PDA

View Full Version : Kako fino jest, a mršavit? - Samo recepti- NEMA Chata


Kris79
17.09.2010., 18:53
Izvolite :).

tihana22
18.09.2010., 16:01
evo da ja zapocnem s danasnjom vecerom:


OMLET S PORILUKOM I TIKVICAMA ( za 2 osobe )

- jedna onako maaalo veca tikvica ( ne pretjerano :D )
- jedan poriluk
- 4 jaja
- zlica maslinovog ulja
- sol i papar

Tikvicu naribamo, posolimo i pustimo da odstoji 20-30 min, zatim dobro iscijedimo. Poriluk isjeckamo na tanke kolutice, bacimo na tavu s maslinovim uljem, malo posolimo i podlijevamo s malo vode dok ne omeksa ( na taj nacin nece tesko pasti na zeludac). Kad poriluk omeksa dodamo tikvice, mijesamo dok saft ne ispari. umutimo jaja s malo soli ( ne pretjerivati jer smo vec solili i tikvice i jaja) i paprom, polijemo po tikvicama i poriluku, promijesamo, poklopimo i ostavimo na laganoj vatri da se sve stisne ( par min ). Posluzimo uz neku salatu ( ja sam izrezala pome i rotkvice ).

Ovo je odlicna proteinska vecera i poprilicno zasitna. btw, za smanjenje kalorija umutimo vise bjelanjaka s npr samo 2 zumanjka :cerek:

d-a-m-a
20.09.2010., 09:12
Evo malo češljam glavnu temu i čupam recepte:


Rižoto s tikvicama i patlidžanima

Luk predinstam, gore bacim malo mrkve, dodam integralnu rižu, malo ju zgrijem, pa prelijem bistrom juhom (ili samo vodom no bolje je s juhom), dodati sol, papar, ružmarin. Kuhati . Pred kraj kuhanja riže dodam tikvice i patlidžane (koji put znam t&p popeći na teflonki pa takvo dodat) još malo krčkati sa suhim začinima (m. dušica, celer, peršin, ako ima svježeg onda ne treba nimalo kuhati samo nasjeckati u gotovo) i kad je gotovo dodati svježe nasjeckani češnjak...

tihana22
20.09.2010., 19:48
evo ako nekom nedostaje pravi pire a ne jede ga radi skroba, kumpira bla bla bla, mozda mu bude fina ova zamjena, mene je odusevio danas, dakl:

PIRE OD TIKVICA

za 2 osobe ( normalnog apetita :D )

- jedna srednja do mala kapula
- 2-3 cesnjaka
- zlica maslinovog ulja
- malo veca tikivica
- malo mljevene crvene ljute paprike

Kapulu i tikvice izribamo na ribez ( kapulu iz tog razloga da sto prije bude gotovo :D ). kapulu i krupno sjeckani cesnjak malo provaljamo na maslinovom ulju, kad dobije zutu boju dodamo ribane tikvice, na vrh noza ( mozete i vise ako volite ljuto) ljute papricice, odma posolimo i poklopimo. svakih par min malo promuljamo i kad skoro sva voda iz tikvica ispari maknemo sa spakera i to je to. meni je bilo prefino danas :cerek:

mala cHrna
20.09.2010., 21:10
Zdravi "pesto"

2 šake mladog špinata
2 žličice sezama (preprženog na tavici)
2 čena češnjaka
2 žličice maslinovog
malo papra
malo fete ili parmezana

sve se izmiješa sa multipraktikom ili čime već raspolažete i pomiješa sa integralnom tjesteninom (ova količina umaka je za oko 100 g tjestenine). prefino je i davim se u tome kad god nađem mladog špinata :)

Kris79
21.09.2010., 09:38
krem juha od bundeve

Odokativno:

1/2 BUNDEVE (ona koja izgleda kao kruska, samo veca)
1 ŠALICA CRVENE LEĆE
češnjak (količina po želji)
LOVOROV LIST (količina po želji)
sol, papar, chilli (meni strasno pase u ovoj kombinaciji)
cca 2 ŽLICE MASLINOVA ULJA

- bundevu oguliti i narezati na kockice
- ulje blago zagrijati i staviti cesnjak i pustiti da se osjeti aroma (ne pržiti!)
- dodati bundevu i vode da prekrije
- kad zakuha ubaciti ostalo
- kuhati dok b. ne bude mekana i izmiksati u blenderu (moze i stapnim)

ja prije miksanja vadim lovor.
bit ce jako gusto, pa se po potrebi dodaje vode do zeljene teksture.

muzu ubacim i one kuglice za juhu, ja jedem bez. savrseno za laganu veceru.

Kris79
21.09.2010., 09:39
rižoto od lignji

na hladan maslinjak baciti češanj ( ne znam jel to češanj ili režanj? ono jedno malo sto se odlomi, ne cijelu glavicu) češnjaka + peršin. kad pusti aromu (ne pržiti i ne dinstati ko luk!) dodati lignje (ja kupim zamrznute kolutićave) cca 100 gr po obroku. kad pobijele i omekšaju dodati rižu (ja jedem bijelu pa ju ne kuham ranije, ako je integralna mozda ce trebati skuhati ili barem omeksati) i kuhati podlijevajuci dok riza ne omeksa. od zacina jos dodam samo sol i papar, ovaj cesnjak i persin naprave sve ostalo .

Kris79
21.09.2010., 09:40
tuna pasteta

konzerva tune, ocjeđena
tvrdo jaje
zlicica senfa
limun sok
sol
papar
(moze i luk, al meni je prejako onda)

stapni m. u ruku i udri. ili u blenderu.

pasteta od graha

konzerva crvenog graha (ili skuhani, ja sam obicno lijena za to)
konzerva pelata iil sjeckanih rajcica ili poma (meni je onda prerijetko)
luk
cesnjak
muskatni o.
bosiljak
chilli
sol
papar
malo persina
ulje (finije je na maslacu)
malo tvrdog sira naribanog ili 1 topljeni (zdenka, buco)

dinsta se luk, doda se cesnjak
na to pelati + zacini. prokuha.
pa grah + sir dok se ne otopi.
promijesati kuhacom, usitniti stapnim m. ili u blenderu.

Sagitta
21.09.2010., 10:37
osnovna priprema; šalicu dobro oprane quinoe zaliti sa dvije šalice vode...kad zakuha posoliti i kuhati 15-20 min

QUINOA SA ŠAMPINJONIMA
na malo maslinova ulja izdinstati luk i šampinjone, kad su gotovi dodati kuhanu quinou i začine po želji

QUINOA S PORILUKOM I KUKURUZOM
poriluk kratko popržiti na malo maslinovog ulja, dodati kuhanu quinou, kukuruz i začine

QUINOA S PAPRIKOM I RAJČICOM
izdinstati papriku i rajčicu (po želi može i luk i /ili patliđani i tikvice) pri kraju dodati kuhanu quinou i začine

marty_19
21.09.2010., 12:15
za sve koji ih mogu ubrati u blizini kuće kao i ja :)

-na malo maslinovog ulja staviti nasjeckanu glavicu luka, te pirjati dok ne požuti
- dodati prethodno očišćene i narezane gljive koje smo prije prelili vrućom vodom (oko 500g gljiva)
- naribati mrkvicu (na najsitnije) i dodati malo rajčice u tubi ili sitno nasjeckane svježe rajčice
- posoliti, popapriti, i pred kraj dodati vegete, peršina i začina po volji

: poslužiti uz palentu

tihana22
21.09.2010., 12:57
MOJA PRVA JUHA OD TIKVE :cerek:
za 2-3 osobe

- pola kile butternut tikve ( tj to izadje oko pola tikve)
- 1 srednje velik poriluk
- 1-2 zlice maslinovog ulja
- sol
- mljevena crvena ljuta paprika ( bez brige, nece biti ljuto, tikva je preslatka kad se skuha)
- po zelji 1 dcl mlijeka

tikvi ogulimo koru i isjeckamo ju na kockice. poriluk izrezemo na kolutove debljine do 1 cm i provaljamo ih malo na maslinovom ulju, dovoljna je minuta, dodamo tikve, posolimo, stavimo na vrh noza ljute paprike ( moze i vise, manje ne moze :D ), vode taman onoliko da prekrije povrce, poklopimo i kuhamo nekih 20-30 min. kad je kuhano, izmiksamo stapnim mikserom ili kojom god vec spravicom, ako je pregusto stavimo opet na vatru, dodamo jos malo vode i mlijeka po zelji i pustimo samo koju minutu da prokuha i to je to. eh da, ja sam jos na kraju ubacila i par bucinih sjemenki ( ociscene naravno)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
uz juhu od tikve sam pravila i ove sojine popecke, inace sojine ljuspice znaju biti poprilicno bezukusne ali su meni danas na ovaj nacin bile predobre, pa eto jedne alternative za meso:

BRZINSKI SOJINI POPEČCI
za 2-3 osobe


10 dag sojinih ljuspica
ovo ostalo sve sto imate u frizideru, a ja sam imala:
1 jaje
zlicica senfa
malo poveci feferon
2 reznja cesnjaka
1 manja kapula
malo mljevene ljute paprike ( popečci su mi ispali poprilicno slatki, tako da nema straha)
zlica do dvije kukuruzne krupice


sojine ljuspice na minutu prokuhamo u slanoj vodi i DOBRO ocijedimo ( najbolje kroz saku). naribamo kapulu, usitnimo cesnjak i feferon te sve to zarumenimo na mrvici ulja, potom dodamo u sojine ljuspice. u smjesu dodamo i jaje, senf, ljute paprike, sol ( vegetu), kukuruznu krupicu, dobro promijesamo, oblikujemo popecke i pecemo na tavi s tek toliko ulja da se ne zalijepi, sa svake strane par minuta.

pítā
21.09.2010., 13:52
TIKVICE PUNJENE MLJEVENOM PILETINOM

Sastojci (za 1 osobu):

- bijelo pileće meso
- glavica luka
- paprika
- pasirana rajčica
- 1 tikvica
- maslinovo ulje
- začini

