PDA

View Full Version : Som- kako ga pripremiti + riječna vs. morska riba


extreme
23.08.2010., 08:45
Dobila sam filete soma. zamrznutog. Što da radim s tim? kako da pripremim?
Jela sam u restoranu soma sa žara i bilo je to nešto prefino- pa me zanima mogu li nešto slično sa zamrznutim napraviti doma?
Ili možda pohati??

aj pomozite,:) pojma nemam kako da to pripremim- a strah me da ne upropastim fini komad ribe..:rolleyes:

Hvala

naravno, sličnu temu nisam našla, al ako mi je ipak promaknula, prebacite..
:D

Krkimir
23.08.2010., 09:25
da nije to som iz Vijetnama? Prije par mjeseci se pisalo o tome, treba paziti.

grogo bolger
23.08.2010., 09:35
a da nije tanzanijski grgeč? :D

guglaj catfish recipes ima more toga :s

extreme
23.08.2010., 10:23
da nije to som iz Vijetnama? Prije par mjeseci se pisalo o tome, treba paziti.

e nemam pojma :ne zna:
gdje se prodavao taj vijetnamski i šta je bilo sporno s njim

Krkimir
23.08.2010., 10:26
pa pogledaj što piše na njemu, zemlja porijekla

Pellaprat
23.08.2010., 10:30
e nemam pojma :ne zna:
gdje se prodavao taj vijetnamski i šta je bilo sporno s njim

Evo pripazi na ovo.
http://www.forum.hr/showpost.php?p=27502944&postcount=5486
Ako je naš, odmrzni ga u hladnjaku, dobro posuši i pohaj ili na gradele:klopa:

extreme
23.08.2010., 10:53
pa pogledaj što piše na njemu, zemlja porijekla
pa, pogledala bih da imam original pakiranje- toliko pameti imam :D
al dobila sam izdvojen dio iz većeg pakiranja, znači- nije u original ambalaži...

extreme
23.08.2010., 10:55
Evo pripazi na ovo.
http://www.forum.hr/showpost.php?p=27502944&postcount=5486
Ako je naš, odmrzni ga u hladnjaku, dobro posuši i pohaj ili na gradele:klopa:

e jbg sad, nemam pojma kojeg soma imam..
al mislim da je kupljen u metrou- pa pretpostavljam da nije naš..:rolleyes:

Pellaprat
23.08.2010., 10:57
e jbg sad, nemam pojma kojeg soma imam..
al mislim da je kupljen u metrou- pa pretpostavljam da nije naš..:rolleyes:

To iz Metro-a je na žalost pangasius. Uvoznik iz Vijetnama Euroalfa.

extreme
23.08.2010., 11:25
To iz Metro-a je na žalost pangasius. Uvoznik iz Vijetnama Euroalfa.

e jbg:(

Ronnie_Drew
23.08.2010., 11:56
Što se tiče tih vjetnamskih somova, ja ih ne bih dao ni svom psu.. Gledao sam domžkumentarac o tim somovima,i doslovno mogu živjeti u vodi kvalitete septička jama.. Meso im je puno teških metala..

A što se tiče ovog soma iz naših voda, i on je odvratan jer je to riba dna, pa vrlo često strašno smrdi po mulju.. A i meso mu je previše slatkasto..

Nisam ja baš mjerodavan za davanje mišljenja o riječnoj ribi jer ju svaku prezirem (Osim pastrve koju obožavam)..

NoahDemetrius
23.08.2010., 11:58
Od riječnih volim smuđa i pastrvu (ne iz uzgoja). Ostale izbjegavam.

Zg_noj
23.08.2010., 12:43
A što se tiče ovog soma iz naših voda, i on je odvratan jer je to riba dna, pa vrlo često strašno smrdi po mulju.. A i meso mu je previše slatkasto..

Nisam ja baš mjerodavan za davanje mišljenja o riječnoj ribi jer ju svaku prezirem (Osim pastrve koju obožavam)..

Dalo se naslutiti... :kava:

Anyway, što fali ribi s dna?
Što misliš na kakvom dnu boravi grdobina i slične jadranske ribe s dna?
Na muljevitom dnu. Pa se nitko ne buni i nema riječi o smradu na mulj... :ne zna:

Ne želim nikoga uvrijediti ali neki ljudi (čitaj dalmatinci u glavnom) preziru sve što nije iz mora ili u vezi s morem i u tom kontekstu su davno izgubili bilo kakav kompas i mjerilo za objektivnost (ako su ga ikada i imali).
Riječna riba? Fuuuj. Smrdi na mulj. A jedina riječna riba koju su probali jest tovljeni masni šaran. Što je sa smuđem? Pastrvom? Štuka? Linjak? Sve vrhunsko i cijenjeno meso.

