View Full Version : Strani trgovački lanci...
Što mislite o stranim trgovačim lancima u Hrvatskoj i o frci koja se digla posljednjih dana oko istih?
Što mislite o anketi pulsa o istima?
banderas
25.02.2003., 14:03
Ne mozes ih zaustaviti sve i da hoces. Ali, to je normalan tijek razvoja trgovine i nista specificno samo za nase prostore. Za par godina ce mali ducancici mjesovitom robom biti samo dio povijesti.
to je sasvim normalno za Hrvatsku .... točno se vidi koliko zaostajemo za Amerikom (a i nekim Zapadnim zemljama) .... uskoro će biti glavni hit i kod nas internet trgovina i pametna kupovina ... dučani će ostati samo u specijaliziranim segmentima ... npr. pekare, odjeća, obuća, automobili i sl. ... :cool:
WORlock
26.02.2003., 09:42
Kakva frka?
Prije dvije godine nisi mogao kupiti TV ispod 2000 kuna, a sad ce ih djeliti kad kupis 5 kg praska. Sve cijene su otisle dolje i nije mi jasno sto je u tome lose.
Boli mene briga tko je vlasnik! Zelim samo dobiti vise za svoj novac i zelim kvalitetnu uslugu.
To pitanje u vezi velikih trgovackih lanaca za mene, jednostavno NE POSTOJI!!!
Dajte samo pogledajte do prije 2-3 godine što se događalo u Austriji u tamošnjim megamarketima (Metro,...). Bila je prava opsada kupaca iz Hrvatske. Koliko se samo novca izvlačilo iz Hrvatske (vjerojatno na milijarde kuna). Prije dva mjeseca kad sam prolazio kroz Graz, stao sam u Metrou. Ne možeš vjerovati! Ja sam jedini bio sa hrvatskim registracijama, a Metro prazni, prazni. Nigdje kupaca.
banderas
26.02.2003., 14:46
Upravo tako i ne vidim u tome nista negativno. Naravno, unistit ce male ducancice, ali jebi ga, tko se ne prilagodi evoluciji, nestaje.
Ma kakva evolucija. Mali dućančići su naučili grabiti veliku lovu i sad kukaju na sve strane. Ja osobno imam mali dućan 3 kuće dalje od mene i tamo sam prije par dana kupio meni omiljenu Ragusa tjesteninu, jer mi se nije išlo u Getro ili u neki drugi market.
Evo razlike:
- u to malom dućančiću, koji uzgred budi rečeno je u privatnoj kući vlasnika dućana, što znači da ne mora plaćati "placovinu", platio sam tu tjesteninu 4,65 kuna.
- u Getrou, u kojeg redovito odlazim kupovati, ta ista tjestenina košta 2,90 kuna.
- razlika u cijeni je nevjerojatnih 60 % !!!!!!!!!!!
(ovdje neću navoditi da taj dućančić ima prastaru registar kasu, da trgovac izda samo svakom petom kupcu pravilan račun i slične svinjarije)
Iz tog malog primjera kojeg navodim mi nije uopće nimalo žao tih malih dućana.
Moja pitanja su bila reakcija na nekoliko članaka u novinama i emisiju na HRTu u kojoj je spomenuta anketa u kojoj se je (navodno) 60% ljudi izjasnilo da su protiv dolaska stranih lanaca a 40% je izjavilo da ih treba zabraniti!:eek:
Kladim se da isti ti protivnici stranih lanaca idu u Metro ili Billu kupovati i da su barem jednom bili vani u shoppingu. Licemjeri.
Cijelu kampanju je ionako pokrenuo Todoric zbog (opravdanog) straha od konkurencije, jer on sa svojim maržama nikako ne može biti konkurentan.
Uostalom što bi mi htjeli? Biti u europskim integracijama i zatvoriti tržište? Za to smo preslabi, a uostalom to i nije smisao "integriranja".
okej, ovako, nisam ekonomist i neki stručnjak, ali su mi isti objasnili, a nisam ni glupav da ne kužim jednostavne stvari...
dobra usluga za svoje novce? yeah, right. pupušili ste foru "ak je sa zapada, dobro je"... :flop:
vi tu zbog nekih izuzetaka nepoštenih trgovaca vičete kako su strani lanci super.. uhmmm, se sjećate onih mađara zaposlenih u jednom od tih lanaca? nijedan hrvatski građanin nije tamo bio zaposlen. ako je to dobro....
brinete se samo za svoje guzice, a ne vidite big picture. ti veliki lanci su sranje. roba koju prodaju je isto sranje. a da bi se probili na neko tržište rade sranja. sve u svemu, SRANJE.
ti lanci prodaju robu koja je zadnji šrot, a prodaju je samo u ovakvim banana državama kao hrvatska.
sad bi trebao doći lidl u hrvatsku. lidl - :flop: :flop: :flop:
jeste se zapitali kaj bu bilo s ljudima koji imaju male dućane? u tome je obično čitava jedna obitelj, a ako im to propadne, onda su svi najebali. a koliko je to onda hrvatskih građana na ulici i bez posla? JEBENO PUNO.
jedina hrvatska firma koja se može suprotstavit stranim lancima, uz podršku malih dućana i određenih državnih institucija je.... well, ako ne znate, evo vam hint: reklama na dresovima rukometnih prvaka svijeta.
wake up.
Ok... očekivao sam ovakve reakcije i prije. Ajmo redom:
Strani lanci ne znači i 100% strana roba. To važi i za domaće što ćemo veoma lako vidjeti na primjeru Konzuma koji u postotku ima manje domaćih proizvoda od npr. Mercatora (jer Konzum nema neka velike domaće proizvođače npr. dio Lurinih proizvoda). Isto važi za Getro koji nema npr. Vindiju.
Dalje. Ono sa Mađarima u Metrou je bila novinarska hajka. Pouzdano znam da kada se otvara prvi prodajni centar (bilo koji), domaće radnike u posao moraju uvesti oni koji su to vec radili a to su u ovom slučaju bili Mađari. Bilo ih je nekoliko i pokazivali su našima kako raditi. Uostalom stvarno ne treba biti narocito bistar da se zapitas "a što bi mi Mađar odgovorio kada bi ga pitao "prosim lepo, gdje su vam šrafcigeri?"". Metro bas i nije tako blesav da zaposli Mađare u Zagrebu.
Još dalje. Šrot proizvode nude svi, pa i naši lanci. Konzumova i Getroova robna marka je isto to što će prodavati i Lidl, s tim da će Lidl imati SAMO šrot a Konzum ima mjesta i za kvalitetne proizvode. Uostalom, ako kupac želi kupiti šrot, nije li to njegova odluka? Pa zar će mi drugi određivati kakve proizvode moram kupovati?
Što se tiče malih dućana. Istina je... neki će propasti. No propao je i SEGRO i 100 ljudi je ostalo bez posla. Jedan Metro ili Mercator zapošljava oko 100 ljudi. Koliko ljudi u prosjeku radi u malim dućanima. 1, 2? Ne vidim problem.
Uostalom, mali dućani se također moraju prilagoditi. Do sada su imali bezobrazne marže. Neka ih smanje. Eto, ja stanujem 100m od Getroa. I u zgradi ima 2 mala dućana koji sasvim solidno rade premda je Getro odma prekoputa. Znači da se moze prilagoditi, samo treba volje.
Naravno da su naši trgovci (mali i veliki) navikli da budu zaštićena vrsta, ali ta vremena su prošla i sada treba biti konkurentan na druge načine.