Priprema:
- na maslinovom ulju popržiti nasjeckani luk i papriku
- piletinu samljeti, staviti na luk i papriku, dodati pasirane rajčice, začiniti (sol, origano, kurkuma, ...), dinstati
- tikvice (po želji oguliti), prerezati na pola, izdubiti, poslagati u tepsiju, napuniti smjesom dinstane piletine i povrća te zapeči u pećnici

Nisam pisala vrijeme dinstanja i pečenja jer je kod mene to sve odokativno, dinstanje otprilike 20 minuta a pečenje oko 30.

d-a-m-a
21.09.2010., 14:19
Gusta juha od cvjetače

Cvjetača i celer, skuhani u vodi
rižine pahuljice skuhane 5' u malo vode,
1dcl acidofilnog mlijeka
Sve smiksano štapnim mikserom i začinjeno s koprom, soli, paparom



Gusta juha od cikle
-skuhati u vodi malo cikle, malo mrkve, malo piletine
-kad je gotovo posipati s malo sušenog kopra , zasoliti i usitniti štapnim mikserom

integralna tjestenina s šalšom

1. integralne spirale skuhati al dente
2. šalša: na luku dinstani patašon i patlidžan,kad je skoro gotovo dodana rajčica, na kraju dodati češnjak, nasjeckani celerov list i ružmarin

Gusta juha sa špinatom

-kuhana piletina 20g,
- mrkva 50g,
- krumpir mali 25g,
- celer, kriška korjena,
- špinat, 100g,
- začini,

Skuhati svo povrće, špinat blanširati, kad je kuhano, sve miksati štapnim mikserom, staviti žlicu kuhane riže unutra (po želji)

d-a-m-a
21.09.2010., 14:33
Bukovače u pećnici

Bukovače na peki papiru posipane provansalskom mješavinom začina i lagano posoljene, poklopljene s taaankim listićima podravca (imam nož za sir jako tanko reže) pokapano s domaćim paradajzom
Pečeno kojih 20' na 190 stupnjeva

Izvrsno se slaže s integralnom rižom s mrkvicom i zelenom salatom.

d-a-m-a
21.09.2010., 14:34
Sojini popečci (za dvije osobe)

Sojine ljuspice, 50g prokuhati 2-3 min u 2 dcl zasoljene vode,
Pripremiti:
2 šnite raženog kruha,
1 jaje,
mrvice od wassa krekera,
1 mala glavica luka prepečenog,
začini (češnjak, peršin, vegeta, sol, papar, crvena parika, kopar, đumbir)

-pomiješati soju i sve gore navedeno, te formirati popečke, valjati u wassa mrvice i popržiti na teflonskoj tavici uz minimum masnoće

d-a-m-a
21.09.2010., 14:35
Rižoto od junetine i korjenja

-u lonac staviti da se kuha integralna riža i korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin, koceni od zelja i kelja, pastrnjak) nareckano na kockice,

-u tavi poprži mali komad junetine (ja za dvoje uzela 100g) narezane na kockice da se zapeče sa svih strana, podlijevati vodom i onda dodati u rižu,
sve još malo prokuhati, ostaviti da bude jušnije, ugasiti, pustiti da odstoji (riža će popiti sve ono jušnije) pa začiniti po želji (ja stavila soli, majčine dišice, ružmarina, papra, češnjaka,

Ječam s junetinom i mrkvom

ječam (50 g nekuhanog)
junetina (70 g)
mrkva (oko 100 g)
– sve nasjeckala na kockice i potrpala u pretislonac, začinila s kimom, đumbirom, paprom, chillijem, soli, kuhala tako 15', otpustila pritisak pa dodala rajčice, vode, češnjaka, celera i peršina, pustila da baci ključ.

d-a-m-a
21.09.2010., 14:36
Pečena piletina s patašonom i mrkvom

Pileću polovicu (s kožom, kad je gotovo tko ne želi nek odstrani kožu) dobro natrljati mješavinom začina (majčina dušica, ružmarin, sol, papar, ljuta crvena paprika), pokapati maslinjakom. Pod kožu mjestimično zagurati štapiće češnjaka i luka srebrenca.
Patašon (ako je stariji oguliti i izvaditi koštice, ako nije ne) narezati na kriške
Mrkvu nasjeći na manje komade.

U vatrostalnu složiti mrkvu i gore pola pileta, doliti 1 dcl vode (ili vina), staviti peći poklopljeno na 200*C. Kad je napol pečeno mrkvu promiješati, malo politi pile s umakom u kojem se mrkve peku (ono okolo), posložiti ploške patašona uokolo, posipat ih s malo ružmarina i vratiti u pećnicu, peć poklopljeno. Kad je skoro gotovo, 10 ' zapeć otkriveno. Gotovo ociediti od umaka u kojem se peklo. Poslužiti povrće uz meso , a umak staviti da se posluži svatko sam po volji. (npr. ja ga ne jedem, prejakog mi je okusa, ali moj suprug se davi u njemu)

Pečem u vatrostalnoj zdjeli, ali može i u plehu i pokriti alu folijom (iako smo već raspravljale o ali foliji prije, pa po meni je vatrostalna ili zemljana s poklopcem bolja...)

Salata s tjesteninom i piletinom

-Integralna tjestenina skuhana al dente
-Piletina bijelo meso, skuhati na pari dok se tjestenina kuha
-Svježi krastavci i rajčica

Meso i povrće ohladiti i nasjeckati na kockice, pomiješati s ohlađenom tjesteninom i začiniti s maslinjakom, češnjakom, peršinom, koprom, malo soli i papra



Začinjena pečena piletina s pastrnjakom

pola pileta sam namočila u salamuru (voda s malo šećera (stavrno malo samo da meso omekša), soli i začina: lj. paprika, sol, đumbir, ružmarin, majčina dušica) i stavila da odstoji jedan dan.
Ocijedila sam i stavila u vatrostalnu zdjelu okolo poslagala povrće (mrkva+pastrnjak+celer =oko 160g +tikvica= oko 120g po osobi), nešto i ispod, sve pokapala s par kapi maslinovog, poklopila i pekla 70 minuta na 190 stupnjeva, ventilator uključen.


Piletina s tikvicama

-piletina, bijelo meso
-tikvice
-rajčica
-bosiljak, peršin, češnjak

Na suhoj dubokoj/tefal tavi prepržiti meso koje je prije nasoljeno, popapreno i posipano sa crvenom paprikom nasjeckano na komadiće, kad je skoro gotovo (zarumeni se sa svih strana) dodati tikvice narezane na kockice, i oguljena rajčica nasjeckana isto na kockice (ili kakve gotove tipa pelati, ali svježe su zdravije). Poklopiti i pustit da prokrčka. Kad je gotovo ugasi vatru, posipati s nasjeckanim bosiljkom i/ili peršinom i češnjakom.

Uz to poslužiti malo integr. fusila.


Pečena piletina "na crveno"

Začiniti piletinu s chillyjem, soli i paprom, spać na tavi da pocrveni sa svih strana poslužiti s krumpirom s blitvom

d-a-m-a
21.09.2010., 14:37
Krumpir s povrćem i usoljenim inćunima

-mladi krumpir
-mladi luk
-tikvice
-1 filet usoljenih inćuna

Mladi krumpir pržiti na malo maslinovog u dubokoj tavi, pred kraj dodati na kockice nasjeckan 1 mladi luk, peć još 5', dodati na kockice nasjeckane tikvice i oguljenu i na kockice nasjeckanu rajčicu i 1 filet usoljenih inćuna nasjeckan skroz na sitno, peć još 5', začiniti s ružmarinom, timijanom i origanom

d-a-m-a
21.09.2010., 14:39
domaći sirni namaz
štapnim izmiksati: 1 v.ž. posnog+pola probiotika+1 režanj češnjaka +šaku svj.peršina=vitaminska bomba!


http://www.coolinarika.com/recept/mousse-od-patlidzana
puno manje ulja (stavila sam manje od 0,5 dcl, a u receptu piše 1,5), duplo manje maslaca - vjerojatno mi je zato ispalo relativno rijetko, običan luk (koji sam isto i pećnici spekla jer mi ne paše friški), nisam stavila limun (nisam imala), i od začina sam dodala i malo đumbira - ispalo je jako ukusno.

d-a-m-a
21.09.2010., 14:40
Puslice bez šećera

2 bjelanjka - istući u čvrst snijeg
120 g badema (2/3 samljeti, 1/3 nasjeckati na krupnije komadiće)
3 žlice rogača
----------
Umiješati polagano u tučene bjelanjke bademe i rogač, Žličicama puniti manje papirnate košarice ili na papir za p. stavljati hrpice. Peći na 130*C, 20-ak minuta.

Fino i hrskavo! Drugi dan malo se smekšaju ako se drže u metalnoj posudi!

Inačice (to ću drugi put probati): dodati, arome, cimeta, klinčića, mljevene tamne čokolade.... povećati količinu rogača, smanjiti količinu badema, možda koji drugi orašasti plodovi...

d-a-m-a
21.09.2010., 14:44
Omlet od tikvica

2 jaja
200 g tikvice
Maslinovo ulje
Sol, papar

Dva malena jaja s naribanim tikvicama(naribati svježe) pomiješati pa speć na teflonki (koju sam malo nalastila s malo maslinjaka), malo posolila i popaprila

pure evil
21.09.2010., 14:46
-Integralnu rižu skuhati u posoljenoj vodi ( ja sad kupujem Uncle bens int.rižu koja je gotova za 10 min! )

-u woku prodinstati luk i na njih baciti gambere ( ne trebaju se odmrznut prije ), dodat hrpu začina i polijat sa vodom

-od začina sam stavljala ove: češnjak u granulama, mljeveni chilli, malo vegete, malo peršina suhog, malo kurkume ( kupila ju napokon,sviđa mi se okus )

-gamberi su gotovi za 20ak minuta, pa skuhanu rižu ubacit u wok i sve to zajedno promiješat

-meni je ovo stvarno ukusno i zasitno :s

coffeebreak
21.09.2010., 19:53
ROLICE OD OMLETA; BOBA I SKUTE (modificirani recept Ane U.)

Za "palačinku":
2 jaja sam pomiješala s malo mlijeka i soli i ispekla obostrano u "palačinku" na teflonki premazanoj s maslinovim

Za namaz:
Šaku - dvije boba (imam onaj Ledov zaleđeni) sam skuhala u slanoj vodi s listićima češnjaka, ohladila i očistila od opne. Tako kuhani bob sam sa štapnim mikserom smiksala u pastu sa skutom (može i obični svježi sir) kojom sam premazala "palačinku", zarolala i narezala na šnitice.

