View Full Version : Prozori
evo doslo vrijeme da se mijanjaju svi prozori na stanu, i sad da li da stavm pvc ili opet drvene?
pa ako netko od vas imas iskustva sa tim, da mi pojasni malo prednosti/nedostatke jednih i drugih, i koji se vise isplate staviti.
Prošetaj malo po starijim temama na forumu, bile su barem dvije rasprave na tu temu.
kupi si alu-prozore .Skuplji su od pvc-a oko 30 %.Ja ih imam i vrijede svaku paru:top:
cavis kaže:
kupi si alu-prozore .Skuplji su od pvc-a oko 30 %.Ja ih imam i vrijede svaku paru:top:
100%skuplje, mozda izgledom;)
Drvo nemoj stavljat ponovo, to ti nebi preporucio jer se danas prozori rade od jako loseg drveta i zato jesu za bagatelu, a uz to moras ih cesto premazivat kako bi ih zastitio, i da ti lice na nesto.
Okov kod drvenih prozora je isti kao i kod plastike, uz par malih razlicitih sitnica.
Mislim kad vidim drveni prozor 140x140 znam da ni kad je novi nije dobro zatvaro, od tezine stakla se odmah objesio.
Jedino ako ne mislis stavit neke skupe drvene prozore iz uvoza, tipa Meranti i sl.
Plastiku bi ti preporucio, po meni je to naj bolji prozor.
Naravno ako je napravljen kvalitetno, a to je naj bitnije, prozori i vrata iz Peveca, pa njih nebi ni na supu stavio.
Profil nije toliko bitan, samo neka ti bude 5 komorni, makar po meni to nije bitno, iz iskustva.
Okov je jako bitan, a PVC-stolarije stavljaju svakakav okov, to moras pazit.
Ali kaj ti znas kaj ti oni ugrade, mogu ti rec da je naj bolji i ti ces povjerovat.
Preporuka kod Okova je ROTO, a i on se stavlja na drvene prozore.
Profil Brugmann, Salamander.
Inace ta konbinacija okova i profila je odlicna sto se tice prijanjanja i dihtanja prozora i vrata.
Vecina ostalih se moze sakrit.
Staklo mora bit manje po sirini i visini 10mm, da se prozor lakse postela, a ne da je staklo na knap pa ti ga ubace nutra i to ti se objesi odmah a nemres podic krilo na staklu jer nema mjesta.
Takve stvari rade nestrucni majstori.
A i plasticni prozori se uvijek daju korigirat po visini i sirini na pantima i staklu.
U Hrvatskoj vec ima 1000 PVC stolarija, 10 poznatijih profila i okova.
Aluminiski prozori su 100% skuplji od plasticnih, a razlog je skupi aluminij, a zarada je manja nego kod plastike.
Imas nas profil koji radi TLM, bosanski FEAL, ali oni nemaju rijesen svoj okov, imaju nesto al ostalo je kemija.
Naj skuplji i naj Bolji je ALU-K, talijanski profil i okov, ima rijesen svaki detalj.
Profili su bez komora i s njima, ovi bez(hladni su jeftiniji)
Boja ima raznih, natur, bijel, zelena, a moze se i plastificirat u zeljenu boju.
Dosta su osjetljivi, vidi se svaka ogrebotina.
Po meni nisu bas naj, ima par caka koje nisu rjesene, mislim banalne stvari. Ne dihta oko panta i sl.
I nema tog prozora od aluminija koji ce bolje dihtat od plastike!!
Imam srecu da mi je struka drvi i drveni prozori, jos veca sreca da sam radio plasticne prozore i da znam svaki detalj, a na kraju radim ALU prozore i vrata.
Ako te zanima koji detalj i cijene samo reci.
SLIKE:
http://www.iskon.hr/forum/servlet/JiveServlet/download/8-106891-3862287-6989/Alu1.jpg
http://www.iskon.hr/forum/servlet/JiveServlet/download/8-106891-3862287-6990/Alu2.jpg
http://www.iskon.hr/forum/servlet/JiveServlet/download/8-106891-3862287-6991/PVC%20Klizna%20stijena.jpg
http://www.iskon.hr/forum/servlet/JiveServlet/download/8-106891-3862287-6992/Pvc1.jpg
lego kaže:
Drvo nemoj stavljat ponovo, to ti nebi preporucio jer se danas prozori rade od jako loseg drveta i zato jesu za bagatelu, a uz to moras ih cesto premazivat kako bi ih zastitio, i da ti lice na nesto.
Okov kod drvenih prozora je isti kao i kod plastike, uz par malih razlicitih sitnica.
[/url]
Ja sam istu informaciju dobio od prijatelja stolara. Do dobrog drveta u HR nije lako doći pa se drveni prozori rade od koječega. Od hrvatskih mi je preporučio Industrogradnju, a od slovenskih Mizar. Kad sam mu pokazao PVC ponude, rekao mi je da idem na to, da mi po tim cijenama on ne može napraviti dobre drvene prozore ("prijateljska" cijena, i još bez PDVa)
Ajde ako ti nije problem koja bi bila cijena tih prozora od drveta, ili kolka ti je bila ponuda za PVC?
Nemoras sve samo otvor dva.
delirium
19.07.2004., 17:34
Ja imam prozore od PVC-a, ali dvije vrste. Imam bijele i u boji (tj imaju teksturu drveta). Ovi drugi su puno bolji i kvalitetniji (ne znam zasto) ali zato i skuplji. Uglavnom vrlo dobro drze, nisu teski, dobro dihtaju, iso-stakla ne propustaju toplinu i zvuk itd. Imao sam drvene prije ali to je uzas za odrzavati. Vise ih nikad u zivotu ne bi kupio.
delirium kaže:
Ja imam prozore od PVC-a, ali dvije vrste. Imam bijele i u boji (tj imaju teksturu drveta). Ovi drugi su puno bolji i kvalitetniji (ne znam zasto) ali zato i skuplji. Uglavnom vrlo dobro drze, nisu teski, dobro dihtaju, iso-stakla ne propustaju toplinu i zvuk itd. Imao sam drvene prije ali to je uzas za odrzavati. Vise ih nikad u zivotu ne bi kupio.
Skuplji su 30% od bijelih, ako su kvalitetniji onda je drugi okov ili profil.
delirium
19.07.2004., 17:41
lego kaže:
Da definitvno su bolji, ovi bijeli kao da imaju losiju plastiku i izradu. Nisam ih trebao uzeti, ali mislio sam si koga briga kad se ne vide na toj strani kuce.
SETRA Samoborček
19.07.2004., 18:38
lego kaže:
Znaš cijenu :)
SETRA Samoborček kaže:
Znaš cijenu :)
Ako mene pitas da!
Bijeli -2 dvokrilni
http://www.iskon.hr/forum/servlet/JiveServlet/download/8-106891-3862287-7027/Cjenik%20PVC.xls
lego kaže:
Ajde ako ti nije problem koja bi bila cijena tih prozora od drveta, ili kolka ti je bila ponuda za PVC?
Nemoras sve samo otvor dva.
Ovako uđuture, 5 prozora i 1 balkonska vrata ukupne površine oko 13m2, PVC ponude od 14000 kuna naviše (sa demontažom/montažom), a
drveni jela/smreka od Lokve dd bez montaže, lakirani, 18000 kuna. Prijatelj bi bio jeftiniji od Lokvi, ali skuplji od 14000.
PVC ponuda od 14000 je Gealan 6-komorni profil, ROTO okov, 10 godina garancije ili Salamander 4-komorni, okovi Winkhaus, 5 godina garancije.
Bari Kent
20.07.2004., 11:13
Upravo sam ugradio oko 10m2 PVC prozora (7 kom.), TROCAL profil 5 komorni. Cijena:
Prozori 10,000 Kn
Demontaža+montaža 1,300 Kn
Dvije vanjske ALU prozorske klupice 450 Kn
Kad se sve zbroji, zadovoljan sam.
voyager
04.08.2004., 09:17
Prije četiri godine montirao sam prozore (Salamander), južna strana, sunce ih stalno prži itd. Skoro sam na drugoj strani promijenio stare drvene i montirao, opet Salamander. Toliko su dobri da ne mogu prepoznati koji su novi, a koji četiri godine stari.
just Sandy
23.08.2004., 20:49
On je za PVC, ja sam za drvene.
On je za PVC jer kad si je u Danskoj promijenio normalne u PVC prozore, uštedio je barem 30% na grijanju.
Ja sam za drvene jer sam prije čula od puno ljudi da su PVC prozori "fuj". :D Nisam čula zašto. Osim što možda ružnije izgledaju.
On kaže da se normalni trebaju redovito održavati, da je lakše s PVC prozorima... I da ne dihtaju.
A zakaj sam onda ja prije stalno slušala da PVC ne valja?
Još mi je jedan prijatelj rekao da su bolji PVC prozori, a drugi je rekao da se plastika savija ljeti na višim temperaturama. Moj najdraži, naravno, nema takva iskustva (of kors, di ćeš u Danskoj visoke temperature?! :D)
Kakva su vaša iskustva, što (bi)ste vi odabrali?
Hvala. :)
SETRA Samoborček
23.08.2004., 21:05
Današnji drveni ne valjaju jel se rade iz nekvalitetnog drveta, pa se brzo sve sjebe.
PVC jesu bolji, a ako imate para, ima i PVC-a u boji drveta :)
Ja sam si metnula PVC pred jedno dvije godine. Otprilike.
Platila sam ih fakat puno, ali nisam požalila. :top:
Prelako se održavaju, dihtaju mrak, niš se nije iskrivilo (južna strana, moram li išta reći o suncu, temperaturama i vrućini za pozvizdit), stakla su s nekakvom termo zaštitom i jesu topla kad upeče, a ja zaboravim spustit rolete, ali niti slučajno onako kako su se znala zagrijat stara stakla.
E - sad, drvo je ipak drvo, to "diše" i kažu da nije svejedno ako ostaviš potpuno zatvoreno sve kakvu stolariju imaš. Nisam to isprobala jer kod mene NIKAD nije sve zatvoreno, ali vele da je to kao u dunst-flaši. :zubo:
Koliko god bilo lijepo pravo drvo, ipak ti preporučam PVC stolariju. :top:
Ja sam se preporodila. :s
I uopće ne zgleda tak loše.
just Sandy kaže:
PVC - jednostavniji su i bolje dihtaju.
Da imam para - kombinirane aluminijsko-drvene.
Imaš u zadnjem broju Hausbaua o prozorima: http://www.hausbau-hr.com/sadrzaj.htm pa kupi i pročitaj...
just Sandy
23.08.2004., 21:22
O, brzo stižu odgovori! Hvala. :)
Dakle, ipak on nešto više zna... ;)
(I zeznula sam ono s "dihtanjem". Uvijek, ali uvijek zabrijem da znači suprotno, više mi paše... :o Znači, Miki je rekao isto što i vi. :))
A zna li netko usporediti cijene drvenih i PVC prozora? Otprilike? Kad Setra i Blaise kažu da PVC i nije baš jeftilen...
just Sandy kaže:
On je za PVC jer kad si je u Danskoj promijenio normalne u PVC prozore, uštedio je barem 30% na grijanju.
Ja sam za drvene jer sam prije čula od puno ljudi da su PVC prozori "fuj". :D Nisam čula zašto. Osim što možda ružnije izgledaju.
On kaže da se normalni trebaju redovito održavati, da je lakše s PVC prozorima... I da ne dihtaju.
A zakaj sam onda ja prije stalno slušala da PVC ne valja?
Još mi je jedan prijatelj rekao da su bolji PVC prozori, a drugi je rekao da se plastika savija ljeti na višim temperaturama. Moj najdraži, naravno, nema takva iskustva (of kors, di ćeš u Danskoj visoke temperature?! :D)
Ovo s grijanjem je relativno!
PVC fuj a neznas zasto!
Nisu ruzniji, al ovisi od profila do profila.
Treba ih farbat da ne strunu, i da ih ne pojedu insekti(3.raz)
Garancija na PVC prozor je 5 godina od strane proizvodaca prozora a garancija na profil je 50godina.
Na drvo nema garancije:D
Bas cudno da ne dihtaju, a koriste isti okov?:D
Nema tako kvalitetnog drva i spoja.
Da PVC ne valja si slusala od neupucenih.
Plastika se savija, primjer kad je profil na skladistu zna se dobro savinut, ali kad se u njaga stavi armatura nema vise savijanja.
I jos kad se ugradi:D
Moja iskustva, sve naj bolje.
Ipak sam covjek iz proizvdnje PVC-a i ALU-a.
A o drvetu sam ucio u skoli i na Fax-u.
Dobro da nisi napisala jos da plastika zraci, sve zraci.
A jedna pametna baba meni kaze da Pvc zraci vise od alu-a.
A kako se dobiva aluminij?:D:D
Cijena plastike i drveta je ista.
Moze varirat 20% ovisno o proizvodacu, ducanu itd.
SETRA Samoborček
23.08.2004., 22:54
ovi smeđi su ti u pravilu nešto skuplji, ja bi trebao isto par novih prozora na hiži, ali sam odlučio da svi ide odjednom :D
Sad imam drvo <---- nikad više :mig:
Nego, lego, za tebe pitanje, kolka je komplikacija maknut ove drvene prozore i stavir smeđe PVC, a i šaropoljke bi trebale ostat, tnx :)
Sandy, pozdravi Mikija :w:)
Što se cijene tiče, i ja sam čula da je drvena stolarija (ne ona po 60 kuna kod Peveca) tu negdje s PVC varijantom.
Sandy, ostale detalje ti šaljem na PM. :w
Edit: NA PRVOM BROJU JE ZADNJA NULA VIŠAK! :bonk: :bonk:
just Sandy
23.08.2004., 23:32
Svima hvala na reakcijama, pogotovo Blaise na iscrpnom PM-u. :)
Mikija bum pozdravila, fala i to (više mi ne bu vjeroval, mislil bu da ga oću opet navuć na forum jer mu skoro svaki dan neke pozdrave prenosim :D :) ), sutra kupujem zadnji broj Hausbau-a (nisam još nikad :o) a lego, mogu li tebe unajmit za neke radove po stanu, kad će trebat (a trebat će)? :D :)
PVC definitivno.
Mislim da su svi prije mene nabrojali zasto tak' da se ne ponavljam. Ja bi jos dodala da moji imaju neki plin u staklu koji ne pusta po zimi topli zrak van, a po ljeti ne pusta toplinu unutra.
Meni su se ljudi neki zalili da im se nakuplja vlaga od kada imaju PVC prozore ali to je zato kaj ne luftaju, moras luftati kucu i po zimi i po ljeti, al' po meni je to nekaj najnormalnijega.
Ja imam na kući prozore od hrastovine i sa njima sam u potpunosti zadovoljan ( rad po narudžbi) međutim ulazna vrata u koja sam ulupao 10 k kuna me izluđuju . Reagiraju na svaku promjenu temperature i kolićinu vlage u zraku a hrast je bio suh i odležao 9 godina prije obrade. Moraće ići u kamin . Za vrata(ulazna) definitivno al ili pvc .
PVC. Zasto ? Zato sto je moj stari (koji je 60 godina radio prozore od drveta) priznao da su PVC bolji i trajniji. Osnovni razlog je to sto vise nemozes nabaviti "mrtvo" drvo, tj. drvo koje je suseno puno godina. Cijena je sada li-la za dobre drvene i PVC prozore jer ima milion firmi koje ih sada rade za razliku od prije 5-6 godina :D
PS Postoje drveni prozori koji su u rangu PVC, ali mislim da ti se cijena ne bi svidjela :D Uz to se ne proizvode u HR.
buhica kaže:
PVC definitivno.
