View Full Version : Novac = glavobolja
Sve je u mom životu bilo idilično i bez velikih potresa, dok se nisam našla u situaciji da prodajem (kao suvlasnik u pola) naslijeđenu nekretninu - kuću na moru.
Budući da nemam baš nekog iskustva, niti dovoljno znanja po pitanju novca i njegovog okretanja, nešto mi se ne sviđa ta keš varijanta imovine.
Osim tekućeg računa i tekućih prihoda i rashoda koji su se godinama skladno izmjenjivali i međusobno poništavali, nisam nikad imala posla s bankama i nije mi to ni najmanje nedostajalo.
Sad me užasava pomisao da moram na brzinu nadoknaditi propušteno gradivo mešetarenja s novcem, budući da će mi za kupnju neke druge kuće na obali vjerojatno usfaliti koja desetina tisuća eura. :hebemu:
Osim toga, ne mogu ne primijetiti da mi se odjednom otvara prostor za kretanje u različitim smjerovima i počinje mi se vrtit u glavi od svega toga pomalo. :zvrko:
Uglavnom, dobro bi mi došli komentari iskusnijih od mene na ovom području.
Evo ti link na odlican topic http://www.forum.hr/showthread.php?threadid=23192
....i jos jedan odlican portal http://www.mojnovac.net/ sa zanimljivim forumom.
soultaker
21.08.2004., 21:29
definitivni NIKADA sve u štednju. najgluplji način ostaviti novac banci za par posto godišnje naknade.
malo prebaci u fondove (po riziku biraj dioničarke, obvezničke, novčane, mješane), malo stavi u stranu valutu, malo ipak ostavi u kunama a dio možeš u vrijednosnice (što te onda i potakne na proučavanje dioničarstva kao takvog)
eh da, zaboravih na stambenu štednju i životno osiguranje.
uloži novac u proizvodnju :cool:
kupi draggere policiji
:D , u zamjenu za doživotno oslobađanje od kazni:)
Denys kaže:
Evo ti link na odlican topic http://www.forum.hr/showthread.php?threadid=23192
Hvala ti za ovaj link, Denys. :top:
Pročitala sam pažljivo svih 14 stranica i gle čuda - uvodni post na ovom topicu, kao i naslov topica koji sam prije samo nekoliko dana otvorila, izgledaju mi naivno kao moji dnevnici iz 7. osnovne. ;)
Mislim da sam nešto malo "evoluirala" u ovih par dana, a namjeravam još proučiti gradivo dok ne budem sigurna da neću uprskati stvar. :)
http://novac.blog.hr/
probaj ovo gore ,mislim da bi ti se moglo svidjeti
Commodus
26.08.2004., 00:03
T300 kaže:
http://novac.blog.hr/
probaj ovo gore ,mislim da bi ti se moglo svidjeti
je, ovo je jednostavno do daske, i dobro do daske, jer kod nas se jednostavno ovako ne razmišlja!
opaska: čitaj dobro komentare na blog, tamo ima i korisnijih savjeta nego u tekstu!
VelmaX kaže:
Sve je u mom životu bilo idilično i bez velikih potresa, dok se nisam našla u situaciji da prodajem (kao suvlasnik u pola) naslijeđenu nekretninu - kuću na u.
Budući da nemam baš nekog iskustva, niti dovoljno znanja po pitanju novca i njegovog okretanja, nešto mi se ne sviđa ta keš varijanta imovine.
Osim tekućeg računa i tekućih prihoda i rashoda koji su se godinama skladno izmjenjivali i međusobno poništavali, nisam nikad imala posla s bankama i nije mi to ni najmanje nedostajalo.
Sad me užasava pomisao da moram na brzinu nadoknaditi propušteno gradivo mešetarenja s novcem, budući da će mi za kupnju neke druge kuće na obali vjerojatno usfaliti koja desetina tisuća eura. :hebemu:
Osim toga, ne mogu ne primijetiti da mi se odjednom otvara prostor za kretanje u različitim smjerovima i počinje mi se vrtit u glavi od svega toga pomalo. :zvrko:
Uglavnom, dobro bi mi došli komentari iskusnijih od mene na ovom području.
Prije svega, na nekoj virtualno-intimnom bazi :cerek: , Velma, imaš klikere, pametno razmišljaš, i ne trebaš se bojati para i problema koji oni nose. Pravilo svih pravila je da ne ulažeš ono što nemaš, a ti s tim pravilom nemaš problema, što je odmah na početku veliki plus. Ako dobiješ lovu prije nego što dobiješ ideju gdje ju uložiti, onda ulaži u sigurno, dakle, oroči u banci. Ponekad čak i ako u godinu dana zaradiš točno 0%, svejedno si puno zaradila s obzirom da si to mogla izgubiti.
Drugo je pravilo da ne stavljaš sva jaja u istu košaru. E da, i pogledaj novac.blog.hr , kvalitetno piše tip. :top:
To pravilo o jajima i košari je malo složenije, iako zvuči jednostavno, a služi samo da ne izgubiš sve novce odjednom. :D
Knjige investiranje 1 i 2 su dobre. Ma uglavnom, raspitaj se o obveznicama i investicijskih fondovima. Ili se nađi s presvetlim, dogovori se za proviziju, i nek on ulaže za tebe. To bi bilo i najjednostavnije. Samo ne znam radi li presvetli to. :D
Jer, sve ti je investicija. Građevine, posao, novac na računu, dionice, obveznice, slobodno vrijeme...