To ide super uz jogurt s češnjakom.

5rich
23.09.2010., 22:35
Zdrava i nemasna verzija ajvara :zubo:

(ovo je neki ruski recept za ajvar koji je moja baka pokupila od svoje prijateljice iz rusije)
1 kg paprike,
1 sok od paradajza(ili pasirana rajčica),
pola žlice maslinovog ulja,
1-2 žlice šećera
malo soli

paprika se nareže na kockice,to se sve skupa kuha 20-ak min,stavlja u staklenke i hladi se (i dobije se ko neki namaz,tj.nekaj između namaza i ajvara...
ima blaži okus od ajvara,ali božanstveno ide na kukuruzni/integralni kruh,kao prilog roštilju,mesu na naglo,mozzareli,svemu

evo i nutrition facts:

cijeli recept ima 605 kalorija
23 g proteina
114 g ugljikohirata
12 g ulja/masti

prema cron-o-meteru izrazito je bogat vlaknima,vitaminom A i C
probajte,nadam se da će vam se svidjeti:top:

i još jedna napomena: ne može stajati duže od 1,5 mjesec- 2 mjeseca,pošto nema konzervansa i sličnog,prednost je ta da je brzo gotovo i može se često raditi:top:

d-a-m-a
24.09.2010., 13:40
Tijesto za pizzu s graham brašnom i s praškom za pečenje bez kvasca

ispadne malo drukčije, ali nama doma jako fino. malo ipak umiješam bijeloga da se ljepše digne (gluten, kojeg integr.br. ima premalo da bi se tijesto dobro digo); dakle, sve od oka:
brašno (integralno i bijelo glatko) - ukupno da bude tri šalice ,
1 jogurt,
1,5 žl masl. ulja,
malo soli,
1 prašak za pecivo,
(koji put metnem i 1 jaje, bude finije, ali ugl. ne),

- umijesim i izvaljam na namašćen pleh, natrpam sa svim i svačim i pečem kojih 20 min ovisno o količini sastojaka gore... i to je to.

d-a-m-a
24.09.2010., 13:47
... ovaj recept radi sebe stavljam ovdije da ga ne tražim drugi put :D citiram coffeebreak:

"Ciklu sam pekla prema receptu Ane U.:
Ciklu dobro opereš (i četkicom ako treba), ali je ne guliš. Posložiš u duboku posudu za pečenje, posoliš, dodaš malo vode tek da pokrije dno i malo maslinovog ulja, par grančica svježeg timijana (ja sam stavila suhog, nisam imala svježeg), jednu cijelu glavicu bijelog luka zarežeš i ubaciš skupa s ciklom i dodaš jedan limun narezan na ploške.
Dobro pokriješ folijom i pečeš na 200C 45 - 90 min (ja sam pekla malo više od 90 min). Poslije oguliš i začiniš po želji (ja stavim samo malo kvasine)."

pítā
24.09.2010., 17:29
ZAPEČENI PATLIDŽANI U UMAKU OD RAJČICE


SASTOJCI

- patlidžan
- pasirana rajčica
- mozzarela
- češnjak, origano, sol

PRIPREMA
- patlidžan se oguli, posoli i nareže na deblje kriške te ostavi nekih pola sata
- napravi se umak od pasirane rajčice, origana te usitnjenog češnjaka
- nakon što se rukama malo ocijedi, patlidžan se peče u pećnici te se pri kraju pečenja podlije s umakom te posipa ribanom mozzarelom

Dobar tek! :)

Jesen82
25.09.2010., 11:35
GUŠĆA JUHA S PILETINOM

500g povrća za juhu - ja kupim pakiranje u dućanu jer većinom ne stignem na plac
1 paprika
pilećeg filea po želji, ja stavim cca 400g
vode stavite po željim ja stavljam od oka, ali kuham da mi prekrije sve sastojke i još malo da mi bude što bogatija

povrće operete i ubacite u vodu, piletinu i dodam malo koncentrata od rajčice i soli, papra... sve kuham barem 45 minuta
kada je gotovo, procijedim juhu, povrće uzmem, spasiram sa štapnim i vratim u juhu, file si narežem na komadiće i isto ubacim u tanjur

sve je fino gusto i s tim mi ne treba uopće tjestenina koju obožavam u juhi

meni ovo ispadne za minimalno 2 dana, većinom jedem to za večeru jer apsolutno obožavam juhe... tko jede samo jedan tanjur za obrok imate i za više dana

d-a-m-a
28.09.2010., 08:56
Zelena tjestenina s mahunama

količine su od prilike:
dvije šake mahuna
40 g zelene tjestenine
režanj češnjaka
kopar, sol, papar
1 dcl jogurta (ili 1 v.ž. kisele vrhnje)
maslinovo ulje
--------------
Mahune skuhati u slanoj vodi.
Tjesteninu (po mogućnosti nabaviti domaću zelenu, ta je najbolja!) skuhati al dente i odmah nakapati s malo maslinjaka da se ne slijepi.
U tjesteninu staviti mahune , nasjeckan češnjak, 1 dcl jogurta (ili tko želi malo kaloričnije 1 veliku žlicu kiselog vrhnja), sve lagano promiješati sa soli, paprom i koprom.
Dobar tek!

d-a-m-a
28.09.2010., 09:01
Krumpir s rajčicom i ružmarinom

(napomena visok GI - za one koji na to paze)

dva srednja krumpira
1 manja mrkva
deci kuhane domaće rajčice
ružmarin
češnjak, bijeli papar, sol
pola glavice luka
maslinovo ulje
-------------

Na pol skuhati krumpir i mrkvu u slanoj vodi. Ocijediti.
Na suhoj teflonki zagrijati luk pa preliti s malo maslinjaka, pa preko toga sipati krumpir i mrkvu, poklopiti, promiješati, posipati s ružmarinom i bijelim paprom, poklopiti, malo pustitit, promiješati, dodati rajčicu, promiješati, pa opet malo pustiti na vatri. Dodati češnjak kad je gotovo, (onako je napol drepano, napol kašasto, napol u komdima - meni preeefino!!!)

Sagitta
29.09.2010., 14:08
evo receptića za jedan zdravi desertić:rofl:

napomena: svi koje "bolesno" paze na kalorije, ovo je poprilično "jako":mig:

ENERGETSKE KUGLICE
200 gr suhih smokvi (ne onih ušećerenih)
200 gr suhih marelica
100 gr brusnica
100 gr badema
150 gr lješnjaka

0,5 dcl sirupa od agave (može i bez toga)

Postupak: bademe i lješnjake tostirati i usitniti u multipraktiku (ili sl.)...smokve i marelice narezati, dodati brusnice i sve skupa usitniti u multiju pa dodati prethodno usitnjene bademe i lješnjake...kad je sve pomiješano oblikovati kuglice (ako je smijesa jako suha i ne povezuje se, a nećete koristiti sirup, dodajte malo vrućeg čaja)

kuglice možete uvaljati u gorki kakao ili mljevene orahe, bademe, lješnjake...

Sagitta
29.09.2010., 14:15
PATLIĐANI S RAJČICOM I MOZZARELOM
(bio je već sličan recept, znam, ovaj je mrvu drugačiji :D)

patliđane oguliti, narezati na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoje min. pol sata...posložiti ih na lim ili papir za pečenje pokapati s maslinovim uljem, dodati mediteranskih začina
rajčicu narezati na kolutove i poslagati na patliđane, na kraju na sve staviti mozzarelu (može i posni, ali meni je bolje s mozarelom) peči cca 15-20 min

tinkerbell
30.09.2010., 06:54
evo da i ja malo nadodam


Atlantisina light zeljanica

500g posnog
1 jaje
jogurt
vezica ili 2 blitve (po želji)
10 kora za savijaču...

nadjev: blitvu pofuriti par minuta uvodi (2-3 max 5 min) i nasjeckati na sitno..takvu umiješati u smjesu: posni + jaje + jogurt (po želji da dođeš do željene gustoće) + sol + papar...to sve skupa pomiješati

slaganja: 2 kore premazati s malo mineralne (može i sa maaaaaaaaaaaaaaaaaaalom žličicom ulja ali i ne mora) i na jedan kraj s jušnom žlicom staviti smjesu (količina po volji), rolati do kraja i onda staviti u protvan na masni papir...i tako do kraja...e sada neki gore mažu malo ulja...ja pomiješam malo jogurta i još jedno jaje i premažem štruce....

peče se na 180 stupnjeva cca 30tak min...dok se ne zazlate kore....

Me&my darlings sirni namaz domaći

posni ili skuta
jogurt
luk
češnjak
vlasac
žličica senfa
malkice ljute crvene paprike
jogurt
sol,papar

sve skupa se pomiješati i vuola :)...neke od sastojaka se po želji/ukusu može izbaciti...


marinada za piletinu + umak za piletinu na naglo ili neko drugo pečeno meso (dobro i za roštilj)

pileća bijela mesa(ili neko drugo meso) poslagati u posudu i začiniti s soli,paprom,senfom(količina ovisno o količini mesa) i limunom...takvo speći na naglo bez ulja ili na vrlo malo ulja (ovisi kako ko radi)...

umak: u jogurt (može i u vrhnje ili 50-50) umiješati friški hren i sve dobro pomiješati...ako je od pečenja mesa ostalo nekog šuga (kod pieltine i puretine nejčešće nema ali kdo pečenjai roštilja ima) umiješati i taj šug....taj umak politi po mesu...


tikvice s češnjakom i bosiljkom

tikvice naribati ili nasjeckati na tanke ploške,poslotiti i pustiti da odstoji i pusti vodu...

na malo maslinjaka podinstajte češnjak i dodajte ocijeđene tikvice (ociejdite ih rukama prije nego ih stavljate u takvu)...dinstati na vatri 15tak min...može se i podliti s malo vina daje dobar geschmack...na kraju dodati friško nasjeckanog bosiljka (može i sušeni) i to je to :D....ako netko ne voli bosiljak isto se može napraviti i sa peršinom...malo drugačiji okus ali isto fino....

može se polsužiti kao prilog uz meso (npr ja to danas imam) ili kao umak uz tjesteninu....ako je nekome "suho" može dodati pelate dok se dinsta...a ako volite na bijelo može se dodati jogurt....i etogac :D

mislim da je to dosta za 1 javljanje :)

d-a-m-a
01.10.2010., 10:31
Danas sam radila zelje i patlidžane prema ovom receptu (http://gastrouzitak.blog.hr/2008/08/1625295579/ljetni-sekili-gulas.html) samo bez slanine i pred kraj sam dodala malo domaćeg umaka od rajčice.
Poslužila uz kuhani krumpir u ljusci i zelenu salatu.
... bilo je jako fino pa pomislih, nek se tu nađe recept...

