PDA

View Full Version : Provjera plaćenih komunalija kod kupovine stana

More zemlja vino
22.07.2004., 16:57
Mislim da sam napokon uspio pronaci stan koji mi odgovara i imam jedno pitanje. U stanu nitko nije zivio tri godine. Kako cu provjeriti da li su u tom periodu placane komunalije i koje su komunalije vezane za stan a koje za vlasnika. Ne bi volio da sad moram platiti racun za struju (OK, to ne bi bilo previse...) ili pricuvu...

Da li je ovakva provjera ukljucena u usluge agencija?

Hvala na odgovorima.

Denys
22.07.2004., 22:00
Koje bi veze ti kao novi vlasnik stana imao sa neplacenim racunima prijasnjeg stanara?
Racuni se odnose na osobu a ne na stan ili je mozda u Hr drugacije?

More zemlja vino
23.07.2004., 07:47
Skoro sam siguran da ako stari vlasnik ne bi podmirio troškove struje da bi ti troškovi teretili novog vlasnika... Elektra bi lijepo isključila napajanje i time riješavala probleme...

nn-st1
23.07.2004., 07:58
pa pitaš starog vlasnika račune, obračune ..

Bankei
23.07.2004., 11:19
More zemlja vino kaže:
Mislim da sam napokon uspio pronaci stan koji mi odgovara i imam jedno pitanje. U stanu nitko nije zivio tri godine. Kako cu provjeriti da li su u tom periodu placane komunalije i koje su komunalije vezane za stan a koje za vlasnika. Ne bi volio da sad moram platiti racun za struju (OK, to ne bi bilo previse...) ili pricuvu...

Da li je ovakva provjera ukljucena u usluge agencija?

Hvala na odgovorima.

To se rješava tek u zadnjoj fazi kupovine stana, tamo pred konačnu isplatu. Ja sam to izveo tako da smo uz kupoprodajni ugovor sklopili i dodatni sporazum po kojem je zadnjih 1000 EUR bilo deponirano u agenciji dok se ne riješi pitanje svih režija. Trebaš znati da ako stan preuzmeš prvog u mjesecu, postoji nekoliko računa koji će stići tek nekoliko dana/tjedana kasnije. Zato se nije loše osigirati ovim pologom. Agencija isplaćuje i tu zadnju lovu prodavatelju nakon što im ti javiš da su režije čiste.

Režije se prebacuju na tvoje ime tako da sa kupoprodajnim ugovorom obiđeš HT, HEP i ostale komunalce... Sva stara dugovanja moraju biti podmirena prije prebacivanja na tvoje ime. Fotokopiraj kupoprodajni unaprijed u nekoliko primjeraka da te ne bi kasnije vozali jer svi hoće svoj primjerak. Naravno original nosiš za pokazat. Sve ovo radi i agencija, ali ja sam obavio sam, malčice sam nepovjerljiv :D

Ako sumnjaš da bi dug po stanu mogao biti i veći od 1000 EUR, povećaj brojku...

Bankei
23.07.2004., 12:03
E da, još jedna sitnica, ako preuzimaš sa stanom i telefonski priključak, stavi to u kupoprodajni ugovor (navedi broj tog priključka). Inače ćeš u HT osim ugovora morati povesti i prodavatelja...

More zemlja vino
23.07.2004., 12:58
Hvala na informaciji... Ovo mi je vrlo važno jer je stan navodno nekoliko godina bio prazan pa se moglo nakupiti raznih paušala.

Denys
23.07.2004., 14:32
bankei_ri kaže:

Režije se prebacuju na tvoje ime tako da sa kupoprodajnim ugovorom obiđeš HT, HEP i ostale komunalce... Sva stara dugovanja moraju biti podmirena prije prebacivanja na tvoje ime. Fotokopiraj kupoprodajni unaprijed u nekoliko primjeraka da te ne bi kasnije vozali jer svi hoće svoj primjerak. Naravno original nosiš za pokazat. Sve ovo radi i agencija, ali ja sam obavio sam, malčice sam nepovjerljiv :D

Ako sumnjaš da bi dug po stanu mogao biti i veći od 1000 EUR, povećaj brojku...

U EU-zemljama to se rjesava na drugi nacin.
Jednostavno, kupnjom stana mogu se otvoriti novi a isto tako i prenijeti stari kontrakti, s tim da pri otvaranju novih kontrakta se placa neka mala provizija ali zato si bar siguran da ti nece dolaziti niciji ne predvidjeni zaostatci.

DJ_SOS
28.07.2004., 18:51
Sva stara dugovanja moraju biti podmirena prije prebacivanja na tvoje ime.