Isto tako ja mogu reći za morsku ribu da smrdi. Ako sam jeo ciple, salpe i sl... :kava:

OT
Ti fileti soma iz Metro-a su duboko smrznuti ili svježi?
Koliko dođe kg?

Pellaprat
23.08.2010., 12:54
Što se tiče tih vjetnamskih somova, ja ih ne bih dao ni svom psu.. Gledao sam domžkumentarac o tim somovima,i doslovno mogu živjeti u vodi kvalitete septička jama.. Meso im je puno teških metala..

A što se tiče ovog soma iz naših voda, i on je odvratan jer je to riba dna, pa vrlo često strašno smrdi po mulju.. A i meso mu je previše slatkasto..

Nisam ja baš mjerodavan za davanje mišljenja o riječnoj ribi jer ju svaku prezirem (Osim pastrve koju obožavam)..

Miris svake ribe ovisi o prehrani i staništu. Nejestiv je i cipal iz luke, a i brancin ulovljen u Pločama, jegulja s Neretve i jegulja s Prokljana kao da su dvije različite ribe, a takvih primjera ima koliko hoćeš. Tako i meso soma može i mirisati i smrditi. Som kupljen u Zagrebu iz ribnjaka "Siščani" nema nikakav miris ni kada ima 10 kg. Slatkasti su i škampi.
Za neku veliku skupinu hrane reći da ju prezireš, znači da istoj nemaš pojma. Smuđ, kečiga, mladica, lipljan....polpete od mrene u holandskom umaku, o mesu štuke već je sve rekao Pellaprat etc. Sve su to delicije u pravim rukama, a ako ne znaš uništiš i zubatca. Zato bi bilo bolje da dok nešto prezireš, mišljenje zadržiš za sebe.

Pellaprat
23.08.2010., 13:03
Dalo se naslutiti... :kava:

Anyway, što fali ribi s dna?
Što misliš na kakvom dnu boravi grdobina i slične jadranske ribe s dna?
Na muljevitom dnu. Pa se nitko ne buni i nema riječi o smradu na mulj... :ne zna:

Ne želim nikoga uvrijediti ali neki ljudi (čitaj dalmatinci u glavnom) preziru sve što nije iz mora ili u vezi s morem i u tom kontekstu su davno izgubili bilo kakav kompas i mjerilo za objektivnost (ako su ga ikada i imali).Riječna riba? Fuuuj. Smrdi na mulj. A jedina riječna riba koju su probali jest tovljeni masni šaran. Što je sa smuđem? Pastrvom? Štuka? Linjak? Sve vrhunsko i cijenjeno meso.

Isto tako ja mogu reći za morsku ribu da smrdi. Ako sam jeo ciple, salpe i sl... :kava:

OT
Ti fileti soma iz Metro-a su duboko smrznuti ili svježi?
Koliko dođe kg?

Od mene kao Dalmatinca za ovo boldano:five:
To me užasno nervira, a kada razgovaram s "mojim" dalmošima o tom, vidim da nisu ništa nikada ni probali, samo, glupo uvriježeno mišljenje.

Ovog vijetnamskog sranja imaš i svježeg i smrznutog, a cijena od 35 kn u Euroalfi za smrznuti, do 100 kn na ribarnicama za friškog.

castanea
23.08.2010., 13:31
evo jedan moj stari post

Možeš ga samo ispohati. Napraviš smjesu kao za palačinke, ali malo gušću.
Ili ga uvaljati u mješavinu brašna, soli i crvene paprike i tako pržiti. Ja uz to radim običnu krompir salatu.

Ili npr. u vatrostalnu zdjelu poredaš filete, malo ulja, gore staviš na kolute narezani luk i rajčicu, malo soli i tako ga onda pečeš u rerni.

Ili ga možeš kuhati u vinu: poredaš filete u posudu, naliješ vina (ali da je do pola, onak napola prekriveno) doda se malo maslaca, limuna i soli.

Ili ga radim još i s vrhnjem. Posoliš filete i staviš ih u posudu za pečenje i još maslaca gore. Nakon nekih pola sata izvadiš iz rerne i preliješ smjesom vrhnja, brašna i bibera, te vratiš i zapečeš još malo.

Zg_noj
23.08.2010., 13:33
Od mene kao Dalmatinca za ovo boldano:five:
To me užasno nervira, a kada razgovaram s "mojim" dalmošima o tom, vidim da nisu ništa nikada ni probali, samo, glupo uvriježeno mišljenje.

Ovog vijetnamskog sranja imaš i svježeg i smrznutog, a cijena od 35 kn u Euroalfi za smrznuti, do 100 kn na ribarnicama za friškog.

