View Full Version : Što je to "stara duša"?
Nemruth Dagi
21.02.2003., 08:26
Kada za nekog kažu da je "stara duša" na što misle?;)
Gospon Pes
21.02.2003., 08:31
Vjerovala ili ne, taj izraz prvi put cujem.
Nemruth Dagi
21.02.2003., 08:34
Gospon Pes kaže:
Vjerovala ili ne, taj izraz prvi put cujem.
Pes ne vjerujem ti, odi pred ogledalo i kaži što vidiš?:B
osim pesa naravno:D
"stara dusa" je izraz za mikrokosmos, monadu, koja je involuirala u materijalno zajedno sa svojim zivotnim valom. postoje razliciti zivotni valovi koji su se spustali u ovo materijalno polje ocitovanja. to podrazumjeva da je taj mikrokosmos imao prilike na vise inkarnacija, utjelovljenja, a samim tim je i njegovo iskustvo kruzenja unutar ove prirode, unutar kola radjanja i smrti i vece...
najcesce covjek prepoznaje, na osnovu svojeg dusevnog nukleusa, pojedince koji pripadaju njegovom zivotnom valu.
to su oni trenuci kada dozivljavate neki neobjasnjivi i intezivni transfer u kvalitativnom smislu sa osobom pokraj koje ste samo prosli na ulici, s kojom ste se samo krznuli pogledom ne izmjenivsi niti rijec, s kojom ste porazgovarali u vlaku, sreli na nekom poslovnom sastanku itd.
arapi vele, da kada se dvije duse ponovno sretnu, u zraku ostane miris jasmina i ruza...
:)
Baphomet
21.02.2003., 09:02
Stara duša je čovjek kojemu je puna kapa svega i zato izgleda iskulirano i mudro.
Čuo sam za taj izraz, ukratko, mislim da bi to mogli biti ljudi u čijoj se blizini osjećamo nadahnuto i koji šire valove mirnoće i sigurnosti. I u pravilu, morali su proći nekakvo sranje u životu kako bi ta starost došla na vidjelo.
To je nesto kao stara kurva:D
samo sto se kod duse cijeni starost ;)
adriatic
21.02.2003., 12:05
Porto kaže:
...najcesce covjek prepoznaje, na osnovu svojeg dusevnog nukleusa, pojedince koji pripadaju njegovom zivotnom valu.
to su oni trenuci kada dozivljavate neki neobjasnjivi i intezivni transfer u kvalitativnom smislu sa osobom pokraj koje ste samo prosli na ulici, s kojom ste se samo krznuli pogledom ne izmjenivsi niti rijec, s kojom ste porazgovarali u vlaku, sreli na nekom poslovnom sastanku itd.
To bi valjda bile srodne (bliske) duše ? Ne znam zašto bi one morale biti stare.:confused:
Za razliku od starih imamo nove koje iniciraju sukob:
Hitler, Staljin, Tuđman, Bush itd.;)
Nemruth Dagi
21.02.2003., 12:23
Porto kaže:
"stara dusa" je izraz za mikrokosmos, monadu, koja je involuirala u materijalno zajedno sa svojim zivotnim valom. postoje razliciti zivotni valovi koji su se spustali u ovo materijalno polje ocitovanja. to podrazumjeva da je taj mikrokosmos imao prilike na vise inkarnacija, utjelovljenja, a samim tim je i njegovo iskustvo kruzenja unutar ove prirode, unutar kola radjanja i smrti i vece...
najcesce covjek prepoznaje, na osnovu svojeg dusevnog nukleusa, pojedince koji pripadaju njegovom zivotnom valu.
arapi vele, da kada se dvije duse ponovno sretnu, u zraku ostane miris jasmina i ruza...
Tako nekako.:top:
"...To bi valjda bile srodne (bliske) duše ? Ne znam zašto bi one morale biti stare..."
hmmm, pa valjda zato što one starije znaju osjetiti kvalitetu tog trenutka i transfera, dok one mladje to najcesce protumace kao fizicku atrakciju noge, prda, cice, sexualnu privlacnost ili se odaju zaljubjenosti ;)
kao i u svemu, kada govorimo o kvaliteti i kvantitetu, kljucnu ulogu igra...iskustvo...
"Za razliku od starih imamo nove koje iniciraju sukob:
Hitler, Staljin, Tuđman, Bush itd."
a ovo fakat ne kuzim... zakaj bi to bile novije duse? to su vrlo drevne duse, uhuhu, sa golemim kapacitetom i apetitom za destrukciju...vjezba cini majstora, zar ne?
Kratko rečeno stara duša je ona duša koja je imala puno inkarnacija (puno života) i koja je zbog toga bogatija životnim iskustvima stečenim kroz mnoga životna iskušenja. Ako je još pri tom u većini života radila na svojoj duhovnoj izgradnji tim bolje. Uz predanu i iskrenu duhovnu izgradnju se osoba može sjetiti svojih prošlih života i može ispoljiti mnoge kvalitete koje je u njima stekla.
A što biste vi rekli na mog klinca koji je s 4 godine jednog dana ispričao kako je on bio star i umro... a sad se opet rodio. :eek:
Pa nakon par mjeseci opet on iz čistog mira ispriča neku neobičnu priču o ljudima koji nakon smrti odlaze nekamo u svemir;) i tamo se svi susreću.
A roditelji ateisti (dobro, agnostici:D ) ni sami ne znaju odakle mu te priče.:confused:
On kaže - Ja to znam.
Meni je on zanimljiv, no ponekad me malo zbuni to njegovo "znanje". :eek:
VelmaX kaže:
A što biste vi rekli na mog klinca koji je s 4 godine jednog dana ispričao kako je on bio star i umro
Poznajem osobu koja je to takođe znala kad je bila mala. Evo kako je on to opisao: "ja sam kao mali znao da sam nekad bio veliki i da smo svi nekad bili veliki ali mi nije tada bilo jasno kako smo sada opet mali kad smo nekad bili veliki" :)
Ko zna koliko je još djece tako nešto znalo, vjerujem da ih nije malo.
GothicA
22.02.2003., 15:27
Nemruth Dagi kaže:
Meni je taj pojam poznat iz vjerovanja u reinkarnaciju. Tj. pojam "stare duše" odnosi se na dušu koja je odživjela mnogo života.
Kalahan mcp.
22.02.2003., 16:25
ili duša koja je odživela toliko života da je postala senilna:D
zaozbiljno, treba razgovarati s djecom, moje djete još ni ne priča pa mi svašta veli;)
Kalahan mcp.: zaozbiljno, treba razgovarati s djecom, moje djete još ni ne priča pa mi svašta veli
delija:
Eto frajeri i frajerice, i jos nek neko od vas veli da covek nemre komunicirati s telepatijskim putem.
Kalahan mcp.
22.02.2003., 20:20
pa ja vjerujem da je telepatija moguća (uostalom rađeni su pokusi bla bla... da bi se empirijski dokazala)
Ali moraš biti budala da vjeruješ da to radi analogno razgovoru ili sms porukama:D
Telepatsko komuniciranje po mojem ne služi za razgovor, inače nam telefon nebi ni trebal, već više za izvanrednu komunikaciju, alarmantna stanja i sl.
zmartina
23.02.2003., 22:21
Starom dušom nazivamo onu koja se već punooooooo puta reinkarnirala u ovom našem svijetu.
Nema veza s našom/vašom fizičkom starošću.
Ima djece koja se još u ranoj dobi ponašaju (razmišljaju) kao mudrije, starije osobe.
Ima ljudi koji se sjećaju prošlih života, koji imaju "staro sjećanje", i sl. Osoba nositelj stare duše može se osjećati i staro i mlado. I biti i star i mlad.
Rodiš se kao stara duša tj. dobiješ ju. Znači da si pri kraju svog "vječnog" tj . dugotrajnog kužnog procesa reinkarnacije i da si bliže povratku u druge svijetove. One iz kojih naše duše tj, mi potječemo.
:) :s
Roga Baba
23.02.2003., 22:30
Poznajem nekoliko osoba koje mi definitivno izgledaju kao mlade duše, kao da su rođene prvi put !
Nije da im fali inteligencije i zrelosti u konvencionalnom smislu...nego nešto drugo, kao da su tako priprosto jednostavni i naivni na neki način, kao da ih zbunjuje "gledanje u daljinu".
I tako osvajaju svojom neposrednošću. "Filozofska pitanja" za njih su nešto strano, iako im nije strano "filozofiranje" samo.
Ako prihvatimo da postoji reinkarnacija i da postoji oslobodjenje iz tog kruga onda je i istina sto kazu face iz doticnih religija da je to moguce postic cak i u samo jednom zivotu ako je pravilno iskoristen. Ergo - stara dusa je krelac ako se smuca po tom svitu tolko dugo a i dalje je vezana za njega tolko da ne moze zavrsit s tim cirkusom.:B :B :B
Istina i to da ovu "mladu" mozda i ne zanima previse da se iceg rjesava:cool:
Nemruth Dagi
24.02.2003., 07:54
Kalahan mcp. kaže:
ili duša koja je odživela toliko života da je postala senilna:D
zaozbiljno, treba razgovarati s djecom, moje djete još ni ne priča pa mi svašta veli;)
Ponekad djeca imaju više ozbiljnosti, nego zreliji ljudi, ne treba ih osuđivati i pripisivati bulažnjenju. Treba sa njima razgovarati.
Susjedova mala je sa pet godine vidjela anđele, roditelji nisu pridavali pažnju na to, dapače ismijavali su je. Curica je postala sve tiša, i povučenija. Nekoliko godina kasnije upoznala je svoju novu prijateljicu koja se nastanila u susjedstvu, i koja je isto ima sposobnost da vidi i osjeti anđele. Nakon toga više nije bila povučena, pronašla je nekoga tko je imao ista ili slična iskustva.
Djeca imaju "nevinije duše", i otvoreniji su spram nekih stvari nego mi.:top:
Kalahan mcp.
24.02.2003., 08:13
Nemruth Dagi kaže:
Ponekad djeca imaju više ozbiljnosti, nego zreliji ljudi, ne treba ih osuđivati i pripisivati bulažnjenju. Treba sa njima razgovarati.
Susjedova mala je sa pet godine vidjela anđele, roditelji nisu pridavali pažnju na to, dapače ismijavali su je. Curica je postala sve tiša, i povučenija. Nekoliko godina kasnije upoznala je svoju novu prijateljicu koja se nastanila u susjedstvu, i koja je isto ima sposobnost da vidi i osjeti anđele. Nakon toga više nije bila povučena, pronašla je nekoga tko je imao ista ili slična iskustva.
Djeca imaju "nevinije duše", i otvoreniji su spram nekih stvari nego mi.:top:
:top:
jedino kaj bi ja rekao da još nisu napunile glavu standardima i obrascima, pa nije ni čudo da je sve u tom slučaju (makar se nama isto ili nevidljivo činilo) novo. Zapravo da dijete vidi "duha" (ili leteći tanjur:D ) mislim da bi ga se dojmio koliko i vaza na stolu.
Osim toga djeca su neustrašivi istraživači, pa zamislite kako njima svijet izgleda (odozdola).
Što se tiče reinkarnacije, po mojem mišljenju svijest nije prenosiva, ali mali komadići svijesti iz prošlog života sigurno nađu načina da se pojave u novom (drže se?).
Roga Baba
24.02.2003., 08:13
Jedna takva mala curica od jedno pet godina, kčer od sestrine prijateljice, kada su je pitali kakva je bila prije nego što se rodila, rekla je da je bila velika kao kuća.
Jednom drugom prilikom, kada joj je mama pokazivala neku arheološku knjigu o Egiptu....
(ta žena se inače ne zanima za nikakvu formalnu duhovnost, ali poznajem ju kao osobu sa vrlo vrlo visokim moralnim kvalitetama, bez ikakvog lažnog prenemaganja. Iako ima onih koji bi ju možda kamenovali jer je samohrana majka. Sigurno nije curicu hranila nikakvim teorijama.)
....mala je najednom pokazala na sliku jednog hrama i uzbuđeno je rekla da je ona bila tamo i da ju je čuvao jedan pas.
Na slijedećoj strani bila je slika boga Anubisa- curica je uzbuđeno rekla da je to taj pas.
Pa si ti sad misli..
Kalahan mcp.
24.02.2003., 08:28
Roga Baba kaže:
Pa si ti sad misli..
Ak ćeš razmišljat o tome "zašto" i "kako" pući će ti glava (a trenutak prije pucanja se manifestira kroz gomilu nepovezanih izgovorenih besmislica:D ).
Dobro malo se zejejabavam, al nadam se da kužiš.
Uglavnom primjera ima i dajte ih ovamo!
Roga Baba
24.02.2003., 08:32
(a trenutak prije pucanja se manifestira kroz gomilu nepovezanih izgovorenih besmislica ).
:confused: :p :D :D kaj tu ima loše- opalit koji šamar vlastitom" zdravom razumu" ?(sory,offtopic)
However, znam i jednu bebu od godinu dana.
Kada sm ju prvi put vidio, imala je tri tjedna.
Iz njenog se pogleda vidjelo da je ona KOMPLETAN čovjek, samo što još ništa ne "zna" .:)
Kalahan mcp.
24.02.2003., 08:36
Roga Baba kaže:
(a trenutak prije pucanja se manifestira kroz gomilu nepovezanih izgovorenih besmislica ).
:confused: :p :D :D kaj tu ima loše ?
ma dobro, moja greška, vjerojatno stvar ukusa:) kao i paljenje šamara
Pa ja znam da bi bio luuud skroz kad bi se svega sjećao iz prošlih života
Roga Baba
24.02.2003., 08:54
Kalahan mcp. kaže:
Pa ja znam da bi bio luuud skroz kad bi se svega sjećao iz prošlih života
:D :D :D :top: brijem da i ja:D
adriatic
24.02.2003., 08:58
ravana kaže:
Ako prihvatimo da postoji reinkarnacija i da postoji oslobodjenje iz tog kruga onda je i istina sto kazu face iz doticnih religija da je to moguce postic cak i u samo jednom zivotu ako je pravilno iskoristen.
Pa jasno da se oslobođenje postiže u jednom životu - POSLJEDNJEM.;)
Pitanje je samo jesi li prethodno morao odživjeti nekoliko tisuća života.:)
Kalahan mcp.
24.02.2003., 09:51
adriatic kaže:
Pa jasno da se oslobođenje postiže u jednim životu - POSLJEDNJEM.;)
Pitanje je samo jesi li prethodno morao odživjeti nekoliko tisuća života.:)
pa najbolje i je to kaj se u ovom životu opet kreće ispočetka, odnosno shvaćam princip karme, ali zahvaljujući skoro nikakvom prijenosu svijesti , s tisuću života imamo šanse kao i s jednim
Roga Baba
24.02.2003., 10:31
Mislim da zemaljski život postane OK kada prestane ona famozna žudnja i pohlepa za njime...odnosno s druge strane kada prestane žudnja i pohlepa za oslobađanjem od njega.
To mi nekak funkcionira taman i da zamislimo da nema drugih života, jednako kao što mi funkcionira ako zamislimo i da ih ima.
"Srednji put" jednom riječju.
Dušu koja to spozna zapravo ne bih nazvao niti starom niti mladom.
Nazvao bih ju zrelom. !
Nemruth Dagi
24.02.2003., 14:32
Roga Baba kaže:
Dušu koja to spozna zapravo ne bih nazvao niti starom niti mladom.
Nazvao bih ju zrelom. !
Solidno Babac-rogac,
no kako steći zrelost, kao kvalitetu??
Možda kontinuiranim trajanjem.:cool:
Kalahan mcp.
24.02.2003., 19:23
Roga Baba kaže:
Mislim da zemaljski život postane OK kada prestane ona famozna žudnja i pohlepa za njime...odnosno s druge strane kada prestane žudnja i pohlepa za oslobađanjem od njega.
Odnosno, prisjetimo se Buddhinih pravilaSolidno Babac-rogac,
no kako steći zrelost, kao kvalitetu??
Nemruth Dragi je izgovorio:
Možda kontinuiranim trajanjem.
možda je točno, ali onda nismo niš drugo nego vino koje treba odležati:)
Roga Baba
24.02.2003., 20:13
Hm...nešto mi kaže da bi se sad možda malo u ovu našu jednađbu
mogao uvrstiti onaj topic o Jansenizmu koji se vrti ovih dana.....
....odnosno, pitati se koliko je proces sazrijevanja autonoman, a koliko posljedica svjesnog truda ega .
adriatic: Pa jasno da se oslobođenje postiže u jednom životu - POSLJEDNJEM
Nije li ovo mozda IzaPOSLJENJEG zivota?
I je li je stara dusa ovog duha?
http://www.angelfire.com/ut2/dauchii/
- Tko ne zna procitati tekst neka ne gleda sliku!
- Bolje je ne gledati sliku prije spavanja!
Nemruth Dagi
25.02.2003., 07:57
delija kaže:
I je li je stara dusa ovog duha?
[
Nema veze ovaj duh sa starom dušom, barem ne u kontekstu koji želi Delija prikazati.
Pojava duhova veže se za vezanost umrle osobe za prostor u kojem se nekon smrti pokazuje. Iz nekog razloga nastaje vakum
gdje borave duše koje su nesretne, još vezane za materijalno pa se ne mogu odlijepiti od toga.
Stara duša je duša sa mnogo inkarnacija, koja je prošla sito i rešeto, sa puno života i iskustva. Ona se doduše ne može sjećati svih iskustava, već u sebi ima naznake tragova prijašnjih iskustava, koje utjeću na njen sadašnji život. Takve osobe su izrazito duhovne osobe.
Vader kaže:
Kratko rečeno stara duša je ona duša koja je imala puno inkarnacija (puno života) i koja je zbog toga bogatija životnim iskustvima stečenim kroz mnoga životna iskušenja. Ako je još pri tom u većini života radila na svojoj duhovnoj izgradnji tim bolje. Uz predanu i iskrenu duhovnu izgradnju se osoba može sjetiti svojih prošlih života i može ispoljiti mnoge kvalitete koje je u njima stekla.
ajde bravo Vader..upravo je osvjezavajuce vidjeti da i ovdje netko nesto zna..stara dusa je tocno to sto si rekao...citam post za postom i cudim se sta sve ljudima nece past na pamet
Pagala Baba
05.12.2005., 12:34
Baš sam razmišljao o tome neki dan jer to je uistinu sintagma paradigme- "Ti si stara duša."
Kao da duša potpada kvalitativno pod domenu vremena.
Kao da duša ima početak i kraj, rađa se, stari i umire.
Znači- ili se duše inkarniraju u materijalni film, skupljaju iskustva, pa na kraju nekog ciklusa se vraćaju u kolektivno jato, brišu se i opet počinju kao tabula rasa. Ili-
je ono što se inkarnira a ima sjećanja, iskustva itd ustvari ego, lažni Ja; a ne duša.
zmartina kaže:
Starom dušom nazivamo onu koja se već punooooooo puta reinkarnirala u ovom našem svijetu.
Nema veza s našom/vašom fizičkom starošću.
Ima djece koja se još u ranoj dobi ponašaju (razmišljaju) kao mudrije, starije osobe.
Ima ljudi koji se sjećaju prošlih života, koji imaju "staro sjećanje", i sl. Osoba nositelj stare duše može se osjećati i staro i mlado. I biti i star i mlad.
Rodiš se kao stara duša tj. dobiješ ju. Znači da si pri kraju svog "vječnog" tj . dugotrajnog kužnog procesa reinkarnacije i da si bliže povratku u druge svijetove. One iz kojih naše duše tj, mi potječemo.
:) :s
Svaka ti cast
Tako je sasvim korektno Izvedjeno
Nije da počinješ od nule u slijedećem tijelu(životu). Počinješ od točke gdje si stao u prošlom životu. Zato već od rođenja imamo neke sklonosti ili talente koji se sami od sebe manifestiraju iz prošlog života. Karma se ne briše ona se mora ispucati. Nije da je Hitler nakon svih onih ubijanja u slijedećem životu krenuo od nule. Ne .On mora ispaštati sva zlodjela koja je počinio. Isto tako i uživamo na račun dobrih djela. Narod kaže za neke da su se rodili za zlatnom žlicom u ustima. Pa i to je bilo zarađeno.
Kako si sijao tako češ i žnjeti.
Jedini način oslobađanja karme i dobre i loše je posvećenost Bogu. Nema drugog načina.:D
Nije da počinješ od nule u slijedećem tijelu(životu). Počinješ od točke gdje si stao u prošlom životu. Zato već od rođenja imamo neke sklonosti ili talente koji se sami od sebe manifestiraju iz prošlog života. Karma se ne briše ona se mora ispucati. Nije da je Hitler nakon svih onih ubijanja u slijedećem životu krenuo od nule. Ne .On mora ispaštati sva zlodjela koja je počinio. Isto tako i uživamo na račun dobrih djela. Narod kaže za neke da su se rodili za zlatnom žlicom u ustima. Pa i to je bilo zarađeno.
Kako si sijao tako češ i žnjeti.
Jedini način oslobađanja karme i dobre i loše je posvećenost Bogu. Nema drugog načina.:D
Hallo muni
Sistem nije tako kompliciran, ovako sta neces das se tebi ucini to nemoj ni ti drugom ucinit. Prinzip Teorije Relaciona nemogu da to izwedem Hrwatski, evo na Njemacki mozda moze neko da prevede (Ursache und Wirkung)
To Znaci sve sta ja drugome u cinim dobro ili zlo, vratit ce se opet kmeni nazad. Ako ja nekok ubijem to isto ce se meni desit u drugom Zivotu.
P.P. Maud
Hallo muni
Sistem nije tako kompliciran, ovako sta neces das se tebi ucini to nemoj ni ti drugom ucinit. Prinzip Teorije Relaciona nemogu da to izwedem Hrwatski, evo na Njemacki mozda moze neko da prevede (Ursache und Wirkung)
To Znaci sve sta ja drugome u cinim dobro ili zlo, vratit ce se opet kmeni nazad. Ako ja nekok ubijem to isto ce se meni desit u drugom Zivotu.
P.P. Maud
Stara Dusa je vec mnogo puta inkarnirala, jerbo taj Znak Wreme nema tamo dje smo posle smrti.
P.P.Maud
alastor13
07.01.2006., 11:04
Stara duša je ona koja se mnogo puta inkarnirala.
_Altanta_
10.01.2006., 15:46
:confused: :p :D :D kaj tu ima loše- opalit koji šamar vlastitom" zdravom razumu" ?(sory,offtopic)
However, znam i jednu bebu od godinu dana.
Kada sm ju prvi put vidio, imala je tri tjedna.
Iz njenog se pogleda vidjelo da je ona KOMPLETAN čovjek, samo što još ništa ne "zna" .:)
To je rekla moja mama meni... Da se prepala pri pogledu u moje oči nedugo nakon što sam se rodila. Jednostavno je pretrnula kad je vidjela pogled koji joj je navodno pokazao da znam sve i da imam sve odgovore na život. :eek:
Malo sam se usrala kad mi je to ispričala... Može malo više o tome? Jer to nisu česte pojave, bar ono što ja mislim :D
a šta je sa onima koji prepoznaju sve duše koje pripadaju kojem valu? :D
Porto kaže:
delija kaže:
Ajd da vas ja malo "duhovno izmasiram". :D
To ću uraditi na taj način što ću vam u nastavcima ispričati jednu Priču (koja, tko zna, možda i nije priča).
REIKARNACIJA
Skrećem pažnju poštovaocima Biblije da učenje o reinkarnaciji spirita potiče 4000 godina (i više) prije nastanka Biblije – a sama reinkarnacija spirita ostvaruje se od postanka Prvog čovjeka (ajmo reći: od Adama).
Neki znaju da spiriti posjeduju svoja stalna spremišta memorija, koje su filozofi nazvali Monadama – a koje *Monade ne nestaju sa smrću čovjeka.
I zato jer postoje spremišta memorija (koje i služe tome da se mogu ostvarivati reinkarnacije) to sam i mogao iz nekih od Monada ''isčupati'' ovu priču (u kojoj ću se svakako služiti s nekim tehničkim izrazima s kojim se danas služimo.
Uz to ću si dozvoliti da koristim i neka imena koja se spominju u Bibliji a koja su utisnuta u Monadama; kao memorija.
(*Monade su ''čipovi ugrađeni'' u Matičnim pločama – a nalaze se, ajmo reći: U Raju na Drvetu života).
Na kraju, poštovaocima Biblije i svima onima koji ne vjeruju u reikarnaciju preporučujem da tekst koji slijedi čitaju kao tekst za opuštanje živaca od gomile "grebenih" svakodnevnih radnih zadataka.
nastavak slijedi
(936)
Nastavak I.
PRIČA
(koja, tko zna, možda i nije priča)
''Kad je Bog Otac izvajao čovjeka (od malog grumenčića zemlje kojeg uze od Majčice Zemlje) dunuo je, u tu od zemlje izrađenu kompoziciju, dah života.
Eto, tako je stvoren čovjek - ispunjen Dahom života, iliti Spiritom, iliti Dušom.
I Bog nazva čovjeka Adam - a Svoj dah (koji bješe dunuo u Adama) nazva Adamov spirit iliti Adamova duša.
Zadaća tog Spirita (to se je kasnije pokazalo) bila je višestrana i veoma složena.
No, u istom vremenu Bog je stvorio i jedno Drvo života, kojeg posadi usred Raja, na kojem je izgradio užasno mnogo grančica (možda 7 milijardi) koje su, SVAKA ZA SEBE, treperile istim brojem titraja u sekundi – ili kako bi Znalci rekli da svaka grančica titra samo Svojom frekvencijom.
Svakako, *BIT-frekveciju Centralne grančice na Drvetu ''vezao'' je za *BIT-frekvenciju Adamovog spirita.
[*BIT-frekvencija je ona frekvencija koja je ''vezana'' za Nepromjenjljivu vrijednost bitka.
No ovo ulazi u Drugu PRIČU (koja, tko zna, možda i neće biti priča)].
Sama ''veza'' između istovrijednosnih BIT-frekvencija održavala se je putem fluktuirajućih virtualnih čestica koje samo njima poznatim tunelima (stazama) prolaze u postojanje i izlaze iz njega.
(Primjedba: Današnji čovjek je već nazreo da postoje tuneli (staze) fluktuirajućih virtualnih čestica.
Te tunele (staze) je nazvao Superstrune.
Nastavak slijedi
(945)
Nastavak II.
Vrijednost ''BIT-frekvencija'' Centralne grančice i Adamovog spirita bješe 001,1/''x'' titr/sek.
U tu Adamovu grančicu (ali i u ostale grančice na Drvetu života) Bog je ugradio po jednu malu ''matičnu ploču'' na kojoj je bio ugrađen velik broj čipova kojima je dao Ogromnu moć ''upijanja'' Memorije koja je vezana za frekvenciju čipova.
I bilo gdje da se Adam nalazio - svaka misao, emocija... PRVO su se odražavale u nekom području mozga gdje su registrirane u jednom Određenom neuronu.
NAKON toga je Svijest spirita djelovala da se stvore Impulsi, u tom Određenom neuronu, koji će biti putem virtualnih čestica ''prebačeni'' do ''matične ploče'' na Drvetu života - gdje su te misli, emocije... utiskivane u neki od čipova, kao Memorija.
I Svaka Memorija je dobivala Svoju vrijednost frekvencije (koje će biti ''vezane'' za Nepromjenjljivu vrijednost bitka).
Tako je (pretpostavimo) prva Adamova misao: Ja jesam - registrirana u jednom od čipova vrijednošću od 001,1/''1'' titr/sek, druga misao: Ma šta ja treba da radim u ovom Raju – registrirana je pod 001,1/''2'', treća (emotivna): E jest odvratan taj rajski samački život (nastala od tuge što je bio sam samcat u Raju) - registrirana je pod 001,1/''3'' itd.
I Bog je odredio da Memorije ostaju kao DUGOVREMENSKI otisak u čipovima, i to u svim vidovima - dakle u vidu uzdaha, slova, riječi, rečenica, slika...
No, Bog je još nešto smislio.
Nastavak slijedi (ali sjutra ;) ).
(972)
ti znaš da je to sve (samo)simbolični prikaz? :cool:
ako ne, odi na liječenje! :cerek:
Eto, danas je sjutra :cerek:
Nastavak III.
Samu ''matičnu ploču je izradio na taj način da, ukoliko Adam zaboravi neku Misaonu vrijednost, Adamov Spirit moći će tokom ''duboke koncentracije'' (meditacijom) stvoriti u nekom neuronu mozga određene impulse - nakon čega će ti impulsi aktivirati Memoriju, koja se vodi pod istom frekvencijom u jednom od čipova – a nakon toga će se ta registrirana Misaona vrijednost, retroaktivno, pojaviti u mozgu Adama, kao Sjećanje.
No kao kulminacija Božjeg stvaralaštva je bilo to da je On, Bog, mogao svojim univerzalnim virtualnim česticama preko nekih čipova misaono djelovati na Adama da se u njegovom materijalnom tijelu ostvaruju neke prirodne funkcije.
Tako je mogao djelovati na to da Adamov vegetativni živčani sistem radi po, Njegovoj, Božjoj volji.
Uz to, ako bi se pokazala potreba, Bog je uradio to da može preko matične ploče da odredi i životni put Adama kojim će morati da ide bez otpora.
Po stvaranju, ubrzo se Adamu smučio samotni život te ode do Oca i reče mu: Hoću ženskog partnera.
I Bog da bi Adamu dokazao da je Bog uspava Adama – otkinu mu iz prsnog koša jedno rebro i od tog rebra stvori Evu.
Svakako, i Evin Spirit dobi jednu grančicu s Matičnom pločom na Drvetu života čija vrijednost Frekvencije bješe 001,2/''x'' titr/sek.
I sve bješe ''rajski'' do ono momenta kad su Adam i Eva izgubili rajsko stanarsko pravo, radi pokvarene zmije
Nastavak slijedi
(1,012)
Ah, da!
mister Qurajber kaže:
ti znaš da je to sve (samo)simbolični prikaz?
ako ne, odi na liječenje!
mister delija odgovara:
Tek na kraju kompletne priče bit će otvorena Sala za plakanje. :zubo:
Nastavak IV.
Kako je Adamu i Evi na Zemlji bilo dosadno počeše da prave djecu.
(A i šta bi drugo radili kad nisu tad postojale kafane, barovi, nogometni stadioni... nije bilo televizije, kompjutera i... ).
I tako se rodi Kain – kojem Bog dade grančicu na Drvu života a Matičnu ploču je programirao da radi na frekvenciji od 001,3/''x'' titr/sek.
Svakako, Kainov Materijalni sistem podesi tako da prima i predaje virtualne čestice Frekvancije 001,3/''x'' titr/sek.
Slijedeći bješe Abel koji dobi od Boga sve ono što i njegov brat i roditelji – s time da je sve to vezano za broj titraja u sekundi vrijednosti 001,4/''x'' titr/sek.
Nakon toga Kain ubi Abela - da bi po Memorijskim otiscima u Kainovim čipovima ljudi kasnije ubijali... svakako i svoju braću.
Tada Bog karmički obilježi Kaina – koji na putu u zemlju Naidsku naleti na (tko zna odakle li samo dođe) bezimenu ženu mu; s kojom napravi Enoha.
I Bog da Enohu sve ono što je ranije dao i svima drugima – s tim što ga ''obilježi'' s frekvencijom od 001/5/''x'' titr/sek.
I tako dalje... svi se nastaviše sexati da bi napravili što više djece - kako bi, kad odrastu, mogli mrziti, ratovati i ubijati mnoge svoje; i tuđe oko sebe.
A svi od Boga dobiše SVOJ ''biljeg'' na Drvu života, odnosno Matičnim pločama.
(1,031)
Uf, skoro zaboravih - Nastavak slijedi
kad će već.. čiča miča i gotova je katolička priča? :cerek:
kad će već.. čiča miča i gotova je katolička priča? :cerek:
Ma kakva katolička priča? :E
Pa zar ti ne prepoznaješ kasičnu grko katoličko pravoslavnu priču? :zubo:
A ima još puno puno do kraja.
Pa još nismo došli ni do Potopa.
Eto, zato si sam si i uzeo malo odmora da odem do Jamerike i natrag. :D
ma, grci su "romantični pjesnici" egipćana! :lol::lol::lol:
Evo sam stiga.
Nastavak V.
Konačno, dođe vrijeme da i Adamov spirit (duša) ode Bogu na ispovijest.
I Bog posjedne Spirit od Adama pod njegovo Drvo života te mu ''upali'' Ploču koja zasja ko ekran od kompjutera.
I Bog reće Spiritu od Adama: Eto gledaj šta si sve pametno ali i budalasto, čak i odvratno... radio tokom života.
I vidje Adamov spirit 1 milon (i više) sekvenci koje su bile Otisnute na Ploči.
Kad je Adamov spirit sve ispregledao – Bog mu reče: Sad se fino namjesti na Drvo i tu spavaj dok te ja ne probudim.
(1,073)
"Bog mu reče: Sad se fino namjesti na Drvo i tu spavaj dok te ja ne probudim."
BOG JE GAY? :lol::lol::lol::lol::lol:
Nastavak VI.
Svakako, kako su u to vrijeme rađali i muškinje i ženskinje – to Lemex odluči da rodi Noaha.
No sad se je prvi puta desilo da je Bog, radi mnogih društveno-nebeskih obaveza, zaboravio u grančicu od Noaha ugraditi Matičnu ploču.
Ništa, pomisli Bog, uzet ću Matičnu ploču od Adamovog Spirita – i neka se taj Spirit ''useli'' u Materijalno tijelo Noaha.
Tako učini – s tim da je Frekvencija Matične ploče 001,1/0 titr/sek dobila ispred šifre oznaku II.
A u svim čipovima je ostala Memorija Adamovih misli, emocija...
I rodi se Noah vezan s Frekvencijom od 001,1/''x'' t/s, za Matičnu ploču ali s Novom oznakom II/001,1/''x'' titr/sek.
I upravo zato (radi Adama kojeg je stvorio po svojoj slici) Bog je bio samilostan prema Noahu - da se on sa ženom, sinovima i životinjama ne podavi u Velikom potopu.
(1,101)
I NIJE NOAH NEGO NU! :D seljo! :cerek:
što je to stara duša? to sam ja! :rofl::lol::lol::lol:
Ovdje http://www.hrvatska-rijec.com/372/02.html stoji naslov ovog posta.
Dalje, na ovo mrQ(urajberovo): što je to stara duša? to sam ja! slijedi odgovor: :jumping:
Ma gdje si to čuo da jihadist može da bude stara duša.
Jer svima je poznato da su jihadisti nesocijalizirani i neškolovani, žive u najsiromašnijim četvrtima, i idealna su meta za zapaljive govore kojima radiklani islamski svećenici pozivaju na jihad.
Iako još nisu punoljetni i mnogi od njih ne govore arapski, a o oružju znaju samo ono što su vidjeli u akcijskim filmovima, neki su već poginuli u Falluji, raznijeli se u Bagdadu, a za trojicu se zna da su zatočeni u Abu Ghraibu.
Jordanski terorist al-Zarqawi je razvio tajne načine, kojima se golobradi ratnici preko Turske i Sirije krijumčare do Iraka i ako prežive, nazad.- Oni koji se sa iskustvom urbane gerile vrate, biti će budući šefovi Al-qaede u Europi
Kompletna iformacija, o tebi i tvojima, mrQ, stoji na http://www.24sata.hr/dossier/view/30/
Dakle dragi forumaši.hr. konačno se je mrQ(urajber) legitimirao.
I evo dokaza koji pokazuju da je ovaj mrQ jihadist.
1. Poznato nam je al-Qaeda (arapski القاعدة - al-Qā‘idah, "baza")
I ovaj (mrQ) koji je kao i svi jihadinci ljubitelj uništavanja i ubijanja (ČAK I SVOJE BRAĆE – sjetite se Kaina) nije svjestan da je sa slovom (mr)Q(aeda) u svom nicku javno objavio tko je on.
2. Da je on jihadist vidi se i po tome, jer je islamic – pošto je lijepo jasno i glasno napisao: I NIJE NOAH NEGO NU! seljo!
Vjerujem da malo tko od vas zna (osim ako nije Islamic) da Noah = Nu.
Uostalom pogledajte: http://en.wikipedia.org/wiki/Noah (vidi 2.3 – Islamic)
sad znam šta si ti Delija! ti si ego-triperaš u nastavcima!
Možda, samo ja ne ubijam ljude u nastavcima (ko ti). :bljak:
(1,141)
Evo konačno smo stigli do kraja priče (koja možda i nije priča)
Nastavak VII (slovima; SEDAM)
Sad dragi čitaoče, vidi.
Svi ljudi stvoreni do Noaha su se nalazili na istom intelektualnom nivou – da bi Noah postao prvi čovjek koji je dobio već korišćenu Matičnu ploču (Adamovu) na kojoj se je nalazilo 1 milion (i više) sekvenci - koji broj će Noah dopuniti sa svojim brojem sekvenci koje će biti registrirane tokom njegovog života.
Kasnije, po smrti Noaha - Matičnu ploču koju je koristio Adam a kasnije Noah - Bog je odredio nekom trećem čovjeku.
Kojem, to vama čitaocima ovog teksta nije važno da znate.
I Spirit tog čovjeka je putem Meditacije ili Regresijom podsvjesti mogao doći do mnogih Memorijskih podataka koje su ostavili Adam i Noah; na Matičnoj ploči.
I sad dragi čitaoče zamisli da je tvoj Spirit (a preko njega i tvoja Podsvijest a automatski i tvoja Materijalna svijest) ''vezan'' za Matičnu ploču koja je ''posluživala'' 200 živih ljudi kroz npr. 1000 godina.
I zamisli si koliko Podsvjesnog znanja ima u toj Matičnoj ploči.
Možda više nego ih ima na Google-u.
I shvaćaš li zašto si pametniji od mnogih drugih s kojima se svakodnevno družiš?
I shvaćaš li – ako bi tim ljudima pružio Neoborivi Dokaz da postoji nešto što Osjetila ne mogu registrirati – nema teorije da će ti ljudi takav Dokaz prihvatiti.
Čak i ako Dokaz: Vide, Čuju, ako ih Opeče, ako im Zasmrdi ili je gadan kod Lizanja.
A, onako usput, tebi će možda jednog dana neko od vidovitih ljudi reći da se u tvom Materijalnom tijelu nalazi Stara duša.
Ili da si rođen kao Indigo ili Kristalno dijete.
Tad znaj da je taj čovjek u pravu.
Eto, ko u to vjeruje nek vjeruje – tko ne, zna se, Mlada je duša.
I onako, usput - te Mlade duše u stvari ni neće moći razumjeti prethodnu Priču.
I ne samo ovu Priču (koja, tko zna, možda i nije priča) već i sve ostale priče koje su vezane za Onostrano.
I njihov je Moto: Bog ne postoji! – iako, ''kad zagrmi'' (dakle bolest, enormni životni problemi...) itekako vjeruju u Njega, u Boga.
I ne samo u Boga!!!
A upitaste se: Zašto TRI uskličnika?
Pa to pitajte indigo ili kristalno dijete – od kog ćete dobiti pravovaljani odgovor (koji mnoge neće zadovoljiti – ''dok ne zagrmi'').
(1,164)
A sad otvaram:
"A" - Soba za Stare duše
"B" - Soba za Mlade duše
"C" - Soba za one BEZ DUŠE
ti si pod "B" čim pušiš židovska sranja- :cerek:
osnovna karakteristika starih duša je sitničava sklonost ka prepucavanju, kao što možemo vidjeti iz primjera jedne osobe koja se deklarirala kao imaoc iste.
što je to stara duša? to sam ja!
ali pustimo sad to. pogledajmo što kažu druge stare duše.
Osoba nositelj stare duše može se osjećati i staro i mlado. I biti i star i mlad.
ovo mi se čini kao istina.
ali, da ne govorim samo ja, poslušajmo što nam on ima za reći:
SVAKIDAŠNJA JADIKOVKA
Kako je teško biti slab,
kako je teško biti sam,
i biti star, a biti mlad.
I biti slab, i nemoćan,
i sam bez igdje ikoga,
i nemiran, i očajan.
I gaziti po cestama,
i biti gažen u blatu,
bez sjaja zvijezde na nebu.
Bez sjaja zvijezde udesa
što sijaše nad kolijevkom
sa dugama i varkama.
O Bože, Bože, sjeti se
svih obećanja blistavih
što si ih meni zadao.
O Bože, Bože sjeti se
i ljubavi, i pobjede
i lovora, i darova.
I znaj da Sin tvoj putuje
dolinom svijeta turobnom
po trnju i po kamenju,
od nemila do nedraga
i noge su mu krvave,
i srce mu je ranjeno.
kosti su mu umorne
i duša mu je žalosna,
i on je sam i zapušten.
I nema sestre ni brata,
i nema oca ni majke,
i nema drage ni druga.
s obzirom da je najmračnije pred svitanje, čini se da bi se upravo ovako trebala osjećati stara duša.
tu ćemo stati.
lijep pozdrav,
Vaš Krvnik.
osnovna karakteristika starih duša je sitničava sklonost ka prepucavanju, kao što možemo vidjeti iz primjera jedne osobe koja se deklarirala kao imaoc iste.
:lol::lol::lol::lol::lol: i smisao za humor! :cerek:
a crvena boja krvnika je obilježje crvene duše? :cerek::top:
Stara dusa.
Teska rijec.
Stara dusa je ona usahla, istrosena, izmucena onos to je zaista imalo dusu je stara dusa.
Ono nesto za sta je vrijedilo zivjet i pruzat dusa.
Jest jest
Stara dusa ocaja nema
Baš sam razmišljao o tome neki dan jer to je uistinu sintagma paradigme- "Ti si stara duša."
Kao da duša potpada kvalitativno pod domenu vremena.
Kao da duša ima početak i kraj, rađa se, stari i umire.
Znači- ili se duše inkarniraju u materijalni film, skupljaju iskustva, pa na kraju nekog ciklusa se vraćaju u kolektivno jato, brišu se i opet počinju kao tabula rasa. Ili-
je ono što se inkarnira a ima sjećanja, iskustva itd ustvari ego, lažni Ja; a ne duša.
Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga kako se definise termin dusa.
Teosofi na primer kazu da je ono sto mi nazivamo dusa vise misaono telo (kauzalno). Po njima celo covekovo bice se sastoji od fizickog, emotivnog, misaonog, intuitivnog i voljnog dela (podela "na gore" je otvorena ali je za prakticne potrebe verovatno dovoljno nabrojati ovih 5).
Spustanjem duha u materiju (involucija), bozanska iskra, da bi mogla da deluje i uci na razlicitim razinama uzima materiju tih razina i stvara sebi odgovarajuca tela. Ako je ovo tacno onda ima smisla govoriti i o starosti, pa cak i prolaznosti duse. Kazu da je u proseku potrebno 700-800 inkarnacija dok covek ne bude sposoban da ovlada sa fizickim, emotivnim i misaonim telom/razinom u dovoljnoj meri da mu dalje fizicke inkarnacije nisu nuzno potrebne (3. inicijacija).
Prvih 700 inkarnacija covek provodi kao "divljak", narednih 70 je "gradjanin" i poslednjih 7 "duhovnjak". Impulsi za razvoj na pocetku dolaze iz spoljasnjosti da bi pri kraju puta dusa sve aktivnije i svesnije delovala na razvoju sebe i svoje okoline. Naravno svako od nas ima individualnu brzinu i put razvoja. Razmak izmedju inkarnacija moze biti od nekoliko sati do nekoliko stotina godina.
Smisao inkarnacije je ucenje (ne samo intelektualno). Ono sustinsko sto dozivimo tokom jednog zivota biva pri smrti sublimisano u kauzalno telo. Na tom nivou se zatim i odlucuje (covek sam, u skladu sa potrebama i karmom) kakve ce biti glavne smernice sledeceg zivota. Vidovnjaci kazu da se dusi na njenom nivou zaista moze pripisati nesto kao starost/zrelost te imamo detinje, pubertirende i starije duse. :) Odnos covekovog duha i duse odgovara onome izmedju duse i ega (fizicko+emotivno+nize misaono).
Mi se uglavnom ne secamo svojih prethodnih zivota po mudrosti prirode. Kao sto se ne secamo ni svih snova. Tek kada je covek budan na dusevnom nivou mogao bi bez stete po sebe i druge da se seti svojih prethodnih zivota (sto ne znaci da ce svaki takav to i hteti/moci). Isto tako oni kojima se iz nekog razloga otvorio pogled na proslost ne moraju nuzno biti dusevno ili duhovno vise razvijeni.
Principijelno za nas je najvazniji ovaj zivot tako da ne bi trebalo ulagati previse truda na proslost (osim ako u njoj lezi velika prepreka za neki sadasnji problem).
Sve ovo naravno je samo teorija koju zastupaju teosofi i koja se u slicnom obliku moze naci i u nekim drugim sistemima. Meni zvuci logicno ali nisam sklon da verujem u nju (moj moto je ne verujem dok ne proverim).
ma tozofi su zakon! :top:
Bahu Tabu
12.02.2006., 18:11
Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga kako se definise termin dusa.
Ajmo dalje. ( Bahu Tabu je Pagala Baba inkarniran u praznini)
Duša je u stvari srž zvijezde.
AL I:3 Svaki muškarac i svaka žena je zvijezda.
Znamo da po precesijskoj računici jedna platonska minuta iznosi 72 ljudske godine. Ovo je mjerna jedinica ljudskog života u ovom dobu. Malo tko doživi pomicanje nebesa kroz dva stupnja ili 144 godine.
Ima još jedan način gledanja na ovo, planetarni.
Jedan Saturnov ciklus je 30 godina. Saturn je Kronos Kronokrator ( usporedi sa tibetanskim Mahakala ).
Prvi ciklus- 30 godina- zrelost; drugi- 60 godina- starost; treći - 90.
Toliko znamo.
Ono što ne znamo je ono što prenosi Djwhal Khul kroz Alice Bailey.
To je znanje o većim galaktičkim suncima i pripadajućim ciklusima.
Naša lokalna zvijezda Sunce rotira oko nama najbližeg većeg galaktičkog centra Siriusa.
( zamišljanje cijeloukupne kreacije/motivacije kao spiralne realno pomaže )
Kompletna rotacija traje 250 000 godina.
Platonska godina iznosi 25000 ( give or take a couple thou); znači kompletna rotacija Sunca oko sunca Siriusa traje 10 Platonskih godina.
Ovaj broj godina, 250000 je dan kao jedan ciklus trajanja monade/jedinice svijesti.
Ako pomnožimo 777 mogućih inkarnacija sa 72 prosječne godine života; dobija se 55944; što je 194056 godina manje od cijelog ciklusa.
Dakle ili je čovjekov vijek bio duži u ranijim aeonima; ili se monada inkarnira i u nižim, životinjsko-biljno-mineralnim carstvima.
Što nas vraća na problematiku stare duše. Je li netko stara duša ako je proživio 111 inkarnacija kao vlat trave?
Opet, prihvaćam ili najviše shvaćanje ili nikakvo.
Duša je kvalitativno ne i kvantitativno jednaka Gospodaru i Izvoru sve Kreacije.
Ne stari, ne umire, ne mijenja se.
Duša je u inkarniranom tijelu promatrač akcije uma, ega i intelekta.
Tako da ne prihvaćam staru i/ili mladu dušu; već inkarnirane duše sa dubokim, srednjim ili plitkim umom. Također inkarnirane duše sa demonskim egom koje ne mogu prihvatiti ovo učenje.
Pri anihilaciji cjeloukupne kreacije duše gube mogućnost inkarnacije ali se ne uništavaju. Vraćaju se Prvom Izvoru.
Ajmo dalje. ( Bahu Tabu je Pagala Baba inkarniran u praznini)
...
Toliko znamo.
...
Oduvek sam se divio tome sta sve ljudi uzimaju zdravo za gotovo. Iako sam veoma blagonaklon prema nekima od tih teorija ipak moram da priznam da ja ne znam. Na koji nacin bih mogao da saznam to sto vi "znate" ?
Ako pomnožimo 777 mogućih inkarnacija sa 72 prosječne godine života; dobija se 55944; što je 194056 godina manje od cijelog ciklusa.
Dakle ili je čovjekov vijek bio duži u ranijim aeonima; ili se monada inkarnira i u nižim, životinjsko-biljno-mineralnim carstvima.
Što nas vraća na problematiku stare duše. Je li netko stara duša ako je proživio 111 inkarnacija kao vlat trave?
Opet, prihvaćam ili najviše shvaćanje ili nikakvo.
Duša je kvalitativno ne i kvantitativno jednaka Gospodaru i Izvoru sve Kreacije.
...
To kako ti opisujes dusu odnosi se na ono sto u samkji/jogi naziva purusa
(ili atman ili monada ili duh ili zvezda...). Za prosecnog coveka nedostupni svetovi (cak se i oni koji se smatraju najmudriji ne mogu sloziti sta je konacna istina o tom nivou).
Dusa nam je pak puno bliza. Mada se u slavenskom podrucju (medj narodom) pod njom najcesce podrazumevaju nejasne, destruktivne misli i mutne, sentimentalne emocije.
777 x 72 + ---> zaboravio si da dodas periode izmedju inkarnacija.
Monada prolazi citavu involuciju kroz minerale, biljke, zivotinje. Individualizacijom = covek stvara nakon dovoljno monadinih iskustava vlastito kauzalno telo = dusu, tako da se nakon smrti iskustva ne skupljaju u grupnoj dusi kao kod zivotinja vec samo u jednoj. Ovo bi znacilo da se covekova dusa ne moze nikada vise inkarnirati u nize oblike zivota.
dobro na teoretskoj bazi- :D puno rupa- ;)
Bahu Tabu
12.02.2006., 20:53
Na koji nacin bih mogao da saznam to sto vi "znate" ?
Korištenjem siddhija ili nikako. No, ovo što sam napisao je općepoznato.
777 x 72 + ---> zaboravio si da dodas periode izmedju inkarnacija.
Znam, no vidiš da je preostala razlika velika. No, kakvo je vrijeme poslije smrti? Kako teče? Ima li ga uopće?
Ovo bi znacilo da se covekova dusa ne moze nikada vise inkarnirati u nize oblike zivota.
Po vedskom sustavu; čovjek se inkarnira u onaj oblik ka kojem je privučen um u trenutku smrti. Po Tibetanskoj knjizi mrtvih; u onaj oblik određen karmom/samskarama odnosno inkarnira se reakcijom na prihvaćanje/odbijanje vizija koje um projicira nakon smrti.
Koji su viši oblici života od ljudskog u koje se duša inkarnira; to je pravo pitanje.
Monada prolazi citavu involuciju kroz minerale, biljke, zivotinje. Individualizacijom = covek stvara nakon dovoljno monadinih iskustava vlastito kauzalno telo = dusu, tako da se nakon smrti iskustva ne skupljaju u grupnoj dusi kao kod zivotinja vec samo u jednoj. Ovo bi znacilo da se covekova dusa ne moze nikada vise inkarnirati u nize oblike zivota.
evo opet glupost. a što je kolektivno nesvijesno(ljudsko)? :top:
i kako to da je pas čovjekov najbolji prijatelj? :cerek:
dali to možda jer dijele sličnu ili istu dušu, nadovezujući se na kolegu sa siriusa- ;)
i da jebeš polu-masonske percepcije. :top:
ja sam više za zen percepciju- sve reinkarnacije se odvijaju PARALELNO SAD ako vrijeme ne-postoji. "duša" se sada može očistiti od njih, sutra, ne! :D
Bahu Tabu
13.02.2006., 09:26
i da jebeš polu-masonske percepcije. :top:
ja sam više za zen percepciju- sve reinkarnacije se odvijaju PARALELNO SAD ako vrijeme ne-postoji. "duša" se sada može očistiti od njih, sutra, ne! :D
Pa masoni imaju polu-percepciju.
Um se može čistiti; duša je uvijek čista. Za dušu ne postoji jučer-danas-sutra.
Um je taj koji pati od ove iluzije.
onda o kakvim reinkarnacijama pričaš? :cerek:
To Bahu Tabu
Kako to mislis da je to sto si ti napisao “opcepoznato”. Koliki promil ljudi je upoznat sa tim ?
Osim toga mislim da ih ima barem isto toliko koji navode drugacije cifre i koncepte.
Na koje siddhije mislis ? Da li ih ti isto imas (konkretno u vezi ovog pitanja) ? Da li imas podatke koliko onih kojima je stvar “opcepoznata” je samo doslo do toga siddhijima a koliko ih je to samo procitalo u nekoj knjizi – i poverovalo ?
Kakvo je vreme posle smrti ?
Verovatno isto kao kad spavas. Dok sanjas nemas osecaj, niti misao o njegovom protoku pa ipak kada se probudis ujutro ne mozes da poreknes da je prosao odredjeni broj sati.
To sto kaze vedski sustav mi ne izgleda bas logicno ili bar pravedno. Znaci ako u trenutku smrti pomislim na Petra Pana ili tratincicu ili zabu … postacu upravo to ?! Mogao bih se sloziti sa tezom da ce um u trenutku umiranja biti spontano koncentrisan na ono na sta je bio tokom veceg dela svog zivota (ili kratko ali intezivno) i da to moze uticati na neka buduca usmerenja. Jednom sam sanjao da umirem i moja poslednja misao je bila Bog (iako sam ateisticki vaspitam i najprije bih se svrstao u gnostike). U istom trenutku moja svest je “poletela”, “eksplodirala” u neku “svetlost” koja je bila jako blizu Bogu. No to je sve bio samo san.
Koji su visi oblici zivota u koji se dusa inkarnira ?
Mislim da smo to vec videli na zemlji – nadcovek. Buda, Isus, Krisna …
To mrQ
Ponudicu ti tri odgovora pa ti izaberi koji ti se navise svidja (ili najmanje nesvidja):
1.
Veoma brzo i ostroumno si uocio da ja pricam “evo opet glupost”.
Kao sto i sam znas po magijskom zakonu rezonancije IV 13.c. nalazis se u neposrednoj opasnosti da ako dalje nastavis da citas moje postove ili sa mnom diskutujes zavibriras istom vibracijom gluposti – sto bi bila velika steta za celi forum (a i sire). Zato ti preporucujem - ne citaj me.
2.
Psi, kao i konji, majmuni i sve razvijenije zivotinje imaju manji broj jedinki u svojoj grupnoj dusi (u odnosu na pr. na insekte, ribe…). Posto jos uvek nemaju dovoljno impulsa za razvoj iznutra za njihov dalji razvoj cesto je neophodan kontakt sa ljudima, sto one instiktivno osecaju. Dubljim kontaktom sa ljudima oni mogu razviti predanost, inteligenciju i volju sto su i tri glavna puta individualizacije. Kao ni ljudi nisu ni svi psi isti.
Na slican nacin ljudi se manje vise instiktivno okupljaju oko ucitelja za koje smatraju da su otisli korak dalje od njih u razvoju ne bi li naucili nesto o tome “koraku dalje”.
3.
Pre nekoliko meseci nekoliko pasa rastrgase jedno dete ovde gde zivim. Pa ti sada vidi da li je pas covekov najbolji prijatelj! Naravno postavlja se vazno i opravdano pitanje da li su ti psi bili prosvetljeni, da li su na ispravan nacin culi OM, da li je onaj koji ih je vodio vodio svoj ego na uzici ili su oni vodili njega, ili su jednostavno bili u pogresnom kanalu hijerarhije pozicije, a i dete isto, a moguce je da su u starom zenovskom saljivom stilu i dete i psi i gazda, koji samo misli da je gazda, bili jedne te iste paralelne inkarnacije, OVDE I SADA ?!