Evo ja sam imao slučaj da smo morali samo kod HEP-a podmiriti račune (struja, grijanje/toplana) i kod HT-a.

Prethodni vlasnik (što sam saznao tek nakon što sam već neko vrijeme bio u stanu, tj. bivši vlasnik je to zatajio) nije plaćao pričuvu (cca 6000 kn duga), komunalnu naknadu (cca 1500 kn duga) i slivne vode (cca 600 kn duga). Sve to sam bezbolno riješio. (Iako mi nije bilo svejedno kada su došle opomene... :eek: )
Ne terete me ni za kakav dug. Prilikom prijavljivanja promjene vlasnika, dao sam im kopiju kupoprodajnog ugovora i to je to. Dužan si plaćati od datuma od kada postaješ vlasnik nekretnine.
Na svim tim mjestima su mi rekli da će njihove pravne službe riješiti dug sa bivšim vlasnikom.

Nadam se da nećeš imati takvih neugodnosti. Dobro je unaprijed sve provjeriti. Sviđa mi se ovaj prijedlog sa ovih 1000 EUR. :top:

brzi
29.07.2004., 14:48
još nešto za telefonski priključak... postoji varijanta i da netko prodaje naslijeđen stan. kako se telefonski priključak rijetko navodi u ostavinskoj raspravi, a trebao bi jer je riječ o privatnom vlasništvu, ne možeš ga preuzeti na svoje ime dok se ne provede dodatna ostavinska rasprava za tu imovinu...nisam još čuo da se takvo što dogodilo

Bankei
30.07.2004., 08:18
brzi kaže:
još nešto za telefonski priključak... postoji varijanta i da netko prodaje naslijeđen stan. kako se telefonski priključak rijetko navodi u ostavinskoj raspravi, a trebao bi jer je riječ o privatnom vlasništvu, ne možeš ga preuzeti na svoje ime dok se ne provede dodatna ostavinska rasprava za tu imovinu...nisam još čuo da se takvo što dogodilo

Novi tel.priključak košta 600 kuna tako da stvarno ne vidim razloga za "dodatnom ostavinskom", pogotovo otkad ostavinske rade javni bilježnici za nemale novce :(

Osim toga, na jednoj ostavinskoj na kojoj sam bio sudac je sam pitao za tel.priključak i uvrstio ga u rješenje i napomenuo da inače zna bit problema. Valjda nema puno tako upućenih sudaca :D

Janjesce
30.07.2004., 23:04
mi smo uzeli stan sa dugom za pričuvu (oko 4500kn) i komunalije (oko 3000kn), ali kako smo ga dobili dosta jeftinije mi smo platili dugove...
sa kupoprodajnim ugovorom smo obišli upravitelja i komunalije, pitali koliki je dug, platili ga (bez ikakvih kamata i sl., ionako su bili sretni što se dug podmirio...još najbolje da su nam i kamate obračunali) i prebacili sve to na svoje ime i nastavili mjesečno plaćat...

tatiana
01.08.2004., 16:42
Janjesce kaže:
mi smo uzeli stan sa dugom za pričuvu (oko 4500kn) i komunalije (oko 3000kn), ali kako smo ga dobili dosta jeftinije mi smo platili dugove...
sa kupoprodajnim ugovorom smo obišli upravitelja i komunalije, pitali koliki je dug, platili ga (bez ikakvih kamata i sl., ionako su bili sretni što se dug podmirio...još najbolje da su nam i kamate obračunali) i prebacili sve to na svoje ime i nastavili mjesečno plaćat...

Isuse pa zakaj ste to sve plaćali??? Nema tog duga koji ću ja platiti za svinju od bivšeg vlasnika .... Kreten je imao dugove od više tisuća kuna, nekoliko sudskih tužbi itd. Mi smo stan kupili preko njegovog opunomoćenika koji nam je lagao u lice da su svi računi plaćeni, a nisu bili. Možete zamisliti veselja kad smo išli pitati da prikopčamo telefon (rekli su nam da nema aparata u stanu) da bi ispalo da je telefon iskopčan zbog neplaćanja i da je ex vlasniku upućena sudska tužba... ista priča bila je sa kablovskom TV...
Opunomoćenik nam nije htio dati broj telefona od bivšeg vlasnika tako da smo ga nabavili od susjeda, i sad tko god nam kaže da ima dugove samo im damo broj od tog idiota pa neka plaća.
Inače mislila sam da se svi dugovi moraju zatvoriti da bi se računi prebacili na novo ime, ali je ispalo da ne moraju.

