View Full Version : Opet ustaše
go2slep
16.08.2004., 07:23
gore na politici je napisana ovo:
Sa ukupno 28.000 Ustasa (od toga oko 4.000 muslimana , bez ideologije) koliko je bilo u 2. sv. ratu (ne vise na vasu zalost) ...ustase i ustasluk nisu bili odraz vecinske volje naroda u Hrvatskoj
Koliko je stvarno bilo ustaša u WWII ?
oko 30000, po nekima tek 22000. Smatrali su se elitom i nisu primali svašta. Navodno je i crna legija imala tek oko 2000 ljudi. Treba sad staviti domobrane (oko stotinjak tisuća), par tisuća oružnika, tri legionarske divizije 373., 369. i 392., misli da su im bili brojevi, ˝Tiger˝, ˝Teufel˝ i ˝Blaue˝ sa njemačkim časnicima i dijelom viših dočasnika i vojnicima i nižim dočasnicima Hrvatima.
Čini mi se da se negdje 44. stavljaju sve oružane snage NDH u isti koš, osim ove tri divizije koje su ipak vodili Nijemci i koje su u biti bile ono najbolje što je NDH imala.
combat95
16.08.2004., 19:30
demon kaže:
sa njemačkim časnicima i dijelom viših dočasnika i vojnicima i nižim dočasnicima Hrvatima.
nije istina Njemci su imali samo časnike za vezu unutar tih postrojbi... malo prođi Ratni dnevnik 369 p.p
combat95
16.08.2004., 19:31
inače G2S "United we stand, divided we fall ti je krilatica američkih Skinheadsa:D idiote
go2slep
16.08.2004., 22:04
combat95 kaže:
inače G2S "United we stand, divided we fall ti je krilatica američkih Skinheadsa:D idiote
:mig:
eto, ne poštuješ privatnost
Direktor
17.08.2004., 01:28
combat95 kaže:
A oni su je samo preuzeli od jamaicanskih(originalnih) skinheadsa i rude boysa... konjino...
go2slep
17.08.2004., 11:52
Direktor kaže:
A oni su je samo preuzeli od jamaicanskih(originalnih) skinheadsa i rude boysa... konjino...
ma ista krilatica je u skraćenom obliku na američkom sitnom novcu, talijanski ljevičari je upotrebljavaju
jedna od najčešćih političkih krilatica, nemre se reći da su je skinjare sami izmislili, to je vrsta ljudi koja ništa ne može izmisliti
go2slep kaže:
ma ista krilatica je u skraćenom obliku na američkom sitnom novcu..
misliš na "e pluribus unum"? (to baš i nije isto)
ups... mi malo skrenusmo s ustaša :D
go2slep
17.08.2004., 13:42
Tintin kaže:
misliš na "e pluribus unum"? (to baš i nije isto)
u pravu si, pomješao sam te fraze
evo ti zato par poslovica (http://hjem.get2net.dk/VRBAS/pedia/poslovice.html)
go2slep kaže:
u pravu si, pomješao sam te fraze
evo ti zato par poslovica (http://hjem.get2net.dk/VRBAS/pedia/poslovice.html)
Odlično :lol:
:klap:
combat95
18.08.2004., 20:23
Direktor kaže:
ne postoje jamajčanski skinheadsi.. pomješao si stvari.. Skinheadsi općenito slušaju regge i tu je jedina veza sa Jamajkom
Direktor
19.08.2004., 09:32
combat95 kaže:
ne postoje jamajčanski skinheadsi.. pomješao si stvari.. Skinheadsi općenito slušaju regge i tu je jedina veza sa Jamajkom
Skinhead furka se raširila na Britaniju 60-ih godina preko Jamaikanaca, prvi skinsi su crni Jamaikanci. Ima li ih danas tamo ne znam, ali su skinsi ustvari rude boysi onoga vremena na Jamaici. Kakve konotacije danas nosi desni skinhead pokret upravo je patetično iz ne samo ovog razloga(naravno znaš kakvih sve ima skinsa i njihova polit. uvjerenja(ili se možda varam)).
Pogledaj imaju li Marley i Tosh kose na svojim glavama prije preuzimanja rastafarijanizma i mojne mi govorit da sam nešto pomiješao...
Ivan Bajlo
30.09.2004., 22:46
go2slep kaže:
Sa ukupno 28.000 Ustasa (od toga oko 4.000 muslimana , bez ideologije) koliko je bilo u 2. sv. ratu (ne vise na vasu zalost) ...ustase i ustasluk nisu bili odraz vecinske volje naroda u Hrvatskoj
Brojka brzo od par stotina u travnju 1941 do 12,000 u prosincu 1941 do 75,000 na kraju 1943
http://www.vojska.net/ww2/ndh/ustasha/vojnica/
Od 1942 je u UV ukljuceno Oruznistvo (8000 u 1942, 18000 u 1943). Razne postrojbe Domobranske vojske se takoder prebacuju u UV.
Ivo Goldstein - Hrvatska povijest:
''ustaške su snage najbrojnije bile 1944. godine kada su brojile oko 76 000 ljudi''
demon kaže:
....
Čini mi se da se negdje 44. stavljaju sve oružane snage NDH u isti koš, osim ove tri divizije koje su ipak vodili Nijemci i koje su u biti bile ono najbolje što je NDH imala.
Ne samo oružane snage, već i sve državne činovnike u koje su se ubrajali i željezničari!
Kruna svega je bila ˇgenijalna" ideja da stu to s poustašenjem napravili gotovo na samom kraju....kad su nacisti gubili i povlačili se sa svih bojišta... i to i preko Hrvatske.
Ja sam kao klinka od 5-6 godina bila i svjedok tog povlačenja. Bile su to neprekidne kolone vozila s vojskom, a u selu nigdje žive duše za vidjeti. Samo smo mi dječurlija virili iz dvorišta... :D
Spitamo Zarathusztra
07.04.2007., 22:08
Činjenica je da su u tome ratu gotovo svi odrasli dinarski Hrvati bili u sastavu oružanih snaga NDH a ustaške dobrovoljačke formacije sastojale su se samo od njih. Partizana Hrvata tijekom II. svjetskog rata nije bio znatan broj čak kad se računaju i oni koji su mobilizirani poslije pada Italije u rujnu 1943. Hrvatskih partizana iz Like, Dalmatinske Zagore i Bosne i Hercegovine gotovo da i nije bilo. Prema objavljenim komunističkim podacima do svršetka 1941. pod komandom Glavnog štaba partizanskih odreda Hrvatske bilo je 6.500 boraca, a na svršetku 1942. njihov je broj narastao na više od 20.000, dok ih je sredinom 1943. bilo više od 30.000. Pojedini pisci navode da su u partizanskim odredima na teritoriju NDH većinu boraca tvorili Srbi. Takav razmjer nastavio se i poslije pada Italije u rujnu 1943., kad je veći broj Hrvata u Dalmaciji mobiliziran u partizane. To je očito i iz podataka koje je Josip Broz ovako prikazao: ”Po narodnosti NOV je sastavljena od 44% Srba, 30% Hrvata, 10% Slovenaca, 4% Crnogoraca, 2,5% muslimana, dok ostale narodnosti, ubrajajući tu i Talijane sačinjavaju 6%.”32
Prema prikupljenim podacima u NDH unovačeno je 108.900 vojnika koji se broj potkraj 1942. popeo na 148.700, a u jesen 1944. na 235.100.33 Mladen Lorković kao ministar unutrašnjih poslova NDH tvrdi da su oružane snage NDH 1944. imale 250.000 domobrana i ustaša, a da ih je do tada u borbi s partizanima i četnicima poginulo 20.000.34 “Hrvatske oružane snage su neprekidno rasle u broju i kakvoći, unatoč sve težim ratnim prilikama i pomanjkanju tvoriva i oružja. One su brojile: krajem godine 1941. ukupno 115.000; krajem 1942. – 152.000; god. 1943. – 166.000; 1944-1945. – 258.000 vojnika. Za vrijeme NDH prijavilo se 120.000 novaka, a bilo je i 150.000 dobrovoljaca – ustaša, legionara i nešto domobrana. Ovi brojevi dokazuju, da je mnogo veći broj Hrvata bio u Hrvatskim oružanim snagama i branio svoju državu –nego u jugoslavenskim partizanima.”35 Povjesničar Jere Jareb (poznat po veoma kritičkom stajalištu prema Pavelićevoj politici) točno zaključuje: “Hrvatski vojnici, jednako domobrani i ustaše, zdušno su vršili svoju dužnost u obrani države i slobode. Oni su najsvjetlija pojava prošlog rata. Svojom spremnošću, da žrtvuju vlastite živote, hrvatski vojnici svjedočili su za istinsko osjećanje hrvatskog naroda. Moral hrvatske vojske nije bio poljuljan približavanjem konca rata, nego je bio još i bolji. Činjenica je, da je hrvatska vojska, u svim vojnim formacijama, u travnju 1945. brojila oko 230.000 vojnika. Ta činjenica najbolje pokazuje na kojoj je strani bio hrvatski narod. U vezi s borbom na terenu, potrebno je naglasiti, da su se ustaške vojničke formacije, s rijetkim izuzecima, borile i djelovale kao redovita vojska. (Tito je izjavio u svibnju 1944. dopisniku Reutera J. Tabor-u, da su ustaše najbolji neprijateljski vojnici. Ta je izjava bila objavljena u New York Times, 15. svibnja 1944.). Biljeg koljaštva, koji im je nastojala dati komunistička propaganda, ne odgovara istini. Ustaška obrana, kao policijska formacija, te neke ustaške milicije i formacije, stvarane prvih mjeseci mlade države, kao policijsko-oružnički organi nisu se ponašali kao vojska i na njih se ne odnosi gornja tvrdnja.”36
31(Nada Kisić – Kolanović: uvod napisala i uredila), Vojskovođa i politika. Sjećanja Slavka Kvaternika. Izd. Golden marketing, Zagreb, 1997., str. 204. Eugen Dido Kvaternik (sin Slavka Kvaternika) dopunjuje tvrđenje svoga oca ovako: “Što se tiče Židova, i sud je u Jeruzalemu na raspravi protiv Eichmanna ustanovio, da su progoni Židova u Hrvatskoj bili vođeni od Nijemaca, i da su započeli već 11.4.1941. Ja sam tada bio još u Italiji. Jedan je pak zagrebački rabin za vrijeme istog procesa nakon opisa progona i stradanja Židova s područja N.D.H. otvoreno priznao, da, ako je s područja Hrvatske ipak spašen dosta velik broj Židova, onda se to imade pripisati korupciji visokih ustaških funkcionera i vezama obitelji Kvaternik sa Židovima. Samo apolitički mozak može iz osobno-sektaških motiva kriviti Hrvate za progon Židova, namjesto da ističe sve, što je sa hrvatske strane učinjeno, da se Židovi spase. A učinjeno je vrlo mnogo. Nijemci su nam uvijek - napose meni osobno – prebacivali, da su Srbi mnogo radikalniji u rješavanju židovskog pitanja od nastr.” (Jere Jareb – uredio, Eugen Dido Kvaternik. Sjećanja i zapažanja 1925 – 1945. Izd. Starčević, Zagreb, 1995., str. 255.)
32 Tito, Govori i članci. I., Beograd, str. 174.-175.
Podaci vlasti NDH o nacionalnom sastavu partizana nešto se razlikuju od ovih koje je naveo Broz. Prema izvještaju Ministarstva oružanih snaga NDH od 3. siječnja 1944. krajem 1942. sastav partizanskih postrojba po narodnostima bio je sljedeći: “Najvećim dielom partizani su Srbi (domaći, Crnogorci i Srbijanci) – oko 90%; nešto Hrvata (katolici u Gorskom Kotaru, Primorju, Dalmaciji vrlo malo u krajevima sjeverno od rieke Save, Muslimani u Bosni) oko 8%; u partizanskim štabovima su Srbi također u većini, ali osim nešto Hrvata i Slovenaca ima i dosta Židova.” (Mladen Lorković, Hrvatska u borbi protiv boljševizma. Izd. Velebit, Zagreb, 1944., str. 45.). Prema službenim podacima vlasti NDH, krajem 1943. stanje je bilo sljedeće: “a) Partizanske postrojbe: Srbi (domaći, Crnogorci i Srbijanci) u većini – oko 75-80 posto. Hrvati (katolici u krajevima sjeverno od Save, u Gorskom Kotaru, Primorju, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini te muslimani u Bosni i Hercegovini) – oko 15-20 posto. Značajno je, da među ovim Hrvatima ima dobar broj koji su prisilno unovačeni u partizanske postrojbe. Slovenci (u Žumberku i Gorskom Kotaru) oko 3-5 posto. b) Partizanski štabovi: Srbi u većini, zatim po jakosti Židovi, pa nešto Hrvata i Slovenaca. Kao što se iz ovog vidi, Srbi su u Hrvatskoj u absolutnoj većini kako u partizanskim postrojbama tako i u partizanskim štabovima.” (Lorković, nav. dj., str. 45.-46).
33 Ove i druge važne podatke objavio je Vjekoslav Vrančić na temelju dokumentacije ustaškog generala (pravoslavne vjere) Fedora Dragojlova u Godišnjaku Hrvatskog Domobrana (Buenos Aires, 1953., str. 153., 156.).
