PDA

View Full Version : Zimnica - slatka


roberta carlos
23.08.2004., 12:19
okusala bi se u pravljenju pekmeza od sljiva po prvi put pa vas molim za recepte i opis postupka.
htjela bi da mi ispadne 5-6 teglica. znam da mi se ne isplati na tako malu kolicinu, ali bi htjela probati.

beatrice
23.08.2004., 14:43
natipkah i poveći tekstić o tome oflajn, al eto pretekla si me:D

Kako odabrat prave šljive (ako nemaš svoju Bosanku od koje kupuješ godinama ko moja mama dok je bilo Yuge)?
Kako skuvat baš pravi pekmez, sa komadićima i sve, da bude onako lipo kiselkast?
Kolko čega ide unutra, kolko se dugo kuva (i može li štagod kraće)?
Sve hvalevrijedne savjete nagrađujem palačinkama sa pekmezom
:top:

njasa
23.08.2004., 18:11
jooooj to mi je jedan od najdrazih pekmeza- sa zlicom bi ga mogla jest. ali nazalost neznam recept :(

beatrice
23.08.2004., 22:07
ajde, već smo tri, još malo i imamo pravo na udrugu. "PekmezoLjupke"- kao, volimo Pekmez i Ljupke smo u isto vrime.
valjda će kogod znat kako ga skuvat:moli:



:w

ljutika
24.08.2004., 10:56
Ja sam kuhala od plavih šljiva.

Odabereš one mekše i slađe, nikako one tvrde. Obično su te mekanije one sitnije.
Dobro ih opereš, izvadiš koštice i samelješ na mašinu za meso.
Kuhati polagano na vatri u širokoj posudi, da brže ishlapi višak tekućine. Jako prska i može opeći pa to treba pažljivo, kuha se par sati, dok ne ostaje trag kada provučeš kuhačom (ne znam kako drugačije objasniti). Onda dodaš šečer i prokuhaš još samo malo, dok ne zavri. Moja baka dodaje i vanilin šečer i malo ruma, daje posebnu aromu.
Od bake sam dobila recept da na kilu očišćenih šljiva ide kilu šečera, ali je to meni preslatko, ja stavim između pola i tri četvrtine. Možeš i probati, pa dodati.

beatrice
24.08.2004., 18:57
plave šljive?
kad one dolaze?
sad negdi? da čekamo dublju jesen?

(o ho ho, ovo se kreće nekud! bit će palačinki:klopa: )

Noemi
24.08.2004., 20:43
Ima neki secer,Wiener zucker ili tako nekako,na 1kg voca das 1 kg tog secera i prokuhas 10 minuta.
I to je to.
Radila s malinama,ispalo je prefinno.

Pogledaj u Mercatoru.

Rita
25.08.2004., 02:23
Za onaj tvrdi pekmez sa kozicom(za kolace) treba kuhat satima dok sva voda ne ode , a sljive se zovu bistrice i te su naj bolje.Moraju bit mekane,bas zrele a secera se stavi dosta. Moja baka stavi i kilu na kilu da se bolje drze i da je gusce. Moze i ruma i vanilije.

Khan
25.08.2004., 08:02
Joooj, to s rumom i vanilijom je i moja mama radila.Mljac! A ja sam mljeo šljive-tako je lakše.

roberta carlos
25.08.2004., 08:04
evo ja jucer bila kod majke i dobila recept.
na kilu ociscenih sljiva ide 600 g secera. sljive se mogu samljeti, a mogu se i samo prepoloviti.
posipati ociscene sljive secerom i ostaviti preko noci da odstoji.
kuhati u pecnici na 180 C bar 2 sata, ali moze i duze s obzirom na zeljenu gustocu. pred kraj dodati malo ruma i vanili secer.

teglice oprati i staviti u pecnicu na 50 C da se zgriju. pekmez stavljati u tople teglice i sve staviti u pecnicu (jos zagrijanu) preko noci da se napravi kozica.

ja cu probati za vikend pa javim kak je ispalo.

roberta carlos
25.08.2004., 08:06
i jos sam zaboravila reci da se, kad se stavi u pecnicu treba vaditi svakih 10 min da se promijesa. mama veli da je pecnica bolja jer nis ne prska buduci da je temperatura ravnomjerna.

beatrice
25.08.2004., 11:21
kad pristižu "bistrice" na naše tržnice?
sad ima plavih šljiva, jel to to? jer, kad pitaš tete koje prodaju, one bi rekle da su od zlata ako misle da će to pomoć da ih prodaju...

ljutika
25.08.2004., 13:06
Plave šljive imaš već sada za kupiti, samo ne one velike i tvrde, nego treba uzeti one sitnije, tamne, mekane na dodir. Probajte jednu, trebaju biti čim slađe.

Ruža
25.08.2004., 17:12
Jedini pekmez koji se može skuhati bez šećera je onaj od šljiva i to onih sitnih, plavih, bosanskih. One će biti u 9. mjesecu i moraju biti dobro zrele. Treba ih se samo dobro oprati, izvaditi košpice i staviti u rernu da se kuha toliko dugo dok ne postanu gusta smjesa. Zatim se stave u teglice, zatvore i sve ponovno stavi u pećnicu na 100 C da se steriliziraju. Garant se ne kvari, dovoljno je sladak i što je najvažnije - zdrav jer nema šećera.

luigi19
27.08.2004., 00:22
jel' to ona za peci rakiju?

FUCK THE COLA,
FUCK THE PIZZA
ALL WE NEED IS
Schljivovitza!

nenek
09.09.2004., 11:56
beatrice kaže:
kad pristižu "bistrice" na naše tržnice?
sad ima plavih šljiva, jel to to? jer, kad pitaš tete koje prodaju, one bi rekle da su od zlata ako misle da će to pomoć da ih prodaju...

Prave "bistrice" danas ćeš teško naći jer ih je napala neka teška i neizlječiva boleština tako da nažalost :( ta vrsta šljive izumire. Tu i tamo ih se još može naći ali sve manje, a plave šljive koje se mogu naći na našim placevima su "stenlijevke", koje su isto dobre ali ne kak "bistrice".

Ima jedan fini recept - meni najbolji :klopa: - za pekmez od šljiva,a to je onaj s octom. Nemojte se čuditi ali zbilja je odličan. Čim najdem recept bum ga podjelil s vama.

nenek
13.09.2004., 17:12
Evo našel sam recept:

5 kg očišćenih šljiva, 2 kg šećera, 0,5 l vinskog octa, 2 dcl ruma, klinček, cimet.

Skuha se sirup od octa i šećera, kad je to gotovo dodaju se faširane šljive (na flajš mašinu) i sve se kuha dok ne bude gusto. Na kraju se doda rum, te klinčeki i cimet po ukusu. Baš je mljac, mljac.

Probajte ne bu vam žal. :W

sparkica
14.09.2004., 09:14
moja mama radi onaj tvrdi pekmez s kožicama ( to svi obožavamo) i potpuno bez šećera.
prvo ga malo kuha gore na štednjaku (peče ga u pećnici cca pola sata) a onda ide u pećnicu i to je super jwer ne šprica i ne mora se stalno miješat.
ne znam jel mi bolji za palačinke, knedle ili onak samo s kruhom :top:

beatrice
14.09.2004., 17:14
evo vako, prva tura đema je nakuvana.
tri teglice, testing, testing.
vrićica od dućana šljiva i odokativno cukra... ja san vikala "neee, dooosta je, oću da je kisel" a sveki je trpala jerbo da cukar čuva đem kad duže stoji da se ne pokvari. još je dodala da je ionako premalo stavila jer da je njoj do sad omjer bija 1:0.5 šljive:cukar.
šljivke još nisu ni izbliza dovoljno zrele, smaknuti primjerci su vrlo hrvatski, ne bosanski (the preporučena vrsta) al đem je heeebački. možda zato šta san ga se stvaaarno uželila.
tri teglice su prošle, ovu subotu beremo prave, zrele, tako je K.ova baka rekla, a ona zna znanje.
e, da, nismo stavljale nikake želatine ni koservanse, lipo se stvrda čim se oladija; kuvale smo ga u rerni, a radi već spomenutih "kožica" nismo mlili šlčjive neg samo pobacali košte i crve iz njih.

toplo preporučam:top:

energy
14.09.2004., 17:23
da li je netko probao raditi sa onim kupovnim dzem fix-om.pise da se kuha sa vocem 1-2 minute:confused: ?

beatrice
14.09.2004., 17:29
ne bilivim ti ja u to, dok se to ne nakrčka ne mere bit fino. (ovo se sad beatrice pravi važna)

nepta
17.09.2004., 08:08
postoji puno vrsta šljiva ali sam negdje pročitala da je naša bistrica najkvalitetnija na svijetu, ne mogu se više sjetiti gdje sam to pročitala. prije par godina se proširila bolest koja se zove šarka pa ih je vrlo malo ostalo. svi koji smo prorijedili grane spasili smo ih. bosanska plava je slična ali nije ista.

