,grešku,ne greške,jer je vrlo vjerovatno da ako napraviš grešku,za drugu nećeš imat priliku.
Picasso je dobar,isto kao i Mares,Seatec,Omer... Silikonsku masku operi vodom,nemoj je držat na suncu i služit će ti dobro i dugo Moja ima 14 godina a podvodni sam lovac i često sam u moru. Uzmi mani volumen,sa 2 stakla,jer su maske sa jednim staklom automatki i većeg volumena i koriste ih skubaši.
Ako još kako mogu pomoć,pitaj.
P.S. Skubaši su ronioci sa apartatom,bocama.
subhunter
04.09.2009., 00:50
Za početak budi malo određeniji. Ronjenje na dah ili podvodni ribolov?
U svakom slučaju bih ti preporučio dugo odijelo,špakato,debljine 5 mm. Kratko odijelo ne nose ronioci. U svakom slučaju,kad počneš ronit,vrlo brzo ćeš skužit da ti treba dugo odijelo (hladnoća,ogrebotine itd),pa ćeš imat dva troška,za kratko i za dugo. Onda uzmi odmah dugo i uštedi si trud i novce.
andrej007
07.07.2010., 15:34
Zanima me gdje mogu povoljno kupit masku Scuba HD 320, i da li ima netko kakva iskustva s tom maskom, puno hvala.
subhunter
16.07.2010., 14:32
Vrtija sam se po dućanima ronilačke opreme prije 15-tak dana (u Splitu) i vidija masku sa kućištem za kameru. E,sad,jeli kućište za foto aparat ili za video kameru... stručan nisam a ni pita nisam jer mi je to kao podvodnom ribolovcu nepotreban (a skup) dio opreme. Cijena - čini mi se nekih 100-tinjak ojra ali nemoj me hvatat za riječ. Moram opet obić tih par dućana pa ti provjerim i javim. Sad,dolazi vikend,pa to možda bude iza Nedjelje. Dućan je "Profunditas",pa probaj ubacit u tražilicu,možda imaju svoju stranicu.Nisam provjerava,jer mogu pješke do njega.
Vidio sam par modela maski za ronjenje sa kamerom ovaj vikend u Wastegate-u u nekom od učana informatičke opreme, čini mi se Media market(?). Bile su na onim stalažama zahedno sa fotoaparatima i kamerama. Cijene od oko 700 do preko 1000kn, ovisno o modelu.
Just Here
29.07.2010., 09:32
Molim pomoć :) upravo razmišljam o tome da upišem ronjenje i usput me zanim koja je oprema (marka) najbolja u omjeru cijene i kvalitete.
Hvala!
Gdje u Zg po dobru masku, peraje, dihalicu?
Dal prije ronilačkog tečaja treba nabavit što od opreme il u početku sve dobiješ u centru pa s vremenom nabavka odjela, maske..?
Ima ko preporuku, jel bolje na moru izabrat klub za tečaj il doma u zg?
perideri
30.01.2011., 18:25
kanim sam servisirati Seac sub asso 65 zrakacu ... rastavio sam je cijelu i sad bi to valjalo vratit nazad ali sa novim gumicama jer je gubila zrak... zanima me ima li u kompletu uzet set gumica za taj model, kao i silikonska mast i spray ... pozz i hvala
zico_zg
01.02.2011., 17:41
probaj u seacovom ducanu na krizanju selske i ozaljske
Vrtija sam se po dućanima ronilačke opreme prije 15-tak dana (u Splitu) i vidija masku sa kućištem za kameru. E,sad,jeli kućište za foto aparat ili za video kameru...
Vjerovatno misliš na LIQUID IMAGE maske koje imaju integriranu kameru u okviru.
Iako se čine kao dobra ideja, izgleda da nije tako. Snimke pomoću nje su relativno loše, ako zanemarimo promotivne snimke na stranicama proizvođaća. U većini slučajeva izazivaju glavobolju jer je kamera na glavi previše nemirna. Uostalom provjeri sam na jubitu, vimeu i sličnim stranicama.
