View Full Version : Iskon uvodi ADSL?
"Početkom listopada, IskonInternet će ponuditi ADSL uslugu pristupa Internetu. Naredna tri mjeseca IskonInternet provodi testnu fazu usluge, tijekom koje će testni korisnici besplatno koristiti ovu uslugu na brzinama koje najviše odgovaraju njihovim potrebama. Nakon završetka testne faze, početkom mjeseca listopada, IskonInternet će ponuditi posebno pripremljene pakete ADSL usluge svim zainteresiranim korisnicima. Korisnici će moći odabrati između više paketa ADSL usluga prilagođenih njihovim navikama i zahtjevima, koji će biti vrlo konkurentni. "Uvjereni smo kako će Iskonova ADSL usluga koju ćemo korisnicima ponuditi na jesen, udovoljiti potrebama i željama našim korisnika", naglasio je Saša Kramar, član Uprave IskonInterneta. "
Sad mene zanima kakav je njihov plan s flatrate-om, hoće li se prilagodit HT-u i njihovoj politici da ga uopće neće uvodit ili?
Izvor: www.it.monitor.hr
Annatar
22.07.2004., 08:54
miST kaže:
Sad mene zanima kakav je njihov plan s flatrate-om, hoće li se prilagodit HT-u i njihovoj politici da ga uopće neće uvodit ili?Nadaj se... ali da sam na tvojem mjestu, ne bih se nadao previše.
U Hrvatskoj obično kad jedan lopov radi ekstorziju, konkurencija umjesto da potkopa tog lopova, ona mu se još i pridruži i lijepo se dogovore.
No tko zna, možda bu Iskon bil fer prema tržistu i korisnicima. BWAHAHAHAHAHA!!!!!
Shadowman
22.07.2004., 12:55
Oni su svi glupi. Da ponude flat rate razumne cijene, mogli bi puno više zaraditi. Svi bi bili voljni više platiti, a i bilo bi više pretplatnika. Bio sam na njihovoj stranici i zanima me samo šta su onda ove "stalne veze". Klikni ovdje (http://www.iskon.biz/individualni/cjenik/) na stalne veze. I ove cijene su nešto kao prvoaprilska šala ili šta? Za isti bandwidth za koji ja plaćam $40, oni hoće $10000 mjesečno. :eek: Oni nisu normalni. Bio sam i na HT-ovoj stranici. I njihove su cijene visoke (naročito za Hrvatsku), ali može se nekako platiti. Na primjer za oko 100 KB/s, što i nije tako sporo, treba platiti oko $40-50. Skupo za tu brzinu, ali da se podnijeti. Ne valja što je ograničeno na 512 MB, ali svakih dodatnih 512 MB košta $3, pa bi se nekako moglo. Ali ipak, tri po tri i nakupi se toga. :flop:
Annatar kaže:
...ne bih se nadao previše.
U Hrvatskoj obično kad jedan lopov radi ekstorziju, konkurencija umjesto da potkopa tog lopova, ona mu se još i pridruži i lijepo se dogovore.
Točno tako. Tako je bilo do sada, zašto bi se sada mijenjalo?
:flop:
Shadowman kaže:
Oni su svi glupi. Da ponude flat rate razumne cijene, mogli bi puno više zaraditi. Svi bi bili voljni više platiti, a i bilo bi više pretplatnika. Bio sam na njihovoj stranici i zanima me samo šta su onda ove "stalne veze". Klikni ovdje (http://www.iskon.biz/individualni/cjenik/) na stalne veze. I ove cijene su nešto kao prvoaprilska šala ili šta? Za isti bandwidth za koji ja plaćam $40, oni hoće $10000 mjesečno. :eek: Oni nisu normalni. Bio sam i na HT-ovoj stranici. I njihove su cijene visoke (naročito za Hrvatsku), ali može se nekako platiti. Na primjer za oko 100 KB/s, što i nije tako sporo, treba platiti oko $40-50. Skupo za tu brzinu, ali da se podnijeti. Ne valja što je ograničeno na 512 MB, ali svakih dodatnih 512 MB košta $3, pa bi se nekako moglo. Ali ipak, tri po tri i nakupi se toga. :flop:
Ma sve su to pljuga ponude. Kao što je gore navedeno, kad stigne novi na tržište on neće potkopavat tržište da smanj cijene nego đubrad isto nabijaju cijene.