Jesam ti pomogao? :D :D :D :bonk:
presvetli
26.08.2004., 01:01
walter kaže:
Ili se nađi s presvetlim, dogovori se za proviziju, i nek on ulaže za tebe. To bi bilo i najjednostavnije. Samo ne znam radi li presvetli to. :D
Haha. Ne radi. Svoju lovu zarađujte i gubite sami. :D :D
walter kaže:
Prije svega, na nekoj virtualno-intimnom bazi :cerek: , Velma, ........................................
Jesam ti pomogao? :D :D :D :bonk:
:D
Pa... za zen budistu si sasvim dovoljno upućen. ;)
Ali, rekao si mi ono što već i sama znam. :D
Sad me već zanimaju puno konkretnije stvari... znaš da ja brzo učim. :cool:
VelmaX kaže:
Sad me već zanimaju puno konkretnije stvari... znaš da ja brzo učim. :cool:
Koje stvari? Mislim da 95% ljudi svoju prvu dionicu kupi na osnovu toga na koju se nogu digne jednog jutra, kad se odluči na kupovinu dionica. :D :D
Što se onda dogodi? Mislim da je to pravilo. :D :D
Prvo zaradiš previše para u prekratkom roku, i ne skontaš da dionice ponekad treba i prodati. Onda u još kraćem vremenu izgubiš i zaradu i dio uloženog, pa shvatiš da ti je potrebno i neko znanje za ulaganje. U međuvremenu stradavaju odnosi s bližnjima. Tu se testira snaga ljubavi. :D :D
Nakon toga, ukoliko se ne ubiješ, ili ukoliko ne popušiš sve novce, doživiš zen. I onda si ulagač. ;)
walterčiću, za sada uopće ne razmišljam o dionicama. :D
Mogla bih svašta iskombinirati s nekretninama, o tome razmišljam.
(U toj stvari dobro će mi doći matematika, koju ti toliko mrziš. :B :D )
VelmaX kaže:
walterčiću, za sada uopće ne razmišljam o dionicama. :D
Mogla bih svašta iskombinirati s nekretninama, o tome razmišljam.
(U toj stvari dobro će mi doći matematika, koju ti toliko mrziš. :B :D )
Netko ti je već ostavio link na mojnovac.com. Evo ti jedan od topica:
http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=3
Stavi svoja razmišljanja i zaključke i pitanja tamo, na osobne financije.
Ukoliko ti je muž bešćutan i fizički snažan i ima neko oružje, odite na sud i pogledajte koje se kuće prodaju, kupite ih, istjerajte obitelji na ulice, i prodajte. Tu je zarada jako velika, kao i rizik.
walter kaže:
Ukoliko ti je muž bešćutan i fizički snažan i ima neko oružje, odite na sud i pogledajte koje se kuće prodaju, kupite ih, istjerajte obitelji na ulice, i prodajte. Tu je zarada jako velika, kao i rizik.
Opet tebe svrbi moj muž. :azdaja:
On je visokomoralni majstor i učitelj. Zena. :D
Mislim da se može nešto zaraditi i bez kriminalnih aktivnosti, valjda.
VelmaX kaže:
Mislim da se može nešto zaraditi i bez kriminalnih aktivnosti, valjda.
Naravno da možeš. Recimo hunjavicu možeš zaradit, ili otkaz, ili razvod braka. :D :D :D :B :B :B :cerek:
Vidi, možda da se registriraš na mojnovac.com i tražiš savjet koju nekretninu kupiti za X novaca, s koliko misliš da ćeš raspolagati. Mislim da bi ti to bilo najbrže, najjednostavnije i najkomotnije za početak.
Čuj, ako ćemo gledati s vedrije strane, već si zaradila nešto s tom lovom. Glavobolju, ne? ;)
walter kaže:
Vidi, možda da se registriraš na mojnovac.com i tražiš savjet koju nekretninu kupiti za X novaca, s koliko misliš da ćeš raspolagati. Mislim da bi ti to bilo najbrže, najjednostavnije i najkomotnije za početak.
Što je tebi? Da mi forum kaže što da kupujem? :D :D
Ne, mene zanima isplati li se čekati previše s prodajom, ako možeš odmah prodati nemaš li nabrijanu cijenu?
Kako ću znati je li cijena pretjerana?
Hoće li cijene rasti jednakim tempom posvuda na obali?
Hoće li se izdiferencirati velike razlike po područjima, ili će trend biti izjednačavanje bez obzira na regiju?
Ekvivalentno pitanje je hoće li brže rasti cijene nekretnina tamo gdje su već ionako visoke (Dubrovnik, npr) ili tamo gdje još nisu toliko skočile (A gdje je to? :D )...
I tako dalje... što točnije odgovorim na ova pitanja, to bolje za mene.
Mislim da moram još malo izoštriti intuiciju... idem raditi na tome. ;)
VelmaX kaže:
Što je tebi? Da mi forum kaže što da kupujem? :D :D
Da. To se inače zove ispitivanje tržišta. :p
walter kaže:
Da. To se inače zove ispitivanje tržišta.
Da? Misliš u obliku ankete? To je već drugo.
Vidjet ću, još sam u fazi brainstorminga.
VelmaX kaže:
Da? Misliš u obliku ankete? To je već drugo.
Vidjet ću, još sam u fazi brainstorminga.
Šta misliš, gdje se sve nalaze informacije:
a) u tvojoj glavi
b) u tvojoj glavi, ali i izvan nje
:D :D :D
Ti si sad još uvijek na štreberskom nivou. Dok ti sve to izračunaš u svojoj glavi, okrenut će se tržište još par puta. Nemoj previše vremena provesti u teoriji, ponekad više informacija saznaš tako da okreneš par brojeva u oglasniku, i pričaš s prodavačima...
Mljacko
26.08.2004., 17:47
Novac = glavobolja
Ja sam iz ovog topika skužio da sam mazohista:cerek::D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.