PDA

View Full Version : Mladi u Hrvatskoj - sto im je alternativa?

Anja_UK
30.07.2004., 21:18
Povucena utiscima koje sam donijela iz Hrvatske, ovih dana jako puno razmisljam na ovu temu..

Mladi u Hrvatskoj..
Zainteresirana znati kako zive, o cemu razmisljaju puno sam razgovarala s njima..

Malo ih je koji razmisljaju: cim zavrsim skolu, radit cu bilo sto, pa cu onda napredovati, pa cu onda stvarati.. buducnost je ispred mene.. imam dvije zdrave ruke..

Puno ih je vise koji razmisljaju o bezveznim svakodnevnom stvarima, tko sta ima i sta nosi, koliko kosta odjeca njihovih prijatelja, kako su prijatelju roditelji dali auto, kupili stan..i kako je sramota piti domace pivo..

Razmisljaju o statusu, malogradjanski i jako puno ih je takvih.

To me pomalo zalosti..

Kao da im nije dostupna spoznaja da je vrijednost covjeka u covjeku a ne NA COVJEKU..

Sve te mrvice i krpice imaju rok trajanja, jednu sezonu, dvije..

Ne mora svatko biti biznismen i raditi za sebe ali kako mi se cini medju mladima u Hrvatskoj nema zelje da sami zarade, sami stvore nesto..

Ne shvacaju da je iskustvo u nekom poslu ili izdrzavanju samog sebe, ucenje od onih koji RADE vrijednije od ikakve sitne ili krupne crkavice koju ili zarade ili im daju roditelji..

Neke sam od njih, koji su mi se tuzili da im je dosadno pitala zasto ne rade, u hotelijerstvu, sezonski, bilo gdje..
Odgovor je bio 'ne isplat se raditi za 2000 kuna na mjesec'

Ja sam u to doba mislila, mozda se ne isplati raditi za 2000 kn ali iskustvo koje pri tome stices je vrijednije od zlata..
Rad stvara posebnu svijest i zelju za napretkom.. daje ideje..

Ima li nade da se mladi trgnu..
Ima li nade da drzava promijeni svoj odnos prema mladima.. da ih pocne uciti da rade.. a ne da sanjaju o basnoslovnim novcima jednog dana kad 'zavrse fakultet'?

ZorcJ
30.07.2004., 22:05
anja kaze:
Ima li nade da se mladi trgnu..
Ima li nade da drzava promijeni svoj odnos prema mladima.. da ih pocne uciti da rade.. a ne da sanjaju o basnoslovnim novcima jednog dana kad 'zavrse fakultet'?

Draga Anja,

Tvoje pitanje na kraju posta je prekomplicirano jer potpuno generalizira stvari. Nista u zivotu nije crno bijelo - ima i puno sivoga! Nisu svi mladi "nis koristi" i ne moraju se svi mladi trgnuti! Cini se meni da bi se i neki strarijii trebali trgnuti ......

Ja iako spadam u kategoriju mladih, (imam 25 godina), imam zavrsen fax, sada sam na poslijediplomskom, radim (imam vec dvije i pol godine radnog staza, a radio sam honorarno dok sam studirao, diplomirao sam u 22 godini, radim nekada i vise od 12 sati na dan) i osjecam se potpuno glupo kada se ovako generalizira! I sto je lose sto mladi u Hrvatskoj zele sve ono sto njihovi vrsnjaci u Europi imaju! Jel ja sad valjda (uz sve gore navedeno) ne bih trebao poželjeti kupiti auto ili jednom u nekoliko mjeseci otici nekamo?

NemremSeSjetit
30.07.2004., 22:28
[QUOTE]Anja_UK kaže:

Malo ih je koji razmisljaju: cim zavrsim skolu, radit cu bilo sto, pa cu onda napredovati, pa cu onda stvarati.. buducnost je ispred mene.. imam dvije zdrave ruke..

Puno ih je vise koji razmisljaju o bezveznim svakodnevnom stvarima, tko sta ima i sta nosi, koliko kosta odjeca njihovih prijatelja, kako su prijatelju roditelji dali auto, kupili stan..i kako je sramota piti domace pivo..

Razmisljaju o statusu, malogradjanski i jako puno ih je takvih.

Kao da im nije dostupna spoznaja da je vrijednost covjeka u covjeku a ne NA COVJEKU..

Ne mora svatko biti biznismen i raditi za sebe ali kako mi se cini medju mladima u Hrvatskoj nema zelje da sami zarade, sami stvore nesto..

Ne shvacaju da je iskustvo u nekom poslu ili izdrzavanju samog sebe, ucenje od onih koji RADE vrijednije od ikakve sitne ili krupne crkavice koju ili zarade ili im daju roditelji..

Neke sam od njih, koji su mi se tuzili da im je dosadno pitala zasto ne rade, u hotelijerstvu, sezonski, bilo gdje..
Odgovor je bio 'ne isplat se raditi za 2000 kuna na mjesec'

Ja sam u to doba mislila, mozda se ne isplati raditi za 2000 kn ali iskustvo koje pri tome stices je vrijednije od zlata..
Rad stvara posebnu svijest i zelju za napretkom.. daje ideje..

:top: Ja sam mislila da sam jedina koja ovako misli. Drago mi je da sam u krivu.

I na nekom drugom topicu vec sam rekla da je tragedija ove zemlje taj toliko poremeceni sustav vrijednosti...svi, ok večina, bi "kruha bez motike", pa u kafićima raspravljaju o svemu što si navela i kukaju kako je ovdje grozno, nema posla, bla, bla, bla...

Ja sam na svojoj koži osjetila što znaći raditi, učiti, stjecati iskustva, raditi greške i učiti na njima, stjecati samopouzdanje na dobrim potezima, boriti se i ići stalno dalje. Danas zarađujem toliko da ne mogu ni potrošiti (pa štedim, tko zna što će biti sutra :hekla: ), ali meni nije izgledalo neisplativo raditi za 100 maraka preko ljeta po trgovinama u studentskom danima ( a to nije bilo baš jako davno) ili prihvatiti prvi posao za 2000 kn odmah nakon faksa. I dalje učim; Ne kukam pred svakom preprekom nego razmišljam kako da je svladam. I znam da se može, bez ikakvih veza, samo svojim trudom (i zrnom pameti, naravno).

Ono što me muči je da su mladi ljudi u okolini (večinom) toliko malodušni i najčešće ne poduzimaju ništa. Ponekad pomislim da bi ih trebalo prisiliti da rade jer bi se sigurno otkrilo toliko zlatnog potencijala koji propada samo zato što im okružje sugerira da je "neisplativo raditi za 2000 kn". I žao mi je zbog toga, ali tko sam ja da im držim prodike. Svatko se bori za sebe kako najbolje zna.

Svaka čast Zorc i tebi, ti si naveo svoj primjer koji samo potvrđuje teoriju da se sve može uz malo (više) truda, no sigurna sam da i ti vidiš puno obrnutih primjera u svojoj okolini. Ako ne, onda se valjda konačno situacija mijenja :s

Spremna sam se okladiti da ovo neće biti najposjećeniji topic u povijesti Gospodarstva.

Aphex
30.07.2004., 23:12
Anja ju kej
jao, sad da sam seljačina stero bi te u *****.
ma odi u *****. :)

šta kao bila si malo u hrvatskoj i zaključila si da je problem u mladima. maldi kao neće raditi. nemaju planove..
dobro je napisao ZorcJ da nije sve crno bijelo. Nije malo onih koji razmišljaju o poslu nakon srednje škole, i koji zapravo rade nešta. Ne znam gdje si ti bila, ali većina mojih frendova koji su završili školu se ubija od posla za neku mizeriju od plaće. a rijetko koji radi u struci.

to je bijeg od stvarnosti jebiga... još uvijek za većinu mladih budućnost nije nešta čemu se mogu radovati.. i o čemu da razmišljaju? mogu se ubijati od muke i brige kako će im biti za par godina kad budu zarađivali dvije-tri milje kuna i jebat si mater šta nisu išli na faks..

čak ni jebeni sezonski posao nemožeš lako naći. evo već mjesec dana tražim brojeve po oglasniku za neko konobarenje po moru i niš. kome god se javim ili je potrebna završena ugostiteljska ili bar dvije godine iskustva ili već imaju radnike..
preko jebenog studenskog (u osijeku) se ne može dobiti nikakav posao ako nemaš veze u upravi...
i eo sad miješam malter kod kuće.. i znam masu ljudi kojima je tako...

Anja_UK
31.07.2004., 00:20
ZorcJ kaže:
Draga Anja,

Tvoje pitanje na kraju posta je prekomplicirano jer potpuno generalizira stvari. Nista u zivotu nije crno bijelo - ima i puno sivoga! Nisu svi mladi "nis koristi" i ne moraju se svi mladi trgnuti! Cini se meni da bi se i neki strarijii trebali trgnuti ......

Ja iako spadam u kategoriju mladih, (imam 25 godina), imam zavrsen fax, sada sam na poslijediplomskom, radim (imam vec dvije i pol godine radnog staza, a radio sam honorarno dok sam studirao, diplomirao sam u 22 godini, radim nekada i vise od 12 sati na dan) i osjecam se potpuno glupo kada se ovako generalizira! I sto je lose sto mladi u Hrvatskoj zele sve ono sto njihovi vrsnjaci u Europi imaju! Jel ja sad valjda (uz sve gore navedeno) ne bih trebao poželjeti kupiti auto ili jednom u nekoliko mjeseci otici nekamo?

Molim te nemoj se naci uvrijedjen. Nisam isla generalizirati. U Hrvatskoj sam precesto da bi mi nesto promaklo ali vidim itekakvu razliku izmedju mladih u UK i mladih u Hrvatskoj.
Nikad nisam cula englesko dijete da se zali u stilu 'ajme zasto mi skola nije popodne'
Ta djeca od pete godine zivota ustaju u sedam pa im nekako prirodno dodje ustatu u sedam i u sedamnaestoj.
Samo jedan prmjer:
Moj petnaestogodisnji susjed iz IMUCNE obitelji ima tjedni dzeparac u vrijednosdti od 60 kn a za koji dan kad navrsi sesnaestu dzeparca vise nece biti, radit ce u Mc Donalds-u za 40kn na sat poslije takse.. i od toga placat roditeljima stan tjedno u vrijednosti od 400kn.
Ostatak ce stediti za platit skolu.
Dobit ce i kredit za skolu od drzave koji ce naravno morat vracat.

Ne kazem da u Hrvatskoj nema pozitivne, pametne i vrijedne djece ali 'samo ti sine uci a roditelji ce ti zato sve stvorit filozofija' je davno prevazidjena u Europi.

Mladi u Hrvatskoj trebaju pozelit imati iste materijalne stvari kao i njihovi vrsnjaci u Europi onda kad budu imali i iste obaveze i duznosti kao njihovi vrsnjaci..

A za auta i za putovanja bi trebali sami zaradit.
Ako nista a ono okopat didu vinograd.

presvetli
31.07.2004., 02:55
Tranzicija je zariban proces gdje na kraju statistika sve pobroji i stvari ispadnu dobro. Kako za koga..
Tranzicija s posljedicama koje nosi je nekontrolirani socijalni eksperiment bez garancije, ali s nadom u pozitivan rasplet, a uspoređivanje s britanskim parametrima toliko daleko i irealno da moze izazvati samo frustracije, a bez potrebe. Mi smo društvo koje pluta i trazi vlastitu definiciju. Jednom ćemo to i uspjeti i tada će moći biti govora o vrijednostima, a dotad...uspoređivati nas s Britancima?...ne vidim kakvog to ima smisla,...pa valjda ima sličnijih sredina našoj, gdje bi se i našlo neke analogije u poziciji mlade osobe i njezina gledišta na stvari oko sebe.
Ono na otoku je drugi svijet i uvijek će biti tako.

Anja_UK
31.07.2004., 09:52
presvetli kaže:
Tranzicija je zariban proces gdje na kraju statistika sve pobroji i stvari ispadnu dobro. Kako za koga..
Tranzicija s posljedicama koje nosi je nekontrolirani socijalni eksperiment bez garancije, ali s nadom u pozitivan rasplet, a uspoređivanje s britanskim parametrima toliko daleko i irealno da moze izazvati samo frustracije, a bez potrebe. Mi smo društvo koje pluta i trazi vlastitu definiciju. Jednom ćemo to i uspjeti i tada će moći biti govora o vrijednostima, a dotad...uspoređivati nas s Britancima?...ne vidim kakvog to ima smisla,...pa valjda ima sličnijih sredina našoj, gdje bi se i našlo neke analogije u poziciji mlade osobe i njezina gledišta na stvari oko sebe.
Ono na otoku je drugi svijet i uvijek će biti tako.

Ne bih se slozila. Dijete se na bilo kojem dijelu zemaljske kugle mora naucit da stvari ne padajnu s neba, da mu rtoditelj nije nista duzan STVORIT, sve od njegove sesnaeste pa na dalje, da se STVARI moraju zaradit..
Ovo nema veze s otokom, nego je odraz zdravog drustva.

presvetli
31.07.2004., 15:10
Naravno da bi sistem to morao naučiti djecu, međutim, ovdje imaš sistem u raslojavanju. Do jučer, prosječan radnik i njegov direktor, zivjeli bi u istoj zgradi, ulici, kvartu, nije bilo socijalnih razlika u takvim naznakama kakve nastaju danas. A to je tek početak.
Onda, preko noći se stvari krenu mijenjati u temeljima. Roditelji, škola, sustav, imaju zadatak novoj generaciji prenositi vrijednosti u situaciji u kojoj taj klinac vidi da je njegov stari cijeli zivot učio, pa radio kao crv, i izvisio, spaja svaki mjesec, dok ima tamo neki susjed, bio neki direktorčić, odselio u neki bolji kvart, u stanu do tate drzi studenticu i ponekad ga vidimo u nekom dobrom autu. Pozdravi čovjek, i pita kako je?
Mozes zamisliti varijacija na ovu temu koliko hoćeš.
Uglavnom, koju god priču čitao, ili film gledao, ili uzimao primjere iz realnog zivota...ljudi uvijek nazaduju u sredinama u kojima se događa naglo socijalno raslojavanje. Pravila prestaju vrijediti, i treba dosta vremena dok se ne uspostave nova. U brojkama se to prikazuje kao napredak, ali stvarno stanje na terenu, u glavama...?
Klinci na pragu zivota u takvim sredinama, biraju ili opcije bijega ili odbijaju stvarnost dok god je to moguće. Tako je bilo od kraja osamdesetih, kad je priča počela, do dana današnjeg. Jednom kad završimo tu predugu tranziciju, mozda stvari budu bolje, jer će klinci imati jasniju sliku pravila igre po kojima oni mogu igrati. Još nije tako, iako je bilo gore, nego je sada. A mozda je sve utopija i nema izlaza...
U sredini gdje zivis pravila su davno postavljena i točno se zna gdje je tko, u kojem dijelu grada zivi, kolike su mu šanse da preskoči sudbinu i koliko mu sustav dozvoljava takve ambicije. Mlada osoba zna ono što treba znati u svojim godinama, a ovdje? Nitko nema pojma što će biti sutra i radimo li dobro to što radimo. Ponavljam, stanje u kojem zivimo je obiman socijalni eksperiment sa neizvjesnim ishodom. Valjda pozitivnim.
Tako...dok god ne počne kristalizacija tog procesa, ne mozeš očekivati društvo s pravilima, glavom i repom. Niti klince koji su u toj priči sigurni što je to dobro za njih, niti one koji su im te poruke u stanju prenijeti. Trazimo se.

octavia
02.08.2004., 15:53
Anja, srz si pogodila u svojoj zadnjoj recenici. vrijednosti i nacela koja navodis vrijede za – zdrava drustva. Presvetli je savrseno objasnio ( do sada sam mislila da je Presvetli odlican financijas, a sada otkrivam da je i odlican sociolog! ) zasto taj sustav vrijednosti ne funkcionira kod nas.
Slazem se s tobom da postoje ljudi koji za svoje neuspjehe, los zivot , zbog toga sto ne mogu naci posao, imaju malu placu, uvijek (neopravdano) traze alibi u nefunkcioniranju sistema... ali s pravom ocekuju da drustvo/drzava stvori pretpostavke u kojima bi svi imali ista prava ako ne i mogucnosti.
Netko je rekao da ljudi u zivotu ne dobivaju ono sto zasluzuju, nego ono za sto se izbore. Nazalost, Hrvatska je proteklih godina svjedocila tome u svom najprimitivnijem obliku.
Ja sam zbunjena u svojoj tridesetinekoj - jer vise ne znam da li je ispravno biti posten, etican, vrijedan, ne ocekivati da ce ti probleme rijesiti netko drugi - dok gledam bahatost skorojevica koji se neukusno razbacuju svojim (sumnjivo stecenim) bogatstvom, socijalno neosjetljivi na velik dio populacije koja je, ne svojom krivicom ,izgubila ne samo posao, nego puno vise od toga . U takvim okolnostima trebas zaista biti cvrst karakter, vjerovati u svoja nacela i pokusati ih dalje prenijeti svojoj djeci.
Nadam se da cemo jednog dana postati zdravo drustvo, koje ce ukljucivati i vise tolerancije, pa ce i ovakvih generalizacija (kojih dosta uocavam na forumu) biti sve manje.

brzi
03.08.2004., 09:21
i ja hoću posao kod McDreka za 40 kuna po satu

Anja_UK
03.08.2004., 10:15
presvetli kaže:

Evo na mom primjeru:
Ja kad sam dosla vani bila sam puna 'principa'
Mislila sam da sam najpametnija na svijetu, pa zavrsila sam jedan od najtezih fakulteta u Hrvatskoj..ja mogu birat :D
Nije li to 'znak' moje vrijednosti?
I tako, kad sam pocela trazit posao nije bilo lako..
Par puta sam spomenula taj 'moj fakultet'
He he.. nisam bas daleko dogurala.. :D s pomenom fakulteta.. reakcija je bila jako cudna..
Glavno pitanje svakog potencijalnog poslodavca ( ako sam bila u situaciji i doci do njih) bilo je:
A sto ti znas radit?
U toj recenici sam SKUZILA ovaj svijet..
U razvijenom drustvu to je najbitnije... DA ZNAS RADIT..
I tu sam ja prestala spominjat svoj fakultet i pocela radit svakojake poslove da bih prezivjela.
Tu su se slomili 'moji principi'
Nije vise bilo onoga 'ne bih ja ovo ili ne bih ja ono'
Najvise u svemu je pomoglo to sto sam i u Hrvatskoj pomalo naucila radit, radila u brodogradilistu dok sam studirala, radila ovdje ili ondje..
Dakle, bilo kakvo radno iskustvo iz proslosti je pomoglo..
A principi? Shvatila sam da su neki od njih samo odraz malogradjanskog drustva..
I onda sam jednog dana odlucila radit u struci.
Nakon sest mjeseci bezuspjesnog trazenja posla..
sjela sam i upitala se :
1. Gdje ti zelis stici?
Zelim stici do tocke B.
Aha.
Sto ti treba da stignes/existiras u tocki B..
a. radno iskustvo b. profesionalne kvalifikacije
Pocela sam volontirat da steknem radno iskustvo.
Stekla sam profesionalne kvalifikacije koje su bile 'IN' u tom periodu.
Vrata su se otovorila.
Svaki dan su me po najmanje tri agenta zvala za poslove.
Ali u puno situacija morala sam pognut vrat.. da stignem negdje.. sukobit se sa svojim 'principima', sacuvat svoje misljenje za sebe, ne sukobljavat se..
Sve je to svojevrsna zrtva.

Sjecam se jednog tipa s kojim sam svojedobno radila.
Bio je profesionalni glumac.
Gluma je bila jedini posao koji je on zelio radit.
Ali od glume se nije moglo prezivit.. bar ne u njegovom stilu.
Zato je radio nesto drugo za sto je bio super placen ali
on je svaki dan spominjao tu svoju glumu.
Godine su prosle. On nikad nista nije postigao u glumi, ne zato sto nije imao talenta nego zato sto se nije zelio/mogao zrtvovat ..

Sve ovo sam za to i spominjala:
Da bi se ostvati neki cilj, mora se bit u stanju zrtvovat.
Ako se ti kao dijete ne naucis ( istreniras) zrtvovat za svoje ciljeve tada je kao stariji takvo nesto naucit puno teze.. skoro pa nemoguce..

brzi
03.08.2004., 10:20
ja bi te samo nešto upitao

šta si jela i s kojom lovom si to kupila za vrijeme volontiranja?

Anja_UK
03.08.2004., 10:44
brzi kaže:
ja bi te samo nešto upitao

šta si jela i s kojom lovom si to kupila za vrijeme volontiranja?

Ako je ovo bitno:
Volontirala sam po danu, 3-4 dana u tjednu.
Navecer sam radila u restoranima, plus ostatak tjedna po raznoraznim mjestima..
Za to vrijeme nisam izlazila vani (par mjeseci off :D), druzila se itd.., nisam imala niti minuta vremena za ista drugo ali isplatilo se.
Kad sam stigla do cilja onda sam mogla i izlazit i druzit se..

Ne kazem da su moje metode ispravne, mozda jesu, mozda nisu, sad to nije ni bitno.
Sto je bitno i sto sam ovim proimjerom htjela reci je da se stigne negdje gdje zelis stici - nacina uvijek ima..

brzi
03.08.2004., 10:47
ma sve 5 samo ti je topic "Mladi u Hrvatskoj" a ne "Mladi koji su zgibali van"...

RzBrzotrz
03.08.2004., 10:47
Anja_UK

btw. i ja imam fax i ja sam poceo s volonterstvom, pa sad imam i vise od cenera mjesecno, pa se trenutno vise ne zalim... i isto tak bi mogo donijeti kojekakvih zakljucaka na osnovu dojmova u okviru vrlo malog broja primjeraka iz zivota, koji ne cine cjelinu ...

no, da ne idem sad u to, banalizirati i usporedivati nas i otok koji nikad nije imao rat na svom teritoriju (one povremen sukobe sa skotima, izmedu normana i saksonaca zaboravili su predavno) i psihologiju koja vlada tamo i kod nas, zaista nema smisla.

cinjenica je da se vecina ponasa onako kako je naucena, a prave pomake cine pojedinci koje pocinju odstupati od toga ... kako je to vrlo dugotrajan proces, tako ce to biti i kod nas i ne vjerujem da ce se to dogoditi u ovoj generaciji (ova je sje* iz vise razloga, nije samo rat i punjenja glave glupostima, vec i naslijede i itd...)

ono sto je vrlo vazno kod nas je to da smo mi hrvati ovce, slijepo trazimo pastire i nekoga da nas usmjeri kuda bi isli, zasto je to tako, upravo iz gore navedenih razloga - plus, nikad nismo bili samostalni da bi mucnili svojom glavom o tome sto bi sad s tom samostalnosti, "od stoljeca sedmog" (ako bas hoces) hrvatima je uvijek netko drugi govorio sto trebaju raditi i zasto, nikad nisu sami odlucivali o svojoj sudbini i ovo je (za tako ukorijenjeno naslijede) relativno i brz napredak :D

takoder, veliki "problem" cine i doseljenici, izbjeglice iz krajeva, koji su bili pod jos gorim uvjetima zivota i njihov "napredak" se umnogome temelji upravo na starim patrijarhalno/hijerarhijskim napredovanjima u zivotu (da pojasnim, za dobit poso, dovoljne su veze i poznanstva) i takoder, dok se to ne "sredi", pa se pocne cijeniti upravo rad (kako je to vani, odn. kako si napisala) dotle i situacija ne moze biti puno bolja...

nije problem toliko u stavu koliko u karakteru da se on odrzi i ne ide linijom manjeg otpora, jer na kraju krajeva, najgora zla cine oni koji toleriraju situaciju kakva jest, nadajuci se da ce netko drugi uciniti "nesto" za njih /umjesto njih da bi njima bilo bolje ...

dotle, u ovom prijelaznom razdoblju, bit ce nas svakakvih (naime, mi smo mozda jedina zemlja sa disproporcijama u potrosnji i zaradi, pa se ipak moramo zamisliti kako je to , ako bas nismo toliko snalazljivi)

...

brzi
03.08.2004., 10:59
Rže

pa normalno da se ne može uspoređivati nas i otok, jebote zamisli da hrvati imaju takve uvjete, malo volontiraš, par dana(pardon večeri) u tjednu konobariš, pa malo radiš drugdje, pa malo kod McPaška, pa malo.....

e pa malo si, Anjico, zabrijala sa svojom teorijom...dakle po tebi su svi ljenčine...osim ako ne zbrišu van...znaš kaj, možeš tamo i ostat´:W

ja se, zajedno s cijejenim kolegama, ipak neću predat i ostat ću ovdje i napravit´ćemo mi svoje u Hrvatskoj i s time ćemo se ponosit´

a ti slobodno i dalje pametuj a da nisam kulturan koliko jesam rekao bih ti da sisaš

brzi
03.08.2004., 11:00
malo sam pojeo slova ali mi je treba fakat digla tlak

Anja_UK
03.08.2004., 11:23
brzi kaže:
Rže

pa normalno da se ne može uspoređivati nas i otok, jebote zamisli da hrvati imaju takve uvjete, malo volontiraš, par dana(pardon večeri) u tjednu konobariš, pa malo radiš drugdje, pa malo kod McPaška, pa malo.....

e pa malo si, Anjico, zabrijala sa svojom teorijom...dakle po tebi su svi ljenčine...osim ako ne zbrišu van...znaš kaj, možeš tamo i ostat´:W

ja se, zajedno s cijejenim kolegama, ipak neću predat i ostat ću ovdje i napravit´ćemo mi svoje u Hrvatskoj i s time ćemo se ponosit´

a ti slobodno i dalje pametuj a da nisam kulturan koliko jesam rekao bih ti da sisaš

Pogresno si me shvatio.
Ja se nisam htjela ovdje busat s asvojim primjerom i svojom 'velikom zrtvom'.
Sto sam svim ovim htjela rec je da ako moras mijenjat neko drustvo u pozitivnije i profitabilnije po covjeka, onda moras pocet s djecom..
A nase drustvo, nasi roditelji, stite tu djecu od rada sve do njihovih srednjih dvadesetih, pa mozda i kasnije.
Voljela bih da se na ovu temi javi netko od RODITELJA.
Ne vjerujem da hoce. Zauzeti su radom dok njihova djeca spavaju do podne a poslije surfaju internet na njihov racun.

Nisam omalovazavala Hrvatsko drustvo, cak naprotiv, u tom drustvu ima nekih pozitivnijih stvari po covjeka nego u nekim poznato 'razvijenim' drustvima.

Sve sto sam htjela reci ovo temom je da mi se cini gledajuci sa strane, a vec duze vremena razmisljam o tome je da hrvatsko drustvo krivo usmjerava mladi svijet.. i da se tu hitno nesto mora napravit..

Ispricavam se svima koji su se /ako su se nasli uvrijedjeni mojim stravom/ovim topikom

brzi
03.08.2004., 11:30
ja sam otac, preko nekoliko godina I UOPĆE NE KUŽIM S ČIME TO IMA VEZE...

možda bi se moje dijete trudilo duplo više od tebe a nema gdje jer nema posla ni za škvadru u najboljim godinama za rad a ne za klince

zato sam ja ovdje i trudim se nešto primijeniti a ne turpijam bez veze iz inozemstva...ako fakat imaš dobre namjere vrati se doma i biti ćeš bolje volje odma´(by TBF)

Anja_UK
03.08.2004., 11:43
brzi kaže:
ja sam otac, preko nekoliko godina I UOPĆE NE KUŽIM S ČIME TO IMA VEZE...

možda bi se moje dijete trudilo duplo više od tebe a nema gdje jer nema posla ni za škvadru u najboljim godinama za rad a ne za klince

zato sam ja ovdje i trudim se nešto primijeniti a ne turpijam bez veze iz inozemstva...ako fakat imaš dobre namjere vrati se doma i biti ćeš bolje volje odma´(by TBF)

ne zelim da se itko usporedjuje samnom, to nije uopce tema.

to sto sam vani je irelevantno.

ja bih se vratila da me nije strah da ce moje dijete postati 'neskromno' jer ovdje ga drustvo uci da bude skromno..

