PDA

View Full Version : Pet najvećih zabluda o islamu


Photo
22.12.2010., 08:00
Clanak sa portala 24sata.info, mozda ce sada ljudima koji ne gledaju svijet siroko biti neke stvari jasnije. procitatjte do karaj, razmislite pa komentarisite:

Drugačija istina: Pet najvećih zabluda o Islamu

Deset posto svjetskog muslimanskog stanovništva su teroristi - nedavno je utvrdio jedan konzervativni komentator, imenom Glenn Beck.

Beck je vjerovatno totalno prolupao, jer deset posto iznosi oko 150 miliona, pa kad bi svaki od njih ubio nekih 40-ak ljudi, istrijebili bi gotovo čitavo stanovništvo Zemlje.

Preostale su nam dvije opcije: ili im se terorizam nije toliko omilio ili je njegova izjava proizvod bolesnog uma.

5. Muslimanke moraju nositi veo

Kad kažete "islam", prvo što milionima zapadnjaka padne na pamet je upravo žena od glave do pete prekrivena burkom. Kad biste sve muslimanske žene svijeta strpali na jednu hrpu, one u burkama nestale bi u masi golih lica.

Zašto je onda cijela Evropa na rubu živaca oko skrivanja žena pod velovima, čemu silna uzbuna i pokušaji zakonske zabrane nošenja takve odjeće?

Svi znamo da islam mrzi žene - Saudijska Arabija je jedina država na svijetu koja ženama ne dozvoljava da voze, a samo i isključivo muslimanske zemlje još uvijek kamenuju preljubnice, zar ne?

Istina je drugačija:

Evo recimo, u Francuskoj živi oko tri miliona muslimanki. Francuska policija odlučila je provjeriti koliko ih nosi burke i/ili nikabe i otkrila da je tačan broj - 367. Ne 367.000. Toliko zanemarivo malo u odnosu na ukupan broj da se, s aspekta statistike, gotovo može odbaciti kao margina greške.

Što se tiče ostatka Evrope, brojevi su još manji, npr. u Belgiji su ih pronašli samo 20-30 od ukupno 500.000. Naravno, u nekim bliskoistočnim zemljama veo je propisan zakonom (Iran i Saudijska Arabija), samo što te dvije zemlje zajedno čine manje od pet posto ukupnog svjetskog muslimanskog stanovništva.

Kad se pogledaju običaji i zakon, većina muslimanskih država zapravo brani nošenje vela, što uopšte nije u suprotnosti sa njihovom vjerom jer islam ne propisuje obavezno nošenje vela. Takvo oblačenje može se okarakterisati više kao običaj, ovisno o tome gdje žena živi i ko vlada.

Hard-core protivnici svega muslimanskog, vrijeme je da zažmirite: od pet najvećih zemalja u kojima prevladava muslimansko stanovništvo, četiri su za vođu izabrale ženu.

4. Očevi osnivači Amerike ne bi tolerisali te teroriste

Kad je neko mrtav par stotina godina, lako je stati pred kamere i trkeljati šta bi on mislio o ovom današnjem leglu multikulturalizma i bezbožništva, koje se naziva Amerika. Mnogima su danas puna usta Očeva Osnivača Amerike, pravih i bogobojaznih kršćana, koji ne bi tolerisali ovu terorističku religiju koja prijeti SAD-u.

Srećom, neki Amerikanci i dalje ne odustaju od pravih vrijednosti i zakonskim se putem bore protiv islama, koji će svaki čas progutati Ameriku i poslati je na samo dno pakla. Samo što nije.

Istina je drugačija:

Čak i ako su bili zadrti kršćani, Očevi su imali poštovanja prema muslimanima. Thomas Jefferson je sam naučio arapski, koristeći vlastiti primjerak Kurana, a organizovao je i prvi Iftar koji je Bijela kuća ikad vidjela.

John Adams je proroka Muhameda proglasio jednim od najvećih tragača za istinom. Benjamin Franklin, koji je smatrao da svaka škola mora imati Bibliju, bio je skloniji djeci ponuditi učenja Konfucija i Muhameda, nego pustiti ih da odrastu bez ikakvog religijskog sistema. Čak je i George Washington prostro tepih dobrodošlice muslimanima koji su došli raditi za njega na Mount Vernon.

Odakle tolika ljubav prema muslimanima? Godine 1777., kad se Amerika odvojila od Velike Britanije, prva osoba koja je pozdravila njenu novostečenu nezavisnost bio je upravo marokanski sultan Muhamed ben Abdallah. Osim toga, svi spomenuti državnici imali su dovoljno mozga da shvate razliku između terorista i ostatka svijeta, kao što su u Tripoliju, 1797., i sami napisali: "Vlada Sjedinjenih Američkih Država ni na koji način nije zasnovana na kršćanstvu i ne gaji nikakve neprijateljske osjećaje spram muslimanskih zakona ili religije."

3. "Musliman" je isto što i "Arapin"

Tokom predsjedničkih izbora u Americi, jedna je žena predsjedničkog kandidata Johna McCaina upitala je li Barack Obama Arapin. Možete se kladiti da je zapravo htjela reći "musliman", ali joj je izletilo ovo drugo jer, ono, isti vrag, ne?

Kao i to da su svi bliskoistočnjaci, koji nisu Židovi, muslimani, a većina ih živi na području Bliskog Istoka?

Istina je drugačija:

Samo oko 20 posto muslimana čine Arapi ili stanovnici Sjeverne Afrike. Za poređenje, oko 22 posto kršćana su Afrikanci, a ipak, kad neko kaže "kršćanin", niko ne misli na Afrikanca. Otkud onda to miješanje "Arapa" i "muslimana"?

Iako je na Zapadu uvriježeno mišljenje da je islam vezan isključivo za Bliski Istok, ogromna većina, tačnije 61,9 posto muslimana, uopšte ne živi na području Bliskog Istoka. Većina ih živi u Aziji ili uz Tihi okean, dok ih je u Indoneziji više od 200 miliona. Na području Indijskog podkontinenta muslimana ima otprilike pola milijarde.

Takođe, to što je neko Arapin ne znači da je automatski i musliman. Oko 10 posto Arapa su kršćani (više od 14 miliona ljudi), što znači da broj arapskih kršćana prelazi ukupnu svjetsku židovsku populaciju za milion ljudi!

2. Zapadnjačke kulture su puno humanije od krvoločnih muslimana

Islam je na zapadu stekao ugled nasilne religije čak i prije današnjeg natezanja sa teroristima. Do toga je, dijelom, došlo i zbog iznenađujuće brzog širenja islama, koji je put od jednog čovjeka do dominantne religije Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike prevalio za samo 100 godina. Za poređenje, širenje hinduizma Indijom trajalo je oko 1000 godina, a kršćanstvo je od progona do službene religije Rimskog Carstva stiglo za 400 godina.

S tim na umu, dosta je ljudi zaključilo da je glavno oruđe u širenju islama bilo - oružje, odnosno mač. Za pobornike tog gledišta, idući logični zaključak je da su muslimani, kao ljudi, izrazito nasilni i, zapravo, barbarski osvajači.

Istina je drugačija:

Muhamed je sebi dao posla i osmislio prilično napredna pravila ratovanja, zbog čega su muslimanski ratnici tokom Srednjeg vijeka bili "dobre dušice" naspram kršćana. Muslimani su morali poštovati sljedeća pravila:

* Nema klanja žena, djece i nevinih (pustinjaci, redovnici, religiozni vođe koji nisu vojnici)
* Nema bezumnog klanja stoke i drugih životinja
* Nema spaljivanja i uništavanja drveća i voćnjaka
* Nema uništavanja izvora vode

Ukratko, morali su se boriti kao srednjovjekovna verzija hipija. I bili su jako dobri u tome.

Ali najveća osvajanja teritorija ostvarena su nakon Muhamedove smrti, zar ne? Možda je to razdoblje u kome je islam pokazao svoju krvoločnu stranu? Baš i ne.

Muhamedov je nasljednik njegova pravila pretvorio u standardni vojni kodeks ponašanja, što je muslimanske ratnike, prilikom osvajanja Evrope, uzdiglo na nivo tolerancije koji kršćanske vojske nisu mogle ni sanjati.

I tako, dok su kršćani igrali "fudbal" odsiječenim glavama, muslimanski ratnici imali su obavezu hraniti neprijateljske vojnike koje su porazili.

1. Islam je još uvijek u Srednjem vijeku

Islam najviše trpi od strane tri najčešća stereotipa - da mrzi žene, da je nasilan i da se protivi ikakvom naučnom napretku. Prva dva smo već zgazili, ali što sa trećim? Pa njihove vlade se vode nekakvim tamo prastarim religioznim tekstovima i zakonima! Uostalom, koje je to bolesti izlječio Iran?

Istina je drugačija:

Kao što nisu svi kršćani pobornici kreacionizma, tako ni svi muslimani ne tumače Kuran doslovno. U jednoj je anketi oko 45 posto muslimana izjavilo da teoriju evolucije smatraju najboljim objašnjenjem nastanka čovjeka, što je odličan rezultat, s obzirom da je istu izjavu dalo samo 24 posto evanđelista, prenosi Index. Broj muslimana koji prihvaćaju teoriju evolucije u postocima je praktički jednak postotku koji je postigla Amerika - oko 48 posto.

Historijski gledajući, muslimani su face naučnih krugova. Bez islama, nauka i matematika kakve poznajemo nikada ne bi postojali. Islamsko Zlatno doba pokrenulo je revoluciju gotovo svakog područja ljudske misli, izmišljena je algebra, a unaprijeđeno sve od geografije do umjetnosti, arhitekture, filozofije, urbanizma, medicine i zdravstva.

Probajte, recimo, zamisliti računanje rimskim brojevima, bez deset znamenki koje danas koristimo, uključujući nulu i decimalni zarez. Ne ide?

Takođe, sve te superkul stvari spremno su dijelili sa nazadnim i zatucanim zemljama kršćanske Evrope tako što su sve osvojene zemlje napunili školama i knjižarama, a uz to osmislili i odličan sistem socijalne pomoći. Neki kažu da, da su muslimani uspjeli osvojiti cijelu Evropu, italijanska Renesansa ne bi bila potrebna.

(24sata.info)

Crni_Jack
22.12.2010., 08:22
Svaka medalja ima 2 lica, pa tako i Islam...a za ovaj tekst ne znam što bih rekao osim da izgleda kao jeftin pokušaj popravljanje loše slike za koju si odgovorni uglavnom muslimani sami.

Bukoroshe
22.12.2010., 08:27
Svi znamo da islam mrzi žene - Saudijska Arabija je jedina država na svijetu koja ženama ne dozvoljava da voze, a samo i isključivo muslimanske zemlje još uvijek kamenuju preljubnice, zar ne?

Istina je drugačija:

Evo recimo, u Francuskoj ...

Dobro se ti sa SA prebaci u Francusku, gdje dominira sekularizam i zabranjeno je udariti ženu :facepalm:

(24sata.info)

Ovako površan propagandistički tekst sa spinovima u svim smjerovima se rijetko gdje može pročitati, ali bez vlastitog komentara, što je još fascinantnije.

i-s-l-a-m-i-c
22.12.2010., 08:35
Dobro se ti sa SA prebaci u Francusku, gdje dominira sekularizam i zabranjeno je udariti ženu :facepalm:


Netko je rekao u jednom postu na forumu nedavno: "99% muslimana ce ti samo slegnuti ramenima i odmahnuti rukom na te prakse u Saudijskoj Arabiji" (na to sto se zenama branilo da voze itd itd).

A druga stvar - zbilja nije u redu diskvalificirati tekst. Tekst nije nekakva dubinska analiza stanja (sto se i ne ocekuje od clanak) ali, ono sto je zanimljivo, vec ta povrsna analiza donosi sasvim dovoljno podataka (statistickih i svakih drugih) da potvrdi da je istina ono sto muslimani ovog foruma godinama govore. Zamisli koliko bi potvrda bilo da je u pitanju ozbiljna, duboka studija u obliku knjige. :)

I zato pozivam, jos jednom procitati ovaj tekst, sjetiti se svojih zabluda u islamu, naci odgovor u ovom tekstu i postaviti podpitanja (ako ih ima) te mozda vremenom, barem samom sebi, priznati gresku (upravo kao sto muslimani priznaju da ima stvari koje ne valjaju u muslimanskim drzavama:))

- ali sta ces, ne kazemo mi da su muslimani savrseni, vec da je islam savrsen. :)

Lijep pozdrav. :)

Bukoroshe
22.12.2010., 08:43
Netko je rekao u jednom postu na forumu nedavno: "99% muslimana ce ti samo slegnuti ramenima i odmahnuti rukom na te prakse u Saudijskoj Arabiji" (na to sto se zenama branilo da voze itd itd).

Što ne znači da one ne postoje, pa je time žalosnije sve skupa.
Kad se i povede tema o tome, svi se prave blesavi, žene su zaštićenije od ličkog medvjeda, a sve suprotno se vrijeđa i ignorira.

A druga stvar - zbilja nije u redu diskvalificirati tekst. Tekst nije nekakva dubinska analiza stanja (sto se i ne ocekuje od clanak) ali, ono sto je zanimljivo, vec ta povrsna analiza donosi sasvim dovoljno podataka (statistickih i svakih drugih) da potvrdi da je istina ono sto muslimani ovog foruma godinama govore. Zamisli koliko bi potvrda bilo da je u pitanju ozbiljna, duboka studija u obliku knjige. :)

U redu ga je kritizirati, kao i sve ostalo na svijetu. Tekst je površan i rađen za široke mase preskačući bitno.
Studije se rade svaki dan, samo što ih muslimani ne žele čitati. :mig: Kod njih je sve ok, remembr?

- ali sta ces, ne kazemo mi da su muslimani savrseni, vec da je islam savrsen. :)

Savršeni su pojedinci koje u životu vodi nešto više od svete knjige - vlastiti razum. Takvi postoje i u islamu, slažem se.

Lijep pozdrav. :)

Alejkum selam.

i-s-l-a-m-i-c
22.12.2010., 08:56
Što ne znači da one ne postoje, pa je time žalosnije sve skupa.
Kad se i povede tema o tome, svi se prave blesavi, žene su zaštićenije od ličkog medvjeda, a sve suprotno se vrijeđa i ignorira.

Istina je ovo boldirano. Prakse i problemi postoje, muslimani to ne negiraju i kritiziraju pojave koje su u suprotnosti s islamom. Sto drugo mogu ja kao forumas? :ne zna:

Ne prave se ljudi blesavi, ljudi rade ono sto im je u mogucnosti a situacija nije ni izbliza tako povrsna i jednostavna (ili zapravo jest - upravo kao ovaj clanak je li? :rofl:).U redu ga je kritizirati, kao i sve ostalo na svijetu. Tekst je površan i rađen za široke mase preskačući bitno.
Studije se rade svaki dan, samo što ih muslimani ne žele čitati. :mig: Kod njih je sve ok, remembr?

Tekst je u redu kritizirati, ne negiram to - rekao sam da nije u redu diskvalificirati tekst a to znaci, odmah u startu odbiti prihvatiti ijednu tvrdnju. Kritika nije losa stvar - kad je utemeljena i kad nije proizvoljna.
Studije se rade svaki dan, medju ostalim i muslimani ih pisu, muslimani ih citaju, muslimani ih shvacaju (i nikako kod muslimana nije sve u redu) i muslimani se bore sa svojim problemima.
A kao sto rekoh, vec i ovaj povrsni tekst razbija zablude o ISLAMU i navodi statisticke podatke na koje opet pozivam da se procitaju i shvate.Savršeni su pojedinci koje u životu vodi nešto više od svete knjige - vlastiti razum. Takvi postoje i u islamu, slažem se.


OK, novo bozanstvo - vlastiti razum. Svako ima pravo na svoje misljenje, a ja se osobno ispricavam sto nisam toliko bahat da bi mislio da sve sto ne moze MOJ razum pojmiti po automatizmu nije istina. No, kako rece jedan mudar covjek: "U redu je to, bitno da putujemo, to odmah znaci da imamo cilj" :mig:Alejkum selam.

Neka je i na tebe mir i spas. :top:

dobrimag
22.12.2010., 09:01
To je članak sa humorističnog site cracked (http://www.cracked.com/article_18911_5-ridiculous-things-you-probably-believe-about-islam.html).
Mislim da se informacije sa njega nebi smjele shvaćati ozbiljno..

Photo
22.12.2010., 09:11
Svaka medalja ima 2 lica, pa tako i Islam...a za ovaj tekst ne znam što bih rekao osim da izgleda kao jeftin pokušaj popravljanje loše slike za koju si odgovorni uglavnom muslimani sami.

upravo, svaka medalja ima dvije strane, pa tako ima i pedofila po hriscanskoj crkvi, vodili su krstaske ratove, spaljivali vjestice, drzali ljude u zatvorima jer nisu priznavali njihovog boga itd itd. ali nisu svi hriscani takvi.

volio bih da mi navedes bar jedan tekst u kojem je musliman kritikovao sve vjernike drugih vjera - pogotovo hriscane - i proglasio ih ubicama, pedofilima, koljacima i bilo sta slicno, zbog nekoliko hriscana koji su kroz istoriju bili sve ovo maloprije navedeno i tako identifikovao citavu vjeru iako su hriscani sami krivi za ono sto rade djeci po zapadnoj evropi i SADu, a da ne spominjem africke zemlje i nasilno pokrstavanje kroz istoriju i slicno.. Naravno da nije sustina ucenja hriscanstva u nasilju i ovom gore navedeno i ne identifikujem ga s tim kao sto se islam identifikuje sa nasiljem, terorizmom i slicno, ali se takve stvari desavaju. ako bas hoces o terorizmu, timoti makvejd (americki bombas koji je raznio zgradu u Oklahomi) nije bio musliman, niko iz IRA nije musliman niti je iko i ETA bio musliman niti su skinhedsi u rusiji muslimani itd itd pa opet niko ne identifikuje njihove vjere kao teroristicke.

clanak mozda jeste povrsan ali daje vise svjetla na sam islam onima koji zele da dobiju informacije iz vise razlicith izvora, razmisle svojom glavom i sami shvate neke stvari.

i koliko god to cudno zvucalo, nisam vjenik.

Photo
22.12.2010., 09:12
To je članak sa humorističnog site cracked (http://www.cracked.com/article_18911_5-ridiculous-things-you-probably-believe-about-islam.html).
Mislim da se informacije sa njega nebi smjele shvaćati ozbiljno..


citanje knjiga je divna stvar. trebao bi pokusati i to nekada.
takodje, internet jeste dobar izvor informacija i moze se naci puno stvari na njemu ali treba znati traziti.

dux pessimus
22.12.2010., 10:33
To je članak sa humorističnog site cracked (http://www.cracked.com/article_18911_5-ridiculous-things-you-probably-believe-about-islam.html).
Mislim da se informacije sa njega nebi smjele shvaćati ozbiljno..

Jest, ali unatoč tomu su savršeno ozbiljni, prvi komentar je da na taj članak treba staviti natpis "IT'S NOT A JOKE".... Jer zbilja jest tako. Evo uzmimo samo omjer ukupnog broja arapa i muslimana na svijetu. Zbilja ispada da je samo manjina muslimana arapskog porijekla.

dobrimag
22.12.2010., 10:47
Cracked izvrće činjenice.
Amerikanci i Europljani imaju posla u 99% slučajeva sa muslimanima iz Bliskog Istoka. Prema tome jasno kad im se kaže "musliman" zamisle arapa.
Ne spominje da se u Pakistanu svakodnevno kamenuju žene zbog muslimanskih zakona, da većina muslimana uopće nema pristup modernoj tehnologiji zbog zadrtosti vjerskih vođa, da glavni vjerski vođa u Iranu kontrolira vojsku i takve stvari.
Tehnički njihove informacije su točne, praktično sve prerasude koje su ljudi razvili nisu razvili bezveze.
Jasno da su velika većina muslimana dobri ljudi, to ne znači da njihova kultura nemora još jako puno raditi da stvore svijet gdje bi ljudi zaista htjeli živjeti

mirzakv
22.12.2010., 11:23
Da su svi muslimani takvi kakvim se opisuju opisuju nebi se desilo ovo (http://www.youtube.com/watch?v=jJz6MCUQD58) , već bi bilo (po vašem opisu muslimana) obrnuto.

i-s-l-a-m-i-c
22.12.2010., 12:22
Vidim, ovaj clanak instant zvijezda. Izmedju ostalih, prenosi ga i rijaset Islamske zajednice ovdje (http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=9994&Itemid=1)

A ovdje (http://www.google.com/search?q=pet+najvecih+zabluda+o+islamu&hl=en&client=opera&hs=76i&rls=en&prmd=ivns&ei=vewRTYOLPI-1hAeTwYW3Dg&start=10&sa=N) se moze vidjeti koliko agencija prenosi ovaj clanak (pogledati samo adrese linkova)

A komentara na sve strane. Vjerojatno je osjecaj cudan - biti bombardiran jednom vrstom clanaka o islamu i odjednom jedna maaaaaala tockica koja ipak govori malo drugacije... ;)

Lijep pozdrav. :)

dux pessimus
22.12.2010., 12:22
Cracked izvrće činjenice.
Amerikanci i Europljani imaju posla u 99% slučajeva sa muslimanima iz Bliskog Istoka. Prema tome jasno kad im se kaže "musliman" zamisle arapa.
Ne spominje da se u Pakistanu svakodnevno kamenuju žene zbog muslimanskih zakona, da većina muslimana uopće nema pristup modernoj tehnologiji zbog zadrtosti vjerskih vođa, da glavni vjerski vođa u Iranu kontrolira vojsku i takve stvari.
Tehnički njihove informacije su točne, praktično sve prerasude koje su ljudi razvili nisu razvili bezveze.
Jasno da su velika većina muslimana dobri ljudi, to ne znači da njihova kultura nemora još jako puno raditi da stvore svijet gdje bi ljudi zaista htjeli živjeti

Taj radikalizam je POSLJEDICA a ne UZROK. Npr., u Afganistanu je osamdesetih godina afganistanska vlada morala potpisati sramotne ugovore sa zapadnjačkim kompanijama, koji su zabranjivali educiranje afganistanaca. O čem je riječ: hidroelektrane koje bi opskrbljivale Kabul sa strujom su gradile strane kompanije (eto bilo na "reporterima", HTV) koje su zauzvrat (osim paprene cijene) tražile ustupke poput toga da samo oni i isključivo oni mogu održavati hidrocentralu i da se u afganistanu ne smije obrazovati domaći kadar koji bi sam održavao hidrocentralu. Čak bi i profit od centrala išao toj kompaniji (namjerno ne navodim ime). Takvih, i sličnih primjera gdje strane, zapadnjačke kompanije drmaju svijetom i ruše čak i vlade ima na tone. Nije ni čudo da se onda ljudi okrenu radikalizmu kako bi se nekako oslobodili tereta što im se nameće. Daleko od toga da je njihov način operiranja dobar, ali sve ima svoje zašto i zato, nisu radikali bezveze nastali, niti bi mogli nastati u normalnim uvijetima.

Ili: praktično cijela Afrika je, sa izuzetkom samo nekih, u tolikoj mjeri dužna (a dužna je jer im je sustavno onemogućavan normalan razvitak pomoću što pritiska što korupcije čelnih ljudi tih država), da su doslovce sve sirovine (ili bar većina njih) u praktično trajnoj koncesiji. Eto, Kongo ima izvorišta dijamanata i drugih vrijednih materijala, a nije uopće vlasnik tih rudnika - jedino što je njihovo, su radnici koji rade za neku krajnju bijedu od plaće. A novac obrću kompanije...

Sve to ima sasvim drugu pozadinu od one kojom se mažu oči prosječnom zapadnjaku...

dobrimag
22.12.2010., 12:43
Osim kaj za sve to moramo tebi na riječ vjerovati. A jadnim muslimanima su krivi neki drugi. Nisu oni sami krivi zbog svojeg radikalizma.
Ako se Europa mogla suprostaviti radikalizmu i stvoriti društvo gdje hrpa muslimana želi živjeti, onda mogu i muslimanske zemlje.
Dok god ljudi odobravaju religiju kao "ljudsko pravo" i kao nešto pohvalno, dotle će muslimanske zemlje propadati.
Kad im nestane nafte, neće boga moliti za pomoć da ih nahrani nego nas.

Nepoznati
22.12.2010., 12:45
Clanak sa portala 24sata.info, mozda ce sada ljudima koji ne gledaju svijet siroko biti neke stvari jasnije. procitatjte do karaj, razmislite pa komentarisite:

Pa tu nema ništa novo što običan čovjek ne zna.

Možda jedino ovo:

U jednoj je anketi oko 45 posto muslimana izjavilo da teoriju evolucije smatraju najboljim objašnjenjem nastanka čovjeka, što je odličan rezultat, s obzirom da je istu izjavu dalo samo 24 posto evanđelista, prenosi Index. Broj muslimana koji prihvaćaju teoriju evolucije u postocima je praktički jednak postotku koji je postigla Amerika - oko 48 posto.

Iz izlaganja pojedinih forumskih muslimana, mogli smo steći pogrešan dojam, jer žestoko idu dokazivat da Kuran negira Darwinovu teoriju evolucije.

Glede terorizma, mene bi zanimalo je li netko izrekao fetvu (prokletstvo?) na kojega samoubilačkog bombaša koji je pobio nevine ljude? To bi bilo uvjerljivije nego negirat da je 10% muslimana teroristi (što je totalni nonsens).

i-s-l-a-m-i-c
22.12.2010., 13:02
Glede terorizma, mene bi zanimalo je li netko izrekao fetvu (prokletstvo?) na kojega samoubilačkog bombaša koji je pobio nevine ljude? To bi bilo uvjerljivije nego negirat da je 10% muslimana teroristi (što je totalni nonsens).

