PDA

View Full Version : security?

sturmovik
22.07.2004., 18:19
Može li netko iz vani na nekom serveru na koji se spaja neka aplikacija koju koristim, vidjeti moju lokalnu ip adresu od mreze (LANa) ako se računalo koje se spaja, na net zapravo spaja preko drugog racunala koje je spojeno na internet?

Dakle imam dva kompa: 192.168.1.1 i 192.168.1.2 . Spojim se s prvim na net a s drugim preko njega. Postoji li nacin i kako to sprijeciti , da netko vidi 192.168.1.2 od racunala koje se spojilo i koristilo klijent aplikaciju za spajanje na net?

Konkretnije radi se o chat aplikaciji. (client-server)

MadDog
22.07.2004., 20:53
Ne znam na kojem OS-u radiš i tako to, ali mi se čini da, s obzirom da su 192.168.0.xxx adrese rezervirane za LAN, i da netko to vidi, ne može iskoristiti. A nadalje, ono što bi trebalo biti vidljivo, je samo adresa servera na koji si se zakačio na net, odnosno adresa koja ti je dodijeljena na serveru ISP-a kada se tvoja mreža iskonektirala na net.

sturmovik
22.07.2004., 20:58
a NAT ne salje u paketima informacije kud da moj paket ide kad se vrati?

khm... nego uglavnom pomaze li proxy u tome?

Blixa
23.07.2004., 00:25
sturmovik kaže:
a NAT ne salje u paketima informacije kud da moj paket ide kad se vrati?

NE salje!U tom i jest poenta,ako ides preko NAT-a da svi vide samo IP od njega a nikad od tvog racunala,pod uvjetom da je imalo normalno NAT konfiguriran a trebao bi biti.

Ako neko zna IP od tvog NAT device onda moze koristiti druge stvari,scanning, da zaobidje NAT i sazna dosta o networku iza njega ali to je vec vrlo tesko.Sam NAT ne salje u paketu nista sto moze odati tvoj pravi IP.