PDA

View Full Version : Papirologija - sto treba provjeriti kod kupovine starog stana?

Druuna
23.08.2004., 08:56
Bok!

Krecem u avanturu kupovine stana u ZG. Zanima me sto sve od papira trebam traziti na uvid od vlasnika stana?

Unaprijed hvala!

Pozdrav!

roberta carlos
23.08.2004., 09:26
buduci da sam i ja u tom procesu pokusat cu ti pomoci, a ako mi kaj fali bude netko nadopunio.
trazi da ti pokaze zemljisno knjizni izvadak (vlasnicki list) koji sa zadnje strane mora imati zeleni zig.
prije nego kaparis, odi u gruntovnu i ti izvadi zki za nekretninu koju zelis kupiti. ako je isti kao i onaj koji ti je dao prodavatelj - onda bi to trebalo biti to.
i jos mozes traziti na uvid dokaz da su placene sve rezije.
nadam se da sam pomogla i da je to to.

Druuna
23.08.2004., 09:56
Upravo sam negdje procitala da treba paziti da vlasnik predoci POTPUN gruntovni izvadak.
Spominju neke A, B, C strane, da ne smije pisati 'plombe ispustene' itd.

Molim Vas, mozete li mi objasniti sto to tocno znaci?
Sto sve mora sadrzavati POTPUN gruntovni izvadak, odnosno vlasnicki list?

Hvala!

Sunny Girl
23.08.2004., 12:42
Ma najbolje ti je da odeš sama u gruntovnicu, bez problema ćeš dobiti izvadak sa adresom i imenom na koga stan glasi. Inače to košta nekih 80,00 kn (nisam sigurna) i svaki ti ima pojednostavljeno rečeno A-opis nekretnine, B-na koga glasi nekretnina (vlasnički dio), C-da li ima neke terete kao upis hipoteke, doživotnog uživanja, otkup stana i dr. (teretni dio). Ovaj C dio mora biti prazan. Ako ti nešto nije jasno, možeš ih odmah pitati što to znači. I naravno stan u B dijelu mora glasiti na onoga tko ti prodaje stan, da poslije ne bi bilo nisam znala, jer ima ljudi koji će ti reći da je postupku uknjižba na njih, ali ti je onda bolje pričekati dok to ne završi. Inače oni moraju dati požurnicu pa bi se to teoretski trebalo riješiti u roku mjesec dana.

Flo_Master
26.08.2004., 01:43
Platis 20 kn u gruntovnici i tamo pise tko je pravi vlasnik, a takodje pise i ako se netko eventualno ubiljezio za upis vlasnistva (tj. ne moras platiti nista ukoliko to ne trazis napismeno, nego ti samo pokazu to u staroj kupus knjizi).

Ukoliko je covjek prodao nekome kucu prije mjesec dana i ta osoba nije do danas podnijela zahtjev za upis u gruntovnicu - onda se to nece vidjeti.

Druuna
26.08.2004., 10:47
Flo_Master kaže:

Ukoliko je covjek prodao nekome kucu prije mjesec dana i ta osoba nije do danas podnijela zahtjev za upis u gruntovnicu - onda se to nece vidjeti.

:( Cini se da ima milijun nacina na koje te netko moze prevariti.
Ja vise stvarno ne znam da li se uopce mozes i kako najbolje zastititi da ti prodavac ne zbrise nakon sto mu das kaparu. On u biti moze isti stan prodati 3 puta.
Da li je u praksi uobicajeno sljedece:
Pri sklapanju predugovora dogovoriti da ce novac za predujam biti kod javnog biljeznika dok se ne sklopi ugovor, odnosno ne prepise stan?

Pozdrav!

Lei
26.08.2004., 10:58
Zar u predugovoru ne pise da se u slucaju odustajanja prodavatelja kapara vraca i to dvostruko? ili tako nekako?

A u slucaju odustajanja kupca, kapara ostaje prodavatelju?

Ne bi li to trebalo biti dovoljno?

Druuna
26.08.2004., 11:13
Lei kaže:
Zar u predugovoru ne pise da se u slucaju odustajanja prodavatelja kapara vraca i to dvostruko? ili tako nekako?

A u slucaju odustajanja kupca, kapara ostaje prodavatelju?

Ne bi li to trebalo biti dovoljno?

Da, da, svaka cast pravnoj drzavi, ali znamo da to u praksi ne ide bas lako. Je, sve to pise u predugovoru i ako on ispari s lovom ti ga mozes tuziti, potrositi novac na odvjetnike i lovu eventualno vratiti nakon 20 godina parnicenja.
A htjela bi uskoro kupiti stan...

Prvi Vozač
26.08.2004., 15:31
Druuna kaže:
Da, da, svaka cast pravnoj drzavi, ali znamo da to u praksi ne ide bas lako. Je, sve to pise u predugovoru i ako on ispari s lovom ti ga mozes tuziti, potrositi novac na odvjetnike i lovu eventualno vratiti nakon 20 godina parnicenja.
A htjela bi uskoro kupiti stan...

Da, po svaku cijenu probaj izvjeći davanje ikakve kapare, a ukoliko možeš, položi kaparu kod javnog bilježnika.
Zemljišno knjižni izvadak bi bilo preporučljivo, provjeriti i neposredno prije samog potpisivanja ugovora, to znači da je potpuno frižak. Da netko ne bi prodao stan u međuvremenu.