PDA

View Full Version : Baterije u prijenosnicima


taipan
19.10.2010., 21:47
Svako malo se pojave pitanja o baterijama u prijenosnicima: kako se ponašati prema njima, jel treba baterija biti u lapu dok je uključen u struju, zašto mi je riknula baterija a lap sam kupio prije manje od godinu dana i slično...

Uhvatio sam malo vremena pa preveo najvažnije dijelove teksta o tome kako se treba ponašati prema baterijama u prijenosnicima kako bismo im što je više moguće produljili "život". Stavljam ovo kao sticky i ostavit ću otključano pa tema može služiti za pitanja i iskustva s baterijama...

Baterije u prijenosnicima

Segment spremanja enegrije i njenog kasnijeg korištenja (ili čak proizvodnje energije prema potrebi) je trenutno u velikim previranjima i u eksperimentalnim primjenama tako da su moguće iznenadne vrlo dinamične promjene. Svakodnevni smo svjedoci da nove tehnologije više ne trebaju godine kako bi došle do masovne proizvodnje pa je tako moguće da se u nekoliko mjeseci ili godinu dana sve promijeni. Zapravo se na ograničenim tržištima već koriste alterntivni izvori energije.

Tako je bilo i sa zadnjom "baterijskom" smjenom. Od Ni-Cd baterija za prijenosnike i mobitele u nešto više od godine dana u potpunosti se prešlo na tehnološki bolje, Litijske baterije koje koristimo danas.

Dakle, ovo o čemu govorimo vrijedi samo za Litijske baterije i vrijedi trenutno. Dok se tehnologija ne promijeni ili dok rezultati primjene ne pokažu nešto drugo. Kad okrenete svoj prijenosnik, s doljnje strane stoji naljepnica s podacima, između ostalog i o bateriji. Ako piše da je vaša baterija Li-ion, onda ovo slijedeće vrijedi za vas...

Cijeli tekst je ovdje (http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries), pa koga zanima, ima korisnih stvari. Ovdje navodim samo glavne izvatke o tome kako litijske baterije rade, što im godi a što ne i kako im produljiti "život".

• Litij-ionske baterije se i dalje razvijaju, stalno se isprobavaju nove kombinacije metala i kemijskih elemenata koji bi poboljšali nijhova svojstva.

• Litijske baterije imaju svoj životni vijek. On je između 2 i 3 godine, ovisno o načinu korištenja. Nakon toga vremena baterija oksidira i kapacitet joj se drastično smanjuje.

• Dakle, poštujući prethodni stavak, nemojte kupovati rezervne baterije koje će vam stajati spremljene jer one i stajanjem stare. Također, kad dođe vrijeme kupovine zamjenske baterije, obratite pažnju na godinu proizvodnje ako možete, kako ne biste kupili "staru" bateriju.

• Ne kupujte baterije na sniženjima, rasprodajama ili čišćenjima lagera, to su 99% stare baterije kojima je životni vijek pri kraju.

• Litijske baterije izdržavaju 300-500 ciklusa punjenja i pražnjenja, ovisno o uvjetima korištenja.

• Litijske baterije ne pate od "memorijskog efekta". To se događalo kod Ni-Cd baterija, da im je višekratno uzastopno punjenje kad nisu bile do kraja prazne smanjivalo kapacitet.

• Litijske baterije više vole parcijalno punjenje, dakle, treba izbjegavati pražnjenje litijskih baterija do kraja - ono im skraćuje životni vijek.

• Da bi litijska baterija pravilno pokazivala koliko je napunjena, potrebno ju je periodički namjerno isprazniti do kraja. Ostaviti prijenosnik upaljen dok se sam ne ugasi. Time se baterija "kalibrira" na puni kapacitet pa ispravno pokazuje napunjenost. To je dovoljno učiniti jednom na otprilike 30 ciklusa punjenja/pražnjenja. Ovo je stvar koju ljudi ne znaju, a vrlo je bitna za pravilno funkcioniranje baterije. Postupkom kalibriranja se može dogoditi da vam se kapacitet baterije "odjednom" poveća. To znači da vam je baterija još bila dobra ali da nije znala točno pokazati nivo napunjenosti jer nije bila kalibrirana. Ukoliko je vaš proizvođač prijenosnika priložio aplikaciju kojom se može kalibrirati baterija, treba ju koristiti radije nego manualno kalibriranje.

• Glavni neprijatelj litijskih baterija je toplina. I dok se prazne, i dok se pune, i dok stoje spremljene izvan prijenosnika. A kad stoje spremljene izvan prijenosnika (bilo zato što prijenosnik većinu vremena radi na struju, bilo zato što ste otišli na godišnji bez prijenosnika) onda trebaju biti pohranjene na niskoj temperaturi i napunjene na 40% kapaciteta. Tih 40% napunjenosti osigurava minimalan gubitak napunjenosti.

• Tako (slika 1 u originalnom tekstu) baterija napunjena na 40% kapaciteta gubi nakon jedne godine pohrane:

- 2% ako je spremljena na 0°C
- 4% ako je spremljena na 25°C
- 15% ako je spremljena na 40°C
- 25% ako je spremljena na 60°C

• A baterija napunjena na 100% kapaciteta (ista slika) gubi nakon jedne godine pohrane:

- 6% ako je spremljena na 0°C
- 20% ako je spremljena na 25°C
- 35% sko je spremljena na 40°C
- dok joj spremanje na 60°C iscrpi 40% kapaciteta nakon samo 3 mjeseca.

• Tako da znate da trebate skloniti prijenosnik sa sunca, odmaknuti ga od radijatora, ne ostavljati ga u autu ljeti...

• Što se čuvanja baterije tiče (kad nije u upotrebi) postoje savjeti da se spremi u hladnjak. Niske temperature ne mogu naškoditi bateriji, naravno, ukoliko je ne smrznete... No, tu se, naravno radi o hladnjacima kod kojih nema kondenzacijske vlage, jer bi vlaga mogla dovesti do kratkog spoja unutar baterije. Dakle, ako ste negdje pročitali da je dobro bateriju spremiti u hladnjak na dulje vrijeme - istina je. U hladnjaku temperatura nikad nije niža od +3°C do +5°C, pa ukoliko je baterija dobro spremljena i ako nema kondenzacijske vlage, slobodno bateriju u slučaju potrebe spremite na dulje vrijeme u hladnjak, naravno, napunjenu na 40% kapaciteta.

• Nikad ne spremajte na dulje vrijeme potpuno praznu bateriju, prethodno ju bar malo napunite. Bateriji treba malo struje da bi ostala operativna. Ukoliko se dogodi da vam dođe u ruke neka baterija koja je dugo vremena stajala prazna, nemojte je sami puniti, radije je odnesite u servis koji raspolaže nekim analizatorom stanja baterija na provjeru.

• Dok je prijenosnik u pogonu, uvijek ga držite na ravnoj tvrdoj podlozi kako bi ispod njega nesmetano mogao strujati zrak. Ili kupite jedno od onih postolja za prijenosnike koje se može naći već od 100kn. I pražnjenje baterije razvija temperaturu i to sporije pražnjenje razvija niže temperature a brže pražnjenje više. Sigurno ste primijetili kako je prijenosnik hladniji dok surfate ili pišete nešto u wordu,a kako se zagrije kad gledate neki film pa grafička kartica radi punom snagom, ili se igrate pa su i procesor i grafička jako opterećeni. Topline koja se razvija je od zagrijavanja procesora, grafičke kartice, memorije - ali i od pojačanog pražnjenja baterije. Najgori mogući scenario je intenzivno korištenje laptopa (npr. igranje) dok je priključen na struju a bateriju niste izvadili. Takvim učestalim ponašanjem će baterija već nakon godine dana (a i prije - ovisi o njenoj starosti) drastično izgubiti na kapacitetu.

• Uvijek treba koristiti originalne i kvalitetne punjače. Skupi su, kao i svaki originallni dio bilo čega. No, proizvođači imaju svoje male tajne kako pune baterije, određuju njihovu napunjenosti i tome slično. Kontrolna elektronika punjenja zna biti spremljena i u punjaču (!) pa korištenje zamjenskog može napraviti samo štetu. A šteta nastaje ukoliko se baterija "prepuni". Pojedinačni članak litijske baterije optimalno napunjen daje napon od 4.2V, no, on se namjerno (da bi se privremeno postigao veći kapacitet ili nepravilnim punjenjem može napuniti i više. Velika šteta nastala prepunjavanjem može biti eksplozija baterije, a mala šteta može biti skraćivanje životnog vijeka (broja ciklusa punjenja/pražnjenja ili pada kapaciteta). Pa tako (slika 2. u originalnom tekstu) višekratno punjenje baterije na 4.35V vodi do smanjenja broja ciklusa punjenja /pražnjenja na samo 200, u odnosu na potencijalnih 500 koje bi trebala pružiti.

• "Nježno" ophođenje prema bateriji joj produžava životni vijek. Pod tim ne mislim da joj treba pjevati i maziti je, nego baterija više voli polaganije trošenje i rjeđe cikluse punjenja i pražnjenja. Tako će nekome tko prijenosnik koristi samo za internet, facebook, msn, e-mail i text prosessing baterija dulje trajati jer će se polagano prazniti i imati rjeđe cikluse punjena/pražnjenja. A onome tko je prijenosnik kupio radi igranja će baterija trajati puno kraće, jer će morati trpjeti veće struje pražnjenja i češće cikluse punjenja/pražnjenja. (Grafički prikaz smanjenja broja potencijalnih ciklusa punjenja/pražnjenja možete pogledati u originalnom tekstu na slici 3.)

Eto, ponavljam, to je ukratko a koga zanima više, ima originalni tekst pa može pogledati.

I još samo jedna napomena... S brigom prema bateriji prijenosnika ne treba pretjerivati. Treba se držati glavnih smjernica danih u ovom tekstu, ali one ne smiju postati opterećenje. Na kraju krajeva prijenosnik smo kupili ili radi posla ili radi zabave, a ne da bismo kući donijeli još jednog kućnog ljubimca o kome treba voditi brigu. Ovaj tekst služi samo tome da generalno znamo što bateriji prijenosnika škodi a što ne, kao što znamo da mobitelu škodi kad nam ispadne, ali ne pravimo dramu oko toga. Na koncu konca, i mobitel ima bateriju o kojoj rijetko tko brine pa ipak radi...

rujanski
23.10.2010., 05:25
Zna li tko gdje mogu nabaviti bateriju za Sony Vaio laptop model PCG-7G2L

Hvala

anita
23.10.2010., 08:01
A zna li netko kome bi trebala nova baterija za Fujitsu Lifebook S7210?

Nekorištena. Stigla prije malo više od mjesec dana, a ja sam je sticajem okolnosti išla mijenjati tek sada. Otpakiram, stavim pred laptop i tek onda vidim da to ne paše. Gledam papire i, naravno, to je za S7210, a moj lap je S7110:( Ili je sistemac krivo naručio, ili su ovi krivo poslali, a mi se nismo zagledali u otpremnicu, uglavnom, sad je na prodaju.

taipan
23.10.2010., 12:03
i rujanski i anita, stavite na tržnicu hardvera...

Marino15
14.11.2010., 15:58
ja imam jedan malo stariji laptop pa mu je slaba baterija izprazni se za oko 2 sata..pa me zanima ako punjač od laptopa moze biti stalno ustekan da se puni
jer mi laptop treba biti uključen 0-24...pa dali bi se baterija pokvarila kad bi se punio stalno?

aardwark
14.11.2010., 18:21
Bi. Baterije su ogranicene na odredjen broj ciklusa punjenje, i konstantno punjenje i praznjenje ce uzrokovati slabljenje baterije.
Ako je komp stalno ukljucen u struju, onda je najbolje da bateriju napunis na 40-ak % kapaciteta, te izvadis iz stroja i pohranis negdje na suho mjesto normalne temperature.
Radi samo na punjacu, te svakih cca mjesec dana ustekaj bateriju, napuni ju do kraja, isprazni na 40% i opet spremi.

taipan
14.11.2010., 18:43
ne mogu vjerovati da je otvorio temu i nije pročitao prvi post... a valjda je predugačak...

victor_maka
18.11.2010., 21:06
Sa starog Compaq Presaria imam 3 godine staru 12-ćelijsku bateriju (zasebno kupljena) koja je u izvrsnom stanju.

Sada kupujem novi laptop i naravno namjeravam tu staru bateriju koristiti i na novom laptopu ako mi bude trebala veća autonomija.

Međutim, ne znam da li je ta baterija kompatibilna s ostalim brandovima (HP, Dell, itd.). Može li mi netko pomoći?

Hvala.

aardwark
18.11.2010., 21:09
Baterije su redovito ogranicene na jednu seriju laptopa od samo jednog proizvodjaca tako da su sanse da ju iskoristis na 3 godine novijem modelu (pogotovo drugog proizvodjaca) ravne nuli.
Nazalost, ne postoji standard za baterije...

victor_maka
20.11.2010., 16:49
Baterije su redovito ogranicene na jednu seriju laptopa od samo jednog proizvodjaca tako da su sanse da ju iskoristis na 3 godine novijem modelu (pogotovo drugog proizvodjaca) ravne nuli.
Nazalost, ne postoji standard za baterije...

Na žalost.:( Sada imam izvrsnu bateriju viška koju ne mogu koristiti. Vjerujem da to proizvođači namjerno rade samo da mi što više kupujemo.

taipan
20.11.2010., 17:59
nemaš šta žaliti. ako si pogledao prvi post ove teme onda si mogao vidjeti da je radni vijek baterija 2-3 godine. ako je tvoja baterija još odlična ali i stara tri godine, onda će vrlo brzo početi naglo gubiti kapacitet. izgleda da je taj tvoj primjerak kvalitetniji kad se još drži, ali neće dugo.... to je prirodni proces starenja. protiv toga ne možeš štogod da napraviš... čak i da spremiš bateriju u optimalnim uvjetima i da je ne koristiš...

victor_maka
20.11.2010., 19:06
nemaš šta žaliti. ako si pogledao prvi post ove teme onda si mogao vidjeti da je radni vijek baterija 2-3 godine. ako je tvoja baterija još odlična ali i stara tri godine, onda će vrlo brzo početi naglo gubiti kapacitet. izgleda da je taj tvoj primjerak kvalitetniji kad se još drži, ali neće dugo.... to je prirodni proces starenja. protiv toga ne možeš štogod da napraviš... čak i da spremiš bateriju u optimalnim uvjetima i da je ne koristiš...

Znam. A baš mi žao. 12 ćelijska i vrhunska.

Daisy28
21.11.2010., 15:14
Nisam htjela otvarati novu temu, pa da pokusam ovdje dobiti neki savjet - od vas koji znaju vise od mene od tehnike i informatike. Naime, imam jedan problem, koji se javlja skoro svaki put kad palim Končar prijenosnik. Ima već 4 godine i problem je slijedeći. Upalim komp, malo ga mrdnem, premijestim-a on mi odmah javlja low battery - ona žuta ikonica s uskličnikom počne blendati i napiše mi Critical battery i nakon otprilike minutu ugasi se jer očito da laptop ne dobiva struju, a cijelo vrijeme je prikopčan. U čemu je problem? Jel trebam kupiti novu bateriju za njega ili je problem hardverski? Pomagajte mi, nadam se da neću morat na servis, gdje će me oguliti do kostiju:cerek:

taipan
21.11.2010., 19:56
ne znam kako je končar konstrukcijski izveden, jel možeš izvaditi bateriju a da lap radi normalno samo na struju, ili baterija uvijek mora biti u njemu?

kažeš kad ga mrdneš... a ako ga baš nimalo ne mrdaš, jel onda radi normalno?

Daisy28
21.11.2010., 21:49
Taipan, laptop mi je stalno ukopčan u struju (znam da to nije dobro, al ionako je već star). Prve smetnje su se pojavile kad sam ga sa koljena htjela prebacit na stol, i počne tulit Low battery i ugasi se sam od sebe. Čak ni lampice one koje ukazuju da bi trebao biti živ i napunjen strujom, ne gore....danas sam ga jedva upalila i sve gledam da negdje ne zapnem na koji kabel. i tako stoji sad nepomično cijeli dan, bojim se pomaknut ga, jer tko zna kad će ponovo proradit. Koja je dijagnoza?

newwbie
22.11.2010., 07:26
koliko kraće traje baterija ukoliko se surfa na WLAN-u?

aardwark
22.11.2010., 08:05
koliko kraće traje baterija ukoliko se surfa na WLAN-u?