mislim da su mnogi na ovim topicu pomiješali džem i pekmez.
pekmez se radi sa mljevenim šljivama a za džem se plod samo prepolovi i izvadi koštica pa ostanu kožice.

ove godine su vrlo rodne, jučer sam prošla Likom gdje sad počinju berbe a mi sjevernije smo to završili prije.

za zimnicu sam si spremila knedle i džem od šljiva.
džem sam radila ovako:
oprati šljive, očistiti od peteljki i koštice
polovice vagnuti i zasipati šećerom (na 10 kg šljiva ide 3 kg šećera) slaže se u redovima (red šljiva, pa red šećera....)
uvijek to radim navečer pa je do jutra sav šećer otopljen i tako skraćujem kuhanje
dodajem štapić vanilije koji na kraju izvadim i pred sam kraj malo ruma
nikada se ne kvare

maristella69
20.09.2004., 10:21
Džem od šljiva bih mogla velikom žlicom jesti - samog!:top:
Moja stara je to radila naravno sa polovicama šljiva bistrica, a u neke teglice je kao 'iznenađenje dana' stavila malo ruma i grančicu vanilije, pa se ti sad ne razvali od užitka!!
Znala ga je napraviti i od onih kiselih žutih i crvenih, okruglih, a to je bilo tako neodoljivo kiselo........!!!

mimi2003
21.09.2004., 14:08
kakav sam ja đžem prošli vikend napravila ližemo prste svi:top:

magriz
21.09.2004., 19:11
moja majka pravi mrak pekmez. sljive baci u multipraktik da se samelju (pa se kozica fino usitni), i onda ga pece sa 15% secera (uvijek bira jako zrele sljive). kad je skoro gotov doda cimeta i ruma - ludnica!!! jedem ga zlicom:klopa:
ovih dana bi trebala dobiti svoje teglice!!! :jumping:

zucchera
22.09.2004., 14:32
Joj podsjeti me na njoki sa marmeladom od sljiva :klopa:

maglica0624
28.08.2006., 20:02
Dobila sam domaće neprskane jabuke i probala napraviti đem. U mixeru isjeckala 4-5 kg jabuka, 1 kg šećera, cimeta i ruma i kuhala cca 1,5-2 sata. Stavila napunjene staklenke u toplu pećnicu, uhvatila se korica, ohlađene zatvorila i mislim to je to. Okus - pravi!! Isto tako i od smokava, samo što sam umjesto cimeta dodala malo limontusa i kuhala 2,5 h. Okus-fenomenalan, samo takav!!!

8 dana sam se hvalila pothvatom (prvi put kuham đem) i počela darivati staklenke naokolo. Sva važna otvorim jednu, kad gore plijesan!! Za 8 dana??!! Istina, mala, paučinasta, ali prava pravcata plijesan! Skoro da sam tražila nitroglicerin.

Nisam dodavala ništa od kemije jer htjedoh da sve bude ZDRAVO.

Što sad? Kako da SPASIM stvar? Ima li pomoći? :misli: :hebemu:

Gdje je su znalci? Znalice??!

Ljelja
28.08.2006., 20:14
"paučina" s đema nije bogznakako toksična, ali ako je kvarenje krenulo, znači da neće bit jestivog dijela još dugo. ako mu konzistencija nije prečvrsta, možeš maknuti "zaraženi" dio, pretresti sve u lonac, još jednom baciti ključ na vatri i spremiti, ali sada na malo drukčiji način. puni vruće u zagrijane staklenke i zatvaraj odmah, na čvrsto. okreni ih na poklopac dok se ne ohlade. ako želiš, možeš poklopac dodatno namočiti u rum.

đem ti se vjerojatno pokvario zato što je imao premalo šećera u odnosu na količinu voća. 5:1, ako se ne varam. a i punjenje nije baš bilo sterilno. dodaj još šećera.

maglica0624
28.08.2006., 21:03
Staklenke su bile dobro oprane, u to nema sumnje. Ali šećera bi se moglo dodati, međutim htjela sam ušparati kalorije.

Što sa staklekama koje imaju plastični poklopac? Imam neke koje mi se sviđaju pa se mislim hoće li izdržat visoku temperaturu?

Ljelja
28.08.2006., 21:18
plastični? misliš onaj što se kao "šerafi" na bočicu, kao od nutele? ja to rješavam tak da prije neg stavim taj poklopac stavim plastičnu foliju s lastikom direktno na bocu. tako zatvorenu staklenku ne smiješ okrenuti. mislim da ne bi trebalo biti frke ako staviš bar još 1,5 kg šećera, bar da ti je omjer bio 2:1. niskokalorični đem mora se raditi uz dodatak posebnog pektina + limunske kiseline, a takav iz kućne radinosti kratkog je roka trajanja. nažalost, vidjela si i sama. nešto duže bi trajao da ga imaš mjesta držati u hladnjaku.

x-type
28.08.2006., 21:31
DŽ! DŽep, DŽip, DŽezva, DŽem!!! koji vam je vrag danas s pravopisom?? onaj na turizmu pa oće ić u Ćile. Ok, šalimo se malo, bitno da se razumijemo.
si sigurna da si dost pekla flaše? i čime zatvaraš? ovo s celofanom nije loše, ali nama se uvijek prije tak pokvario, nego sa oriđiđi poklopcem od flaše bez najlona. zapravo, ja to niti ne volim nazvati pokvariti, već uhvatiti se plijesan. to se obere i jedeš bez beda. ali prerano je nastala i nastavit će se širit. oberi i prekuhaj!

shipka
28.08.2006., 21:38
tako zatvorenu staklenku ne smiješ okrenuti.
Staklenke je dobro okrenuti dok su friško napunjene, makar se ne sjećam zašto. Valjda da ne uđe zrak dok se đem hladi i smanjuje volumen, ili dok se hladi staklenka, ne znam. Glavno da je okrenuta dok se hladi. Ljelja je spomenula okretanje pa možda ona zna..

maglica0624
28.08.2006., 21:40
plastični? misliš onaj što se kao "šerafi" na bočicu, kao od nutele? ja to rješavam tak da prije neg stavim taj poklopac stavim plastičnu foliju s lastikom direktno na bocu. tako zatvorenu staklenku ne smiješ okrenuti. mislim da ne bi trebalo biti frke ako staviš bar još 1,5 kg šećera, bar da ti je omjer bio 2:1. niskokalorični đem mora se raditi uz dodatak posebnog pektina + limunske kiseline, a takav iz kućne radinosti kratkog je roka trajanja. nažalost, vidjela si i sama. nešto duže bi trajao da ga imaš mjesta držati u hladnjaku.


Baš ti poklopci.

Na svaku staklenku sam stavila onu samoljepljivu foliju dva slova, gumicu , pa poklopac, bilo plastičnih, a našlo se i metalnih.

sutra prekuhavam, pa čim se ohladi u hladnjak. Ne pada mi na pamet riskirat.

Merci!

maglica0624
28.08.2006., 21:42
DŽ! DŽep, DŽip, DŽezva, DŽem!!! koji vam je vrag danas s pravopisom?? onaj na turizmu pa oće ić u Ćile. Ok, šalimo se malo, bitno da se razumijemo.
si sigurna da si dost pekla flaše? i čime zatvaraš? ovo s celofanom nije loše, ali nama se uvijek prije tak pokvario, nego sa oriđiđi poklopcem od flaše bez najlona. zapravo, ja to niti ne volim nazvati pokvariti, već uhvatiti se plijesan. to se obere i jedeš bez beda. ali prerano je nastala i nastavit će se širit. oberi i prekuhaj!

Ću, ću !

A može li ovako ĐŽem?! ;)

x-type
28.08.2006., 21:45
:top:

Anirul
28.08.2006., 21:54
Moras ih zatvarat vruce i pokrit dekom da se sporije hlade. Mislim da je kec u tome da si ih hladne zatvarala i to nije bilo sterilno. Ne znam ima li spasa ali mozes pokusat s ponovnim prokuhavanjem.

Ljelja
28.08.2006., 22:10
Jacques, znaš onu foru s top-liste nadrealista? kad Momir nije, iz razloga čuvanja nacionalnog ponosa, smio reći đem, nego med! e, to! nije đem nego med! :frajer:

a prava istina je da ja na svojoj tipkovnici nemam d i ž pa umjesto njih pucam đ. ovi ovdje d i ž su ubačeni courtesy of imageshack. pravim ih u corelu 10. :frajer:

(svaka čast na ispravku. ja nemam opravdanje koje bi bilo kadro sprat ljagu s mog nicka.)