RzBrzotrz
03.08.2004., 11:44
Anja_UK kaže:
Sve sto sam htjela reci ovo temom je da mi se cini gledajuci sa strane, a vec duze vremena razmisljam o tome je da hrvatsko drustvo krivo usmjerava mladi svijet.. i da se tu hitno nesto mora napravit..

kao sto rekoh, ova generacija nema bas puno izgleda da dozivi procvat i da se moze usporedivati s bilo kim...
a kaj se tice njihovih roditelja (starije generacije - ove spomenute sje*) procitaj molim te jos jednom kaj sam ti napisal ...

gle, ja te nisam shvatio lose, odn. da nesto pametujes, iako ti opservacija ukljucuje kruske i jabuke, vjerujem da mozes shvatiti situaciju o kojoj sam pisao...

i btw. na navedeno citirano (s cime se btw ne slazem):
mislis li da razvijeno drustvo usmjerava mladi svijet "pravo" servirajuci im sva sra* putem javnih medija i inih parola tipa mi smo najveci??????? i slicno??

pa cijeli razvoj svuda ovisi upravo o onima koji se ne daju "usmjeravati" :)

i btw. 2 da, i ja imam dijete cije ce sustav vrijednosti biti daleko drugaciji nego sto je to bio u generacijama do sada, cisto iz razloga evolucije drustva (ili ako bas hoces ekonomije) ...

brzi
03.08.2004., 11:53
draga Anjo, ne znam kako je kod tebe, ali moju djecu ne odgaja društvo nego ja

a ako ti ne vjeruješ u svoje odgajateljske sposobnosti onda tako napiši a nemoj mi iz uk-ja mudrovat i kenjat okolo frtla pa na mala vrata

Anja_UK
03.08.2004., 11:56
Aphex kaže:

čak ni jebeni sezonski posao nemožeš lako naći. evo već mjesec dana tražim brojeve po oglasniku za neko konobarenje po moru i niš. kome god se javim ili je potrebna završena ugostiteljska ili bar dvije godine iskustva ili već imaju radnike..
preko jebenog studenskog (u osijeku) se ne može dobiti nikakav posao ako nemaš veze u upravi...
i eo sad miješam malter kod kuće.. i znam masu ljudi kojima je tako...

Mjesas malter?
Znas li ti koliko mozes biti placen da mijesa malter za nekoga drugoga..
Prije par dana bila sam na Krku.
U jednom malom kaficu skupilo se puno 'mestara' svih generacija. Po naglasku rekla bih da su svi iz Bosne.
Mestri se traze, osobno trazim nekoga..
Ugovorim posao, sve cool, onda on ne dodje jer nadje veci posao za nekoga i moj muj se cini 'premali'..
Npr za otovrit agrenciju u Hrvatskoj za 'building work' ne treba puno.
Tisuca kuna za web stranicu. Besplatni mali oglasi.Puno puno rada ali rada od kuce.
puno putovanja od grada do grada da nadjes klijente.
Ovo se moze i autobusom.
Ako mogu Englezi i Irci putovat autobusom i sklapat poslove u Hrvatskoj ne razumijem zasto ne mogu i Hrvati?
No Hrvati moraju sve 'sa stilom'
Primjecujem nekad, aktovka im je vaznija od samog posla.
A Englez ili Irac sklope taj isti posao obuceni u iskidane vojnicke hlace..
Zato jer im je bitniji posao od stila.
Uh,kad malo bolje razmislim, dao si mi ideju a nisi ni svjestan toga.
Sigurna sam da ce se neki stranac koji je bez novaca a dosleio se u Hrvatku nedavno ovoga sjetit i uskoro ce zablistat na netu:
www. yourfriendlybuilder.hr
nesto kao www.moj-posao.hr
:w

Denys
03.08.2004., 12:00
Anja_UK kaže:

A nase drustvo, nasi roditelji, stite tu djecu od rada sve do njihovih srednjih dvadesetih, pa mozda i kasnije.
Voljela bih da se na ovu temi javi netko od RODITELJA.
Ne vjerujem da hoce. Zauzeti su radom dok njihova djeca spavaju do podne a poslije surfaju internet na njihov racun.

Odakle Vam to da roditelji stite djecu od rada i da li znate uopce kolika je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj?

Anja_UK
03.08.2004., 12:19
octavia kaže:
Anja, srz si pogodila u svojoj zadnjoj recenici. vrijednosti i nacela koja navodis vrijede za – zdrava drustva. Presvetli je savrseno objasnio ( do sada sam mislila da je Presvetli odlican financijas, a sada otkrivam da je i odlican sociolog! ) zasto taj sustav vrijednosti ne funkcionira kod nas.
Slazem se s tobom da postoje ljudi koji za svoje neuspjehe, los zivot , zbog toga sto ne mogu naci posao, imaju malu placu, uvijek (neopravdano) traze alibi u nefunkcioniranju sistema... ali s pravom ocekuju da drustvo/drzava stvori pretpostavke u kojima bi svi imali ista prava ako ne i mogucnosti.
Netko je rekao da ljudi u zivotu ne dobivaju ono sto zasluzuju, nego ono za sto se izbore. Nazalost, Hrvatska je proteklih godina svjedocila tome u svom najprimitivnijem obliku.
Ja sam zbunjena u svojoj tridesetinekoj - jer vise ne znam da li je ispravno biti posten, etican, vrijedan, ne ocekivati da ce ti probleme rijesiti netko drugi - dok gledam bahatost skorojevica koji se neukusno razbacuju svojim (sumnjivo stecenim) bogatstvom, socijalno neosjetljivi na velik dio populacije koja je, ne svojom krivicom ,izgubila ne samo posao, nego puno vise od toga . U takvim okolnostima trebas zaista biti cvrst karakter, vjerovati u svoja nacela i pokusati ih dalje prenijeti svojoj djeci.

Skorojevica ( nisam sigurna da je to pravi izraz) ce uvijek biti.. Treba ih znat ignorirat i ic svojim putem.
Ako imas cilj onda drugi nisu bitni. Samo ti i tvoj cilj.
U Hrvatskoj nema posla?
A pola svijeta trenutno gleda na Hrvatsku kao zemlju sa izvrsnim potencijalima..
Ljude pucaju kompleksi. Traze posao da rade za nekog drugog. Zato sto im je drustvo ulilo tu ideju da je pametno radit za nekog drugog.
Za to vrijeme stranac dodje u Hrvatsku, brzinim munje pronjuska, ispita..
Nema taj stranac novaca. Ja to znam, svaki dan raspravljam s potencijalnim doseljenicima u Hrvatsku i
znam koje svote oni imaju na raspolaganju.
Ali tog stranca ne zanimaju svakodnevne gluposti, tko ima kakav auto, tko je kako obucen.. Oni ne ukljucuju emocije.
Pa ljudi moji, ovo ljudi cak ne govore Hrvatski.
Ali znaju se snac.
Zato sto su od malena uceni samo da se ZNAJU SNAC.
Oni ce skuzit cega nema, sto bi bilo profitabilno u minut..
I oni ce to stvorit.
A onda ce bit posla za Hrvate koji 'traze posao'
E ovo je ono sto me ljuti.
Pa nisu Hrvati glupani da cekaju da rade za 'nekog takvog' ali im mozak ne radi u pravom smjeru.
Zauzeti su mozganjem o 'prokletoj drzavi u kojoj nema perspektive'
Zauzeti su trazenjem opravdanja.
Sve to mozganje treba zgazit. Treba krenut.

brzi
03.08.2004., 12:28
e, gle, daj ne drobi kad nemaš pojma jer će mo se na kraju još i posvađat...svaki stranac koji se pojavio u RH se pojavio s lovom...jer ako nema lovu može sisat kitu

samo je i isključivo lova problem...ako imaš love daj se vrati, ja ću ti prije povratka poslat poštom 5(pet) projekata koji će ti vratiti svaku uloženu funtu, dolar, marku barem uduplo u nekom srednjoročnom razdoblju...

kao što sam već ranije negdje napisao problem je samo u lovi...sa u RH postoje izvori financiranja kao vani sve bi riješili do 2007. i onda bi nas bolio ***** kada ćemo u EU, kužiš...

naši ljudi imaju i ideje i jedni su od najradšnijih i to su dokazali po cijeloj europi i svijetu i zato bolje zatvori topic jer nemaš pojma o čemu pričaš

Anja_UK
03.08.2004., 12:32
brzi kaže:
e, gle, daj ne drobi kad nemaš pojma jer će mo se na kraju još i posvađat...svaki stranac koji se pojavio u RH se pojavio s lovom...jer ako nema lovu može sisat kitu

samo je i isključivo lova problem...ako imaš love daj se vrati, ja ću ti prije povratka poslat poštom 5(pet) projekata koji će ti vratiti svaku uloženu funtu, dolar, marku barem uduplo u nekom srednjoročnom razdoblju...

kao što sam već ranije negdje napisao problem je samo u lovi...sa u RH postoje izvori financiranja kao vani sve bi riješili do 2007. i onda bi nas bolio ***** kada ćemo u EU, kužiš...

naši ljudi imaju i ideje i jedni su od najradšnijih i to su dokazali po cijeloj europi i svijetu i zato bolje zatvori topic jer nemaš pojma o čemu pričaš

Cini mi se da te moj topik pogodio, a?
Dobro je to. Mene uvijek lkad nesto 'pogodi' onda je to jedan korak ka napretku?
Cuj, meni nitko nikad nije dao niti penny.. sanjajuci o investitorima s lovom ne moze se daleko stici.
Nisu investitori glupani koji ce trazit projekte od nekog drugog.
Ako im vec trebaju projekti, naci ce neku 'jeftiniju' kompaniju koja se ovim iskljucivo bavi
Sretno.

brzi
03.08.2004., 12:38
nije me pogodio topic već ti i tvoja seljačka retorika i tvoje "društvo" koje ti odgaja djecu i tvoja k`o fol briga za mlade u RH

i ne treba mi investitor, hvala bogu, sam sam to sredio i "nitko mi nije dao niti penny"

i nema jeftinijih projekata od onih koje bi ti ja dao, ne bi trebala ni posisat, samo se trebaš odlučiti vratiti pa čim se odlučiš ti se javi :w

Anja_UK
03.08.2004., 12:45
Denys kaže:
Odakle Vam to da roditelji stite djecu od rada i da li znate uopce kolika je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj?

Roditelji u Hrvatskoj, generalno govoreci, mada ne volim generalizirati, rader sve da bi djeca:
1. zavrsila skolu
2. zavrsila fakultet
3. nasla posao

Pri tome od vremena pocetka skolovanja do vremena zavrsetka fakulteta vrlo malo roditelja u Hrvatskoj razmislja na temu 'da dijete treba prvenstveno naucit kako se snac'
Jedino na ovaj nacin razmisljaju djeca nekih poduzetnika koja od malena sudjeluju u obiteljskom biznisu.
Zbog toga bi se moglo dogodit da ova djeca koja se sada skoluju u buducnosti postanu 'jeftina radna snaga' stranim poduzetnicima koji trenutno u velikom broju 'operiraju' na podrucju Hrvatske.
Ovo bi bila i srz mog topika: sto uciniti da ova djeca u buducnosti umjesto da budu 'jeftina radna snaga' stranim poduzetnicima i sami postanu poduzetnici.

Denys
03.08.2004., 12:50
Anja_UK kaže:

Sve to mozganje treba zgazit. Treba krenut.

A sto Vi Anja jos radite u UK kad je Hrvatska obecana zemlja uz to jos znate i jezik?
Sto se ne zaputite u pravnu, demokratsku i perspektivnu zemlju?
Ne znam, mozda sam slijepa pored zdravih ociju ali prosle godine u tri mjeseca provedenih u Dalmaciji nisam zapazila ni jednog stranca da je pokrenuo posao koji funkcionira.
Dapace jedini koji koliko toliko profitiraju su bivsi djaci seljaci koji su pristigli na nove pozicije meni nepoznatim sistemima.
Birokracija plus pravni sistem koji ne funkcionira u zemlji koja zamalo da ne dozivi nesto slicno "Argentinskom krahu" mislim da nisu bas privlacni stranim ulagacima.
Sto se tice mijesanja malte, hrvati nikad ne mogu biti profitabilni kao bosanci koji rade na crno, za koje se ne treba placati nikakve takse i koji nista ne riskiraju.

Anja_UK
03.08.2004., 12:53
brzi kaže:
nije me pogodio topic već ti i tvoja seljačka retorika i tvoje "društvo" koje ti odgaja djecu i tvoja k`o fol briga za mlade u RH

i ne treba mi investitor, hvala bogu, sam sam to sredio i "nitko mi nije dao niti penny"

i nema jeftinijih projekata od onih koje bi ti ja dao, ne bi trebala ni posisat, samo se trebaš odlučiti vratiti pa čim se odlučiš ti se javi :w

To sto me ti nazivas seljakom to mi jako puno znaci:D
Ozivi moje imotske gene. :D
Nego ako ti zbilja radis ili namjeravas radit tada drustvo u kome zivis mora 'odgajati tvoje dijete'
Pa dijete je u skoli, ne? Veci dio vremena nego sto je s tobom pretpostavljam?
Ne mozes dijete izolirat od drustva?
Ili se 'opet' varam?

RzBrzotrz
03.08.2004., 12:58
a jeste si nasli temu za flejmanje :D

Anja_UK kaže:
Zato sto su od malena uceni samo da se ZNAJU SNAC.
Oni ce skuzit cega nema, sto bi bilo profitabilno u minut..
I oni ce to stvorit.

mislim da se mi kao drustvo jako dobro snalazimo za to u kakvoj smo situaciji ...

profit nije nosioc obrazovanja, vec robovlasnickog drustva i iskreno receno, ne znam zasto bi stremili tome ...

no, u pravu si jedino kaj se tice cinjenice da hrvate treba "pokrenut", jer sami to rijetko cine ... :D :D

Anja_UK
03.08.2004., 12:59
Denys kaže:
A sto Vi Anja jos radite u UK kad je Hrvatska obecana zemlja uz to jos znate i jezik?
Sto se ne zaputite u pravnu, demokratsku i perspektivnu zemlju?

uglavnom sam pola vremena godisnje u UK a pola u Hrvatskoj.
Rekla sam vec da bih se vratila u Hrvatsku da mi se ne cini da moje dijete ima vece mogucnosti da se razvije u pozitivnu i produkivnu osobu u UK nego sto to ternutno ima u Hrvatskoj.
Na neki nazin ovo je razlog zapocinjanja ovog topika.

brzi
03.08.2004., 13:01
nisam nazvao seljakom tebe nego tvoju retoriku, način razmišljanja, življenja, kako god hoćeš...

i mislim da nisam pogriješio....

čak i da mi je dijete cijeli dan odsutno ne znači da mu je ne mogu usaditi plemenite vrijednosti, i da u tom društvu prepozna šta valja usvojiti a šta odbaciti i hrpu inih stvari koje ti ne prepoznaješ, žalim te, i tvoju djecu

stay cool

Anja_UK
03.08.2004., 13:04
Ova tema mi postaje interesantna:) skoro da cu propustit odlazak frizeru zbog toga:)

Anja_UK
03.08.2004., 13:07
RzBrzotrz kaže:
a jeste si nasli temu za flejmanje :D
profit nije nosioc obrazovanja, vec robovlasnickog drustva i iskreno receno, ne znam zasto bi stremili tome ...

When in Rome do what Romans do..:D
A sto ti vrijedi ako si obrazovan ne mozes organizirat svoje vrijeme kako se tebi svidja jer neki poslodavac/robovlasnik ima za pravo organizirat tvoje vrijeme kako je njega volja za palcu koju ti daje a koja ti osigurava egzistenciju.Postajes moderan rob.

Denys
03.08.2004., 13:11
Anja_UK kaže:
Roditelji u Hrvatskoj, generalno govoreci, mada ne volim generalizirati, rader sve da bi djeca:
1. zavrsila skolu
2. zavrsila fakultet
3. nasla posao

I sta ima loseg u tome?
Anja_UK kaže:

Pri tome od vremena pocetka skolovanja do vremena zavrsetka fakulteta vrlo malo roditelja u Hrvatskoj razmislja na temu 'da dijete treba prvenstveno naucit kako se snac'
Tko te moze nauciti kako se snaci ako si za to ne sposoban.
Ako si sposoban brzo ces se snaci i bez roditeljske pomoci.Anja_UK kaže:

Jedino na ovaj nacin razmisljaju djeca nekih poduzetnika koja od malena sudjeluju u obiteljskom biznisu.
Zbog toga bi se moglo dogodit da ova djeca koja se sada skoluju u buducnosti postanu 'jeftina radna snaga' stranim poduzetnicima koji trenutno u velikom broju 'operiraju' na podrucju Hrvatske.

Uopce nije istina sto se tice djece poduzetnika.
A sto se tice jeftine radne snage.
Bolje je raditi i za stranca i primati placu, nego za novopecene bogatase u bijelim carapama ne primati je mjesecima.
Anja_UK kaže:

Ovo bi bila i srz mog topika: sto uciniti da ova djeca u buducnosti umjesto da budu 'jeftina radna snaga' stranim poduzetnicima i sami postanu poduzetnici.

Ana ovu djecu nitko na nista ne sili, dapace primjetila sam da imaju veci stupanj opceg obrazovanja, da su inteligentnija i snalazljivija od evropske djece.
Zato mislim da uopce ne treba razbivati glavu gore navedenim pitanjima.

Anja_UK
03.08.2004., 13:12
brzi kaže:
čak i da mi je dijete cijeli dan odsutno ne znači da mu je ne mogu usaditi plemenite vrijednosti, i da u tom društvu prepozna šta valja usvojiti a šta odbaciti i hrpu inih stvari koje ti ne prepoznaješ, žalim te, i tvoju djecu

stay cool

U ovom smislu mislim da je socijalisticko drustvo puno pozitivnije nego kapitalisticko tj. ima puno plemenitije vrijednosti.
Ali Hrvatska stvarnost je drugacija. Trenutno u Hrvatskoj vlada kapitalizam, i to ekstremni kapitalizam.
Dijete treba nauciti 'plivati' u ovome.
U socijalistickom drustvu bolje je zavrsiti skolu i nac posao.
U kapitalizmu je cilj biti poduzetnik.

S druge strane, pogledajmo primjer Svedske. Ne moze biti bolje sto se tice socijalnih uvjeta i 'plemenitih vrijednosti' a opet..
Mladima je dosadno, nemaju dovoljno izazova..

Anja_UK
03.08.2004., 13:15
Denys kaže:
I sta ima loseg u tome?

Tko te moze nauciti kako se snaci ako si za to ne sposoban.
Ako si sposoban brzo ces se snaci i bez roditeljske pomoci.

Ne bih se slozila s ovim. Snalazljivost je jednim dijelom urodjena ali jako puno pomaze i 'trening na prakticnim promjerima' tj. ucenje iz iskustva

Denys
03.08.2004., 13:16
brzi kaže:

čak i da mi je dijete cijeli dan odsutno ne znači da mu je ne mogu usaditi plemenite vrijednosti, i da u tom društvu prepozna šta valja usvojiti a šta odbaciti

stay cool

:top: :top: :top:

Denys
03.08.2004., 13:19
Anja_UK kaže:
Ne bih se slozila s ovim. Snalazljivost je jednim dijelom urodjena ali jako puno pomaze i 'trening na prakticnim promjerima' tj. ucenje iz iskustva

Npr.: Rad u Mc Donald's i placanje stanarine roditeljima, drugi korak je kredit pa jos jedan itd.
Pricate o robovima sistema a gdje ces boljeg primjera kako se taj rob postaje od malih nogu a da nisi ni svjestan!

Anja_UK
03.08.2004., 13:32
Denys kaže:
Npr.: Rad u Mc Donald's i placanje stanarine roditeljima, drugi korak je kredit pa jos jedan itd.
Pricate o robovima sistema a gdje ces boljeg primjera kako se taj rob postaje od malih nogu a da nisi ni svjestan!

Vec sam rekla, ja sam pristalica vise socijalistickog uredjenja nego kapitalistickog ali ... ne mozes ignorirati situaciju oko sebe.. tu si i tako ti je.. ako zelis uspjeti moras raditi ono sto drugi oko tebe rade..

Ali ponekad je dobro preduhitriti stvarnost i maknuti se prije nego sto te metak pogodi.

Gore navereni primjer je primjer djeteta u kapitalistickom okruzenju.
Vrijednosti ovog djeteta ce isplivati na povrsinu s godinama ali po mom misljenju bolje ga je pripermiti na surovu stvarnost sadasnjeg drustva u kome samo najjaci i najsnalazljiviji idu dalje.

ovo dijete ce u 21 godini zivota doci na bahame sa 1000 funti ustedejevine koju je zaradilo crncheci proslog ljeta i vidjeti kako ljudi na bahamima zive.

u 29toj ce to isto dijete doci u hrvatsku.
bilo je vec svugdje po svijetu, nije odsjedalo u liksuznim hotelima nego se naucilo snac...
ovo dijete vec ima kontakte po cijelom svijetu, ono zna sa viseg nivoa kako stvari bilo gdje funkcioniraju
poznaje hrvatske zakone i samu hrvatsku bolje od nekog svog vrsnjaka hrvata

kaskader
03.08.2004., 13:34
Gledajte ljudi...Anja, poput mene, zivi u UK..i vjerojatno je da mi imamo neko specificno subjektivno vidjenje kapitalizma. Vjerujem da je i Anji, poput mene, lijepo u UK...sve ovisi kak se tko gdje snadje i kak si tu ljepotu napravi, ali kad pokusamo sagledati principe ekonomije na kojima taj nas UK kapitalizam vlada onda imamo drugaciji pogled od vecine vas, koji zivite u drugim evropskim zemljama gdje je puno vise socijalizma inkorporirano u sistem nego je to u UK.

USA ja najextremniji kapitalizam, UK to slijedi i najbliza je zemlja u evropi tom americkom. Na zalost u Hrvatsku ne ulazi Svedski, Svicarski, Norveski ili Njemacki kapitalizam nego Englesko Americki.

Ono sto sam ja u temi "Poduzetnicki Duh" i Anja ovdje, zeljeli reci jest da u jednom takvom sistemu samo je dobro kapitalistima i poduzetnicima, u tom sistemu najlosije ce biti onima koji su zaposlenici, jer oni ovise o sposobnosti drugog da exploatira i iskoristi zaposlenicke radne sposobnosti od kojih prvo poslodavac zeli imati koristi i profita.

Poduzetnicima nije lako, dapace, puno je teze preuzeti totalni rizik i totalno upravljanje svojom poslovnom buducnoscu. Mnogi propadnu po nekoliko puta ali ukoliko je netko ustrajan krajnji dobitak ce biti veci od svih gubitaka. Onaj tko riskira zasluzuje da bude placen.

Ono sto sam takodje naucio kad sam zavrsio skolu jest da mi prakticno nikaj ne vrijedi. Cetiri posla sam promijenio i nitko me nije pitao da pokazem diplomu. Zanimalo ih sto sam naucio radit. Cetiri godine nakon faxa su mi bile godine intenzivnog samoeduciranja i naucio sam vise nego sto mi svi fakulteti zajedno mogu dati. Zao mi je sto nisam prije poticao i razvijao kod sebe poduzetnicki duh.

Perspektiva Hrvatske je u malom poduzetnistvu. Ne treba nama niti Irski model da se ucimo (dobro je prostudirati Argentinski da se zna sto nas ceka ako ovako nastavimo), imamo mi i Sveto Nedjeljski model. Sveta Nedjelja je najrazvijenija opcina u Hrvatskoj (inace sam iz te opcine) i tamo je na 4 stanovnika jedan poduzetnik.

U arhivima Americke vlade koji se nakon 30 godina otvaraju moze se pronaci da je dugogodisnja strategija amerike da zemlje treceg svijeta konstantno drzi u siromastvu kako bi bile trajan izvor jeftine radne snage i materijala za proizvodnju za americke i saveznicke kompanije.

Nebi nam smio krajnji cilj biti da se zaposlimo kod nekog stranca, vec da radimo ako je moguce za sebe.

RzBrzotrz
03.08.2004., 13:34
Anja_UK kaže:
A sto ti vrijedi ako si obrazovan ne mozes organizirat svoje vrijeme kako se tebi svidja jer neki poslodavac/robovlasnik ima za pravo organizirat tvoje vrijeme kako je njega volja za palcu koju ti daje a koja ti osigurava egzistenciju.Postajes moderan rob.

ti to o hr ili nekoj drugoj zemlji /recimo svim zapadnim??

no, da se vratim na ono da svaki sam odlucuje o sebi i sto je vise obrazovan, bas manje bi trebal podnositi spomenuto... ne?

btw. svrati na topic prosjecna placa... , ima zanimljivih postova ... a neki se mogu s ovim povezat :D
(naravno, ne svi, rijetki :D)

i btw. ionako u tip zapadnim bla bla uvjetima lijepo i sama shvacas djeca duhovno propadaju (dosada npr...) :D

Anja_UK
03.08.2004., 13:46
RzBrzotrz kaže:
ti to o hr ili nekoj drugoj zemlji /recimo svim zapadnim??

no, da se vratim na ono da svaki sam odlucuje o sebi i sto je vise obrazovan, bas manje bi trebal podnositi spomenuto... ne?

btw. svrati na topic prosjecna placa... , ima zanimljivih postova ... a neki se mogu s ovim povezat :D
(naravno, ne svi, rijetki :D)

i btw. ionako u tip zapadnim bla bla uvjetima lijepo i sama shvacas djeca duhovno propadaju (dosada npr...) :D

Eto, kaskader je kratko i jasno sve objasnio..
Razlika je od neba do zemlje kapitalisticke ekonomije u US, UK i.... jednoj Njemackoj.
Dosadu sam spomenula kod mladih iz Svedske, nesto slicno 'dosadi' kod mladih koju smo vidjeli u Jugoslaviji pri njenom kraju..
U UK i Americi mladi nemaju vremena da im bude dosadno.
hrvatska ocito ide ovim primjerom.. primjerom trecih zemalja.. jedne Indije npr..
Mislim da je Indija trenutno najveci izvoznik mozgova..

Zapocela sam ovu temu u nadi da se nesto moze promijenit u Hrvatskoj, da Hrvatska nece postati 'izvoznik mozgova' a doma 'izvor jeftine radne snage' kapitalistima iz zemalja agresivnog kapitalizma.
Malo je cudno da me nitko ne kuzi.
Dogadjalo se to i u proslosti, ja sam govorila, govorila a ljudi bi skuzili tek 2 godine kasnije, kad bi vidjeli primjere na koje sam ukazivala.
Nema veze. Vec vidjeno.

RzBrzotrz
03.08.2004., 13:53
Anja_UK kaže:
Eto, kaskader je kratko i jasno sve objasnio..
Razlika je od neba do zemlje kapitalisticke ekonomije u US, UK i.... jednoj Njemackoj.

pa naravno da je razlika od neba do zemlje medju razvijenima, kako onda ne bi bila i njih s nama???

percepcija mladih se i razlikuje od neba do zemlje bas po vrijednostima koje "gaje" okruzenja u kojima zive ....

:D

Denys
03.08.2004., 13:54
Anja_UK kaže:

U UK i Americi mladi nemaju vremena da im bude dosadno.
Ma da tamo je med i mlijeko.
Zato im je jedno od najtrazenijih zanimanja psihijatar i to onaj za pubertetlije.
Anja uzmi tel. imenik i provaj napraviti dogovor s bilo kojim pa ces viditi koliko su im mjeseci duge liste cekanja.
Bas me zanima zasto?

Anja_UK
03.08.2004., 14:01
Denys kaže:
Ma da tamo je med i mlijeko.
Zato im je jedno od najtrazenijih zanimanja psihijatar i to onaj za pubertetlije.
Anja uzmi tel. imenik i provaj napraviti dogovor s bilo kojim pa ces viditi koliko su im mjeseci duge liste cekanja.
Bas me zanima zasto?

Idemo krivim putem.
Nisam rekla da su ove zemlje 'raj na zemlji' Cak naprotiv.
Cijelim topikom sam htjela reci da je bolje da se djeciji um razvija u smjeru 'ucimo kako rijesiti prakticne probleme' nego da im bude dosadno, da ne znaju sto ce od sebe..
Mislim da i stojim iza toga da u Hrvatskoj SADA od djece treba poceti..
Za one malo starije na zalost mislim da nema nade, nagli skok iz socijalizma u agresivni kapitalizam kod mnogih je stvorio blokadu
Tvrdim da za pet godina u Hrvatskoj ce trebati vise psihijatara nego igdje na svijetu.
Zato sto ce mnogi nakon godina i godina provedenih studirajuci raditi za sitne pare za neke 'nove poduzetnike' i od toga nece moci prezivjeti, vrtit ce se u krugu, malo bolje bit ce managerima koji ce upravljat ovima, mrvicu vise novaca a puno vise stresa i pritiska 's vrha'
Zato sam mislila da je bolje mlade naucit da budu 'oni na vrhu'
Jer za 'biti na vrhu' ili 'poduzetnik' ne treba extra puno, treba samo vidjeti na zivim primjerima..
Zasto su svi sudionici u ovoj raspravi protiv toga nemam pojma.