Ne postoji jedinstveni odgovor, ovisi od stroja do stroja.

taipan
22.11.2010., 08:16
@ Daisy28:

teško je dijagnosticirati na daljinu, ali otprilike bi trebalo biti da lap ne dobija struju iz baterije, bilo zato što je punjač ne može napuniti, bilo zato što je riknula. strujni adapter definitivno radi, jel, budući da lap radi, e sad, drugi problem je da je ili negdje kabl adaptera u prekidu pa čim nešto pomakneš izgubi se kontakt (to je bolja varijanta :D) ili je sam konektor u koji se uštekava punjač već razglavljen (jer kažeš da je lap star) i da gubi kontakt. tu treba biti vrlo oprezan jer ne znam kako je taj dio izveden. ako je konektor direktno lemljen na matičnu ploču onda ga "namještanjem" da proradi možeš potpuno otkinuti i onda je veliko sranje... jako veliko...

mislim da bi trebalo što hitnije posjetiti neki servis da se premjeri baterija i ispita punjač, a ako je problem u konektoru napajanja da ge se zalemi ili nekako pričvrsti prije nego se skroz pokida... jer "krpanje" je jedno, ali ako se skroz otkine, onda se pozdravi s lapom... i obavezno napomeni onome kome daješ lap za ovo s konektorom, da ga netko ne bi onak "muški" uštekao i razhebo do kraja...

@ newwbie:

teško za reći jer to ovisi o kapacitetu same baterije i o konfiguraciji lapa, o tome koliko lap troši općenito. jedini način da to saznaš je da izmjeriš s isključenim pa sa uključenim wlanom...

newwbie
22.11.2010., 08:50
hvala na odgovorima, konkretno me zanima baterija kod hp mini 5101 iz vipnetove ponude :)

aardwark
22.11.2010., 08:57
hvala na odgovorima, konkretno me zanima baterija kod hp mini 5101 iz vipnetove ponude :)

Review HP Mini 5101 Netbook (http://www.notebookcheck.net/Review-HP-Mini-5101-Netbook.18884.0.html)
The battery used in our test device merely had a capacity of 29 Wh. Neither is there anything noted on the official manufacturer's page nor is there anything found in the offers of various shops about an alternate battery with a larger capacity, but we found an additional, somewhat thicker 55 Wh battery in our package.
The significant runtime result for practical runtime in WLAN surf mode can be recorded as being 155 minutes, thus about 2.5 hours.
The result of the larger battery turned out notably better. This ran for a bit over 400 minutes in the WLAN test.

Dakle, saznaj koja je baterija u pitanju u toj ponudi :)

newwbie
22.11.2010., 09:17
Review HP Mini 5101 Netbook (http://www.notebookcheck.net/Review-HP-Mini-5101-Netbook.18884.0.html)Dakle, saznaj koja je baterija u pitanju u toj ponudi :)

hvala puno, ovo koliko traje mi je sasvim dosta :)

Daisy28
22.11.2010., 17:23
Taipan, hvala na iscrpnom odgovoru. I pliz, ako imaš neki provjereni servis za ovo moje čudo, možeš i na pm napisati. Puno hvala!

taipan
22.11.2010., 20:11
sorry, ali tu ne mogu pomoći... u principu svaki ovlašteni servis bi trebao raditi isto.... probaj krenuti od izvora... nazovi končar :D

primarijus
01.12.2010., 14:20
napokon sam kupio nekakav laptop,točnije ovaj

http://www.pc4u.hr/proizvod/Dell-DI5010HMCYI24H35GBC6LEM-Notebook-DELL-Inspiron-N5010-156-LED-Backlight-1366x768-TFT-Pentium-Dua-51819.aspx

Ne znam jesam dobro odabrao ili nisam.vrijeme će pokazati Garancija je 3 godine, pa mi je nekako lakše.

Ono što sam odmah zamijetio je kapacitet pune baterije. Naime kada je 100% ona traje svega 2 sata i 30 minuta.Da li je to normalno i ako nije da li podliježe reklamaciji?

pozz

aardwark
01.12.2010., 17:51
S obzirom na odvojenu graficku, tesko da bi baterija mogla duze trajati...

primarijus
01.12.2010., 22:26
S obzirom na odvojenu graficku, tesko da bi baterija mogla duze trajati...

ne igram igre i čim se napuni stoji da traje 2 i pol sata. Nije li to premalo?

aardwark
01.12.2010., 23:04
ne igram igre i čim se napuni stoji da traje 2 i pol sata. Nije li to premalo?

Pa ne moras ti igrati nesto da bi graficka trosila struju. Taj stroj nema optimus i slicne tehnologije koje bi sasvim iskljucile odvojenu graficku kad ju ne koristis. I u idle-u u standardnom desktop radu ta graficka ce vuci vise struje nego neka integrusa.
Ako hoces za usporedbu, moj thinkpad sa intelovom 4500 integriranom grafom sa upaljenim wirelessom i backlightom postavljeno na dosta nisko iz baterije izvuce kojih 3 sata... Sumnjam da bi taj Dell sa odvojenom grafickom mogao duze od toga...

taipan
01.12.2010., 23:07
nije premalo. to je nekakav prosjek. rijetko se nađu prijenosnici sa zasebnom grafuljom a da im je autonomija preko tri sata... neki modeli s jačom grafikom traju po sat i pol.... :D

preko tri sata je rezervirano za štedljive procesore (CULV, npr) i integriranu grafiku...

primarijus
01.12.2010., 23:29
zahvaljujem na pojašnjenju:)

tikwa
02.12.2010., 23:32
Mislim da mi je krepala baterija, zapravo sam poprilično sigurna, neda mi se nosit u servis, van garancije je već baterija (jer su one koliko znam samo prvu godinu), a nemam 700 kn za novu bateriju. Pa sam si mislila naručit preko ebaya, ali bi radije koji savjet od iskusnijih, isplati li se to, jeli stvarno moguće dobit jednako dobru bateriju za 40 dolara ili je to sve smeće?

http://cgi.ebay.com/Original-Toshiba-battery-TOSHIBA-PA3534U-1BRS-6cell-New-/250678970363?pt=Laptop_Batteries&hash=item3a5da187fb

ovako nešto sam našla

Rebbit
02.12.2010., 23:35
ako je iz SAD-a vjerojatno ces dobiti dobru bateriju.. medjutim, dala si link na bateriju koja je USED....
ovo su vec cijene novih :top:
http://shop.ebay.com/i.html?rt=nc&LH_ItemCondition=1&_nkw=Toshiba%20A215%20ORIGINAL%20Battery&_dmpt=Laptop_Batteries&_fln=1&_ssov=1&_trksid=p3286.c0.m282
samo da nije iz kine i slicne sheme..

medjutim,ja se za takvo nesto ne bih pouzdao, bolje bih ovdje ostavio novce..
sto ces napraviti ako ti baterija ne traje koliko bi trebala, ako ne valja, ako crkne za mjesec dana????? slat u sad za 200kn shippinga i slicne fore?? :)

http://baterije.com.hr/baterija/toshiba-bts-028/800

sandymandy
15.12.2010., 11:09
Nigdje nema odgovora na pitanje jel treba baterija biti u lapu dok je uključen u struju?
Recimo meni je stalno uključen u struju.

taipan
18.12.2010., 08:17
prema laptopu se ponašaš normalno, radiš na njemu dok ima baterije... kad je baterija pri kraju onda ga priključiš na punjenje i ako želiš možeš nastaviti raditi... kad je napunjena, otkačiš punjač i opet radiš dok baterija ne dođe pred kraj...

dakle, u bilo kojoj kombinaciji bateriju ne vadimo ako nismo sigurni da će lap nekoliko dana (recimo 4-5 dana ili duže) stajati stalno kod kuće...

laptop ne bi trebao stalno biti uključen u struju dok radiš i baterija je unutra jer onda nemaš kontrolu nad ciklusima punjenja i baterija se stalno dopunjuje bezveze... dakle, nemoj vaditi bateriju, već isključi punjač ...

ako još nešto nije jasno, samo naprijed, pitaj...

sandymandy
18.12.2010., 12:56
Stvar je recimo kad igram igrice, prethodno napunjena baterija (100%) nakon 5 minuta igranja dođe na (65%), pa mi je uglavnom stalno uštekan u struju, jer mislim da bi mi se za 20 min igranja ugasio. Pitanje je da li bi se više sačuvala baterija da je izvadim van tijekom igranja?
Ima li kakav program za kalibriranje baterije?

taipan
18.12.2010., 16:40
pa je, više bi se sačuvala u toj situaciji... a što se kalibriranja tiče, piše ti u prvom postu da ukoliko nisi od proizvođača dobila upute ili program za kalibriranje, onda ga jednom mjesečno pustiš da se baterija istroši dok god se lap ne ugasi - to će ju kalibrirati...

da, u tvom slučaju ako se igraš onda izvadi bateriju da se ne opterećuje i baterija i punjač...

Skela
22.12.2010., 12:22
baterijske celije sux:flop:
napajanje yey :top:

RYOU
14.01.2011., 11:49
mene zaniima kako unistiti bateriju. imam laptop svega nekoliko mjeseci i kapacitet je pao na manje od sata iako ju uredno koristim.

s obzirom da garancija ne priznaje pad kapaciteta, barem mislim da je tako. htjeo bi unistit bateriju da procuri ili nesta pa da im vratim. mislim da su zasluzili.

ima netko savjet? :-))

alfis
14.01.2011., 12:19
Ovisi što ti sve garancija pokriva. Sumnjam da ćeš uspjeti napraviti nešto da izgleda kao tvornička greška ili sponatno samozapaljenje.

RYOU
14.01.2011., 12:31
Ovisi što ti sve garancija pokriva. Sumnjam da ćeš uspjeti napraviti nešto da izgleda kao tvornička greška ili sponatno samozapaljenje.

razmisljao sam da ju podgrijem u mikorvalnoj ali se bojim za mikrovalnu, to bi mogao biti pre jaki boom.

mozda da ju kratko spojim ili prebrikam na neki jaci punjac od propisanog. opet ne smije biti na laptopu da mi ne osteti njega.

spajder
19.01.2011., 13:20
napokon sam kupio nekakav laptop,točnije ovaj

http://www.pc4u.hr/proizvod/Dell-DI5010HMCYI24H35GBC6LEM-Notebook-DELL-Inspiron-N5010-156-LED-Backlight-1366x768-TFT-Pentium-Dua-51819.aspx

Ne znam jesam dobro odabrao ili nisam.vrijeme će pokazati Garancija je 3 godine, pa mi je nekako lakše.

Ono što sam odmah zamijetio je kapacitet pune baterije. Naime kada je 100% ona traje svega 2 sata i 30 minuta.Da li je to normalno i ako nije da li podliježe reklamaciji?

pozz
Da to ti je normalno za tvoj laptop.

Quaresma_7
23.01.2011., 00:53
razmisljao sam da ju podgrijem u mikorvalnoj ali se bojim za mikrovalnu, to bi mogao biti pre jaki boom.

mozda da ju kratko spojim ili prebrikam na neki jaci punjac od propisanog. opet ne smije biti na laptopu da mi ne osteti njega.
kakva legenda :D prebrikaj na panceru

RYOU
24.01.2011., 10:13
kakva legenda :D prebrikaj na panceru


sta je pancera? neznam zasto nitko nema ili nece reci koju od ideja? znam da je ovo inace tema o cuvanju baterija i sam sam frik kada su baterije u pitanju. pazim ih kao oko u glavi ali ovoj moram je... kevu nekako.

batik
31.01.2011., 17:13
Pozdrav,
koristim Acer "TravelMate 5330" i baterija mi je na izdisaju. Da li se i po kojoj cijeni može kupiti zamjenska baterija.
Sad mi je ukupno trajanje iste oko 25 minuta.
Hvala unaprijed na pomoći.

UnusualMe
04.02.2011., 17:59
Moj ljepotan od HP-a nije još star ni godinu dana, dakle pod garancijom još uvijek, a čini mi se da baterija lagano kljuca. Neki dan mi se pri punjenu pojavila ona poruka 'Razmislite o zamjeni baterije' i primjetila sam da lap na bateriji drži cca sat vremena, a teoretski se u to vrijeme ni ne koristi puno. Net, mjuza, eventualno powerpoint otvoren.
Pretpostavljam da garancija pokriva bateriju pa bi odnijela lap u servis da se provjeri dal je sve ok. Kakva je mogućnost ako je stvar baterije da dobijem novu?

2_Crazy
05.02.2011., 17:51
Teško da će ti bateriju priznat... trebala si malo pazit na nju... bateriju od laptopa treba isprazniti do kraja tu i tamo (recimo jednom-dvaput tjedno). Ako stvarno ne koristiš bateriju, isprazni ju na 40%, zamotaj u vrećicu (one vakuumske, za zimnicu) i spremi u hladnjak. Tako će ti najduže ostati kao nova. Baterije se grijanjem troše. Prije upotrebe ju samo ostavi neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

UnusualMe
06.02.2011., 14:35
Mda, kužim, sama sam si kriva za to šta nisam bolje pazila na bateriju jel. Thanks na info ;)

Makyme
06.02.2011., 15:18
Mda, kužim, sama sam si kriva za to šta nisam bolje pazila na bateriju jel. Thanks na info ;)

pa vidi koliko je gara za bateriju , sad je obično 12 mjeseci, prije je bila 6.

phazing
09.02.2011., 22:27
Prvo da napomenem da sam totalno tulava za informatiku pa imajte milosti. :zubo:
Imam HP otprilike pola godine i danas kad sam ga koristila, ispraznila se baterija do nekih 12 % kad me upozorio, uzela sam punjač i uključila ga. Punio se nekih pola minute (plugged in, charging) i slučajno pogledam kad ono - prestao se puniti (plugged in, not charging). Probam ga isključit malo pa opet uključit i opet isto. Pa onda sam od sebe krene se puniti, pa ponovno stane. Sad je stao na 40 % kad sam izvadila bateriju jer me iznervirao.
Koji mu je vrag? :zubo:

david_blaine
17.02.2011., 09:46
Mda, kužim, sama sam si kriva za to šta nisam bolje pazila na bateriju jel. Thanks na info ;)

nisi ti kriva, kod mene je isti slucaj (Hp lap star manje od god.dana) redovno sam ga punio/praznio i od neki dan mi se pojavila poruka consider replacing your batery. Sad mi bat.traje pola sata umjesto nekad dva.
Ako si na W7 izgleda da je rijec o nekom bagu koji si pokupila sa updatom ali koliko sam ja mogao vidjeti jos nema efikasnog rjesnja.

anni8
22.02.2011., 20:26
Kupujem bateriju i punjac za Asus eee 1000HD pa ako netko slucajno zna gdje mogu kupiti, molim info i zahvaljujem unaprijed.. :)

eikinskjaldi
10.03.2011., 21:48
može jedno pitanje u vezi baterije koje se mogu kupiti preko ebaya.

treba mi nova baterija za IBM ThinkPad R51. eh sad, na ebayu nađoh razne baterije za koje piše da su za taj laptop al im cijena brutalno varira od 25 dolara do 200 dolara!

znam da se radi o karakteristikama kao što su mAh, broj ćelija i godine garancije.
al neke cijene mi djeluju nerealno.

uglavnom, imate neku preporuku?

vivekananda
24.03.2011., 17:26
pitanje....

Nov mi je laptop, i kada se puni a kada je laptop uključen, baterija kada je puna pokazuje 100 % napunjenosti.

Kada laptop punim dok je ugašen i kada je baterija do kraja napunjena(lampica ugašena, punjač hladan), kada ga onda upalim, odmah mi pokazuje da je pun 97%. Nikad 100%.

Da li je do kalibracije baterije, ili što?

taipan
24.03.2011., 19:42
ne obraćaj pažnju... ili kalibracija ili podnošljiva greška u očitanju...

vivekananda
24.03.2011., 19:55
ne obraćaj pažnju... ili kalibracija ili podnošljiva greška u očitanju...

hvala :top:

Guillaume
30.03.2011., 21:55
evo, novi laptop, star svega nekoliko tjedana, i vec problem sa baterijom... pise mi Razmislite o zamjeni baterije, sto to znaci, dal nije dobra baterija ili sam ja nesto kriv za to? laptop je bio povremeno ukljucen u struju sa baterijom, ponekad bez, a nekad samo na bateriji.

