View Full Version : Espresso aparati
Pozdrav,
ima li netko iskustva sa kućnim espresso aparatima (tipa baby gaggia i sl.)?
Jeste li zadovoljni njima, kakva je kvaliteta aparata, espressa, itd....
Moraš kupovati espresso kavu (zelenu), inače ne valja
Janjesce
17.08.2004., 23:58
ja imam delonghi...
nije loš, al mene nervira što mu se dijelovi ne smiju stavljati prati u mašinu...
i svako 200 kava ga treba čistit od kamenca sa nekim posebnim sredstvom (nemam pojma s kojim jer još nismo napravili 200 kava)...
i stavljam u njega običnu kavu jer mi je franckova espresso bila očajna, nekako kisela
Gaggia su (navodno) jako dobri espresso aparati. Kaze barem kolegica koja je to od firme dobila za vjencani poklon. Ja sam doma svojedobno imala par tih komada i odustala jer su mi zauzimali previse radne plohe u kuhinji i nisu bili cesto u upotrebi. Espresso kavu kuham obicno u kafetijeri.
Sto se izbora kave tice, ja (za aparat u firmi) koristim - crvenu!:D Lavazza rosso.
Janjesce
20.08.2004., 23:28
Lavazza mi je odlična kava
Samo di nje ima kupit? Nisam je viđala u običnim dućanima...
Aragorn
21.08.2004., 01:00
Stari, teški Krups kod mene - zadovoljan sam s njime no tak i tak svakih par mjeseci mijenjam vrstu kave (espresso, filter, instant...).
Moraš ga redovito čistiti - ono unutarnje sito preko kojeg postiže pritisak (ne ono u koje ide kava) i nema problema. Imaš za kupiti tekućinu za čišćenje tih sita od Perala....
Crvena Lavazza.
A mislim da bi ga trebalo cistiti svaki dan. Ponekad to i napravim...
alfred stokes
21.08.2004., 15:21
Ja koristim Lavazzu - ima je u Metrou za uzet
Nemam aparat jerbo su fanj skupi. koristim kafetijeru za sada
Janjesce
21.08.2004., 16:54
Aragorn kaže:
Moraš ga redovito čistiti - ono unutarnje sito preko kojeg postiže pritisak (ne ono u koje ide kava) i nema problema. Imaš za kupiti tekućinu za čišćenje tih sita od Perala....
ja to sito očistim redovito običnom spužvom i vodom...
a na poslu mi kroz aparat protisnu vodu i kvasinu (ocat) i tako ga čiste od kamenca :)
Janjesce kaže:
ja to sito očistim redovito običnom spužvom i vodom...
Ne vjerujem
Imamo doma dva komada ali uglavnom nisu u upotrebi zbog kompliciranog održavanja , filtera itd. Po dizajnu je najljepši aparat od "gorenja" koji je dupli tj. ima i aparat za čaj koji je vrlo praktićan . Po mojem ,dobra stara đezvica je aparat br.1 za kavu.
zh1 kaže:
Imamo doma dva komada ali uglavnom nisu u upotrebi zbog kompliciranog održavanja , filtera itd.
Jooooj, a ja cijelo vrijeme mislim da govorimo o esspreso aparatima na pumpu.......onakvi kakvi su u kafićima
Ima Lavazze gotovo svugdje sad, recimo u Ipercoopu, Billi, Metrou, ...
MadVlad
23.08.2004., 12:19
Na poslu koristim mali Gaggia i nisam bas zadovoljan jer dok se voda grije pocinje curiti kroz otvor tako da prije nego idem kuhati kavu moram isprazniti predlosku od vode.
Doma koristim onaj obicni espresso loncic i mogu reci da mi je kava 3 puta finija od ovih iz elektricnih aparata. Imam veliki za 6 salica (mada su to meni 2 velike) i duplo manji (za 1 veliku). Vrlo jednostavna primjena: u donji dio stavis vodu, na njega lijevak u koji sipas kavu (ne stiskati), zasarafis gornji dio i na vatru. Kad cujes da para izlazi, ugasis i gotovo (za cca 3 min). Najbolja stvar u cijeloj prici je da se ne preporuca prati detergentom vec obicnom vodom. U Mercatoneu ti kostaju oko 100 kn i svakom bi ih preporucio. Jednostavi za upotrebu, kava odlicna, odrzavanje ne postoji.
Od kava mi je dosad najbolja Elite espresso.
Paragalactic
23.08.2004., 12:28
MadVlad kaže:
...odrzavanje ne postoji.
Zna otić dihtung guma... Al to je otprilike sve!
MadVlad
23.08.2004., 12:48
3 dihtung gume + metalni filter (onaj komad s rupicama) kostaju 10 kuna. To ti je dosta za godinu dana
MadVlad kaže:
Vrlo jednostavna primjena: u donji dio stavis vodu, na njega lijevak u koji sipas kavu (ne stiskati), zasarafis gornji dio i na vatru. Kad cujes da para izlazi, ugasis i gotovo (za cca 3 min).
To je ono sto mi zovemo kafetijera :)
Postoji razlika u kvaliteti i to velika. U dugogodisnjoj praksi (toliki smo ovisnici o kavama da smo znali ujutro doma imati mama i tata svaki svoju veliku, a ja svoju malu :rolleyes:, danas srecom vise ne pijem toliko kave... ), meni su se najboljima pokazale one marke Bialetti (link na modele kafetijera (http://www.bialetti.it/caffe.html), moja je Kona :cerek: )
Paragalactic
23.08.2004., 13:00
MadVlad kaže:
3 dihtung gume + metalni filter (onaj komad s rupicama) kostaju 10 kuna. To ti je dosta za godinu dana Ja imam aparat za (valjda) 12 osoba i nigdje nije bilo za kupit gumu te veličine. Sad imam zalihu!
Kava iz tog je super jer se voda ne diže kroz filter dok nije 100 stupnjeva. Uglavnom: totalno preporučam!
Pamtim da sam TO imao doma još kao klinac ali nikada nije zaživjelo kak spada , sve je ostalo kao pokušaj kvalitetne primjene!
MadVlad
23.08.2004., 15:14
Nema do espressa! Ni turska, ni instant, ni filter (e ta je :rigo: )
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.