Denys
03.08.2004., 14:09
Anja_UK kaže:
Idemo krivim putem.
Nisam rekla da su ove zemlje 'raj na zemlji' Cak naprotiv.
Cijelim topikom sam htjela reci da je bolje da se djeciji um razvija u smjeru 'ucimo kako rijesiti prakticne probleme' nego da im bude dosadno, da ne znaju sto ce od sebe..
Mislim da i stojim iza toga da u Hrvatskoj SADA od djece treba poceti..

Da, ali su navedeni krivi primjeri na koje sam dala odgovor.

I kako to mislite poceti sa djecom kad imaju svake godine reforme skolstva koje vucu sve vise prema dnu?
Ako medju mladima nesto ne ide kako bi trebalo onda razlog treba potraziti u drustvu tj. u sistemu koji nikako da profunkcionira.

presvetli
03.08.2004., 14:11
Anja_UK kaže:

Ja se slazem s tobom, ali se pitam na kojim bi to nekompromitiranim vrijednostima gradila. A i pitanje je da se one koje se još nisu kompromitirale, neće...

brzi
03.08.2004., 14:13
denyse, džabe se trudiš...

bilo bi najbolje kad bi klinci u jaslicama furali nekakve krpe na nogama, tako da odmah ulašte pod i uštede na plaći za čistačicu. tako će od prve godine sudjelovati u stvaranju profita i biti će pravi mladi ljudi kad jednom odrastu....i onda će u 15. prošvikat, uzet pljucu i pobit pola škole jer ih od prve godine tupe da su ništ koristii da moraju brže, više i bolje...

hvala Vam lijepo, moja djeca imaju tu čast i zadovoljstvo biti djeca, i nadam se da će tako biti do kraja njihovog obrazovanja, i ne daj bože da se to promijeni...

Denys
03.08.2004., 14:13
Anja_UK kaže:

Zato sam mislila da je bolje mlade naucit da budu 'oni na vrhu'
Jer za 'biti na vrhu' ili 'poduzetnik' ne treba extra puno, treba samo vidjeti na zivim primjerima..
Zasto su svi sudionici u ovoj raspravi protiv toga nemam pojma.

Ma kojim zivim primjerima Keruma koji do prije par godina nije znao kako izgledaju cipele, Rajica, Todorica i ekipe.
Monopolima u koje nemas sanse prodrijeti.
Anja spustite se na zemlju pa ce te imati malo vise pojma.

Denys
03.08.2004., 14:18
brzi kaže:

hvala Vam lijepo, moja djeca imaju tu čast i zadovoljstvo biti djeca, i nadam se da će tako biti do kraja njihovog obrazovanja, i ne daj bože da se to promijeni...

To je jedini razlog zbog kojeg bi se vratila u Hrvatsku i da mi se djeca mogu mirno igrati na ulici sa svojim vrsnjacima bez straha da ce ih koji pedofilicar ukrasti.

Ali za to ostvariti Hrvatska mi i nije nuzno potrebna postoje i civiliziranije sredine.
Cast izuzetcima kojih je svaki dan sve manje.

Anja_UK
03.08.2004., 14:24
Denys kaže:
Ma kojim zivim primjerima Keruma koji do prije par godina nije znao kako izgledaju cipele, Rajica, Todorica i ekipe.
Monopolima u koje nemas sanse prodrijeti.
Anja spustite se na zemlju pa ce te imati malo vise pojma.

upravo to gledanje na keruma i multimilijardere je ono sto blokira.
kamen po kamen palaca se gradi. skromno i polako.
mali poduzetnik nije isto sto i kerum.

a kad smo vec kod keruma, gotovo svi moji klijenti odsjedaju u kerumovom hotelu u Splitu, ne zato sto sam ga sama preporucila nego zbog profesionalnosti i cijene.

Anja_UK
03.08.2004., 14:26
brzi kaže:
denyse, džabe se trudiš...

nadam se da će tako biti do kraja njihovog obrazovanja, i ne daj bože da se to promijeni...

Moze i do 50te sto se mene tice
:D :D :D

Denys
03.08.2004., 14:28
Anja_UK kaže:
upravo to gledanje na keruma i multimilijardere je ono sto blokira.
kamen po kamen palaca se gradi. skromno i polako.
mali poduzetnik nije isto sto i kerum.

a kad smo vec kod keruma, gotovo svi moji klijenti odsjedaju u kerumovom hotelu u Splitu, ne zato sto sam ga sama preporucila nego zbog profesionalnosti i cijene.

I jos da znam da je sve postigao sam sa svojim rukama i pamecu "skinula bi mu kapu sa glave", ali ovako :bljak:

Anja_UK
03.08.2004., 14:31
Denys kaže:
I jos da znam da je sve postigao sam sa svojim rukama i pamecu "skinula bi mu kapu sa glave", ali ovako :bljak:

uvijek i u svakom drustvu ima onih koji su 'imali malo pomoci'
nemam nista proitiv, vjerojatno su imali malo vise srece
to ne znaci da drugi nemaju sanse ili ne bi trebali pokusat.

Denys
03.08.2004., 14:44
Anja_UK kaže:

to ne znaci da drugi nemaju sanse ili ne bi trebali pokusat.

Pokusati.....da puno ih je pokusalo a malo uspjelo a sto su sve dozivili u svojim pokusajima od birokracije, trazenja mita i sl. mogla bi pisati do sutra.
Tipican primjer zadnje otvorene apoteke na Trgu Bana Jelacica.

Denys
03.08.2004., 14:51
I sto se tice Keruma ne bi mu usla u hotel pa da je zadnji u Splitu isto kao sto ne bi kupila proizvode od nekih tvrtki koje za moj pojam nisu O.K.
Kad bi siroke mase pocele misliti svojim glavama sigurno bi bilo vise prostora za mlade i perspektivne hrvatske gradjane.

Anja_UK
03.08.2004., 15:02
Denys kaže:
I sto se tice Keruma ne bi mu usla u hotel pa da je zadnji u Splitu isto kao sto ne bi kupila proizvode od nekih tvrtki koje za moj pojam nisu O.K.
Kad bi siroke mase pocele misliti svojim glavama sigurno bi bilo vise prostora za mlade i perspektivne hrvatske gradjane.

Ovo mi je bezveze, totalno bez smisla.
Sto te briga za nekog keruma..
Nije on kriv za stanje hrvatskog drustva..
A sto se tice 'privatne apoteke', i ostalih koji su propali - da je imala dobar business plan i organizaciju, vjerojatno bi jos poslovali..

Ima toliko poslova koji se mogu radit... nikakve veze s kerumom.. internet npr.. tako je svemocan ... 10kn dnevno platis google i dostupan ti je cijeli svijet..
Ajmo malo pozitivizma..
Meni kad netko ne odgovara kao poslovni suradnik.. ja nadjem drugog koji mi odgovara vise..
Neces valjda svoj mozak i vrijeme trosit na neke za koje mislis da nisu vrijedni toga?

Denys
03.08.2004., 15:14
Anja_UK kaže:
Ovo mi je bezveze, totalno bez smisla.
Sto te briga za nekog keruma..
Nije on kriv za stanje hrvatskog drustva..
A sto se tice 'privatne apoteke', i ostalih koji su propali - da je imala dobar business plan i organizaciju, vjerojatno bi jos poslovali..

Ima toliko poslova koji se mogu radit... nikakve veze s kerumom.. internet npr.. tako je svemocan ... 10kn dnevno platis google i dostupan ti je cijeli svijet..
Ajmo malo pozitivizma..
Meni kad netko ne odgovara kao poslovni suradnik.. ja nadjem drugog koji mi odgovara vise..
Neces valjda svoj mozak i vrijeme trosit na neke za koje mislis da nisu vrijedni toga?

Bas ti kao sto je Kerum i oni koji su mu to omogucili su krivi za stanje hrvatskoga drustva.
Privatna apoteka nije propala, vec je za otvaranje iste, dozvola dana osobi koja vec posjeduje lanac apoteka, dok je drugoj osobi koja je zeljela na istom mjestu otvoriti apoteku receno da je to apsolutno nemoguce.
Sto se tice mog vremena stvarno imas pravo, idem ga korisnije uloziti uz napomenu da nikom nigdje nisam rekla da toga nije vrijedan.:w

Vojky
03.08.2004., 15:41
presvetli kaže:
Klinci na pragu zivota u takvim sredinama, biraju ili opcije bijega ili odbijaju stvarnost dok god je to moguće. Tako je bilo od kraja osamdesetih, kad je priča počela, do dana današnjeg. Jednom kad završimo tu predugu tranziciju, mozda stvari budu bolje, jer će klinci imati jasniju sliku pravila igre po kojima oni mogu igrati. Još nije tako, iako je bilo gore, nego je sada. A mozda je sve utopija i nema izlaza...

Tranzicija je većim dijelom gotova - velik broj pretvorbenih kapitalista je propao, stvaraju se novi recimo zdraviji odnosi a već u Hrvatskoj ima i puno uspješnih privatnih firmi koje zapošaljavaju pristojan broj ljudi i dijele za naša prilike pristojne plaće.

No, stara shvaćanja su svakako velika kočnica u razvoju - ne smijemo zaboraviti kako smo izišli iz totalitanog sustava gdje je sve bilo manje-više određeno: nakon škole bi diobio posao, nakon godinu dana bi mogao dignuti kredit za Stojadina, nakon pet godina bi dobio društveni stan, na ljetovanje se išlo u firmino odmaralište, zimnicu bi organizirao sindikat.

Danas svega toga nema. Međutim, dobar broj ljudi i dalje čeka poticaj društva - ne shvaćajući da se sada moraš sam brinuti za sebe: od odabira zanimanja i visine plaće do kupovine stana. Nekada bi plaća bila po nekom koeficjentu, znao bi unaprijed godinama gdje ti je mjesto s prihodima - danas, ti ulažeš svoje znanje i iskustvo - i pregovaraš s gazdom o tome koliko će te platiti - pa ako si dobro odabrao faks (recimo FER) i naučio deficiratna znanja - radiš za 1000 €. Ako si studirao nešto za svoj gušt, što nije konkurentno na tržištu - radiš za 3000 kn ako uopće dobiješ posao.

Mnogi roditelji dalje pogrešno odgajaju djecu - znam za slučajeve studiranje po 10 godina (i to ne fakulteta koji je poznat kao težak), gdje radnička obitelj ide u dugove kako bi im sin/kći završili faks, ali njima se baš i ne studira, a niti ne radi - nego valjda odgovara im onako pokoji ispit, pa izlasci, pa užicat štogod love...

Tu spada i guranje djece koja nisu odlična u školi u gimnazije - a gimnazijalac bez faksa jednostavno nema šanse dobiti posao. Zašto ne onda strukovna škola?

Neki su se prilagodili neki ne - na jednom projetu sam upozano i jako zanimljivu ekipu od desetak ljudi - 24-32 godine, svi VSS ili više (par postdiplomaca, magistara pa i doktora znanosti), od kojih su svi znali 1-2 jezika aktivno i radili u privatnim firmama - svega 1-2 su imali pozantijeg tatu, ostali su se jednostavno progurali svojim znanjem i radom. Naravno da se može - ali je takvih malo, i mnogi će nečji takav uspjeh pravdati "vezama" i "slučajajnošću".

Imam i prijatelja koji radi kao električar za 3500 € mjesečno - na brodovima po Saudijskoj Arabiji, na 42 C uz vlagu od 98%. I kada dođe u Split - dio njegove ekipe odma počne, "a lako je tako zarađivat", međutim kada ih ovaj pozove "evo, pođite drugi misec samnom, ja ću vas priporučit gazdi, početna je 2000 €, ostalo kako budete napredovali", onda bude - "a nebi mi", i nastave sidit ispod palme i s 5 kn u džepu kukat e da je njima neko dobar posal...

Upozano sam i djecu nekih hrvatskih kapitalista - i ponašaju se sasvim drugačije od razvikane pretvorbene "zlatne mladeži". Kod bivšeg gazde je kćerka od 17 godina ljeti radila u firmi, kako bi zaradila džeparac za ljetovanje - i to je počela kao običan šljaker, kako bi upoznala cijeli proces. Nisam vidio ni trunku bahatosti, pa ni popularno nošenje skupih markica - tj. markice su nosile tajnice, a gazdina obitelj i direktori bi išli organizirano (firmino vozilo) na rasprodaju u Italiji!

Evo, bio je dobar primjer sinoć u emisiji "Idemo na Zapad" Gorana Milića - reportaža je iz Nizozemske, kaže mladi Nizozemac da ne zna nikog tko je dobio automobil za maturu - ali da nekima roditelji štede pa im s 21 godinom daju lovu za započeti posao. I to je to.

Može se i u Hrvatskoj uspjeti - iako je to naravno teže nego recimo u UK ili Nizozemskoj - ali iz težak rad i iznimno ulaganje u sebe i svoje poslovne sposobnosti.

A što se tiče okružja - pričao sam s nekim ljudima koji vode najuspješnije hrvatske općine - one u Međimurju. Jedan zamjenik načelnika mi je pričao kako on radi u poglavarstvu nakon svog radnog vremena (građevinski poduzetnik, od šljakera je došao do pravog kapitaliste koji radi skoro isključivo u EU), kako je svoje iskustva iz privrede prenio na općinsku upravu, kako su otvorili poduzetničku zonu - dakle građani su izabrali pravog čovjeka, jer su u demokratskog državi upravo građani ti koji biraju svoju upravu. To što u nekim krajevima izabreru načelnika kojemu je prva stvar na pameti dobar služebeni automobil - njihov problem, nitko ne može reći da im je takav čovjek nametnut.

Dakle, može se puno toga. Ali treba jednstavno shvatiti da čovjek uglavnom sam određuje svoju poslovnu sudbinu - a zajedno sa drugima i svoje političko okružje, tj. jačinu brige za razvoj gospodarstva.

I da treba raditi.

presvetli
03.08.2004., 15:56
Odlično razmišljanje. Mogu se samo sloziti.
No, ono što meni ipak ovdje fali su primjeri sredina koje ne stoje tako dobro kao Međimurje, Istra ili Zagreb s okolicom.
Koliko će oni još čekati na dovršetak tranzicije i jasnija pravila?
Nešto zenine obitelji zivi u tim krajevima. Susret s njima izgleda kao da odrastamo u različitim svijetovima.

Maui_High
03.08.2004., 16:24
No, ono što meni ipak ovdje fali su primjeri sredina koje ne stoje tako dobro kao Međimurje, Istra ili Zagreb s okolicom.

Dok se ne promjeni mentalitet ljudi. Stanovnistvo iz medjimurja, istre i okolice zagreba je tradicionalno odlazilo na rad u inozemstvo i vracali se ovdje sa tesko stecenom ustedjevinom i zapocinjalo posao. usput su nesto pokupili iz vanjskog kapitalistickog svijeta. zato je medjimurje najprosperitetnija regija u hrv.
dokle ce god ljudi sjedit pod palmom s 5 kn u dzepu i mislit da ce im netko nesto dati, te regije se nece pomaknuti.

btw, izvrsna tema:top:
samo sto vise takvih i valjda ce nesto ovim negativcima ostati u glavi.

Anja_UK
03.08.2004., 17:13
Vojky kaže:

Dakle, može se puno toga. Ali treba jednstavno shvatiti da čovjek uglavnom sam određuje svoju poslovnu sudbinu - a zajedno sa drugima i svoje političko okružje, tj. jačinu brige za razvoj gospodarstva.

I da treba raditi.

Vrlo ugodan pogled na svijet Vojki..
I vrlo iscrpan i pozitivan osvrt. Svaka cast :top:

gogo
03.08.2004., 20:24
vrijeme će sve promjeniti ne treba se puno zabrinjavati.
Možda smo samo previše nestrpljivi.

Kad dođu novi ljudi u politiku (oni koji nisu odrasli u socijalizmu) pokrenut će promjene.

Do tada neka se svatko prvo pobrine za sebe, a u slobodno vrijeme neka pomaže drugima koliko može i želi.

Pozdrav,
gogo

presvetli
03.08.2004., 20:30
Super Gogač, my generation(X) je dotad već u penziji.;)

gogo
03.08.2004., 22:30
ha čuj, za tebe se ja ne brinem ;)
a kaj se tvoje generacije tiče ak im se ne sviđa nek se oni uguraju u politiku i idu mijenjati stvari pa da malo požure. Vidim ja da je JAKO puno stvari ovisno samo o zakonima (slovo na papiru) koje donosi vlada (sabor) a znamo koja je ekipa tamo.. dakle evo i odgovora na ono famozno pitanje: KAKO?

Vojky
04.08.2004., 11:25
presvetli kaže:
Odlično razmišljanje. Mogu se samo sloziti.
Koliko će oni još čekati na dovršetak tranzicije i jasnija pravila?
Nešto zenine obitelji zivi u tim krajevima. Susret s njima izgleda kao da odrastamo u različitim svijetovima.

Ja sam iz Splita i potpuno sam svjestan te razlike. Štoviše, podjelu Hrvatske na razvijeni sjever i nerazvijeni jug (uz par izuzetaka kao što je Dubrovnik) smatram danas najopasnijom podjelom Hrvatske. Dolazi do promjene životnih stavova, mentaliteta, nerazumjevanja čak i unutar obitelji a kamoli na političkoj razini...

Po meni, nekoliko je razloga za to:

1. Geopolitički
Raspad Jugoslavije i uspostava granice prema BIH (te enorman šverc preko "meke granice" u drugoj polovini '90-tih) uzrokovao je da su neki krajevi postali izolirani - pogledajte recimo najrazvijenije hrvatske gradove za vrijeme Austro-ugarske: Varaždin, Zagreb, Karlovac, Rijeka, Pula... Dakle, stvorili su se novi tijekovi roba i usluga, čak i slični onima i XIX. stoljeću kada je geopolitička situacija bila slična.

2. Lokalna samouprava
Ljudi premalo shvaćaju ulogu lokalne samouprave i njenu različitost od državne uprave - njima je to sve isto i uvijek im je kriva država. A tim ljudima dopuštaju svašta. Bio je nedavno slučaj - gradonačelnik malog siromašnog dalmatinskog grada kupuje službeni mercedes od 500.000 kn (dok je gradonačelniku Splita dovoljan Passat od 170.000 kn i to kupljen jer je 12 godina star mercedes slupan), a taj isti grad nema za održavanje - vrtića, kojemu prijeti zatvaranje zbog nepoštivanja sanitarnih i drugih uvjeta. Žene u tom gradu se organiziraju - pletu ručne radove i sl. i prodaju ih kako bi namaknuli neku sirotinju za vrtić! E, dok se ne organiziraju, odu ispred zgrade poglavarstva i ne izazovu prijvremene izbore - ja sumnjam da u tom gradu postoji mogućnost za prospritet. Dakle, postoji jedno fatalističko razmišljanje "to je tako", "tu se ništa ne može" - i ljudi zaboravljaju kako upravo oni biraju te koji sjede u gradskom/općinskom vijeću - i imaju sve elemente da u manjim mjestima ti ljudi budu kvalitetni - jer u malom mjestu poznaš većinu zaslužnih i kvalitetnih građana po imenu, znaš koga biraš za razliku od državnih izbora. Mjesta gdje su građani izabrali zaslužne i uspješne sugrađane u poglavarstvo - jednostavno bolje napreduju. Nadalje - prečesto se u bogatim sredinama lokalna samouprava se bavi komunalijama i biznisom - a u siromašnim visokom politikom, koja je primarni posao državne vlasti.

3. Nasljeđeno stanje
Nakon 1990. ostali smo bez industrije. I tu su se najbolje snašli oni koji su i prije 1990. živjeli bez industrije - razni obrtnički krajevi koji si imali ljude s odgovarajućom stručnom spremom i zanatom - i koji su i prije 1990. dobrim dijelom živjeli u kapitalizmu. Jedan Split ili Sisak to nisu bili - tu su vladali veliki SOUR-i s tisućama zaposlenih gdje je radni ritam, način života i rada bio potpuno drugačiji - ljudi su se navikli da sve uređuje firma i imali su znanja koja su bila potrebna takvim firmama - npr. što danas može bivši kemijski tehničar iz Jugovinila, osim možda proizvoditi vino po 9 kuna.

4. Misao o brzoj zaradi
Jedan moj poznanik, splitski "osrednji" kapitalista - firma s desetak ljudi - kaže da je bogatstvo uništilo smisao o vrijednosti rada u Dalmaciji. Ukratko: postoji Jozo koji je sagradio apartmane i onda svako lito pokupi 5.000 €. A postoji i Mate koji naviga, i onda nakon 2 godine kupi Alfu, a nakon 5 kupi stan. I sada bi svi u dvi godine Alfu. Ali, nitko se ne sjeti: Da je Jozo radio cijelu zimu svaki vikend na građevini da bi pripremija apartman, da je da 1000 € da se uvede voda u apartman i da mu žena svaka 2 dana trče iz Splita i pere ručnike turistima. A da je Mate bija 8 miseci godišnje na brodu, da kada je doma nema ništa i da je ostavija ženu doma u 7 misecu trudnoće jer je zafalilo para - i vidija prvi put sina kada je ima 3 miseca, pa je opet za dva miseca iša (dite traži jest), a kada je jednom doša kad je mali ima tri godine - sin mu je reka: "ti nisi moj tata, moj tata je ovi sa slike" (istinit događaj). Koliko € to vrijedi? Dakle, stvara se dojam da triba lovu okrenit na brzinu - i da neki redovni posal nije to - kao bolje je sidit ispod palme nego radit za 3000 kuna.

5. Jal prema uspješnima
Splitski specijalitet. Dođeš s novim autom - i izgrebu ti ga za dan-dva, ono zašto bi ti ima, ako ja nemam. Sjećam se toga u još gorem obliku - Diokom se raspada, nema plaća, štrajkovi, blokada firme - no u krugu Diokoma (bivša Jugoplastika), nalazila se zgrada u vlasništvu grada - kojom je Diokom platio račune gradu. I Grad je tu zgradu dao ili besplatno ili za sitnu lovu Siemensu pod uvjetom da zaposli nekih 80 dipl.ing. s biroa - što je za jedan Split ogromna stvar - em su zaposlili skoro sve, em su drugi koji već rade imali benefite jer više nisu bili tako suficitarni, pa su plaće narasle. I sada, štrajkaši su blokirali tu zgradu, koja nema veze s Diokomom, a ni Siemenes nema baš nikakve veze sa svim tim - gradonačelnik moli i kumi da oslobode put - jer će Siemens odustat - no iz mase dolaze povici: "Zašto bi oni radili ako mi ne radimo?" Dakle, ljudi bi bili spremni da 80 mladih inženjera, možda dijelom i njihove djece ili rodbine ostane bez posla - samo zato što su oni bez posla! I naravno - posljedica toga je da uspješni ljudi odlaze - u mnogim krajevima se uspješnost u poslu gleda kao nešto negativno.

6. Izgubljeno vrijeme
Split već nekih 15 godina razmišlja o preseljenju Sveučilišne knjižnice - i to još nije napravio. Knjižnica je mala, neuvjetna, bez mogućnosti kvalitetne analize periodike - i naravno da je lakše otići u Zagreb i baviti se znanošću. Međutim, zašto se jedna zgrada ne može rješiti u dugo, dugo godina - već se razmišlja, razmišlja - a drugi za to vrijeme rade i napreduju.

7. Poslovno okružje
U situaciji gdje malo ljudi radi, gdje se radi za sitnu lovu - teško je i radit. Ne možeš otvorit biznis - jer nema tko kupovat. A i puno ljudi jednostavno zaboravi radne navike. Inicijativa se izgubi, i počne se razmišljat kako je netko drugi kriv...

8. Da ne bude sve o Dalamaciji:
Vozimo se svojevremeno (službeno) po jednom izrazito siromašnom dijelu Slavonije - a oko nas polja, polja i polja... Poslije, nakon službenog sastanka, razgovor o svemu, i onda se ljudi uhvate niske otkupne cijene pšenice. Pitam: "Pa pšenice imamo previše, ne može biti nikako skupa - a ionako ju je jeftinije uvest nego proizvest, ali zašto vi ne sadite papriku, jer ja papriku plaćam 25 kn u dućanu." Odgovor je bio: "A, paprika, to je nezgodno, znate da najbolje uspjeva u blatu, i da to treba obrađivat, puno se saginjat..." Onda su se sjetili da niti nemaju sustav za navodnjavanje, ali ovo s obrađivanjem je bilo prvo...

9. Počinje s s malim
Bio sam prošli vikend u Fužinama - mjesto je čisto, uređeno, nema još puno sadržaja, ali uredili su i označili desetak šetnica i staza - ljudi dolaze, šetaju se, voze bicikle, nešto pojedu - neki vlasncii restorana sigurno već razmišljaju o pansionima. Dakle, ne treba puno - ali treba početi raditi konkretno! Fužine će za 5 godina biti uspješan turistički centar, gdje će se ljudi doseljavati kako bi mogli raditi. A mogli su biti jedna od siromašnih općinica koje samo gledaju da im kapne koja kuna iz proračuna...

brzi
04.08.2004., 11:36
vojky, sve ti potpisujem...pogotovo ono za pšenicu...

moram ti napisat da u slučaju imotskog imam sitnicu drugačije mišljenje...naravno da je frajer zabrijo ali gledat mu to tako negativno u gradu koji je svojevremeno imao najviše mercedesa po glavi stanovnika u europi(a mislim da se i ti sjećaš tih vremena) i nije neka fora...

a, ruku na srce, nisu u cijelom gradu našli nikoga tko bi mu to zamjerio pa sumnjam da bi ga lokalni izbori zbog toga pomeli...

opet ću ponoviti da je frajer zabrijao, i ne podržavam ga ali mislim...ako mu nitko od njegovih ne uzima za zlo pa tko smo onda mi da bi mu sudili

Maui_High
04.08.2004., 11:47
Vojky, svaka cast :top:
e kad bi bilo vise ljudi koji ovako razmisljaju...

brzi
04.08.2004., 11:50
nisam to pročitao, znači jutarnji...

ma naravno da će ga birači otkantat ako zabrije i ako oni to protumače na taj način...ali oni svi koji su bili u dnevniku furaju mečke i to je po njima OK...ako je OK njima i meni je

brzi
04.08.2004., 11:52
buraz gdje nestade anketa?

BlueBird
04.08.2004., 11:55
brzi kaže:
nisam to pročitao, znači jutarnji...

ma naravno da će ga birači otkantat ako zabrije i ako oni to protumače na taj način...ali oni svi koji su bili u dnevniku furaju mečke i to je po njima OK...ako je OK njima i meni je

Tebi i meni neće biti OK kad ti isti koji mu to ne zamjeraju stanu na cestu i blokiraju je jel država nije otvorila vrtić u tom istom mjestu....

A ja i ti u koloni na cesti...

Dobro, vrtić nije dobar primjer možda za imotski ali uzim neki drugi primjer.

kaskader
04.08.2004., 11:57
Vojki...fantasticno lijepo opisujes situaciju.

Al, gle, ja sam ti prilicno uvjeren u Adam Smithovu teoriju o nevidljivoj ruci i sluzenju prvo sebi, u kapitalistickom drustvu. Sve to kaj si napisao o potrebi angaziranja i mijenjanja lokalne samouprave itd stoji. Ali ziher mislim da covjek treba sebe pokrenuti da njemu bude bolje, da sam sebi stvori svoju drzavu u kojoj on moze samostalno funkcionirati bez previse ovisnosti o lokalnim samoupravama i drzavi. Takav pojedinac ce biti onda puno jaci da utjece na stvari oko sebe. To se moze vidjeti u slucaju nasih tajkuna. Kad si si stvorio lovu onda si mover and shaker. E sad, ja ne reklamiram ilegalu i pljacku, vec postenim radom da covjek prvo sebe podigne. Situacija jest kakva jest, bolje preplivat Savu nego cekat da presusi da se prijedje na drugu obalu.

...every individual necessarily labours to render the annual revenue of the society as great as he can. He generally, indeed, neither intends to promote the public interest, nor knows how much he is promoting it. By preferring the support of domestic to that of foreign industry, he intends only his own security; and by directing that industry in such a manner as its produce may be of the greatest value, he intends only his own gain, and he is in this, as in many other cases, led by an invisible hand to promote an end which was no part of his intention. Nor is it always the worse for the society that it was no part of it. By pursuing his own interest he frequently promotes that of the society more effectually than when he really intends to promote it. I have never known much good done by those who affected to trade for the public good.

Kaj ti velis Vojki? Ono...o toj teoriji, da covjek u situaciji kakvoj jest sebi najbolje uradi kolko god moze pa onda i ono kaj je zajednicko bude bolje. Mislim, ja si mislim o Sveto Nedjeljskoj opcini. Prije to nije bila nikakva opcina...u zadnjih 10 godina poduzetnik do poduzetnika. I sad cijela opcina sve zivo uvodi, struju u ulicice, komunalije, asfaltira se, ma sve samo raste i ide na bolje. A to ti je, kad vise ljudi ojaca onda se svasta mijenja. Jer da recimo u Splitu masa ljudi se uvali u taj poduzetnicki model, pa dobijes novih 10 000 malo bogatijih gradjana, da vidis kako bi biblioteka profunkcionirala, jer i oni onda hoce da njihova djeca zive kvalitetnije.