Nekoliko linkova (nadam se da je dovoljno za sad):

link 1 (http://www.mizbihac.com/medlis-iz-biha/ostale-novosti/197-qadri-terorizam.html)

link 2 (http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=29237)

link 3 (http://www.mizbihac.com/medlis-iz-biha/ostale-novosti/499-rijaset-osudio-terorizam-u-bugojnu.html)

link 4 (http://www.index.hr/vijesti/clanak/khatami-osudio-teroriste-i-ratne-huskace/258562.aspx)

link 5 (http://www.youtube.com/watch?v=KNDanFjzHek&feature=player_embedded)


Sa svih strana, domaci, strani, daleki i bliski, ugledni i neugledni, za pojedini slucaj i za cjelokupnu pojavu terorizma...

Ne zelim svojim osobnim komentiranjem utjecati bilo kako, pa samo postavih linkove. A izasli su kao odgovor na google pretragu pojmova "osudio terorizam". :)


Lijep pozdrav. :)

Nepoznati
22.12.2010., 13:13
Nekoliko linkova (nadam se da je dovoljno za sad):

link 1 (http://www.mizbihac.com/medlis-iz-biha/ostale-novosti/197-qadri-terorizam.html)

[QUOTE]Britanski imami moraju učiniti više kako bi osudili terorizam, bez ikakvih "ali" i "ako", a samoubice bi se trebali proglasiti "nevjernicima" koji će završiti u paklu, poručio je vodeći islamski imam šejh Tahir al-Qadri. Prominentni učenjak rođen u Pakistanu osudio je ideologiju nasilnih islamskih ekstremista i izdao fetvu kojom osuđuje bilo kakvu vrstu terorizma, piše Independent. Al-Qadri je napisao preko 400 knjiga o islamskom pravu, a vjernicima muslimanima je poručio: "Terorizam je terorizam, nasilje je nasilje. Tome nema mjesta u islamskom naučavanju i nikakvo opravdanje ne može imati. Svijet treba apsolutnu osudu terorizma." O ubjeđenjima bombaša samoubica kako tim potezom sebi osiguravaju mjesto u raju, muslimanski učenjak kaže: "Oni tako postaju heroji pakla i idu pravu u njega. Njihovi potezi nikad neće biti smatrani džihadom." :top: :s

link 2 (http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=29237)

Saudijski kralj Abdullah poručio je svjetskim liderima na forumu posvećenom pitanjima međuvjerskog dijaloga u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da je terorizam neprijatelj svih religija i pozvao na toleranciju. :)

S malom zadrškom.

Održavanje foruma kritizirale su neke organizacije za zaštitu ljudskih prava uz obrazloženje da on daje priliku Saudijskoj Arabiji da promovira vjersku toleranciju u inozemstvu, dok u isto vrijeme nameće diskriminaciju u domovini, navela je britanska agencija.

link 3 (http://www.mizbihac.com/medlis-iz-biha/ostale-novosti/499-rijaset-osudio-terorizam-u-bugojnu.html)

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je najoštrije je osudio brutalni teroristički čin podmetanja eksplozivne naprave ispred policijske stanice u Bugojnu. Ugrožavanje ljudskih života, imovine i narušavanje sigurnosti je neprihvatljivo i počinoci takvih djela moraju snositi punu zakonsku odgovornost.
:top:

link 4 (http://www.index.hr/vijesti/clanak/khatami-osudio-teroriste-i-ratne-huskace/258562.aspx)

link 5 (http://www.youtube.com/watch?v=KNDanFjzHek&feature=player_embedded)

Iranski predsjednik Mohammad Khatami je u utorak u UNESCOu osudio teroriste i ratne huškače, bilo da su u "Afganistanu ili Bijeloj kući".

Bah. O Iranskom režimu ne bih ništa pohvalno...

Ne zelim svojim osobnim komentiranjem utjecati bilo kako, pa samo postavih linkove. A izasli su kao odgovor na google pretragu pojmova "osudio terorizam". :)


Najbolji mi je onaj imam šejh Tahir al-Qadri koji je jasno rekao da ih čeka pakao a ne djevice u raju. :top:

I nisu samo u pitanju ti teroristi i ono "u šta su oni ubijeđeni", jer se radi mahom o vrlo mladim ljudima, kojima je ispran mozak, nego o bradonjama koji su im te pogubne ideje u glavu stavili.

i-s-l-a-m-i-c
22.12.2010., 13:55
[QUOTE=i-s-l-a-m-i-c;30689000]Nekoliko linkova (nadam se da je dovoljno za sad):

cut...

Sve u svemu, eto nekoliko primjera onog sto si trazio. Naravno, zelim reci da nije moje misljenje (a vjerujem, ni misljenje ostalih muslimana) da je sve savrseno u redovima onih koji su osudili, dapace, postoje ogromni problemi.

I svakako su problem oni koji ideje terorizma usadjuju. Jedan zanimljiv osvrt je imao i forumas Dux Pessimus kada je komentirao uzroke i posljedice. Razumijevanje uzroka je takodjer ono sto se trazi. Prvi i osnovni korak je evo predjen - terorizam je osudjen, svako moze vidjeti da svaki islamski autoritet osudjuje terorizam (i to misljenje dijeli 99 pa i vise posto muslimana). Koji su daljnji koraci? Suzbijati sve, pa i najmanje uzroke zabluda o islamu. Popravljati stanje.

Raditi na informiranju, razgovoru, komunikaciji, kvaliteti informacija a uz to sve - jasno izrazavati neslaganje sa svim onim sto ne valja u muslimanskim drzavama ( isto to raditi i sa svim onim sto ne valja u drugim dijelovima svijeta ali,evo, ovdje je tema islam i muslimani).

Od pocetka pisanja na forumu (a to nije tako daleko bilo) govorim o problemu neinformiranja, povrsnog znanja, gledanju jedne strane medalje... Taj problem imaju, da tako kazem, "obje" strane - muslimani i zapad. Ovo je samo uvjetno receno jer te dvije strane su ustvari jedna strana - samo se to boje prihvatiti. Jedna od druge se ne mogu odvojiti. Cine jedan svijet, jednu planetu i dijele sudbinu na ovom svijetu tj. zive u istom svijetu. Jedini izlaz je zajednicki raditi na "necem boljem"... No, to vec granici s utopijom ali,eto, morao sam ove misli iznijeti... :D

efendija
22.12.2010., 14:20
Da je samo 5 zabluda to nebi bio problem.:(
Zabluda o Islamu ima na hiljade.:eek:

Tica
22.12.2010., 15:06
Da je samo 5 zabluda to nebi bio problem.:(
Zabluda o Islamu ima na hiljade.:eek:

Hmm...pa ono što nije u Islamu,zaista i je, zabluda!:kava:

Angela1990
22.12.2010., 15:19
Hmm...pa ono što nije u Islamu,zaista i je, zabluda!:kava:

Zabluda muslimana u islamu je da Allaha kroz kuran prihvataju kao božiju riječ. Oni koji poznaju djelić Božije etičke i filozofske kvalitete u Allaha vide seljačinu kojemu je glavni užitak hrpa mesine,seks a mnogo žena i dobar ratnički provod.

Inače tvoja izjava je vrijedna u kontekstu kršćanske mudrosti : "Mudrost ovog svijeta pred Bogom je ludost".

sjena.
22.12.2010., 15:33
Zabluda muslimana u islamu je da Allaha kroz kuran prihvataju kao božiju riječ. Oni koji poznaju djelić Božije etičke i filozofske kvalitete u Allaha vide seljačinu kojemu je glavni užitak hrpa mesine,seks a mnogo žena i dobar ratnički provod.


Daj ti malo lakše s tim izborom riječi.. eto pa nije strast, mda :rolleyes:

i-s-l-a-m-i-c
22.12.2010., 15:39
Zabluda muslimana u islamu je da Allaha kroz kuran prihvataju kao božiju riječ. Oni koji poznaju djelić Božije etičke i filozofske kvalitete u Allaha vide seljačinu kojemu je glavni užitak hrpa mesine,seks a mnogo žena i dobar ratnički provod.

Inače tvoja izjava je vrijedna u kontekstu kršćanske mudrosti : "Mudrost ovog svijeta pred Bogom je ludost".

Polako, uspori, udahni... Svako tvoje pitanje u vezi s islamom koje postavis, pokusat cemo odgovoriti. Svaku zelju za razgovorom - odgovorit cemo na nju koliko mozemo.

Kur'an je po svojoj definiciji Bozji govor. No, nije to tema naravno. Ova tema se zove "Pet najvecih zabluda o islamu" - kao pokretac je uzet clanak naveden u prvom postu.

A o onome sto ti vidis kao mane i slabosti muslimana, mozemo na nekoj drugoj temi poput "Zasto postoji strah od islama?". A svako pitanje koje imas o islamu, pod Top temama imas temu: "Islam 114..." pa tamo postavi pitanje. :)

Lijep pozdrav. :)

Angela1990
22.12.2010., 16:27
Daj ti malo lakše s tim izborom riječi.. eto pa nije strast, mda :rolleyes:

Dobro si primjetila da je Allahov islam jedna velika strast ponuđena ovosvjetovnom shvatanju užitaka. Primjeti samo što Allah nudi u raju.

Angela1990
22.12.2010., 16:31
Daj ti malo lakše s tim izborom riječi..

Vidiš kako protuIstina boli. Samo sam reagirala na tvoju krajnje izazovnu i oholu ideju da je islamska misao mjera svim vrijednostima:

Hmm...pa ono što nije u Islamu,zaista i je, zabluda!

Tica
22.12.2010., 17:19
Vidiš kako protuIstina boli. Samo sam reagirala na tvoju krajnje izazovnu i oholu ideju da je islamska misao mjera svim vrijednostima:

Hmm...pa ono što nije u Islamu,zaista i je, zabluda!


Vidiš da sam ti rekao, Istinu...jer kod Istine...zabluda (laž) ne može postojati :kava:

Angela1990
22.12.2010., 17:35
Vidiš da sam ti rekao, Istinu...jer kod Istine...zabluda (laž) ne može postojati :kava:

Ne,nisi to rekao,sad si izostavio riječ "Islam", koju si tamo spomenio i na što sam reagirala,..a tad je sasvim druga priča ,na koju sam ja reagirala sa pravom.

Tica
22.12.2010., 18:05
Ne,nisi to rekao,sad si izostavio riječ "Islam", koju si tamo spomenio i na što sam reagirala,..a tad je sasvim druga priča ,na koju sam ja reagirala sa pravom.

Ama, imaš pravo...svakako,nego pod sinonimom 'Istina',ja podrazumjevam 'Islam'...mislim da je sve jasno...Islam=Istina...eto,ostaj u miru :)

sjena.
22.12.2010., 19:23
Vidiš kako protuIstina boli. Samo sam reagirala na tvoju krajnje izazovnu i oholu ideju da je islamska misao mjera svim vrijednostima:

Hmm...pa ono što nije u Islamu,zaista i je, zabluda!

bla truć

i ti bi se razgovarala s muslimanom koji je nekada bio kršćanin ... how yes no, baš u ovom revijalnom tonu :rolleyes:

Angela1990
22.12.2010., 19:40
bla truć

i ti bi se razgovarala s muslimanom koji je nekada bio kršćanin ... how yes no, baš u ovom revijalnom tonu :rolleyes:

Što te muči ? Zar ne vidiš da je dijalog neizbježan i to pod puno težim uvjetima. Pod mojim uvjetima stvar je puno jednostavnija i lijepša.

Ego
22.12.2010., 19:57
Mala skoro pa offtopic napomena, taj "članak" je čisti ripoff članka koji je objavio Cracked: 5 Ridiculous Things You Probably Believe About Islam (http://www.cracked.com/article_18911_5-ridiculous-things-you-probably-believe-about-islam_p1.html)

Toliko o tome na koliko niske grane se svelo novinarstvo u nas...

i-s-l-a-m-i-c
22.12.2010., 20:00
Mala skoro pa offtopic napomena, taj "članak" je čisti ripoff članka koji je objavio Cracked: 5 Ridiculous Things You Probably Believe About Islam (http://www.cracked.com/article_18911_5-ridiculous-things-you-probably-believe-about-islam_p1.html)

Toliko o tome na koliko niske grane se svelo novinarstvo u nas...

Da, ovo je vec negdje receno. Novinarstvo u nas - to je tesko uopce komentirati. A kao sto rekoh i ranije: Čak i takav "slabašan" članak - sasvim je dovoljan da iznese dovoljno podataka koje dokazuju besmislenost mnogih tvrdnji o islamu. :)

sjena.
22.12.2010., 20:07
Što te muči ? Zar ne vidiš da je dijalog neizbježan i to pod puno težim uvjetima. Pod mojim uvjetima stvar je puno jednostavnija i lijepša.

Pa eto, možda netko i pristane na te tvoje uvjete, možda bih i ja kad bih imala malo više volje, ali nemam.
A i spremam se za offline sezonu :top:

Ajde kući
23.12.2010., 10:52
5. Muslimanke moraju nositi veo
[/QUOTE]

Istina Islam nije uveo burke. Krščanski povjesničar prije muhameda piše o arapkinjama koje se čedno oblače. Ultra ortodoksne židovkinje pokrivaju lice.

4. Očevi osnivači Amerike ne bi tolerisali te teroriste[/QUOTE]

Benjamin Franklin Lighthouses are more useful then churces

John Adams This would be the best of all possible worlds if there were no religion in it

Thomas Jeferson Christianity is the most perverted system that ever shone on man

3. Musliman je isto što i Arapin [/QUOTE]

islam je nadnacionalan i antirasistički recimo muhamedova oproštajna propovjed.

2. Zapadnjačke kulture su puno humanije od krvoločnih muslimana [/QUOTE]

Differences Between Muhammad and Jesus

Muhammad...
Jesus...

Said Allah hates those who don't accept Islam.

Said God loves everyone.


I have been commanded to fight
against people till they testify that there
is no god but Allah, and that Muhammad
is the messenger of Allah"

"He who lives by the sword
will die by the sword."

Stoned women for adultery.

"Let he who is without sin cast the first stone."

Permitted stealing from unbelievers.

"Thou shalt not steal."


Beheaded 800 Jewish men and boys.

Beheaded no one.


Murdered those who insulted him.

Preached forgiveness.

If then anyone transgresses
the prohibition against you,
Transgress ye likewise against him

If someone strikes you on the right
cheek, turn to him the other also

Jihad in the way of Allah elevates one's position in Paradise by a hundred fold.

"Blessed are the peacemakers, for
they will be called Sons of God"

Married 13 wives and kept sex slaves.

Was celibate.

Slept with a 9-year-old child.

Did not have sex with children.

Ordered the murder of women.

Never harmed a woman.

Ordered 65 military campaigns
and raids in his last 10 years.

Ordered no military campaigns, nor
offered any approval of war or violence.

Killed captives taken in battle.


Never took captives. Never killed anyone.

Encouraged his men to rape enslaved women.

Never encouraged rape.
Never enslaved women.


Demanded captured slaves and
a fifth of all other loot taken in war.


"The Son of Man came not to be served, but to serve."


And fight them until there is no more persecution
and religion is only for Allah


Love your enemies and pray for those who persecute you


Ordered a slave to build the very pulpit
from which he preached Islam.


Washed his disciples feet.


What are the Greatest Commandments?
Belief in Allah and Jihad in His cause


Love God and love thy neighbor as thyself.Died fat and wealthy from what was
taken from others in war or
demanded from others in tribute.

Demanded nothing for himself.
Died without possessions.

Advocated crucifying others.

Was crucified himself.


Differences Between
Early Muslims and Early Christians

Muhammad's Companions...
Jesus' Disciples...

Lived as warriors.
Lived like harmless hippies.

Emphasis on Jihad (the way of Muhammad)
"He who fights that Allah's word should
be superior fights in Allah's cause"

Emphasis on Evangelism (the way of Jesus)
"Go ye into all the world and preach
the gospel to every creature"

Attacked and conquered the populations in
parts of 28 modern countries in just the first
three decades following Muhammad's death.

Did not resort to violence of any sort,
despite tremendous persecution.

Declared holy war on the people of five
major world religions in just the first
100 years following Muhammad's death.

Went centuries without declaring 'holy war'.

Plundered and lived off the wealth of others.

Gave away their possessions to those in need.

Captured and enslaved non-Muslim people.

Considered themselves to be slaves of others.

"Martyred" in battle.

Martyred from persecution.

Put apostates to death.

No record of aggression toward apostates.

Muhammad's own family members quickly
fell into armed warfare against each other.

Jesus' disciples never resorted to violence
against one another (or anyone else).

First 240 Years:
11 of the first 32 caliphs were
murdered by fellow Muslims.

First 240 Years:
14 of the first 25 popes were martyred by
pagans (none by fellow Christians).

Caliphs were polygamous and maintained harems of hundreds of captured sex slaves.

Popes were expected to be celibate.


Differences Between
Islamic Teaching and Christianity

The Qur'an

The Bible

External sources (the Hadith and Sira) necessary for translating the Qur'an
Historical context contained within the text of the Bible

Must know Arabic in order to "fully understand" the Qur'an (according to Muslim apologists)

Bible is universal. Can be translated into other languages without excessive commentary.


Contains not a single original moral value.

Bible has the 'Sermon on the Mount' and others.

Privilege
"Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which hath been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth, (even if they are) of the People of the Book, until they pay the Jizya with willing submission, and feel themselves subdued."

Servitude
"If anyone wants to be first, he must make himself last of all and servant of all."Punishment
"Let not compassion move you..."
(Qur'an 4:24)

Mercy
"Love is patient. Love is kind...
It keeps no record of wrongs"
(1 Corinthians 13:4-5)

The Qur'an does not command husbands
to love their wives, but it does give men
permission to beat disobedient women

"Husbands, love your wives and
do not be harsh with them."Warns Against Questioning Faith.
(Qur'an 5:101-102)

Welcomes Intellectual Challenge.
(1 Peter 3:15)

Violence as Virtue
"Fighting is prescribed for you, and ye
dislike it. But it is possible that ye
dislike a thing which is good for you, and
that ye love a thing which is bad for you.
But Allah knoweth, and ye know not."
(Qur'an 2:216)

Violence as Sin
"Do not take revenge, my friends, but
leave room for God's wrath, for it is written:
'It is mine to avenge; I will repay,' says the Lord. On the contrary: 'If your enemy
is hungry, feed him... '"
(Romans 12:19-20)


Taking wealth from others
"Allah promiseth you much
booty that ye will capture..."
(Qur'an 48:20)

Working for and giving wealth to others
"The thief must no longer steal but must
work hard and do what is good with his
own hands, so that he might have
something to give to the needy."
(Ephesians 4:28)

Calls down Allah's curse on Christians
and those of other religions.
(Qur'an 9:30)

Calls down God's blessing on
those who curse Christians.
(Matthew 5:44)


"O you who believe! do not take My
enemy and your enemy for friends:
Would you offer them love while they deny what has come to you of the truth?


"Love your enemies..."Muslim Legacy

Christian Legacy

Countries that Muslims want to escape from.
Countries that Muslims want to escape to.


Suicide bombings for Allah.
No suicide bombings for Jesus

International terror organizations.
International charities.

No formal charities for non-Muslims.
Leading provider of disaster relief to Muslims.

Murder of aid workers.
Supply of aid workers.

Modern-day slavery in the name of Islam.
Abolition in the name of Christianity.

Muslim clerics who engage in or condone terrorism.
Christian clerics murdered each year by terror groups rife with Muslim clerics.

Daily religious violence against Hindus.
None.

Daily religious violence against Jews.
None.

Daily religious violence against Buddhists.
None.

Daily religious violence against Muslims.
None.

Censorship
Freedom of speech

Intolerance for criticism of Islam.
Tolerance for religious dissent.

Restricting other religions from preaching faith.
Allowing all religions the same right to evangelize.

Conversions allowed to Islam only.
Freedom of conscience.

Most famous Muslim: Osama bin Laden.
Most famous Christian: John paul II.

1. Islam je još uvijek u Srednjem vijeku [/QUOTE]

Istina zlatno doba islama je zaduzilo svjet s mnogim napredcimau matematici, znanosti, medicini, književnošću, filozofiji i teologiji. Ali sto je islam donio nakon zlatnog doba? Jedno veliko NIŠTA!

Tica
23.12.2010., 11:06
Ovo je za kartona (ako prođeš s' žutim,na konju si):D

Hmm,svaka se škola plača :mig:

Ajde doma....kaže:Istina zlatno doba islama je zaduzilo svjet s mnogim napredcimau matematici, znanosti, medicini, književnošću, filozofiji i teologiji. Ali sto je islam donio nakon zlatnog doba? Jedno veliko NIŠTA!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pa sigurno nije donjeo...atomsku bombu, razne hemijske otrove,kao ni nuklerne elektrane a o vrstama bolesti...nebi ni spominjao...ili želiš da nastavim navodit...

Ajde kući
23.12.2010., 11:11
Ovo je za kartona (ako prođeš s' žutim,na konju si):D

Hmm,svaka se škola plača :mig:

karton? zasto? jer kritiziram islam? ou nije ti ovo saudijska arabija imam pravo govoriti istinu a istina boli

i-s-l-a-m-i-c
23.12.2010., 11:24
karton? zasto? jer kritiziram islam? ou nije ti ovo saudijska arabija imam pravo govoriti istinu a istina boli

Ne, nego zbog nepreglednosti, nedostatka prijevoda i jos mnogih stvari... Fino poredaj, prevedi, formiraj tvrdnje a zatim razgovor o istima nece biti nikakav problem, a iz toga ces izvuci jos jednu korist - neces biti pod opasnoscu od kartona. :)

Naravno, ne zelim se mijesati u posao moderatora (mozda oni ne smatraju tvoj post nepreglednim ili neprihvatljivim po nekoj drugoj osnovi) vec mi je zelja pojasniti ti zasto je uopce tvoj post upitne kvalitete. :)

Lijep pozdrav. :)

i-s-l-a-m-i-c
23.12.2010., 11:50
Ma ne bi to sve skupa bio nikakav problem, prosao sam ove njegove tvrdnje (hvala Uzvisenom na poznavanju vise jezika) - moze se na njih odgovoriti, na njih se odgovara vec duze vrijeme na ovom forumu ali se te tvrdnje uvijek iznova navedu i onda opet pojasnjavaju i opet navedu pa sve tako u krug. No, kazem, ni to ne bi bio problem. Samo ih treba malkice poredati, formirati u normalan dijalog, zadrzati neki nivo, zauzeti manje ratoboran stav i jednostavno biti voljan za razgovor.

Samim iznosenjem ovih tvrdnji on nama ustvari pomaze. Daje priliku da se na njih odgovori jer mnogo ljudi u svom neznanju misli ovo sto on navodi.. Jedino sto mu nedostaje jeste - uobliciti te tvrdnje, potkrijepiti ih ukratko a to zahtijeva odustajanje od principa "copy-paste". Ako se odluci na uoblicavanje i bolje formiranje svojih tvrdnji, predlazem mu da otvori novu temu jer ovo je tema o clanku iz prvog posta te tvrdnjama tog clanka.

Pozdrav. :)

i-s-l-a-m-i-c
23.12.2010., 16:44
A kako ces molim te opravdati ove činjenice? ne namjeravam ja tu voditi nikakvu raspravu ja sam iznio neoborive činjenice. Sve sto mozete je piskarati gluposti o islamofobiji i uzimanju stvari iz konteksta.

Drago mi je da si radoznao kako bi se na to sve odgovorilo. Molim te, uoblici u kraci post, prevedi tvrdnje da postanu dostupnije nekome tko se eventualno ne sluzi engleskim jezikom, prebaci u novu temu (da ne gusimo ovu temu, osim ako administratori preporucuju nastavak rasprave ovdje - (ocitovanje, molim, o ovih nekoliko postova na ovoj temi)) i onda cemo krenuti, ti i ja zajedno, pa ce nam se ostali prikljuciti putem. :)

Radujem se razgovoru. :)

Lijep pozdrav. :)

dux pessimus
23.12.2010., 18:30
Dobro si primjetila da je Allahov islam jedna velika strast ponuđena ovosvjetovnom shvatanju užitaka. Primjeti samo što Allah nudi u raju.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Simbol

za početak je i to dovoljno...

Davy Crockett
25.12.2010., 16:47
Mislim da je ovo prikladno za ovu temu, jer radi se o jednom istrazivanju koje bitno utjece na originalnost samog Kurana.

Naime, 1972. godine u glavnom gradu Jemena za vrijeme restauracije velike dzamije Sane otkrivenoi je mnostvo starih pergamenata, a sedam godina poslijije sve je to proucio njemacki strucnjak za Kuran dr. Geird Puin. Na osnovu pronadjenih tekstova zakljuceno je da su stari izmedju 705. i 715. godine. To je najstariji pronadjeni Kuran na svijetu nastao oko 70 godina nakon Muhamedove smrti. Materijala je bilo toliko da je stao u 20 vreca od krumpira.

Danasnji standard za Kuran je tzv. kairski Kuran, za kojeg muslimani vjeruju da je nepromijenjiva Allahova rijec. Medjutim, pergamenti koji su pronadjeni pisani vrstom stenografije, bez oznaka i karakteristicnih tocaka, sto znaci da neke rijeci mogu imati i do 30 razlicitih znacenja.

Iskaz dr. Gerda Puina na to je da: "Samo postojanje toliko različitih mogućih tumačenja može značiti da tekst nije prenošen od riječi do riječi. Tekst nije tako postojan kakvim se danas čini kairska inačica."
Današnji muslimanski ucenjaci tvrde da je svaka rijec u tekstu savrseno sacuvana u usmenoj predaji. Ali pisani Kuran pokazuje odstupanja. Forenzičko ispitivanje pergamenata iz Sane otkriva raniji tekst koji je ispran i pisano je preko njega. Iako skriveni tekst nema proturjecnih znacenja, izmijenjene su neke rijeci, stihovi i neka poglavlja su preslozena.