34 Lorković, nav. dj., str. 36-37. Usp. Dragutin Šporer, Stvaranje i propast vojske NDH. Hrvatska zora, München, broj 96-97-98 za studeni i prosinac 1961. i siječanj 1962.; Bleiburska tragedija hrvatskoga naroda. (Priredio Vinko Nikolić, II. izdanje, Knjižnica Hrvatske revije, München-Barcelona, 1977., str. 138.)
35 Istina o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, nav. dj., str. 31.
36 Jere Jareb, Pola stoljeća hrvatske politike. Knjižnica Hrvatske revije, Buenos Aires, 1960., str. 96. (Izdanje Instituta za suvremenu povijest, Pretisci, knjiga 1, Zagreb, 1995.).
Hroboatos
10.04.2007., 17:29
Znam za to-no, zašto bi čovjek prije vjerovao izvorima NDH nego Tiletu ? Po njemu, krajem 1943., partizana je bilo oko 300.000, od toga 44% Srba, 30% Hrvata, 10% Slovenaca i ostalo Crnogorci, Muslimani itd. Briga me za partizaniju, no stvar je povijesne istine: Srbi su bili debela većina običnoga kadra u partizanima sve do sloma Italija (vjerojatno preko 80%), onda se stvar promijenila zbog velikog priljeva Hrvata iz Dalamcije, Gorskog Kotara, Istre,..., a onda je opet JNA (ili kako se već zvala) posrbljena masovnim mobilizacijama nakon što je Broz osvojio Srbiju 1944., i tako je ostalo do kraja rata i dijelom poslije.
mini MorRI.S
10.04.2007., 17:45
?
a koliko je bilo ustaša plus domobrana?
te vojske su obje bile endehaovsko-fašističke!
Ivan Bajlo
10.04.2007., 17:59
Da su se partizani oslanjali samo na srpsku populaciju bili bi poraženi davno prije Sutjeske i Neretve Jačina jugoslavenskih partizana 1941-44 (http://www.vojska.net/hrv/drugi-svjetski-rat/jugoslavija/statistika/partizani/), kada bi još išli gledati broj Srba stradalih u logorima i proglasili većinu poginulih partizana do 1943. Srbima, teško da bi itko ostao živ. :rolleyes:
juanpablom
10.04.2007., 18:24
a koliko je bilo ustaša plus domobrana?
Ne znam, pročitao sam da je pred kraj rata bilo 75000 ustaša i 170000 domobrana e sad ne znam koliko je taj podatak relevantan.
Hroboatos
10.04.2007., 18:53
Da su se partizani oslanjali samo na srpsku populaciju bili bi poraženi davno prije Sutjeske i Neretve Jačina jugoslavenskih partizana 1941-44 (http://www.vojska.net/hrv/drugi-svjetski-rat/jugoslavija/statistika/partizani/), kada bi još išli gledati broj Srba stradalih u logorima i proglasili većinu poginulih partizana do 1943. Srbima, teško da bi itko ostao živ. :rolleyes:
Usput- ima neki podatak za 4. armiju JNA (operacije Mostar, Knin,...Rijeka, Trst) od admirala Kostić (?) something-knjiga je iz 1980-ih, debela i ružna. Ta je armija imala, mislim, Hrvata nekih 67%, onda dosta Slovenaca, pa Srba. No, najbrojnija od 4 armije imala je jasnu hrvatsku većinu na kraju rata. Popis po nacionalnosti (ima i drugih) dan je na kraju knjige. U ostalim trima armijama vjerujem da su Srbi većina u vjerojatno dvije, dok je u onoj sa slavonskim i zagrebačkim korpusom možda srpska, a možda hrvatska relativna većina (misli da je tom "komandovao" onaj "zaslužni" Kosta Nađ.)
taj podatak o 250.000 ustaša i domobrana mi je pomalo smiješan. da je to bilo usitinu tako, pa tko bi tu silu pobjedio?
Hroboatos
11.04.2007., 15:24
taj podatak o 250.000 ustaša i domobrana mi je pomalo smiješan. da je to bilo usitinu tako, pa tko bi tu silu pobjedio?
Kakva "sila" ? Većina domobrana i nemali dio "ustaša" (novounovačeni mladci i bivši domobrani) bila je slabe bojne vrijednosti, a i povlačila se s poraženim Nijemcima.
Onaj tko se želio boriti, taj je zadavao muke partizanima (npr. opkoljeni ustaše u Odžaku u svibnju (?) 1945.). Ostalo je samo bježalo.
Shipyard
11.04.2007., 19:14
ali nisu oni ni bili pobjeđeni...samo su se povukli..još jednom smlvili partizane u sloveniji..i predali se englezima...
Zna li tko oko čega se Kvaternik sukobio s Pavelićem ?
Usput- ima neki podatak za 4. armiju JNA (operacije Mostar, Knin,...Rijeka, Trst) od admirala Kostić (?) something-knjiga je iz 1980-ih, debela i ružna. Ta je armija imala, mislim, Hrvata nekih 67%, onda dosta Slovenaca, pa Srba. No, najbrojnija od 4 armije imala je jasnu hrvatsku većinu na kraju rata. Popis po nacionalnosti (ima i drugih) dan je na kraju knjige. U ostalim trima armijama vjerujem da su Srbi većina u vjerojatno dvije, dok je u onoj sa slavonskim i zagrebačkim korpusom možda srpska, a možda hrvatska relativna većina (misli da je tom "komandovao" onaj "zaslužni" Kosta Nađ.)
pregled nacionalnog sasatava 4 armije JA krajem ozujka 1945
hrvata 39494
srba 8928
slovenaca 5300
talijana 2057
muslimana 734
crnogoraca 458
nijemaca 248
poljaka 210
zidova 73
rumunja 57
cehoslovaka 39
madara 19
ostali 75
Dux_Croatorum
16.04.2007., 14:30
Evo, jedan moj predak (neću sada reći tko jer se ne smije znati, ali vrlo, vrlo blizak rod) je bio Domobran, artiljerac.Čuo sam da je ta divizija ili šta već u kojoj je bio išla preko (ne znam je li preko Drine ili Dunava) u srbiju da se bori protiv srba i, nećete vjerovati NIJEMACA koji su im službeno bili saveznici.Naravno, i protiv partizana su se borili, ali samo u Hrvatskoj.Ima li kakvih povijesnih zabilješki o toj "akciji" ? Baš me to zanima.
istina je da je najveci broj hravat bio u domobranima jer je morao tamo ic,to je bila regularna vojska,a dobrorvoljci i oni sposobniji su isli u ustase.od 44 domobransek jedinice ulaze u sastav oruznistva ndh kao ustase.
kao drugo partizanski pokret i jest poteko iz lijepe nase,tocnije iz siska,najvise maha je uzeo na podrucju dalamcije jer su ipak dlamatinci mrzili talijansku okupaciju vise od svega.velik je broj i srba bio,pogotov precana tj onih izvan srbij e jer su htjeli srusit ndh.najvecim dijelom hrvati,vecinom dalamtinici su izginuli pocetkom ratovanaj(neretva sutjeska)jer su bili u vecini,to pokazuje da u svojim najkriticnijim trenucima hrvati su imali glavnu ulogu kao vojnici.tek se poslije kad se tito dogovorio sa srbima oni su poceli masovno dolazit u partizane i tu je naravno nastalo sranje.pokret je dobio srpsku hegemoniju,i mi hrvati smo nastradali,kao i uvijek.
moram rc da su hrvati sami po svojoj prirodi odlicni ratnici,i da su na obadvije strane,(nazalost suprotne) srcano se borili.morate shvatit polozaj jednog dalamtinca koji ide u partizane(bori s eprotiv italije)i jednog hrvata iz hercegovine ili like gdje mu vreba opasnost od cetnika.
ovim sam htio pokazat da bez obzira na kojoj starni bili ,hrvati su se uvijek hrabro borili,kao sto im i samo im ekaze(hrvati-boriti)
zanima me jel netko ima akt ili zakon kojim je Pavelić 1944. godine domobrane i državne službenike proglasio ustašama, gdje je objavljen i kada
ovim sam htio pokazat da bez obzira na kojoj starni bili ,hrvati su se uvijek hrabro borili,kao sto im i samo im ekaze(hrvati-boriti)
a to je pozitivno?
povjesnicar
16.04.2007., 19:28
zanima me jel netko ima akt ili zakon kojim je Pavelić 1944. godine domobrane i državne službenike proglasio ustašama, gdje je objavljen i kada
Nisu domobrani proglašeni ustašama, nego su ta dva dijela oružanih snaga NDH sklopljena u jedan, Hrvatske oružane snage.
Dakle Domobranska vojska + Ustaška vojnica= Hrvatske oružane snage.
Spajanje se dogodilo negdje 1944. godine.
povjesnicar
16.04.2007., 19:29
a to je pozitivno?
Kad si na ovom području, uvijek.
to znamo, samo me zanima kako i kada
morao je biti donešen neki pravni akt
oko 30000, po nekima tek 22000. Smatrali su se elitom i nisu primali svašta. Navodno je i crna legija imala tek oko 2000 ljudi. Treba sad staviti domobrane (oko stotinjak tisuća), par tisuća oružnika, tri legionarske divizije 373., 369. i 392., misli da su im bili brojevi, ˝Tiger˝, ˝Teufel˝ i ˝Blaue˝ sa njemačkim časnicima i dijelom viših dočasnika i vojnicima i nižim dočasnicima Hrvatima.
Čini mi se da se negdje 44. stavljaju sve oružane snage NDH u isti koš, osim ove tri divizije koje su ipak vodili Nijemci i koje su u biti bile ono najbolje što je NDH imala.Da njih nije bilo puno i da oni nisu bili odraz naroda,nebi oni supostavili vlast.
supostavili vlast.
što to znači?
uspostavili?
Michael Collins
18.04.2007., 19:10
pregled nacionalnog sasatava 4 armije JA krajem ozujka 1945
talijana 2057
nijemaca 248
Što je bilo s njima nakon rata?
što to znači?
uspostavili?da.brzo tipkam pa nekad falijem.
e to ti nebih znao reci,imas nekih saznanja o njma?mozda su bili u distiplinskim odredima...a zna se na sto su napadali
http://www.rijeka.hr/default.asp?ru=429&gl=200610250000005&sid=&jezik=1
oni koji se nisu za rata petljali u politiku, normalno su nastavili život kao i ostali
Najvećim djelom su to bili intelektualci i potrebni novoj vlasti i zauzeli su brzo visoke položaje i nisu nastradali u čistkama 1948
Dobar dio se počeo izjašnjavati Hrvatima
govorim podatke za bjelovarski kraj, ostale krajeve ne znam
da biti dobar ratnik jako je pozitivno i priej bilo a i danas i ai ubuduc ece,jer ljudi jos nisu dosli do tog stupnja da sve rjesavaju pregovorima,vjecni mir je jos uvijek utopija kao i komunizam
a nijemci poslije rata su vecinom deportirani,tj istjerani mozete i vidit u filmu dugra mracana noc
slicni je i bilo s talijanima,
i nije bilo kako je berlusconi prikazao u filmu fojba,ipak su oni bili okupatori
a nijemci poslije rata su vecinom deportirani,tj istjerani mozete i vidit u filmu dugra mracana noc
pitanje je bilo što je bilo s onim Nijemcima koji su bili u partizanima
bilo bi dobro da se prvo pogleda o čemu se priča, a onda odgovara
spletkarošica
24.04.2007., 20:43
on je bio a čelu vlade do 1943. čini mi se, a poslije ga je pavelić razriješio.. i pavelić je dalje sam bio na čelu vlade i države.možda je zato? ...
Vidim kako cu temu izvadit iz naftalina, ali trebao bih vasu pomoc?
Dakle, trebao bih popis bobanovih pobočnika, posebno 1944 - 45, dakle moze se reci da su u pitanju pobočnici iz zadnjice ili kako se vec kaze??
Unaprijed veliko hvala:s
kak je moj post zavrsio ovdje, a bio sam ga napisao u Podatke oko Tragedije u Bleibergu
Scotsman
08.05.2007., 22:59
Jel baš bitno da bude tamo? Ništa mu ne fali ni ovdje. Ako netko zna, napisat će ti podatke.
ma ne, malo me zbunilo. sve pet:top:
dragec1
09.05.2007., 16:42
Nisu domobrani proglašeni ustašama, nego su ta dva dijela oružanih snaga NDH sklopljena u jedan, Hrvatske oružane snage.
Dakle Domobranska vojska + Ustaška vojnica= Hrvatske oružane snage.
Zakonskom odredbom Vrhovnog Poglavara NDH, iz prosinca 1942 g. dr. Ante Pavelica, bila je ukinuta Ustaska Vojnica i Hrvatsko Domobranstvo, kao zasebne vojne postrojbe i bili su od 1.I.1943 g. ujedinjeni pod jedno Stozerno zapovjednictvo i pod Ministarstvo Oruzanih Snaga Hrvatske (MINORS) a bilo je ukinuto ministarstvo Domobranstva i u Glavnom stozernom Zapovjednictvu UV, svi odjeli su bili stavljeni u RAZPREMU, t j. u stanje prelazka u MINORS.