U kapitalizmu, money talks.

Anja_UK
04.08.2004., 12:19
Cudno kako smo dosli do toga.. onako samo od sebe..

Da zapocnem ovu temu upravome natjerao Split.
Zeludac mi se zgrcio od nekih mladih koji nece doma s Baca nego s taksijem, koje roditelji moraju autom odvest van da se ne bi oznojili ili smrdili.. kojima roditelji dizu ogromne kredite i zivotare jedva nekako da bi ovi studirali, ali oni mogu studirat jedino ako su predavanja popodne.. oni da nemaju novaca za par picha ( novaca koje dobivaju od roditelja) oni ne bi ni izlazili vani da se sramote..da piju domace pivo.. ili nedajboze pijuckaju jedno pice cijelo vece...ili da su obuceni kao ovi neki(pogledaj samo molim te..).. a osnovni je problem sto nemaju curu to sto nemaju SVOJ stan gdje curu mogu odvest..itd.. itd..

Mozda sam krivo postavila temu ali ovo je bila baza..
Nisam mogla vjerovat.. da netko u svojim dvadesetim i netko u mojoj obitelji moze ovako razmisljat.. a takvih je u Splitu jako puno..
Zakon ulice vlada..

Sokiralo me to. Onda sam isla razgovarast s ljudima dalje i ... sve isto..ista prica.. isti mentalitet.. trulo drustvo..

U isto vrijeme upoznala sam nekoliko jako mladih poduzetnika, kojima mozak funkcionira u sasvim drugom smjeru.. ostala sam zadivljena.. ali ovakvih je jako malo:(

I sada gledam ta tri stava:
1. Vojki ( poteze u smjeru Kapitalizma Europe, jako pozitivno i ugodno)
2. kaskader ( poteze u smjeru britanskog tipa kapitalima, koji je trenutno najblizi hrvatskom tipu)
3. nekolicina ostalih koji potezu ka proslosti, socijalizmu koga vise nema i vjerojatno ga (bar u skorije vrijeme u ovim krajevima nece ni biti)

I tu je nekako sklopljena i trenutacna stvarnost Hrvatske, u nekakvom je raskoraku, bore se ta dva-tri tipa sistema medjusobno, a u ljudskim glavama zbrka..

kaskader
04.08.2004., 12:25
Najbolje da se Vojki i ja nadjemo negdje, organiziramo boks mech a ti da presudis tko je tehincki pobijedio. Jer ne igramo na nokaute..he

kaskader
04.08.2004., 12:45
Anja_UK kaže:
Nisam mogla vjerovat.. da netko u svojim dvadesetim i netko u mojoj obitelji moze ovako razmisljat..

Joooj pa kaj ti je...moja vlastita sogorica ti je tak bila. Pet godina mi je trebalo da joj desifriram mozdane frekvencije koje je nastimala sminkajuci se po zagrebackim kaficima, obleka, auto, mobiteli, to joj je bilo sve na svijetu. Naravno, zivjelo se sa starcima pa je islo, radila je ko frizerka za neku gazdaricu. Nakon pet godina mog konstantong barazanja mozga..odlucila pokrenut stvari. Danas ima svoj salon u Ilici i stan stan..u Ilici.

Al buduci da je plavusa...sumnjam da bude ju to dugo drzalo, ziher bude od prve bolje love opet isla kupovati novi auto. A meni se vise ne gube glasnice..

crtica
04.08.2004., 13:07
kaskader kaže:
..... Kad si si stvorio lovu onda si mover and shaker. E sad, ja ne reklamiram ilegalu i pljacku, vec postenim radom da covjek prvo sebe podigne.....
.....U kapitalizmu, money talks.

Nigdje i nikada se ljudi nisu obogatili poštenim radom. To ti je moguće kao što je i Federacija iz Star Trecka moguća :zubo:

Druga je stvar, što su neki već jako dugo bogati, pa se je način stjecanja love zaboravio...Za 50 godina, Kerumova djeca će biti "stari" bogataši...

Poštenim, npr. poduzetničkim radom, ti možeš osigurat sebi i obitelji pristojnu, ali ne pretjerano bogatu egzistenciju. I to je ono, što ljudi ovdje nikako ne mogu shvatiti, te i dalje većina sanja o "lovi do krova, preko noći"....

Anja_UK
04.08.2004., 13:24
crtica kaže:
Nigdje i nikada se ljudi nisu obogatili poštenim radom. To ti je moguće kao što je i Federacija iz Star Trecka moguća :zubo:

Druga je stvar, što su neki već jako dugo bogati, pa se je način stjecanja love zaboravio...Za 50 godina, Kerumova djeca će biti "stari" bogataši...

Poštenim, npr. poduzetničkim radom, ti možeš osigurat sebi i obitelji pristojnu, ali ne pretjerano bogatu egzistenciju. I to je ono, što ljudi ovdje nikako ne mogu shvatiti, te i dalje većina sanja o "lovi do krova, preko noći"....

Moze sa moze... samo treba ideja... treba mozgat ..
Pogledajte naprimjer ovo:
http://www.moje-vjencanje.hr/
reklamirano na ovom forumu.
I pitam ja vas sada - koliko u ovaj business treba uloziti..
Osobno smatram ne bas puno..koliko sam skuzila na brzake.. zarada je uglavnom od procenta koji ova firma dobiva organizirajuci tudja vjencanja ( sve ostalo rade druge firme)

crtica
04.08.2004., 13:40
Anja_UK kaže:
Moze sa moze... samo treba ideja... treba mozgat ..
Pogledajte naprimjer ovo:
http://www.moje-vjencanje.hr/
reklamirano na ovom forumu.
I pitam ja vas sada - koliko u ovaj business treba uloziti..
Osobno smatram ne bas puno..koliko sam skuzila na brzake.. zarada je uglavnom od procenta koji ova firma dobiva organizirajuci tudja vjencanja ( sve ostalo rade druge firme)

Ne znam niti za jedan primjer u Hr i vani, gdje su ljudi samo sa svojim marljivim i poštenim radom došli do velikog bogatstva. Kad kažem velik, mislim na milijune neke čvrste valute na njihovim privatnim kontima.

Ovdje u Hr, možeš imati ne znam kako dobru ideju (apropos izvučene web stranice), ali ako ćeš plaćati sve što po zakonima moraš, znači nećeš de facto zakidati državu, od tvog bogatstva nema niti zbora. U najboljem slučaju, taj tvoj posao će ti nositi jednu bolju plaću za naše prilike; kad se sve poplaća, na mjesečnom nivou. Ovo je slučaj, čak i ako je tvoj posao vezan uz male ljude, gdje ti ne ovisiš o nekakvim natječajima i igricama vezanim uz njih.

I to nije ništa loše.

Druga je stvar, što mi svi, temeljem kvazi obrtnika iz socijalizma, od kojih su se mnogi zaista obogatili, doživljavamo poduzetništvo kao aktivnost u kojoj je glavni cilj drmnuti što je više love državi (na ovaj ili onaj način), te tako doći do ogromnih novaca, kupovati aute, stanove, vikendice...

Mislim, kako u ovoj zemlji treba napokon početi misliti realno. Treba uvesti skromnost u naše živote, u smislu da treba težiti koliko je to mogućoj poštenoj egzistenciji prvenstveno kroz svojih 10 prstiju, te imati za cilj plivanje na duge staze. To je poduzetništvo kakvo bi ova država, ako misli opstati, trebala njegovati.

presvetli
04.08.2004., 13:52
crtica kaže:
Ne znam niti za jedan primjer u Hr i vani, gdje su ljudi samo sa svojim marljivim i poštenim radom došli do velikog bogatstva. Kad kažem velik, mislim na milijune neke čvrste valute na njihovim privatnim kontima.

Vidiš, ja znam dosta ljudi s prilično nula na kontu, a da se ne radi o nasljednicima ili kriminalom stečenom kapitalu.
Spajali su nuzdu, trud, znali su što hoće i danas dobro funkcioniraju i rade dalje svoj posao. K tome, skoro svi su relativno skromni u odnosu na mogućnosti. I naravno, svi su u HR.
I sad, što?
Stvarno vjeruješ u to što govoriš?
Nije teško, uhvati sudbinu u svoje ruke. Nije niti da je baš lako, ali mislim da ima nešto u onom detalju o kratkoći, tj. širini horizonta kad se krene.

BlueBird
04.08.2004., 13:55
crtica kaže:

E sad ne mogu dati ruku u vatru ali malo mi je nevjerovatno da bas svi koji su se obogatili u zadnjih 20 godina (u svijetu) to napravili na nepošten način. Da navedem samo mediski najekponiranije:

Bill Gates - Microsoft
Ted Turner - CNN
X. Anderson - Osnivac Netscape (najuspješnji IPO u povjesti)
Ona žena kaj je smislila Last Minute koncept (da me ubiješ ne mogu se sjetit kak se zove
George Soros (počeo kao izbjeglica iz Mađarske)
itd. itd.

Ok gornji primjri su nabacani sad iz glave i možda neki od njih nisu radili sve pošteno ali da su SVI bili nepošteni to mi je teško povjerovati.

Neko je naveo na temi da pozna prijatelja koji je zaradio milju $ na trgujuči na burzi sa 21. Ne vjerujem da je iz hr (prek interneta) mogao to napraviti na nepošten način.

Ono kaj je pak činjenica je da u hr imam PUNO više primjera koji su to napravili "na sumnjiv" način nego na "čisti" način. Ali baš da nema ni jedan mi je isto nevjerovatno...

kaskader
04.08.2004., 14:12
Nigdje i nikada se ljudi nisu obogatili poštenim radom. To ti je moguće kao što je i Federacija iz Star Trecka moguća

Nastavi u takvo sto vjerovati i uzivaj.

Zamisli sto su rekli braci Wright kad su ovi rekli da ce izmisliti stvar s kojom ce covjek letjeti.

Ja sam vec navodio primjer uciteljice u UK koja je nakon 15 godina rada odlucila baviti se necim drugim...okretanjem nekretnina. u sljedecih 15 godina sada ima preko 500 svojih kuca koje iznajmljuje i spada medju 10 najbogatijih zena engleske. Nista tu nema neposteno.

Neposteno je samo sam sebi reci da se nesto nemoze a da se ni ne proba.

Pa kaj onda kaj se masa obogati neposteno. Pa kud bi braca Wright dosli da su gledali samo na druge oko sebe koji samo po zemlji putuju. Oni su htjeli po zraku..probali, sto puta, polomili rebra, ruke noge, ali ipak poletjeli.

crtica
04.08.2004., 14:13
Zar nije Bill maznuo ideju svojih frendova iz garaže i tako započeo svoju karijeru? Ok, tip je genijalac i razvio je Microsoft do današnjeg nivoa, ali da li je to pošteno?

Medijski i financijski moguli tipa Ted Turner, Murdoch ili Soros, čije se bogatstvo isključivo veže uz određene političke krugove moći, nisu pravi primjer "poštenog" bogaćenja.

Bogaćenje preko burze je poseban vid stjecanja love, gdje na prvi pogled ostvarenje ogromne love zaista izgleda kao potez božice Fortune, a s druge strane, mislim kako je to mjesto ipak rezervirano za malo veće igrače (već spomenuti Soros, Martha Stewart :zubo: ) koji imaju informaciju. Nedostupnu malom običnom čovjeku.

Ma ono što mi je zazvonilo u teoriji poštenog bogaćenja, jest činjenica kako to jednostavno ne ide jedno s drugim. Stjecanje love je gruba igra, nemilosrdna i tu si ne možeš priuštiti fair play. A poštenje je upravo to - igrati fair. ...Barem ne u početku, dok se to bogatstvo stiče, kasnije si ljudi, ako to žele, mogu dopustiti taj "luksuz" poštenja.

Nije da imam išta protiv bogatstva i bogatih ljudi :D Svaka im čast, za stjecati veeliiku lovu treba imati želudac.

presvetli
04.08.2004., 14:22
crtica kaže:
Svaka im čast, za stjecati veeliiku lovu treba imati želudac.
Stvarno me šokiraš. :rolleyes:
Imati svijest o tome kuda zeliš stići. I nešto znanja. Ništa više.
Inače, veoma bezstresan proces.

crtica
04.08.2004., 14:26
presvetli kaže:
Stvarno me šokiraš. :rolleyes:
Imati svijest o tome kuda zeliš stići. I nešto znanja. Ništa više.
Inače, veoma bezstresan proces.

A što ćeš, forum je ovo, sto ljudi, sto ćudi...Mene više ništa ne šokira... :kava:

kaskader
04.08.2004., 14:26
Ma ono što mi je zazvonilo u teoriji poštenog bogaćenja, jest činjenica kako to jednostavno ne ide jedno s drugim.

Aha, kuzim, zapravo tvoj problem je nesto o cemu i ja razmisljam..a to je self-destructing i pogubna, nemilosrdna stvarnost kapitalizma. Osobno, kapitalizam mi se gadi, vec sam spomenuo i nekoliko alternativa (http://www.parecon.org), ali kapitalizam je jedina stvarnost u kojoj zivimo i jedini sistem pogodan za sadasnji nivo ljudske svijesti.

A ta stvarnost sucks, and f*cks, nije fer. Survival of fittest. Nema tu postenja. E sad u tom nepostenom sistemu igrati posteno se moze...postivati zakone moralne i drzavne.

E sad, buduci da iz kapitalizma nemozemo pobijeci onda je bolje, i treba ohrabrivati postene ljude da se bogate jer ce society imati vise koristi od takvih postenih, nego od bogatuna koji su do toga dosli na neposten nacin.

Prema tome, buduci da nema trenutno alternative tom kapitalizu, moramo zacepiti prstima nos i progutati ga. Te one nutrients koje nam daje da iskoristimo na najbolji moguci nacin.

Zasto bi za stjecanje love trabalo imati zeludac? Progres i kreativnost je prirodna osobina covjeka..uposliti i prilagoditi ovo dvoje u uvjetima kapitalizma i novac je nus produkt.

Anja_UK
04.08.2004., 14:29
crtica kaže:
Zar nije Bill maznuo ideju svojih frendova iz garaže i tako započeo svoju karijeru? Ok, tip je genijalac i razvio je Microsoft do današnjeg nivoa, ali da li je to pošteno?

Medijski i financijski moguli tipa Ted Turner, Murdoch ili Soros, čije se bogatstvo isključivo veže uz određene političke krugove moći, nisu pravi primjer "poštenog" bogaćenja.

Bogaćenje preko burze je poseban vid stjecanja love, gdje na prvi pogled ostvarenje ogromne love zaista izgleda kao potez božice Fortune, a s druge strane, mislim kako je to mjesto ipak rezervirano za malo veće igrače (već spomenuti Soros, Martha Stewart :zubo: ) koji imaju informaciju. Nedostupnu malom običnom čovjeku.

Ma ono što mi je zazvonilo u teoriji poštenog bogaćenja, jest činjenica kako to jednostavno ne ide jedno s drugim. Stjecanje love je gruba igra, nemilosrdna i tu si ne možeš priuštiti fair play. A poštenje je upravo to - igrati fair. ...Barem ne u početku, dok se to bogatstvo stiče, kasnije si ljudi, ako to žele, mogu dopustiti taj "luksuz" poštenja.

Nije da imam išta protiv bogatstva i bogatih ljudi :D Svaka im čast, za stjecati veeliiku lovu treba imati želudac.

Evo ovdje je lista mladih ljudi koji su se zadnjih godina obogatili koristeci svoj mozak i svoje znanje:
http://www.guardian.co.uk/rich/article/0,2763,191227,00.html

Istinski vjerujem da ovim ljudima nije bio cilj obogatiti se nego su samo radili posao koji vole i bili sposobniji/pametniji/sretniji od ostalih

Ako problemu pristupis sa idejom : 'ja zelim biti bogat' tada neces daleko dogurati.
Treba raditi stvari koje volis, u kojima si najbolji i VJERUJEM da na ovome svijetu ima mjesta za sve ljude da se bave stvarima koje vole. Ako su dovoljno uporni i snalazljivi, daleko ce dogurat.

U bilo kojoj drzavi, u bilo kojem sistemu...
Sto je najbitnije u svemu je POZITIVNOST PRISTUPA, nema nerjesivog problema, svi problemi koje mi imamo, netko ihje vec negdje imao i rjesio..

crtica
04.08.2004., 14:32
kaskader kaže:
....Zasto bi za stjecanje love trabalo imati zeludac? Progres i kreativnost je prirodna osobina covjeka..uposliti i prilagoditi ovo dvoje u uvjetima kapitalizma i novac je nus produkt.

Ovdje, ako ozbiljno misliš, treba i želudac i konjski živci. Pogotovo, ako se čovjek namjerava nečim konkretnim baviti - npr. proizvodnja. Razvoj novog proizvoda je tek muka ježova. Razlog tomu, sve ono o čemu na ovom podforumu ljuti lamentiraju - nesređeni pravni i ekonomski okvir, preskupa država, ogromna korupcija državne administracije...

kaskader
04.08.2004., 14:37
Ako problemu pristupis sa idejom : 'ja zelim biti bogat' tada neces daleko dogurati.

Anja, ne slazem se. Prije jedno godinu dana je upravo na tvu bila emisija o ovom sto je osnovao TIME computer shop chain. On je govorio da mu je iskljucivo cilj bio obogatiti se. Da ga taj posao samo utoliko zanima sto je pronasao market i potrebu te priliku da do tog bogatstva dodje.

Nema u kapitalizmu ono da imas inspiraciju i sad ces se obogatit. Vec ono kaj se trazi. Sto vrijedi mom djedi kaj voli potkove radit, kad nitko potkove ne treba.

gogo
04.08.2004., 14:42
crtica kaže:

Ovdje u Hr, možeš imati ne znam kako dobru ideju (apropos izvučene web stranice), ali ako ćeš plaćati sve što po zakonima moraš, znači nećeš de facto zakidati državu, od tvog bogatstva nema niti zbora. U najboljem slučaju, taj tvoj posao će ti nositi jednu bolju plaću za naše prilike; kad se sve poplaća, na mjesečnom nivou. Ovo je slučaj, čak i ako je tvoj posao vezan uz male ljude, gdje ti ne ovisiš o nekakvim natječajima i igricama vezanim uz njih.

oprosti crtica, ali najblaže rečeno nisi u pravu. Od kuda ti takvi zaključci? S kime se ti družiš? Mafijašima? Kažeš da ne znaš niti za jedan primjer da je netko postao bogat marljivim i poštenim radom?

Koliko bih primjera u Hrvatskoj trebao nabrojati da te razuvjerim?

Ovo sa davanjima državi također nije istina. Znaš li točno kolika su i za što? Vodim računovostvo jedne firme tako da vidim kako se može uspjeti bez zakidanja države. Problem je što bi svi hjeli biti bogati jučer. Nikome se neda čekati par godina - to je problem, a ne država ili zakoni (iako bi se tu dalo napraviti pozitivnih pomaka).

Međutim, ono što me zabrinjava je taj tvoj negatvini stav koji sigurno dijeliš s ostalim ljudima s kojima se družiš i to je nešto što najviše ODMAŽE da se stvari pokrenu na bolje.

Pozdrav,
gogo :W

Anja_UK
04.08.2004., 14:43
kaskader kaže:

Nema u kapitalizmu ono da imas inspiraciju i sad ces se obogatit. Vec ono kaj se trazi. Sto vrijedi mom djedi kaj voli potkove radit, kad nitko potkove ne treba.

Ja mislim bas obrnuto o ovoj stvari, tj da ljudi mogu najvise uspjeti radeci posao koji vole.

Sjetimo se samo Jk Rowling, pisca Hary Potter-a, ta je ista zenska prije pet-sest godina jedva sastvaljala kraj s krajem, bila na najnizoj ljestvici drustva, samohrana majka koja svojoj djeci cak price nije mogla kupiti pa ih je pocela sama izmisljati.
Britanske izdavacke kuce odbile su objaviti Hary Potter-a kad im ihje ponudila, tek kad je knjige ponudila amerikancima oni su ih objavili
Danas je ona najbogatija zena u Britaniji tj. bogatija od kraljice
http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/2979033.stm

kaskader
04.08.2004., 14:48
Ovdje, ako ozbiljno misliš, treba i želudac i konjski živci. Pogotovo, ako se čovjek namjerava nečim konkretnim baviti - npr. proizvodnja. Razvoj novog proizvoda je tek muka ježova. Razlog tomu, sve ono o čemu na ovom podforumu ljuti lamentiraju - nesređeni pravni i ekonomski okvir, preskupa država, ogromna korupcija državne administracije...

Ah, to da, treba trud, muka, volja...mislio sam da si pod zeludac mislila, ono moralno...

Ali gledaj, poduzetnik na te stvari gleda kao izazove a ne kao izgovore da niti ne proba. Zamisli bracu Wright...

Ponekad u okruzju gdje vladaju veci problemi, veci izazovi, covjek ojaca i prilagodi se te je sposobniji funkcionirati u svim uvjetima. Ko drvo na planinama gdje stalno bura puse, ima jace korjenje nego neko drvo drugdje, nemres ga tak lako srusiti.

Jeste culi onu pricu o magarcu?

Jednog dana jednom farmeru pao magarac u bunar koji je bio suh ali otvoren. Jadno magare najprije vikalo i urlikalo satima dok je farmer razmisljao kak da ga izvuce. Konacno farmer odluci da je magare ionako staro i da taj bunar treba ionako biti zatvoren, pa prema tome nije bilo vrijedno vaditi magare van. Pozove on susjede i svi donesu lopate i pocinju bacati zemlju u bunar na magarca da ga zatrpaju. U pocetku magarac je opet poceo urlikati kad je skuzio o cemu se radi ali na opce cudjenje svih ubrzo je utihnuo.

Nakon jos nekoliko rundi zatrpavanja isli oni malo bolje pogledati kaj se desava i na opce cudjenje svih vidjeli su kako je magarac svaku lopatu zemlje koja je pala na njegova ledja istresao na zemlju i stao na to.

Farmer i susjedi su tako nastavili bacati zemlju, magarac je radio svoje i ubrzo isplivao na povrsinu i izasao iz bunara.

Koji je moral ove price...

Svaka od nasih nevolja je korak unaprijed. Problem treba otresti i stati na njega, i evo te na visem levelu.

kaskader
04.08.2004., 14:53
Ali Anja, JK Rowling je proizvodila nesto sto se trazi....eventualno.

Ja mislim bas obrnuto o ovoj stvari, tj da ljudi mogu najvise uspjeti radeci posao koji vole.

Ali ovaj iz TIME computers je rekao da on voli raditi novac i da mu nije bitno jel prodaje kompjutore ili ceshe konje. Njega motivira money making, not the way he makes them.

Mislim da i ova perspektiva ima smisla.

Neznam jel si mi ti vec spomenula da si citala neku od knjiga koju sam preporucio. Moze jos jedna..."E-Myth Revisited". Buduci da se ubacujes u poduzetnicke vode, ovo ti bi bilo ko biblija..jer upravo govori o poduzetnistvu i tome da kad netko radi nesto sto voli, kad postane poduzetnik totalno mora drugacije gledati na sve to i taj posao raditi onako kako trziste odredjuje a ne kako se voli...itd

presvetli
04.08.2004., 14:57
Anja_UK kaže:

Ovaj tvoj pogled je onako više romantičarski, ali naravno da za steći velike novce nije nuzno raditi nešto što voliš, ali je za ukupno zadovoljstvo mnogo bolje. Nije uopće isključeno da nešto što voliš prijeđe u puku komercijalizaciju početnog entuzijazma.
Tko postigne sklad u tome, taj je uistinu sretnik.

Anja_UK
04.08.2004., 15:00
Moja mama ima tonu ovih prica, prosto da dobijes zelju da ih sve zapises jedan dan.:D

Meni je najdraza prica o tri rublja( koja jwe mozda i aktuaelna za ovaj topik):

Imao kralj sina koji nije bio nizasta pa je kralj odlucio da ce mu ostaviti kraljevstvo samo ako za tri dana zaradi tri rublja.

I tako, prvi dan, momak koji se nije naucio raditi smucao se okolo razmisljajuci, imam tri dana, vec cu nesto smislit.

Navecer je dosao doma pomalo pod pritiskom, majka je to skuzila i dala mu tri rublja.

On je sa ta tri rublja otisao k ocu i rekao da ih je sam zaradio.
Otac ga je pogledao, rekao d ane vjeruje da ih je sam zaradio i bacio tri rublja u vatru.

Drugi dan momak je opet posao traziti posao.
Pomalo se i raspitivao ali nije htio raditi poslove koji su mu ponudjeni misleci da ce naci nesto lakse.

Navecer se vratio kuci iznerviran i tuzan, majka mu je opet dala tri rublja, on je opet otisao k ocu, a otac ih je opet bacio u vatru. Momak je opet slegnuo ramenima.

Treci dan majka mu je rekla da mu vise nece dati tri rublja jer vidi d aod toga nema nikakve koristi, da stvarno mora zapeti i zaraditi tri rublja jer ce u protivnom izgubiti kraljevstvo.

Momak je ovaj put otisao u luku, nosao je vrece cijeli dan i na kraju dana jedva nekako zaradio je tri rublja.

Sav sretan, prasnjav, znojan i umoran potrcao je da ih da ocu.
Otac ga je pogledao i opet zakljucio da ih NIJE SAM ZARADIO te ih je opet bacio u vatru.

Ovaj put mladic je potcao za njima, zgrabio ih iz vatre, izvukao.

Da li je dobio kraljevstvo ne znam:D,, vjerojatno je:D

kaskader
04.08.2004., 15:03
totalno dobra prica

Vojky
04.08.2004., 15:15
crtica kaže:

Naravno da se može obogatiti svojim radom... Ajmo baš ići konkretno, i to uzmimo za primjer Split, gdje se "ništa ne može", jer je "teško", i jer "država sve uzima".

1. Stanislav Prusac - Polar Software - dok su drugi prodavali knjigovodstva, čovjek išao raditi uredski paket - rezultat: http://www.bug.hr/izdanja/tekst.asp?id=53228 Sjećam ga se kada mi je nudio rane verzije softvera - pričao je kako ide jako teško - ali da ide i da ne posustaju.

2. Ivica Kartelo - počeo sa satovima informatike, uložio zaradu u par kompova, mislim da je u nekom stanu počeo, sada uspješna i velika škola E-92 - http://www.e92.hr Sjećam ga se kada mi je cijeli ozaren pokazivao svoje prve knjige i prvu "pravu" učionicu.

3. Marjan Šare - Marjan tisak d.o.o. - superknižara navodi 139 izdanja njegove izdavačke kuće - http://www.superknjizara.hr/nakladnik.php?PHPSESSID=&id_nakladnik=71&PHPSESSID= a počeo je s malim antikvarijatom. Napomena: pročelnik za kulturu grada Splita postao je puno kasnije nakon što je postao uspješan izdavač. Sjećam se i njega: mala knjižara, puno knjiga, ali čovjek pun ideja koje je volio iznositi. Imao je neku energiju, jer se sjećam toga i sada nakon deset godina od kada smo pričali.

Evo, konkretni primjeri s konkretnim ljudim i konkretnim linkovima...

Uzmimo i neke ZG primjere: npr. Bulaja naknada - započeli s prvim CD-om o hrvatskoj književnosti u kućnom izdanju, sada nakon 5 godina rade svjetska izdanja koja izvoze - i to izvoze priče I.B. Mažuranić - animirane u flashu. Domaća pamet - za svjetsko tržište.

Nadalje, kada su se pojavile prve downloadibilne igre u Javi - od 20 prvih 4 je napravila firma iz Zagreba. Znaš li koliko milijuna nose takve igre koje se prodaju po dolar ali tržištu koje se mjeri u desecima milijuna korisnika?

Vojky
04.08.2004., 16:09
brzi kaže:
moram ti napisat da u slučaju imotskog imam sitnicu drugačije mišljenje...naravno da je frajer zabrijo ali gledat mu to tako negativno u gradu koji je svojevremeno imao najviše mercedesa po glavi stanovnika u europi(a mislim da se i ti sjećaš tih vremena) i nije neka fora...

a, ruku na srce, nisu u cijelom gradu našli nikoga tko bi mu to zamjerio pa sumnjam da bi ga lokalni izbori zbog toga pomeli...

Znam za ljude koji su mu zamjerili - evo imam prijateljicu iz imotske krajine i jako to zamjera - jer ima djecu za vrtić. A kada sam je pitao hoće li ići na treće dijete - spomenula je problem jaslica - a natalitet je ipak nacionalni interes.