512MB je sitnica za mene to nebi izdržalo ni par sati a kamoli mjesec dana.!!!!
A kad smo prodali strancima eto nam ga. Nisu oni ovdje dosli da razvijaju gospodarstvo vec da uzmu pare. A i naš internet prostor je siromašan i većina sajtova je hostana izvan hrvatske, a medjusobna povezanost HTa i ostalih operatera nije bas neka, pa opet vecina prometa se odvija opet prema EU, pa se routa nazad na HT... To ocito HTu, pardon DTu odgovara.
HrvojeHorvat
27.08.2004., 01:27
Shadowman kaže:
Kako mislis oni su glupi, ako HT uzima Iskonu 20kn+PDV za 1Gb prometa koji prolazi HT-ovom infrastrukturom (tzv. last mile), kako mislis da daju flatrate, hoces reci da bi Iskon trebao placati svojim korisnicima surfanje...sto mislis, da bi to bio pametan potez ili glup?
Znaci svi koji racunate na Iskonov flatrate, slobodno to mozete zaboraviti, jer HT naplacuje 20kn + PDV svim ISP-ovima, a naravno, pretplata za DSL pakete se placa samo HT-u (oni ti uvedu DSL i njima ga placas)....
Da zakljucim, kad bi Iskon pruzao flatrate ne da ne bi imao zaradu, nego gubitak koji bi iz mjeseca u mjesec rastao sve do propasti Iskona.
Normalno da placas 40 dolara za svoj internet, kad USA zivi na grbaci ostatka svijeta i trosi 3/4 zemljinih resursa samo na sebe.
Jos "malo" pa istice monopol HTa... :)
A kolko ja znam iskon ima wireless link prema slovenij il kome vec ako nije kao alternativu. Neka HT posalje u ******** i nek se kopca na sto stigne drugo.
OrangeC2
27.08.2004., 14:16
Ljudi, nema jeftinog interneta dok HT drzi fiksnu telefoniju. Dok je zica u vlasnistvu HTa, cijene ce biti ocajne.
Tko god dobije licencu kao drugi provider za fiksnu telefoniju, prvo ce morati investirati SiLNE MILIJUNE eura u povlacenje paralelne strukture.
To je prakticki nemoguce, vjerujem da ce se zapravo ici na model cijepanja fiksne mreze na zakupnike pojedinih dijelova. (iako nemam blage veze kako bi to funkcioniralo u praksi)
Svejedno, u oba slucaja ce cijena pristupa preko bakra do prvog cvora biti skupa narednih par gdoina. Bez zestoke intervencije drzave, mi smo trajno u komi.
u buducnosti skoroj ja se nadam nece imati potrebe za vucu raznih zica... Wireless mreza + VoIP ce radit posao. Mislim da ce to biti isplativije nego kopat kanale po gradu i uvodit paralelnu mrezu. BTW, mislim da je sadasnja infrastruktura u VLASNISTVU HT-a tako da nema nekog povoljnog iznajmljivanja ili zakupljivanja i sl.
Ljudi, nema jeftinog interneta dok HT drzi fiksnu telefoniju. Dok je zica u vlasnistvu HTa, cijene ce biti ocajne.
Pa, djelomicno si u pravu, ali gledajuci buducnost mislim da ce se to promjeniti jer ce zicu uskoro zamjeniti wireless(ne mislim na wi-fi), odnosno tehnologija koja se ozbiljno sprema za to, UWB... Onda ce uz prilicno jeftinu infrastrukturu biti vrlo jednostavno signalom pokriti cijelu hrvatsku te mogucnosti i brzine koje ce pruzati UWB ce biti daleko naprednije od ADSL-a...