Svaki strani lanac koji otvori centar otvara i oko 100 radnih mjesta. Nije li to pozitivno?
Što se tiče Konzuma i njegovog suprotstavljanja dolasku stranih lanaca mislim da je to u najmanju ruku licemjerno. Todorić je upravo prije nekoliko dana u Jutarnjem izjavio da ćemo uskoro u hrvatskoj moći kupiti Eurokrem, i još neke srpske proizvode kojima se ne sjećam imena. ?????!!? I on ima petlje govoriti o zaštiti domaćeg tržišta i proizvođača? Licemjer i lažov.
Naravno sve to radi da bi zaštitio svoju poziciju i to je razumljivo. Jedino je loše što ljudi nasjedaju na te fore. Kao što već rekoh, suprotstavljat se može, ali boljim cijenama, kvalitetom i uslugom.
lebowski
27.02.2003., 16:45
Slafko, pa i konzum zatvara male trgovine, a konzum je nas, hrvatski. Sta to znaci?
Popusili smo fore zapada da je njihova roba bolja?
Pa ti kupi npr. koncarov laptop ako ti je do Hrvatske, hocu reci, neke stvari su bolje izvana, neke nisu.
Recimo, da li je bolji africki ananas ili podravkin?
Velemarketi imaju veci rabat kod kupovine, sasvim normalno.
Negdje je bio podatak da je normalan omjer veletrgovina i obiteljskih ducana 70%-30% za veletrgovine. Kod nas je, prije dolaska stranih lanaca, omjer bio 70% za male trgovine! Nas jedini veliki lanac je bio, koliko se sjecam, nama. I naravno da je ta rupa koja je postojala morala biti popunjena.
A ako ragusa tjestenina primjerice kosta u getrou (hrvatski lanac takodjer, od Hrvata Gucica) 2,90 kn, a ista ta ragusa u maloj trgovini od hrvatske obitelji je 60% skuplja, da li to onda znaci da je skuplja ragusa vise hrvatska ili da ce nahraniti vise gladnih hrvatskih usta? I da li je budala onaj koji kupuju 60% skuplju tjesteninu ili je budala onaj koji kupuje jeftiniju tjesteninu? :confused:
Sve u svemu, za kupovinu namirnica do kojih 50-100 kuna otici cu u najblizu kvartovsku trgovinu. A za nesto vise oticu u vecu trgovinu. A tko je vlasnik? Boli me patka.
strani lanci dofuravaju robu izvana. kaj znači da uništavaju domaću proizvodnju.
pametnom dosta...
lebowski
27.02.2003., 22:37
slafko kaže:
strani lanci dofuravaju robu izvana. kaj znači da uništavaju domaću proizvodnju.
pametnom dosta...
Jesi se ti to uvrijedio, pa ono, aj bog ja se vise necu igrati? :D
Ne znam, volio bih kupiti domaci televizor. Otisao sam kod Peveca, on prodaje hrvatsko. Ima rijec hrvatsko tri puta u sloganu.
Nista hrvatskog nisam vidio kod njega. Kako to? Ne bih znao. Mozda zato sto Hrvati ne proizvode televizore? :confused:
Inace, strani lanci prodaju robu ciji je omjer kvalitete i cijene njima najpovoljniji, u tome je cijela stvar. I konzum i billa i metro ce prodavati one proizvode koje mogu prodati po cijeni koju je potrosac za taj artikl spreman platiti.
Gdje je hrvatski proizvod konkurentan stranom proizvodu, prodavac ce uzeti hrvatski proizvod. Meni recimo piva prva pada na pamet. Imas brate koje god hoces, oces nase, oces stranjske.
Imas li ti jedan primjer stranog proizvoda koji se prodaje naustrb domaceg? Ako nemas, pametnom dosta... :D :D
naravno da mali dučan mora imati veču cijenu kad po večoj i dobi ... nije isto ako trgovac uzme od veletrgovca 20 ragua, ili jedna veletrgovina direktno pregovara sa proizvođačem i uzme 10 000 ragua .... u malom dučanu površine 50m kvadratnih radi 2 trgovca unutar osam sati ... a sad, na koliki prostor i robu dolazi radnika u Metrou i Getrou? ... a kad smo kod bezobraznih marži, Todorić ima preko 30% maržu ... :cool:
lebowski, stranci ne prodaju robu čiji je omjer cijene i kvalitete najbolji... oni idu s dumpingom cijena i tako sjebavaju domaće proizvođače. radim za jednog domaćeg, pa znam kaj se događa. :)
Slafko,
dumping cijena znaci da poslujes sa gubitkom. To si nitko ne moze priustiti. Mozes imati tu i tamo neku akciju, ali to imaju svi.
Sto se stranih odn. domacih proizvoda tice reci mi jedan domaci proizvod koji npr. Mercator nema a Konzum ima u ponudi. Ponavljam da i Konzum nema mnoge domace proizvode koje strani lanci imaju. Nema dobar dio Lurinog asortimana a do nedavno nije imao ni Gavrilovic!!?? O cemu mi to pricamo? Po cemu je Konzum bolji od stranih lanaca?
Da ne spominjem očajne uvjete plaćanja (dobavljačima) koje daje Konzum i cijene kakve ima u dućanima.
Ponavljam: ako netko dodje sa jeftinim ali nekvalitetnim proizvodima, ljudi ce to prepoznati i nece kupovati nekvalitetne proizvode (osim ako svjesno na tome inzistiraju).
Ja u dolasku stranih lanaca vidim više dobroga nego lošega. Smanjuju marže, povećavaju mogućnost izbora kupcima, ulažu u Hrvatsku, zapošljavaju Hrvatske građane, plaćaju Hrvatske poreze, plaćaju komunalije i doprinose i omogućavaju domaćim proizvođačima plasman robe na tržište.
Naravno da stranci donesu i strane proizvode, ali to čine i oni domaći što veoma dobro možemo vidjeti u Konzumu ili Getrou.
Slafko, dobro si ti rekao da strani proizvodi nisu nužno i bolji i mislim da to većina kupaca i vidi. Gavrilović ima najbolje prodajne rezultate (među sličnima) a najskuplji je. SMS prodaje kao lud a daleko je najskuplji. To dokazuje da se kvalitetni Hrvatski proizvodi mogu nostiti sa uvoznima i da nema opravdanog straha od jeftinog uvoza.
dumping cijena znaci da poslujes sa gubitkom. To si nitko ne moze priustiti. Mozes imati tu i tamo neku akciju, ali to imaju svi.
ma vidi ti vraga !! dumping znači poslovanje s gubitkom?! dvije riječi TOPLA VODA... :D
nije riječ o akcijama, nego o čistom dumpingu.
ja proizvodim, ti kupiš od mene, pa onda to prodaješ mojim ostalim kupcima po cijeni manjoj koju si platio meni... to nije normalno, nije fer, nije zabranjeno kod nas. u njemačkoj je. i zato to tamo ne rade...
a strani lanci imaju dovoljnu zalihu love da si to mogu priuštit. a sve im se to vrati kasnije, kad preuzmu tržište. ako ne vjerujete, pogledajte češku. oni su tako najebali...
hrvatski proizvodi se ne mogu nositi sa stranima.. jer ovi imaju povlastice prilokom izvoza u hr i jeftiniji su, ovi još dodatno mogu spuštat cijene, a naši proizvođači nemaju toliko mjesta (čitaj: para) da to mogu izdržat..
a konzum je bolji od stranih lanaca jer je hrvatski lanac, a koncern u kojem je konzum ima proizvodnju i potiče male proizvođače na proizvodnju. a strani to ne rade, niti imaju namjeru radit.. okej?