Imotski je bio kraj bogatih ljudi - ali više nije, već dosta godina. Da je u pitanju neki superuspješan grad gdje su riješeni problemi vrtića, komunalija, nezaposlenosti - neka se gradonačelnik i u Bentlyu vozi. Ali, u gradu koji jedva funkcionira - automobil od 500.000 kn je nešto sasvim drugo.

Mislim, nisam da se dužnosnici voze autobusima - ali postoji riječ - primjereno potrebama. Jedna Octavia bi isto sasvim dobro obavljala funkciju.

Ono što je zanimljivo - mislim da je Jutarnji radio analizu, uspoređivali su automobile koje voze župani - i tko bi rekao - što siromašnija županija, to bolji automobil. Međimurski župan se vozio u jednom od skromnijih automobila!

A što se konkretnog slučaja tiče - kažem i ja - koga biramo - tako nam je. Ukoliko ista garnitura dobije naredne godine vlast na lokalnim izborima - na njihovom mjestu bih kupio i jedan Porche 911, jer će biti otvorena cijela autocesta, a ipak je crveni Porche najbolje rješenje za prelaziti Liku. Kada već građani tako hoće...

RzBrzotrz
04.08.2004., 16:11
Anja_UK kaže:
I sada gledam ta tri stava:
1. Vojki ( poteze u smjeru Kapitalizma Europe, jako pozitivno i ugodno)
2. kaskader ( poteze u smjeru britanskog tipa kapitalima, koji je trenutno najblizi hrvatskom tipu)
3. nekolicina ostalih koji potezu ka proslosti, socijalizmu koga vise nema i vjerojatno ga (bar u skorije vrijeme u ovim krajevima nece ni biti)

oprosti mi, ali koji su tu stavovi?
niti jedan od ljudi nije iznosio nikakve stavove osim opisivanja stanja kakvo jest i cinjenice da li je sam to shvatio ili nije

evo, mogu potpisati sve sto je napisao Vojky, jer takav zaista i jest nas mentalitet ...

evo, ja bar sigurno nisam spominjao da nesto ne treba mijenjati ili da je u redu ono sto se opisuje, vec da ne treba brkati kruske i jabuke ...

kaj mislis da mene ne smeta apatija dalmatinaca koji ocekuju da ce im dva mjeseca "sezone" pokriti troskove zivota, a da je ostalo briga drzave??? ili da otpusteni radnici blokiraju ceste /pruge/whatever zato jer ne shvacaju poimanje kapitalizma?? da me ne smeta da mladi zele brzu zaradu, pa se odaju kocki drogi i svemu sto oznacava brz i "lak" "uzitak???

naravno da me smeta... cak toliko da ponekad razmisljam o tome da nam treba uvest diktaturu u drzavu, postreljat nekoliko "familija" koje "drmaju" drzavom (lokalnim samoupravama) i uvest totalitalni liberalizam (uvidas li neki oximoron :D??) mijesan sa kapitalizmom gdje je PRVO potrebna kulturoloska promjena u glavama ljudi, nakon koje bi eventualni razvoj mogao krenuti .... zbog toga i govorim da to ovoj generaciji nece biti moguce (ili hoce bar rijetkima)...

oprosti mi ako me nisi dovoljno shvatila, ocito sam pisao nedovoljno razumljivo :D

octavia
05.08.2004., 13:19
Moram se dotaknuti tih famoznih imotskih mercedesa.... neću nikada zaboraviti, dok sam studirala, kada je profesor na jednom predavanju spomenuo kako je Imotski općina koja dobiva pomoć iz (ondašnjeg) Fonda za nerazvijene, a istovremeno ima najviše mercedesa po glavi stanovnika u Jugoslaviji ( studirah u to doba)...meni je bilo neugodno onda, a neugodno mi je i danas kada čujem takve usporedbe, iako je mercedesa u Imotskom sve manje, odnosno ti mercedesi su sve stariji.
Naime, Imoćani su bili među prvim «gastarbajterima» ... nisu imali puno perspektive u tom siromašnom kraju pa su «krenuli trbuhom za kruhom u tuđinu»... i - počeli se vraćati u mercedesima....
Nažalost, za bolje investiranje nisu znali, iako bismo o ovome mogli više pričati sa sociološkog nego sa ekonomskog stanovišta.
Vojky, Imotski nije nikada bio grad bogatih ljudi – ako ne računamo mercedese – ali je kraj iznimno vrijednih ljudi... ona floskula o lijenim Dalmatincima ( iako Imoćani za Primorce nisu Dalmatinci, nego Vlaji!) ovdje ne drži vodu.

Istina je da je Imotski danas siromašniji nego je bio prije petnaest godina. Ono nešto industrije je propalo , nešto jer je opljačkano , nešto jer nije imalo sposobne ljude...
U mojoj «mjesnoj zajednici» su izgradili vodovod ( trebate samo vidjeti kako je to izvedeno!), ljudi su sami napravili priključke, ali nitko ne plaća račune jer nisu stavili satove za očitavanje potrošnje; napravljena je javna rasvjeta (par lampi) ali ta rasvjeta ne radi jer lokalna zajednica nema para za platiti Elektri; organiziran je odvoz smeća tako da domaćinstva ostavljaju smeće uz glavnu cestu i uz rijeku, pa kako su ljudi neosvješteni, smeće ostavljaju kako im se spukne pa onda to tjedan dana po vručini čeka na odvoz; nema izgrađenje kanalizacije, ali rijetka domaćinstva nemaju septičke jame pa zamislite gdje to završava; u rijeci Vrljici je nestalo rakova – razlog? pa to ne briga ni Ministarstvo okoliša, ni Ministarstvo poljoprivrede; ljudi pretežno uzgajaju vinograde, lokalna vinarija otkupljuje grožđe, ali ga plaća u naturi; o da! Pokušali su Imoćani i s drugim kulturama ali su onda zaorali njive jer nisu imali kome prodati rajčice, kupus,papriku... šta s otrovima kojima Imoćani prskaju korov, a koje nije pod nikakvom kontrolom ? Globus je prije par godina pisao o tome kako je INA iskrcavala svoj otrovan otpad u imotskim suhim jezerima... da smo imali agilniju i pretpostvljam nekorumpiranu vlast, ista bi tužila INU i tražila odštetu ... mogla bih navesti primjera i primjera...

Iako je lokalna vlast jako važna za razvoj lokalne zajednice, neosporno je da bez pravnog okvira, prave makroekonomske politike i nacionalne strategije , nema prevelikog pomaka u nerazvijenim sredinama poput Imotskog.
pade mi na pamet kako se Baškovođani bune protiv gradnje tunela kroz Biokovo koji bi približio imotski kraj moru... pa se tu sada upliće i Vrgorac... na kraju će sve ostati na prepirkama i – bez tunela.

I da se vratim na gradonačelnika koji je kupio mercedes ( umjesto da pare iskoristi za stotine bitnijih stvari) ... istina je da imamo vlast kakvu zaslužujemo – i nacionalnu i lokalnu – ali šta s onima koji tu vlast nisu izabrali?! Ostaje im nezadovoljstvo, neugoda i – rezignacija, kada se Imotski spominje u ovakvom kontekstu.
Gradonačelnika nisu izabrali na neposrednim izborima, iako nažalost ne bi bilo prevelike razlike i da je suprotno.
I na kraju, kada govorimo o promjenama u Hrvatskoj: nažalost, neke krajeve ta promjena još nije dotakla! Netko je spomenuo da ima dojam da u Hrvatskoj postoje različiti svijetovi... kada usporedim Zagreb i Imotski radi se o različitim planetama!

happygoose
05.08.2004., 15:22
Draga Anja,

Dok sam jos zivjela u hr, razmisljala sam u stilu tvog prvog posta, i nikad mi nije bila jasno zasto ne mogu,ne zele ili ne znaju,zasto ne zele znati, ubaciti onih extra 5%, kad das svih 100%.That extra effort.Jer sam i sama radila sve, zaradjivala za svoje knjige kopajuci kuruzu u Dugom selu, za sto maraka za deset dana.Ako mogu ja , a nisam nes posebno, ili iz neke posebne obitelji, zasto ne mogu oni.

Onda sam otisla van, i vidjela stvari iz drugog kuta i drugih cipela....ljudi jednostavno ne zele cuti stvari iz usta ljudi koji su sami uspjeli jer ih to podsjeca da su i oni to mogli, ali nisu.To su isti ljudi koji ne mogu vidjeti da je netko uspio u zivotu sta god to znacilo.
Uvjek postoji isprika za sve, zar ne.....uvjek je netko drugi kriv, neka situacija,stajaznam....

I vise se ne bakcem tim pitanjima, prihvati i ti moj savjet bit ce ti lakse, ljudi uvjek imaju dobar izgovor za neuspjeh ili ne pokusavanje, ali nikad dobar izgovor da pocnu nesto.

Ljudi su svuda isti, nije bitna ni zemlja ni kontinent.:)

p.s. da odgovorim na tvoje pitanje, sta im je alternativa, rad, rad i samo rad..

Vojky
06.08.2004., 15:40
octavia kaže:
[B]Vojky, Imotski nije nikada bio grad bogatih ljudi – ako ne računamo mercedese – ali je kraj iznimno vrijednih ljudi... ona floskula o lijenim Dalmatincima ( iako Imoćani za Primorce nisu Dalmatinci, nego Vlaji!) ovdje ne drži vodu.

U tome se u potpunosti slažem - naravno da ima jako puno vrijednih ljudi, a što se konkretno Imotske krajine tiče - bilo je to jedno od nasiromašnijih područja u Hrvatskoj. Nisu otamo ljudi nekada odlazili u profesionalne prosjake jer su bili lijeni, nego zato što nije bilo doslovno ničega osim par kamenih kuća.

Istina je da je Imotski danas siromašniji nego je bio prije petnaest godina. Ono nešto industrije je propalo , nešto jer je opljačkano , nešto jer nije imalo sposobne ljude...

Tu imamo i jedan "strateški" problem - Imotski je postao siromašno granično područje koje je posebno pogodila i "meka granica". Država je tu pogriješila što nije stvorena strategija razvoja tih područja - na potpuno novim osnovama od onih prije 1990. gdje bi se razvoj krpao otvaranjem malih pogona Jugoplastike i sl. metodama dirigirane ekonomije.

U mojoj «mjesnoj zajednici» su izgradili vodovod ( trebate samo vidjeti kako je to izvedeno!), ljudi su sami napravili priključke, ali nitko ne plaća račune jer nisu stavili satove za očitavanje potrošnje; napravljena je javna rasvjeta (par lampi) ali ta rasvjeta ne radi jer lokalna zajednica nema para za platiti Elektri; organiziran je odvoz smeća tako da domaćinstva ostavljaju smeće uz glavnu cestu i uz rijeku, pa kako su ljudi neosvješteni, smeće ostavljaju kako im se spukne pa onda to tjedan dana po vručini čeka na odvoz;

Eto, to je tipičan dio koji građani moraju rješiti sami - nikog osim tih ljudi tu ne zanima hoće li imati vodovod ili neće i hoće li imati javnu rasvjetu ili neće.

Ministarstvo poljoprivrede; ljudi pretežno uzgajaju vinograde, lokalna vinarija otkupljuje grožđe, ali ga plaća u naturi; o da!

Imotski, konkretnije Proložac je pokazao kako se i na području vinarstva može puno toga napraviti. No, ovdje dolazimo do područne (regionalne) samouprave - županija. Slušao sam na radiju, u Zagrebačkoj županiji se za sadnju vinograda dobije kredit s 2 godine počeka i 2% kamata (ostalo sufinancira županija). U Splitsko-dalmatinskoj županiji - toga nema. A i ne priča se baš puno o gospodarstvu, dok je recimo prof. Branimir Lukšić bio župan - baš i nisam čuo puno gospodrskih tema, naprotiv...

I da se vratim na gradonačelnika koji je kupio mercedes ( umjesto da pare iskoristi za stotine bitnijih stvari) ... istina je da imamo vlast kakvu zaslužujemo – i nacionalnu i lokalnu – ali šta s onima koji tu vlast nisu izabrali?! Ostaje im nezadovoljstvo, neugoda i – rezignacija, kada se Imotski spominje u ovakvom kontekstu.
Gradonačelnika nisu izabrali na neposrednim izborima, iako nažalost ne bi bilo prevelike razlike i da je suprotno.

To ti tako ide - odlučuje većina, a sudbinu dijele svi...

I na kraju, kada govorimo o promjenama u Hrvatskoj: nažalost, neke krajeve ta promjena još nije dotakla! Netko je spomenuo da ima dojam da u Hrvatskoj postoje različiti svijetovi... kada usporedim Zagreb i Imotski radi se o različitim planetama!

I to je istina. Evo, bilo je nedavno na PIK-u o tome tko ima organiziranu prehranu na poslu - ljude van Zagreba je jako iznenadila činjenica da dosta zagrebačkih privatnih firmi organizira radnicima prehranu npr. sufinanciranjem ručka u obližnjem restoranu. U većem dijelu Hrvatske ljudi se gotovo čude kada im to spomeneš...

brzi
06.08.2004., 15:53
"Slušao sam na radiju, u Zagrebačkoj županiji se za sadnju vinograda dobije kredit s 2 godine počeka i 2% kamata (ostalo sufinancira županija)."

danas je u večernjem objavljen natječaj, zg županija traži zahtjeve za sufinanciranjem poljoprivrednih projekata. poček je 3 godine za podizanje dugotrajnih nasada, kamata je 5%....vidi večernji list od danas...

Vojky
06.08.2004., 16:06
brzi kaže:
danas je u večernjem objavljen natječaj, zg županija traži zahtjeve za sufinanciranjem poljoprivrednih projekata. poček je 3 godine za podizanje dugotrajnih nasada, kamata je 5%....vidi večernji list od danas...

Dakle, malo je lošije, mada - 3 godine počeka, ako su voćke u pitanju, novije sorte, već će i početi davati plod...

Što piše, je li tu spadaju i nasadi vinograda?

No, kod vinara je zanimljivo - najuspješnija županija što se vina tiče je Zagrebačka, dakle županija za koju svakako ne možemo reći da ima najbolje prirodne uvjete u Hrvatskoj.

Sve to govori da je bitno i najbitnije - dobra organizacija i dobar rad - prirodni uvjeti su sekundarni i štoviše - imati optimalne prirodne uvjete jako često uspava ljude, kao "naše vino je najbolje", "naša obala je najljepša i stoga će turisti sami dolazit"...

I onda imaš recimo Maltu koja ima 3 plaže, a od turizma zarađuje nekih 50% ukupnih prohoda. Ljudi nisu čekali da turisti sami dođu i nekontrolirano dijele pare domaćim iznajmljivačima zaluđeni ubavim krajobrazom... :)

brzi
09.08.2004., 08:44
ma naravno da nema kruha bez motike...kad bi se ekipa barem malo trgnula, pa progutala to što imaju fax, s kojim si mogu dupe obrisat, pa se uhvatila malo voćarstva, pa za par godina furala dobre aute,pa....

natječaj je za voćarstvo, vinogradarstvo, povrtlarstvo, cvjećarstvo i ostalo u zaštićenom prostoru(šta god to značilo), za kupnju poljoprivredne opreme i programe razvitka turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

rok otplate je za:
- povrće, cvijeće i ostalo - 4 godine
- nabavu opreme, programe razvitka turizma - 5 godina
- podizanje dugogodišnjih nasada 7 godina

-vinogradi spadaju u višegodišnje nasade i imaju 3 godine počeka
- nabava opreme i razvoj - 2,5 godine
- povrće, cijeće i ostalo - poček je 1 godinu

Kamta je 5% a za strateška područja u smislu Zakona o poljoprivredi kamata iznosi 3%(evo nešto i za tebe), krediti se vraćaju u polugodišnjim obrocima. Udio kredita u predračunskoj vrijednosti može iznositi 70%.

Minimalan iznos je 40.000 a max milion i pol kuna.

Zagrebačka županija svake godine raspiše i natječaj za sufinanciranje nabave sadnica. Lani je potpora iznosila 5 kn po kvalitetnoj sadnici. Znači za sadnicu se mora imati deklaraciju.

pa plus državni poticaji...na kraju ispadne da ako ulažeš oko 100.000 kn u kajtijaznam recimo hektar pod breskvama da ti država pokloni 20% love, ti moraš uložiti 10% a 70% dobiješ na kredit koji prve 3 godine ne plaćaš a ostalih 7 godina otplaćuješ u 2 puta godišnje, znači jednom nakon berbe i drugi put nakon poticaja, što i nije za odbaciti

Vojky
09.08.2004., 10:24
brzi kaže:
pa plus državni poticaji...na kraju ispadne da ako ulažeš oko 100.000 kn u kajtijaznam recimo hektar pod breskvama da ti država pokloni 20% love, ti moraš uložiti 10% a 70% dobiješ na kredit koji prve 3 godine ne plaćaš a ostalih 7 godina otplaćuješ u 2 puta godišnje, znači jednom nakon berbe i drugi put nakon poticaja, što i nije za odbaciti

Hmmm... Pa to mi uopće ne djeluju loši uvjeti?

Sada se postavlja pitanje zašto je toliko zemlje neobrađeno... Ili je lakše završit neku školu koju ima 20.000 ljudi na birou, i onda otpuživat državu kako ne osigurava posal...

brzi
09.08.2004., 10:38
naravno da je lakše i naravno da smo i mi svi za to dijelom krivi...

samo nikako se ne mogu pomiriti s početkom ovog topica da su svi mladi takvi...

još kad mi to tvrde face koje su se ovdje besplatno školovale pa onda vani prodaju muda pod bubrege a na kuže da mladi, npr. u UK, rade ko crnci(bez uvrede) od 16. godine da bi se školovali(što su ti i takvi pokupili besplatno i zbrisali) a ne napišu da je satnica od 40 kn u biti u razini socijalne pomoći ako ne i manja, meni poskoči tlak...

baš me zanima da li bi ti i takvi volontirali preko tjedna pa malo radili navečer da su prije završetka školovanja znali da su dužni i po nekoliko stotina tisuća funti koje će odrađivati do smrti

kao da ovdje nemaju ok uvjete za prosperitet, samo treba zasukat rukave. po meni jedino što se promijenilo od prije 50 godina kada su ljudi odlazili trbuhom za kruhom u strane zemlje je ta što su strane zemlje sada došle k nama pa ne moraš otpilit van da bi uspio. sve možeš i kod nas samo se treba prihvatiti posla i odvažiti se sam zarađivati svoj kruh a ne čekati da ti netko da posla i kruha(čitaj plaću)

happygoose
09.08.2004., 10:44
brzi kaže:
naravno da je lakše i naravno da smo i mi svi za to dijelom krivi...

samo nikako se ne mogu pomiriti s početkom ovog topica da su svi mladi takvi...

još kad mi to tvrde face koje su se ovdje besplatno školovale pa onda vani prodaju muda pod bubrege a na kuže da mladi, npr. u UK, rade ko crnci(bez uvrede) od 16. godine da bi se školovali(što su ti i takvi pokupili besplatno i zbrisali) a ne napišu da je satnica od 40 kn u biti u razini socijalne pomoći ako ne i manja, meni poskoči tlak...

baš me zanima da li bi ti i takvi volontirali preko tjedna pa malo radili navečer da su prije završetka školovanja znali da su dužni i po nekoliko stotina tisuća funti koje će odrađivati do smrti

kao da ovdje nemaju ok uvjete za prosperitet, samo treba zasukat rukave. po meni jedino što se promijenilo od prije 50 godina kada su ljudi odlazili trbuhom za kruhom u strane zemlje je ta što su strane zemlje sada došle k nama pa ne moraš otpilit van da bi uspio. sve možeš i kod nas samo se treba prihvatiti posla i odvažiti se sam zarađivati svoj kruh a ne čekati da ti netko da posla i kruha(čitaj plaću)

Ne nisu svi mladi takvi.....ali osim pet mladih ljudi ukljucujuci i mene , na farmi u dugom selu, ostatak su bili penzici....
Sto se tice "besplatnog skolovanja", apsolutno se slazem, sa tobom, smatram da se fakultetsko obrazovanje treba platiti.....iz svog djepa.
Nema nista lose da i nasi 16-godisnjaci rade i steknu radne navike.Nije tak crno i ne odradju kredit do smrti.

Ja zivim vani , ali porez placam RH, pa mi to daje pravo da komentiram.

brzi
09.08.2004., 10:50
happygoose kaže:
Sto se tice "besplatnog skolovanja", apsolutno se slazem, sa tobom, smatram da se fakultetsko obrazovanje treba platiti.....iz svog djepa.

nešto smo se krivo razumjeli, nisam ja za to da si mladi sami plaćaju školovanje, jer se slažem s Vojkyem i mislim da je to civilizacijski napredak i kao takav se treba očuvati, već mislim da bi svi oni koji se besplatno školuju moraju vratiti dio uloženog u njih na način da odrade u RH određen broj godina.

u vojsci i policiji vrijedi pravilo da moraš odraditi duplo vremena koliko si se školovao, pa te ja pitam tko bi studirao 10 godina

Vojky
09.08.2004., 11:09
brzi kaže:
u vojsci i policiji vrijedi pravilo da moraš odraditi duplo vremena koliko si se školovao, pa te ja pitam tko bi studirao 10 godina

Ima ozbiljnih istaživanja koja govore da se školovati ljude isplati i ako idu vani - obično šalju dio novca kući... Istina, istraživanja su rađena za Indijce, no i kod nas ljudi obično sagrade kuću i sl. što opet donosi neku lovu i plaća se dosta velik porez.

Ono što bih uveo:

1. Nema besplatnog padanja godina, parcijala i produženog studiranja.
2. Onaj tko je odustao od faksa a nije neki razlog tipa smrt u obitelji pa treba nastaviti obiteljski obrt i sl. - neka lijepo vrati što je država u njega uložila + zatezne kamate.
3. Za one koji plaćaju - nema nikakvog ograničenja, ali nakon produžavanja faksa većeg od 50% i plaćaju 50% više. Pa neka od trojice takvih skupimo lovu za platiti dom i školovanje dvojici siromašnih studenata koji žele završiti faks.

happygoose
09.08.2004., 11:48
I koja je sad razlika sto cu ja umjesto nekoj banci ili firmi( koja usput receno moze dati i vecu placu) otplacivati dug za skolovanje RH....mislim, ja prva ne zelim tako studirati niti bi se dala ogranicavati na taj nacin....

Ja sam jos uvjek misljenja, mozda sam to rekla ugrubo, ali da svi placaju svoje skolovanje.

brzi
09.08.2004., 11:50
razlika je što postoje varijante da ne moraš ništa otplatiti dok to vani ne postoji(barem sam ja do sada imao takav dojam)

jedino ne znam kako stoje stvari kad dobiješ stipendiju, vjerujem da u npr. USA moraš nešto odradit za dobivenu stipendiju

Vojky
09.08.2004., 12:05
brzi kaže:

jedino ne znam kako stoje stvari kad dobiješ stipendiju, vjerujem da u npr. USA moraš nešto odradit za dobivenu stipendiju

Pa, jesi li gledao Život na sjeveru?

brzi
09.08.2004., 12:16
jesam, ali ne sjećam se baš...

i ti ćeš mi sad naravno reć da je frajer odrađivao stipendiju na sjevernom polu?!?

do jaja, joj da bar meni netko plati prekvalifikaciju i pošalje me u stoijednu PM da bi to odradio...

vjerujem da svi ti i takvi imaju elana za radit` i privređivat` i volit svoju državu koja im omogućuje da vide svijeta

nego ja malo čitao stranicu of labour i fakat im je bajno, minimalna satnica 2$, ako imaš sreće pa si student onda te još plate 85% od toga, privlačno nema šta

happygoose
09.08.2004., 12:16
brzi kaže:
razlika je što postoje varijante da ne moraš ništa otplatiti dok to vani ne postoji(barem sam ja do sada imao takav dojam)

Iz razloga sto se skolovanje placa, u SAD_u postoji citav sustav stipendiranja, da skoro svatko moze dobiti stipendiju, ali tamo postoji i jos jedan faktor, ti kao student nemas problem naci posao.....

Evo dati cu ti osobni primjer, moj suprug je diplomirao i doktorirao, radeci tri posla dnevno.
Postoji nesto sto se zove rad nedjeljom i praznicima, sto je prilicno liberalno u SAD-u, kao i rad nocu.Tako da recimo preko dana radis, a laboratoriji na faksevima rade nocu, tako da mozes obaviti vjezbe.Apsolutno citav sustav tezi tome da uspijes i stimulira te.Ne mozes se izvuci na niti jednu fintu, osim na ljenost. Zato ljudi imaju predodjbu o SAD-a da ima jako puno neuspjesnih i siromasnih, to je samo zato jer su oni tako odlucili, jer jedan od temelja americkog drustva je slobodna volja i pravo na izbor.Sve ostalo funkcionira, sustavno.

Ja sam osobno prijavljena na nekoliko cemo reci trazilica za besplatne stipendije jer planiram daljnje obrazovanje u americi.SVaki mjesec dobivam obavjesti o natjecajima. :)

happygoose
09.08.2004., 12:19
brzi kaže:

i ti ćeš mi sad naravno reć da je frajer odrađivao stipendiju na sjevernom polu?!?

do jaja, joj da bar meni netko plati prekvalifikaciju i pošalje me u stoijednu PM da bi to odradio...

vjerujem da svi ti i takvi imaju elana za radit` i privređivat` i volit svoju državu koja im omogućuje da vide svijeta

nego ja malo čitao stranicu of labour i fakat im je bajno, minimalna satnica 2$, ako imaš sreće pa si student onda te još plate 85% od toga, privlačno nema šta

Sto je tocno tih 2$ satnica, jer zadnja informacija koju ja imam, da mini. satnica izmedju 5.5 i 6 dolara....

brzi
09.08.2004., 12:21
pročitaj si malo stranicu, najniža satnica je 2$ i naravno da studentima nije teško naći posao, pa i u hrvatskoj te odma zaposle ako hoćeš 215 kn plaće

a zakaj si ti na tim tražilicama ako skoro svatko dobije stipendiju? manje vrijediš od ostalih ili furaš i remen i tregere pa za svaki slučaj i nekoliko tražilica?

dopuna:
nakon što diplomiraš minimum je $5.15

happygoose
09.08.2004., 12:29
brzi kaže:
pročitaj si malo stranicu, najniža satnica je 2$ i naravno da studentima nije teško naći posao, pa i u hrvatskoj te odma zaposle ako hoćeš 215 kn plaće

a zakaj si ti na tim tražilicama ako skoro svatko dobije stipendiju? manje vrijediš od ostalih ili furaš i remen i tregere pa za svaki slučaj i nekoliko tražilica?

dopuna:
nakon što diplomiraš minimum je $5.15

Zato jer su to filantropske besplatne stipendije.I zato ih skoro svatko moze dobiti...:)

Asto se tice satnice, drzava mora dati zakonski okvir, ali jos uvjek je min. satnica u americi onakoju sam ja navela .Sa diplomom ili bez.

happygoose
09.08.2004., 12:34
Evo ;

http://www.dol.gov/esa/miniwage/q-a.htm

Ono gdje se spominju placeni sat od 2.13 se najvjerojatnije odnosi na konobariju, jer u americi sustav funkcionira da vecina tvoje zarade kao konobara dolazi od napojnice, koja je veca od 2.13 po satu.Znaci izracuna se koliko se dobije za recimo osam sati , ovisno o koliko dana u tjednu radis, ovisno o placenom prekovremenom, plus napojnica, inace konobarija je svima odskocna daska, a kao profesija samo u najboljim hotelima i restoranima, nema skole u smislu kao u hr, jer se smatra da to moze svatko....i izvor je neke ekstra zarade.

Kao student odnosi se onih 85% od mininmalne satnice znaci od 5.15. kako sam ja razumjela.A student je i osoba u srednjoj skoli, a ne samo na faksu, jer je to generalna rijec za sve ucenike, plus trebas posebno odobrenje, mislim, i ovisi od drzave do drzave, ako si izmedju 16 i 18 g, za dozvolu za rad , da ne bi doslo do izrabljivanja radne snage.

Moja pokcerka ce je traziti ove godine.

brzi
09.08.2004., 12:36
link meni ne radi, evo drugi
http://www.dol.gov/esa/minwage/america.htm

onda očigledno nismo gledali istu stranicu ili stranica nije ažurirana...fino kaže da u oklahomi poslodavac koji ima manje od 10 zaposlenika ima minimum per hour $2.00

istina, dosta država ima $5.15 ali pričamo o minimumu ili?

happygoose
09.08.2004., 12:44
brzi kaže:
link meni ne radi, evo drugi
http://www.dol.gov/esa/minwage/america.htm

onda očigledno nismo gledali istu stranicu ili stranica nije ažurirana...fino kaže da u oklahomi poslodavac koji ima manje od 10 zaposlenika ima minimum per hour $2.00

istina, dosta država ima $5.15 ali pričamo o minimumu ili?