OrangeC2
28.08.2004., 08:29
mozda gajite previse iluzija....standardni wireless ima svega 50 kanala i limitiranu snagu, celija oko odasiljaca nije veceg opsega od 100m. T o znaci da bi grad tipa zagreba trebalo nacickati tisucama odasiljaca.
Da, rjesenje je npr. koje koriste u Izraelu, koje omogucava 50mbps, shared bandwidth i celije promjera cca 700m, koje je vec bolje upotrebljivo, no opet unutar 700m ti se nacicka par tisuca korisnika, na samo 50 mbps. Da ne govorim kakve izmejen u zakonim treba, plus da izmedju odasiljaca moras imati opticku kablovsku vezu ili bakar (znaci opet fiksna telefonija), te da ne govorimo koliko bi kostalo opremanje takve mreze.
Tri su dakle opcije:
1. standardna tehnologija ADSL, uz izuzetno jak angazman drzave u suzbijanju monopola i uvodjenu drugog, treceg itd providera fiskne telefonije.
Ne zaboravite da sada npr i VIP i HT mobile pusu u isti rog sa cijenama. Tek kad udje treci u mobilnu tehnologiju doci ce do znacajnije konkurencije.
2. Odvajanje HT tel.mreze (zice) od telefonije, te rasprodaja na koncesiju od par godina po kvartovima, plus liberalizacija za magistralne vodove izmedju cvorista. To podrazumijeva opet jak angazman drzave
3. Wireless 50mbps. Opet jak angazman drzave, visoke investicije, zracenje, ekologija :rolleyes:
U mom kvartu inace je par vecih firmi, i iako je cak dva GSM stupa na svega 100m, cesto u toku radnog vremena ne mozes dobiti vezu mobitelom. Mislim da je kapacitet bazne stanice cca 500 gsm kanala, a svaki je svega 9600bps. Zamislite sto bi se desilo kada bis eislo na wireless internet.
Znaci, ako ogranicimo rok za masovan, jefitn i brz pristupinternetu na dvije do maks tri godine, jedini nacin je bakar. A to onda vodi u odjeljivanje HT zica i davanje u koncesiju kroz cca 3 do 5 gdoina. Istovremeno bi se islo u dodjelu druge koncesije za povlacenje druge tel.mreze. Kroz 5 gdoina bi se postupno gradila i neka wireless struktura.
Znaci, sve pada na HTu, jer je dovoljno jak da otkanta bilo kakav zahtjev za odjeljivanje HT zicane mreze; jedino zakon o monopolu ga moze prisiliti, ali to znaci da nasa vlada mora biti u stanju donijeti takav zakon koji ce ozbiljno nastetiti interesirma Hta (hahahahaaha)
Sve se svodi na to da nas cuclaju ko vampiri, i od toga imaju zestoke korsiti. A koristeci taj novac od cuclanja, utjecu na vlasti da ih ne diraju i dalje im omoguce cuclanje. Zatvoren krug.
Zanci, moramo prvo politicki slomiti otpor HTa, a onda ce biti lako.
Sve ostalo je znastvena fantastika.
Mogu to srediti sa laserskim link-ovima na duze relacije,a poslije do korisnika neki jak odasiljac (kupe frekvencije od drzave),i onda na kraju wireless ili kablovi.
Mozda malo kosta,ali bi bilo toliko brzo da bi se dosta ljudi spojili i brzo bi isplatili tu investiciju.
Vec su normalna stvar laserski linkovi koji idu do 5000 m sa vrlo velikim kapacitetom prenosa.
Ali mislim da se tu radi o tome da hoce da izvuku max pare prije nego mijenjaju,nisu ni prvi ni zadnji u svijetu koji to rade.
mozda gajite previse iluzija....standardni wireless ima svega 50 kanala i limitiranu snagu, celija oko odasiljaca nije veceg opsega od 100m. T o znaci da bi grad tipa zagreba trebalo nacickati tisucama odasiljaca.
U prvom slucaju si bio djelomicno u pravu, medutim ovaj put si potpuno u krivu...
Standardni wireless (802.11b) ima 11 kanala, ali realno od tih 11 kanala, samo su 3 iskoristiva(nemoj pitati zasto, duga prica)!!!