Mislim da su svi prije mene nabrojali zasto tak' da se ne ponavljam. Ja bi jos dodala da moji imaju neki plin u staklu koji ne pusta po zimi topli zrak van, a po ljeti ne pusta toplinu unutra.
Meni su se ljudi neki zalili da im se nakuplja vlaga od kada imaju PVC prozore ali to je zato kaj ne luftaju, moras luftati kucu i po zimi i po ljeti, al' po meni je to nekaj najnormalnijega.
Da se nadovezem i na ovo:D
Plin u izo staklima(Argon) je cisto sranje, ali doslovno.
Na nacin na koji se staklo radi plin iscuri za 2-3 godine i onda imas problem, stakla ti se rose itd.
A oni kojima se nakuplja vlaga je zato jer onaj koji je radio staklo nije stavio zrnca za vlagu u okvire stakla(molekular)
Jer oce ustedit na svakoj sitnici.
Ali kad su ti okviri ljepo napunjeni do vrha nemas problema nikad.
I jednostavnije je napunit staklo plinom, ali vecina radi sa zrncima.
SETRA Samoborček kaže:
Nego, lego, za tebe pitanje, kolka je komplikacija maknut ove drvene prozore i stavir smeđe PVC, a i šaropoljke bi trebale ostat, tnx :)
Za mene nikakva, ovisi dal zelis sacuvat stare za neku kucicu na selu ili ti netrebaju:D
Zastema se spleta s unutarnje strane do prozora, odrezu se zice ili ako je noviji ima vijke.
I izvadi se van.
Ako ti netrebaju onda se rezeju, odreze se donji dio a bocne stranice se izmaknu prema nutra i prozor je vani, ili se odreze na vise mjesta.
Grilje ako su s prozorom mozes lagano bacit, a ako su odvojene onda bi mozda mogle ostat, ali mozda.
Ako moras mijenjat i grilje onda ce te to kostat kolko i prozori ako ne i vise, ovisi dal su fixne ili s pomicnim lamelama.
I jos smede:W
Juraj kaže:
PVC. Zasto ? Zato sto je moj stari (koji je 60 godina radio prozore od drveta) priznao da su PVC bolji i trajniji. Osnovni razlog je to sto vise nemozes nabaviti "mrtvo" drvo, tj. drvo koje je suseno puno godina. Cijena je sada li-la za dobre drvene i PVC prozore jer ima milion firmi koje ih sada rade za razliku od prije 5-6 godina :D
PS Postoje drveni prozori koji su u rangu PVC, ali mislim da ti se cijena ne bi svidjela :D Uz to se ne proizvode u HR.
Moj je isto reko da je PVC bolji, a radio je s drvetom 30-ak godina.
Ima ih u nama u susjednoj EU, tj Sloveniji.
SETRA Samoborček
24.08.2004., 21:16
lego kaže:
Za mene nikakva, ovisi dal zelis sacuvat stare za neku kucicu na selu ili ti netrebaju:D
Zastema se spleta s unutarnje strane do prozora, odrezu se zice ili ako je noviji ima vijke.
I izvadi se van.
Ako ti netrebaju onda se rezeju, odreze se donji dio a bocne stranice se izmaknu prema nutra i prozor je vani, ili se odreze na vise mjesta.
Grilje ako su s prozorom mozes lagano bacit, a ako su odvojene onda bi mozda mogle ostat, ali mozda.
Ako moras mijenjat i grilje onda ce te to kostat kolko i prozori ako ne i vise, ovisi dal su fixne ili s pomicnim lamelama.
I jos smede:W
Malo su se zvisile, ali da se to sredit :D
vanjske su, externe :D
na prozoru se drže samo onim limićima gore i dolje
---------
A jebemu, znači morao bi vadit i onaj kamen ispred prozora i sve bi trebalo razbit, heh :(
Dobro, sad je kuća friško pofarbana, pa nek ostane tak još malo :D
just Sandy
24.08.2004., 23:27
e da mi je neko prije pričal da su prozori tak komplicirani.... :zvrko:
Janjesce
24.08.2004., 23:48
PVC
sa ženskog stajališta - lakši za čistit od drvenih
Miss charming
25.08.2004., 08:57
Kažu svi da PVC jako zrači, zato ih na zapadu izbacuju i iz prodaje.
Trenutno najbolja kombinacija na tržištu su prozori koji su iznutra drveni, a s vanjske strane aluminijski.
Kažu da su oni od Industrogradnje odlični, a da nisu preskupi.
Koliko kosta npr. prozor 1,40 x 1,00 bez roleta?
Moze li se uopce mijenjati prozor a da se postojece rolete ostave?
Mr. I am M
09.01.2005., 18:17
just Sandy kaže:
On je u pravu ak govoriš o ekonomičnosti i održavanju, a ti ak se priča o estetici, ak se mene pita:w
T@nja kaže:
Pvc 1330kn+roleta 820kn.
Uglavnom nemoze, iz vise razloga.
zlocestoca
09.01.2005., 19:56
T@nja kaže:
mi smo u 10-om mjesecu mijenjali jedan prozor slicnih dimenzija (ne sjecam se tocno - mislim da je bilo 1,45x0,8), drveni, platili smo s ugradnjom i farbanjem (defaultna boja je svijetlo drvo, nama je trebao tamni) cca 1400-1500 kuna
ostavili smo stare rolete
PVC prozori (http://www.ponistra.hr)
Ne znam gdje ste, ali za ove znam da dosta rade ne samo u svojoj županiji, nego i u Zg.
lego,
vidim da si stručnjak,možeš li ukratko objasniti razlike između alu i pvc prozora,osim da alu duplo više koštaju? :rolleyes:
u oba ide izo staklo, oba dobro dihtaju, imaju profile sa više komora,okviri se mogu farbati itd.
fala!:w
~ šu ~ kaže:
PVC prozori (http://www.ponistra.hr)
Ne znam gdje ste, ali za ove znam da dosta rade ne samo u svojoj županiji, nego i u Zg.
Pa kak jedan takav majstor s 30 godina iskustva moze svojim radnicima rec da pjene prozor a on lijepo otvoren na kipu, staklo gore?
I jos stavlja pjenu iza krkhe vodilice??
Pravilno ugraden prozor je da se staklo stavlja poslije ugradnje i fiksiranja u otvor, i cijeli se prozor nastela sa staklom.
Ovo je tipican primjer velike proizvodnje, koja ide na kvantitetu a ne kvalitetu.
I takve prozore nalazimo u velikim trgovackim lancima, po relativno niskoj cijeni.
O kvaliteti necu:(
tik kaže:
lego,
vidim da si stručnjak,možeš li ukratko objasniti razlike između alu i pvc prozora,osim da alu duplo više koštaju? :rolleyes:
u oba ide izo staklo, oba dobro dihtaju, imaju profile sa više komora,okviri se mogu farbati itd.
fala!:w
Alu kostaju duplo, a razlog je sto je alu profil i okov skuplji!
Cista zarada kod jednog i drugog oko 30%
Boje: Bijela, Hrast, Mahagonij... (bilo koja boja 30% skuplje od bijele)
Plasticni profili su uglavnom svi slicnih dimenzija, danas 5 komorni, na 2 brtve, jedna na stoku i jedna na krilu.
U plasticne profile se stavlja celicno pocincano ojacanje, da bi ojacalo sam proizvod i da bi se okov imo u sta posarafit.
Spojevi se spajaju varenjem plastike.
Kod ulaznih vrata i kliznih stjena koristi se siri profil, ali iste debljibe.
Za primjer jedna ulazna vtata dim 220x100 sa preckama i ostakljena teze 100kg!
Boje: Natur, Bijela osnovne.
Alu se u pocetku dijeli na hladne i tople profile.
Topli imaju termo most, tj pregrade u profilu tako da su 3 komorni.
Hladni nemaju nista tj samo vanjske stjenke, reko bi jedna komora.
Spajaju se pomocu spojnica, na sarafe.
Vecina okova se sarafi, bez ikakvog busenja profila.
Kad se gleda gotov proizvod gotovu su isti, dok je sama proizvodnja totalno razlicita.
Alu pruza vise mogucnosti,(moze se kombinirat vise sirina i oblika profila) npr kod nekih unutarnjih stijena, poslovnih prostara i sl.
Kutije za rolete se isto stavljaju na prozor s gornje strane.
Grilje se rezlikuju, plasticne se montiraju na sam stok prozora dok aluminiske imaju svoj stok.
Ja u plastici napravim 10 vecih prozora na dan, dok bi aluminiskih slozio 5 i manje.
Preporuka za kucu Plastika, za poslovni prostor Alu.
Platika mi bolje dihta, stakla nemaju razlike 4-16-4.
Ni jedni ni drugi se ne farbaju!!!
Jedino se alu "profil" moze plastificirat u bilo koju boju.
Alu:
http://www.megafriends.com/albumpics/74/193574.jpg
http://www.megafriends.com/albumpics/75/193575.jpg
hvala na detaljnnom opisu! :)
objasnio si zašto alu košta duplo više (materijal,kompliciranija izrada) međutim i dalje ne vidim neku veliku prednost aluminija?!ma zapravo vidim jednu subjektivnu prednost, a to je da ljepše izgleda (plastika izgleda jeftinije, alu nekako finije- vidi se po slikama sa ova tvoja dva linka)
možda da navedem konkretan primjer, a to je postavljanje novih prozora u stan. stavio bi neko kvalitetno i duuugotrajno rješenje i da vidim konkretan razlog zbog čega je alu u slučaju stana skuplji stavio bih ga. međutim , ne vidim ga.
e sad, sve bi bilo u redu da ne poznam ljude koji su stavljali alu stolariju u stan/kuću i kažu da je to super, najbolje itd. a kada ih pitam zašto, naglo pocinju mucati.kao ono, trajet će sto godina ,izgleda super i sl.
ko je tu lud?!:rolleyes:
i jedno podpitanje, koje je najbolje rješenje za prozore koji gledaju na prometnu ulicu, u svrhu maksimalnog smanjenja buke?
trostruko staklo, neki posebni okvir, nešto treće?
unaprijed hvala:W
Lee Champa
11.01.2005., 12:08
koje je najbolje rješenje za prozore koji gledaju na prometnu ulicu, u svrhu maksimalnog smanjenja buke?
Zazidaj prozor:D
Aragorn
11.01.2005., 16:54
Imam PVC već jedno 20-ak god i zadovoljan sam iako su se tad tek počeli primjenjivati kod nas pa nisu ni sluga današnjima....uglavnom, nema farbanja, brušenja, lakiranja....
tik kaže:
hvala na detaljnnom opisu! :)
objasnio si zašto alu košta duplo više (materijal,kompliciranija izrada) međutim i dalje ne vidim neku veliku prednost aluminija?!ma zapravo vidim jednu subjektivnu prednost, a to je da ljepše izgleda (plastika izgleda jeftinije, alu nekako finije- vidi se po slikama sa ova tvoja dva linka)
možda da navedem konkretan primjer, a to je postavljanje novih prozora u stan. stavio bi neko kvalitetno i duuugotrajno rješenje i da vidim konkretan razlog zbog čega je alu u slučaju stana skuplji stavio bih ga. međutim , ne vidim ga.
e sad, sve bi bilo u redu da ne poznam ljude koji su stavljali alu stolariju u stan/kuću i kažu da je to super, najbolje itd. a kada ih pitam zašto, naglo pocinju mucati.kao ono, trajet će sto godina ,izgleda super i sl.
ko je tu lud?!:rolleyes:
i jedno podpitanje, koje je najbolje rješenje za prozore koji gledaju na prometnu ulicu, u svrhu maksimalnog smanjenja buke?
trostruko staklo, neki posebni okvir, nešto treće?
unaprijed hvala:W
Ja sam uvijek za plasiku, al ne za svaku?
Svaki dan sam na drugom gradilistu i vidio sam svkakvih profila i prozora!
I nemrem vjerovat kak prozor moze bit tak lose napravljen
Ima kod aluminiskih prozora(profil i okov ALU-K) je bi reko propust.
Pant je tako napravljen da izlazi iz utora u stoku prema van, i sad kad krilo sjedne gore na njega pant diktira udaljenost(4mm) a guma koja dolazi na krilo nije toliko debela i ne uspijeva se priljubit uz stok!
Da pojednostavim guma kod panta uopce ne dihta, ostaje samo ona unutarnja na stoku!
Al taj sitni detalj niko ne primjecuje;)
Okvir bi bio isti, jedino stavit srednje zatvarace iza i s donje strane prozora.
Staklo:
Deblje staklo od standardnih 4mm
Veci razmak od standardnih 16mm
Punjeno argonom
To ti je garantirano bolje u smislu zvucne izolacije i toplinske naravno.
Ja sam stavio drvene jer mi se bolje uklapaju u interijer. Općenito mi izgledaju elegantnije (ne zbog boje nego zato što imaju tanje okvire). Ak su dobro napravljeni ne vidim problem, starci u kući imaju već 20 godina drvene pa svi još uvijek dobro dihtaju i zatvaraju se bez problema a bojani su možda 2x.
u svakom slucaju bjezite od Fugaplastovih pvc prozora,a kupujte od 3H (moja preporuka, dobri su, eko stolarija, 10 godina garancije, brzi i u roku do 7 dana, nema rezanja prozora ili vrata oko panta da bi se mogli zatvoriti kao kod Fuga plastovih, a i trocal profil nije los - tu uskace Lego ;-)
Ja vec mjesec dana zamjenujem balkonska vrata s Fugaplastom, imaju sve moguce muljatorske trikove u rukavu, npr. ako ti oni ne ugraduju stolariju, ne mogu niti izaci na teren da pogledaju sta s stoalrijom nije u redu (sto su mi rekli tek nakon 3 tjedna zivkanja) tako da ne mozete dobiti ni povrat love.
A kako mi se cini, da ako se to uskoro ne rijesi da cu im ta vrata nabiti na .... i kupiti nova, ali cut ce me na sva zvona.
maler kaže:
u svakom slucaju bjezite od Fugaplastovih pvc prozora,a kupujte od 3H (moja preporuka, dobri su, eko stolarija, 10 godina garancije, brzi i u roku do 7 dana, nema rezanja prozora ili vrata oko panta da bi se mogli zatvoriti kao kod Fuga plastovih, a i trocal profil nije los - tu uskace Lego ;-)
Ja vec mjesec dana zamjenujem balkonska vrata s Fugaplastom, imaju sve moguce muljatorske trikove u rukavu, npr. ako ti oni ne ugraduju stolariju, ne mogu niti izaci na teren da pogledaju sta s stoalrijom nije u redu (sto su mi rekli tek nakon 3 tjedna zivkanja) tako da ne mozete dobiti ni povrat love.
A kako mi se cini, da ako se to uskoro ne rijesi da cu im ta vrata nabiti na .... i kupiti nova, ali cut ce me na sva zvona.
Kakvo rezanje prozora oko panta da bi se mogli zatvorit?
AJde malo detaljnije bas me zanima:D
Ajde mi da ta vrata da ih raskopam do naj sitnijeg detallja pa da vidimo sta to oni rade, i usporedim sa svojim profilom i okovom, ali i izradom;)
nema beda ja ih zamijenim za jedna tvoja, pa ti proucavaj fugaplast, a ja cu tvoj trocal
ako hoces uz vrata ti dam i trocalov prozor 165 * 88 (nov)
maler kaže:
nema beda ja ih zamijenim za jedna tvoja, pa ti proucavaj fugaplast, a ja cu tvoj trocal
ako hoces uz vrata ti dam i trocalov prozor 165 * 88 (nov)
Nije Trocal!
Prvo Veka, pa Trocal a u zadnjih par godina Brugmann.