GoldenSurferFromCRO
28.02.2003., 09:52
A Getro nije hrvatski lanac? U Getrou sucijene podosta nize nego u Konzumu, a u Getoru rade 0-24 sata i u 3 sata ujutro je uvijek guzva kao i u popodnevnim spicama, pa mos misliti...
Ovo nije reklama za Getro.
a konzum je bolji od stranih lanaca jer je hrvatski lanac, a koncern u kojem je konzum ima proizvodnju i potiče male proizvođače na proizvodnju. a strani to ne rade, niti imaju namjeru radit.. okej?
To sto je Konzum Hrvatski lanac apsolutno nista ne znaci. Koja je razlika izmedju Konzuma (kao trgovackog lanca) i recimo Bille koja ima jednak broj domacih dobavljaca? Sto to meni kao gradjaninu znaci sto je ovaj "Hrvatski"?
Ako Agrokor ima proizvodnju, onda bi ti proizvodi trebali biti konkurentni jer nema marze. Samo sto to nije tako, a svi (osim Slafka) znaju i zasto... PS. Kako GETRO moze biti konkurentan?
Ponovo: nikakav dumping ne znaci da ce dobri hrvatski proizvodjaci propasti. Uvijek ce biti onih koji traze kvalitetu ili naprosto kupuju domace (kao ja npr.) jer su patrioti i smatraju da su ti proizvodi (dovoljno) kvalitetni.
Uostalom, tema bi u tom slucaju trebala biti "Hocemo anti-dumping zakon" a ne "zabranimo stranim lancima dolazak", zar ne?
Nemojmo generalizirati. Ponavljam da strani lanci donose vise dobroga nego losega. Ako je u dumpingu problem (a ja mislim da nije) onda to treba reci i taj problem rijesiti, a ne se (krajnje neuvjerljivo) prenemagati kako "stitimo domacu proizvodnju" a ispod tezge prodavati Eurokrem i Next sokove!
na prvi dio ti neću nikaj reć...
a kaj se tiče kvalitetnih domaćih proizvoda,
KAK BUŠ IH KUPIL KAD IH NEBUDE BILO NA POLICAMA ?!?!
He, he. Upravo sam u novinama procitao veliki Konzumov oglas gdje traze lokacije. Izgleda da je najavljeni rat protiv Lidla poceo.
Nemojte me krivo shvatiti. Ja bih jako rado da Lidl ne uspije proci u Hrvatskoj. Ali ne na nacin da mu se zabrani dolazak, dok nam Konzum u isto vrijeme prodaje muda pod bubrege.
Smatram da ce dodatna konkurencija potaci Konzum, Getro, Kerum, Alastor (hoce li promijeniti ime?) i ostale da ucine nuzne prilagodbe i da se dogovore sa domacim proizvodjacima. Potencijala ima, jedino sto do sada nije bilo potrebe da se intervenira. No dolaskom stranaca se stvar mijenja.
Znam zasto mi na prvi dio neces nista reci. A ja cu tebi dati nesto za razmisljanje:
Koja je razlika izmedju toga sto ce si Todoric kupiti novu jahtu i toga da ce Billa prebaciti novac van (i platiti masni porez na dobit HR)? Za mene, tebe i drzavu Hrvatsku nikakva! Odnosno ispravak; porez na dobit je veci od pdv-a pa ce drzava u svakom slucaju dobiti vise od Bille nego od Konzuma)
naravno da ce ih biti na policama. Zasto bi nestali? Istina je da ce biti jeftinijih, no cijena nije uvijek glavni razlog za kupnju. Mogu ti nabrojati koliko god hoces proizvoda koji su mnogo skuplji od konkurencije ali se ipak dobro prodaju. Vazno je uzeti u obzir i rast kupovne moci u HR kao i (nadamo se) prikljucenje EU tako da stranci nece imati poticaje za izvoz.
Situacija nije tako crna za domace proizvodjace kao sto nam to Todoric prikazuje. Uostalom, zar nije malo neobicno da se za prava proizvodjaca ne bore sami proizvodjaci, nego najveci trgovacki lanac koji je u ratu sa mnogim domacim proizvodjacima??? Nuff said. :rolleyes:
Apsolutna je neistina da će naša proizvodnja propasti s dolaskom stranih lanaca.
Ja ću uvijek (a i velika većina stanovništva) uvijek kupovati čokoladu Dorinu, nego neko jeftino strano smeće za 2 kune, ili ću uvijek kupiti već spomenutu Ragusu tjesteninu koja se proizvodi u Međimurju, a da ne spominjem Vegetu ili Vindijine proizvode itd.itd.itd.
Onaj dućan koji mi ponudi da te stvari jeftinije kupujem, onaj ću koristiti za kupnju. Za sada je to Getro (koji je usput budi rečeno - hrvatski).
lebowski
28.02.2003., 13:14
Fobiju od stranih lanaca izmislili su nasi losi trgovci.
Nece propasti, prilagodit ce se.
Cijenom i ponudom. Šrot? Pa da, pa?
slafko,
Ja sam ekonomist, ali i da nisam, odmah mogu primjetiti da si potpao pod utjecaj domaćih veletrgovaca koji kod naroda žele izazvati nepovoljno raspoženje prema njihovoj konkurenciji.
Ako je strana roba 'sranje' kako ti kažeš, onda to isto 'sranje' uvoze i domaće firme, valjda i sam znaš da naš uvoz višestruko premašuje izvoz, a u najvećem djelu radi se o robi široke potrošnje.
Strani radnici ne mogu raditi u Hrvatskoj bez radne dozvole, a radnu dozvolu ne moraju dobiti svi koji je zatraže, prema tome, na taj način se lako može regulirati utjecaj strane radne snage na domaću.
Uglavnom sve veletrgovine prodaju mahom istu ili sličnu robu, pa ako se radi o nekvalitetnoj robi (a kvaliteta je obično propocionalna cjeni), nema opasnosti po naše tržište od stranih veletrgovina, jer takva roba je već tu, ali ima opasnosti po domaće trgovce, zbog niže cjene.
Mali dućani prije 13-14 godina uopće nisu postojali, prema tome, kako su se pojavili tako će i nestati. O nekom udruživanju sa domaćim veletrgovcem nema ni govora, pa oni su oduvijek bili konkurencija. Jedina šansa malim trgovcima je zajednička nabava direktno od proizvođača i veletrgovačkih skladišta, ali i to je upitno s obzirom na mentalitet naših ljudi.
A što se 'strane robe' tiče, nitko normalan neće uvoziti kratkotrajnu robu (povrće, mlijeko, jaja i sl.) iz inozemstva, ako to može nabaviti za približnu cijenu od domaćeg proizvođača (a to što su neki proizvodi kod nas skuplji nego isti takvi, proizvedeni na drugom kraju svjeta, doveženi kod nas, i opterećeni carinom i porezom, to je već materijal za neku drugu temu).
Damping cjene su svugdje u svjetu zabranjene, jer se smatraju nelojalnom konkurencijom, i jedan su od najpoznatijih načina za ostvarenje monopolističkog položaja na tržištu, ako to kod nas nije tako, onda za to nije kriv strani trgovac nego domaći zakonodavac.