Herbalist.
03.04.2011., 13:53
ako je pod garancijom odmah mijenjaj

blupita
13.04.2011., 18:16
Baterija: Li-Ion, 6 ćelijska
znali netko koliko može trajati jel normalno da traje samo 3 sata lap je nov
kupljen prije tjedan dana Asus

unknown99
13.04.2011., 19:39
U principu da, normalno je da traje 3h.Jos ako je pod ful opcijama, to je i vrlo pristojno vrijeme.
Neki eco mode, micanje aera, smanjivanje osvjetljenja, ce ti malo produziti odnosno u suprotnom skratiti bateriju.Ja sam zadovoljan s mojih 7h baterije :)

goranbo
14.04.2011., 12:35
evo, novi laptop, star svega nekoliko tjedana, i vec problem sa baterijom... pise mi Razmislite o zamjeni baterije, sto to znaci, dal nije dobra baterija ili sam ja nesto kriv za to? laptop je bio povremeno ukljucen u struju sa baterijom, ponekad bez, a nekad samo na bateriji.

HP? :D

taipan
14.04.2011., 12:52
evo, novi laptop, star svega nekoliko tjedana, i vec problem sa baterijom... pise mi Razmislite o zamjeni baterije, sto to znaci, dal nije dobra baterija ili sam ja nesto kriv za to? laptop je bio povremeno ukljucen u struju sa baterijom, ponekad bez, a nekad samo na bateriji.probaj kalibrirati bateriju. piše ti u prvom postu kako...

blupita
16.04.2011., 02:07
U principu da, normalno je da traje 3h.Jos ako je pod ful opcijama, to je i vrlo pristojno vrijeme.
Neki eco mode, micanje aera, smanjivanje osvjetljenja, ce ti malo produziti odnosno u suprotnom skratiti bateriju.Ja sam zadovoljan s mojih 7h baterije :)

hvala na odgovoru
znači sve je ok s baterijom:top:
sada mi je lap na špagi
a bateriju sam izvadila van

zimbo
27.07.2011., 20:12
imam stari hp(7g)baterija odavno ne radi,sada mi je i ulaz od strujnog napajanja u kompu riknuo(odvojio se ili nesto sl.),da li je moguce otvorit bateriju izvadit celije zalemit zice adaptera na kuciste baterije,sklopit bateriju nazad,bez celija i pokrenuti na taj nacin komp?
Ukratko da li je napon baterije kompatibilan naponu adaptera?
Kupio bi novog ali sam emotivno vezan za njega;)

taipan
28.07.2011., 13:53
pa nisam baš uvjeren da se šteka u bateriju??? obično je to konektor zalemljen na matičnu i kad se otkine, možeš se slikati, nažalost... rijetko tko uopće hoće prćkati po tome jer je zalemiti to mission impossible...

EmilyWee
28.07.2011., 21:58
Mislim da mi je baterija riknula, nisam sigurna ,ali pretpostavljam da je to. Kada mi je punjac uljucen u laptop, on radi sasvim normalno (s baterijom unutra) kada ga izvadim comp mi se jednostavno ugasi. Ne znam jel moze tako jednostavno odjednom riknut. Jer je sve bilo u redu s njom prije. Nikad nisam radila na laptopu bez nje, skoro uvijek je bila u laptopu. Cesto sam vadila punjac iz laptopa i radila samo na bateriji.Sada kad je u laptopu pise mi u cosku da je puna 100% i svijetli sijalica da je unutra. To me zbunjuje jer valjda toga nebi bilo da je potpuno riknula. Ja sam totalni lajik sto se tice ovoga, pa bi molila za pomoc ..

taipan
28.07.2011., 22:08
moguće je da je baterija riknula, ali i da je negdje izgubljen kontakt... najpametnije je otići do servisa na dijagnostiku...

Cale80
30.07.2011., 10:15
šta smo zaključili, gdje ima za kupiti povoljno baterija?
meni treba za hp6735s

grocky
12.08.2011., 01:28
prilikom kupovine novog laptopa, da li bateriju treba puniti malo duze prva 2-3 puta ili kako vec to ide?

taipan
12.08.2011., 08:22
nemožeš ti nju puniti duže, ona se prestane puniti kad se napuni :D

ono što bi bilo dobro, ali nije sad o glavu, je prva 2-3 puta je isprazniti do kraja da se ispravno kalibrira...

abcela
14.08.2011., 21:05
Mislim da mi je baterija riknula, nisam sigurna ,ali pretpostavljam da je to. Kada mi je punjac uljucen u laptop, on radi sasvim normalno (s baterijom unutra) kada ga izvadim comp mi se jednostavno ugasi. Ne znam jel moze tako jednostavno odjednom riknut. Jer je sve bilo u redu s njom prije. Nikad nisam radila na laptopu bez nje, skoro uvijek je bila u laptopu. Cesto sam vadila punjac iz laptopa i radila samo na bateriji.Sada kad je u laptopu pise mi u cosku da je puna 100% i svijetli sijalica da je unutra. To me zbunjuje jer valjda toga nebi bilo da je potpuno riknula. Ja sam totalni lajik sto se tice ovoga, pa bi molila za pomoc ..

dakle, imam sličan problem i također se ne kužim u takve stvari...imam toshibin laptop 2 g. dns mi se samo ugasio i sad radi samo kad je uključen u struju. Ona ikonica za bateriju ne pokazuje da se puni, stalno stoji na 4%. To je onda baterija otišla? garancija je istekla pa kakav je postupak dalje? tražim toshibin servis u hrvatskoj ili se mogu obratit u bilo kojoj trgovini s takvom opremom? hvala!!!!

taipan
15.08.2011., 08:21
dvije godine - fino je izdržala :top:

najbolje servis da izmjere bateriju i da sa 100% sigurnosti kažu da ju treba mijenjati... i kad (ako) kupuješ novu, pogledaj godinu proizvodnje - pogledaj prvi post ove teme, tamo sve piše... :D

karlo0196
15.08.2011., 12:41
http://forum.hr/showthread.php?t=666693

pooooomoć ljudi :P

beta26
25.08.2011., 09:26
Pozdrav

Imam jedno pitanje ne znam dal sam pogodila temu pa ako nisam ..ispričavam se.

Zanima me kakav punjač mi je najbolje uzeti za laptop Lenovo na brodu?
Naime idem na put par dana i rekli su mi da u kabini imam punjač, ali da je kao onaj iz auta.
Zanima me dali postoje razlike u laptopima pri kupnji tih punjača, koliko otprilike dođu (kn) i na što da obratim pažnju pri kupnji takvog punjača, ako je to potrebno?

Hvala (zbunjana)

ivana_93
29.08.2011., 19:53
Pozdrav svima!

Surfala sam malo forumom i naišla na ovu temu, pročitala sam cijeli post o očuvanju baterije ali mi nisam razrješila neke nejasnoće u vezi čuvanja baterije.
Za Božić sam kupila Toshibu Satellite-L670. Na početku mi je laptop stalno bio uključen u struju, nisam ga ni gasila, samo bi ga zatvorila kad bi prestala s radom. Onda sam čula da to nije dobro za bateriju pa sam ga gasila preko noći. jedno vrijeme sam isključivo radila na bateriji, znači napunila ga, koristila 3 sata i kada bi se ispraznio ispočetka. onda sam čula da to također nije dobro. prije mi je kada bi ga isključila iz struje pokazivao da je izdržljivost baterije 3 sata i malo manje od 3 sata je i bilo. sada mi to isto pokazuje ali nakon 2 sata javlja da je baterija 10% i da ju moram napuniti,naravno imam nekih 20 min do potpunog pražnjenja. i sada mi ništa nije jasno. pročitala sam puno savjeta i još više sam zbunjena. Laptop koristim umjesto kompjutera,znači svaki dan najmanje 3 sata za internet, facebook,msn, skidanje i gledanje filmova (ne prečesto), korištenje programa(photoshop i autocad.)
moja pitanja su:
1.koji je najbolji način očuvanja baterije za laptop? (pritom NIKAKO nisam shvatila na što se odnosi onih 40%)
2.da li ga treba ugasiti (shut down) kada ga mislim ne koristiti dulje od sat vremena ili ga trebam gasiti samo preko noći?
3.da li ga trebam više koristiti na bateriji ili je dobro da je stalno uključen u struju?
4.da li treba biti uključen u struju kada je izgašen?
5. postavke za bateriju su mi - when i press the power button -on battery, plugged in---- sleep (za oboje) i when i close the lid -on battery, plugged in---sleep (također za oboje) još imam opcije shut down,do nothing i hibernate
da li je namješten na ispravne opcije, ako nije, koje su preporučane?

bila bih JAKO ZAHVALNA kada bi mi netko odgovorio na ova pitanja
i ispričavam se ako ponavljam pitanja ali stvarno sam zbunjena i nisam shvatila

pozdrav, Ivana :)

taipan
29.08.2011., 20:19
idemo s pretpostavkom da ti je baterija ok, tj da nije stara 3,4 ili više godina pa zato gubi kapacitet.

ako ti je lap cijelo vrijeme kod kuće i rijetko ga nosiš okolo onda nema potrebe da baterija bude u njemu. dakle bateriju isprazni malo preko pola kapaciteta (da ostane otprilike 40%, ili malo manje od pola), izvadi je, umotaj u nešto i spremi na sigurno i nekakvo hladnije mjesto u stanu pazeći pri tome da nema vlage (a pogotovo kondenzirajuće vlage)

nemoj sad baš računati na sat vremena, no ako nećeš raditi par sati, npr. poslijepodne, onda ga isključi, kao i preko noći ako ništa ne skidaš. postavke ostavi, dobre su, no kad ga gasiš gasi ga sa shut down (iz menija).

dakle, koristi ga stalno na struju a pri tome je tako svejedno jel uštekan ili nije dok ne radi. kad ga trebaš nekud nositi, sjeti se unaprijed napuniti bateriju (preko noći) da ne bude problema. svakih 3-4 mjeseca stavi bateriju u njega (bez struje) i radi dok se sam ne ugasi. onda uključi u struju, napuni bateriju do kraja, isključi struju, potroši malo više od pola baterije, izvadi je i spremi... tim postupkom se baterija održava u dobroj kondiciji a ujedno se i kalibrira, tj. određuje joj se kapacitet.

tebi je kapacitet baterije pao upravo zbog toga, što dulje vrijeme nije kalibrirana. dakle, ostavi lap da radi samo na bateriji dok god se sam ne izgasi, pa ga oda uključi u struju i ostavi puniti do kraja (preko noći, npr.) i sad bi baterija trebala biti kalibrirana i pokazivati pravi kapacitet...

a ukoliko negdje nađeš toshibin alat za kalibriranje baterija (ne znam jel ga toshiba daje uz lapove) onda je bolje njime kalibrirati bateriju nego ovako manualno...


ako još nešto nije jasno, pitaj... :D

ivana_93
29.08.2011., 20:50
baterija je stara nešto više od pola godine .
sve sam shvatila i hvala na savjetima ali mi nije jasno -ako isključim 'bateriju', laptop će se ugasiti za 2 sata. ??

taipan
30.08.2011., 06:48
ček, ček... šta isključiš bateriju? bateriju ne možeš isključiti, ona ili je ili nije u laptopu, a laptop može raditi na struju non-stop bez baterije...

a ako si mislila na kalibriranje, da, to napravi prvo... dakle isključi struju i radi na lapu dok god se sam ne isključi, dok se baterija ne isprazni do kraja.... onda ga uključi na punjenje i otavi ga puniti i 2-3 sata dulje nego što kaže da se napunila... pritom normalno radiš... i sada bi ti se kapacitet baterije trebao ispravno prikazivati. ako pokazuje isto, ponovi postupak još jednom ili kako sam rekao vidi jel toshiba ima neki program za kalibraciju...

ivana_93
30.08.2011., 08:47
onda izgleda ne shvaćam pojam 'baterija'
jel ona u laptopu ili?
ako isključim kabel iz nje taj isti ne mogu uključiti u laptop jer nema takav utor
:confused::confused::confused:

taipan
30.08.2011., 10:14
:zubo:


baterija je baterija... :D nju možeš izvaditi iz lapa, priključak za punjenje se ne nalazi na bateriji već na tijelu laptopa.

http://www.google.hr/imgres?q=Satellite-L670&um=1&hl=hr&sa=N&tbm=isch&tbnid=IXUF9M5d08Y4GM:&imgrefurl=http://www.hexus.net/content/item.php%3Fitem%3D26958&docid=-mV_Q_OcCS5-lM&w=800&h=508&ei=JKlcTt_SF8yd-wa6xcmOAg&zoom=1&iact=hc&vpx=1171&vpy=583&dur=25&hovh=179&hovw=282&tx=138&ty=94&page=1&tbnh=128&tbnw=202&start=0&ndsp=30&ved=1t:429,r:23,s:0&biw=1500&bih=938

pogledaj sliku, na slici, na doljnjoj strani laptopa se nalazi pravokutni dio sa po jednom bravicom sa svake strane. jedna služi kad ju povučeš da možeš izvaditi bateriju a drugom se baterija zaključava da ne ispadne. dakle, otključaj ju, povuci drugu bravicu i jednostavno izvadi bateriju... naravno, dok je lap ugašen :D

ivana_93
30.08.2011., 10:48
ahaaaa sad shvaćam! ja sam cijelo vrijeme onda mislila na punjač?
hvala puno na razjašnjenju! :)

ali, nije bed ako je cijelo vrijeme baterija u laptopu? jer laptop nosim u školu (ako uspijem, uštekam ga u struju jer nema dovoljno utičnica), i svaka 2 tjedna koristim ga u vlaku na putu kući (nije uštekan u struju) onda bi svaki tjedan trebala bateriju vadit i stavljat u laptop . ili da to od sada radim?

taipan
30.08.2011., 11:53
ne, bateriju ima smisla vaditi iz laptopa samo ako je dulje vrijeme (nekoliko dana) na istom mjestu i ne nosi se nikuda....

ti ga normalno koristi, puni ga kad imaš prilike, samo je bitno da ga onda malo češće kalibriraš (bateriju) - recimo jednom u dva mjeseca i to je to...

ivana_93
30.08.2011., 12:00
sad mi je sve jasno! PUNO HVALA na strpljenju, brzim odgovorima i objašnjenju
:D :D :D

mali vilenjak
08.09.2011., 11:30
pozz :) evo samo da se javim :) pročitala sam sve postove i puno hvala na pomoći...nisam mogla naći rješenje za svoj problem, imam laptop pola godine star toshiba sattelite i baterija je na početku bila 3 sata i 20 minuta, uglavnom face..skidanje filmova i tako to..stavila bi ga punit kad bi pisalo 8% ili tako nešto...onda sam mjesec dana išla na put, napunila ga do kraja i ostavila kući..nisam vadila bateriju :/ sad kad sam na njemu, ne može izdržat duže od 2 sata..i uvijek drugačije pokazuje, recimo 50% a ima još 30 min ili 50% još 45minuta..to mi sad ništa nije jasno...sad idem to kalibrirat...nadam se da će pomoć...

mali vilenjak
08.09.2011., 19:23
e..hm..ostavila sam da se isprazni do kraja..napunila..i prije minut je pisalo 99% 2hr19min...sad 97% 2hr25min...al što je najgore prije par mjeseci kad sam ga kupila pisalo je da može 3 sata i 20 min izdržat...

taipan
09.09.2011., 07:19
kalibriraj još jednom. eventualno potraži neki toshibin alat za kalibriranje baterija... gle, kao što piše u početku teme, baterije također imaju svoj životni vijek. ako si te (ne)sreće da te zadesio neki lap koji je duže stajao na lageru - to bi mogao biti razlog. provjeri godinu proizvodnje baterije (piše na njoj), a ukoliko je baterija još pod jamstvom (obično 12 mjeseci) možda bi valjalo posjetiti servis pa prijaviti probleme s baterijom...