Kris79
01.10.2010., 12:54
za 1 ručak:

2 jajca
zdjelica (ko za sladoled) mekih djelova šparoga, blanširano
par žlica šalše od poma
sol, papar
ulje

na malo maslinovog zagrijala šparoge dok se nisu skroz smekšale, prelila šalšom i ubacila razmućena posoljena i popaprena jaja.

Kris79
01.10.2010., 12:56
sir (tvrdi)
sezam

zagrijati sezam na teflonu, ne dopustiti da pocrni i zagori, samo da pocne pucketati
položiti deblje šnite sira i kad se počne topiti pritisnuti nečim da se sezam zaljepi na sir; kako se sir topi, okretati na sve strane da se sezam poljepi po njemu.

mali buco
02.10.2010., 14:29
evo konačno i jednog mog receptića!

MUSAKA A LA BUCO

disklejmer na početku: ovo je jako pimplav ručak za napravit, priprema je duga, dakle, ako za vikend imate malo više vremena, a jede vam se nekaj fino - go for it!

treba vam:
-komadić putra za premazat posudu za pečenje (vatrostalna ili glinena)
-2 patliđana
-2 veće tikvice
-paradajz, 2 žlice pasiranog paradajza
-250g mljevenog mesa (+začini)
-150g gljiva (bukovače/šampinjoni/lisičarke)
-jaje
-mozzarella
-2 žlice (maslinovog) ulja
-češanj češnjaka

meso izdinstate na malo maslinovog ulja i sitno narezanom češnjaku i začinite ga (sol, papar, peršin, pasirana rajčica) ili jednostavno napravite bolonjez po svom cefu.

pri kraju dinstanja dodati sitno nakomadane/narezane gljive i pustiti još koju minutu na vatri (da ispari većina tekućine).

u međuvremenu ste s trećom i četvrtom rukom narezali patliđane na tanke ploške, nasolili i pustili (stisnuli) da se odgorče.

tikvice narezati na uzdužne šnite i posoliti, malo kasnije istisnuti višak vode.

teflonsku tavu premazati s malo maslinovog ulja, i prepeći patliđane i tikvice (treba ih malo obariti, da omekšaju i stisnu se, ne moraju biti skroz pečeni).

posudu za pečenje namazati putrom, i slagati red patliđana, pa tikvica, pa meso s gljivama i sve ponoviti (barem da bude još jedan sloj nečega na mesu).

paradajz narezati na nekoliko ploški i naslagati ih gore, i također mozzarellu raskomadati i rasporediti.
umutitit jaje viljuškom i politi preko svega.

peći na 180 stupnjeva cca 45 min.

količina je za 2 jako gladnih tj 3 normalno gladnih :zubo:

guten apetit :cerek:

pítā
02.10.2010., 21:42
'ZAPEČENA' PUNJENA PAPRIKA

Sastojci:


paprika
pileće bijelo meso
pasirana rajčica
integralna riža
luk, češnjak
začini


Priprema:


samljeti piletinu
dodati usitnjeni luk, češnjak, malo integralne riže* te začine po želji
s dobivenom smjesom puniti paprike
u dublju posudu za pečenje staviti paprike, preliti s mješavinom pasirane rajčice i vode
peći na 180 stupnjeva dok nije pečeno :D



* ja sam stavila dvije žlice za dvije punjene paprike

d-a-m-a
05.10.2010., 10:10
ovo (http://www.coolinarika.com/recept/kelj-na-francuski-nacin) sam radila sinoć za današnji ručak: , nisam stvila tak puno slanine (vjerojatno može i bez), i 1/3 sam stavila integr. brašno, 1/3 oštro, 1/3 glatko.

Moguće da se može još i kombinirati s drugim vrstama/omjerima brašna... probam pa javim...

pítā
06.10.2010., 21:14
MUSAKA OD TIKVICA I SOJINIH LJUSPICA
(ovo bi bilo za jednu osobu ali ja nisam uspjela pojesti)

SASTOJCI
40 g sojinih ljuspica
veća tikvica
luk
2 oguljena paradajza
paprika
pasirana rajčica
začini

PRIPREMA
sojine ljuspice namočiti u vodi
tikvicu oguliti, narezati na deblje ploške, nasoliti i ostaviti da odstoji
na malo maslinovog izdinstati luk, papriku i paradajz
na povrće dodati ocijeđene ljuspice i pasiranu rajčicu, začiniti te još kratko prodinstati
tikvice ocijediti
u vatrostalnu posudu slagati red tikvica, red smjese
zapeči u pećnici
(po želji se može preliti jajima ili posipani sirom no meni je i bez toga super)

ksrena
07.10.2010., 10:39
tikvicu naribati posoliti i pustiti da pusti vodu, nakon toga dobro iscjediti

verzija 1:
u naribane i isjeđene tikvice dodati žlicu dvije posnog sira, 2 jaja, i integralnog brašna da se sve poveže. Napuniti kalup za mufine (meni je to taman 12 komada) i peći oko pola sata na 200.


verzija 2:
u naribane i iscjeđenje tikvice dodati samo posni sir i jaja i odmah u kalup.

Bitno je kad pravite smjesu da dobro iscjedite tikvice i odmah ih stavljate peći da ne puštaju previše vode.
Ukoliko nemate kalup za mufine odite u pekaru i kupite nešto lisnato :rofl: ;
ili jednostavno stavite papir za pečenje na tepsiju i žlicom napravite hrpice.
Moguće je i ispeći kao mini pljeskavice na tavi u malo masnoće.

Eyecandy
08.10.2010., 18:50
Mislim da bi ovaj kolač mogao proći:

Zdravko:cerek:

40 dag naribanih ocijeđenih jabuka- ribati na sitniji ribež
25 dag svježeg posnog sira
40 dag KUHANE heljde (cca 150g nekuhane)
10 dag mljevenih lanenih sjemenki
3 jaja- odvojeno žutanjci/ bjelanjci
1 dl kiselog mlijeka
5 mikro žličica stevije
limunova ili narančina korica
cimet

gris za posip kalupa


Naribati jabuke bez kore, pustiti da malo puste sok pa taj sok rukama ocijediti (i popiti :mig:).
Dodati im kuhanu heljdu (dobro ju skuhati, da ne bude rastresita, omjer s vodom 1:4, nakon što voda zakipi kuhati oko 15 minuta). Pomiješati sir s kiselim mlijekom, žutanjcima, lanom, stevijom i začinima.
Bilo bi dobro da se vilicom, kako se dodaje sastojak po sastojak, pasira smjesu da bude što više kašasta. Dobro sve izgnječiti. Dodati izlupane bjelanjke.

Na dno kalupa staviti pek papir, namazati tanko maslinovim uljem i posuti grisom, žlicom smjesu raspodijeliti po kalupu (srednji od pecnice) i poravnati, lagano utisnuti da ne ostane rastresita smjesa, nije tekuća! Peći cca 45-50 min. na 180 stupnjeva.

Ostaviti da se suši vani. Rezati dok se skroz ohladi, najbolje sutradan. Što dulje kolač stoji, bolji je.Može se preko noći ostaviti i opteretiti.

Kris79
08.10.2010., 19:52
ZAPEČENE PALAČINKE

za palačinke

1 jaje
integralno brašno (ja sam imala neku mješavinu namjenskog brašna za integralni kruh)
malo mlijeka
malo masnoće
voda
sol
umutiti klasično tijesto i ispeći palačinke, ispalo mi 8

za punjenje

cca 250 gr šampinjona
kuhano pileće meso (kuhala sam juhu od kostiju, poskidala bijelo meso i to sitno nasjeckala)
malo poma iz tetrapaka
začini po želji
ribani sir
maslinovo

prepržila gljive dok ne ispari voda, dodala paradajz i začine, još malo prokuhala

za na vrh
opcija 1: vrhnje i parmezan (može i bez)
opcija 2: paradajz + sir

palačinke punila nadjevom, slagala u nauljenu tepsiju, odozgo opcija 1.

zapekla na 10-tak min na 2oo.