Molim te nemoj pričati o zalihama proizvoda i hrpama novca na kojima leže strani veletrgovci, jer su to stereotipi komunistilkog načina razmišljanja. Novac se u kapitalizmu stvara obrtanjem, a 'ležanjem' bilo u obliku novca ili prozivoda, dolazi samo do gubitka.
Kvalitetnih domaćih prozivoda će uvijek biti na policama ako bude zainteresiranih za njihovu kupnju. Međutim bit problema je da je prosječnom hrvatskom građaninu pristupačnija kutija talijanskih keksa nego Kraš-evih.
Dakle, da rezimiramo, sva ova buka se digla zbog straha domaćih veletrgovaca od strane konkurencije koja će mnoge pomesti.
Ako želimo ići u Europsku zajednicu, moramo poraditi na otvaranju, a ne zatvaranju tržista. To će nažalost, mnoge koštati i novaca i živaca, iako možda još nisu svjesni toga.
Licemjerje naših veletrgovaca je najočitije na primjeru 'Agrokora', čiji vlasnik je jedan dan suze krokodilske ronio na TV zbog dolaska 'mrskih neprijatelja iz tuđine', a drugi dan se smijuljio u Beogradu gdje je kupio njihovog najvećeg proizvođača i distributere slastica. Dakle, on ne želi dopustiti strancima kod nas ono na što smatra da ima pravo raditi u inozemstvu.
Ili da navadem jedan primjer iz lokalne sredine. Nakon najave dolaska jednog veletrgovca iz Splita u Dubrovnik, vlasnik do tada dominantne domaće veletrgovine je svim silama pokušao onemogućiti ili bar omesti dolazak istog. Razlog, najvaljeno je 30% smanjenje cjena. I sad ti meni reci, da li bi bio lud kad se ne bi svim silama borio za toliku extra-profit.
Ali onda to treba otovreno priznati, a ne mazati ljudima oči i prodavati im priče o domoljublju.
daz kaže:
naravno da ce ih biti na policama. Zasto bi nestali? Istina je da ce biti jeftinijih, no cijena nije uvijek glavni razlog za kupnju.
Mozda zato sto nema domace proizvodnje? Ili mozda zato sto ne mozes na placu kupiti voce koje nije izvana, sazrelo u nekoj tekucini da ima super boju?!
Zasto je paradajz onako krasno crven u travnju ? Zato sto je zdrav?
Martin kaže: Damping cjene su svugdje u svjetu zabranjene, jer se smatraju nelojalnom konkurencijom, i jedan su od najpoznatijih načina za ostvarenje monopolističkog položaja na tržištu, ako to kod nas nije tako, onda za to nije kriv strani trgovac nego domaći zakonodavac.
Molim te nemoj pričati o zalihama proizvoda i hrpama novca na kojima leže strani veletrgovci, jer su to stereotipi komunistilkog načina razmišljanja. Novac se u kapitalizmu stvara obrtanjem, a 'ležanjem' bilo u obliku novca ili prozivoda, dolazi samo do gubitka.
Ali se redovito dogadaju u Hr ... a sto ti mislis koliko se puta ti gubici od godine dana isplate kad slijedece desetljece poslujes kao monopolista na trzistu?
Martine, ti kao ekonomista bi barem morao uvaziti vrijednost kapitala. Taj kapital se ne ulaze iz altruizma da bi Hrvat zivio bolje. Ulaze se zato da se domaca industrija i proizvodnja svedu na nulu. Onda ce stranac diktirati cijene otkupa i (vele)prodaje, bez ikakvih razloga da se zamara strajkovima, troskovima subvencija i slicno.
Glossu R.H.
Glossu,
Naravno da nitko (ni domaći ni strani poslovni subjekti) ne ulaže kapital zbog altruizma nego zbog zarade.
To o čemu ti govoriš bi bilo moguće kada bi strani veletrgovci sami određivali zakone u Hrvatskoj, međutim, koliko je meni poznato, to još uvijek radi Sabor RH. A državi sigurno nije u interesu da dopusti uništenje domaće privrede ostavljajući mogućnost strancima da uvedu damping cjene.
Uostalom, monopol se može ostvariti i na druge načine, npr. u primjeru koji sam naveo za Dubrovnik, ovdje je vladao monopol (zapravo dupol) na način da se političko-administrativnim mjerama dugo vremena onemogućavao pristup na lokalno tržište ostalim veletrgovinama iz Hrvatske. Cjene su bile i preko 30% veće nego u drugim gradovima, a to je trajalo duže od 10 godina, dakle po logici stvari, za to vrijeme, uz toliki ekstra-profit, lokalna veletrgovina je mogla zaraditi dovoljno kapitala da sada uvede damping cjene, i ubije konkurenciju, međutim to se nije dogodilo, ali, gle čuda, Dubrovačko-neretvanska županije je odjednom pala sa vrha liste najskupljih u Hrvatskoj gotovo na samo dno.
Svako zatvoreno gospodarstvo, po sili ekonomskih zakona, s vremenom postaje monopolističko, a otvoreno tržište tjera na maksimalnu efikasnost uz minimalne troškove.
A što se tiče monopola, oni su san svakog mikroekonomista, ali i noćna mora svih makroekonomista.
Martin kaže:
To o čemu ti govoriš bi bilo moguće kada bi strani veletrgovci sami određivali zakone u Hrvatskoj, međutim, koliko je meni poznato, to još uvijek radi Sabor RH. A državi sigurno nije u interesu da dopusti uništenje domaće privrede ostavljajući mogućnost strancima da uvedu damping cjene.
Reci da se salis, molim te. Ili mozda nisi primjetio lijepi eksponencijalni pad industrije i bilo kakve proizvodnje u Hr?
Gloss R.H.
Glossu,
Mislim da pričamo o trgovačkim lancima, a ne o stanju u industriji, ako skrenemo na tu temu, nećemo zadugo stat.
Samo mi reci jednu stvar, čega misliš da se boje domaći trgovački lanci, prelijevanja domaćeg novca u inozemstvo, ili gubitka kupaca zbog konkurencije?!
Zar si tako naivan da misliš kako će mikroekonomski subjekti voditi računa o makroekonomskih problemima?!
Martin kaže:
Samo mi reci jednu stvar, čega misliš da se boje domaći trgovački lanci, prelijevanja domaćeg novca u inozemstvo, ili gubitka kupaca zbog konkurencije?!
Touche.
Zar si tako naivan da misliš kako će mikroekonomski subjekti voditi računa o makroekonomskih problemima?!
Ako sjedi u zakonodavnom tijelu, mozda bi trebao.
Glossu R.H.
za Konzum znam iz prve ruke da im neki proizvodi na police dolaze i do 100% skupljom cijenom u odnosu na nabavu
Zasto je paradajz onako krasno crven u travnju ? Zato sto je zdrav?
Pa onaj genijalac koji misli da jede domaći paradajz u travnju nije ni zasluzio bolji. Ako ti se ne svidja- nemoj ga kupiti.
Ljudi! Preljevanje novaca u inozemstvo je mit. Sva lova koja ode van podliježe porezu na dobit, a to se Hrvatskoj višestruko isplati. Stranac to neće učiniti, jer to predstavlja preveliki gubitak.
Problem lošeg stanja hrvatske privrede nije uzrokovan stranim lancima, niti će oni pogoršati to stanje. Domaća proizvodnja (ili dobar dio nje) je navikao raditi u uvjetima djelomično zatvorene privrede. Sada kada se tržišta sve više otvaraja naši vrli "janjetina-direktori" se jednostavno ne snalaze.