Schmyzla
14.09.2011., 09:49
Imam laptop Toshiba satellite L300-2C6 i baterija mu uopće ne radi, cijelo vrijeme mora biti uštekan u struju, čim ga ištekam on se ugasi.
Želim kupiti novu bateriju, ali kod nas su pa 700 kn što mi je preskupo, pa sam mislila s e-baya, našla sam neke, ali ne piše jel kompatibilna sa mojim, ali mi izgleda isto. Jel mi možete malo pomoći?

http://www.ebay.com/sch/i.html?rt=nc&LH_BIN=1&_nkw=toshiba+satellite+l300+battery&_dmpt=Laptop_Batteries&_sop=15&_stpos=&_trksid=p3286.c0.m301&gbr=1

http://www.ebay.com/itm/BATTERY-TOSHIBA-Satellite-L550-L500-L305D-L305-L300-/280666791485?pt=AU_Laptop_Accessories&hash=item41590b5e3d#ht_8154wt_932


http://www.ebay.com/itm/6-Cell-Battery-Toshiba-Satellite-Pro-A300D-L300-/280667400793?pt=AU_Laptop_Accessories&hash=item415914aa59#ht_9139wt_932

taipan
14.09.2011., 11:22
da, mora izgledati isto, ali mora biti i u popisu modela koji podržava. ništa bez toga. dakle, moraš oznaku svog lapa pronaći tamo na listi "Compatible with:" ili kako već piše.

moram napomenuti da budeš oprezna, jer se može dogoditi da dobiješ staru bateriju koja ti neće dugo trajati. baterija može biti neupotrebljavana, ali ako stoji negdje na lageru 3-4 godine, također izgubi kapacitet i svojstva jer je životni vijek današnjih baterija 3-4 godine (više u top temio baterijama)...

kleopatra_23
18.09.2011., 20:34
Meni je baterija riknula nakon malo manje od dvije godine na hp probook 4710s. Koliko vidim to joj je i otprilike normalan vijek trajanje. skinula sam ona program za provjeru baterije i kaze da je "mrtva". Sad, laptop nije pod garancijom, koliko mi ima smisla nositi bateriju na servis da provjere je li sto posto riknula ili se mogu pouzdati u ovaj program?
Malo sam gledala po interneti i vidim da se cijene krecu oko 450 kuna za ovaj model. To je ok cijena? Poprilican sam laik sto se toga tice.

taipan
18.09.2011., 23:50
ne moraš nositi u servis, ako ti program kaže da je mrtva, to je to... a 450kn mi je nekako podnošljivo, nije strašno... samo ako si u situaciji pogledaj godinu proizvodnje baterije, :zubo: što novija to bolje...

bitchy-as-usual
26.09.2011., 13:49
Imam HP 6830s i naravno radila sam kardinalnu gresku, a to je da je baterija uvijek bila u lapu, a lap uvijek na punjacu. Rijetko kad je bio bez punjaca jer jednako tako jako rijetko nosim lap izvan kuce.
Baterija vise uopce ne vrijedi, a za novu me traze soma kuna :horor:

na ebayu sam nasla odgovarajucu, novu bateriju za 25 dolara i free shippingom. s time da pise da ima 3 godine garancije :confused:

Čula sam da se dešava da kupis bateriju, ona stigne, a ne radi. kolko je to istina?

taipan
26.09.2011., 17:41
a sve je moguće... nekakvo jamstvo gledaj u velikom broju trejdova sellera i da je positive feedback što bliži 100% :D

bitchy-as-usual
26.09.2011., 18:44
Da, to sigurno.
Samo nije mi jasno ovo s jamstvom.
Kakva je to pak garancija od 3 godine??

I kad mi crkne baterija il kaj vec, kaj mogu s tim jamstvom?

Otputovat do Kine?? :rofl:

EDIT: na mojoj bateriji pise 14.4 v odnosno 63 WH. dimenzije napisane odgovaraju (da, mjerila sam bateriju šublerom :zubo:)
i pise 8 cell.. tako da mislim da odgovara ovom sto se prodaje.

prije nego stisnem next i buy :D trazim strucnu procjenu ovog sellera i opcenito ove baterije :rofl:

http://www.ebay.com/itm/8C-HP-COMPAQ-6735s-6820s-6830s-Genuine-Original-Battery-/230656805812?pt=Laptop_Batteries&hash=item35b4378bb4

ili

http://www.ebay.com/itm/8-Cell-Battery-Fo-HP-COMPAQ-6720s-6735s-6830s-6820s-550-/280692399791?pt=Laptop_Batteries&hash=item415a921eaf

taipan
26.09.2011., 21:46
:D

to ti pak nitko ne može reći i preuzeti odgovornost... sorry... dobro izgledaju oba...

bitchy-as-usual
26.09.2011., 21:52
diplomata :durica

imas mozda iskustvo s kupovinom preko ebaya?

taipan
26.09.2011., 21:59
2-3 puta, neke sitnice, lcd za fotić... sve prošlo okej...

bitchy-as-usual
26.09.2011., 23:01
Pitam jer nisam nikad kupovala tehnicke stvari.

Nista, klikam next i buy pa sto bude.

Za 270 kn ne bum propala. U svakom slucaju javim ishod, pogotovo ako spusim:D

Cisto da drugi znaju :raspa:

Taipan, zahvaljujem ti se na vremenu, trudu i objasnjenjima. Bio si od velike koristi. Tnx :five:

taipan
26.09.2011., 23:03
no frks :top: i drugi put...

baustelac99
06.10.2011., 17:34
Pozdrav
eto i ja kupio prijenosnik (dell 5110).
s obzirom da će uglavnom stajati doma, a tu i tamo će na put, al za sad ne planiram s njim radit nigdje daleko od struje, što napraviti da baterija traje što duže (mislim na godine života a ne autonomiju rada). dakle, s obzirom na životno-radne navike, stvarno će rijetko biti na bateriji.

taipan
06.10.2011., 17:41
piše u prvom postu, isprazni je do malo ispod pola (da je na otprilike 40%) i spremi je negdje gdje nema vlage i topline... svakih 6 mjeseci je stavi u lap, isprazni do kraja, napuni do vrha, isprazni opet na 40% i izvadi je i spremi...

baustelac99
06.10.2011., 17:50
Znači najbolje je da bude spremljena na 40% kapaciteta?
Sad kad tek dođe nova, na koliko bude napunjena? nisam još komp ni upalio

edit, pročitao uvodni post. sad mi je sve jasnije

bitchy-as-usual
11.10.2011., 13:15
Rekla sam da cu javiti za bateriju pa eto me. dosla baterija, dosao lap sa servisa. na lapu je zamijenjena maticna i novi ekran. negdje bih trebala pohvaliti servis jer su mi dali novi ekran iako nisu vidjeli problem koji mi se desava.. slobodno me uputite ima li takvo mjesto za pohvalu :D

kad sam stavila bateriju u lap prikazalo mi je da ima 20 %.. sad se normalno puni. zanima me kako uopce znati dal baterija valja. koliko dugo bi trebala trajati?

215023
12.10.2011., 20:12
koliko je štetno za bateriju da laptop stavljan na sleep kad ne radin s njin na npr. 1h / 2h / 3h /5h /+5h.. i da pritom laptop nije uključen u struju nego radi samo na bateriju..baterija (i laptop) su novi (2-3 tjedna) i radi sve bez problema..samo me zanima jel mi je na taj način lakše ali nebi želi bateriju uništiti..

EDIT: i npr. za stavljanje na sleep na manje od 1 h

taipan
13.10.2011., 10:41
Sleep je i zamisljen da stedi energiju, tako da namjesti screen saver na recimo 5min a npr sleep na 15 i to je to.

215023
13.10.2011., 11:29
dobro to, ali nisan na to misli, misli san jeli ga bolje staviti 1h na sleep ili ga ugasiti na 1h/2h... i tako redom..

taipan
13.10.2011., 12:11
bolje je na sleep...

215023
13.10.2011., 13:59
ok fala..

pauk999
16.10.2011., 18:47
pozz imam laptop acer aspire 5730zg i imam problem sa punjenjem. Laptop imam blizu tri godine znaći isto toliko je i baterija i punjač. Laptop je stalno spojen na punjač jer ga nigdje ne nosim već ga koristim kao stolno računalo. Prije mjesec dana ikona za bateriju koja se nalazi u kutu ekrana pokazuje kako se baterija sekundu puni sekundu ne puni i to je popračeno glasnim prekidanim pištanjem što vjerujte izluđuje . Kad iskopčam punjač normalno ne puni ali čim ga spoim opet isto malo puni malo nepuni i popračeno pištanjem i normalno radi toga duplo brže se isprazni baterija. dali netko zna o čemu se radi ima li netko kakvog iskustva sa ovim problemom dali je do punjača, baterije ili nečeg trečeg. Unaprijed hvala na odgovorima.

taipan
16.10.2011., 20:27
Koristis ga kao stolni komp i stalno drzis bateriju u njemu? Dobro je i izdrzala. Crkla ti je baterija. Procitaj pocetak ove teme...

Urbanna
18.11.2011., 14:21
Ne znam jel sad fulam temu, ali ajde da pitam.

Prije dva dana mi se prosula voda, ali većinom po tipkovnici i sad je sve ok, nikakvih problema nema.
Bio je na bateriji i tek sam za nekih sat vremena shvatila da je malo vode otišlo dolje, kod baterije. Obrisala sam odmah i sad mi je baterija već dva dana vani kako bi isparilo ako je išta i ostalo.

Sad sam primjetila da je očito nešto ostalo unutra, jer onako 'kvrcka' dok pređem rukom preko.

Zanima me da ju vratim ili to ne bi bila dobra ideja zato jer je očito malo ušlo unutra.
Znam da je glupo pitanje. :D

sk0ls
04.12.2011., 13:05
Pozdrav svima

Poceo sam koristiti jedan stariji laptop HP 6715b nakon nekog duzeg vremena, laptop nisam koristio oko godinu i pol, stajao je doma na ladici, cjeli ispravan.

Pred kojih 2-3 tjedna sam ga natrag poceo koristit sve normalno radi ali jednostavno baterija ne zeli se punit ili ju laptop nece prepoznati. Prije kad sam ga koristio baterija se napunila i drzala je sve normalno oko 2 sata. Sad mi laptop radi samo preko punjaca, a kad stavim bateriju pise ''No battery detected'' ili ''Battery is plugged in but not charging''

Trenutno mi je ovakva situacija:

http://i40.tinypic.com/9fpklh.jpg

Čuo sam da kad baterija stoji neko duže vrijeme jednostavno se sama prazni do kraja i kad padne do nekih 0.7 V da se odna vise nece punit..Jel to istina? Il ima neko rjesenje kako spasit bateriju? Jer nažalost nove se ne splate kupovat jer su pre pre skupe.

Svaka pomoć dobrodošla, hvala unaprijed.

LP

NuRi ŞaHiN
04.12.2011., 15:22
ZANIMA ME VASE MISLJENJE O MOM PROBLEMU


kupio sam laptop i koristim ga po 7-8sati dnevno,sta je najbolje za bateriju da drzim punjac stalno dok radim za laptopom ili kad se isprazni da dopunjajem

HVALA

WrxSTI
04.12.2011., 15:30
Ako ga ne misliš duže vrijeme micati, imaj ukopčan punjač i bateriju izvadi. Isto tako, kad je baterija na 100%, iskopčaj punjač.

batelant
06.12.2011., 20:03
evo danas san bateriju iskoristija do 40 posto snage napunjenosti i izvadija iz laptopa...

za koliko vrimena bi triba opet stavit bat u laptop i napunit?? jer se laptop prakticki nece micat sa istog mista i bit ce stalno ustekan u struju... znaci svako koliko bi je tribalo stavit u laptop i punit s obzirom da je vadin...

Fl@Tron
07.12.2011., 18:42
jednom mjesecno dosta

sk0ls
08.12.2011., 15:06
Pozdrav svima

Poceo sam koristiti jedan stariji laptop HP 6715b nakon nekog duzeg vremena, laptop nisam koristio oko godinu i pol, stajao je doma na ladici, cjeli ispravan.

Pred kojih 2-3 tjedna sam ga natrag poceo koristit sve normalno radi ali jednostavno baterija ne zeli se punit ili ju laptop nece prepoznati. Prije kad sam ga koristio baterija se napunila i drzala je sve normalno oko 2 sata. Sad mi laptop radi samo preko punjaca, a kad stavim bateriju pise ''No battery detected'' ili ''Battery is plugged in but not charging''

Trenutno mi je ovakva situacija:

http://i40.tinypic.com/9fpklh.jpg

Čuo sam da kad baterija stoji neko duže vrijeme jednostavno se sama prazni do kraja i kad padne do nekih 0.7 V da se odna vise nece punit..Jel to istina? Il ima neko rjesenje kako spasit bateriju? Jer nažalost nove se ne splate kupovat jer su pre pre skupe.

Svaka pomoć dobrodošla, hvala unaprijed.

LP

Mi moze netko odgovorit na pitanje? Molim vas!

EmirF121
24.12.2011., 11:31
Svaka čast Taipan!

Pročitao sam ona uputstva na prvoj stranici. Evo kupio sam nov Samsung RC730. Ne znam je li baterija bila napunjena 100% kad je tek kupljen jer ga je rođak prvi palio. Uglavnom meni je stigao sa stanjem baterije oko 40%. Ja sam ga spojio na punjač i napunio na 100%. Treba li bateriju "formirati" ili je ona već u fabrici "formirana"?

Laptop će mi uglavnom služiti za internet i igrice tako da planiram izvaditi bateriju. Treba li podešavati ekran ili nešto drugo razraditi prije nego što počnem pržiti Battlefield 3? Znači to je moj prvi laptop, svaki savjet je dobrodošao.

justmeandyou
04.01.2012., 17:26
Neznam da li je prigodno da postavim pitanje ovdje al evo da probam..

Imam hp-ov probook 4710s, star god i pol do dvije od prilike. I posudila sam ga bila i doticna osoba mi je da prostite, sjebala bateriju tako da ju je stalno punila dok bi radila na njemu bez da je izvadila bateriju. I sad kad imam bateriju pise da imam nekih problema s njom i da bi ju trebala zamjeniti,tako da dok ne skupim pare za novu bateriju nista od toga. I sad ja radim na laptopu bez baterije na punjacu samo i opet imam problem. Naime laptop mi je stalno gasi, gasio se i s baterijom,i sad kad nema baterije u njemu. Nakon nekog vremena samo se odjednom ugasi.A kada igram igricu i idem sejvat i redovno mi se tad ugasi. I sad nekuzim prvo kako se moze gasit ako je stvar u bateriji,kad nje nema u laptopu,dakle ako radi samo na punjacu, i da li je stvar samo u bateriji ili je tu jos nesto u pitanju?
Molim da mi sto prije netko odgovori hvala :mig:

robben_16
05.01.2012., 16:11
Ovako, kupio sam novi laptop danas LENOVO Z575 i htio bi savucati bateriju koliko god je moguce, tj. produziti joj vijek. Prije sam imao HP-ov i toliko sam je unistio da nisam mogao 5 minuta bez punjaca raditi. Zanima me prije nego sto ga uopce upalim ako da otpocetka postupam s njim. Znaci da li da ga ispraznim sad do kraja pa punim nekoliko sati (ko mobitel recimo) ili sto da radim? I kako da ga punim, znaci, da ga napunim do kraja, izvadim punjac i tek onda da koristim laptop dok se ne isprazni pa ga ponovno na punjenje stavim. Molim par korisnih savjeta. Hvala :)

električni_zec
05.01.2012., 16:32
Evo ovdje upute, prilično jasno i jednostavno objašnjeno:

Li-Ion baterije (http://www.elefmagazin.com/Tehno-spajz/Kako-sa-Li-Ion-baterijama.html)

Ukratko, najkorisnije je, ako već duže vrijeme radiš za stolom, po mogućnosti skini bateriju i radi samo na ispravljač.
Baterije imaju ograničen broj ciklusa punjenje-pražnjenje, 300-500, otprilike 2 godine, i onda postaju neupotrebljive, bez obzira koliko ih ti čuvao (propadaju i starenjem).
Li-Ion baterijama smeta visoka temperatura, dakle i držanje u krilu/na krevetu/pokrivaču, kada se zatvore otvori za hlađenje, pa se cijeli lap grije.
Na starijim tipovima baterija je trebalo poštivati cikluse puno punjenje-puno pražnjenje, Li-Ion baterijama to čak škodi, dakle puniti kada kapacitet padne da se ne može koristiti u dogledno vrijeme, ali ne čekati da se iprazni do kraja.
Formiranje baterije punjenjem/pražnjenjem je glupost, baterije su punjene već tvornički, pa je cijela ideja besmislena...ovi pametni punjači sami prekidaju punjenje i čuvaju tako bateriju, pa je držanje preko 14 sati ili kako god recept glasio, uglavnom beskorisno.