Izto je tako bio sa 1.I.1943 ukinut "Vjestnik Ustaske Vojnice" i "Vjestnik Ministarstva Hrvatskog Domobranstva", te je sa tim datumom poceo izlaziti "Vjestnik ministarstva Oruzanih snaga " koji je od sada poceo donositi sve osobne tvari, pohvale i ukore, odlikovanja, udjelbe, promaknuca i kazne svih priopadnika Domobranske Vojnice, Ustaske Vojnice, Ratnog Zrakoplovstva, Ratne Mornarice i Oruznictva, te svih ostalih pomocnih sluzbi
MINORS-a (pozadinska sluzba) i Radne Sluzbe do 15 svibnja 1945 g.
Prvi zapovjednik kopnenih ORS bio je general-bojnik Matija vitez CANIC, time i Ustaske Vojnice, dok je Ustaska Vojnica imala samo glavara Stozernog zapovjednictva u razpremi. Izto tako svi ostali odjeli bili su u razpremi. Ministar Ministarstva Oruzanih naga bio je dr. Ante Pavelic do 2.IX.1943 g, kada je tu duznost od njega preuzeo general porucnik hrvatskog zrakoplovstva, Miroslav NAVRATIL.
Prema tome sa 1.I.1943. sve oruzane snage, kako podhvatne a tako i pomocne bile su izpod jednog zapovjednictva, jednog obskrbnika, na istoj proracunskokoj listi i pod iztim propisnicima. Uskladjivanje i zavrsnica spajanja je bila negdje pred kapitulaciju Italije.
Vojskovodja Slavko Kvaternik, bio je vecim djelom kriv sto su cetnicko boljsevicke snage probile se iz Crne Gore preko Bradine do Gornjeg Vakufa,
sto mu je na osnovu dokumenata (njegovih pismenih uputstava zapovjednictvu II-gog i III-ceg domobranskog Sbora) dokazano, pa je on koncem studenog 1942 g. otisao na odmor u Slovacku. U prosincu negdje oko 15. prosinca posjetio ga je general Ivan Percevic, koji mu je prikazao sve njegove promasaje, uvjerio ga i on se je vratio poslije Bozica u Hrvatsku, te nakon sto se upoznao sa radom komisije, o prodoru cetnicko boljsevicke skupine na Donji Vakuf i poslije Bihac, na 4.I.1943 bez icijeg pritiska podnio je ostavku na svoj polozaj u vladi NDH, te time omogucio prakticnu rekonstrukciju Hrvatskih Oruzanih Snaga.
U protivnom ga je cekao ratni vojni sud.
Vec u kolovozu mjesecu 1942 g. grupa predratnih ustaskih duznostnika, kada su saznali kako je u Staroj Gradiski po nalogu Ravnatelja UNS-a , ustaskog pukovnika Eugena Kvaternika ubijen iz osobnih razloga -rivalitet- ustaski pukovnik Vlado Singer, pod krivom i laznom - izmisljenom obtuzbom, dala je Poglavniku ultimatum, ili On (Eugen "Dido" Kvaternik) ili oni , sto je poglavnik sa olaksanjem prihvatio i odmah ga je smjenio, zatvoren je odmah sabirni logor "Danica" u Koprivnici i svi ostali, a ostale su jedno kaznionicke tamnice jos od Marije Terezije.
On je dobio uvjetni odpust: Ili u roku 24 sata napustiti drzavno podrucje
NDH, a u protivnom odmah nakon izteka tog roka sjsti na klupu Castnog Ustaskog Suda i odgovarati za sve zloupotrebe zakonskih ovlasti.
Eugen "Dido" Kvaternik je jos izte veceri u automobilu napustio Hrvatsko drzavno podrucje na granicnom prelazu u Madjarski, Botovo-Gjekenez
i skrasio se je u Slovackoj.
ZDS!
dragec1
09.05.2007., 17:15
Vidim kako cu temu izvadit iz naftalina, ali trebao bih vasu pomoc?
Dakle, trebao bih popis bobanovih pobočnika, posebno 1944 - 45, dakle moze se reci da su u pitanju pobočnici iz zadnjice ili kako se vec kaze??
Unaprijed veliko hvala:s
Dobio sam jednu privatnu poruku u vezi Vaseg zhtjeva, ali neznam od koga jer nije ta poruka popdisana. Ukoliko Vi to trebate, molim uslov je kako bi mi tocno i izkreno rekli zasto vam to treba?
Meni je gen. Boban bio zapovjednikom a od Listopada 1944 g. bio sam njegov krugovalnicar, sa njime bio u krizarima u Hrvatskom Zagorju do rujna 1945, kada sam poslan u Podravinu kako bi bio na vezi sa njegovm grupom koja se je preabcila na istocni dio Kalnika izmedju Mucne i Sokolovca.
Pa sada molim Vas kako bi mi se obratili putem privatne poruke.
ZDS!
Scotsman
10.05.2007., 12:48
Dragec, link koji si dao je malo preopširan za traženje podatka, tj. ne vodi do toga već govori o brojčanom stanju ljudi koji su se povlačili na Bleiburg. Ili napiši osobno koliko je bilo brojčano stanje ustaške vojske kada si se već uhvatio tog Demonovog pitanja ili kopiraj određeni dio koji govori o tome.
Post ti je obrisan iz drugih razloga, komuniciraj od sad malo bolje s ostalima.
dragec1
10.05.2007., 14:41
Dragec, link koji si dao je malo preopširan za traženje podatka, tj. ne vodi do toga već govori o brojčanom stanju ljudi koji su se povlačili na Bleiburg. Ili napiši osobno koliko je bilo brojčano stanje ustaške vojske kada si se već uhvatio tog Demonovog pitanja ili kopiraj određeni dio koji govori o tome.
Post ti je obrisan iz drugih razloga, komuniciraj od sad malo bolje s ostalima.
Dobivam dojam kako patite na sve sto je englezko! Nisam li u pravu?! Ali nazalost morate zivjeti u Zagebu. Znate li mozda razlog? Ja ga nekako naslucujem, nase ulice ciste strojevi!
Za utjehu zapjevajte si onu Hhej slaveni!
Scotsman
10.05.2007., 14:52
Dragec, očito se nismo dobro razumijeli i dobivaš krivi dojam.
Ja sam ti izbrisao post iz razloga što nije vodio na ono što si citirao. I molio sam da se stavi pravi odgovor na pitanje koje si uzeo u citat. A to nije teško, evo, dao sam si ja truda iskopirati sa te stranice ono što je trebalo biti postavljeno.
Ustaška vojnica postrojena po sdrugovima (1945 g.)
Stajaći djelatni sdrugovi sa zapovjednicima:
I. SDS Pale, sastava od 7 bojni u sklopu 8.D. - sastava 6.389 momaka
II. SDS - Sisak - Hrvatska Mitrovica - Našice, sastava od 6 bojni u sklopu 7.D. - sastava 6.170 momaka
III. SDS - Karlovac, sastava od 6 bojni, u sklopu 13.D. - sastava 5.103 momaka
IV. SDS - Bihać - Gospić, sastava od 5 bojni, u sklopu 11.D. - sastava 5.279 momaka
V. SDS - Bugojno - Livno - Koprivnica, sastava od 7 bojni, u sklopu 5.D. - sastava 7.718 momaka
VI. SDS - Sinj, sastava od 5 bojni, u sklopu 10.D. - sastava 4.091 momaka. Povuklo se u Bihać 2.000, ostatak izginuo u povlačenju
VII. SDS, Drniš - Zadar, sastava od 6 bojni, ostatci u sklopu 10.D. - sastava 5.989 momaka. Povuklo se u Bihać 2.000, povuklo se u Sušak 2000, ostatak poginuo u povlačenju.
VIII. SDS - Petrinja - Bihać, sastava od 5 bojni, u sklopu 10.D. - sastava 4.588 momaka
IX. SDS - Mostar, sastava od 8 bojni, u sklopu 12.D. - sastava 6.741 momaka
X. SDS - Banja Luka, sastava od 5 bojni, u sklopu 6.D. - sastava 4.237 momaka
XI. SDS - Travnik, sastava od 6 bojni, u sklopu 6.D. - sastava 4.952 momaka
XII. SDS - Tuzla, sastava od 4 bojne, u sklopu 9.D. - sastava 4.684 momaka
XIII. SDS - Hrvatska Mitrovica, sastava od 5 bojni, u sklopu 3.D. - sastava 5.417 momaka
XIV. SDS - Nova Gradiška, sastava od 8 bojni, u sastavu 17.D. sastava - 7.828 momaka
XV. SDS - Doboj, sastava od 5 bojne, u sklopu 14.D. - sastava 4.653 momaka
XVI. SDS - Brčko, sastava od 5 bojni, u sklopu 9.D. - sastava 4.372 momaka
XVII. SDS - Brod na Savi, sastava od 5 bojne, u sklopu 14.D. - sastava 4.678 momaka
XIX. SDS - Petrinja, sastava od 5 bojne, u sklopu 15.D. - sastava 4.231 momaka
XX. SS - Zagreb, sastava od 5 bojni, u sklopu 16.D. - sastava 3.495 momaka
XXI. DS - Ogulin, sastava od 4 bojne, u sklopu 13.D. - sastava 4.818 momaka
XXII. SDS - Otočac, sastava od 5 bojni, u sklopu 11.D. - sastava 4.116 momaka
XXIII. DS - Zagreb, sastava od 3 bojne, u sklopu 16.D. - sastava 2.114 momaka
XXIV. SDS, nije uzpostavljen
XXV. SDS, nije uzpostavljen
XXVI. SDS - Sušak, sastava od 4 bojni, VS, (van Sborova). - sastava 3.486 momaka
Oklopni:
XVIII. Oklopni Sdrug, Bjelovar, sastava od 4 oklopne satnije, u sklopu 5.D. - sastava 1.600 momaka
Prometni:
I. PSU@V, Zagreb, sastava od 5 bojne
II. PSU@V, Sarajevo, sastava od 7 bojni
Oba Sdruga u 1943 poslije rujna, i 1944 godini poslužili su za ustroj ostalih Sdrugova pa je njihovo brojčano stanje prikazano u stajaćim Sdrugovima.
Obrambeni:
I. OS - Pakrac, sastava od 8 bojni, sa 4 bojne u sklopu 18.D. izto tako u 17.D. - sastava 7.527 momaka
Poglavnikov tjelesni sdrug (PTS), sastava od 9 bojni, ~iniv{i sastav 2.D. - sastava 8.005 momaka
Ustaška vojnica u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kao sastavni dio HOS-a sa 1.V.1945 g. imala je slijedeći sastav: sveukupni broj 132.929 vojničara, dočasnika i časnika. Postrojena u 153 bojne a one u 26 Ustaška stajaća djelatna Sdruga.
Eto, Dragec, ovako je trebao izgledati odgovor. Pošto ga nije bilo, bilo je obrisano. Nadam se da se sada razumijemo.
dragec1
10.05.2007., 16:17
Dragec, očito se nismo dobro razumijeli i dobivaš krivi dojam.
Ja sam ti izbrisao post iz razloga što nije vodio na ono što si citirao. I molio sam da se stavi pravi odgovor na pitanje koje si uzeo u citat. A to nije teško, evo, dao sam si ja truda iskopirati sa te stranice ono što je trebalo biti postavljeno.
Kao prvo primite moju izkrenu izpriku, zbog mog mozda i opravdanog cinizma, koji je izazvan na forumu .hr nesto oko rpije 2 godine. Javio sam se jer sam dobio privatnu poruku pa tek sada naslucujem kako je to Vase djelo. Dakle cestitam. Imate zaista prvoklasan nastup. Nesto zaista neocekivano i jedinstveno odakle dolazi.
Da to je moj WEB i svi Ti sastavi su ucinjeni na osnovu originalne dokumentacije NDH - u ovom slucaju MINORS-a, koja je u mojem posjedu a vaze nekih 2 tone. Kada ce Te ici na ulaznu stranicu tamo stoji izjava o zastiti ili copyright, jer se moram zastiti od kradljivaca koji to uzimaju i prikazuju kao svoj rad. Takav je jedan dripac u Osijeku, koji je moj cjelokupni rad "Bitka na Ljevca Polju" prvi puta objavljen 1955 u Luburicevoj DRINI, a kako sam skupio dosta novih podataka i doradio pa sam ga na trazenje nekih na forumu NEMACENZURE objavio sa napomenom autorskog prava, no to nije smetalo tog dripca koji ima nekih 17 g. pa je to sve kopirao ali bez topografije i objavio kao njegov rad na VIKIPEDIJI, uz pomoc jednog velikog jugofila sa zagrebackog filozofskog fakulteta. koji je na toj Sorosevoj prcvarnici cak urednik.
Sutra cu Vam priloziti podhvat SABAC - BANJA KOVILJACA iz 1941 godine, kada su na zamolbu okupacionog zapovjednika Srbije, hrvatske postrojbe usle u Srbiju i oslobodile 2 njemacke bojne od unistenja od cetnika i nekih 200 ranjenika na odmoru.
Inace ja sve te "strucnjake" rekla kazala, cula i nacula zovem gatalicama koji bacaju grah.