Ako mijenjamo onda cu ti sfusat vrata:D
cuj, ja sam voljan, jer i tvoj fus ce biti 90% bolji od fugaplastove stolarije,
samo da nekaj stavim jer stara drvena balkonska vrata toliko zijevaju da pec kurim cijeli dan, a prvenstveno sam isao kupovati stolariju da rijesim balkon jer blizu tog dijela mi spava moja bebica, onda me ovi iz fugaplasta zavlace ko mladog majmuna
ako si voljan, posalji mi mail ili me nazovi
ja sam ti ionako blizu jaruna,
s preckog, a na jarunu sam zivio 20 godina
tko zna, mozda se i znamo
maler kaže:
cuj, ja sam voljan, jer i tvoj fus ce biti 90% bolji od fugaplastove stolarije,
samo da nekaj stavim jer stara drvena balkonska vrata toliko zijevaju da pec kurim cijeli dan, a prvenstveno sam isao kupovati stolariju da rijesim balkon jer blizu tog dijela mi spava moja bebica, onda me ovi iz fugaplasta zavlace ko mladog majmuna
ako si voljan, posalji mi mail ili me nazovi
ja sam ti ionako blizu jaruna,
s preckog, a na jarunu sam zivio 20 godina
tko zna, mozda se i znamo
Evo predlazem da ti ja napravim jedna prava plasticna vrata, po vrlo pristupacnoj cijeni.
Ugradim ti ih besplatno(s vadenjem starih).
Samo reci dimenziju da ti bubnem cijenu;)
Proizvodnja PVC-a je izvan ZG.
Mozda ako si moje godiste koje ti pise u profilu:D
reci cijenu da te imam u vidu
jos ne znam kaj cu s ovim vratima
210 x 80 dimenzije
decki iz 3H su mi ponudili da otpeljaju vrata i poprave ih,ali ne znam koliko ce me ta igra kostat
evo i fotke , slikao sam s mobom, ali kuzi se kako je rezano s skalpelom i da nema brtve na tom dijelu
http://www.interijeri.net/fugaplast.jpg
maler kaže:
reci cijenu da te imam u vidu
jos ne znam kaj cu s ovim vratima
210 x 80 dimenzije
decki iz 3H su mi ponudili da otpeljaju vrata i poprave ih,ali ne znam koliko ce me ta igra kostat
evo i fotke , slikao sam s mobom, ali kuzi se kako je rezano s skalpelom i da nema brtve na tom dijelu
http://www.interijeri.net/fugaplast.jpg
1650kn;)
A kaj mogu napravit?
Promijenit okov?
Uzas, ta guma ne smije smetat!!
Ne kužim, zašto su svi za PVC? Moji roditelji imaju u stanu najobičnije industrogradnjine prozore već 20 godina, samo su jednom farbani i još uvijek izgledaju sasvim OK. jadina mana je da pojedini slabo dihtaju, ali to pripisujem nekvalitetnoj izvedbi.
Ja sam danas bila u Hainu i imaju stvarno super drvene prozore. U usporedbi s Idustrogradnjinim izgledaju puuuuuno kvalitetnije. Takov prozor bi po mojoj procjeni mogao trajati i 50 godina bez problema. Vjerojatno i duže.
Eto, ja glasam za drvo.
cuj, i meni je drvo ljepse, ali jednostavno se na poslu toliko naradim oko obnove stolarije da doma mi je muka oprat prozor,a kamoli ga ici farbat
A i imam ludu zenu koja bi stalno mijenjala boje,daj pofarbaj u crvenu, pa zutu itd. jednostavno nemam zivaca, ovako ju otkantam barem za prozore, jos kad bih se mogao rijesiti krecenja svake godine
bog bogova...
vrata sam lakirao u ovom stanu gdje smo sad vec 2 puta u 5 godina
bijela joj je dosadna, pa sam prvo morao farbat stokove u crno , a vrata u tamno crveno, takoder sam i bajcao parket u crveno
onda ju je uhvatila nekakva natur faza, samo svijetlo drvo, opet brale brusi i stavi vodeni lak jer cim stavis nitro dobije nekakvu zuckastu notu koliko god parket bio svijetli
(ali i to cu morat ponovo lakirat jer vodeni bas nije otporan na sranja koja ti naprave psi), a vrata su sarena u dulux stilu .
i tako u beskonacno
Je li velika razlika u kvaliteti obrade ako sam lazuriraš nove prozore kistom u odnosu na njihovu obradu sprejem? Kako se to ponaša s vremenom?
Ovo njihovo stvarno super izgleda, vrlo kompaktno (bijeli pokrivni lazur). Ali je zato i cijena puno veća.
kako mi imamo stvarno puno otvora i svi su atipični, i sve je skupo, htjeli smo uštedjeti na toj stavki, pa sami lazurirati. Jel nam se to isplati- odnosno kakav je omjer para i muzike?
xxGaladrielxx
26.04.2005., 20:03
Nis ne znam o njima osim da ih trebam :D
Gdje ih mogu kupit a da isti i ugradjuju?
Treba nam za stan 2 dvokrilna i 2 jednokrilna
xxGaladrielxx kaže:
ne trebaš ih....
čula sam da su u njemačkoj već zabranjeni... u slučaju požara možeš samo jako plakati :( :(
xxGaladrielxx
26.04.2005., 20:08
ma nema veze. imam vode :D
xxGaladrielxx kaže:
ma nema veze. imam vode :D
ali ružni su.. meni je to samo za bolnicu :( :(
mi smo sad ugradili drvene sa izo staklima :top: puno mi je to lijepše..
anyhow.. firma NITA, radnička cesta.... naći ću negdje i broj :zubo:
joujou kaže:
ali ružni su..
Nisi dobro gledala
joujou kaže:
ne trebaš ih....
čula sam da su u njemačkoj već zabranjeni... u slučaju požara možeš samo jako plakati :( :(
Koje god stavis izgorit ce, zanemarivo je u tom trenutku od cega su.
Samo ce plasticni malo jace dimit;)
xxGaladrielxx kaže:
Najprije razmisli dali dolaze u obzir i aluminiski sa termo mostom .
Taj termo most je ustvari termo prekidni most , iako je bas taj izraz u upotrebi .
Samo aluminiske, bez termo prekidnog mosta ,ne preporucam .
PVC, moze , ali to je samo jeftinija varijanta . Ima ih u svim Bau xx centrima .
Ima ih i kod proizvodjaca , imas rteklame uz put i u novinama.
Najbolja varijanta su aluminiski sa drvom iznutra. :w
lego kaže:
Koje god stavis izgorit ce, zanemarivo je u tom trenutku od cega su.
Samo ce plasticni malo jace dimit;)
primjećujem da nisi vatrogasac :mig:
konjina
27.04.2005., 13:05
Bok,
evo jos jednom link na PVC ponude koje sam ja prikupio prije cca 2 mj.Buduci da vise nije mrtva sezona vjerojatno su cijene nesto vise.
Lp,
k
http://web.vip.hr/kos.vip/PVC.xls
bodul kaže:
zna li netko kakav je odnos između pvc i kombinacije aluminij/drvo??? onako, u postotku, jesu li a/d puno skuplji???
thnx
nadopuna: čula sam da skidanje starih+montaža+odvoz otpada nije uobičajen paket usluge. je li to istina???
bodul kaže:
Najprije razmisli dali dolaze u obzir i aluminiski sa termo mostom .
Taj termo most je ustvari termo prekidni most , iako je bas taj izraz u upotrebi .
Samo aluminiske, bez termo prekidnog mosta ,ne preporucam .
PVC, moze , ali to je samo jeftinija varijanta . Ima ih u svim Bau xx centrima .
Ima ih i kod proizvodjaca , imas rteklame uz put i u novinama.
Hladni bez termo mosta, topli s termo mostom.
Hladni su uglavnom za unutarnju upotrebu, pregradne stjene i sl.
Topli:
http://www.megafriends.com/albumpics/43/223043.jpg
Hladni:
http://www.megafriends.com/albumpics/44/223044.jpg
Osim u centrima lose stolarije ima iz uvoza, tj iz Poljske.
Ceka se 15 dana;)
joujou kaže:
primjećujem da nisi vatrogasac :mig:
Nisam, ja radim prozore od svih postojecih matrijala;)
bobica kaže:
zna li netko kakav je odnos između pvc i kombinacije aluminij/drvo??? onako, u postotku, jesu li a/d puno skuplji???
thnx
nadopuna: čula sam da skidanje starih+montaža+odvoz otpada nije uobičajen paket usluge. je li to istina???
3 plasticna & 1,5-2 Alu & 1 Alu-drvo;)
Sve to po dogovoru, negdje je u cijeni a negdje nije.
Uglavnom svi proizvodaci rade sve te poslove.
lego kaže:
3 plasticna & 1,5-2 Alu & 1 Alu-drvo;)
Pretpostavljam da ovo znači da za jedan alu/drvo mogu dobiti 3 plastična... tužno:(
koliko vidim, ići ćemo na najjeftiniju, pvc varijantu
konjina
28.04.2005., 15:04
Cuj, bolje i to nego dat zadnju kunu za aluminij i onda recimo ne uzet rolete, zbog cijene ne uzimat dvokrilne vec jednokrilne prozore, umjesto kliznih vrata uzeti klasicna vrata....
-Naravno ne uzimas PVC iz Peveca ili nekog drugog trovackog centra.
-Ne znam sve ovisi o financijskoj konstrukciji, gledaj na to kao da kupujes auto, oces li uzet novog Ford Focusa sa svom opremom ili pak Mondea bez opreme :D ....ili ces pak ko frend kupit Opel Astru i godinu dana visit po servisima jer ti svjetli check engine lampica, curi ulje, a ventilator ti radi samo na prvoj brzini, a serviser u ovlastenom servisu ti govori da bi bilo najbolje da odes kod nekog doooobrog, starog i iskusnog auto-elektricara da ti to sredi mada je auto pod garancijom ;)
Lp,
k
xxGaladrielxx
29.04.2005., 15:41
lego kaže:
Sve to po dogovoru, negdje je u cijeni a negdje nije.
Uglavnom svi proizvodaci rade sve te poslove.
lego, poslah ti PM
konjina kaže:
Cuj, bolje i to nego dat zadnju kunu za aluminij i onda recimo ne uzet rolete, zbog cijene ne uzimat dvokrilne vec jednokrilne prozore, umjesto kliznih vrata uzeti klasicna vrata....
ne kužim zašto je strašno ne uzeti rolete. ja nikad u životu nisam imala prozore s roletama i ne znam zašto bih ih sada uzela. mislim, imaju li još koji funkciju osim zamračivanja sobe:confused:
konjina
02.05.2005., 10:44
- kad se napijes i vratis ranom zorom doma trebaju ti rolete...svjetla radi....
-kad dodjes iz nocne ...ista stvar.
-ljeti...ostavis roletu spustenu do kraja, ali napetu, ne ulaze ti komarci...i mozes to napraviti na svakom prozoru i vratima i imas dovoljno luftanja, uostalom ne moras ju spustiti do kraja.
-kad gledas telku, a sunce ti pizdi u facu ili telku, zavjese ili zaluzine ti nikad nece moci zamraciti sobu do te mjere.
-kad pada kisurina spustis ih i ne moras poslije prozore prat
:D
-spustis ih i nitko ti ne moze gledati u sobu.
-snijeg....
Kaj ja znam, ja bez istih ne bi mogao, odnosno ne bi imao tu komociju zivljenja.
Primjer : Spustas se sa nadvoznjaka kod ranzirnog kolodvora u slobostini....sa lijeve strane je nova zuta zgrada....bez roleta, u njoj zivi frendica koja pizdi zbog toga sto nemaju roleta jer nocu od javne rasvjete imaju problema sa spavanjem...
Kaj mi to treba u zivotu ??? Hvala....ne.
konjina kaže:
- kad se napijes i vratis ranom zorom doma trebaju ti rolete...svjetla radi....
........................................
Kaj mi to treba u zivotu ??? Hvala....ne.
s obzirom na moju kasnu životnu dob:D, miran obiteljski život i ostale životne okolnosti, prihvaćam dva tvoja argumenta:
- onaj o pranju prozora čini mi se posebno jak:top:
- onaj s ljetnim vrućinama i spuštanjem roleta je isto ok, ali imam prozore na sjever i na jug pa nekako mislim da s jedne strane uvijek možemo imati otvoreno a da pritom ne krepamo od muke
u svakom slučaju, hvala, dao si mi još malo štofa za razmišljanje:w
Da li bi mi netko mogao preporuciti kvalitetne drvene prozore i gdje bi se mogli nabaviti? Na internetu ima dosta ponudjaca, a time mi se teze odluciti. Ima li nesto na sto bi bas trebalo jako obratiti paznju kod kupnje? Svi savjeti dobro dosli. :)
Industrogradnja.
Ali pazi. Rade dvije vrste. Jedne ne baš kvalitetne i super kvalitetne. Mora se ići baš kod njih.
Razlika u cijeni je velika. Kažu da su ovi skuplji vjerojatno najkvalitetniji na tržištu.
Gledam sad po netu, ali nema nista osim ove Industrogradnje koja radi stanove i druge objekte, a na njihovim stranicama nema nista o tome da oni prodaju drvene prozore. :confused: Imas nekakav kontakt?
Ne znam koliko je baš Industrogradnja jer su djelatnici upravo tog pogona nedavno štrajkali. Možda neki manj prozvođaš recimo NITA ima ok stvari, s tim treba paziti i od kojeg drveta je stolarija. preporuka je ariš.
dosta se reklamira i hain iz istre. ne znam, međutim, koliko su kvalitetni
vidi (http://www.hain.hr/)
bobica kaže:
dosta se reklamira i hain iz istre. ne znam, međutim, koliko su kvalitetni
vidi (http://www.hain.hr/)
Kupio prošle godine. Odlični prozori i vrata, vrhunska izrada i završna obrada, ali:
- nisu imali roletara, ide posebno
- ne ugrađuju, imaju dogovore s majstorom
Profili jako lijepo izgledaju, što je važno, nisu nekakvi ćoškasti. Drvo je kvalitetno, mislim da rade s lameliranim drvom, tako da se ne piga (savija).
Što se rokova tiče, ako ti kažu da čekaš 6 tjedana, toliko i čekaš. Ja sam pokušao ubrzati, ali nema teorije. Barem ne kasne.
Još kažu da je Kontinental, negdje iz Bosne, isto ima dobru robu. To ne znam, ali znam da imaju dobre trgovce ;-)
MOze li mi netko objasniti,zasto pobogu, drvene????
Mi imamo drvene na stanu,ali je zgrada zasticena i ne smijemo mijenjati.A unutra probija prasina,ma sta god radili.
Hain izgleda super.
Puno hvala!
Noemi, bilo je puno rasprava o tome koji su prozori kvalitetniji; PVC, drvo ili drvo-aluminij. Svatko uzima sto mu najbolje odgovara.