(inače sam uvijek iz diktata imala 5.)

x-type
29.08.2006., 22:20
a prava istina je da ja na svojoj tipkovnici nemam d i ž pa umjesto njih pucam đ. ovi ovdje d i ž su ubačeni courtesy of imageshack. pravim ih u corelu 10. :frajer:

al sam mi nemoj reć da nemaš tipku "dž"! pa kakva ti je to tipkovnica??:cool: :cool:

atlantis
29.08.2006., 22:52
Jacques, znaš onu foru s top-liste nadrealista? kad Momir nije, iz razloga čuvanja nacionalnog ponosa, smio reći đem, nego med! e, to! nije đem nego med! :frajer:

a prava istina je da ja na svojoj tipkovnici nemam d i ž pa umjesto njih pucam đ. ovi ovdje d i ž su ubačeni courtesy of imageshack. pravim ih u corelu 10. :frajer:

(svaka čast na ispravku. ja nemam opravdanje koje bi bilo kadro sprat ljagu s mog nicka.)

(inače sam uvijek iz diktata imala 5.)

os vraga to u desetki radit, tam automaCki prebacuje tipkovnicu na engeški :D :D

Ljelja
30.08.2006., 10:27
al sam mi nemoj reć da nemaš tipku "dž"! pa kakva ti je to tipkovnica??:cool: :cool:

kol'ko god ovo bilo zabavno, imam poznanika kojem sam diktirala neki tekst u pero (čitaj:tipkovnicu), pa kad smo došli do imena "Željka", zbunilo ga je što na tipkovnici nije mogao naći slovo "lj". kasnije je naučio. kao i ja.

@ Atlantis:

to s Corelom nalazim kao veliku manu. nekad sam i pitala dobre ljude na "help" odsjeku kako i da li se to može prebaciti na materinje pismo. ne sjećam se odgovora.

a sada da sperem ljagu s nicka: Dokaz (http://www.forum.hr/showthread.php?t=159660) da sam dorasla svim zamkama hrvackog pravopisa. s đemom sam se samo šalila. :kukuc:

ot: maglice, javi rezultate!

maglica0624
31.08.2006., 07:41
ot: maglice, javi rezultate!



Ostavljam taj "sretni" zadatak za vikend, jer se bojim da bi sad završio na mjestu gdje ne bi trebao. :mad: :zubo:

(je li u ovih 2 dana forum zaštekao, ili je moj komp zaštekao? od doma ga ne mogu otvoriti)

atlantis
31.08.2006., 11:12
@ Atlantis:

to s Corelom nalazim kao veliku manu. nekad sam i pitala dobre ljude na "help" odsjeku kako i da li se to može prebaciti na materinje pismo. ne sjećam se odgovora.


tools --- options --- automatic swich keyboard (tak nekak, u desetki ne radim vach jako dugo)

:frajerica: :D

Ljelja
31.08.2006., 14:19
tools --- options --- automatic swich keyboard (tak nekak, u desetki ne radim vach jako dugo)

:frajerica: :D

bogami jesi :frajerica: :D hvala!

maglice, forum je zaštekao, tvoj komp je vjerojatno u redu.

maglica0624
02.09.2006., 13:21
Danas bila analiza učinjenog/neučinjenog, odnosno propuštenog od prošlog pokušaja:
- sve staklenke sa smokvama (kuhane 2,5 sata) su dobile plijesan
- jabuke koje su duže kuhane (2,5 sata) - dobre
- jabuke koje su kuhane samo 1 sat (mislila ih tako pripremiti za nadjev za kolače) - plijesan.

Danas uredila sve po ps-u. Dodala šećera da bude omjer 2:1. Staklenke se grijale u pećnici. Eno ih se hlade naopako pokrivene debelim ručnicima.

Kada se budem sladila mislit ću na sve vas.:klopa: :W

Ris
03.09.2006., 06:52
Dobila sam domaće neprskane jabuke i probala napraviti đem. U mixeru isjeckala 4-5 kg jabuka, 1 kg šećera, cimeta i ruma i kuhala cca 1,5-2 sata. Stavila napunjene staklenke u toplu pećnicu, uhvatila se korica, ohlađene zatvorila i mislim to je to. Okus - pravi!! Isto tako i od smokava, samo što sam umjesto cimeta dodala malo limontusa i kuhala 2,5 h. Okus-fenomenalan, samo takav!!!

8 dana sam se hvalila pothvatom (prvi put kuham đem) i počela darivati staklenke naokolo. Sva važna otvorim jednu, kad gore plijesan!! Za 8 dana??!! Istina, mala, paučinasta, ali prava pravcata plijesan! Skoro da sam tražila nitroglicerin.

Nisam dodavala ništa od kemije jer htjedoh da sve bude ZDRAVO.

Što sad? Kako da SPASIM stvar? Ima li pomoći? :misli: :hebemu:

Gdje je su znalci? Znalice??!


Čitao sam šta su ti ovi dole napisali.
To su gluposti. PA normalno je da se napravi malo pljesni na vrhu. To mora bit tamo.
I nije istina šta pišu da ako se gore uhvatilo malo pljesni, da će pljesan uhvatiti sve.
Tu pljesan možeš bez ikakvog bada pojesti.
Najbolje da sa žlicom promiješaš cjelokupni sadržaj. I pljesni ni traga.
Ako ti se baš gadi, sa žlicom uzmi pljesan i baci je.
OStalo pojedi.

Ljelja
03.09.2006., 08:37
Čitao sam šta su ti ovi dole napisali.
To su gluposti. PA normalno je da se napravi malo pljesni na vrhu. To mora bit tamo.
I nije istina šta pišu da ako se gore uhvatilo malo pljesni, da će pljesan uhvatiti sve.
Tu pljesan možeš bez ikakvog bada pojesti.
Najbolje da sa žlicom promiješaš cjelokupni sadržaj. I pljesni ni traga.
Ako ti se baš gadi, sa žlicom uzmi pljesan i baci je.
OStalo pojedi.

a ako ti se uopće ne gadi, uzmi plijesan žlicom i pojedi je. :rolleyes:

Donata
03.09.2006., 09:40
Maglice, ne znam hoce li ti pomoci moj savjet, ali svake godine redovito pravim dzem od smokava i to sa vrlo malom kolicinom secera (20% na tezinu smokava), jer su smokve toliko slatko voce da veca kolicina secera ucini dzem preslatkim, tako da se izgubi okus smokava od prevelike slatkoce. Nikada mi se nije pokvario, niti mi se ikada ista pokvarilo od zimnice (a radim vise vrsta dzemova, ciklu, gljive, articoke i dr.) jer apsolutno sve steriliziram. Teglice prije punjenja prokuham, a kad ih napunim dzemom zatvorene ih steriliziram u pecnici. Poklopci najprije "nabubre", a kada se ohlade "sjednu" tako da se pri otvaranju cuje onaj "klik". Jedne godine imala sam puno sljiva i marmelada mi je bila savrseno ocuvana i nakon godinu dana, bez ikakvih dodataka osim secara i limunovog soka.

maglica0624
03.09.2006., 18:07
Maglice, ne znam hoce li ti pomoci moj savjet, ali svake godine redovito pravim dzem od smokava i to sa vrlo malom kolicinom secera (20% na tezinu smokava), jer su smokve toliko slatko voce da veca kolicina secera ucini dzem preslatkim, tako da se izgubi okus smokava od prevelike slatkoce. Nikada mi se nije pokvario, niti mi se ikada ista pokvarilo od zimnice (a radim vise vrsta dzemova, ciklu, gljive, articoke i dr.) jer apsolutno sve steriliziram. Teglice prije punjenja prokuham, a kad ih napunim dzemom zatvorene ih steriliziram u pecnici. Poklopci najprije "nabubre", a kada se ohlade "sjednu" tako da se pri otvaranju cuje onaj "klik". Jedne godine imala sam puno sljiva i marmelada mi je bila savrseno ocuvana i nakon godinu dana, bez ikakvih dodataka osim secara i limunovog soka.

Imaš pravo, presladak džem od smokava je :flop:

Prva varijanta sa cca 17-20% šećera mi je bila puno bolja nego ova sad sa cca 50% šećera. Presladak je. No ja toliko volim smokve da ću na to zaboraviti nakon nekoliko dana.

Na koliko stupnjeva steriliziraš tegle? I koliko dugo? Moja pećnica ima najmanju
temperaturu 125 stupnjeva. Hoće li mi izdržati moji lijepi plastični poklopci?

maglica0624
03.09.2006., 18:08
Čitao sam šta su ti ovi dole napisali.
To su gluposti. PA normalno je da se napravi malo pljesni na vrhu. To mora bit tamo.
I nije istina šta pišu da ako se gore uhvatilo malo pljesni, da će pljesan uhvatiti sve.
Tu pljesan možeš bez ikakvog bada pojesti.
Najbolje da sa žlicom promiješaš cjelokupni sadržaj. I pljesni ni traga.
Ako ti se baš gadi, sa žlicom uzmi pljesan i baci je.
OStalo pojedi.

