View Full Version : Burek, sirnica, pite razne ...
Gambino
14.01.2003., 06:03
Voli li neko ovo sa jogurtom ili kiselim mlekom ujutru? :) :) :)
BUREK SA MESOM (http://www.burek.co.yu/pics/Image11299770.gif)
Uh, nije li najbolji dorucak ....
el_mariachi
14.01.2003., 10:40
Meni se cini da je to sirnica...:D
Inace burek obozavam..
Eh da burek moze biti samo s mesom tako da to ne treba naglasavati ---ostalo su sirnice, krumpiruse, jabukovace, zeljanice ird...
Gambino bolan, ti nisi baš od Sarajeva? :D
Dobro, kad nema bureka, daj sirnicu :)
Uh, još 35 minuta do marende...
Urpanus
14.01.2003., 11:06
Enciklopedijska definicija bureka:
Burek=pita s mesom , pita svih pita
Amen
el_mariachi
14.01.2003., 11:06
sailor: oni koji su iz Sarajeva imaju naglasak ovako...
"ja sam izsSarajva" :D
ljutika
14.01.2003., 15:11
A u vezi bureka, ja sam ga probala dva puta napraviti sama, onako od oka i uvijek je bio grozan. Zato bi molila one koji imaju recept da ga ovdje i priloze. Ja bi rado neki sa gotovim korama. Unaprijed hvala.
Sandra October
14.01.2003., 18:45
pridružujem se zamolbi na temu bureka sa jabukama pa zvali vi njega pita ili burek, meni svejedno...
a ja ću u crkvu pomolit se svevišnjem da nitko ne završi u bolnici:)
Gambino
15.01.2003., 00:24
Sve su pite pite, samo je burek pitaC :)
Elem, ima li neko stvarno dobar ewecept za burek
Ja imam 10ak, ali ni jedan bas ne daje obecavajuce rezultate.
Martinn
15.01.2003., 00:39
Burek, dakle, po originalnoj definiciji je s mesom ... ali to toliko smrdi i toliko je odvratno, tak da za mene postoji samo burek sa sirom :) ili pita ili sirnica, kako god hoce netko zvati.
Znaci, glas za "burek" sa sirom!!!!!!!!!!! :D :D
Gambino
15.01.2003., 01:06
Oda bureku za sve ljubitelje, iskopirana sa www.burek.co.yu
>
> Burek
>
> Porano kaubojcite koa jashele po preriite, Oni bile mnogu hendikepisani,
> John Wayne, isto Wyatt Erp, Zagor, Tene i drugi ondak koa jashele tamo,
> i idele u pustinjite toa u grad ko kje vlezat po salunite barale da najdat
>
> BUREK!
> So meso, so jogurt i so sirenje
> BUREK!
>
> He, tova za razlika od niv pa Crvenkapa evolutivno koe shto se razvijalo
> uvek koa idela po kaj baba i tamo u toa korpichkata nosela
> pokraj ova ostalite namirnici shto sa, nosela sirenje, ovo-ono, testenini,
> ali naravno majka i uvek i pakuvala i po eden komad, chetvrt, ovo-ono, takozvani
>
> BUREK!
> BUREK!
> So spanakj...
>
> Tova bilo isto, poznato e deka Popaj go obozhaval i tova i on upravo
> zaradi tova otvoril edna sendvichara, to je ustvari burekdzhilnica bilo,
> medjutim zato shto nemal taze jogurt, decata go izbegavale,
> Oliva go ostavila Badzho i se kjarila so drug,
> i taka nastanal toj crtich ovo ono sho go vikat
>
> BUREK!
>
> To i u vojska e najbolja marenda sho kje ti ja daat,
> Uvek se tepaat vojnichinjata, koj za chetvrt, koj za osminka, ova
> Medjutim, malku da ne se oddalechiv od temata...
> Sho sakav da kazham ja ustvari...
> Ja zhiveam na vtori sprat isto tamo nad toa burekdzilnicata
> Ednash koa legnav bash dole koa se sobrava deca gi gledam galamat
> Iskacham na prozor "Deca be, shto sakate be ova, ajde begaj toa"
> Koa vika eden: "Chicho Mile, abe nemoj da jadesh mnogu mnogu
>
> BUREK!
> Jadi simit"...
>
> "Abe zoshto deca ste taka nevaspitani?" sea kje gi zaebaam
> Ja vikam "Abe znate li vie kako se praat glupi deca?"
> Oni vikat ne znam, ja "E kje go prashate tatko ti!"
> I oni zemava kamenja, pochnava da me gagjat, ja se trgnav ovaka samo
> i ko reche kamenot dang! u prozorot na ovoj funkcionerot...
> Nekju da go imenuvam ja sea, toj e eden od onie shto ne kupi Toyota,
> zakasni, zatoa shto beshe da kupi
>
> BUREK!
> BUREK!
>
> To e izvrsna poslastica, medjutoa ja ne znam, zoshto Elvis Prisli
> pravi ovakvi dosadni pesmi shto sa bez refren, toa e najverovatno
> poshto u Amerika oni pecat na lepche, nie ne pecame na ribi,
> a osim tova nemaat urda za burek so sirenje...
> A sum chul i od drugi izvori, ja i od drugi sam chuelo deka Elvis Prisli
>
> BUREK!
>
> ne poshtue mnogu, zato shto on vaka poishe e ljubitel na beli peciva, djevreci isto,
>
> BUREK!
>
> To e za nego luksuz bilo, zato shto e on bil pushach, pa uvlekuel duboko...
> A mozhe i plitko...
> Burekot e remek-delo i vajarsko je delo prirode.
> I to.
> Tova bi bilo, da ne dolzhime mnogu...
>
> Hvala.
Gambino
15.01.2003., 01:09
Za dobar mas'an burek sa sirom je potrebno obratiti se pravim majstorima (ukoliko bi oni uopste bili radi da vam otkriju tajnu). Ja znam da tu idu brasno, zejtin, sir, jaja, so,... Mozda ne izgleda tesko, ali razlika izmedju dobrog i loseg bureka (prosek ovde ne postoji) je u naizgled nekim sitnim detaljima koje znaju samo dobri pekari. Najbolji burek, koji sam ja jeo u Beogradu, prave u jednoj maloj pekari pri dnu Takovske ulice (kod ugla sa ul.J.Prodanovica), a vrlo dobar burek je i u pekari u Dusanovoj ulici (prva stanica tramvaja posle zoo-vrta). Obe pekare rade non-stop, znaci i nocu sto je najvaznije.
Postoje neki linkovi ka receptrima kada preko google ubacite keyword burek, ali ni jedan od njih ne valja :(
GothicA
15.01.2003., 22:09
Obožavam burek sa sirom!!!! Sad ste mi dali ideju kaj da si sutra ujutro kupim za užinicu :)
GothicA kaže:
Obožavam burek sa sirom!!!! Sad ste mi dali ideju kaj da si sutra ujutro kupim za užinicu :)
burek sa sirom ==sirnica:D
burek sa mesom == burek:D
el_mariachi
16.01.2003., 01:16
Cisto informativno: Jel iko od Vas pojeo burek u Bosni ili Hercegovini ?
el_mariachi kaže:
Cisto informativno: Jel iko od Vas pojeo burek u Bosni ili Hercegovini ?
jok, al sam prilikom shopinga u bos brodu jeo cevape... dobri bili... pravo bosanski
cak 3 km = 12 kn.... :D :D
el_mariachi
16.01.2003., 01:31
U Bosni dodjes i kazes: Dajte mi burek sa sirom ( koji je ispred tebe). I ovaj kaze: nemamo. I onda pokazes ispred...a ovaj kaze : Nije za prodaju...
To je kao kupovati pomidor u Slavoniji :D
el_mariachi kaže:
U Bosni dodjes i kazes: Dajte mi burek sa sirom ( koji je ispred tebe). I ovaj kaze: nemamo. I onda pokazes ispred...a ovaj kaze : Nije za prodaju...
pa ko jos u bosni kaze de mi bures sa sirom?
valjd se kaze: dem' sirnicu... :D :D
pomidor u slavoniji :s :s :s poslali bi te u pm da ga trazis, mislili bi da zajebavas
Septembar
16.01.2003., 01:41
el_mariachi kaže:
hehe
ili HLJEB u zagrebu :p
el_mariachi
16.01.2003., 01:56
sept:
Vecina osoba grijesi kad se prica o hljebu...Odmah se misli da je to cetnicko-komunisticko-okupatorska rijec. Medjutim nije...Srbi doduse kazu hleb ( u zargonu kazu panja).
U Hrvatskoj Bibliji u prijevodu J Kastelana ( a ako se ne varam i B Kasica ) pominju se hljebovi... Hljeb i kruh nije isto....
Ali opet moj savijet je da kazete kruh :D
Shtefitza
16.01.2003., 02:06
KAd vec spominjes Kastelana...
Kaze se hljeb kruha. (a u Srbiji vekna leba) Hljeb je taj duguljasti oblik, forma, a kruh je hrana. Kao sto Englezi kazu "loaf of bread".
el_mariachi
16.01.2003., 02:11
Shtefiza: Hvala za info...Nisam to znao i malo mi cudno zvuci ali vjerujem Ti na rijec... Meni je bivsa bila Mostarka i govorila je "curek"...Cuo sam jos za strucu , ma vazno je da je taze.:D
Eh da na bugarskom se kaze hlyab...
Septembar
16.01.2003., 02:12
Martinn kaže:
Burek, dakle, po originalnoj definiciji je s mesom ... ali to toliko smrdi i toliko je odvratno,
tako ti je to kad jedes kod kod saljmoneljija tunjimija
:D
Shtefitza
16.01.2003., 02:17
Znas kako nekad u receptima sretnes uputstvo: "od tijesta napravite male hljepcice..." Nece ih formiranje u kuglicu napraviti kruhom. Ali hoce hljebom. Ma i meni je malo neuobicajeno, ali kad vec spominjes Kastelana... ;) :) :cool:
ljutika
16.01.2003., 11:19
Zguzvana pita sa sirom
1/2 kg kora
1/2 kg izmrvljenog feta sira (moze i svijezi kravlji)
1 kiselo vrhnje
malo mlijeka (moze i vrhnje)
6 jaja
ulje po zelji
sol (razlicito ako je feta sir ili svijezi kravlji)
Izmute se jaja viljuskom, doda se sir, vrhnje, sol, ulje i malo mlijeka. Jedna se kora premaze uljem i stavi na dno posude za pecenje. Ostaviti jos jednu cijelu koru za vrh. Ostale kore guzvati i bogato namociti u gore napravljenu smjesu. Samo tako zguzvane poloziti u zdjelu, i na kraju pokriti cistom korom. Malo premazati sa uljem i peci oko sat vremena na 150 C.
Ovo nije recept za ono sto prodaju pod burek sa sirom ili sirnicu. Mislim da u ono ne idu jaja, ili barem ne u tolikom broju.
el_mariachi
16.01.2003., 12:58
Evo 1 recept (http://kinet.ims.hr/detrecept.asp?idr=22) za burek.
Oni koji nisu nikada razvlacili kore (jufke) bolje da pokusaju s gotovima.
Zedj vatre
16.01.2003., 17:12
heheh ja se stvarno ismija ovome burek sa sirom i jos bolje sa jabukama .
Evo moj recept (Bosanka sam ;))
Za tijesto najfinije bijelo brasno (puder),so i voda koja nije puno hladna .
U zdjelu stavite brasno u njemu napravite udubljenje u koje stavite so cisto da vam bude lakse odrediti mjeru , kada mijesite iliti zakuhavate.
Ruke naravno oprane (izribane).
Tijeso mijesite dok se ne pocne odvajati od zdjele ,da ne bude ni gnjecavo ni pretvdo .Pokrijete sterilo cistom kuhinjskom krpom .
Treba ga ostaviti bar pola sata ako je u stanu hladno i vise .
Zatim pripremite ,mljeveno meso ,najfinije da nije premasno ,luk najsitnije isjeckan so i biber .
Zatim od tijesta pravite jufke tj. kao kuglice .
Malo brasna pa tijesto pa oklagijom dok ide sto tanje to bolje .Pouljite ,ostavite malo ,zatim rukama ravlacite tako tanko da se tijesto napuse na solu .Providno ,fino ,tanko bez rupa .
Krajeve koji su malo deblji odrezete i zatim stavljate fil (meso ,luk ,so i biber) i umotavate ili u frkove ili napravite polagani .
Na kraju sve tanko pouljite i pecete u zagrijenoj rerni .
Kada fino porumeni gotovo je .
Neko zaljeva (voda ,so ,malo masnoce (maslac) a neko samo poprska vodim i pokrije krpom.
Krompirusa sve isto samo sto je fil : krompir na kockice ,luk biber ,so ,
Sirnica -mladi kravlji sir ,jaja ,so
......itd.
Prijatno vam i jos da kazem da se s gotovim korama ne moze ni porediti u korist razvucenih kora naravno.
Zedj vatre kaže:
...i umotavate ili u frkove ili napravite polagani .
..
A da nam ovo malo objasnish?
Zedj vatre
16.01.2003., 18:34
hmmm laske bih sad napravila pa vam slikovito pokazala.:)
Na uvodnom postu je slika sirnice ,i to polagane .
Kada je tijesto razvuceno pa od toga sijecemo komade i stavljamo u tepsiju red tijesta red fila taj nacin se zove polagani ,ako nema fila to je maslenjak .
Frk,zvrk ,kolut ili kako se vec zove je ako na razvuceno tijesto pa po duzini uz ivicu stavljmo fil i zatim prekrijemo tijestom i smotamo u nekoliko slojeva .Odrezemo odgovarajucu duzinu i smotamo da lici na puza :) Mali ljepse izgledaju .Te kao 'puzice' ja zovem frk.
Eto je li jasnije ?
AAaaaaaa....polagani ne znachi SPOR, vec nachin slaganja kora :)
E, ja tako radim, polagani :D
A od jabuka veelikog puzha, ili dva manja ;)
el_mariachi
16.01.2003., 19:33
zedj vatre: Hvala na iscrpnom objasnjenju. Ide mi pjena na usta...
Znao sam decka koji je bio jufkar.....Nevjerovatno brzo je razvlacio jufke ..bilo na stolu ili na plahti...
Vakat je da se zenim ( kakav vakat takva nafaka) :D
Zedj vatre
16.01.2003., 21:11
Molim nema na cemu :).Zeni se i sretno ti i puno pita i pitica :):)
Magic pa ja se tri sata smijem na to polagani -spor hahaha :).
Ne znam zasto polagani ,mozda sto se kore poloze ili sloze nemam pojma .
A reci ti meni zasto je manistra u suho kad nije suho ;)
Zedj vatre kaže:
heheh ja se stvarno ismija ovome burek sa sirom i jos bolje sa jabukama .
Evo moj recept (Bosanka sam ;))
Za tijesto najfinije bijelo brasno (puder),so i voda koja nije puno hladna .
U zdjelu stavite brasno u njemu napravite udubljenje u koje stavite so cisto da vam bude lakse odrediti mjeru , kada mijesite iliti zakuhavate.
Ruke naravno oprane (izribane).
Tijeso mijesite dok se ne pocne odvajati od zdjele ,da ne bude ni gnjecavo ni pretvdo .Pokrijete sterilo cistom kuhinjskom krpom .
Treba ga ostaviti bar pola sata ako je u stanu hladno i vise .
Zatim pripremite ,mljeveno meso ,najfinije da nije premasno ,luk najsitnije isjeckan so i biber .
Zatim od tijesta pravite jufke tj. kao kuglice .
Malo brasna pa tijesto pa oklagijom dok ide sto tanje to bolje .Pouljite ,ostavite malo ,zatim rukama ravlacite tako tanko da se tijesto napuse na solu .Providno ,fino ,tanko bez rupa .
Krajeve koji su malo deblji odrezete i zatim stavljate fil (meso ,luk ,so i biber) i umotavate ili u frkove ili napravite polagani .
Na kraju sve tanko pouljite i pecete u zagrijenoj rerni .
Kada fino porumeni gotovo je .
Neko zaljeva (voda ,so ,malo masnoce (maslac) a neko samo poprska vodim i pokrije krpom.
Krompirusa sve isto samo sto je fil : krompir na kockice ,luk biber ,so ,
Sirnica -mladi kravlji sir ,jaja ,so
......itd.
Prijatno vam i jos da kazem da se s gotovim korama ne moze ni porediti u korist razvucenih kora naravno.
..;)
ko zna zna ,ko nezna 2:rolleyes:
burek s gotovim korama je samo dobar ,kao i sva ona cuda sto po pekarama prodaju ..
ali nema do bureka koji mi baka spremi ...to je prava stvar :cool:
pa tek onda mama ,pa sestra..
mozes ti znati sto recepata ,ali tu treba i iskustva..
inace najbolja stvar u sarajevu je da narucujes burek ili pitu u kilama :eek: :D
tj.. dajte mi toliko i toliko grama ,taj komad itd..
inace u sarajevu kilo sirnice kosta 4 KM ,a bureka 5 KM :top:
(ako se cijene nisu mjenjale od ljeta)
:cool:
el_mariachi
18.01.2003., 11:40
Eh da...bilo je te te kupovine bureka i ostalih pita na kg i na drugim mjestima.. A jel se neko sejca kupovanja pizze na kg ?
Sto se tice bureka... najbolje koje sam ikad jeo bili su kod Muslimana. Albanci su pokusavali ali nije im bas islo. Mislim da je tu i psihicki moment bitan...Kao ono: ma nije to nase nacionalno jelo ne znamo mi to tako dobro napraviti...
Shtefitza
18.01.2003., 16:17
Nisam nikad vidjela pizzu na kilograme, a sjecam se jako, jako davno... :o
Kako to funkcionira? :confused:
el_mariachi
18.01.2003., 18:11
Kazes daj mi kilo pizze a onda oni predju sa onom napravom kao sto su snajderice imale za "snitove" i kaze ..."Jel moze kila i po" ... ti kazes ma moze i ides kuci tako ... Ima tog i u Italiji.
Nego shtefitza...ti si preko bare...zasto se Ameri smiju akojedes pizzu sa "escajgom" ? I ja mrzim ono njihove jednu jednom rukom a druga ispod stola.
GothicA
18.01.2003., 18:52
burek sa sirom ==sirnica
Jok, sirnica je nekaj drugo. Baka mi dela sirnicu, al ne dela burek. Ni to isto.
Shtefitza
18.01.2003., 19:01
Beats me... :rolleyes: :confused:
...njima pizza spada u finger food. A i inace, vecina Amera je iz malog grada, ali kad kazes malog grada, to onda i znaci maaaali grad. Neki dan sam bila u posjeti malom gradu. I uzivala u sporom zivotu, opustenim ljudima. I naisla na neku zenu koja je tu dosla iz Oregona, nekog "malog grada" i divi se kako je u ovom gradu sve uzurbano. :eek: :confused: Jer u njenom gradu nema niti jednog semafora. I boji se tu voziti svoj veliki kamion.
E sad, meni je grad u kojem smo se srele, bio zivo selo nasuprot gradu u kojem zivim. A grad u kojem zivim mi je bio zivo selo nasuprot Zagrebu, iz kojeg sam se doselila ovdje.
Cijela ova komplikacija oko toga da kazem - mi Evropljani se jako drzimo naseg gradjanskog nacina zivota. I znamo kako se jede - viljuskom i nozem. A ovdje (pogotovo u Kaliforniji) ljudi se ne opetrecuju time.
Medjutim, ako dodjes na istocnu obalu i rucas sa "drustvenom kremom", smatraju te divljakom jer rezes nozem koji ti je u desnoj ruci, a onda lijevom rukom prinosis hranu ustima. Ne! To se u finom drustvu (citaj: ameickom finom sloju) RADI OVAKO: desnom rukom drzis noz i rezes, lijevom rukom pridrzavas pri tom hranu. Onda sppustis noz, prebacis viljusku u desnu ruku, spustis lijevu ruku u krilo, desnom zalogaj stavis u usta, spustis i desnu ruku u krilo, zvaces.
OK, kao i u evropskom bontonu, i tu smijes imati saku i zglob na stolu, ali nikako laktove.
jos jedna stvar, koja me iznenadila. Ja (odgojena evropski) nisam znala jesti sendvice (one ogromne, pune slojeva mesa, sira, povrca, peciva) onda sam provela minute i minute promatrajuci ljude oko sebe i shvatila sam :eek:
Osim sto nisam naucila tako jako razjapiti usta, postoji i problem jezika!!
Mene su od malih nogu naucili da ne smijem koristiti jezik da bi se oblizivala oko usta. Pa sam neprestano ribala lice salvetama. nitko oko mene se nije iza svakog zalogaja sendvica brisao salvetom, vec su mi usne i brada bridile od tog papirnatog struganja. Onda sam uocila da svi ameri oko mene vrlo spretno koriste jezik za pokupiti sve ostatke sendvica na bradi. I tako, pokusavam ponovno jezik staviti u upotrebu. Nisam ga koristila za jelo od svoje trece godine. :rolleyes: :D
GothicA kaže:
Jok, sirnica je nekaj drugo. Baka mi dela sirnicu, al ne dela burek. Ni to isto.
nemas pojma
pa naravno da nije isto kad je burek s MESOM :D
..a to sto si se ti navikla na gotove kupovne proizvode,a neznas cijeniti dobar domaci specijalitet to je druga stvar :B
GothicA
19.01.2003., 16:34
Hm, Eladio, ti puno sereš. Uvijek su postojali burek sa sirom i s mesom, a sad odjednom postoji samo s mesom :rolleyes:
1. burek nije hrvatska rijec
2. burek nije hrvatski proizvod
3. sta ti znas o bureku :confused:
..znas li ti sto ti kod nas prodaju pod burek??
..jesi probala burek od jabuke ili visnje :D :B
Shtefitza
19.01.2003., 17:06
Mmmmm.... jako volim strudlu od jabuke i strudlu od visnje... :)
:B
sa sirom (dobro; sirnica:B ) kod onog Šipca u Mesničkoj!
Možeš samo da poljižeš prsti, razumeš!:B :D
FannyB kaže:
sa sirom (dobro; sirnica:B ) kod onog Šipca u Mesničkoj!
Možeš samo da poljižeš prsti, razumeš!:B :D
..ma glavno da se masti :D
Sandra October
19.01.2003., 19:15
oćel meni netko konačno udijelit recept za burek (AJD DOBRO PITU)od jabuka?:(
Sandra October kaže:
oćel meni netko konačno udijelit recept za burek (AJD DOBRO PITU)od jabuka?:(
familijski recept je vec tradicijska tajna ,nikad izasla u javnost ;)
..ali svaka jeftinija "kuharica" bi to trebala imat :rolleyes:
..burek se radi uvjek isto :D ,a pitama je vec smjesa drugacija :D ;)
el_mariachi
19.01.2003., 21:15
Jel se jos uvijek dobrom udavacom smatra ona koja zna heklati i praviti pitu? :confused:
Ono shto je u Bosni PITA od jabuka, to bi u Hrvatskoj bilo najslichnije SHTRUDLI od jabuka. Pite (pie) su kod nas neshto sasvim drugo.
magic kaže:
Ono shto je u Bosni PITA od jabuka, to bi u Hrvatskoj bilo najslichnije SHTRUDLI od jabuka. Pite (pie) su kod nas neshto sasvim drugo.
..evo nase dobre udavace ,samo da ne glumi ;) :D :B
..el mariachi ..ma mene bi losa udavaca pitom mogla vrlo jeftino kupit :D :D
el_mariachi
19.01.2003., 21:50
magic: Jesi li sigurna ? Pita se isto stavlja u jufku...A strudla ne. Nisam bas 100% siguran.:confused:
Eladio: kod tebe vrijedi ona " Eh cure da samo znate kako me la(h)ko mozete imati".:D
Sandra October
19.01.2003., 21:53
ma hebem mu nije pita, izgleda ko burek, u onoj jufci ili kako je već zovu.... možete je vi zvati pita, bečki odrezak, sladoled od bosiljka al izgleda ko burek i jabuka je unutra. imajte milosti, alo ljudovi imf-a:( :(
Sandra October kaže:
..al izgleda ko burek i jabuka je unutra.
izgleda ko pita od jabuka ;) :D
zucchera
19.01.2003., 22:54
Burek sa mesom nije mi bas neki favorit, a zato burek sa sirom i sa jabukama obozavam. Posto nisan bosanka sve to zovem burek :o
zucchera kaže:
Posto nisan bosanka sve to zovem burek :o
nitko nije savrsen ;) :D :D
zucchera
19.01.2003., 23:34
Eladio kaže:
nitko nije savrsen ;) :D :D
Nismo, ali neki manje neski vise :p :D
el_mariachi kaže:
Eladio: kod tebe vrijedi ona " Eh cure da samo znate kako me la(h)ko mozete imati".:D
..jebate ,ali stvarno istina :rolleyes: ..sitna lova :rolleyes:
..vise nepadam na burek ,ako nije puna tepsija :D
Shtefitza
20.01.2003., 07:29
Slazem se s Magic da se rijec pita koristi za vise razlicitih stvari. Ono sto ja zovem pita, napravljeno je od "masnog tijesta" (??) na dnu pleha, pa onda punjenje od sira/jabuka/visanja i gore pokriveno jos jednim slojem masnog tijesta (putar, brasno, mrvicu secera, jaje, prasak za pecivo...)
A ono sto je zamotano u tanko "tijesto za strudlu" zovem strudla. (Strudla od sira, visanja, jabuka, slana strudla od sira...) a onda ima i burek... ali o tome ne bih, jer nemam pojma kako se radi. Ali volim jesti! :)
Sandra:
ma hebem mu nije pita, izgleda ko burek, u onoj jufci ili kako je već zovu.... možete je vi zvati pita, bečki odrezak, sladoled od bosiljka al izgleda ko burek i jabuka je unutra. imajte milosti, alo ljudovi imf-a
a za recepte za burek, sirnice, itd. mi je jedna bosanka poslala ovaj link (http://bosanski-kuhar.8m.com/pite.htm) .
Sandra October
20.01.2003., 09:58
@ngel: mašala:s :s
zahvalna
SO
Eladiu nisam dugo ...:B
SO, nema na cemu..... i ja sam bas kao luda trazila neki stvarno dobar recept, pa sam saznala za onaj link....
inace moja mama radi suuuper slanu strudlu od sira, mljac, mljac,
ali nema meni do prave bosanske sirnice!!!!! ma nebih 10 strudli dala za jednu bosansku sirnicu ili zeljanicu....:D
to je kao zacarano, mozes trazit recepte i gledat ih dok oni to rade, medjutim nikako izvan bosne nisam nikad jela bas mraaaak dobru sirnicu:( puno ovisi i o siru, vani je tesko nabavit bas onaj pravi sir.
1996 sam bila tjedan dana u sarajevu i tjedan dana sam jela sirnicu i zeljanicu naizmjence....ovi bosanci su me vec poceli cudno gledat, tipa, sirota mala nema novaca, pa samo to jede.... i nude me oni ovim i onim....a ja se udavila u pitama.....:cool: :cool: :D :D
Shtefitza
20.01.2003., 17:49
@ngel kaže:
strudle==savijace==sirnice, krumpiruse, bucnice, zeljanice, jabukace, itd....
pite u hrvatskoj==americki pie, ili ti kolac od npr. jabuka s prhkim (neko ga je nazvao masnim) tijestom!!!
a za recepte za burek, sirnice, itd. mi je jedna bosanka poslala ovaj link (http://bosanski-kuhar.8m.com/pite.htm) .
Hvala, @ngel! Nazvala sam je (krivo) masno tijesto. Da, da, prhko tijesto!! Masno tijesto je nesto drugo.
A americke (engleske) pite su malo drugacije od autrijsko/njemacko hrvatskih pita.
Moja mama zove strudlu od sira - strudla od sira, a sirnicu - sirnica... (meni su to razlicite stvari, dosta slicne)
el_mariachi
20.01.2003., 17:59
Shtefitza kaže:
Moja mama zove strudlu od sira - strudla od sira, a sirnicu - sirnica...
I moja isto...Da nismo kavi rodjaci?:confused:
Shtefitza
20.01.2003., 18:18
el_mariachi kaže:
I moja isto...Da nismo kavi rodjaci?:confused:
:D :D
Hej, brate moj!! :cool: Pa nisam niti skuzila da si to ti!! :confused: :D
el_mariachi
20.01.2003., 19:55
sestro Shtefo: A da nam svima napises 1 recept koji bi bar donekle licio na burek ili na nesto sto Ti smatras burekom. Il da ostane u porodici ?
Shtefitza
20.01.2003., 22:09
Hehe, kao sto se sjecas, nasa majka to nije nikad radila. I tako, upustih se ja u rekreaciiju bureka (nakon sto sam malo prevrndala po netu).
Kupila meso (sad se vise ne sjecam kakvo), kupila listove, odledila ih, ocistila veliku radnu povrsinu, polijepila je plastikom, slagala listove, svakog mazala uljem, punila smjesom dinstanog mesa i luka (mozda i jaja? ne sjecam se). Zarolala, stavila peci. Bio je prekrasne boje. Ali uzasno suh. Ne znam da li sam premalo mazala uljem ili je meso bilo nemasno. Uglavnom, uopce nije licio na bureke na Dolcu (koji su mi bili odlicni).
Ajde el, ili netko drugi, sigurno imas neki komentar, kako spasiti situaciju? Cesto gledam u frizirderima tijesto i razmisljam si da bih se opet bacila u taj eksperiment. :) :cool:
Shtefitza kaže:
Hvala, @ngel! Nazvala sam je (krivo) masno tijesto. Da, da, prhko tijesto!! Masno tijesto je nesto drugo.
A americke (engleske) pite su malo drugacije od autrijsko/njemacko hrvatskih pita.
Moja mama zove strudlu od sira - strudla od sira, a sirnicu - sirnica... (meni su to razlicite stvari, dosta slicne)
e pa onda mi je sve jasno....:D :D a ja sam do sada bila uvjerena, da su recepti manje vise identicni.....
no stefitza i el, pa dala sam vam link za recepte od bureka.....
el_mariachi
21.01.2003., 01:40
@ngel kaže:
e pa onda mi je sve jasno....:D :D a ja sam do sada bila uvjerena, da su recepti manje vise identicni...
no stefitza i el, pa dala sam vam link za recepte od bureka.....
Kad ja nesto pravim nikad nije identicno dva puta. A to sto si dala link..."Knjigu je lako kupiti ali ju je teko procitati" a opet moja sestra zna samo cirilicu pa joj ne ide :D
..kad smo vec kod pita..
mnogi od vas , ako ne i svi znaju za sirnicu ili krompiracu ..
ali sta je sa zeljanicom ili tikvenjacom ili kupusacom(ako se tako kaze:rolleyes: ) itd...
nema bolje pite od tikvenjace (iskljucivo dok je topla ,jer kad se ohladi nije vise nesto )
Eladio kaže:
..kad smo vec kod pita..
mnogi od vas , ako ne i svi znaju za sirnicu ili krompiracu ..
ali sta je sa zeljanicom ili tikvenjacom ili kupusacom(ako se tako kaze:rolleyes: ) itd...
nema bolje pite od tikvenjace (iskljucivo dok je topla ,jer kad se ohladi nije vise nesto )
pa ja sam ti spomenula i zeljanicu i bucnicu (to ti je tikvenjaca;)) i meni su te dvije naaaaajbolje pite!!!!!
Mikilegendo!care!
21.01.2003., 19:25
Krumpirusa ubija...jel ima neko recept? :cool:
@ngel kaže:
pa ja sam ti spomenula i zeljanicu i bucnicu (to ti je tikvenjaca;)) i meni su te dvije naaaaajbolje pite!!!!!
bucnicu :rolleyes: :eek:
;) :top:
Mikilegendocare kaže:
Krumpirusa ubija...jel ima neko recept? :cool:
meni je krumpirusa isto dobra, ali je tek na trecem mjestu....
evo recepta:
600 g tijesta (jufki)
1 kg krumpira
jedna glavica luka
malo cesnjaka
1 dl kiselog vrhnja
malo vode
ulja, soli ili vegete, papra, crvene paprike
krumpir ogulit i narezat na sitne kockice, izmijesati s sitno narezanim lukom i cesnjakom, i zacinit
jednostavnija je varijanta, da sada zacinjeni krumpir stavis na tijesto, zarolas, stavis na pleh i peces na 200 C ca. 35 min. deset minuta prije kraja izmijesas vrhnje i vodu i polijes po krumpirusi.
duza varijanta je da zacinjeni krumpir u tavi malo zapeces ca. 5-10 min. i onda isto kao gore, samo peces u rolu 25-30 min.
dobar tek....mljac, mljac....nesto mi sline cure;)
el_mariachi
22.01.2003., 00:41
@ngel: Pokusavas da kazes da znas pitu zakuhati ?:D
el_mariachi kaže:
@ngel: Pokusavas da kazes da znas pitu zakuhati ?:D
nista ja ne pokusavam....
e da si negdje blize, sad bi se zainatila, sutra ispekla krumpirusu pa se ti lijepo sam uvjeri, da li znam ili ne :B ;)
el_mariachi
22.01.2003., 01:00
Ma da... Da sam blize...
Nego bio bi koristan savjet svima da nam kazes kako jufku pravis i razvlacis. Jel samo na stolu ili sa plahtama ili neki drugi nacin. Mene je bivsa ucila razvlaciti ali nikad mi nije uspjelo da bude tanka kao njena. GOvorim o jufci :D
Jer ipak gotove kore su samo imitacija...Dakle @ngel: objasnjenje molim.
el_mariachi kaže:
Jel samo na stolu ili sa plahtama ili neki drugi nacin. Mene je bivsa ucila razvlaciti ali nikad mi nije uspjelo da bude tanka kao njena. GOvorim o jufci :D
Jer ipak gotove kore su samo imitacija...Dakle @ngel: objasnjenje molim.
..moje obje babe ,mama naravno , sestra,..su na plahte razvlacile :cool:
dodano
------------
kao i sva moja sira rodbina koju imam , a ima ih :eek:
el_mariachi kaže:
Ma da... Da sam blize...
Nego bio bi koristan savjet svima da nam kazes kako jufku pravis i razvlacis. Jel samo na stolu ili sa plahtama ili neki drugi nacin.
ma na plahti, koja je na stolu. a cijela carolija u razvlacenju je vjezba!!! tata mi je za moje prve pokusaje uvijek rekao, da bi si konj mogao polomit noge na mojim pitama...:D :D
sada mi konji imaju zabranjen ulaz u kuhinju, pa tako i nema vise polomljenih nogu....:cool:
a da kupljene jufke nisu iste kao i domace, pa to se podrazumjeva, ali bolje kupljena jufka, nego slomljena noga:D :D :D
@ngel kaže:
ma na plahti, koja je na stolu. a cijela carolija u razvlacenju je vjezba!!! tata mi je za moje prve pokusaje uvijek rekao, da bi si konj mogao polomit noge na mojim pitama...:D
sada mi konji imaju zabranjen ulaz u kuhinju, pa tako i nema vise polomljenih nogu....:cool:
a da kupljene jufke nisu iste kao i domace, pa to se podrazumjeva, ali bolje kupljena jufka, nego slomljena noga:D :D
:D :D :D
..moje "rupetine" nebi mogla ni citava vojska zakrpat :eek:
el_mariachi
22.01.2003., 01:19
Da ...znam to na plahti na stolu ali ima jos jedan razlog za to. Ne isprlja se puno okolo tj lakse je ocistiti poslije. Medjutim gledao sam i razvlacenje na stolu bez plahte kad se providi ali nigdje ne napukne. Siguran sam da je to stvar vjezbe, Prekucer sam cuo da se treba oko 2 god rada da bi se naucilo do kraja praviti kubanske cugarete. No to na stranu.
Ima jos jedna pita koju niko nije pomenuo a ja nisam bas siguran za naziv. Mislim da se zove maslenica ali nisam siguran.
Eladio 'cemo li zajedno sa @ndjelom prosetati cipelice po Korzu i otici negdje na burek ii sirnicu ?:D
Eladio kaže:
:D :D :D
..moje "rupetine" nebi mogla ni citava vojska zakrpat :eek:
moja je baka uvijek govorila: strpljivo! ma strpljivo, dijete! za jufke treba bit strpljiv, inace se bas dogadjaju rupe i slicne gluposti....
el_mariachi
22.01.2003., 01:30
Jedan veliki covjek rece jedanput:
"Zene su kao jufke...sto ih vise razvlacis i ogoljujes sve su ti interesantnije...ali treba i vremena , strpljenja i zivaca da se tako nesto napravi, da se postane veliki igrac mekih jufki".
Taj veliki covjek sam bio ja :D
Ja sam jednom prilikom bio kod jedne kurdske obitelji iz Turske koja je jela skoro identican burek samo sto je bio malo suhlji ali zati su ga polijevali kiselim mlijekom.
Samantha
22.01.2003., 01:34
A jedna velika zena rece:"joj kako si mali,mogla bi ti jest burek s glave"
a on njoj odgovori:"a za kiselo mlijeko ces se morat saget":D
el_mariachi kaže:
Eladio 'cemo li zajedno sa @ndjelom prosetati cipelice po Korzu i otici negdje na burek ii sirnicu ?:D
Pa naravno :o , kad ?
..mozemo mi i nesto tipa "kruske i jabuke" :D ;)
..u rijeci nema bas dobroga bureka :(
Samantha Jones kaže:
A jedna velika zena rece:"joj kako si mali,mogla bi ti jest burek s glave"
a on njoj odgovori:"a za kiselo mlijeko ces se morat saget":D
:D :D
:s :s :s :top:
el_mariachi
22.01.2003., 01:48
S Jones. Zacrvenio sam se.
Eladio: E vidis ne sjecam se uopce bureka u Rijeci ali cini mi se da je bilo nekih Albanaca kod zeljeznickog. :confused:
A ima li okolo Rijeke , negdje prema Opatiji?
Samantha
22.01.2003., 01:52
zayebana ta tvoja Becka skola:D
Eladio kaže:
Pa naravno :o , kad ?
..mozemo mi i nesto tipa "kruske i jabuke"
..u rijeci nema bas dobroga bureka :(
mogu kruske a bome i jabuke :D :D
ja ti inace bas burek ne jedem a i rijeka nije po bureku poznata....:rolleyes: :rolleyes:
to mi je vise podrucje za fuze, tartufe i slicne fine stvari!!!
a na neku pravu pravcatu piticu cemo morat navratit u bosnu!! moze sarajevo, nisam vec dugo bila!!!
a sada jos jedna za laku noc:
sve su pite pitice
samo je burek pitac
;) ;) :D
el_mariachi kaže:
Eladio: E vidis ne sjecam se uopce bureka u Rijeci ali cini mi se da je bilo nekih Albanaca kod zeljeznickog. :confused:
A ima li okolo Rijeke , negdje prema Opatiji?
opatija -TOFIL :rigo:
-pekara JURAS (samo sir)
lovran -pekara DANIJELA -pekar filjip -spalio se zbog zene :eek:
(ziv je da nebi krivo shvatli-i spaljen) ,inace najbolji burek
rijeka -ODAKLE POCET??? ;)
@ngel kaže:
a sada jos jedna za laku noc:
sve su pite pitice
samo je burek pitac
;) ;) :D
Samantha
22.01.2003., 01:59
El di nestade,a taman smo razvukli sve jufke
el_mariachi
22.01.2003., 02:04
Dajte ljudi ako vec chatate napisite bar nesto konstruktivno inace ce nas moderator izbrisati.
Ja sam cuo da je u Titogradu tj Podgorici dobar burek. Ispricala mi jedna Irena. Eh :eek:
S Jones: Tvoj nick mi zvuci kao zenski. E zene znaju bas dobro kuhati. Sutra hocu jedan recept na sunce. Moze ?
@ngel: capajebo ? Moze bona ako sutra napises neki dobar recept ...ok ?
Eladio: Kod tog Jurasa samo sir? Ja ne bih mogao samog sira.
Iskreno receno ne sjecam se tih imena. Prokrstario sam ja i Kraj i Iku i Icice sve do Moscenice ali ne vidjeh bureka. Doduse nisam ih ni trazio. Nego Eladio tvoj zadatak je da otvoris topic i da opises neka dobra mjesta u Rijeci. Interesiraju me vise rupace ali sa dobrom hranom. Moze ?
editiram:
Eladio vec ima takav topic (restorani) postaj tamo i opisi gdje je moze fino pojesti u RI, cijene , usluga i sl.
Samantha
22.01.2003., 02:05
nemam ti ja pojma kuvat,samo se pravim da znam:D
Mikilegendo!care!
22.01.2003., 10:07
@ngel kaže:
e da si negdje blize, sad bi se zainatila, sutra ispekla krumpirusu pa se ti lijepo sam uvjeri, da li znam ili ne :B ;)
Ovaj, jesam ja mozda naveo da "Mladi intelektualac trazi zenu koja znalacki radi pite i burek, za zajednicko druzenje i uzivanje u istima"? :o :)
Hvala za recept :)
el_mariachi kaže:
S Jones: Tvoj nick mi zvuci kao zenski. E zene znaju bas dobro kuhati. Sutra hocu jedan recept na sunce. Moze ?
@ngel: capajebo ? Moze bona ako sutra napises neki dobar recept ...ok ?
el, pa sto neznas tko je sam jones?! pa najbolja strcacica televizijske povjesti.....:D :D morat ces ponovit gradivo
a za recept, mislis li jos neki recept za piticu?! pa vec sam postala i link i recept za krumpirusu....radje cu nesto drugo....cekaj da me pukne inspiracija.....;)
e da, ona pita maslenica, ti je samo s "kajmakom" i maslacem.
Mikilegendocare kaže:
Ovaj, jesam ja mozda naveo da "Mladi intelektualac trazi zenu koja znalacki radi pite i burek, za zajednicko druzenje i uzivanje u istima"? :o :)
Hvala za recept :)
miki, dobri su ti kriterij:D
ali, u danasnje vrijeme to nije lako za naci.....
el_mariachi
22.01.2003., 11:01
@ndjela: I mi ostali imamo internet i mozemo naci recepte.
Napisi neki svoj "narodni" recept sa detaljima poput: saka secera ili "germe za dva dinara".
Dakle s nestrpljenjem ocekujemo na tvoje recepte na ovom topici u svezi pita i pituljica na ostalima nesto drugo. :top:
el_mariachi kaže:
Napisi neki svoj "narodni" recept sa detaljima poput: saka secera ili "germe za dva dinara".
Dakle s nestrpljenjem ocekujemo na tvoje recepte na ovom topici u svezi pita i pituljica na ostalima nesto drugo. :top:
el, sad sam se uvrijedila:cry: :rolleyes:
a sto fali onom mom receptu za krumpirusu.....dobro, nije moj izvorni, ali od jedne moje bivse susjede hercegovke, cija je krumpirusa, meni bila najbolja koju sam ikad jela!!!!!
ps, offtopic: daj pronadji konacno link izmedju bridzite i andjeline
Mikilegendo!care!
22.01.2003., 11:30
@ngel kaže:
miki, dobri su ti kriteriji
ali, u danasnje vrijeme to nije lako za naci.....
Svaka cast emancipaciji, ali ja bi pitu...:o :)
el_mariachi kaže:
A zashto nam ti ne puknesh svoj recept za burek :confused:
Ili recept svoje mame, tete, bake...
Mikilegendocare kaže:
Svaka cast emancipaciji, ali ja bi pitu...:o :)
ma miki, nisam ja rekla da je nemoguce, samo sam rekla da nije lako;)
jedno drugo ne iskljucuje!!
Gospon Pes
22.01.2003., 11:42
el_mariachi kaže:
Medjutim gledao sam i razvlacenje na stolu bez plahte kad se providi ali nigdje ne napukne. Siguran sam da je to stvar vjezbe,
Vise stvar feelinga. Jedino ja uvijek razvlacim na plahti posto se tako ne zalijepi za stol, a i lakse je zarolati. Samo dignes plahtu i pustis da se kotrlja. :D
Puklo mi tijesto jos nikad nije, a mozes preko njega novine procitati.
Stvar je vecim dijelom u tome jesi li pogodio mekocu tijesta, a nesto malo i u samom razvlacenju.
No zato sam totalni antitalent za sve kolace koje volim. :(
Npr. madjarice... Jednom probala i nikad vise.
Ili torte... :(
ljutika
22.01.2003., 11:44
Savijaca od tikvica
Ne znam tocne kolicine jer uvijek radim od oka. Mozete uzeti iste kolicine kao i za savijacu od jabuke, ali manje secera. Tikvice ogulite i naribate, pustite da malo odstoje i onda ocijedite. Na namascene listove tijesta posipate tikvice, secer, cimet i mljevene orahe ili mrvice, zamotate i stavite peci.
Jako okusom podsjeca na savijacu od jabuka.
Mikilegendo!care!
22.01.2003., 11:48
@ngel kaže:
ma miki, nisam ja rekla da je nemoguce, samo sam rekla da nije lako;)
jedno drugo ne iskljucuje!!
Mislim da topici o utopijama spadaju pod filozofiju :)
Mikilegendocare kaže:
Mislim da topici o utopijama spadaju pod filozofiju :)
ma daj reci, gdje se nalazi taj bunar, pa da znam da li mi se iplati pocet pec tu krumpirusu:D :D
Mikilegendo!care!
22.01.2003., 12:00
Bunar ti je u Danskoj i de neku lampu donesi da ne nabadam tu krumpirusu u mraku...:D
lako za lampu, ali sirota krumpirusa bi bila mrtva hladna dok te ja tamo pronadjem:D
Mikilegendo!care!
22.01.2003., 14:01
Bolje hladna krumpirusa nego....:cool:
el_mariachi
22.01.2003., 20:17
magic kaže:
A zashto nam ti ne puknesh svoj recept za burek :confused:
Ili recept svoje mame, tete, bake...
Bake otplovile rijekom Styx prije nego sto sam progovorio, mama priprema najbolju hranu na svijetu ali bojim se da nam burek nije bas bio na jelovniku a tetke su iz druge price.
Ovo dole napisano funkcionira u teoriji:Posoljeno brasno brasno sa i istopljenim maslacem. Voda koja se pri tom dodaje treba da bude topla. Tijesto ne smije da bude lijepljivo. Kad se dobro izmjesi izrezati tijesto na loptice koje
se pokriju sa krpom i stoje tako 1 sat. Te loptice razvijati na stolu na kom ima brasna. U pocetku sve te loptice samo malo razviti i ostaviti ih jos oko 10-15 min da odstoje. Jufke se mogu savijati na dva nacina: da budu okrugle ili elipsoidno ( ovo je cesce).
Staviti zamotane jufke u pouljenu posudu i peci. Kad je pecen politi/pospricati (nafajtati :D) ga sa vodom u kojoj ima malo ulja ( ili istopljenog maslaca) i pokriti krpom.
Kasnije se moze politi s kiselim mlijekom po zelji.
Nacin pravljenja jufke je isti za sve pite. U smjesu za burek moze ici i sitno nasjeckan krompir.
Dobar tek.
el_mariachi kaže:
Ovo dole napisano funkcionira u teoriji:Posoljeno brasno brasno sa i istopljenim maslacem. Voda koja se pri tom dodaje treba da bude topla.
znaci nije izvorni recept, à la "narodni" recept sa detaljima poput: saka secera ili "germe za dva dinara".
;) ;)
svejedno dobro zvuci, bas cu isprobati to s krumpirom!!
Vanjushka
24.01.2003., 15:52
Ma burek je sica za furdenjacu :)
To je pita slicna bureku, ali se fil pravi ne od mljevenog mesa vec od mljevenih iznutrica. Ko voli masno, zavolice i ovo.
Inace u Sarajevu je kila bureka 8 KM ili oko 4€. Sirnice i zeljanice su 6 KM.
Najbolji burek na svijetu mozete pojesti ako dodjete u Sarajevo. Potrazite fino ulicu Bravadziluk (mislim da se tako zove, nisam siguran).. ili jednostavnije ulicu na Bascarsiji u kojoj se nalaze cevabdzinice Hodzic, Petica Ferhatovic ili Mrkva i u njoj je buregdzinica Bosna. Tamo bi pitu i bolestan jeo :D
Lokacija iza Vijecnice... ili se fino javite meni i ja vas odvedem :p ja vodim, vi castite ;)
A ako zelite domaci burek, jedna od tajni spravljanja je ubacivanje malo sjeckanog krompira ili jos vaznije... malo loja, tj masnijeg govedjeg mesa. Toliko :p
Zedj vatre
04.02.2003., 20:33
Evo jos koji savjet za one koji prave pite.
Krompirusa je po meni puno bolja ako se krompir sjecka na kockice a ne izrenda(izriba) .
Dobra je kada se doda i sitno isjeckano suho meso (pored krompira i luka).
Za sirnicu treba imati svjez ,mladi kravlji sir koji nije ni malo gorak .
Stavi se da se iscijedi sva voda iz njega (u cediljku) zatim u zdjelu i u to ako imaju domaca jaja .
Da se bolje jufka razvuce treba paziti na sobnu temperaturu i da se ne zakuha pretvrdo tijesto .
A ja puno volim dalmatinsku kuhinju ,nekako mi izgleda lagana i zdrava .
Pita je kaloricna ali sita ,covjek se stvarno najede :) ali i udeblja ako je cesto jede .
Zedj vatre, tako radi moja stara... Obično u plehu bude jedan red pita krumpirača, 1 red burek (u obliku savijače) i 1 red burek-krumpirače (dakle krumpirača s mesom - e to je tek zakon!)
Sadržaj tog pleha mi je jedno od najdražih jela za ubit se kad si onako jako, jako gladan...
Inače burek mi nekako nije za doručak, više za ručak... A tek za večeru... MMMMMMMMMM....S kilom jogurta, ma mrak, mrak, mrak...
Bosanci su meni genijalci u kuhinji... Odmah uz Dalmatince.
Nakon ubijanja u kalorijama dobro dođe par dana dalmatinarija na lešo...
A ako zelite domaci burek, jedna od tajni spravljanja je ubacivanje malo sjeckanog krompira ili jos vaznije... malo loja, tj masnijeg govedjeg mesa. Toliko
Jooj, meni je ipak draži mamin, bez dodatnog 'loja', ovo što si napisao me baš ne privlači...
Ustvari, mamin je dosta suh ali meni baš takav paše...
...nEvrmajnd...
23.02.2003., 01:04
...e ljudi jel volite jest bureG(k) u ranim jutarnjim satima nakon cjelonočnog pijanstva?..nema večeg gušta od jednog finog toplog burega iz pekareeee..:D
bloody sailor moon
23.02.2003., 01:09
...nEvrmajnd... kaže:
...e ljudi jel volite jest bureG(k) u ranim jutarnjim satima nakon cjelonočnog pijanstva
ja voLiimmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nema ničeg boLjeg od toga....... osim možda Lazanja.... he he he ;)
...nEvrmajnd... kaže:
...e ljudi jel volite jest bureG(k) u ranim jutarnjim satima nakon cjelonočnog pijanstva?..nema večeg gušta od jednog finog toplog burega iz pekareeee..:D
cek cek cek....jesi i ti jucer bila u onoj istoj pekari
ko i ja ,ili ?
:D:
...nEvrmajnd...
23.02.2003., 12:39
....jea bila sam u onoj pekari po burek s sirom a trabala sam s mesom!:D
...nEvrmajnd... kaže:
Ima - ćevapi! :D
...nEvrmajnd...
23.02.2003., 14:12
...jea šiš čevapi s lukom...mmmmmm..:top:
bloody sailor moon
23.02.2003., 15:17
...nEvrmajnd... kaže:
...jea šiš čevapi s lukom...mmmmmm..:top:
ič čeMo ja i ti taMo kod graciJanija... Ljepo se nažDerat njih... he hE< :cool: :D
u rijeci nema bas dobroga bureka
ja ti inace bas burek ne jedem a i rijeka nije po bureku poznata....
Sada mozda i nije ali pocetak 90-ih pa do prije 5-6 g ....."bracha" su bila sinonim sa burek ....dole na skoljicu
bloody sailor moon
23.02.2003., 22:24
najbolji burek u hrvatskoj vam je u pirovcu (dalmacija, mjesto blizu vodica, biograda, kako god)
ja sam s ekipom svaku veče s autom oko 1 ujuto išla po bureke... GENIJALNI SUUU... morate ič........ tamo blizu obale je :D
bloody sailor moon kaže:
najbolji burek u hrvatskoj vam je u pirovcu (dalmacija, mjesto blizu vodica, biograda, kako god)
ja sam s ekipom svaku veče s autom oko 1 ujuto išla po bureke... GENIJALNI SUUU... morate ič........ tamo blizu obale je :D
donesi mi ako idesh:D
U mom kraju ne peku bureke vec strudle, tako da sumnjam da cu ikada peci burek, ali volim recimo one sa povrcem.
To je sve raylicito. Burek sada vec svi ynaju je s mesom, pitac:D
Meni baka pece shtrudle a mama pite. A kad su vec pite u pitanju obozavam krumpiruse mmm ili pola-pola sa mesom.
splicanka
07.04.2003., 20:57
Mozda je ova teme vec negdje bila, ali meni treba sada. Ima li netko stvarno dobar recept za burek od sira, onaj sta mozes recimo kupiti u pekarnicama? Jos nesto: gdje u americi mogu naci debele kore? Imaju tri vrste tankih, ali negdje jos nisam nasla debele. Svi prijdlozi su dobrodosli.
el_mariachi
07.04.2003., 22:11
Ovo kopiram s jednog drugog topika a posiljaoc je bila ljutika . Da se radilo o sirnici potrudio bih se malo vise al eto.
-----------------------------------------------------------------------------
Zguzvana pita sa sirom (by ljutika)
1/2 kg kora
1/2 kg izmrvljenog feta sira (moze i svijezi kravlji)
1 kiselo vrhnje
malo mlijeka (moze i vrhnje)
6 jaja
ulje po zelji
sol (razlicito ako je feta sir ili svijezi kravlji)
Izmute se jaja viljuskom, doda se sir, vrhnje, sol, ulje i malo mlijeka. Jedna se kora premaze uljem i stavi na dno posude za pecenje. Ostaviti jos jednu cijelu koru za vrh. Ostale kore guzvati i bogato namociti u gore napravljenu smjesu. Samo tako zguzvane poloziti u zdjelu, i na kraju pokriti cistom korom. Malo premazati sa uljem i peci oko sat vremena na 150 C.
Ovo nije recept za ono sto prodaju pod burek sa sirom ili sirnicu. Mislim da u ono ne idu jaja, ili barem ne u tolikom broju.
-----------------------------------------------------------------------------
question mark
08.04.2003., 00:35
Pogledaj ako ima negdje u tvom okruzju grcka pekara, oni obicno imaju fillo pastry i malo je deblje nego one papiraste kore iz ostalih trgovina. Deblje kore se obicno zovu country style, ali ne ocekuj previse, ni blizu domacim.
splicanka
08.04.2003., 08:53
Puno vam hvala! Recept cu probati vec ovaj vikend, a i potrazit cu pekaru iako mi se cini da toga bas i nema ovdje pokraj San Francisca.
Meni ni jedan recept nije bio onaj bas pravi, i sad me jedna zena naucila pravit kore,
Pravo da ti recem ne treba mi nista unutra tako dobar bude.
Jos plus ako imas breadmaker mogu ti objasniti kako ih s njime napraviti. Vjeruj mi vrlo jednostavno.
Ako ti se u to upusta objasnit cu ti.
ja nikad u zivotu nisam to radila a kore mi budu ko papir, a burek ne pitaj
Starfish&Coffee
16.04.2003., 02:29
Nea, ajde daj recept za kore. :) Po mogucnosti za bread maker.
Pretty please with sugar on top. :D
Pucaj Nea, a moze i bez breadmaker-a jer ga nemam. Tko kaze da musko ne moze nauciti razvlaciti kore?;) ;) :top:
Ja sam fino napisala kako sve napraviti, i kad sam potvrdila odgovor fino kaze trebam se ponovo logirat.
Sve se izgubilo a ja pisala 20 min
Cuj kad napises prije nego sto posaljes, obiljezi i stisni copy tak da ostane u memoriji.
Ko ima breadmaker samo stavi na *rapid bake* sve sastojke I kad zavrsi batit (10-tak min) izvadi, a ko ne moze koristiti mikser s onim zavrnutim batilicama.
Takodjer kolicinu mozete prilagoditi vasim potrebama.
Dakle:
1 ¼ cup mlake vode
3 cup brasna
pola zlicice soli
I oko 2 velike zlice ulja
Tijesto treba izaci malo tvrdje nego kad se pece kruh.
Kad je izbaceno, tijesto podijeliti u dva dijela, I staviti na malo uljem namasteni veliki plitki pjat.
Spljostiti ko palacinku (1 cm) I odozgo premazati uljem. Svaki komad tijesta na svoj pjat.
I ostaviti da stoji oko pola sata, bolje je da nije na propuhu ili hladnoj prostoriji.
Nakon otprilike pola sata tijesto omeksa I onda na kuhinjski stol se stavi neka stara tavajola (napica) ili lincul I uzme prvo tijesto.
Moze se malo u rukama razvuc, a moze se odmah staviti na sredinu napice I onda se razvlaci prstima sa svake strane (dobra vjezba hodat oko stola). Samo se potezu krajevi, nema veze ako se pojavi koja rupa, ispocetka je sve normalno. Kad se tijesto razvuce na otprilike velicinu stola, gotovo je.
Sad slijedi nadjev po zelji, od sira, mesa, krumpira, gljiva, poriluka.
Uglavnom pripremljeni nadjev ne treba biti rasporedjen ko krema nego ga nabacati da bude svuda po malo. Nakon toga krajeve kore preklopiti (3- 4 cm) da se dobije otprilike kvadrat, I onda sa strne tijesta koja je duza podici napicu I tijesto se zarola s napicom do pola, I tako I s druge strane.
Tako se stavi u namastenu tepsiju I premaze lagano uljem.
Pece se do pola sata na 175.
Kad je gotovo lagano sa 3-4 velike zlice vode poprskati odozgo I pokriti krpom.
Mozda ovo zvuci dugo I komplicirano, ali ja sam to tek nedavno naucila I dodje mi lakes nego zavijat kupovne kore.
Ako nesto nije jasno slobodno pitajte.
A jel zna netko kako se radi bas onaj u pekari?? Kakvi idu dodaci unutra? Jel radio netko od vas u pekari; pa mozda zna? Ili ne smije otkrit?! ;)
Pa kumek mozes ove kore napraviti i bez breadmakera, mozes obicnim mikserom koji ima one batilice ko spirale, ili fino sve u zdjelu pa kreni rukama :B
Aaaa sad sam skuzil, breadmaker samo kao mikser.
Evo i tebi dva :B :B
splicanka
20.04.2003., 05:09
hvala za ovi recept sa ili bez breadmakera. bas cu probati.
Kako se radi smjesa za burek (od mesa) a kako za "burek od sira"?
Ja ipak više volim pečene štrukle ili štrudlu od sira........nekak mi je to bolje od bureka
Dobra mi je i bučnica
Sibicar, prestani spamat isto sranje na svim temama. Kaj nemas nist pametnije za radit? :flop:
Tiny Veeny
20.04.2003., 22:11
jel tko spomenuo burek? :D
jo obozavam ga...vec znam u kojoj pekari je dobar, gdje nije po cijelom gradu... :D ovisnik :D ;)
misery-
20.04.2003., 22:43
ma da, a dobar je i za odmrzavanje brava:D ;)
kumek kaže:
Sibicar, prestani spamat isto sranje na svim temama. Kaj nemas nist pametnije za radit? :flop:
E jesi KUMEK :D
BUREK S MESOM
POTREBNO:
1/2 kg gotovih kora
1/2 kg mljevene govedine
1 jogurt
1 dl mineralne vode
3-4 jaja
1 dl ulja
1 glavica luka
sol
papar
NACIN PRIPREME:
Luk sitno isjeckajte i popržite ga na ulju. U prohlađeni luk dodajte mljeveno meso, papar, sol i dobro izmiješajte. U namašćenu posudu slažite 3 kore, premažite ih mesom pa opet stavite kore i tako radite dok ne utrošite sav materijal. Složeni burek isijecite na komade i prelijte slijedećim preljevom. Preljev: Umutite jaja, dodajte jogurt, mineralnu vodu i ulje i sve dobro izmiješajte. Prelijte preko kocki bureka i ostavite da stoji 10 minuta. Potom pecite u dobro zagrijanoj pećnici.
POTREBNO:
tijesto za savijaču
500 g mljevene govedine
250 grama mljevene svinjetine
1 glavica luka (kapule)
1 žličica papra
sol
ulje
NACIN PRIPREME:
Sitno isjeckani luk dobro izmiješajte sa posoljenim i popaprenim mesom. Tijesto razvucite u tanke kore, poprskajte ih uljem te ravnomjerno rasporedite smjesu i zavijte savijaču. Stavite u zamašćenu posudu i pecite u pećnici.
BUREK OD SIRA
Izmješati 350 g masnog sira, 2 jaja, jednu šalicu mlijeka (od bijele kave) i 4 žlice ulja. Uzeti 350 g tankih kora i poredati naizmjenično. Gornju koru premazati uljem.
YEEESSSS RUDA :top: :top:
Jos samo za kraj, da li meso podinstam prije stavljanja u burek ili ne? Jer pise samo za luk.
Susjed27
31.08.2003., 20:18
d se razumijemo: ne postoji burek od sira. Burek je jedino s mesom, ostalo su pite; pite zeljanice, pita od sira...
Long live burek!
Susjed
Susjed27 kaže:
d se razumijemo: ne postoji burek od sira. Burek je jedino s mesom, ostalo su pite; pite zeljanice, pita od sira...
Long live burek!
Susjed
tako je ubosni
Ima jedna stara sarajevska:
sve su pite pituljice samo je burek pitac;)
sunčica
31.08.2003., 22:05
e da, super mi je ta "izreka"
eto, fala vam što ste pojasnili razliku pita - burek dok sam ja stigla na forum :D
mada i u Zgb ( u kojem ima dosta ljudi koji znaju razliku :D )najnormalnije pitu zovu burek od ...
joj, ja poludim na to
čitala sam kako u Ljubljani Šiptari prave pitu sa smjesom od pizze - ono, kore od pite i onda nadjev kao smjesa za pizzu.
Jel to netko probao, valja li šta?
probao ja. tak tak. srednja zalost.
btw bas i nije politicki korektno zvati ih siptarima:D
Tiny Veeny kaže:
jel tko spomenuo burek? :D
jo obozavam ga...vec znam u kojoj pekari je dobar, gdje nije po cijelom gradu... :D ovisnik :D ;)
same here:top:
njam njam:klopa:
Susjed27
01.09.2003., 21:06
Ima na moru u mjestu Pirovcu pekara s "burekom" od jabuka.
jes uljano al ne mogu odoliti. Inace, burek je fin al cevapi su zakon.
Susjed
Susjed27 kaže:
Ima na moru u mjestu Pirovcu pekara s "burekom" od jabuka.
jes uljano al ne mogu odoliti. Inace, burek je fin al cevapi su zakon.
Susjed
ma nema u Minkenu ko na balkanu.
ozbiljno jel prolaze ovi Balkanski specijaliteti po zapadu?jel jedu svabe cevape i u njemackoj ili samo kad dodju na more kod nas? zasto to malo vise ne komerijalizirati kao mnoge druge kuhinje?
mislim da smo u zapecku u kulinarstvu i prepoznavanju makar i regije po istom.
UmpaUmpa
10.09.2003., 18:54
splicanka kaže:
Mozda je ova teme vec negdje bila, ali meni treba sada. Ima li netko stvarno dobar recept za burek od sira, onaj sta mozes recimo kupiti u pekarnicama? Jos nesto: gdje u americi mogu naci debele kore? Imaju tri vrste tankih, ali negdje jos nisam nasla debele. Svi prijdlozi su dobrodosli.
Vani ako ima turaka, mozda u turskim ducanima prodaju pravu jufku. Ako ne, bolje od filo tjesta ti je tjesto za marokanske cigare (ono zamotano mljeveno meso u dubokom ulju) ili kineske eggrolls. Zna biti i u supermarketima. Deblje je, blize jufki. Samo su kore manje povrsine, pa ces morati slagati. Za guzvaru nije problem. Cak ni za slaganu jer su kore okrugle, velicine kalupa za torte. Ako motas kao bureke, trebas malo improvizirati...
UmpaUmpa
10.09.2003., 19:01
Susjed27 kaže:
Long live burek!
Susjed
Citat iz kuharice "samples from turkish cuisine", izdanje turskog ministarstva kulture.
Kiymali yufka boregi (ground meat borek with yufka) strana 231
Peynirli yufka boregi (cheese borek with yufka) strana 234
Zeljanica se zove Ispanakli yufka boregi, bucnica kabakli kis boregi...
Prema usporedbama sa ostalim receptima, Kiymali znaci sa mesom, peynirli znaci sa sirom. Ha! :B
da se razumijemo: ne postoji burek od sira. Burek je jedino s mesom, ostalo su pite; pite zeljanice, pita od sira...
Yes , to i ja svima objašnjavam! :top:
Postoji jos nesto sto se zove coravi burek
Sve isto kao burek ( s mesom :B ) samo sto se jos doda krumpir nariban i posoljen ( moze i nasjeckan na kockice to je jos bolje )
i s malo papra - njami
:klopa:
UmpaUmpa
14.09.2003., 14:55
Bubili kaže:
da se razumijemo: ne postoji burek od sira. Burek je jedino s mesom, ostalo su pite; pite zeljanice, pita od sira...
Yes , to i ja svima objašnjavam! :top:
Postoji jos nesto sto se zove coravi burek
Sve isto kao burek ( s mesom :B ) samo sto se jos doda krumpir nariban i posoljen ( moze i nasjeckan na kockice to je jos bolje )
i s malo papra - njami
Jasno da ima, sve sa tjestom osim mantije im je x burek sa y gdje je x vrsta tjesta a y punjenje. Imaju burek sa incunima, sa tikvicama, mesni ima i jufka i tandir i jedan koji se slaze kao baklava, taj se zove bohca boregi. Pa burek od lece i listnatog tjesta, pa puf burek sa sirom, pa cigara burek, pa jufka burek sa porilukom (pirsali yufka boregi), pa vodeni burek, pa burek sa maslinama, moja turska kuharica ima 38 recepata za razne bureke, od kojih preko pola ponosno nosi ime po sabloni x burek sa y.
U bosanskoj kuharici (smail lelic, najveci tradicionalista bosanske kuhinje) ima, citiram, "Polagani burek - burek s mesom"
UmpaUmpa kaže:
Jasno da ima, sve sa tjestom osim mantije im je x burek sa y gdje je x vrsta tjesta a y punjenje. Imaju burek sa incunima, sa tikvicama, mesni ima i jufka i tandir i jedan koji se slaze kao baklava, taj se zove bohca boregi. Pa burek od lece i listnatog tjesta, pa puf burek sa sirom, pa cigara burek, pa jufka burek sa porilukom (pirsali yufka boregi), pa vodeni burek, pa burek sa maslinama, moja turska kuharica ima 38 recepata za razne bureke, od kojih preko pola ponosno nosi ime po sabloni x burek sa y.
U bosanskoj kuharici (smail lelic, najveci tradicionalista bosanske kuhinje) ima, citiram, "Polagani burek - burek s mesom"
UmpaUmpa ti si meni zakon :s
Gdje si samo nasao te biblije !
Daj nam s vremena na vrijeme dodaj kakav dobar recept - moze i slatki i slani ne biram !
UmpaUmpa
14.09.2003., 21:40
Bubili kaže:
UmpaUmpa ti si meni zakon :s
Gdje si samo nasao te biblije !
Daj nam s vremena na vrijeme dodaj kakav dobar recept - moze i slatki i slani ne biram !
Kupujem kuharice kad god naletim. Inace, ostavljam stalno recepte, reci sto hoces? Neki burek? Kakav? Sa incunima? Sa porilukom?
Inace ova turska nije na prodaju, to se djeli diplomatima. Na jednom sajmu knjiga na kojem sam bio naletio sam na turski stand. I tamo 2 kuharice i jedna monografija (sa recieptima), Imperial taste povodom 700 years of culinary culture, o kuhanju na istamulskom dvoru. Ali ne smiju prodat, knjige izlazu i na kraju ih trebaju dat nekoj biblioteci. Ali to su turci. uvalio sam im nekih 30tak $ za obe kuharice i monografiju. Samo monografija vrijedi duplo. Pritom mi je frend pobrao sve na engleskom o dervisima sto je nasao za isto smjesnu cifru. Neke prekrasne monografije rumijeve poezije, i slicno. Ma divota jedna. Manju kuharicu sam poklonio staroj a veliku i monografiju sam zadrzao. Sve elegantna izdanja ministarstva kulture.
UmpaUmpa kaže:
Kupujem kuharice kad god naletim. Inace, ostavljam stalno recepte, reci sto hoces? Neki burek? Kakav? Sa incunima? Sa porilukom?
Daj molim te kakav recept imas za bamije?
I imas li kakav za biber meso ?
Malo je OT ali moze i na movi topic
Seathorn
17.09.2003., 20:15
Roko kaže:
ma nema u Minkenu ko na balkanu.
ozbiljno jel prolaze ovi Balkanski specijaliteti po zapadu?jel jedu svabe cevape i u njemackoj ili samo kad dodju na more kod nas? zasto to malo vise ne komerijalizirati kao mnoge druge kuhinje?
mislim da smo u zapecku u kulinarstvu i prepoznavanju makar i regije po istom.
koliko se sjecam, u minkenu se jede puno cevapa ali ne zato sto ih jedu bavarci nego nasi (hrvati, srbi, bosanci...) ali ipak i dosta njihovih naruci cevape. cak i dobro izgovaraju tu tesku rijec, cevapcici. a vise vole obicnu kobasu u puno kecapa i posipanu s puno currya. a piju, neces virovat, pivo. eto, u subotu pocinje oktoberfest, svima pozdrav, popit' cu par piva i za vjerne forumase
Imam želju napravit najbolju pitu od mesa (ili možda se to drugačije zove - ako koristiš one tanke kore za savijače:confused: ). Mislim da ću to ovako - mljeveno meso preprženo na luku, sa malo gljiva, začini i sve to umiješat sa vrhnjem za kuhanje i možda malo škroba ili sl. da to bude kompaktno. Umotat u nauljene kore i stavit u nauljenu tepsiju. Polit ću vrhnjem i jednim razbijenim jajetom.
Jesam li ja to dobro smislila?
Vanjushka
03.03.2004., 23:42
Burek zeno, BUREK :D
Ne idu gljive, a mozes ako hoces, ali ne idu vec malo krompira i bibera, soli i crnog luka, umotas u tijesto tacnije jufke i peci.
Pozeljno je da meso bude malo masnije, zbog kvaliteta bureka.
Vanjuška, ma znam ja za burek ;) (usput, hvala na receptu - i to ću napraviti), al ovo je neki moj recept, pokušaj rekonstrukcije davnašnjeg finog jela kod jednih frendova...
JEl može malo preciznija uputa za burek? :s
heureka
04.03.2004., 05:02
za burek se meso ne przi prije stavljanja ja jufke... pomjesaju se samo fasirano meso i luk sa zacinima i to se zamota u jufku.. stavi u toplu rernu, i nakon pecenja zalije sa malo vode u kojoj smo otopili malo putera...umjesto fasiranog se moze koristiti i meso sjeckano na maaaale kockice...
ok, sa mesom se moze pomjesati i krompir, al to onda nije burek nego neki hibrid bureka i krompiruse:) e sad, ja vise volim taj hibrid od bureka, al se hibrid mora pojesti odmah poslije pecenja... s obzirom da unutra ima kropmira nema podgrijavanja..etc..etc...
lucija, par savijeta (nije napad)
mislim da je bolje da prvo ispeces a onda na vruce struce metnes kiselo vrhnje i pustis da isparava. Ja nikad nisam pekla sa vrhnjem, uvijek sam ga stavljala na kraju i bude kao da je peceno sa time.
I sto ce ti jaje na vrhu :confused:
A svidja mi se smjesa, mislim da ti skrob nece biti potreban. Ja kad radim sa obicnim sirom, vrhnjem i spinatom bude onako tecna smjesa, ali se sve to izgubi pecenjem i bas bude fino i socno.
Issa, hvala na savjetima! Ne znam, moja mama je takve stvari premazivala jajetom - da se stvori ona fina korica i da lijepo izgleda (često se baš ne osjeti ukus jajeta), a vrhnje - da se zapeče:confused:
Tnx.
Mislim da će ovo biti super. Odoh odma u mesnicu :lux:
Heureka ti je dobro napisala.
A, kad si vec pri tome, jos vise od bureka se meni svidjela stvar koju u Bosni (na mom kraju) zovu meshnjak.
Za to ide puno dinstanog luka, meso se isto proprzi, sol, biber, paprika ako volis. Tjesto se razvija kao i za pitu ali ne tako tanko. Filujes tako sto stavis meso na pola povrsine razvaljanog tjesta pa preklopis, pa onda opet tako sve dok ne dobijes dobru velicinu koja ti stane u tepsiju. Fila stavljas koliko volis ali posto tjesto ostavis deblje racunaj da treba dosta fila.
Kad se ispece dobije se nesto kao kruh ispunjeno mesom i lukom. Ako ti je tjesto ispalo dobro onda je mekse nego kruh i tamo gdje je fil tu pokupi okus i miris fila. Meni je bilo odlicno.
zvuci :top: :klopa:
jedini mi je problem sto mi ne radi donji grijac u pecnici :cry:
Ako volite onaj burek shto ga prodaju na kilu, "kupovni":D :
pakovanje tankih kora
pola kg mljevenog mesa
glavica luka
mineralne vode
Fant za punjene paprike ili za pljeskavice
zacini po ukusu (papar OBAVEZAN, crvena paprika, ev. Vegeta, pershun....)
malo ulja
Staviti pecnicu da se zagrije na 180.
Izmijeshtai meso, isjeckani luk i zacine
Fant pripremiti po uputama i dodati smjesi.
Dodavati malo po malo mineralne vode dok smjesa ne bude poput kashe.
Tepsiju podmazati s malo ulja. Svaku koru nakvasiti vodom prije redanja u tepsiju (ovo je jako bitno).
Red kore, red smjese, malo ulja razmazanog po dlanovima preko toga. Ponavljati. Svaki novi red dobro pritisnuti dlanovima.
Nemojte pretjerivati s smjesom, tek toliko da prekrije kore.
Zavrshite s korom, malo pouljite odozgi i stavite da se pece. Gotovo je kad je gornja kora tamno smedja.
Prijatno!
Meni je ovo najbolji recept za burek, nema boljeg, samo shto treba paziti kakve su kore. Ja kupim kod Turcina u radnji. Te izgledaju kao da ih je moja baka radila, malo su i zapecene.
Mislim da bi dobro ishao i s vrhinjem odozgo, ali onda cesh izgubiti onu hrskavost kore shto ovaj burek cini FANTASTICNIM.
:)
Iggix, vidim nisi se potrefila kod moje mame kad je bilo bureka. :p :D
Provjeri mail.
ja kupim to tanko tijesto na placi, 8 kori oko 5,5 kn. zdinstam meso na luku i dodam neke zacine kao za bolonjeze ukljucujuci i paradajz. uzmem 1/3 mesa i 2/3 svjezeg sira i to rolam.:klopa:
prije pecnice gore namazem par zlica kiselog vrhnja sa 2-3 zlice ulja.
ak mi ostane kora onda motam jabuke ili sir.
Vanjushka
04.03.2004., 15:29
Luci, ako hoces lijepu boju na vrhu i hrskavu koricu na vrhu, namazi zumanjcima po vrhu pite ;) bilo bi dobro da zumanjce umutis sa malo ulja, da ujedno i pomastis.
Inace, pravi preljev za burek ili pitu sa mesom uopce je malo vode i masnoce, ne mlijeko ili vrhnje. Mislim moze i vrhnje ali je to onda buredzik :D smijesan mi naziv.
To sa gljivama nije lose, jeo sam jednom i takvu pitu, mada to sa gljivama i tijestom neki nazivaju nabujkom, ili grijese :confused:
I nisi nam rekla hoces li slaganu pitu ili rolanu. Meni licno je rolana pita mnogo bolja, mada je onaj srbijanski ili tzv siptarski slagani burek daleko bogatiji i izdasniji sto se tice mesa i tijesta, ali kod srbijanaca se ionako sve pravi kao da ce divovi jesti :D
Vanjushka kaže:
Inace, pravi preljev za burek ili pitu sa mesom uopce je malo vode i masnoce, ne mlijeko ili vrhnje. Mislim moze i vrhnje ali je to onda buredzik :D smijesan mi naziv.
Pa buredzici imaju drukciji design, bolan Vanja. :D Stavljas okruglice od mljevenog mesa (plus biber, sol, vegeta, ali bez luka) na otprilike svakih sedam-osam cm, pa jufku urolas i rezes na komade (ja prije pecenja) tako da u sredini svakog komada ostane ona okruglica.
Ja zalijem mjesavinom jogurta i vrhnja sa bijelim lukom. Inace, zalijeva se tek kad je peceno - ovo da napomenem za svaki slucaj. :D
Dakle, nisu buredzici burek poliven jogurtom, nego nesto drugo.
I sto ti je smijesan naziv? Nije ti smijesan kad se nabokas ko sretni. :D
Vanjushka kaže:
To sa gljivama nije lose, jeo sam jednom i takvu pitu, mada to sa gljivama i tijestom neki nazivaju nabujkom, ili grijese :confused:
Kaj nije nabujak nesto kao pita ljevanica (pita za ljencine), Ono kad umutis neku smjesu i samo ju izlijes :confused:
Ja se u to bas ne kuzim, moram priznati.
Meni ispadne super kora i bez jajeta. Ustvari prvi put cujem da se gore mece jaje. Nikad probala, bas budem drugi put da vidim razliku.
Sta znaci mljeveno meso?Jer to pol,pol govedina i svinjetina?
Burek,joj bas bi ga jela,ali Issa kak nadjes kravlji sir tu u USA?
Cottage cheese?
Rita kaže:
Jer to pol,pol govedina i svinjetina?
To je najbolja kombinacija.:)
Za pitu s sirom mozesh napraviti miks sireva - razlicite fete zgnjecish, dodash kajmak (vrhinje), ako hocesh mozesh dodati i jajae u smjesu, ili neki zelenish. Cottage cheese bude malo plastican, ali moze proci kada nema nishta bolje.
Rita kaže:
i Issa kak nadjes kravlji sir tu u USA?
Cottage cheese?
Da :D
kad to koristis u jelu nemoj dodatno soliti
iggix kaže:
Cottage cheese bude malo plastican, ali moze proci kada nema nishta bolje.
Kak mislis plastican ?!?!
Ja nisam primjetila to
A cuj,da ga jebes nije isto ko nas sir i vrhnje:( nazalost :hebemu:
Issa kaže:
Kak mislis plastican ?!?!
Ja nisam primjetila to
Nekako mi se od vrucine rastopi tako da mljacka "plasticno" pod zubima poput dagnji. E, sad, ja ne volim dagnje. :D
Ne znam kako bi drugacije opisala.
Rita kaže:
A cuj,da ga jebes nije isto ko nas sir i vrhnje:( nazalost :hebemu:
pa kad ga jedes samo kao sir i vrhnje sigurno nije isto (onak kad se jede sa slaninom, maslinama, i sl. Mljac)
Ali kad ga specem u struci sa spinatom i jajetom, fakat ne vidim razliku :confused:
Trazila ali nista nisam nasla na starim postovima.
Dakle, zanima me recept za burek od sira (sad ce me Bosanci popljuvat da je burek jedino s mesom, ali mi to u ZG isto zovemo burek).
PrittPen
01.06.2004., 22:34
pa nema neke filozofije - što tanje kore, svježi sir ( - koje jaje unutra) , dosta ulja/masti, peć na lagano- dugo da se jednoliko ispeče i to je to... (ja volim stavit malo sezama i lana na vrh kad radim sebi - ali to je već moja verzija bureka)
(btw. ja sam dalmatinka pa mislim da tu ima još dosta tajni zanata, ali ja sve maksimalno pojednostavljujem)
A ja bas mislim da ima neke filozofije.....naime, ja pecem slicno kao ti, ali to nije TO!
PrittPen
01.06.2004., 22:44
:) ja pečem i meni je super , štajaznam... nisam i neka velika obožavateljica bureka (radim ga više za druge nego za sebe, nitko mi se nije bunio) tako da ti ne mogu baš puno pomoć, sorry :)
ali imam susjedu koja mi napravi domaće kore ... valjane nevjerojatno tanko (nemem pojma kako to ta žena radi...)... neusporedivo sa kupovnima - unutra bude onako mekan i topljiv a vani hrckav a sve isto radim
Vanjushka
01.06.2004., 23:41
Ovako Tanjice, vjerovatno pravics sa kupovnim jufkama pa ti je moj savjet da stavljas po dvije jufke ako ces motati, ili po tri ako ides slagani burek. Znas ono, na dno tri lista, pa fila, pa sve tako do vrha.
Fil, tu ide bijeli sir (po mogucnosti vise vrsta sira, mladi obrani obavezno a dobro dodje i malo masnijeg umijesati, moze i domaci kajmak) par jaja (sto vise jaja, tri ili setiri, da bude zut burek, ljepsi je) soli i mozes kasiku smetane staviti u fil. Mozes staviti i spinata ili zelja, ako hoces zeljanicu.
Kad nafilujes burek, pomastis sasvim malo po vrhu i onda stavis da se pece dok kore ne porumene. Preljev pravis od mlijeka, topljenog maslaca i smetane, to se malo zagrije i polije po gotovom bureku. Kad ga polijes, vratis ga u ugasenu rernu da se malo upije preljev i eto ga.
Moja je prijateljica Sarajka i nekoliko je puta pravila ovdje i sirnicu i burek i krumpirusu......za prste oblizati.
I ima jedna prekrasna tajna: ona nikada nista ne soli, sve ide prirodno, ali na kraju pecenja, 5-8 minuta ranije, izvadi tepsije iz pecnice i zalije smjesom soli, vode i malo maslaca...i onda pusti da se sve to prozme i ispari.
Naravno, jufke razvija sama, ali ja to prakticiram sa kupovnim
tijestom i nije lose.
Vanjushka
02.06.2004., 12:42
Upravo tako, preljev se soli ;) jos bolje ako stavis vegete u preljev medjutim to je vec stvar ukusa, s tim da u sirnicu i zeljanicu uz maslac ne ide voda vec mlijeko ;)
Vanjuska, hvala :top: To je to.
Sir je isto bitan......ak nemam kajmaka, jel mogu staviti fete?
Vanjushka
03.06.2004., 16:38
T@nja kaže:
Vanjuska, hvala :top: To je to.
Sir je isto bitan......ak nemam kajmaka, jel mogu staviti fete?
Moze feta ;) cak pozeljno, feta je malo slanija i masnija pa ce biti ljepsi burek.
meni se svida isto Vanjuskin recept...
samo ne znam sta je -smetana :confused: :moli:
Smetana?
Vanjo, zlato, da nisi ti Slovenac? :eek: :eek: :D
ih libe burek... davno ga nisam jela, stvarno neznam sta mi je! veceras cepast jedan burek- jeeeee :D
Vanjushka
03.06.2004., 17:38
Cats kaže:
Smetana?
Vanjo, zlato, da nisi ti Slovenac? :eek: :eek: :D
:D ma to mi ostala navika izgovaranja, zivio sam u jebenoj dezeli dugo. Smetana za kavo, smeta za kafu :D
Pavlaka ukratko. Vrhnje :))
heureka
03.06.2004., 20:13
ja samo da kazem da se ovdje cijelo vrijeme prica o sirnici..
nego, vanja, zar i ti???;) cuj burek... ;)
nego , kad smo kod fete.. mi smo u ratu pravili sirnicu od fete i rize.. ono, nije bilo tako lose.. naprotiv;)
Pa ajde, sto se ceka....di je recept za PRAVI burek?
heureka
03.06.2004., 20:25
joj mislim da na forumu imas par recepata za pravi burek.. na par razlicitih tema;)
treba ti meso, crveni luk, malo bijelog luka, moze malo bibera..i so
umjesi se tijesto( bolje bez jaja, lakse se razvlaci) dakle brasno, ulje, so , mlaka voda..
onda se pusti da odstoji, onda se to razvije... po tome se pobaca smjesa od mesa, luka i zacina.. i zarola.. stavi u tepsiju i pece.. pred kraj pecenja se moze zaliti sa malo mlijeka i putera.. da bude jos finije..
burek moze biti gore pomenuti guzvani, al se moze praviti i polagani burek.. tad se jufke malo suse i rezu u obliku tepsije.. pa se reda.. maslo, jedna kora, druga, meso, kora, maslo, kora, mesto..etc..ettc.. helem, bude masniji;)
neko u burek stavi malo krompira.. tad to prestaje biti burek, al meni se to tako vise svida;)
eto, prijanto:)
sunčica
03.06.2004., 22:56
heureka kaže:
nego , kad smo kod fete.. mi smo u ratu pravili sirnicu od fete i rize.. ono, nije bilo tako lose.. naprotiv;)
a pita od makarona ??? makaroni, mlijeko u prahu, ...
meni je to bilo super
ili sam bila jednostavno gladna, ne znam :D
Samo u Bosni burek sa sirom nije burek. Burek je tursko jelo i u Turskoj je burek sa sirom burek.
Citat iz kuharice Samples from Turkish Cuisine, izdanje turskog ministarstva kulture. Kiymali yufka boregi (ground meat borek with yufka) strana 231 Peynirli yufka boregi (cheese borek with yufka) strana 234.
Zeljanica se zove Ispanakli yufka boregi, bucnica kabakli kis boregi... Prema usporedbama sa ostalim receptima, Kiymali znaci sa mesom, peynirli znaci sa sirom.
Vanjushka
07.06.2004., 22:22
Mi zivimo u Bosni a ne u Turskoj.
Uostalom, koga briga kako se kaze, bitno da se mi razumijemo.
No problem ;)... zovemo i pastu za zube kalodnot i razumijemo se...
citirala ovo pojasnjenje, cisto opce kulture radi :)...
(iako, ja nikad ne bik skuzila da netko misli na burek kad kaze sirnica... za mene je sirnica - pinca ;))
Vanjushka
07.06.2004., 23:00
Hehe kaladont moze biti i igra rijecima ;)
Iskreno, znao sam da turci burekom zovu sve pite, ali kod nas tu se kaze burek pita zeljanica, vlast ima dva lica :D salim se, pita je pita, uostalom kod nas svako kao pravi musaku a malo ko uopce zna cije je izvorno jelo musaka i kakvi sastojci idu u originalnu musaku. Da se razumijemo, i u pizzu ide ko sta voli (neko ce reci da i u musaku idu sastojci po zelji, sto i jeste tacno) ali prava pizza, recimo margarita, ima svoje originalne sastojke. Bas ovih dana citam kako se talijani zestoko bune sto se u pizze u svijetu stavljaju sastojci koji stvarno nemaju veze sa pizzom, kao ok je experimentirati ali sto je previse, previse je.
UmpaUmpa
07.06.2004., 23:11
Vanjushka kaže:
Hehe kaladont moze biti i igra rijecima ;)
Iskreno, znao sam da turci burekom zovu sve pite, ali kod nas tu se kaze burek pita zeljanica, vlast ima dva lica :D salim se, pita je pita, uostalom kod nas svako kao pravi musaku a malo ko uopce zna cije je izvorno jelo musaka i kakvi sastojci idu u originalnu musaku. Da se razumijemo, i u pizzu ide ko sta voli (neko ce reci da i u musaku idu sastojci po zelji, sto i jeste tacno) ali prava pizza, recimo margarita, ima svoje originalne sastojke. Bas ovih dana citam kako se talijani zestoko bune sto se u pizze u svijetu stavljaju sastojci koji stvarno nemaju veze sa pizzom, kao ok je experimentirati ali sto je previse, previse je.
Turci gotovo svako jelo sa tjestom zovu burekom, cak ne mora bit ni punjeno. Ne znam turski, ali mislim da je burek na turskom nesto kao tjestenina...
Vanjushka
07.06.2004., 23:24
Ma Turci i Mirsada Jahovica zovu Mirsad Turkcan, jebes Turke i njihov jezik :D
Vanjushka kaže:
Mi zivimo u Bosni a ne u Turskoj.
E, u Bosni se kaze: sve su pite - pitice, a burek je pitac. ;)
Pa kad mi sutra prijateljica kaze da mi je bas dobro ispao ovaj BUREK OD SIRA, nataknut cu joj tepsiju na glavu (ona naravno nema pojma sta je tepsija :rolleyes: ). :D
Jos nisam cula da neko pravi burek od jabuka. Ima li netko recept? :angeleye:
Os rec strudlu od jabuka u obliku bureka:D:D?
heureka
08.06.2004., 05:41
mislite na jabukovacu;)
kore iste kao za druge pite, eventualno se moze staviti jaje i secera, al nema potrebe (samo se teze razvlaci)..
u drugoj posudi izmjesate rendane jabuke, cimet, secer, grozdice natopljene u toplijoj vodi i krupno sjecene orahe....
jabukovaca se filuje ko svaka druga pita.. no kad se ispece zalije se srednje jakom agdom u koju smo osim vode i secera stavili klincica
Flemming
08.06.2004., 06:39
T@nja kaže:
Trazila ali nista nisam nasla na starim postovima.
Dakle, zanima me recept za burek od sira (sad ce me Bosanci popljuvat da je burek jedino s mesom, ali mi to u ZG isto zovemo burek).
Već desetljećima preferiram jedan drugi specijalitet - po imenu SIRNICA... Burek je opasan po zdravlje.
Ajd' isprsi se s receptom za tu sirnicu! ;)
Flemming
09.06.2004., 03:14
T@nja kaže:
Sirnici...
Prije nego dam svoj, pazite svoj recept za sirnicu, evo ruske i to slatke varijante...
SIRNICI, i to kao slatko jelo, koje ja kad dobijem napad grumanluka dovedem do »indonežanskoga » stanja, tako što ubacim i špek i grožđice i kačkavalj i papričice i češnjak itd...
No evo ruskoga recepta...
Propasirati 1 kilogram sremskoga/švapskoga sira, pa u to umiješati 4 jajeta, 3 žlice kiselog vrhnja, 100 grama brašna i 50 grama šećera. (Ja preferiram smeđi.)
Praviti pogačice i pržiti ih u tavi sa obje strane.
Originalno se služe sa šećerom i kiselim vrhnjem.
E sad, inspiriran sjevernoameričkim miješanjem špeka i javorovog sirupa i palačinki, ja od ovoga jela napravim slatko-slanu senzaciju, tako što ubacim i pancetu i pečenicu, sitno nasjeckanu, i peršinov list, umjesto cukra...
:klopa: pa uz kavu...:kava:
Flemming
09.06.2004., 03:17
T@nja kaže:
**Evo sada moga recepta za SIRNICU,,,,
300 grama punomasnog kravljeg sira (ali punomasnog, znači da je kajmak u njemu!!), dobro izgnječiti vilicom, a ako imate kućanskog Star Track robota umjesto Dr-a McCkoya, tim bolje...:cerek: :D
U to ubaciti 3 jajeta, i 50 grama istopljenog maslaca i 1 i pol decilitra maslinovog ulja.
Izmrviti i ubaciti cijeli paketić svježeg kvasca (35 grama, dakle), i kad se to lijepo sjedini, uliti i 250 ml toplog mlijeka.
