View Full Version : Koliko kilograma maslina mogu zamijeniti za jednu litru ulja u uljari?
c mon c mon
31.10.2010., 20:05
pozdrav ekipa,imam jedno pitanje za one koji imaju masline ako ima ovdje takvih.vjerojatno sam falia topic ali eto neka moderator premjesti negdi drugdi ako ne spada ovdje.bia sam u berbi maslina,nešto se i ubralo pa me zanima koliko kilograma maslina u uljari mogu zamijeniti za jednu litru ulja.fala na odgovoru:top:
Nietreink
31.10.2010., 20:34
Oko 8.5 kg po litri na Solti ( za zamjenu)...
elf_dalmatae
31.10.2010., 20:42
Ovisno o godini, berbi opcenito.
Znaju davat 10-12% ulja na kolicinu koju im doneses ili pak jednostavno preradis ono svoje, a placas preradu kunu po kilogramu.
E, ima netko da trazi "ruke" za branje maslina/mandarina ili neki drugi sljakerski posao? :ceka:
čobanka
31.10.2010., 21:22
pozdrav ekipa,imam jedno pitanje za one koji imaju masline ako ima ovdje takvih.vjerojatno sam falia topic ali eto neka moderator premjesti negdi drugdi ako ne spada ovdje.bia sam u berbi maslina,nešto se i ubralo pa me zanima koliko kilograma maslina u uljari mogu zamijeniti za jednu litru ulja.fala na odgovoru:top:
Misliš koliko možeš najviše dobiti za to..:confused:
elf dalmate jel bi to ti radio?
Megalodona
31.10.2010., 23:10
Cca. 9 kg u Zabiokovlju.
Prerada svoje berbe kunu po kg.
Očito je slično svugdje.
Ali bolje je preraditi svoje od uzimati tuđe, tako su mi rekli, kao znaš što dobivaš :ne zna:
10 kila litra.
Kad melješ svoje dobije se puno više, ali platiš mlin.
Ovisi o načinu meljave, filterima koje koriste i slično, ali za litru ulja treba od 9 do recimo 11,12 kg maslina. Ako hoćeš dobiti ulje baš iz svojih maslina moraš donjeti obično neku određenu količinu maslina (recimo 300-injak kg). A ako ne, doneseš svoje, preračunaju ti i za tu količinu dobiješ određenu količinu ulja koja ide također po kilogramu a ne po litri.
radion-plavi
02.11.2010., 15:51
neznan jesan li te dobro razumija ali amo ovako, koliko ces dobit ulja ti ovisi o 'rodu' odnosno koliko si priko godine 'ulaga' u maslinu (jeli zalivana, jeli pravilno ostrizena, jeli bilo trave ispod nje) i naravno kakove su vremenske prilike bile u tom podrucju, naravno preduvjet je da nije bilo bolesti (masline ne tebe :p)...
E sad, u prosjeku maslina se 'placa' 10-17% od kolicine ploda znaci ako na vagu doneses recimo 100 kila maslina dobit ces 10-17 litri ulja ovisi o onome sa pocetka...
Dalje, kako ide proces, ti u uljaru doneses masline, oni ih izmiru i tek onda ide daljnji proces, znaci nema sanse da te 'zakinu' s makine cidi ulje dok ima sta mlit...
I za kraj, ako oces svoje ulje (masline) prodat uljari, to ti ovisi o dogovoru s vlasnikom ali u principu ide puno jeftinije nego sta mores dobit cjenu vanka (nemoj me pitat tocno ja cu cinit drugi tjedan pa mogu tek onda rec)....
Zapravo, postotak se gleda kao maseni udio. 100 kg maslina, ako bace 17% to je 17 kg ulja > 17 litara.
Što se tiće pitanja prerada vs. zamjena, ako nisi izbirljiv i nemaš puno maslina onda mijenjaj. Ako bi radije ulje kakvo ti želiš (recimo meni više paše da je od zrelijih maslina i draže mi je da su stajale neko vrijeme namočene u more, nego da su direktno iz polja vožene u uljaru jer u drugom slučaju ili su u njima još mušice i pauci ili su prskane) onda traži uljaru u kojoj minimalna količina po kojoj se vrši naplata nije puno veća od količine koju ti imaš.
Koliko ćeš ulja dobiti ovisi i puno faktora, a stari ljudi mogu onako od oka procijeniti potapanjem šake maslina u čaši vode (više ulja, manje tone). U pravilu se kreće oko 14-16 % iako se zna dogoditi i da bude ispod 10 % (ako je suša u 9. mjesec, a kraj 10. kišovit), a naš rekord je 21 % (što je najčudnije, te masline smo bili prilično zapustili).
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.