PDA

View Full Version : Espresso aparati

iksy
17.08.2004., 10:16
Pozdrav,

ima li netko iskustva sa kućnim espresso aparatima (tipa baby gaggia i sl.)?
Jeste li zadovoljni njima, kakva je kvaliteta aparata, espressa, itd....

Ruda
17.08.2004., 20:55
Moraš kupovati espresso kavu (zelenu), inače ne valja

Janjesce
17.08.2004., 23:58
ja imam delonghi...
nije loš, al mene nervira što mu se dijelovi ne smiju stavljati prati u mašinu...
i svako 200 kava ga treba čistit od kamenca sa nekim posebnim sredstvom (nemam pojma s kojim jer još nismo napravili 200 kava)...
i stavljam u njega običnu kavu jer mi je franckova espresso bila očajna, nekako kisela

Lei
18.08.2004., 09:06
Gaggia su (navodno) jako dobri espresso aparati. Kaze barem kolegica koja je to od firme dobila za vjencani poklon. Ja sam doma svojedobno imala par tih komada i odustala jer su mi zauzimali previse radne plohe u kuhinji i nisu bili cesto u upotrebi. Espresso kavu kuham obicno u kafetijeri.

Sto se izbora kave tice, ja (za aparat u firmi) koristim - crvenu!:D Lavazza rosso.

Janjesce
20.08.2004., 23:28
Lavazza mi je odlična kava
Samo di nje ima kupit? Nisam je viđala u običnim dućanima...

Aragorn
21.08.2004., 01:00
Stari, teški Krups kod mene - zadovoljan sam s njime no tak i tak svakih par mjeseci mijenjam vrstu kave (espresso, filter, instant...).
Moraš ga redovito čistiti - ono unutarnje sito preko kojeg postiže pritisak (ne ono u koje ide kava) i nema problema. Imaš za kupiti tekućinu za čišćenje tih sita od Perala....

KIMI
21.08.2004., 14:47
Crvena Lavazza.

A mislim da bi ga trebalo cistiti svaki dan. Ponekad to i napravim...

alfred stokes
21.08.2004., 15:21
Ja koristim Lavazzu - ima je u Metrou za uzet
Nemam aparat jerbo su fanj skupi. koristim kafetijeru za sada

Janjesce
21.08.2004., 16:54
Aragorn kaže:
Moraš ga redovito čistiti - ono unutarnje sito preko kojeg postiže pritisak (ne ono u koje ide kava) i nema problema. Imaš za kupiti tekućinu za čišćenje tih sita od Perala....

ja to sito očistim redovito običnom spužvom i vodom...
a na poslu mi kroz aparat protisnu vodu i kvasinu (ocat) i tako ga čiste od kamenca :)

Ruda
21.08.2004., 19:27
Janjesce kaže:
ja to sito očistim redovito običnom spužvom i vodom...

Ne vjerujem

zh1
22.08.2004., 09:22
Imamo doma dva komada ali uglavnom nisu u upotrebi zbog kompliciranog održavanja , filtera itd. Po dizajnu je najljepši aparat od "gorenja" koji je dupli tj. ima i aparat za čaj koji je vrlo praktićan . Po mojem ,dobra stara đezvica je aparat br.1 za kavu.

Ruda
22.08.2004., 17:39
zh1 kaže:
Imamo doma dva komada ali uglavnom nisu u upotrebi zbog kompliciranog održavanja , filtera itd.
Jooooj, a ja cijelo vrijeme mislim da govorimo o esspreso aparatima na pumpu.......onakvi kakvi su u kafićima

Lei
22.08.2004., 23:13
Ima Lavazze gotovo svugdje sad, recimo u Ipercoopu, Billi, Metrou, ...

MadVlad
23.08.2004., 12:19
Na poslu koristim mali Gaggia i nisam bas zadovoljan jer dok se voda grije pocinje curiti kroz otvor tako da prije nego idem kuhati kavu moram isprazniti predlosku od vode.

Doma koristim onaj obicni espresso loncic i mogu reci da mi je kava 3 puta finija od ovih iz elektricnih aparata. Imam veliki za 6 salica (mada su to meni 2 velike) i duplo manji (za 1 veliku). Vrlo jednostavna primjena: u donji dio stavis vodu, na njega lijevak u koji sipas kavu (ne stiskati), zasarafis gornji dio i na vatru. Kad cujes da para izlazi, ugasis i gotovo (za cca 3 min). Najbolja stvar u cijeloj prici je da se ne preporuca prati detergentom vec obicnom vodom. U Mercatoneu ti kostaju oko 100 kn i svakom bi ih preporucio. Jednostavi za upotrebu, kava odlicna, odrzavanje ne postoji.
Od kava mi je dosad najbolja Elite espresso.

Paragalactic
23.08.2004., 12:28
MadVlad kaže:
...odrzavanje ne postoji.

Zna otić dihtung guma... Al to je otprilike sve!

MadVlad
23.08.2004., 12:48
3 dihtung gume + metalni filter (onaj komad s rupicama) kostaju 10 kuna. To ti je dosta za godinu dana

Lei
23.08.2004., 12:48
MadVlad kaže:
Vrlo jednostavna primjena: u donji dio stavis vodu, na njega lijevak u koji sipas kavu (ne stiskati), zasarafis gornji dio i na vatru. Kad cujes da para izlazi, ugasis i gotovo (za cca 3 min).

To je ono sto mi zovemo kafetijera :)

Postoji razlika u kvaliteti i to velika. U dugogodisnjoj praksi (toliki smo ovisnici o kavama da smo znali ujutro doma imati mama i tata svaki svoju veliku, a ja svoju malu :rolleyes:, danas srecom vise ne pijem toliko kave... ), meni su se najboljima pokazale one marke Bialetti (link na modele kafetijera (http://www.bialetti.it/caffe.html), moja je Kona :cerek: )

Paragalactic
23.08.2004., 13:00
MadVlad kaže:
3 dihtung gume + metalni filter (onaj komad s rupicama) kostaju 10 kuna. To ti je dosta za godinu dana Ja imam aparat za (valjda) 12 osoba i nigdje nije bilo za kupit gumu te veličine. Sad imam zalihu!
Kava iz tog je super jer se voda ne diže kroz filter dok nije 100 stupnjeva. Uglavnom: totalno preporučam!

zh1
23.08.2004., 14:30
Pamtim da sam TO imao doma još kao klinac ali nikada nije zaživjelo kak spada , sve je ostalo kao pokušaj kvalitetne primjene!

MadVlad
23.08.2004., 15:14
Nema do espressa! Ni turska, ni instant, ni filter (e ta je :rigo: )