Davy Crockett
25.12.2010., 16:53
Zkljucak dr. Puina je posluzio za nova istrazivanja, pa je 2007. izasla knjiga jos jednig njemackog strucnjaka strucnjaka za semitske jezike. Profesor je uzeo pseudonim Cristoph Luxenberg, jer ipak netko od fanaticnih vjernika mogao bi ga ubiti zbog ovih otkrica. Zakljuceno je da se cetvrtina ili petina rijeci u Kuranu pogresno shvaca. Uzrok toga je sirijski jezik. U vrijeme Muhammeda, sirijskoaramejski bio je glavni jezik cijelog ovog podrucja. Pisanje na arapskom bilo je tek u zacetku. Profesor Luxemberg tvrdi da je Kuran napisan na dva jezika. Tako je i priznati muslimanski ucenjak iz 10. stoljeca Al-Tabari prepoznao u Kuranu hebrejske, latinske, grcke, perzijske, abesinijske i sirijske rijeci.

Takodjer, u Siriji su pronadjeni vrlo stari kuranski zapisi, koji se isto tako razlikuju od danasnje kairske inacice.

Profesor je proucavao korijen rijeci na sirijskom jeziku sto znaci da je tekst bez tocaka dobio tocke na krivom mjestu. Dakle, Kuran je isprva pisan mijesanim aramejsko-arabskim jezikom, a poslije daljnjim razvojem arapskog jezika neke izvorne aramejske rijeci su prilagodjavanjem arapskom jeziku dobile sasvim drugo znacenje. Zbog svega ovoga, mnogi ajeti dobijaju sasvim drugo znacenje, sto je u suprotnosti s danas domnantnim vjerovanjem kod muslimana da je Kuran nepromijenjiva Bozja rijec. Po ovom istrazivanju jasno se vidi da to nije istina.

Knjiga je izasla na njemackom i engleskom jeziku, a zove se "The syro-aramaic reading of the koran".

O autoru i knjizi imate podatke na Wikipediji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Christoph_Luxenberg

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Syro-Aramaic_Reading_of_the_Koran

Imte i video klipove

http://www.youtube.com/watch?v=lk40dR8UpaU

Tica
25.12.2010., 17:15
Kroket Deivi...mislim da si ćuo za pojam dešifrovanje...i metode koje se koriste u samom procesu...eto,na to aludiraju tolike vreće od krompira...danas bi to bilo i još više...mnogo više...a tehnologija uznapredovala ihajjj...ali,čovjek je i sad, kao i tad...ovo razumjeti mogu samo MUDRI...

i-s-l-a-m-i-c
25.12.2010., 17:28
Povijest Kur'ana, tijek same Objave, njegovo zapisivanje tijekom vremena Poslanika Muhammeda s.a.v.s., i razvoj kur'anskih znanosti tijekom povijesti - nije nesto sto se moze objasniti u jednom forumskom postu. Na ovu tematiku postoje stotine i stotine stranica knjiga napisanih tijekom stoljeca. A ono sto je kljucno unutar toga svega je kur'anski ajet:
"Mi zaista spustamo Opomenu (odnosi se na Kur'an) i Mi nad njim bdijemo" - ovo je Bozja garancija ocuvanja samog Kur'ana - od objave pa do Sudnjeg dana.

Kur'an je zapisivan vec u vremenu Poslanika, pamcen napamet od strane stotina i stotina ljudi, od rijeci do rijeci. Poslanik a.s. je u zadnjem Ramazanu prije svoje smrti dvaput proucio cijeli Kur'an pred melekom Dzibrilom (andjeo Gabrijel) i time potvrdio njegovu tocnost i cjelovitost. Ne boj se, nece jedan gospodin istrazivac dovesti u pitanje ono nad cemu su bdjele desetine i desetine generacija muslimana iz postovanja prema Svetom tekstu.

Shvacanje tzv. "razlika" u ucenju Kur'ana zahtijeva jako poznavanje arapskog jezika i, opet kazem, to je cijela znanost koja zahtijeva ogromno predznanje i upucenost u povijesne tokove islamske civilizacije. Voljan sam odgovoriti na bilo koje pitanje, ali kompletan odgovor na ovo bi zahtijevao otvaranje zasebnog bloga. :)

Lijep pozdrav. :)

Davy Crockett
25.12.2010., 17:44
Ovo je samo jedan od mnogih primjera koji je dokazan ovim istrazivanjem.

Dokazano je koliko je islam za vrijeme Muhameda bio isprepleten s nekim elementima krscanstva, a na to je svakako utjecao i sirijsko-aramejski jezik koji se govorio u tada razvijenom trgovackom gradu Meki.

Primjer koji se odnosi na raj, ako musliman umre zbog vjere u raju ce ga cekati "hurije", koje su opisane kao djevice krupnih ociju, ali novim prijevodom to znaci da ce ga u raju cekati bijelo grozdje. Grozdje je uvjek bilo jedan od simbola sirijskh krscana i crkve. Postoje i freske iz 5. stoljeca koje prikazuju raj i ljude u njemu kako drze grozdje. Dakle, kasnijim razvojem arapskog jezika grozdje su zamjenile djevice, sto daje sasvim drugo znacenje tom ajetu - sto dovodi do konfuzije kod muslimana koji vjeruju da se sadrzaj ajeta nije mijenjao od njihovog nastanka do danas.

i-s-l-a-m-i-c
25.12.2010., 17:55
Ovo je samo jedan od mnogih primjera koji je dokazan ovim istrazivanjem.

Dokazano je koliko je islam za vrijeme Muhameda bio isprepleten s nekim elementima krscanstva, a na to je svakako utjecao i sirijsko-aramejski jezik koji se govorio u tada razvijenom trgovackom gradu Meki.

Primjer koji se odnosi na raj, ako musliman umre zbog vjere u raju ce ga cekati "hurije", koje su opisane kao djevice krupnih ociju, ali novim prijevodom to znaci da ce ga u raju cekati bijelo grozdje. Grozdje je uvjek bilo jedan od simbola sirijskh krscana i crkve. Postoje i freske iz 5. stoljeca koje prikazuju raj i ljude u njemu kako drze grozdje. Dakle, kasnijim razvojem arapskog jezika grozdje su zamjenile djevice, sto daje sasvim drugo znacenje tom ajetu - sto dovodi do konfuzije kod muslimana koji vjeruju da se sadrzaj ajeta nije mijenjao od njihovog nastanka do danas.

Da li je moguce ovo potkrijepiti citatima na arapskom jeziku? Jer u Kur'anu se spominju i grozdje i hurije. Pa ako nije problem, budi konkretniji. :) Radujem se razgovoru. :)

Lijep pozdrav.

Davy Crockett
25.12.2010., 17:58
Da li je moguce ovo potkrijepiti citatima na arapskom jeziku? Jer u Kur'anu se spominju i grozdje i hurije. Pa ako nije problem, budi konkretniji. :) Radujem se razgovoru. :)

Lijep pozdrav.

Naravno da jest, pa sto mislis na cemu se onda zasniva ovo istrazivanje.

Sve imas u knjizi: "The syro-aramaic reading of the koran" koju mozes naci i u pdf formatu.

i-s-l-a-m-i-c
25.12.2010., 18:17
Naravno da jest, pa sto mislis na cemu se onda zasniva ovo istrazivanje.

Sve imas u knjizi: "The syro-aramaic reading of the koran" koju mozes naci i u pdf formatu.

:) Ma nisam ja sumnjao da postoji ta "argumentacija", nego sam te indirektno htio zamoliti da to podijelis s nama ovdje da bi mogli odgovoriti.

A na kraju krajeva, ni hurije ni bijelo grozdje nisu lose stvari. I jedno i drugo moze biti nagrada. Stovise, i hurije i grozdje se spominju u Kur'anu, kao sto ti maloprije rekoh.

A ako mislis da je nesto novo otkriveno time da kazes da postoje razlike u tumacenju nekih kur'anskih izraza, morat cu te razocarati. Time se ljudi bave stotinama godina, od same objave, o tome govore a to je sve dio znanosti o kojoj sam ti govorio ovdje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=30731848&postcount=45).

Gospodina znanstvenika - istrazivaca a i tebe docekuje jedan izraz - "vec vidjeno". No, s jedne strane ovo je prelijepa stvar. Moderni istrazivaci upoznaju caroliju Kur'ana, njegov savrseni stil... :) Nije uzalud pecat svim objavama i nije uzalud Muhammed a.s. poslan kao milost svim svjetovima.

Lijep pozdrav. :)

Davy Crockett
25.12.2010., 19:33
Ovo je do sada prvo istrazivanje koje se zasniva na semantici i etimologiji Kurana. Naravno da do sada nije moglo biti provedeno ovakvo istrazivanje, jer ovo se zasniva na najstarijem pronadjenom Kuranu iz '72. godine (vidjeti moj prethodni post). Vrlo jasno je pokazano da je prvi Kuran napisan na dva jezika, aramenskom i arapskom, a daljnjim razvojem arapskog jezika izmjenjivale su se aramenske rijeci, a implikacije su promjene znacenja mnogih rijeci. Sve to dovelo je do promjene znacenja mnogih izvornih ajeta. Dakle, Kuran iz razdoblja 705.-715. se bitno razlikuje od danasnjeg Kurana.

Naravno, sve ovo za muslimane je nevjerojatno, jer nauceni su da je Kuran od samoga pocetka isti, tj. da je Allahova objava koja se nije mijenjala. Medjutim, filologija nam otkriva istinu koja je drugacija od one koju propagira ta religija.

Vrlo kratak uvod iz dokumentarca koji govori o tome.

http://www.youtube.com/watch?v=lk40dR8UpaU

i-s-l-a-m-i-c
25.12.2010., 19:38
Ovo je do sada prvo istrazivanje koje se zasniva na semantici i etimologiji Kurana. Naravno da do sada nije moglo biti provedeno ovakvo istrazivanje, jer ovo se zasniva na najstarijem pronadjenom Kuranu iz '72. godine (vidjeti moj prethodni post). Vrlo jasno je pokazano da je prvi Kuran napisan na dva jezika, aramenskom i arapskom, a daljnjim razvojem arapskog jezika izmjenjivale su se aramenske rijeci, a implikacije su promjene znacenja mnogih rijeci. Sve to dovelo je do promjene znacenja mnogih izvornih ajeta. Dakle, Kuran iz razdoblja 705.-715. se bitno razlikuje od danasnjeg Kurana.

Naravno, sve ovo za muslimane je nevjerojatno, jer nauceni su da je Kuran od samoga pocetka isti, tj. da je Allahova objava koja se nije mijenjala. Medjutim, filologija nam otkriva istinu koja je drugacija od one koju propagira ta religija.

Postoji nesto sto se zove povijest islamske civilizacije. Mi danas imamo na raspolaganju knjige koje se bave Kur'anom iz ranih pocetaka islamske civilizacije, shvacas? Ili treba jos nesto jasnije? Te knjige su iz tog raaaaanog vremena, ok? Valjda je ljudima iz tog vremena bio poznat Kur'an, shvacas?

Hmmm, kako da ti pojasnim? Ljudi su to pisali recimo oko 750. godine (te knjige o kur'anskim znanostima). Je li njima bio na raspolaganju ovaj Kur'an danasnji ili taj "tadasnji"? A nigdje u knjigama o Kur'anu iz tog najranijeg vremena ne postoje naznake o tom "tvom" Kur'anu. Shvacas li imalo nelogicnost tvojih tvrdnji? :ne zna:

Mislis da su muslimani prekjucer, dva dana prije Bozica, poceli proucavati Kur'an? Brate moj dragi, to se radi od samih dana Objave. Nemoj to zaboraviti i nikako nemoj potcjenjivati islamsku civilizaciju (bar kad dodje do pitanja odnosa prema najsvetijoj stvari - Kur'anu). :kava:

Lijep pozdrav.

Davy Crockett
25.12.2010., 20:08
Postoji nesto sto se zove povijest islamske civilizacije. Mi danas imamo na raspolaganju knjige koje se bave Kur'anom iz ranih pocetaka islamske civilizacije, shvacas? Ili treba jos nesto jasnije? Te knjige su iz tog raaaaanog vremena, ok? Valjda je ljudima iz tog vremena bio poznat Kur'an, shvacas?

Hmmm, kako da ti pojasnim? Ljudi su to pisali recimo oko 750. godine (te knjige o kur'anskim znanostima). Je li njima bio na raspolaganju ovaj Kur'an danasnji ili taj "tadasnji"? A nigdje u knjigama o Kur'anu iz tog najranijeg vremena ne postoje naznake o tom "tvom" Kur'anu. Shvacas li imalo nelogicnost tvojih tvrdnji? :ne zna:

Mislis da su muslimani prekjucer, dva dana prije Bozica, poceli proucavati Kur'an? Brate moj dragi, to se radi od samih dana Objave. Nemoj to zaboraviti i nikako nemoj potcjenjivati islamsku civilizaciju (bar kad dodje do pitanja odnosa prema najsvetijoj stvari - Kur'anu). :kava:

Lijep pozdrav.

Tvrdis da su knjige o kuranskim znanostima pisane oko 750. godine, ali pronadjeni Kuran stariji je pola stoljeca od tih knjiga i pisan je u vrijeme dok se arapski jezik jos uvijek nije razvio u standardni koji poznajemo danas. Prvi kuranski tekst je bio bez tocaka, sto znaci da je napisan prije standardnog arapskog, a tada se koristilo mnogo rijeci iz aramejskog jezika. Razvojem arapskog, te rijeci se prilagodjavaju tom standardu i mijenja im se izvorno znacenje, a implikacije se da ajeti dobijaju znacenja drugacija od onih koji su prvi napisani.

Dakle, prvi Kuran napisan je na aramejskom i arapskom jeziku, a poslije razvojem arapskog jezika aramejske rijeci su prilagodjene arapskom jeziku, a to je dovelo do promjena znacenja nekih ajeta. Smatra se da se 1/4 ajeta promijenilo znacenje u odnosu na izvorne.

i-s-l-a-m-i-c
25.12.2010., 20:17
Tvrdis da su knjige o kuranskim znanostima pisane oko 750. godine, ali pronadjeni Kuran stariji je pola stoljeca od tih knjiga i pisan je u vrijeme dok se arapski jezik jos uvijek nije razvio u standardni koji poznajemo danas. Prvi kuranski tekst je bio bez tocaka, sto znaci da je napisan prije standardnog arapskog, a tada se koristilo mnogo rijeci iz aramejskog jezika. Razvojem arapskog, te rijeci se prilagodjavaju tom standardu i mijenja im se izvorno znacenje, a implikacije se da ajeti dobijaju znacenja drugacija od onih koji su prvi napisani.

Dakle, prvi Kuran napisan je na aramejskom i arapskom jeziku, a poslije razvojem arapskog jezika aramejske rijeci su prilagodjene arapskom jeziku, a to je dovelo do promjena znacenja nekih ajeta. Smatra se da se 1/4 ajeta promijenilo znacenje u odnosu na izvorne.


Kako olako negiras cinjenice :)
Usmena predaja prije svega. Kako bi to protumacio? Kako to da i dan danas musliman u Indoneziji i musliman u Nikaragvi jednako uce Kur'an? Zar nije upravo fascinantno? :)

Druga stvar, zar tadasnji muslimani (iz vremena tog "tvog" Kur'ana) nisu poznavali Kur'an? Oni nisu znali sto tumace, pa samo pricaju praznu pricu? Nisu bili sigurni o cemu zapravo pricaju? Nisu znali sto znaju napamet? Nisu bili sigurni i pored toga da je jos nevjerojatan broj ljudi znao cijeli Kur'an napamet?

Godinu 750. sam uzeo samo primjera radi, brate dragi. Muslimani proucavaju Kur'an od samih dana objave, postoji nesto sto se zove savrseno pouzdana tradicija.

A to da se smatra da je promijenjena 1/4 ajeta - okaci macku o rep :D. To je pouzdano otprilike kao i reptili iz cetvrte dimenzije koji operiraju oko nas. ;).

Pokusavas "preskociti" cjelokupnu povijest islamske civilizacije - od samog pocetka s preseljenjem Poslanika a.s. u Medinu pa do danasnjih dana. Nemoj izrazavati takvo nepostovanje, nije pristojno.

Lijep pozdrav. :)

Davy Crockett
25.12.2010., 20:34
Kako ne razumijes, pa naravno da su znali, ali zaboravljas vrlo vaznu cinjenicu. U Muhamedovo vrijeme na cijelom tom podrucju jedini pisani jezik bio je aramejsko-sirijski, a arapsko pismo tek je nastajalo. Poznata je cinjenica da se jezici mijesaju, cijelo vrijeme. Naravno da su znali Kuran napamet, to nitko i ne spori, ali na mjesavini aramenskog i arapskog jezika.
Citat: dr.Luxemberg
"Kako biste to razumjeli vratimo se 1000 godina unazad. Razgovor anglosaksonskog seljaka i normanskog gospodara mješavina je francuskog i angosaksonskog. Mogli ste ga razumjeti samo poznavanjem oba jezika."
Na isti nacin nastao je i Kuran, mjesavinom aramejskog i arapskog jezika, jer Meka je tada bila trgovacki grad gdje dominantan bio aramejsko-sirijski jezik i jedini pismeni ljudi toga doba pisali su tim jezikom. Bilo bi suludo zanemariti cinjenicu da je taj jezik bitno odredio sam nastanak Kurana i promjene koje su se poslije dogodile.

Kad se arapski jezik standardizirao, doslo je do izmjena odredjenih izvornih rijeci u Kuranu. Bitni elementi za dokazivanje svega su semantika i etimologija.

Shvacam da je ovakva rasprava za muslimane nevjerojatna, pa se u to ukljuce i emocije, jer to smatraju napadom na svoj identitet, za koji su im drugi rekli da je apsolutno istinit i nepromijenjiv. No, zapadni zananstvenici koji nisu emocionalno povezani s islamom mogu slobodno i uz pomoc odredjenih metoda da sve to istrazuju, a muslimani ce i dalje vjerovati u to sto vjeruju, njima svakako i nije bitno je li istina ili ne.

i-s-l-a-m-i-c
25.12.2010., 20:43
Kako ne razumijes, pa naravno da su znali, ali zaboravljas vrlo vaznu cinjenicu. U Muhamedovo vrijeme na cijelom tom podrucju jedini pisani jezik bio je aramejsko-sirijski, a arapsko pismo tek je nastajalo. Poznata je cinjenica da se jezici mijesaju, cijelo vrijeme. Naravno da su znali Kuran napamet, to nitko i ne spori, ali na mjesavini aramenskog i arapskog jezika.
Citat: dr.Luxemberg
"Kako biste to razumjeli vratimo se 1000 godina unazad. Razgovor anglosaksonskog seljaka i normanskog gospodara mješavina je francuskog i angosaksonskog. Mogli ste ga razumjeti samo poznavanjem oba jezika."
Na isti nacin nastao je i Kuran, mjesavinom aramejskog i arapskog jezika, jer Meka je tada bila trgovacki grad gdje dominantan bio aramejsko-sirijski jezik i jedini pismeni ljudi toga doba pisali su tim jezikom. Bilo bi suludo zanemariti cinjenicu da je taj jezik bitno odredio sam nastanak Kurana i promjene koje su se poslije dogodile.

Kad se arapski jezik standardizirao, doslo je do izmjena odredjenih izvornih rijeci u Kuranu. Bitni elementi za dokazivanje svega su semantika i etimologija.


1. Kojim jezikom je zapisivan Kur'an jos u vrijeme Poslanika a.s.?
2. Kojim jezikom je govoreno u Mekki u vremenu Poslanika a.s.?
3. Koji jezik je koristen u nastajanju predislamske poezije?
4. Kojim jezikom je zapisivana ta poezija? (iako je zapisivano u manjoj mjeri, usmena tradicija je bila cijenjena).

Nitko ne negira medjuutjecaj jezika. No, promjene u sadrzaju Kur'ana se nisu dogodile. Najbolji dokaz za to si i sam priznao: savrseno usmena predaja i ocuvanost.
Ako ti naucis neke stihove napamet (bilo koje poezije) a recimo ne znas slova. Naucis slova i zapises ono sto si naucio. Postoji li razlika izmedju zapisanog i onoga sto si ti znao napamet?

Pozdrav. :)

Davy Crockett
25.12.2010., 21:16
U Meki se za vrijeme Muhameda govorio arapski i aramejsko- sirijski jezik, ali bita cinjenica je da arapski nije bio pisani jezik - to je bio samo aramejsko-sirijski. Nastankom arapskog pisma koristene su mnoge rijeci iz A-S pisma iz cistog razloga sto se jezik ne moze razviti preko noci, to je proces koji traje mnogo godina, a na vecinu pisama utjecala su neka druga. Dakle, Kuran je zapisivan mjesavinom tog aramejsko-arapskog pisma.

Kazes da ako naucis odredjene stihove napamet bez znanja pisma, naknadnim ucenjem pisma i zapisivanjem stihova, nema razlike izmedju ongoga sto si znao napamet i onoga sto si zapisao.

Naravno da nema nikakve razlike, ali zaboravljas cinjenicu da sve to nije zapisano na arapskom jeziku koji je bio jasno definiran i gdje je postojao standard. To nije bilo tako u ovom slucaju. Ono sto se znalo napamet napisalo se na aramejsko-arapskom pismu, a kad se arapsko pismo potpuno razvilo i jasno definiralo doslo je do prilagodjavanja ajeta koji su napisani na aramejsko-arapskom pismu. Zbog svega toga doslo je promijena u znacenju nekih rijeci, sto je i dovelo do promijene znacenja nekih ajeta.

Tica
25.12.2010., 21:57
Tvrdis da su knjige o kuranskim znanostima pisane oko 750. godine, ali pronadjeni Kuran stariji je pola stoljeca od tih knjiga i pisan je u vrijeme dok se arapski jezik jos uvijek nije razvio u standardni koji poznajemo danas. Prvi kuranski tekst je bio bez tocaka, sto znaci da je napisan prije standardnog arapskog, a tada se koristilo mnogo rijeci iz aramejskog jezika. Razvojem arapskog, te rijeci se prilagodjavaju tom standardu i mijenja im se izvorno znacenje, a implikacije se da ajeti dobijaju znacenja drugacija od onih koji su prvi napisani.

Dakle, prvi Kuran napisan je na aramejskom i arapskom jeziku, a poslije razvojem arapskog jezika aramejske rijeci su prilagodjene arapskom jeziku, a to je dovelo do promjena znacenja nekih ajeta. Smatra se da se 1/4 ajeta promijenilo znacenje u odnosu na izvorne.

Sve ovo što si naveo...je tvoje lično otkriče...ili si citirao nekog...tebi dragog...ti vidim i Boga bi smjestio pod navodne znake...Kur'an čuva prvenstveno Stvoritelj,i imaš dosta ajeta koji kazuju o tome i Njegovoj Savršenosti-Mudžizi...uzmi malo pa surfaj po netu!:mig:

Da dodam još...na ove tvoje replike,u pisanoj formi...od kako je 'spušten' Kur'an...postoje ljudi koji ga usmeno prenose i to na arapskom jeziku,onom na kojem je i objavljen...e,sad zamisli kakvo je to Božije davanje da se ton-boja harfa mora ispravno izgovoriti...(u svom kontekstu znaćenja),i tako generacijski se čuva Božija riječ ne promjenjena,čak ni u tonaciji...Allah je doista Mudri...Subhanallah...

i-s-l-a-m-i-c
25.12.2010., 22:24
Upravo to, Tico... To je ta kur'anska nauka, na koju ga poticem, za koju mu zelim pobuditi interes. :) Ali, to proizlazi iz nepoznavanja te nauke. Izgovor, naglasak...Gdje se smije zastati, gdje ne smije. Koja rijec s kojom se moze procitati a koja ne moze... Davy, je li ti poznato ista od ovoga? :)

BigJason
25.12.2010., 22:55
Davy Crockett tvoji navodi djela takozvanog Cristoph Luxenberga i njegova istraživanja itekako uživaju određenu kritičku težinu u teološkim vodama.Ova tvrdnja po pitanju prvobitnog kur'anskog pisma poznata je iole učenim islamskim teolozima na ovom polju.Nažalost ovdje nisi dobio adekvatan odgovor (bar ne još) od svojih sagovornika po spomenutom pitanju.S pravom zaslužuješ odgovor i kako nebi ispalo da islam nema odgovor na ovo pitanje - odgovor možeš naći na ovom linku:

http://www.islamic-awareness.org/Quran/Text/Mss/vowel.html

Obrati pažnju i na slijedeće tekstove po pitanju Kur'ana ovdje:

http://www.islamic-awareness.org/Quran/


Znam da nije uredu dati odgovor linkovima,ali pošto si i ti naveo dotično djelo i dao samo link na njega ovoga puta mislim da je sasvim opravdano da ti istom mjerom odgovorim.

Nemam vremena u zadnje vrijeme za aktivnije pisanje na forumu,ali nadam se uskoro da ću napisati nešto više po ovom pitanju ovdje.

Pozdrav.

Davy Crockett
25.12.2010., 23:58
Ne zelim ja nikoga uvjeravati u nesto, ali ne znam kako vam nije jasno. Napisat cu komparaciju gdje necu koristiti termine s kojima se mentalno i emocionalno identificirate, pa mozada lakse shavatite.

Primjer.
Prije 15 stoljeca nastao je ep na narodnom jeziku koji nije imao pismo, a ep se prenosi sve do danas. Medjutim, nekoliko desetljeca od nastanka samog epa doslo je do njegovog zapisivanja na pismu AB koje je bilo mjesavina dva pisma. Pismo AB nije bilo potpuno definirano, ali ep je ipak zapisan na njemu. Daljnjom evolucijom i razvojem tog pisma, pismo B koje je i samo bilo element pisma AB dobija novi izricaj i dobrim dijelom odvaja se od pisma A, a koje je odredjeni narod pri pisanju svog epa napisao u varijanti AB. Zbog jasnijeg definiranja pisma B, dodavanjem kljucnih elemenata koji mijenjaju znacenje nekih rijeci koje su napisane u varijanti AB, dolazi i do promijene znacenja nekih dijelova epa. Da bi se ep sacuvao, jer nastao je u vrijeme dok pismo jos uvijek nije bilo razvijeno, ucio se napamet i prenosio generacijama. Ipak, nakon promijena koje su se dogodile u pisanoj formi, usmeno prenosenje nije sacuvalo izvorni ep, jer nakon promijena u pismu AB, oni koji uce ep napamet vise nisu ucili iz epa napisanog u pismu AB, nego u pismu B, onom koje je promijenilo neke izvorne dijelove epa.

