PDA

View Full Version : Koliko kilograma maslina mogu zamijeniti za jednu litru ulja u uljari?

c mon c mon
31.10.2010., 20:05
pozdrav ekipa,imam jedno pitanje za one koji imaju masline ako ima ovdje takvih.vjerojatno sam falia topic ali eto neka moderator premjesti negdi drugdi ako ne spada ovdje.bia sam u berbi maslina,nešto se i ubralo pa me zanima koliko kilograma maslina u uljari mogu zamijeniti za jednu litru ulja.fala na odgovoru:top:

Nietreink
31.10.2010., 20:34
Oko 8.5 kg po litri na Solti ( za zamjenu)...

elf_dalmatae
31.10.2010., 20:42
Ovisno o godini, berbi opcenito.

Znaju davat 10-12% ulja na kolicinu koju im doneses ili pak jednostavno preradis ono svoje, a placas preradu kunu po kilogramu.

E, ima netko da trazi "ruke" za branje maslina/mandarina ili neki drugi sljakerski posao? :ceka:

čobanka
31.10.2010., 21:22
pozdrav ekipa,imam jedno pitanje za one koji imaju masline ako ima ovdje takvih.vjerojatno sam falia topic ali eto neka moderator premjesti negdi drugdi ako ne spada ovdje.bia sam u berbi maslina,nešto se i ubralo pa me zanima koliko kilograma maslina u uljari mogu zamijeniti za jednu litru ulja.fala na odgovoru:top:

Misliš koliko možeš najviše dobiti za to..:confused:

elf dalmate jel bi to ti radio?

Megalodona
31.10.2010., 23:10
Cca. 9 kg u Zabiokovlju.
Prerada svoje berbe kunu po kg.
Očito je slično svugdje.
Ali bolje je preraditi svoje od uzimati tuđe, tako su mi rekli, kao znaš što dobivaš :ne zna:

mwm
01.11.2010., 00:28
10 kila litra.
Kad melješ svoje dobije se puno više, ali platiš mlin.

Khufu
01.11.2010., 02:28
Ovisi o načinu meljave, filterima koje koriste i slično, ali za litru ulja treba od 9 do recimo 11,12 kg maslina. Ako hoćeš dobiti ulje baš iz svojih maslina moraš donjeti obično neku određenu količinu maslina (recimo 300-injak kg). A ako ne, doneseš svoje, preračunaju ti i za tu količinu dobiješ određenu količinu ulja koja ide također po kilogramu a ne po litri.

radion-plavi
02.11.2010., 15:51
neznan jesan li te dobro razumija ali amo ovako, koliko ces dobit ulja ti ovisi o 'rodu' odnosno koliko si priko godine 'ulaga' u maslinu (jeli zalivana, jeli pravilno ostrizena, jeli bilo trave ispod nje) i naravno kakove su vremenske prilike bile u tom podrucju, naravno preduvjet je da nije bilo bolesti (masline ne tebe :p)...
E sad, u prosjeku maslina se 'placa' 10-17% od kolicine ploda znaci ako na vagu doneses recimo 100 kila maslina dobit ces 10-17 litri ulja ovisi o onome sa pocetka...
Dalje, kako ide proces, ti u uljaru doneses masline, oni ih izmiru i tek onda ide daljnji proces, znaci nema sanse da te 'zakinu' s makine cidi ulje dok ima sta mlit...
I za kraj, ako oces svoje ulje (masline) prodat uljari, to ti ovisi o dogovoru s vlasnikom ali u principu ide puno jeftinije nego sta mores dobit cjenu vanka (nemoj me pitat tocno ja cu cinit drugi tjedan pa mogu tek onda rec)....

MrBlc
02.11.2010., 22:36
Zapravo, postotak se gleda kao maseni udio. 100 kg maslina, ako bace 17% to je 17 kg ulja > 17 litara.
Što se tiće pitanja prerada vs. zamjena, ako nisi izbirljiv i nemaš puno maslina onda mijenjaj. Ako bi radije ulje kakvo ti želiš (recimo meni više paše da je od zrelijih maslina i draže mi je da su stajale neko vrijeme namočene u more, nego da su direktno iz polja vožene u uljaru jer u drugom slučaju ili su u njima još mušice i pauci ili su prskane) onda traži uljaru u kojoj minimalna količina po kojoj se vrši naplata nije puno veća od količine koju ti imaš.
Koliko ćeš ulja dobiti ovisi i puno faktora, a stari ljudi mogu onako od oka procijeniti potapanjem šake maslina u čaši vode (više ulja, manje tone). U pravilu se kreće oko 14-16 % iako se zna dogoditi i da bude ispod 10 % (ako je suša u 9. mjesec, a kraj 10. kišovit), a naš rekord je 21 % (što je najčudnije, te masline smo bili prilično zapustili).