Nasla sam i od industrogradnje kontakt. Imaju prodaju u Donjoj Lomnici. Hvala jos jednom!
prilično sam sigurna da će se naći netko tko će moći dati cijenjeni komentar na ovakvu ponudu (glede kvalitete):
- Sistem : GEALAN
- Serija : Classic, sistem vanjskog brtvljenja
- Materijal : PVC-tvrdi , prema DIN 7748, homogeno obojan
- Profili : dubina 74mm, visina 66mm s pocincanim ojacanjem,
- Okov : ROTO
- Staklo : IZO 4-16-4, k-Wert 2.8 W/m2K, 34 dB
ili staklo: lowe k1,3.
je li to ok kombinacija???
i što su to rolo komarnici (tj. u akuzativu rolo komarnike)???
hvaaaala
Ruda kaže:
Nisi dobro gledala
O ukusima se ne raspravlja, naime seljacima su ljepši pvc, a ljudima sa stilom drveni.
m!Ro kaže:
O ukusima se ne raspravlja, naime seljacima su ljepši pvc, a ljudima sa stilom drveni.
ali ponekad daš prednost praktičnom nad estetskim. u svakom su slučaju lijepi kad su čisti, a lakše ih je očistiti kad su od pvc-a, nego od drveta. pa kad se počnu sušit... uštede na grijanju nije ni potrebno spominjati
žensko nepametno
12.05.2005., 17:08
Svaka čast drvetu ali nakon nešto godina se rasuši pa onda lagano počne puhati u prorezima, a nakon jako puno godina da se zavuči i prst između štoka i prozora!
m!Ro kaže:
Ljudima sa stilom najviše se sviđaju kombinacija drvo-alumij
m!Ro kaže:
Jebiga, vremena se mijenjaju. Danas seljaci seru u WC-u, a ljudi sa stilom gdje stignu:B
meni su isto ljepsi drveni, ali imam pvc.
pazi da ti ne slijepe ona stakla, a iznutra da su zmazana.
mislim da se to u hr ipak ne dogada, al nikad ne znas
Rapifen
21.05.2005., 21:58
Ako si iz Osijeka preporučam Esteru, M.Gupca 7a.
Mi smo prije par mjeseci dobili dosta raznih ponuda. Ova nam se najbolje isplatila jer je u cijenu uračunato i skidanje starih prozora te postavljanje novih.
Mi smo izabrali njemački profil Salamander, ostakljeno izo staklo Low-e punjenom argonom, s koeficijentom prolaza topline od KW-1,08 W/m2K. Salamander profil je debljine 76mm sa 5 komora, 3 brtve i protuprovalnim okovom winkhaus. Profili su od tvrdog samougasivog PVC profila ojačani pocinčanim čelikom u cijeloj dužini profila. Dizajn je zaobljen tako da izgleda jako elegantno i profinjeno. Prilično su teški prozori pa smo se odlučili za dvokrilne i trokrilne prozore.
Cjenik izgleda ovako:
prozor dvokrilni 144cm*150cm = 2070kn * 2= 4140kn
roleta 144cm *170cm = 900kn *2 =1800kn
prozor trokrilni 225cm*150cm =3440kn
roleta dvodjelna 225cm*170cm =1600kn
balkonska vrata 1-krilna 80cm*238cm=1760kn*2=3520kn
roleta 80cm*256 cm = 900 kn
prozor 2-krilni 135cm* 150cm = 2000kn
roleta 135cm*170cm = 870 kn
Ukupno =19170kn
popust za gotovinu =-3842,13 kn
pdv = 3372,13 kn
platili = 18700 kn
Jako su ljubazni, izrada je oko 15-tak dana.:)
Da ne otvaram novu temu...
Profili Veka bi trebali biti jedni od boljih.
Međutim dosta vidim po poznatijim PVC bravarijama profile "Vega".
Pa ako netko zna nešto o tome: gdje ti profili "Vega" spadaju po kvaliteti, vrh sredina ili dno ponude?
lego kaže:
Pa kak jedan takav majstor s 30 godina iskustva moze svojim radnicima rec da pjene prozor a on lijepo otvoren na kipu, staklo gore?
I jos stavlja pjenu iza krkhe vodilice??
Pravilno ugraden prozor je da se staklo stavlja poslije ugradnje i fiksiranja u otvor, i cijeli se prozor nastela sa staklom.
Ovo je tipican primjer velike proizvodnje, koja ide na kvantitetu a ne kvalitetu.
I takve prozore nalazimo u velikim trgovackim lancima, po relativno niskoj cijeni.
O kvaliteti necu:(
sad si me sjetio,
stavljali su veliki prozor na zid od jednog birca na placu blizu tebe prije par mjeseci, uglavnom prozorcina ogromna i popucalo im staklo
muz je rekao da su stavili previse pur pjene,a moze biti i opcija da je bilo staklo gore dok su to pur pjenirali :D :D ;)
vanjska stolarija, vječna tema...:D
mi smo zatražili jedno 5 ponuda za pvc, a na kraju smo se odlučili za drvo.
od nekoliko njih koji rade i drvo i pvc dobili smo glas za drvo i to je presudilo.
sumnjam da je to zbog cijene jer je razlika samo 10-ak posto.
lego, oni slovenci s dobrim drvetom - to je gašper?
ima li netko informacija o kontinentalu (www.kontinental.biz)?
to mi, kao i hain, izgleda puno bolje od npr. lesne.
što treba gledati kod drva? čula sam - širina godova, dužinsko spajanje drva. ima netko još kakvu sugestiju?
karolinaxf
19.06.2005., 18:11
Lego, posto se bavis s pvc-om i vidim da znas sto valja a sto ne...trebam 3-4 prozora dimenzija oko 140X140 dvokrilna...s roletama
koliko bi to otprilike doslo (po komadu) ? Oko 2500 kn?
i molim te preporuci mi kvalitetnog proizvodjaca , hvala
i vi ostali...imete li koga za preporuciti ? (na podrucju zgb i okolice)
Ma nema više baš neke pomoći od ovog foruma. Ostaje vam da sami istražite.
aaston kaže:
Ma nema više baš neke pomoći od ovog foruma. Ostaje vam da sami istražite.
Nema kad je lego u Vojsci:B
Sad tam popravljam vrata i prozore:w
a jadnicak, sta se nisi mogao izvuci na neko ludilo :D , barem decki s jaruna imaju prakse s time :D :D :D ;)
Nema kad je lego u Vojsci
Sad tam popravljam vrata i prozorei
chani kaže:
a jadnicak, sta se nisi mogao izvuci na neko ludilo :D , barem decki s jaruna imaju prakse s time :D :D :D ;)
Zakaj jadnicak, pa u vojsci sam se bar odmoril.
Nije za vjerovat al istina je;)
Kakva je to vojska kad se po jakom suncu i kisi nist ne radi!
Ja jesam lud, al ipak sam htio u vojsku;)
Jel to netko radi kod nas? Osim Lokvi. Malko sam skeptican prema masovnoj proizvodnji. Ak stvari odu u krivu ulicu nemas koga zadavit.
Aussie-Gold
16.08.2006., 09:33
Da li slučajno postoji duša na ovom forumu koja ima iskustva s prozorčićima ovog proizvođača? Svašta nešto ti demonstriraju na sajmovima, što je vrlo lijepo, no što kad to treba služiti svrsi???
Ukoliko netko ima iskustva, molim da to podjeli sa ostatkom Hrvatske i inozemstvom.
Iznimno cijenim odgovore i savjete. :s
Putnik92
17.08.2006., 14:43
Ima li gdje na hr internetu kakav proizvođač vrata/prozora koji daje detaljne specifikacije + cijene proizvoda - prolistao sam na www.hr nekoliko desetaka sajtova ali uzaludno.
marijoj
17.08.2006., 15:02
Ima li gdje na hr internetu kakav proizvođač vrata/prozora koji daje detaljne specifikacije + cijene proizvoda - prolistao sam na www.hr nekoliko desetaka sajtova ali uzaludno.
ukucaj na googlu pvc stolarija pa da vidis proizvodjaca. Sto se tice cijena tesko da ces ih naci na netu. Jedino da svakom od njih posaljes upit da ti se onda oni jave sa ponudom ( kako tko i kada ).
cd_covers
21.08.2006., 09:36
Da li slučajno postoji duša na ovom forumu koja ima iskustva s prozorčićima ovog proizvođača? Svašta nešto ti demonstriraju na sajmovima, što je vrlo lijepo, no što kad to treba služiti svrsi???
Ukoliko netko ima iskustva, molim da to podjeli sa ostatkom Hrvatske i inozemstvom.
Iznimno cijenim odgovore i savjete. :s
Užasno skupo...pretjerano....
Aussie-Gold
21.08.2006., 12:30
Užasno skupo...pretjerano....
Pitala ja ponudu. Dakle, balkonska vrata na dužine 222 cm i visine 213 cm + kutija za roletne još 31 cm i tip kaže 10 000 kn. Garancija 5 godina, e-low, bla-bla, bla-bla.....
Neki lik što radi aluminij mi je za tu istu dimenziju tražio 13 500 kn.
Ovaj hoco mi se sviđa jer je to ipak tvornica, imaju garanciju 5 g i kasnije imam koga uhvatiti za vrat, a kad mi garadžija utekne, mogu se slikati.
Eto to je to.... Hvala na pažnji...
Naravno, ukoliko ima tko kakav bolji savjet, rado ću ga saslušati....
marijoj
21.08.2006., 13:19
Pitala ja ponudu. Dakle, balkonska vrata na dužine 222 cm i visine 213 cm + kutija za roletne još 31 cm i tip kaže 10 000 kn. Garancija 5 godina, e-low, bla-bla, bla-bla.....
Neki lik što radi aluminij mi je za tu istu dimenziju tražio 13 500 kn.
Ovaj hoco mi se sviđa jer je to ipak tvornica, imaju garanciju 5 g i kasnije imam koga uhvatiti za vrat, a kad mi garadžija utekne, mogu se slikati.
Eto to je to.... Hvala na pažnji...
Naravno, ukoliko ima tko kakav bolji savjet, rado ću ga saslušati....
Moje preporuke idu Troha-dilu. Ista stvar; tvornica, garancija, samo sto oni jos za svaku zupaniju imaju montere.....U mom slucaju balkonska vrata 204 X 196cm + kutija za rolete, LOW-e , 5 komora = cca 5.500,00 kn .
Aussie-Gold
21.08.2006., 14:05
Moje preporuke idu Troha-dilu. Ista stvar; tvornica, garancija, samo sto oni jos za svaku zupaniju imaju montere.....U mom slucaju balkonska vrata 204 X 196cm + kutija za rolete, LOW-e , 5 komora = cca 5.500,00 kn .
To je upola jeftinije!! Ići ću danas vidjeti malo za to. Čija je to tvornica? Kakvi su oni, čiji okove imaju, čije je profil? Valjda sam sve dobro napisala.
Puno hvala na savjetu... :top:
marijoj
21.08.2006., 14:37
To je upola jeftinije!! Ići ću danas vidjeti malo za to. Čija je to tvornica? Kakvi su oni, čiji okove imaju, čije je profil? Valjda sam sve dobro napisala.
Puno hvala na savjetu... :top:
Profili Salamander, okovi Winkhaus. Kad sam ja mjenjao stolariju pretrazivao sam net neko vrijeme i na dosta mjesta su ih ljudi hvalili. i tako sam se i ja odlucio za njih i za sada mogu reci samo najbolje (www.troha-dil.hr)
Aussie-Gold
21.08.2006., 15:44
Profili Salamander, okovi Winkhaus. Kad sam ja mjenjao stolariju pretrazivao sam net neko vrijeme i na dosta mjesta su ih ljudi hvalili. i tako sam se i ja odlucio za njih i za sada mogu reci samo najbolje (www.troha-dil.hr)
Šmrc, ja sam upravo dobila ponudu od njih. Malo jeftinije ako dodam low-e. Dali su mi ponudu bez tog low-ea pa je cijena 8248 kn po prozoru a ako dodam još to računam oko 9000 što je malo jeftinije od Hoca a opet Hoco mi za milju kuna više nudi 7 komora.
Pojma nemam........ :rolleyes:
cd_covers
21.08.2006., 15:52
Šmrc, ja sam upravo dobila ponudu od njih. Malo jeftinije ako dodam low-e. Dali su mi ponudu bez tog low-ea pa je cijena 8248 kn po prozoru a ako dodam još to računam oko 9000 što je malo jeftinije od Hoca a opet Hoco mi za milju kuna više nudi 7 komora.
Hoco proizvodi drvene, alu, drvo-alu i pvc prozore. Ako napišeš što te zanima možda dobiješ neki konkretan prijedlog. Najbolje i najskuplje ti je drvo-alu kombinacija.
Ja sam pitao za drvene prozore kod njih i sve je ok, samo cijena je puno pretjerana, može se dobiti i duplo jeftinije za istu kvalitetu.
Pozdrav.
marijoj
21.08.2006., 16:19
Inace, ja sam dobio 25% rabata na cijenu ( Inace je cijena 7.320,00) jer sam svu stolariju uzimao od njih i placao gotovinom ( rabat mi je odobrio montazer za moje podrucje ).
Aussie-Gold
22.08.2006., 12:26
Hoco proizvodi drvene, alu, drvo-alu i pvc prozore. Ako napišeš što te zanima možda dobiješ neki konkretan prijedlog. Najbolje i najskuplje ti je drvo-alu kombinacija.
Ja sam pitao za drvene prozore kod njih i sve je ok, samo cijena je puno pretjerana, može se dobiti i duplo jeftinije za istu kvalitetu.
Pozdrav.
Da, zaboravih napomenut. Isprika. Radi se o pvc-u. Drvo-alu je definitivno najbolja solucija, no bojim se i pitati za cijenu jer imam ta 3 velika balkonska prozora (istih dimenzija) i mislim da bi me to bacilo u propast. Pitala sam Lokve. Oni imaju alulok te mi je cijena po prozoru bila 14 000 kn a za kliznu stijenu 17 000 kn. Mislim da je to malo puno. Mislim da u to ne ulazi montaža i demontaža.
Odlučila sam se na pvc iako bih najradije drvo-alu ali osobno mislim da je cjenovno nedostupno osim ako postoji netko tko zna gdje bi se to moglo jeftinije nabaviti a da nije fušeraj d.o.o. (ovo uključuje i sloveniju).
Nova sam u svemu ovome, tako da oprostite ako Vas malo masiram, ali stvarno svaki savjet dobro dođe. Sve je ok dok me doma ne pritisnu da se odlučim :ceka: . Bomer....
Aussie-Gold
22.08.2006., 12:44
Inace, ja sam dobio 25% rabata na cijenu ( Inace je cijena 7.320,00) jer sam svu stolariju uzimao od njih i placao gotovinom ( rabat mi je odobrio montazer za moje podrucje ).
Dali su mi popust na količinu 20% ali nisu u cijenu stavili low-e staklo (cijena 24 000 kn). Kad mi sve to stave, neće biti puno jeftiniji od Hoca. Možda svega 2 tkn, a ako pojedinačno naručim dobijem 10% (naručujem 3 prozora istih dimenzija) i jeftinije će biti možda par sto kuna.
Bo :confused:
cd_covers
22.08.2006., 13:21
.
Ako pričamo o cijenama balkonskih vrata fali jedna važna informacija.....da li govorimo o klasičnim dvokrilnim vratima ili?
Ako da moje je mišljenje da je to preveliko krilo...čitaj moguće da odvise. (sumnjam da okov može dugoročno izdržavati takav teret)...neka se netko sa iskustvom iz prakse ubaci ovdje ako može....
...za tu cijenu ja bi gledao harmonika vrata....
Pozdrav,
Tomislav
Aussie-Gold
22.08.2006., 15:57
Ako pričamo o cijenama balkonskih vrata fali jedna važna informacija.....da li govorimo o klasičnim dvokrilnim vratima ili?
Ako da moje je mišljenje da je to preveliko krilo...čitaj moguće da odvise. (sumnjam da okov može dugoročno izdržavati takav teret)...neka se netko sa iskustvom iz prakse ubaci ovdje ako može....
...za tu cijenu ja bi gledao harmonika vrata....
Pozdrav,
Tomislav
Ta balkonska vrata su 222 cm duga. Plan je bio ili jedno krilo (80 cm) + 2 krila (70+70 cm) ili klizna stijena.