Naravno, oni koji nisu indoktrinirani nekim vjerovanjem ce na racionalniji nacin sagledati neka vjerovana, pogotovo ona u pisanoj formi, a jezik je tu kljuc svega. Vjera i odanost toj ideji u samih vjernika ce ostati ista, ali bitno je da se sve pogleda i iz drugog kuta, jer kako znamo nista nije crno-bijelo kao sto bi neki voljeli.

i-s-l-a-m-i-c
26.12.2010., 00:27
Ne zelim ja nikoga uvjeravati u nesto, ali ne znam kako vam nije jasno. Napisat cu komparaciju gdje necu koristiti termine s kojima se mentalno i emocionalno identificirate, pa mozada lakse shavatite.

Primjer.
cut...

OK, dragi brate, kako tebi nije jasno? Promjena NIJE bilo, uvijek je davana prednost tijekom povijest USMENOM prenosenju u cijim uvjetima je, kako ti je Tica dao naznaku, nemoguce krivim tonom izgovoriti odredjenu rijec (a kamoli je promijeniti - posebna znanost o tome postoji, dragi brate), nemoguce je stati na krivoj rijeci tijekom citanja (a kamoli je izmijeniti - i o ovome postoji posebna znanost) - shvacas sad besmislenost tvrdnje da se tijekom vremena nesto izmijenilo?

Sve ono sto je Poslanik a.s. govorio, sve ono sto su generacije iza njega govorile do nas dolazi usmenom i pismenom predajom. S druge strane, arapska poezija (zbog koje mi je iskreno zao ako je ne poznajes) takodjer do nas dolazi istim putevima kao Kur'an - vise usmenom, manje pismenom predajom. S tim da je, naravno, arapskoj poeziji puno manje posvecivano paznje od samog Kur'ana a opet - gle, cuda - nitko ne sumnja u njezinu ispravnost. Zbog cega? Zbog posebnosti arapskog jezika i njegove stilistike koji sadrzi nesto sto se zovu "veznovi" - oblici i paradigme koji onemogucuju mijenjanje teksta jer bi odmah osjetila promjena "duse" teksta. No, to je malo visa razina razgovora o arapskom jeziku. Shvacas? Literarno obrazovani Arap u trenutku moze prepoznati da li je neki tekst kur'anski ili nije. Ako Bog da, istrazivanje toga ti tek predstoji, radujem se zajednickom putovanju jer Kur'an je zbilja more bez obala. ;)

Lijep pozdrav. :)

Davy Crockett
26.12.2010., 00:44
Procitaj parabolu iz mog prethodnog posta.

Kad netko ima odredjeni identitet, koji ga odredjuje i prema kojem zivi, tesko mu bude kad kriticki govoris protiv tog identiteta. U tom identitetu on pronalazi samoutemeljenje, kod nekoga u najvisem bicu, koje je objekt. Obijekt s kojim se identificira se uvijek shvaca kao nesto sto je nase i dohvatljivo, dio mog "ja". Stoga se taj identitet uvijek brani, jer uvjerenost u njegovu ispravnost se moze vidjeti i kroz vjerovanje da ne postoji mogucnost drugih pogleda na taj identitet - nemogucnost da taj identitet, to vjerovanje, moze biti drugacije od onoga kako ga "ja" vidim sada.

Ako ti vjerujes da je Kuran Bozja knjiga i s tim se identificiras, to je tvoje pravo i sretno ti s tim.

Pozdrav.

BigJason
26.12.2010., 00:51
Ne zelim ja nikoga uvjeravati u nesto, ali ne znam kako vam nije jasno. Napisat cu komparaciju gdje necu koristiti termine s kojima se mentalno i emocionalno identificirate, pa mozada lakse shavatite.

Svakako da se nećemo ubjeđivati jer to i nema nekog smisla.A da bi se bolje shvatili ,tj. -da bi bolje razumio šta ti lično želiš da tvrdiš-onda bi trebao da budeš konkretniji što si donekle i pokušao u ovome što slijedi,ali ipak još uvjek nedovoljno.

Da pogledamo:


Primjer.
Prije 15 stoljeca nastao je ep na narodnom jeziku koji nije imao pismo, a ep se prenosi sve do danas.
Izvini,da li ti želiš da ustvari kažeš -da je taj narod koji je oformio ep i koji ga je usporedo sa naracijkom formom prenosio i u pisanu,ustvari nije imao pismo?

Valjda ti je poznato,da niti jedan ozbiljan teolog ne dovodi u pitanje direktno zapisivanje kur'anskog teksta odmah nakon objave Muhammedu a.s. ?

Ako ti je to jasno,kako onda da je taj narod zapisivao taj ep na 'nepostojećem jeziku' koji eto nije ni sam razumio?

Hajde da pravo ovo razjasnimo,pa ćemo ići dalje!

Medjutim, nekoliko desetljeca od nastanka samog epa doslo je do njegovog zapisivanja na pismu AB koje je bilo mjesavina dva pisma. Pismo AB nije bilo potpuno definirano, ali ep je ipak zapisan na njemu. Daljnjom evolucijom i razvojem tog pisma, pismo B koje je i samo bilo element pisma AB dobija novi izricaj i dobrim dijelom odvaja se od pisma A, a koje je odredjeni narod pri pisanju svog epa napisao u varijanti AB. Zbog jasnijeg definiranja pisma B, dodavanjem kljucnih elemenata koji mijenjaju znacenje nekih rijeci koje su napisane u varijanti AB, dolazi i do promijene znacenja nekih dijelova epa. Da bi se ep sacuvao, jer nastao je u vrijeme dok pismo jos uvijek nije bilo razvijeno, ucio se napamet i prenosio generacijama. Ipak, nakon promijena koje su se dogodile u pisanoj formi, usmeno prenosenje nije sacuvalo izvorni ep, jer nakon promijena u pismu AB, oni koji uce ep napamet vise nisu ucili iz epa napisanog u pismu AB, nego u pismu B, onom koje je promijenilo neke izvorne dijelove epa.

Prvo kao što vidimo,nije prošlo 'nekoliko decenija' da bi se taj 'ep' zapisao (jer se on pisao uporedo sa naracijckim prenošenjem i učenjem napamet) a kao drugo ovaj fenomen je riješen za vrijeme trećeg halife (vođe) u islamu Osmana r.a., koji je uništio neke neorginalne verzije kur'ana u to vrijeme.

Originalni rukopis Kur'ana nema znake interpunkcije koji u arapskom jeziku označavaju samoglasnike. To su fetha, kesra i damma. Arapima ne trebaju znaci interpunkcije, niti tačke kod pojedinih harfova, zato što im je to maternji jezik. Međutim, muslimanima nearapima je bilo teško učiti Kur'an bez tih dodatnih znakova. Ovi znaci su prvi put dodati kur'anskom tekstu za vrijeme hilafeta petog Umejjevićevog halife, Malika ibn Mer-vana (66-86. po hidžri / 685-705. nove ere).

Neki ljudi kažu da današnji Kur'an sa tačkama i znacima interpukcije nije Kur'an koji je postojao za vrijeme Muhammeda a.s . Međutim, oni zaboravljaju da riječ Kur'an znači recitiranje, učenje. Zato je očuvanje učenja Kur'ana bitno, bez obzira da li se tijegov tekst pisao znacima interpukcije ili ne. Ako su izgovor i pisanje arapskih riječi isti, onda im je i značenje isto.Naravno, oni koji nisu indoktrinirani nekim vjerovanjem ce na racionalniji nacin sagledati neka vjerovana, pogotovo ona u pisanoj formi, a jezik je tu kljuc svega. Vjera i odanost toj ideji u samih vjernika ce ostati ista, ali bitno je da se sve pogleda i iz drugog kuta, jer kako znamo nista nije crno-bijelo kao sto bi neki voljeli.

Racionalno sagledati stvari svakako treba svako od nas,evo ti se nude stručni odgovori po ovom pitanju detaljno na linkovima koje sam ti poslao u svom prijašnjem postu,pa prema tome ,pročitaj ih pažljivo bez predrasuda i sam racionalno zaključi kako stvari stoje.

Dalje,niti jedan jezik nije nastao sam od sebe a da nije doživio određeni vid evolucije i modifikacije kroz historiju,ali treba li to značiti da su tekstovi pisani u prvobitnoj formi nekog jezika ostali nerazumljivi ili postali drugačijim nakon nekog vremena?

Pozdrav.

Davy Crockett
26.12.2010., 01:01
Kao sto sam napisao, najbolje je s neutralne strane gledati sve to, jer tada nije ukljuceno sve ono sto sam takodjer napisao. Linkovi koje si postavio za mene ne mogu biti vjerodostojni, jer pisala ih je osoba koja je musliman, vjernik i koja nece u obzir uzeti sve cinjenice kao netko tko nije vezan na svaki nacin za to.

Tica
26.12.2010., 01:16
Procitaj parabolu iz mog prethodnog posta.

Kad netko ima odredjeni identitet, koji ga odredjuje i prema kojem zivi, tesko mu bude kad kriticki govoris protiv tog identiteta. U tom identitetu on pronalazi samoutemeljenje, kod nekoga u najvisem bicu, koje je objekt. Obijekt s kojim se identificira se uvijek shvaca kao nesto sto je nase i dohvatljivo, dio mog "ja". Stoga se taj identitet uvijek brani, jer uvjerenost u njegovu ispravnost se moze vidjeti i kroz vjerovanje da ne postoji mogucnost drugih pogleda na taj identitet - nemogucnost da taj identitet, to vjerovanje, moze biti drugacije od onoga kako ga "ja" vidim sada.

Ako ti vjerujes da je Kuran Bozja knjiga i s tim se identificiras, to je tvoje pravo i sretno ti s tim.

Pozdrav.

Interesantno,koliko god nama nabacuješ identitet,nas samih...uporno ostaješ na tome...ko ti nas oslobađaš,nas samih...zar u svojim postovima ne zamječuješ svoje "Ja"...koje uporno sve argumentovano od druge strane...jednostavno poništava...kao i ova zadnja tvoja rečenica...Kroki,nama nisu potrebni psiholozi...ni dr. Sigmund Freud...s' kojima se vi poistovječujete...mi te stvari znamo mnogo,mnogo prije vaših 'idola' i vas samih...:D

BigJason
26.12.2010., 01:37
Kao sto sam napisao, najbolje je s neutralne strane gledati sve to, jer tada nije ukljuceno sve ono sto sam takodjer napisao. Linkovi koje si postavio za mene ne mogu biti vjerodostojni, jer pisala ih je osoba koja je musliman, vjernik i koja nece u obzir uzeti sve cinjenice kao netko tko nije vezan na svaki nacin za to.

A ko bi to pobogu trebao da piše studije u odbrani islama ako ne islamski učenjak ?Da ne bi trebao pisati 'mali zeleni' da zadovolji tvoje potrebe po pitanju neutralnog izlaganja i stajališta?

Prije svega,u toj studiji kao i svakoj drugoj na tom sajtu,nekoliko islamskih teologa rade izrazito kvalitetne studije u kojima imaš reference za svaku tvrdnju i skoro u svakoj od njih naći ćeš navode zapadnih učenjaka i dr.religija koji gaje identične stavove sa islamskim po brojnim pitanjima.

Neutralno pak nikako nije reči-neću da ga čitam jer je musliman .Čak što više,to nije nikako objektivan pristup materiji već naprotiv subjektivan.

Objektivna osoba ne gleda ko nešto piše i ko kakav dokaz iznosi,već šta piše i šta iznosi.

Toliko od mene,pošto nema više ničeg konstruktivnog po ovom pitanju,ponavljam islamski odgovor postoji i na ovo pitanje kao što se da vidjeti iz priloženog.

Lijep pozdrav tebi druže.

Shady
26.12.2010., 05:59
Allahov islam je jedna velika strast ponuđena ovosvjetovnom shvatanju užitaka.
Primjeti samo što Allah nudi u raju.

Uh, Anđela, draga..
pa zar si sada i ti (kao Bumbar ranije) protiv užitaka u raju?! :(

Zašto po tebi nebi bilo užitaka u raju? Jesu li užitci nešto griješno? Pa Bog nije svećenik?!
Dakle, zašto ste vi kršćani uopće protiv nečeg čovjeku tako dragog, kao što je milovanje ili sex? :misli:

ili samo bumo pjevali psalme sa zborovima anđela?! :kukuc:

Zapitaj svoje srce (i tijelo) i vidjet ćeš da lažeš samu sebe.. i da govoriš protiv sebe. Lijep pozdrav

VeronikaN
26.12.2010., 07:32
Kao sto sam napisao, najbolje je s neutralne strane gledati sve to, jer tada nije ukljuceno sve ono sto sam takodjer napisao. Linkovi koje si postavio za mene ne mogu biti vjerodostojni, jer pisala ih je osoba koja je musliman, vjernik i koja nece u obzir uzeti sve cinjenice kao netko tko nije vezan na svaki nacin za to.

Davy,ne postoji neutralna strana u pitanjima religije.
Čak i "nevezanost",s potrebom(voljom/željom) nečije osporavati ili tumačiti je također određena vezanost.
Logično je da su za tumačenje bilo kojeg i kakvog religijskog teksta(incl. jezika na kojem se temelji)najmjerodavniji oni koji su s tom religijom srasli i čije vjerovanje predstavlja.
Tvoja je sloboda uzeti ili ne,bilo kakve argumente kao vjerodostojne,no kolika je volja ili moć shvaćanja(sa ili bez prihvačanja) istih, je drugi par rukava.

Angela1990
26.12.2010., 07:36
Dakle, zašto ste vi kršćani uopće protiv nečeg čovjeku tako dragog, kao što je milovanje ili sex? :misli:


Naravno da seks budi najdublju milinu iz duše i da ta pravilno usmjerena milina i najbolje čisti naš razum i svijest. Ali tu imamo i najveće zlouporabe i padove. Kada mi neko kao Allah priča o stotinu nevinih djevojaka na jednog šehida koje će u raju biti njegova slast i kojima će himen svaki put nanovo zarastati onda ovdje govorimo o jednoj drugoj vrsti strasti i slabosti.


Zapitaj svoje srce (i tijelo) i vidjet ćeš da lažeš samu sebe.. i da govoriš protiv sebe. Lijep pozdrav

Ne brzaj sa zaključcima. Mene, uskoro bakicu punu životnog iskustva....

VeronikaN
26.12.2010., 07:41
Uh, Anđela, draga..
pa zar si sada i ti (kao Bumbar ranije) protiv užitaka u raju?! :(

Zašto po tebi nebi bilo užitaka u raju? Jesu li užitci nešto griješno? Pa Bog nije svećenik?!
Dakle, zašto ste vi kršćani uopće protiv nečeg čovjeku tako dragog, kao što je milovanje ili sex? :misli:

ili samo bumo pjevali psalme sa zborovima anđela?! :kukuc:

Zapitaj svoje srce (i tijelo) i vidjet ćeš da lažeš samu sebe.. i da govoriš protiv sebe. Lijep pozdrav

:rofl:

Ne generaliziraj!

A što ti imaš protiv lijepog pjevanja s anđelima?

Tipično razmišljanje " homo sapiens mužjaka" :kukuc:
Koji je spol u takvog raju i opet na uslugu i ispunjavanju želja.....čak i da uživa manje vrijedan...:rolleyes:
jer ženama se ne obečaje xy djevaca,ne?
One nisu nagrađene,one su nagrada!

Ili još gore trofeji!
:kava:

Shady
26.12.2010., 08:03
:rofl:

Ne generaliziraj!

A što ti imaš protiv lijepog pjevanja s anđelima?

Nemam ništa protiv. :)
Ja sam za kombinaciju i spoj:
- malo pjevanja psalma, a onda i malo intime. :top: Ne djeluje mi loše. :)


Tipično razmišljanje " homo sapiens mužjaka" :kukuc:
I ti misliš kao i ja. :kava:
Eventualno mo lagat sebe, kao i anđela gore.
Ali u biti svi mislimo isto. Samo što sam ja iskreniji pa to kažem. :p

Koji je spol u takvog raju i opet na uslugu i ispunjavanju želja..... čak i da uživa manje vrijedan...:rolleyes:
jer ženama se ne obečaje xy djevaca, ne? One nisu nagrađene,one su nagrada!

Ili još gore trofeji! :kava:

Greška u koracima. Ako su one nagrada ljudima, također su i ljudi nagrada njima.
Posmatraš na Kur'an poput vehabija, ili kršćana.. a to nije dobro. :kukuc: Pozdrav

Angela1990
26.12.2010., 08:04
U Božijem zakonu je da jedan muškarac i jedna žena budu Jedno. Allah je poradi šehida revidirao cijeli nebeski plan.

Shady
26.12.2010., 08:08
U Božijem zakonu je da jedan muškarac i jedna žena budu Jedno. Allah je poradi šehida revidirao cijeli nebeski plan.

I ti takoer posmatraš na Kur'an poput vehabija, ili kršćana.. a to nije dobro. Pozdrav :mig:

Angela1990
26.12.2010., 08:08
Greška u koracima. Ako su one nagrada ljudima, također su i ljudi nagrada njima.


A koje su zlo te nebeske dame učinile da moraju jednog muškarca dijeliti sa stotinu svojh drugarica ?

A što ćemo sa šehidicama,da li one u raju dobivaju stotinu zgodnih i nevinih muškaraca oko sebe?

Shady
26.12.2010., 08:17
Naravno da seks budi najdublju milinu iz duše i da ta pravilno usmjerena milina i najbolje čisti naš razum i svijest.
Istinu veliš. Ali, kad je tako, zašto onda želiš (ili u svom neznanju tvrdiš) da toga neće biti gore? :kava:
Neki je popa ubacio u Pismo da toga neće bit gore... i ti si već spremna braniti to? ccc... :rolleyes:

Ali tu imamo i najveće zlouporabe i padove.
Najeći pad je, vjeruj angela, priželjkivati čovjeku da bude uskraćen za čovještvo.
Nametati mu recimo celibat. Naspram toga, imamo npr. Muhammedov istrogi naputak:
"Ne udaljujte se od svojih žena dok i one ne obave svoju potrebu" :kokice:

Da ne spominjem i Kur'ansko dopuštenje seksualne maštovitosti, invencija i kombinatorike u K, 6:143. :kava s mlijekom:

Sad... ti vidi jel bolje to ili uvijek jedna ista, dosadna, misionarska poza? :rolleyes:

Kada mi neko kao Allah priča o stotinu nevinih djevojaka na jednog šehida koje će u raju biti njegova slast i kojima će himen svaki put nanovo zarastati onda ovdje govorimo o jednoj drugoj vrsti strasti i slabosti.
Tumačiš islam doslovno, poput vehabija, ili kršćana.. a to nije dobro. :ne zna:

Ne brzaj sa zaključcima. Mene, uskoro bakicu punu životnog iskustva....

Sve tvrdim na osnovu onoga što ti ovdje pišeš, a ja tvoja iskustva ne poznajem.
Samo ih nazirem kao malehna, iz naivnog pisanja, tipa one tvoje izjave:
"Allahov islam je strast ponuđena ovosvjetovnom shvatanju užitaka. Samo što Allah nudi u raju". Pozdrav

Shady
26.12.2010., 08:19
A koje su zlo te nebeske dame učinile da moraju jednog muškarca dijeliti sa stotinu svojh drugarica?
A što ćemo sa šehidicama,da li one u raju dobivaju stotinu zgodnih i nevinih muškaraca oko sebe?

Ali ti tumačiš islam doslovno, poput vehabija, ili kršćana.. a to nije dobro. :)
Posmatraj Kur'an u kontekstu vremena i prilika i uvjeta u kojima je objavljen. Znanost! Znanost! Pozdrav

Angela1990
26.12.2010., 08:33
Ali ti tumačiš islam doslovno, poput vehabija, ili kršćana.. a to nije dobro. :)
Posmatraj Kur'an u kontekstu vremena i prilika i uvjeta u kojima je objavljen. Znanost! Znanost! Pozdrav

Hoćeš reći da ne trebamo doslovno shvatiti da kuran nudi šehidima stotinu djevojaka u raju kao nagradu i da se zapravo radi da u raju ipak imamo duhovnu dualnost: jedna muška duša na jednu žensku dušu da su par?

Izmotavaš se neuspješno. Univerzalna istina i proročka mudrost uvjek su bili izvan prostora i vremena jer mudrost i put čistoće ne robuje prilikama i ne prolagođava se prilikama. Proroci su uvjek donosili nešto novo i tražili novo,požrtveničko. Vidimo da je Allah popuštao muškom egu jer je trebao svoje ratnike,Muhammedove sudrugove nečim poželjnim nagraditi-sa mnogo žena kako na ovom tako i na onom svijetu! Faktor motivacije.

VeronikaN
26.12.2010., 10:09
Nemam ništa protiv. :)
Ja sam za kombinaciju i spoj:
- malo pjevanja psalma, a onda i malo intime. :top: Ne djeluje mi loše. :)I ti misliš kao i ja. :kava:
Eventualno mo lagat sebe, kao i anđela gore.
Ali u biti svi mislimo isto. Samo što sam ja iskreniji pa to kažem. :pGreška u koracima. Ako su one nagrada ljudima, također su i ljudi nagrada njima.
Posmatraš na Kur'an poput vehabija, ili kršćana.. a to nije dobro. :kukuc: Pozdrav

Ako već netko laže sam sebe...:D

Nema greške u koracima,jesi li kad bio virgo intakta i imao himen?:lol:
Pa da kad već zagovaraš ljudske tjelesne osobine i u blaženom raju,da se prisjetiš da gotovo 90% žena to razdjevičenje ne osječaju kao ugodu(blago rečeno),a ti bi nas osudio da to preživljavamo ponovno i ponovno i ponovno...
uostalom u raju sigurno neće biti trudnoće i rađanja malih anđelčića,čemu bi uopće tamo služio taj himen,taj dokaz i kineski zid djevičanstva,osim za taštinu muškarcima?
Uostalom ako govorimo o užitku,ne čini li iskustvo užitak večim?
Zašto bi nas Bog uskratio baš za ono što ti tvrdiš da će nam biti najveće blaženstvo?

I Shady mi ovdje raspravljamo o interpretaciji raja kako ga tko osobno vidi!

I nemoj nas uspoređivati s vehabijama...moglo bi se desiti da kojeg strefi infarkt.... :rofl: svašta ...:rofl:
a ja kršćanka naravno jesam...pa to smatram komplimentom da smatraš da tako mislim!

i-s-l-a-m-i-c
26.12.2010., 10:24
Procitaj parabolu iz mog prethodnog posta.

Kad netko ima odredjeni identitet, koji ga odredjuje i prema kojem zivi, tesko mu bude kad kriticki govoris protiv tog identiteta. U tom identitetu on pronalazi samoutemeljenje, kod nekoga u najvisem bicu, koje je objekt. Obijekt s kojim se identificira se uvijek shvaca kao nesto sto je nase i dohvatljivo, dio mog "ja". Stoga se taj identitet uvijek brani, jer uvjerenost u njegovu ispravnost se moze vidjeti i kroz vjerovanje da ne postoji mogucnost drugih pogleda na taj identitet - nemogucnost da taj identitet, to vjerovanje, moze biti drugacije od onoga kako ga "ja" vidim sada.

Ako ti vjerujes da je Kuran Bozja knjiga i s tim se identificiras, to je tvoje pravo i sretno ti s tim.

Pozdrav.

Nije uopce upitno da li ti i ja (svaki zasebno) imamo pravo na svoje misljenje. :)

Odgovorio sam ti na tvrdnje o mijenjanju znacenja Kur'ana tijekom povijesti pojasnjavanjem mehanizama ocuvanja izvornog teksta. Dakle, na mnogo nacina je Kur'an izvorno sacuvan.

Idemo jos jednostavnijom logikom. Ti postavljas tezu da je Kur'an mijenjan, navedem ti mnostvo dokaza da to nije tako (povijesne cinjenice + logika i jos stvari) i iz toga proizlazi da je tvoje teza srusena. Zakljucak = Kur'an je sacuvan u izvornom obliku.

Takodjer, nije ispravna ni tvoja teza da ja vjerujem u ocuvanost Kur'ana samo zato jer sam musliman. Postoji mnooooogo dokaza da je Kur'an sacuvan. Jednostavnih, logicnih dokaza kao sto sam ti prikazao u proslim postovima a tu stoji jos jedna vrlo zanimljiva stvar - nijednu tvrdnju nisu pobio, dakle - savrseno su istinite kao i ocuvanost Kur'ana. Svi ti jednostavni i logicni dokazi savrseno su jasni i svakom nemuslimanu ako je dovoljno upucen u stvari a ti imas priliku ovdje nauciti nesto vise o povijesti Objave Kur'ana, njegovom zapisivanju i njegovom tragu u vremenu sve do danas.

Arapski jezik ima tradiciju, stariju od Kur'ana. Ne pocinje povijest Arapa s Kur'anom. I zapamti, nisu uzalud najrjecitiji pjesnici i "lingvisti" tog doba ostali pred Kur'anom potpuno osupnuti, razoruzani i u nemocnosti da rade ista drugo osim da se dive njegovom savrsenstvu.
Mislis da se ne bi osjetilo nakon nekog vremena da je to jezicko, knjizevno, stilisticko i svako drugo cudo oskvrnuto? :)

Lijep pozdrav. :)

Angela1990
26.12.2010., 12:43
Arapski jezik ima tradiciju, stariju od Kur'ana. Ne pocinje povijest Arapa s Kur'anom. I zapamti, nisu uzalud najrjecitiji pjesnici i "lingvisti" tog doba ostali pred Kur'anom potpuno osupnuti, razoruzani i u nemocnosti da rade ista drugo osim da se dive njegovom savrsenstvu.
Mislis da se ne bi osjetilo nakon nekog vremena da je to jezicko, knjizevno, stilisticko i svako drugo cudo oskvrnuto? :)

Lijep pozdrav. :)

Kada se mladić zaljubi u djevojku slabo vidi njene mane. Ista je stvar muslimana i Allaha.