Konačno, proizvođač očekuje da kroz 2-3 godine kupiš kod njega novi laptop, tako ga tehnološki tempira i projektira, i nema čarobne formule da ga zajebeš. Ili ćeš za zastarjeli laptop kupovati preskupe baterije / tražiti po eBay-u jefine kineske zamjenske...

-chester-
16.01.2012., 16:35
ovako,imam HP laptop star mjesec dana i uvijek ga i ispraznim do kraja kad sam na bateriji ali i dosta vremena radim na struju s baterijom u njemu...koliko sam shvatio ako radim na struju s njime trebalo bi izvaditi bateriju. A sad znam dvoje ljudi kojima kad su jednom izvadili bateriju ,laptop ju više ne čita( HP ali nije isti model ko i moj) i meni savjetuju da je ne vadim. E sad pošto mi ne treba baterija, sačuvao bih je ali se je bojim izvaditi da se i meni isto ne dogodi. Ima ko slično iskustvo? :rolleyes:

Ivek2104
25.01.2012., 08:42
Bok, imam jedan problem na laptopu hp ProBook 4520s, kad ukljucim punjaca na laptopu nece puniti bateriju, pise 0% dostupno (prikljuceno je, ne puni se), sta bi to moglo biti?? baterija?

razbijach
05.02.2012., 12:00
ako netko prodaje bateriju za laptop "Lenovo SL510" neka se javi :)

the absent-minded
08.03.2012., 10:59
Ovako, kupio sam novi laptop danas LENOVO Z575 i htio bi savucati bateriju koliko god je moguce, tj. produziti joj vijek. Prije sam imao HP-ov i toliko sam je unistio da nisam mogao 5 minuta bez punjaca raditi. Zanima me prije nego sto ga uopce upalim ako da otpocetka postupam s njim. Znaci da li da ga ispraznim sad do kraja pa punim nekoliko sati (ko mobitel recimo) ili sto da radim? I kako da ga punim, znaci, da ga napunim do kraja, izvadim punjac i tek onda da koristim laptop dok se ne isprazni pa ga ponovno na punjenje stavim. Molim par korisnih savjeta. Hvala :)

Prvo čestitke na odabiru laptopa, ja sam isti kupio deset dana prije tebe. :top:
Ako ćeš koristiti samo na punjaču najbolje da izvadiš bateriju napunjenu na 40-50% i spremiš na hladno. Ne preporučujem hladnjak, tamo je vlažno. U slučaju da ostavljaš bateriju u lapu najbolje ti je instalirati Lenovo Energy Management (imaš ga na priloženom CD-u ili na netu). Kad imaš pristup struji uključiš Best Battery Health i baterija ti se ne puni više od 50%. Znači nema punih ciklusa punjenja i pražnjenja koji najviše štete bateriji. Sretno sa Z575!

Anavi=)
08.03.2012., 14:40
da ne otvaram novu temu :)

Imama asusov eee pc (onaj mali crni nootebook sto se u t-mobilu prodavao),
i očajnički trebam novi punjač jer mi se strgao.

gdje da tražim?
nemam ideju gdje da ga kupim?

The New Guy
08.03.2012., 19:31
Imam jedno pitanje- dali se smije stavljati baterija u laptop dok je upaljen i radi na struju i obrnuto- dali se smije izvaditi dok radi i dok je uključen u struju ili ga je potrebno gasiti. Do sada sam ga gasio, al pitam jel mi je naporno svaki put ga gasiti, a želim očuvati bateriju dok sam za stolom i kod utičnice

KD electronic
09.03.2012., 07:32
Ako želiš sačuvati bateriju nemoj da ti bude naporno.

kapicavz
13.03.2012., 11:49
da ne otvaram novu temu :)

Imama asusov eee pc (onaj mali crni nootebook sto se u t-mobilu prodavao),
i očajnički trebam novi punjač jer mi se strgao.

gdje da tražim?
nemam ideju gdje da ga kupim?
probaj ovdje (http://baterije.com.hr), imas cak i vodic koje podatke im trebas poslati...

ćelavapjevačica
21.03.2012., 11:44
imam mali laptopček lenovo ideapad s12,
zanima me jel bolje da je stalno uštekan u struju, pa da se punucka i dok radi i dok ne radi ili da ga napunim skroz dok je isključen, pa da ga koristim bez struje dok ne krepa sam pa da ga onda, kad je zgašen opet stavim punit? ili nešto treće? :(

zanima me kaj je najbolje za njega i dugovječnost baterije? :ne zna:

hvala puno :s

X-Plosiv
21.03.2012., 11:45
Već par godina laptop mi je non stop na struji + baterija je unutra. Svakih 1-2 mjeseca samo izvadim punjač i koristim ga dok se ne isprazni (dobro, lažem, većinom moja sestra kada ga se dohvati ga istroši cijelog a zaboravi spojiti punjač). Ali tako djeluje već 3-4g i baterija je u izvrsnom stanju još uvijek.

kapicavz
26.03.2012., 10:29
imam mali laptopček lenovo ideapad s12,
zanima me jel bolje da je stalno uštekan u struju, pa da se punucka i dok radi i dok ne radi ili da ga napunim skroz dok je isključen, pa da ga koristim bez struje dok ne krepa sam pa da ga onda, kad je zgašen opet stavim punit? ili nešto treće? :(

zanima me kaj je najbolje za njega i dugovječnost baterije? :ne zna:

hvala puno :s

generalno, laptop dok je na struji, baterija ce se grijat ako ju ne izvadis, grijanje znaci unistavanje kemije baterije koja ti daje struju, i unistavanje strukture celija..
ako ti laptop stalno na struji, napuni bateriju na cca 40-50% i stavi na sto hladnije, na tom kapacitetu i temperaturi do 20 ili manje ona se najsporije prazni i time produljujes životni vijek, kad ju vec ne koristis

ako ju i dalje drzis u laptopu a laptop na struji.. polako ce ti opadat njen kapacitet... kroz god dvije, il ce baterija drzat 5-10 min, mozda sat.. ovisi.. al nedaj bog da ces trebal s laptopom nekamo bez struje..
mozes onda komotno kupit novu bateriju...

X-Plosiv
26.03.2012., 16:07
/

Nemoj lagati bezveze ljude. Ja osobno imam laptop koji je npr od 500h korištenja 480h u struji. Već ga imam 3-4 godine, i sada kada je na bateriji isto drži, možda 10min manje nego kada sam ga kupio. I znam masu ljudi koji godinama imaju laptop i drže ga uštekanog u struju dok je baterija unutra..i nemaju problema s njom. Što sada?

kapicavz
27.03.2012., 09:22
Nemoj lagati bezveze ljude. Ja osobno imam laptop koji je npr od 500h korištenja 480h u struji. Već ga imam 3-4 godine, i sada kada je na bateriji isto drži, možda 10min manje nego kada sam ga kupio. I znam masu ljudi koji godinama imaju laptop i drže ga uštekanog u struju dok je baterija unutra..i nemaju problema s njom. Što sada?

zasto bih lagao...
činjenica je da se baterija grije dok stalno laptop u struji... mozda su napokon poceli regulirati struju u uređajima bolje, pa ne dolazi toliko od grijanja baterije i s time opadanja kapaciteta i zivotnoga vijeka...
al isto tak znam ljude koji laptope imaju stalno na struji, ko stolno racunalo.. i za god dana skurili bateriju....

nobody12
07.04.2012., 17:27
U stanu mi je ostao laptop prikljucen na struju iako je ugasen. Moze li se sto desiti ako ostane u tom stanju 2-3 dana? Mislim moze li se sprzit baterija ili nesto jos gore

KD electronic
07.04.2012., 17:58
Ne, nemaš razloga za brigu.

d2267
08.04.2012., 09:24
Nemoj lagati bezveze ljude. Ja osobno imam laptop koji je npr od 500h korištenja 480h u struji. Već ga imam 3-4 godine, i sada kada je na bateriji isto drži, možda 10min manje nego kada sam ga kupio. I znam masu ljudi koji godinama imaju laptop i drže ga uštekanog u struju dok je baterija unutra..i nemaju problema s njom. Što sada?

Slažem se imam Compaq q71 17,3 incha i non stop je već dvije godine na punjaču.Jučer sam namjerno odspojio punjač,i baterija je izdržala cca 2 sata,koliko je držala i prije dvije godine.

lovator32
11.04.2012., 11:01
ei taipan da te pitam vidim da se kuzis,imam taj jedan stari laptop 486,i baterija mu je otisla,ona unutranja,4 su,zaljepljene skupa nekom plastikom i laptop nece upalit bez njih da se zamijene,gdje da ih nabavim i kako da ih promijenim?
u biti notebook je,ibm,pokusao sam staviti obicne baterije i zalijepio selotejpom ali nece pokrenut opet,baci gresku bios i nece pokrenut pise bateriju treba zamijenit

aerossi
12.05.2012., 14:18
Pozdrav, ljudi :)

Ovako, imam prijenosno računalo Lenovo ThinkPad T61 i problem s pokvarenom baterijom. Baterija je već duže vrijeme pokvarena, ali laptop je do nedavno stari koristio i nije mu to smetalo. E sad, malo sam gledao po netu te baterije u shvatio da je ova moja baterija zapravo proizvođački defektna, odnosno Lenovo je prije par godina nudilo besplatnu promjenu baterije za moj laptop. Kako laptop tada nije bio moj, nisam ni znao za tu akciju pa me zanima vrijedi li to jos uvijek ako netko možda zna?

Hvala :D

taipan
12.05.2012., 16:30
morat ćeš nazvati uvoznika i pitati...

Angelica Teach
20.05.2012., 12:46
Ima li tko savjet što napraviti?
Laptop Dell Inspiron N5010 je kupljen 24.6. prošle godine s 36 mjeseci jamstva, prije 2 dana mi je javio da 'razmislim o zamjeni baterije'. Baterija se isprazni za nekih 40 minuta.
Ovlašeteni servis bateriju vodi pod 'potrošnim materijalom' i sad me zanima da li da ga šaljem u servis (pošto još ni godina dana nije prošla otkako je kupljen)? Kao prvo ne kontam kako je baterija mogla otići za ni punih 11 mjeseci, laptop je korišten u granicana normale (surfanje, gledanje filmova, za fax ...max 3-4 sata dnevno)
Pogledala sam po netu i baterija Dellova za njega je 1000kuna, zamjenska oko 650 (na nekom sniženju inače 800kn)
Nije mi bed dati 1000kn, ali da ne bude više.
Da li je itko imao sličan slučaj i što predlažete?

taipan
20.05.2012., 13:43
aaaa, neće to tako ići....

kaže:

"Iz jamstva su izuzeti potrošni dijelovi koji su podvrgnuti stalnom trošenju (tipkovnica, miš i sl.). Jamstvo na baterije je 12 mjeseci LCD monitor ili display s neispravnim pixelima ("stuck on or stuck off") biti će unutar jamstvenog roka zamijenjen ukoliko ima 6 ili više neispravnih pixela. Kod računala sa 36 mjeseci jamstva, prvih 12 mjeseci jamstvo se odnosi na dijelove i na rad, a slijedećih 24 mjeseca samo na dijelove. Jamstvo ne obuhvaća programsku opremu koja dolazi uz računalo. Kodeks d.o.o. ne odgovara za pohranjene podatke prilikom servisiranja računala. Zamijenjeni dijelovi postaju vlasništvo tvrtke Kodeks d.o.o. Troškove transporta robe i izlaska servisera na lokaciju kupca snosi kupac."

može ju ovlašteni servis voditi kako god hoće, ali jamstvo je jamstvo... ne daj se preveslati...

http://www.kodeks.hr/dell/o-nama,PID-5.aspx

ako nište, obrati se direktno uvozniku i kaži što su ti rekli u servisu...a ako se uvoznik izmotava, kaži da ćeš ih prijaviti društvu za zaštitu potrošača i dati u novine...

a, btw, kako je moguće? normalnim korištenjem je teško "ubiti" bateriju za godinu dana. no, te baterije imaju životni vijek bez obzira jesu li bile u pogonu ili ne, pa je tebe vjerojatno zapala stara baterija koja je negdje dugo odmarala... pogledaj godinu proizvodnje baterije...

a ovo ti je iz prvog posta ove teme:

"• Litijske baterije imaju svoj životni vijek. On je između 2 i 3 godine, ovisno o načinu korištenja. Nakon toga vremena baterija oksidira i kapacitet joj se drastično smanjuje."

Angelica Teach
20.05.2012., 14:56
aaaa, neće to tako ići....

kaže:

"Iz jamstva su izuzeti potrošni dijelovi koji su podvrgnuti stalnom trošenju (tipkovnica, miš i sl.). Jamstvo na baterije je 12 mjeseci LCD monitor ili display s neispravnim pixelima ("stuck on or stuck off") biti će unutar jamstvenog roka zamijenjen ukoliko ima 6 ili više neispravnih pixela. Kod računala sa 36 mjeseci jamstva, prvih 12 mjeseci jamstvo se odnosi na dijelove i na rad, a slijedećih 24 mjeseca samo na dijelove. Jamstvo ne obuhvaća programsku opremu koja dolazi uz računalo. Kodeks d.o.o. ne odgovara za pohranjene podatke prilikom servisiranja računala. Zamijenjeni dijelovi postaju vlasništvo tvrtke Kodeks d.o.o. Troškove transporta robe i izlaska servisera na lokaciju kupca snosi kupac."

može ju ovlašteni servis voditi kako god hoće, ali jamstvo je jamstvo... ne daj se preveslati...

http://www.kodeks.hr/dell/o-nama,PID-5.aspx

ako nište, obrati se direktno uvozniku i kaži što su ti rekli u servisu...a ako se uvoznik izmotava, kaži da ćeš ih prijaviti društvu za zaštitu potrošača i dati u novine...

a, btw, kako je moguće? normalnim korištenjem je teško "ubiti" bateriju za godinu dana. no, te baterije imaju životni vijek bez obzira jesu li bile u pogonu ili ne, pa je tebe vjerojatno zapala stara baterija koja je negdje dugo odmarala... pogledaj godinu proizvodnje baterije...

a ovo ti je iz prvog posta ove teme:

"• Litijske baterije imaju svoj životni vijek. On je između 2 i 3 godine, ovisno o načinu korištenja. Nakon toga vremena baterija oksidira i kapacitet joj se drastično smanjuje."

Hvala ti na brzom odgovoru. Na jamstvenom listu mi stoji da mi je ovlašteni servis Megatrend d.o.o. tu također piše da baterije ne stadaju u garanciju te da se vode kao potrošni materijal. Ne znam da li da zovem njih i pitam ili da nazovem baš trgovinu gdje sam ga kupila. Bateriju sam pogledala i piše 2010. godina. Sumnjam da sam joj ja mogla stavti točku na i jer sam vodila brigu o laptopu općenito, ne znam. Do sada nisam imala laptop pa sam ispitala sve koji se kuže u njih kako postupati s njima.
Kad je kupljen laptop tipka w je bila labavija i ispadala je van jer su 'zubići' bili potrgani - da li su mi drugi isti takav laptop jer je čovjek priznao da je vidio da je tipka čudna kad ga je vadio van da pregleda je li sve u redu. Neki znaju uzeti u obzir garanciju dok ne počne zadnji mjesec garancije. (ja imam još 4 dana do toga)

Megathron
28.05.2012., 10:01
pozdrav, nedavno sam kupio asus eee 1001pxd i primjetio da se baterija trosi i dok je potpuno iskljucen (oko 10% preko noci). Jucer sam je izvadio na 36% iz laptopa i evo maloprije prikopcao na laptop, baterija idalje na 36% sto (predpostavljam) znaci da nije do baterije. Imali itko ideju stabi moglo vuci bateriju.
Na laptopu je win7 i nista nije nadogradjivano

X-Plosiv
28.05.2012., 10:54
Da li ti je u sleep modeu, ili ga baš izgasiš?

taipan
28.05.2012., 11:09
http://crunchbanglinux.org/forums/topic/15625/laptop-slowly-discharging-even-while-off/

ovdje imaš jedan thread o tome i par objašnjenja...

a ispravnost baterije si dobro provjerio i dobro zaključio...