Eto, taj otvor je moj problem.....
jel ima neko preporuku za majstora koji postavlja drvene prozore..?ne smijemo staviti pvc..
darkNess(ie)
04.09.2006., 23:40
hehhe ni ja nesmijem stavit pvc pa stavljam drvene..da pogodim.. spomenik kulture??.. pa tamo di ih kupiš pitaj da ti ugrade.. ak ne ugrađuju..onda sigurno znaju nekog majstora
na danima piva u karlovcu sam vidio neke pvc prozore koji izgledaju kao drveni izvana probajte to koliko ja znam bitno je da se ne mjenja izgled
Postoji drvo-aluminij ali su sukupi ili probaj naći Domet Prelog, Pana Čakovec, KLI Logatec, Industrogradnja Izoind, Bilokalnik Koprivnica, a ovi skupi su ti Gaulhofer.
cd_covers
05.09.2006., 09:10
jel ima neko preporuku za majstora koji postavlja drvene prozore..?ne smijemo staviti pvc..
...najjednostavnije ako ne znaš sam..onaj tko ti proda prozore taj neka ih i ugradi....ako već imaš prozore ugradnja je ista i za pvc i drvo tako da ti bilo koji majstor to može napraviti...
Pozdrav
Acidofil
05.09.2006., 09:20
takodjer postoji moguchnost izrade alu prozora u boji imitacije drva, u raznim bojama i nijansama...
vidio, odlichno izgleda!
cd_covers
05.09.2006., 09:54
..zanimljivo....čovjek pita jel ima tko da mu postavi prozore a svi mu nude savjete kakve druge prozore stavit umjesto drvenih....
Postoje zgrade gdje nije dozvoljeno stavljat ništa drugo osim drveta jer je velika vjerojatnost da ćeš to morat skidati kad tad (čim te netko prijavi ili inspekcija skuži)....a i nikakva plastika ili aluminij ne može zamijeniti drvo....
Pozdrav
flygirl
02.11.2006., 10:16
Pozdrav!
Trebaju mi informacije o kvaliteti PVC profila.
Naime, prikupila sam nekoliko ponuda sa područja Rijeke gdje se cijene ugradnje 4 prozora u stanu (grijanje na struju pa je potrebna termo izolacija na prozorima) kreću od 10 tisuća do 18 tisuća za PVC stolariju. Za ALU nisam ni pitala jer imam frenda koji ga postavlja i preporučuje rađe ALU stolariju punjenu plinom jer traje mnogo duže i nema diletacija usljed utjecaja vremenskih prilika. On bi ugradio ALU za 17 tisuća (bez poreza, naravno:) ) što na kraju i nije tako velika cijena.
Ponuđeni su mi profili PVC stolarije Innonova-A5, Gealan, Schuco Corona CT 70/78 i Salamander.
Svaki savjet je dobrodošao pošto se radi o velikoj investiciji, a ovo baš nikako nije moje područje.
Unaprijed hvala!
Codegun
02.11.2006., 10:39
Pozdrav!
Naime, prikupila sam nekoliko ponuda sa područja Rijeke gdje se cijene ugradnje 4 prozora u stanu (grijanje na struju pa je potrebna termo izolacija na prozorima) kreću od 10 tisuća do 18 tisuća za PVC stolariju. Za ALU nisam ni pitala jer imam frenda koji ga postavlja i preporučuje rađe ALU stolariju punjenu plinom jer traje mnogo duže i nema diletacija usljed utjecaja vremenskih prilika. On bi ugradio ALU za 17 tisuća (bez poreza, naravno:) ) što na kraju i nije tako velika cijena.
Ponuđeni su mi profili PVC stolarije Innonova-A5, Gealan, Schuco Corona CT 70/78 i Salamander.
Svaki savjet je dobrodošao pošto se radi o velikoj investiciji, a ovo baš nikako nije moje područje.
Unaprijed hvala!
ne znam koliko imaš prozora ali meni se čine ove cijene za PVC ultra velike, o Al nemam pojma. Upravo sam na svom blogu objavio ugradnju PVC stolarije možda ti pomogne. Kod mene je jedan od najboljih profila, s low-e staklima, al roletama... imam oko 24 m2 prozora i cijena je bila nešto više od 40000 kn. Prema drugim izvorima, među najbolje profile spadaju Kommerling, Veka, Rehau ...
Meni su prozore radili Alu Ben (Gealan) i zadovoljan sam - brzi, uredni, u dogovorenim rokovima... s jedinom zadrškom da sam ja sam skidao staru stolariju i to ne zbog cijene već zbog toga što svi oni skrše pol zida dok skinu stare prozore.
O kvaliteti profila je teško suditi, svi se hvale da su njihovi naj.
Malo pronjuškaj po starim postovima o PVC stolariji...
Uzmi drvo, nemoj ALU ili PVC!
kreću od 10 tisuća do 18 tisuća za PVC stolariju.
Preporučuje rađe ALU stolariju punjenu plinom jer traje mnogo duže i nema diletacija usljed utjecaja vremenskih prilika. On bi ugradio ALU za 17 tisuća (bez poreza, naravno:) ) što na kraju i nije tako velika cijena.
Gledam dans cjenike 2 lidera racunalima, cijena je ista u lipu:)
Al ovo je texas:zubo:
Daj ga pitaj kak puni plin u alu stolariju:confused:
I sad alu jeftiniji od plastike za kraj:)
Boris_RI
03.11.2006., 07:36
Je tko radio sa firmom alukastav ? Frend mi je dobio ponudu koja je 15% jeftinija od moderline-a.. :confused:
Jesi li razmišljala o drvenim prozorima, znam jednog nonića koji ih radi jako kvalitetno i ne preskupo
djubre44
13.11.2006., 22:57
Prije godinu dvije gledao sam neku placenu reportazu o nekim prozorima od aluminja ali je iznutra drvo koje proizvodi neka nasa firma.Cuo sam da je to super kaj se tice izolacije i da vecinu proizvoda izvoze.Sad me zanima da li netko zna kako se firma zove i da li jos nesto znate o tome i da li uopce to postoji ili sam ja krivo cuo pa povezo dvije razlicite stvari.pozdrav
Dobro si čuo. U stvari radi se o prozorima od drveta, a samo s vanjske strane je aluminij koji služi smanjenju utjecaja okoline na drvo - nema pituravanja izvana. Nemam to ugrađeno, mada sam čuo da su kvalitetni, ali ne baš i jeftini. Proizvodi ih tvornica Lokve - www.lokve.com
djubre44
14.11.2006., 18:43
hvala.ne radi link al sam nasao broj i sve
maksica6
16.11.2006., 19:24
[QUOTE=Riz]Dobro si čuo. U stvari radi se o prozorima od drveta, a samo s vanjske strane je aluminij koji služi smanjenju utjecaja okoline na drvo - nema pituravanja izvana. Nemam to ugrađeno, mada sam čuo da su kvalitetni, ali ne baš i jeftini.
Imam na stanu ovakve prozore koji izvana imaju alu -kao zastita drveta koji su ugradeni prije cca 25godina mozda ih sutra poslikam i stavim ovdje,ovi prozori jos uvijek izgledaju kao da su jucer ugradeni:jumping:
Te što imaš jesu i oni od ove naše tvornice ili neki strani? Znam za ove Alulok od tvornice "Lokve", a imaju i mislim austrijski Internorm, ali oni su strahovito skupi.
Kad sam sebi kupovao uzeo sam obične aluminijske, zadovoljan sam kvalitetom materijala, ali firma koja mi je to pravila krajnje neozbiljna, puno greški koje je teško ispraviti. Naravno sad više ne postoje.
maksica6
17.11.2006., 11:46
Evo vrata koja izvana imaju zastitu.Zao mi je sto su lose slike)
maksica6
17.11.2006., 11:51
Vrata sa aluminijem na vanjskoj strani-stara preko 20 godina.
zjerneic
23.11.2006., 21:50
Je li čuo tko za :
http://www.internorm.hr/cps/rde/xchg/internorm_hr/?rdeLocaleAttr=hr
Čuo i vidio, ali nisam kupio. Nisam baš siguran, ali mislim da je bilo jedno 2 put skuplje od običnih aluminijskih prozora. Slične proizvode imaju i www. lokve.com (AluLok prozori), te www.jelovica-zagreb.hr (Jeloterm - Aluminij).
Codegun
24.11.2006., 12:52
Je li čuo tko za :
http://www.internorm.hr/cps/rde/xchg/internorm_hr/?rdeLocaleAttr=hr
ja sam pitao cijenu za ulazna vrata.
Baba kaže 20000 - 30000 kn ovisno o modelu :s
gdje samo nađu budalu koja bi to kupila?
Ne moras biti budala da bi to kupio. Prozori su toplinski bolji od prosjecnog zida koji se gradi kod nas. Skupi su da se smrznes, ali prozore u kucu ugradjujes jednom. Sto se tice ulaznih vrata, vidio sam PVC ulazna vrata (sasvim obicna PVC) za cca 18.000 kn, s panelom debljine 28 mm i nekim staklenim kerefekama na njima. To je po meni idiotska kupovina. Internorm ipak ima odredjenu kvalitetu koja se tesko usporedjuje s ostalim slicnim prozoria na trzistu, ali monteri su druga prica. Jos ni jednom nisam vidio da montaza ide bez propusta, pa makar montaza kosta 5% od cijene skupih prozora. To je vjerojatno dio naseg folklora.
Acidofil
27.11.2006., 21:20
gdje samo nađu budalu koja bi to kupila?
a gdje samo nadju budalu koja bi kupila recimo mercedes za 50.000 E?
svaki proizvod ima svoje trzhishte, svaki proizvod ima svoje kupce... ova vrata ochito nisu za jadnichke kojima je bed dati tisuchicu dvije vishe za ok PVC stolariju dok trazhe najjeftiniju, kamo li za aluminijsku ili na kraju krajeva drvo-aluminij... a josh su tu i ukrasni paneli koje je netko spomenuo koji dodju i po nekoliko tisucha kn... sve ima svoju cijenu, a isto tako sve ima ciljane kupce...
Codegun
28.11.2006., 09:02
a gdje samo nadju budalu koja bi kupila recimo mercedes za 50.000 E?
svaki proizvod ima svoje trzhishte, svaki proizvod ima svoje kupce... ova vrata ochito nisu za jadnichke kojima je bed dati tisuchicu dvije vishe za ok PVC stolariju dok trazhe najjeftiniju, kamo li za aluminijsku ili na kraju krajeva drvo-aluminij... a josh su tu i ukrasni paneli koje je netko spomenuo koji dodju i po nekoliko tisucha kn... sve ima svoju cijenu, a isto tako sve ima ciljane kupce...
mercedes za 50000€ je pun opreme i relativno je kvalitetan, ovdje se samo radi o lijepim vratima koja osim izgleda ne nude ništa više od "običnih" vrata.
-:| 007 |:-
28.11.2006., 22:53
ima dosta tome kako sam vidio informacije o njima na netu.
vjerojatno si vidio da je to austrijska firma i da imaju predstavnika kod nas.
prilicno sam se zapalio za njih. bili su mi dobri vizualno a i tehnicke osobine
su im odlicne. bas me je zanimala cijena alu-drvo kombinacije. mislim da se
serija zove kompakt4. no na mail uopce ne reagiraju.
kasnije sam ih posjetio na velesajmu i ... totalno razocarenje.
ne samo sto je frajer bio pod cokom i neprofesionalan. ni to sto su nesto
skuplji, nego kvaliteta. najvise me razocarao okov. tak skupi prozori a oni
onak pod rukom osjetis zapinju i sl. poslije sam gledao 'lokve'. pa oni su zakon
za njih. da ne vjerujes. to mi je bilo veliko razocarenje. bas su me full zanimali.
mislio sam da su super ...
Molim ako netko zna za dobre (vjerojatno su i skupi) prozore koji su izvana od alu-pvc-a a iznutra od drveta. Možete li mi preporučiti gdje se to isplati potražiti?
cd_covers
09.03.2007., 15:52
Molim ako netko zna za dobre (vjerojatno su i skupi) prozore koji su izvana od alu-pvc-a a iznutra od drveta. Možete li mi preporučiti gdje se to isplati potražiti?
na forumu za početak....
Pozdrav
goranin
10.03.2007., 18:06
Čuo sam da ih najkvalitetnije rade u Lokvama(G. Kotar).
a koji je onda razlog ne uzeti drvenu stolariju u potpunosti ? jelovicu ili nesto slicno ?
Niti jedan osim možda u glavi i malo je skuplja ali je neusporedivo bolja kvalitetnija prirodnija - ima dušu.
Da li ti je primarna kvaliteta ili cijena?
mene zanima koliko bi za iste dimenzije koštali samo drveni a koliko alu-drvo prozori. naravno, govorim o neko srednjoj vrijednosti, tj. kvaliteti. koliko je alu-drvo skuplje, npr. 20 ili 50%?
ima li tko kakvu kalkulaciju?
cd_covers
12.03.2007., 09:32
mene zanima koliko bi za iste dimenzije koštali samo drveni a koliko alu-drvo prozori. naravno, govorim o neko srednjoj vrijednosti, tj. kvaliteti. koliko je alu-drvo skuplje, npr. 20 ili 50%?
isti proizvođač.......od 70-100%
p.s.
tamo gdje sam ja pitao...
Pozdrav
Da nebi neko pogriješio alu nije pvc ili plastika alu je ono kvalitetno. Ljudi to često miješaju.
isti proizvođač.......od 70-100%
p.s.
tamo gdje sam ja pitao...
Pozdrav
grozna razlika
cd_covers
12.03.2007., 11:36
Da nebi neko pogriješio alu nije pvc ili plastika alu je ono kvalitetno. Ljudi to često miješaju.
ne znam kako ostali razmišljaju, ali aluminij je meni bio ZADNJI kad sam kupovao stolariju....drvo, pvc pa aluminij.....
Drvo, Drvo , Drvo i opet drvo. Ukoliko sa radi o klasičnoj arhitekturi, starijoj primorskoj kući.... Naravno da drvo neide na staklenu poslovnu zgradu.
Mirko_M
12.03.2007., 12:22
45% di sam ja ugrađivao :)
Bila bih zahvalna ako mi možete dati par mjesta gdje se isplati pogledati kombinaciju alu-drvo.
Bila bih zahvalna ako mi možete dati par mjesta gdje se isplati pogledati kombinaciju alu-drvo.
1 od mjesta :rolleyes:
http://img461.imageshack.us/img461/5346/001rm9.th.jpg (http://img461.imageshack.us/my.php?image=001rm9.jpg)http://img399.imageshack.us/img399/3687/002fc4.th.jpg (http://img399.imageshack.us/my.php?image=002fc4.jpg)
http://img360.imageshack.us/img360/5194/003tm1.th.jpg (http://img360.imageshack.us/my.php?image=003tm1.jpg)
http://img360.imageshack.us/img360/4210/004xq7.th.jpg (http://img360.imageshack.us/my.php?image=004xq7.jpg)
http://img399.imageshack.us/img399/8876/005gn3.th.jpg (http://img399.imageshack.us/my.php?image=005gn3.jpg)
http://img98.imageshack.us/img98/6874/006ow3.th.jpg (http://img98.imageshack.us/my.php?image=006ow3.jpg)
http://img399.imageshack.us/img399/6491/007ci7.th.jpg (http://img399.imageshack.us/my.php?image=007ci7.jpg)
Lego hvala na slikama, ali mislila sam mjesta na kojima bih mogla kupiti ovakve prozore u Zagrebu ili užoj okolici.
Lego hvala na slikama, ali mislila sam mjesta na kojima bih mogla kupiti ovakve prozore u Zagrebu ili užoj okolici.
http://www.aluk.hr/izvodjaci.php
Al bolje ih nazvat i pitat ko naj bolje radi drvo alu od njihovih profila :frajer:
elegant
14.03.2007., 09:16
trebam mišljenje ....
na novogradnji mi ugrađuju stolariju ... izvana pvc, iznutra drvo; staklo vanjsko 6, unutarnje 4. Jeli to ok?! :confused:
Da li netko zna kolko se krecu cijene za drvenu stolariju?
Hvala :s
Da li netko zna kolko se krecu cijene za drvenu stolariju?
Ja upravo dobio ponudu na moj zahtjev od Okno-jeling-a a.k.a. Jelovica SLO
Cijena je fijuuuu.
Ali je i kvaliteta vrhunska. Na kuci mojeg brata postavljali su takodjer oni prije 3 godine i sve pet sto se poslovnosti tice.
Ja upravo dobio ponudu na moj zahtjev od Okno-jeling-a a.k.a. Jelovica SLO
Cijena je fijuuuu.
Ali je i kvaliteta vrhunska. Na kuci mojeg brata postavljali su takodjer oni prije 3 godine i sve pet sto se poslovnosti tice.
Kolko je to fijuuu? :zubo:
caterina
25.04.2007., 17:42
Ima li netko iskustva sa prozorima od M Sore? neznam da li da stavim te ili od Lokve? inače prozori su vani aluminij, unutra drvo
sky cruiser
25.04.2007., 21:16
Imam ja njihovu ponudu. jako skupi, jako dobri. No ne toliko bolji od Haina Istra i Lokvi. Tako da neću od njoh kupit.
Red veličine: Hain 32.000 kn
M-Sora 55.000 kn
caterina
26.04.2007., 10:30
meni su Hain i Sora da li ponudu koja se razlikuje u 1000kn a za Hain sam čula iz prve ruke da bolje da ih zaobiđem, pa sam ih onda eliminirala. pa sad neznam jel kupio tko te Alu-drvo od Lokve?
sky cruiser
26.04.2007., 11:12
a zašto zaobići ?
pogledaj kontinental BIH, imaju u sesvetama salon, najjači su, bar meni.
caterina
26.04.2007., 11:33
već sam ih zvala, Kontinental nema tu kombinaciju vani aluminij-unutra drvo. Za Hain poslat ću ti na PM kopiju poruka od ljudi tu sa foruma koji su ih montirali i kažu nikad više.
cocoman
27.04.2007., 08:21
Pozdrav ekipa, bavim se stolarijom već 6 godina, ako nekom trebaju informacije ili preporuke javite se brisanje privatnih podataka
caterina
29.04.2007., 18:56
gledala sam to al-drvo, dobila sam ponude od Internorma, M Sore, Hain i Lokva. Lokve su dale definitivno najpovoljnjiju ponudu. jedino me zanima da li je bitna razlika 2 ili 3 brtve. jer samo Internorm ima tri brtve, ali je zato jako puno skuplji?
SETRA Samoborček
06.05.2007., 16:14
hehe :jumping:
davor_sk
04.09.2007., 22:52
Pozdrav. Evo da malo oživim ovu temu.
U dilemi sam kod izbora stolarije pa me zanima okvirna razlika u cijeni između PVC i ALU stolarije. Pronašao sam nekoliko tema, postova, ... gdje se spominje razlika od nekih 30% (PVC jeftiniji od ALU).
Stvar koja me zanima je da li je to razlika između bijelog PVC-a i aluminija ili je to razlika između obojanog/dekoriranog PVC i aluminija?
Naime, obojani/dekorirani PVC je sam po sebi skuplji nekih 20% od bijelog, a budući ja definitivno uzimam obojanu stolariju onda bi ova razlika mogla biti neznatna pa možda se ipak odlučiti za ALU stolariju?!
Čekam još neke ponude za ALU stolariju pa me čisto zanimaju iskustva ako je netko prošao ovu priču u praksi.
PVC je definitivno jeftiniji od alu, znatno!!!
Inače bih si ugradio alu, a ne pvc.
Stavio sam tamno-smeđu imitaciju hrasta i vizualno je baš o.k., kao zvučna i toplinska izolacija tkđ. Postoji i kombin. alu i pvc.
Pvc Salamander profila sam uzimao ( u 3 navrata) u tvrtki Lučić, iza D.Sela- najpovoljniji omjer cijena-kvaliteta. pozz :rolleyes:
Boris_RI
05.09.2007., 13:10
Daj mi reci na koji način se postigne ta vizualna imitacija?
davor_sk
05.09.2007., 16:14
PVC je definitivno jeftiniji od alu, znatno!!!
Inače bih si ugradio alu, a ne pvc.
Stavio sam tamno-smeđu imitaciju hrasta i vizualno je baš o.k., kao zvučna i toplinska izolacija tkđ. Postoji i kombin. alu i pvc.
Pvc Salamander profila sam uzimao ( u 3 navrata) u tvrtki Lučić, iza D.Sela- najpovoljniji omjer cijena-kvaliteta. pozz :rolleyes:
Deedy, daj mi reci kada si stavljao stolariju (nedavno ili prije nekoliko godina)? Ono što mi većina ljudi govori, a i neki trgovci, je da takva tamnija stolarija privlači više sunca, više se grije te se prije izvine, ne dihta i sl. problemi. Također neki kažu da te dekor-folije s vremenom izblijede (pogotovo na južnoj strani), a neke se čak počnu odljepljivati.
To su glavni razlozi zbog ćega još kalkuliram što uzeti.
Hvala unaprijed!
Daj mi reci na koji način se postigne ta vizualna imitacija?
Ok, drvo ko drvo - izgledom. Ali već sa metar udaljenosti ne kužiš da li je pvc ili drvo! Površinski ga (pvc) malo ubrazdaju, pa ostavlja dojam drveta, za mene sasvim dovoljno, a ta boja nije ništa manje uvjerljiva (dapače- uvjerljivija je nego ona boja kojom se štiti prirodno drvo).
Prije 6 godina mijenjao sam 2 prozora i ul. vrata- prizemlje, prije 3 godine cijeli kat- 4 dvokr.proz.+2 balk.vrata+ ul.vrata -na katu, te ove godine je sister mijenjala kompletnu stolariju na svojoj prizemnici- doduše, bijelu pvc stol.
Ja uvijek uzmem "hrast" pvc.
Upijanje svjetlosti? Nula bodova- ništa od toga!
Vitoperenje- O bodova tkdj.
Folije- molim? Ništa od toga.
Nema negativne strane, osim eko spike, a, opet, ne koristeći drvo veći si ekolog nego režući ga. Dakle, bez straha!!!!!!!!
Isti odgovor obojici. pozz:top:
Deedy, daj mi reci kada si stavljao stolariju (nedavno ili prije nekoliko godina)? Ono što mi većina ljudi govori, a i neki trgovci, je da takva tamnija stolarija privlači više sunca, više se grije te se prije izvine, ne dihta i sl. problemi. Također neki kažu da te dekor-folije s vremenom izblijede (pogotovo na južnoj strani), a neke se čak počnu odljepljivati.
To su glavni razlozi zbog ćega još kalkuliram što uzeti.
Hvala unaprijed!
+dodatak: dihta do jaja! Zvučna i toplotna izolacija bolja nego u prosječnih drvenih prozora, jako sam zadovoljan.
Odluka o venecijanerima iznutra ili roletama izvana ostaje na svakom ponaosob.
:D
+++Dodatak dodatka: provjeriti cijene svih dostupnih tvrtki-2 tjedna, upitati za broj komora na profilu-4,5,6...,(5 dovoljno), te koliko okova stavljaju-čvrstoća, dihtanje- na koliko mjesta su okovi! Staklo uzeti neko fotosenzibilno-prepor., nije puno skuplje od vulgarisa!
Boris_RI
05.09.2007., 21:27
Ok, drvo ko drvo - izgledom. Ali već sa metar udaljenosti ne kužiš da li je pvc ili drvo! Površinski ga (pvc) malo ubrazdaju, pa ostavlja dojam drveta, za mene sasvim dovoljno,
Ma kužim ja za kvalitetu, ali me zanimao način na koji se postigne taj vizualni efekt drva
Ma kužim ja za kvalitetu, ali me zanimao način na koji se postigne taj vizualni efekt drva
ah, ajmo isponova!
Dakle, meni je ova tamna boja- imitacija hrasta i sl., uvjerljiva jednako, ako ne i više od onih kakaboja kakvima znamo ukakati drvenu stolariju.+ crtice-brazdice na površini kojima se približava dojam drvetovih godova... Rješenje za sve- otići do najbliže trtke pvc stolarije i tražiti na uvid uzorke- po mogućnosti uživo, u pogonu, ali i na kartonima su prilično uvjerljivo dočarane.
To je najbolje kako ti mogu objasniti. Ne znam da li si zadovoljan!?! :)
davor_sk
06.09.2007., 07:26
Prije 6 godina mijenjao sam 2 prozora i ul. vrata- prizemlje, prije 3 godine cijeli kat- 4 dvokr.proz.+2 balk.vrata+ ul.vrata -na katu, te ove godine je sister mijenjala kompletnu stolariju na svojoj prizemnici- doduše, bijelu pvc stol.
Ja uvijek uzmem "hrast" pvc.
Upijanje svjetlosti? Nula bodova- ništa od toga!
Vitoperenje- O bodova tkdj.
Folije- molim? Ništa od toga.
Nema negativne strane, osim eko spike, a, opet, ne koristeći drvo veći si ekolog nego režući ga. Dakle, bez straha!!!!!!!!
Isti odgovor obojici. pozz:top:
Najviše me zanimalo ovo vrijeme prije koliko si ugrađivao stolariju jer onda najbolje možeš ocijeniti kvalitetu. Kad je novo sve je super!
Još samo jedan info, ako nije problem: koje si profile uzimao (Salamander, Rehau, Kommerling, ..)?
Najviše me zanimalo ovo vrijeme prije koliko si ugrađivao stolariju jer onda najbolje možeš ocijeniti kvalitetu. Kad je novo sve je super!
Još samo jedan info, ako nije problem: koje si profile uzimao (Salamander, Rehau, Kommerling, ..)?
Hello!
Ja uvijek uzimah Salamander. Provjereno dobri.
To mogu preporučiti. Ono što jr sigurno je da si treba uzeti mjesec dana uzimanja ponuda od svih mog. tvrtki, jer cijena zna ići od npr. 15000 kn do 30000 kn za isti zahvat, ista boja, isti profili, isti br. komora, sveeeeeee isto!
Sretno. :top:
Hello!
Ja uvijek uzimah Salamander. Provjereno dobri.
To mogu preporučiti. Ono što jr sigurno je da si treba uzeti mjesec dana uzimanja ponuda od svih mog. tvrtki, jer cijena zna ići od npr. 15000 kn do 30000 kn za isti zahvat, ista boja, isti profili, isti br. komora, sveeeeeee isto!
Sretno. :top:
ali ne treba odbiti niti dr. profile. prošetati, vidjeti ih uživo, pa odlučiti!:) :)
Boris_RI
06.09.2007., 08:59
ah, ajmo isponova!
Ne znam da li si zadovoljan!?! :)
Ne kužiš :rofl:
Znam ja kako to izgleda (meni se osobno sviđa), ali mene zanima sam proces na koji nastane taj izgled drva... (godovi i sl...)
- jel to "folija" sa uzorkom
- jel to neki stroj urezbari u sam profil
- nešto treće
Kužiš pitanje?
Ne kužiš :rofl:
Znam ja kako to izgleda (meni se osobno sviđa), ali mene zanima sam proces na koji nastane taj izgled drva... (godovi i sl...)
- jel to "folija" sa uzorkom
- jel to neki stroj urezbari u sam profil
- nešto treće
Kužiš pitanje?
ovo srednje. odi pogledati do izložb. prostora neke od tvrtki
Boris_RI
06.09.2007., 12:16
ovo srednje. odi pogledati do izložb. prostora neke od tvrtki
Daleko sam ja još od prozora...
Kad budem došao do toga, onda ću ih posjećivati.. sad me samo zanimao način na koji se to napravi.
Bilobrkster
06.09.2007., 13:04
nisam preupućen al sam čuo da ima i neka kombinacija vani aluminij unutra drvo pa sad...
davor_sk
06.09.2007., 14:33
nisam preupućen al sam čuo da ima i neka kombinacija vani aluminij unutra drvo pa sad...
Da, postoje i takve kombinacije ... zatražio sam jednu ponudu čisto informativno i cijena stolarije je bila točno duplo veća od dekoriranog PVC-a. Nije bilo nikakvih posebnih rabata, a bilo je nekih čudesa sa ulaznim vratima i kliznom stijenom (cca. 20k kn ulazna vrata + još toliko klizna stijena). Kada bi korigirao sve te pozicije i malo porazgovarao o rabatu vjerujem da bi došao na neku cijenu kvalitetne hrastove stolarije (cca. 60% skuplje od dekoriranog PVC-a).
Daleko od toga da to ne valja, ali cijena je glavni faktor koji me odbio od ove kombinacije.
davor_sk
06.09.2007., 14:41
ali ne treba odbiti niti dr. profile. prošetati, vidjeti ih uživo, pa odlučiti!:) :)
Obišao sam već dobar dio firmi koje su mi dale ponude i još imam nekoliko za običi pa se na kraju samo nadam da mi glava neće puknuti od toliko kombinacija i informacija.
Hvala još jednom!
:)
mcquinn
06.09.2007., 14:57
Pripazi na još jednu stvar koju nitko ne spominje...
Ja sam u starom stanu mijenjao stolariju i stavio PVC...zbog debljine okvira izgubio sam ipak dosta veliku staklenu površinu...pa je sada i manje svijetla...
Ako ti nije bed zbog para, drvo i samo drvo...
Meni je bio bed, pa sam morao na PVC varijantu.
Iako imam PVC (a imao sam drvo), moram reći da je (za ambijent i ugođaj) potpuno bezličan i hladan...
Pozdrav!
Unaprijed hvala!
1. ugradi alu prozore
2. nemoj da ti radi prijatelj - kako bi ti i u buducnosti mogao ostati prijatelj
3. onaj tko ti radi neka ti da racun i garanciju tako da imas s cime mahati u slucaju nedaj boze
- mi smo ugradivali new tech 52 TT i sasvim je u redu....netko ce reci da je bolji profil alu-k ali new - tech 52 tt je odlican....to ti je isto kao bossovo odjelo ili murino....bossovo znaju i u ruandi ali murino je na ovim podrucjima za 10...kuzis
- nisu mali novci u pitanju i obavezno imaj racun (bolje i racun na manju svotu ali da ga jebes ipak imas racun)
p.s. ljudi pamet u glavu luda su vremena
scenario 1. - ulazis u neciju kucu i kazes....joooooooj isuse gle pa imas jako lijepe drvene prozore....ajme krasno...priblizis se blize...dodirnes rukom prozor....ono neki cudan osjecaj...malo pokucas...????wtf? sta je ovo....zagledas se kad ono godovi umjetni...sve pvc.....odmaknes se i kazes frendu.....oooooo a ja mislila da je pravo drvo
scenario 2. imas 28 godina...musko.... sjedis pijes na sanku i 5 metara od tebe sjedi zenska zgodna i nesto ti dobacuje.....ti odes do nje...platis joj cugu i pocnete pricati....sav sretan sto si nasao komada zgodnog s kojim bi mogao i prohodati priupitas ju....koliko imas godina....a ona kaze....46 sreco....al eto uz par operacija izgledam kao da imam 30....
pouka - mozete vi stavljati na kucu umjetne materijala sa imitacijom prirodnog koliko god hocete kad htjeli ne htjeli sam organizam je kao detektor onog jedinog iskrenog prirodno i vrijednog
naravno sad ce biti da je razlog usteda....ma jeli...a u dvoristu golf 5-ica na kredu (ima i polovnik skoda favoritki al jebi ga svi vole fino....a kad treba za ambijent....onda umjetno.....fuuuj....kako se ljudi zapustaju to je cudo)
::barcode
06.09.2007., 17:28
u dvoristu golf 5-ica na kredu ..... al jebi ga svi vole fino....
A jesemti usporedbe i auta :cool: :D
Nego, reci di, sta, kako i ko (osim primorja iz Kastva) "new tech 52 TT"
OffT
Kak ti baba? :zubo:
A jesemti usporedbe i auta :cool: :D
Nego, reci di, sta, kako i ko (osim primorja iz Kastva) "new tech 52 TT"
OffT
Kak ti baba? :zubo:
imas kakav troskovnik???? dimenzije???? evo sam jos u firmi da ti recem cijene orijentaciono
Oni koji ne žele čuti ni za što osim prirode, neka ugrade drvo, oni koji žele ako imaju ful puno love neka ugrade skupo drvo, nešto jeftiniji al+pvc, aoni koji imaju još manje, nek ugrade jeftinije drvo ili pvc- po izboru.
Reći da se ljudi zapuštaju zbog svog izbora je mako gluuupo!
:cool:
07.09.2007., 08:49
imas kakav troskovnik???? dimenzije???? evo sam jos u firmi da ti recem cijene orijentaciono
Radis tamo? Pokrivate ZG?
Troskovnik cu imat za koji tjedan, pa se javim ha?
radi se svuda....znam jedne sta iz vinkovaca idu na krk...kad budes imala troskovnik javi se pa da ti recem cijene....
Majstor Fantać
07.09.2007., 10:37
Pa kao čovjek koji je radi sve i svašta prije nego što je počeo studirati, tako i bravariju, neću ispasti baš pametan ako reknem da svaka stvar ima svoje prednosti i mane.
Pogledaj si malo brisana reklama
Što se tvrtki tiče dovoljno je da na vrhu upišeš 3 slova ili riječ onoga što te zanima, klikneš traži i dobičeš hrpu rezultata, i klikom na dobivene rezultate dobićeš popis tvrtki koje se time bave.
kohinoor
23.10.2007., 13:06
molim vas za pomoć....radi se o prozorima...uređujem kuću, htjela bi promjeniti prozore koji su zbilja dosta mali ali su mi rekli da je iznad njih napravljen nadvoj i da se to ne smije rušiti da bi se postavio veći prozor:flop: jel to istina?:ne zna:
McGrubi
23.10.2007., 13:08
dimenzije?
da imaju nadvoj koji bi trebao biti sa svake strane širi od prozora za 10-15 cm (ne smiješ taj dio rušiti)
kohinoor
23.10.2007., 13:15
da me ubiješ ne mogu se sjetiti sad dimenzija:ne zna: a nadvoj je koliko ja znam iznad, a ne sa strane...
McGrubi
23.10.2007., 16:13
da me ubiješ ne mogu se sjetiti sad dimenzija:ne zna: a nadvoj je koliko ja znam iznad, a ne sa strane...
:lol: nemoj zezat
gle, nadvoj je ka most, ima mjesto gdje "sjeda" na zid, taj ležaj je 10-15cm, taj dio ne smiješ dirati
ako želiš širiti prozor onda moraš razbiti i nadvoj i postaviti novi nadvoj prema širini novog prozora
ako želiš izbjeći tolika razbijanja onda ti ostaje samo da povečavaš visinu prozora tj. da smanjuješ parapet
godzilla
11.12.2007., 13:16
Pozdrav!
Uskoro krećem u adaptaciju stana i htio bih zamijeniti stare prozore (drvene, stare 70-tak godina) sa novima. Vjerovatno bi uzeo stolariju kombinacija alu/drvo, međutim ne znam koje firme proizvode takav tip stolarije.
Mislim da ovaj tip stolarije kod nas još nije jako raširen.
Ako netko zna neku firmu koja se bavi proizvodnjom i (ili) postavljanjem ovog tipa stolarije da napiše...
Unaprijed zahvaljujem!
i ja sam se dugo raspitivala za te prozore i nakon nekoliko ponuda ipak se odlučila za dobro staro drvo jer mi je ova opcija, iako savršena, ipak preskupa. negdje duplo skuplja od drveta. imam još negdje te ponude u kompu, a omjer cijene je recimo za prozor 60x130 drvo je kod Pana stolarije oko 1370kn, a drvo-alu oko 2530kn .
a firme koje ja znam da proizvode su "PANA Stolarija", Ekonorm, Lokve stolarija.
godzilla
11.12.2007., 23:36
Hvala na odgovoru!
Znam da je alu/drvo stolarija skuplja, ali sad kad uređujem stan želim ga srediti najbolje što mogu!
Ako se sjetiš još koje firme samo napiši! :)
sjetila sam se još i jelovica. još malo slovenaca 'm-sora', onda 'maramax'. to su ovako što se sjećam da sam se ja interesirala kod njih. kod nekih ćeš ponudu čekati dva-tri dana, a kod nekih ja još čekam :)
i uglavnom se na isporuku čeka od 6-16 tjedana.
Muki123
04.01.2008., 10:23
Sad kad smo savladali temu vrata, otvaram novu. Zamjena prozora. Drveni (kao i stari), plastični ili aluminijski, pitanje je sad? Za sad moja odluka je aluminijski presvučeni iznutra drvetom....Ima li tu kakvih iskustava, preporuka, firmi koje rade s aluminijem....
Partfiš
04.01.2008., 10:27
Samo bi potvrdio izbor kao najbolji. Na zalost nemam preporuke ali pazljivo cu pratiti sta se tu pise jer cu i ja uskoro u akciju-prozor...:kava:
sky cruiser
04.01.2008., 12:59
Industrogradnja-IZOIND, tvornica drvene stolarije Donja lomnica, kraj V.Gorice. Odi tamo i pogledaj njihovu alu-drvo stolariju. Definitivni "best-buy" po mom istraživanju, što se tiče drvo-alu stolarije . Tj. sve ostale ponude su toliko skupe, da možeš samo sanjat tu stolariju....
plastika, paziti na proizvođača! jeri ima puno fušera i polumajstora koji neznaju niti napraviti dobar prozor/okvir niti ga znaju ispravno ugraditi.
aluminij je skupli, ima problema sa korodiranjem na spojevima(pogotovo u priobalju) i ima lošiji toplinski koeficijent.
Drvo je valjda najskuplje? to neznam, ali ako postoji dobar proizvođač kvalitetne drvene stolarije, i ako novac nije problem ja bi uzeo drvo.
Na kraju, u dva sam navrata mijenjao drvenu stolariju i u oba slučajam se odlučio za plastiku jer mi je cijenom bila najdostupnija.
1. slučaj - salamander profil koji je ok, a li u kombinaciji sa samoprozvanim prozor proizvođačem pokazalo se kao pogubno jer isti nije bio u stanju proizvesti/ugraditi dobar prozor, gdje je problem ugradnje bio daleko veći. Mene nije bilo doma, a kad sam se vratio u stan skoro me herc trefio........
Takvu ugradnju nisam nikad vidio užaš.......ugradili su plasiku kao drvo......užas, poslje mi je trebalo godinu dana da se pojave, ponovno im se platilo, ali ovaj put sam ja stajao pored majstora i govorio im kako da rade, a oni meni na to kako nismo nikada tako radili, a ja njima da onda sve što ste ugradili ste krivo ugradili! BTW logika razmišljanja krive ugradnje=preveliko iskrojeni prozori!!! No na kraju sam uspio sprasiti stvar!
2. slučaj nekoliko godina kasnije, drugi proizvođač, firma, garancija, sasvim druga priča......prozori daleko bolji(rehau plastika).....dobra ugradnja, možda je moglo i bolje, ali u šumi majstora rekao bi 4+....dobro su odradili ugradnju, po ps-u i prozori/rolete su daleko bolji i jeftiniji od prve opcije.
Da sumiram, plastika je super, i cijenom i kvalitetom, ali je jako bitna firma koja to proizvodi te majstori koji rade ugradnju!
Ponovno bi uzeo plastiku, a drvo ako bi me novci svrbili.
I nemoj nasjesti na fore stakla punjena plinom i sl........obična iso staka, bitno da je dobar staklar!
ovo sa dobrom firmom i majstorima je ključno sa svaku vrst stolarije
04.01.2008., 16:22
ovo sa dobrom firmom i majstorima je ključno sa svaku vrst stolarije
Ne....to je kljucno za SVE.
OT
Bas ovih dana nosim troskovnike za ponudu stolarije, odlucili se za ALU,
i onako ovlas kad me pitaju zasto, ja reknem: PVC necu, a za ALU/DRVO nemam!
Kad se nadje jedan prodavac i kaze mi i bolje da nemas za A/D, jer kao zna iz iskustva
da se kod te kombinacije drvo oce prije raspast, istrulit, jer se zbog vlage ne moze fino osusit,
sunce przi, a ispod se kondenzira jer mi smeta ALU sa te vanjske strane.
Nisam isao dalje sa pitanjima gdje, kako i kada....
sky cruiser
04.01.2008., 17:10
To bi moglo biti točno ali i ne. Jer ja sam drzao taj ALU-Drvo profil u ruci, aluminij je odvojen od drveta 5 mm, između je rupa kroz koju struji zrak i ventilira . Prvo, alu štit opće ne dozvoljava kiši da natopi drvo ( koje je pak premazano i nije ga lako ni natopit, zaštićeno ) , a ono malo vlage što prođe , ventilacijom se osuši .
To je ono što sam ja vidio i što su mi objasnili ... i i dalje mislim da je to "mrak-mrakova" ali nisam toliko imućan , da na kvaliteno rješenje pljunem još extra 15.000 kn . ( ne treba zaboravit da onda idu i alu-rolete ! , koje isto koštaju..)
Tako da sam brzo odustao. Ide klasika drvo !
mene će prozori otjerati na psihijatriju. nakon duge i teške borbe s vjetrenjačama mi smo se odlučili drvo, koje je bilo i moj prvi izbor.
u ime toga molila bih stručnjake da mi objasne u čemu je razlika između ova tri stakla:
- staklo 4/16/4 k=2,9 W/m2 Rw=32 dB
- staklo 4/16/4 k=1,4 W/m2 Rw=38 dB
- staklo 4/16/4 k=1,1 W/m2 Rw=38 dB
i još bih molila ako netko ima iskustva s prozorima firme "Lokve" da ih podijeli jer smo se za njih odlučili, a kako ćemo naručivati tek za desetak dana možda se i predomislimo ako su iskustva loša.
sky cruiser
04.01.2008., 22:03
Lokve su dobri prozori , bez brige. jako dobri.
S kim si kontaktirala tamo ? Direkt u tvornici ili...
Ja im jednom slao fax za ponudu, nikad mi se nisu javili ... tipično hrvatski !
Lokve su dobri prozori , bez brige. jako dobri.
S kim si kontaktirala tamo ? Direkt u tvornici ili...
Ja im jednom slao fax za ponudu, nikad mi se nisu javili ... tipično hrvatski !
brodomerkur je zastupnik u splitu i kod njih naručujem jer imam neke pogodnosti. preko njih sam tražila i ponudu, ali bez koristi jer oni čak ne znaju niti da lokve rade prozore s roletnama ( u kooperaciji s nekim). i tako sam nazvala direktno tvornicu i slučajno mi se javila teta, mislim u računovodstvu jer su do 7.1. na godišnjem (ja zvala između blagdana). i lijepo smo popričale, četrdesetak dana rok isporuke, opet ovisi o brodomerkuru. cijene su normalne. recimo balkonska vrata 210x140, drvena, lakirana koštaju oko 4.500kn. i roletne još do 1.500 kn, nije mi znala reći točno bez provjere.
i baš me upozorila da su u gužvi i da je najbolje nazvati ih pa da ti preko telefona kažu što te interesira.
je li ti imaš njihove prozore pa znaš da su dobri ili....?
sky cruiser
05.01.2008., 10:14
A ta teta se i meni javila kad sam zvao tvornicu , i njoj sam poslao fax i nikad ništa. ( Šta nije jadno da zastupnik neke stolarije za Dalmaciju ne zna da li imaju rolete ili ne ?!)
predlažem da se obratiš zastupniku za Kontinental Kiseljak BIH stolariju , imaš ga u splitu , dobit ćeš bolju stolariju , bolji odnos i 10 % nižu cijenu !
sky cruiser
05.01.2008., 10:15
je li ti imaš njihove prozore pa znaš da su dobri ili....?
nemam, ja isto kupujem . znam neke koji imaju . ali ima i boljih za te pare ...
sky cruiser
05.01.2008., 10:17
u ime toga molila bih stručnjake da mi objasne u čemu je razlika između ova tri stakla:
- staklo 4/16/4 k=2,9 W/m2 Rw=32 dB
- staklo 4/16/4 k=1,4 W/m2 Rw=38 dB
- staklo 4/16/4 k=1,1 W/m2 Rw=38 dB
k ti je prolaz topline kroz staklo.
2.9 je klasika
1.4 sa low-e premazom
1.1 još ima i argon unutar stakala
p.s. nemoj se s tim opterećivat , i ovaj 2.9 je super, ako je sve ostalo na kući OK
sky cruiser hvala ti na odgovorima.
imam ja negdje i ponudu kontinentala, cijena je tu negdje. ali u brodomerkuru ću ih dobiti s 22% popusta pa mi se isplati. u prozorima sam već mjesecima. imam desetak ponuda, glava mi je puna, ali izabrala sam lokve zbog tih 22%.
čak sam već bila i naručila prozore i trebali su biti gotovi ovih dana, da bi me majstor nazvao poslije božića (2 tjedna prije isporuke) i rekao da on to meni ne može raditi jer ima previše posla!?!?! only in croatia!
Muki123
05.01.2008., 18:04
Za sad sam zatražila ponudu od jedne firme za alu/drvo. Izvana aluminij iznutra, obloga od drveta. Za plastiku sam čula da nakon nekog vremena počne zračiti i to me odbilo. javit ću moja iskustva....
Muki123
10.01.2008., 11:37
Našla povoljnog izvođača za kombinaciju AL/drvo. Sad su pregovori. Javim kad naprave
Našla povoljnog izvođača za kombinaciju AL/drvo. Sad su pregovori. Javim kad naprave
koji je to proizvođač? možeš li dati neku cijenu samo da vidim razlikuje li se i koliko od mojih?
Baš smo naručili stolariju pa me svrbilo uključit se...
Odlućili smo se unaprijed za drvo. Obišli smo salone i tražili ponude od:
1. Kontinental - uvjerljivo najsolidinija stolarija, ali i uvjerljivo najskuplja. Izrazito ljubazni u prvom pristupu, ali isto tako i nefleksibilni u davanju bilo kakvih popusta. Na kraju nikad nismo dobili njihovu ponudu s popustom, nakon višetrukog zivkanja. Samo za referencu, njihova ponuda (uključena isporuka, ugradnja, PDV), kao najskuplja, bila je 86.500 kn.
2. Nita - solidna stolarija srednje cijene, ali na žalost ne dovoljno solidna i povoljna d abi ušla u uži izbor.
3. Industrogradnja - donja krajnost po cijeni, ali i po kvaliteti. Završna obrada i završni premaz katastrofalni. Odnos prema kupcu - domaći filmovi iz 70-tih. To treba otić i vidjet. Opet za referencu, njihova ponuda s PDV-om (ali bez ugradnje) 49.000 kn.
4. Jelovica - solidno, povoljnija cijena od Nite, ali ima i bolje;
5. M-Sora - da nas svrbe novci bio bi konačan izbor. Ipak malo preskupa za premalu razliku u kvaliteti.
6. Lokve - cijena kao Jelovica (razlika u 500 kn), kvaliteta naoko ipak lošija.
7. Gašper - skoro nam je bio konačan izbor; već smo gotovo uplatili. Kvaliteta otprilike kao M-sora, cijena najpovoljnija nakon Industrogradnje. No u zadnji čas smo našli:
NAŠ IZBOR:
8. Stolarija Sučić (http://www.stolarija-sucic.com/) - Kvaliteta u gornjem rangu svih gore navedenih, cijena daleko najpovoljnija.