Moja "zabluda" o kuranu i Allahu(kad već govorimo o zabludama o islamu) sastoji se u tome da Allaha vidim kao strašno frustriranog tipa nedostojne Božije uzvišenosti i psihičke stabilnosti. Allah je prepun ponavljanja i uvjeravanja (kao odgoj maloj djeci), prepun prijetnji nevjernicima,prijetnji paklom i mukama vječnim čak.Sigurno tisuću ukaza na patnju i pakao daje Allah! Svaki zreo i produhovljen čovjek koji bar malo dokučuje božansku vrlinu Višnjega shvatit će Boga kao onog tko patnju griješnika dopušta do granica izjednačavanja zla za zlo, a ne da bi Bog trebao biti tiranin i psihološka nakaza koja vječno pati dušu griješnika za kratki i ograničeni grijeh. Oni koji vjeruju u takvog boga prije svega su sami psihološki pukli i prestravljeni. Takvih ljudi se treba bojati ne radi sebe nego radi njih samih.

i-s-l-a-m-i-c
26.12.2010., 12:56
Kada se mladić zaljubi u djevojku slabo vidi njene mane. Ista je stvar muslimana i Allaha.

Moja "zabluda" o kuranu i Allahu(kad već govorimo o zabludama o islamu) sastoji se u tome da Allaha vidim kao strašno frustriranog tipa nedostojne Božije uzvišenosti i psihičke stabilnosti. Allah je prepun ponavljanja i uvjeravanja (kao odgoj maloj djeci), prepun prijetnji nevjernicima,prijetnji paklom i mukama vječnim čak.Sigurno tisuću ukaza na patnju i pakao daje Allah! Svaki zreo i produhovljen čovjek koji bar malo dokučuje božansku vrlinu Višnjega shvatit će Boga kao onog tko patnju griješnika dopušta do granica izjednačavanja zla za zlo, a ne da bi Bog trebao biti tiranin i psihološka nakaza koja vječno pati dušu griješnika za kratki i ograničeni grijeh. Oni koji vjeruju u takvog boga prije svega su sami psihološki pukli i prestravljeni. Takvih ljudi se treba bojati ne radi sebe nego radi njih samih.

Pri samom kraju jednog poduzeg hadisa (predaje) od Poslanika Muhammeda a.s. kaze se:

""Iz Dzehennema ce izaci svako ko je izgovorio nema bozanstva osim Boga i u cijem srcu bude dobra koliko jecmeno zrno. Zatim ce iz Dzehennema izaci svako ko je izgovorio nema bozanstva osim Boga i u cijem srcu bude dobra koliko psenicno zrno. Potom ce iz Dzehennema izaci svako ko je izgovorio nema bozanstva osim Boga i u cijem srcu bude dobra koliko jedan trun. (Buharija)."

Drugi hadis (predaja):
Uzviseni Allah kaze: "Covjece, oprastacu ti grijehe ne obaziruci se na njih sve dok me budes dozivao i molio. Covjece, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Covjece, kada bi Mi dosao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna sirka (politeizma), obasuo bih te sa isto toliko oprosta!"

Treci hadis ( predaja):
Uzviseni Allah ce na Sudnjem danu reci:
- "Covjece, razbolio sam se a ti Me nisi obisao!"
- "Gospodaru, kako da Te obidjem kada si Ti Gospodar svijetova?"
- "Zar se nije razbolio taj i taj, pa ga nisi obisao? Zar nisi znao, da si njega obisao, da bi Mene nasao pored njega?"
- "covjece, trazio sam da Me nahranis, pa Me nisi nahranio!"
- "Gospodaru, kako da Te nahranim kada si Ti Gospodar svijetova?"
- "Zar te nije taj i taj Moj rob molio da ga nahranis, pa ga nisi nahranio? Zar nisi znao, da si ga nahranio, da bi za to kod Mene nasao nagradu?"
- "covjece, trazio sam da Me napojis, pa Me nisi napojio?"
- "Gospodaru, kako da Te napojim kada si Ti Gospodar svijetova?"
- "Molio te je taj i taj Moj rob da ga napojis pa ga nisi napojio? Zar nisi znao, da si ga napojio, da bi za to nasao nagradu kod Mene?"

Cetvrti hadis (predaja):
"Uzviseni Allah je odredio sta je dobro, a sta je zlo, i objasnio:ko naumi da ucini dobro djelo, pa ga ne ucini, Allah mu ga upise kao da ga je i ucinio; a ko naumi da ucini dobro i ucini ga, Allah mu upise nagradu od deset do sedam stotina puta, ili jos mnogo vecu. Ko naumi da ucini lose djelo, pa ga ne ucini, Allah mu to upise kao dobro djelo; a ko naumi da ucini lose djelo i ucini ga, Allah mu upise samo jedno lose djelo."

Peti hadis (predaja):
"Kada je Allah stvorio stvorenja u Knjizi koja je kod Njega, obavezao se: "Uistinu milost Moja preteze nad srdzbom Mojom."


Pomno ovo procitaj prije nego proizvoljno pocnes govoriti to sto govoris. Selektivno citanje nikako nije dobra stvar. Svi moramo teziti dubinskom upoznavanju.

A drago mi je da si priznala da si u zabludi sto se tice misljenja o islamu, Kur'anu i Allahu. ;) (boldirao sam te tvoje rijeci iz prethodnog posta). No, uz Bozju pomoc, vremenom se zablude ispravljaju. :mig:

Lijep pozdrav. ;)

Angela1990
26.12.2010., 13:10
Pri samom kraju jednog poduzeg hadisa (predaje) od Poslanika Muhammeda a.s. kaze se:

)

Ovo gore je ništa. Ajd ti skrati priču pa mi reci da li Allah za najveće griješnike ima pripremljen vječni pakao ili nema? Dakle da li u islamu imamo nauk o vječnom paklu?

Drugo,ako misliš da sam ja negdje promjenila mišljenje onda me citiraj neposredno a ne "gore" jer gore ima i "... " a to znači "malo sutra"!

i-s-l-a-m-i-c
26.12.2010., 13:19
Ovo gore je ništa. Ajd ti skrati priču pa mi reci da li Allah za najveće griješnike ima pripremljen vječni pakao ili nema? Dakle da li u islamu imamo nauk o vječnom paklu?

Drugo,ako misliš da sam ja negdje promjenila mišljenje onda me citiraj neposredno a ne "gore" jer gore ima i "... " a to znači "malo sutra"!

Ja uzbrdo, ti nizbrdo. Ti uzbrdo, ja nizbrdo. :)
Pitas me pitanje za koje imas odgovor u prethodnom postu.

Postoji li pakao u islamskoj tradiciji? Postoji.
Postoji li Bog? Postoji.
Tko je Sudac? Bog.
Da li se ja zelim petljati u Njegov dio posla o odredjivanju cijih zasluga? Ne zelim.

A dio tvog posta koji sam boldirao je zbilja znacajan. No, evo kopirat cu ga i ovdje (dakle, ovo su tvoje rijeci, draga Angela): "Moja "zabluda" o kuranu i Allahu(kad već govorimo o zabludama o islamu) sastoji se u tome da Allaha vidim kao strašno frustriranog tipa nedostojne Božije uzvišenosti i psihičke stabilnosti."

Slazem se s tobom, ovakvo misljenje je zbilja zabluda, drago mi je da i ti tako mislis. :)

Pozdrav. :)

Angela1990
26.12.2010., 13:27
.

Postoji li pakao u islamskoj tradiciji? Postoji.

A dio tvog posta koji sam boldirao je zbilja znacajan. No, evo kopirat cu ga i ovdje (dakle, ovo su tvoje rijeci, draga Angela): "Moja "zabluda" o kuranu i Allahu(kad već govorimo o zabludama o islamu) sastoji se u tome da Allaha vidim kao strašno frustriranog tipa nedostojne Božije uzvišenosti i psihičke stabilnosti."

. :)

Prvo,nisam te pitala da li u islamskom učenju postoji pakao nego da li postoji vječni pakao ?

Drugo, kad sam napisala - Moja "zabluda" o kuranu i Allahu.... reci mi što bi trebali značiti one crtice " " iznad riječi zabluda ?

i-s-l-a-m-i-c
26.12.2010., 13:46
Prvo,nisam te pitala da li u islamskom učenju postoji pakao nego da li postoji vječni pakao ?

Drugo, kad sam napisala - Moja "zabluda" o kuranu i Allahu.... reci mi što bi trebali značiti one crtice " " iznad riječi zabluda ?

Vjecni pakao? Odgovornost za djela svakako da postoji a Allah je Sudac, On sve zna i najbolje poznaje Svoja stvorenja i samo On zna tko je sto zasluzio jer On poznaje i ono sto je javno i ono sto je tajno, i ono sto je u djelu i ono sto je u mislima. :mig:

A hadisi koje sam ti naveo govore ti o Njegovoj milosti, oprostu i odnosu prema stvorenjima na Danu suda. Ali ti ne zelis citati :(.

A zabluda i "zabluda"... - krivo si formulirala izraz. "Poznavajuci" tebe na ovom forumu, shvatio sam odmah sto zelis reci ali je problem (formulacija recenica ti je, blago receno, cudna) u tome kako si to rekla. Drago mi je da si sada to rascistila da oni koji ovo ubuduce budu citali ne pomisle da ti za sebe kazes da si u zabludi. :mig:

Lijep pozdrav. :)

sarmantan_sarlatan
26.12.2010., 14:14
Ovo je samo jedan od mnogih primjera koji je dokazan ovim istrazivanjem.

Dokazano je koliko je islam za vrijeme Muhameda bio isprepleten s nekim elementima krscanstva, a na to je svakako utjecao i sirijsko-aramejski jezik koji se govorio u tada razvijenom trgovackom gradu Meki.

u citavoj prici oko tog 'istrazivanja' je uradjena strahovita zamjena teza. naime, ono sto je puin pronasao u sani POTVRDJUJE autenticnost kur'ana, sto je nevjerovatno vazan i indikativan naucni pronalazak samo po sebi. naime, pronasao je iznimno star tekst, pisan bez dijakritickih tackica. takav isti tekst ces dobiti kad od 'danasnjeg' kur'ana oduzmes dijakriticke tacke. dakle, taj stari tekst, unutar sebe, tj. nacina na koji je pisan, 100% potvrdjuje 'danasnji' tekst kur'ana.

medjutim, to nije nesto sto puinu ili drugim interesnim krugovima oko njega odgovara, pa se pojavljuju teorije namijenjene nekritickim sirokim masama koji o tematici nemaju nikakvo ili imaju jako povrsno znanje, te kojima se servira ono sto zele cuti.

uprosteno, taj pronadjeni kur'anski pisan je bez slova č, ć, te je umjesto njih uvijek pisano c, obzirom da je smisao jasan. otprilike kao sto ja u ovom postu pisem 'sto' umjesto 'što', a ti bez problema razumijes da se ne radi o broju 100. e, prostor puinovog 'pronalaska' je smjesten u razliku izmedju 'što' i '100'. pri tome su njegovi 'ubjedljivi' primjeri smijesni svakom ko ima najosnovnije znanje o datoj tematici.

ovo sve pod uslovom da se zadrzimo samo na razmatranju teksta kao takvog, bez istorijskog konteksta pisanog i usmenog nacina ocuvanja autenticnosti kur'ana, a o cemu su drugi pisali.

o 'smislenosti' puinovih i tvrdnji proizaslih iz njegovog 'rada', najbolje govori primjer grozdja koji si naveo dole.


Primjer koji se odnosi na raj, ako musliman umre zbog vjere u raju ce ga cekati "hurije", koje su opisane kao djevice krupnih ociju, ali novim prijevodom to znaci da ce ga u raju cekati bijelo grozdje. Grozdje je uvjek bilo jedan od simbola sirijskh krscana i crkve. Postoje i freske iz 5. stoljeca koje prikazuju raj i ljude u njemu kako drze grozdje. Dakle, kasnijim razvojem arapskog jezika grozdje su zamjenile djevice, sto daje sasvim drugo znacenje tom ajetu - sto dovodi do konfuzije kod muslimana koji vjeruju da se sadrzaj ajeta nije mijenjao od njihovog nastanka do danas.
naime, to o huriji kao grozdju i njegovom (ne slucajno) 'krscanskom' backgroundu tek ima smisla, iako je jako neubjedljivo samo po sebi. kao kad bih ja procitao da je neka istorijska licnost, zena, imala komsiju kevina koji je zivio pet kuca od njene, te iskljucivo na osnovu toga zakljucio da je zasigurno on, a ne njen, u istorijskim izvorima zapisani muz, otac njene djece. naime, 'grozdje' u raju umjesto hurije je predstavljeno kao elemenat novosti koji savrseno odgovara krscanskim prikazima rajskog grozdja (sa fresaka). medjutim, grozdje se, mimo, hurija (tj. koristi se drugi gradivni korijen, tj. potpuno druga rijec), spominje na mnogo mjesta u kur'anu, upravo kao dio opisa raja, tako da je taj elemenat 'novosti' samo prasina u oci za kojom vape nekriticki neupucenici. dalje, kakvo je to rajsko 'hurijsko' grozdje vidio puin (i 'puinovci') u kur'anu?

Eto, tako će biti i Mi ćemo ih hurijama (grozdjem???), krupnih očiju, ženiti.

Biće naslonjeni na divanima poređanim, a oženićemo ih hurijama (grozdjem???) krupnih očiju.

'koje prije njih ni džinn (duhovno biće), niti čovjek, nije razdjevičio'.


zar ne mislis da treba prilicno bolesna masta za razdjevicavanje bijelog, 'rajskog, krscanskog' grozdja? :eek:

ili, kad, u drugom primjeru, kao 'argument' navodi 'stanje' umjesto 'magarca' i 'hrane', zato sto je to, zaboga, njemu 'logicnije', iako se motiv magarca, te stoke uopste i po vrstama, jako cesto spominje u kur'anu, te ima svoja znacenja i poruke, na koja se, naravno, nije ni osvrnuo.

itd.

dakle, jedino sto autor nudi je spekulativnost na nivou bajki, a znam ljude koji bi sa materijalom za spekulaciju koji je imao na raspolaganju (tj. uzimanje svih toliko brojnih rijeci bez dijakriticke tacke i trazenje po rjecnicima slicnih rijeci koje danas imaju napisanu dijakriticku tacku (ispod ili iznad) i koje su 'logicnije' od nje) bili u stanju napisati puno, ako nista, zivopisnija, sf stiva.

sarmantan_sarlatan
26.12.2010., 14:42
Prvo,nisam te pitala da li u islamskom učenju postoji pakao nego da li postoji vječni pakao ?

Drugo, kad sam napisala - Moja "zabluda" o kuranu i Allahu.... reci mi što bi trebali značiti one crtice " " iznad riječi zabluda ?

draga angela,

prema islamskom ucenju, ljudi ce biti nagradjeni iskljucivo za svoja djela. to je mnogo puta navedeno u kur'anu. bice i 'okruzeni' onim sto su radili, tj. svojim djelima. u raj se ulazi samo iz Bozije milosti, dakle ne iz zasluge. ne iz 'svojih djela'. u tom ima dosta stofa za razmisljanje. sve sto radimo-sebi radimo. takodjer, navodi se da ce ljudi ostati u paklu vjecno (ili 'dug vremenski period', rijec ima dva znacenja) jedino ako Bog bude tako htio, a ne bezuslovno.


A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Poslaće Sin čovečiji svoje anđele, i pokupiće iz svoga carstva sve sablazni i one koji čine bezakonje, i baciće ih u peć ognjenu; 42 onde će biti plač i škrgut zuba.

Tada će reći i onima što mu stoje s lijeve strane: Idite od mene, prokleti, u oganj vječni koji je pripremljen đavolu i anđelima njegovim.

I on će piti od vina gnjeva Božijeg, koje je nepomiješano natočeno u čašu gnjeva njegovog, i biće mučen u ognju i sumporu pred anđelima svetima i pred Jagnjetom.

fyi, taj citat iznad ne sastoji se od kur'anskih opisa pakla, vjerovala ili ne.

Davy Crockett
26.12.2010., 14:48
Ako nekoga zanima ovo istrazivanje sve se nalazi u knjizi koju mozete skinuti u pdf formatu.

http://www.4shared.com/document/Xf2Nnb9r/Cristoph_Luxenberg_The_Syro-Ar.html

Angela1990
26.12.2010., 15:00
draga angela,

prema islamskom ucenju, ljudi ce biti nagradjeni iskljucivo za svoja djela. to je mnogo puta navedeno u kur'anu. bice i 'okruzeni' onim sto su radili, tj. svojim djelima. u raj se ulazi samo iz Bozije milosti, dakle ne iz zasluge. ne iz 'svojih djela'. u tom ima dosta stofa za razmisljanje. sve sto radimo-sebi radimo. takodjer, navodi se da ce ljudi ostati u paklu vjecno (ili 'dug vremenski period', rijec ima dva znacenja) jedino ako Bog bude tako htio, a ne bezuslovno. .

Hvala. Možeš li mi navesti neka mjesta u kuranu koja opisuju način patnje i mučenja duša? Davno sam čitala a nisam.... Neću ih ovdje više komentirati,samo da ih imam!
fyi, taj citat iznad ne sastoji se od kur'anskih opisa pakla, vjerovala ili ne.

Ok,jasne su mi neke stvari iz biblije oko toga.

Shady
26.12.2010., 22:40
Hoćeš reći da ne trebamo doslovno shvatiti da kuran nudi šehidima stotinu djevojaka u raju kao nagradu i da se zapravo radi da u raju ipak imamo duhovnu dualnost: jedna muška duša na jednu žensku dušu da su par?
Ne, Neću to reć. Sačuvaj me Bože fanatizma. Mene zanima da na ovom svijetu činim dobra djela i na onom zaslužim kod Tvorca gram milosti. Zato me zanimaju moja djela i grijehovi.. a ne naglabam o tome kako će gore biti. To je Božije. A v kršćani ste poznati po tome što "znate" kako će gore biti.

Izmotavaš se neuspješno. Univerzalna istina i proročka mudrost uvjek su bili izvan prostora i vremena jer mudrost i put čistoće ne robuje prilikama i ne prolagođava se prilikama.
Ja se ne izmotavam. Jedino tvoji postovi se mogu shvatiti kao izmotavanje. Ja sam te najozbiljnije pitao što imaš protiv užitaka gore? To si ti rekla (nisam to ja izmislio) a ja samo pročitao i reagirao. A i časnog Kur'ana mi je poznato to vaše kako gore "neće biti užitaka"... to je govor onih koji time žele predstaviti sebe kao čistunce (od grijreha čiste)... Zato sam i reagirao na tvoj post. Zar ne vidiš one koji sebe smatraju od grijeha čistim? Međutim, Bog čisti od grijeha onoga koga On hoće, i nikome se neće, ni koliko trun jedan, nepravda učiniti. (K, 4:49) Pogledaj ih samo, kako izmišljaju neistine o Bogu! A to je dovoljno da se teško ogriješe. (K, 4:50) Zar ne vidiš one kojima je dat jedan dio Knjige kako u idole i sotonu vjeruju, a o neznabošcima govore da su na ispravnijem putu od vjernika. (K, 4:51) Upravo ovo ti konstantntno radiš na forumu.

I otkud ti znaš šta su proroci govorili ako si se već izjasnila da je Biblija prekrojena? Čak si rekla da je zlonamjerno izcjepkana ili kako već to formulirala... Odakle onda crpiš znanje o prorocima i njihovu nauku?! Zar samo iz vlastite strasti?

barmen jitro
27.12.2010., 00:29
Ja sam te najozbiljnije pitao što imaš protiv užitaka gore?

Čemu su užitci "gore" potrebni? Šta se s time konkretno dobija? naslada i uživanje u društvu 100 djevojaka? :confused:

Shady
27.12.2010., 01:32
Čemu su užitci "gore" potrebni?
Aman... :rolleyes: a čemu su (bilo gdje) potrebni?! :kava:

I što ti uopće imaš s tim ako ću ja uživati gore? Pogađa li te to? Ima li neka sporna poza? :kukuc:

Shady
27.12.2010., 01:38
nisam te pitala da li u islamskom učenju postoji pakao, nego da li postoji vječni pakao?

Ali to je Božije koliko će kome kazna trajati. Nije naše da tu odlučujemo.
Nismo mi muslimani tamo vratari, Angela. A ti cijelo vrijeme pišeš kao da jesi. :mig:

Shady
27.12.2010., 03:09
Ako već netko laže sam sebe...:D
Znam te 'tico, kad si pile bila. :mig:

:cerek:
Pa da kad već zagovaraš ljudske tjelesne osobine i u blaženom raju,da se prisjetiš da gotovo 90% žena to razdjevičenje ne osječaju kao ugodu (blago rečeno),a ti bi nas osudio da to preživljavamo ponovno i ponovno i ponovno... uostalom u raju sigurno neće biti trudnoće i rađanja malih anđelčića, čemu bi uopće tamo služio taj himen,taj dokaz i kineski zid djevičanstva,osim za taštinu muškarcima? Uostalom ako govorimo o užitku,ne čini li iskustvo užitak večim? Zašto bi nas Bog uskratio baš za ono što ti tvrdiš da će nam biti najveće blaženstvo?

Ja ne bih,. To nisam pisao (niti sam spominjao himen) ja nego je Anđela tumačila islam u kršćansko-vehabijskom stilu.
A ja sam saamo govorio o užitcima. Oni koji su protiv toga, u biti samo čovjekomrsci.

I Shady mi ovdje raspravljamo o interpretaciji raja kako ga tko osobno vidi! I nemoj nas uspoređivati s vehabijama...moglo bi se desiti da kojeg strefi infarkt.... :rofl: svašta ...:rofl: a ja kršćanka naravno jesam...pa to smatram komplimentom da smatraš da tako mislim!
ok. :) U biti ja ne vidim ništa loše da "gore" bude i seksa. (kojeg volimo u ovom životu, ne?) A druga je stvar što je crkva proglasila ženu nečistom a seks nečim griješnim, i što se stoljećima petljala u bračne krevete i određivala poze kojima je Isus zadovoljan... :rolleyes: Mi muslimani sa tim ne kuburimo, ali vi se nekako morate vaditi iz tog pakla, jer to vam je još na snazi. Tj. još vam pune uši sa tim. A vi to trpite. Zašto? Ja ne vjerujem da nitko od njih ima išta protiv seksa... mislim od ovih što na forumu prigovaraju kako je islam putena religija koja zagovara nekakve užitke "gore". Pošto je tako, onda je bez veze da to čine, jer time su neiskreni. Zašto onda to čine? Zašto im je seks toliko nepoželjan gore? :rolleyes:

Angela1990
27.12.2010., 08:44
Ne, Neću to reć. Sačuvaj me Bože fanatizma.
Hoćeš,hoćeš.Ako kuran kaže da će se oko svakog šehida motati stotinu djevica u raju onda ćeš ti takav raj morati prihvatiti. Čak se spominje neka konkretna brojka(ne stotinu,kao 83 ili neka druga brojka,dakle kuran je precizan pa ćeš i ti prihvatiti tu preciznost i opisnu i količinsku).Mene zanima da na ovom svijetu činim dobra djela i na onom zaslužim kod Tvorca gram milosti. Zato me zanimaju moja djela i grijehovi.. a ne naglabam o tome kako će gore biti. To je Božije.
To je u redu. Zna se u kuranu kako je gore ali se ne zna što će nas pojedinačno od toga zapasti. Opet kažem ti jednostavno moraš prihvatiti Allahovu opsjednutost seksom,ne sa jednom muškom nadopunom,da dvoje budu jedno u Bogu kako jahve lijep ozbori, nego poimanje duhovnog odnosa muško žensko kao čulnu opsjednutost "što više to bolje".A v kršćani ste poznati po tome što "znate" kako će gore biti.

Izgleda da vi prednjačikte sa Allahovim opisima, nama kršćanima se gore nudi samo horske pjesme,voće raznoliko i suživot sa životinjama kao braćom. Ništa više o raju nisam pročitao. Vama se nudi klaonica i bordel u raju a ne nama.


Ja se ne izmotavam. Jedino tvoji postovi se mogu shvatiti kao izmotavanje.
Vrijeme sve liječi pa i takva uvjerenja. A na drugim čitaocima je da sami spoznaju tko što i kako i zašto piše. Svako je odgovoran prema onom što pročita.


Ja sam te najozbiljnije pitao što imaš protiv užitaka gore?
Na svoju štetu me sada povlačiš za jezik.Ja sam jako lijepo napisalao što mislim o seksualnom užitku,ali je tvoj problem što sa mnom u vezi toga ne možeš ući u raspravu a da ne izgubiš pred zdravim razumom i ravnopravnošću spolova u Bogu jer ja zagovaram svetu sitaociju da jedan muškarac i jedna žena budu jedno u Bogu,dok tvoj Alllah nudi sasvim nešto drugo svojim bojovnicima i na zemlji i na nebu jer bez te motivacije ih ne bi mogao poslati u ratna osvajanja.


I otkud ti znaš šta su proroci govorili ako si se već izjasnila da je Biblija prekrojena? Čak si rekla da je zlonamjerno izcjepkana ili kako već to formulirala... Odakle onda crpiš znanje o prorocima i njihovu nauku?! Zar samo iz vlastite strasti?