Prvo ti, poslije ću ja. :D :D :D

Donata
03.09.2006., 18:20
Hoće li mi izdržati moji lijepi plastični poklopci?
Na zalost nece. Ja iskljucivo koristim teglice s metalnim poklopcem.
Staklenke steriliziram oko 40 min na temperaturi do 120°. Ostavim ih ohladiti u pecnici.

maglica0624
03.09.2006., 20:35
Na zalost nece. Ja iskljucivo koristim teglice s metalnim poklopcem.
Staklenke steriliziram oko 40 min na temperaturi do 120°. Ostavim ih ohladiti u pecnici.

tenks:kiss:

Ris
03.09.2006., 21:02
Prvo ti, poslije ću ja. :D :D :D


Ja to radim cijeli život i još sam živ i zdrav!

atlantis
03.09.2006., 21:15
nazalost

Mjuzik
03.09.2006., 22:03
Kad sam vidio naziv ovog topica pomislio sam da je nešto ozbiljno.. ne, ali fakat. Ono, džem se pokvario...kajčemo sad?!??? lol

maglica0624
04.09.2006., 16:32
Kad sam vidio naziv ovog topica pomislio sam da je nešto ozbiljno.. ne, ali fakat. Ono, džem se pokvario...kajčemo sad?!??? lol

Nego da je problem! Da si ga ti kuhao bi znao što je muka.

Ljelja
04.09.2006., 16:54
Nego da je problem! Da si ga ti kuhao bi znao što je muka.

jooj, sad si me podsjetila na dunje..uskoro stižu! pa da vidiš krvavih ruku kad se uhvatiš guljenja tog kamenja!

maglica0624
04.09.2006., 21:26
jooj, sad si me podsjetila na dunje..uskoro stižu! pa da vidiš krvavih ruku kad se uhvatiš guljenja tog kamenja!

Dunje mi nisu nešto posebno. Spremam se napast na šljive.

Ljelja
05.09.2006., 08:13
dunje je odlično pasirati kao dodatak u neki džem koji hoćeš raditi s malo šećera. pune su pektina! mada opet, iako je čvrst, lako se kvari ako ima malo šećera. inače, pretprošle godine pravili smo sir od dunje - genijalna stvar. posložiš u kutiju između papira i imaš za Božić uz mošt iz zamrzivača...luda kuća! :cerek:

a berba šljiva je ovih dana! :zvrko:

xball
11.09.2006., 12:13
totalno sam nov u ovim pričama pa jel mi netko može reć zašto je bitno da DŽem ima omjer voća šećera 2:1 i zašto je bitno dodati limunov sok?

meni je ovaj sa smokvama totalno presladak makar sam stavio duplo manje šećera nego je predviđeno po receptu. jel bi se "zgusnuo" da se uopće ne stavi šećera?

inače radim džem u pekaču za kruh, manje posla i pranja nakon pravljenja :D

thx

Martinn
11.09.2006., 15:02
Stara radi pekmez od raznih stvari, šljive, kruške, breskve i slično i dodaje jako malo šećera, tek da ne bude kiselo, omjer ne veći od 10:1 u korist voća, ovisno o sladoru.
Kuha oko 2 sata, teglice prije punjenja detaljno opere i sterilizira u pećnici na 200 stupnjeva do 5 minuta, ali morate pazit da vam ne puknu, ovisno o teglicama.

Puni pekmez u vruće teglice i onda opet idu u pećnicu na par minuta na 120-150 stupnjeva i postepeno se hlade pokrivene krpom.

Pekmez se ne kvari niti nakon godinu dana, nikad nema plijesni niti mijenja okus. Samo je bitno teglice držati na tamnom i hladnom prostoru, tipa podruma.

Poklopci - ili metalni koji se mogu 100% sigurno zatvoriti ili 2 sloja plastične folije zatvorene sa jakim gumicama.

maglica0624
11.09.2006., 16:58
totalno sam nov u ovim pričama pa jel mi netko može reć zašto je bitno da DŽem ima omjer voća šećera 2:1 i zašto je bitno dodati limunov sok?

meni je ovaj sa smokvama totalno presladak makar sam stavio duplo manje šećera nego je predviđeno po receptu. jel bi se "zgusnuo" da se uopće ne stavi šećera?

inače radim džem u pekaču za kruh, manje posla i pranja nakon pravljenja :D

thx


Ja sam šljive radila 5:1 uvijek i bilo je ok.

S jabukama i smokvama sam nešto zabrljala pa sam ispravljala povećavanjem količine šećera do cca 2:1. (s napomenom da meni po guštu ne smeta kad je slađi, ali htjedoh manje šećera čisto radi cal)

Mislim da ti je taj pokušaj unaprijed osuđen na propast. Uostalom, kako vidim imaš svoje smokve, pa pokušaj. Znat ćeš i nama reći. Na kraju krajeva, uvijek možeš dodati šećera ako se ne zgusne.

xball
14.09.2006., 08:55
ma evo napravio sam tako da sam dodao 20% šećera na težinu smokava i malo džem-fixa i puno je bolje, manje slatko. to i je 5:1. marmelada se zgusnula, jedino bi mi bilo žao da mi se desi......plijesannnnnn
znam da je to plemenita plijesan, ali nju rađe prepuštam ovim pravim gurmanima koji ju znaju cijeniti :D

hooray
14.09.2006., 12:59
nije toliko bitno da ima puno šećera iako šećer djeluje kao neka vrsta konzervansa,
ali je bitno da se vruće zatvori, može i sa folijom, ali onda neka je čvrsta folija i možda duplo složena i čvrsto zamotana, da ne ulazi zrak i dobro je naliti malo nekog alkohola, jednu žlicu ili čep ili tako nešto (dobra stara rakija ili nest slicno, to se poslije ne osjeti) na sam vrh prije zatvaranja,
kad se ohladi poklopac ili folija moraju biti onako udubljeni, ako nisu treba ponovit postupak s tom teglicom, na taj način sigurno neće biti pljesni i po par godina,
dobar džem je skoro vječan pogotovo ako se čuva na tamnom prohladnom mjestu

Donata
15.09.2006., 19:54
Veceras sam se vratila s naseg imanja izvan grada, s nekoliko kila smokava, onih tamnih sa sitnim sjemenkama i vrlo crvenih iznutra. Sutra i ja pravim dzem, javim kako je uspjelo.

Donata
17.09.2006., 21:34
Teglice se hlade u pecnici nakon sterilizacije. Na 4 kg smokava stavila sam 700 gr secera i sok od dva limuna. Ostavila sam oko dvije zlice za dorucak sutra ujutro, ostatak cemo tokom zime potrositi.

Insp. Harry Callahan
17.09.2006., 21:54
Džem se pokvario??? Pa nosi ga u servis! :p

maglica0624
19.09.2006., 18:35
Teglice se hlade u pecnici nakon sterilizacije. Na 4 kg smokava stavila sam 700 gr secera i sok od dva limuna. Ostavila sam oko dvije zlice za dorucak sutra ujutro, ostatak cemo tokom zime potrositi.

Meni/nama je već zima, pa sam/smo pojeli 2 teglice. Ovog od smokava. Prva teglica od jabuka se još dobro drži, do pola potrošena.

Anadiomena
22.05.2007., 19:23
Kako sam naslov kaze ,trazim recept za visnjevacu,domacu dakle.
Sta treba-visnje,rakija ili vec neki drugi alkohol,secer ...i da postupak kako se radi.
Hvala svima unaprijed :)

d@d@
23.05.2007., 20:33
Višnje, šećer, dobra lozovača.

Omjeri iz kuharice, ali može i prema okusu
1,5 kg višanja
1l rakije
1 kg šećera

(od začina vanilija u šipki, kore cimeta, klinčići, limunova korica)

- ja ne stavljam ništa od začina, i stavim manje šećera

A može i rakija ako imaš za kotao (50 l višanja)

onda ih treba pobrat spremit u platičnu bačvu i ostavit u hladu 2-10 dana
2 kg višanja treba slupat u čekičaru ili batom par dana ranije (bitno je da se koštice razbiju - te se čuvaju u bunaru ili frižideru i zamute se sa 2-5 kg šećera i isto toliko litara vode pa se dodaju u ove koje idu u bačvu osnovni omjer je 1l šećera + 1 l rakije)
Kad sve skupa počne pjenit u bačvi onda se peče rakija i treba dosta odbacit sa početka i kraja i na laganoj vatri peč - sve skupa ispadne oko 4-5 l dobr rakije, jedno 2 l plaviša za prat prozore i 2 l meke rakije koju možeš prepeč sa šljivama ili lozom kasnije.

polly
23.05.2007., 20:43
mi stavimo u one ogromne 10 kilske staklene tegle za zimnicu red višanja, red šećera,.... do 2/3 visine, pokrije se papirom i poveže koncem
i tak se stavi na sunce dok se sav šećer ne otopi
omjer :misli: pa recimo 5 cm višanja u redu gusto naslagat ali ne tiskat i gore posut šećerom koliko pocuri u rupe i da ga još gore ima za 1 cm

kasnije se miješa sa rakijom u omjeru prema ukusu

Anadiomena
23.05.2007., 21:13
[QUOTE=d@d@;8630433]Višnje, šećer, dobra lozovača.