I ja sam 50% dalmatinac i još uz to zaljubljenik u more i robolovac ali neke gluposti slušam već godinama i jako me nerviraju.
Obično uz ovo u paketu ide i stav oko (ne)kupanja u slatkim vodama, odnosno "barama" kako bi rekli ...:rolleyes:

Što se tog vijetnamskog soma tiče, ako je tako kako piše a očito da je, onda ipak ostajem na svojoj brazilskoj piletini 25kn/kg. :cerek:
Osim ako nemaš neki članak i o njoj... :rofl:

x-type
23.08.2010., 16:00
za soma vladaju strašne predrasude da smrdi po mulju. to pričaju oni koji g anisu ni kušali nikad. ja soma koji se čuje na mulj nikad nisam probao. taj vonj mulja zapravo dolazi iz masnih naslaga na ribi, a one se mogu naći najčešće na preugojenim šaranima i tostolobiku. som je preaktivna riba da bi smrdio na mulj.

Argentinac
23.08.2010., 17:06
Evo pripazi na ovo.
http://www.forum.hr/showpost.php?p=27502944&postcount=5486


Hajku na vijetnamskog soma počeo je američki lobi uzgajivača ribe jer im je gadno uzdrmao poziciju na tržištu.
Snimali su filmove da ljudima ogade tu ribu i uspjeli su ishoditi zabranu uvoza.
Kasnije su ih slijedile i neke europske zemlje.

Odlična riba, često ga jedem. :top:

Ronnie_Drew
23.08.2010., 18:51
Ne smijem izraziti mišljenje da me ne popljujete cijeloga.. Probao sam većinu od tih riječnih riba koje su tu nabrojane (štuka, šaran, som, mrena, itd ), ali ne valjaju mi.. Di je tu problem što mi ne valjaju riječne ribe?? Tko ih voli jesti, neka ih jede, svaka čast..

Pellaprat
23.08.2010., 18:57
Hajku na vijetnamskog soma počeo je američki lobi uzgajivača ribe jer im je gadno uzdrmao poziciju na tržištu.
Snimali su filmove da ljudima ogade tu ribu i uspjeli su ishoditi zabranu uvoza.
Kasnije su ih slijedile i neke europske zemlje.

Odlična riba, često ga jedem. :top:

Poznam ribiča koji voli pecat mrenu na Savi u Zagrebu (začudo ima je puno).Kaže da je najbolja pozicija 50-tak metara nizvodno od izljeva kanalizacije. Otprilike u ravnini toplane. Najveći problem mu je skidanje toalet papira s flaksa. Njegov otac ju jede i zadovoljno mljacka.:eek:
Tko voli, nek izvoli.

SAD je zabranu uvoza pangasiusa uveo zbog dokazane količine teških metala, prvenstveno žive.

Pellaprat
23.08.2010., 19:15
Ne smijem izraziti mišljenje da me ne popljujete cijeloga.. Probao sam većinu od tih riječnih riba koje su tu nabrojane (štuka, šaran, som, mrena, itd ), ali ne valjaju mi.. Di je tu problem što mi ne valjaju riječne ribe?? Tko ih voli jesti, neka ih jede, svaka čast..

Nije problem što tebi te ribe ne pašu. Problem je u "odvratan" i prezirem ih". To ne spada na gastronomiju. Kada se priča o hrani treba biti malo obazriviji. Nije isto za nešto što je nekom omiljena klopa reći "bljuje mi se od tog smrada" i "meni to ne odgovara zbog mirisa mulja". Ovo je mjesto gdje mi klopoljupci raspravljamo o okusima i ukusima, no na nekoj razini, ali to je već problem našeg predobrog moda:vidiga: :uvlakač: :fuj: :zabranjeni smajlić:

Krkimir
23.08.2010., 19:22
SAD je zabranu uvoza pangasiusa uveo zbog dokazane količine teških metala, prvenstveno žive.

da, sumnjivo je da iz Vijetnama dolazi samo ovo, a ne i morska riba...
možda bi Halo Efect (trenutno u Vijetnamu) mogao objasniti situaciju? :ne zna:

štemajzl
23.08.2010., 19:25
Halo i jest među prvima ovdje upozorio na pedigre tog panguzijusa.

Krkimir
23.08.2010., 19:27
daj link!

x-type
23.08.2010., 19:49
mislim da veći problem s pangasiusom predstavljaju nekakvi antibiotici, hormoni ili bogtepitašta koji im se daju.

Ronnie_Drew
23.08.2010., 20:13
Ok, možda sam upotrijebio malo predirektne izraze.. Ali.. Ima mi i boljih stvari za pojesti od riječne ribe..

Kladi
23.08.2010., 20:35
Halo i jest među prvima ovdje upozorio na pedigre tog panguzijusa.

trebalo bi imati svoje ljude svuda po svijetu pa da nam tak javljaju ko HalloE. tak malo kaj imamo svojega, pretežito je sve iz uvoza....:rolleyes: