View Full Version : Nekretnine i odvjetnici
Pitanje sam bila postavila i na Pravu, al' možda ovdje netko zna iz iskustva ili je naučio na faksu...
:kukuc:
Zanima me jel prilikom kupnje nekretnine na kredit banke nužno angažirati odvjetnika (za provjeru papira i cjelokupnu proceduru) ili to ionako učini pravna služba banke obzirom da je banci i te kako u interesu da sve bude u redu?
hajdi kaže:
Zanima me jel prilikom kupnje nekretnine na kredit banke nužno angažirati odvjetnika (za provjeru papira i cjelokupnu proceduru) ili to ionako učini pravna služba banke obzirom da je banci i te kako u interesu da sve bude u redu?
Mislim da je netko davno spomenuo da odvjetnička usluga tog tipa košta oko 2000 kuna. Doduše nedavno su dizali cijene :(
Kod kupovine na kredit si nešto sigurnija jer banka ne da novce dok ne sjedne hipotekom na stan (ako dižeš stambeni kredit). Naravno ni ti ne bi dotad trebala davati prodavatelju išta osim kapare. Nju eventualno možeš popušit ako je daš nekome tko te naumio prevarit. Ako ideš preko agencije, onda te oni prate s pravne strane, iako se ja ne bih na to previše oslanjao jer oni ne preuzimaju nikakav rizik na sebe niti su previše stručni, bar oni s kojima sam ja imao posla.
U principu bi uredan vlasnički list trebao biti dovoljan, mogućnost prevare u tom slučaju vjerujem da nije veća od par postotaka. Osmotri prodavatelja, ako već desetljećima živi u tom stanu onda nema beda. Ako su ga kupili nedavno, onda oprez, velika je šansa da stan ima nekih ozbiljnijih nedostataka ili da oni nešto mućkaju.
hajdi kaže:
Nije nužno - ali je dobro. Odvjetnička usluga tog tipa je zanemariva u odnosu na cijenu stana.
U razgovoru s kolegama koji rade u odvjetništvu čuo sam priče u stilu da se najviše zaradi od onih štedljivih, koji nisu uzimali odvjetnika.
Ja sam pravnik, no uzeo sam odvjetnika - tako mi je bilo jednostavnije jer se tom granom prava ne bavim. Jedna kuća koju smo gledali recimo, bila je upisana u zemljišniku jedne a katastru druge županije (valjda je bila 500 metara od županijske granice). Ja bih oko toga potrošio 2 dana i par stotina kuna goriva - a odvjetnica koja radi na tom području je odmah znala gdje je problem.
Na kraju je nismo kupili, već stan u drugom mjestu, odvjetnica nas je pratila, a troškovi su bili manji od komada bijele tehnike.
2000 kn, istina. Ja sam radila kupoprodajni ugovor prije 10-tak dana i toliko nas je dosao odvjetnik.
Znači, preporuka je da je ipak, iako banka provjerava papire radi svoje sigurnosti, bolje angažirati i vlastitog odvjetnika?
Fala vam na savjetima te primjerima iz života.
Mozda je totalno debilno pitanje, ali GDJE naci "takvog" odvjetnika? (nemam ideje)
Hm, tel. imenik u ruke pa zvati...? Ili...? Po necijoj preporuci? (ne znam od koga...)
pomozite ak mozete...
Agencija preko koje sam ja kupovala stan ima svojeg odvjetnika koji sredjuje takve poslove i kad ne ides preko agencije.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.