Ostajem u adi kako ce mo se od sada malo bolje razumjeti, jer ste Vi ipak nekog smjenili na tom mjestu. Prema tome jos jednom izpricavam se iz dna moje duse.
ZDS!
divizija
10.05.2007., 17:19
na kraju rata je JNA imala u 4 armije 800 000 ljudi, od toga oko 115 000 hrvata. postrojbe NDH (ustaše, domobrani, legionari i oružnici) brojale su oko 250 000 vojnika, od čega oko 70% hrvata, 25% muslimana i 5% ostalih. taj rat je zaista bio totalni i cjelokupno muško stanovništvo je u njemu sudjelovalo. mnogo poštenije nego u prošlom ratu kad je pola ekipe kidnuo u kojekakve mišje rupe.
Scotsman
10.05.2007., 17:21
Što se tiče isprike, s moje strane je sve u redu. Samo sam vam htio pokazati primjer što se očekivalo od vašeg odgovora. Tada sam i preuzeo tekst s vaše stranice kao primjer što se to očekivalo pod pojmom odgovora i što očekujem od vaših daljnjih upisa na postavljenu temu.
Inače, nema potrebe za ikakvim omalovažavanjem drugih forumaša. Morate ipak uzeti u obzir da nismo svi mi u posjedu nekih dokumentacija i nismo svi u mogućnosti doći do nekih informacija koje nas zanimaju. Isto tako, za puno toga iz naše povijesti ne postoje konačni podaci pa se uzima u obzir nešto približno. Stoga, nema potrebe da se drugi forumaši nazivaju kojekakvim gatalicama, shvatite da mnogi ovdje pišu u dobroj volji da informacije ili činjenice podijele s drugima. Bar ono što znaju. A forum zato i služi da onaj tko zna više također to podijeli s drugima. Zato samo mirno, polako i bez nerviranja, pišite korektno i podijelite što imate s drugima u najboljoj volji.
I svakako očekujemo vaš tekst o ulasku hrvatskih snaga u Srbiju, mene bi to također zanimalo. Ali ne stavljajte link već malo opišite ili stavite tekst.
Pozdrav i drago mi je da smo se razumijeli.
divizija
10.05.2007., 17:22
njemci i talijani koji su sudjlovali u postrojbama NOVJ I JNA nisu obuhvaćni etničkim čiščenjem poslje rata. zato ih dio i danas egzistira u sklopu ex yu republika
dragec1
10.05.2007., 17:25
Evo, jedan moj predak (neću sada reći tko jer se ne smije znati, ali vrlo, vrlo blizak rod) je bio Domobran, artiljerac.Čuo sam da je ta divizija ili šta već u kojoj je bio išla preko (ne znam je li preko Drine ili Dunava) u srbiju da se bori protiv srba i, nećete vjerovati NIJEMACA koji su im službeno bili saveznici.Naravno, i protiv partizana su se borili, ali samo u Hrvatskoj.Ima li kakvih povijesnih zabilješki o toj "akciji" ? Baš me to zanima.
PODHVAT ŠABAC - BANJA KOVILJAČA 1941 g.
Hrvatske su oružane snage redovitog sastava, tiekom domovinskog obranbenog rata 1941 - 1945 godine, samo jednom prilikom vojno djelovale van hrvatskog državnog prostora.
Bilo je to u razdoblju izmedju 14. kolovoza i 5. rujna, 1941 godine, kada su - na zamolbu visokih njemačkih vojnih predstavnika - djelovale u prostoru sjeverozapadne Srbije, u Mačvi i to kod Šabca te Loznice i Banje Koviljače, sjeveroiztočno od Zvornika.
Neočekivano naglim razvojem četničko-komunističkog ustanka na području Stare Srbije, njemačke su malobrojne posade bile dovedene u vrlo težak položaj. One su se, u granicama mogučnosti, okupile oko Beograda, Niša i željezničke prometnice prema Grčkoj odnosno Solunu, koja je za njih bila od životne važnosti, posebno zbog prievoza bakarne rudače iz rudarskog bazena Bor. Unutrašnjost Srbije bila je pretežno u rukama četničko-komunističkih ustanika.
Tako se je, u vrlo teškoj situaciji našao i jedan bataljon (bojna) 718 njemačke pješačke divizije. Jedna njegova manja postrojba je bila obkoljena od četničkih snaga u gradu Šabcu a glavnina se je uzpjela povući pod borbom u prostor Banje Koviljače, u kojoj se je nalazilo i oporavilište za njemačke vojne ozljedjenike. Tu su im mogućnosti za obranu bile povoljne ali su razpolagali sa skromnim zalihama hrane i vojnog tvoriva, posebno streljiva.
Zbog toga je opunomoćeni zapovjedajući njemački general u okupiranoj Srbiji, Heinrich DANCKELMANN, putem topničkog pukovnika Dragutina ANDRIĆ - hrvatskog častnika za vezu kod njemačkog zapovjedničtva jugoiztoka u Beogradu, i posredstvom njemačkog opunomoćenog predstavnika u Hrvatskoj, Siegfrida von KASCHE, stupio u vezu sa hrvatskim državnim vodstvom, moleći državnog poglavara da dozvoli hrvatskim postrojbama prelaz državne granice i djelovanje na okupiranom području sjeverozapadne Srbije.
Postignut je zadovaljavajući odgovor.
Iz sadržaja brzojava koga je njemački predstavnik von Kasche dana 2 rujna 1941 godine, poslao svom ministarstvu u Berlin, on izmedju ostalih, javlja da je, povodom zamolbe vojnog zapovjednika okupirane Srbije, general Heinrich DANCKELMANN, zamolio prijem kod Poglavnika. Tiekom odobrenog mu prijema, kojemu su prisustvovali sa hrvatske strane vojskovodja Slavko Kvaternik i ministar dr. Mladen Lorković, razmatrana teška situacija u kojoj su se našle njemačke postrojbe na području Šabca i Banje Koviljače, sa posebnim naglaskom na onu posljednju, u kojoj se je nalazio i odredjeni broj njemačkih ranjenika, poslatih tamo na oporavak.
Pošto su te postrojbe obkoljene od četničko-komunističkih ustanika a zalihe hrane i ratnog tvoriva su im na izmaku, zamolio je da se hrvatske vojne postrojbe, vanredno i iznimno, upotrebe za oslobadjanje obkoljenih vojnika i ranjenika. Zamolio je da se pri donošenju odluke povede računa o tome kako su oba ova naselja u neposrednoj blizini hrvatske državne granice pa neće biti potreban dulji prodor u pobunjeničko područje.
Na sastanku je dogovoreno da se zamoljeni vojni podhvat izvrši a planiranje i posredna izvedba su povjereni vojskovodji Slavku Kvaterniku, koji je ovlašten ustrojiti posebnu
privremenu udarnu grupu sastavljenu od najboljih razpoloživih vojnih postrojbi.
Izti dan je u ministarstvu domobranstva odlučeno:
a) Kako se prvo treba izvršiti podhvat oslobadjanja obkoljenih postrojbi njemačke vojske u središtu Šabca, i
b) Kako se, u medjuvremenu, najžurnije oblikuje udarna grupa dovoljno jaka da u najkračem mogučem vremenu izvede oslobadjanje obkoljenih njemačkih postrojbi u Banji Koviljači i njihovo izvlačenje na hrvatski državni prostor
PODHVAT "A" - ŠABAC.
Provedba prvog podhvata, t.j. oslobadjanje njemačke postrojbe obkoljene u Šabcu, je povjerena u to vrieme na odmoru XVII-toj srijemskoj pohodnoj bojni ustaške Vojnice. Ona je u najkračem mogučem vremenu, sakupljena i prebačena u prostor sela KLENAK odakle je, u ranu zoru 13-tog kolovoza, koristeći se neoštečenim željezničkim mostom preko rieke Save, prešla na njenu desnu obalu. Četničke su straže na mostu bile nečujno uklonjene tako da su relativno malobrojne četničke snage, koje su zaposjele područje tvornice "ZORKA" bile uzpješno razbijene i natjerane na povlačenje prema gradu Šabcu.
Ostavivši jednu satniju na zaposjednutom mostobranu, glavnina bojne je pod zapovjedničtvom pričuvnog satnika ustaške vojnice, Josipa HÜBL, nastavila napredovati prema Šabcu, gdje su se nalazili obkoljeni njemački vojnici. Vrlo vješto koristeći djelimično zaklonjeni prostor izmedju korita rieke Save te nasipa ceste kao i željezničke pruge, nastavila sa uzpješnim napredovanjem prema središtu Šabca ne nailazeči na jači odpor.
http://img169.imageshack.us/img169/8203/sabacig1.th.jpg (http://img169.imageshack.us/my.php?image=sabacig1.jpg)
Ali što su više napredovali u dubinu naselja nailazili su na sve žešći odpor. Četnici su
praktički branili svaku kuću, pokušavajući bezuzpješno zapriječiti napredovanje naših vojničara ustaške Vojnice.
Napadajući na Šabac sa iztoka i sjevera, naše su postrojbe polahko ali nezadrživo prodirale u samo naselje. Došlo je do težkih i krvavih uličnih borbi tiekom kojeg je 2-ga satnija uzpjela razbiti četnički obruč oko zgrada u kojima su se nalazili obkoljeni njemački vojnici.
Pri tome su se izuzetno iztaknuli pripadnici 2-ge sati, pričuvni vodnik ustaške vojnice, Gjuro MAJDAK i rojnik ustaške vojnice, Franjo KASA koji su, svojim odlučnim djelovanjem dali podstreka svim ostalim bojovnicima druge sati, koja je imala najteži zadatak - prodor u naselje i deblokadu njemačkih vojnika.
Prilikom tog izuzetno rizičnog podhvata ranjeno je desetak vojničara i dočastnika, srećom lakše. Jedino je, prilikom razbijanja četničkog okruženja u samome gradu, poginuo dorojnik 2-ge sati, Milan GIG. Po zapovjedi Glavnog Stožera UV broj 20., od 4 rujna 1941 godine on je posmrtno promaknut u čin djelatnog rojnika UV.
Tiekom noći 13/14 kolovoza 1941 godine su se naše postrojbe, skupa sa oslobodjenim njemačkim vojnicima, povukle iz naselja. Niemci su ostali na postavima mostobrana, na desnoj obali rieke Save a naše su se postrojbe povukle na hrvatski državni prostor, izvršivši vrlo brzo i učinkovito sve postavljene im zadatke.
U podhvatu oslobodjanja obkoljenih njemačkih vojnika je sudjelovala i 18-ta satnija Ustaške vojnice, pod zapovjedničtvom satnika Vladimir ILLIK.
Njen je zadatak bio da nakon prelazka preko željezničkog mosta osigura lijevi bok naših postrojbi pa je zbog toga zauzela postave iztočno od Šabca uz potok DUMAČU. Tu je odbila više napada manjih četničkih grupacija koje su pokušale priskočiti u pomoč svojim snagama u gradu.
Po završenom zadatku je preuzela posadu sela KLENAK.
HRVATSKA ODLIKOVANJA
Za izuzetnu hrabrost i umješno vodjenje postrojbe odlikovan je satnik Josip HÜBL, kolajnom za hrabrost Poglavnika Ante Pavelić II. stupnja (velika srebrna).
Za podhvatno vodstvo poduzeto osobnom pobudom i provedeno osobnom požrtvovnošču u vodjenju sati, satnik UV Vladimir ILLIK bio je odslikovan Vojničkim redom “@eljezni Trolist” IV. stupnja
Vodnik UV Gjuro MAJDAK i rojnik UV Franjo KASA su odlikovani kolajnom za hrabrost Poglavnika Ante Pavelića IV. stupnja za (brončana).
U medjuvremenu su izvršene opsežne pripreme za oslobadjanje obkoljenog njemačkog bataljona (bojne) 718 njemačke pješačke divizije u Banji Koviljači.
Za provedbu podhvata je uzpostavljeno privremeno zapovjedno mjesto u Bjeljini u kojoj je bilo i zapovjedničtvo V-te bojne Vojne Krajine, na čijem se području čitav podhvat trebao izvesti.Glavni izvedbeni plan podhvata je izvršio podhvatni (operativni) odjel 4-te pješačke divizije, zapovjednik koje je bio pukovnik DV Artur GUSTOVIĆ sa sjedištem tada u Doboju. Za oblikovanje udarne borbene grupe, koja če neposredno učestvovati u podhvatu "B" prikupljene su slijedeće postrojbe:
2-ga bojna Poglavnikove domobransko-ustaške pukovnije, pod zapovjedničtvom bojnika DV Ivana BRUSIĆ, koja je povučena iz prostora Zenica.
Dijelovi 2-ge bojne 3-če pješačke pukovnije, pod zapovjedničtvom bojnika DV Viktora MESARDY, a koje je neposredno predvodio satnik DV Franjo SVETAC. U stvari upotrebljene su 1-va i 2-ga satnija koje su se nalazile na postavima u prostoru Doboj-Tuzla, sa sjedištem bojne u Gračanici.
3-ča bojna 6-te pješačke pukovnije pod zapovjedničtvom bojnika DV Krste PRPIĆ koja je prevezena sa područja Kladanj-Olovo, na kojim postavima su bili privremeno zamjenjeni sa jednom postrojbom Konjičke pukovnije iz Kalinovika i djelovima 1-ve bojne "Crne Legije".