To kaze federalni zakon, treba traziti sto kaze savezni.
Drugo obicno se to odnosi na konobariju.Jer u restacima obicno ima manje od deset ljudi.
To ti je poput naseg minimalca koji je proisan, a koji je 1500 kuna, ne sjecam se vise, moj zadnji je bio 1200-1300.

Moj muz je zaradio dovoljno da plati faks i dotorira.Tako ce i nasa djeca.Mi necemo placati za njihov faks, jer smatramo da moraju nauciti raditi i cijeniti rad i novac i trud.

Odi na dol home page gdje je objasnjen zakon i regulativa.

DiscoDave
09.08.2004., 12:59
za popizdit, pa, di vi živite? u oblacima? ajte malo na zemlju. ne sumnjam da svak želi vlastiti prosperitet ali,

ne vjerujem da 10% razumije jednostavnu činjenicu već razmišljate na nivou političko ekonomske reklame (uglavnom zapadnjačke), utopije i gluposti o sveopćem blagostanju i blagodatima kapitalizma. a sve one koji se apsolutno ne slažu s tom činjenicom smatrate postkomunjarama.

primjerice amerika izjavi da treba 200'000 programera u sljedećih 2 godine. škvadra nahrupi, oni dobe tisuće mladih programera za selekciju. stvarna činjenica je da trebaju samo 50'000. no izabrat će naravno samo najbolje a dobit će podatke o ostatku. recimo o 2 milijuna koji su se javili. tko je kome tu lagao? (kao navikli smo živjeti sa lažima političara?) trebali su programere, da, ali ne toliko koliko su reklamirali, isto tako u kapitalizmu

1. nisu svi bogati
2. večina love je u rukama manjine (malog broja ljudi - ostali su maltene gladni)

mi živimo u državi u kojoj živimo (najbanalnija činjenica je da banke preferiraju dati kredit onome tko radi u državnoj službi - jer je sigurna da nećeš izgubiti posao "HALO")
ako ignoriraš problem to ne znači da će on nestati
samo majmun misli da se UK ekonomija može kopirati u RH

živiš u svijetu u kojem živiš. mućni glavom i razmisli što ti sam možeš, a što ne možeš u granicama onoga što je oko tebe, a ne što je na Madagaskaru. puno toga je nedorečeno, a sigurno je to da engleski parlament štiti svoga malog čovjeka. ta činjenica povjesno gledajući ne stoji za RH.

kao što ima dobrih stvari koje dolaze sa zapadnjačkom demokracijom i kapitalizmom ima i loših. pitanje je vremena kada će nam poreznici sjesti na svaku kunu koju imaš, na sve nekretnine (upisane u katastar), na "kamate" i prinose fondova, kada ćemo dobiti poreze na neženje, poreze na maltene zrak koji dišeš.

22'000 brucoša godišnje se upiše na zagrebačko sveučilište od 50'000 maturanata. koliko ih u postotku u americi upiše fax?

happygoose
09.08.2004., 13:17
DiscoDave kaže:
za popizdit, pa, di vi živite? u oblacima? ajte malo na zemlju. ne sumnjam da svak želi vlastiti prosperitet ali,

ne vjerujem da 10% razumije jednostavnu činjenicu već razmišljate na nivou političko ekonomske reklame (uglavnom zapadnjačke), utopije i gluposti o sveopćem blagostanju i blagodatima kapitalizma. a sve one koji se apsolutno ne slažu s tom činjenicom smatrate postkomunjarama.

primjerice amerika izjavi da treba 200'000 programera u sljedećih 2 godine. škvadra nahrupi, oni dobe tisuće mladih programera za selekciju. stvarna činjenica je da trebaju samo 50'000. no izabrat će naravno samo najbolje a dobit će podatke o ostatku. recimo o 2 milijuna koji su se javili. tko je kome tu lagao? (kao navikli smo živjeti sa lažima političara?) trebali su programere, da, ali ne toliko koliko su reklamirali, isto tako u kapitalizmu

1. nisu svi bogati
2. večina love je u rukama manjine (malog broja ljudi - ostali su maltene gladni)

mi živimo u državi u kojoj živimo (najbanalnija činjenica je da banke preferiraju dati kredit onome tko radi u državnoj službi - jer je sigurna da nećeš izgubiti posao "HALO")
ako ignoriraš problem to ne znači da će on nestati
samo majmun misli da se UK ekonomija može kopirati u RH

živiš u svijetu u kojem živiš. mućni glavom i razmisli što ti sam možeš, a što ne možeš u granicama onoga što je oko tebe, a ne što je na Madagaskaru. puno toga je nedorečeno, a sigurno je to da engleski parlament štiti svoga malog čovjeka. ta činjenica povjesno gledajući ne stoji za RH.

kao što ima dobrih stvari koje dolaze sa zapadnjačkom demokracijom i kapitalizmom ima i loših. pitanje je vremena kada će nam poreznici sjesti na svaku kunu koju imaš, na sve nekretnine (upisane u katastar), na "kamate" i prinose fondova, kada ćemo dobiti poreze na neženje, poreze na maltene zrak koji dišeš.

22'000 brucoša godišnje se upiše na zagrebačko sveučilište od 50'000 maturanata. koliko ih u postotku u americi upiše fax?

http://nces.ed.gov/

ili

za sve koji zele znati vise, odnosno ameri imaju statistiku od 1800 i neke, sto se tice visokog obrazovanja.....i sve lijepo daju na uvid javnosti...sve koji su diplomirali, zavrsili magisterij ili doktorat.Ali otisli smo od teme, ja se izvinjavam.

http://nces.ed.gov/programs/digest/d02/list_tables3.asp#c3a_5

brzi
09.08.2004., 13:20
ej happy, daj olakšaj nam muku i pronađi odgovor čovjeku na pitanje...

jebote zatrpala si nas s hrpom tablica i podatkom da vode statistiku od 1800 i neke. ne vidim da je to netko pitao

happygoose
09.08.2004., 13:23
brzi kaže:
ej happy, daj olakšaj nam muku i pronađi odgovor čovjeku na pitanje...

jebote zatrpala si nas s hrpom tablica i podatkom da vode statistiku od 1800 i neke. ne vidim da je to netko pitao

A sto je bilo pitanje?:D

Tablica 170, bas se ni ja ne snalazim, 15 700 000 ljudi je upisalo faks u jesen 2000 godine, to je zadnja relevantna informacija....
Pokusat cu jos pronaci.....

Vojky
09.08.2004., 13:35
brzi kaže:

Da, Dr. Fletcher (nadam se da sam pravilno napisao) - je bio siromašni student koji je dobio stipendiju od države - pa je morao odraditi 4 godine tamo gdje ga država pošalje.

A onda - kako je serija bila popularna - su se sjetili da je došlo do promjena u kamatama, pa je dobio i petu godinu za odradit u polarnom području... :)

brzi
09.08.2004., 13:41
happygoose kaže:
A sto je bilo pitanje?:D

discodave je pitao koliko ljudi u % u americi upiše fax nakon srednje škole

znači 15,7 miliona 2000. godine. sad daj i koliko je škvadre išlo u školu te iste 2000. pa ćemo sami računat`

Vojky
09.08.2004., 13:44
Gdje nestadoše naši poljoprivredni nasadi? Dakle, s 10.000 kn se može nabaviti nasad vrijedan 100.000 kn?

brzi
09.08.2004., 13:47
ono sam isipao iz rukava, mogu malo proračunat te breskve pa napisat pa nek` svako malo priloži eto ti projekta za mlade poljoprivrednike...

na breskve me natjerao onaj tip od pretprošle nedjelje koji je posadio breskve i koji veli da rađaju već od druge godine, znači kredit s početkom na 3 je pravi (na stranu to što nakon 2-3 godine rodi jedna breskva po jednom stablu)

happygoose
09.08.2004., 13:50
brzi kaže:
discodave je pitao koliko ljudi u % u americi upiše fax nakon srednje škole

znači 15,7 miliona 2000. godine. sad daj i koliko je škvadre išlo u školu te iste 2000. pa ćemo sami računat`

Mislis koliko ih je zavrsilo od tih 15 70........mili.

U tablici 8 , srednju skolu je zavrsilo 85 %, to je podatak za 2000, ako nisam sto krivo procitala.Iste godine diplomiralo je 25%.Za generaciju 2000 jos nije moguce dobiti podatke jer ce oni dipl. ove godine.Znaci podatak, od 15.....koliko ih je upisano 2000, nemamo, ali se podaci procentualno dizu , svake godine, te su razliciti za muskarce i zene, te etnicke grupe.Izvinjavam se na nesporazumu.:)

brzi
09.08.2004., 13:52
ne, nego koliko ih je bilo u prilici upisati fakultet a upisalo je 15,7 miliona ili baš svi upišu fax

podatke za zagreb imaš - od 50.000 maturanata je ispalo 22.000 brucoša

ako ti sad nije jasno počet ću galamit da bi me čula

DiscoDave
09.08.2004., 14:00
ma, fora je da oni masno plaćaju faks. ergo, faksevi imaju para. pa čak i za to da daju stipendije top studošima iz cijelog svijeta. a ti top studoši vuku znanost, ostali plaćaju da bi bili blizu budućih einsteina. tko bi u RH mogao izdvojiti četvr milijuna dolara klincu za studij?

amerika ima oko 200 milijuna ljudi. glupost je da je 15 milijuna odnosno 7,5% CJELOKUPNOG pučanstva u samo jednoj generaciji, a još gluplje da su svi upisali faks.

točno, mnogi su došli izvana. ali, velika većina je platila te fakseve. mali mali broj ima pozivnicu ili full plaćenu školarinu. ostalo je zarada. iliti s druge strane gledajući investicija u budućnost vlastitih klinaca.

poanta mog prethodnog posta nije bila dobiti informaciju koliko ih se upiše na faks već potaknuti ljude da razmisle čine li ili ne ceteris paribus failacy gurajući, ondje gdje spada ali i tamo gdje ne spada, fiktivne nedorečene slike stanja iz drugih država u sliku budućnosti "mladog perspektivnog hrvata u domovini". pogled unaprijed je bitan, al ljudi, budite bar malo samokritični. osvrnite se oko sebe, i tek onda izvidite kako je moguće krenuti u pravom smjeru. ono što odgovara švicarcu nije da nužno odgovara hrvatu.

brzi
09.08.2004., 14:02
e jesi ti kompliciran, zašto ne daš dami da nas pila s svojim tablicama...a ja baš mislio pustiti da vidim koliko ide....i mislim da još traži podatke

i btw, izbio si mi slijedeće pitanje iz ruke, sebičnjače...

happygoose
09.08.2004., 14:11
brzi kaže:
e jesi ti kompliciran, zašto ne daš dami da nas pila s svojim tablicama...a ja baš mislio pustiti da vidim koliko ide....i mislim da još traži podatke

i btw, izbio si mi slijedeće pitanje iz ruke, sebičnjače...

Cuj ja se izvinjavam sto vas pilam.Ja sam bila pod dojmom da vi to zelite znati, i da ste pristojno pitali, a ja pristojno odgovorila.
Pa normalno je da nece svi zavrsiti fakultete, ni u hr svi ne zavrse fakultete.I slazem se da je svaka drzava sama za sebe, i da modele za uspjeh treba traziti kod kuce jer samo mi znamo sto i kako mozemo.Prije svega hr treba viziju, sve ostalo je pisanje, niz vjetar.

Ovo sve je bilo off topic, no medjutim ako vama pase sebi docaravet neku virtualnu nadmoc, i pri tom se dobro sprdat sa ljudima, samo dajte, to puno vise govori o vama....

brzi
09.08.2004., 14:19
no, no..bez ljutnje:B

nitko se ne sprda s tobom nego, barem ja, hoću pokazat da si malo zabrijala i nakon što sam ja malo proučio te podatke koje nudiš ispalo je sve drugačije...i onda se ukenjaš sa 15,7 miliona brucoša...zato sam ti i napisao da nam ne daješ općenite podatke već pronađi prave i onda reci kaj imaš

ali nema nekih solucija, daj shvati, sve što možeš vani možeš i ovdje i jasno je svima da treba zasukat rukave a ti si treća koja se javi kao da je sad progledala i sere po nama svima da smo neradnici

pročitaj ponovno topic pa se skoncentriraj na konkretan odgovor...

evo ja sad baš pišem nešto ukratko za breskve, znači tko ima mogućnosti i volje baviti se time može sve pitati. ja ću pomoći koliko mogu a neću srat po ljudima, žišku

happygoose
09.08.2004., 14:31
brzi kaže:
no, no..bez ljutnje:B

nitko se ne sprda s tobom nego, barem ja, hoću pokazat da si malo zabrijala i nakon što sam ja malo proučio te podatke koje nudiš ispalo je sve drugačije...i onda se ukenjaš sa 15,7 miliona brucoša...zato sam ti i napisao da nam ne daješ općenite podatke već pronađi prave i onda reci kaj imaš

ali nema nekih solucija, daj shvati, sve što možeš vani možeš i ovdje i jasno je svima da treba zasukat rukave a ti si treća koja se javi kao da je sad progledala i sere po nama svima da smo neradnici

pročitaj ponovno topic pa se skoncentriraj na konkretan odgovor...

evo ja sad baš pišem nešto ukratko za breskve, znači tko ima mogućnosti i volje baviti se time može sve pitati. ja ću pomoći koliko mogu a neću srat po ljudima, žišku

Ako sam generalizirala(srala) stvari u vezi neradnika, onda se izvinjavam....jer nisu svi neradnici.Nekad davno kao i vecina nas, vjerujem i ti(mozda i ne), bila sam isfrustrirana, mojom mikro okolinom koja je neprestano kukala, umjesto da kao sto si ti lijepo rekao, vidi da nema nekog posebnog rijesenja,da sve sto mozes vani, mozes i doma....samo treba vizija i zanati sta hoces.
Da sam zabrijala jesam.Pardoniram se, to mi stvarno nije trebalo.
Ja sam vise zainteresirana, za uzgoj cvijeca, to vise sto sam prije nekoliko godina procitala neku studiju sa agronomskog faksa u kojoj daju podatke isplativosti, dalo bi se.

Vojky
09.08.2004., 14:33
brzi kaže:
ono sam isipao iz rukava, mogu malo proračunat te breskve pa napisat pa nek` svako malo priloži eto ti projekta za mlade poljoprivrednike...

I onda zaredaš po Rivi/Bogovićevoj i staneš dilit projekt... :)

brzi
09.08.2004., 14:54
evo mene, cijeli text ima 3900 znakova pa će ići u tri puta
Šta sve trebamo za posaditi jedan hektar breskvi? Svašta.....

ispitivanje kvalitete tla, dodavanje potrebnih tvari, priprema zemljišta, sadnja, održavanje, berba, distribucija

da bi imali šta ispitivati treba Vam 1ha poljoprivrednog zemljišta...to Vas košta nekih cca 5000 eura u prosjeku, onaj tko ima nešto zemlje prolazi jeftinije, onaj tko želi kupiti zemlju u Detkovcu kod Suhopolja javi se meni, imam 1,98 upisanih hektara.

Ispitivanje kvalitete tla se radi na način da se uzme uzorak zemljišta sa 30 i 60 cm dubine svakih nekoliko(mislim radi se o 100 puta 100 metara pa bi trebalo na bar 20-30 mjesta iskopat malo zemljice) pa se sve to smiješa pa se načetvrta(pazi koja riječ) pa se sve tako četvrta dok ne dobiješ oko 2 kg uzorka za analizu(kako lijepo zvuči kad ti teta objašnjava telefonom). To te košta oko 300-400 kn.
Mislim da se ovo mora obaviti zbog državnih poticaja.

Onda kad dobiješ rezultate slijedi te govnanje površine i to značajno jer je frajer onaj od pretprošle nedjelje rekao da mu je trebalo oko 50t stajnjaka. Kako to nabaviti i koliko to košta fakat ne znam ali znam da kad nabaviš treba ti i ona prikolica za razbacivanje. Ali ako jedna vreća, ona od umjetnog gnojiva košta cca 25 kuna mislim da jedna tona govana na veliko košta brat-bratu 50 eura s mehanizacijom. Znači ono, cca 2500 eura za govna. To je sa zemljom cca 7500.

brzi
09.08.2004., 14:55
To sve treba zaorat, pa potanjurat. To platiš nekom domaćem, u blizini zemljišta. To i nije neka lova(nadam se) ali nek bude 500 eura da se lakše izračuna. Znači 8000 ukupno.

Ako se breskve sade kao i marelice, a vjerujem da da, onda se sade u vrh istostraničnog trokuta kojem je dužina stranice 4m. Onda po dužini dobiješ 25 komada u redu i 28 redova u nizu(broj redova se izračuna kao visina istostraničnog trokuta pa se dužina od 100m podijeli s rezultatom pa se odbije jedan red da ti oni zadnji redovi budu na tvom gruntu.

znači trebaš oko 700 kvalitetnih sadnica. Za njih moraš probušiti(iskopati) 700 rupa. Za tako nešto raditi lopatom moraš biti lud. Ali ako iznajmiš stroj koji ti probuši rupu 600 mm duboku i 300 mm u promjeru onda si ti izračunaš da ti treba barem3 ako ne i 4 rupe za jednu sadnicu pa svaka rupa košta 2,00 kn dođeš do toga da ti treba 4000-5500 kn samo za izbušit rupe, ali veliš OK, uzimam kredit s počekom :). Pa trebaš nekih 700 kolaca, to fakat ne znam koliko košta.

Koliko koštaju same sadnice nemam pojma ako sam nabrzinu proguglao i ispalo mi je, prema nekon natječaju za sufinanciranje sadnica da za breskve računaju 18 kn. To bi značilo 12.600 kn za sadnice.

Idemo sad malo sumirat, bilo je oko 8000 eura što preračunavam u 60.000 kn, pa ovo ostalo neka bude sveukupno s kolcima cca 20.000 kn. Sveukupno 80.000 kn.

brzi
09.08.2004., 14:56
Da bi ovo navukli na 100.000 kn treba u projekt nadrobiti zaštite u tijeku godina do prvog ozbiljnijeg uroda, pa moguće troškove kojih se nisi sjetio a mogu se pojaviti i sra i tralala i nemojte me odmah razapet ako sam kaj fulao jer radi na ovome već punih 15 minuta.

I šta kaže matem(a)(o)tika....od 100.000 somova na kredit možeš dobiti 70.000, državni poticaj za voćnjak druge skupine je 14.600 kn, županije sufinanciraju nabavu sadnica. Konkretno Zg županija daje mislim 5 kn po sadnici, postoji mogućnost da Vaš grad sufinancira nabavu sadnica, pogotovo ako je grad već napravio plan raspolaganja državnim zemljištem pa tu ubire neke prihode od kojih dio mora gurnuti nazad u poljoprivredu. Malo guglajući sam naletio da se potpore po sadnici, kad se sve zbroji ispadaju i do 12 kn po sadnici. Kako je za onu teoriju o samo 10.000 svojih kn dovoljno nešto manje od 8 kn po sadnici zadržimo se na tome.

Naravno, dio love moraš imati pa ti se vraća korz poticaje i subvencije. Postoji još i varijanta godišnjih plaćanja doneznamkojegodine voćnjaka.

Eto, škvadro na posao. Svatko u svoj grad, svoju županiju, svoj Savez za poljoprivredno savjetodavnu službu i podijeli informacije s nama.

navali narode

happygoose
09.08.2004., 15:02
Da li racunas i osiguranje nasada, ili ides na divlje, pa ak se desi recimo tuca, budes trazio i nikad dobio odstetu od drzave.

I recimo da li racunas i postavljanje zastitne mreze iznad nasada, sto bi recimo osiguravajuca kuca mozda i dobro osigurala....

Znam da si sve ovo na brzinu napravio, ali nigdje ne vidim uracunati rizik u prve tri godine jer mora da je velik ili ne.....

Odnosno sto je sa poslovnim planom koji ti treba ili ne , za trazenje kredita te analizom isplativosti......ideja je inace fantasticna.....

brzi
09.08.2004., 15:11
postoji 20.000 kn koji su predviđeni na troškove zaštite, mislim da ipak premija osiguranja nije tolika da iznos ne bi bio dovoljan. čak u par godina mislim

za izradu poslovnih planova u RH postoje centri za poduzetnike, ako sam napisao dobro ime, koji besplatno pomažu svima u izradi poslovnih planova. u konkretnom slučaju, mislim na natječaj za kreditiranje, je potreban troškovnik

mislim da ovdje postoji i mogućnost biranja ili protugradna mreža ili osiguranje protiv nepogoda

happygoose
09.08.2004., 15:18
Onda dobra volja i zasukat rukave, sve je jasno....:)

brzi
10.08.2004., 11:27
ja se tako potrudio i izazvao samo jedan komentar....

ajde, možda ste počeli razmišljat gdje tko ima kakaf grunt i koji su sve papiri potrebni za početak proizvodnje, to bi mi bilo iznimno drago...

Vojky
10.08.2004., 11:31
brzi kaže:
ja se tako potrudio i izazvao samo jedan komentar....

ajde, možda ste počeli razmišljat gdje tko ima kakaf grunt i koji su sve papiri potrebni za početak proizvodnje, to bi mi bilo iznimno drago...

Mislim da imam neku zemlju u Županiji zagrebačkoj (a ne samo stan kojih 15 metara iznad tla), ozbiljno bih porazmislio otvorit malu proizvodnju, prvo farma jabuka, pa onda "Vojky domaći voćni sokovi"...

brzi
10.08.2004., 11:40
još da si recimo na području Sv. Ivana Zeline, mislim da sam jučer pročitao sa oni daju još 6 kn po sadnici + 5 od Zg žup pa ti vidi...

inače u okolici Zg-a ekipa traži 8-10.000 eura za 1ha zemlje pa ti vidi

Vojky
10.08.2004., 11:44
brzi kaže:
još da si recimo na području Sv. Ivana Zeline, mislim da sam jučer pročitao sa oni daju još 6 kn po sadnici + 5 od Zg žup pa ti vidi...

inače u okolici Zg-a ekipa traži 8-10.000 eura za 1ha zemlje pa ti vidi

Nažalost - već sam u kreditu za stan pa bi dodatno zaduženje bilo rizično, no u situaciji da imam neku zemlju (ipak sam ja tek prije 4 godine došao u ZG-županiju), mislim da je sasvim O.K. - rješenje.

Pogotovo ako imaš u familiji nekog mlađeg umirovljenika i sl. kojemu možeš honorarno prepustiti posao i pomoći vikendom. A ne da po poljima imamo ambroziju...

Mislim, ako si putovao Slovenijom/Austrijom/Švicarskom - što razvijenija zemlja to se više zemllje obrađuje... Nizozemci je otimaju od mora - a vidi nas - pogleda samo Krbavsko polje, zamisli kako bi izgledalo u Nizozemskoj ili Švicarskoj!

brzi
10.08.2004., 11:58
da, ovisi o stupnju razvijenosti :(

i onda austrija ima veću poljoprivrednu proizvodnju od RH, žalosno

i ako se ikad odlučiš za jabuke, znaj da si na pravom mjestu, mislim pri tome za najbolje prirodne uvjete za uzgoj a i čovjek koji je na čelu neznamčega se bavi uzgojem jabuka na području Velike Gorice i pročitao sam, još lani doduše i ne znam u kojoj je to fazi, da će otvoriti pogon za izradu jabučnog octa. to u prevodu znači da će se iskorištavati cjelokupan urod, bez ijednog propalog ploda.

hvale vrijedna inicijativa

a za one mlade koji žive i djeluju na dalmatinskom području alternativa im može biti podatak da se iskorištava svega 5% rogača koji većinom samoinicijativno raste u priobalju...

navali narode skupljat rogač

NIPPON
10.08.2004., 17:30
:top: za temu

Usudio bi se reči da spadam u tu skupinu "mladih" i gledam po svojoj ekipi dakle svi cca oko 23g većina još naravno studira i studirat će na žalost još dosta godina
večina ljudi tih godina koji rade prvenstveno razmišljaju o tome kako kupit dobru pilu i izigravat tajkuna u usponu pred razno raznim šminka kafićima večinom imaju kredite na 7 godina za auto koji im odnose više od pola plače i još dobar dio odlazi na benzin i sl.
žalosno je da samo mali dio njih razmišlja o rješavanju stambenog pitanja i stvarno su rijetki koji uplačuju u stambenu štedionicu i to je vrh njihovog investiranja:(
nedavno sam se zaposlio prvo pitanje koje sam dobio bilo je koji ču auto kupiti kad sam odgovorio da ču i dalje vozit ovaj od starog koji ionak koristim 360 dana u godini pogledali su me koda sam s drugog planeta
to bi bio osvrt na ovu žalosnu situaciju iz mog kuta

NIPPON
10.08.2004., 17:39
več neko vrijeme me kopka ideja da se probam baciti u poduzetničke vode,budući da imam relativno neprofitabilan hobi spajanje ugodnog s korisnim otpada:(

uglavnom ljudi definitivno moraju jesti tak da mi se nekak čini najprihvatljivije investirati u proizvodnju hrane prije sam razmišljao o plastenicima ali mi se to čini da je potrebno dosta početnog ulaganja

sad trenutačno razmišljam o uzgoju malina naime osiguran je otkup 20kn/kg tak da nebi imao problema s plasiranjem proizvoda na tržište a nebi moga posvetit previše vremena prodaji jer u početku planiram ostati raditi u na ovom sadašnjem poslu a budući da imam tu sreču da imam mlađeg umirovljenika u kući riješen mi je problem osnovne radne snage

brzi ajde please ukoliko ti nije problem stavi linkove na stranice di si našao informacje o poticajima i sl imam još nekih 7-8 mjeseci do stjecanja kreditne sposobnosti tak da sam, sad u fazi intenzivnog proučavanja opcija

e da jel zna neko di je taj centar z apoduzetništvo u zg jer mi je google izbacio previše stranica pa ako neko ima informejšn da mi skrati potragu THX:w

brzi
11.08.2004., 08:18
poticaji ti se nalaze objašnjeni u nekom zakonu, daklem narodne novine, a da me ubiješ sad ne znam ali ću iskopat točne podatke

brzi
11.08.2004., 08:35
a što se tiče breskvica još ima nešto za kraj...

tu pretprošlu nedjelju, dok mi je frajer s svojim breskvama odvlačio pozornost od purice s mlinicima, bilo je naravno riječi i o financijskim učincima na kraju balade.

to izgleda, u njegovom slučaju, ovako:

neke breskve daju rekordan urod od oko 70 kg/stablu. ne vjerujem da bih puno promašio kada bih za prosjek uzeo aritmetičku sredinu ili oko 35 kg/stablu. to bi dalo 24500kg breskvi godišnje.

e sad tu slijedi nekoliko varijanti, najbolje je to malo iskombinirati s malo i veleprodajom, znači nešto za plac a nešto za Konzum. ne vjerujem da postoji neka fixna formula s kojom bi se mi mogli služiti ali recimo da je otprilike odnos cijene koju konzum plati i koju kasnije nadoda u obliku marže oko 50:50. znači ako su breskve u konzumu 7 kn onda ih kozum otkupljuje po 3,50.

naravno da ako uložite u zaštitu(mrežu i kojekakve supstrate protiv boleština voća) ovaj aritmetički prosjek je ispod onoga koliko možete očekivati, čak bi se usudio i garantirao da je to najmanje koliko Vas očekuje. mislim da je realan urod u visini 2/3 rekordnog oroda po stablu naravno uz primjenu agrotehničkih mjera. a to je već neka druga matematika, neki drugi odnosi, neki.....