Omjeri iz kuharice, ali može i prema okusu
1,5 kg višanja
1l rakije
1 kg šećera

(od začina vanilija u šipki, kore cimeta, klinčići, limunova korica)

- ja ne stavljam ništa od začina, i stavim manje šećera

Hvala,sad me zanima postupak i ne bi stavljala začine.Koliko vremensk treba da bude sve gotovo?

Anadiomena
23.05.2007., 21:15
mi stavimo u one ogromne 10 kilske staklene tegle za zimnicu red višanja, red šećera,.... do 2/3 visine, pokrije se papirom i poveže koncem
i tak se stavi na sunce dok se sav šećer ne otopi
omjer :misli: pa recimo 5 cm višanja u redu gusto naslagat ali ne tiskat i gore posut šećerom koliko pocuri u rupe i da ga još gore ima za 1 cm

kasnije se miješa sa rakijom u omjeru prema ukusu

Hvala.
Znaci kad se sećer otopi,odlije se sok koje su visnje pustile i samo se nalije rakija? jel to to?

d@d@
23.05.2007., 21:23
[QUOTE=d@d@;8630433]Višnje, šećer, dobra lozovača.

Omjeri iz kuharice, ali može i prema okusu
1,5 kg višanja
1l rakije
1 kg šećera

(od začina vanilija u šipki, kore cimeta, klinčići, limunova korica)

- ja ne stavljam ništa od začina, i stavim manje šećera

Hvala,sad me zanima postupak i ne bi stavljala začine.Koliko vremensk treba da bude sve gotovo?

Onako kako je Poly nadopunila, red višanja, red šećera dok se ne rastopi na suncu 4,5,6 tjedana ovisi o temperaturi i koliko sunca ima (začine umeću između). Onda procijediš i sok miješaš sa alkoholom. A i višnje su super za jest ili za u pudinge, pijane torte ... ali će se osušit ako ih brzo ne konzumiraš ili (smrzneš, potopiš u alkohol, šećerni sirup...) ali onda u gusto puno višanja nabit i dolit tekućinu.

polly
23.05.2007., 21:30
mi u te višnje ulijemo rakiju, opet u staklenke
poslije se višnjevac rastoči po bocama sa širokim grlom, pa ih pecamo i zobamo :zvrko:
napiješ se toga prije nego ičeg drugog :D

x-type
23.05.2007., 21:32
poslije se višnjevac rastoči po bocama sa širokim grlom, pa ih pecamo i zobamo :zvrko:D

mi ih ostavimo u velikim flašama i grabimo ih ispočetka žlicom, kasnije šefljom :D :zvrko: :zvrko: i radimo ih isto kak i ti.

btw, flaše nisu od 10 kila, veg od 10 liatar. joj dok te k vidi!

Anadiomena
23.05.2007., 21:37
... ali će se osušit ako ih brzo ne konzumiraš ili (smrzneš, potopiš u alkohol, šećerni sirup...) ali onda u gusto puno višanja nabit i dolit tekućinu.

Znači,sad te višnje što su bile u staklenci,da se ne bi osusile,prebaciti u staklenku i doliti rakiju? sta se od toga dobije?
ili jednostavno je to nacin cuvanja?

d@d@
23.05.2007., 21:40
Znači,sad te višnje što su bile u staklenci,da se ne bi osusile,prebaciti u staklenku i doliti rakiju? sta se od toga dobije?
ili jednostavno je to nacin cuvanja?

Čuvanje, fine su slatke, alkoholne - kao punjenje iz Grehota. :)

Anadiomena
23.05.2007., 21:42
Čuvanje, fine su slatke, alkoholne - kao punjenje iz Grehota. :)

Bravo! to se traži!:cerek: :cerek:

Anadiomena
23.05.2007., 21:44
ne upita ja da li treba vaditi kopspice ?

moze li se crno vino koristititi umjesto rakije za pravljenje (ne cuvanje visanja) visnjevace?

polly
23.05.2007., 21:45
btw, flaše nisu od 10 kila, veg od 10 liatar. joj dok te k vidi!

flaše za zimnicu se mjere u kilama, nema ona mene kaj gledati
3/4 kilske
1,5 kilske
2,5 kilske
5 kilske
10 kilske

jel sam koju propustila :misli:
one male za pekmez se ne računaju

polly
23.05.2007., 21:46
ne upita ja da li treba vaditi kopspice ?


ne, moraju ostat cijele

Anadiomena
23.05.2007., 21:52
Pravit cu je ovih dana pa javim kako je ispalo.
Sad su me ovi začini zbunili .da ili ne da ih upotrijebim i sto se fino slaze s visnjama pa da se stavi?

x-type
23.05.2007., 21:54
flaše za zimnicu se mjere u kilama,

prvi glas. fala teta poli, dugujem ispriku!

polly
23.05.2007., 21:55
mi ne stavljamo i fino nam je :D

pasala bi mahuna vanilije ili štapić cimeta
samo ja to ne bi stavljala odmah kad višnje idu na sunce, bojim se da bi dalo čudnu aromu
stavila bi ga kad se višnje pacaju u rakiji

polly
23.05.2007., 21:55
prvi glas. fala teta poli, dugujem ispriku!

na selu tumplek, na selu :D
kaj ja znam kak se mjere u gradu

mujsapujsa
23.05.2007., 21:59
Pravit cu je ovih dana pa javim kako je ispalo.
Sad su me ovi začini zbunili .da ili ne da ih upotrijebim i sto se fino slaze s visnjama pa da se stavi?

Od kud ti višnje u ovo doba?
Šta nije malo prerano? :confused:
Inače meni sa višnjamam super ide cimet i klinčić

Anadiomena
23.05.2007., 22:05
[QUOTE=mujsapujsa;8631797]Od kud ti višnje u ovo doba?
Šta nije malo prerano? :confused:
Inače meni sa višnjamam super ide cimet i klinčić[/QUO

pa i mene je ova godina malo iznenadila sa svojim ranijim i bogatim urodom.
Visnje su iz mog vrta,a ni s jagodama ne znam sto dalje,bilo ih je i u kolacima,sladoledu, ima i slatkog od jagoda...na vadim vam mast ...tako je na jugu gdje je jako vruce :)

x-type
23.05.2007., 22:17
kaj ja znam kak se mjere u gradu

priznala je da je ovo moje grad:cerek:

polly
23.05.2007., 22:19
priznala je da je ovo moje grad:cerek:

lajača, lajača bez pameti :rolleyes: :rolleyes:

d@d@
23.05.2007., 22:32
priznala je da je ovo moje grad:cerek:

A ja mislila da ona višnjevaču mjeri u postocima i ti selak u gradima. :rofl:

polly
23.05.2007., 22:34
A ja mislila da ona višnjevaču mjeri u postocima i ti selak u gradima. :rofl:

:rofl: :rofl: :rofl:
kaj si se išla prisjetit kakve su višnje pune rakije? :D :D

d@d@
23.05.2007., 22:43
:rofl: :rofl: :rofl:
kaj si se išla prisjetit kakve su višnje pune rakije? :D :D

Ma višnje otišle davno, ali ponekad stvano patim od disleksije.:zubo:
Tri puta sam čitala, dok nisam skužila o čemu pričate. :rofl:

khri
24.05.2007., 21:02
za one sklone eksperimentiranju...

umjesto stavljanja "samo rakije" zamjesajte 80% ruma 20% rakije

popularna Visnjevaca-rumovaca :cerek:

preukusno :)

Anadiomena
29.05.2007., 15:17
Evo našla sam još jedan recept za višnjevaču

-1,5 kg višanja zgnječiti i ostaviti 12 sati
-višnje sa sokom preliti u bocu od 5l
-dodati 1kg šećera u prahu
-2,5l lozovače dodati
-dobro zatvoriti da alkoholne pare ne mogu izlaziti
-ostaviti na suncu 40 dana
-preliti i dodati 0,75l vrhunskog crnog vina
-ostaviti na tamnom i hladnom 30 dana da zrije
-liker procijediti i preliti u boce

je li mozda netko pravio ovo?

meni se čini primamljivoo zbog crnog vina.

mouse
30.05.2007., 12:32
Ja u bocu stavim višnje, zaspem šećerom, protresem da šećer svuda prođe kroz višnje i onda zalijem rakijom (loza npr.). Držim na sunčanom mjestu i povremeno promiješam. Gotovo je kad se šećer otopi skroz. Prelijem pićence u boce, a višnje ostavim u jednoj posudi, sa ostatkom rakije da se ne osuše ( da samo budu prekrivene). Njih zobamo pokatkad!
Lani sam umjesto višanja stavila grožđe, muškat. Mmmmm!