Kris79
09.10.2010., 11:44
skuta/ricotta/paneer

dugo sam trazila recept za skutu, ducan u kojem ju se moze naci tokom cijele godine... i nista. onda slucajno u zelji da napravim neko indijsko jelo u kojem se spominjao sir paneer otkrijem da ima posve isti okus. najslicnije tome je ricotta (ja kupim u lidlu). okus je nekako slatkast, mlijecni, sto mi strasno pase jer mi posni ni jedan okusom nikad nije sjeo (meni je sve prekiselo). u ovom zbilja uzivam, a nakon nesto malo eksperimentiranja, otkirla sam relativno jefin i jednostavan nacin kako sama napraviti tako nesto. pa evo skracene vezije, kom se da google -> paneer, ima puno verzija i savjeta (pogotovo je jutjubu).

sastojci:

1 - 1,5 l punomasnog mlijeka (svježeg)
par žlica milerama
limunov sok

kuhanje:

mileram se pomijesa s mlijekom i kuha dok se ne krene dizati. makne se s vatre i u trenutku kad se pjena pocne spustati, kap po kap (znaci vrlo polako) se dodaje limunov sok. kreće grušanje i to je najvažniji trenutak. tad se stvara sir. kako se sir gruša, odvaja se od sirutke. malo mikješati tako bez vatre i kad se ulio sav limunov sok, vratiti da se sirutka do kraja odvoji i postane zlatno-zelena i bistra. ugasiti i još malo miješati.

cijeđenje:

slijedi najvazniji dio. kroz gazu i cjedilo se izlije smjesa, ispere pod mlazom hladne vode i isjedi najprije rukama a onda ostavi u cjedilu s nekim utegom na sebi. na taj nacin se stvrdnjava. nakon 20-tak minuta bi se to trebalo pretvoriti u jednu 'pločicu' dosta tvrdu da se moze rezati nozem. i jesti ofkors.

opcija:

na jednom od skečeva s jutjuba vidla sam da žena svježu smjesu smiksa u blenderu da bude kremasta i spremi u plasticnu kutiju na stvrdnjavanje. onda je onako vise tvrdom siru nalik.

ovakav sir je pogodan za neka indijska jela, ja nisam eksperimentirala, pojedem ga ovako, meni je to prefino.

pure evil
11.10.2010., 12:18
Upravo sam ovo ručala i baš sam oduševljena, tolko jednostavno ,a tolko fino :zubo:

Int.tjestenina se skuha posebno ( ja sam koristila penne ovaj put )

Tikvicu sam ogulila i narezala na ploške, te iz zamrzivača izvadila kontinentalnu mješavinu (http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://www.ledo.hr/logistic/upload/tbl_proizvodi/084507_kontinentalna_mjesavina_400g2.png&imgrefurl=http://www.ledo.hr/logistic/products.asp%3Fcid%3D96&usg=__SdluBsh0U04daFaIoiRQoDv7xbw=&h=520&w=520&sz=312&hl=hr&start=0&sig2=kyoo5pen-I6o4fVtikpxtQ&zoom=1&tbnid=XpQUQSRXaZwGHM:&tbnh=179&tbnw=162&ei=svGyTLPwGI6CswbUgOmLBQ&prev=/images%3Fq%3Dkontinentalna%2Bmje%25C5%25A1avina%26 um%3D1%26hl%3Dhr%26sa%3DN%26biw%3D1024%26bih%3D653 %26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=140&vpy=85&dur=464&hovh=224&hovw=224&tx=158&ty=127&oei=svGyTLPwGI6CswbUgOmLBQ&esq=1&page=1&ndsp=13&ved=1t:429,r:0,s:0) povrća i to sve stavila da se kuha na pari.

Od začina sam koristila sol, češnjak u granulama, kurkumu, bosiljak.

Nakon 10ak minuta gotova je i tjestenina i povrće, to se sve stavi u zdjelu i promiješa uz žličicu masl.ulja da se sve bolje poveže.
Na kraju se posipa sa parmezanom i uživa u klopanju :mig:


( oke, ovo i nije neki recept ,ali mi je ovo stvarno predobro pa sam morala to oduševljenje podijelit s vama :rofl: )

d-a-m-a
14.10.2010., 09:45
Piletina na umaku od celera

Sastojci za dvije osobe:
- 1 bijelo meso piletine,
- 160 g zelenih domaćih rezanaca
-1/2 glavice crvenog luka
- 50 g celerovog korjena
- 100 g tikvica/patašona
- šaka nasjeckanog zelenog dijela celera
- 150 g jogurta lgg
- 1 režanj češnjaka
- stisak limuna


Postupak:

bijelo meso piletine, speć na naglo ili u pećnici začinjeno samo sa soli (meni je ostalo od jučerašnjeg ručka)
rezance skuhati al-dente
na kockice nasjeckati luk, celerov korjen, tikvice/patašone, piletinu
luk nasjeckati i povenuti na tavi uz podlijevanje s malo vode
celerov korjen lagano dinstati na luku, podlijevati vodom, kad omekša dodati tikvice /patašon*, pa zatim dodati piletinu,
kad je kuhano dodati jogurt, limun, sol, papar, kopar preliti po tjestenini


*mogućnost: skuhati bez piletine pa smiksati sve u pastu štapnim mikseom uz dodatak jogurta i ostalog pa tek na kraju umiješati piletinu

Sagitta
21.10.2010., 08:25
evo od mene opet jedan kolač :mig:

nastao je kao varijacija na temu ovog: http://www.coolinarika.com/recept/zdrav-kolac-od-jabuka

KOLAČ OD JABUKA I ZOBENIH PAHULJICA

potrebno:
5 jabuka
3 dcl zobenih pahuljica
0,5 dcl sirupa od agave
jogurt 0,1 ili 0,9%
2 žlice pekmeza bez šećera
malo cimeta

jabuke oguliti, naribati i pomiješati sa sirupom od agave i malo cimeta (ja sam stavila i malo klinčića)
u zobene dodati samo toliko jogurta da se sve poveže (da ne budu suhe) i 2 žlice pakmeza (ja stavila onaj od šumskog voća)
dobro pomiješati sve sastojke i rasporediti u lim na papir za pečenje
peči cca 35 min na 200°C
meni je ispalo kompaktno (ne kao na slici iz coolinarike), ali je stajalo preko noći prije rezanja)
...okus je kao onaj muesli bars :D

ciganche
21.10.2010., 08:29
greška

Kris79
31.10.2010., 19:03
2 jaja
1 dcl mlijeka
Sok od pola narance
Kora 1 limuna
1 dcl ulja (malo manje)
5 žlica ruma
2/3 šalice integralnog brašna (šalica veća za čaj)
2 ribane jabuke
Šalica rogača, maka i kokosa (miješano)
3 žličice kakaa
3 žlice smeđeg šećera
1 vanilija šećer

Miksati jaja pjenasto, dodavati smješane suhe sastojke i na kraju mokre.
Peći cca 15 min na 220.

Kris79
01.11.2010., 13:03
doslovce svega sto se nadje u frizideru.

najcesce je ovo kombinacija koju radim (i volim):

1 mala tikvica
pola paprike
nekoliko sampinjona
kapula
malo speka na kockice ili neka pureca/pileca sunka
malo sira ribanog ili par kockica mozarelle

poprzim redom: luk, paprika, tikvice, sampinjoni, spek, sunka.
dodam umucena jaja (na ovu gore kolicinu dosta su 2) sol, papar.

meni super pase obicna zelena salata uz ovo.
kad imam volje i inspiracije eksperimentiram sa zacinma. danas sam ubacila mjesavinu provansalska trava i pretjerala. imala sam feeling da jedem cvjetnu livadu.

Sagitta
04.11.2010., 07:42
evo recepta:
http://www.coolinarika.com/recept/heljdini-klipici

imate i ovu varijantu istog recepta (samo skrolajte gore):
http://www.coolinarika.com/recept/kifle-od-heljdinog-brasna#komentar2765921

Kris79
04.11.2010., 07:51
polu ražena peciva sa sjemenkama:

http://www.coolinarika.com/recept/polu-razena-peciva-s-sjemenkama

dianna
05.11.2010., 08:23
* Faširanci sa tikvicama *

* 50 dag mljevenog mesa
* 1 manja tikvica
* 1 luk
* malo suhog vrata ( i ne mora)
* velika šalica krušnih mrvica
* 1 jaje
* vegeta, sol, papar
* 1 žličica mljevene crvene paprike
* 1/2 žličice sode bikarbone


1. Tikvicu naribati, posoliti i ocijediti.
2. Na malo ulja pržiti nasjeckan luk i suhi vrat ili pancetu, te dodati ocijeđene tikivice. Kratko pržiti uz miješanje nekoliko minuta. Ovim postupkom tikvice dobivaju baš finu aromu.
3. U većoj posudu pomiješati meso, jaje, mrvice, začine te dodati pržene tikvice. Sve dobro izmiješati rukom a raditi male polpete – faširance. Masa je dosta mekana, pa će vam biti lakše polpete napraviti ako ih radite vlažnim rukama.
4. Pržiti u ulju s jedne i sa druge strane dok ne porumene.
5. Pečene faširance ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće.

tihana22
05.11.2010., 10:17
PIRE OD SLANUTKA

slanutak
cesnjak
maslinovo ulje
petrusimul
po zelji sjemenke sezama
sol, papar

- namocimo slanutak preko noci
- stavimo kuhati, nakon 15ak min prvu vodu bacimo, stavimo kuhati u drugu cistu, posoljenu vodu nekih 45-60 min
- kuhani slanutak procijedimo ( sacuvati vodu u kojoj se kuhao! ) i izmiksamo ( ja koristim stapni mikser) te dodavamo vodu u kojoj se kuhao, ovisno u gustoci koju zelimo
- na mrvici ulja provaljamo sjemnke sezama i cesnjak, samo da svene, ne duze od pola minute ( kome ne smeta cesnjakova zestina moze preskociti ovu stavku i direktno ga umijesati u slanutak)
- sezam i cesnjak dodamo pireu, zatim zacinimo maslinovim uljem, soli, paprom i sjeckanim petrusimulom

azucena
07.11.2010., 11:36
KVAZIPAŠTICADA :D (nema pancete ni vina, al nije loše - ODRŽAVANJE)

junetina
sol
češnjak
senf
ocat

junetinu nasoliti i ostaviti 15 minuta, zatim ju našpikati sa češnjakom i premazati sa žličicom senfa pa preliti sa malo jabučnog octa. (ostaviti preko noći umotano u frižideru)

na tavi (dodati malo ulja, meni je bila žlica dovoljna) prvo kratko prepržiti meso i izvaditi ga i onda na to baciti luk i mrkvu, kratko pržiti i vratiti meso, podliti vodom i dinstati cca 1 sat. Nakon toga dodati cca 1 dl passate i malo vode i nastaviti dinstati još 10 minuta. Na kraju za one koji vole kombinaciju slatko - slano dodati žlicu džema od šljiva. (ili suhe šljive (malo namočene u vodi prije) koje onda možete staviti kada i passatu).

a jesam zakomplicirala ovo, k'o da je umjetnost. :D

Sagitta
12.11.2010., 16:24
evo pita samo za tebe :rofl:recepti za muffine:

MUFFINI S KOKOSOM

1/2 šalice* datulja (ili brusnica ili grožđica)
250 g tofua
1 i pol šalica zobenog mlijeka
1 šalica jabučnog soka
1/2 šalice mljevenih lješnjaka
2 šalice integralnog brašna
1 šalica zobenih pahuljica
1 šalica kokosovog brašna
2 jušne žlice praška za pecivo ( to se misli na onaj iz bio&bio, a stavljaš klasični, stavi jednu vrećicu)
1/2 male žličice soli
1/2 male žličice vanilije

MUFFINI BEZ PŠENICE

1 šalica kukuruznog griza
1/2 šalice brašna od pira
1/2 šalice rižinog brašna
2 jušne žlice praška za pecivo
1/2 male žličice soli
1 i pol šalica sojinog mlijeka
1 i pol mala žličica limunovog soka
1/4 šalice agavinog sirupa
2 jušne žlice ulja
1 žličica vanilije


*šalica = cca 2 dcl

recepti su iz knjige J.B.Pejić "Prirodno i slatko"

ksrena
28.11.2010., 09:08
sastojci:
-1 kg integralnog brašna
- 2 digo kvasca
- 6 dl vode (možda 7 ovisi o brašnu)
- žlica soli, maaala žličica šećera

pomiješati kvasac, vodu, šečer i u to staviti žlicu brašna. Sataviti na toplo da se kvasac digne. Sol staviti u brašno i sve zamijesiti sa vodom i kvascem. Ostaviti tijesto na toplom da se digne (do sat vremena, ili manje ovisi koliko je toplo). Uključiti pećnicu na 200. Od tijesta oblikovati štrucu i ostaviti još malo u tepsiji ili kalupu dok se pećnica zagrije. Peći 1 sat na 200.