Bahu Tabu
13.02.2006., 22:29
Kako to mislis da je to sto si ti napisao “opcepoznato”. Koliki promil ljudi je upoznat sa tim ?
Osim toga mislim da ih ima barem isto toliko koji navode drugacije cifre i koncepte.
Općepoznato: Saturnov ciklus; Platonska minuta.
Može postojati 101 teorija ali jedna će biti realna.
To je ona u kojoj kozmos funkcionira kao sat i u kojoj računica štima.
Jedna Platonska minuta=72 godine.
Na koje siddhije mislis ?
Precizno na siddhi poznavanja sadržaja tuđeg uma.
Da li ih ti isto imas (konkretno u vezi ovog pitanja) ? Da li imas podatke koliko onih kojima je stvar “opcepoznata” je samo doslo do toga siddhijima a koliko ih je to samo procitalo u nekoj knjizi – i poverovalo ?
Da. Ne.
To sto kaze vedski sustav mi ne izgleda bas logicno ili bar pravedno. Znaci ako u trenutku smrti pomislim na Petra Pana ili tratincicu ili zabu … postacu upravo to ?! Mogao bih se sloziti sa tezom da ce um u trenutku umiranja biti spontano koncentrisan na ono na sta je bio tokom veceg dela svog zivota (ili kratko ali intezivno) i da to moze uticati na neka buduca usmerenja. Jednom sam sanjao da umirem i moja poslednja misao je bila Bog (iako sam ateisticki vaspitam i najprije bih se svrstao u gnostike). U istom trenutku moja svest je “poletela”, “eksplodirala” u neku “svetlost” koja je bila jako blizu Bogu. No to je sve bio samo san.
Poanta te vedske mudrosti je da um mora biti u svim okolnostima fiksiran na viši princip. Prenosi se priča o kralju koji je uvijek mislio na Boga; no u trenutku smrti tuda je prolazio jelen i on je pomisli na jelena. Iduću inkarnaciju je proživio kao jelen; a nakon toga je zadobio više tijelo zbog "dobre" karme.
Da si zadržao božansku svijesnost nakon buđanje; ne bi sve bio san.
Najmjerno ovdje iznosim takav teološki sustav jer je najkompliciraniji.
Ono što si vidio nije bio Bog, već božja svjetlost.
Znači, mogao si odbaciti tijelo i individualnu svijest i uživati u Božanskom sjaju na neosoban način.
Koji su visi oblici zivota u koji se dusa inkarnira ?
Mislim da smo to vec videli na zemlji – nadcovek. Buda, Isus, Krisna …
I da i ne. Izbjegao si odgovor i dao nagovor. Buda, Isus, Krisna su inkarnirani sa potpunom duša-svjesnosti. Uopće nisu obavljali plodonosne aktivnosti koje generiraju karmu ( a kojima su privučeni um, ego i intelekt ) već su jednostavno i ekskluzivno vršili dharmu.
To mrQ
Ponudicu ti tri odgovora pa ti izaberi koji ti se navise svidja (ili najmanje nesvidja):
1.
Veoma brzo i ostroumno si uocio da ja pricam “evo opet glupost”.
Kao sto i sam znas po magijskom zakonu rezonancije IV 13.c. nalazis se u neposrednoj opasnosti da ako dalje nastavis da citas moje postove ili sa mnom diskutujes zavibriras istom vibracijom gluposti – sto bi bila velika steta za celi forum (a i sire). Zato ti preporucujem - ne citaj me.
2.
Psi, kao i konji, majmuni i sve razvijenije zivotinje imaju manji broj jedinki u svojoj grupnoj dusi (u odnosu na pr. na insekte, ribe…). Posto jos uvek nemaju dovoljno impulsa za razvoj iznutra za njihov dalji razvoj cesto je neophodan kontakt sa ljudima, sto one instiktivno osecaju. Dubljim kontaktom sa ljudima oni mogu razviti predanost, inteligenciju i volju sto su i tri glavna puta individualizacije. Kao ni ljudi nisu ni svi psi isti.
Na slican nacin ljudi se manje vise instiktivno okupljaju oko ucitelja za koje smatraju da su otisli korak dalje od njih u razvoju ne bi li naucili nesto o tome “koraku dalje”.
3.
Pre nekoliko meseci nekoliko pasa rastrgase jedno dete ovde gde zivim. Pa ti sada vidi da li je pas covekov najbolji prijatelj! Naravno postavlja se vazno i opravdano pitanje da li su ti psi bili prosvetljeni, da li su na ispravan nacin culi OM, da li je onaj koji ih je vodio vodio svoj ego na uzici ili su oni vodili njega, ili su jednostavno bili u pogresnom kanalu hijerarhije pozicije, a i dete isto, a moguce je da su u starom zenovskom saljivom stilu i dete i psi i gazda, koji samo misli da je gazda, bili jedne te iste paralelne inkarnacije, OVDE I SADA ?!
;) :top: pa naravno!
Bahu Tabu,
cini mi se da se u nekim misljenjima slazemo. Postoji terminoloska razlika zato sto sam ja naveo teozofski pojam duse a ti pod njom podrazumevas
Dusu, Duh, purusu, jivu, zvezdu, atman, monadu ...
Napisao si:
"Duša je kvalitativno ne i kvantitativno jednaka Gospodaru i Izvoru sve Kreacije.
Duša je u inkarniranom tijelu promatrač akcije uma, ega i intelekta."
Glede ove tvrdnje postavio bih ti jedno pitanje (prilicno staro), u vise varijacija.
Ako je dusa sve ovo sto si nabrojao kakav smisao ima njeno "promatranje" uma, ega...?
Ako je nepromenjiva kakvog smisla imaju inkarnacije ?
Ako je kvalitativno istovetna Bogu da li to znaci da je sustinski razlicita od prakriti, materije... i kako kao takva stupa u kontakt sa istom (ako stupa - na osnovu onoga sto si napisao ona je samo nedelatni posmatrac) ?
Da li postoji samo jedna dusa ili ih ima vise ? Ako ih ima vise zar nije to cudno jer se kaze da je carstvo duha jedinstvo ? Ako postoji samo jedna zar se ne bi prosvetljenjem jednog coveka ujedno prosvetlili i svi drugi ?
Bahu Tabu,
cini mi se da se u nekim misljenjima slazemo. Postoji terminoloska razlika zato sto sam ja naveo teozofski pojam duse a ti pod njom podrazumevas
Dusu, Duh, purusu, jivu, zvezdu, atman, monadu ...
Napisao si:
"Duša je kvalitativno ne i kvantitativno jednaka Gospodaru i Izvoru sve Kreacije.
Duša je u inkarniranom tijelu promatrač akcije uma, ega i intelekta."
Glede ove tvrdnje postavio bih ti jedno pitanje (prilicno staro), u vise varijacija.
Ako je dusa sve ovo sto si nabrojao kakav smisao ima njeno "promatranje" uma, ega...?
sad si ga sjebo! :top:
Maitreya
15.02.2006., 10:50
sad si ga sjebo! :top:
:zubo:
Dobar znak da si stara dusa je da ti je pun krastavac ovog zivota.
Prevedeno na hrvatski jezik to je znacilo da tu nisi imao sto traziti.
Bahu Tabu
15.02.2006., 13:17
Mi uopće ne znamo kakvog smisla ima kreacija. Možemo reći razvoj, evolucija, svijest. No onda je nejasno kako potetna sila prokreacije može biti tako idiotno slijepa i primitivna. To je naš demijurg; koji nagonski stvara svijetove bez smisla.
Možemo dati samo jedan odgovor zašto je Jedan, Nedjeljiv, Savršen odlučio iskusiti mnoštvo oblika koji se mogu razvijati.
Zabava.
Bog je stvorio kozmos i duše zbog zabave; igre. Lile.
Može zvučati čudno dok se ne sjetimo da je Sve, Sav, Sam- trostruki princip Sat-Chit-Ananda ili Vječna-Svijest-Blaženstvo. Iako postoje mnogi principi za iskusiti ovaj trostruki princip je u pozadini i suštini svih pojava.
Iskustvo promatranja i inkarnacija je uviđanje ove realnosti koju nosimo u srcu kao dušu i koja daje sav život, svijesnost, moći opažanja i spoimanja.
Intelekt, um i ego su mehanizmi, naprave, nisu Život sam. Život je Sat-Chit-Ananda.
Zato oni samospoznati u istini-samoj-po-sebi; oni koje su utopili intelekt, ego, um i život/inkarnaciju u atman-purusha svijesnosti naizgled pate nevjerojatne stvari;kao kad drvo naraste oko jogija u meditaciji; ili kad Kabirov sin s odrubljenom glavom trči uokolo.
Ako je kvalitativno istovetna Bogu da li to znaci da je sustinski razlicita od prakriti, materije... i kako kao takva stupa u kontakt sa istom (ako stupa - na osnovu onoga sto si napisao ona je samo nedelatni posmatrac) ?
Da, suštinski je različita. Može se shvatiti kao da je duša Anima a materija je ta koja animira.
Prakriti je Parashakti, Yogamaya bez koje svi oblici, planine, životinje pa čak ni elementi ne bi bili vidljivi. Kroz Yogamayu struje tri gune kao tri principa za koje znamo da animiraju sve pojave. Ovo su i Vishna, Brahma i Shiva, kao Održavatelj, Stvaratelj i Uništavatelj.
No da nema atmana- Paraatmana- Parabrahmana to bi bilo kao prazna koža bez organizma; ljuštura bez suštine.
Znači Parashakti je jedan oblik zabave Gospodina, Paraatman drugi oblik zabave.
Da li su oni suštinski različiti to zna Gospodin kojih ih stvara; ja iskustveno mogu reći-da jesu. Njihova priroda je ista, Sat-Chit-Ananda ali njihova djelovanja su različita.
Rekao bi da one stupaju u kontakt kao i kroz Pranu i Pranamayu a da se to interaktivno djelovanje vidi kroz Kalu-Vrijeme; koje je isto jedna od stvarnosti; kao i duša i materija/shakti.
Prakriti je pod kontrolom Gospoda;
Atman je pod kontrolom Gospoda,
Prana je pod kontrolom Gospoda.
Iako je atman nedjelatan; uživa se iluzija djelovanja i karma/dharma pojava kroz interakciju nestalnih prncipa tijela, uma, elemenata i oblika.
Bog je taj koji uistinu sve radi.
Da li postoji samo jedna dusa ili ih ima vise ? Ako ih ima vise zar nije to cudno jer se kaze da je carstvo duha jedinstvo ?
Duša ima bezbrojno i točan broj zna samo Gospodar duša.
Ipak od ovog velikog broja može se reći da taj i taj broj duša pripada ljudskim oblicima; da toliko i toliko duša žive kao životinje, neke kao polubogovi, anđeli, demoni itd. No sve dolaze iz Jednog izvore i ono što im je zajedničko je Život; koji im je podaren.
Ako čovjek živi 100 godina, a neki bog 100000000 godina, ne znači da nisu rođeni i da neće umrijeti.
Ti životi nisu jednako uvjetovani i recimo bog ima mogućnosti koje čovjek nema.
Anima je izraz za dušu i prenosi se kao život. Anima je Pneuma a pneuma je duh sveti ili dah sveti. Zato se kaže da je Prana dah. Možda bogovi nemaju pluća, ali uživaju pranu, pomoću prane žive.
Zato se kaže, od Brahme do mrava; nema razlike.
Ova Prana je Jedna, A jedan je i njen izvor. Zato kad se sve duše vrate Izvoru nema razlike. Nema "Ja sam bio travka a Ja Šiva." U stvari kako je jedini izazov za čovjeka preživjeti smrt; prenijeti osobni identitet iza propadanja tijela; tako je jedini izazov za dušu prenijeti/zaslužiti osobni identitet i kad cijeli univerzum utihne i svi oblici i identiteti nestanu.
Ako postoji samo jedna zar se ne bi prosvetljenjem jednog coveka ujedno prosvetlili i svi drugi ?
To je i mene dugo mučilo. Moramo se okrenuti fenomenu 101 majmuna i kritične mase.
Ali pravi je odgovor u tome da je živa duša u stvari Osobna. Ona može uživati mogućnost Identiteta. Ovo je velika misterija Univerzuma.
Kad se čovjek prosvijetli, on prestane uživati iluziju; ne znači da je drugi prestanu uživati.
a kaj ima toliko toga da se priča?
duša je 2! bog je 1! istina je 0!
2=0 je najbolje! :cerek: to je početak(i kraj) kreacije! :cerek:
Bahu,
Svidja mi se sve sto si napisao.
Jedino se razlikujemo u tome da meni nije logicno da se neko bice koje je dalje otislo na stupnjevima evolucije moze da se ponovo inkarnira u bice sa nizeg stupnja.
I verovatno se razlikujemo u znacaju koji pridajemo ovim teorijama (mislim da je jako malo onih koji te nivoe dozivljavaju svesno). Sam kazes da "Mi uopće ne znamo kakvog smisla ima kreacija.", sto je veoma blizu toga da mi ne znamo da li je bas sve tako kako kazu vede, budisticke knjige, biblija...
Mislim da je za vecinu ljudi cak "opasno" (u smislu besplodno) razmisljati o tim nivoima jer ih to lako moze skrenuti od stvarnih problema njihovog daljeg rasta. Za vecinu je prvi, a mozda cak i drugi i treci, najvazniji korak u spoznaji samih sebe i sveta upoznati (i mozda dovesti u red) svoje emocije i misli.
Iako je atman nedjelatan; uživa se iluzija djelovanja i karma/dharma pojava kroz interakciju nestalnih prncipa tijela, uma, elemenata i oblika.
Bog je taj koji uistinu sve radi.
Na koji nacin i zbog cega slediti bilo koji moral ?
Cemu dobra dela ako je "atman nedjelatan" a sve ostalo i tako i tako iluzija ?