Anadiomena
30.05.2007., 18:58
Lani sam umjesto višanja stavila grožđe, muškat. Mmmmm![/QUOTE]

Ajde reci kako to ide i kakvo je za jesti? crno /bijelo grožđe?

Christina
30.05.2007., 19:02
ja obozavam visnjevacu bas mi je drago da imam recept, moracu pokusat

mouse
04.06.2007., 07:01
Ajde reci kako to ide i kakvo je za jesti? crno /bijelo grožđe?


Muškat je crno, krupno, mirišljavo grožđe.
Stavila sam u bocu (5l, za zimnicu)bobice grožđa (sloj debeo 3-4 prsta) pa zasula sa pola kile šećera,protreseš sa šećer prođe do dna, pa opet sloj bobica i opet zasula šećerom. Zalila sam rakijom, najbolje lozom jer nema aromu kao šljivovica, koja se poslije oslabi aromu grožđa.
Staviš na sunce tjedan-dva, dok se šećer ne otopi, ponekad lagano promiješaš. Onda staviš na hladnije i tamno (npr. podrum) i tamo ostane 2-3 mjeseca. Moj je konkretno ostao godinu dana jer sam imala lanjskog, a obzirom da je alkohol, ništa mu neće biti. Onda procjediš i bocu, a bobice ostaviš u tom likeru tek da budu pokrivene da se ne suše, i serviraš u zdjelicu kad to pijete ili ubaciš svakom u čašu par komada. Jako fino!

Saharun
04.06.2007., 07:36
Ja u bocu stavim višnje, zaspem šećerom, protresem da šećer svuda prođe kroz višnje i onda zalijem rakijom (loza npr.). Držim na sunčanom mjestu i povremeno promiješam. Gotovo je kad se šećer otopi skroz. Prelijem pićence u boce, a višnje ostavim u jednoj posudi, sa ostatkom rakije da se ne osuše ( da samo budu prekrivene). Njih zobamo pokatkad!
Lani sam umjesto višanja stavila grožđe, muškat. Mmmmm!

Mala preporuka, kada stavljaš višnje na oko 1/3 boce pospi šečer pa tako i na 2/3 opet posut šečerom, bolje se raspredi. :D

rosana
14.06.2007., 23:08
Molim recept za dzem od visanja a moze i sok. Ove godine su jako rodile, pa se zelim okusati u spravljanju slatke zimnice.

d@d@
14.06.2007., 23:25
Marmelada od višanja
1 kg višanja bez koštica
1 kg šećera

Prvo se kuha voće 15-20 minuta onda se doda šećer i dok se ne otopi, još 10-15 minuta.

Đem od višanja
višnje će se raspast brzo pa ih treba očistit od koštica i stavit u cjedilo da iscuri višak soka, koristišumjesto šećera želim ili đeks (na uputi pišu omjeri)

Pekmez od višanja

5 kg voća bez koštica
1 kg šećera

Treba široka posadu i kuhat uz miješanje, (okus se može poboljšat tako da se stuče batom za meso šaka koštica i onda se one kuhaju u smjesi zamotane u gazu ili u jaju za čaj da ih možeš izvadit nakon 10-tak minuta, daju notu gorčine) Kad se sve pretvori u jednoliku masu koja se gruda, onda se doda šećer i još malo prokuha dok se šećer ne otopi.

Kompot od višanja
na 1/2l očišćenog voća
sirup od 5 žlica šećera
4,5 žlice vode.

Voće mora bit jako zdravo i već naslagano i zbijeno u staklnci, Skuha se sirup i s njim se prelije dok je kipuće, zatvori i kuha na pari 15 minuta.

Sirup od višanja
1 l mase
2 kg šećera

Višnje se operu, očiste od peteljaka i koštica pa ih se ostavi preko noći da puste sok. Drugi dan ih se protisne kroz sito ili cjediljku (može i mikser, sokovnik pa kroz gazu). Na 1 l kaše ide 2 kg šećera i treba zagrijat dok se šećer ne otopi. U boce se uljeva hladno.

bolje se čuva ako se doda na 1l soka 2-3 g limunske kiseline.

Vidi malo unazad ima recepte i za višnjevaču i za rakiju.

rosana
16.06.2007., 21:55
Hvala ti Dada na receptima. Nadam se da sih sama isprobala, najviše u takve vjerujem. Danas sam skuhala džem, i super je. Umotala sam tegle u deku i još se nije ohladio.

d@d@
18.06.2007., 09:36
Mi smo jučer pobrali višnje, 100 l ih ima, i ja stalno tragam za još nekim receptima. Ove godine većina ide u rakiju.

Ljelja
18.06.2007., 15:39
ja sam jučer nakuhala "slatkog od višanja". recept kao za "marmeladu" gore, mada nikad ne želira. ostane rijetko ako se ne stavi pektina, pa jedino i može ispasti "slatko". praktično je za razne preljeve po desertima, voćni jogurt kućne izrade i slično. inače ih pakiram cijele u zamrzivač i vadim kroz cijelu godinu za štrudle i kolače.

rosana
19.06.2007., 00:43
Draga Ljeljo, preporucujem ti da probas s zelinom. Ja sam radila đem po Dadinom receptu i dodala zelin i super se steglo. Najbolje za mazanje. I ja sam puno visanja stavila u skrinju pa cu zimi imati za razne kolace. One su mi super zimi u kolacu, kao da su tek ubrane. Oprosti sto te pitam, no znas li gdje su Gorjani? Ovo Ljelja me motiviralo da te pitam.

emili
19.06.2007., 07:24
a jel vi za zamrzivač višnjama vadite koštice sada ili stavljate u zamrzivač s košticama.
ne znam, ja bi najrađe odmah očišćene, a kako ih čistim ručno puste puno soka pa već sada izgledaju gnjecavo, ne znam kak bi izgledale zaleđene pa odmrznute :D

emili
19.06.2007., 07:38
ja sam jučer napunila dvije male flašice od 0,7 dcl s višnjama i šečerom do vrha i zatvorila s poklopec od istih flašica.jel to uredu?

polly
19.06.2007., 08:09
to ti malo i kipi, pa ako ćeš na sunce mislim da baš nije dobro da bude do vrha

emili
19.06.2007., 08:28
ajoj, znači ne smiju biti napunjene flaše do vrha!
da prebacim danas sve u veću il da kad počme kupiti držim otvorene? :mad:

polly
19.06.2007., 08:32
ja bi ih danas prerasporedila u 3 staklenke

mi ih uvijek stavimo do 2/3 visine

emili
19.06.2007., 11:31
hvala polly na pomoći :)
jel bitno sa čim je staklenka zatvorena, jel može orgin. limeni poklopac ili treba biti nešto što propušta zrak, papir ili tkanina? :o

polly
19.06.2007., 11:33
hvala polly na pomoći :)
jel bitno sa čim je staklenka zatvorena, jel može orgin. limeni poklopac ili treba biti nešto što propušta zrak, papir ili tkanina? :o


mi stavimo svileni papir, onaj za krojeve vaditi (želim se samo pohvaliti da sam ja jedna svestran žena odrasla na "svijetu" :zubo: )
možeš i slavetu ili kakvu krpicu
treba ipak malo dihati

emili
19.06.2007., 11:57
želim se samo pohvaliti da sam ja jedna svestran žena odrasla na "svijetu"

ma grom da ga opali tko samo i pomisli da nije tako :top:

Ljelja
19.06.2007., 19:32
Draga Ljeljo, preporucujem ti da probas s zelinom. Ja sam radila đem po Dadinom receptu i dodala zelin i super se steglo. Najbolje za mazanje. I ja sam puno visanja stavila u skrinju pa cu zimi imati za razne kolace. One su mi super zimi u kolacu, kao da su tek ubrane. Oprosti sto te pitam, no znas li gdje su Gorjani? Ovo Ljelja me motiviralo da te pitam.

hola, rosana! Gorjani, mislim da je to mjesto u Šokadiji, oko Đakova, zar ne? jel to neko trik pitanje? :) nemam veze sa Slavonijom, inače, bila u prolazu tri puta u životu...

da, želin. tu i tamo stavim onog fixa koji nema konzervansa, ali sad više niti to. ako baš hoću da se stisne, stavim 2 žlice agar-agara na kilu voća, i to obično bude dosta za mazivu konzistenciju.