Snaga je limitirana, ali opet se vracamo na sljedece, kad bi recimo iskon uveo pristup putem UWB-a, onda bi oni zakupili opseg frekvencija, na kojem ne bi bilo ogranicenja sto se tice EIRP-a...
Da ne govorim kakve izmejen u zakonim treba,
Krivo, ne treba ama bas nikakve izmjene u zakonima, jer ako provider zakupi frekvencijski opseg, onda sa njim moze raditi sto god zeli...
plus da izmedju odasiljaca moras imati opticku kablovsku vezu ili bakar (znaci opet fiksna telefonija), te da ne govorimo koliko bi kostalo opremanje takve mreze.
Krivo, bit svega je da bazne stanice budu povezane mikrovalnim linkom (nesto slicno kako sto su trenutno povezane i GSM bazne stanice...) koji je prilicno jeftin, a sa dolaskom UWB-a i sve visom standardizacijom opreme, kostat ce u rangu od 10 000kn, sto je bagatela...
Mislim da je kapacitet bazne stanice cca 500 gsm kanala, a svaki je svega 9600bps. Zamislite sto bi se desilo kada bis eislo na wireless internet.
Kapacitet bazne stanice je ogranicen opsegom frekvencija, evo primjera tek tolko da vidis o cemu govorim, uzmimo da je vip zakupio frekvenciski pojas od 800-850MHz, za svaku mobilnu stanicu trebas 1MHz opsega, znaci na baznu stanicu mozes prikljuciti 50 mobilnih stanica (dobro, kod baznih stanica ima i fora da se koriste sektorske antene, pa tu jos ima raznih faktora tra -la -la la -la)....
Medutim, kad bi iskon isao davati usluge, on bi mogao kupiti frekvencijski pojas od recimo 4-5GHz, sto je 1GHz bandwidtha... (cak ne mora biti spojeno moze biti recimo od 3.6-4.1 + 5.2-5.7)... E sad, UWB omogucuje da u 20Mhz bandwidtha dobijes propusnost od 50Megabita, znaci iskon bi u svom opsegu po jednoj baznoj stanici mogao imati oko 2.5Gigabita propusnosti!!!!
Annatar
29.08.2004., 14:09
HrvojeHorvat kaže:
Kako mislis oni su glupi, ako HT uzima Iskonu 20kn+PDV za 1Gb prometa koji prolazi HT-ovom infrastrukturom (tzv. last mile), kako mislis da daju flatrate, hoces reci da bi Iskon trebao placati svojim korisnicima surfanje...sto mislis, da bi to bio pametan potez ili glup?U normalnom drustvu (citaj: Zapad) ISP-ovi jedan drugome ne naplacuju medjusobne UpLinkove.
Znaci svi koji racunate na Iskonov flatrate, slobodno to mozete zaboraviti, jer HT naplacuje 20kn + PDV svim ISP-ovima, a naravno, pretplata za DSL pakete se placa samo HT-u (oni ti uvedu DSL i njima ga placas)....To je naravno tak stoga kaj HT ima MONOPOL na fiksnu telefoniju, a time krsi ustavne propise i zakonske regulative. Prema zakonu o nemonopolu HT bi MORAO dozvoliti Iskonu da uvodi ADSL preko HT-ove fiksne telefonske mreze.
Dakle, opet: toga ima samo na primitivnom balkanu.
Inace, upravo smo si uveli 1200/200 kbps ADSL sa staticnom IP adresom, neogranicen prijenos podataka i besplatna korisnicka podrska, u protuvrijednosti od circa 403.50kn mjesecno.
Da zakljucim, kad bi Iskon pruzao flatrate ne da ne bi imao zaradu, nego gubitak koji bi iz mjeseca u mjesec rastao sve do propasti Iskona.Netocno. Iskon ima vlastiti UpLink prema van pomocu Wireless-a, preko Slovenije. Nadalje, Iskon je uvel wireless access points po Zagrebu, dakle vise nije potreban ADSL da bi se imao broadband pristup. Na tebi je da zakljucis koje su implikacije toga.