Ovo je osnovni recept za sve kruhove, vrste brašna birate po želji uz naglasak ako želite kukuruzni kruh on mora biti 300 gr kukuruznog brašna i 700 grama običnog inača dobijete ko kamen tvrde pečene žgance :confused:

Ja pravim 1,5 masu (znači od 1,5 kg integralnog brašna) dobijem 2 štruce kruha, s tim da ja uvijek umiješam hrpu sjemenki: bučinih, suncokretovih, lanenih. Ako želite sjemeke one idu odmah u brašno dalje sve po receptu.

pure evil
25.01.2011., 21:57
sastojci:

200 g brašna obično bijelo ( ja nekad stavljam integralno,raženo,i tak, kombiniram )
20g kakaa u prahu
100 g šećera ( može i fruktoza )
prašak za pecivo
125 dkg putra ( ja ulje stavljam )
1,2dl mlijeka
1 jaje (malo veće)
i mrvica soli

-ako imate one čokoladne mrvice,možete s tim posipat, ili naribat čokoladu malo pa stavit gore...
-može se voće stavit,npr maline ili višnje

-ako ih želite punit sa Nutellom, stavite prvo pola smjese u košaricu, na par minuta u pećnicu, pa izvadite kalupe van, napunite na nutellom , i nutellu prekrijete sa ostatkom smjese

peku se na 180, oko 25-30 min

Sagitta
26.01.2011., 11:39
piletina/puretina punjena sviježim sirom i začinima

pileća/pureća prsa narezati na tanke veće šnicele (istuči batom da budu što veći i tanji)
začiniti prema ukusu i puniti sa sviježim sirom
sir ja koristim posni, ali može i neki drugi (npr. zrnati fino paše), začinim ga sa solju, malo papra, češnjaka po ukusu i kopar ili vlasac (stavljam ili jedno ili drugo)
šnicele napunite, zarolate i učvrstite čačkalicama da sir ne izlazi prilikom pečenja

piletina/puretina zapečena sa sviježim sirom i začinima

pileća/pureća prsa izrezati na šnicle, začiniti i kratko popržiti na malo ulja, dodati sir (2-3 žlice) začinjen kao gore i podliti sa malo vode dinstati dok tekućina ne ishlapi i sve se lagano zapeče (obavezno raditi na teflonki jer se sir prima)

mali buco
28.01.2011., 09:48
evo, jer ste vi tako tražili..odnosno, d-a-m-a :zubo:

SALATA OD AVOKADA I JAJA

količina za jednu osobu, zasitni obrok, koji meni paše i za doručak i za ručak i za večeru:

2 tvrdo kuhana jaja
pola avokada
pola manjeg luka
par štapića surimija/pola konzerve tunjevine/malo tvrdog sira izrezanog na kockice i sl.

sve narazati na komadiće, povezati s limunovim sokom, žlicom maslinovog ulja, po žličicu senfa i majoneze!

ostaviti da se ohladi u frižideru!

dobar tek!

marty_19
28.01.2011., 11:47
KOTLETI OD VEPRA :)
(naravno umjesto vepra, mogu kotleti i od "domaće" svinje... :))
8 kotleta
ulje
1 žlica senfa
1dcl bijelog vina
2 dcl juhe (od kosti kotleta), ali može i druge
1 žlica brašna
1 dcl kiselog vrhnja
1 kiseli krastavac (veći), ili par manjih
3 dag kapara
sol, papar, vegeta, peršin i ostali začini po želji...

Postupak:
jednu stranu kotleta istucite i začinite, te umočite u brašno i na vrućem ulju kratko propržite. ispečene kotlete izvadite na tanjur, a na ostatak ulja stavite brašno, te kad se zažuti dodajte vino i juhu. dobro prokuhajte sa žlicom senfa. tada vratite kotlete u umak i lagano kuhajte dok ne omekšaju. pri kraju dodajte sitno rezane krastavce, vrhnje i kapare...

i mislim da sve možete sebi prilagodit, stavit manje ulja, bez brašna...po želji :)

Crouser
31.01.2011., 12:50
a recept je slijedeći...:cerek: (moj najdraži)

250 g spaghetta (odaberite one koje se dulje kuhaju jer su kvalitetnije)
1/2 do 1 dcl kvalitetnog maslinovog ulja
krupna sol, papar
6 češnjeva češnjaka
chili papričica (količina po volji)
sjeckani svježi peršin (po volji)

Zakuhajte pošten lonac vode i dodajte manju šaku soli - kada se rastopi dodajte spaghette i skuhajte ih al dente .
U međuvremenu sitno isjeckajte češnjak i peršin, istucite čili. U većoj tavi ili plitkoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte soli (ako je potrebno) i papra, te češnjak i chili papričice. Istresite vruće spaghette, peršin (ako želite), sve dobro primiješajte, te poslužite vruće.
Po želji pospite ribanim parmezanom.

http://img407.imageshack.us/img407/9108/aglior.jpg (http://img407.imageshack.us/i/aglior.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

mali buco
02.02.2011., 22:23
ovakoc:

stručak blitve
10ak dag tvrđeg sira (gouda, edamer...)
jaje
mrvice (ja stavljam sezam)

blitvu očistiti, oprati, skuhati u slanoj vodi, ocijediti, ižmikati (rukama istisnut što više vode, jel :zubo: ), nakosati, pomiješati s jajem i sirom, oblikovati polpetice tj popečke pomoću mrvica ili sezama...

e sad, ak radiš s mrvicama, lakše ti je to izvest u tavi s vrućim uljem, ali sa sezamom je malo teže, tak da sam ih ja pekla na putrom namašćenoj keramičkoj tavi.

i jedan i drugi način su super, ovaj drugi je malko "prihvatljiviji"

Kris79
26.02.2011., 21:28
IZMIŠLJENI MUFFINI

2 jaja
1 dcl mlijeka
Sok od pola narance
Kora 1 limuna
1 dcl ulja (malo manje)
5 žlica ruma
2/3 šalice integralnog brašna (šalica veća za čaj)
2 ribane jabuke
Šalica rogača, maka i kokosa (miješano)
kakao
3 žlice smeđeg šećera
1 vanilija šećer

Miksati jaja pjenasto, dodavati smješane suhe sastojke i na kraju mokre.
Peći cca 15 min na 220.

za prilog: marmelada koja to nije

zamrznute maline
voda
aru prah (za zgušnjavanje)

pola vrećice malina, deci vode
maline se kuhaju do raskuhavanja, još malo zgnječim onim za pire
pre kraj dodam žličicu aru praha razmućenu u malo vode i umiješam da se pretvori u želatinu

iwa_kc
27.02.2011., 14:22
Musaka od cvjetace i tikvica

Sastojci:
Cvjetaca
Tikvica
2 jaja
Čaša mlijeka
2-3 žlice brašna (ja stavljam graham)

Skuhati cvjetacu, nakon toga ju rastrgat u male komadice te poslozit u vatrostalu posudu, na nju naribat svjezu tikvicu te na kraju to zalijat s mjesavinom brasna, jaja i mlijeka.. Po zelji zacinit...

Jako fino i djetno :)

upucaj ga sad
27.02.2011., 16:44
Cheesecake od posnog sira i voća

Podloga:
250g zobenih (ja sam stavila 100g zobi i 150 g zobelix keksa)
tekuće sladilo (u količini koja zamjenjuje oko 70-100g šećera) - ja sam stavila manje od jedne male žličice stevije
cimet
100g maslaca

Krema:
500g posnog sira - posna milbona
sok 1 limuna
malo arome vanilije ili prave vanilije ako imate (unutrašnjost mahune, ali od nje će biti crnih mrvica u kolaču )
tekuće sladilo tipa Stevija (u količini koja zamjenjuje 100g šećera - manje od 1 male žličice )
4 jaja


Smrvljene zobene/kekse pomiješajte s cimetom i maslacem. Utisnite u kalup i pecite 7-10min na 175C. Izvadite kalup van, da se malo rashladi dok miksate kremu.

Smiksajte kremu tako da dobro izradite posni i sladilo, dodate limun, a zatim jedno po jedno jaje. Kremu izlijte na "tijesto" i pecite 15min na 175C, a onda pećnicu smanjite na 160 i pecite još 10ak minuta.

Kad se rashladi, po površini poslažite jagode.

Doziranje stevije
Umjesto 1 žlice šećera ide ¼ žličice stevije
100 g šećera = 1 mala žličica stevije (ne prepuna)

ne znam je li ovo dozvoljeno - to je ustvari kopirani recept od forumašice gipsyqueen, ali sad ne znam gdje je to - negdje na pdfu rekreacija, pa dajem svoju (malo prerađenu verziju)

dianna
03.03.2011., 07:17
Domaći čokoladni puding


* 2dcl mljeka
* 2male žlice gustina
* 2 manja jaja (žutanjak)
* 2male žlice tekućeg sladila
* 2male žlice bezmasnog kakaa
* ovo je aroma čokolade(kakaa) može i štapić vanilije ili pinku cimeta...