Ljelja
19.06.2007., 19:34
a jel vi za zamrzivač višnjama vadite koštice sada ili stavljate u zamrzivač s košticama.
ne znam, ja bi najrađe odmah očišćene, a kako ih čistim ručno puste puno soka pa već sada izgledaju gnjecavo, ne znam kak bi izgledale zaleđene pa odmrznute :D

ja s košticama. bolje za voće da se stavlja netaknuto na zamrzavanje, jer ga led tako i tako uništi sam po sebi. lako se otkoštiće kad malo otpuste.

rosana
19.06.2007., 23:34
Draga Ljeljo, dobro poznajes zemljopis. Bio je mali trik, oprosti mi.Ja sam iz tog sela.Ni ja visnje ne cistim ni ne perem prije skrinje.Pazim da ne budu prezrele, a onda ih smrznute mogu uzimati jednu po jednu ako zelim, a i oprati ih je lakse. S prvim mlazom su ciste.Prije dva dana sam brala maline u sumi i napravila 1 l. đema i strudlu.Super je, samo me malo kostice muce!

emili
21.06.2007., 10:25
da samo izvjestim, moje teglice s višnjama i šećerom super napreduju
u ova dva tri dana skoro sav šećer se otopio i višnje plivaju u soku :)
sad me zanima jedno, jel višnje moraju biti skroz pokrivene sa tekućinom ili to nije važno
ako treba, dodat ću još šećera pa će se stvoriti još soka, što mislite?

emili
21.06.2007., 11:01
ja s košticama. bolje za voće da se stavlja netaknuto na zamrzavanje, jer ga led tako i tako uništi sam po sebi. lako se otkoštiće kad malo otpuste.

super, ovih dana idem u berbu i onda ih zamrzavam kak ti kažeš :top:

happygoose
21.06.2007., 23:12
evo malo mozda inspiracije..pomjesati visnje i ribizle, ili neko drugo crveno voce...
ili visnje i bademi(ocisceni u komadu) sa vanilijom i visnjevacom...ili nekim drugim likerom..
ili visnje, narandje, limun...
marmelada od narandji i badema..
ili limun i kruske(kruske dolaze)
marmelada od jagoda i rbarbare:zubo:
marmelada od mrkve i narandje
ili mirisne dinje i bademi sa limunom i rumom:zubo:
banane, smokve i limun(koje isto dolaze)
banane i kokos:zubo:
marmelada od nektarina i anisa ili bez..
ili sljive, breskve, kruske, jagode, maline, narandje....sve zajedno:o

itd...:D

klonirana papiga
24.08.2007., 15:29
jel zna netko gdje se moze kupiti u zgu?:klopa:
hvala;)

extreme
24.08.2007., 15:45
jel zna netko gdje se moze kupiti u zgu?:klopa:
hvala;)

ih.. gdje si bila kad sam ja frendovima podijelila 9 tegli domaćeg pekemza od smokava...
meni se to nije sviđalo, a mama uvalila...

klonirana papiga
24.08.2007., 15:53
ih.. gdje si bila kad sam ja frendovima podijelila 9 tegli domaćeg pekemza od smokava...
meni se to nije sviđalo, a mama uvalila...

drugi put kad dijelis javi:zubo:
mogla sam na moru kupit al vise nitko nije imao a smokve jos nisu ni bile zrele:cry:

vikica
24.08.2007., 16:40
U mercatoru!
Joj, tome ne mogu odoliti svaki put kad idem u shoping.
Ne znam koje ti uzimas, ali meni su od SMS-a zakon!!! pekmez od smokvi sa cimetom,...sa kakaom, ...sa mentom, ...joj...:klopa:

Joules
27.08.2007., 12:25
Mislim da ima u konzumu... sms i jos neki nasi manji proizvodjaci... kupim ponekad svekrvi, ja ne jedem smokve :confused:

extreme
27.08.2007., 13:41
a što ne napraviš sama? ako si u mogućnosti negdje nabrat smokvi??
koliko sam vidjela od rodbine-nije teško napraviti...

klonirana papiga
27.08.2007., 15:37
hvala na informacijama;)u konzumu nisam nasla a u mercator cu skocit jedan dan.
znam da nije tesko napravit,radila sam prosle godine od sljiva jer vise nismo znali kaj bi s njima:D

njasa
27.08.2007., 19:38
nebi ti bas ove godine preporucila radit mermeladu od smokava, jer su smokve dosta lose rodile i nisu bas kvalitetne ka sta znaju bit. neznam kako je po drugim mistima, ali kod mene u kastelima, na bracu, hvaru i splitu sam primjetila da su smokve lose ove godine. mozda ti budes imala srice.
a inace su mermelade od sms-a jako dobre :)

chiquita
29.08.2007., 09:53
a kako se radi pekmez od smokvi?
imam kod kuće vrećicu polusuhih smokava pa razmišljam pekmezić napraviti.

njasa
29.08.2007., 18:09
a kako se radi pekmez od smokvi?
imam kod kuće vrećicu polusuhih smokava pa razmišljam pekmezić napraviti.

sa polusuhim neman blage kako se radi. moja mama radi od friskih, ako te to zanima mogu je pitat recept.

Adunjanik
29.08.2007., 20:33
sa polusuhim neman blage kako se radi. moja mama radi od friskih, ako te to zanima mogu je pitat recept.

Ja bi to
Ja bi to
:klopa: :cheer:

Corto
04.09.2007., 10:39
naravno bez konzervansa!!

Neki najprije zagriju flaše u pećnici i onda ih pune vrućim pekmezom. Zatim ih zatvore i omotaju krpama, dekama,.. (zašto?)
Drugi naspu flaše pekmezom ,koji ne mora biti vruć, zatvore ih i onda stave u vodu pa kuhaju (15-20 minuta)

Kako vi radite, što je bolje?

rosana
04.09.2007., 11:37
Ja radim na drugi način. Flalše i pekmez neka budu jednako vrući da flaše ne puknu.U široku posudu ,stavim isto tako vruću vodu, na dno krpe i na njh posložim flaše s pekmezom. Pokrijem krpama i kad prokuha, pustim još oko 20 min. lagano kuhati. Neka se tako ohladi. Poklopci će bit na sredini udubljeni. Znak je to da je pasteriziranje uspjelo.

njasa
04.09.2007., 12:00
nazalost ti neznam odgovorit zasto se motaju u dek, ali neko je to spominja. ja stavim staklenke i poklopce u vrucu vodu (iz bojlera, ne kuhanu) i ostavim ih tako 10 minuta. onda ulijem mermeladu/pekmez dok je jos vruc (kad ga skinem sa vatre ostavim ga 15 min da stoji). odma zatvorim staklenke poklopcima i onda okrenem staklenku na poklopac tj. napopako dok se ne ohladi.
jedin konzervans koji koristimo je naravno secer. neznam zasto i kako ali nama se mermelada na taj nacin nikad ne pokvari :)

SUZY69
04.09.2007., 12:09
Mi staklenke grijemo u rolu, ubacimo pekmez, dobro zatvorimo i stavimo pod poplun (tuhicu) i tako stoje zamotane barem 24 sata tj. dok se ne ohlade. Nikad nam se nije pokvario niti jedan pekmez. U voće stavljamo samo šećer. Nikad konzervans.

mouse
04.09.2007., 12:31
Ja vruće sipam u vruće bočice, zatvaram odmah i to je to. Ne pasteriziram, ne steriliziram, ne okrećem, ne zapičem da se uhvati korica...ništa.

Kladi
04.09.2007., 14:43
Evo, danas sam čula od jedne gospođe kako to ona radi.

Napunjene boce čvrsto zatvori poklopcem i okrene bocu naopako, na čep/poklopac dok je još vruće. Tako joj stoji cijelu zimu. Garantira da se ne kvari ne samo pekmez, nego kompletnu zimnicu ona tak sprema. Kaže da stoji i 2-3 godine (ak kaj ostane;) , najčešće ostaje koja bočica pekmeza).

