View Full Version : Gdje naci dobre čvarke ? ?
Gdje naci dobre čvarke ? ?
diabolica
23.11.2010., 14:00
A kaj to znači dobre čvarke. Ja volim grah, a moja punica ga ne šmeka baš, pa ga isključivo sam kuham.
Oš, mesa, oš više sala, oš hrskave, oš mljackave? dobar čvarak je relativan pojam, znam da su oni cca 100 kn kg, iz dućana i da su tak tak, ni vrit ni mimo, ali čvarak je stvar ukusa, po meni.
Da iz trgovine su 100 kuna po kili... ali su gumeni, odnosno nisu domaci
diabolica
23.11.2010., 14:20
A kaj da ti velim, nemam svinje , a volim čvarke, sused ih koji puta uvali nakon kolinja, ali jednom stisne OK, a drugi put su mekani. Onda jednom posoli preveć , a drugi puta ne. Čudan je to sport proizvodnja čvaraka. Sad ih baš ni nema preveć , jer niko ne kolje , još im nije hladno. Možda za dan republike ?
ja sam danas pojeo svoju godišnju porciju.onako topleeeeeeeeeeeeeeee,kada biraš iz poklopca od starog šporeta netom što su istrešeni iz cjediljke.pa malo posoliš,pa odgrizeš samo ono mesnatije a ostatak pljuneš preko ograde kokošima,pa onda dobar gemišt,odnosno više njih..... pa kasnije opet čvarke onako u prolazu,kad malo ladnu...
mayaless
23.11.2010., 21:58
ja sam danas pojeo svoju godišnju porciju.onako topleeeeeeeeeeeeeeee,kada biraš iz poklopca od starog šporeta netom što su istrešeni iz cjediljke.pa malo posoliš,pa odgrizeš samo ono mesnatije a ostatak pljuneš preko ograde kokošima,pa onda dobar gemišt,odnosno više njih..... pa kasnije opet čvarke onako u prolazu,kad malo ladnu...
je i onda se noću svadite oko wc-a :mig:
Gdje naci dobre čvarke ? ?
Moj kolega kupuje čvarke u Zagrebu na placu u Dubravi - plača ih 160 kn po kili i veli da su fini hrskavi kao čips. Uz sve nabrajanje mu žene o rasipništvu nije mu puno dati te novce za dušu :lol:
pobosutljanin
11.02.2011., 13:32
Moj kolega kupuje čvarke u Zagrebu na placu u Dubravi - plača ih 160 kn po kili i veli da su fini hrskavi kao čips. Uz sve nabrajanje mu žene o rasipništvu nije mu puno dati te novce za dušu :lol:
As ti gospe sinjske alke! :eek:
A mene nedavno kolega iz ZG napao da je 200 kn puno dati za kilu kulena :confused:
Čvarci otpad, kulen delikatesa (i to kakva delikatesa) :klopa:
Göttspöđä
11.02.2011., 16:07
:lol: :lol: :lol:, to rođo :top: :top: :top:!
Čvarci otpad, kulen delikatesa (i to kakva delikatesa) :klopa:
Uf, dobro sročeno :top:
Ja bi ih pržila sama (znam kak) al ne bi cijelu svinju nego samo sirovinu za čvarke? Di tog ima?
diabolica
04.03.2011., 17:39
Moram se nasmijati malo, bez uvrede, ali misliš li da bi bila takva cijena čvaraka da ima toliko sala na tržištu ? Naime, kako se u današnje vrijeme svinje uzgajaju zbog mesa, onda ima i malo sala, pa tako nema ni dovoljno čvaraka, pa iz tog razloga i cijena je previsoka.Samo još po slavoniji ima onih debelih svinja koje imaju sala na sebi, nisam siguran da znam kako se zovu.Još k tome mislim da su autohtone.
maky3685
04.03.2011., 22:32
Moram se nasmijati malo, bez uvrede, ali misliš li da bi bila takva cijena čvaraka da ima toliko sala na tržištu ? Naime, kako se u današnje vrijeme svinje uzgajaju zbog mesa, onda ima i malo sala, pa tako nema ni dovoljno čvaraka, pa iz tog razloga i cijena je previsoka.Samo još po slavoniji ima onih debelih svinja koje imaju sala na sebi, nisam siguran da znam kako se zovu.Još k tome mislim da su autohtone.
na turopoljsku svinju misliš? sala nema . problem ga je naći. al bitno da su obori puni svinja koje nitko ne zeli....
diabolica
04.03.2011., 23:02
REPRODUKTIVNA SVOJSTVA CRNE SLAVONSKE
SVINJE – UGROŽENE PASMINE
Autori:Đ. Senčić, Z. Antunović, Z. Andabaka
Izvorni znanstveni članak
Original scientific paper
SAŽETAK
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina, nastala planskim križanjem pasmina:
mangulice, berkšira i polandkine krajem 19. i početkom 20. stolječa. Spada u skupinu
masno-mesnatih pasmina. Zbog malog broja životinja (153 krmače, 45 nazimica i 15 nerastova
– prema izvješću HSSC, 2000.) prijeti joj izumiranje. Istraživanje je provedeno sa 60
krmača, osjemenjivanih s ukupno deset nerastova, na jednom obiteljskom gospodarstvu
istočne Slavonije. Krmače crne slavonske svinje su u ekstenzivnim uvjetima držanja prosječ
no oprasile 7,10 prasadi u leglu, od kojih je 6,31 prase bilo živo. Othranile su 5,71 prase
u leglu, kad su ona bila u dobi oko dva mjeseca. Utvrđena je značajna varijabilnost reproduktivnih
svojstava analiziranih krmača i njihova statistički značajna fenotipska povezanost.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.