Ti bi da kršćani ne znadu ništa,da ne znadu ono što ima snagu Istine u bibliji izložiti kao vrijednost. Nama kršćanima je Bog u bibliji i rekao da će njegova riječ biti iskrivljavana i da je iskrivljavana, dakle na nama je da tražimo tragove Istine u njoj a kukolj da ne prihvatimo. Je li ti krivo zbog takve opcije spoznaje i djelovanja? Je li ti krivo što mi kršćani duha čekamo proroke posljetka (Otkrivenje,dva proroka svjedoka)svijeta da nam dadnu svježu hranu i da će se tada svijet morati odlučiti za Istinu i protiv Nje. Tada biblija,(i ne samo ona nego i drugi vrijedni "apokrifni" spisi) više neće biti važna. Je li ti krivo što se je Allah zeznuo što je rekao da svako vrijeme i svaki narod treba dobiti proročku objavu,a da je njegovo vrijeme odavno prošlo,da današnje doba treba istinsku Duh Objavu. To svakako nisu Allahove riječi koje ništa novoga ne donose a da to ne možemo izvući iz Isusovog učenja,naprotiv puno je više laži i obmana.

sarmantan_sarlatan
27.12.2010., 09:14
Izgleda da vi prednjačikte sa Allahovim opisima, nama kršćanima se gore nudi samo horske pjesme,voće raznoliko i suživot sa životinjama kao braćom. Ništa više o raju nisam pročitao. Vama se nudi klaonica i bordel u raju a ne nama.
ti si prvo rekao-la da si majka svoje cerke koja je izvorno registrovala ovaj nick. a sada kazes da si pročita-o.Na svoju štetu me sada povlačiš za jezik.Ja sam jako lijepo napisalao što mislim o seksualnom užitku,ali je tvoj problem što sa mnom u vezi toga ne možeš ući u raspravu a da ne izgubiš pred zdravim razumom i ravnopravnošću spolova u Bogu jer ja zagovaram svetu sitaociju da jedan muškarac i jedna žena budu jedno u Bogu,dok tvoj Alllah nudi sasvim nešto drugo svojim bojovnicima i na zemlji i na nebu jer bez te motivacije ih ne bi mogao poslati u ratna osvajanja.


gore si, pak, androgino, ako smijem primijetiti napisala-o i usput nam propovijedas o pogubnosti lazi i obmana.

cijih?

i u kojem tvom polu ti se trebamo referirati u eventualnoj buducoj korespondenciji, a da nenamjerno ne slazemo?

Angela1990
27.12.2010., 09:35
i u kojem tvom polu ti se trebamo referirati u eventualnoj buducoj korespondenciji, a da nenamjerno ne slazemo?

"Ja sam jako lijepo napisalao što mislim o ..."

Greške u žurbi... a trebala biti riječ "tome" "...lijepo napisala o tome što mislim...",
hvatajte se za smisao napisanog a ne za spol!:)

VeronikaN
27.12.2010., 09:40
Vjecni pakao? Odgovornost za djela svakako da postoji a Allah je Sudac, On sve zna i najbolje poznaje Svoja stvorenja i samo On zna tko je sto zasluzio jer On poznaje i ono sto je javno i ono sto je tajno, i ono sto je u djelu i ono sto je u mislima. :mig:

A hadisi koje sam ti naveo govore ti o Njegovoj milosti, oprostu i odnosu prema stvorenjima na Danu suda. Ali ti ne zelis citati :(.

A zabluda i "zabluda"... - krivo si formulirala izraz. "Poznavajuci" tebe na ovom forumu, shvatio sam odmah sto zelis reci ali je problem (formulacija recenica ti je, blago receno, cudna) u tome kako si to rekla. Drago mi je da si sada to rascistila da oni koji ovo ubuduce budu citali ne pomisle da ti za sebe kazes da si u zabludi. :mig:

Lijep pozdrav. :)

:)

Ne mogu ne zamijetiti,da si ipak izbjegao direktan odgovor na pitanje:
Postoji li vječni pakao?

Osobno mislim da najvjerojatnije ni nije moguće odgovoriti,jer o Bogu samom ovisi što je vječnost i ako da, za koga.

i-s-l-a-m-i-c
27.12.2010., 09:52
:)

Ne mogu ne zamijetiti,da si ipak izbjegao direktan odgovor na pitanje:
Postoji li vječni pakao?

Osobno mislim da najvjerojatnije ni nije moguće odgovoriti,jer o Bogu samom ovisi što je vječnost i ako da, za koga.

Upravo tako jer kao sto sam rekao u jednom od proslih postova (a i Shady je izrekao slicnu misao): "Ne zelim se petljati u Bozji dio posla".

"Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?! -
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!" (sura Rahman, 60. i 61. ajet)
((ako smijem, preporucujem pomno citanje ove prelijepe sure)

Nagrada za dobro - nije nista osim dobra (za razliku od slavne recenice: Nijedno dobro djelo ne prodje nekaznjeno :D). "Nagrada" za lose - nije nista osim loseg. A Allah najbolje zna.

Lijep pozdrav. :)

VeronikaN
27.12.2010., 09:56
Znam te 'tico, kad si pile bila. :mig:

:cerek:

.... cut
Eh golubčiću ....mogao bi Stvoritelj odlučiti da smjesti u neki od nas neočekivani raj...
neopisan ni u Kuranu ni u Bibliji...
tebe,angelu(mada joj/mu spol nije baš sasvim jasan...:lol: )i mene...
i još poneke od diskutanata na ovoj temi...
a što čemo onda? :cerek:

No ovo već polako ide u off,
mea culpa...nisam mogla odoljeti!

Shady
27.12.2010., 22:13
Hoćeš,hoćeš.Ako kuran kaže da će se oko svakog šehida motati stotinu djevica u raju onda ćeš ti takav raj morati prihvatiti. Čak se spominje neka konkretna brojka (ne stotinu,kao 83 ili neka druga brojka,dakle kuran je precizan pa ćeš i ti prihvatiti tu preciznost i opisnu i količinsku).
Možda, ukoliko ti imaš neki svoj unikatni primjerak Kur'ana.
Budi ljubazan i daj nam numeraciju tog mjesta da se svi obrazujemo o svojem Pismu. :lol:

To je u redu. Zna se u Kur'anu kako je gore ali se ne zna što će nas pojedinačno od toga zapasti. Opet kažem ti jednostavno moraš prihvatiti Allahovu opsjednutost seksom, ne sa jednom muškom nadopunom, da dvoje budu jedno u Bogu kako jahve lijep ozbori, nego poimanje duhovnog odnosa muško žensko kao čulnu opsjednutost " - što više to bolje".
Ne! Naša vjera zagovara umjerenost u seksu, a ne pretjerivanje! Ali i redovitost. :frajer:

Izgleda da vi prednjačikte sa Allahovim opisima, nama kršćanima se gore nudi samo horske pjesme, voće raznoliko i suživot sa životinjama kao braćom.
Veoma lijep i rječit opis muslimana, od strane jednog kršćanina. :mig:
Iskreno, osjećam da mi je od takvih doista bliža neka životinja, kao brat.

Ništa više o raju nisam pročitao. Vama se nudi klaonica i bordel u raju a ne nama.
pročitao?! :rofl: Znao sam da si muško. A mislim i da znam koji ti je raniji nick.

Vrijeme sve liječi pa i takva uvjerenja. A na drugim čitaocima je da sami spoznaju tko što i kako i zašto piše. Svako je odgovoran prema onom što pročita.
Jedino što je trenutno u fazi izlječenja (i to zahvaljujući blagodatima interneta i civilizacijske povezanosti) jeste ideologija koja je svijetu donijela najviše ratova, uništenja, laži, genocida, mržnje, fanatizma, pohlepe, progona, nasilnih obraćenja... A koja je to - pa to i price na grani znaju.

Na svoju štetu me sada povlačiš za jezik. Ja sam jako lijepo napisalao što mislim o seksualnom užitku,ali je tvoj problem što sa mnom u vezi toga ne možeš ući u raspravu a da ne izgubiš pred zdravim razumom i ravnopravnošću spolova u Bogu jer ja zagovaram svetu sitaociju da jedan muškarac i jedna žena budu jedno u Bogu,dok tvoj Alllah nudi sasvim nešto drugo svojim bojovnicima i na zemlji i na nebu jer bez te motivacije ih ne bi mogao poslati u ratna osvajanja.

Šta ti to znači napisalao?!
To je ujedno i "napisala" i "napisao". :D Jezik te odaje, stari prijatelju.

Ti bi da kršćani ne znadu ništa, da ne znadu ono što ima snagu Istine u bibliji izložiti kao vrijednost. Nama kršćanima je Bog u bibliji i rekao da će njegova riječ biti iskrivljavana i da je iskrivljavana, dakle na nama je da tražimo tragove Istine u njoj a kukolj da ne prihvatimo. Je li ti krivo zbog takve opcije spoznaje i djelovanja? Je li ti krivo što mi kršćani duha čekamo proroke posljetka (Otkrivenje, dva proroka svjedoka) svijeta da nam dadnu svježu hranu i da će se tada svijet morati odlučiti za Istinu i protiv Nje. Tada biblija, (i ne samo ona nego i drugi vrijedni "apokrifni" spisi) više neće biti važna.
Vama nikada u cjelosti niti nije bila važna. Već samo fragmentarno!
Ono što vam je godilo duši, to ste prihvaćali.
A sve ono što vam je izgledalo kao teško - bacali se za svoja leđa.

Ali, zašto si zapravo skrenuo na temu o kršćanima? Jete li vi ovdje tema?

Je li ti krivo što se je Allah zeznuo što je rekao da svako vrijeme i svaki narod treba dobiti proročku objavu,a da je njegovo vrijeme odavno prošlo,da današnje doba treba istinsku Duh Objavu. To svakako nisu Allahove riječi koje ništa novoga ne donose a da to ne možemo izvući iz Isusovog učenja, naprotiv puno je više laži i obmana.
Izvuć iz Isusovog učenja? Na koju od onih 5 zabluda o islamu se to odnosi?
Mi znamo da je on bio musliman, ali ne znam na šta si konkretno mislio.

Štreberica
28.12.2010., 01:06
"Ispravčić" teksta s početka: u Iranu nije zakonski propisano da žene moraju pokrivati lice, nego kosu (i to nije da će ju išibati ako proviri pramenčić nego samo mora postojati neko pokrivalo - čak ne nužno marama nego i kapuljača ili kapa - da se vidi namjera). (Za Saudijsku Arabiju nemam pouzdanu informaciju.) Da se ne bi krivo shvatilo.

Evo kako se "oni" (ako ćemo o muslimanima kao o nekoj posebnoj vrsti :zubo: ) sami zezaju oko ovakvih stvari (frend od frendice :D )
http://www.youtube.com/watch?v=SoA-zAFB6HI
http://www.youtube.com/watch?v=ESfHr3BlXvM
http://www.youtube.com/watch?v=-bf7G5Z5WV0
i tako dalje...
Uglavnom, ako nekom još to nije bilo očito, razlike, u svemu, između različitih dijelova "islamskog svijeta" su jednako ogromne kao razlike između različitih dijelova "ostatka svijeta", i svakako neusporedivo veće nego "univerzalne razlike" između muslimana/stanovnika islamskih zemalja ( =/=, naravno, ali i to je valjda jasno) i "ostalih". (nije da ne mogu shvatiti, da pijem alkohol vjerojatno bih i sama još imala sve te i još više zabluda :zubo: - ateist btw)

Shady
28.12.2010., 02:03
ti si prvo rekao-la da si majka svoje cerke koja je izvorno registrovala ovaj nick. a sada kazes da si pročita-o.

"Ja sam jako lijepo napisalao što mislim o ..."

Greške u žurbi... a trebala biti riječ "tome"
"...lijepo napisala o tome što mislim...",

Sarmantni nije mislio na grešku napisalao, niti na tu rečenicu.
Nego na sasvim drugu rečenicu, od te koju sad "ispravljaš". A to je ova:
Ništa više o raju nisam pročitao.

Dakle.... mama? :cerek:
Da li bi bio ljubazan i objasnila tu svoju rečenicu?
Na što si točno mislio, kada si napisala da nikada nisi pročitao? :lol:

Shady
28.12.2010., 02:36
:)
Ne mogu ne zamijetiti,da si ipak izbjegao direktan odgovor na pitanje: Postoji li vječni pakao?

Odgovorio je jako dobro, sa ovim, citiram: "Allah je Sudac, On sve zna i najbolje poznaje Svoja stvorenja i samo On zna tko je sto zasluzio jer On poznaje i ono sto je javno i ono sto je tajno, i ono sto je u djelu i ono sto je u mislima.". Ovaj odgovor upravo znači da Bog o tome odlučuje, te da nitko neće biti izložen nepravednost. Drugim riječima, i ako je pakao ZA NEKE vječan, za neke sigurno nije. A svakako je to Božije! On sve zna i pravedan je.

Osobno mislim da najvjerojatnije ni nije moguće odgovoriti, jer o Bogu samom ovisi što je vječnost i ako da, za koga.

Točno je samo da je nemogućno je odgovoriti iz neke druge prespektive, osim iz islamske. Ali iz islamske je moguće odgovoriti. Časni Kur'an je na to pitanje odgovorio na mnogo mjesta: U tim odgovorima, za neke je rečeno da nikada odatle neće izać. Kao na primjer u ajetima:

20:98. Vaš Bog je Allah. Drugog boga, osim Njega, nema! On sve zna! 20:99. I eto, kazujemo ti (Muhammede) neke vijesti o onima koji su bili i nestali, i objavljujemo ti od Sebe Kur’an. 20:100. Tko za njeg' ne bude mario, na Sudnjemu danu će doista teško breme ponijeti, 20:101. U vječnoj će muci ostati i jeziv tovar će im na Sudnjem danu to biti, 20:102. na Dan kada će se u rog puhnuti i kada ćemo nevjernike pomodrele sakupiti. 20: 103. i jedan drugome će oni šapatom govoriti: “Niste bili (u zemlji, tj mrtvi) više od desetak dana!.” 20:104. Mi dobro znamo o čemu će oni govoriti, i kada će im najrazboritiji imeđu njih kazati; “Ostali ste u zemlji samo dan jedan!”


A za neke druge je rečeno: "Osim ako Allah drugačije ne odredi", kao npr. u ajetu:

6:128. A na Dan kada On sve sakupi: “O skupe satanski, vi ste mnoge ljude zaveli!” – “Gospodaru naš,” – reći će tada ljudi, štićenici sotonski – “mi smo jedni drugima bili od koristi, i stigli smo da roka našeg koji si nam odredio Ti!” – “Vatra će biti prebivalište vaše” – reći će On -, “ u njoj ćete vječno ostati, osim ako Bog ne odredi drugačije” - Gospodar tvoj je zaista mudar i sveznajući.

Dakle, zavisi kako i za koga... kao to si i sama rekla ispravno. :top:

I jako važno:
Jedino se o Raju u Kur'anu eksplicitno i uvijek doslovno govori kao o nečem vječnom. O paklu nikako ne!

Također, Kur'an upozorava na neistine o paklu koje šire sljedbenici Knjige (Biblije) ko npr: 3:23. Zar ne vidiš kako neki od njih kojima je dat dio Knjige odbijaju, iako su pozvani, da im se sudi po Božijoj Knjizi? Oni ionako glave okreću 3:24. zato što govore: “Vatra nas neće pržiti, već samo nekoliko dana”, - a neistine koje izmišlju u vjerovanju njihovom, obmanjuju ih.

Zato angela ovako i piše, kao i mnogi drugi kršćani, koji su indoktrinirani uljepšavanjem eshatologije od strane crkve... A barmen Jitro je prije koji mjesec čak negirao da Bog nikog neće kazniti paklom jer mu je to "nelogično sa Božijom ljubavlju". :rofl: Tako mnogo je danas onih koji su ključari pakla i raja. :rolleyes: Pozdrav

Angela1990
28.12.2010., 09:24
Možda, ukoliko ti imaš neki svoj unikatni primjerak Kur'ana.
Budi ljubazan i daj nam numeraciju tog mjesta da se svi obrazujemo o svojem Pismu. :lol:


Zbilja je 100 djevica u jednom danu. Ne mogu vjerovati. . Nije čudno kada je šator dugačak 60 milja!
72 djevice je samo priča za skromnije
Rekao je poslanik Muhammed: "Zaista će stanovnicima Raja njihove supruge pjevati najumilnijim glasom kakav nitko nikada nije čuo. A njihova će pjesma kazivati: "Mi smo ljepotice naravi divne i supruge naroda počašćenog" i iz očiju će im radost sijati: "Mi smo vječno mlade i ne umiremo, mi smo sigurne i ne bojimo se, stalno smo ovdje i nikud nećemo putovati."

Poslanik Muhammed je također rekao: "...Kad bi samo jedna žena iz Raja došla na ovaj svijet, obasjala bi sve što je na njemu. Ispunila bi ovaj svijet svojim mirisom a njena ogrlica vrednija je od ovog svijeta i svega što je na njemu."

Ebu Hurejre je rekao: "Upitali smo Božjeg poslanika Muhammeda: "Da li ćemo stići do svojih žena u Raju?" A on je odgovorio: "Zaista će čovjek u jednom danu imati stotinu djevica.""

Rekao je Božji poslanik Muhammed: "Vjerniku će se u Raju dati mnogostruka snaga prilikom snošaja!" Pa su ga upitali: "O Božji poslaniče, hoće li to čovjek biti u stanju izdržati?" A on je odgovorio: "Da, bit će mu dana snaga koju ima stotinu ljudi."

Od Ebu Musa'a el-Es'arije se prenosi da je poslanik Muhammed rekao: "Vjernik će u Raju imati šator od iskruženog bisera, dugog šezdeset milja. U njemu će vjernik imati žene koje će obilaziti, a da jedna drugu neće vidjeti."

.

Ne! Naša vjera zagovara umjerenost u seksu, a ne pretjerivanje! Ali i redovitost. :frajer:.

Za neumjerenost je raj Allahov. :rofl:Znao sam da si muško. A mislim i da znam koji ti je raniji nick.
A kako si to uspjela doznati?

Angela1990
28.12.2010., 09:32
Zato angela ovako i piše, kao i mnogi drugi kršćani, koji su indoktrinirani uljepšavanjem eshatologije od strane crkve... A barmen Jitro je prije koji mjesec čak negirao da Bog nikog neće kazniti paklom jer mu je to "nelogično sa Božijom ljubavlju". :rofl: Tako mnogo je danas onih koji su ključari pakla i raja. :rolleyes: Pozdrav


Kako izgledaju patnje u paklu i tko izvodi ta mučenja ? Samo mi na ovo odgovori pa ću dati svoj komentar! Može?

Pater Petar
28.12.2010., 10:02
Zato angela ovako i piše, kao i mnogi drugi kršćani, koji su indoktrinirani uljepšavanjem eshatologije od strane crkve... A barmen Jitro je prije koji mjesec čak negirao da Bog nikog neće kazniti paklom jer mu je to "nelogično sa Božijom ljubavlju". :rofl: Tako mnogo je danas onih koji su ključari pakla i raja. :rolleyes: Pozdrav

Ak0 je tk0 ind0ktriniran 0nda si t0 ti i t0 0psjednut0šću tuđ0m kazn0m ...

Neka ljudi idealiziraju pa št0??
P0lak0..
D0ći će i t0 na sv0je mjest0.
N0 ti bi na silu t0 idealiziranje maknu0 s scene.
P0gledaj neb0 n0ću,k0lik0 je 0bjekata g0re...
T0lik0 i u č0vjek0v0m umu ima stanica,živaca itd
Pr0cesi m0j Shadija,ev0lucija,p0stepen0st ...
A ne f0rsiranja ..

Shady
28.12.2010., 11:05
Rekao je poslanik Muhammed: "Zaista će stanovnicima Raja njihove supruge pjevati najumilnijim glasom kakav nitko nikada nije čuo. A njihova će pjesma kazivati: "Mi smo ljepotice naravi divne i supruge naroda počašćenog" i iz očiju će im radost sijati: "Mi smo vječno mlade i ne umiremo, mi smo sigurne i ne bojimo se, stalno smo ovdje i nikud nećemo putovati."

Pa u tom navodu nema ničega lošeg. Baš mi se svidja! :top:
Već unaprijed mi oči cakle pri pomisli na te čiste mirišljave hurijice.
I jedva čekam da mi zapjevaju te stihove čednosti svojim milozvučnim glasićima. :love:

Poslanik Muhammed je također rekao: "...Kad bi samo jedna žena iz Raja došla na ovaj svijet, obasjala bi sve što je na njemu. Ispunila bi ovaj svijet svojim mirisom a njena ogrlica vrednija je od ovog svijeta i svega što je na njemu."

Prekracan opis hurija. :s Vjernice će doista biti takve.. blago njima!
Zar i ti Angela nebi željela biti tako sjajna, mirišljava.. sa bisernim oglicama? :)

Ebu Hurejre je rekao: "Upitali smo Božjeg poslanika Muhammeda: "Da li ćemo stići do svojih žena u Raju?" A on je odgovorio: "Zaista će čovjek u jednom danu imati stotinu djevica.""

Ebu hurejra je bio Muavijin imam i stekao je slavu kao imam medinske džamije, nakon Alijina ubojstva. Možda je to neka njegova vizija, pa ju je pokušao pripisati Muhammedu. Mnogi su inače to radili, i postoji tisuće lažnih (i daif) hadisa

Rekao je Božji poslanik Muhammed: "Vjerniku će se u Raju dati mnogostruka snaga prilikom snošaja!" Pa su ga upitali: "O Božji poslaniče, hoće li čovjek biti u stanju izdržati?" A on odgovori: "Da, bit će mu dana snaga koju ima stotinu ljudi"
Hvala za ovaj utješni iskaz. :) Iskreno, iako mi ne treba sto puta veća snaga, bio bih zadovoljan samo sa 30%. Jer u pedesetima sam, stomačić pomalo narastao a spolna moć se očituje na mahove. No, sa dodatnih 30% pride, mislim da bih mogao biti aktuelan muž i do svoje 80-e.

Od Ebu Musa'a el-Es'arije se prenosi da je poslanik Muhammed rekao: "Vjernik će u Raju imati šator od iskruženog bisera, dugog šezdeset milja. U njemu će vjernik imati žene koje će obilaziti, a da jedna drugu neće vidjeti."
To je super. Moći ćemo igradi žmurke i kriti se iza palminih stabala ukrašenim sedefima i smaragdom. :kukuc:

Za neumjerenost je raj Allahov. :rofl:
Samo umjerenost! :mudri: Malo sexa, pa malo žmurke.. :top:

I znaš kako. I dobra i poštena žena može priridno biti nimfomanka u sexu.
Zašto bi joj se gore uskratilo ono što voli? Zamisi da se tebi uskrati neššto što ti voliš, recimo neko lijepo jelo ili piće? To nebi bilo lijepo, ne?

A kako si to uspjela doznati?
Ja ne pišem u ženskom rodu. Ali ti si počeo pisati u muškom. Sad se samo možeš nadvikivati. :cerek:

Angela1990
28.12.2010., 19:32
I znaš kako. I dobra i poštena žena može priridno biti nimfomanka u sexu.
Zašto bi joj se gore uskratilo ono što voli? Zamisi da se tebi uskrati neššto što ti voliš, recimo neko lijepo jelo ili piće? To nebi bilo lijepo, ne?

Jako loša predstava islama o raju i na tom ispitu pada kod mudrih. Nema gore trljanja dvaju tijela da bi se postigao viši užitak. Samo pogledi rade,pogledi i telepatija cijelim tijelom...


Ja ne pišem u ženskom rodu. Ali ti si počeo pisati u muškom. Sad se samo možeš nadvikivati. :cerek:
Ma otjerat ću muža od kompa na gornji kat...kažem ja njemu ali ne vrijedi... ima da pravi svoj nick i svoju specijalizaciju tema.

sarmantan_sarlatan
28.12.2010., 20:58
Jako loša predstava islama o raju i na tom ispitu pada kod mudrih. Nema gore trljanja dvaju tijela da bi se postigao viši užitak. Samo pogledi rade,pogledi i telepatija cijelim tijelom...

gdje gore, na gornjem katu? :confused:


Ma otjerat ću muža od kompa na gornji kat...kažem ja njemu ali ne vrijedi... ima da pravi svoj nick i svoju specijalizaciju tema.

VeronikaN
28.12.2010., 21:05
:nono:

Hoćemo li se vratiti temi ili se nastavlja u vidu seksualnog savjetovališta?

Shady
29.12.2010., 03:54
Jako loša predstava islama o raju i na tom ispitu pada kod mudrih.
Da li bi htio da kažeš da si ti mudra, a svi muslimani glupi jer vjeruju u to? :kukuc:

Nema gore trljanja dvaju tijela da bi se postigao viši užitak.
Samo pogledi rade,pogledi i telepatija cijelim tijelom...
Kakva limunada. :lol:

Ja neću da gledam moju huriju! Želim da joj dodirnem kosu i omirišim kožu. :kava:
Šta ima od platonskog gledanja bez dodira? To je dovoljno samo frigidnima i impotentnima. Zdravima ne! :zubo:

Ma otjerat ću muža od kompa na gornji kat...
kažem ja njemu ali ne vrijedi... ima da pravi svoj nick i svoju specijalizaciju tema.
Ahaaa.. znači, one je postove u muškom licu, pod tvojim nickom, pisao tvoj muž? :misli:
Kakvo izvlačenje?! :rofl:

gdje gore, na gornjem katu? :confused:
lol... Inače naj su mi kršćani kad pričaju o trčanju po rajskim potočićima, držanju za rukice i zavodljivog gledanju.
Ti na jednom oblačku, draga na drugom, gledate se... pogledi su tako duboki da doživljavate istodobnu nirvanu.

A ako si želite bliže prić jedno drugom, Bog odozgo već maše prstom "A! Ne, ne! :nono:" (kao ovo Veronika gore :cerek:)

Angela1990
29.12.2010., 04:14
Da li bi htio da kažeš da si ti mudra, a svi muslimani glupi jer vjeruju u to? :kukuc:

Znaš kako se kaže "shvati kako hoćeš". Ja svakako vjerujem da svi muslimani ne vjeruju u Muhammedove priče o tjelesnom seksu u raju sa stotinu djevica, o tim muškim frustracijama i patrijahalnostima, ja vjerujem da se mnogi muslimani bude za Istinu i da će sa novim dobom duhovnosti napustiti Kuran i Allaha.