POENTA, PONOVO:
Stranci plaćaju porez HR, zaposljavaju gradjane HR, plaćaju komunalije u HR, koriste uslužna poduzeća iz HR i daju gradjanima bolji izbor proizvoda/cijene. Da li je sam vlasnik Ivica Todoric ili Karl-Heinz Ovajonaj nam ništa ne znači. A domaća proizvodnja je ta koja se mora prilagoditi novonastaloj situaciji.
PS. domaći dobavljači mnoge radije rade sa strancima nego sa npr. Agrokorom jer ih ovi prvi plaćaju odmah, dok Agrokor plaća sa mjesecima zakašnjenja, ili daje kompenzacije. Imam nekoliko primjera pa se ne trudite polemizirati oko ovoga.
banderas
04.03.2003., 15:27
lebowski kaže:
Fobiju od stranih lanaca izmislili su nasi losi trgovci.
Meni vise lici na kampanju ultradesnicarskih stranaka. Nevjerovatno je kako ovakve ekonomske gluposti uvijek pisu oni koji na semaforu skrecu samo desno. Vrlo je interesantno da isti takvi zastupaju ultraljevicarsku ekonomsku politiku zatvorenog trzista. Kaj bu meni sad stranac tu dosel prodavat svoje gluposti i pri tome Madjare zaposljavat na blagajni :D :D :D
Slafko, ajd malo pogledaj place u Madjarskoj prema placama u Hrvatskoj, pa troskove smjestaja, pa onda lijepo reci jel bi se Metrou vise isplatilo zaposliti Madjara u Madjarskoj ili Hrvatskoj :)
Slafko, jel' bi imao sta protiv otvaranja Konzuma u Austriji ;)
Pevec se reklamira da kupujemo našu robu u našim dučanima,?????? da se bar zacrveni dok to čuje negdje ili vidi kakav svoj plakat, nema taj srama. bakreno koljeno u Ferotermu 18 mm košta oko 1,5 kn a kod Pevca 12 kn. može li to tko objasniti???????????? rekoh tastu davno da su to lopine no trebalo mu je.
Želio bih da dođemo do nekakvih konkretnih podataka, pa da onda nastavimo temu!
Ovdje neki koji su protiv stranih trgovačkih lanaca, njih bi jako, jako, jako zamolio da odu u naše domaće jako, jako, jako razvikane lance PEVEC i KONZUM i da tamo izbroje koliko ima domaćih, a koliko ima stranih proizvoda!!!!!
Kada to napravite (evo, Slafko, malo si daj truda) javite nam se !!!
LUK2, tako je. Ja tvrdim da su naši lopine do neba,tko ne vjeruje neka krene u obilazak
Pa Konzum je svojevremeno bojkotirao Dukat - ne znam je li još uvijek tako - u Konzumu se mogao kupiti samo neki ograničeni broj Dukatovih proizvoda, a istovremeno su prodavali Meggle mliječne proizvode
Prolaznica
06.03.2003., 10:16
Konzum je Luri dozvolio da prodaje 10 svojim proizvoda u njihovim prodajnim mjestima. Ne znam da li se u medjuvremenu taj broj mozda povecao ...
Firearm
10.03.2003., 15:06
Sta bi radije pili : Coca Colu tm ili Bimbo kolu iz tocionice "Kod Smjeska"?
Strani kapital je potreban Hrvatskoj ali sa hrvatima na rukovodećim mjestima i hrvatima radnicima u njima.
Dolazak stranik trg. lanaca ne treba zabraniti, ali bi trebalo regulirati njihovo poslovanje u Hrvatskoj. Naime, uzmimo primjer slovenskog Mercatora. On je u Hrvatsku dosao bez problema, u Sloveniju niti jedan hrvatski lanac nikad nece moci uci! Konkurencija je potrebna i dobra, ali postena konkurencija. Po meni treba skidat kapu getro-u na svojim uspjesima (u mnogocemu ima bolje cijene od Kauflanda), jer iza njega ne stoji nitko, dok iza jedne Bille, ili bolje Kauflanda i Lidla stoji veliki njemacki koncern Lidl-Schwarz, koji ce uvijek u Hrvatsku dati malo love ako stvari krenu naopako, drugim rijecima, nikad ne mogu propasti, taman da u Hrvatskoj rade sa gubitkom. Zasto nasa vlada nije kao uvjet dolasku Kauflanda ili Lidla postavila npr. da se odredjena kvota hrvatskih proizvoda mora prodati u njihovim trgovinama u Njemackoj? I tek pod tim uvjetom da oni otvaraju svoje centre u Hrvatskoj. Jer ovako, oni plasiraju svoje proizvode ovdje (ruku na srce, ipak prevladavaju inozemni proizvodi, no-name proizvodi iz Ceske i ostalih drzava o cijoj kvaliteti ne bih sad). Po meni je stvar u nama , Hrvatima, koji ne cijenimo svoje, i kadri smo prodati sve za saku eura.
Unregistered,
Uvjeti kakve predlažeš su neodrživi, ako mislimo raditi u tržišnoj privredi.
Svakoj trgovini je cilj prodati proizvode koje ima u ponudi i samo od te zarade ona 'živi'. Međutim, ta ista trgovina ne zna, niti može znati kada će, koliko i kojih proizvoda prodati, to ipak ovisi o kupcima. Ako joj sad netko nametne da ona 'mora' prodati nešto, to će se teško ostvariti, osim ako se ne počme s praksom prijetnje, potencijalnim kupcima, vatrenim oružjem.
Eventulano bi se moglo zatražiti da strani trgovci moraju ponuditi (a ne prodati) određeni postotak domaće robe. Međutim, ako bi se radilo o nekonkurentoj robi (a takav je dobar dio hrvatske robe) onda se opet radi o vezivanju kapitala u neprofitabilne proizvode, što svaka normalna trgovina želi izbjeći.
Tržišna ekonomija koja uvodi zakone kojima privredne subjekte prisiljava na netržišno ponašanje nije tržišna nego dirigirana ekonomija.
Jedini način efikasnog odupiranja eventualnom strahu od uništenja domaćih trgovaca od strane stranih velikih lanaca, je bojkot kupaca, samo tu je problem što kupci nikad neće bojkotirati nešto na čemu mogu dobro uštediti, a pogotovo kupci u našim uvjetima.
Nije dovoljno da strane trgovine samo zaposle nekoliko nasih radnika,vec ja vjerujem da trgovine placaju porez takodjer.Dali vi imate sales tax?Ako imate onda bih se ta taxa trebala platiti Hrvatskoj.Druga dobit je da velike trgovine moraju imati prostor.Prostor moraju nabaviti u Hrvatskoj.Netko ce stim zaraditi.To je druga dobit.
Pa ja mislim da je dobra stvar da strane trgovine dolaze,a i da domace imaju svoj dio trzista u isto vrjeme.Veca selekcija i veca akcija.Nista nije gore nego doci u trgovinu gdje nemas selekcije.
Zasto ne pozvati strane trgovine da montiraju neke svoje produkte u Hrvatskoj ,pa bih to zaposlilo vise osoba?Posto su place u Hrvatskoj nize,oni bih mogli ponuditi svoje produkte po nizim cjenama.Na taj nacin svi bih profitirali.Zasto ne organizirati trgovacku kooperaciju pa da vi kupite produkte i prodajete ih u svojim trgovinama,umjesto da strane trgovine posjeduju produkte i prodaju vama,ili cak proizvoditi slicne stvari u Hrvatskoj.