E, tek sada početi sipati brašna, taman toliko da se napravi tijesto ni pretvrdo ni premekano.
Odmah ga razvući, i sad možete ili sjeći četverokute, ili uzeti okrugli modl, kako vam drago, i to položite u lim, obložen peki-papirom.
Ako želite, premažite sirnice jajetom, ili žutanjkom, ili samo bjelanjkom, koje ste izlupali sa krupnom morskom solju.
Neka tako stoje oko pol sata, a onda pecite na 220 stupnjeva, 15-20-25 minuta, ovisno o prirodi vaše pećnice...i o visini lima u njoj.
:klopa: :kava:
Flemming
09.06.2004., 03:20
T@nja kaže:
Inače, originalni bosanski recept za BOSANSKU SIRNICU glasi ovak:
** /pa vi izaberite!!/**
Tijesto kao za burek ali DVIJE kore umjesto 8-10....(a to znači: pol kile brašna i 2 jajeta i soli i malo mlake vode, da se zamijesi... i podijeli na 2 dijela)
Nadjev: 600 grama kravljeg sira, 200 grama kajmaka, 8 jaja, 2 dl kiselog vrhnja...
To sve izmiješati pa bacati hrpice nadjeva na koru, koju preklopite drugom...Izbodite vilicom, krajeve pritisnite.
Kao što se vidi, prilično masno, a »moje« tijesto sa kvascem trebalo bi biti ljepše...
I ovdje možete ako želite premazati žutanjkom koje ste ulupali.
:klopa: :kava: i piva, ili bijelo vino...:zivili:
Bezi, bre...Kad ja "razvlacim" tijesto, to izgleda kao izdubljeni kruh...star nekoliko dana...:(
Flemming
10.06.2004., 02:47
Ma lako je razvuć samo dvije "kore", to dođe kao mekana "pogača"... :cerek:
sanjalo
19.09.2006., 21:25
e da poljaci neznaju sta je burek, niti imaju kore za kupiti da si prave, aja kao stucnjakinja, gledam tu kako se to sve pravi i nikako da mi ide to tijesto domace na razvlacenje, eto sada je vani gotov burek, svi cekaju da probaju, niti je narastao niti nista, kontam si ja da ce u kosu zavrsiti i fino kada se vratim doma otici u pekaru i kupiti si ko covijek burek...a ne ovako, idu mi svi kolaci od ruke i jela sva, ali nece da me pogodi lisnato tijesto nikako ....ama bas nikako , koliko pokusaja sam imala da ga napravim i nista....:mad: :mad: :mad:
eto idem sada probati moje mrljanje i brljanje:rofl:
ala cu se osramotiti u poljskoj ko....:rofl: :rofl: :rofl:
nadam se da ce biti dobar, ali ...joj joj :bonk:
homosapiens
19.09.2006., 21:42
Neide burek od lisnatog tijesta vec od jedne posebne vrste tijesta koje znaju samo burekdzije. E kad bi svi znali pravit burek ne bi imali burekdzije place po 9000kn mjesecno.
Ince imam u familji jednog burekdjiju
Kako se to radi?
neki jednostavan recept pls:zubo:
hvala:s
atlantis
12.10.2006., 13:28
ja bih ti rekla al me strah da che doch bosanci i popljuvat me da nemam pojma :( i da nek ne pricam o necem o cem ne znam nish :(
zapravo mi bilo zao da imash 0 odgovora :D
jel pomaze ovo?
Burek (http://bosniancook.blogger.ba/arhiva/2006/06/29#304614)
Klon Prvog Vozača
12.10.2006., 13:42
Imaš već prije topic pa potraži.
I, najvažnije: burek je samo burek od mesa. A ne od sira, jabuka ili špinata :zubo:, to su pite.
Ja radim nesto slicno, bude manje masno i ne "padne" tesko...
Daklem: zdinstam mljeveno meso (mjesano) s lukom i cesnjakom (bijelim lukom), posolim i popaprim. Kupim one tanke kore za strudle, pa na dno stavim jedno dva lista kora koje malo "nasaftam" sa onim sokom od dinstanog mesa, i onda slazem red kora, red mesa... na kraju zalijem sve s mjesavinom jaja,mlijeka soli i papra, narezem, i stavim pec.
Od kad sam nasla ovaj recept, vise ne radim burek ;)
nije burek, al' je fino
napravi se tijesto kao za biskvit samo slano, pa se po njemu pobaca dinstano faširano napravljeno po ukusu i odozgo zalije sa vrhnjem za kuhanje zmučkanim s jajcima
i gurne u rol
i :klopa:
maglica0624
12.10.2006., 20:04
Kako se to radi?
neki jednostavan recept pls:zubo:
hvala:s
Bolje se ne truditi praviti burek sa originalnih recepata, jer to neće biti kao kad ga kupiš u buregdžinici.
No, moji su sasvim zadovoljni i ovim surogatom:
1. Tanke kore - 1/2 kg
2. Junetina mljevena - 750 gr
3. Luk - 2 kom srednje velika
4. Krumpir - 1 srednje velik
5. Maslac - cca 100 gr
6. Ulje - cca manje od 1 dcl
Prodinjstati meso i luk, posoliš i popapriš. Burek MORA biti slan i imati dovoljno papra.
Koru raširiti i premazati (kistom) rastopljenim maslacem i uljem, ali prvo kreneš od rubova da se na vrijeme smekšaju. Ne pretjeruj, da ga ne bi cijedila.
Po donjem rubu naneseš jednu "kobasicu" od mesa, kojem si primiješala nariban sirov krumpir. Ovaj se stavlja da meso bude rastresitije.
Zarolaj. Kod rolanja odmah savijaj bočne strane.
Kad sve posložiš u pleh, još malo premaži kistom po vrhu sve jufke.
Kad bude skoro gotovo, dobije lijepu boju, izvadiš, zaliješ prokuhanom posoljenom vodom (žlicom lagano niz jufke), vratiš da se to sve upije. Ne izvlači prerano, da ti ne bude vodeno (blatnjavo).
Ako voliš hrskave kore, kada izbadiš burek, ne pokrivaj ga. Ako ne, pokrij starim stolnjakom i pusti da malo stane (20 - 30 min. )
Varijacije:
Možeš stavljati i po dvije kore, s tim da donju cijelu premažeš, pokriješ drugom i uradiš kao- vidi gore.
Ja u maslac i ulje dodam malo mlijeka, ili mineralne vode, jer neću da mi bude premasno.
Uživaj.;)
Asja_oluckasta
16.10.2006., 13:47
Evo ti savjet za smjesu, pretpostavljam da znas kako se inace pravi pita.
Treba ti mljeveno meso , 1-2 glavice luka, dosta bibera i malo ulja. Ovo sve izmjesas i dodas jednu casu vrele vode i pustis da odstoji 20-ak minuta.
I jos, ako pravis od gotovih jufki, prije pecenja zali burek sa 1 čašom mineralne vode. Ovo vazi i za ostale pite, valjda onda ne budu previse suhe, djeluju ko da su domace.
Kad se burek ispece, ja zalijem samo slanom vodom i uvjek je za 10.
maglica0624
16.10.2006., 22:13
Asja, čaša od 2 dcl?? :misli:
Plus zalijevanje na kraju?? :confused:
Asja_oluckasta
17.10.2006., 08:09
Asja, čaša od 2 dcl?? :misli:
Plus zalijevanje na kraju?? :confused:
2 dcl vrele vode stavljam na 1/2 kg mesa, i kad se ispece zalijem pitu samo da omeksa, da kora nije tvrda.
Za ovu vodu u meso, to je valjda neki trik to u receptima ne pise ja mislim nigdje.
maglica0624
17.10.2006., 12:13
Evo ti savjet za smjesu, pretpostavljam da znas kako se inace pravi pita.
Treba ti mljeveno meso , 1-2 glavice luka, dosta bibera i malo ulja. Ovo sve izmjesas i dodas jednu casu vrele vode i pustis da odstoji 20-ak minuta.
I jos, ako pravis od gotovih jufki, prije pecenja zali burek sa 1 čašom mineralne vode. Ovo vazi i za ostale pite, valjda onda ne budu previse suhe, djeluju ko da su domace.
Kad se burek ispece, ja zalijem samo slanom vodom i uvjek je za 10.
1. nije upitna čaša vode u mesu!
2. Upitna je ova čaša mineralne vode. Ja sam shvatila da tom vodom zaliješ jufke pošto si ih smotala i stavila u pleh?!?![/B]
3. nije upitna ni ova voda.
flower_girl
17.10.2006., 12:47
Nema potrebe da dinstate meso, luk i ostalo prije slaganja na jufke tj kore.
Bit će sasvim ok.
Asja_oluckasta
17.10.2006., 13:01
2. Upitna je ova čaša mineralne vode. Ja sam shvatila da tom vodom zaliješ jufke pošto si ih smotala i stavila u pleh?!?![/B]
Ah to ti je trik nasih bosanski domacica da muzevi misle da je pita frisko razvijena.:rofl:
Ja inacekad pravim pitu razvijam jufke. Probala sam i ovo sa mineralnom vodom, i stvarno pita djeluje ko 100% domaca:)
Klon Prvog Vozača
24.10.2006., 11:31
10 minuta prije kraja pečenja zalit burek KLJUČALOM MJEŠAVINOM POLA VODA POLA ULJE BIBER SOL a zatim pojačat vatru ili uključit onaj gril gore u rerni :Pop:
Nemruth Dagi
09.11.2006., 12:15
Radite li doma burek?
Neki dan ostalo mi sira i kora pa posložih sve to u okruglu tepsiju iliti ga protvan.
Ulje zamijenih sa ramom, ukusnije je i bolje jer nije toliko masno.
Čini mi se da će taj domaći burek postati navika u mojoj kući.:klopa:
Vanjushka
09.11.2006., 12:30
To nije burek, to je pita sirnica, a sad nastavite u revijalnom tonu :D
Nemruth Dagi
09.11.2006., 12:31
To nije burek, to je pita sirnica, a sad nastavite u revijalnom tonu :D
Malo sutra, u sirnicu ide vrhnje i jaja a sirnica se drugačije radi, rola se i slaže u protvan.
Nemruth Dagi
09.11.2006., 12:32
s debelim korama :klopa:
of kors
inače sve radim sa debelim korama
Vanjushka
09.11.2006., 12:33
Ma salim se ja malo ;)
ja pomjesam sir sa malo vrhnja al ne stavljam jaja. inace koristim tanke kore jer kod mene samo takve ima za kupit. jos kad mi ostane sira, napravim slatku. :klopa:
burek je s mesom
fleeeeejm :E
al ne stavljam jaja
od jajcih postane pufasti
cutecat
09.11.2006., 15:08
ajde za nas koji to bas ne radimo odokativno, recite kolicine sastojaka (moze varijanta s jajima i bez). Koliko sira, koliko kora (recimo za jedan standardni pleh)? Koliko se to pece?Thanks:s
Nemruth Dagi
09.11.2006., 15:18
ajde za nas koji to bas ne radimo odokativno, recite kolicine sastojaka (moze varijanta s jajima i bez). Koliko sira, koliko kora (recimo za jedan standardni pleh)? Koliko se to pece?Thanks:s
2-3 debele kore, 1/2 kg sira, sol, rame za podmazati dno protvana. Možeš suknuti jedan žumanjak u to ali nije potrebno.
Protvan okrugli 33 cm.
30 min na 180-200
za klasičnu duboku, četvrtastu protvu
- 70 dkg kora
- 70 dkg sira
- 4-5 jaja
- 3 dl vrhnja, milerama
- soli po ukusu
- mlijeko
- ulje
jaja istuć vilicom, umiješati sir, vrhnje, sol i dobro izmiješati
protvu pouljiti i staviti 2 koer na sno tako da pokriju i stranice
2 kore staviti na stranu
ako su velike, skrojiti ih po veličini protve
ostale kore natrgati na veće komade, recimo A5-A6 format papira
komade kore gužvati, namakati u smjesu i stavljati u protvu, ako ostane smjese preliti ju preko gužvica
povrh staviti one dvije lijepe kore
burek ispikati i zaliti s mlijekom
peći u rolu na 170 bar sat vremena
vruć pokriti kuhinjskom krpom i ka dse malo prohladi navaliti :klopa:
marijaxxl
09.11.2006., 17:57
Evo kako ja to pravim. Napravim smjesu od 3 tucena jaja, 1/2 kg sira, 1 kiselog
vrhnja, malo mlijeka i soli. Od 1/2 kg tanjih kora odvojim 4 komada. Dvije stavim
na dno namazane posude za pecenje, premazem ih uljem i tankim slojem smjese
od sira. U ostatak sirne mjesavine, koja treba biti malo rjedja, namacem kore i
guzvajuci ih slazem u posudu i na kraju polojem sa jos malo ulja. Na vrhu
stavim dvije kore, premazem ih uljem i narežem na kocke, te stavim peci.
Ovako napravljena pita je vrlo ukusna.:top:
joj, kako mi se sad jede burek. Ovdje ima za kupiti samo jako, jako tankih kora tako da kada radim strudlu od sira moram staviti 3 kore za jednu. Koliko bi onda stavila za burek dolje na dno i koliko da ih stavim zimedju i na vrh ako netko zna? Hvala.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.