Horor priče Biblije (tzv. Mojsijeve knjige) i Kurana nisu za ljude novog duha.

sarmantan_sarlatan
29.12.2010., 07:13
Ahaaa.. znači, one je postove u muškom licu, pod tvojim nickom, pisao tvoj muž? :misli:
Kakvo izvlačenje?! :rofl:
ne smanjuj dramaticnost ove drame. naime, prvo je pisala kcerka angela, koja je i registrovala nick, potom je njena mama (ta koja je navodno napisa-la post na koji odgovaras) bila prinudjena priznati da pise pod nickom svoje kcerke, da je ona, tj. mama, naravski, starija. tek na kraju ulijece muz, da pise pod nickom svoje kcerke koji je prisvojila njegova supruga, ali u tom pisanju malo pise u svoje, a malo u ime svoje zene ili kcerke, ko ce ga znati, jer malo pise u muskom rodu, a malo u zenskom. potom 'mama' dolazi da potvrdi da je to ipak ona pisala, te da se radi o tip-feleru. nakon toga se mama opet osvrce na to i sada iznosi novu pricu, tj. tvrdi da to nije tipfeler koji je ona napravila, nego da je ustvari njen muz bez dozvole pisao pod njenim (tj. njene kcerke) nickom.

lol... Inače naj su mi kršćani kad pričaju o trčanju po rajskim potočićima, držanju za rukice i zavodljivog gledanju.


zaboravio si energetsko sunce zbog kog se ne mora ici u granap po hranu, te da ti potocici imaju slapove koje svi odreda lako preskacu :D

Angela1990
29.12.2010., 07:33
Dakle.... mama? :cerek:
Da li bi bio ljubazan i objasnila tu svoju rečenicu?
Na što si točno mislio, kada si napisala da nikada nisi pročitao? :lol:

Mislila sam na onu "Duh je taj koji oživljava,slovo ne vrijedi ništa":)

Angela1990
29.12.2010., 08:32
:nono:

Hoćemo li se vratiti temi ili se nastavlja u vidu seksualnog savjetovališta?

Ma to je super tema koju muslimani foruma žele obraniti kao "svetinju" jer su je Muhammed i njegov inspirator Allah takvom i predstavili.

Seks je najveća zabluda islama i Allahovog raja,a preko Allahovog ponuđenog obilatog seksa u raju sa stotinu netaknutih djevojaka za šehide današnji politički islam ima problema sa svojom djecom teroristima i ekstremnim bojovnicima koji su se jako namamili na te Allahove rajske blagodati pa daju svoje živote za te ideale. Pustimo sad plolupolitiku...da nastavim o Muhammedovoj predstavi i seksualnoj sreći.

Znamo da je seksualna sreća blagi impuls zadovoljstva koji dolazi od buđenja kundalinija u baznoj,najnižoj čakri. Kada se kundalini probudi trajno i nesmetano teče prema tjemenoj čakri i natrag čovjek se ostvaruje u potpunosti kao duhovno biće,seks kao trljanje i podraživanje kundalinija mu nikako više nije najveće zemaljsko zadovoljstvo jer se je sva sreća ostvarila prethodnim buđenjem kundalinija.

Dakako da je pogotovo raj mjesto čistog duhovnog energetskog toka,da tamo nema seksa i drugih trljajućih podraživanja,da tamo nema očiju koje zavode ljepotom,kako to Muhammed i Allah zamišljaju jer je cijelo tijelo a ne samo oči duhovni izričaj,jer apsolutnost duhovne energije je u tome da se cijelim tijelom gleda,miriše,"jede",čuje,govori...

sarmantan_sarlatan
29.12.2010., 08:49
Ma to je super tema koju muslimani foruma žele obraniti kao "svetinju" jer su je Muhammed i njegov inspirator Allah takvom i predstavili.

Seks je najveća zabluda islama i Allahovog raja,a preko Allahovog ponuđenog obilatog seksa u raju sa stotinu netaknutih djevojaka za šehide današnji politički islam ima problema sa svojom djecom teroristima i ekstremnim bojovnicima koji su se jako namamili na te Allahove rajske blagodati pa daju svoje živote za te ideale. Pustimo sad plolupolitiku...da nastavim o Muhammedovoj predstavi i seksualnoj sreći.

Znamo da je seksualna sreća blagi impuls zadovoljstva koji dolazi od buđenja kundalinija u baznoj,najnižoj čakri. Kada se kundalini probudi trajno i nesmetano teče prema tjemenoj čakri i natrag čovjek se ostvaruje u potpunosti kao duhovno biće,seks kao trljanje i podraživanje kundalinija mu nikako više nije najveće zemaljsko zadovoljstvo jer se je sva sreća ostvarila prethodnim buđenjem kundalinija.

Dakako da je pogotovo raj mjesto čistog duhovnog energetskog toka,da tamo nema seksa i drugih trljajućih podraživanja,da tamo nema očiju koje zavode ljepotom,kako to Muhammed i Allah zamišljaju jer je cijelo tijelo a ne samo oči duhovni izričaj,jer apsolutnost duhovne energije je u tome da se cijelim tijelom gleda,miriše,"jede",čuje,govori...

raj je opisan kao: "To nije oko vidjelo ni uho čulo niti je palo na um čovjeku", cime je u biti sve receno, a iz cega nesumnjivo slijedi da su svi opisi raja ustvari samo simboli blazenstva koje se rijecima ne moze opisati. krst je, npr. simbol krscanstva, ali krst nije krscanstvo. ;) a isto tako je logicno i da su za simbole uzeti primjeri ovosvjetskih zadovoljstava, jer samo ovosvjetsko i moze sluziti kao referentna tacka. ustvari je najvece zadovoljstvo (tj. najveci stepen raja), koje kur'an navodi, 'gledanje Bozijeg lica' namijenjeno stanovnicima raja, dok ce, kako se opet u kur'anu navodi, izmedju stanovnika pakla i Bozijeg lica biti 'zastor'.

a sta je 'Bozije lice', kako je gledati u njega, sta su hurije, rijeke, vocke...to mozemo nagadjati, ali na ovom svijetu nikad nagoditi necemo: "To nije oko vidjelo ni uho čulo niti je palo na um čovjeku."

V element
29.12.2010., 09:32
....
Od pocetka pisanja na forumu (a to nije tako daleko bilo) govorim o problemu neinformiranja, povrsnog znanja, gledanju jedne strane medalje... Taj problem imaju, da tako kazem, "obje" strane - muslimani i zapad. Ovo je samo uvjetno receno jer te dvije strane su ustvari jedna strana - samo se to boje prihvatiti. Jedna od druge se ne mogu odvojiti. Cine jedan svijet, jednu planetu i dijele sudbinu na ovom svijetu tj. zive u istom svijetu. Jedini izlaz je zajednicki raditi na "necem boljem"... No, to vec granici s utopijom ali,eto, morao sam ove misli iznijeti... :D

:s
To je najveća istina, nepoznavanje uzrokuje strah, a nebriga za bližnjega, jer eto on je tamo negdje, je neodgovorna, okrutna i glupa.
Samo da te 2 stvari promijeni svatko od nas, svima bi nam bilo puno bolje...

VeronikaN
29.12.2010., 09:36
Ma to je super tema koju muslimani foruma žele obraniti kao "svetinju" jer su je Muhammed i njegov inspirator Allah takvom i predstavili.

Seks je najveća zabluda islama i Allahovog raja,a preko Allahovog ponuđenog obilatog seksa u raju sa stotinu netaknutih djevojaka za šehide današnji politički islam ima problema sa svojom djecom teroristima i ekstremnim bojovnicima koji su se jako namamili na te Allahove rajske blagodati pa daju svoje živote za te ideale. Pustimo sad plolupolitiku...da nastavim o Muhammedovoj predstavi i seksualnoj sreći.

Znamo da je seksualna sreća blagi impuls zadovoljstva koji dolazi od buđenja kundalinija u baznoj,najnižoj čakri. Kada se kundalini probudi trajno i nesmetano teče prema tjemenoj čakri i natrag čovjek se ostvaruje u potpunosti kao duhovno biće,seks kao trljanje i podraživanje kundalinija mu nikako više nije najveće zemaljsko zadovoljstvo jer se je sva sreća ostvarila prethodnim buđenjem kundalinija.

Dakako da je pogotovo raj mjesto čistog duhovnog energetskog toka,da tamo nema seksa i drugih trljajućih podraživanja,da tamo nema očiju koje zavode ljepotom,kako to Muhammed i Allah zamišljaju jer je cijelo tijelo a ne samo oči duhovni izričaj,jer apsolutnost duhovne energije je u tome da se cijelim tijelom gleda,miriše,"jede",čuje,govori...


Hmmm, tema je ipak;pet največih zabluda o islamu,pa mislim da se misli na zablude ostatka svijeta u odnosu na njih,a ne seciranju samo jedne event.zablude....
mada je zabavno...:mig:

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=9994&Itemid=1

Možda griješim,no u ovom tekstu koji je osnova za ovu temu,nisam uočila da ostatak svijeta misli da su muslimani(naravno ona "vrednija "polovica) u nekoj seksualnoj zabludi,baš naprotiv brinu se i za posthumni seksualitet... :cerek:
tako da je tema otišla u jednom jedinom smjeru(čak bi bilo zgodno tome posvetiti jednu zasebnu temu :mig:),a tema je ipak o pet zabluda s neislamske strane...

i-s-l-a-m-i-c
29.12.2010., 19:19
:s
To je najveća istina, nepoznavanje uzrokuje strah, a nebriga za bližnjega, jer eto on je tamo negdje, je neodgovorna, okrutna i glupa.
Samo da te 2 stvari promijeni svatko od nas, svima bi nam bilo puno bolje...

:top:

Drago mi je da se slazemo, zrno po zrno pogaca, kamen do kamena palaca, mic po mic, malo pomalo... I bit ce ljudi s ovakvim stavom sve vise i vise, samo ih treba "reklamirati", potencirati, podrzavati ovakve stavove, razgovarati... :mig: .

No, precesto je frustracije lakse ispoljavati nego zelju za boljitkom i pozitivnost. Mrznju i netrpeljivost je, ocito, lakse forsirati nego komunikaciju i upoznavanje. Povrsnost u poznavanju dovodi do pogresnih stavova, pogresni stavovi do predrasuda, predrasude do mrznje a mrznja do nemogucnosti zajednickog zivota. Dakle, u samom korijenu stvari treba rijesiti jedan problem - povrsnost u poznavanju. Istinsko upoznavanje i postovanje = miran zivot.

Ali to trazi temelje i u zdravoj obitelji, kvalitetnom odgojnom sustavu, ocuvanju moralnih vrijednosti... A to se opet cini kao promisljanje o utopiji. :) Ali nada je uvijek tu, a nada su ljudi koji se sloze i zele raditi nesto dobro. Takve treba traziti, s takvima se druziti, s takvima graditi stavove i krug ce se poceti lagano siriti. ;)

Lijep pozdrav. :)

i-s-l-a-m-i-c
29.12.2010., 19:24
cut...

Možda griješim,no u ovom tekstu koji je osnova za ovu temu,nisam uočila da ostatak svijeta misli da su muslimani(naravno ona "vrednija "polovica) u nekoj seksualnoj zabludi,baš naprotiv brinu se i za posthumni seksualitet... :cerek:
tako da je tema otišla u jednom jedinom smjeru(čak bi bilo zgodno tome posvetiti jednu zasebnu temu :mig:),a tema je ipak o pet zabluda s neislamske strane...


Upravo tako, islam se za sve pobrinuo. :D

Bog nudi odgovore iz dana u dan, samo ih treba prepoznati. Kako rece citat u jednoj seriji koju sam danas bas gledao: "Bog svaki dan u nas zivot stavi neku pozitivnu stvar. Samo je treba prepoznati" :)

A sto vise trazis odgovore, vise ces ih dobiti i osjecati ces se ispunjenijim. Ono sto je put propasti, to je stanje u kojem je covjek pod ovim opisom: "Gluhi, nijemi i slijepi su, pa oni ne razmisljaju" (Kur'an). Moglo bi se jos dalje na ovu temu, ali ne zelim otici u off topic. :)

Lijep pozdrav. :)

Angela1990
30.12.2010., 05:00
a isto tako je logicno i da su za simbole uzeti primjeri ovosvjetskih zadovoljstava, jer samo ovosvjetsko i

Kršćanski zakon samoostvarenja uči "Kako na nebu tako i na zemlji" a to znači da je referentna točka i na zemlji duhovno a ne tjelesno jer "težnje tijela su smrt a težnje duha život". Allah-Muhammedov nauk je stoga laž i kriva smjernica odpočetka.ustvari je najvece zadovoljstvo (tj. najveci stepen raja), koje kur'an navodi, 'gledanje Bozijeg lica' namijenjeno stanovnicima raja,
Istinito,ali ovo je samo celofan,maska, a zamotano se prodaje kao otrov i ljudi zapravo čeznu za otrovom koji je ponuđen u vidu djevica i lijepih kurija,hrpe mesa... ovosvjetovnih zadovoljstava...

dok ce, kako se opet u kur'anu navodi, izmedju stanovnika pakla i Bozijeg lica biti 'zastor'.

Bog nema neko posebno izgrađeno mjesto za griješnike,nema zastora osim same ograničenosti griješnika grijehom,tamom. Raj je mjesto i za griješnike. Raj je "Oganj" a Bog je "Oganj što proždire" samo što na tom Ognju čiste duše uživaju a griješne razgaraju grijeh jer "tama bježi od Svjetla" jer je grijehu na Svjetlu zlo. To je istinski kršćanski nauk o paklu kojeg mnogi kršćani nisu svjesni nego zamišljaju o paklu kao hindusi i muslimani.

sarmantan_sarlatan
30.12.2010., 08:59
Kršćanski zakon samoostvarenja uči "Kako na nebu tako i na zemlji" a to znači da je referentna točka i na zemlji duhovno a ne tjelesno jer "težnje tijela su smrt a težnje duha život". Allah-Muhammedov nauk je stoga laž i kriva smjernica odpočetka.

referentna tacka za nesto van iskustva je uvijek iskustvo. naime, ne postoji tvoj bozanski duh. eventualno bozanski duh u tebi.

osim toga, teznje tijela su i topla odjeca kad je vani hladno, hrana, voda, disanje cak. treba li jesti hranu oporog ukusa, u kojoj ne uzivamo, osim sto nas odrzava na zivotu (tj. u 'smrti')? sta je izlaz u 'zivot'? samoubistvo i testament o kremiranju?

Istinito,ali ovo je samo celofan,maska, a zamotano se prodaje kao otrov i ljudi zapravo čeznu za otrovom koji je ponuđen u vidu djevica i lijepih kurija,hrpe mesa... ovosvjetovnih zadovoljstava...

smjer moze biti samo obratan.
posto dalje od 'gledanja Bozijeg lica' nema nista, onda ono moze biti samo srž, odredište, a sve okolo celofan.

s druge strane, svaki kur'anski ajet ima sedam nivoa shvatanja, gdje svako shvata prema svojoj mogucnosti, odnosno stepenu svog trenutnog duhovnog polozaja ili stepena. u tom smislu, kur'an je ogledalo, pa ako ti pod hurijama podrazumijevas hrpe mesa, a ne nesto drugo, onda tako odajes svoju nutrinu obuzetu 'mesom'.

Bog nema neko posebno izgrađeno mjesto za griješnike,nema zastora osim same ograničenosti griješnika grijehom,tamom. Raj je mjesto i za griješnike. Raj je "Oganj" a Bog je "Oganj što proždire" samo što na tom Ognju čiste duše uživaju a griješne razgaraju grijeh jer "tama bježi od Svjetla" jer je grijehu na Svjetlu zlo. To je istinski kršćanski nauk o paklu kojeg mnogi kršćani nisu svjesni nego zamišljaju o paklu kao hindusi i muslimani.
nesto kao: "Ko je sirov, ne zna sta je pečeni"?

Angela1990
30.12.2010., 19:21
s druge strane, svaki kur'anski ajet ima sedam nivoa shvatanja, gdje svako shvata prema svojoj mogucnosti, odnosno stepenu svog trenutnog duhovnog polozaja ili stepena. u tom smislu, kur'an je ogledalo, pa ako ti pod hurijama podrazumijevas hrpe mesa, a ne nesto drugo, onda tako odajes svoju nutrinu obuzetu 'mesom'.

Svakako da je meni Muhammedov život i kuran ogledalo stvarnosti koju kuran i Muhammed donose. Svakako da se sve može promatrati i vrednovati kroz 7 dimenzija. Čovjek ima svojih 7 pečata duše,nebo ima svojih 7 nivoa također, ali i pakao ima 7 svojih nivoa. Jasno mi je da je Muhammedov život prikazao realnost i vrijednost njega i kurana i jasno mi je da je dublje tumačenje te realnosti sve dublji i dubli ulazak u pakao sve do 7 stepenice.

Pater Petar
30.12.2010., 19:46
Svakako da je meni Muhammedov život i kuran ogledalo stvarnosti koju kuran i Muhammed donose. Svakako da se sve može promatrati i vrednovati kroz 7 dimenzija. Čovjek ima svojih 7 pečata duše,nebo ima svojih 7 nivoa također, ali i pakao ima 7 svojih nivoa. Jasno mi je da je Muhammedov život prikazao realnost i vrijednost njega i kurana i jasno mi je da je dublje tumačenje te realnosti sve dublji i dubli ulazak u pakao sve do 7 stepenice.

Ima sve sv0j smisa0.
I SZ je velikim djel0m primjer kakav se ne bi trebal0 biti .
A t0 je ljub0m0rani eg0centrik k0ji sumnja i ter0rizira druge ka0 taj b0g tam0 0pisan.
N0 hebi ga slijepi slijedbenici papirn0ga b0ga 0d sl0va nikak0 dalje.

Angela1990
30.12.2010., 22:22
Ima sve sv0j smisa0.
I SZ je velikim djel0m primjer kakav se ne bi trebal0 biti .
.

Naravno, tzv. Mojsijevom petoknižju i kuranu isti je ćaća.

medznuna
31.12.2010., 07:36
Istinito,ali ovo je samo celofan,maska, a zamotano se prodaje kao otrov i ljudi zapravo čeznu za otrovom koji je ponuđen u vidu djevica i lijepih kurija,hrpe mesa... ovosvjetovnih zadovoljstava...


Nije to otrov Angela. Milostivi Allah se ne odrice cak ni takvih koji su kako ih ti nazivas podlozni tjelesnim uzivanjem, a vecina ljudi su takvi. Ne odrice ih se i ne gura ih u pakao, vec im pruza ruku...i daje im sansu da se dalje duhovno izgradjuju te dosegnu i taj najuzviseniji stepen...stepen Gledanja u Njegovo Uzviseno Lice.

Svima, ama bas svima dariva sansu, pa cak i onim koji su se najvise ogrijesili o drugima odnosno o sebi samima.

Covjek nije sazdan od jedne jedine osobine, te je samo ovakav ili iskljucivo onakav. Sto je najbitnije je i to da je tom istom covjeku Allah podario mogucnost transformacije. Ono sto si u ovom trenutku, ti doista u sledecih tri sekunde nisi!

Islam je vjera postepenosti a Kur'an knjiga koja daje lijek po potrebi. Koliko ljudi, toliko pteva ka Allahu...odnos covjeka prema Allahu je jako suptilan, individualan.

Stepena u raju je mnogo, takodjer i u paklu.

Angela1990
31.12.2010., 12:00
Milostivi Allah se ne odrice cak ni takvih koji su kako ih ti nazivas podlozni tjelesnim uzivanjem, a vecina ljudi su takvi. .

Nije prevelik problem tjelesnog čulnog uživanja samog po sebi koliko daljnja nekontrola čovjeka koji da bi došao do mnogo žena,slugu i zlata vodi ratove,pronalazi neprijatelje i izgovore za suluda osvajanja drugih naroda i civilizacija. A takav je bio Muhammed. Sva sreća da je rano umro. Zamisli tog intelektualnog i "duhovnog" i kulturnog lakrdijaša koji je "trebao" osvojiti "cijeli svijet" i dovesti ga na nivo svoje "kulture" i religije. Zamisli nasuprot njemu tadašnje vrijeme,stupanj civilizacije,nauke i kulture Indije,Japana... gdje smo imali visoku duhovnost(etika,vegetarijanstvo,nauk o yogi...) kulturu,gradove,obrazovanost,... pa da dođe takav čovjek sa svojim divljacima i da to sve uništava samo zato što ti narodi ne bi ni "prstom maknuli" kada bi čuli kako zbori i naučava jedan Allah !?

i-s-l-a-m-i-c
31.12.2010., 12:12
Nije to otrov Angela. Milostivi Allah se ne odrice cak ni takvih koji su kako ih ti nazivas podlozni tjelesnim uzivanjem, a vecina ljudi su takvi. Ne odrice ih se i ne gura ih u pakao, vec im pruza ruku...i daje im sansu da se dalje duhovno izgradjuju te dosegnu i taj najuzviseniji stepen...stepen Gledanja u Njegovo Uzviseno Lice.

Svima, ama bas svima dariva sansu, pa cak i onim koji su se najvise ogrijesili o drugima odnosno o sebi samima.

Covjek nije sazdan od jedne jedine osobine, te je samo ovakav ili iskljucivo onakav. Sto je najbitnije je i to da je tom istom covjeku Allah podario mogucnost transformacije. Ono sto si u ovom trenutku, ti doista u sledecih tri sekunde nisi!

Islam je vjera postepenosti a Kur'an knjiga koja daje lijek po potrebi. Koliko ljudi, toliko pteva ka Allahu...odnos covjeka prema Allahu je jako suptilan, individualan.

Stepena u raju je mnogo, takodjer i u paklu.

:top:

Ovaj post nosi svu onu ljepotu koju islam nudi - ama bas svakome... I onome tko ga voli, tko ga ne voli, tko kritizira, tko se ljuti, tko uziva u razgovoru, tko mrzi - ama bas svima... Tko god da si, samo dodji... ;)

Selam :)

Bic_Boziji
28.01.2011., 23:27
Hazreti Ebu-Bekir r.a. kaže da je Allahov Poslanik s.a.v.s. upitao:
- Hoćete li da vam kažem koji su grijesi najveći?
- Naravno, Allahov Poslaniče – odgovorili smo, a on je kazao:
- Pripisivanje druga Allahu i neposlušnost roditeljima. Bio je naslonjen pa je sjeo, a onda
reče:
- I neistinit govor!
Toliko je to ponavljao da smo rekli:
- Da je bogd'o šutio.
(Buhari)

Hazreti Abdullah r.a. prenosi kako je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
- Dobro čuvajte iskrenost, jer iskrenost vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet.
Čovjek stalno govori istinu i drži se istine i onda kod Allaha bude upisan kao iskreni. A dobro se
čuvajte laži, jer laž vodi u razvrat, a razvrat vodi u Vatru. Onaj ko stalno laže i drži se laži onda
kod Allaha bude upisan kao lažljivac.


Hazreti Abdullah Ibn-Omer r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
- Moj će ummet zadesiti isto ono što je zadesilo sinove Israilove, potpuno isto, kao što je
jedna cipela nalik drugoj. Čak i ako među njima bude onaj ko majci priđe javno, i u mom
ummetu bit će onaj ko će to raditi. Sinovi Israilovi podijelili su se u sedamdeset i dvije grupe, a
moj ummet podijelit će se u sedamdeset i tri. Svi će u Vatru osim jedne zajednice.
- Koja je to zajednica, Allahov Poslaniče? – upitali smo, a on je rekao:
- Oni koji slijede mene i moje drugove.

Hazreti Ebu-Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
- Tako mi Onog u čijoj je ruci moja duša, uskoro će se među vama pojaviti Sin Merjemin
da presudi i pravdu uspostavi. On će slomiti krst, ubit će svinju i zaustaviti rat. On će podijeliti
toliko imetka (duhovnog) da ga niko neće primati i jedna sedžda će biti bolja od dunjaluka i
svega što je na njemu.
Potom je hazreti Ebu-Hurejre r.a. rekao:
- Čitajte ovaj ajet ako želite: samo će sljedbenici Knjige vjerovati u njega prije smrti, a na
Sudnjem danu on će biti svjedok protiv njih.

(Muslim)


Od hazreti Enesa r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
- Ko od vas sretne Isaa, sina Merjeminog, neka mu prenese selam od mene

Hazreti Sevban r.a. kaže da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
- Kad ga nađete, dadnite mu zavjet odanosti (bai'at), makar morali stići do njega preko
zaleđene planine, jer je on Allahov halifa Mehdi

Od hazreti Muhammeda Ibn-Alija r.a. prenosi se da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao:
- Naš Mehdi će imati dva znaka, koji se nikada nisu prije pojavili (kao znak istinitosti za
bilo koga drugog), otkad su stvoreni nebesa i Zemlja: Mjesec će se pomračiti u mjesecu
ramazanu prve noći od noći kad se mjesec pomračuje, tj. 13. dana ramazana, a Sunce će se
pomračiti srednjeg dana od dana kad se Sunce pomračuje, tj. 28. dana ramazana (oba pomračenja
će se dogoditi u istom mjesecu ramazanu). To se nikada prije nije dogodilo otkad su stvoreni
nebesa i Zemlja.

Angela1990
29.01.2011., 07:54
ubit će svinju i zaustaviti rat.

Taj islamski Isus je neki šizofrenik.Što su svinje krive? Pa Bog je i svinje stvorio,i one slobodno po šumama hodaju i imaju svoju svrhu. Zašto taj vaš Isus ne bi i sve mačke pobio, one su u drevnom Egiptu bile veliko pagansko božanstvo ? Ili krave,one su veliko božanstvo Indije kroz mnoga tisućljeća...