Megathron
28.05.2012., 17:05
Da li ti je u sleep modeu, ili ga baš izgasiš?

Da, BAŠ ga izgasim. Nisam toliki laik da to neznam


http://crunchbanglinux.org/forums/topic/15625/laptop-slowly-discharging-even-while-off/

ovdje imaš jedan thread o tome i par objašnjenja...

a ispravnost baterije si dobro provjerio i dobro zaključio...

Vidio sam. Nasao sam negdje da je problem u maticnoj koja trosi struju za usb portove i web kameru, dali je to razlog neznam

Josip4
22.06.2012., 21:05
Može li ne adekvatan punjač uništiti bateriju?

Na tabletu mi na kućnom punjaču piše pod output 5 V = 1.5A

Imam USB utičnicu za auto na kojoj piše output 5.0 = 1000mA što bi u prijevodu bilo 1A, a po kućnom originalu treba biti 1.5A

Može li ova USB utičnica za auto koja je slabija oštetiti beteriju?

Uglavnom kad se puni u automobilu ovaj USB od auta je preslab, oko 5 sati normalno radi, a nakon toga čim bi izvukao auto punjač van crko bi i tablet. Znači on ne uspijeva bateriju održavati punom, pa se polako prazni iako je na auto punjaču.

taipan
23.06.2012., 08:27
ne bih rekao da ju može oštetiti... najvjerojatnije je da si postavio dobru dijagnozu: pomalo puni ali nema snage za "normalno" punjenje i "normalnu" potrošnju...

Josip4
23.06.2012., 09:34
E to me zanimalo, bila mi frka da ne uništim bateriju.

obicna
23.06.2012., 21:35
pozdrav,

primjetila sam da kada kabel od laptopa uključim u struju da se pojavi iskra. znači prvo uključim kabel u lapac a onda u utičnicu. jel bi trebalo servisirati taj kabel za napajanje ili? se trebam brinuti ? :ne zna:

taipan
23.06.2012., 22:50
nije dobro da iskri... probaj promijeniti utičnicu ili produžni kabl... to nije do punjača/adaptera, to je najvjerojatnije loša instalacija...

obicna
24.06.2012., 09:26
nije dobro da iskri... probaj promijeniti utičnicu ili produžni kabl... to nije do punjača/adaptera, to je najvjerojatnije loša instalacija...

nije loša instalacija jer sam probala na više utičnica i čak na produžni, inače nemam problema s ostalim kućanskim aparatima, niti stolnim pc-jem :ne zna:
izgleda da ću morat u servis ići pitat :(

X-Plosiv
24.06.2012., 11:11
nije loša instalacija jer sam probala na više utičnica i čak na produžni, inače nemam problema s ostalim kućanskim aparatima, niti stolnim pc-jem :ne zna:
izgleda da ću morat u servis ići pitat :(

Ne brini se.

Na mom (sada sestrinom) HP 6830s to je normala. Kada god bih ga stavio u utičnicu, uvijek bi bila plava iskra.

Probaj odspojiti kabel od adaptera, tada spoji samo kabel, pa onda kabel u adapter, pa onda sve to u laptop.

Bivša je imala neki Acer i njoj je isto tako uvijek zakrijesnula plava iskra...na više laptopa sam to vidio...i nije do utičnice, jer i u rijeci i u puli u par različitih stanova to bi se dešavalo :D

samo nemoj da ti bude laptop spojen, mada je meni bio 1000 puta. (znači, meni to laptop radi cca 3g ili više), a isto tako i bivšoj :D

Josip4
24.06.2012., 14:32
pozdrav,

primjetila sam da kada kabel od laptopa uključim u struju da se pojavi iskra. znači prvo uključim kabel u lapac a onda u utičnicu. jel bi trebalo servisirati taj kabel za napajanje ili? se trebam brinuti ? :ne zna:

Moj i prvi i sadašnji je iskril kad sam ga zaštekao, radim isto kao i ti, prvu uštekam u laptop, a zatim u utičnicu od struje i uvijek za iskri, bez obzira u koju utičnicu u kući ga uštekam.

orange tree
26.08.2012., 06:34
dobro jutro, imam jedno pitanje vezano uz bateriju i punjač za laptop.

jel bolje staviti punjač prvo u struju ili u laptop? a kako kad se vadi?

i ovako inače me zanima me je li bolje ugasiti/paliti laptop više puta dnevno ili staviti na log off (ili mozda sleep?) ako znam da će mi još trebati kroz par sati?

unaprijed puno hvala

addo
26.08.2012., 11:38
pozz:)..procitao sam nekoliko postova nisam stigao sve pa ne znam je li jos koga zanimalo ovo.. dakle tek sam dobio laptop i kada ga koristim u kuci ne iskljucujem ga iz struje iako je napunjen za sada mi nije trebala njegova baterija pa je zato stalno ukljucen,da li je to dobro za bateriju ili ne? Kada se napuni je li je moram odmah iskljuciti ili je ovakav nacin ipak bolji???:ne zna::ne zna::ne zna:

X-Plosiv
27.08.2012., 08:49
Ja sam godinama uvijek imao u struji i bateriju, i ništa se nije dogodilo.

Moj cimer drži laptop isto na sleepu godinama i sve je ok.

A punjač osobno, prvo u struju, pa u laptop. Bolje je.

ivanamd82
10.09.2012., 14:47
pozz kupila sam toshiba sat L850 prije jedno mjesec, instalirala win8. E sad pored toga sto me zanima kako najbolje postupati s baterijom :))), zanima me zasto mi stalno pokazuje da je baterija na 100% remaining. U pocetku sam ga stalno drzala na struji (nisam vadila bateriju), ali sad ga koristim nekad i na bateriji i sinoc je lampica pocela da treperi crveno i kad sam ga ustekala u struju, prestalo je, ali i dalje pokazuje 100%. Nisam je nikad kalibrilala, trenutno radim na bateriji pa dok se ne ugasi :).

mkresimi
10.09.2012., 23:46
korisniku @orange tree
"dobro jutro, imam jedno pitanje vezano uz bateriju i punjač za laptop.
jel bolje staviti punjač prvo u struju ili u laptop? a kako kad se vadi?
i ovako inače me zanima me je li bolje ugasiti/paliti laptop više puta dnevno ili staviti na log off (ili mozda sleep?) ako znam da će mi još trebati kroz par sati?
unaprijed puno hvala"

Ili u Standby ili u HIBERNATE.

što se tiče punjača, uopćeno je da se strujni kabel za stajni rep prvo uključi u utičnicu, onda struja dolazi do konvertora i onda se uključuje u notebook.

Premda, rekao bi da je svejedno, uključujući jakopunoputa laptope jer i to radim,
nisam naišao na realni problem sa stranom uključivanja adaptera u laptop ili utičnicu, mislim da je sigurnije uključiti ga u utičnicu najprije pa onda tek u laptop.

Doduše primio sam i drugo mišljenje da je najbolje prvo ukopčati konektor u notebook a tek onda u utičnicu. (to je od inžinjera jednog).

priznajem, meni prvi način djeluje sigurnije, a drugi opasnije.
:durica

OPASKA: naručujući nove adaptere znalo se desiti da kad sam ga spojio u utičnicu da je explodira, to su oni sa brze trake ;)

GalaGuru
02.10.2012., 14:48
Baterija od compaqa se pokvari nakon kratkog vremena te stoga pripazite pri kupnji

tomi
23.10.2012., 07:32
Laptop Dell Inspirion N5010

Baterija riknula, koja je bolja opcija od ove dvije:

http://www.ebay.com/itm/190485232384 (baterija nije skupa- cca 180 kn, no shipping je- ukupno bi s baterijom koštalo nekih 400 kn), ili

http://baterije.com.hr/baterija/dell-bdl-089/1194 (dosta skuplje- 650 kn s dostavom)

Platiti više, ali imati mogućnost zamjene, ili nešto uštediti, ali riskirati (iako i ebay ima mogućnost povrata, ali to su onda peripetije) :ne zna:
Ili ima neka treća opcija :)

Inox 18/10
01.11.2012., 13:20
Je li tko kupovao preko ove stranice: http://www.batteryupgrade.com/ ?

Treba mi zamjenska baterija HP SPARE 593553-00, HP Compaq Presario CQ56.

tomi
01.11.2012., 14:56
Prika, vidiš kako su na ovom pdf-u ažurni s odgovaranjem na upite :s:s:s

Inox 18/10
01.11.2012., 16:19
Prika, vidiš kako su na ovom pdf-u ažurni s odgovaranjem na upite :s:s:s

:rofl::rofl:

Lady-Diana
13.11.2012., 22:08
bok

zanima me da li se moj netbook moze izlijecit.
naime na ikonici baterije mi se pojavio crveni iksic,deblje prirode,i kaze consider replacing your battery.
e sad,ne znam do ceg je ,ocito do znj kvalitete jer je netbook star godinu dana,a imala sam ih sto su godien trajali,zanima me gdje se te baterije mogu kupiti,da li u it support trgovinama ili koga da pitam?

ne znam gdje pise model baterije,obzirom da mi treba sat vremena da nastelim da se puni jer ne hvata svakako neg pod odredjenim kutevima,strah me vadit bateriju van :/
net je asusov 10incni..

exXter
15.11.2012., 10:09
bok

zanima me da li se moj netbook moze izlijecit.
naime na ikonici baterije mi se pojavio crveni iksic,deblje prirode,i kaze consider replacing your battery.
e sad,ne znam do ceg je ,ocito do znj kvalitete jer je netbook star godinu dana,a imala sam ih sto su godien trajali,zanima me gdje se te baterije mogu kupiti,da li u it support trgovinama ili koga da pitam?

ne znam gdje pise model baterije,obzirom da mi treba sat vremena da nastelim da se puni jer ne hvata svakako neg pod odredjenim kutevima,strah me vadit bateriju van :/
net je asusov 10incni..

Jel ti radi net bez napajanja (dok se bat. napuni?)?
Mozda je do konekcija greska, pogledaj ako su ispravne (na bat i net)...
Pod odredjenim kutevima kabela ili baterije?
Ako ti ne treba nova ili original, kupis preko oglasnika (ebay, njuskalo)...:kava:

Lady-Diana
15.11.2012., 13:33
pa micem kabel i cuje se kvrckanje eko,kad kvrcka dodje do konekcije,kad je enma nema ni konekcije.
uglavnom odlucila sam uzet bateriju.

na mojoj pise ML 31 1005 a sad me zanima ako je razlika u ML31i ML32? jel bi mi pasala ova 32 jer 31 nisam uspjela nac :/
na sto jos trebam obratit paznju, na mojoj pise 10.8 V 2200 mAh 23 Wh.
jel se i ti podaci trebaju podudarat ili moze biti odstupanja?

hvala puno!

Fosna
15.11.2012., 14:36
Imaš ovdje tih baterija: http://baterije24.com/shopdisplayproducts.asp?Search=Yes&rijec=ML31-1005,%20&sppp=20

Vrijednosti bi u principu trebale biti slične ukoliko se radi o baterijama istoga kapciteta, probaj ih jedino nazvati pa pitaj da li je baterija iste veličine kao tvoja baterija pošto se radi o bateriji duplo većeg kapaciteta od tvoje, možda je fizički veća (ali ne mora biti).

Lady-Diana
26.11.2012., 12:39
opet ja -.-

izgleda da nece bit problem u bateriji,jer kad sam ju izvadila i drzala lap na punjacu,nije htio upaliti,a trebao bi jel jer ima napajanje na struju. kad sam vratila bateriju nazad upalio se,no odmah i ugasio jer je baterija prazna.
sad ocito da je otisao dzek u laptopu? jel to popravljivo,koliko to dodje,ima netko ideju jel ga se isplati nosit na servis..

exXter
26.11.2012., 15:44
opet ja -.-

izgleda da nece bit problem u bateriji,jer kad sam ju izvadila i drzala lap na punjacu,nije htio upaliti,a trebao bi jel jer ima napajanje na struju. kad sam vratila bateriju nazad upalio se,no odmah i ugasio jer je baterija prazna.
sad ocito da je otisao dzek u laptopu? jel to popravljivo,koliko to dodje,ima netko ideju jel ga se isplati nosit na servis..

Jel sigurno otišao na net ili na samom adapteru, jer cesti kvar bude na samome kablu...:kava:

MEDO11
27.12.2012., 19:20
cini mi se da mi je na lapu otisla baterija, pa bi volio da mi potvrdite jel do nje, i preporucite gdje bi bilo najbolje kupit drugu.
radi se o hp probook 4520s. Laptop mi uopce ne registrira da je baterija unutra, ni onaj hp diagnostik program na bootu(kaze da baterija nije unutra), ni u windowsima. probao sam ocistit sa alkoholom onaj kontektor od baterije ali bez efekta. kad spojim adapter mi se ona narancasta lampica(znak da se puni baterija) upali na svega 20tak sekundi i onda ugasi, bijela isto tako, ona samo zablinka par puta i ugasi se odmah. Na samom adapteru laptop radi potpuno normalno(i kad je baterija unutra i vani).

onda jel bi moglo bit do same baterije, ili su mozda kontakti na onom konektoru di se baterija i lap spajaju otisli? jel mogu to kako provjerit?
i gdje kupit zamjensku bateriju za laptop?

be real
18.01.2013., 10:11
otprilike :
koje je cijena nove baterije za (COMPAQ Evo N620c) laptop ?
pleeeeeaseee...!
pozz.

ag007
20.01.2013., 19:55
Iako moja Toshiba 4400mAh za godinu dana korištenja ima 90% kapaciteta, razmišljam o kupovini rezervne ili druge baterije ako idem na neko putovanje.
Cijena moje baterije u dućanu je oko 750kn što mi je smiješno, tj. više od 1000kn za kapacitet od 9000Mah (to je dvostruka baterija, tako da se i laptop podigne na nove nožice kada se stavi)
Pretraživanjem na ebayu sam našao jednu od 150kn sa dostavom te ima deklarirani kapacitet od 5200mAh.

http://www.ebay.com/itm/320934337904

Vrijedi li ovako nešto uopće kupiti?

MEDO11
20.01.2013., 20:33
ja sam nedavno kupio preko ebaya za hp proobook, dosla mi je u roku 2 tjedna, kostala je nekih 24$. radi normalno...koliko ce neznam, ali s obzirom da su nove kod nas 700+ kn nije ni bitno.

xxx96
21.01.2013., 20:13
Pozdrav!
na sestrinom HP625 laptopu je nešto riknulo. Najme, prije baš punjač nije htio puniti kako treba, tj. cijelo se vrijeme trebao držati u određenom pooložaju kako bi punio bateriju. Jučer laptop tj. punjač uopće ne radi. Baterija bila pri kraju, sestra ukopčala punjač ali ne želi raditi niti u određenom položaju. Laptop se uopće više ni ne želi upaliti jer je baterija prazna a punjač ne radi. Kada stisnem tipku za uključivanje laptopa ona lampica kraj utora za punjač bljeska. Jel problem u punjaču? Jel zna tko?

ag007
22.01.2013., 11:50
Samo sam u nedoumici koju bateriju kupiti

zamjenska od 25$ je manji kapacitet 4400mAh, no 3g. jamstva (ako vraćam u kinu proizvod)
http://www.ebay.com/itm/251038658343
tj. 142Jača, 1g. garancija 5400mah košta 27$

http://www.ebay.com/itm/110909932214
tj.153 kn

I "originalna" 4200mAh Toshiba, 32$
http://www.ebay.com/itm/320976192514
tj 182kn

Koju da odaberem?

Fosna
22.01.2013., 13:36
Pozdrav!
na sestrinom HP625 laptopu je nešto riknulo. Najme, prije baš punjač nije htio puniti kako treba, tj. cijelo se vrijeme trebao držati u određenom pooložaju kako bi punio bateriju. Jučer laptop tj. punjač uopće ne radi. Baterija bila pri kraju, sestra ukopčala punjač ali ne želi raditi niti u određenom položaju. Laptop se uopće više ni ne želi upaliti jer je baterija prazna a punjač ne radi. Kada stisnem tipku za uključivanje laptopa ona lampica kraj utora za punjač bljeska. Jel problem u punjaču? Jel zna tko?
A čuj, moraš isprobati drugi punjač, ne može ti nitko na pamet reći, ali sudeći po tom da ste punjač morali držati u određenom položaju da dođe do kontakta prije će biti da je problem u konektoru na laptopu.

ag007
23.01.2013., 09:35
Samo ja sam čuo da ove jeftine ebay baterije mogu i eksplodirati, uništiti cijeli laptop i slično...
Koliko je to točno?