DiscoDave
11.08.2004., 12:32
mislim da breskva brzo "krepa", a treba računati i nekoliko godina da breskve počnu rađati 2/3 uroda. druga stvar je činjenica da breskve treba špricati i to oko 20 puta godišnje ne bi li dobio pravi urod. još jedna činjenica je da imaš breskvu pa nakon x godina breskva krepa, pa ti slijedi dodatan trošak preuređenja tog tvog voćnjaka da rađa kajaznam paradajz. kako se nositi s činjenicom da imaš relativno mali komad zemlje i da nemreš kupiti cca 20 jutara zemlje u komadu već komadić tu komadić tam. vele ljudi da je u RH problem okrupnjavanje zemljoradničkih posjeda (nekaj kao zadruga), s druge strane čuo sam nešto o zajedničkom investiranju u nekakvo postrojenje za sortiranje jabuka. super je kad se gleda samo prinos kada "rodi", kaj se desi ako ne rodi ili se tržište zasiti pa cijena pada. kruh od 70dkg košta 7 kn, kila brašna pri otkupu oko 1 kn. ne kažem da nema lijeka i da se ne isplati, no u proračun treba uzeti i ove činjenice. da ne spominjem vremensku rupu od isporuke do isplate. ili recimo potražnju za radnicima baš u tom mjesecu kada je berba, pa nađi nekoga da ti bere. i sve to uz kvalitetno tržište na kojem nema rođo sistema gdje će netko sa višom cijenom od tvoje dobiti posao jer pozna nekoga...

ukupno - možda jesi 75k godišnje u plusu, al imaš kaj i za platiti i za osigurati, a da ne pričam o besplatnoj radnoj snazi - namely yourself

e, da ne znam postoji li već ili ne još poseban porez koji te tereti ako imaš obradivu zemlju a ništa ne proizvodiš na njoj.

prigovorit ćete mi da miniram projekt. ne, dapače, mislim da je ideja izvrsna, no bolje imati kartu na kojoj piše gdje su postavljene mine prije nego se uđe u minsko polje nego juriš braćo tifusari preko vode do slobode :D

brzi
11.08.2004., 12:44
hvala Disco na kvalitetnim primjedbama..

probat ću iskopat neke odgovore na tvoja pitanja pa se javim

za sada mogu reći ovo...tržište će se jako teško zasititi. zašto? zato što sada RH uvozi voće a nekada je izvozila oko 5x više nego što sada uvozi...kako osobno ne vjerujem da će ljudi prestat jest breskve tržište postoji

ako imaš relativno mali komad zemlje onda pronađi neku biljku koja na toj veličini zemljišta može dati najviše, npr. u Lomnici(mislim) frajer ima hidroponsku proizvodnju paradajza na 0.1 ha. to je ono kad biljka raste u plastičnoj čašici od 2 deci i na kapaljku se dofura voda i prihrana i onda ona piči u zrak i rađa hrpu paradajza.

što se tiče poreza mislim da ima neki na neobrađeno poljoprivredno zemljište, mislim da će ti Vojky to točnije napisati

ako još imaš kaj za reći samo naprijed, to je i cilj
jebo breskve, nisu bitne breskve već da se svatko tko je u mogućnosti odluči za nešto profitabilnije, a ne da sadi pšenicu

brzi
11.08.2004., 14:08
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1999/0582.htm

ovo je prvi zakon o poticajima, mijenjan je i treba se informirati u Hrvatskom zavodu za poljoprivredno savjetodavnu službu
http://www.hzpss.hr/

nisam uspio pronaći koliki je životni vijek breskve ali vjerujem da je bar 10-ak godina...

postoje i voćke koje žive po 50, probaj s njima

rezidba malina http://www.hzpss.hr/pdf/vocarstvo/09rezidbamalina.pdf

brzi
11.08.2004., 14:21
na stranicama hzpss-a sam sad naletio i na nekakav plan za breskve sa njihovim proračunima http://www.hzpss.hr/pdf/vocarstvo/02pripremaisadnjakosticavavoca.pdf

ukratko kažu da je vrijeme ulaganja 3 godine(navedena je i godina prije sadnje što znači 4). vrijeme eksploatacije 15 godina, ukupni troškovi podizanja nasada 109.345,00 kn(mislim da se u to zemljište ne računa), vrsta breskve, uzgojni oblik, razmak u sadnji 3,5mx2m što daje 1.429 sadnica na jednom ha

skroz me dematiralo ovo sad ;)

NIPPON
11.08.2004., 16:31
kao da smo malo skrenuli s teme ovo se pretvorilo u emisiju o poljoprivredi :D
ali ako nekog zanima evo jedan ok link (http://udruga-voce.hr/index.htm) koji može pomoći nekome ko je zainteresiran za maline,jagode,kupine

DiscoDave
13.08.2004., 17:29
u zadnjem online oglasniku - jedan jedini oglas za prodaju preko 5 ha u komadu... i to mrvu iznad 5 ha za 35k eura

letimičnim pogledom za breskve ispadneš na nuli negdje nakon 8 godina.

btw sa ovog hzpss-a se da skinuti guba stvari. no na žalost brojkice su mrvu zastarjele (2001 godina)

ko tebe kamenom ti njega breskvom :D

brzi
16.08.2004., 08:51
DiscoDave kaže:
letimičnim pogledom za breskve ispadneš na nuli negdje nakon 8 godina

šta si škrt? daj malo tu matemotiku na stol?

happygoose
17.08.2004., 10:15
Sta je sa poslovnim planom/kartom za minsko polje........?mislin da dave prikazuje malo i drugu stranu medalje, ali mi ovdje pricamo o uzgoju breskvi kojima ne znamo za 100% koliki im je zivotni vijek.....:eek:

Mislim da je ideja odlicna, ali bi funkcionirala jos bolje ako taj rizik bude malo rasprsen, drugim rijecima ako se ima vise igraca....mozda grijesim......ali ja bih to malo pretvorila u zadrugu.....:D

DiscoDave
17.08.2004., 11:01
zakaj škvadra nema velke komade zemlje? zakaj poljoprivrednici nisu bogati? zakaj nemamo burzu voća/povrća pa da možeš trgovati opcijama? zakaj je toliko nezaposlenih?

bit ću kratak.
političari su idioti koji ne obrazuju mlade majmune da disciplinirano rade, već oni sami da ne velim kradu i lažu umjesto da pošteno rade i zarade, pa zakržljala mladunčad sedi doma i bleji u TV nakon što je ovoga tjedna posjetila burzu na kojoj naravno opet nema posla za diplomiranog salatara, za kojega se naravno naša politička elita nije sjetila smanjiti upisne kvote pa ih ima od tud do samobora i nazad, a nebi se prihvatili "manje" vrijednog posla kad su već diplomirali tako zahtjevan fakultet, pa onda žive od poreza koji ja plaćam umjesto da dignu guzicu i odrade svojih prvih 3000 kuna za koje će njihov poslodavac dati manje od 5000 kuna, ako ja odradim njihov posao uz svoj ja neću dobiti ni 2000 jer treba od nekuda platiti neradnike pa zašto ne iz poreza onih koji rade.

brzi
17.08.2004., 11:14
fakat si dobro opisao problem ali daj ono s čim si zaključio da treba 8 godina da dođeš na nulu

happy, pročitao sam na stranicama hzpss-a da je rok exploatacije 15 godina

mobyXXL
17.08.2004., 11:40
DiscoDave kaže:

bit ću kratak.
političari su idioti koji ne obrazuju mlade majmune da disciplinirano rade, već oni sami da ne velim kradu i lažu umjesto da pošteno rade i zarade, pa zakržljala mladunčad sedi doma i bleji u TV nakon što je ovoga tjedna posjetila burzu na kojoj naravno opet nema posla za diplomiranog salatara, za kojega se naravno naša politička elita nije sjetila smanjiti upisne kvote pa ih ima od tud do samobora i nazad, a nebi se prihvatili "manje" vrijednog posla kad su već diplomirali tako zahtjevan fakultet, pa onda žive od poreza koji ja plaćam umjesto da dignu guzicu i odrade svojih prvih 3000 kuna za koje će njihov poslodavac dati manje od 5000 kuna, ako ja odradim njihov posao uz svoj ja neću dobiti ni 2000 jer treba od nekuda platiti neradnike pa zašto ne iz poreza onih koji rade.

Jel ti zlo ili kaj? Pa zar očekuješ ko debil u salonu namještaja u kojem sam bio danas na razgovoru za job da projektiram kuhinje, radim ko trgovac i još po potrebi u skladištu. Kae to? Univrzalni šljaker? Pa kaj on misli da sam ja projektant, trgovac i bilder (druga riječ za skladištara) u jednom? I da ću mu radit sve to za kakvih 2500 kn a do firme imam 40 km u jednom smjeru. Ma nabim ga nakukac kao i savjetnicu sa zavoda koja me poslala tamo na razgovor.

DiscoDave
17.08.2004., 11:52
očekujem da prihvati prijavljeni posao i pošteno radi 8 sati sa svim beneficijama koje mu zakon o radu nudi pažnjom dobrog gospodara vrlo neodgovoran i intelektualno nezahtjevan posao. da bere voće, obrezuje voćke na način kojim sam ga naučio, i to sve za neto 3000 kuna. da je komunikativna, vedra osoba, da nije psihopat i da neće cijeli dan gledati kako me pokrasti ili kako eskivirati posao. a, ako je dislociran (čitaj živi daleko od hrvatske metropole) ostat će mu još i više jer će mu država nabiti manji prirez, a ako meni država ponudi beneficije za to što sam ga zaposlio pa ja neću morati platiti tolika davanja, možda mu uleti i neki bonus za njegov izniman trud.

pa možda uspijemo iskoristiti resurse, potaknuti proizvodnju te naravno, dobro zaraditi. meni nešto više jer ja ulažem svoju lovu pa time i reskiram nešto više, a njemu normalan život mladog početnika koji je spreman učiti i raditi. s druge strane što prije počne raditi prije će u pošteno zarađenu penziju.

mobyXXL
17.08.2004., 11:58
DiscoDave kaže:
očekujem da prihvati prijavljeni posao i pošteno radi 8 sati sa svim beneficijama koje mu zakon o radu nudi pažnjom dobrog gospodara vrlo neodgovoran i intelektualno nezahtjevan posao. da bere voće, obrezuje voćke na način kojim sam ga naučio, i to sve za neto 3000 kuna. da je komunikativna, vedra osoba, da nije psihopat i da neće cijeli dan gledati kako me pokrasti ili kako eskivirati posao. a, ako je dislociran (čitaj živi daleko od hrvatske metropole) ostat će mu još i više jer će mu država nabiti manji prirez, a ako meni država ponudi beneficije za to što sam ga zaposlio pa ja neću morati platiti tolika davanja, možda mu uleti i neki bonus za njegov izniman trud.

pa možda uspijemo iskoristiti resurse, potaknuti proizvodnju te naravno, dobro zaraditi. meni nešto više jer ja ulažem svoju lovu pa time i reskiram nešto više, a njemu normalan život mladog početnika koji je spreman učiti i raditi. s druge strane što prije počne raditi prije će u pošteno zarađenu penziju.

Rad u poljoprivredi? Ak raspišeš natječaj za radno mjesto budi sretan ak ti se netko javi !! A javit će se netko stariji ak se javi...

Ne mislim te potkuriti ovim riječima al ak se netko odluči pokrenut poljoprivrednu proizvodnju neka svakako s tim računa. Recimo okolica Vrbovca: ak čovjek tam ne nađe nikoga neće ni u velikom Zagrebu gradu. Nikome se ne putuje 2 ćuke na posao pa ni meni...

brzi
17.08.2004., 12:04
DiscoDave kaže:
zakaj škvadra nema velke komade zemlje? zakaj poljoprivrednici nisu bogati? zakaj nemamo burzu voća/povrća pa da možeš trgovati opcijama? zakaj je toliko nezaposlenih?

1) nije istina
2) zato kaj sade pšenicu, kuruzu, krompire i ostalu robu koja im vrijedi 1 kn/kg
3) nije istina, doduše ne trguje se opcijama(koliko ja imam saznanja opcije na npr. neku dionicu znače da za par godina možeš kupiti dionicu po cijeni od prije par godina, kao u Microsoftu npr., kako je voće/povrće sezonska roba ne postoje opcije na par godina)
4) zato što su prevelike kukavice da krenu u samozapošljavanje

mobyXXL
17.08.2004., 12:09
brzi kaže:

4) zato što su prevelike kukavice da krenu u samozapošljavanje

ili bolje reći zato što nemaju brdašce para da bi pokrenuli biznis...

Ma moš ti imat ideju kakvu hoćeš al bez para ...

happygoose
17.08.2004., 12:10
brzi kaže:
fakat si dobro opisao problem ali daj ono s čim si zaključio da treba 8 godina da dođeš na nulu

happy, pročitao sam na stranicama hzpss-a da je rok exploatacije 15 godina

Ako nemas puno(puno) zemlje, mislim da takav posao i zaradu, treba raditi u okvirima coop-a.....nemoj ovo krivo shvatiti, ovo su zakljucci, doneseni na temelju iznesenog na tredu, ali opcenito poljoprivreda danas, ili je pojedinac sa puno zemlje ili coop....

Smatram osobno da nije tak veliki problem bilo sta proizvesti i uzgojiti.......problem je u organizaciji i plasmanu uzgojenog.....

Kad sam zadnji put bila u Indiani (SAD-e), a falim te boze tam ima zemlje :eek: , svi su manje ili vise organizirani u coop, jer strojevi i ostali izdaci(zastita,mineralna gnojiva,osiguranje) su preveliki za pojedinca, + plasman je puno bolji ako je vise proizvodjaca(jaci kvaci) i proizvodnja se prilogodjuje potraznji,odnosno mogu se ispuniti kvote i ugovori, a to je ono sto svaki lanac trgovina i konzervasi traze......

brzi
17.08.2004., 12:29
sve 5 happy:)

ja sam se uhvatio breskvi zato kaj sam to vidio na TV-u i zato kaj mislim da svi mi skupa u RH možemo prosperirati, ali ono fakat jebeno, sa poljoprivredom, turizmom i sa vjerojatno još po nekom gospodarskom granom....

ono kaj ne vjerujem je da ćemo napraviti bum sa onom dvojicom likova, njima svaka čast da se razumijemo, kaj su upali među 25 nekih aerospace inžinjera ili tako nešto, pa ne vidim hrvate kako polijeću iz hrvatske pa osvajaju mars ili nešto sl.

mislim, možeš se ti jebat kad za letove u svemir nemaš uvjete a za poljoprivredu i turizam imaš

i da, način organiziranja je stvarno odluka pojedinca, niti mi nije bila namjera nekoga uvjeriti da sam krene pa glavom kroz zid ako treba...

XXL - znam da je svaki početak težak ali ako se ljudi samo malo ohrabre pa krenu imaju neslućene mogućnosti. npr. u moslavini ima na prodaju kuća + 20 jutara zemlje(1 jutro=1 ral=1600 čhv=5760 kvadrata) za 60.000 eura. za toliko u zagrebu ne možeš kupiti stan, dakle stan a ne neku špajzu od 30 kvadrata a ovdje imaš i kuću i 115.000 kvadrata zemljišta.

i ako netko misli da je moslavina daleko nemojmo zaboravit da ti je sve u krugu 80 km od mjesta prebivališta pogodno za rad(ili tako nešto, barem kad te šalju s burze, ako sam i nešto promašio prihvaćam kritiku)

mobyXXL
17.08.2004., 12:47
brzi kaže:

XXL - znam da je svaki početak težak ali ako se ljudi samo malo ohrabre pa krenu imaju neslućene mogućnosti. npr. u moslavini ima na prodaju kuća + 20 jutara zemlje(1 jutro=1 ral=1600 čhv=5760 kvadrata) za 60.000 eura. za toliko u zagrebu ne možeš kupiti stan, dakle stan a ne neku špajzu od 30 kvadrata a ovdje imaš i kuću i 115.000 kvadrata zemljišta.

nemam 60 000 eura :D Nemam ni 60 000 kuna :D Većina nezaposlenih ili nema ništa ili ima nešto malo ušteđevine. S tim ništa nemožeš početi !!! Nebudi naivan

gogo
17.08.2004., 13:30
mobyXXL kaže:
nemam 60 000 eura :D Nemam ni 60 000 kuna :D Većina nezaposlenih ili nema ništa ili ima nešto malo ušteđevine. S tim ništa nemožeš početi !!! Nebudi naivan

moby, vidim da imaš problema sa zapošljavanjem. Eto dosadno mi je u životu pa ću ti reči (iako me nisi pitao :B ) da je glavni problem u tvojoj glavi i negativnom razmišljanju.

Ajde probaj barem razmišljati pozitivno možda ti bude bolje u životu. Kad ti sljedeći put padne ideja na pamet kak je to sve sranje i kak moraš biti lopov/imatštelu/uvlačitseušupak/ da bi uspio reci samom sebi da to nije istina i da se može naći normalan posao za pristojnu lovu.

Samo to nikad nećeš naći kad si ovak zbediran.

Ajde, pozdrav :W

gogo
17.08.2004., 13:31
eh da, zaboravio sam dodati:

JEBO negativce i pesimiste

Vojky
17.08.2004., 13:43
brzi kaže:
i ako netko misli da je moslavina daleko nemojmo zaboravit da ti je sve u krugu 80 km od mjesta prebivališta pogodno za rad(ili tako nešto, barem kad te šalju s burze, ako sam i nešto promašio prihvaćam kritiku)

Ja živim u Moslavini... :D

happygoose
17.08.2004., 13:51
brzi kaže:
sve 5 happy:)

ja sam se uhvatio breskvi zato kaj sam to vidio na TV-u i zato kaj mislim da svi mi skupa u RH možemo prosperirati, ali ono fakat jebeno, sa poljoprivredom, turizmom i sa vjerojatno još po nekom gospodarskom granom....

ono kaj ne vjerujem je da ćemo napraviti bum sa onom dvojicom likova, njima svaka čast da se razumijemo, kaj su upali među 25 nekih aerospace inžinjera ili tako nešto, pa ne vidim hrvate kako polijeću iz hrvatske pa osvajaju mars ili nešto sl.

mislim, možeš se ti jebat kad za letove u svemir nemaš uvjete a za poljoprivredu i turizam imaš

i da, način organiziranja je stvarno odluka pojedinca, niti mi nije bila namjera nekoga uvjeriti da sam krene pa glavom kroz zid ako treba...

Ja u stvari mislim da je to super stvar, pogotovo ako znas sta ces raditi nakon 15 godina....
U takav posao ja osobno ne bih ulazila striktno sama, vec sa barem tri cetiri partnera....
Taj je posao pun pogodak, jer je nase trziste jako malo i nije okrupnjeno(zemlja) tako da svatko ko ima cuke u glavi i jos par ljudi moze naci svoju "nisu" na trzistu, iz razloga sto nema puno onih koji mogu garantirati plasman koji je redovan i kvote.
To je recimo prednost....koja jako puno znaci na hr trzistu, i ne samo za breskve, cak i jednosezonsko povrce i cvijece....sto se tice cvijece velika je potraznja za suhim dekorativnim cvijecem, tako sam barem saznala kad sam i sama pocela "ispitivati"trziste/cvjecare i cvjecarice....:D kosta ih puno za uvoz iz nigdjezemske, a sve se oze uzgojiti i kod nas, ali je stvar opet u opremi i partnerstvu,ako se ide sam to je ravno samoubojstvu.Postoji studija na agronomskom faksu o odrzivom uzgoju cvijeca, ima tome vec par godina, ali mislim da se radi o nekih ral i pol zemlje.

happygoose
17.08.2004., 13:54
Vojky kaže:
Ja živim u Moslavini... :D

Ivanic=Moslavina, mozda kao meja....:D
Kutina ti je vec prava Moslavina,Popovaca i to.....

To ti je kaj da ja velim da zivim u Ogulincima i to je Sisacko-Mosl., a zaprav je Zagrebacka zupanija:D

Pa mi smo si zemljaki po zupaniji of kors...:D

mobyXXL
17.08.2004., 16:39
A jeste vi potencijalni poljoprivrednici ikad razmišljali o svom najvećem neprijatelju? Ne, nisam mislio na krumpirovu zlaticu :D nego na uvozni lobby.

U EU su (navodno) dvije najjače gospodarske grane autoindustrija i poljoprivreda. Kod nas ulaganja autoindustrije priječi ogroman uvozni lobby ili bolje reć već samo u Zagrebu ima stotine firmi koje uvoze sve od dijelova do novih i rabljenih vozila. Vrlo slično je i sa poljoprivredom...

brzi
18.08.2004., 08:38
mobyXXL kaže:

tko je ikad rekao da se nezaposleni pod mus moraju zaposliti na tome. nisam do danas čuo niti jedan gospodarski plan ili projekt kojem je glavna pokretačka snaga prosječan hrvatski nezaposlenik.

bilo bi idealno kada bi oni koji su si recimo kupili stan na neki jebeni kredit, pa sad stenju pod otplatama i znaju da im to slijedi još 15-ak ili više godina, malo pregrizu govnu glavu, prodaju stan pa lovu ulože u nešto. koliko pratim tv, novine, radio etc. najveći problem kod nas je spiskana lova, znači krediti uzeti za potrošnju. mislim da bi se takvih, a koji su živjeli u okolici Zagreba pa možda imaju neke zemljice ili imaju neke naslijeđene djedovine nabralo samo tako.

i eto ti tebe na hrpu što novooslobođenih što novostvorenih radnih mjesta.

Vojky
18.08.2004., 09:50
mobyXXL kaže:
A jeste vi potencijalni poljoprivrednici ikad razmišljali o svom najvećem neprijatelju? Ne, nisam mislio na krumpirovu zlaticu :D nego na uvozni lobby.

Sve ti ovisi o - veličini. :D

Naime, s tri stabla ćeš imati problema s distribucijom, ali ako imaš farmu - onda ćeš se izravno dogovoriti s nekim trgovinskim lancem. Znam čovjeka iz Međimurja koji ima preko 20.000 stabala jabuka i nikada se nije žalio na uvoz.

Naravno, očekuje se i da pametno odabereš sorte, od ranih do kasnih.

DiscoDave
18.08.2004., 14:38
20000 stabala ti je skoro 15 ha. tj oko 100000 eur-a za zemljište.
e, al nek ti svako stablo da 25 kg (6 jabuka u kilu dakle 150 jabuka po stablu) i neka ti jedan čovjek može pobrati 25 stabala na dan ispadne da ti treba 800 čovjek dana samo da pobereš sve te jabuke. nek platiš 100 ljudi još uvjek im treba 8 punih dana.

pa još malo matematike...
20000 * 25 = 500 tona iliti pri otkupu za 1 kunu pola milje kuna.
treba platiti 100 ljudi po 10 sati 8 dana. tj 8000 sati rada po nekih 25 kuna po satu (da moby, pojedinac bi dobio 2000 kuna za 8 dana krvavog rada, e al da tako radi cijeli mjesec imao bi 8 kila plaću što i nije loše za fizičkog radnika, pa ako je pametan prijavio bi se, platio davanja i porez i ostalo bi mu oko 5500kn što je super lova za nekoga bez faxa) = 200000kn samo da poberu, di je tu još osiguranje, pa obrezivanje, pa špricanje, pa gnojidba itd... pa recimo da nisi uložio u zemlju već stavio u neki drugi investicijski oblik (najmanje truda - obveznice) dobio bi oko 5% iliti na 100000 eura 5000 -> 37500 kuna godišnje. kaj je bolje? teško je reći i predvidjeti sve scenarije, al neka ti fino rodi, i neka ti otkupe po 1,5 kuna dobiješ 750000 kuna - neka je sve ostalo 400000 slijedi da je tvoje 350000 iliti 50000 eura.

10 puta više od onih 5000... iliti mjesečno si zaradio preko 4000 eura iliti 30000 kuna mjesečne zarade - pa oduzmeš ratu kredita (500 eura na 25 godina), pa oduzmeš poreze i namete pa ti još uvjek ostane neto 10000 kuna mjesečno.

ovo nije savršen izračun dosta toga je približno i podrazumijeva da bi škvadra na burzi prihvatila posao za solidne novce i da bi ti otkupna cijena bila povoljna. kao što rekoh, puno je nedorečenoga, no kao što nešto može zaštekati tako isto možda nešto možeš efikasnije napraviti pa ti ostane više.

gogo
18.08.2004., 15:17
platiš ih po kili umjesto po satu i sve riješeno :D

VelmaX
18.08.2004., 20:14
DiscoDave kaže:
20000 stabala ti je skoro 15 ha. tj oko 100000 eur-a za zemljište.
e, al nek ti svako stablo da 25 kg (6 jabuka u kilu dakle 150 jabuka po stablu) i

...........

10 puta više od onih 5000... iliti mjesečno si zaradio preko 4000 eura iliti 30000 kuna mjesečne zarade - pa oduzmeš ratu kredita (500 eura na 25 godina), pa oduzmeš poreze i namete pa ti još uvjek ostane neto 10000 kuna mjesečno.

Mene zanima jedna sitnica glede ovog biznis oportjuniti plana. ;)

Mogu prodati stan i taman imam ovih gore spomenutih 100000 eura. Kupim zemljište, nekako uspijem zasaditi i voćnjak od 20000 stabala.

I onda sjedim na svojoj zemlji, palim logorsku vatricu ispred šatora, muž i djeca skupljaju drva po šumi i tako... i čekam da stabla počnu rađati te gorespomenute jabuke. :D

Koliko to dugo traje? Je'l te sadnice odmah prve godine donesu obilnu berbu ili... :misli: :D :rolleyes:

Vojky
18.08.2004., 20:43
VelmaX kaže:

Koliko to dugo traje? Je'l te sadnice odmah prve godine donesu obilnu berbu ili... :misli: :D :rolleyes:

Mislim jedno 3 godine... Može i ranije, ali to bude par jabuka...

brzi
19.08.2004., 09:44
VelmaX kaže:
...Mogu prodati stan i taman imam ovih gore spomenutih 100000 eura. Kupim zemljište, nekako uspijem zasaditi i voćnjak od 20000 stabala....

ne znam kako Disco dolazi do tih podataka ali frajer samo dila krive informacije...

kako ni ja nisam najpametniji ti si sama pogledaj na stranici http://www.hzpss.hr za voće koje ti je interesantno...

ja ti mogu pomoći ispravljanjem krivih navoda herr Disca

za 20.000 stabala treba nešto preko 9 ha zemljišta
1 ha košta max 5000 EUR-a ako se udaljiš jedno 50 km od konja na trgu u zagrebu

ako imaš 100.000 EUR-a u ruci možeš šta hoćeš samo se trebaš odlučit na taj korak, za sva pitanja stojim na raspolaganju

brzi
19.08.2004., 09:56
Disco dragi

berači se plaćaju po kili ubranog voća...ne znam koliko se plaća za jabuke ali za jagode se dobije 1kn/kg ubranih jagoda, rekordan urod jednog berača u Zg županiji je 92kg dnevno

ako za jabuke dobiješ 0,20 kn/kg možeš feštat cijeli dan

Vojky se dotaknuo i sorti...

to je naravno bitno jer jabukama, kao i ostalim sezonskim proizvodima, varira cijena. ako imaš jabuke od lipnja do listopada vjerojatno ćeš i više zaraditi

još nešto što nisam prije spomenuo. uz državne poticaje voćari imaju godišnja plaćanja u, može se reći simboličnim iznosima od max 1.500 kn/ha/godišnje. ta lova služi za održavanje i zaštitu nasada i još nisam čuo da se netko buni na te iznose. znači da se ljudi kako tako pokriju s tim odnosno nabave sredstva za prskanje ili već nešto

ekipa u VG koja ima jabuke i prodaje ih uz cestu kraj voćnjaka ili iz svog dvorišta traži 5 kn/kg. probat ću saznat ali vjerujem da dobiju barem 2 kn/kg na veliko

VelmaX
19.08.2004., 09:59
brzi kaže:
ako imaš 100.000 EUR-a u ruci možeš šta hoćeš samo se trebaš odlučit na taj korak, za sva pitanja stojim na raspolaganju

Ma nemam 100000 eura u ruci, već imam stan koji otprilike toliko vrijedi.

I dvoje djece koja idu u školu. :D

Zar bih trebala prodati stan u kojem živim zbog nekakvog biznisa čije prve plodove mogu očekivati tek za nekoliko godina? ;)

A što u međuvremenu?
Plaćati podstanarstvo?
Jer, usprkos "dobroj" zaradi od jabuka, stan si više neću tako brzo moći kupiti, zar ne?

VelmaX
19.08.2004., 10:09
Ja se uopće ne kužim u poljoprivredu, osim što mi se čini da je svaka proizvodnja u "tvornici" pod vedrim nebom vrlo, vrlo rizična.

Mislim da mnogi ljudi u Hrvatskoj imaju priličnog iskustva s uzgojem voća i povrća, pa ipak ne uspijevaju nešto posebno uspješno poslovati.

Za nekog tko je rođen i odrastao u velikom gradu, i tko strukom nije vezan za poljoprivredu, mislim da je naivno očekivati da tako neiskusan i neuk napravi revoluciju u hrvatskom voćarstvu...