Gin Tonic
06.05.2011., 12:37
Imam jedno pitanje. Uskoro će u Lidlu biti na akciji neki set za ronjenje (http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-8722735F-9E364F5F/lidl_hr/hs.xsl/index_20016.htm), e sad mene zanima da li to išta vrijedi? Treba mi za totalno rekreativno ronjenje, par puta godišnje.
king206
16.06.2011., 18:45
Imam jedno pitanje. Uskoro će u Lidlu biti na akciji neki set za ronjenje (http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-8722735F-9E364F5F/lidl_hr/hs.xsl/index_20016.htm), e sad mene zanima da li to išta vrijedi? Treba mi za totalno rekreativno ronjenje, par puta godišnje.
ako misliš dugo koristit ovu masku iz lidla neće ti baš potrajat.osim ako si početnik i ako ne misliš previše ronit onda ti je dobra
Curke, gdje kupujete odjelo za ronjenje? Treba mi S veličina po građi, al su najčešće kratka za visinu :ne zna: Ak uzmeme veće, šlampavo mi u struku.
stharpun
25.08.2011., 19:37
gledam po e-bayu ove lampe led cree xml 6 kaže da je snage 1200lm i izgledaju mi prilično dobro i s cijenom od nekih 55 dolara dosta povoljne jel ima netko iskustva s njima možda?
peachwoman
31.08.2011., 12:15
Vjerovatno misliš na LIQUID IMAGE maske koje imaju integriranu kameru u okviru.
Iako se čine kao dobra ideja, izgleda da nije tako. Snimke pomoću nje su relativno loše, ako zanemarimo promotivne snimke na stranicama proizvođaća. U većini slučajeva izazivaju glavobolju jer je kamera na glavi previše nemirna. Uostalom provjeri sam na jubitu, vimeu i sličnim stranicama.
Znači ta ne valja, to križamo, jel imaš neku preporuku koja bi valjala kod nas, ili negdje za naručiti iz inozemstva?Upravo guglam...Hvala unaprijed!:s
Ja imam gopro hero hd montiranu na pušku. Kamera s karticom i kućištem za podvodno snimanje došla je oko 2800kn. Ima i jeftinijih varijanti ako hd rezolucija nije uvjet.
peachwoman
12.09.2011., 11:18
Ja imam gopro hero hd montiranu na pušku. Kamera s karticom i kućištem za podvodno snimanje došla je oko 2800kn. Ima i jeftinijih varijanti ako hd rezolucija nije uvjet.
To je za mene avion, ja bi samo tako eto malo za zaroniti i raditi fotke, nisam ronioc ovaj opasni :p
dangerz0ne
20.03.2012., 11:25
Znači ta ne valja, to križamo, jel imaš neku preporuku koja bi valjala kod nas, ili negdje za naručiti iz inozemstva?Upravo guglam...Hvala unaprijed!:s
Mozda i nije tako..