Vrijedi probati, ja ću joj vjerovati!

ssanja
04.09.2007., 20:31
nazalost ti neznam odgovorit zasto se motaju u deku, ali neko je to spominja. ja stavim staklenke i poklopce u vrucu vodu (iz bojlera, ne kuhanu) i ostavim ih tako 10 minuta. onda ulijem mermeladu/pekmez dok je jos vruc (kad ga skinem sa vatre ostavim ga 15 min da stoji). odma zatvorim staklenke poklopcima i onda okrenem staklenku na poklopac tj. napopako dok se ne ohladi.
jedin konzervans koji koristimo je naravno secer. neznam zasto i kako ali nama se mermelada na taj nacin nikad ne pokvari :)

Zato što je tako omogućen proces pasterizacije (zadržavanje temp. na 60 C) dovoljno dugo vremena da "ubiješ" aerobne mikroorganizme - plijesni, gljivice i bakterije

njasa
05.09.2007., 09:08
Zato što je tako omogućen proces pasterizacije (zadržavanje temp. na 60 C) dovoljno dugo vremena da "ubiješ" aerobne mikroorganizme - plijesni, gljivice i bakterije

hvala na odgovoru :)

ancy
05.09.2007., 17:42
Ja vruće sipam u vruće bočice, zatvaram odmah i to je to. Ne pasteriziram, ne steriliziram, ne okrećem, ne zapičem da se uhvati korica...ništa.

ni ja niš ne kompliciram, vrući pekmez u vruće staklenke i to je to. :zubo:

Earl Grey
07.09.2007., 12:36
Pomočiti staklenke i okrenuti ih u mikrovalki.

Ako pouzdano ubija bakterije u spužvastim krpama (tzv. spirek- minuta na najjače u mikrovalku), onda i na staklu. I naravno, okrenem naopačke.
Kaj se tiče omatanja u krpe- vjerojatno zbog fotosenzibilnih tvari- da se zaštite od svijetla. Hm.

atlantis
10.09.2007., 00:15
spajanje

Sanja :o)
07.08.2011., 06:34
Stara tema, ali eto, opet je došlo vrijeme slatke zimnice :)

Kako da napravim kompot od krušaka da mi se održi cijelu zimu? A da ne ide konzervans?

Dlapek
07.08.2011., 11:54
Stara tema, ali eto, opet je došlo vrijeme slatke zimnice :)

Kako da napravim kompot od krušaka da mi se održi cijelu zimu? A da ne ide konzervans?

Ja radim ovak:
Čvrste kruške nareži na osmine i potopi u vodu s dosta limunova soka da ne potamne.
Na 1kg krušaka uzmi 700-800 g šećera (ovisno o slatkoći krušaka) i skuhaj sirup.Mjeri 4dl vode na 1/2 kg šećera.Stavi aromu kakvu voliš:vaniliju,anis,cimet u štapiću...
U posve čiste staklenke složi kruške i prelij ih sirupom da potpuno prekrije voće.Čvrsto zatvoriti zako da sirup ne dodiruje zatvarač.
U veću posudu staviti na dno pamučnu krupu,poredati staklenke tako da se ne dodiruju i naliti vodom do pola visine staklenki.Posudu staviti u pećnicu ili na štednjak i pasterizirati.Kad voda zakuha (ne smije jako ključati) pustiti oko 25 minuta da kuha.Nakon toga staklenke izvaditi iz vode i spremiti na tamno mjesto.
Na ovaj način mogu se pripremati kompoti od gotovo svakog voća.
Staklenke bi trebale biti slične ili iste veličine da se proces odvija ravnomjerno.

katjes
29.05.2013., 07:08
Joj trebam pomoć u vezi pasterizacije. Znam za ovo sa velikim loncem u koji se stave napunjene boce, zalije vodom i zagrije do vrenja. No nemam tako veliki lonac pa to otpada.
Pa sam mislila staviti pune boce u pećnicu i nafrljiti na 90. (čitala sam da je potrebno postići temperaturu 70). Više od 90 se nisam usudila.

Inače, radi se o soku od bazge.
Lako bi bilo da pakiram nešto što je u startu vruće. Onda bi vrući sadržaj nalila u vruće bose (iz pećnice) pa bi se tako lagano hladilo i čepovi bi se uvukli, ne?

Al taj postupak je neprimjenjiv na sok od bazge, ne?

I tako ja za probu 2 boce soka stavila u pećnicu i zagrijala i pustila da se full lagano hlade i ništa se nije desilo. Čepovi se nisu uvukli. :ne zna:

Štoviše, jedna od te 2 boce uspjela se razviti lagana plijesan :rofl:
Sreća da sam išla ziheraški, sa testnim bocama.

Može savjet kako da to napravim a bez da odem kupiti veliki lonac.

Btw di da kupim tako veliki lonac?!

I još sam čitala po forumima o tome da znaju boce puknuti zbog fermentacije šećera (nakon par tjedana). Kako to izbjeći?

Pellaprat
29.05.2013., 07:49
Joj trebam pomoć u vezi pasterizacije...

Zašto sok bazge ne sterilizaraš ? Ništa ne gubi na okusu.

katjes
29.05.2013., 15:42
Gle, ovo prvi put radim, a i nisam nikad bila u prilici gledati kako se to* radi.
Sve što znam o čuvanju i pravljenju soka od bazge pobrala sam s neta.

Pri tom uopće ne znam što se dešava na mikrobiološkoj razini, zašto baš tako ide koji postupak? Zašto se mora hladiti što sporije? Jedino ajde kužim toplinsko širenje tekućina, plinova..kad se hlađenjem stvori vakum. Pa se zato uvuku čepovi.
A je li to zato što se u takvom ambijentu niš ne može razvijati? Ili je nešto drugo poanta? To da se ulilo vruće u vruće (vruće u sterilno) pa se zato mikrobi ne mogu razvijati.

*sve vrste zimnica, marmelade, sirupi, likeri, sokovi..

Kažeš sterilizacija. Kako točno da steriliziram?
a) kuhanjem praznih boca u vodi/loncu (velikom kakav nemam)
b) prazne boce u pećnicu na 100°?
Druge načine ne znam.

Sok pri tom ostaje hladan?

Može, molim, malo detaljnije.

polly
29.05.2013., 15:56
znam da neki smrzavaju domaće sirupe pa tako i bazgu, uliju u plastične flašice od pol litre i smrznu pa vade po potrebi
jel se time što gubi i kakvo je nemam pojma jer ne trošim sirupe a i bazga mi nije draga

katjes
29.05.2013., 16:14
da, to sam lani radila. imala sam samo 10l za zamrznuti i toliko mjesta sam imala. ali, ove godine htjela bi napraviti triput više. nemam toliko mjesta u zamrzivaču pa to nije opcija ;)

Pellaprat
29.05.2013., 16:57
Gle, ovo prvi put radim...

Ako steriliziraš neće doći do naknadne fermentacije.

Nisi napisala o kojim se točno bocama radi. Ne možeš u svima postići podtlak.

Lonci tih dimenzija se kupuju u Metro-u. Imaš ih svakakvih.

Prazne boce prvo u pećnici zagrij na 200 C, ugasi pećnicu, ostavi da temp. dođe na 100 C. Sok zagrij do vrenja ali neka ne zavrije. Vreli sok nalij u sterilne vruće boce. Stavi ih u pećnicu i naravnaj temperaturu na 95 C (bez straha, ako je termometar pećnice ok. Ako nije može ti samo malo soka pokipiti zato boce stavi u protvan pa s protvanom u pećnicu).

Prokuhaj zatvarače boca 5 min i odloži ih na poklopac posude u kojoj si kuhala jer je i on sterilan, pa pusti da se ohlade.

Krpom izvadi vrele boce i odmah ih začepi.


O kakvim se bocama radi ?

katjes
30.05.2013., 09:19
Boce staklene baš za sok, kupljene u bumbaru u sv.nedjelji.
I pripadajući limeni čepovi.

Nego, veliš, vreli sok uliti u boce grijane tj hlađene na 100 i onda staviti u pećnicu na malo nižu temp 95'C, a koliko dugo? Začepiti tek kad izvadim van?
Ok druga runda (kad će više stati ta kiša :() = druga šansa da ovu lekciju savladam. Prvi rok sam pala sterilizaciju :)
Hvala na instrukcijama!

Sent from my ST18i using Tapatalk 2

Pellaprat
30.05.2013., 12:21
Boce staklene baš za sok, kupljene u bumbaru u sv.nedjelji.
I pripadajući limeni čepovi.

Nego, veliš, vreli sok uliti u boce grijane tj hlađene na 100 i onda staviti u pećnicu na malo nižu temp 95'C, a koliko dugo? Začepiti tek kad izvadim van?
Ok druga runda (kad će više stati ta kiša :() = druga šansa da ovu lekciju savladam. Prvi rok sam pala sterilizaciju :)
Hvala na instrukcijama!

Sent from my ST18i using Tapatalk 2

Ako je to ova boca (http://www.bumbar.hr/view.php?img=thumb.php?i=BOCA%20ZA%20SOK%201L.JPG&x=128&y=96&d=upload&c=4193C2&x=640&y=480) nečeš imati problema s nastankom podtlaka. Te i ja upotrebljavam.


edit: Sada vidim da sam gore zaboravio napisati da kada pune boce staviš u pećnicu na 95 C ostavi ih pola sata, to je dovoljno.