Za sve proizvođače napravili smo dosta detaljnu analizu i usporedbu pa ako netko treba više inf. može na pm.
Muki123
11.01.2008., 09:18
koji je to proizvođač? možeš li dati neku cijenu samo da vidim razlikuje li se i koliko od mojih?
to je ALU/drvo. prozor s alu roletama dimenzije (naravno kakve drugo nego nestandardne :-)) 130X200 oko 5.000,00kn + pdv
Muki123
11.01.2008., 09:20
Slažem se sa ICON-om -> Industrogradnja -> Monty Python. Ne rade po mjeri, nemaju rolete i ne izvode radove....
sky cruiser
11.01.2008., 21:59
Slažem se sa ICON-om -> Industrogradnja -> Monty Python. Ne rade po mjeri, nemaju rolete i ne izvode radove....
Nije baš tako .Imaju bijele PVC rolete i montaža je 10 % . Imam ponudu od prije 20 dana, njihovu . Bio u tvornici osobno ( D.Lomnica ).
Da je Monty Pyton , je stvarno . Nemoš vjerovat da to još postoji . Imaš osjećaj da te netko telportirao u SFRJ , dok si tamo .
sky cruiser
11.01.2008., 22:15
Baš smo naručili stolariju pa me svrbilo uključit se...
Odlućili smo se unaprijed za drvo. Obišli smo salone i tražili ponude od:
1. Kontinental - uvjerljivo najsolidinija stolarija, ali i uvjerljivo najskuplja. Izrazito ljubazni u prvom pristupu, ali isto tako i nefleksibilni u davanju bilo kakvih popusta. Na kraju nikad nismo dobili njihovu ponudu s popustom, nakon višetrukog zivkanja. Samo za referencu, njihova ponuda (uključena isporuka, ugradnja, PDV), kao najskuplja, bila je 86.500 kn.
2. Nita - solidna stolarija srednje cijene, ali na žalost ne dovoljno solidna i povoljna d abi ušla u uži izbor.
3. Industrogradnja - donja krajnost po cijeni, ali i po kvaliteti. Završna obrada i završni premaz katastrofalni. Odnos prema kupcu - domaći filmovi iz 70-tih. To treba otić i vidjet. Opet za referencu, njihova ponuda s PDV-om (ali bez ugradnje) 49.000 kn.
4. Jelovica - solidno, povoljnija cijena od Nite, ali ima i bolje;
5. M-Sora - da nas svrbe novci bio bi konačan izbor. Ipak malo preskupa za premalu razliku u kvaliteti.
6. Lokve - cijena kao Jelovica (razlika u 500 kn), kvaliteta naoko ipak lošija.
7. Gašper - skoro nam je bio konačan izbor; već smo gotovo uplatili. Kvaliteta otprilike kao M-sora, cijena najpovoljnija nakon Industrogradnje. No u zadnji čas smo našli:
NAŠ IZBOR:
8. Stolarija Sučić (http://www.stolarija-sucic.com/) - Kvaliteta u gornjem rangu svih gore navedenih, cijena daleko najpovoljnija.
Za sve proizvođače napravili smo dosta detaljnu analizu i usporedbu pa ako netko treba više inf. može na pm.
Ti i ja kao da smo hodali istim stazama. Stvarno trebamo malo popričat preko PM-a .
I ja mislim da je Kontinental no.1 , ali dečki su digli cijene u zadnje 2 godine da otpadaju expressno . btw. prije 5 g bili su uvjerljivo najjeftinija stolarija na trzištu.
Što se tiče Industrogradnje Izoind , tu se ne bih složio s tobom da su dno po kvaliteti , imaju veliku tradiciju , znanje, kvalitetno drvo jela/smreka , jako dobru sušionu , dobre okove ( Roto , G-U) . Imam neke prijatelje u Industrogradnjinim zgradama s njihovom drvenom stolarijom, kažu : jedino što valja na zgradi , je vrhunska drvena stolarija . Isto tako , već 7 godina je njihova stolarija na mom poslu ( novi objekt ) , nikad mazana do sada - a trebalo bi ..., izgleda super nakon 7 g, sve šljaka besprijekorno , a svi čupaju po toj stolariji ...Što se tiče završne obrade , trebaš uzet opciju +20% na cijenu , za debeloslojnu glazuru ( biraš 10-15 boja ) , e tada poprima izgled konkurencije , i to je ono što joj je falilo . Sve drugo je OK, tako da nakon svega toga mislim da ću ja kod njih uzet stolariju ...( p.s. i NITA ti je isto njihov bivši pogon , ista stolarija , koji su u međuvremenu privatizirani ...). Znam da će trajat dugo , da je vrlo solidna , a sad .... ne trebam ja imat na kući top-topova , npr. Internorm .
Da im je managment u banani , istina . Bio sam u tvornici , strašno . Samo sam čekao da negdje na zidu vidim Titovu sliku i sve bi bilo u pasentu. Ali da nije tako, ni cijena ne bi bila više takva nego puno puno veća . I bit će , kad dođe privatnik koji je svjestan kvalitete te stolarije ... Tak je bilo i sa Kontinentalom. Ubacili su 3 brtve , argon i low-e i digli cijenu 100 % ?!
Ovi koje si nabrojao , mislim da ni jedan nemaju kvalitetnije drvo , okove i sl, sve se svodi na šminku ... To mi je i slovenac na Velesajmu rekao , svi mi nabavljamo drvo na istom mjestu ...Još mi je jedan čovjek naglasio , da je jako bitna stvar u priči sušiona drveta , to je ključno . Oni to imaju jako dobro, dok jako malo privatnika to ima koji rade s drvenom stolarijom, tak da ne bih sa svakim htio ni imat posla .
Jedino nisam do sad znao za ove tvoje Gašpera i Sučića , moraš mi malo o njima nešto reći , možda ih nazovem za ponudu ...
to je ALU/drvo. prozor s alu roletama dimenzije (naravno kakve drugo nego nestandardne :-)) 130X200 oko 5.000,00kn + pdv
hvala. to mi čini zaista povoljno i u odnosu na ponude koje ja imam. a proizvođač? :cerek:
Ti i ja kao da smo hodali istim stazama. Stvarno trebamo malo popričat preko PM-a .
I ja mislim da je Kontinental no.1 , ali dečki su digli cijene u zadnje 2 godine da otpadaju expressno . btw. prije 5 g bili su uvjerljivo najjeftinija stolarija na trzištu.
Što se tiče Industrogradnje Izoind , tu se ne bih složio s tobom da su dno po kvaliteti , imaju veliku tradiciju , znanje, kvalitetno drvo jela/smreka , jako dobru sušionu , dobre okove ( Roto , G-U) . Imam neke prijatelje u Industrogradnjinim zgradama s njihovom drvenom stolarijom, kažu : jedino što valja na zgradi , je vrhunska drvena stolarija . Isto tako , već 7 godina je njihova stolarija na mom poslu ( novi objekt ) , nikad mazana do sada - a trebalo bi ..., izgleda super nakon 7 g, sve šljaka besprijekorno , a svi čupaju po toj stolariji ...Što se tiče završne obrade , trebaš uzet opciju +20% na cijenu , za debeloslojnu glazuru ( biraš 10-15 boja ) , e tada poprima izgled konkurencije , i to je ono što joj je falilo . Sve drugo je OK, tako da nakon svega toga mislim da ću ja kod njih uzet stolariju ...( p.s. i NITA ti je isto njihov bivši pogon , ista stolarija , koji su u međuvremenu privatizirani ...). Znam da će trajat dugo , da je vrlo solidna , a sad .... ne trebam ja imat na kući top-topova , npr. Internorm .
Da im je managment u banani , istina . Bio sam u tvornici , strašno . Samo sam čekao da negdje na zidu vidim Titovu sliku i sve bi bilo u pasentu. Ali da nije tako, ni cijena ne bi bila više takva nego puno puno veća . I bit će , kad dođe privatnik koji je svjestan kvalitete te stolarije ... Tak je bilo i sa Kontinentalom. Ubacili su 3 brtve , argon i low-e i digli cijenu 100 % ?!
Ovi koje si nabrojao , mislim da ni jedan nemaju kvalitetnije drvo , okove i sl, sve se svodi na šminku ... To mi je i slovenac na Velesajmu rekao , svi mi nabavljamo drvo na istom mjestu ...Još mi je jedan čovjek naglasio , da je jako bitna stvar u priči sušiona drveta , to je ključno . Oni to imaju jako dobro, dok jako malo privatnika to ima koji rade s drvenom stolarijom, tak da ne bih sa svakim htio ni imat posla .
Jedino nisam do sad znao za ove tvoje Gašpera i Sučića , moraš mi malo o njima nešto reći , možda ih nazovem za ponudu ...
Uglavnom se slažem; jedino, i mi smo bili u pogonu u D. Lomnici u onoj sobi desno na katu; čovjek nam je vrlo jasno dao do znanja da uopće nema interesa radit s malim investitorima kao mi, da im je to onak usput, već kad rade pa ... Dao nam je cjenik, "... odaberite si dimenzije, 10% popusta na prikazane cijene, dođete tu i nosite sa skladišta što ima". Doslovno tako. Isto nas je proveo kroz pogon i to je to. Za ugradnju je izričito rekao da ne rade, odnosno da mi može dat kontakt od njihovih kooperanata.
Ostalo sve stoji. I mi smo skužili da je to sve više manje isto pa smo tražili najpovoljniju ponudu za određeni standard.
morricone
13.01.2008., 21:20
Ja bih jos spomenuo Kli Logatec za drvenu stolariju.
Kad sam trazio ponude bili su jeftiniji od Kontinentala, cak i od Lokvi, a kvaliteta je na visini. Lokve se isplate samo ako se uzima onaj njihov natur program, bez završnog sloja laka, sto onda uključuje farbanje u vlastitoj režiji. Za par prozora to i nije problem, ali za kompletnu stolariju na kući...
Xenia 13
13.01.2008., 21:35
Ja sam AL/drvo kupila u Franjić S&Z iz pleternice, uglavnom prozori su fantastični a cijenom su bili daleko povoljniji od ostalih iz iste kategorije. I premda smo mi odlučili sami montirati( 18%), dovezli su mi doma bez obzira što nisu trebali, kao isli usput do KA pa će produžit u GS.:top:
Kad sam trazio ponude bili su jeftiniji od Kontinentala, cak i od Lokvi, a kvaliteta je na visini. Lokve se isplate samo ako se uzima onaj njihov natur program, bez završnog sloja laka, sto onda uključuje farbanje u vlastitoj režiji. Za par prozora to i nije problem, ali za kompletnu stolariju na kući...
zašto samo natur :confused: mi baš odlučili uzeti završene, lakirane i sad si me baš štrecnuo.
sky cruiser
13.01.2008., 22:16
meni je KLI Logatec bio najskuplji , 10 % više od Kontinentala .
npr. KLI 50.000 kn
Konti 47 000 kn
Hain istra 39 000 kn
Ind IZOIND 37 000 ( sa ugradnjom i 20 % dodatkom za debeloslojnu glazuru )...moguće da i jesu zato takvi , što oni odrađuju svoje čitave zgrade, a manje male korisnike.
sky cruiser
13.01.2008., 22:21
Ja sam AL/drvo kupila u Franjić S&Z iz pleternice, uglavnom prozori su fantastični a cijenom su bili daleko povoljniji od ostalih iz iste kategorije. I premda smo mi odlučili sami montirati( 18%), dovezli su mi doma bez obzira što nisu trebali, kao isli usput do KA pa će produžit u GS.:top:
S kojim drvetom radi Franjić . Jer slavonski hrast i nije baš idealan za drvenu stolariju , raste u močvarnom tlu i dosta brzo . Traži se jela/smreka , koja sporije raste i ima gušće godove ! Zato sam uvijek malo skeptičan prema slavonskim proizvođačima stolarije ... nadam se da u ovom slučaju griješim ?
btw. napokon jedna dobra tema i rasprava o drvenoj stolariji !
I mene veseli da nisam jedini entuzijast u poplavi PVC-a!
Xenia 13
14.01.2008., 09:24
S kojim drvetom radi Franjić . Jer slavonski hrast i nije baš idealan za drvenu stolariju , raste u močvarnom tlu i dosta brzo . Traži se jela/smreka , koja sporije raste i ima gušće godove ! Zato sam uvijek malo skeptičan prema slavonskim proizvođačima stolarije ... nadam se da u ovom slučaju griješim ?
Imaju više vrsta drva, sam biraš što ćeš. Ja sam uzela hrast, ne vidim nikakav problem već 2 god.
Xenia 13
14.01.2008., 09:26
I mene veseli da nisam jedini entuzijast u poplavi PVC-a!
Ja si nebi stavila PVC ni da mi ga neko drugi plati. Kad za 10-15 god svi to počnu bacati van, di ćemo odlagati toliko smeće?
Muki123
14.01.2008., 09:31
hvala. to mi čini zaista povoljno i u odnosu na ponude koje ja imam. a proizvođač? :cerek:
Franjić S&Z. Vidim da postoje iskustva s njiim. Da li je još netko radio prozore kod njih?
Muki123
14.01.2008., 09:35
Imaju više vrsta drva, sam biraš što ćeš. Ja sam uzela hrast, ne vidim nikakav problem već 2 god.
Ja bi s vanjsek strane bijeli AL Da li i ti imaš bijeli i kako se ponaša?
Xenia 13
14.01.2008., 10:03
Ja bi s vanjsek strane bijeli AL Da li i ti imaš bijeli i kako se ponaša?
Ja imam eloksirani, znači srebrni. Odličan mi je.
sky cruiser
14.01.2008., 12:38
Ja si nebi stavila PVC ni da mi ga neko drugi plati. Kad za 10-15 god svi to počnu bacati van, di ćemo odlagati toliko smeće?
Ne spominji PVC na ovoj temi , jer začas će se sve pretvorit u temu "Što je bolje?" , a toga sam već sit. O ukusima i bojama se ne raspravlja . To ja kažem na PVC .
i ja sam tako sretna zbog toga. ljudi me u čudu gledaju kada kažem da hoću drvene prozore, svugdje su rasprave o pvc, a dobro staro drvo svi zaboravili.
meni bi se nešto dobro trebalo pomutiti u glavi da uzmem nešto drugo.
zato :top: za temu!
Muki123
16.01.2008., 08:36
Ja imam eloksirani, znači srebrni. Odličan mi je.
Kakvo si drvo uzela s unutrašnje strane? I tko ti je radio ugradnju prozora? Završni radovi?
Xenia 13
16.01.2008., 09:56
Hrast. Ugrađivali muž i ja, a mogu ti i oni. Nije komplicirano, namjestiš sve u vaservagu i onda turbo vijcima direktno u zid. Završne je radio neki lik i nisam prezadovoljna.
Muki123
17.01.2008., 08:13
Hrast. Ugrađivali muž i ja, a mogu ti i oni. Nije komplicirano, namjestiš sve u vaservagu i onda turbo vijcima direktno u zid. Završne je radio neki lik i nisam prezadovoljna.
Koliko su te došli završni radovi u prosjeku po prozoru? Meni se čini da me lik hoće oderati
Xenia 13
17.01.2008., 10:57
Koliko su te došli završni radovi u prosjeku po prozoru? Meni se čini da me lik hoće oderati
Kad su žbukali, računali su to po m2. Kod mene je novogradnja pa smo ugradili prije žbukanja. Traži više ponuda.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.