View Full Version : Koji OS?
Imam p III 666 / 128. I xp proffesional. Ali nisam zadovoljan. jer je spor. planiram staviti neki drugi sistem, mozda cak i alternativu, pa me zanima sto mislite da bi moglo biti ok za tu masinu.
Neki mi govore da je 98, neka doradjena nesto najbolje, pa neki drugi kazu kako su vindovsi 2000 prof najbolji i tako dalje.volio bih cuti vase miljenje. Zahvaljujem.
loser_bolan
23.02.2003., 18:19
Ma dobar je Xp, samo je tvoja radna memorija malo "tanka".
Ubaci jos jedan blok od 128 MB i trebalo bi raditi normalno.
Ja sam inace koristio Win98 i imao sam samo probleme.
Sa Xp je sve u redu jedino me SP1 malo zeza :)
Win2000 je, po rijecima onih sto ga koriste, ponajbolji i najstabilniji.
ja ti doma imam k7@600 i 640MB rama, a sve to voze windows98se..
bez beda možeš stavit win2k na svoju mašinu, instaliraš sp3 i još neke patcheve i sve pet. 2000 sa 128mb rama rade okej, ali najbolje bi ti bilo dodati još 128mb, a od viška glava ne boli. da, win2k su najstabilniji..
Elektronicar
23.02.2003., 22:40
Ja osobno imam Windowse 2000 Professional i zadaovoljan sam s njima, sam me malo u početku zazalo pokretanje igrica jer ne podržava sve igrice, ali sam skinio s interneta programe koji trebaju i sve radi. Sto se tice igrica najbolja je 98-ica, ali što se tiče stabilnosti rada onda su puno bolji 2000 i XP. XP zbog sučelja treba više memorije. 128 je minimalno za rad, zato si podigni na 256 MB RAM-a. 2000-ica radi na 128 bez imalo problema i ako želiš stabilne Windowse, a da ne kupuješ još Ram-a uzmi Windowse 2000.
hm. da da. brijem da cu prvo pojacat memoriju. a onda cu vec vidjeti. vjerovatno 2000, ako bude s ovim problema. zahvaljujem na pomoci.
Da, 128 RAM-a je premalo za XP. Neka ti to bude prvo na rasporedu
Najveci problem je tu zapravo procesor, a ne memorija - jest da ce sistem sa 128 MB RAM-a vise "srotat" po disku nego s (idealnih) 256MB za Win XP, ali subjektivni dojam brzine kvare u prvom redu procesor i graficka kartica. Najlakse je zapravo nadogradit memoriju jer je obicni SDRAM sada jako jeftin (u svoje racunalo vjerojatno ni ne mozes staviti DDR), ali dojam brzine ce ostati isti - dok cujes srotanje i vidis usporenje rada, znas da je to uzrokovano srotanjem. Medjutim, racunalo ti sporo vrti Windowse i kad ne srota sto je jasni dokaz da nije problem s nesto manjom kolicinom memorije. Inace, na jakoj masini s DDR-om i solidnom grafickom, Windowsi XP rade neke stvari brze od Me (valjda i od 9x) i subjektivni dojam brzine je mnogo bolji (takav je slucaj kod mene: Athlon XP 1800+, prije 256, sada 512 MB DDR-a, GF4MX440).
BTW Win2000 ce ti se vuci skoro kao i XP bez ukljucenih tema, tako da imas samo dva rjesenja: pojacaj hardver (kupi jaci procesor i/ili graficku) ili instaliraj 98 ili Me (98-icu nikad u zivotu nisam koristio, s Me sam na Celeronu 633 bio relativno zadovoljan, sve dok nisam probao XP na novoj masini).
khm. procesor do daljnjeg necu mjenjat, jer mi je to puno previse para. memorija mi je ona najbolja/najsluplja, a graficka je tesko sranje. ati 4mb. pa pretpostavljam da usko grlo cijelog sistema ipak nije procesor.
u kompjeterma sam otvorio topic o hardverskoj nadogradnji. i brijem da je to ok. ali ne znam. postoji li mogucnost da to sto planiram nema smisla jer je stvar na 666? btw, ploca i procesor se uvijek daju zamijenit :).
anyway, javim se kad sredim malo hardversku situaciju :).
takozvani
25.02.2003., 01:49
Ma,ak se vec nemreš odluciti složi dual boot Win98/Win2k i doviđenja.... :)
beeli kaže:
Imam p III 666 / 128. I xp proffesional. Ali nisam zadovoljan. jer je spor. planiram staviti neki drugi sistem, mozda cak i alternativu, pa me zanima sto mislite da bi moglo biti ok za tu masinu.
Neki mi govore da je 98, neka doradjena nesto najbolje, pa neki drugi kazu kako su vindovsi 2000 prof najbolji i tako dalje.volio bih cuti vase miljenje. Zahvaljujem.
kao sto je i prije recno stavi jos 128 MB radne memorije. Nije do procesora sigurno.. Microsoft takodje preporucuje 256 mb radne memorije.
Ovisno je takodje kolika ti je velicina hard diska, mozda ti je pretrpan, pa ti to jos vise usporava sistem..
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.