To mrQ
Ja nisam ovde da bih bilo koga "sjebo".
Neko voli da prica manje, neko vise i to je sasvim ok.
Bahu Tabu
22.02.2006., 09:25
I verovatno se razlikujemo u znacaju koji pridajemo ovim teorijama (mislim da je jako malo onih koji te nivoe dozivljavaju svesno). Sam kazes da "Mi uopće ne znamo kakvog smisla ima kreacija.", sto je veoma blizu toga da mi ne znamo da li je bas sve tako kako kazu vede, budisticke knjige, biblija...
Slijediti vjerske knjige je najniži stupanj shvaćanja i najviši stupanj vjere.
Baš sam to neki dan objašnjavao svojoj curi:
Ako vidiš Boga, nećeš ga moći poricati. No vjerovati mu na riječ, pa još i iz Biblije je teško!
Ponekad sam vrlo strog (ortodoksan). Torah i Quran se nikad ne bi trebali prevoditi. Probaj čitati Bhagavad Gitu na originalu (sanskrtska transliteracija).
Zen svećenici mantraju Prajnaparamita Sutru.
Koliko dugo mantraju dok je ne shvate?
Gate gate paragate parasamgate bodhi svaha!
Može se iskusiti sve što piše u vjerskim knjigama i bez njih.
Može li Um uopće shvatiti ovaj stih iz Surah Al-Ikhlas:
Lam Yalid Wa Lam Yalad
(Ya Allah) Nikad ne stvara, niti je Sam stvoren!
Na koji nacin i zbog cega slediti bilo koji moral ?
Cemu dobra dela ako je "atman nedjelatan" a sve ostalo i tako i tako iluzija ?
Atman je manifestacija Brahmana koji je manifestacija Bhagavana. Odnosno, obrnuto; bez Bhagavana ne bi bilo Brahmana, a bez Brahmana, Atman se ne bi imao gdje manifestirati.
Ali za nas, svaku individualnu jedinku ponaosob podjednako; atman je izvor.
Atman je izvor uma, volje, spoznaje, života. Takva je milost Božja.
Mi možemo reći Atman je Brahman a Brahman je Maya; ali time nismo negirali Jaganatha, Gospodara Svemira, samo smo zauzeli agnostički stav.
U stvari mi ne možemo negirati da smo živi, i zbunjeni.
No samo malo da se vratim na naslov topika i postavim svima slijedeća pitanja:
Koliko je stara Iluzija?
Koliko je staro Vrijeme?
Koliko je star Bog?
Odgovorite na to pa onda odgovarajte "Što je to stara duša?"
Najviši je moral amoralnost. Onaj koji je u atma-svijesnosti vidi sve jednako, stoga nema gore-dole; lijevo-desno.
Liber Al vel Legis:
II:58
There is none that shall be cast down or lifted up: all is ever as it was.
Što se tiče moralnih regula, uvijek bi trebalo istražiti njihovo porijeklo i razlog njihove manifestacije.
Najstarije moralne regule daje Ptah Hotep.
http://www.fordham.edu/halsall/ancient/ptahhotep.html
Atman u stvari nije nedjelatan apsolutno; On konstantno isijava, pruža blagodat trostrukog Sat-Chit-Ananda principa.
Uočiti, spoznati ovo je najviši moral; jedina ispravna akcija i dharma.
Man Pur
22.02.2006., 09:46
Om purnam adah, purnam idam, purnat purnam udacyate purnasya purnam adaya purnam evavasisyate:
'The great fullness or plenum is Brahman', the Absolute. From fullness, nothing that is not full can come. So, 'what comes from fullness is fullness only' (Sri isa upanisad)
purica izdahne, pura ide u purnat-raj u purni-aziju
puru pojede aždaja purice nema više! :cerek:
relaxing music
25.07.2009., 00:08
Vjerovatno u narodu misle da je čovjek u duši star tj preozbiljan za svoje godine.
U nekim drugim krugovima to je naziv za osobu koja je prešla veči dio svog ciklusa u ovom manjem ciklusu.
Šta ja znam kako ću ti to objasnit.
Npr prvi ciklus miljardu godina pa kompletno brisanje memorije , al je nemoš izbrisat nego je riječ o jednoj vrsti blokiranja tako da se toga prije ne siječaš tako lako. Onda ide ciklus od manje godina jer ne bi ni brisao sebe tako da ne želiš nešto zaboravit , npr traje pola miljarde godina. Onda idući traje još manje. Na kraju recimo traje 40,000 ( četrdeset tisuća ) godina. E sad ako si prešao preko dvadeset i više ti si pun znanja ustvari unutra , dok netko drugi koji je tek započeo ovaj novi ciklus i tek je na koju stotinu il tisuću godina i nije toliko i njemu je sve novo. Onda je ovaj ko mlada duša , a ovaj drugi ko stara duša. Eto , to ti je ustvari to.
zed_alive
25.07.2009., 13:54
to bi dolovce trebalo značiti imati relativno puno inkarnacija iza sebe. kad je već mlad čovjek pun mudrosti logično je pomisliti da se radi os taroj duši, iako to možda govori i da se radi o naprednoj duši. ko kaže da i neki od onih koji nisu mudri, imaju iza sebe 'priko više' reinkarnacija? ;) ako je život škola, ne znači da su svi jednako dobri učenici...
to znači da je netko tko je prošao mnogo inkarnacija u ljudskom tijelu i tko je iz toga mnogo naučio....dakle netko tko ima iskustvo, mudrost, znanje....
Soul sister
10.08.2009., 10:32
To nije bez razloga - susret dvaju najsenzualnijih mirisa je susret dvije srodne duše. Ko to nije osjetio ne zna šta je ljepota mirisa. Oba naziva potječu iz perzijskog jezika - a po ruži su mnogi učenjaci istoka nazvali svoja djela Đulistan.
Međutim, pade mi na pamet Parfem Patricka Süskinda i Jean Baptiste. Bezdušni ljudi nemaju miris duše, ali toliko silno žele imati bar malo ljudskosti u sebi da su u stanju počiniti najsvirepije zločine...
A što biste vi rekli na mog klinca koji je s 4 godine jednog dana ispričao kako je on bio star i umro... a sad se opet rodio. :eek:
Pa nakon par mjeseci opet on iz čistog mira ispriča neku neobičnu priču o ljudima koji nakon smrti odlaze nekamo u svemir;) i tamo se svi susreću.
A roditelji ateisti (dobro, agnostici:D ) ni sami ne znaju odakle mu te priče.:confused:
On kaže - Ja to znam.
Meni je on zanimljiv, no ponekad me malo zbuni to njegovo "znanje". :eek:
Ovako nekako sam i ja pričala u ranom djetinjstvu, :D a jedna mudra osoba mi je odavno potvrdila neke činjenice. Stara duša je izraz za mlađu osobu, koja pokazuje nevjerovatnu mudrost i znanje za svoje godine. Da li je inkarnacija u pitanju ili ne - ne znam, možda o tome budem pričala u sljedećem životu (ako ga budem imala). :p
Tamara,
11.08.2009., 14:21
meni bliska osoba mi je rekla da, kad je došao u rodilište vidjet svog trećeg sina, da ga je ovaj pogledao i pogledom ga pozdravio
kao - bok tata, drago mi je da te vidim, bit ce sve ok
rekao je da je to bilo nesto najcudnije sto je dozivio
isti taj covjek je sanjao naseljavanje nekog naroda na neki prostor (zaboravila sam detalje)
to ga je mucilo godinama i pricao je ljudima koje zna o tom cudnom, dugackom, detaljnom snu
godinama kasnije je jedna od osoba kojoj je prepricao san naisla na knjigu u kojoj je detaljno opisano naseljavanje tog naroda na to podrucj, tocno onako kako je on sanjao
kaze da nema nikakve sanse da je od nekud mogao o tome cut/citat/... prije sna, tako da iskljucuje podsvjesno
majstorfantac32
15.08.2009., 12:07
evo šta je stara duša :)
http://video.google.com/videoplay?docid=-1486109055767132866&ei=QUtoSqiPLaDc2gLop8Uz&q=buddhism
gnjavež
13.09.2009., 13:49
jel zna tko ista vise o ovome gore?:moli: guglam al ne nalazim nista:ne zna: osjetila sam taj miris nedavno:)
Nemruth Dagi
13.09.2009., 16:25
jel zna tko ista vise o ovome gore?:moli: guglam al ne nalazim nista:ne zna: osjetila sam taj miris nedavno:)
Ako se nađete pored parfumerije....
gnjavež
13.09.2009., 20:48
Ako se nađete pored parfumerije....
ja pitam ozbiljno:p
To je izraz kojim vidovnjaci kupuju duhovnjake koji se lože na iste....
Kad mi je jedna forumašica, vrlo iskusna u astrologiji, čitala natalnu kartu mi je rekla da piše da "znam biti jako star" (malo nespretan izraz, no tako je rekla). tada sam se mentalno tako i osjećao (imao sam 23 godine). no zadnjih par godina se osjećam se svakim danom sve mlađe :)
inače, dotična se ostavila čitanja natalnih karata jer je bila toliko dobra u tome da su je svi počeli gušiti s čitanjem. mene je pročitala toliko dobro da sam se osjećao gol.. i to nisu bile općenite stvari, tipa "tvrdoglav si", već detaljčići u razmišljanju poznati samo meni
Chanel No 5. ruža, jasmin, ylang-ylang, iris, itd.
Madam Coco je očigledno voljela spajati duše. Između ostalih, poznat po: Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Nicole Kidman
Još bolji primjer:
Joy (Jean Patou) - ruža i jasmin, tuberoza, itd.
Poznat po: Grace Kelly (princeza od Monaca)
Prince Rainier III, ju je zaprosio prstenom "eternity band" s dijamantima i rubinima.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:TKX1uibj3JdCaM:http://www.cosmogirl.com/cm/cosmogirl/images/cartier-trinity-rings-0509-de-84979072.jpg
Grace je bila poznata po svojem odličnom horoskopu s velikim trigonom sunca, mjeseca i plutona u vodenim znakovima, te trigonom venere (u konjunkciji s asc u vagi) i jupitera (u blizancima).
Starost duše i prijašnji životi trebali bi se vidjeti u horoskopu, tako da duša bira "moment" kada će se reinkarnirati ovisno o najboljem rasporedu nebeskih tijela. Stare duše moraju u ranoj fazi života proći puno više patnje od mladih, da bi većom brzinom došle na onaj stupanj razvoja na kojem su bile (sjetimo se Isusa u pustinji - on nije samo tako širio darmu, morao se prethodno namučiti; Satya Sai Babu je ugrizao škorpion u dobi od 14 godina i bio je neko vrijeme između života i smrti, nakon čega je osjetio da "nema više vezanosti za ovaj svijet"; itd.)
Ključni znakovi stare duše:
- stavljanje drugih na prvo mjesto, briga za druge (altruizam)
- problematičan ljubavni život s dosta boli i razočaranja
- veza s duhovnim partnerom (soulmate)
- stvari se naprosto dešavaju bez vlastitog utjecaja, te postaju dramatične kroz naizgled ekstremne reakcije drugih
- ponavljajući događaji
- problemi u vezama s obitelji
- znate da ste na neki način drukčiji od ostalih
- imate snažnu intuiciju i naprosto nešto znate
- imate snažnije osjećaje i strasti od većine ljudi
- ljudi prema vama reagiraju ekstremno - obožavaju vas ili mrze, ali vi ste prema svima jednaki
- posjedujete kreativnu strast
- trpite od zavisti ljudi
- neshvaćeni ste
- osjećate da nemate mnogo slobodne volje, kao da vam život kontrolira neka vanjska sila
- često se osjećate blokirani zbog vanjskih događaja
Proizlazi da što je duša starija, to joj je teže vratiti se na svijet i mora se više mučiti da bi došla na istu duhovnu razinu. Što je "stara duša" jača i što više daje svijetu, to je negativnija reakcija "mladih duša" na nju i tim više se mora boriti i mučiti, tvrdi Steve Gunn, stručnjak za stare duše.
http://stevegunn.net/
Sai Baba svoj dolazak tumači kroz tri inkarnacije (Sai Baba iz Širdija kao inkarnacija Šive, sadašnji Satya Sai Baba kao inkarnacija Šive i Šakti, budući Prema Sai Baba kao inkarnacija Šakti), gdje će se zadnja inkarnacija dogoditi otprilike 8 godina nakon smrti sadašnje inkarnacije (druga inkarnacija rođena je također 8 godina nakon smrti prve), a svrha tih inkarnacija bila bi podizanje čovječanstva na višu duhovnu razinu.
Proizlazi da što je duša starija, to joj je teže vratiti se na svijet i mora se više mučiti da bi došla na istu duhovnu razinu.
Shvatljivo mi je da se " staroj duši" baš ne vraća na ovaj svijet.
No što bi značilo ovo da se mora više mučiti kako bi došla na istu duhovnu razinu? Pretpostavljam, istu onoj iz prethodnog života? A zašto više muke? U smislu težih iskušenja ili...?
Floverka
14.09.2009., 19:35
- stvari se naprosto dešavaju bez vlastitog utjecaja, te postaju dramatične kroz naizgled ekstremne reakcije drugih
- ponavljajući događaji
- ljudi prema vama reagiraju ekstremno - obožavaju vas ili mrze, ali vi ste prema svima jednaki
- neshvaćeni ste
- osjećate da nemate mnogo slobodne volje, kao da vam život kontrolira neka vanjska sila
:eek:
Onda sam ja stara duša, jedino što se ne uklapa ovo podebljano
Floverka
14.09.2009., 19:38
Možda bi onima kojima je ova tema zanimljiva mogli odgovor pronaći u emisiji 'Na rubu znanosti - Putovanje duša'
1 (http://www.youtube.com/watch?v=o-f9GPDtNL0), 2 (http://www.youtube.com/watch?v=krnE96nkulw&feature=related), 3 (http://www.youtube.com/watch?v=LYe6gyN-nlg&feature=related), 4 (http://www.youtube.com/watch?v=MtUGJQdA_Jg&feature=related)
Doduše, ne znam točno u kojem je dijelu, ali ukupno je zanimljivo, pa pogledajte :)
Kako dusa moze biti starija ako je besmrtna ili izvan vremena? Starija u odnosu na sto?