Normalno da placas 40 dolara za svoj internet, kad USA zivi na grbaci ostatka svijeta i trosi 3/4 zemljinih resursa samo na sebe. [list=1]
U. S. A. ne zivi na grbaci ostatka svijeta, nego ima DECENTRALIZIRANU upravu i slobodnu, POTPUNO PRIVATNU poduzetnicku ekonomiju, u kojoj je monopol STROGO ILEGALAN.
Za svoj link (768/128kbps, neograniceni prijenos podataka, staticna IP adresa, besplatna korisnicka podrska) u U.S.A. sam placal mjesecno $49.95 USD. Sada zivim u Europi i cijene su iste (mozda malo skuplje, ali usporedive) kao i u U.S.
[/list=1]Zato, bez nepotrebne propagande! Onakve izjave gore ukazuju samo na neupucenost te izoliranost od ostatka svijeta.
Proximus
31.08.2004., 16:25
KRT kaže:
Pa, djelomicno si u pravu, ali gledajuci buducnost mislim da ce se to promjeniti jer ce zicu uskoro zamjeniti wireless(ne mislim na wi-fi), odnosno tehnologija koja se ozbiljno sprema za to, UWB... Onda ce uz prilicno jeftinu infrastrukturu biti vrlo jednostavno signalom pokriti cijelu hrvatsku te mogucnosti i brzine koje ce pruzati UWB ce biti daleko naprednije od ADSL-a...
kolko smo cekali prvo isdn, pa dsl ti vec govoris o necemu sto je za nas SF.
ja zivim 50m od slovenije i ovi prijeko imaju svi dsl, a kod nas nema gsm signala (vip mreza), o dsl-u se ne prica iako sam u zg zupaniji.
htio sam uzet stalnu vezu preko vodatela no njihov internet pro 512 Kbps --> 5000+PDV + instalacija 5000kn+PDV. "Pretplata ukljucuje neograniceni promet koji se može ostvariti dogovorenom brzinom..." Ali ipak je to malo previse.
zasto ht kaze da mu se flat rate nikako ne isplati a na http://adsl.siol.net (opet slovenci, to mi je jedini primjer kojeg pouzdano znam) slovenci nude flat rate 1024/256 kbit/s mesečno 8.060,00 (240kn) za fizicke osobe. s time da siol nije vlasnik infrastrukture, znaci ko iskon. kolko ja znam oni nisu prodali telekom, no sta je tu je - jadanje ne pomaze.
Shadowman
31.08.2004., 17:17
Annatar kaže:
Za svoj link (768/128kbps, neograniceni prijenos podataka, staticna IP adresa, besplatna korisnicka podrska) u U.S.A. sam placal mjesecno $49.95 USD. Sada zivim u Europi i cijene su iste (mozda malo skuplje, ali usporedive) kao i u U.S.
Sad je još bolje. Ja imam preko 3 Mbit/s neograničen download i plaćam $45. Još bolje dolazi. Vlasnici moje zgrade su odlučili uvesti besplatan internet (dvostruke brzine u odnosu na gore navedenu) svima stanarima. Sad čekam da priključe. Mislim da će to postati uobičajena praksa.
Leander
07.09.2004., 14:54
Evo, krenulo danas .. nije bas neki flatrate, ali su ga barem ponudili :)
Samo pitanje je o kakvom se to "flat rateu" radi kad procitas ono sto pise malim slovima:
Korisnik DSL BIZflat usluge se obavezuje da će prilikom pristupa internetu koristiti optimalne kapacitete na način koji ni u kojem trenutku neće uzrokovati degradira-nje ili poteškoće u radu sustava, u protivnom snosi odgovornost za učinjenu štetu.
"imas neogranicen kapacitet koji ne smijes koristit jer ti ne mozemo isporuciti placenu uslugu"
Da, vrlo zanimljiva mala slova ..
Bilo bi dobro ako netko može doznati tumačenje ovoga od Iskona?
TangerineC2
08.09.2004., 15:52
Sasha kaže:
Da, vrlo zanimljiva mala slova ..