3-ča bojna 10-te pješačke pukovnije, pod zapovjedničtvom dopukovnika DV Josipa BUČAR koja je za ovaj podhvat prevezena iz Banjalučkog prostora.
I-va, II-ga i III-ča brdska bitnica iz sastava V-tog topničkog sklopa. Zapovjedničtvo je preuzeo zapovjednik sklopa, topnički pukovnik DV Roman DOMINIK.
NACRT PODHVATA "B" - BANJA KOVILJAČA
Čitav podhvat se odvijao na prostoru kojeg su zaposjedale 2-ga satnija vojne krajine sa sjedištem u Glavičicima i 3-ča satnija vojne krajine sa sjedištem u Zvorniku. Iz sastava tih dvaju sati su bili vodići koji su dodjeljeni nastupajučim postrojbama, koje su bile prikupljene, na označenim im mjestima, tiekom noći od 1/2 rujna 1941 godine i to:
nastavak
dragec1
10.05.2007., 17:46
I. UDARNA BORBENA GRUPA
Glavni udar je trebala izvršiti 3-ča bojna 10-te pješačke pukovnije pa je, ojačana sa II. gorskom bitnicom pod zapovjedničtvom pomočnika pukovnika DV Domanika, topničkog bojnika DV Vladimira NETTEL. Njima je bio dodjeljen i 1-vi vod 2-ge sati IV-te (Banjalučke) obkoparske bojne. Te su postrojbe okupljene u selu KOZLUK na lijevoj obali rieke Drine
Uz I. udarnu borbenu grupu je, kao neposredna podržka i zaštita desnog boka, trebala nastupiti 2-ga bojna Poglavnikove domobransko-ustaške pukovnije, pa je i ona okupljena u prostoru sela KOZLUK.
II. UDARNA BORBERNA GRUPA
Drugu gupu je sačinjavala 3-ča bojna 6-te pješačke pukovnije koja je, ojačana sa I-vom gorskom bitnicom, zaposjela postave uz lievu obalu rieke Drine, od sela ČELOPEK do sela RONČEVIĆ, bitnica je bila usmjerena na prostor desne obale rieke Drine u visini grada Loznice. 5-ta sat ove bojne je bila predvidjena da predje na desnu obalu rieke Drine i izvede zavaravajući napad na četničke postave kod Loznice kako bi onemogučila pružanje možebitne pomoći njihovim postrojbama kod Banje Koviljače. Taj teški i opasan zadatak je bio povjeren pješačkom satniku DV Milivoju RENDIĆ.
III. UDARNA BORBENA GRUPA
Treču udarnu borbenu grupu su sačinjavale dvije satnije 3-čeg pješačke pukovnije koje su, skupa sa 3-čom satnijom V-te bojne vojne krajine pod zapovjedničtvom satnika DV Josipa ZERGOLERN, ojačane sa III-čom gorskom bitnicom i vodom brdskih "PITO" haubica, zaposjele obranu duž rieke Drine kod grada Zvornika pa prema mjestu Drinjači a posebno kod sela ŠEHERD@IK, gdje je bio prijelaz preko rieke Drine.
Glavni zadatak ove borbene grupe je bio obrana Zvornika te blokada jakog četničkog uporišta u selu RADALJ, iz kojeg se smjera mogao očekivati dolazaka četničkih pojačanja iz prostora Bele Crkve, gdje su se nalazile njihove više komande. Zbog toga je ovom dielu bojišta bilo dodjeljeno 6 topova i 2 teška bacaća 81 mm.
POČETAK PODHVATA "B" - BANJA KOVILJAČA
Dana 2. rujna 1941 g. u 04.00 sati je počela izvedba ovog rizičnog podhvata koji je morao biti brzo, čisto i učinkovito izvršen.
Pod okriljem mraka uzpjelo je obkoparskom nadporučniku DV Valerijanu MARUŠIĆ da se, skupa sa još dva domobrana-obkopara, malim gumenim čamcem preveze na desnu obalu rieke Drine, u blizini mjesta na kome se je, pod četničkom stražom, nalazila skela za prievoz preko rieke Drine. Iznenadivši četničke stražare na spavanju i likvidiravši ih u potpunoj tišini, uzpjeli su odvezati skelu i neoštečenu je prevesti preko rieke Drine, pod selo KOZLUK.
Prilikom prelazka rieke na njih je otvorena jaka četnička paljba iz obližnjih bunkera ali su naši topnici bili pripravni pa su, poslije krače ali jake topničke paljbe, svi odporni položaji četnika bili uništeni. Kako je sve izvodjeno pod okriljem mraka okolni četnički položaji oko LOZNICE nisu djelovali.
http://img518.imageshack.us/img518/4676/banjako1.th.jpg (http://img518.imageshack.us/my.php?image=banjako1.jpg)
Nastupila je tišina praskozorja, tiekom kojeg su se ubrzano preko rieke Drine prebacili prvi dielovi 3-če bojne 10. pješačke pukovnije pa II. bitnica. Tom je prilikom došlo do zastoja jer se preplašeni konji nijesu dali uvesti na skelu. Velikim zalaganjem topničkog narednika DV Stjepana LESKOVAR koji je, uz pomoć razvodnika DV Petra PAPO i topnika Mije MASIĆ i Smaila OSMANLIĆ, prvi top izpregnuo pa ga na rukama izgurao preko dubokog blata uz obalu pa na skelu. Nakon toga je, van zaprege, uveo i konje tako da su se i druge zaprege umirile pa je prievoz nastavljen bez smetnje.
Zatim je prevezena i 2-ga bojna Poglavnikove domobransko-ustaške pukovnije. Ona je, u dvije rojne pruge (kolone), od kojih je lijevu predvodio bojnik DV Ivan BRUSIĆ a desnu satnik DV Stjepan EČEDIN, krenula na zapadne padine Gučevske Gore, nastoječi se probiti iztočno od Banje Koviljače.
Uz ne baš veliki odpor manjih četničkih grupa, koje nijesu očekivale napad, pogotovo u tom smjeru, rojna pruga bojnika DV BRUSIĆA se probila 11 kilometara duboko u neprijateljske postave, stigavši na cestu TRŠIĆ-LOZNICA, čime je onemogučila dolazak možebitne pomoći.
Rojna pruga satnika DV EČEDINA se, uz manji odpor, probila padinama Gučevske Gore (poslije rata prozvana JAGODNJA), sve do iznad sela ZAJEČA, prekinuvši i taj pravac za dolazak bilo kakove pomoći i unijevši veliku pomutnju u četničke redove tako da je njihova komanda, koja se nalazila smještena u manastiru KORENITA pobjegla prema KRUPNJU.
Imajući podpuno osiguran desni bok, rojna pruga dopukovnika DV BUČARA je, ojačana sa bitnicom bojnika DV NETTELA, koja je djelovala u prvim udarnim borbenim redovima, i podržana sa topničkom paljbom bitnice koja je djelovala po južnim obranbenim postavima Loznice, uzpjela da uništi prilično jake četničke postave na prilazima Banje Koviljače, pa se, u večernjim satima 2. rujna spojila sa obkoljenom i ugroženom njemačkom posadom. Tiekom noči 2/3 rujna vodjena je uporna borba sa četnicima iz Loznice, koji su pokušali da odbace naše snage ili da im presieku najkraći smjer povlačenja.
Kako bi odteretili naše postrojbe, naredjeno je zapovjedniku 5-te satnije, 3-če bojne 6-te pješačke pukovnije, satniku DV Milivoju RENDIĆ da se, u visini sela RONČEVIĆ, prebaci preko rieke Drine. Zaštićeni jakom strojničkom vatrom ostatka bojne, prvo se preko Drine, u malim seljačkim trupicama, prevezao vod narednika DV Petra KONJEVIĆ. On i domobrani Joško KREMAJS i Josip MEŠTROVIĆ su prvi prešli, zauzeli postav na desnoj obali te su strojopuščanom vatrom pokrivali prelaz ostatka satnije.
Podržani topovskom vatrom, sat se uzpjela probiti do sjeverne crte obrane samoga grada Loznice, što je izazvalo veliku pomutnju u četničkim redovima. Tiekom 3. rujna je i u Loznici došlo do osipanja četničkih snaga i ako naše postrojbe u sam grad nijesu ulazile, to im i nije bio zadatak.
Zajedničkim napadom postrojbi iz 10-te pješačke pukovnije u suradnji sa ostalim napredujućim postrojbama i uz podržku njemačkog bataljona, izvršili su odlučujući udar po četničkim položajima izmedju Banje Koviljače i Loznice. Našavši se izmedju dvije vatre četnici su napustili svoje položaje pa su se, u paničnom biegu, ostavljajući ne samo svoje zalihe već i ranjenike, povukli u dubinu Gučevske gore.
Sredivši svoje postave, naše su postrojbe prenočile na dostignutim postavama pa su se, tiekom 4-tog rujna, povukle na polazne postave, odakle su vraćene u svoje matične postrojbe. Njemački bataljon je privremeno ostao u Zvorniku.
Za vrieme tih borbi nijesu ostale nezaposlene ni postrojbe 1-ve i 2-ge sati 2-ge bojne 3-če pješačke pukovnije, u prostoru Zvornika. Organizirane grupe četnika su se, kretajući se desnom obalom rieke Drine, pokušavale probiti u smjeru Banje Koviljače odnosno Loznice, kako bi pomogli tamošnjim grupacijama četnika. Zahvaljujući povoljnom obliku područja, koji nije dozvoljavao prikrivene pokrete, dobro vodjenom topničkom paljbom ali i velikim borbenim izkustvom satnika DV ZERGORELNA i SVECA, ta su nastojanja bila u začetku onemogučena, čime se postigao cilj- osiguranje zaledja napredujučih postrojbi.
Tako su naše postrojbe, u vrlo kratkom vremenu uzpješno oslobodile njemački bataljon iz četničkog okruženja, te se vratile na hrvatski državni prostor ne zadržavajući se na tudjem tlu.
NJEMAČKO PRIZNANJE HRVATSKOJ VOJSCI
Na prijedlog vojnog zapovjenika okupirane Srbije, generala Heinricha Dankelmanna, Oberkommando der Wermacht (OKW) sa osobnim potpisom Adolfa Hitlera, za uzpješno vodjenje ovoga podhvata kao i za pokazanu osobnu hrabrost, odlikovao je najvišim njemačkim odlikovanjima sliedeće pripadnike udarne borbene grupe podhvat "B":
- [b]željeznim Križom za zasluge, Njemačkog Orla I. stupnja s mačevima
dopukovnika DV Josipa BUČAR.
- željeznim Križom za zasluge, Njemačkog Orla II. stupnja s mačevima
bojnici DV Krsto PRPIĆ i Ivan BRUSIĆ.
- željeznim Križom za zasluge, Njemačkog Orla III. stupnja s mačevima
satnici DV Stjepan EČEDIN, Ivan PETRIČEVIĆ i Milan RENDIĆ.
- željeznim Križom za zasluge I. klase, s mačevima,
topnički pukovnik DV Roman DOMINIK.
-željeznim Križem za zasluge II. klase, s mačevima topnički bojnik DV Vladimir NETTEL
- željeznim Križem za zasluge III. klase, s mačevima, pješački poručnik DV Ivan BARTOLČIĆ.
- Kolajnom za zasluge, s mačevima, narednik DV Petar KONJEVIĆ, topnički razvodnik DV Petar PAPO, topnički desetnici DV Mijo MASIĆ i Smail OSMANLIĆ, i topnici Samud HAD@IOME, Ante VITAKOVIĆ i Rifad KADRIĆ.
NASTAVAK
dragec1
10.05.2007., 17:48
HRVATSKA ODLIKOVANJA [/b]
Na priedlog privremenog zapovjednika udarne borbene grupe "B", pukovnika Andrije GRUMA, kao i zapovjednika 4. pješačke divizije pod čijim nadzorom izvršen je nacrt podhvata i sam podhvat, pukovnika Artura Gustovića, Povjerenstvo pri Uredu za odlikovanja kod županstva pri Poglavniku, donjelo je odluku kako bi se odlikovali sliedeči pripadnici borbene grupe "B":
- Kolajnom Poglavnika Ante Pavelić II. stupnja (velika srebrna), za pokazanu osobnu hrabrost, odlikovan je obkoparski nadporućnik DV Valerijan MARUŠIĆ.
- Redom krune kralja Zvonimira III. stupnja, s hrastovim grančicama dopukovnik DV Josip BUČAR i bojnik DV Krsto PRPIĆ.
- Vojničkim redom "željezni Trolist" IV. stupnja, bojnik DV Ivan BRUSIĆ.
- Kolajnom Poglavnika Ante Pavelić III. stupnja (malom srebrnom) za osobnu hrabrost su odlikovani: nadporučnik DV Andrija MIKULEC i Josip MAROŠ, poručnik DV Stjepan ŽINIĆ, topnički narednik DV Stjepan LESKOVAR i vodnik DV Ivan MIKAĆ
- Kolajnom Poglavnika Ante Pavelić IV. stupnja (brončana) za osobnu hrabrost pri prelazku rieke Drine odlikovanu su: domobran-topnik Petar PAPO i domobrani Joško KREMAJS, Josip MEŠTROVIĆ i Ante TADIĆ.
Posebnom odredbom vojskovodje Slavka Kvaternika bili su pohvaljeni svi vojničari, dočastnici i častnici koji su sudjelovali u ovom vrlo složenom, odgovornom i dobro izvedenom vojnom podhvatu.
Sva prava pridržana. Nijedan dio ovog teksta ili slika pod naslovom “PODHVAT ŠABAC = BANJA KOVILJAČA 1941” za poviest HOS-a u knjizi “USTAŠKA VOJNICA” ne može biti pretiskan ili umnožen u bilo kojoj formi ili na bilo koji način bez pismene dozvole autora sastava,+ Vjekoslav Pešević – Dubrovnik, i Dragec ŠČURIC, 2/1 Keady Way, Wentworthville 2145, NSW, Australia.
COPYRIGHT © BY AUTHORS[/quote]
dragec1
10.05.2007., 17:58
HAJDE POLJSKA BUNDEVO BRISI TO STO SI UBACIO MEDJU TEKST. ZAR NEMAS PAMETI!
Scotsman
10.05.2007., 18:00
Dragec, kome je to namijenjeno?
Dux_Croatorum
10.05.2007., 18:00
HAJDE POLJSKA BUNDEVO BRISI TO STO SI UBACIO MEDJU TEKST. ZAR NEMAS PAMETI!
Pa pitao sam, da znate :rolleyes:
Pretpostavljam da je onda vas :D
Dux_Croatorum
10.05.2007., 18:04
Dragec, kome je to namijenjeno?
Mislim da je meni, ali nema veze, tekst je u 3 dijela, a ja sam ga raspolovio, a i volim kostice iz bundeva pa me to ne vrijedja :zubo:
Scotsman
10.05.2007., 18:07
Da, skužio sam sad tvoj upis između teksta. Nije mi bilo jasno na što misli. :D
dragec1
10.05.2007., 18:35
Mislim da je meni, ali nema veze, tekst je u 3 dijela, a ja sam ga raspolovio, a i volim kostice iz bundeva pa me to ne vrijedja :zubo:
Ulje od bundevinih kostica je najstarije ulje koje poznaje covjek i najzdravije. Stari Rimljani su sa njime cak pripremali mumije. Bilo je to ulje prije maslina. Tu i tamo ga pronadju jos uvjek u nekim amforama i pdpuno je zdravo i upotrebljivo. U Hrvatskoj bili su poznati nekada Podravski Bregi po proizvodnji
tog ulja a prozvodila ga je onda oko 1900 i DANICA koja je ujedno bila tvornica stocne hrane i gnjojiva.
Ako imas kiselog zelja, narezi ga operi i zaulji sa uljem od kostica, pa mi onda javi kada si presto jesti!
A sada moj momak izbrisi ono sto si ubacio. Da ja sam to metno forum Ustaski Pokret. A ja sam i autor pored vec preminulog Luje iz dubrovnika.
Dux_Croatorum
10.05.2007., 18:37
Ulje od bundevinih kostica je najstarije ulje koje poznaje covjek i najzdravije. Stari Rimljani su sa njime cak pripremali mumije. Bilo je to ulje prije maslina. Tu i tamo ga pronadju jos uvjek u nekim amforama i pdpuno je zdravo i upotrebljivo. U Hrvatskoj bili su poznati nekada Podravski Bregi po proizvodnji
tog ulja a prozvodila ga je onda oko 1900 i DANICA koja je ujedno bila tvornica stocne hrane i gnjojiva.
Ako imas kiselog zelja, narezi ga operi i zaulji sa uljem od kostica, pa mi onda javi kada si presto jesti!
A sada moj momak izbrisi ono sto si ubacio. Da ja sam to metno forum Ustaski Pokret. A ja sam i autor pored vec preminulog Luje iz dubrovnika.
Evo, izbrisao sam tekst, jos prije.
Ako imate jos kakvih zanimljivih tekstova, stavite ih kad budete imali vremena :top:
Dux_Croatorum
10.05.2007., 18:49
Za slucaj da se tekst ipak vidi, iako sam ga izbrisao, molio bih moderatora da ga izbrise ;)
Scotsman
10.05.2007., 18:55
Gsopon Dragec može biti potpuno miran, ja sam ga na tvoj zahtjev izbrisao još dva puta i sad se ne vidi ništa. ;)
ovo je zanimljivo (http://www.feldgrau.com/a-croatia.html)
ima i onaj link dolje
dragec1
04.06.2007., 14:12
[QUOTE=Z39.;8789334]Doista nešto novo!:rofl:[/Q
Vas dvoje jugo sr*nja skidajte se sa k**ca, jer bi mogli zvrsiti u kanalizaciji!
Uh, daj pojasni tu poruku.:rofl:
TomislavM
12.03.2008., 17:06
Oko više stvari; favoriziranja Ustaške vojnice na štetu domobranstva, popuštanja prema Italiji, Sabora, represivne politike prema Srbima i Židovima...
viper001
12.03.2008., 19:43
Oko više stvari; favoriziranja Ustaške vojnice na štetu domobranstva, popuštanja prema Italiji, Sabora, represivne politike prema Srbima i Židovima...
Oko ce ga su se molim te sukobili.Mozda je Pavelic reka plan za ovaj mjesec pobiti 5000 srba i 1000 zidova a kvaternik trazio barem duplo od toga.Ma nije bilo nikakvog sukoba nego je pavelic pod njemackim pritiskom poslao kvaternika u Slovacku na hladenje.
TomislavM
12.03.2008., 20:08
Oko ce ga su se molim te sukobili.Mozda je Pavelic reka plan za ovaj mjesec pobiti 5000 srba i 1000 zidova a kvaternik trazio barem duplo od toga.Ma nije bilo nikakvog sukoba nego je pavelic pod njemackim pritiskom poslao kvaternika u Slovacku na hladenje.
Nemaš pojma o pojmu. Kvaternikova žena je bila Židovka, zato on nije odobravao teror prema Židovima.
Zatim, on je još iz Austro-ugarske vojske poznavao dosta Srba koji su bili dobri časnici u prvom svjetskom ratu (u domobranstvu). On je njih 41. reaktivirao tj. primio ih u Hrvatsko domobranstvo (i time im možda spasio glavu). Nije Pavelić zabadava Ministarstvo domobranstva nazivao "Ministarstvo srpskih zetova" (zbog nekih domobranskih časnika koji su bili oženjeni Srpkinjama).
Onda, Kvaternik je imao puno prijatelja Austrijanaca (također iz Austro-ugarske vojske) koji su sada bili visoki dužnosnici njemačke vojske u NDH, što se Paveliću nikako nije sviđalo (jer se moglo dogoditi da Kvaternik ima veći utjecaj kod Nijemaca nego Pavelić).
Nijemci su favorizirali Hrvatsko domobranstvo, kao regularnu državnu vojsku NDH, nasuprot Ustaške vojnice koja je bila stranačka vojska Ustaškog Pokreta. Pavelić je imao odbojnost prema Kvaterniku još od 10. travnja jer je ovaj, bez da je išta pitao Pavelića, proglasio NDH i donio zakon o obnovi Hrvatskog domobranstva, kao tradicionalne Hrvatske vojske, dok je Pavelić u Italiji zamišljao da jedina vojska NDH budu Ustaše tj. Ustaška vojnica.
Što se tiče Sabora, Pavelić ga je otvorio isključivo na Kvaternikovo navaljivanje, te time omogućio kakav-takav parlamentarni život. Ali kad je Pavelić vidio da Sabor priča onako kako se njemu ne sviđa, nije ga više sazivao, i odlućio Kvaternika poslati u mirovinu; što je ionako planirao već duže vrijeme.
viper001
12.03.2008., 21:09
Nemaš pojma o pojmu. Kvaternikova žena je bila Židovka, zato on nije odobravao teror prema Židovima.
Zatim, on je još iz Austro-ugarske vojske poznavao dosta Srba koji su bili dobri časnici u prvom svjetskom ratu (u domobranstvu). On je njih 41. reaktivirao tj. primio ih u Hrvatsko domobranstvo (i time im možda spasio glavu). Nije Pavelić zabadava Ministarstvo domobranstva nazivao "Ministarstvo srpskih zetova" (zbog nekih domobranskih časnika koji su bili oženjeni Srpkinjama).
Onda, Kvaternik je imao puno prijatelja Austrijanaca (također iz Austro-ugarske vojske) koji su sada bili visoki dužnosnici njemačke vojske u NDH, što se Paveliću nikako nije sviđalo (jer se moglo dogoditi da Kvaternik ima veći utjecaj kod Nijemaca nego Pavelić).
Nijemci su favorizirali Hrvatsko domobranstvo, kao regularnu državnu vojsku NDH, nasuprot Ustaške vojnice koja je bila stranačka vojska Ustaškog Pokreta. Pavelić je imao odbojnost prema Kvaterniku još od 10. travnja jer je ovaj, bez da je išta pitao Pavelića, proglasio NDH i donio zakon o obnovi Hrvatskog domobranstva, kao tradicionalne Hrvatske vojske, dok je Pavelić u Italiji zamišljao da jedina vojska NDH budu Ustaše tj. Ustaška vojnica.
Što se tiče Sabora, Pavelić ga je otvorio isključivo na Kvaternikovo navaljivanje, te time omogućio kakav-takav parlamentarni život. Ali kad je Pavelić vidio da Sabor priča onako kako se njemu ne sviđa, nije ga više sazivao, i odlućio Kvaternika poslati u mirovinu; što je ionako planirao već duže vrijeme.
Da lijepo receno izgleda da je taj kvaternik bio svetac,:D,btw i za pavelivicevu zenu su govorili da je zidovka,a ima bisera koji tvrde da i hitler ima zidovske krvi.Njemci ga poslase u slovacku jer je osim sto je bio psihopata
bio prilicno tvrdoglav i neposlusan
viper001
12.03.2008., 21:22
Zapravo o kojem kvaterniku je ovdje rijec
TomislavM
12.03.2008., 21:36
Zapravo o kojem kvaterniku je ovdje rijec
Ja govorim o Slavku Kavterniku. I nisu ga Nijemci poslali u Slovačku nego Pavelić.
Što se tiće njegova sina Eugena "Dide" Kvaternika, njega je otac pred Nijemcima nazvao "Pavelićevim a ne svojim sinom" što dovoljno govori koliko su se slagali. Ali kad je Pavelić odlučio da jedan Kvaternik mora otići, automatski mu je došlo da mora otići i drugi tj. "Dido" Kvaternik.
Stari Kvaternik je bio KuK gospon oficir te pobočnik legendarnog Svete Borojevića, a mladi Kvaternik je bio psihopat.
To je općepoznata stvar.
Stari Kvaternik je bio poznat po tome što je vratio oružjem Međimurje Hrvatskoj, a mladi je ostao zapamćen po "tri trećine".
Stari Kvaternik je maknut jer je počeo smetati Paveliću, a mladi jerbo je trebalo polizati ono što je u prve dvije godine NDH z.....o.
Srati Kvaternik je bio onaj koji je otišao u Slovečku....
viper001
13.03.2008., 08:47
Ja govorim o Slavku Kavterniku. I nisu ga Nijemci poslali u Slovačku nego Pavelić.
Što se tiće njegova sina Eugena "Dide" Kvaternika, njega je otac pred Nijemcima nazvao "Pavelićevim a ne svojim sinom" što dovoljno govori koliko su se slagali. Ali kad je Pavelić odlučio da jedan Kvaternik mora otići, automatski mu je došlo da mora otići i drugi tj. "Dido" Kvaternik.
Ja sam ih malo pomijesao,eto dogadja se i najboljima:)
kokobill
13.03.2008., 08:52
Ustase su imali izvrsnu ulogu i stoga ih nije bilo vise od 25 000, mrsko mi sad kopati po arhivi.
dragec1
13.03.2008., 12:06
Jack Sparow iz Osijeka oliti TomislavM!
Viste jos uvjek nedozreo balavac koji se bavi sirenjem traceva i izmisljotina, narocito na Wikipediji, gdje pohranjujete tudje radove na svoje ime. Mislim kako bi bilo bolje kako za hrvatski narod i covjecanstvo da Vas je majka udavila onda kada Vas je rodila, pa bi covjecanstvo bilo uzkraceno Vasih izmisljotina.
Eugen Kvaternik, "Dido" bio je razrijesen njegove duznosti jos rujna mjeseca 1942 godine i odputovao u Slovacku.
Slavko Kvaternik, njegov otac bio je od 1. prosinca 1942 g. na odmoru kod sina u Slovackoj. Kako su bile dogovorene promjene u satavu Ustaske Vojnice i hrvatskog Domobranstva, sa 1.I.1943 g. spajanjem i uvrstenjem pod novo imenovano ministarstvo MINORS, te pod zajdnicko zapovjednictvo i proracun, sto je bilo uradjeno sliedom izvjestaja komisije koja je proucila, napad crnogorskih i srbskih hordi na Kupres do Bihaca, za sto je osobno snosio odgovornost Slavko Kvaternik, njemu je u Slovacku upucen general Percevic, koji ga je izvjestio i upoznao ga o svemu.
Vrativsi se natrag iz Slovacke 27. prosinca 1942 g. saznao je za plan napada na odmetnike WEIS, Slavko Kavternik je pravilno ocjenio situaciju i 29.XII.1942 godine podnjeo neopozivu ostavku na djelatnu sluzbu u hrvatskom Domobranstvu i Vladi NDH, te sijecnja 1943 g. odputovao u stalno boraviste Semering u Austriji.
Znaci kako je najprije sin zavrsio na castnom ustskom sudu i napustio zemlju, pa tek zatim nakon puna tri mjesca otac, koji bi zbog curenja informacija iz njegovog ureda odmetnicima u sumu (Ivan Krajacic) izto tako zavrsio na vojnom sudu.
Scotsman
13.03.2008., 12:36
Dragec, ovako se nećemo razgovarati.
TomislavM
13.03.2008., 18:19
Ustase su imali izvrsnu ulogu i stoga ih nije bilo vise od 25 000, mrsko mi sad kopati po arhivi.
To možda što se tiče pripadnika političke grane Ustaškog pokreta ali pod Ustašama se smatra i vojnike Ustaške vojnice, dakle bilo ih je puno više od 25.000.
@dragec1
Znamo se još sa foruma nem@cenzure, ako se dobro sjećam, tamo si prijetio da ćeš mi zavrnuti vrat. Nije mi jasno kako ćeš ti to uspjeti sa svojih 80 i kusur godina; i to još iz Australije. To što si ti bio ustaša ne daje ti pravo da se ponašaš kao Bog i batina na svakoj temi koja se tiče ustaša, NDH itd. Shvati već jednom, nemaš autorsko pravo na sve informacije iz tog vremena. Zato se probaj malo pristojnije ponašati i ponekad poslušaj i druge jer nisi sve napravio ti, nisi sve čuo ti, nisi sve vidio ti, nisi najpametniji ti...
Gospodine dragec1.
Mislim da je vrijeme da prihvatite činjenicu da je pokret koji favorizirate umro onog dana kada su njegovi predvodnici došli na vlast 41.
Tog dana je umro smisao pokreta, umrla je ideja.
Doista me ne smeta ukoliko idealizirate Ustaški pokret, međutim ovakav primitivan stav i način komunikacije nije nešto čime se možete pohvaliti.
FlameFeanor
11.11.2008., 12:24
Pravih upravo onoliko koliko piše.
1942. godine 25 bojni + 10 pripremnih /oko 24000/ , 1943. ~32 bojne. Uključujući i prometne te željezničke zdrugove.
No, malo ljudi zna za činjenicu da je i Ustaška vojnica vršila mobilizaciju /a ne samo Hrvatsko Domobranstvo/, i to već od polovice 1942. godine.
Tako da bi podatak iz druge polovice 1944. godine o 76 000 ustaša u sklopu Hrvatskih Oružanih Snaga, koji se često spominje u povijesnim udžbenicima, trebao ići uz napomenu da je više od polovice tog broja dobavljeno mobilizacijom, a ne dobrovoljnim ulaskom.
E da, Muslimana /većinom bosanskohercegovačkih/ jest u Ustaškoj vojnici bilo ~30%.
A sad uzmite samo broj Hrvata u 8. dalmatinskom korpusu. Samo u jednom jedinom korpusu.
Toliko o podršci Hrvata ustašama. :)
Joaquin_Sanchez
11.11.2008., 14:46
Ovo je istina, do 1944. su zasebne jedinice bile čisto ustaške, a zasebno su bili domobrani. Pred kraj rata, kad se već mogao naslutiti slom NDH, a velik broj domobrana prelazio u partizane, Pavelić je povukao ovu očajničku mjeru s ciljem da zaustavi rasipanje hrvatske vojske. Upravo je ta spajanje domobrana ustašama bio i razlog kasnijeg stradavanja nedužnih ljudi na Bleiburgu, tj. ginuli se i oni koji nikad nisu bili ustaše...
U literaturi se spominju i "nastaše" (oni koji su "nastali"). To je bio naziv za osobe koje su se samo radi koristi i privilegija priključile pokretu kad je došao na vlast. I njih treba pridodati osnovnom broju.
jones85
01.12.2008., 00:14
Dragec1 molio bi Vas da mi se javite na e-mail ffatko@yahoo.com , htio bi Vas nesto pitati nevezano za ovaj forum. hvala
Ivan
Ivo Goldstein - Hrvatska povijest:
''ustaške su snage najbrojnije bile 1944. godine kada su brojile oko 76 000 ljudi''
ovaj podatak je definitivno istinit,zato jer ga je židov utvrdio!
ljudi,zamolio bi vas da se okanite ovakvih povijesničara koji sa hrvatskom i hrvatima nemaju ama baš ništa. a da ne govorim da im je jedini cilj,umanjit hrvatstvo i hrvatsku vojsku bilo gdje i bilo kad. židovima je najvažnija činjenica da smo bili na strani njemačke i da smo njih ubijali,i ja to razumjem al isto tako bi i oni morali razumjet da je svakom normalnom hrvatu primarnije da ima svoju državu nego činjenica kako će proć pojedini židovi i drugi manjinski narodi u toj državi. ne ovo nije govor mržnje,već najnormalnija logička situacija u ono vrijeme a i danas ako se mene pita.
Inače,ja mislim da je domobranskih snaga bilo od 80.000 do 100.000 a ustaških postrojbi je bilo nekih 50.000. I mislim da su ti podaci sigurno točni,i da je na kraju rata bilo nekih 130.000 ljudi u sastavu vojske NDH. I sad mene zanima,čitam tamo članak stare židovske partizančine Slavka Goldsteina da je na Bleiburgu pobijeno 70.000 ljudi s time da nisu sve bili hrvati već dio srpskih četnika i nešto crnogoraca i slovenaca. I na prosto ne mogu vjerovat da živim u državi di se jednom židovu dozvoljava,da intrepretira stradanje domaćeg stanovništva! rađe nek on zbraja žrtve holokausta,nego naše tj hrvatske žrtve to mu ja toplo savjetujem!!!! da se razumjemo,nisam nikad bio ljubitelj židove neke od njih i mrzim to su žarko puhovski Ivo goldstein itd al normalno da ne odobravam holokaust i sve ono što se dogodilo al upravo zbog ovakvih kretena i dolazi do holokausta. Živi u državi u kojoj se bez beda veliča tamo neke partizane koji su se borili za koga i za što? Za hrvatsku? Ne znam možda ja imam čudne oči i čudan pogled na svijet oko sebe,al nije mi jasno kako netko sa petrokakom na glavi može bit simbol hrvatske?? Zapitajte se svi vi koji smatrate partizane osloboditeljima i borcima za hrvatsku,kako je moguće da je upravo ta vojska uz onu Sulejmana velikog pobila najviše hrvata u povijesti. Više od bilo koje druge vojske! Jesam,pristran sam i uvijek ću bit pristran kad je u pitanju hrvatska i hrvati. I nemam namjeru dozvolit razno raznim lažovima i mitomani,da mi djecu odgoje u tim svojim nakaradnim pričama i veličanju nečega što nema ama baš nikakve veze sa hrvatskom i hrvatima a kamoli da bi se sa time trebali ponosit!
I još jednom za kraj,na bleiburg je stigla više manje cijela ustaško-domobranska vojska izuzev "hrabrog" pavelića i njegovih ostalih bližih suradnika. Znači samo vojske je bilo nekih 130 tisuća a morate znat da je sa tom vojskom i ogroman broj hrvata koji nije imao neke prevelike veze sa jugonostalgijom i titovom vojskom isto uzeo put pod noge. I pokazalo se poslije s razlogom,neki kažu da je bilo 20-30 tisuća civila a neki idu i do brojke od 50 tisuća i iskreno mislim da je to realna brojka jer morate znat da su mnogi gradovi ostali polprazni nakon sloma NDH. Znači,po mojim procjenama nekih 130-150 tisuća hrvata je stradalo na bleiburgu odnosno bilo je tu i nekih 20-30 tisuća muslimana iz bosne koji su se borili za NDH u raznim divizijama. Nije da ih volim,al treba to priznat. Jer vidimo koliko je bilo juda među nama kojima hrvatska ne znači,ni pišljivog boba. A što se tiče Slavka Goldsteina,on se smrad još usuđuje opravdavat ubijanja na bleiburgu sa činjenicom da je gore bilo pojedinaca koji su ubijali u jasenovcu! I zbog toga ne dobije ni krivičnu prijavu,kao ni njegov drug mesić koji redovito kleči tamo gdje nebi trebo klečat. No dobro,to sve više manje znam ono što je puno važnije u cijeloj priči je to da je jasenovac bio stratište malog broja hrvata a to je itekako bitno da se stvori uvid o "strašnom" ustaškom režimu koji je eto uspio TRI PUTA MANJE HRVATA POBIT OD PARTIZANSKOG! I ono što je najvažnije je to da na Bleiburgu,gotovo nitko od koljača u jasenovcu nije bio prisutan! Znači streljali su se i klali ljudi koji nemaju ama baš nikakve veze sa klanjima u jasenovcu,a taman i da imaju kakve to veze ima jel se zločin može opravdat zločinom???? Očito može,u lijepoj našoj. Znači stradali su više manje posve nevini ljudi,vjerojatno je stradao i jedan broj ubojica i ostalih ali i oni kakvi god da jesu su bili hrvati i borili su se za hrvatsku i ne znam kako samo netko u ovoj nakaradnoj državi ima obraza njihovu borbu obezvrijeđivat zbog određenih ubojstava i klanja. Što ti pojedinci očekuju,da će u ratu bit samo cvijeće i romantika? Očito ti bojišnice nisu vidili,pa ne znaju kako je kad prođeš po zapaljenim i poklanim selima normalno da i u tebi proradi mržnja i osveta i za svašta postaneš sposoban na što ni u snu nebi bio sposoban da to nisi prošao i doživio! E al lako je srat našim političarima iz fotelja,po momcima koji su svoje živote hrabro stavili na raspolaganje domovini i pri tom jedan dio njih i je okrvario ruke i zgriješio samo nisu oni zbog toga manji hrvati od nas! Nek ljudi i dalje moraliziraju i popuju ko da su u crkvi,al za mene će ustaše i ustaški pokret zauvijek biti pozitivna stranica hrvatske povijesti! NIJE GRIJEH BORIT SE ZA SVOJU DOMOVINU,GRIJEH JE ŽIVJET U ZABLUDI I UBIJAT ZA TUĐU IDEOLOGIJU! Na žalost i ustaše su upale u tu priču,ubijanja za tuđu ideologiju al svejedno to ne umanjuje konačni cilj ustaštva a on je pozitivan jer jedini cilj ustaškog pokreta je bio stvaranje NDH i održavanje iste pod svaku cijenu! Ako je to Slavku Goldsteinu i njemu sličnima nejasno,i ako on ne prihvaća te hrvate borcima za hrvatsku i kao hrvatsku vojsku ja ju prihvaćam i prihvaćat ću je dok sam živ. I nema tog zakona,koji će me natjerat da se sramim hrvatske prošlosti,sadašnjosti i budućnosti!
ps. Britanci koji su izručili našu vojsku partizanima,navode u svojim dokumentima brojku od 200.000 zarobljenih vojnika sa područja jugoslavije! Normalno da je riječ,velikom većinom o broju hrvata i točno se lako može zaključit da je cifra išla od nekih 120-130 tisuća nikako ispod toga pa do 150.000 hrvata koji su poubijani na bleiburgu,mariboru(u mariboru 3km uz cestu dugačka trasa kanala u koja su pobacani leševi 3km!!! neki navode brojku od 20-30 tisuća) pa se vi sad mislite o tome koliko je ljudi stalo u taj rov a i u svim ostalim mjestima diljem one države što je "večnim suncem obasjana"! hehe srećom više nije,na moje veliko zadovoljstvo. Inače za cijelu tragediju na bleiburgu,krivu su britanci koji nisu ispoštovali ŽENEVSKU KONVECIJU O RATU I PRAVIMA ZAROBLJENIKA,I ZA TO NI DAN DANAS NITKO NIJE ODGOVARO! ZAŠTO PITATE SE? ZATO ŠTO SMO BILI NA PORAŽENOJ STRANI,A PORAŽENA STRANA NEMA ŽRTVE!!!! TO JE NJIHOV POGLED,I NJIHOVA ISTINA I ČAST I MORAL ZBOG KOJEG NAS NON STOP PROZIVAJU! Ispričavam se na velikim slovima,al ovo što je velikim je veoma bitno naglasit. Hvala na razumjevanju,i doviđenja braćo i sestre hrvati-ce
fgzcvijetic
04.02.2009., 17:42
..........Normalno da je riječ,velikom većinom o broju hrvata i točno se lako može zaključit da je cifra išla od nekih 120-130 tisuća nikako ispod toga pa do 150.000 hrvata koji su poubijani na bleiburgu,mariboru(u mariboru 3km uz cestu dugačka trasa kanala u koja su pobacani leševi 3km!!! ....
Truć muć po tko zna koji put...
Ajmo malo egzaktnih znanosti.