Tek sam se uselila pa ću još vidjeti hoću li tako lako proći.
Poruka svima koji kupuju stanove : OBAVEZNO PROVJERITE NA KOMUNALNOM, NA HEP-u, PLINARI, HT-u, HTV-u itd. JESU LI PLAĆENI RAČUNI!!!!!!!!
Sve češće čujem da je škvadra nadrapala, a i ja sam skoro nagazila na minu...

Elektra
01.08.2004., 18:32
More zemlja vino kaže:
Skoro sam siguran da ako stari vlasnik ne bi podmirio troškove struje da bi ti troškovi teretili novog vlasnika... Elektra bi lijepo isključila napajanje i time riješavala probleme...

jep, baš tako :D

a sad za ozbiljno. moj ujak je kupio jedan apartman na moru u kojem je godinama živjela žena bez da je plaćala i struju i vodu (nisu ništa od toga isključili) i kada je on kupio taj apartman moram je platiti troškove i struje i vode jer ako bi išao zakonski to goniti nikad ne bi bilo kraja. Tako da, bolje ti je da prije nekako provjeriš dal ima kakvih dugova i tome sl. da se poslije ne bi hvatao za glavu :D

nn-st1
01.08.2004., 19:05
OBAVEZNO PROVJERITE NA KOMUNALNOM, NA HEP-u, PLINARI, HT-u, HTV-u itd. JESU LI PLAĆENI RAČUNI!!

je, ajd mi objasni kako ćeš to provjerit ako ti prethodni vlasnik neda račune i obračune?

tatiana
01.08.2004., 19:39
nn-st1 kaže:
je, ajd mi objasni kako ćeš to provjerit ako ti prethodni vlasnik neda račune i obračune?

Uključi mozak. Pa imaš kupoprodajni ugovor i s njim odeš na adrese komunalnih firmi. To je dokument u kojem piše da tek npr. od 1.7. a ne od 1.6. ti postaješ vlasnik stana. Bivši vlasnik ti tu ne treba. Ali ono što ti treba jest plaćeni račun za posljednji mjesec. Jer ako toga nemaš uopće te ne doživljavaju. ;)
A vlasnik ti mora dati račune jer i to ti piše u kupoprodajnom ugovoru - otprilike da ti je dužan ustupiti sve dokumente potrebne za prijenos vlasništva...

tatiana
01.08.2004., 19:45
P.S. u firmama za komunalije možete tražiti da vam daju točan ispis za koje mjesece računi nisu plaćeni a za koje mjesece su plaćeni. Tako da tu imate pokriće da određene račune moraju platiti bivši vlasnici.
Osim toga, uvijek im možete zaprijetiti da ćete sljedeći put na razgovor dovesti odvjetnika. Odmah promijene priču.... :D :D :D
Ili, evo još jedne varijante - napravite aneks kupoprodajnom ugovoru ili predugovoru po kojem ćete npr. ostatak novca za stan isplatiti tek nakon što vam predoče sve dotad dospjele PLAĆENE račune.
Ljudi su postali takva govna da ne možeš biti dovoljno oprezan. Bolje da ti se smiju zbog opreznosti nego da plaćaš tuđe račune. :top:

nn-st1
01.08.2004., 19:56
Uključi mozak. Pa imaš kupoprodajni ugovor i s njim odeš na adrese komunalnih firm

uključi ti mozak.
ako imaš kupoprodajni ugovor, onda si već isprsio lovu za stan..
šta ti misliš da će ti neko potpisat ugovor a da mu ti ne daš lovu?

jedno od efikasnih rješenja je plaćanje u 2 dijela ili ono što je nakar_ri učinio - neplatit zadnju tisučicu..

Sunny Girl
03.08.2004., 09:12
Upravo sam u fazi rješavanja tih stvari i najpametnije je to regulirati ugovorom na način da se bivšem vlasniku uskrati isplata dok nisu rješeni svi zaostali računi. Inače bez problema se može telefonski nazvati svaku od tih komunalnih firmi i telefonski bez problema daju stanje duga za pojedinu nekretninu, a u slučaju da se treba identificirati samo se faxom pošalje kupoprodajni ugovor. (Za Zb- toplana=6009-566, GSKG(pričuva,komunalna naknada)=4565-870, vodoopskrba=4550-666, HT=0800 9310, čistoća=6187-311 itd.)
Sretno! Moj je imao od dugova ovrha, sudskih troškova ...

Janjesce
04.08.2004., 20:21
tatiana kaže:
Isuse pa zakaj ste to sve plaćali??? Nema tog duga koji ću ja platiti za svinju od bivšeg vlasnika ....

jer je stan bio 1/4 naš, a ostale 3/4 stana smo kupili od ostala 3 suvlasnika...a da ne spominjem da smo ga platili 30 000 za 64 kvadrata...pa smo zgrabili priliku...