Japanci putuju citavim svjetom i kopiraju druge zemlje,dodju natrag i proizvode iste stvari u svojoj zemlji.Nije li to pametna trgovina?Njihov izvoz je mnogo veci nego uvoz.Ja bih zelila da nasi ministri bace svoje titule i podaju se radu i proizvodnji.
Unregistered,
Porezi nisu problem, naravno da imamo i PDV (VAT, Mwst, IVA...) i porez da dobit, i naravno da ih moraju plaćati i strane veletrgovine koje djeluju na teritoriju RH. Slično je i sa zakupom ili kupnjom poslovnog prostora.
Ono čega se boje oni koji su skeptični prema stranim trgovinama (izuzimajući od toga naše trgovce čijii strah je isključivo poduzetničke prirode) je (hipotetska) mogućnost da bi strane trgovine mogle svojim niskim cjenama uništiti našu trgovinu nakon čega bi imali monopolistički položaj, a usput dobrim djelom uništili domaću proizvodnju.
Međutim, takav strah je pretjeran iz više razloga. Prije svega, svaki taj trgovac, koliki god on bio, je subjekt za sebe, i teško bi se stavio u poziciju da pregovara sa svojim suparnicima (pa makar i zbog eventualne veće dobiti u budućnosti). Zatim, sve i da želi svaki ponuđeni proizvod uvesti, jedan dio proizvoda (kratkotrajni prehrambeni porizvodi i sl.) će uvijek biti jeftiniji u RH. Pored toga, postoji jedna grupa kvalitetnih domaćih proizvoda (npr. Franck kava) koju će domaće tržište uvijek preferirati u odnosu na strane proizvode. I na kraju tu su uvozne kvote i carine, kojima država može i naplatiti i sprječiti prekomjerni uvoz.
Prava bit problema leži u dvije vrlo jednostavne činjenice.
Prvo, naši su trgovci navikli, sve do nedavno, raditi u gotovo monopolističim uvjetima, zarađujući ogromne iznose novca velikim maržama, i sad se moraju odučiti od toga (nažalost, slična stvar je i sa dobrim djelom proizvođača, koji misle da je devizni tečaj kune razlog visokim cjenama njihovih proizvoda na stranom tržištu).
I drugo, veliki dio stanovništva je u tolikoj mjeri osiromašen da je prisiljen kupovati jeftinu, a ne kvalitetnu robu (koja je u pravilu skuplja), a po logici stvari, veći i jači trgovac uvijek može nabaviti veću količinu robe i plasirati je po nižoj cjeni (bez potrebe da ide sa 'damping cjenama').
P.S. Japanci su nekda davno radili nešto slično (dok nisu 'stali na noge'), danas mi imamo jako puno toga za naučiti i 'kopirati' od njih.
P.S.S. Rad i proizvodnja već odavno nije problem, umjeće je nešto prodati, a ne proizvesti, jer ni proizvodnja ni rad bez prodaju nemaju apsolutno nikakvog smisla.
Ako regulacija trgovine i trgovackih lanaca ne predstavlja trzisnu ekonomiju, onda ta ista trzisna ekonomija ne funkcionira niti u Sloveniji, niti u vecini zapadnoeuropskih drzava koje ipak stite svoje trgovce od najezde vajnskih trgovackih lanaca (primjer: Njemacka, Austrija i Slovenija). Nije za zanemariti da Konzumu u Sloveniji ipak stoje zatvorena vrata. Mi Hrvati smo takvi, sve sto je strano je bolje od naseg domaceg. Nisam ja protiv dolaska stranih lanaca, ali sam ipak za nekakva pravila, jer financijska snaga jednog Getroa ili Peveca nije ni slicna snazi koju ima jedan koncern kao Lidl-Schwarz ili Bauhaus, i njima je svejedno jel rade u HR s dobitkom ili ne, propast nece.. Ali Getrou ili Pevcu je to i te kako bitno kako posluju u Hrvatskoj.
Unregistered,
Naravno da regulacije trgovine i trgovačkih lanaca predstavlja tržišnu ekonomiju, a razlog njenom postojanju je sprječavanje kaosa i stvaranje ravnopravnih uvjeta svim 'takmičarima'.
Što se tiče Konzuma, ne znam u čemu je problem, ali ako ne može uć na slovensko tržište, onda isto tako ne mogu ući ni veletrgovine iz drugih država, čisto sumnjam da slovenci imaju posebne zakone baš samo za Hrvatsku.
S obzriom na tehnološku i organizacijsku zaostalost firmi u nas, jasno je da je potrebna njihova zaštita od strane konkurencije , međutim granice te zaštite treba odrediti po uzoru na ostale europske zemlje na koje se i inače želimo ugledati. U suprotnom, ako 'otvorimo tržište', a istovremeno nametnemo prejake zaštitne mjere dobit ćemo to da će nam tržište biti samo deklarativno otvoreno, ali će u biti i dalje domaće firme uživati povlašteni položaj, a cijene biti previsoke.
Mislim da nisi u pravu kad kažeš da mi Hrvati uvijek mislimo da je strano bolje od domaćeg. Dokaz tome je da veliki broj ljudi kupuje Vegetu, Kraš čokolade i sl. , a većina od njih to ne kupuje zato što se radi o hrvatskim proizvordima, nego zato što su oni kvalitetni, i jer im budžet dozvoljava da ih mogu kupiti. Međutim, mi nemamo dovoljno domaće robe takve kvalitete, a strani proizvodi i kad su nekvalitetniji, osjetno su jeftiniji od domaćih pa će se prije prodati (jer su pristupačniji domaćem kupcu).
Martine,
Jesi li uzeo u obzir da bi drzava s carinama na nekvalitetnoj robi, npr. vocu i povrcu, mogla profitirati? Malo je zaobilazno, ali ... Uzmi u obzir da Hr zdravstvo placaju Hr gradani. Dugorocne posljedice nekvalitetne hrane (GMO, insekticidi i antibiotici van specifikacija) su povecani troskovi za zdravstvo. Dugorocno, to su ogromne sume, jer znaci da ce se preko 50% ljudi lijeciti od nekih kronicnih (slabo definiranih i tesko ljecivih) bolesti ne sa 60 ili vise, nego s 35 godina. Smeta li strance taj trosak? Ni najmanje. Mozes li zamisliti ljude s 20tak godina koji se lijece protiv alergija u dva reda velicine vecem postoku nego u Hr? Ili da se lijece od "starackih" bolesti s 20 ili 30 godina? To ti je posljedica "najboljeg voca i povrca na svijetu".
Takva roba, mislim prvenstveno na prehrambenu, je prije nekoliko godina istisnula domacu proizvodnju s Zg trznica. Kvaliteta je nikakva, i to se zna, ali se moramo integrirati, bez obzira na sve nasljedne bolesti koje cemo time ostaviti nasoj djeci!
Sto pricas o tehnoloskoj zaostalosti nasih firmi stoji za nekolicinu, iako ima firmi koje su propale bez ikakvih slicnih problema. Problem je sto je nase trziste otvoreno prije uskladivanja standarda. Tako da ispada da su vecina nasih proizvoda daleko inferiornija uvoznima, sto ne mora biti slucaj. Istovremeno, na stranom trzistu, nas proizvod se natjece nominalno minimalnom kvalitetom i niskom cijenom. Nije bas neki dobitak, skoro cijela domaca industrija za buducu ekskluzivnu ovisnost o stranim proizvodima, a u meduvremenu sranje od financija.