1.

U čašici izmutiti 2 žutanjka sa sladilom gustinom i kakaom.

Izraditi da nema grudvica( ja to radim ručno bez miksera)

Staviti 2 dec mljeka da prokuha.

Polako livati smjesu iz čašice.

Ostaviti minut da provrije dok se ne pojave balončići.

Gotovu smjesu uliti u posudice.


http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/9/6/96e6b6b72dfaac17dd4d41b2bab5bfa6_header.jpg

dianna
03.03.2011., 10:36
Evo još jednog neobičnog deserta :cerek:

Sastojci

* 2 jabuke
* 400 ml. vode
* malo secera (zamjena za šećer, stevija li nešto drugo..)
* 1 puding od čokolade ili vanilije ili neki drugi po želji


Stavit kuhat vodu,secer i jabuke isjecene na kriske.

Kuhat dok se jabuke nepocnu raspadat.

Izmutit puding sa malo mlijeka ili vode i istrest u zdjelu

Kuhat dok se nezgusne pa istrest u posudice i stavit u frizider da se hladi.

http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/2/5/25b8da4ac2af560bcdb09e731234160a_view_l.jpg

ksrena
03.03.2011., 11:32
dakle:
osnova smiksanca je sir (što posniji - milbona 0%mm) i bobičasto voće,
dalje daš mašti na volju (i okolnostima) bilo kakvo voće, malo jogurta da razrijedi stvar, malo badema da pojača, whey za dodatne proteine sky is the limit ("šlag" od pjenasto umućenog mlijeka ne smijem spominjat, već su mi prijetili životu ovdje zbog toga )

mali buco
04.03.2011., 09:50
dakle, mjere za desert za dvije osobe:

cca 700ml mlijeka + 100ml vode
čaša od 2 dcl riže (ne puna, nek fali 2 cm od ruba)
2 jaja
šećer ili zaslađivač po potrebi, ja stavim 3 natrena i pola vanili šećera

mlijeko se kuha s vodom i kad je već vruće, zasladite i metnite rižu i onda se to kuha 35, 40 min, ne treba baš stalno miješati, ali nemojte ić u drugu sobu gledat rebelde, štaliveć :kava:

kad je to gotovo, makne se s vatre, i uliju se 2 sirova, umućena jaja, brzo se to sve pomiješa.

ulijte u namašćenu tepsiju (maslac najbolje) i pecite oko pola sata do 40 min. na 180. trebala bi se stvoriti malko tamnija korica, ali radije izvadite prijevremeno, nego da sve ode u rumpelštinski.

nekad smo kod serviranja koh posluživali s malinovcem od maraske, mislim, ali to se već godinama ne proizvodi.

ja si sad ukuham malo šumskog voća pa s tim jedem.
može se i s nekim prekmezom premazati :ne zna:

dobar tek!

upucaj ga sad
06.03.2011., 14:20
TAHINI
100 g sezama kratko popržiti na teflonu bez masnoće (dok ne dobije zlatnu boju, ali u praksi je to par minuta, treba paziti da ne posmeđi, jer postaje gorak), malo ga posoliti morkom solju
samljeti ga u blenderu
dodati 1 dcl sezamovog (ili maslinovog) ulja i blendati sljedećih par minuta dok se ne dobije pasta

PAŠTETA OD TUNE
tuna u maslinovom ulje
milbona
vlasac, peršin, češnjak u prahu

u blender i gotovo

5rich
18.07.2011., 22:10
Da tema ne umre :tuzni:
Ovo je tako jednostavno,a fiiiino. Dosta ljudi radi to varivo sa zaprškom ili paradajzom,ali ovo je najzdravija verzija i meni najfinija :klopa:
"Zdravi čušpajz od kelja"

1 mali krumpir
1 mrkva
glavica kelja
malo pilećih prsiju
1 glavica luka

Luk izdinstate na žličici ulja(ja koristim maslinovo), pileća prsa narežete na kockice i bacite na luk da se prodinsta,kad je gotovo dodate na to krumpir narezan na kockice i mrkvu na kolutiće.
U međuvremenu, kelj narežite na trakice i pofurite vrelom vodom.
Kad se gore navedena smjesa izdinsta, dodate na smjesu kelj, zalijete temeljcem (ili vodom), začinite i kuhae dok sve ne bude mekano.
:klopa:

marty_19
09.09.2011., 10:17
UMAK OD RAJČICA

-3 veće rajčice skuhati oko 3 min u vreloj vodi
-ohladiti ih i skinuti koricu
-očistiti ih od koštica (može koja i ostat)
-sitno nasjeckat

-popržiti pola glavice luka na maslinovom ulju, dodati 1/2 češnjaka i na to dodati posoljene rajčice i origano, te tako kuhati oko 25 min

-po želji smiksati u blenderu ili dodati vode (ovisi kakvu gustoću želite)

-poslužiti kao umak za pizzu ili uz paštu

-jučer sam prvi put radila i prefino je bilo :)
SLIKA:
http://s355.photobucket.com/albums/r465/marty2410/?action=view&current=08092011861.jpg

MariolaST
21.09.2011., 07:48
PITA OD POVRĆA
(recept sa coolinarike, ali malo modificiran)

Sastojci:
25 dkg šampinjona
1 srednja ribana tikvica
10 dkg sjeckane pureće deluxe
2 kuglice mozzarelle
2 češnja luka
2 jaja
5-6 žlica mljevenih zobenih pahuljica
1/2 kesice praška za pecivo
malo vegete, soli, papra

Sve izmiješati (osim jednu kuglicu mozzarelle) i istresti u škrovadu promjera 20x30 cm (obavezno pek papir) i peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Kad je pri kraju, preostalu mozzarellu isjeckati, posuti po vrhu i zapeći 2-3 min.

Umjesto mozzarelle, na vrh znam ponekad izmiješati kefir (jer ga imam često viška od kefir-gljive) sa jednim jajem i to prelijem po vrhu pa još malo zapečem.

MariolaST
30.09.2011., 10:31
Jučer imala pola litre viška kefira (od kefir-gljive) i mislila se što ću s tim i zbrljala zeljanicu s blitvom - pola kile isječene blitve na trake, blanširane (moja djeca kažu - blitvuša), dodala još tri domaća jaja iz Like, malo soli i pola kila kora. Ispalo je nikad bolje. Čak bolje i mekše nego sa svježim sirom i vrhnjem, a da o masnoćama ne govorim. Sad znam šta ću ubuduće sa kefirom... Važno je samo pošto je smjesa jako rijetka, staviti dvije kore dolje, odvojiti jednu za gore, a ostale kore iskidati u smjesu.
Peći na jako oko 20-25 min. Ja sam čak pekla u onu tursku peku, pa mi je trebalo još manje vremena.

Scirocco
04.10.2011., 07:09
Tortilja sa piletinom i slanutkom

Sastojci (za jednu osobu):

-oko 100 g piletine
-pola konzerve slanutka
-1 ili 2 sušene rajčice
-nekoliko maslina
-luk srednje veličine
-žlica maslinovog ulja
-tortilja
-sol, papar, crvena paprika u prahu

Postupak:
Na žlici ulja propirjati nasjeckani luk pa dodati piletinu nasjeckanu na komadiće veličine zalogaja. Kada piletina promjeni boju dodati sol, papar i papriku u prahu po želji.
Zatim dodati nasjeckane sušene rajčice i masline te slanutak.
Podliti s malo vode i povremeno mješati dok piletina ne bude gotova i sva voda ispari.
Tortilju možete malo zagrijati u mikrovalnoj te na nju staviti piletinu sa slanutkom, zamotati i uživati :)

MariolaST
05.10.2011., 08:22
Povrtna juha sa noklicama

Sastojci:
- 2 mrkve
- 1 srednja paprika
- komad korjena celera
- 1 poriluk
- malo kaula
- 1 srednja tikvica
- malo lista celera
- 1 goveđa kocka
Sve sastojke isjeckati i staviti u pretis 5 min. Za to vrijeme zamiješati 1 jaje, 2 žl. maslinovog ulja, 4 žl. zobenog griza i malo soli.
Otvoriti pretis, smanjiti vatru i žličicom formirati noklice, te ih ubacivati u juhu. Zatvoriti pretis i prokuhati još 5-6 minuta.

d-a-m-a
18.10.2011., 13:04
Varivo od poriluka
(mjere su od oka jer nikada ne važem kad radim varivo)

Potrebno:
Poriluk
Mrva
Krumpir
Češnjak
Rajčica – pasterizirana ili svježa

Postupak:
Poriluk očistiti i oprati, narezati samo bijeli dio na kolutiće, staviti u zagrijanu tavu, malo posoliti i poklopiti tako da sam pusti svoju vlagu – tako se ne treba podlijevati.
Mrkvu i krumpir narezati na kockice i dodati u poriluk pa doliti vode. Pustiti da se kuha dok je krumpir kuhan, pa dodati dvije žlice pasterizirane rajčice ili jednu manju isjeckanu i prije toga oguljenu svježu rajčicu. Još kratko prokrčkati, pa posipati peršinom i nasjeckanim češnjakom.
(ovako u biti spremam i kelj i bilokoje drugo povrće koje mi se nađeu frižideru. Uvjek je ukusno i sve se pojede! Za zgušnjavanje smiksati dio povrća štapnim.)