Naime, tresnja prilikom ronjenja ovisi ne samo o kvaliteti opreme nego i o iskustvu ronioca i nacinu ronjenja. Drugim rjecima, ako se radi o ronjenju na dah (a buduci da Zoks spominje da je montirao kameru na pusku pretostavljam da govori o ronjenju na dah) onda ce zbog intenzivnog rada tijela tresnja biti jaca nego pri scuba ronjenju. A Liquid Image je video kamera za scuba ronjenje gdje se tijelo manje trese. Zatim, neiskusni ronioci ce se sigurno vise tresti nego iskusni, svakome ko ima pedesetak i vise urona ce doticna maska predstavljati uzitak jer ima ruke slobodne. E sad samo dolazimo do modela tih maski, u hrvatskoj sam primjetio dosad samo slabije modele 302 do 320 a nisam vidio u prodaji da netko nudi 322, 323 i 350 modele koji imaju osim stabilizacije slike i HD rezoluciju, sirokokutni objektiv i plavu lecu za dubinska ronjenja. Takvi modeli su vrshunski, leca je ako sam dobro primjeti vrlo slicna onoj u GoPro kamerama. A vecina ljudi je svjesna da kvaliteta snimke ovisi o leci kamere koja snima pa ni ne cudi da ce snimka s 323 i 350 biti vrlo kvalitetna kakav HD inace je. Eto, ako netko sazna gdje ima kod nas za kupiti 323 i 350 modele od Liquid Image ili zna nacin kako bi se najjeftinije mogla uvesti u Lijepu nasu bio bih mu/joj zahvalan za link ili informaciju. Ali samo te modele, ona zuta, plava i crna s crvenim okvirima su razina djecjih igracaka i neprimjenjive za ozbiljnije ronjenje. Pritom smatram Hrvatsku kao podrucje ozbiljnijeg ronjenja, za Jadransko more su modeli poput 322, 323 i 350 izvrsna stvar za te novce.
Evo cisto da se vidi kako je razlika u detaljima, laik mozda ne bi primjetio da su dvije crne maske sasvim drugacijih objektiva i svojstava:
http://www.notcot.com/images/2009/01/li5.jpg
Primjetna je i razlika u leci na 323 modelu od ovih drugih:
http://www.liquidimageco.com/products/water/scuba-series-hd-wide.php
MacLeod
25.06.2012., 17:07
Ljudi jel zna neko kakav web-shop da se mogu naručiti kvalitetne maske i dihalice?
Maddogg
05.07.2012., 14:09
Zna li netko gdje u Zg ima za uzeti kvalitetna maska za ronjenje na dah?
Naime, tresnja prilikom ronjenja ovisi ne samo o kvaliteti opreme nego i o iskustvu ronioca i nacinu ronjenja. Drugim rjecima, ako se radi o ronjenju na dah (a buduci da Zoks spominje da je montirao kameru na pusku pretostavljam da govori o ronjenju na dah) onda ce zbog intenzivnog rada tijela tresnja biti jaca nego pri scuba ronjenju. A Liquid Image je video kamera za scuba ronjenje gdje se tijelo manje trese.
Ne stoji, osim dijela gdje tvrdiš da ovisi o iskustvu i tehnici ronioca.
Rainalcar
24.10.2012., 18:14
Tražim neoprensko odijelo, koje mora pokrivati sve dijelove tijela (i šake i stopala) za plivanje u moru preko godine. Čujem da se može naručiti za 1000 - 1500 kn. Možete mi dati koji savjet? Hvala
DivingFreak
01.04.2013., 16:42
bok,pošto sam nov u ovome zanima me gdje bih mogao kupiti jeftino dvodijelno ronilačko odijelo (tj. koje marke) unaprijed zahvaljujem
DivingFreak
01.04.2013., 16:45
bok,zanima me gdje bih mogao kupiti jeftino dvodijelno odije tj.koje marke
unaprijed zahvaljujem
zdhedonist
02.04.2013., 15:45
U Zd imaš Dive in (http://www.dive-in.com.hr/hr/proizvodi/ronilacka-odijela.html) u Zg imaš subcraft (http://www.subcraft.com.hr/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=2&lang=hr&vmcchk=1&Itemid=2) ako ćeš po mjeri uzimat što ti je moja topla preporuka, a ako nećeš imaš ovih komercijalnih po dučanima nautičke opreme di oćeš. Nisi napisa kakvo ti odijelo triba za ribolov ili scuba ronjenje?:confused::ne zna:
mozda malo glupo pitanje ali me ovo fuul zanima. dali ima za kupit negdje u hr dihalica sa kojom mozete ronit i disat. cuo sam da to postoji, 3min da mozete pod vodom disat s njom. postoji li to?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.