Besmrtnost = bezvremenost. U pravu si. Kaže se "stara duša" ali samo u okvirima onoga što je sada, u ovom životu. Nema se sa čime usporediti. U ukupnom ciklusu (u svim životima) duša skuplja iskustva koja proživljava, što laički nazivamo instinkt ili unutarnje znanje. Što više života, više iskustava.
Otprilike!
Nadam se da je jasnije.
Shvatljivo mi je da se " staroj duši" baš ne vraća na ovaj svijet.
No što bi značilo ovo da se mora više mučiti kako bi došla na istu duhovnu razinu? Pretpostavljam, istu onoj iz prethodnog života? A zašto više muke? U smislu težih iskušenja ili...?
Da, u smislu težih iskušenja i više iskušenja sabijenih u kraćem vremenu, kako bi se duša brže "očeličila". Nisam previše pobornik te teorije, ali time bi se sigurno objasnilo zašto jako stara duša više ne bi rado došla na svijet, osim ako stvarno svijet ovisi o tome.
Da, u smislu težih iskušenja i više iskušenja sabijenih u kraćem vremenu, kako bi se duša brže "očeličila". Nisam previše pobornik te teorije, ali time bi se sigurno objasnilo zašto jako stara duša više ne bi rado došla na svijet, osim ako stvarno svijet ovisi o tome.
Duša rado dolazi na svijet i nema probleme koje ti imaš jer je sama i odabrala
životno tjelesno iskustvo. U fizičkom svijetu je teško nama, dok ne znamo tko smo i dok sa nama upravlja ego. A duhovne razine koje duša usvoji, usvoji za stalno tako da nema natrag, nema ispočetka.
Proizlazi da što je duša starija, to joj je teže vratiti se na svijet i mora se više mučiti da bi došla na istu duhovnu razinu.No što bi značilo ovo da se mora više mučiti kako bi došla na istu duhovnu razinu?
mislim da fali zarez i sitna preinaka u nastavku:
Proizlazi da što je duša starija, to joj je teže vratiti se na svijet i mora se više mučiti, jer pokušava doći na istu duhovnu razinu.
meni to sada ima više smisla jer bi po prvobitnom izrečenom ispalo da mlađe duše lakše dolaze do visoke duhovne razine nego stare duše, koje se trebaju više mučiti za istu razinu...
dakle, stare duše se netrebaju više mučiti da bi došle na istu razinu već se više muče zbog procesa dolaska na istu razinu pošto su "naprednije" od mladih duša te nailaze na konstantno nerazumijevanje od okoline - što rezultira mučnim situacijama
A primjeri sa Isusom i Sai Babom mi ne prikazuju mučenje već već direktnu ulaznicu u "staro stanje". Mislim, iz vlastitog iskustva govorim da veliku većinu života pokušavam postići to što su oni postigli a da pritom nemam pojma što i kako trebam raditi, a njima je to drito dato... Dakle, mi ostali "pipamo u mraku" i mučimo se i mnogi vrlo lako završe u vrlo zeznutim esktremima koji svi mogu itekako ličiti kao odgovor a u stvari su isprazna forma (tipa prakticiranje religije).
Moj zaključak: starim dušama je teže zbog ljudi/drugih duša a ne zbog radnji koje moraju obaviti da bi došle na prijašnju razinu jer stare duše vjerojatno lakše prepoznaju krivi put od pravoga, za razliku od mladih...
Ni ja nisam pobornik takvog razmišljanja. Više Saletovog.
Jer ne mislim da je duša ovdje po kazni. A i tako mi se čini da je " kazna" samo ljudsko viđenje i etiketiranje načina življenja u materijalnom smislu. U protivnom, svi koji život na Zemlji doživljavaju dobrim i ne smatraju se kažnjenim različitošću okolnosti u koje se dovode, bili bi predodređeni na učenje i prolaženje patnji u slijedećim inkarnacijama, bez obzira koliko su osvijestili svoju pravu prirodu, i prema njoj se ponašaju. A to je totalno nelogično i potpuno besmisleno. :ne zna:
Ja bih prije rekla da stara duša " ne voli" ponovni dolazak ovamo samo iz razloga što onda napušta predivno stanje boravka u svom izvornom svijetu, no kako više nije opterećena utegom ega, odlučuje se na ponovno utjelovljenje više radi pružanja pomoći drugim dušama. Čisti altruizam na djelu.
.....Ja bih prije rekla da stara duša " ne voli" ponovni dolazak ovamo samo iz razloga što onda napušta predivno stanje boravka u svom izvornom svijetu, no kako više nije opterećena utegom ega, odlučuje se na ponovno utjelovljenje više radi pružanja pomoći drugim dušama. Čisti altruizam na djelu.
Taj "izvorni svijet" je BLAGOSTANJE u kojem duša obitava. Iz tog blagostanja, gdje se proživljena iskustva "obrađuju" u drugačijem poimanju od poimanja u ovom fizičkom svijetu, duša se odlučuje na ZABORAV. Tim zaboravom se zapravo upušta u daljnja iskustva tj. materijalizira u svijet u kojem slijede daljnja iskustva.
Vjerujte, naše duše to čine rado kao što i mi rado prihvaćamo nova iskustva osim što smo ograničeni poimanjem dobra i zla pa želimo samo dobra iskustva a loša ne želimo. Nema dobrih i loših iskustava. Samo iskustva. To što nekad imamo osjećaj boli, bilo to u fizičkom ili mentalnom tijelu, nije loše niti zlo.
Duša to zna, ali ne znamo mi. Vjera u tu istinu olakšava život u materijalnom svijetu te otvara prostor i vrijeme ljudima za kreativniji pristup iskustvima.
Sve je u potpunom redu i sa nama i sa našim dušama.
Moja duša ne bi mogla iskusiti život u materiji da se nije materijalizirala kroz mene i tako proživljavala sva moja dosadašnja iskustva.
Floverka
15.09.2009., 16:00
Kako dusa moze biti starija ako je besmrtna ili izvan vremena? Starija u odnosu na sto?
Nemam pojma. Ja sam si uvrtila u glavu da je stara duša ona duša koja je u više navrata bila inkarnirana i bogatija iskustvom i mudrošću. U ovom slučaju 'stara' ne mora nužno služiti kao označitelj vremena, jer je vrijeme samo jedan koncept koji unutar duhovne terminologije ne znači apsolutno ništa.
Floverka
15.09.2009., 16:03
dakle, stare duše se netrebaju više mučiti da bi došle na istu razinu već se više muče zbog procesa dolaska na istu razinu pošto su "naprednije" od mladih duša te nailaze na konstantno nerazumijevanje od okoline - što rezultira mučnim situacijama
hm, to bi bilo lijepo objašnjenje za onu Kristovu: 'Blago siromašnima duhom...' :)
Nemam pojma. Ja sam si uvrtila u glavu da je stara duša ona duša koja je u više navrata bila inkarnirana i bogatija iskustvom i mudrošću. U ovom slučaju 'stara' ne mora nužno služiti kao označitelj vremena, jer je vrijeme samo jedan koncept koji unutar duhovne terminologije ne znači apsolutno ništa.
Puno toga si ti ovdje uvrtila u glavu. :) Unutar koje to duhovne terminologije vrijeme ne znaci nista?
Moze li "stara dusa" biti samo jedna, kao nekakva dusa/psiha nekog entiteta viseg reda od nas ponaosob? Dusa nekakvog covjecanstva, "velikog covjeka" koji je prepun nas malih.
Floverka
15.09.2009., 17:04
Vrijeme je samo jedna od dimenzija koja nas uvjetuje, a koja je precjenjena, po mom mišljenju, jer ne možemo na vrijeme utjecati. Istina je da za svaki proces koji se događa, bio to rad na sebi ili kuhanje kave ili čekanje da plodovi dozriju, je proces koji se ne događa zbog vremena (mjerne jedinice, ne vremena kao klimatskog pojma) već bez obzira na vrijeme, tako da je i meni razmišljanje o vremenu strano. Naumim šta hoću i prihvatim se posla, radim prema intuiciji i nikada ne razmišljam koliko je vremena prošlo od događaja A do događaja B.
Nastojim razmišljati kao biljka ( ) i ne računati vrijeme od sjetve do žetve, već dozvoliti ciklusu da se u punini ostvari.
Razumiješ li o čemu pričam ili ti se čini besmisleno?
Vrijeme je samo jedna od dimenzija koja nas uvjetuje, a koja je precjenjena, po mom mišljenju, jer ne možemo na vrijeme utjecati. Istina je da za svaki proces koji se događa, bio to rad na sebi ili kuhanje kave ili čekanje da plodovi dozriju, je proces koji se ne događa zbog vremena (mjerne jedinice, ne vremena kao klimatskog pojma) već bez obzira na vrijeme, tako da je i meni razmišljanje o vremenu strano. Naumim šta hoću i prihvatim se posla, radim prema intuiciji i nikada ne razmišljam koliko je vremena prošlo od događaja A do događaja B.
Nastojim razmišljati kao biljka ( ) i ne računati vrijeme od sjetve do žetve, već dozvoliti ciklusu da se u punini ostvari.
Razumiješ li o čemu pričam ili ti se čini besmisleno?
Razumijem sto pises ali ne razumijem u kontekstu cega si sve ovo napisala. :ne zna:
Floverka
15.09.2009., 17:21
Razumijem sto pises ali ne razumijem u kontekstu cega si sve ovo napisala. :ne zna:
Onog odgovora koji si obrisao :p
Radi se o tome da sam upotrijebila taj pojam 'stara duša', samo zato jer ne znam koji drugi da upotrijebim, a da mi je pritom sasvim jasna trivijalnost izraza, jer niti sama ne vjerujem u koncept vremena, a time ni u pridjeve staro ili mlado u kontekstu sa dušom.
Mozda dusa nije besmrtna, niti je izvan vremena ?
Mozda i ona stari i sazreva ? Mozda cak i umire ?
Za jedno malo dete, 80 godina je jedna vecnost, pa ipak ono se vremenom menja i postaje covek (starije pre svega u odnosu na samo sebe).
Kvaka je naravno u pitanju "sta je tocno dusa ?".
Pod uslovom naravno da ista postoji.
Negdje sam čitao da u duhovnoj dimenziji ne postoji vrijeme, te da kad umremo, sve što vidimo je naš život kao statični film (ako ga se nemožemo odreći i nastaviti dalje), te u tom statičnom filmu možemo ići u svaki trenutak koji je statičan i vječan kao i naše sjećanje na taj trenutak...
U tom prikazu dolazi do logičnog objašnjenja nastavka "puta" duše - duše koje koje nemogu ostaviti ono što su napustile, tj. dotadašnji život, se pate jer traže način da se vrate, čineči to instinktivno, bez pokušaja razumijevanja procesa koji rade. To može biti zbog nostalgije, osjećaja da su nešto propustile, straha da je smisao postojanja samo u materijalnoj dimenziji jer je duhovna dimenzija skroz slobodna i usamljena itd...
Duše koje su sazrele iznad takvog načina razmišljanja ne podliježu "nostalgiji" za "izgubljenim" već iskustvo koje su skupile tokom bivanja na zemlji doživljavaju samo i isključivo kao iskustvo. Zbog toga im "um" nije korumpiran iluzijama te mogu svojevoljno donositi odluke da li se žele vratiti ili nastaviti "istraživati" duhovnu dimenziju.
Sve je to vrlo slično razumnim i impulsivnim ljudima, gdje jedni ulaze u situacije potpuno svijesni onoga što mogu očekivati do mjere da mogu odlučiti i da ne uđu u te situacije, dok drugi randomizirano uskaču u situacije i improviziraju i to do mjere da improviziraju improvizirajući
Mozda dusa nije besmrtna, niti je izvan vremena ?
Mozda i ona stari i sazreva ? Mozda cak i umire ?
Za jedno malo dete, 80 godina je jedna vecnost, pa ipak ono se vremenom menja i postaje covek (starije pre svega u odnosu na samo sebe).
Kvaka je naravno u pitanju "sta je tocno dusa ?".
Pod uslovom naravno da ista postoji.
Mislim da bi se svaki vjernik u besmrtnu dusu trebao ovo zapitati.
martina277
08.10.2009., 17:16
Ne vjerujem baš u reinkarnaciju ali ponekad mi se čini najprihvatljivje.
Ljudi koji su iza sebe skupili brojna iskustva i sve to još intenzivnije proživjeli zbog svoje senzibilnosti postaju stare duše. Zbog svoje empatije djeluju mudrije
i zrelije ali po svojoj prirodi vječno ostaju djeca jer shvačaju jednostavnost života, ali i njegovu prolaznost.
celestinac
08.10.2009., 22:07
Chanel No 5. ruža, jasmin, ylang-ylang, iris, itd.
Madam Coco je očigledno voljela spajati duše. Između ostalih, poznat po: Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Nicole Kidman
Još bolji primjer:
Joy (Jean Patou) - ruža i jasmin, tuberoza, itd.
Poznat po: Grace Kelly (princeza od Monaca)
Prince Rainier III, ju je zaprosio prstenom "eternity band" s dijamantima i rubinima.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:TKX1uibj3JdCaM:http://www.cosmogirl.com/cm/cosmogirl/images/cartier-trinity-rings-0509-de-84979072.jpg
Grace je bila poznata po svojem odličnom horoskopu s velikim trigonom sunca, mjeseca i plutona u vodenim znakovima, te trigonom venere (u konjunkciji s asc u vagi) i jupitera (u blizancima).
Starost duše i prijašnji životi trebali bi se vidjeti u horoskopu, tako da duša bira "moment" kada će se reinkarnirati ovisno o najboljem rasporedu nebeskih tijela. Stare duše moraju u ranoj fazi života proći puno više patnje od mladih, da bi većom brzinom došle na onaj stupanj razvoja na kojem su bile (sjetimo se Isusa u pustinji - on nije samo tako širio darmu, morao se prethodno namučiti; Satya Sai Babu je ugrizao škorpion u dobi od 14 godina i bio je neko vrijeme između života i smrti, nakon čega je osjetio da "nema više vezanosti za ovaj svijet"; itd.)