Varivo od miješanog povrća (moj današnji ručak)

Potrebno:
Poriluk
Kelj
Patlidžani + mlijeko za namočiti ga
Mrkva
Rajčica
Češnjak
Peršin, celer, sol

Postupak:
Poriluk očistiti i oprati, narezati samo bijeli dio na kolutiće, staviti u zagrijanu tavu, malo posoliti i poklopiti tako da sam pusti svoju vlagu – tako se ne treba podlijevati.
Mrkvu narezati na kockice i dodati u poriluk pa doliti vode. Kuhati 15-ak minuta
U međuvremenu nasjeckati na kockice patlidžan i namočiti u smjesu od pola mlijeko pola voda u tolikoj mjeri da ga pokrije tekućina i pustit da stoji 15-ak min.
Kelj narezati na kockice pa blanširati i dodati u poriluk. Kuhati 5 min.
Iscijediti patlidžane dodati u varivo, dodati malo sušenog celera, kuhati 5-10min.
Kad je gotovo dodati dvije žlice pasterizirane rajčice ili jednu manju isjeckanu i prije toga oguljenu svježu rajčicu. Još kratko prokrčkati, pa posipati peršinom i nasjeckanim češnjakom.

krug
21.10.2011., 19:16
Kuhati zobene pahuljice u duplo većoj količini mlijeka (ja stavim pola mlijeko pola voda) nekih 10-15 min na laganoj vatri da se fino zgusne, po potrebi dodavati mlijeko. Za to vrijeme namočiti žlicu lanenih i jedan weetabix keks u mlijeku ili vodi. Kad se ovo skuha to sve zajedno izmiješati, dodati cimet, nasjeckanu jabuku (ili po želji neko drugo voće, mljevene orahe, bademe, tamnu čok...) i gotovo!
Otkad sam probala kuhane zobene, radim to svako jutro a ovo mi je najdraža verzija :cerek:, predobro je i što je najbolje zdravo je!

ksrena
23.10.2011., 19:43
sastojci:
150 gr piletine usitniti i popržiti (ja sam uzela ražnjić iz perutnine)

150 luka (1 veći)
150 tikvica
50 gr mrkve, 50 gr gljiva sve povrće usitniti u to dodati:

3 jaja, 60 gr brašna, 2 žlice ulja i naribati 50 gr sira.
Umiješati meso i sve sastojke, staviti u okrugli kalup i peći cca 35 min na 180.

začini po želji, ja sam stavila samo sol, biber i po vrhu posula brdom bosiljka.
Originalni recept je povrtni bez piletine i u njemu piše da se treba držati točnih količina. Ja sam iskemijala sve što sam imala u frižideru ali sam pazila (vagala) sve. Rezultat je predobar. Naravno možete koristiti i samo tikvice ili šta god imate u frižideru.

ksrena
23.10.2011., 19:50
sastojci:
** cca 750 - 1000 gr kiselog kupusa
** 500 gr mljevene puretine
** nekoliko šnitica slanine (da zamiriši :zubo:)
** pasirana rajčica
** 80 gr riže
** veća glavica luka
**1 jaje
** 3 dl mlijeka


luk izdinstati, dodati slaninu i mljeveno meso. začiniti i dodati pasiranu rajčicu (ja koristim domaći kečap). U vatrostalnu posudu staviti pola količine kupusa, dodati dinstano meso i pokriti ostatkom kupusa.
U mlijeku razmutiti jaje i time preliti musaku. Peći cca 45-50 min na 180.
Ovo jelo je vrlo zasitno i izdašno. Nas 3. je jedva pojelo pola za ručak.

d-a-m-a
16.11.2011., 13:27
Omlet s rajčicom

U originalu idu svježe rajčice, ali ih sada baš i nema (a da su dobrog okusa) pa koristim rajčice iz pelata - nasjeckane.


Dva jaja umutiti u šalici s malo vode.
Na zagrijanu neprijanjajuću tavu izliti jaja poklopiti kratko,
poredati rajčicu po jajima, posipati origanom,
okrenuti jaja ko palačinku, tj kako god možete (uglavnom mi se raspadne na par dijelova - fora je da se i rajčica malo zapeče)
staviti u tanjur


po želji posipati sa ribanim sirom tipa gauda(ja sam si uz to stavila jednu v.ž. svježeg domaćeg sira)

d-a-m-a
16.11.2011., 13:28
sastojci:
** cca 750 - 1000 gr kiselog kupusa
** 500 gr mljevene puretine
** nekoliko šnitica slanine (da zamiriši :zubo:)
** pasirana rajčica
** 80 gr riže
** veća glavica luka
**1 jaje
** 3 dl mlijeka


luk izdinstati, dodati slaninu i mljeveno meso. začiniti i dodati pasiranu rajčicu (ja koristim domaći kečap). U vatrostalnu posudu staviti pola količine kupusa, dodati dinstano meso i pokriti ostatkom kupusa.
U mlijeku razmutiti jaje i time preliti musaku. Peći cca 45-50 min na 180.
Ovo jelo je vrlo zasitno i izdašno. Nas 3. je jedva pojelo pola za ručak.
kud ide riža?

d-a-m-a
16.11.2011., 13:33
Dan prije (ili barem par sati prije) pripreme meso (kojih 4-5 komada kremenadla) ostaviti u salamuri.

Salamura:
2 m.žl. senfa
3 dcl vode
sol
papar
-količina salamure mora biti tolika da pokrije meso u posudi, ako ne pokriva samo dodati još malo vode

Priprema:
Na vrućoj tavi zapeć kremenadle sa svake strane, podliti ostatkom salamure i malo vode. Pokriti i ostaviti nek se krčka uz po potrebi podlijevanje. Kad je meso gotovo poslužiti uz povrće na lešo ili dinstani kupus.

alek
06.12.2011., 15:12
Evo par recepata za relativno niskokaloricne torte (ne racunajuci ukrasavanje jer se po meni to ne jede, preslatko je). Ja u tortama koristim grcki jogurt, ako kod vas nema za kupiti ovde (http://www.coolinarika.com/recept/grcki-jogurt/) ima recept za napraviti.

Ignorisite dekoracije za torte, izgledaju efektivno i ako ih se ne ukrasi, samo prelije prelivom od marmelade (doduse onda kalorijska vrednost ide gore zbog marmelade), ali mozete glazirati i tamnom cokoladom :).

Torta od mrkve (http://www.coolinarika.com/recept/bozicna-torta-od-mrkve)
Ista torta, varijanta sa glazurom (http://www.coolinarika.com/recept/torta-od-mrkve-jos-jednom-mala-varijacija/)
U receptu mozete zameniti belo brasno integralnim pirovim brasnom (pirovo, ne psenicno, integralno psenicno je pretesko za torte, pirovo je taman)

Banana bread verzija 1 (http://www.coolinarika.com/recept/765189/)
Banana bread verzija dva (http://www.coolinarika.com/recept/banana-bread-verzija-dva/)

Torta sa jabukama, (http://www.coolinarika.com/preview/recept/828031/) ovo je kremasto i ima malo putera, ali efektivno izgleda

Znatiželjko
07.12.2011., 18:38
Ali torta od mrkve, užas.

Još jedna torta, pozitivni su komentari izgleda da je za prste oblizati.

http://www.coolinarika.com/recept/nova-torta-od-povrca/

Mala Huba
07.12.2011., 19:51
Salata od tune (prosto ko pasulj)

1 rajčica
1 paprika
1 konzerva tune (komadi), velika
125g posnog sira
2 jaja 6 min
2 male mrkve
kap octa vinskog
kap maslinovog ulja
prstohvat soli

sve nasjeckati i pomiješati

prena cron-o-metru ovo ima 90 kcal / 100g

Kris79
08.12.2011., 15:23
pita od prokulica i piletine

ovo je meni toliko dobro, da uvijek iznova radim, s nekim novim forama.
ne mogu baš pojesti samo leše prokulice (previše su mi keljaste), u ovoj varijanti su mrak.

*prokulice (100)
*piletina (150)
*jaje (2)
*malo jogurta (manje od deci)
*pzp na vrh noža
*žličica brašna
*dodaci: sir, panceta, domaća kobasica ovo tek par komadića), parmezan, vrhnje, paradajz sos (u žličicama, onako za final touch)

osonova je da se skuhaju prokulice i poprži meso.
to se poreda u tepsijicu i zalije smjesom jaja i jogurta.
ja gore otopim šnitu sira najčešće, ili nasjeckam zdenku, ili pospem žličicom parmezana.

ja pečem cca 30 min na oko 175 (moja pećnica je dosta jaka). pošto je sve skoro gotovo, može se vaditi kad se stvori nešto nalik piti od ove jajčane smjese i kad se napuše te dobije zlaćanu boju na rubovima.

Mala Huba
10.12.2011., 13:18
Grill tikvice i mozzarella (http://voce-povrce.blogspot.com/2008/04/gril-tikvice-i-mozzarela.html)

marty_19
13.12.2011., 22:45
Zapečeno povrće

Sastojci:
cvjetača
brokula
mrkva
srednji krumpir
začini
jogurt
jaje
sir (gouda)

cvjetaču i brokulu odvojimo na cvjetiće, a mrkvu i krumpir narežemo na ploškice.
kuhamo u začinjenoj (sol+vegeta) vodi 15-20 min
izvadimo i poslažemo red toga u vatrostalnu
na to stavimo naribani sir pomiješan s jogurtom i jajem
i ponovimo dok ne potrošimo sve sastojke
pečemo još nekih 20min (ovisi o jačini role)
:D bude prefino...
po želji staviti i šunku (neku nemasnu) ili dimcek

Mala Huba
04.01.2012., 15:23
za 1 osobu:
1 srednje velika zelena tikvica
malo soli
malo maslinovog ulja
cca 150g svježeg (posnog) sira

tikvicu oprati, narezati na kolutiće debljine cca 1,5-2cm i posoliti
tikvice peći na kap maslinovog ulja na grill tavi, kratko s obje strane, da porumene. kad su gotove, poslagati ih na tanjur i politi s kap maslinovog. kolutiće narezati na trakice i hladne pomiješati s posnim sirom (stavila sam malčice manje sira nego tikvica, ali okvirno 50:50)
staviti u frižider preko noći.

stajanjem se ova dva sastojka prekrasno sljube, ali sigurna sam da je jako fino i dok su tikvice tople.

bibi:)
28.01.2012., 19:58
izvrstan i prefin prilog uz sve, a posebice uz npr. grill puretinu,piletinu.

1 krumpir
1 mrkva
par listova kelja
šaka boba
malo karfiola
malo brokule
češnjak
maslinovo ulje
začini

posebno skuhajte sve sastojke, ocijedite. za to vrijeme u lončić stavite 2 žlice maslinovog ulja i na njemu popržite dosta nasjeckanog češnjaka. na to bacite povrće i začinite (sol, malo vegete).

od povrća možete staviti što god imate u frižideru, ja najčešće kombiniram ove sastojke, kako koje imam :)
također, količine su odokativne, koliko vam se učini da je dosta, stavite. ovo je za cca 2 obroka :)