Glossu R.H.
Glossu,
Što znači nekvalitetna roba? Kada kažeš nekvalitetna misliš li na tehnološki neispravnu, opasnu po zdravlje, ili samo lošije kvalitete (izgled, miris, oklus i sl.) ? (Čini mi se da su malo pomješao kvalitet i zdravstveno-tehnološku ispravnost, a to dvoje nije isto.)
Ne znam koliko se razumiješ u vanjsko-trgovinsko poslovanje, ali si vjerovatno čuo da na granici pored policije i carine, postoje inspekcijske službe koje provjeravaju da li uvezena roba zadovoljava određene kriterije. Ako prehrambeni prozivodi ne prođu tu inspekciju, nemogu se uvesti, a inspekciju neće proći ako su zdravstveno neispravni.
Ovo što govoriš za Zg tržnicu ne mogu potvrditi ni opovrgnuti, s obzirom da živim u Dubrovniku, ali mi je teško povjerovati da su 'domaće kvalitetne' proizvode, sa tržišta istisnuli 'strani nekvalitetni' prozivodi. Prije će biti da su domaći proizvodi bili skupi, a strani jeftini. A ako je nešto skupo ne znači automatski da je i kvalitetno, a vrijedi i obrnuti slučaj.
Kad sam spomenuo tehnološku zaostalost (koja kod nas ima koo u priči, htjeli mi to priznat ili ne), spomenuo sam i organizacijsku zaostalost, koja je daleko veći problem i koje se puno teže rješiti. Tehnološka zaostalost rješava se investiranjem u nove uređaje i obučavanje radnika, dok je za organizacijsku zastarjelost potrebno postaviti na glavu sve što se učilo i radilo proteklih 50 godina, zatim usvojiti sasvim novi način razmišljanja i funkcionirana procesa proizvodnje, i ono što je najvažnije, treba se rješiti viška radne snage. A to će u našim uvjetima ići vrlo sporo i prilično teško.
Nije problem u preranom otvaranju tržišta, nego je problem što je to tržište predugo bilo zatvoreno i uspavano, i nitko nije ozbiljnije računao sa mogućnošću konkurencije na domaćem terenu.
Martine,
Sto se tice kvalitete robe ...
Ima more standarada po kojima se roba ocjenjuje. Ako nasa carina uzima njihove standarde kao OK, bez obzira sto njihov standard ne dotice nista bitnoga, roba moze biti apsolutno bilo kakve kvalitete. Samim time i proporcionalnog vijeka trajanja (ne za prehrambene proizvode). A uskladiti standarde je, kad je situacija idealna, posao i pol. Pa ti zamisli kako je to kad nemas pojma sto tamo pise u nekom stranom standardu.
Sto se hrane tice, kvaliteta je donekle proporcionalna okusu. Ako jedes narancu bez okusa, sto ti to govori koliko je zdrava za tebe? Odnosno ako vidis paradajz crven ko na slici, a okusa kao lubenica. Ne vjerujem da dodes na pozitivnu nulu, gledajuci hormone/pesticide i sve hranjive tvari koje bi trebale biti u tom paradajzu.
Za organizaciju i visak radne snage imas pravo, ali firme propadaju i bez obzira na to.
Glossu R.H.
vinobran
14.03.2003., 19:51
Mislim da su svi oni jednako losi,kako za nasu proizvodnju(zaboravili ste da oni provode "ucjenu modernog doba" otkupljujuci kompletne proizvodnje (npr.Kandita) uz extra rabat,koji cesto iznosi i preko 20%,a to znaci da proizvodjac nema onih optimalnih i nuznih 40-ak %(mislim na 40-ak od 100%-tne maloprodajne cijene) za opstanak na trzistu proizv.) a i za nas,jer nakon ovog u zagradi dolazi do viskova radne snage,otpustanja,...stecaja...i nema vise nase cokolade,nema zveceva,...jer ako getro kupi kompletnu proizvodnju zveceva(iako ne moze getro ali moze neko veci i jaci),onda i dobiva tih 20-25% extra rabata(s vremenom) i ode zvecevo i nasa cokolada s rizom...uostalom,mi smo taj visak koji gubi radna mjesta,sto znaci dvostuku stetu...oni su sukrivci za situacije u vecini zemalja kako se meni cini...volio bih da nisam u pravu!
:eek:
pozdrav
srlexic
15.03.2003., 02:08
Kao jedan od redjih korisnika ovog Foruma s teritorije Srbije, zelim i ja da se ukljucim...
Kod nas je prvi usao Mercator, kod koga je 40% srpska roba, a ostalo slovenacka i strana. Dobili su ekskluzivnu lokaciju u centru Beograda skoro, platili par miliona EUR (ne zelim da ulazim u to dal i je bilo korupcije) i posle par meseci izjavljuju da oldicno posluju. Trzni centar je dobro opremljen, prihvatili su ga Beogradjani. Jedino sto cene nisu nesto mnogo nize od ostalih marketa. Bojimo se samo da se ne desi ono sto se desilo u makedoniji - uzeli su ekskluzivni prostor, drzali ga par godina i za 10× vecu cenu prodali...Jednostavno, biznis s nekretninama
takodje, dosao je grcki Veropulos kod koga su cene mnogo nize nego kod Merkatora, ima bolja usluga, vidi se da je u toku veliki biznis. Trenutno su u toku pregovori s francuskom Corom, koja ce sigurno doci do kraja godine
Sve u svemu, konkurencija je ono sto je unapredjeno ovim potezima. Nasi C Market, Pekabeta, Maxi su dobili jake konkurente i verovatno ce trzisna utakmica u narednom periodu biti zestoka...
vinobran
15.03.2003., 02:19
Procitaj post iznad pa ces saznati sta bi se moglo desiti nekim proizvodjacima i radnicima u srbiji...ne boj se nece oni samo drzati lokaciju, itekako ce im se isplatiti,oni zasad nemaju konkurenciju i kroz neko vrijeme ce ju pokusati rijesiti nizim cijenama a za to ce im trebati extra rabat proizvodjaca koji ce poceti rasti vremenom...
Gospodo, da li ste vi ikada probali nešto proizvesti pa zatim to i prodati?E kad to učinite onda tek možete suvislo razglabati o ovoj temi.
Sve zlo ovog svijeta dolazi s konkurencijom.samo većini ljudi se treba prvo obiti o glavu,a svi gledaju samo trenutni interes.
KILLERDOG
22.10.2007., 08:38
a ti isto nađeš temu 4 g staru
većina ih nije više na ovom forumu
konkurencija je dobra stvar
Vjerojatno ima svoj dućan pa se čudi što više nemre prodavati sa 50% marže :rolleyes:
HA,HA,HA znao sam da ću dobiti upravo takav odgovor, koji je samo dokaz da niste nikada ništa proizveli pa zatim to i prodali.