Ključni znakovi stare duše:
- ponavljajući događaji
- neshvaćeni ste
Proizlazi da što je duša starija, to joj je teže vratiti se na svijet i mora se više mučiti da bi došla na istu duhovnu razinu. Što je "stara duša" jača i što više daje svijetu, to je negativnija reakcija "mladih duša" na nju i tim više se mora boriti i mučiti, tvrdi Steve Gunn, stručnjak za stare duše.
http://stevegunn.net/
Sai Baba svoj dolazak tumači kroz tri inkarnacije (Sai Baba iz Širdija kao inkarnacija Šive, sadašnji Satya Sai Baba kao inkarnacija Šive i Šakti, budući Prema Sai Baba kao inkarnacija Šakti), gdje će se zadnja inkarnacija dogoditi otprilike 8 godina nakon smrti sadašnje inkarnacije (druga inkarnacija rođena je također 8 godina nakon smrti prve), a svrha tih inkarnacija bila bi podizanje čovječanstva na višu duhovnu razinu.
Vrlo precizno napisane karakteristike.
Odlicno!:top:
Evo jos jedne karakteristike:
-Nemanje osecaja za linearan protok vremena.
Nista se ne mora uraditi bas sada,jer se poseduje svo vreme sveta.
Sluga Bozji pravi
25.10.2009., 05:07
mislim da su stare duše one koje imaju širok raspon ineresa i koje te mogu iznenediti načinom ramišljanja i nakon puno godina poznanstva. mlade duše su puno jednostavnije, pa ih skužiš nakon par mjeseci kad već unaprijed znaš kaj će reći ili napraviti, to je kao da sto puta za redom gledaš isti film.
pozitivax
29.10.2009., 22:22
misle :na mudrost,razumijevanje zašto ljudi rade nešto,posljedice ali i uzroke iza vanjskih manifestacija radnji i ljudskog ponašanja.pametan netko uman,radoznao,bez predrasuda.
dati muškarcu ili ženi naziv stara duša veliki je kompliment.
znala jednog. mlado tijelo ali stara duša..to mulcu i rekla pa se lik uobrazio:D:lol:
A kako su nastale jedne, a kako druge?:ne zna:
Dok su ove 'skupljale' mudrost, šta su mlade radile?:confused:
alquirez
11.11.2009., 15:25
A kako su nastale jedne, a kako druge?:ne zna:
Dok su ove 'skupljale' mudrost, šta su mlade radile?:confused:
Pretpostavimo da se od negdje moralo početi. To je neka nulta inkarnacija, niko ne zna kako je počelo, ili oni što znaju ne govore. Dakle stvar je samo u vremenu, jedne su počele skupljati iskustva ranije od ostalih, neko je skupio 100 inkarnacija dok neko drugi samo par. Mada ne mora broj inkarnacija značiti da je neko starija duša, valjda se mjeri po duhovnom napretku.
"Razlika između sveca i griješnika je samo u vremenu".
Ramzes13
11.11.2009., 16:11
"Stara duša" se koristi kao izraz za mlađe osobe koje imaju neviđena iskustva već u mladoj dobi. Kao da im netreba puno vremena da shvate i iskuse sve dimenzije nečega čega se dotaknu. Duh nema godine pa stoga je krivi izraz reći "Stara" ali u kontekstu kao svijesna duša ima smisao. No to neznači da se osoba mora baviti isključivo filozofijom jer je riječita ili duhovnosti jer je maštovita. Prepoznat ćete je uvjek. A gdje je mudrost tu neka su vam uši! Jer mudrost je moć i moć je sve.
Recimo mojoj bliskoj prijateljici vidovnjak je rekao na seansi da je stara duša:rofl:
osoba nezna razliku između strasti i emocije...
Stara duša, to nije netko načitan, obrazovan, ili uspješan, jer iza njega su životu prepuni takvih iskustava, ona duboko u sebi osjeća lažnost ovoga svijeta, ali ne bori se protiv njega. Ne koprca se u trenucima boli niti skače u trenucima sreće, jer osjeća duboko u sebi da toj igri kraja ni početka nema...
alquirez
13.11.2009., 08:41
Stara duša je plod u zadnjoj fazi dozrijevanja :rofl:
Stara duša, to nije netko načitan, obrazovan, ili uspješan, jer iza njega su životu prepuni takvih iskustava, ona duboko u sebi osjeća lažnost ovoga svijeta, ali ne bori se protiv njega. Ne koprca se u trenucima boli niti skače u trenucima sreće, jer osjeća duboko u sebi da toj igri kraja ni početka nema...
:top: :top: :top:
Lullaby051
28.05.2010., 20:37
vjerujem u reinkarnaciju i besmrtnost duše pa tako i smatram da je stara duša,duša koja je već proživjela mnoge živote na zemlji.izvrsna knjiga gdje se može puno više doznati o toj temi jest "Putovanje duša" - Michael Newton
NewWorldOrder
28.05.2010., 22:11
vjerujem u reinkarnaciju i besmrtnost duše pa tako i smatram da je stara duša,duša koja je već proživjela mnoge živote na zemlji.
Tako je. :top:
Ali ne samo na Zemlji. :mig:
znači da se ta duša puno puno rodila (reinkarnirala)
naravno, ako ne vjeruješ u reinkarnaciju - sve pada u vodu :mig:
"Stara duša" se koristi kao izraz za mlađe osobe koje imaju neviđena iskustva već u mladoj dobi. Kao da im netreba puno vremena da shvate i iskuse sve dimenzije nečega čega se dotaknu. Duh nema godine pa stoga je krivi izraz reći "Stara" ali u kontekstu kao svijesna duša ima smisao. No to neznači da se osoba mora baviti isključivo filozofijom jer je riječita ili duhovnosti jer je maštovita. Prepoznat ćete je uvjek. A gdje je mudrost tu neka su vam uši! Jer mudrost je moć i moć je sve.
ammmm njeeeeeet.... krivo :kava:
Lullaby051
30.05.2010., 18:25
tako je,postoje navodno i druge dimenzije
Evo vam jedna teorija o Starim dušama, koja nije toliko alternativna, ali je na rubu znanosti. :D Zapravo nije moja, već sam je pokupio iz filma Inception a kaže da su stare duše ustvari osobe koje mnogo vremena provode sanjajući. Ne mislim na budno sanjanje, već pravo sanjanje dok spavamo.
To me potaklo na razmišljanje. Pitanja koji život ustvari sanjamo - ovaj sad ili onaj kad odemo spavat, su se javljala još u antici. I to od ljudi koji su razmišljali o tome, filozofa, mudraca itd. a čija razmišljanja danas uvažavamo kao kompetentna i zanimljiva. Ali u svakom slučaju nakon dugog sna imamo osjećaj kao da smo proživjeli neki drugi život.
Ljudi često spominju da takve duše djeluju mudro, izmučeno -
to bi se dalo objasniti tako što onaj drugi život (san) je u domeni podsvjesti. Svaku tešku odluku, nedoumicu, nesavjest... koju svijesno donesemo podsvjest će analizirati dok spavamo. A to obično budu čudni snovi, iscenirani od strane podsvjesti, u kojima smo suočeni sa svojim odlukama i problemima. I na neki način moramo sami sebi dokazati da smo ispravno postupili tada. Naravno da bez problema u stvarnom životu vjerojatno ne bi bilo ni u snu. Nakon puno vremena provedenom u takvom svijetu svatko bi izgledao izmučeno...
louiskrstic
10.09.2010., 16:19
Stara tema o "starim Dušama."
Duša je jedinstvena iskra života načinjena na visokom čisto duhovnom svetu na kojem obitava i sami Bog. To je tzv. "pozitivni pol" kreacije."
Duša to je svako od nas pa pošto smo kreirani tamo gde nema vremena onda mi nemamo ni starost.
Nekoliko sveta ispod nalaze se niži svetovi "negativnog pola" kreacije u kojima dominira materija, prostor, vreme i energija. To su svetovi kreirani samo radi nas Duša da stičemo duhovnu zrelost i ekspandiramo svoju svest kako bismo konačno realizovali najviši stupanj svesti - tzv. Bog-Svest.
Pojam "stara" kako neki već jesu rekli odnosi se na Duše sa velikim nizom iskustava u nižim svetovima negativnog pola kreacije. Takve Duše su u velikom stepenu u sebi razvile one tako željene božanstvene osobine.
Ovde u fizičkim telima možemo jedni druge potkradati ali ono što ne možemo nikome ukrasti, niti iko nama, jeste unutarnje duhovno blago - naše dosegnuto stanje svesti.
Kao deca do svoje, otprilike, šeste godine iskusnije Duše se češće i jasnije sećaju svoji ranijih života. Roditelji koji shvataju pojam inkarnacije i znaju za ovo mogu, šta više, podsticati svoju decu na priče iz svojih sećanja. Na tu temu danas ima veći broj knjiga.
Oni koji su pomenuli da su osetili miris ruža, sandalovine... verovatnije je da su u svojoj sferi imali prisustvo nekog od duhovnih velikana tzv. Vairagi Adepte ili ECK Mastere koji su u pravom smislu veliki duhovni učitelji koji su ovde jedini predstavnici Boga.
Pojedinac može još u ovom životu dosegnuti vrh duhovnog razvitka ako je prošaop sva ona neophodna i mnogobrojna životna iskustva.
Da, iskusnije Duše znaju imati jaku intuiciju, jasnije snove i jak osećaj da je život nešto mnogo dublje i važnije od gole fizičke pojavnosti. Takvi neretko imaju iskustva sa Svetlošću Svetoga Duha u predelu čela kao i sa Zvukom Svetoga Duha u centru svoje glave...
Praktično cilj nas Duše i jeste da konaćno znamo Boga i završimo sa inkarnacionim ciklusom.
Da bi se to ostvarilo neophodno je slediti živa učenja Svetoga Duha. Jedno od mnogih imena za Sveti Duh je Reč Boga...
Zainteresovanima bih preporučio knjige, The Tiger's Fang; Past Lives, Dreams and Soul Travel; The Shariyat-Ki-Sugmad; Earth to God, Come In Please....
Tajni o životu uopšte nema...
Prof. Okultis
17.09.2010., 16:25
Tko sebe naziva "stara duša" nova je ovca za šišanje.
stare duše su bile stare i prvi puta kada su ušle u igru, mlade će vječno biti mlade jer osim svega vrijeme ne postoji. :kava:
Godišnja doba
25.09.2010., 16:12
Kao što je već puno puta napisano u ovoj temi:
stara duša je ona duša koja se puno puta inkarnirala...na Zemlji ili u nekoj drugoj dimenziji...nebitno...
...jako starih duša ima vrlo malo na Zemlji i one su uglavnom tu da podnesu žrtvu za druge...nesebične su u svom pomaganju ostalim..."mlađim" dušama...to je npr. bila majka Tereza...
...tim dušama nije bitno da uđu u "atraktivna" tijela, one znaju pravu vrijednost...i pri završetku su svog puta da se opet potpuno spoje za izvorom - Bogom.
Kao što je već puno puta napisano u ovoj temi:
stara duša je ona duša koja se puno puta inkarnirala...na Zemlji ili u nekoj drugoj dimenziji...nebitno...
u drugoj dimenziji...hmmm... na papiru? :) birokratska duša? :)
...jako starih duša ima vrlo malo na Zemlji i one su uglavnom tu da podnesu žrtvu za druge...nesebične su u svom pomaganju ostalim..."mlađim" dušama...to je npr. bila majka Tereza...
ona "majka" Terezija koja je zaradila VATIKANU nekoliko miliona dolara i proglašena sveticom ZBOG TOGA a u poljskoj bolnici (da, poljskoj, sa svim tim parama nikada nije sagrađena prava bolnica) su ljudi umirali i dalje?
topli savjet dobrih sestra maloj umirućoj djeci je bio: ako hoćete da vas netko spasi, molite dobrog boga!
(mislim da su mali indijci pitali i kojeg boga, pa su im dobre sestre objasnile da je to hebrejski Jahve!)
...tim dušama nije bitno da uđu u "atraktivna" tijela, one znaju pravu vrijednost...
znači ružna si do zla boga. :kava::top:
i pri završetku su svog puta da se opet potpuno spoje za izvorom - Bogom.
možda te bog hoće kada nitko drugi neće. :lol::lol::lol::rofl::rofl:
Godišnja doba
26.09.2010., 12:47
u drugoj dimenziji...hmmm... na papiru? :) birokratska duša? :)
ona "majka" Terezija koja je zaradila VATIKANU nekoliko miliona dolara i proglašena sveticom ZBOG TOGA a u poljskoj bolnici (da, poljskoj, sa svim tim parama nikada nije sagrađena prava bolnica) su ljudi umirali i dalje?
topli savjet dobrih sestra maloj umirućoj djeci je bio: ako hoćete da vas netko spasi, molite dobrog boga!
(mislim da su mali indijci pitali i kojeg boga, pa su im dobre sestre objasnile da je to hebrejski Jahve!)
znači ružna si do zla boga. :kava::top:
možda te bog hoće kada nitko drugi neće. :lol::lol::lol::rofl::rofl:
Ja sam samo odgovarala na pitanje jer su to neke teme koje inače proučavam.
U ovom životu sam dobila i ljepotu i pamet, a i da nisam...nema veze...svatko od nas dobije ono što mu treba za preživljavanje na Zemlji. Ja nisam "stara duša", niti osobno poznajem takve. Previše griješim i sporo učim životne lekcije da bih mogla biti takva. Ali, svjesna sam svojih slabosti i znam da trebam raditi na tome...u suštini, mi to svi želimo...vratiti se sve bliže i bliže izvoru. Zemaljski život brzo prođe. U ovom životu možda nisi toliko energetski i duhovno osviješten pa imaš potrebu vrijeđati, ali ja nemam...ne vidim smisao u tome. Uživaj i pozdrav.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.