Ajde napravi cjeloviti popis nepoželjnih životinja pa da znamo što će na zemlji ostati!?

sjena.
29.01.2011., 08:09
Nije prevelik problem tjelesnog čulnog uživanja samog po sebi koliko daljnja nekontrola čovjeka koji da bi došao do mnogo žena,slugu i zlata vodi ratove,pronalazi neprijatelje i izgovore za suluda osvajanja drugih naroda i civilizacija. A takav je bio Muhammed. Sva sreća da je rano umro. Zamisli tog intelektualnog i "duhovnog" i kulturnog lakrdijaša koji je "trebao" osvojiti "cijeli svijet" i dovesti ga na nivo svoje "kulture" i religije. Zamisli nasuprot njemu tadašnje vrijeme,stupanj civilizacije,nauke i kulture Indije,Japana... gdje smo imali visoku duhovnost(etika,vegetarijanstvo,nauk o yogi...) kulturu,gradove,obrazovanost,... pa da dođe takav čovjek sa svojim divljacima i da to sve uništava samo zato što ti narodi ne bi ni "prstom maknuli" kada bi čuli kako zbori i naučava jedan Allah !?

Sve to što si sada napisala je obična žuta propaganda. Jer, doista, oni malo ozbiljniji koji se bave izučavanjem života Poslanika, a nisu blagonakloni prema njemu, ne pišu ovakve stvari.
Da bi čovjek bio iole 'objektivan', prvo iz srca treba izbaciti mržnju. Zastoji se javljaju kada je hranimo.

saruh
29.01.2011., 10:03
Nije prevelik problem tjelesnog čulnog uživanja samog po sebi koliko daljnja nekontrola čovjeka koji da bi došao do mnogo žena,slugu i zlata vodi ratove,pronalazi neprijatelje i izgovore za suluda osvajanja drugih naroda i civilizacija. A takav je bio Muhammed. Sva sreća da je rano umro. Zamisli tog intelektualnog i "duhovnog" i kulturnog lakrdijaša koji je "trebao" osvojiti "cijeli svijet" i dovesti ga na nivo svoje "kulture" i religije. Zamisli nasuprot njemu tadašnje vrijeme,stupanj civilizacije,nauke i kulture Indije,Japana... gdje smo imali visoku duhovnost(etika,vegetarijanstvo,nauk o yogi...) kulturu,gradove,obrazovanost,... pa da dođe takav čovjek sa svojim divljacima i da to sve uništava samo zato što ti narodi ne bi ni "prstom maknuli" kada bi čuli kako zbori i naučava jedan Allah !?

Ti stalno u ovom stereotipu kao mače u koncima. Bar tako izgleda sa strane, a kažu da se tako bolje vidi. :D

Rekli su o njemu.... (http://www.vjerovjesnik.net/a/rekli.htm)


:)

Sabur
29.01.2011., 11:55
Ti stalno u ovom stereotipu kao mače u koncima. Bar tako izgleda sa strane, a kažu da se tako bolje vidi. :D

Rekli su o njemu.... (http://www.vjerovjesnik.net/a/rekli.htm)


:)

Ma zna ona vrlo dobro sta su rekli o Njemu ,nego nju muci nesto drugo (a ja znam sta).

Pa evo prelistajte malo postove na ovom forumu i pogledajte sta i kako pisu muslimani a sta i kako ostali i sve ce vam biti jasno. Cast pojedincima kojih je veoma malo .

Pa hajde mozda bi se mogao i "kufer" smjestit medju te pojedince . :lol:
U zadnje vrijeme se malo skuliro !! :rofl:

Bic_Boziji
29.01.2011., 13:29
Taj islamski Isus je neki šizofrenik.Što su svinje krive? Pa Bog je i svinje stvorio,i one slobodno po šumama hodaju i imaju svoju svrhu. Zašto taj vaš Isus ne bi i sve mačke pobio, one su u drevnom Egiptu bile veliko pagansko božanstvo ? Ili krave,one su veliko božanstvo Indije kroz mnoga tisućljeća...

Ajde napravi cjeloviti popis nepoželjnih životinja pa da znamo što će na zemlji ostati!?

Ima razlog zašto i šta svinja znači,kad je nekom zastor pred očima džaba mu je davat odgovor ionako ga nebi prihvatio.Mir s tobom:D

blue bird
29.01.2011., 13:41
Ima razlog zašto i šta svinja znači,kad je nekom zastor pred očima džaba mu je davat odgovor ionako ga nebi prihvatio.Mir s tobom:D

I koji je to razlog? Jel metaforicke prirode (ono sto znam je to da se navedeno stvorenjce smatra 'necistim' jerbo jede kao 'svasta') ili...Pusti ti 'zastore', radje reci zasto...

Angela1990
29.01.2011., 14:52
Da bi čovjek bio iole 'objektivan', prvo iz srca treba izbaciti mržnju. Zastoji se javljaju kada je hranimo.

Imamo dvije vrste i mržnje i ljubavi naspram istine i laži. Svako voli samo jedno,svačije je srce puno ljubavi bilo za istinu bilo za laž. Dakle princip kojim mene sagledavaš mogao bi se odnositi i na samu tebe a da toga nisi svjesna. Zamisli tragediju te vrste,naizgled misliš da obožavaš božijeg glasnika ili proroka i njegovu riječ,čak si "ponizno" uvjerena da trebaš biti još bolja,revnija,snažnija na tom putu,a ono sve je tragedija.

Pater Petar
29.01.2011., 16:16
Nije to otrov Angela. Milostivi Allah se ne odrice cak ni takvih koji su kako ih ti nazivas podlozni tjelesnim uzivanjem, a vecina ljudi su takvi.
Puno je bitnije što čovjek misli o tome.
Ak ne vidi da je ikaj loše u tome onda i ne griješi.
Svatko se ravna prema svojoj savjesti.
I nabijati nekome na savjest kao što dotična čini je nasilje...
Koliko ljudi, toliko pteva ka Allahu...odnos covjeka prema Allahu je jako suptilan, individualan.
Alah bez čovjeka je nekompletan kao i čovjek bez Alaha.


Stepena u raju je mnogo, takodjer i u paklu.
Monoteizam je ubio strukturu,sveo je na crno bjelo.
Naravno da je struktura jako puno.
Dovoljno je na nebo pogledati da se vidi složenost..

Zehra
10.06.2011., 23:49
Kao odgovor na temu rekla bih da zavisi i od sredine koje su najvece zablude o islamu. Ko je kriv za te zablude?

Zasto je islam postao 'popularan' poslednjih nekoliko decenija? Pod ovim popularam mislim prisutan u medijima, napadan, sataniziran ali i proucavan i prihvacan.

Dalo bi se razmisljati.

i-s-l-a-m-i-c
11.06.2011., 01:57
Kao odgovor na temu rekla bih da zavisi i od sredine koje su najvece zablude o islamu. Ko je kriv za te zablude?

Zasto je islam postao 'popularan' poslednjih nekoliko decenija? Pod ovim popularam mislim prisutan u medijima, napadan, sataniziran ali i proucavan i prihvacan.

Dalo bi se razmisljati.

Koje su zablude - ovisi o mnogim faktorima. U tome je i odgovor na pitanje: Tko je kriv za zablude?
Nekad je u pitanju poslovica "Gdje ima dima, ima i vatre" a nekad je u pitanju "Tri puta ponovljena laz, postaje istina" ili ona "Ako ti trojica kazu da si pijan, lezi i valjaj se" :) Nekad ovo, nekad ono...

"Popularnost" islama je odgovor na jedan krug kojim se krece covjecanstvo. Covjecanstvo ima nesto, skrene s puta, misli da je pronaslo drugo rjesenje, odusevi se njime, uziva u njemu, zatim ipak shvati da "nije to to" pa pocinje reciklirati tamo gdje reciklirati ne treba (i to pogotovo ne na pogresan nacin). Evolucija na nacin devolucije. A gdje je tu islam? Svuda oko nas. Rekao bih: u obliku rjesenja kojeg treba prepoznati - no onda bih bio optuzen za pristranost :D.

Islamski svijet je prosao i prolazi gore navedeni proces a obzirom na rastuću vaznost islamskih drzava (barem zbog nafte itd) u zadnjih par desetljeca, to utjece i na svijet.
Sve što utječe na svijet (u najširem obliku), bitno je tom istom svijetu. Islam je bitan u islamskim drzavama (samo ime govori:D) a islamske države su bitne svijetu i zbog toga je sam islam bitan svijetu.
Netko ga vidi kao prijetnju, netko kao ljepotu, netko kao ukras, netko kao dio ropotarnice povijesti - ali ono sto je najvaznije - svi "vide" islam.

A rekao bi Balasevic: "Isto vide a razno tumace..."

Stih dalje kaze: "Đavo prste u farbu umače" - no to je vec dublje tumačenje :D

Selam - lijep pozdrav :)

P.S. Vidim, tema se digla... 'Ajd lijepo. :)

Zehra
11.06.2011., 05:40
A gdje je tu islam? Svuda oko nas. Rekao bih: u obliku rjesenja kojeg treba prepoznati - no onda bih bio optuzen za pristranost :D.

Islamski svijet je prosao i prolazi gore navedeni proces a obzirom na rastuću vaznost islamskih drzava (barem zbog nafte itd) u zadnjih par desetljeca, to utjece i na svijet.
Sve što utječe na svijet (u najširem obliku), bitno je tom istom svijetu. Islam je bitan u islamskim drzavama (samo ime govori:D) a islamske države su bitne svijetu i zbog toga je sam islam bitan svijetu.
Netko ga vidi kao prijetnju, netko kao ljepotu, netko kao ukras, netko kao dio ropotarnice povijesti - ali ono sto je najvaznije - svi "vide" islam.

A rekao bi Balasevic: "Isto vide a razno tumace..."

Stih dalje kaze: "Đavo prste u farbu umače" - no to je vec dublje tumačenje :D

Selam - lijep pozdrav :)

P.S. Vidim, tema se digla... 'Ajd lijepo. :)

Alejkumusselam vr vb

Tacno je to o cemu pises! Slazem se i s tobom i s Balasevicem, a i narodne poslovice su ti na mjestu. Malo bih se osvrnula na ovo sto sam podvukla.

Moze li covjek biti nepristran i objektivan? Svi mi imamo svoje predrasude, vjerovanja, naslijedje, mozda smo i genetski skloni necemu vise necemu manje, zasto onda da nas brine sto ce neko reci da smo pristrasni?

Je li taj koji ce dati sud da smo pristrasni nepristrasan?

Pivko
19.06.2011., 19:05
Znaš kako se kaže "shvati kako hoćeš". Ja svakako vjerujem da svi muslimani ne vjeruju u Muhammedove priče o tjelesnom seksu u raju sa stotinu djevica, o tim muškim frustracijama i patrijahalnostima, ja vjerujem da se mnogi muslimani bude za Istinu i da će sa novim dobom duhovnosti napustiti Kuran i Allaha.

Horor priče Biblije (tzv. Mojsijeve knjige) i Kurana nisu za ljude novog duha.

Evo ga,Zeitgeist mladež ponovo u akciji...
Ljudi jeste li vi uopšte pročitali cijelu Bibliju,Kuran,itd?

F. Chief
20.06.2011., 11:58
Evo ga,Zeitgeist mladež ponovo u akciji...
Ljudi jeste li vi uopšte pročitali cijelu Bibliju,Kuran,itd?

Ja jesam, jesi ti? Šta ti se najviše sviđa u tim knjigama?

Deniz
20.06.2011., 23:15
Nije prevelik problem tjelesnog čulnog uživanja samog po sebi koliko daljnja nekontrola čovjeka koji da bi došao do mnogo žena,slugu i zlata vodi ratove,pronalazi neprijatelje i izgovore za suluda osvajanja drugih naroda i civilizacija. A takav je bio Muhammed. Sva sreća da je rano umro. Zamisli tog intelektualnog i "duhovnog" i kulturnog lakrdijaša koji je "trebao" osvojiti "cijeli svijet" i dovesti ga na nivo svoje "kulture" i religije. Zamisli nasuprot njemu tadašnje vrijeme,stupanj civilizacije,nauke i kulture Indije,Japana... gdje smo imali visoku duhovnost(etika,vegetarijanstvo,nauk o yogi...) kulturu,gradove,obrazovanost,... pa da dođe takav čovjek sa svojim divljacima i da to sve uništava samo zato što ti narodi ne bi ni "prstom maknuli" kada bi čuli kako zbori i naučava jedan Allah !?

Nije da Indijci nemaju kulturu, ali tamo jos vlada mrak. A ti ako si rodena 1990, mogla bi lagano zvrsiti na rostilju posvecenom nekom od "bogova"... Ili ako imas dijete, trebala bi dobro paziti da ti ga ne ukradu za neke od blagdana. Al dobro, tebi je glavno da se ne jede meso, već pije kravlja pišalina.

Pivko
21.06.2011., 10:47
Ja jesam, jesi ti? Šta ti se najviše sviđa u tim knjigama?

Ja više to gledam sa teološkog aspekta,pošto mi je to profesija.A sviđa mi se mnogo toga.:)

F. Chief
21.06.2011., 12:36
Ja više to gledam sa teološkog aspekta,pošto mi je to profesija.A sviđa mi se mnogo toga.:)

Šta točno, da budemo precizniji, recimo u Kur'anu, pošto je to tema? Šta veliš na ovih pet zabluda koje pokretač teme spominje, u odnosu na zapis u Kur'anu?

Pivko
21.06.2011., 13:19
Šta točno, da budemo precizniji, recimo u Kur'anu, pošto je to tema? Šta veliš na ovih pet zabluda koje pokretač teme spominje, u odnosu na zapis u Kur'anu?

samo sam htio da se osvrnem na mišljenje korisnika angela 1990,a što se tiče zabluda u zabludi je svako ko isključivo bukvalno tumači takve knjige,jer su pune alegorija,simbola itd;ovih pet tačaka koje autor navodi,svako ih može prihvatiti kako hoće,mada je moje mišljenje o islamu da nije nimalo zaostaliji od kršćanstva i judaizma,mlađa je od ovih religija,dosta oprana od paganističkih i politeističkih učenja.

Zehra
09.04.2014., 09:55
Vidim, ova tema je zamrla, a vrlo je aktuelna. Takoreći evergreen.

Imam osjećaj da se zablude o Islamu sve više produbljuju i medijski propagiraju. Nema potrebe da navodim sto put prožvakane primjere. Kad se neki čin terorizma desi bilo gdje u svijetu, prvo pomislite, je li to opet Alkaida? Nije li to malo previše respekta prema 'divljim nepismenim beduinima', pripisivati im akcije koje zahtijevaju vrlo sofisticirano znanje i tehniku?

Mnogi ljudi nemaju želju da duboko razmišljaju. Niti im je stalo do istine. Jednostavno prihvataju ono što im se uklapa u nihov svetonazor.

Pravi Život
10.04.2014., 16:32
Niti im je stalo do istine. Jednostavno prihvataju ono što im se uklapa u nihov svetonazor.

Islam je svjetonazor i time je potvrđeno kolko je stalo do istine.

MukaFFa
10.04.2014., 16:37
Islam je svjetonazor i time je potvrđeno kolko je stalo do istine.
šta ti je svjetonazor?

Pravi Život
10.04.2014., 17:10
šta ti je svjetonazor?

Kad se ljudi povode svjetovnim viđenjem.

EliEliLama
10.04.2014., 17:43
Nije da Indijci nemaju kulturu, ali tamo jos vlada mrak. A ti ako si rodena 1990, mogla bi lagano zvrsiti na rostilju posvecenom nekom od "bogova"... Ili ako imas dijete, trebala bi dobro paziti da ti ga ne ukradu za neke od blagdana. Al dobro, tebi je glavno da se ne jede meso, već pije kravlja pišalina.

Npr gdje to?

Michael Collins
10.04.2014., 17:55
2. Zapadnjačke kulture su puno humanije od krvoločnih muslimana

Islam je na zapadu stekao ugled nasilne religije čak i prije današnjeg natezanja sa teroristima. Do toga je, dijelom, došlo i zbog iznenađujuće brzog širenja islama, koji je put od jednog čovjeka do dominantne religije Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike prevalio za samo 100 godina. Za poređenje, širenje hinduizma Indijom trajalo je oko 1000 godina, a kršćanstvo je od progona do službene religije Rimskog Carstva stiglo za 400 godina.

S tim na umu, dosta je ljudi zaključilo da je glavno oruđe u širenju islama bilo - oružje, odnosno mač. Za pobornike tog gledišta, idući logični zaključak je da su muslimani, kao ljudi, izrazito nasilni i, zapravo, barbarski osvajači.

Istina je drugačija:

Muhamed je sebi dao posla i osmislio prilično napredna pravila ratovanja, zbog čega su muslimanski ratnici tokom Srednjeg vijeka bili "dobre dušice" naspram kršćana. Muslimani su morali poštovati sljedeća pravila:

* Nema klanja žena, djece i nevinih (pustinjaci, redovnici, religiozni vođe koji nisu vojnici)
* Nema bezumnog klanja stoke i drugih životinja
* Nema spaljivanja i uništavanja drveća i voćnjaka
* Nema uništavanja izvora vode

Ukratko, morali su se boriti kao srednjovjekovna verzija hipija. I bili su jako dobri u tome.

Ali najveća osvajanja teritorija ostvarena su nakon Muhamedove smrti, zar ne? Možda je to razdoblje u kome je islam pokazao svoju krvoločnu stranu? Baš i ne.

Muhamedov je nasljednik njegova pravila pretvorio u standardni vojni kodeks ponašanja, što je muslimanske ratnike, prilikom osvajanja Evrope, uzdiglo na nivo tolerancije koji kršćanske vojske nisu mogle ni sanjati.

I tako, dok su kršćani igrali "fudbal" odsiječenim glavama, muslimanski ratnici imali su obavezu hraniti neprijateljske vojnike koje su porazili.


Zašto onda Islam nije diran ni u Egiptu pod Britancima, ni u Indoneziji pod Nizozemcima ni u ALžiru i Senegalu pod Francuzima?

Dok su Zoroastrijci nestali recimo u Perziji, kršćani u sjevernoj Africi ili Budisti i Hindusi u Pakistanu i Afganistanu?

gringo1
10.04.2014., 18:56
Zašto onda Islam nije diran ni u Egiptu pod Britancima, ni u Indoneziji pod Nizozemcima ni u ALžiru i Senegalu pod Francuzima?

Dok su Zoroastrijci nestali recimo u Perziji, kršćani u sjevernoj Africi ili Budisti i Hindusi u Pakistanu i Afganistanu?

Zato sto nebi imali ljudskih resursa(vojske) da podnesu sukob sa kompletnim stanovnistvom okupiranih teritorija...:mig:

Pravi Život
10.04.2014., 19:30
Zato sto nebi imali ljudskih resursa(vojske) da podnesu sukob sa kompletnim stanovnistvom okupiranih teritorija...:mig:

Je, što ne bi imali resursa zbog kojih vam se zatrese pod nogama.

Recimo, jedna od većih zabluda je misliti da muslimani na zapadu ne vode ratove kontra muslimana na istoku. Na zapadu to zovu kodexom časti al isto zovu i na istoku, i premda nikako nije riječ o istom, ostatak svijeta nek odgonetne zagonetku.

Braća po vjeri, što bi rekli u 21.stoljeću kad smo u 20om mislili da ćemo svi obitavat planetu Mars pa što nam u simbolici na Zemlji ne bi bili upravo to!,
mali muvi zeleni.

gringo1
10.04.2014., 19:43
Je, što ne bi imali resursa zbog kojih vam se zatrese pod nogama.

Recimo, jedna od većih zabluda je misliti da muslimani na zapadu ne vode ratove kontra muslimana na istoku. Na zapadu to zovu kodexom časti al isto zovu i na istoku, i premda nikako nije riječ o istom, ostatak svijeta nek odgonetne zagonetku.

Braća po vjeri, što bi rekli u 21.stoljeću kad smo u 20om mislili da ćemo svi obitavat planetu Mars pa što nam u simbolici na Zemlji ne bi bili upravo to!,
mali muvi zeleni.

Ne znam o cemu ti, izgleda da si nesto opasno propustio...
I ko sam to ja po tvom tumacenju????

MukaFFa
10.04.2014., 21:23
Kad se ljudi povode svjetovnim viđenjem.

uzmi rječnik pa provjeri!

Michael Collins
11.04.2014., 06:55
Zato sto nebi imali ljudskih resursa(vojske) da podnesu sukob sa kompletnim stanovnistvom okupiranih teritorija...:mig:

Kako su Arapi to učinili s Perzijom?

MukaFFa
11.04.2014., 07:22
Zašto onda Islam nije diran ni u Egiptu pod Britancima, ni u Indoneziji pod Nizozemcima ni u ALžiru i Senegalu pod Francuzima?

Polahko, oni su to tretirali kao kolonije- za kolonije treba radna snaga, što kao što su robovi trebali na američkom jugu.


Dok su Zoroastrijci nestali recimo u Perziji, kršćani u sjevernoj Africi ili Budisti i Hindusi u Pakistanu i Afganistanu?
Što se tiče drugih konfesija unutar tadašnje islamske države, oni nikad nisu potpuno nestali, niti je proces njihove asimilacije bio tako nasilan i dinamičan.

Trebaš znati da su upravi sirijski kršćani bili glavna udarna snaga u osvajanju egipta i drugih dijelova Afrike. Slično je bilo i sa perzijancima.
Mi danas najveću vjersku raznolikost nalazimo upravo na području bliskog istoka.
šije( 7-imamci, 12-imamaci, ismailije), sunije, alevije, nekoliko grupacija ortodoksnih kršćana, npr. maroniti. pa čak i danas postoje mandeanci, recimo u Iranu je jaka i židovska zajednica.
ja ovdje ne govorim o zajednicama koje su se pojavile ovdje odnedavno nego govorim o autohtonim zajednicama koje 1400 godina mirno koegzistiraju sa islamom

Michael Collins
11.04.2014., 07:45
Polahko, oni su to tretirali kao kolonije- za kolonije treba radna snaga, što kao što su robovi trebali na američkom jugu.

Što se tiče drugih konfesija unutar tadašnje islamske države, oni nikad nisu potpuno nestali, niti je proces njihove asimilacije bio tako nasilan i dinamičan.

Trebaš znati da su upravi sirijski kršćani bili glavna udarna snaga u osvajanju egipta i drugih dijelova Afrike. Slično je bilo i sa perzijancima.
Mi danas najveću vjersku raznolikost nalazimo upravo na području bliskog istoka.
šije( 7-imamci, 12-imamaci, ismailije), sunije, alevije, nekoliko grupacija ortodoksnih kršćana, npr. maroniti. pa čak i danas postoje mandeanci, recimo u Iranu je jaka i židovska zajednica.
ja ovdje ne govorim o zajednicama koje su se pojavile ovdje odnedavno nego govorim o autohtonim zajednicama koje 1400 godina mirno koegzistiraju sa islamom

Samo zato što nabrajaš razne skupine, ne znači da čine veliki postotak :mig:

U Perziji je 99% muslimana, u skoro svim arapskim državama preko 90%, sunita ili šiita.

Zehra
11.04.2014., 08:12
šta ti je svjetonazor?

Pogled na svijet.

MukaFFa
11.04.2014., 08:33
Pogled na svijet.

Selam,
znam ja to!
samo ima ih nekih koji ne znaju

moramo se nasmijati.
isto kao kad rambo amadeus u svojoj pjesmi oksimoron (http://www.youtube.com/watch?v=Jt-Pn8OuVXc) kaže da je to moron koji je totlano oksidir'o

Zehra
11.04.2014., 08:39
Zašto onda Islam nije diran ni u Egiptu pod Britancima, ni u Indoneziji pod Nizozemcima ni u ALžiru i Senegalu pod Francuzima?


A ko to tvrdi da nije?

Palenholik
11.04.2014., 08:42
Zašto onda Islam nije diran ni u Egiptu pod Britancima, ni u Indoneziji pod Nizozemcima ni u ALžiru i Senegalu pod Francuzima?

Ne valja kad vatre gore odjednom na svim stranama - zato se nije diralo onako kako ti to zamišljaš. Islam je diran onoliko koliko se moglo dirati, i nije se prestalo dirati. Nije bilo lahko, ali su se koliko toliko oduprli ovome:
The colonial law of 1865 allowed Arab and Berber Algerians to apply for French citizenship only if they abandoned their Muslim identity; Azzedine Haddour argues that this established "the formal structures of a political apartheid". Camille Bonora-Waisman writes that, "[i]n contrast with the Moroccan and Tunisian protectorates", this "colonial apartheid society" was unique to Algeria.

This "internal system of apartheid" met with considerable resistance from the Muslims affected by it, and is cited as one of the causes of the 1954 insurrection. Wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/French_Algeria#Discrimination)

Dok su Zoroastrijci nestali recimo u Perziji, kršćani u sjevernoj Africi ili Budisti i Hindusi u Pakistanu i Afganistanu?
Kako su Arapi to učinili s Perzijom?
Zar ne treba širiti radosnu vijest? Kakvo bi to bilo širenje ako se društvo ne bi mijenjalo, tj. prihvatilo tu radosnu vijest?

Ono što je hrišćansku Evropu moglo da zabrine, iako ona nije bila toga svesna, nije bio gubitak teritorija, toga je bilo i ranije, nego jedno sasvim neuobičajeno ponašanje muslimana. Svi dotadašnji osvajači su osvajali teritorije, ali su retko menjali stanje koje bi zatekli. Tako su germani zauzeli Rim, ali nisu bili u stanju ništa da promene, naprotiv, oni su bili ti koji su promenili veru (prihvatili hrišćanstvo) u potpunosti se uklapajući u ustanove i običaje pobeđenih. Kod muslimana je bilo obrnuto. Sa osvajanjem teritorije dolazila je i apsorpcija domaćeg stanovništva, kako verska tako i politička. Čak i više od toga. Islam, kao vera, postajao je osnovom cele države, bio je svugde čak i u osnovama političkog društva. Crkva i država činili su jedan organizam. Istorija krstaških ratova, Dr. Željko Fajfrić, str. 21 Moj post. (http://www.forum.hr/showpost.php?p=46037776&postcount=379)