Ne znam, možda se varam. :rolleyes:

brzi
19.08.2004., 10:11
VelmaX kaže:
Zar bih trebala prodati stan u kojem živim zbog nekakvog biznisa čije prve plodove mogu očekivati tek za nekoliko godina?

ne, možda bi trebala prodati stan da dvoje djece ima osiguranu egzistenciju, ako već nemaju osiguranu.

mogu ti jedino priznati ako za stan ne otplaćuješ nikakav kredit.
ako plaćaš kredit koja je razlika između podstanarstva i vlasništva stana? ispravi me ako griješim ali za stan od 100.000 eura, prosječna obitelj u RH plaća min. 220.000 eura. za te novce možeš biti podstanar 61 godinu uz najam 300 eura mjesečno

brzi
19.08.2004., 10:14
Velma sve je rizično. Pa i odlazak svaki dan na posao jer te može zgazit, udarit, opljačkat dok si rek´o keks...

a s 10 ha jabuka garantiram ti stan u roku 10 godina za keš umjesto na kredit za mlade do 35 godina starosti koji se otplaćuje 30 godina

VelmaX
19.08.2004., 10:41
brzi, ne plaćam kredit za stan. ;)

Što se tiče rizika, njihov raspon je od zanemarivo niskih do vrlo visokih i nemoj mi reći da je rizik odlaska na posao isto što i rizik od tuče, mraza, suše, bla bla...

Možeš paziti kako prelaziš ulicu, ali na atmosferske prilike nemaš utjecaja. Osim da izgradiš ogroman staklenik i unutra uzgajaš voće u kontroliranim uvjetima, zar nije? A u tom slučaju mislim da bi troškovnik malo drugačije izgledao.

Uglavnom, ja u duši nisam kockar i volim kad mogu s velikom sigurnošću predvidjeti moguće ishode svojih akcija. Znam da ništa nije 100% sigurno, ali stvarno mi ova poljoprivreda izgleda kao vrlo nepredvidiva i visoko rizična djelatnost.

brzi
19.08.2004., 10:57
ok, tebi ne treba alternativa. i ne želim te uvrijediti ali fulala si topic.

po meni alternativa je potrebna nekom tko nema svoj stan od sto hiljki koji ne otplaćuje, dvoje djece koje može uzdržavati i odgajati, vjerojatno i neki autić, malo veći kad se ide na more etc...

jedna od tih alternativa je i poljoprivreda, s kojom se može živjeti jeb... dobro, samo ti se kod nas na TVu, u novinama ili bilo gdje spominju samo kuruza i pšenica. btw jučer pročitah da kod nas ima nešto preko milion hektara obradive površine a na žitarice otpada 2/3 tih površina. a žitarice nam u zemljama u okruženju vrijede oko 0,08 eura/kg

sitno surfanje je pokazalo da se iskorištava svega 5% rogača koji samoinicijativno raste. ima vrsti voća i povrća od kojih možeš živjeti i kada uzgajaš na manjim površinama. prije sam naveo hidroponsku proizvodnju paradajza, koja se obavlja u kontroliraim uvjetima i gdje ne postoje rizici od vremenskih uvjeta.

istina malo više košta na početku ali fućka ti se, ti imaš kapital. ne moraš prodat stan. uzmi hipotekarni kredit i kreni pa zaposli nekog od tih mladih. i nemoj mi odmah postavit pitanje kaj ak` propadnem? zašto? zato kaj ću te odmah pitat` a kaj ak te sutra zgazi auto/bus/tramvaj/doživiš sudar kad kreneš na posao?

VelmaX
19.08.2004., 11:18
brzi kaže:
istina malo više košta na početku ali fućka ti se, ti imaš kapital. ne moraš prodat stan. uzmi hipotekarni kredit i kreni pa zaposli nekog od tih mladih. i nemoj mi odmah postavit pitanje kaj ak` propadnem? zašto? zato kaj ću te odmah pitat` a kaj ak te sutra zgazi auto/bus/tramvaj/doživiš sudar kad kreneš na posao?

Sorry ako sam fulala temu, ali mislim da nije ok osuđivati ljude koji ne žele prihvatiti rizik totalnog bankrota. :D

I gledaj, čak i da te jednog dana zgazi auto (a to je ipak najvećim dijelom pod tvojom kontrolom), to je jedna sekunda u kojoj neočekivano gubiš sve. I kraj priče.

S druge strane, kontinuirani stres zbog posla koji predstavlja visok rizik je nešto što značajno umanjuje kvalitetu života onim ljudima koji cijene stabilnost životnih uvjeta.
Mislim, nemaju svi ugrađen "poduzetnički čip", na žalost. :)

brzi
19.08.2004., 11:25
nitko te ne osuđuje...samo te hoću uputiti da na pravo mjesto postaviš pitanje "Kaj ako?"...

meni ti je npr. čaša uvijek polupuna a ne poluprazna...i ne gledam kaj ako propadnem već na kaj ću spiskat par soma eura, i da dobro sam napisao spiskat....

i samo još nešto...

rizik naravno postoji, ono što je problem je da taj rizik predstavlja nepremostivu prepreku, naravno ta prepreka je isključivo u glavi...

VelmaX
19.08.2004., 11:38
brzi kaže:
nitko te ne osuđuje...samo te hoću uputiti da na pravo mjesto postaviš pitanje "Kaj ako?"...

meni ti je npr. čaša uvijek polupuna a ne poluprazna...i ne gledam kaj ako propadnem već na kaj ću spiskat par soma eura, i da dobro sam napisao spiskat....

Ma čuj, nisam ni ja baš štedljiva. :D

Nego, ne bih uložila sve na jednu kartu, pa što bude, kužiš?

Nemam ništa protiv poljoprivrede i voćarstva, ako u to ne trebam uložiti svu svoju imovinu. Pogotovo kad nemam nikakvog znanja ni iskustva s tim. ;)

BTW, baviš li se ti poljoprivredom ili samo teoretiziraš?

brzi
19.08.2004., 11:47
bavim se poljoprivredom.

pa niti ne moraš uložit sve na isto. mislim da te je Discov post zaveo. ono kaj je napisao ništa ne stoji. i ne moraš vjerovat meni na post. raspitaj se, prosurfaj, imaš različite poduzetničke centre, hzpss, stavi sve na stol, ZABORAVI KULTURE KOJE VRIJEDE KUNU ILI MANJE PO KILI, i sve tak po malo....

ne znam gdje je taj frajer s hidroponskim paradajzima točno, ali mislim da je negdje u lomnici, znači 10 kn od Zagreba. bilo je na TVu, da vidiš kak to izgleda...nevelika površina, sve u staklu, frajeru rastu paradajzi oko 2m u zrak iz čašice za jogurt. naravno da je ta stabljika puna plodova i frajer je tom prilikom rekao da sigurno širi proizvodnju

mislim ti sa hipotekom na svoj stan možeš na 5 strana uložit po 15.000 eura. znači poljoprivreda, financije(imaš i topic i blog o tome), neka uslužna djelatnost, samo trebaš krenuti...

bizz
19.08.2004., 15:55
Visoki troškovi proizvodnje, u kombinaciji s legalnim i crnim uvozom voća i povrća, te lošim radom inspekcija i carinskih službi, uništavaju domaću proizvodnju, tvrde voćari

ZAGREB - Prelila se čaša našeg strpljenja jer umjesto da smo na njivama, mi ovdje moramo upozoravati na nečiji tuđi nerad - kazao je čelnik Zajednice proizvođača povrća Zlatko Zagorec na jučerašnjem sastanku Petra Čobankovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, s predstavnicima povrćara i voćara te čelnim ljudima Carinske uprave, Državnog inspektorata i veletržnica.
Nakon što je ministar Čobanković izrazio uvjerenje kako je većina problema s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači posljedica već godinama neorganizirane proizvodnje, replicirali su mu predstavnici udruga povrćara i voćara, naglasivši kako najodgovornijima za procvat crnog tržišta voća i povrća smatraju inspekcijske i carinske službe.
- Troškovi proizvodnje u startu su nam 40 posto veći od konkurencije i nema šanse da budemo konkurentni. U kombinaciji s legalnim, ilegalni uvoz voća i povrća uništava domaću proizvodnju, a rad inspekcijskih i carinskih službi je katastrofalan. Ništa se ne radi - zaključio je Zagorec.
Nakon što su predstavnici voćara i povrćara prozvali velike trgovačke lance, optuživši ih da ne žele kupovati robu od domaćih proizvođača, te inspekcije, tvrdeći da "ne kontroliraju što se krije iza zavjesa u skladištima", u obranu trgovaca stao je ministar Čobanković, kazavši kako je suradnja domaćih proizvođača i trgovačkih lanaca sve bolja.
Prihvaćen je prijedlog saborske zastupnice Đurđe Adlešić, na čiju je inicijativu sastanak i održan, da poljoprivredni proizvođači službeno zatraže neka Državni inspektorat i MUP već u rujnu podnesu izvještaj Saboru o koracima koje poduzimaju s ciljem suzbijanja crnog tržišta poljoprivrednih proizvoda, a okupljeni predstavnici udruga voćara i povrćara najavili su kako će zahtijevati neka se uvoz poljoprivrednih proizvoda, radi efikasnije kontrole, ograniči na samo tri ili četiri granična prijelaza.

Kilo domaćeg - tonu stranog

"Nijedan trgovački lanac neće našu robu! Oni kupe kilogram naše, a uvezu još tonu robe iz inozemstva", kazala je Marija Mirat, predstavnica Udruge poljoprivrednih proizvođača Dalmacije. Kontrirala je i Čobankovićevim tvrdnjama o neorganiziranoj domaćoj proizvodnji činjenicom da su dalmatinski poljoprivredni proizvođači samo na zagrebačke tržnice prošle godine plasirali više od četiri milijuna kilograma povrća.

bizz
19.08.2004., 15:57
Za utvrđivanje ilegalne prodaje poljoprivrednih proizvoda nije potrebna statistika već je dovoljno otići na Zelenu tržnicu u Zagrebu i u to se uvjeriti.

Za utvrđivanje ilegalne prodaje poljoprivrednih proizvoda očito nije potrebna statistika, dovoljno je otići na Zelenu tržnicu u Zagrebu i u to se uvjeriti, no kao protumjeru moglo bi se pripremiti izvješće Saboru s mjerama borbe protiv sivog tržišta i tako obvezati Vladu na provedbu. Zaključila je to saborska zastupnica Đurđa Adlešić na jučerašnjem sastanku predstavnika povrćara i voćara u Ministarstvu poljoprivrede.

Ujedno, poručili su predsjednici poljoprivrednih udruga, potrebno je smanjiti broj graničnih prijelaza s mogućnošću uvoza s četiri na dva, strože kontrolirati carinska skladišta, utvrditi referentnu cijenu pri uvozu, ostvariti projekt nacionalne tržnice te iznaći potrebnih 100 milijuna kuna kako bi počela realizacija, izbaciti trgovce sa Zelene tržnice u Zagrebu...

120.000 kuna kazni

Pedesetak okupljenih voćara i povrćara ministru Petru Čobankoviću, predstavnicima Državnog inspektorata, Carinske uprave, Veletržnice i Zelene tržnice iznijeli su brojne probleme, a kao ponajveći su izdvojili problem preprodavača na Zelenoj tržnici, koji slobodno kamionima stranih registracijskih oznaka ulaze u prodajne prostore iako nisu državljani Hrvatske i nemaju proizvođače "zelene kartice".

Domaći proizvođači pod pritiskom su legalnog i ilegalnog uvoza, a ujedno inspekcije godišnje naplate 120 tisuća kuna kazne, ponajviše od kumica s placa i nas domaćih proizvođača započeo je raspravu predsjednik Zajednice hrvatskih proizvođača povrća Zlatko Zagorec, a direktor Voćarskog centra mr. Frane Ivković ustvrdio je kako se prečesto uvozi voće po cijeni od 25 do 30 centi iako se po toj cijeni ne može u inozemstvu kupiti, no na taj se način utaji porez državi.

Prigovori inspektorima

Iznesene su i optužbe na račun inspekcije, dok je ministar Čobanković poručivao kako je nužna organizirana proizvodnja i prodaja. Osnovni je problem hrvatske poljoprivrede s radnointezivnim kulturama poput voća i povrća neorganiziranost proizvodnje i smještaja nakon što proizvodi dozriju, zaključio je ministar i napomenuo kako se do kraja godine očekuje izrada, među ostalim, bilance povezivanja poljoprivrednika s poticajima, uvođenje mjera minimalne i maksimalne cijene i slično. U Ministarstvu također, poručio je Čobanković, razmišljaju o smanjenju graničnih prijelaza za uvoz voća i povrća na dva s fitosanitarnom inspekcijom.

brzi
20.08.2004., 08:36
bizz, tak kad preneseš neku vijest moraš navesti od kud si je prenio, da ne ispadne da si ju popalio;)

dobro, i? otkrio si lanac koji želi uništiti hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju? skužio si spregu tajnih službi protiv RH?

opisao si svakodnevnu pojavu u svim privrednim granama? po meni je to, samo kaj si zaboravio napisat kako bi se ti protiv toga borio.

iz teksta sam jedino pametno pročitao, jučer u večernjem ne jutros u postu, da hrvatska uvozi više od pola svojih potreba za poljoprivrednim proizvodima. kaj ja znam, možeš o meni mislit kaj god hoćeš, ali u tome vidim šansu za sebe. i za tebe da ne bi bilo zabune...

barem ćeš imat prilike uživat u pravom voću, ako te zapadne moje naravno....

bizz
20.08.2004., 09:53
bizz, tak kad preneseš neku vijest moraš navesti od kud si je prenio, da ne ispadne da si ju popalio

http://www.slobodnadalmacija.hr/20040819/ekonomija01.asp

http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2502&idnews=5026227

dobro, i? otkrio si lanac koji želi uništiti hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju? skužio si spregu tajnih službi protiv RH?

opisao si svakodnevnu pojavu u svim privrednim granama? po meni je to, samo kaj si zaboravio napisat kako bi se ti protiv toga borio.

Meni nije ni kraj pameti boriti se sa vjetrenjacama. Nadam se da ljudi shvacaju o kakvim se interesnim grupama (da ne kazem mafiji) radi u HR i van HR.

brzi
20.08.2004., 10:26
ne shvaćaš onu bitnu stvar...

ne moraš se ti s nikim borit, trebaš se ulovit posla i čašu promatrat kao polupunu :zubo:

ako i ne možeš vjerovat meni na post barem se raspitaj koliko je konzum ove godine otkupio voća i povrća od domaćih proizvođača i koliko je još morao uvesti jer nije mogao otkupiti dovoljno

bizz
20.08.2004., 10:34
Pitat cu. Slucajno imam rodjakinju zaposlenu u Konzumu ;)

brzi
20.08.2004., 10:36
kad se već nudiš, saznaj i neke cijene...za paradajz ne moraš, plaćali su 3 kn/kg

DiscoDave
20.08.2004., 12:34
brzi kaže:
ne znam kako Disco dolazi do tih podataka ali frajer samo dila krive informacije...

kako ni ja nisam najpametniji ti si sama pogledaj na stranici http://www.hzpss.hr za voće koje ti je interesantno...

ja ti mogu pomoći ispravljanjem krivih navoda herr Disca

za 20.000 stabala treba nešto preko 9 ha zemljišta
1 ha košta max 5000 EUR-a ako se udaljiš jedno 50 km od konja na trgu u zagrebu

prva rečenica me zasmetala, pa da ti odgovorim. hzpss je napravio priručnike za svoje stručnjake i ostale, a to je bilo plaćeno od Komisije Europske unije. činjenica napravljeno je 2001. godine.

Za jabuke i kruške - izvor 01pripremaisadnjajabukeikruske.pdf (skinut sa hzpss-a)
Ukupni broj sadnica: 2.160 kom./ha
Broj godina ulaganja: 4 (nema uroda)
Broj godina eksploatacije: 15
UKUPNI TROŠAK PODIZANJA NASADA: 139.613,00 kuna (misli se po hektaru bez cijene tog hektara zemlje)

pogledaj Oglasnik pa mi reci koliko njih prodaje preko 5 ha zemlje. prošlog tjedna bio je jedan što je prodavao negdje oko vrbovca. traži 35k eura.

koji dio misliš da nije točan? prava sitnica da hzpss NIJE uključio cijenu zemljišta, jer ako si nešto od tih dokumenata pročitao oni ne očekuju navjeću zaradu, već normalan život na seoskom gospodarstvu (dakle zemlju već imaš)

5000 za zemlju i još 19000 za sadnice... pa ti je to 24000 eura po hektaru do prvog uroda 100000/24000 = malo preko 4 čak ni 5...

brzi
20.08.2004., 13:10
19.000 eura za sadnice!! stvarno ćeš mi ovo morati malo bolje pojasniti gdje, šta, kako

jedna KVALITETNA sadnica ne košta preko 20,00 kn. kvalitetna je naglašeno jer mora imati deklaraciju da bi ostvario pravo na poticaj...

ako tražiš veći komad zemlje u oglasniku ja te iskreno žalim. u 3 godine sam naletio na 2 oglasa da se prodaje preko 10ha u komadu. zato ću ti sad pomoći savjetom.

sjedni jedan dan u auto, obiđi sva sela u krugu 35 km, u svakom selu na dućanu/vatrogasnom domu/nečem trećem nalijepi papir na kojem ćeš napisati šta tražiš i koliko si za to voljan platiti. sve ukrasi s onak izrezanim rubovima lista na kojem će pisati "zemljišta kupujem, broj moba". garantiram uspjeh. ili ti stvarno vjeruješ da staračko seosko domaćinstvo, kojem je btw, već pun ku... zemljoradnje, objavljuje oglase u oglasniku

što se tiče 4 godine ulaganja. tu se naravno gleda intenzivnije ulagaje na početku sadnje(čak i godinu prije jer zemljišta treba pripremiti) gdje 1/4 ulaganja otpada na ljudsku snagu. to naravno izbaci iz kalkulacije jer ćeš to sam obaviti. troškove stroja zamijeni s nulom jer ćeš kopat lopatom, kosit ručnom kosom, obrezivat škarama etc...

ovo nisam baš najstručniji pa bih molio ispravak ako promašim...

sade se jednogodišnje sadnice. dakle već se u njima odigrao nekakav proces. taj proces kod jedne druge voćke izgleda ovako. posadiš cijepljenu(znači jednomjesečnu a ne jednogodišnju) voćku u proljeće, u kolovozu se nešto zameće, iz toga nečeg na slijedeće proljeće imaš cvijet i iz cvijeta u jesen plod. za jabuke ne znam 100% ali ne vjerujem da je neka kardinalna biološka razlika. u čemu je problem? u tome da se biljka izmaltertira premještanjem, sadnjom, štatijaznamsčim, joža potrga pupove dok prenosi sadnice, štef slomi grančicu pri istovaru sadnica, tako da nema tako dobrih rezultate odmah 1. godinu nakon sadnje. drugu godinu već idu plodovi. počinju s manjom količinom, naravno...

brzi
20.08.2004., 13:56
postoji i http://www.tisup.mps.hr/hr/default.asp. tu se tjedno objavljuju prosječne cijene voća i povrća na veletržnici

ono kaj smo tu doticali je u drugom tjednu kolovoza vrijedilo:
-jabuke sve(znači prosjek svih vrsta) 6,32
- kruška sve 8,70
- breskve sve 7,15
- nektarine 8,52

DiscoDave
20.08.2004., 14:58
skini .pdf pa vidi sam što ja to mislim pod cijenom sadnica.

tu su troškovi materijala, troškovi mehanizacije i troškovi radne snage - to kažu da košta oko 140'000 kuna po hektaru u godinama i to:
u godini prije sadnje
u 1. godini
u 2. godini
u 3. godini
dakle u prve četiri godine tj. kad još nemaš uroda.

ne znam kaj bi ti rekel. fakat si bezobrazan. dečko pročitaj si kaj piše na http://www.hzpss.hr pa onda seri o tome kaj ja znam ili ne znam. za razliku od tebe ja sam pročitao. i opet ti kažem odakle mi podaci.

ja pričam o investiciji, a ne o životu na farmi. a to kako si ti došao do ideje da sam ja "frajer" kojega treba žaliti fala, al zadrži za sebe da ne počnemo od toga da preporučaš nešto što nisi ni pročitao. nekaj si pobrkal, ti delaš kao zemljoradnik i ne čitaš tebi namijenjenu literaturu.

a ako misliš da sam možeš obraditi 5 ha tj. 200 TONA voća u jednom izrodu, onda si u najmanju ruku smiješan.

nebih volio da ovo preraste u svađu, al vjerujem da možeš shvatiti da me tvoj nastup vrijeđa pa predlažem da stanemo sa komentarima. pogotovo toga što ja ili ti mislimo. ako te nešto interesira, pitaj. no, prvo stvarno ti predlažem pogledaj hzpss. na njihovom sajtu imaš direktorij pdf pa skini iz njega bar dio:

280.470 01pripremaisadnjajabukeikruske.pdf
290.800 02pripremaisadnjakosticavavoca.pdf
282.851 03pripremaisadnjajagodastogvoca.pdf
538.044 04pripremaisadnjaloznihcijepova.pdf
184.368 05rezidbajabukaikruska-vretenastigrm.pdf
201.749 06vretenastigrmzabreskvuinektarinu.pdf
190.482 07uzgojnioblikzatresnjeisljive.pdf
171.735 08uzgojnioblikzavisnje-vaza.pdf
141.125 09rezidbamalina.pdf
141.514 10rezidbakupina.pdf
522.589 12kadabratijabuku.pdf
34.822 Prihodiirashodi.pdf
566.984 investicijeupoljoprivredi.pdf
190.744 investicijskoulaganjeukupnjumehanizacije.pdf
367.691 investicijskoulaganjeupodizanjeobjekatausvinjogojs tvu.pdf
265.960 investicijskoulaganjeupodizanjestajezamlijecnekrav e.pdf
300.149 investicijskoulaganjeupodizanjesuvremenognasadavoc nja.pdf
141.555 katalogkalkulacija-korice.pdf
143.103 KatKalk2004.pdf
211.085 planiranjemdosigurnijebuducnosti.pdf
352.614 tehnickeiekonomskelistezaprovjeru.pdf
598.609 znatelidovoljnookreditima.pdf

pozdrav

brzi
20.08.2004., 15:20
ok, nema prepucavanja

za investicije si promašio forum. ovdje se priča o alternativi mladima u RH, koji ne investiraju nego zasuču rukave i ajmo.

znači ne plaćaju strojeve i radnike nego rade sami koliko je god više moguće. zato i pišem o tome.

a tamo kad te zasmetala moja rečenica znao si napisati da je bilten za stručnjake. e pa vidiš ti stručnjaci su vrlo stručno procijenili koliko to košta. ono kaj nigdje ne piše je da me ništa ne košta, osim troška za lopatu, motiku, kosu i škare, ako sam sve napravim.

i nisam zemljoradnik nego se bavim s poljoprivredom, ako ne kužiš razliku ja ti tu ne mogu pomoći

a za ono "dečko" baš ti hvala. red je da i ja dobijem neki kompliment;)

DiscoDave
20.08.2004., 15:21
brzi

e, aj ne seri sa frazama ala "ja ti garantiram..." ili "kaj si lud 50 km od xxx imaš..." nađi neki kvalitetan izvor. možda te smeta kaj pričamo o tvojoj branši pa si se našao najkompetentniji da komentiraš, al stani i pričaj o svom slučaju.

ja pričam o mogućnostima i onome što sam našao na webu. ne prodajem maglu. ako misliš da ima bolje za slučaj da se ne radi stalno već povremeno vikendom, a da se sve ostalo plaća. be my guest, pomozi mi da dođem do kvalitetnijeg plana.

postoji nekoliko razina i aspekata iz kojih možeš promatrati stvar. postoji čak i politička nesigurnost toga što država za sada dok nismo u uniji pomaže razvoj voćnjaka, a kad dođemo u uniju možda ćemo dobiti kvote na proizvodnju, možda nas preplavi jeftina radna snaga, ili jeftine voćke, šta znaš? A možda se desi da i ne uđemo u EU do 2012. Al i u tom trenutku će voćnjak biti živ. Možda odvali suša pa ti voćke krepaju, možda si vać izgradio sustav navodnjavanja a možda nisi, ili si stavio mrežu protiv tuče ili nisi, ili si platio osiguranje, al ono bi se sudilo s tobom da još malo vremena ne plati ili ti nudi samo pola odma na ruke? a možda prijevoz poskupi pa ti se ne isplati uopće prodavati? a možda podravka s tobom sklopi dugogodišnji ekskluzivni ugovor jer imaš najbolje jabuke od tud do makedonije. tko zna, al što više stvari uzmeš u obzir možda dobiješ bolju sliku.

ako kažem da za urod na 5 ha dobiješ oko 200 tona voća u normalnoj godini valjda mi vjeruješ da nisam mislio na prve 4. više toga je uzeto u račun, ne samo kupiti sadnice, i još jedna vrlo bitna stvar, račun se radi onome tko želi investirati, a od toga smo krenuli, a ne onome tko živi od zemlje. sve tvoje sugestije su dobrodošle, al budi otvoren i prema mojima, a ako ne znaš ili sumnjaš u istinitost, prihvaćam da se možda nismu razumjeli ili čak da ja imam krivo, al ne prihvaćam izjave tipa "frajer" i "nema pojma".

DiscoDave
20.08.2004., 15:29
brzi kaže:
ok, nema prepucavanja

za investicije si promašio forum. ovdje se priča o alternativi mladima u RH, koji ne investiraju nego zasuču rukave i ajmo.

znači ne plaćaju strojeve i radnike nego rade sami koliko je god više moguće. zato i pišem o tome.

a tamo kad te zasmetala moja rečenica znao si napisati da je bilten za stručnjake. e pa vidiš ti stručnjaci su vrlo stručno procijenili koliko to košta. ono kaj nigdje ne piše je da me ništa ne košta, osim troška za lopatu, motiku, kosu i škare, ako sam sve napravim.

i nisam zemljoradnik nego se bavim s poljoprivredom, ako ne kužiš razliku ja ti tu ne mogu pomoći

a za ono "dečko" baš ti hvala. red je da i ja dobijem neki kompliment;)

kaj ćeš i zemlju "napravit"?

ništa lošeg ne mislim pod zemljoradnik ili poljoprivrednik. tko pošteno radi skidam mu kapu.

i potpuno se slažem da onaj tko nema posla treba tražiti posao čak i u poljoprivredi. ne mislim da je išta sramotno ili loše u tome.

uz sve to želim mu i pomoći jer on nema novaca za zemlju i podizanje nasada, nema ni kredita, jer ga nema ćime otplatiti. e pa pošto nema ništa možda zainteresiram pokojeg investitora da kupi zemu, digne nešto para na njoj, a uz to da da posla mladima.

ako taj mladac nema kruha, ja ću ga nahranti i pomoći mu, al naravno očekujem da pošteno radi, i to ne za sitnih 0,2 kune po kili već za neto plaću od 5,5K kuna mjesečno. na početku kao sezonski radnik, a poslije ako se pokaže marljivim i od povjerenja i za stalno.

ne pričamo o totalno različitim stvarima, razmeš me?

brzi
20.08.2004., 15:29
pomoći ću ti, uopće nema beda

samo ti ne mogu unaprijediti plan jer ga ovdje nigdje nisi iznio

pomoći ću ti i besplatno ako se misliš uhvatit posla. ako misliš držat ruke u džepovima i sve platit onda ne vidim razloga da ne platiš i savjet.

uopće nisam neki odvratan tip ili zlopamtilo ili ne znam kaj. samo velim da se može i s manje para nego što kažu bilteni, da se može naći jeftinije ako malo više tražiš, da nije sve tako crno.....a ja ti sigurno nikad neću reć gle ovo ti ne valja a da odmah ne velim kaj ja mislim kak bi bilo bolje....

dakle tu sam i čekam tvoj projekt

mobyXXL
21.08.2004., 17:31
DiscoDave kaže:

i potpuno se slažem da onaj tko nema posla treba tražiti posao čak i u poljoprivredi. ne mislim da je išta sramotno ili loše u tome.

gle, ja recimo imam ko moj kum iza kuće nešto zemlje. I sad razmišljao ja o krizantemama, jer i inače volim cvijeće. No, tu su i plastenici, izuzetna briga oko cviječa jer je jako osjetljivo.... Imao bi i gdje plasirati a nisam od onih koji bi računali da bi se mogli od toga obogatiti ne radeći ništa drugo...

I sad imam neke ljude koji su se bavili time uglavnom u susjedstvu i koga god pitaš svi vele joj velka ulaganja, pa se sprdavaju... ma :bljak: Zakaj se ljudi moraju svakome sprdavati ?

brzi
23.08.2004., 11:30
mobyXXL kaže:
Zakaj se ljudi moraju svakome sprdavati ?

ma odjebi ih i kreni, evo tu pitaj za plastenike
http://www.schwarzmann.hr/home.html
i tu za sadnice, i to 34 vrste krizentema, pa biraj
http://www.pavetic.hr

ljudi su zavidni, i zajebat će te i najbolji prijatelj ako mu se ubacuješ u posao...

jednostavno se ne obaziri na usputne komentare već sve probaj sam saznat. ako mogu pomoći, tu sam...