Blues Willis
23.01.2013., 14:43
eto da kazem kako je kod moje djevojke na Toshiba
preporucijo sam joj prije 3 ili 4 godine da ostavimo bateriju vani , u ormaru.
tak i onak ne nuca toshibu da ga nosi okola, stoji uvjek na stolu.
i pali bes problema i radi fino. jednom na godinu stavim bateriju unutra ( ima negde oko 50% jos snage)
i pustim je unutra dok se ne gasi sam, da se izprazni. onda opet napunimo bateriju i stavimo opet u ormar i tako je baterija kao nova.

Cudi me da kod nekih ne pali racunalo bes baterije, mozda treba vise puta probati. a mozda su neki proizvodaci to tako napravili.

Napajanje ili Laptop se moze pokvariti radi stare baterije , jer cijelo vrijeme punom snagom puni i struja ide i grije se elektronika jace pa krepa
jer nemre do kraja napuniti pre staru bateriju. Napon od baterije se ne digne dosta pa napajanje misli da treba jos uvjek puniti ....
a kad je baterija u redu onda puni dok je puna bateria i onda gasi punjenje, i od tog vremena se smanji grijanje/struja u napajanju i Laptopu.

Napajanje se da popraviti, ako je oslabio. To svaki Elektronicar moze. Ako netko vise puta guzva kabel i pokvari kabel, e to vec teze popraviti,
treba naci pravi kabel, i neki mjeriju napon u laptop na bateriji i vracaju signal prek toga kabla u napajanje natrag da napajanje zna u kako stoji oko
baterije. neki i to mjere u Laptop..koji kako ..e to i ja neznam reci za neki model.

neki jevtini modeli baterije nemaju sve djelove, koje treba staviti u Akku-bateriju, radi troskova novca, pa eto to je onda opasno,
ne vidi se to i nemre se reci unprijed kakav je akku, u glavnom je to jedan mali dio samo i ne kosta opet puno, koji neki ne stave,
taj mali dio mjeri temperaturu kad se puni baterija, i kad dojde negde preko 40 ili 45 stupnjeva treba zakociti struju, jer samo struja grije,
da nebi temperatura isla dalje na vise, jer na visoj temperaturi more neka celija explodirati i ktome se kvari kemijska struktura u celijima,
tako da i takva baterija nece tako dugo zivjeti. Ako sad netko premecuje da mu se baterija ne grije bas jako kad se puni,
moglo bi znaciti da napajanje nije jako i nece doci do problema. Risiko je kupiti, to svaki sam mora znati.
Ako se vec kupi jevtin Akku/bateriju , onda barem vise puta probati s prstima kako stoji oko temperature. Vece temperatura , veca opasnost
za exploziju baterije.

puno sam napisao, ali ko cita se moze nauciti nesto, imam malo iskustva na Akkumulatorima od posla , ali to je vec bilo prije 26godina,
tehnika se nesto menja, ali prinzipi funkcije ostjau isti.

Gaad
10.02.2013., 19:36
Imam Asus K53SV star 1,5 godinu i javlja mi Windows 7 da - consider replacing battery.

Ne mogu naći garanciju ali na Asus support site piše da će mi zamijeniti novom baterijom unutar 2 godine u slučaju baš kao što je moj - baterija mi je na npr 50% i naglo se ugasi komp.

Jel neko ima takav problem sa Asusom i probao riješiti to unutar garancije?

Davero
19.02.2013., 09:27
http://imageshack.us/a/img705/7050/dizajniranikapacitetbat.jpg
Ovo su rezultati koje laptop Asus dobiva od Aide64.
Što je to "Dizajnirani kapacitet". Kada sam ga kupio, bio je 49500 mWh. I koliko vidim, nakon dva punjenja baterije, ta vrijednost se smanjuje i ne povećava. Hoće li se vremenom taj kapacitet sam vratiti na početnu vrijednost, ili možda da napravim kalibraciju poslije desetak punjenja?

Danijel Domazet
19.02.2013., 21:21
Gdje u Zg mogu kupiti bateriju za Thinkpad T500?

Fosna
20.02.2013., 12:10
http://baterije24.com/shopexd.asp?bc=no&id=20136

@Davero

Design capacity je jednostavno kapacitet svih instaliranih ćelija u bateriji, kako ćelije u bateriji stare tako se i kapacitet smanjuje, to je sve normalno, neće se nikad kapacitet vratiti na početnu vrijednost i nema to nikakve veze sa kalibriranjem.

kookooma
20.02.2013., 13:14
Imam fujitsu siemens, nekoliko godina star. Inače mu nije baterija baš trajala, ali u zadnje vrijeme ga ne koristim često pa baš ne znam točno kako se ponašala, koliko je trajala i tako to. Uglavnom, jučer spojim laptop na struju i upali se lampica da se baterija puni, ali računalo se nije moglo pokrenuti. Pustim ga da se puni, a ono se nakon nekog vremena ugasi i ta lampica. Sad ga više ne mogu pokrenuti. Moje pitanje: otišla baterija ili punjač ili laptop?

kookooma
20.02.2013., 13:19
i još jedno pitanje: može li se upaliti laptop bez baterije (ako izvadim bateriju van, a ostavim punjač priključen na laptop)?

akoj
20.02.2013., 15:52
i još jedno pitanje: može li se upaliti laptop bez baterije (ako izvadim bateriju van, a ostavim punjač priključen na laptop)?
Kod velikog broja prijenosnika-da.

Spiritus91
25.03.2013., 07:59
Evo ovako, laptop ne mogu vi[e upaliti Tosiba Satellite c650 17 x ako je bitno. Pred dva dana dok je bio na punjacu ugasio senakon 20 minuta sam od sebe i tako je to trajalo ta dva dana. Zanima me jel krepao laptop ili samo punjac. A baterija je vec prije riknula, pa se na nju ne mpgu osloniti. S obzirom da sam ja dosla do zakljucka da je punjac kriv, znate li gdje bi mogla kupiti orginalan. Naime, gledala sam na Internetu na sluzbenim stranicama ali nemaju model koji trebam a to je PA3714E 1AC3, opet ako je bitno. JOs sam zaboravila reci da se iz punjaca, iz one tri rupice na koje se prikljuci drugi dio kabla cuje smrad, kao da s neki kablovi izgorjeli unutra.
Postoji li mogu'nost da spasim memoriju ako je laptop otisao
Je li netko naruciivao te punjace iz Toshibe i koliko se ceka
Ispri;avam se za gramaticke greske, ali pisem s cudnog Asusa di nijedan znak nije tamo di pise da je
Molim vas, pomagajte!

Blues Willis
25.03.2013., 11:18
@spiritus91 si izvadila bateriju ako je pokvarena ?
Ako baterija vise ne drzi struju , iztrosena , pokvarena... onda ne ostaviti u racunalu, normalno mozes nucati racunalo cisto normalno bes baterije. Jer inace opterece pokvarena baterija dodatno napajanje , uvjek pokusa puniti bateriju i nikad ne uspije ak je pre stara.
Napajane se grije previse hoce izgoreti, a i bes veze trosis struju u takvom slucaju.

Probaj jeli radi racunalo bes baterije , samo na struju preko napajanja. Ak da ond asve ok, osim da trebas novu bateriju ako moras racunalo nositi po svetu za sobom. Ako ne nosis ..netrebas novu bateriju.

Inace ako stvarno krepalo napajanje, pis na napajanju koliko snage i napona mora biti, ako ne razumes , pse sve broje tu da vidimo,
kao Volt ili samo V i W ili A Amp takova brojeve, ma najbolje sve.

Moze se racunalo gasiti , ako necistis njegovo hladanje, Ventilaciju i kanale .... 100% , moze se i pokvariti ako ga uvje tjeras da radi a hladenje je u prasini i pregrijava.

Spiritus91
25.03.2013., 11:50
@spiritus91 si izvadila bateriju ako je pokvarena ?
Ako baterija vise ne drzi struju , iztrosena , pokvarena... onda ne ostaviti u racunalu, normalno mozes nucati racunalo cisto normalno bes baterije. Jer inace opterece pokvarena baterija dodatno napajanje , uvjek pokusa puniti bateriju i nikad ne uspije ak je pre stara.
Napajane se grije previse hoce izgoreti, a i bes veze trosis struju u takvom slucaju.

Probaj jeli radi racunalo bes baterije , samo na struju preko napajanja. Ak da ond asve ok, osim da trebas novu bateriju ako moras racunalo nositi po svetu za sobom. Ako ne nosis ..netrebas novu bateriju.

Inace ako stvarno krepalo napajanje, pis na napajanju koliko snage i napona mora biti, ako ne razumes , pse sve broje tu da vidimo,
kao Volt ili samo V i W ili A Amp takova brojeve, ma najbolje sve.

Moze se racunalo gasiti , ako necistis njegovo hladanje, Ventilaciju i kanale .... 100% , moze se i pokvariti ako ga uvje tjeras da radi a hladenje je u prasini i pregrijava.


Baterija je dosta dugo bila van, jel kazem krepala mi je, mogla je radit 3 minute bez punjaca. Al sam ju onda slucajno ubacila nazad ne znam zasto. Ugl, kad sam nakon toga izvadila tu bateriju odmah se laptop ugasio, kao da sam mu izvadila ovaj kabel za struju i zato sam zakljucila da je problem u adapteru. Nakon toga radio bi nekih 10 minuta i ugasio se.
Na adapter se nikako ne pali. :ne zna:

A podaci mislim da je to ovo DC 19V, 3.42A, 65 W
100-240 V, 1.5A.

U svakom slucaju hvala ti

Blues Willis
25.03.2013., 12:15
Pa normalno mora da pali bes baterije, bas Toshiba, imam ja tu jednoga.
19Volti je standard, ok, izpod 65 watti nesmije biti, isto ili moze i vise biti, ako je naprimjer 90Watti onda ce se manji zagrijati napajanje, to bi bilo dobro, ali moze i 65watti kako je bio. jedino gde ima jos razlike u napajanju je prilkucak na Laptop, neki su tanji neki debeli,
to treba paziti. Mozda poznajes netkoga ko ima isto neki Laptop, pa mozes probati ako pase steker, jeli stvarno na napjanju?
19Volti (najmanje 18,5Volti) mora biti i najmanje 65watti mora imati. Puno to ima tako.
Mozes kupiti u svakom Computer-Ducanu ili na Njuskalo ili gde god. Samo nemoj preko kine, osim ako narucis cisto normalno
i ne na ekspress, traja negde 4 tjedna.... zato kosta negde 10€ do 12€ ili slicno.
Ako na ekspress narucis, to je najveca greska ! onda ce te kostati 100€ na kraju , jer te firme tu u hrvatskoj su
legalni banditi, racunaju ti svasta radi carine ( carina nije skupa , negde neznam vis etocno 10 ili 20% , to bi bilo samo negde 2€)
i radi toga sto se oni potrude i svasta, tako na kraju kosta negde najmanje 50 do 100€ .
Onda u svakom ducanu kod nas dobijes jevtinije. Nema veze koji je proizvod, samo da je 19V i najmanje 65Watti
Bas ako neki noname bolje uzeti jaci da ima malo reserve .

Spiritus91
25.03.2013., 12:50
Pa normalno mora da pali bes baterije, bas Toshiba, imam ja tu jednoga.
19Volti je standard, ok, izpod 65 watti nesmije biti, isto ili moze i vise biti, ako je naprimjer 90Watti onda ce se manji zagrijati napajanje, to bi bilo dobro, ali moze i 65watti kako je bio. jedino gde ima jos razlike u napajanju je prilkucak na Laptop, neki su tanji neki debeli,
to treba paziti. Mozda poznajes netkoga ko ima isto neki Laptop, pa mozes probati ako pase steker, jeli stvarno na napjanju?
19Volti (najmanje 18,5Volti) mora biti i najmanje 65watti mora imati. Puno to ima tako.
Mozes kupiti u svakom Computer-Ducanu ili na Njuskalo ili gde god. Samo nemoj preko kine, osim ako narucis cisto normalno
i ne na ekspress, traja negde 4 tjedna.... zato kosta negde 10€ do 12€ ili slicno.
Ako na ekspress narucis, to je najveca greska ! onda ce te kostati 100€ na kraju , jer te firme tu u hrvatskoj su
legalni banditi, racunaju ti svasta radi carine ( carina nije skupa , negde neznam vis etocno 10 ili 20% , to bi bilo samo negde 2€)
i radi toga sto se oni potrude i svasta, tako na kraju kosta negde najmanje 50 do 100€ .
Onda u svakom ducanu kod nas dobijes jevtinije. Nema veze koji je proizvod, samo da je 19V i najmanje 65Watti
Bas ako neki noname bolje uzeti jaci da ima malo reserve .


Mozda nisam dobro objasnila, ali gasio mi se dok je bio prikljucen na struju kablom, ukoliko ne bi bila baterija unutra iako sam ja bateriju otpisala vec jel je trajala samo 5 minuta. Sad je i baterija mrtva jel je ne mogu napuniti na tih pet minuta, pa mi laptop uopce ne radi.

Ugl problem bi trebao biti napajanje. Hvala ti puno na utrosenom vremenu,

rosa967
06.05.2013., 19:53
Imam tablet PRESTIGIO MULTIPAD Tablet PC | PMP3270 B , od veljace ove godine i baterija se cudno ponasa zadnjih dana, puni se do pola, pa se u dvi sekunde isprazni do 10% pa ga ugasim, nakon dvije minute, opet ima 20% napona, a nakon dvije minute na forumu, javlja da je prazna, iako ju stalno drzim na punjacu
Pitanje je sto sada, tablet je novi i ja ga sama pazljivo koristim
kakav kvar je u pitanju i moze li raditi bez baterije samo na punjacu

Fosna
07.05.2013., 00:04
Nosi to reklamirati. Ili baterija ne valja ili punjač.

fida2
20.05.2013., 11:02
Pozdrav,

baterija na Lenovu s10e je više manje krepala i sad me zanima gdje i kako nabaviti novu, imate li neku preporuku na e bayu(tj. mogu li uzeti neku najjeftiniju a da mi radi barem 2 godine) ili da uzmem tu kod nas (http://baterije24.com/shopexd.asp?ID=20744&bc=no) ali mi je to ipak malo preskupo?

fida2
31.05.2013., 09:07
A jeste od pomoći majko moja mila...

MEDO11
31.05.2013., 09:20
pa odgovorila si sama sebi, oces uzet preko ebaya, neznas koliko ce trajat i nemas garancije, ili ces uzet kod nas za 5 put vecu cijenu, sa garancijom :ne zna:

ja sam dosad kupio ih 3 preko ebaya i sve rade ok, najstarija ima nekih 6 mjeseci i cini mi se da ne gubi kapacitetat previse, ali da krace traje nego original kad je bila nova je istina...

fida2
31.05.2013., 12:13
Hvala, to me je i zanimalo samo da mi netko potvrdi :)

rosa967
06.06.2013., 20:38
da li odgovara baterija iz Prestigio tableta od 7" za tablet Alcatel isto 7"
pitanje je, kada krepa baterija u jednom tabletu, a na drugom se razbije ekran, a baterija nova i ispravna, može li se mijenjati međusobno?

boki55
30.06.2013., 08:39
Može mi neko pojasnit od mnoštva informacija na internetu vezanih za prvo paljenje prijenosnika,dal je potrebno bateriju prvi puta napuniti do kraja a tek onda upaliti računallo ili prvo bateriju isprazniti skroz pa do kraja napuniti ili je svejedno?

Fosna
30.06.2013., 16:50
Svejedno je.

Gaad
01.07.2013., 15:31
[QUOTE=Fosna;43723526]http://baterije24.com/shopexd.asp?bc=no&id=20136

A marža im je 400% na Ebay ponude sa besplatnom dostavom i garancijom te jači model.

Dakle, svi koji trebate nove baterije, nemojte ni gledati ove naše ponude ili nedaj bože zvati neki naš servis.