Mariborski protutenkovski rov je njemačko djelo čije su standardom propisane dimenzije 3,5 m širine i 2,5 m dubine. Obzirom da je kraj rata, teško je vjerovati da su se držali standarda, posebice u pogledu dubine ali eto, neka bude.
Uzmimo nekakve okvirne dimenzija ljudskog tijela: širina 50 cm, debljina 40 cm, visina 1,75 cm
Dakle kada bi u navedeni rov tijela bila složena idealno, poput sardina, gola i bez ikakve odjeće i opreme, bez trunke zemlje u koju su zakopani, po metru dužnom rova bi imali maksimalno 2x6x1,5 odnosno 18 tijela. Pomnožimo to sa 3 kilometra, dobijemo 54,000 tijela.
Famozne procjene broja žrtava zakopanih u tom rova navode preko 50.000 tijela. Vratimo se na gornju matematiku ali ovaj put sa malo više smisla za realnost i s malo soli u glavi, jasno je kako su navodni fakti truć-muć, uostalom kao i veći dio tvoje priče koja je možda usvojeni standard za pdf Luda kuća ali ne i za Povijest.
klimax citam tvoj post i nemogu se nacuditi tvojim izjavama....nisam moga citati post do kraja jer mislim stvarno si pretjerao.....smatras se "velikim" Hrvatom a pljujes po Hrvatskoj Drzavi....da pljujes po vladi,političarima to još kuzim ali nijedan domoljub ne pljuje po drzavi...tako da je tvoje domoljublje zbog toga upitno....
sto se tiče četnika,da oni su se skupa sa ustaskom vojskom i civilima povlačili istim koridorom prema istom mjestu...dali su stradali neznam,ali vjerovatnost je velika...
Da partizani su osloboditelji i borili su se za Hrvatsku drzavu(koliko ti to cudno zvučalo) više nego Pavelić i njegova vojska(namjerno nisam rekao hrvatska jer to i nije bila)
Pavelić je bio toliki "hrvat" da je zbog pohlepe i zelje za vlascu dao talijanima istru,primorje,gorski kotar,dalmaciju tj prepustio je njima samo da bi imao vlast....sve te krajeve su oslobodili partizani,hrvati...po čemu su ustase onda veci hrvati od partizana?
zapamti da su te sve krajeve u hrvatsku vratili partizani a ne ustase
Maček je bio toliko pošten da je odstupio a Pavelić odmah prihvatio vlast..
Veličati covijeka koji je po meni najveci krivac za stradanje hrvata u 2WW je apsurdan,Hitler je za razliku od njega bio toliko "pošten" da je svoje kosti ostavio u Berlinu za razliku od Pavelića koji je utekao bez da pokusao spasiti bar 10-tak tisuća hrvata kapitulacijom svoje tvorevine...koju nemogu nazvati hrvatska ako iz danasnjeg grba u njoj bi na kruni falilo 3 grba
da ne govorim da nas Pavelićevo ruku dijelo jebe još dan danas....nazalost i još će...zbog ovakvih tvojih izjava
ja smatram da su hrvati bili na pobjedničkoj strani....jer cinjenica vise ih je bilo u partizanima nego u ustasama i kao tako vise su partizani bili hrvatska vojska nego ustase
fgzcvijetic
06.02.2009., 13:17
Još malo matematike ili ti ga, u sranju su velike oči:
Izvor: HKV
http://hakave.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1321&Itemid=142
Javnost je ostala šokirana razmjerima zločina u Teznom?
- Za Tezno se govorilo da je to najveće mjesto zločina, spominjale su se različite brojke, od 40 do 60 tisuća ubijenih. Na istražnoj razini za Tezno se saznalo 1999., kada je pri gradnji autoceste na 70 metara dužine bivšega protutenkovskog rova iskopano 1179 kostura, znači oko 18 po metru.
Kada se otvori 940 metera protutenkovskog rova u Teznom, s tim da je sondiranjem potvrđeno da je sloj kostura oko metar i pol na cijeloj dužini i da se taj sloj stanjuje samo 50-ak metara pri kraju rova, onda, prema kalkulaciji, u Teznom je više od 15.000 kostura. Prema sudsko-medicinskim zapisima, u Teznom su uglavnom ubijani Hrvati, uz manji broj četnika.
Dakle, kako se ovdje navodi, partizani su doista uspjeli postići prije navedenu kalkulaciju, 18 tijela po metru dužnom, ali mi nije jasno kako na samo 1,5 m dubine jer, uzmimo u obzir da je kraj svibnja, toplo i vlažno vrijeme, leševi se (osim ako nisu rasporeni) napušu poput kobasica i gotovo udvostruče svoj volumen. Mora biti da su angažirali specijalice iz Neptuna i Mardešića.
Nadalje, taj famozni rov je kao ACME instant rupa iz crtića. Po potrebi se razvlači od 950 m do 3 pa i 5 km! Sukladno tome i broj žrtava oscilira po potrebi, od 15.000 do 50 i više tisuća.
Zar pobornici takvih teza doista nisu u stanju pomnožiti tri broja i promisliti o rezultatima i barem malo promisliti o situaciji na terenu? Ne sporim da je akon Bleiburga bilo puno žrtava, daleko od toga, ali lupati cifre koje prelaze i 600.000? I onda se netko čudi kako je Srbima uspjelo nabrojati 700.000 žrtava Jasenovca?
Nebulozno i krajnje štetno jer svako pretjerivanje vodi u nedosljednost a svaka nedosljednost u omalovažavanje stvarne žrtve.
nezelim ulaziti i broj zrtava partizanskih zločina ....kad se vec spominju grobnice po sloveniji.....mene zanima nesto drugo pošto mi je hobi rijecka bitka,i linija ingrid,hobi,ustvari zelim puno više o tome a recimo da znam dosta...
naime ovako 97 armijski korpus koji je brojao cca 90 000 vojnika u rijeckoj bitci je stradao toliko da se kod ilirske bistrice uspijelo predati samo 6,500 vojnika,zanima me dali netko zna gdje su pokopani tj gdje se nalaze njiho kosti?....kazu da se od rijeke do bistrice moglo hodati po leševima...
sto se tiče četnika,da oni su se skupa sa ustaskom vojskom i civilima povlačili istim koridorom prema istom mjestu...dali su stradali neznam,ali vjerovatnost je velika...
s ostatkom HOS-a i civilima, su se povukli samo crnogorski cetnici, ne serbski jer su ti isti vecinom 1944/1945 postali partizani... zato na pripravljaj poviest po vlastitim potrebama...
Da partizani su osloboditelji i borili su se za Hrvatsku drzavu(koliko ti to cudno zvučalo) više nego Pavelić i njegova vojska(namjerno nisam rekao hrvatska jer to i nije bila)
da borili su se na nacin sto su htjeli stvorit boljsevisticku sugoslavija... malo kontradiktorno, zar ne... dobro za stovatelje lika i djela zlocinackog bravara iz kumrovca bas i nije...:rolleyes:
Pavelić je bio toliki "hrvat" da je zbog pohlepe i zelje za vlascu dao talijanima istru,primorje,gorski kotar,dalmaciju tj prepustio je njima samo da bi imao vlast....sve te krajeve su oslobodili partizani,hrvati...po čemu su ustase onda veci hrvati od partizana?
:rofl:
nije pitanje velicine Hrvatstva, nego dali je netko uobce bio Hrvat.
sto to je veoma upitno za netkoga ako tvrdi da je jugoslaven, te koji se bori za sugoslaviju... aka partizani...
sada me zanima, dali si ti im'o u osnovnoj skoli predmet zvan "povijest"?
ili nisi, sto znaci da si ignorant, ili sto je vjerojatno da jesi, tj najobicniji si manipulator.
ajde nam svoji objasni koje je godine talijanima predana istra, primjorje, gorski kotor, dalmacija, i tko je to ucinio...:kava:
zapamti da su te sve krajeve u hrvatsku vratili partizani a ne ustase
Maček je bio toliko pošten da je odstupio a Pavelić odmah prihvatio vlast..
Veličati covijeka koji je po meni najveci krivac za stradanje hrvata u 2WW je apsurdan,Hitler je za razliku od njega bio toliko "pošten" da je svoje kosti ostavio u Berlinu za razliku od Pavelića koji je utekao bez da pokusao spasiti bar 10-tak tisuća hrvata kapitulacijom svoje tvorevine...koju nemogu nazvati hrvatska ako iz danasnjeg grba u njoj bi na kruni falilo 3 grba
da ne govorim da nas Pavelićevo ruku dijelo jebe još dan danas....nazalost i još će...zbog ovakvih tvojih izjava
vratili su nas u sto? u robovanje u boljsevistickoj sugoslaviji.
sto se tice maceka, taj izrod nije uobce vriedan spomena.
tko je to najveci krivac?:rolleyes:
njegava je krivnja sto je izd'o narad, kad je pobjeg'o.
a najveci zlocinac i krvnik na Hrvatom u poviesti je tvoj idol drug bravar, koji je odgovoran za bleiburg, krizni put, jazovku i 50 godina terrora i diktature itd itd...
di ti je uobce obraz?
a tko nas jebe, kako ti to uljudeno kazes su izdajnici, i ostatak ekipe, tj ljudi poput tebe...
ja smatram da su hrvati bili na pobjedničkoj strani....jer cinjenica vise ih je bilo u partizanima nego u ustasama i kao tako vise su partizani bili hrvatska vojska nego ustase
:rolleyes::lol:
slobodno to misli... glupost jos nije postala predmet u kaznenom pravu...
za postojanje kakve takve hrvatske drzave nisu zasluzeni niti ustase niti partizani, nego HV, koji je nasu slobodu i nezavisnost izbori protiv cetnika i boljsevika za vrieme domovinskog rata... sve drugo je najobicnije lapradnje.
Među jasenovačkim žrtvama zločinci su bili samo Đurišićevi četnici i još poneki, a među žrtvama tzv. Križnoga puta broj nevinih je bio toliki. Budući da je broj žrtava, namjerno, približno jednak u obje hrvatske tragedije, vrijeme je da se zaključi to poglavlje povijesti, a ne da bude izvor novih sukoba i ratova.
Promidžbe su falsificirale obje brojke, bilo radi reparacija, bilo radi nostalgije za zlom, crvenim i crnim, svejedno.
Pitam se, komu koristi prisjećanje na intervenciju hrvatskih izroda, a ne hrvatskih snaga po moderatoru, u Srbiji? Hoćemo li za 60 godina pronalaziti opravdanja za agresiju na Hrvatsku od strane potomaka tih istih napadnutih četnika?
pulac kaže:
s ostatkom HOS-a i civilima, su se povukli samo crnogorski cetnici, ne serbski jer su ti isti vecinom 1944/1945 postali partizani... zato na pripravljaj poviest po vlastitim potrebama...
meni je četnik četnik...srbijanski,srpski ili crnogorski četnik je četnik
kad kazem partizani nemislim na komuniste jer vecina partizana pogotova hrvatskih obični vojnici nisu bili komunisti
ako si čitao sto sam pisao,pisao sam o Paveliću i mojem mišljenju o njemu,za razliku od pavelića tito je uspio imjeniti teheransku konvenciju po kojoj je bilo odlučeno da se granice vrate vrate u stanje 41 godine.....da znam kad je rijeka pripala italija 1924 godine rapalskim sporazumom...ALI TAJ ISTI TVOJ PAVELIĆ KAD JE DOŠAO NA VLAST POTPISAO DA SE SLAZE S TIME I DA TO NE ZELI MIJENJATI....
di je bio Pavelić kad su talijani i četnici ubijali hrvate po dalmaciji?di je bio pavelić kad su gorila hrvatska sela po istri?......sto su hrvati samo oni koji stuju djelo pavelića?
točno,partizani su pobili ljude na bleiburgu,na kriznom putu,jazovki.....ali za krizni put i njegove posljedice kriv je pavelić koji je potjerao ljude u zbjeg da bi spasio vlastito dupe...a sto je najbolje pavelić je primorac iz kraja kojeg je prepustio talijanima
govorimo o 2ww pusti sad HV i danasnju hrvatsku..o tome nije bila rijec.....
ne ulazim i broj zrtava,u razloge ideoloških pogubljenja i jedne i druge strane...ne smatram se ni partizanom ni ustasom...ja sam samo hrvat
Među jasenovačkim žrtvama zločinci su bili samo Đurišićevi četnici i još poneki, a među žrtvama tzv. Križnoga puta broj nevinih je bio toliki. Budući da je broj žrtava, namjerno, približno jednak u obje hrvatske tragedije, vrijeme je da se zaključi to poglavlje povijesti, a ne da bude izvor novih sukoba i ratova.
Promidžbe su falsificirale obje brojke, bilo radi reparacija, bilo radi nostalgije za zlom, crvenim i crnim, svejedno.
Pitam se, komu koristi prisjećanje na intervenciju hrvatskih izroda, a ne hrvatskih snaga po moderatoru, u Srbiji? Hoćemo li za 60 godina pronalaziti opravdanja za agresiju na Hrvatsku od strane potomaka tih istih napadnutih četnika?
nezelim ulazati u brojke,ali činjenica je da su hrvati stradali na oba mjesta samo zato sto su razmisljali drugacije
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.