KILLERDOG
22.10.2007., 18:39
ne shvaćam zašto bi morao nešto proizvodit da bi mogao prodavat
tvoj je klasičan odgovor osobe kojima su svi drugi krivi
pa ako nećeš ti kupovat tamo nemoraš ali pusti drugima mogućnost izbora
Poštovani gospodine,kao prvo nitko meni nije kriv,kao drugo ja sam poduzetnik koji pored svoje porodice hrani još sedam porodica(naravno ne u doslovnom smislu),redovito isplaćujem plaće,državi nisam ništa dužan, bavim se proizvodnjom a ne trgovinom i jako dobro sam upućen u stvarne probleme poslovanja i budite sigurni da na dugi rok kada podržavate trg.lance onemogućujete slijedećoj generaciji da zaradi mirovinu, između ostalog i zbog toga što smo svi danas prisiljeni poslovati sa minimalnom zaradom koja ne osigurava razvoj. Ovo se ne odnosi na one koji rade s državom-njima su profiti često vrlo veliki.Nisu nama krivi ni stranci ni lanci već država koja je sve banke prodala strancima koji opet sasvim očekivano podupiru uvoz iz svujih zemalja,dok im naši svesrdno pomažu.Npr. čovjek koji je imao tovilište svinja, ali više ne tovi već uvozi i to po cijeni od 12kn/kg a naši seljaci daju svinje po cijeni od 10kn/kg. e sad na prvi pogled bi bilo logično da uzme od našeg seljaka,ali na uvozne svinje on od države dobije 10kn/kg što znači da ga svinje koštaju samo dvije kune. na taj način država uništava domaću proizvodnju ali kupuje socijalni mir jer mora imati relativno jeftinu hranu radi umirovljenika jer su oni glasačka mašina.Razmislite kada je interventni otkup nekih roba tko dobije premiju. proizvođač ili otkupljivač-ma mogao bih tako sto dana, samo još ovo -nikada nitko ije došao u Hrvatsku da nešto donese već da odnese
Da. I rješenje nije npr. u udruživanju proizvođača (jer to su zadruge iz komunizma, nedaj bože većeg zla) nego u zabrani konkurencije :rolleyes:
Održiv koncept, nema šta...
PS. država bi svakako trebala pomoći da se poljoprivreda osovi na noge, no kad je prije 5-6 godina pokušala sa okrupnjivanjem (u vidu zadruga) poljoprivrednici su redom bili protiv... Nije ti ta priča baš crno-bijela.
ne razumiješ nemam ništa protiv udruživanja i sam sam inicijator nekih udruga u branši,problem je u sustavu.Ne govorim ni o zabrani konkurencije ali molim lijepo ovo što se kod nas događa nema ni K od konkurencije.objasni mi gdje je konkurentnost kada jedan subjekt na tržištu ima potpunu zaštitu i pomoć države dok drugog ta ista država na sve moguće načine spriječava da posluje.Sve te floskule o tržištu,kapitalu,ekonomiji,i ostala sranja vrijede možda za uređena društva ali vjeruj mi da je kod nas još uvijek na snazi dogovorna ekonomija ali u lopovskoj varijanti.
KILLERDOG
23.10.2007., 10:40
onda treba mjenjati vlast
ja sam i dalje za slobodnu konkurenciju i ovo što daz kaže udruživanje i recimo dogovor da vaša zadruga svoje proizvode prodaje samo jednom konzorciju (konzum,diona,kerum,itd. nebitno kojem) po nešto povoljnijim uvjetima
a ovo za poticaj za uvoz nisam znao i slažem se da je to sramota (rađe neka bude poticaja za suvremena postrojenja kod nas )
nisu lanci krivi za to stanje i siguran sam da bi uzimali vaše proizvode da im je to jeftinije od uvoza (jer ipak kod uvoza je i transport, možda karantena (neznam kako to ide pa nagađam))
vidiš da se možemo složiti :D
samo ne odmah napasti nego i obrazložiti
KILLERDOG
23.10.2007., 10:42
e da nije baš s državom raditi milina oni isto neće plaćati tj. odugovlače
jeste probali s lidlom (osim ako ne radite s konzumom onda znam da imate problema ) čuo sam da oni svoje odmah plačaju
hasselbaink
25.10.2007., 09:22
salel, zasto mislis da novac ima nacionalnost?
strancu je tako svejedno ciji je proizvod u pitanju, ako ce on na njemu zaraditi. samo to je bitno.
ti kazes da si proizvodjac. kupujes sirovine i materijal? domaci ili uvozni?
da ti je uvozni jeftiniji, bi li ti kupio domaci, zbog domoljublja, ili strani zbog vece zarade?
ne zavaravajmo se da ce talijan uvoziti talijansku robu u hrvatsku zbog italije, radit ce to zbog svoje zarade. isto ce tako raditi s hrvatskim proizvodima ako mu oni nose zaradu.
nema tu prevelike mudrosti.
ali slazem se da neki sustavi zastite moraju postojati, uvozne kvote za odredjene proizvode, kako bi se zastitila domaca proizvodnja, npr.
no, ne moze se trgovcima odredjivati koju ce robu i u kojem postotku nuditi na svojim policama, ipak je ovo trzisna ekonomija.
jebiga, nama nista ne valja...
tesko je, moramo se prilagoditi "zapadu", a imamo mnoge hendikepe, ali nadam se da cemo uspjeti.
neno1966
25.10.2007., 09:27
i budite sigurni da na dugi rok kada podržavate trg.lance onemogućujete slijedećoj generaciji da zaradi mirovinu, između ostalog i zbog toga što smo svi danas prisiljeni poslovati sa
država koja je sve banke prodala strancima koji opet sasvim očekivano podupiru uvoz iz svujih zemalja,dok im naši svesrdno pomažu.ali na uvozne svinje on od države dobije 10kn/kg što znači da ga svinje koštaju samo dvije kune. na taj način država uništava domaću proizvodnju ali kupuje socijalni mir jer mora imati relativno jeftinu hranu radi umirovljenika jer su oni glasačka mašina.
Kakve ima veze sve ovo što si napisao?:confused:
(ne)kupovanje u supermarketima sa prodajom banaka i politikom uvoza svinja???:confused:
Zar bi ja trebao kupujući na placu ili nekoj lokalnoj trgovini financirati tvoje gubitke u poslovanju?
JustForFun
25.10.2007., 16:10
to sa uvozom je katastrofa, mislim da se proizvođači trebaju udružit i napravit neku afteru da skrenu oči političke javnosti na sebe putem medija i vidjet ćeš kako se stvar riješava, sa političarima treba tako, dok ih se javno ne prozove ni jedan se problem ne riješi u Hrvatskoj
Mislim da je mnogo proivođača duhom još u planskoj (poljo)privredi. Ti proizvedeš, država otkupi i distribuira.
Eto imamo primjer onog Bubala koji je kupio PK Vrana u stečaju i od njega napravio izuzetno uspješnog proizvođača. On svoje proizvode plasira u hrpu domaćih i stranih trg. lanace. Zašto kupuju od njega a ne uvoze?
Znači može se, samo ne treba očekivati da će ti država sve pružiti na pladnju...
Ja rješenje vidim u okrupnjivanju i udruživanju proizvođača i u boljem planiranju proizvodnje. Mnogi zbog čiste navike i inercije proizvode kulture koje tržištu nisu interesantne. I onda kukaju da im ih država neće otkupiti...
KILLERDOG
26.10.2007., 12:20
koliko sam primjetio i salel je za to
samo je kod naših seljaka (mislim poljoprivrednika ne u lošem kontekstu) problem strah od udruživanja
koliko sam primjetio i salel je za to
samo je kod naših seljaka (mislim poljoprivrednika ne u lošem kontekstu) problem strah od udruživanja
Da, samo nemreš onda svalit' drvlje i kamenje na trg. centre i državu. Problem je kompleksniji i svi su pomalo krivi. A kako poslovica kaže "treba krenuti od sebe"...
PS. Seljak nikad nije u lošem kontekstu. Seljačina možda, ali seljak ne.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.