U mom slučaju za Asus, rikla mi baterija i zvao servis i kažu da je cijena 880kn ( nije originalna) , na ovom sajtu je 590kn (ali za slabijo model+dostava) da bi na ebay-u kupio za 150kn, besplatna dostava i k tome jači model (+ garancija godinu dana).

Taman da mi rikava svakih 6 mjeseci se više isplati.

boki55
03.07.2013., 01:51
znači za ove moderne baterije nema nikakvih pravila prilikom prvog korištenja baterije..evo nakon što sam pročitao dosta nekako većina ipak je na stajalištu da se prvi puta baterija napuni do kraja,a zatim isprazni do kraja..i tak 2-3 puta zbog te neke kalibracije..no pretpostavljam da to ipak nema neke posebne koristi ;)

Blues Willis
03.07.2013., 11:26
tocno tako, radio sam 1,5 godinu samo sa baterijama na poslu, treba par puta totalno napuniti i totalno isprazniti,
onda ce imati punu snagu, inace dalje, ako je kao su vecinom bateria danas Li-ion, mozes prazniti i puniti kako zelis,
preporuceno je drzati bateriju izmedu 30% do 80% snage. Znaci nemora se puniti do kraja, i bolje vise ne prazniti do nule.
Bas i zadnjih 20% se tesko puniju, dugo treba dok dode do 100%

acerola
03.07.2013., 15:48
OK, ali sa ovako ljudske strane, pa tko će se zajebavati sa time da stalno pazi na koliko mu je baterija?

Stvarno postoje ljudi koji na to paze?

Blues Willis
03.07.2013., 17:34
Da , postoje, i postoje koji to uopce ne paze.
Svaki kako zeli i moze. Nije to toliko vazno, i nemoguce uvjek to paziti. ako trebas bateriju onda je trebas i nema kaj. Informacija za Li-ion baterije ne vrijedi samo z aLaptope, vrijedi ti i za Mobiltelefone itd...tu je lakse to paziti jer se ne prazne tako brzo kao na Laptop. I gde je problem kad dodes kuci od nekud i vidis da ti baterija na Mobiltel samo jos na 28%, bolje ide na punjenme nego da sutra slucajno moras nesto telefonirati i bateria posle 5 minuta prazna...
Baterija je kao kocnice na automobilu, ako se nuca onda se i dere.
Puno ljudi ima kuci Laptop, i ne nosega nikuda, tu je najbolje izvaditi bateriju i spremiti u ladicu. Samo treba opet jednom na godinu opet staviti u Laptop da se izprazni i opet napuniti i opet u ladicu.
Bolje nego uvjek ostavljati u Laptop i svak cas se mora puniti i vuce vise struje i grije se jace napajanje.
Mozda ces posle 1 ili 3 godine prodati ili darovati nekome taj Laptop, pa je ljepo da je bateria jos 100% u redu.
Ko treba svaki dan ili slicno da nosi na posao ili skolu ili sta vec, taj treba i nema tu sta razmisljati.
Sad zavisi koliko se prazni i opet puni i tako dalje, desi se da posle 6 mjeseci baterija gotova, nema vise kapacitet, treba novu.
Ko puno vozi auto ,taj i puno koci i brzo ce trebati nove kocnice.

boki55
05.07.2013., 00:35
Znači da ju prvo napunim do kraja pa ispraznim i tako još dvaput i ona je kalibrirana..mislim ne treba se previše opterećivati sa tim ali jednom mjesečno se recimo možeš sjetiti ju potpuno ispraznit i napunit..a ovo sa 20-80 posto,pa di bi došli da tak gledamo ;)

sommoto
21.09.2013., 13:41
Mogu li Lenovo Energy Management koristiti na Acer laptopu? Da pojednostavim, je li to legalno? I, može li se ovaj program negdje na internetu legalno skinuti? Ako se može legalno skinuti, molim Vas da mi netko postavi link. Ako postoji odgovor na ova moja pitanja, molim Vas da mi netko odgovori.:ne zna:

Plitvice
19.10.2013., 10:32
Molim pomoć.
Kako pripremiti bateriju za prvo korištenje?
Imam HP notebook.
Još nije instaliran OS.
Hvala.

Fosna
19.10.2013., 11:53
Kak to misliš pripremiti? Ukopčaš je, napuniš i gotovo.

Plitvice
21.10.2013., 20:29
Kak to misliš pripremiti? Ukopčaš je, napuniš i gotovo.

Često se savjetuje da se baterija prije prvog korištenja napuni i isprazni.!?"?

Grace9
12.11.2013., 22:29
Pozzz svima Gdje da kupim kvalitetnu batery za HP laptop i da nije skupa . .dal bolje original ill zamjenska ? ? Naime stara mi nakon 2 god. izgubila kapacitet jer je nisam vadila iz laptopa. . .Hm, pretp. da je bolje vadit je. .Hvala

winter1212
28.01.2014., 16:13
Je li radim dobro ako napunim bateriju na 100 i onda koristim dok god mi ne javi sama da imam jos malo i moram hitno napuniti?
Nesto sam čitala da je to loše stalno tako raditi pa sam zbunjena i molim savjet - kada puniti i da li puniti do 100 posto

Davero
28.01.2014., 17:44
Je li radim dobro ako napunim bateriju na 100 i onda koristim dok god mi ne javi sama da imam jos malo i moram hitno napuniti?
Nesto sam čitala da je to loše stalno tako raditi pa sam zbunjena i molim savjet - kada puniti i da li puniti do 100 posto

Apsolutno, baterija na 100%.
Baterija će ti vremenom ionako izgubiti kapacitet. Stoga, preporučujem da si stvoriš neku ne pretjeranu naviku koja će to vrijeme neznatno oduljiti.
Prema mom mišljenju najjednostavnije je pravilo da kada radiš duže vrijeme (danima) na struju da izvadiš bateriju. Dakle, napuniš bateriju i izvadiš dok ti ne bude trebala. Sve drugo je samo nepotrebna gnjavaža.
Ukoliko stalno radiš na relaciji struja-baterija, onda zbilja nema smisla je vaditi. Uostalom, baterija je da se koristi, a ne da se skladišti u ladici.
A kada rikne, kupi se nova. Sve drugo je samo nepotrebno kompliciranje.

winter1212
28.01.2014., 18:01
Hvala na odgovoru :)
Zapravo me zbunilo to što sam guglajući došla do zaključka da neki tvrde da je bolje stalno "pripunjavati" bateriju - npr. s 30 pa do 80 posto, nego ovako kako ja radim (od kad javi da treba napuniti pa sve do 100 posto.)

Leptiric
29.01.2014., 14:19
http://www.ebay.com/itm/350672949764?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

moze li mi netko reci odgovara li ovakav punjac nasoj struji, odnosno laptopima kod nas?

Fosna
29.01.2014., 16:58
Struji odgovara. Laptopima...ponekim da, ponekim ne. Napiši koji laptop imaš i kolika ti je voltaža na sadašnjem punjaču (trebala bi biti ista na zamjenskom punjaču).

Leptiric
29.01.2014., 17:31
Struji odgovara. Laptopima...ponekim da, ponekim ne. Napiši koji laptop imaš i kolika ti je voltaža na sadašnjem punjaču (trebala bi biti ista na zamjenskom punjaču).

odgovara mom modelu laptopa, samo me muci struja jer vidim na drugim linkovima utikac za struju drugaciji nego kod nas. pise mi na sadasnjem punjacu 90W. jel to onda ok?

Fosna
29.01.2014., 18:38
Nije u redu, taj sa tvog linka je 65W, preslab je. Utikač za struju ni ne dobiješ s njim, piše ti crvenim slovima.

Leptiric
29.01.2014., 18:43
Nije u redu, taj sa tvog linka je 65W, preslab je. Utikač za struju ni ne dobiješ s njim, piše ti crvenim slovima.

http://www.ebay.com/itm/90W-FOR-HP-COMPAQ-6710B-AC-ADAPTER-CHARGER-POWER-SUPPLY-/180944006606?pt=UK_Computing_LaptopAccessories_Pow erSupplies&hash=item2a211a6dce
jel onda ovaj ok? utikac za struju mi ni ne treba, imam od ovog starog.

amy pelin
04.02.2014., 19:00
imam Toshibu Satellite L655-1DW. Nakon 3,5 godine krepala mi je baterija. Htjela bih uzet novu al stvarno su skupe (nema kod nas ispod skoro 500 kuna).
Zanima me dal su ove zamjenske koje se naruce prek neta sigurne?
Sifra baterije je PA3817U-1BRS.
Nasla sam na Tmartu http://www.tmart.com/Laptop-Battery-5200mAh-10.8V-for-Toshiba-Satellite-L650-L655D-L670-L675D-PA3817U-PA3636U-PA3634U_p166573.html , samo je moja original bila 4400 mAh, a ova je 5200.
Može savjet?

Fosna
04.02.2014., 22:20
http://www.ebay.com/itm/90W-FOR-HP-COMPAQ-6710B-AC-ADAPTER-CHARGER-POWER-SUPPLY-/180944006606?pt=UK_Computing_LaptopAccessories_Pow erSupplies&hash=item2a211a6dce
jel onda ovaj ok? utikac za struju mi ni ne treba, imam od ovog starog.
Kolika ti je voltaža na sadašnjem punjaču?

imam Toshibu Satellite L655-1DW. Nakon 3,5 godine krepala mi je baterija. Htjela bih uzet novu al stvarno su skupe (nema kod nas ispod skoro 500 kuna).
Zanima me dal su ove zamjenske koje se naruce prek neta sigurne?
Sifra baterije je PA3817U-1BRS.
Nasla sam na Tmartu http://www.tmart.com/Laptop-Battery-5200mAh-10.8V-for-Toshiba-Satellite-L650-L655D-L670-L675D-PA3817U-PA3636U-PA3634U_p166573.html , samo je moja original bila 4400 mAh, a ova je 5200.
Može savjet?
Ako je na tvojoj bateriji ista voltaža onda bi trebala biti ok.

amy pelin
04.02.2014., 22:56
Ako je na tvojoj bateriji ista voltaža onda bi trebala biti ok. Je, je, 10,8 V je i na mojoj bateriji i na ovoj.
Ok, puno hvala na odgovoru.

Kleopatrica
28.02.2014., 21:24
Imam stari, ali pouzdani i teški kofer od laptopa :cerek:

ACER emachines E510
Baterija mi je vrisnula odavno, ali tek mi sada to predstavlja problem jer mi treba, a u blizini nema utičnice. Budući da je to star laptop, bojim se da nema baterije za njega. :(
Trebala bi mi od 19V i 3.42 A
Zna li netko gdje mogu naći takvu bateriju?

iksan
03.03.2014., 16:29
Da li je potreban neki poseban tretman (kalibracija) prilikom prvog korištenja novog laptopa ?

MaricOs
14.04.2014., 21:21
Zanima me dali netko ima iskustva s kineskim baterijama, znaci mislim na one s ebay-a i slicno. Hvala unaprijed.

Fosna
15.04.2014., 09:33
Koliko para, toliko muzike.

Susiah
02.05.2014., 09:06
Dali mi netko moze dati savjet, zanima me jeli preporucljivo izvadit bateriju iz laptopa ako nemam potrebe za koristenjem iste jer bi laptop uvijek bio prikljucen na struju?

random96
02.05.2014., 09:37
Da, preporuča se. Najbolje je da se napuni na cca 40% i onda se izvadi.

Susiah
02.05.2014., 11:51
Da, preporuča se. Najbolje je da se napuni na cca 40% i onda se izvadi.

i koliko dugo moze biti tako odstranjena, negdje sam procitao da se treba svakih par mjeseci ponovno vratit u laptop napunit/ispraznit i ponovit isti postupak

random96
02.05.2014., 12:37
i koliko dugo moze biti tako odstranjena, negdje sam procitao da se treba svakih par mjeseci ponovno vratit u laptop napunit/ispraznit i ponovit isti postupak

Ja taj ciklus punjenja i pražnjenja napravim jednom mjesečno.

alfis
02.05.2014., 15:08
Sa Li-Ion baterijama ne treba raditi taj postupak, ja mislim. Ona gubi kapacitet s vremenom kako god okreneš. Stavit u frižider napunjeno na 40%, dugoročno najbolje, vjerujem.

Susiah
03.05.2014., 10:32
Sa Li-Ion baterijama ne treba raditi taj postupak, ja mislim. Ona gubi kapacitet s vremenom kako god okreneš. Stavit u frižider napunjeno na 40%, dugoročno najbolje, vjerujem.

frižider? jel moze jos netko ovo potvrdit
ja sam ju spremio u ladicu od radnog stola, ako je cinjenica da neovisno o svemu ona gubi kapacitet s vremenom bar ce se ovako to nekako smanjit nego da mi stoji bezveze unutar laptopa

alfis
03.05.2014., 12:11
frižider? jel moze jos netko ovo potvrdit

Prvi post pogledaj :D

ma11
14.05.2014., 15:21
imam Toshibu Satellite L655-1DW. Nakon 3,5 godine krepala mi je baterija. Htjela bih uzet novu al stvarno su skupe (nema kod nas ispod skoro 500 kuna).
Zanima me dal su ove zamjenske koje se naruce prek neta sigurne?
Sifra baterije je PA3817U-1BRS.
Nasla sam na Tmartu http://www.tmart.com/Laptop-Battery-5200mAh-10.8V-for-Toshiba-Satellite-L650-L655D-L670-L675D-PA3817U-PA3636U-PA3634U_p166573.html , samo je moja original bila 4400 mAh, a ova je 5200.
Može savjet?
hej, jesi li kupila tu bateriju nakraju i za koliko ti je dosla?
Ja sam za svoj samsung narucila 19.4. i jos je na putu...

seceruuu
25.05.2014., 08:52
pozz gdje napovoljnije mogu kupiti bateriju za samsung np300e5z-A03Hr?

redscro
25.05.2014., 09:13
U Hrvatskoj možda preko ovlaštenog servisa ili uvoznika za jako visoku cijenu. Jeftinije je naručiti online od nekud, ali je rizik škarta veći.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=NP300E5Z&_sop=15&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XNP300E5Z+ batter&_nkw=NP300E5Z+battery&_sacat=0
http://www.cheap-laptop-batteries.org/Samsung-Laptop-Battery/Samsung-Np300e5z-Battery.htm

Susiah
15.06.2014., 14:12
Jel zna netko nesto vise o Toshiba Eco Charge Mode (http://forums.toshiba.com/t5/General-Features-Knowledge-Base/TOSHIBA-Eco-Charge-Mode/ta-p/355376)
Pokusao sam sa metodom vadenja baterije iz laptopa, ali mi nije bas prikladno jer se nalazi unutar, pa svaki put treba otvarat laptop(Toshiba SATELLITE L50-A-138).
Instalirao sam taj Eco Charge Mode i baterija je napunjena na 80 %(screen (http://s24.postimg.org/b16qecjbp/image.jpg))
Znaci ona je sad napunjena i laptop je uopce ne koristi, vec struja dolazi iz AC adaptera?

Davero
16.06.2014., 11:51
Znaci ona je sad napunjena i laptop je uopce ne koristi, vec struja dolazi iz AC adaptera?
Ona nije napunjena, već je njen kapacitet popunjenosti na 80 %. Da bi bila skroz puna, kapacitet bi bio 100%.
U tome je štos. Taj program sprečava punjenje dok se ne isprazni na pola (50%). Ja nemam taj program , pa se kod mene inače počne puniti kada popunjenost padne ispod 85%.

Inače, čim ti laptop spojiš na struju, ona radi na struju bez obzira je li baterija u njemu ili nije.

Susiah
17.06.2014., 18:22
Ona nije napunjena, već je njen kapacitet popunjenosti na 80 %. Da bi bila skroz puna, kapacitet bi bio 100%.
U tome je štos. Taj program sprečava punjenje dok se ne isprazni na pola (50%). Ja nemam taj program , pa se kod mene inače počne puniti kada popunjenost padne ispod 85%.

Inače, čim ti laptop spojiš na struju, ona radi na struju bez obzira je li baterija u njemu ili nije.

ajmo ovako reci baterija je bila na 60 % ukljucio sam laptop i on je sad krenuo radit na struju iz adaptera ali u isto vrijeme i punit bateriju i kad baterija dostigne odredenu napunjenost u mom slucaju 80 % sta se onda desi sa njom?
dali tada laptop prekida dovod struje do baterije ili mozda struja i dalje dolazi ali preko baterije