Bilo bi dobro ako netko može doznati tumačenje ovoga od Iskona? [/B]
Plati Iskonu pa saznaj :lol::rofl::lol:
E,boze, u ovoj drzavi sve sam lopov. :zvrko:
Zeppelin
08.09.2004., 19:33
Jos cemo mi par desetljeca na modemu vulgarisu provest kao sto vidim.
A ovo sto iskon nudi je stvarno debilno. Plati ht-u pretplatu pa tek onda iskonu za njegova sranja. Boze sacuvaj. Jesmo jadna drzava. :bljak:
Zeppelin kaže:
A ovo sto iskon nudi je stvarno debilno. Plati ht-u pretplatu pa tek onda iskonu za njegova sranja. Boze sacuvaj. Jesmo jadna drzava. :bljak:
I kod MaxADSL-a se plaća HT-u, a dodatni promet HTnet-u...
Tako da je to svejedno. Samo ne kužim zašto se oni međusobno ne obračunavaju, a ne ovako slati dva računa, maltretirati jadne ljude...
fmDream3
08.09.2004., 23:21
Blixa kaže:
Mogu to srediti sa laserskim link-ovima na duze relacije,a poslije do korisnika neki jak odasiljac (kupe frekvencije od drzave),i onda na kraju wireless ili kablovi.
Mozda malo kosta,ali bi bilo toliko brzo da bi se dosta ljudi spojili i brzo bi isplatili tu investiciju.
Tko ce prvi poceti postavljati opremu po okolnim neboderima? Cinjenica da su dosadasnju telekomunikacijsku infrastrukturu izgradili gradani vlastitim novcem. Da nije bilo samodoprinosa jos bi mi setali prasnjavim puteljcima. . .
Optika+RLAN kao backup je rjesenje na koje se mogu odluciti mali ISP-ovci a opet imaju li oni dovoljno trzista da investiraju a da ne propadnu preko noci?
Blixa kaže:
Vec su normalna stvar laserski linkovi koji idu do 5000 m sa vrlo velikim kapacitetom prenosa.
[/B]
Normalna stvar? To je nenormalna stvar! da pored optickih kablova netko razmislja o postavljanju optickih linkova zrakom!?
Trebali bi smo se zapitati koliko ljudi uopce treba brzine vece od 512kbps. Lijepo je imati kliknes->vidis ali...
Osobno zamjeram svim ISP-ovcima samo na tome sto se ovakva kvaliteta pistupu internetu (katastrofa) naplacuje po cijeni koja djeluje vise kao kazna sto ga koristis. Kad skinemo HT doci ce neki drugi lesinar tu nema srice.
doslo vrijeme: lazi, kradi, ne radi...
TangerineC2
09.09.2004., 13:59
Zato i jesam za to da drzava uvede drastican rez. U svega godinu dana bi se moglo za malo novca napraviti vrlo jaka bakar/opticka backbone infrastruktura po gradovima i izmedju kvartova, od koje bi onda mali provideri vukli bakar i optiku po kvartovima, za male pare. Ako moze Plinara, pa valjda moze i struka koja je malo tehnicki zahtjevnija od cijevi za plin, i ima manje zahtjeve za kanale.
Carnet je u svega dvije godine podigaoo 1g i 10g backbone prsten koji povezuje sve vaznije akademske institucije u Zagrebu. ne vidim zasto se isto ne moze napraviti i u komercijlane svrhe.
A onda za par godina dati backbone u najam, ili nek ostane u drzavnom vlasnistvu, a iz naknada malih end user providera pribavljati sredstva za njegovo odrzavanje. Ista stvar kao sa cestama u zagrebu.
Zeppelin
09.09.2004., 20:46
TangerineC2 kaže:
Zato i jesam za to da drzava uvede drastican rez. U svega godinu dana bi se moglo za malo novca napraviti vrlo jaka bakar/opticka backbone infrastruktura po gradovima i izmedju kvartova, od koje bi onda mali provideri vukli bakar i optiku po kvartovima, za male pare. Ako moze Plinara, pa valjda moze i struka koja je malo tehnicki zahtjevnija od cijevi za plin, i ima manje zahtjeve za kanale.
Carnet je u svega dvije godine podigaoo 1g i 10g backbone prsten koji povezuje sve vaznije akademske institucije u Zagrebu. ne vidim zasto se isto ne moze napraviti i u komercijlane svrhe.
A onda za par godina dati backbone u najam, ili nek ostane u drzavnom vlasnistvu, a iz naknada malih end user providera pribavljati sredstva za njegovo odrzavanje. Ista stvar kao sa cestama u zagrebu.
Sve bi se to moglo al zajeb je sto onda ht ne bi dobivao masne pare a od toga placao masni porez drzavi. I to ti je ta famozna informatizirajmo drzavu. Evo vidim na monitoru ht nudi neke pogodnosti glede dsla A tek kako im je divna stranica di mozes provjerit dostupnost dsla. Jos samo da radi u operi.
E da. Tamo pise da ce kao dsl cvor napravit tamo gdje ima puno prijavljenih. Gdje se to moze vidit. Tj prijavit. Jer u moje malo selo nece brzo dsl kao sto vidim :(
TangerineC2
09.09.2004., 21:27
Zeppelin kaže:
Sve bi se to moglo al zajeb je sto onda ht ne bi dobivao masne pare a od toga placao masni porez drzavi. I to ti je ta famozna informatizirajmo drzavu. Evo vidim na monitoru ht nudi neke pogodnosti glede dsla A tek kako im je divna stranica di mozes provjerit dostupnost dsla. Jos samo da radi u operi.
Upravo je sada pravo vijeme za dizati buku oko HT monopola. Sanaderova vlada relativno slabo stoji, i vec su pokazivali da su itekako spremni poslusati glas javnosti oko nekih kljucnih stvari.
E da. Tamo pise da ce kao dsl cvor napravit tamo gdje ima puno prijavljenih. Gdje se to moze vidit. Tj prijavit. Jer u moje malo selo nece brzo dsl kao sto vidim :(
Koliko ja znam potrebnoje 15 naloga, tj 15 potencijalnih kandidata na istom cvoru, a da bi se HT upustio u postavljanje adsl uredjaja.
Adsl je ogranicen max.duzinom bakra, tj o duzini bakra do ht cvora ovisi brzina komunikacije, a preko odredjene duzine ne radi. Stoga se udaljena naselja bas ne mogu puno nadati. Okvirno, ako moze ISDN, moze i adsl.
negdje sam citao diskusiju o tom prijavljivanju. Prijavi se dosta ljudi, ovi dovedu i samo jedan-dva uzmu. Jer kao nisi obavezan uzet to ako si se prijavio...
A pravi trenutak za vladu. Pravi trenutak je bio onaj u kojem je vlada trebala rec NE prodaji telekoma, sad se mogu j u guzicu a i svi mi.
HT ce cinit sve sto moze da odrzi monopol, a mocan je, ima veliku motivaciju i ima nacina da to postigne (koooooruuuuppcijjja :) npr.).
A ova sadasnja vlada opet pocinje kao i prije, a mi naivni i dalje masemo pokrenimo hrvatsku zastavicama.
HrvojeHorvat
22.09.2004., 09:46
Annatar kaže:
Netocno. Iskon ima vlastiti UpLink prema van pomocu Wireless-a, preko Slovenije. Nadalje, Iskon je uvel wireless access points po Zagrebu, dakle vise nije potreban ADSL da bi se imao broadband pristup. Na tebi je da zakljucis koje su implikacije toga.
[list=1]
Ovdje govorimo o DSL-u, a ne o wirelessu. Wireless se nece tako skoro ponuditi za obicne korisnike po niskim cijenama, ali da se promet DSL-a ne naplacuje ISP-ovima vjerojatno bi Iskon ponudio DSL flat rate.
U. S. A. ne zivi na grbaci ostatka svijeta, nego ima DECENTRALIZIRANU upravu i slobodnu, POTPUNO PRIVATNU poduzetnicku ekonomiju, u kojoj je monopol STROGO ILEGALAN.
Ne? Zasto onda ima pogone tamo gdje je jeftina radna snaga i placa radnike mjesecno koliko jedan amerikanac zaradi za jedan dan? Sto rade u Iraku, zasto se petljaju u politiku, te ruse i postavljaju vlade po juznoj Americi, a i po ostatku svijeta? Zasto se osjecaju odgovornim u sirenju demokracije, pa i tamo gdje se demokracija oduvijek smatra vrazjim djelom? Zasto ucjenjuju politicki drzave koje odbiju usluge njihovih industrijskih giganata po vecim cijenama od ostalih? itd. itd., a o zagadjivanju i nemaru prema atmosferi da ne pricam.
[/list=1]Zato, bez nepotrebne propagande! Onakve izjave gore ukazuju samo na neupucenost te izoliranost od ostatka svijeta.
Bas tako, zivis u Europi (ja valjda zivim u Aziji), a ne zivis u Hrvatskoj kod kojej je gospodarstvo u kolapsu, prodaje se ovo i ono kako bi se pokrpao proracun, vlada crpi novce iz svog udjela HT-a isto radi krpanja, a HT zbog toga ne ulaze pare u nove tehnologije....da ne sjedis tako visoko na svom umisljenom tronu velikih zapadnih sila demokracije, te da malo i ti pogledas kako je tu u zemlji tvojih predaka, onda bi znao i nesto o tome kako se formiraju cijene i zasto. Takve tvoje izjave upucuju na neupucenost, egoizam i umisljenu sveznajucost....ne mozes ti mene uciti o stvarima koje se dogadjaju u Hrvatskoj (a o kojima nemas pojma), pogotovo ne o stvarima koja se dogadjaju u hrvatskim ISP-ovima.
HrvojeHorvat
22.09.2004., 09:51
Zeppelin kaže:
Daj mi reci kome si placao ISDN uslugu a kome promet ako si bio u globalnetu ili iskonu?
Normalno da placas DSL pretplatu HT-u kad je njihova centrala, te sav ostali hardware.
HrvojeHorvat
22.09.2004., 09:56
TangerineC2 kaže:
Zasto ne bi moglo, otvoris ISP tvrku, nadjes ulagace, dignes kredite i izgradis mrezu, a onda prodajes jeftini internet po 12 kuna, a novce za otplatu kredita nadjes, ne znam, u banci sa pistoljem.
Ljudi pa vama nije jasno da su svi neovisni provideri na rubu propasti, Globalnet se vec hrve sa neprofitabilnoscu vise od godinu-dvije i stalno je opasno na rubu, Iskon je skoro propao prije 2 godine, ali su podjelili otkaze, doveli menagera koji ce uvesti red i paziti na svaku kunu....a i dalje te dvije firme zive od stalnih veza (a ne od malih korisnika, mada vi mislite da zive od vas), kojima ako padne cijena kako vi Einsteini predlazete, oni ce jednostavno nestati sa trzista jer nece imati dovoljno novaca da pokriju gubitke i ostat ce samo vas dragi HT.
OrangeC2
25.09.2004., 05:44
Hrvoje, previdjas da neprofitabilnost manjih ISPova ne dolazi od njihove lose organiziranosti ili cega god, nego od stanja na trzistu, gdje HT pozdere gro dobiti malog ISPa zato sto drzi bakar preko kojega komunikacija mora ici.
Da postoji vise providera bakra, ili da se postojeca fiksna telefonska mreza HTa razdijeli na vise koncesionara, onda bis e stanje popravilo. Ili bi se manji koncesionari brzo kartelirali, kao i banke. :(
Mislim, dok god se zakonski ne bude rijesio monopol HTa na bakar, dok ne bude par backbonea provuceno kroz cijelu Hrvatsku, i dok se ova drzava ne nauci nositi sa kartelima, mozemo se slikati.
s obzirom da ce to biti na sveto nikad, mislim da nam se crno pise. S obzriom da cijene kom.usluga direktno diktiraju profitabilnost firmi, Hrvatska ima vrlo slabe sanse n abilo kom polju. :( :( :(
El Bradbury
05.10.2004., 09:53
A ti bi sürfa mukte, a?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.